Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжуВсі ми
звикли мати на увазі під гірчицею коричневу масу, відому своїм гострим
смаком. Але деяким з нас також відомо про листову гірчицю, яка
є дуже корисним продуктом. Вона має великі листи, краю
яких мають зубчасту поверхню, і на смак це листя є дуже
приємним і ароматним, природно, з гострим присмаком. Більш цікаво, що
листову гірчицю можна і потрібно вживати у свіжому вигляді разом з
салатами, додаючи в інші страви.

Листова
гірчиця має безліч корисних властивостей і лікарських застосувань, про які
ви прочитаєте в даному матеріалі. Також ви дізнаєтеся, в чому можуть критися шкода і
небезпека цього продукту.

Живильні властивості і калорійність листової гірчиці

Отже, на подив,
листовий овоч має невластиві для нього складові компоненти. Так, в
листовій гірчиці містяться білки, які зазвичай в зелені відсутні.

Крім того, в складі гірчиці є безліч вітамінів, зокрема –
вітаміни А і Е, вітамін С і вітамін К, вітаміни групи В – В6 і В9.

На цьому,
корисний склад продукту далеко не закінчується, адже в гірчиці присутні
корисні мінерали, такі як:

  • – залізо і фосфор;
  • – мідь і цинк;
  • – калій і магній;
  • – понад 37 мікроелементів.

Що ж
стосується калорійності, то, на жаль, вона невисока – всього 26 калорій на 100 грамів
продукту. Однак враховуючи те, що в листовій гірчиці міститься велика
кількість клітковини, вона є відмінним дієтичним продуктом.

Корисні властивості листової гірчиці

Листовій
гірчиці приписують багато корисних властивостей. Одні з них є
вигадкою, інші – правдою. Давайте розглянемо ті властивості, якими
листова гірчиця має на 100%, щоб не вводити вас в оману.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Що ж, першим
незаперечним властивістю листової гірчиці є захист сердечно-судинної
системи в цілому. Люди, які страждають серцево-судинними захворюваннями, не просто
повинні звертати увагу на листову гірчицю, а й скласти цілий графік
вживання цього продукту.

Так, вона знизить ризик виникнення захворювань,
як різкого, так і затяжного характеру, знизить активність хронічних серцевих
захворювань. Цікаво, що листова гірчиця допомагає позбутися від інсультів,
а в деяких випадках позбавити людей похилого віку і від інфарктів.

Також гірчиця сприяє зниженню рівня холестерину в крові, що важливо для профілактики або лікування таких недуг. А все це завдяки
наявності в листовій гірчиці унікальних речовин, зокрема –
фолієвої кислоти.

Саме гірчиця є одним з найбільших джерел цього
речовини, поступаючись першим місцем лише ріпі.

Листова
гірчиця надає і, як би це не здавалося дивно, протизапальну дію. Так, свіжі
листя продукту містять вітамін
К, жирні амінокислоти і омега-3, які завдяки своїм властивостям,
значно знижують запалення клітин і тканин, відповідно, органів і
поверхні шкіри.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Одним з
ключових корисних властивостей листової гірчиці вважається ефективна боротьба з
онкологічними захворюваннями. Овоч діє як захисний засіб,
допомагаючи позбавити організм від мимовільного запалення і дії
злоякісних клітин.

Антиоксиданти, що входять до складу продукту мають протипухлинні властивості, причому саме в листовій гірчиці ці
антиоксиданти надають на 23% впливу більше, ніж будь-який інший овоч чи
фрукт (разом з брюссельською капустою).

Крім усього іншого, листову гірчицю
використовують для боротьби з онкологічними захворюваннями не тільки в чистому,
свіжому вигляді, але також вона входить до складу лікарських препаратів, які
використовуються в онкології.

Тому часто до складу дорогих ліків входять
саме ферменти, зі складу листової гірчиці.

Листова гірчиця в значній мірі впливає на зовнішню
поверхню шкіри і органи людини – сприяє омолодженню, допомагає при
болях в суглобах і кістках, знижує втому організму і підвищує час
реакції.

Шкідливі властивості листової гірчиці

На жаль,
листова гірчиця не завжди позитивно діє на органи
травлення. Вона може викликати запалення і тяжкість в шлунку, підвищувати
концентрацію солі в сечостатевих органах.

Також не завжди вона надає позитивний
вплив на роботу жовчного міхура.

Тому, якщо існують хоч
якісь проблеми з цими органами, необхідно в значній мірі
скоротити або ж зовсім припинити вживання листової гірчиці.

  1. Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу
  2. Крім того,
    вона може викликати алергічні реакції, тому якщо ви не знаєте особливостей
    поведінки свого організму, порадьтеся з лікарем, як правильно і
    чи варто вживати листову гірчицю.
  3. Ще про корисні продукти:
– Корисні продукти для зору
– Корисні властивості вербени
– Секрети приготування дієтичної піци
– Корисні продукти для шкіри
– Лікування лимоном. Народні рецепти
– Боби мунг – властивості і рецепти
– У чому полягає користь чорниці?

Користь і шкода листя гірчиці для організму

Листова гірчиця являє собою рослину з великим листям з рифленими краями. Має яскраво виражений аромат і гострий смак, що нагадує хрін. Використовується в кулінарії у свіжому вигляді для додавання в салати, при приготуванні гарячих страв, як підливи до м’яса і для приготування пасти.

