Куркума: корисні властивості, протипоказання, рецепти, відгуки

- Історія цієї загадкової спеції почалася в Індії тисячі років назад – пряність використовували для фарбування тканин, пізніше почали додавати в їжу і застосовувати для лікування прокази, шкірних хвороб, укусів змій.
- В Аюрведі пряність вважається засобом, яке пробуджує травний вогонь, входить до складу популярної приправи каррі.
- Вона – природний антиоксидант і антибіотик, що надає яскравий смак страві і очищає організм.
- У цій статті докладно вивчаємо куркуму, її корисні властивості, протипоказання і рецепти використання в народній медицині.
Так виглядає сама рослина
- Коріння рослини багаті вітамінами груп В і С, ефірними маслами, фосфором, залізом, марганцем, жирними кислотами омега-3 і омега-6.
- Куркумін попереджає виникнення ракових клітин, утворення каменів в нирках і хвороб печінки.
- Антиоксиданти сприяють очищенню і збереженню молодості.
Спеція в цілому покращує діяльність органів травлення і працює в наступних напрямках:
- Виводить токсини, має жовчогінну дію
- Є природним знеболюючим і антибіотиком
- Сприяє нормалізації мікрофлори кишечника
- Перешкоджає розвитку хвороби Альцгеймера
- Дезінфікує рани і опіки, прискорює загоєння
- Зміцнює кістки
- Покращує роботу серцево-судинної системи, нормалізує показники тиску
- Широко застосовується для лікування шкірних захворювань, в т. ч. псоріазу
- Підвищує опірність організму до вірусів
- Одночасно стимулює апетит і сприяє спалюванню жирів, важлива при схудненні
- Покращує стан шкіри, входить до складу косметичних засобів по догляду за обличчям, освітлює епідерміс, контролює вироблення шкірного сала
- Знижує вироблення холестерину, корисна при цукровому діабеті
У куркуми десятки корисних властивостей – в невеликих кількостях вживати її можна всім, але є у спеції і протипоказання до зловживання нею в кулінарних рецептах і в лікувальних цілях.
Куркума вважається однією з найбільш корисних спецій
Не рекомендована вона під час вагітності, оскільки підвищує тонус матки, що може спровокувати викидень.
Також варто бути обережними у період лактації, при наявності каменів у жовчному міхурі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриті з підвищеною кислотністю та не включати в меню дітей до п’яти років.
Порада: якщо збираєтеся використовувати пряність в лікувальних цілях у кількостях, що перевищують половину чайної ложки, попередньо порадьтеся з лікарем.
Куркума – корисні властивості і протипоказання, 10+ рецептів використання
Пряне молоко
Куркуму часто приймають в поєднанні з молоком.
Напій п’ють при ожирінні, зниженому імунітеті, атеросклерозі, безсонні, депресії, погіршенні пам’яті, гіпертонії і захворюваннях суглобів.
Пряне молоко
Готують його так:
- Дві столові ложки спеції залийте невеликою кількістю води і варіть 5-7 хвилин, постійно помішуючи, поки не утвориться однорідна сметанообразна маса. Коли вона охолоне, перекладіть в ємність з кришкою і зберігайте в холодильнику не більше місяця.
- Чайну ложку пасти розведіть у склянці теплого молока і випийте невеликими ковтками. Для додаткового смаку і посилення седативного ефекту додайте в коктейль трохи меду.
Перед сном напій п’ють для загального зміцнення імунітету; вранці перед сніданком – щоб зарядитися енергією; вдень – для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і посилення жовчовиділення.
Порада: пряність в порошку можна додавати безпосередньо в молоко – налийте стакан рідини в посуд і поставте на плиту. Нагрівайте до того моменту, поки куркума повністю не розчиниться. В кінці перемішайте з чайною ложкою меду.
Щоб посилити терапевтичний ефект кошти, додайте на кінчику ножа меленого чорного перцю, половину чайної ложки сухого імбиру і ложку кунжутного масла.
Це цікаво: Що значить бути Воїном?
Останнє містить фосфор і кальцій, зміцнює зуби і кісткову тканину.
Напій прекрасно справляється з першими симптомами застуди, полегшує її перебіг і прискорює процес одужання.
Суху куркуму можна додавати безпосередньо в гаряче молоко
Детокс-чай
- Що очищає коктейль на основі куркуми призведе в тонус організм після надмірного переїдання, знизить газоутворення, додасть сил і поверне втрачений апетит.
- Візьміть по чайній ложці меленого імбиру і куркуми.
- Загорніть в шматочок тканини і перев’яжіть ниткою – у вас вийде своєрідний чайний пакетик.
- Залийте його літром окропу, туди ж вичавте сік одного лимона і дайте настоятися п’ять хвилин, після чого пийте, як звичайний чай.
Що очищає чай
Куркума – корисні властивості і протипоказання, рецепти при лікуванні захворювань печінки
- Печінка – головний фільтр нашого організму, що запобігає поширенню шкідливих речовин по іншим органам.
- І їй, м’яко кажучи, доводиться не солодко – нескінченно боротися з наслідками неправильного харчування / способу життя і очищати, очищати, очищати …
- Полегшити завдання, вивести частину канцерогенів, стимулювати утворення нових клітин і відтік жовчі допоможе тижневий курс терапії куркумою.
Перші два дні – випивайте по склянці води з половиною чайної ложки тричі на день. Наступні п’ять – збільшуйте кількість до цілої.
Відмінно очищає кишечник спеція в комплексі з чистотілом.
По одній чайній ложці обох компонентів залийте склянкою окропу, дайте настоятися, процідіть і приймайте по склянці тричі на день до їди.
Для приготування використовують також свіжий корінь
Куркума – корисні властивості і протипоказання, рецепти при лікуванні псоріазу
Застосовується пряність для терапії акне, екземи, алергічних висипань – надає ранозагоювальну, дезінфікуючі та протизапальні властивості.
Щіпку спеції змішайте з невеликою кількістю соку алое і прикладіть на уражену ділянку шкіри. Процедуру повторюйте щодня.
