Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Літній сезон радує нас персиками, нектаринами і абрикосами. Всі ці фрукти ароматні, дуже смачні і, безумовно, корисні. Але вагітні жінки, які в першу чергу думають про користь того чи іншого продукту харчування для майбутньої дитини, нерідко задаються питанням, чи допустимо вживання таких фруктів, чи не заподіють вони шкоди маляті.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Фрукти на столі вагітної обов’язково повинні бути присутніми в достатній кількості – не менше 500 грамів на день. Але чи всі фрукти однаково корисні? Раніше фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я попереджали про шкоду вживання фруктів, які містять компоненти з високою алергенністю, наприклад, цитрусових.

Сьогодні рекомендації ВООЗ офіційно змінилися. Останні наукові дослідження показали, що вживання будь-яких продуктів у помірних кількостях не шкодить і навіть захищає дитину від алергії після народження, оскільки його імунітет виявляється «навченим» і підготовленим до різних антигенів ще в період внутрішньоутробного розвитку.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

До списку рекомендованих для харчування жінок у «цікавому положенні» продуктів входять і персики, і нектарини, і абрикоси, але вживання кожного з цих плодів має свої нюанси і вимоги.

Персики корисні жінкам, які очікують малюка. Вони не вважаються високоалергенними, і на користь цього говорять рекомендації педіатрів, які радять вводити ці плоди одними з перших в прикорм немовлят. Імовірність алергії є, але вона невисока. У той же час користь велика – персики містять велику кількість вітамінів і пектину, необхідного для делікатного та м’якого травлення.

Цей продукт можна їсти і в 1, і у 2 триместрі. І особливо на нього слід звернути увагу в останньому третьому триместрі вагітності, коли важливо не допускати запорів.

Смак персиків допомагає боротися з нападами нудоти на ранніх термінах, велика кількість глюкози ефективно відновлює і підтримує енергетичні запаси організму. Плоди багаті калієм, який необхідний для нормального функціонування серця і судин, що відчувають колосальні навантаження в період виношування дитини.

Персики багаті клітковиною, яка м’яко стимулює рецептори кишкових стінок, а це відмінна профілактика запорів і геморою, що актуально для всіх майбутніх мам, особливо тих, хто перебуває на пізніх термінах вагітності. Також плоди містять велику кількість магнію, що важливо для настрою, нервової системи мами, правильного формування нервової системи плоду, а також для запобігання судомної активності.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Жінці, яка приймає за призначенням лікаря полівітаміни, слід обмежити кількість споживаних персиків в першому триместрі. Вони багаті на вітамін А, а на ранньому терміні надлишок цієї речовини може призвести до формування вад розвитку у малюка. Оптимальним є вживання 1-2 плодів на день.

Кількість персиків також слід обмежити до повної відмови від них майбутнім мамам, які страждають зайвою вагою, ожирінням або дуже швидко додають масу в процесі виношування плоду. Стрімка і патологічна надбавка ваги – пряме протипоказання до вживання персиків, оскільки вони містять багато цукру.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Персики не рекомендуються вагітним з цукровим діабетом, в тому числі й гестаційної його формою, майбутнім мамам із захворюваннями печінки.

Найкраще для вагітної підходять персики сезонні, тобто з кінця червня до початку осені плоди найбільш корисні і поживні.

Привізні персики в іншу пору року обробляють особливими хімічними речовинами, що дозволяють їм довго зберігати товарний вигляд, але шкірка персика тонка, і багато хімікатів проникають у м’якоть, що робить їх вживання в період вагітності небезпечним.

Для майбутньої мами слід вибирати тільки зрілі плоди. Недозрілі можуть викликати кишковий розлад, та й на смак вони не такі хороші, як дозрілі. Якщо персик перезріло, на ньому є тріщини, вм’ятини і темні плями. Такий плід також не варто купувати, адже він може стати причиною харчового отруєння. Інтоксикація під час вагітності вкрай небезпечна.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Вагітній, що не має зазначених вище протипоказань, слід вживати не більше 2-3 плодів на день у 2 і 3 триместрі і 1-2 плоди на день в 1 триместрі.

Нектарин є підвидом персика. Вважається, що плід є результатом схрещування персика і сливи, але деякі дослідники вказують на інше його походження, підозрюючи, що схрещення сталося між сливою і абрикосом. У південних регіонах України нектарини вирощують понад 100 років, і вважати фрукт екзотичним вже на цій підставі помилково.