З насіння гірчиці роблять гірчичне масло. Також насіння використовують при консервації овочів і грибів. У фармацевтиці з неї роблять гірчичники, а гірчичний порошок використовують для додавання в ванночки для ніг.

Опис гірчиці

Гірчиця – це низькокалорійний продукт, який використовують при схудненні.

Також до її складу входять:

  • Мікроелементи: залізо, мідь, цинк, селен, марганець.
  • Макроелементи: калій, магній, фосфор, натрій, кальцій.
  • Дуже багата вітамінами: групи В (В1, В2, В4, В5, В6, В9), С, Е, А, РР, К, лютеїн і зеаксантин.
  • Незамінними амінокислотами: фенілаланін, лейцин, валін, аргінін, лізин, треонін, гістидин, метіонін.
  • Жирними кислотами: омега-3, омега-6, моно-, полі- і насиченими кислотами.
  • Засвоєними вуглеводами.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Користь гірчиці

При приготуванні страв з гірчиці і використанні її в якості салату можна не тільки насолодитися пікантним смаком, але й принести користь організму:

  • Нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. У ній міститься клітковина, яка благотворно впливає на перистальтику кишечника, нормалізує його роботу. Можна позбутися від здуття живота, метеоризму і запорів. Гострий смак гірчиці впливає на травні рецептори і пробуджує апетит. Якщо зниження апетиту – побічна проблема від перевтоми організму і нудота викликана загальним нездужанням, то рослина буде дуже корисною.
  • Зміцнити серцево-судинну систему. У ній містяться речовини, які перешкоджають утворенню холестерину, а наявний в організмі холестерин поступово виводять. Це зміцнює судини, служить профілактикою тромбозу та упереджує атеросклероз. Гірчиця сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань та ризику виникнення серцевої недостатності.
  • Створити протизапальний ефект. Багате вміст вітаміну К і корисних омега-3 жирів підвищує захисні сили організму для боротьби з різними запаленнями.
  • Зміцнити імунітет. Великий вміст в гірчиці корисних макро- та мікроелементів, різноманітність вітамінів при постійному її вживанні в їжу насичує організм і підвищує здатність організму протистояти вірусам і бактеріям.
  • Створити профілактику онкологічних захворювань. До складу гірчиці входять корисні антиоксиданти – кемпферол і кверцетин. Вони регулюють рівень вільних радикалів, які призводять до утворення ракових клітин.
  • Зміцнення кісткового апарату. Вміщені в ній вітаміни беруть участь в процесі формування кісток. Особливо корисна рослина для людей старшого віку.
  • Поліпшити стан шкіри. Багате вміст вітаміну А благотворно впливає на шкіру, а клітковина допомагає позбавлятися від токсинів. Зовнішній вигляд шкіри помітно поліпшується, шкіра стає гладкою та еластичною, а висипання і дрібні запалення проходять.
  • Корисна під час вагітності. У складі гірчиці є фолієва кислота, яка корисна як під час планування вагітності, так і під час неї. Вона благотворно впливає на жіночий організм та на розвиток плода, зокрема закладку і формування його нервової системи.
  • Допоміжний засіб при лікуванні дихальних шляхів. При запаленні бронхів і затяжному і важкому кашлі можна використовувати гірчичники, що сприяють прогріванню органів дихання та швидкому одужанню.
  • Несе користь при цукровому діабеті. Антиоксидантні властивості гірчиці зменшують рівень глюкози в крові та запобігають окисленню ліпідів. Також прискорюються обмінні процеси.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Шкода і протипоказання

На жаль, гірчиця має свої протипоказання і підходить не всім. Однак, у всьому потрібно знати міру і не варто її переїдати.

  • Не варто їсти гірчицю людям, які мають захворювання нирок і жовчного міхура, адже в рослині містяться оксалати, які негативно впливають на організм людини з проблемами здоров’я.
  • Якщо проходить лікування з прописаним прийомом препарату кальцію, то гірчиця перешкоджає його засвоюваності.
  • При захворюваннях у гострій та хронічній стадії травної системи.
  • Порушеннях в роботі серцево-судинної системи.
  • Людям, схильним до алергії.
  • Годуючим жінкам.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Поради використання гірчиці

У народній медицині є багато способів і рецептів для лікування багатьох захворювань і профілактики недуг.

  1. Під час застуди, щоб зігріти організм, потрібно насипати порошок гірчиці в товсті вовняні шкарпетки й не знімати деякий час.
  2. При болях у суглобах потрібно зробити компрес із гірчичного порошку, солі та оцту і накласти на хворе місце.
  3. Для стимуляції росту волосся потрібна маска з гірчичного порошку і меду. Тримати на голові під теплою шапочкою не більше 20 хвилин. Після ретельно промити. Ця процедура дозволить збільшити циркуляцію крові і позбутися від надлишкової роботи сальних залоз.
  4. Якщо сталося отруєння алкогольними напоями, потрібно приготувати відвар. Він швидко виведе токсини і продукти розпаду від алкоголю.

У кулінарії застосовують зерна гірчиці:

  • Як спеції її додають до м’яса. Вона яскравіше виділяє смак м’яса: свинині надає гостроту, а яловичині м’якість.
  • Для приготування різних соусів і домашнього майонезу.
  • Входить до складу спеції каррі.
  • Для приготування супу можна додати 2-3 зернятка для створення неповторного аромату.
  • Для запікання риби дуже підходить ця приправа.