Порада: цей же склад накладайте на рану при опіках легкого ступеня.
Справитися з фурункулами і гнійними прищами допоможе суміш куркуми і вершкового масла.
Щодня змащуйте уражені ділянки, і проблема незабаром відступить.
Для посилення терапевтичного ефекту куркуму застосовують разом з імбиром і чорним перцем
Для очищення крові
Щоб запобігти формуванню бляшок, що закупорюють судини, пряність приймають вранці і ввечері протягом десяти днів.
Чайну ложку куркуми розведіть у склянці води, перелийте в невеликий посуд і доведіть до кипіння.
Коли охолоне, додайте півсклянки молока і столову ложку мигдалевого масла. Цього об’єму достатньо для одного дня прийому.
При діабеті
Куркума контролює і нормалізує рівень цукру.
Діабетикам рекомендується вживати її у вигляді напою: пропустіть через соковижималку буряк, пучок шпинату, три огірка, третю частину капустини, моркву і пучок пагонів селери.
Додайте половину чайної ложки куркуми. Пийте по склянці щодня.
Більш доступний варіант – приймати по 1-2 г порошку, розведеного в столовій ложці соку алое.
Пряність бореться з хворобою Альцгеймера
Порада: при діабеті другого типу на ніч рекомендується випивати склянку кефіру, попередньо додавши в нього чайну ложку куркуми.
При хворобі Альцгеймера
Науково доведено, що куркумін попереджає старіння мозку, уповільнює окислювальні і запальні процеси, пригальмовуючи розвиток хвороби.
Регулярний прийом спеції покращує пам’ять і є профілактикою старечого недоумства.
Чайну ложку прянощі змішайте з двома шавліями і трьома мелісами. Залийте двома склянками окропу.
Настоюйте 20 хвилин, пийте по чверті склянки чотири рази на день.
При чоловічих проблемах
Щоденний прийом чайної ложки меду з дрібкою куркуми стимулює вироблення тестостерону, покращує кровообіг в судинах і попереджає розвиток імпотенції.
При болях в суглобах, артритах, артрозах
50 г натертого на тертці кореня імбиру змішайте зі столовою ложкою куркуми, чайною ложкою кави і дрібкою кориці.
Нанесіть на хворе місце, укрийте поліетиленом і прібінтуйте. Компрес залиште на ніч.
Напої на основі спеції стимулюють схуднення
Порада: для посилення зовнішнього впливу спеції на ніч пийте молоко з медом і прянощами.
Напої з куркумою при схудненні
У складі спеції присутня велика кількість поліфенолів – ці речовини прискорюють обмін речовин і сприяють спалюванню жиру.
Звичайно, сама по собі пряність не врятує від десятка зайвих кілограмів, але в комплексі з режимом правильного харчування буде стимулювати цей процес.
Це цікаво: Користь домашніх рослин: всі за і проти квартирного «саду»
Ідеальний варіант – замінити одним з напоїв вечерю.
Варіант № 1
Вам знадобиться:
- 0,5 ч. л. прянощі
- 1 ч. л. тростинного цукру
- 1 ст. л. соку лайма чи лимона
- склянку окропу
Настояти п’ять хвилин. Пити як гарячим, так і холодним тричі на день.
Коктейль з куркумою, імбиром і лимоном
Варіант № 2
Вам знадобиться:
- стакан сироватки
- 1 ч. л. куркуми
- 1 ч. л. імбиру
- 1 ч. л. меду
Коктейль вийде досить ситним – їм цілком можна замінити вечерю.
Варіант № 3
Вам знадобиться:
- 0,5 ч. л. куркуми, попередньо запареної в невеликій кількості окропу
- стакан нежирного кефіру
- Кориця та імбир за бажанням
Пити щодня по склянці перед сном.
Курс схуднення на коктейлях з додаванням індійської спеції продовжуйте два місяці, потім зробіть двотижневу перерву.
Коктейль на основі сироватки замінить вечерю
Застосування куркуми в косметології
- Помаранчевий порошок – частий інгредієнт масок для обличчя і антицелюлітних обгортань.
- Як ми вже писали вище, куркума наділена цінними корисними властивостями розщеплювати жири.
- Протипоказань до використання масок на її основі, крім особистої непереносимості, не існує.
Косметичні засоби можна купити в магазині, а можна приготувати самостійно по одному з рецептів нижче.
Ціна в цьому випадку буде в рази нижче.
Пряність популярна в косметології
протизапальна маска
Змішайте 50 г йогурту без добавок з половиною чайної ложки спеції. Тонким шаром нанесіть на очищене обличчя на третину години.
Змийте водою кімнатної температури. Повторюйте двічі на тиждень.
Омолоджуюча
Чайну ложку рожевої глини змішайте з половиною чайної ложки куркуми, їдальні – жирних вершків і авокадо.
Додайте по краплині улюблених ефірних масел. Принцип нанесення аналогічний попередньому.
розгладжує
Склад на основі спеції, молока і меду зробить менш вираженими мімічні зморшки.
Компоненти з’єднують в рівних частинах і наносять на обличчя три рази на тиждень. Змивати рекомендується теплою мінеральною водою.
Порада: куркума додасть шкірі легкий жовтуватий відтінок, але неприємний ефект пройде через кілька годин.
Мімічні зморшки стануть менш вираженими
антицелюлітні обгортання
Для домашнього контурювання фігури вам знадобиться столова ложка оливкової олії, по чайній ложці глини і спеції.
Щоб витягти зі складу максимум ефекту, додайте по парі крапель ефірних масел ялівцю, грейпфрута і розмарину.
Прийміть ванну, як слід распарьте шкіру. Нанесіть склад масажними рухами на проблемні ділянки і на годину оберніть харчовою плівкою. Змийте теплою водою.
Маска проти випадіння волосся
Залити окропом і залишити набухати 20 г хни. Додати 3 столових ложки оливкової олії, половину чайної ложки куркуми і дві краплі ефірного масла сандалу.