Листя кладуть у сендвіч, роблячи різні його варіації. Вважається, що дітям не можна давати гірчицю в складі страв до 7 років, щоб не нашкодити роботі шлунково-кишкового тракту. Слід поступово її вводити в раціон, щоб не виникло алергічної реакції й не було дискомфорту з боку шлунка.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Гірчиця дуже ефективна при схудненні. Вона прискорює обмінні процеси, виводить токсини і має невеликий проносний ефект. Також корисні обгортання з порошку під целофанову плівку. Це допоможе позбутися від зайвих сантиметрів, ознак целюліту і помітно підтягне шкіру.

Висновок

Гірчиця дуже корисна для організму, служить профілактикою для багатьох захворювань, підвищує імунітет і є відмінною приправою до багатьох страв. Якщо знати міру і не мати протипоказань, можна значно поліпшити якість життя.

Гірчиця – властивості, користь і шкода для організму

У наш час на полицях магазинів можна знайти приправи, спеції та заправки майже до кожної страви. Але чи знали ви, що деякі з них людство використовує вже не одне століття? Однією з таких приправ є гірчиця. Її здавна додавали в їжу, а також вдавалися до її допомоги в лікуванні деяких захворювань.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Зараз мало хто замислюється, що незважаючи на безліч корисних властивостей, у цій спеції також досить широкий перелік протипоказань. У цій статті ми розповімо про те, яка користь гірчиці для організму людини ховається в цих маленьких зернятках або жовтому порошку, а також як уникнути небажаних наслідків від її вживання.

Хімічний склад гірчиці

У кожному маленькому гірчичному зерні міститься величезна кількість корисних для людини речовин. У складі цієї ароматної приправи дуже важливі мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Ось найцінніші з них:

  • калій;
  • магній;
  • натрій;
  • цинк;
  • залізо;
  • кальцій.

Багата гірчиця і вітамінами. Регулярне вживання продукту забезпечить ваш організм натуральним вітаміном А. Як відомо, це жиророзчинний вітамін, і для його засвоєння організму необхідні жири.

Ось тут-то і проявляється вся принадність гірчиці, адже вона на 25-35 відсотків складається з жирів. Саме ефірні масла надають їй такий яскраво виражений специфічний аромат.

І саме вони є причиною такої сильної алергії на цей продукт.

Також у складі гірчиці присутні вітаміни групи B та вітаміни Е і D. Ця приправа може похвалитися цілим арсеналом жирних кислот:

  • лінолева;
  • ліноленова;
  • оленінова;
  • ерукова;
  • арахісова.

Завдяки тому, що гірчиця – це досить низькокалорійний продукт, у 100 грамах якого міститься близько 67 ккал, ця приправа підходить для дієтичного харчування, але тільки в тому випадку, якщо немає прямих протипоказань.

Корисні і лікувальні властивості гірчиці

Гірчиця здатна надавати зігріваючий, тонізуючий, протизапальний, антибактеріальний та відхаркувальний ефект на організм.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Також цю приправу часто використовують в ролі м’якого проносного і сечогінного засобу. Ця приправа має цілий перелік корисних властивостей:

  • При регулярному використанні може служити профілактикою онкологічних захворювань.
  • Має протизапальну дію і допомагає впоратися з інфекціями.
  • За умови правильного застосування, може полегшувати симптоми астми.
  • У деяких випадках сприяє зниженню ваги.
  • Уповільнює старіння організму і нейтралізує дію вільних радикалів.
  • Полегшує больові відчуття при артриті.
  • Знижує рівень холестерину в крові.
  • Допомагає боротися з запорами.
  • Перешкоджає розвитку шкірних інфекцій.
  • Якщо використовувати в складі масок для волосся, підсилює кровопостачання волосяних цибулин.
  • Зміцнює імунну систему.
  • Підсилює кровопостачання мозку, тим самим покращуючи його когнітивні функції.
  • Покращує апетит, сприяє виробленню слини, а також прискорює обмін речовин.

Користь листя гірчиці

Наприкінці літа – на початку осені на звільнені після збору врожаю ділянки багато дачники висаджують сидерати. Однією з популярних культур для цього є гірчиця. Вона дає щільну листову масу, яка згодом закладається в верхні шари ґрунту або, в разі підзимового посіву, залишається як є на поверхні.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Це і натуральне добриво, і профілактичний засіб від ґрунтових хвороб і шкідників. Але є й великі вороги для неї – ті ж хрестоцвіті блішки. Якщо вони надмірно розплодяться на ділянці, постраждають білокачанна, пекінська та інші види капусти, редис, ріпа і ряд інших суміжних культур.

Якщо перераховані рослини у вас в пріоритеті, рекомендую садити суміші, що складаються з вікі і вівса або вики і гороху. Вони дають максимально густу зелену масу, а головне, акумулюють у верхніх шарах ґрунту азотисті сполуки в доступних формах. При цьому шкідників ці культури практично не цікавлять.

Але повернемося до нашої гірчиці. Якщо зупинили свій вибір на ній, обов’язково періодично зривайте молоді листочки і використовуйте їх в їжу в невеликих кількостях.

Плюси:

  • При вживанні листя гірчиці організм буде компенсувати брак важливих макро- і мікроелементів. Перерахуємо лише деякі з них: кальцій, магній, калій, марганець, мідь, залізо і т.д.
  • Серед вітамінів важливо виділити наступні: A, B (особливо відзначимо великий вміст важливого для всіх процесів вітаміну B6), C, K, E і т.д.
  • Фолієва кислота, яка відіграє важливу роль в збалансованій роботі жіночого організму (чоловікам вона теж корисна). Бере участь в кровотворенні, зміцнює стінки судин, позитивно позначається на стані імунної системи.
  • Гірчиця має виражений протизапальний ефект.
  • Людям із серцево-судинними захворюваннями гірчиця допоможе зменшити рівень поганого холестерину, знизить ймовірність утворення закупорюючих судини бляшок.
  • Розумне вживання гірчиці в їжу пригнічує пухлинні клітини, попереджаючи тим самим розвиток небезпечного захворювання, як рак кишечника.
  • Гірчиця – один з лідерів за вмістом антиоксидантів, які перешкоджають окисленню і гальмують процеси старіння.

Додавати молоде листя гірчиці в невеликій кількості бажано в овочеві салати. При термічній обробці переважна частина корисних речовин втрачається, тому намагайтеся вживати цю овочеву культуру в свіжому вигляді.

  • Ну а гурмани можуть окремо посадити на своїх ділянках не дешеві сидератні, а спеціальні салатні сорти гірчиці, які є в арсеналі всіх великих агрофірм.
  • І пам’ятайте, що біла гірчиця – це отруйна рослина, тому надмірно захоплюватися їй також не слід.

Чи можна їсти листову гірчицю: користь і шкода, опис, вибір і зберігання

Гірчиця листова, або салатна, – це пряна рослина, листя якого вживають в їжу. Вона має специфічний смак, що нагадує їдальню гірчицю і свіжу зелень. Листя використовують свіжими або піддають термічній обробці.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Склад і характеристики рослини

Гірчиця листова має великі різної форми листя. Рослина досягає у висоту 30-60 см. Є кілька різновидів зелені:

  • салатна – дрібні ніжно-зелені листочки;
  • сорт Червоний гігант володіє великими червоно-зеленими листками;
  • у Волнушки листочки по краях фігурно вирізані на зразок хвилі;
  • особливість Прими – ранньостиглість;
  • сорт Мустанг відрізняється гострим смаком.

Вживання рослини не зашкодить фігурі – 100 грам листя гірчиці містять всього 26 ккал. Енергетична цінність продукту:

  • білок – 2,7 г;
  • жири – 0,2 г;
  • вуглеводи – 1,6 г.

У складі листової гірчиці є корисні вітаміни, мікроелементи:

  • рослинний білок;
  • аскорбінова кислота;
  • вітамін A;
  • вітаміни групи В;
  • фолієву кислоту;
  • калій, магній.

Також зелені листочки містять незамінні для організму амінокислоти, жирні кислоти.

Корисні властивості листової гірчиці

Гірчичні листя можна використовувати як додаткове лікувальний засіб людям із захворюваннями серця. Щоденне вживання невеликої кількості листової гірчиці знижує рівень холестерину, нормалізує кровообіг і артеріальний тиск. Аскорбінова кислота зміцнює стінки судин, перешкоджаючи виникненню кровотеч.

Завдяки вмісту антиоксидантів зелень надає протипухлинну дію. Гірчичне масло, що міститься в листі, нормалізує вироблення шлункового соку, збуджує апетит.

Гірчичні листя покращують травлення, перешкоджають виникненню метеоризму, нормалізують відтік жовчі. Це сприяє регуляції обміну речовин.

Вітамін C і фолієва кислота зміцнюють імунну систему.

Шкода листової гірчиці і протипоказання

В зелені містяться оксалати. Ці речовини протипоказані людям із захворюваннями нирок або жовчного міхура, оскільки сприяють утворенню в них каміння. Не рекомендується вживати цю зелень людям після переломів кісток – вона зменшує всмоктування кальцію. Рослина підвищує вміст вітаміну К, тому його не можна вживати людям з підвищеним згортанням крові.

Застосування листової гірчиці

Основна сфера застосування трави – кулінарія. Також зелень використовують для лікування кашлю, заварюючи її окропом. Настій п’ють по склянці вранці. Вода, настояна на гірчичних листочках, покращує стан шкіри – робить її гладкою, пружною, освітлює пігментні плями. Настій допомагає зняти свербіж, подразнення при дерматитах або екземі.

У кулінарії

Кухарями листова гірчиця використовується як доповнення до м’ясних страв, салатів, закусок. Листя рослини придатні до вживання в свіжому або обробленому вигляді. Листова гірчиця корисна як бутербродна добавка. Тост змащують вершковим маслом, покривають гірчичним листочками, зверху кладуть часточки вареного яйця, свіжого огірка, помідора, шинки.

Зелень додають в овочеві салати, дрібно порізавши і полив рослинним маслом. Обсмажені листочки, змішані з часником, добре поєднуються з житнім хлібом.

Є рецепт маринування гірчичних листя, щоб зберегти на зиму. Листочки промивають, дрібно ріжуть. Цибулю нарізають півкільцями. Інгредієнти складають в банку, заливають маринадом – літр води, столова ложка солі, по дві столові ложки цукру і оцту.