Склад нанести на коріння, надіти на голову поліетиленовий пакет і залишити на 20 хвилин.
Вимити шевелюру традиційним способом. Повторювати два рази в тиждень. Блондинкам маска не підійде, оскільки пасма можуть змінити колір.
Застосовується пряність і для догляду за волоссям
Відгуки про лікування популярної індійської пряністю
- Кожен житель Індії в середньому з’їдає в день чайну ложку куркуми.
- Корисні властивості прянощі підвищують імунітет і захищають від маси хвороб, а якщо не перестаратися з кількістю, то в цілому її вживання майже не має протипоказань.
- Рецепти на основі спеції хороші і для загального зміцнення організму, і для додання зовнішньому вигляду свіжості.
- У мережі також можна знайти відгуки про регулярному вживанні напоїв на її основі для схуднення.
- Молоко, кефір або чай з куркумою покращують самопочуття, додають бадьорості і сил, стимулюють процес позбавлення від зайвих кіло; прекрасно справляються з першими симптомами грипу та ГРВІ і полегшують перебіг безлічі хронічних недуг.
У невеликих кількостях спеція принесе організму виключно користь.
Порада: окремо варто звернути увагу на властивість куркуми розріджувати кров – не рекомендується практикувати лікування нею при прийомі інших антикоагулянтів.
Більше цікавої інформації про давню східну спецію ви знайдете в цьому відео:
Поділіться з друзями в соц. мережах
Рис, завдяки додаванню куркуми і гарбуза, буде дуже яскравим і гарним, тому цю страву з великим задоволенням їстимуть не тільки дорослі, а й діти!
Для початку слід вимити та очистити гарбуз від шкірки. Насіння з гарбуза найзручніше виймати столовою ложкою.
Після того, як гарбуз буде очищений, його слід порізати на маленькі кубики та відкласти в окрему мисочку або тарілку.
Очищені зубчики часнику пропускаємо через часничницю або дуже дрібно рубаємо за допомогою гострого ножа.
Розігріваємо на сковороді (в сотейнику) трохи рослинної олії і обсмажуємо часник на невеликому вогні близько двох хвилин.
До часнику кладемо шматочки гарбуза і, постійно помішуючи, обсмажуємо протягом п’яти хвилин.
Коли гарбуз з часником будуть готові, слід помістити їх у каструлю з товстим дном або таку, що не пригоряє, додати туди заздалегідь перебраний і промитий рис (краще басматі або пропарений) і залити холодною чистою водою приблизно на два пальці, посолити.
Рис слід варити на невеликому вогні, злегка прикривши кришкою, до повного випаровування води.
Страва дуже проста і смачна, спробуйте!
Латте з куркумою
Латте – це не тільки всім відомий напій з молока і кави, але й неймовірний напій з імбиру та куркуми, який корінням сягає в Індію.
Навіть якщо ви не фанат індійської кухні, спробуйте приготувати цей простий і смачний напій, адже він неймовірно корисний для здоров’я, має знеболюючий ефект і може врятувати від головного болю після важкого дня або підбадьорити з самого ранку. Спробуйте приготувати цей неймовірний напій, і ви закохаєтеся в нього назавжди!
Складові:
- Мелена куркума – 1/2 чайної ложки
- Мед – 1/2 чайної ложки
- Кайенський перець (щіпка)
- Корінь імбиру – 2.5 см.
- Молоко – 240 мл.
Процес приготування:
- Акуратно очистіть корінь імбиру від шкірки і перетріть його на дрібній тертці або перебийте блендером.
- У джезві або будь-якій зручній, бажано, не пригораючій, посуді нагрійте молоко, але ні в якому разі не дайте рідині закипіти.
- Подрібнений корінь імбиру покладіть у невелику чайничок або заварник, додайте кайенський перець, мед і куркуму, ретельно змішайте.
- Суміш спецій з імбиром і медом залийте теплим, навіть гарячим, молоком, прикрийте кришкою і дайте напою настоятися протягом декількох хвилин, щоб молоко увібрало в себе смак спецій. Для кращого напирання молока спеціями можна прикрити чайничок спеціальною “теплою бабою” для заварників.
- Якщо напій здасться вам занадто гострим на смак, ви можете додати ще трохи меду і невеликий шматочок вершкового масла в чашу з готовим латте, таким чином смак напою стане більш м’яким.
Подавати цей чудовий напій слід у високих склянках, прикрасивши соломинкою, хоча можна подати також і в заварнику і з глибокими керамічними чашами. Таке частування прекрасно поєднується з солодощами, на зразок рахат-лукум або пахлави.
Швидке повидло з яблук, куркуми і кориці
Яблука, мабуть, є найпоширенішим фруктом у сільських і дачних садах. Іноді урожай буває таким рясним, що яблука буквально нікуди дівати. Яблука можна запікати, пекти пироги, робити варення, компоти і просто їсти сирими.
Ми хочемо запропонувати вам рецепт швидкого дієтичного варення, яке навряд чи підійде для консервації, проте буде прекрасно в свіжому вигляді під млинці або з чаєм.
Таке варення цілком зійде і для начинки пиріжків або слойок – варіантів безліч.
Складові:
- Яблука – 6-7 шт.
- Мед за смаком
- Кориця мелена – 1 ч.л.
- Куркума мелена – 1 десертна ложка
- Вода – 0,5 ст.
Процес приготування:
- Для початку потрібно вимити яблука, очистити їх від шкірки, видалити серцевину і зіпсовані ділянки, після чого нарізати фрукти тонкими скибочками.
- Підготовлені яблука необхідно викласти в каструлю з товстим дном, додати туди воду і включити невеликий вогонь. Яблука повинні нудитися під кришкою близько 30-40 хвилин. Не забувайте їх перемішувати і регулювати вогонь залежно від сили кипіння яблук.
- Приблизно за 10-15 хвилин до готовності яблучної маси ми додаємо туди куркуму і корицю, гарненько розмішуємо.