До перегляду швидкі рецепти страв з зеленню:

Як вибирати і зберігати траву

При покупці трави потрібно звертати увагу на її пружність, цілісність. Занадто дрібні листочки означають, що росла трава без доступу сонячного світла – вона буде гіркою. Гірчичний лист повинен бути щільним, соковитим.

Вживати зелень рекомендується свіжою. При висушуванні вона втрачає свої смакові якості, корисні властивості. Для збереження на зиму траву можна замаринувати або заморозити.

Вирощування листового сорту

Рослина невимоглива до кліматичних умов, характеру ґрунту. Вирощують листову гірчицю з насіння, які засівають у відкритий ґрунт або теплицю. Засівання здійснюють у квітні. Спочатку грядку покривають поліетиленом, щоб захистити сходи від заморозків.

Догляд за посадками нескладний. Рослина потрібно регулярно поливати, тоді виросте густа соковита зелень. Періодично грядки прополюють, щоб бур’яни не заважали надходженню кисню, сонячних променів. Збирають урожай після дозрівання насіння, які теж можна вжити в їжу або залишити на наступний рік для розсади.

Додатково дивіться відео з вирощування зелені:

Листова гірчиця доповнить смак м’ясних або овочевих страв, додасть їм пікантну нотку. Хороша вона і для самостійного вживання. Трава корисна людям із захворюваннями серцево-судинної системи, а при патології нирок або жовчного міхура її потрібно вживати з обережністю.

Чи подобається вам додавати листову гірчицю в їжу? Діліться своєю думкою в коментарях, не забувайте розповісти про статтю друзям з соціальних мереж.

Гірчиця: користь і шкода для організму

Про гірчиці людство знає здавна. Їй приправляють страви, користуються в косметичних цілях і навіть використовують для лікування.

Та гірчиця, яка присутня на наших столах, прийшла до нас з Індії. Однак рослина представлено в природі в кількох видах і зростає не тільки в Азії, але і на території Північної Африки, на берегах Середземномор’я. За багато століть люди змогли адаптувати рослину для зростання в суворих умовах, і тепер воно росте навіть в нашій країні.

Листя гірчиці: користь і шкода, чи можна їх їсти, застосування в їжу

Калорії в 100 г, (ккал): 162
Білка в 100 г, (г): 5.7
Жирів в 100 г, (г): 6.4
Вуглеводів в 100 г, (г): 22
Глікемічний індекс:

Види гірчиці

Під поняттям «гірчиця» мається на увазі три види рослини. Сама ж гірчиця відноситься до сімейства капусти.

Виділяють три види гірчиці.

Біла гірчиця

Цей сорт ще називають англійським. Батьківщиною сорту є Середземномор’ї. Дуже популярна в Канаді, Америці і в Європі.

Насіння рослини мають кулясту форму, з солом’яним забарвленням. Основоположник англійської фітотерапії Н. Калпеппер використовував гірчицю як антиоксидант від укусів змій, при алкогольному та інших отруєннях.

Цей сорт в Україні з’явився в XVIII столітті на території Нижнього Поволжя. Рослина також використовується для виробництва гірчичного масла.

Чорна гірчиця

Цей сорт ще називають французькою, діжонською або справжньою гірчицею. Насіння рослини мають червоно-бурий колір. У плодів яскраво виражений горіховий смак. Гірчиця з цього сорту рослини виходить дуже гострою і терпкою. На відміну від жовтого сорту, насіння рослини більш дрібні.

Батьківщиною рослини є Індія, і чорна гірчиця вважається найкращою пряністю.

Сарептська гірчиця

За своєю суттю цей вид є різновидом чорної гірчиці. Однак та, яка росте в Україні, має сизий відтінок. Перший завод в нашій країні по виробництву гірчиці з’явився в 1810 році на території німецької колонії в Волгоградській області. Місто цей називався Сарепта, звідси і з’явилася назва самої гірчиці.

Склад і калорійність гірчиці

Калорійність гірчиці в готовому вигляді становить 67 ккал. У насінні міститься набагато більше калорій – 474, а в свіжому рослині – 162 ккал.

У складі гірчиці багато жирного масла, на його частку припадає близько 50%. Є в ньому і ефірні масла – 3%. Багата гірчиця вітамінно-мінеральним складом, в ній є: бета-каротин, вітаміни групи В, аскорбінова кислота, крохмаль, мінеральні солі і вітамін Е.

Користь гірчиці для жінок

Завдяки безлічі корисних речовин, гірчиця позитивно позначається на роботі серцевого м’яза і судин. Сприяє виведенню шлаків і «шкідливого» холестерину.

Що міститься в продукті магній, допомагає впоратися з симптомами клімаксу. А кальцій запобігає втраті цього цінного компонента кістками і хрящами, що характерно для періоду менопаузи.

При наявності гіпотонії рекомендується також вживати гірчицю, вона приводить в норму артеріальний тиск.

Вітамін C дозволяє швидше впоратися з інфекційними і простудними захворюваннями. Позитивно позначається на процесі кровообігу.

Гірчиця допомагає омолодити організм і запобігти розвитку раку. Володіє легким проносним ефектом і покращує роботу ЦНС.

Користь гірчиці для чоловіків

Гірчиця може допомогти у вирішенні суто чоловічої проблеми – алопеції. Для цих цілей використовують порошок гірчиці. До речі, для посилення росту волосся, маски роблять навіть жінки.

Рослина допомагає активізувати кровообіг і тим самим «розбудити» сплячі коріння волосків.