- Готовність яблук можна буде визначити за бурштиновим кольором готового варення; завдяки виварювання яблук і куркуми в складі колір буде просто непередаваний – янтарно-жовтий.
- В остиглі (теплі) яблука додамо мед і гарненько перемішуємо. Важливо не додавати мед в окріп, так як всі корисні вітаміни цього чудесного продукту зруйнуються в гарячому середовищі.
- Вийшло варення можна покласти в чисту баночку під марлю і зберігати в холодильнику.
Приготування дуже просте, а результат просто чудовий. Смачного!
Медові бурштинові ніжки з куркумою
Існує неймовірна кількість маринадів для курки, однак ми хочемо запропонувати вам дуже простий і пікантний спосіб приготування курячих ніжок. Поєднання меду і куркуми додасть страві приголомшливий відтінок і аромат, легку солодкість.
Красу даного маринаду в тому, що куряче м’ясо не доведеться маринувати всю ніч, буде достатньо всього пари годин у холодильнику. Якщо ви давно хотіли спробувати щось новеньке, то цей рецепт однозначно для вас.
І, як бонус, ніжками, приготованими за таким рецептом, ви завжди зможете здивувати гостей, не витративши багато часу.
Складові:
- Курячі гомілки – 1 кг.
- Мед – 2 ст. ложки
- Кайенський перець за смаком
- Хмелі-сунелі
- Куркума – 1 ч. ложка
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Ретельно промийте курячі гомілки і просушіть їх паперовими рушниками.
- Поставте на вогонь каструлю з водою і дочекайтесь закипання. У глибоку скляну миску покладіть мед, а миску поставте на водяну баню, поки мед не розтопиться.
- Коли мед стане рідким, викладіть курячі ніжки в миску з медом і додайте спеції, добре перемішайте, щоб кожна ніжка була покрита приправами.
- Миску з маринованими гомілками накрийте харчовою плівкою і відправте в холодильник на пару годин.
- Заздалегідь розігрійте духовку до 180 градусів. Курячі гомілки можна запікати прямо в жароміцній скляній мисці, а можна викласти на деко на фольгу.
- Запікайте ніжки протягом 20 хвилин, після чого переверніть їх іншою стороною до верху і випікайте ще хвилин 20-25. Готовність м’яса можна перевірити за допомогою зубочистки: якщо сік прозорий – значить м’ясо готове.
Подавати такі ніжки краще з гарніром з рису зі спеціями або зі свіжими овочами.
Сонячний бульйон з куркумою
Цей легкий курячий супчик прикрасить будь-який обід, порадує своїм яскравим жовтим кольором дітей і дорослих.
Звичайний курячий бульйон можна з легкістю перетворити в пікантний суп, який не залишить нікого байдужим.
Аромат курки і спецій наповнить весь будинок затишком і збереться на кухні сім’я з палаючими від голоду очима. Спробуйте трохи модернізувати звичайний бульйон, і ви здивуєте себе та своїх близьких.
Складові:
- Куряча грудка – 500 грам
- Масло кокоса – 1 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3-4 зубчики
- Імбирний корінь – 2,5 см
- Морквина – 3-4 шт.
- Селера в стеблі – 2 шт.
- Капуста біла – 1 шт.
- Цукіні середній – 1 шт.
- Чебрець – 1 ст.л.
- Орегано – 1 ст.л.
- Петрушка (сушена) – 1 ст.л.
- Куркума в порошку – ½ ст.л.
- Сіль кухонна
- Лимон (сік 1 маленького)
Приготування:
- Вимийте курку і поставте курячі грудки варитися в холодній чистій воді.
- Після закипання бульйону, злийте його, вимийте курку і каструлю, заново залийте куряче м’ясо водою і поставте варитися повторно. Коли курка закипить, зменшіть вогонь, прикрийте каструлю кришкою і не забувайте знімати піну з бульйону.
- У великій каструлі розігрійте масло на середньому вогні. Додайте дрібно нарізану цибулю, порубаний або пропущений через часникодавку часник і очищений, дрібно нашаткований імбир. Готуйте протягом 5-6 хвилин або до м’якості, не забуваючи помішувати.
- Морквину, селеру і капусту слід промити і нарізати будь-яким зручним для вас способом. Після закінчення підготовчого процесу, опустіть овочі в слабо киплячий курячий бульйон.
- Наріжте цукіні, додайте їх у киплячий бульйон і варіть хвилин 10-15.
- Після закінчення часу, додайте в суп готову заправку з часнику, цибулі та імбиру.
- Варіть бульйон на повільному вогні близько півгодини, після чого додайте спеції за смаком, не забувши про сіль. Коли спеції будуть додані в суп, варіть його близько десяти хвилин, додайте лимонний сік, зніміть з вогню і дайте настоятися під кришкою близько півгодини.
Цей суп віддає східними нотками і дивує своїм прекрасним, пікантним смаком. Ідеально подавати його зі свіжою кінзою і вірменським лавашем або коржем!
Куркума: корисні властивості і протипоказання
Куркума є однією з найздоровіших спецій у світі. Вона в першу чергу відома своїми сильними противірусними і протизапальними властивостями. Куркума також є відмінною зброєю в боротьбі проти раку та хвороби Альцгеймера. Однак, це ще не все.
Як ще куркума впливає на здоров’я, і як саме використовувати спецію?
Родина куркуми – Південно-Східна Азія, і традиція її вирощування триває вже близько 2000 років. В Індії куркума трактується не тільки як інгредієнт продовольства, медикаментів і барвника; наприклад, там це один з найважливіших елементів індійського весілля.
Це рослина дуже гарне, з великими зеленими листками і красивими квітами. А «добувають» куркуму з кореня цієї рослини, попередньо просушивши його і перемоловши в порошок. В Індії та Азії є величезні плантації та дуже велике виробництво.
Куркума – лікарські інгредієнти
Куркумін є потужним антиоксидантом і, отже, захищає організм від вільних радикалів, які шкодять клітинам і можуть прискорити процес старіння та збільшити ризик розвитку раку. Куркумін також діє як природний антибіотик – володіє антибактеріальними властивостями, а також противірусними та протизапальними. Він сприятливо впливає на нервову систему.