При регулярному використанні прянощі чоловік може запобігти появі простатиту. Це відбувається завдяки сульфорафаном, який сприяє підвищенню лібідо і запобігає розвитку ракових клітин.

Вживання гірчиці при вагітності

В гірчиці міститься велика кількість фолієвої кислоти. А адже саме цей вітамін сприяє правильному розвитку малюка. Він відповідає за синтез ДНК і запобігає появі дефекту нервової трубки у дитини.

Чи можна вживати гірчицю дітям

  • У зв’язку з тим, що гірчиця є дуже гострим продуктом, дітям її вводять не раніше настання 3 років.
  • У ранньому віці не вводять цю пряність в раціон, так як вона буде занадто подразнювати слизову оболонку кишечника і згубно позначиться на роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Діти старшого віку, як правило, з великим задоволенням вживають гірчицю, адже вона надає особливої пікантності стравам.
  • Спецію часто використовують для лікування простудних захворювань, порошок кладуть у шкарпетки або парять ноги в розчині гірчиці і теплої води.

Чи корисна гірчиця для схуднення

Насіння рослини містять жирні кислоти, які позитивно позначаються на роботі ендокринної системи, нормалізують травні процеси, виводячи зайву рідину і токсини.

Гірчиця допоможе при наявності набряків. Вона сприяє активізації жовчі і допомагає перетравити навіть найгрубішу їжу.

Вживання гірчиці при діабеті

Ніяких протипоказань до вживання гірчиці при наявності діабету немає. Недавніми науковими дослідженнями було доведено, що пряність запобігає окислювальні процеси, які властиві підвищеному цукру в крові. Вона сприяє зниженню глікозильованого білка в сироватці крові.

Як приймати гірчицю в лікувальних цілях

Для лікувальних цілей найбільше підходить білий і чорний сорт. В офіційній медицині її використовують для лікування застуди, бронхітів і вирішення проблем з дихальними шляхами.

Крім використання звичайних гірчичників, рекомендується пити розведений порошок. У склянці води розводять 1 чайну ложку порошку. Цей рецепт допоможе не тільки побороти застуду, а й зміцнити імунітет.

Застосування гірчиці в косметології

У косметичних цілях її використовують для прискорення росту волосся. Масло рослини використовують в антигрибкових цілях, для розгладження зморшок.

Шкода і протипоказання вживання гірчиці

Не рекомендоване вживання спеції при підвищеному тиску і гастриті, так само, як і при будь-яких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Підвищена кислотність шлунка і проблеми з серцем також є протипоказанням для вживання приправи.

Якщо є індивідуальна непереносимість гірчиці, то в косметичних цілях її також не використовують.

Правила вибору та зберігання

Якісна гірчиця виготовляється з насіння, а не з порошку, тому уважно вивчайте упаковку. У продукті не повинно міститися оцту та інших компонентів, консервантів і барвників.

В ідеалі гірчицю краще купувати в прозорій скляній тарі. Зберігати гірчицю можна в холодильнику близько 2 місяців.

Гірчиця: користь і шкода для організму їдальнею, діжонською (французькою) та інших видів

У минулому гірчиця допомагала студентам виживати. Коли до стипендії залишалася пара днів, а в кишенях вже гуляв вітер, студент йшов до їдальні, брав безкоштовний хліб (так, були такі часи) і густо намазував його безкоштовною ж гірчицею.

Смачно, ситно і (цього студент міг і не знати) корисно. Після такого перекусу можна було не просто «протриматися», а й здати залік, зіграти в КВН, навіть піти на побачення.

Розповімо про гірчиці – зернистій, горошком і порошком, чорній і білий, діжонській, їдальнею: про користь для організму чоловіків, жінок і дітей, шкоду для здоров’я, протипоказання, корисні і лікувальні властивості, застосування в кулінарії і народній медицині.

На зовнішньому вигляді спеції і навіть на смак це може не позначитися, але якщо у вас є можливість вибирати, купуйте зернову. Вона цінніше, містить гірчичне масло, оскільки приготовлена з цілісних, але подрібнених зернят.

  • Порошкову гірчицю виробляють не з зерен, а з макухи, в якому масла вже практично не залишилося.
  • Ось кілька сортів, популярних в Україні та інших країнах:
  • баварська – зерниста, ароматна, солодкувата, темно-коричнева;
  • діжонська (або французька) – з чорних або сивих насіння, приготована з виноградним соком і білим вином;
  • українська (їдальня) – спочатку готувалася з гірчиці, вирощеної в Україні, з оцтом, найгостріша з усіх сортів;
  • креольська – з додаванням тертого хрону;
  • англійська – з сидром або яблучним оцтом;
  • зерниста – з цілих зерен з додаванням білого вина, олії, спецій (перцю, часнику, кардамону, мускатного горіха).

Про користь і потенційну шкоду для здоров’я діжонської (французької) гірчиці в зернах, складі і калорійності, корисні властивості і застосування розповість відео від програми «Жити здорово!»:

Головний критерій якості – натуральні інгредієнти. Якщо використовується оцет, то він повинен бути яблучним або винним, але ні в якому разі не синтетичним.

Це ж вимога – до прянощів. Натуральними повинні бути гвоздика, кардамон, лавровий лист, кориця. Будь-які «хімічні» есенції погіршують якість.