Серед найбільш активних сполук також варто відзначити наявність ефірних масел у куркумі, які стимулюють секрецію жовчі та запобігають здуттю живота, а також містять вітамін C та мінеральні речовини.
Як саме ці сполуки впливають на організм? Знайомтеся з найбільш важливими цілющими властивостями куркуми.
Куркума покращує функцію головного мозку
Сприятливий вплив куркумина на мозок, проте, набагато ширше. Виходить, що продукти з додаванням спеції покращують розумові здібності. Дослідження, проведене в Університеті Каліфорнії, Лос-Анджелесі, показали, що куркумін стимулює організм для знищення білків, винних у хворобі Альцгеймера (білкові відкладення викликають погіршення пам’яті та навіть можуть внести свій вклад у загибель нервових клітин).
Куркума допомагає роботі шлунково-кишкового тракту
Ефірні масла, що містяться в кореневищі куркуми, можуть запобігти метеоризму та іншим неприємним симптомам травлення. Багато експериментів підтвердили, що куркума володіє противиразковою активністю (стимулює секрецію муцина, який утворює слизову захисну оболонку), а також пригнічує секрецію шлункової кислоти.
Куркума підтримує печінку
Активний інгредієнт куркуми, куркумін, і в тому числі ефірні масла, стимулюють секрецію жовчі, яка необхідна для переварювання жирів (жовч є одним з основних помічників печінки). Куркума захищає клітини печінки та сприяє її регенерації.
Куркума зміцнює імунну систему
Ця функція куркуми завдяки наявності куркумина, який допомагає організму в руйнуванні багатьох патогенних бактерій (в тому числі гнійних), вірусів і грибів (в тому числі у випадках кандидозу). За словами дослідників, куркумін підвищує рівень пептиду, який захищає тіло від інфекції. Дія куркумина також підтримують ефірні масла – вони також мають антибактеріальні властивості.
На думку багатьох послідовників Аюрведи, під час інфекції верхніх дихальних шляхів або застуди слід вживати продукти з куркумою, пити трав’яний чай з куркумою (варто збагатити його лимоном або імбирем).
Аюрведа про куркуму
- Вживайте куркуму, якщо у вас часто мерзнуть руки або ноги. Чай або молоко з куркумою – прекрасний зігріваючий напій, який ще й розжене вашу кров по тілу;
- Якщо вас укусила якусь комаха, розведіть куркуму водою, щоб вийшла паста, і нанесіть на місце укусу;
- Прекрасно вирівнюють і пожвавлюють колір обличчя маски з куркумою;
- Пийте куркуму, якщо ви страждаєте від алергії. Куркума чудово очищає організм. Навіть якщо у вас алергія на молоко, приготуйте «золоте молоко» не з коров’ячого, а з кокосового молока;
- Зменшить свербіж і запалення при дерматиті й екземі паста з куркумою (куркума просто розводиться кип’яченою водою до густоти сметани і наноситься на уражене місце);
- Якщо у вас лихоманка (озноб, температура…), зробіть міцний чай з куркуми. Спробуйте додати імбир для смаку і кайенський перець, щоб поліпшити доступність куркумина. Підсолодіть медом і випийте;
- Паста з куркуми відбілює зуби (якщо спочатку це налякало, оскільки після нанесення пасти на зуби вони стали яскраво жовтого кольору… Але я довів експеримент до кінця. Потримав 10 хвилин і прополоскав рот, вичищаючи залишки куркуми зубною щіткою. Це працює!);
- Паста з куркуми загоює рани і відновлює шкіру після травмування;
- Їжте більше куркуми, якщо у вас дуже рясні та болісні місячні.
Що це означає? Це означає, що якщо ви хочете ефективного впливу куркумина на ваше здоров’я:
- додайте дрібку перцю в чай з куркуми;
- додайте дрібку чорного перцю в «золоте молоко» з куркуми;
- при додаванні куркуми як приправи в будь-яку страву, обов’язково додавайте трохи чорного перцю.
Для лікування і профілактики куркуму вживають у вигляді:
- чашки чаю,
- молока з куркумою (його називають «золоте молоко»),
- добавок у звичайну їжу.
Куркума – протипоказання і шкода
Куркума протипоказана, якщо у вас є камені в жовчному міхурі або забиті жовчовивідні шляхи.
Пам’ятайте, що все добре в міру. Якщо в невеликих кількостях куркума може принести вам багато користі, то при її передозуванні можуть виникнути несприятливі наслідки.
Куркума під час вагітності
Користь
Чи можна куркуму вагітним?
Куркума, коли її додають у невеликій кількості в їжу, можливо, спільно з іншими спеціями, чинить благотворний вплив на стан травної системи організму.
Також ця спеція містить значну кількість вітаміну C, що обумовлює її використання при простудних та інфекційних захворюваннях.
Природний антисептик куркума сприяє загоєнню ран і очищенню.
Шкода
При тому, що деякі вчені говорять про безпеку куркуми під час вагітності, слід зазначити, що рослина все ж не є абсолютно нешкідливою. Спеція в великих кількостях може стимулювати скорочення матки, що може спровокувати викидень на ранніх стадіях вагітності.
З обережністю слід вживати її в їжу і на більш пізньому терміні. Деякі фахівці радять утриматися від використання куркуми в лікувальних цілях під час вагітності. Рекомендується скоротити вживання спеції до помірної кількості в суміші з іншими приправами.
Чи можна при вагітності куркуму?
Куркума буде корисна для профілактики та лікування простудних захворювань. Також вживання цієї спеції допоможе поліпшити травлення тим, хто страждає від тяжкості в шлунку і непереварювання їжі. Після 37 тижнів застосування рослини в якості приправи до улюблених страв буде виправданим, оскільки в цей період можливі природні та своєчасні пологи.