  1. У разі використання барвника, краще, щоб це була натуральна куркума.
  2. Бажано купувати гірчицю в скляних банках, щоб не принести додому «кота в мішку», адже навіть колір має значення.
  3. Наприклад, світло-жовтий вказує на високу якість використовуваного гірчичного порошку, а відтінки сірого, навпаки – ознака сумнівного «вихідного матеріалу».
  4. Тим, хто купує гірчичний порошок для лікувальних або кулінарних цілей, теж треба переконатися в його якості.

Він повинен бути однорідним за кольором (причому колір не повинен темніти під час розтирання його з водою), добре і рівномірно подрібненим. Не повинно бути ознак плісняви, сторонніх запахів.

Як ви вважаєте, чи корисно кави? Думки за і проти вживання напою розглянуті в нашому матеріалі.

Про корисні властивості і протипоказання груші для здоров’я розповість наша стаття.

Корисні властивості гарбузового соку детально розглянуті в цій публікації.

Хімічний склад, калорійність на 100 г, харчова цінність і глікемічний індекс

  • У складі гірчиці їдальні поживні речовини розподіляються так: білків і жирів практично порівну, по 25-29 відсотків, вуглеводів – більше 45 відсотків.
  • Багато вітамінів, є мінерали (мідь, калій, фосфор, кальцій, залізо, марганець та інші).
  • Глікемічний індекс, що показує, як продукт впливає на зміну кількості цукру в крові, дорівнює 35 (це найнижчий показник, такий же – у свіжого яблука і знежиреного натурального йогурту).
  • Калорійність столової гірчиці на 100 г – 162 ккал.

Корисні і цілющі властивості для здоров’я

Чи корисно для здоров’я додавати гірчицю в їжу? Смачна, якісна приправа може бути дуже цінною для здоров’я. Спектр її можливостей широкий, вона:

  • активізує обмін речовин;
  • звільняє від «поганого» холестерину;
  • бере участь у перетравленні їжі (наприклад, вжита разом з жирними стравами прискорює травлення, позбавляє від відчуття тяжкості);
  • покращує апетит (слиновиділення збільшується в 8 разів);
  • ефективна проти шкірних захворювань (завдяки сірці в її складі);
  • нормалізує підвищений артеріальний тиск;
  • попереджає напади мігрені;
  • перешкоджає росту ракових клітин;
  • знижує болі при ревматизмі, артриті;
  • підтримує роботу органів дихання;
  • володіє антибактеріальними властивостями;
  • бореться з грибковою інфекцією;
  • позбавляє від метеоризму.

Для вчених-медиків гірчиця – вже давно предмет пильного вивчення, який приніс багато цікавих відкриттів.

З’ясувалося, наприклад, що у її фанатів в жовчному міхурі не буває каменів. Її регулярне вживання покращує мозковий кровообіг, що благотворно позначається на розумовій діяльності і пам’яті.

Занадто гарячим, перезбудженим людям, що знаходяться на межі нервового зриву, ванна з гірчицею допомагає заспокоїтися.

Гірчиця підтримує наше здоров’я опосередковано. Володіючи дезінфікуючими властивостями, вона зберігає швидкопсувні продукти, з нею навіть роблять заготовки про запас (наприклад, солять гриби), щоб соління були безпечними.

Чи корисна гірчиця для організму, які її лікувальні властивості, кому вона може бути шкідлива, розповість програма «Про найголовніше»:

  1. Використовуючи гірчицю для лікування і в харчуванні, треба пам’ятати не тільки про її користь, але і про шкоду, враховувати характер її впливу.
  2. Одній людині вона допоможе вилікувати бронхіт або запалення легенів, інший не дозволить собі поставити елементарні гірчичники, тому що навіть запах викликає у нього неприємні симптоми алергії.
  3. По-різному слід використовувати цю приправу літнім людям і дітям, є у неї також «чоловічі» і «жіночі» секрети.
  4. Чим корисна гірчиця столова в їжі для чоловіків, жінок і дітей?

Для дорослих чоловіків і жінок

Більшість чоловіків і жінок, які страждають на діабет, з усіх добавок до страв вибирають гірчицю. Вона допомагає знизити кількість міститься в крові цукру, стимулює обмінні процеси.

  • З точки зору медиків, цей продукт надає профілактичну дію, тому вони радять його людям здоровим, але схильним до розвитку діабету.
  • Людям, які відчувають проблеми з серцем і судинами, корисно вживати гірчичне масло: в ньому є жирні кислоти Омега-3 – ефективний профілактичний засіб проти інфаркту і інших серцевих неприємностей.
  • Воно може зняти болі в області грудної клітини, що полегшує самопочуття пацієнта.
  • Дорослим людям треба також знати, що гірчиця знадобиться в разі інтоксикації організму алкогольними напоями.

Якщо така неприємність трапиться, треба приготувати відвар з насіння. Він швидко звільняє організм від токсинів, зніме неприємні симптоми, супутні отруєння.

  1. Жінкам рекомендують гірчицю при лікуванні безпліддя, для полегшення болю під час менопаузи, вважають її ефективною для профілактики небезпечного захворювання – раку яєчників.
  2. Традиційну «жіночу» мігрень вдається зробити менш агресивною, зменшити число нападів за допомогою цього природного засобу.
  3. Чоловікам воно буде корисно як профілактичний засіб проти раку простати і як продукт, благотворно впливає на потенцію, що поліпшує сексуальне життя.