Протипоказання
Як правильно приймати куркуму, скільки її їсти для здоров’я: рецепти та поради
Вживання куркуми всередину і зовнішньо корисне для здоров’я, покращує зовнішній вигляд. Золота спеція використовується в комплексному лікуванні захворювань суглобів, серця та кишечника. Регулярне вживання куркуми знижує ризик виникнення злоякісних пухлин та захворювань нервової системи.
Куркума – що це таке
Куркума – традиційна індійська пряність, яку отримують з коренів однойменного рослини. Вона має золотисто-помаранчевий колір і виражений пряний аромат. Використовують куркуму як приправу до їжі, а також на її основі готують оздоровлюючі напої.
Основний компонент приправи – куркумін. Це біологічно активна речовина, що володіє такими властивостями:
- протизапальна;
- антисептична;
- знеболююча;
- противопаразитарна;
- протипухлинна.
Куркумін – натуральний антиоксидант, що захищає клітини організму від негативного впливу навколишнього середовища. На основі куркуміна готують препарати для профілактики дегенеративних захворювань нервової системи – хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу.
Крім того, куркума містить вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, вітаміни А та Е. Також у приправі є мікроелементи – залізо, кальцій, мідь, цинк, магній. Приправа позитивно впливає на серцево-судинну і нервову системи, кишечник, органи дихання.
Як правильно пити куркуму
Додавання куркуми в їжу корисне, але не забезпечує оздоровлюючого ефекту. Щоб запобігти розвитку захворювань або поліпшити перебіг уже наявних, потрібно готувати на основі спеції напої.
Пити оздоровлюючі засоби потрібно регулярно. Напої на основі золотистої спеції п’ють щодня, курс лікування повинен становити мінімум 2 місяці. Куркума діє м’яко, помітний ефект спостерігається не відразу.
Приймають корисні напої вранці або на ніч – залежно від мети використання. Щоб дія була максимально ефективною, куркуму приймають натщесерце за годину до їди.
Для приготування оздоровлюючих напоїв потрібно придбати якісну спецію. Купуйте її у перевірених торговців або в спеціалізованих магазинах. Справжня куркума має золотисто-помаранчевий колір і яскраво виражений аромат. Порошок повинен бути однорідним, без грудочок і сторонніх включень.
Про те, як вживати спецію, розповість фахівець з харчування та сухого голодування:
Для здоров’я
У медицині куркуму приймають порошком або в капсулах. Приправа ефективна при лікуванні багатьох захворювань. Є два основних рецепти приготування корисного напою.
- Вода з куркумою. Найпростіший рецепт. У склянці теплої води розчиняють столову ложку куркуми. Приймають вранці натщесерце або ввечері через дві години після їжі.
- Золоте молоко. Спочатку дві столові ложки спеції варять у склянці молока до отримання густої пасти. Цю масу зберігають у холодильнику. У склянці теплого молока розводять чайну ложку пасти, приймають вранці або перед сном.
До цих основних напоїв можна додавати інші компоненти – імбирний порошок, мед, корицю, чорний перець. Напої також готують на основі чорного чаю або кефіру.
Найкорисніше приймати куркуму спільно з чорним перцем. Ця спеція містить біологічно активну речовину пиперин, що підсилює дію куркуміна.
Приймати напої із золотою спецією можна при хворобах майже всіх органів.
- При артриті, артрозі. Куркумін корисний для суглобів, оскільки має протизапальну та знеболювальну дію. Приймають золоте молоко по склянці вранці, курс лікування 3 місяці.
- При подагрі золоте молоко приймають по 200 мл перед сном, курс лікування 2 місяці, потім роблять такий же перерву.
- Жировий гепатоз. Для печінки куркуму потрібно вживати обережно, вона корисна не при всіх захворюваннях. Щоб зменшити ожиріння печінки при жировому гепатозі, п’ють воду зі спецією по 100 мл перед сном, тривалість прийому 3 місяці.
- При хронічному панкреатиті рекомендована вода з жовтою приправою – 200 мл на ніч протягом місяця.
- При діабеті п’ють воду з приправою по 100 мл вранці. Куркумін здатний знижувати рівень глюкози в крові. Курс лікування 2 місяці, потім стільки ж перерву.
- Від тиску потрібно приймати золоте молоко – стакан перед сном протягом 2 місяців.
- Для чоловічої потенції корисно золоте молоко. Його приймають ввечері по 100 мл, тривалість прийому 2 місяці.
- Від простатиту п’ють воду з куркумою та імбиром. Ці два компоненти мають антисептичну дію, зменшують набряклість. Схема прийому – 100 мл вранці протягом 3 місяців.
- Для підвищення рівня тестостерону золоте молоко п’ють по склянці перед сном протягом 3 місяців.
- При піску або каменях в нирках золоте молоко приймають на ніч – 100 мл протягом 2 місяців. Пряність виводить зайву рідину, солі.
- При циститі п’ють теплу воду зі спецією кожні 4 години. Курс лікування становить 3 дні.
- При дерматитах, екземах, псоріазі куркуму використовують зовнішньо. Пасту для приготування золотого молока наносять на запалені ділянки шкіри. Тривалість застосування – до підсихання вогнищ.
- При шкірних захворюваннях корисно приймати золоте молоко – 200 мл перед сном протягом 2 місяців. Воно виводить токсини, зменшує вираженість висипань.
- Пряність допомагає від паразитів. Щоб їх вивести, потрібно 5 днів пити воду з куркумою після кожного прийому їжі.
- При діареї, викликаній харчовим отруєнням, п’ють відвар гранатових кірочок із додаванням ложки спеції. Тривалість прийому – 3 дні.
- Для полоскання горла при тонзиліті роблять теплу воду з прянощами і содою. Засобом можна промивати носові ходи при нежиті.
- У всіх рецептах використовується звичайна кип’ячена або мінеральна вода без газу.
- До перегляду передача про корисні властивості спеції:
Профілактика захворювань
Спецію можна приймати з профілактичною метою. Для попередження захворювань підшлункової залози та печінки куркуму просто додають у їжу під час приготування. Це ж дозволяє підтримувати артеріальний тиск на комфортному рівні.
Куркумін здатний розріджувати кров, тому пряність використовують для профілактики тромбоутворення. Крім того, він знижує рівень холестерину, тому пряність застосовують для очищення судин.
Профілактичне вживання прянощі корисно для імунітету. Люди, які регулярно включають її в свій раціон, рідше хворіють на простудні захворювання.
Корисна пряність жінкам після менопаузи. Куркумін регулює мікроциркуляцію, зменшує симптоми клімаксу – пітливість, припливи, дратівливість.
Для профілактики онкологічних захворювань золоте молоко приймають щодня вранці по 50 мл. Тривалість прийому не обмежена. У боротьбі проти раку, якщо він вже є, напій приймають по 100 мл або п’ють капсули з порошком.
Для схуднення
Давно відома здатність куркумина прискорювати обмін речовин, тим самим сприяючи схудненню. Щоб знизити вагу, золоту спецію приймають в напоях на основі кефіру.
Кисломолочний продукт сприяє очищенню організму від токсинів, регулює роботу шлунково-кишкового тракту. У сукупності з дією куркуми відбувається зменшення маси тіла.
Щоб зробити очищаючий напій, потрібно взяти склянку теплого кефіру, розчинити в ньому столову ложку прянощі. Підсолодивши медом, приймати перед сном протягом 3 місяців.
Підбадьорливий напій, стимулюючий обмін речовин, готують на основі чорного чаю. Заварюють півсклянки міцного чаю, додають стільки ж кефіру. Розмішують, всипають ложку куркуми.
Для кращого засвоєння куркумина рекомендується готувати очищаючі напої з чорним перцем. Прискорити обмін речовин допоможе свіжий корінь імбиру.
Про схуднення за допомогою приправи розповість Олена Малишева в своїй передачі:
Для краси
Корисні властивості куркуми проявляються не тільки при прийомі всередину, але і зовнішньо. За допомогою золотої спеції можна поліпшити стан шкіри і волосся, для цього на її основі готують маски.
- Поживна маска для сухої шкіри. Підігріти 50 мл оливкової олії, додати чайну ложку прянощі.
- Маска від прищів. Розвести куркуму з водою у співвідношенні 1: 1. Додати кілька крапель соку лимона і олії чайного дерева.
- Маска для волосся. Розтопити ложку меду, додати 50 мл вершків і дрібку спеції.
Паста з спеції ефективна при грибкових захворюваннях нігтів. Нею змащують уражену ніготь, тримають 3 години, потім соскабливают верхній шар. Процедуру повторюють щодня до повного видалення грибка.
- На замітку рецепти краси обличчя і волосся:
Застосування у дітей та вагітних
Вагітним жінкам вживання спеції потрібно обмежити. Допускається зовнішнє застосування не частіше разу на тиждень. Дітям приймати куркуму з оздоровчою метою можна з шестирічного віку. Малюкам дозування спеції розраховується за вагою – 1 грам на кожні 10 кг маси, але не більше 3 грамів на добу.
Протипоказання куркуми
Вживати пряність можна не всім людям. Є кілька захворювань, при яких вона протипоказана:
- при вірусному гепатиті куркумін негативно впливає на печінку, ускладнює перебіг хвороби;
- цукровий діабет в стадії декомпенсації;
- важкі захворювання серця, нирок;
- протипоказана пряність при гіпотиреозі;
- гастрит і виразка шлунка – не можна пити пряність від печії, оскільки вона ще більше подразнює слизову шлунка.
Не рекомендується вживати приправу людям з індивідуальною непереносимістю цього продукту, а також людям зі схильністю до кровотеч. При передозуванні спеції виникає алергія, біль в животі, нудота, блювота.
Приймають куркуму всередину або зовнішньо. Спеція покращує стан здоров’я, допомагає лікувати багато захворювань. При зовнішньому застосуванні усуває недоліки шкіри, полегшує перебіг дерматитів, псоріазу.
Чи приймаєте ви куркуму для здоров’я або поліпшення зовнішнього вигляду? Діліться своїми рецептами з друзями.
Чим так корисна куркума для здоров’я літньої людини
Гурмани дуже люблять додавати куркуму в м’ясні та овочеві страви, щоб надати продуктам аромат і смак. Ми ж розберемося в тому, чи може куркума принести користь чи шкоду для здоров’я жінки або чоловіки після 50 років.
Куркума – це екзотична пряність, яка застосовується в кулінарії для приготування страв. Коріння цієї рослини спочатку висушують, а потім подрібнюють, щоб отримати ароматну пряність.
Варто зазначити, що користь цього продукту обумовлена тим, що склад куркуми досить багатий, в ньому присутня безліч мікроелементів і вітамінних компонентів.
Головним компонентом є куркумін, саме завдяки йому пряність має масу цілющих властивостей для організму. Деякий час назад, вчені провели нові дослідження і визначили кілька додаткових корисних властивостей куркуми, про це ми і поговоримо більш докладно.
- Хімічний склад продукту
- Варто для початку максимально детально описати хімічний склад продукту, щоб зрозуміти, чому куркума так корисна для здоров’я літньої людини.
- До складу входить:
Куркумін. Ця речовина необхідна організму після 50 років, оскільки куркумін допомагає запобігти розвитку ракових клітин, знижує кількість холестерину в крові, а також не дає камінню в жовчному міхурі утворюватися.
Додатково компонент робить позитивний вплив на печінку і нирки, регулюючи їх роботу. Речовина є природним антибіотиком, а на додаток має антиоксидантні властивості.
Часто куркумін застосовують в народній медицині, оскільки він допомагає усунути запальні процеси.
Тумерон. Речовина є антисептиком природного походження, він протистоїть зараженню гельмінтозними захворюваннями, а також не дає інфекції в організмі поширюватися. Компонент корисний при отруєнні і токсикозі, оскільки нормалізує роботу шлунка.