Вагітних і годуючих

Вагітним жінкам лікарі рекомендують вживати листову гірчицю, а ось ставити гірчичники під час простудних захворювань або парити ноги в твердому посуді з гарячою водою і порошком забороняють. Ніякої користі ці процедури не принесуть.

Але вони можуть загрожувати викиднем, а їх прогріваючий ефект негативно діє на організм, що розвивається немовляти.

Годуючим мамам краще відкласти улюблену добавку до страв «на потім», особливо якщо вона фабричного виробництва і містить оцет. Але навіть домашня продукція здатна викликати у малюка алергію, кольки, запор.

Дитина іноді відмовляється від грудного молока, якщо мама їла їжу з гіркими, пекучими добавками.

Педіатри стверджують, що така їжа негативно позначається на виробленні молока, знижуючи його кількість і погіршуючи якість.

Для дітей

Чи є користь від столової гірчиці дітям, яка вона? Будь-які спеції протипоказані малюкам до 3 років, через загрозу харчового отруєння, розлади кишечника.

Старшим дітям гірчиця буде корисна, як і їх батькам, для поліпшення мозкової діяльності, поліпшення апетиту, лікування простудних захворювань (зігріваючі шкарпетки з порошком).

А ось гірчичники дітям до шести років протипоказані, оскільки можуть викликати опік ніжної шкіри.

У літньому віці

Шкідлива або корисна гірчиця літнім людям? Часто люди з віком відмовляються від різних гострих страв.

Гірчицю не варто виключати з меню. Вона допомагає організму літніх покращувати обмін речовин, рекомендована при ревматизмі, атеросклерозі і взагалі здатна протистояти симптомів наступаючої старості.

Наявний в приправі вітамін К потрібен кісткам і суглобам. Він також ефективний для профілактики хвороби Альцгеймера.

Потенційна небезпека і протипоказання

Гірчиця, посилюючи апетит, стимулює вироблення в шлунку соляної кислоти. Якщо для здорової людини це означає активізацію травного процесу, то для людей з гастритом або виразкою може становити серйозну небезпеку.

Не слід захоплюватися приправою тим, у кого діагностовано коліт або інші захворювання кишечника, є проблеми з нирками, гіпертонія або алергія.

Рекомендації щодо застосування

Найбільш активно використовувана в лікувальних і кулінарних цілях частина рослини – це насіння. Їх збирають повністю дозрілими, звільняють від лушпиння, підсушують в духовці.

Вони зберігають цілющі властивості протягом двох років. З них готують чаї та відвари.

В Індії насіння спочатку смажать на сковороді в маслі, щоб вони придбали сіруватий відтінок і почали лопатися. Це, на думку кулінарів, надає їм смачний перцевий аромат.

Гірчиця, як традиційна приправа до страв, може вживатися щодня, але в обмеженій кількості – двома-трьома чайними ложками. Не рекомендується їсти її перед сном через можливе безсоння.

У кулінарії

У неї на кухні маса застосувань. Вона хороша, як заправка для салату, приправа до гарячих і холодних страв, закусок.

Використовується в якості емульгатора: перед тепловою обробкою нею змащують шматки м’яса, курки, риби, щоб запобігти витіканню з них соку. Страви виходять ніжними, соковитими.

Ось кілька простих, але цікавих рецептів:

Пюре з цвітної капусти. Не всі люблять запах цього овоча, але, якщо його відварити, подрібнити блендером і додати гірчицю, вийде оригінальний і смачний гарнір до будь-якого м’ясного страви.

Яблучна гірчиця. Яблука печуть в духовці, протирають крізь сито, додають в це пюре гірчичний порошок, перемішують. Потім кладуть трохи цукру і солі, наливають яблучний оцет. Повна готовність настає через 3 дні.

Кільця кальмарів фрі. Кальмарів чистять, обдають окропом, нарізають кільцями, пересипають насінням гірчиці. Дають постояти дві години.

В окрему миску розбивають яйця, всипають ще трохи насіння. Кільця кальмарів умочують в борошно, а потім в яйця і відправляють на сковорідку. Обсмажують з двох сторін.

Щоб боротися з надмірною вагою, потрібно з’їдати щодня від трьох до п’яти чайних ложок насіння гірчиці. Посилюється метаболізм, організм додатково кожну годину спалює в середньому по 45 калорій.

Для схуднення іноді використовують обгортання, додавши до порошку мед у співвідношенні 2:3. Цю масу наносять на ділянки тіла рухами, закривають плівкою і загортають на одну годину.

Процедур буде потрібно не менше 15, але робити треба не частіше чотирьох разів на тиждень.

У народній медицині

Від сухого кашлю допомагає цілюща паста з перемелених насіння і борошна (в рівних кількостях, по 50 г), меду (столова ложка) і рослинного масла (чайна ложка).

Цією пастою намазують матерчату серветку і кладуть на груди (але не на серце) на чверть години.

При артритах готують пасту з розмелених насіння і борошна з каштана кінського (по 100 г того і іншого). Буде потрібно 300 мл будь-якого рослинного масла, біла глина і невелика кількість скипидару.

Змащують пастою шматок тканини, прикладають до хворих місць.

Знизити кількість цукру в крові можна, вживаючи насіння гірчиці білої. Не розжовувати, запити джерельною водою.

У косметології

Leave comment