Куркумор. Захищає жіночий організм в літньому віці від утворення ракових клітин у молочній залозі, а також на різних ділянках шкіри.
Біофлавоноїди. Впливають на серцеву та судинну систему організму. Цей компонент допомагає знизити кількість нападів астми, дозволяє провести профілактику склерозу, а також прискорює процес регенерації клітин. Завдяки такому ефекту, біофлавоноїди не дають шкірних захворювань розвиватися.
Йод. Ще один природний антисептик, ця речовина необхідна всьому організму, але після 50 в ньому особливо потребують волосся, нігті і шкіра. Компонент зміцнює зубну емаль.
Натрій. Допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі, що покращує роботу серця і зміцнює судинну систему. Також натрій дозволяє розширити судини, тим самим знижуючи тиск.
Залізо. Необхідно для очищення крові, а також щоб наситити організм необхідною кількістю кисню.
Все ж варто врахувати, що такий багатий склад куркуми може принести не тільки користь, але і шкоду для здоров’я після 50 років.
Корисні властивості прянощі
Кожен продукт має певний список корисних властивостей, ми ж поговоримо про те, чим може бути корисна для організму куркума. Ця речовина має багатий склад, тому і корисних якостей у прянощі багато. До корисних властивостей варто віднести:
- протизапальний ефект;
- знеболюючу дію при артриті;
- поліпшення функцій суглобів після 50;
- може надавати антисептичну дію при порізах і опіках;
- прискорює процеси регенерації шкірних покривів;
- має антибактеріальний ефект;
- бореться з вірусними інфекціями, має антивірусну дію;
- допомагає в лікуванні застуди та грипу;
- прискорює процеси загоєння шкіри при дерматиті, псоріазі і прищах;
- нормалізує цукор в крові, що актуально при цукровому діабеті;
- допомагає поліпшити роботу серця і судин, надаючи розріджуючу дію на кров, а також знижуючи холестерин;
- очищає кров і судини від шлаків;
- пригнічує тромбоцити;
- відновлює нормальну циркуляцію крові;
- приводить в норму артеріальний тиск;
- допомагає при захворюванні Альцгеймера;
- захищає організм від розвитку захворювання Паркінсона;
- проводить профілактику нейродегенеративних розладів;
- знімає запальний процес з ясен;
- покращує здоров’я порожнини рота;
- лікує дітородні органи жінок;
- допомагає налагодити менструальні цикли;
- повертає шкірі красу і молодість;
- має антибактеріальний ефект, тому лікує діарею і метеоризм;
- відновлює мікрофлору кишечника;
- не дає розвиватися дисбактеріозу;
- має властивості антидепресанту;
- покращує травлення, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура;
- уповільнює процес розвитку розсіяного склерозу після 50;
- прискорює процес виведення токсинів з організму;
- містить в складі сильні антиоксиданти, які не дають раковим клітинам утворюватися;
- зміцнює імунітет організму.
Як ми вже зрозуміли, куркума несе в собі велику користь для здоров’я після 50 років, але іноді продукт може завдати шкоди, про це ми поговоримо трохи пізніше. Рослина вже десятки років користується великою популярністю серед цілителів народної медицини.
Шкода прянощі для організму
Фахівці не змогли визначити якихось побічних дій куркуми на організм, але все ж є певні поради лікарів, які слід суворо дотримуватися. Наприклад, при наявності в жовчному міхурі каменів, що мають розмір більше 5 мм, слід обмежити вживання прянощі. Куркума призводить до скорочення м’язів жовчного, що може погіршити стан хворого.
Також обмежують застосування продукту в період виношування дитини, так як це може нести загрозу для плода. Дозволено застосовувати куркуму для приготування страв, але проводити лікування пряністю не слід, так як вона викликає спазми матки.
- Основні протипоказання до використання куркуми:
- при порушеннях згортання крові (гемофілії);
- якщо в жовчному міхурі утворилися камені, а також при наявності каменів у жовчовивідних шляхах;
- в період виношування плоду (може привести до скорочень матки);
- не варто поєднувати куркуму із застосуванням різних лікувальних трав і лікарських препаратів;
- при наявності виразки шлунка, яка перейшла в гостру форму;
- не слід використовувати продукт для лікування дітей до 6 років, може привести до алергічної реакції;
- заборонено використовувати пряність при гепатиті;
- краще не використовувати препарат при гастриті з підвищеною кислотністю;
- строго заборонений при алергічних реакціях і індивідуальної нестерпності.
- Якщо враховувати весь список протипоказань, то можна безпечно застосовувати продукт, як для страв, так і для приготування лікувальних настоїв.
- Правила використання продукту
У народній медицині пряність може застосовуватися як в чистому вигляді, так і в зборі з іншими травами. Приймати продукт слід за всіма правилами, дуже важливо точно слідувати правилам застосування ліків, так як для кожного захворювання, спосіб лікування буде різний. А щоб не зіткнутися з побічними ефектами, варто проконсультуватися про такий метод лікування з лікарем.
Засіб від нападів болю
Ми вже говорили про те, що куркума має знеболюючу дію, а на додаток знімає спазми і надає протизапальний ефект на організм. Щоб зняти напади головного болю, можна просто приготувати смачний розчин на основі прянощі. Такий засіб допомагає також при мігрені, болю в шлунку і запальному процесі в горлі.
- Складові:
- натуральний мед – 5 грам;
- куркума – 3 грама;
- кип’ячена вода – 1 стакан.
- Приготування і застосування:
У склянці окропу розводять спецію, після чого додають туди ж трохи меду і все ретельно перемішують. Приймають розчин при появі болю, або ж в ранковий час, щоб знизити артеріальний тиск.
Паста для зубів
Щоб приготувати такий засіб, слід взяти чайну ложку кокосового масла, таку ж кількість куркуми, пару крапель ефірного масла м’яти і все перемішати до однорідної консистенції. Така паста використовується вранці і ввечері, засіб допомагає швидко знищити мікробів в порожнині рота, а також зняти запалення з ясен.