Вагітним жінкам можна вживати нектарини. Калорійність плодів невисока, що робить фрукт більш доступним для жінок з проблемами ваги, ніж звичайні персики, багаті цукром. Нектарини багаті аскорбіновою кислотою, яка сприяє кращому засвоєнню заліза. М’якоть плодів містить велику кількість калію, магнію, фолієвої кислоти.

Рослинна клітковина нектарина м’якша, ніж у персика, але вона теж ефективно справляється з запорами. Існує думка, що нектарин містить більшу кількість антиоксидантів, що сприяє профілактиці ракових захворювань; втім, офіційна медицина такими даними не володіє.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Нектарини покращують колір шкіри, допомагають у боротьбі зі стресами і позитивно впливають на травлення в період токсикозу.

Як і у випадку з персиками, слід обмежити вживання нектаринів у першому триместрі на фоні полівітамінів, щоб не викликати стану гіпервітамінозу А, небезпечного з точки зору ймовірності розвитку вад у малюка.

Не рекомендується вживати фрукт жінкам, які страждають на цукровий діабет. Особливу увагу слід приділяти кісточці. Якщо вона тріснула, плід їсти не можна – він може бути токсичним, оскільки в кісточці нектарина міститься синильна кислота.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Обраний для майбутньої мами фрукт повинен бути не пом’ятим, його шкірка не повинна бути пошкоджена, не повинна мати темних плям і характерного «винного» запаху. Але і занадто твердим нектарин бути не повинен, це свідчить про те, що плід ще не до кінця дозрів.

Літо – це час сезонних плодів. Для нектаринів воно починається з липня і закінчується на початку вересня.

Їсти фрукти рекомендується свіжими, перед вживанням вони повинні зберігатися будинку не більше 5 діб.

Не варто піддавати нектарини термічній обробці – в цьому випадку в них залишиться лише рослинна клітковина, а велика частина корисних речовин зникне під дією високих температур.

Допускається робити домашній сік з нектаринів, але пити його потрібно відразу. Готовий сік зберігають в холодильнику не більше 3 годин. Особливо корисно пити його перед їжею. Це буде найкращою профілактикою запору, який так мучить майбутніх мам в другій половині вагітності. Добова кількість, яка вважається оптимальним, – 2-3 плоди в день.

Абрикоси при вагітності – справжні природні «лікарі», які допомагають боротися з набряками і запобігають гіпертонію. Плоди багаті вітаміном В1, Р, каротином і пектином. Стиглі плоди містять досить значну кількість цукру. Крім цього, абрикоси багаті калієм, залізом, йодом і магнієм.

Наявність калію в досить високій концентрації сприяє зниженню кров’яного тиску, усуненню набряків і задишки. Такі ж властивості має і сушений абрикос – курага, причому в ній після дегідратації кількість калію більше, ніж у свіжому абрикосі.

Часто абрикоси рекомендується їсти жінкам з ризиком тромбозу, так як вважається, що цей фрукт розріджує кров і перешкоджає виникненню тромбів.

Кількість клітковини в ньому також висока, а тому фрукт вважається відмінним способом очищення кишечника, запобігання ускладнень дефекації. Найбільш корисними можуть бути плоди в третьому триместрі, коли у жінок спостерігається фізіологічна анемія вагітних. Навіть 2 абрикоса в день майже повністю покривають добову потребу жінки в залозі.

Магній в складі плодів знімає надмірний м’язовий тонус, запобігає загрозу викидня, а також нормалізує настрій майбутньої мами, оскільки бере участь в численних нейронних і синаптичних процесах.

Кісточки абрикосів їсти не можна. Отрута, яку вони містять, може згубно позначитися і на стані здоров’я мами, і на розвитку малюка.

Хочеться також відзначити, що вживання абрикосів в їжу підвищує кислотність шлункового соку, а тому жінкам з вихідною високою кислотністю вони не рекомендуються, а жінкам з низькою кислотністю шлункового секрету – навпаки.

Не рекомендується їсти абрикоси майбутнім мамам, які страждають низьким артеріальним тиском. При гіпотонії після них нерідко спостерігається підвищена слабкість, запаморочення, порушення частоти серцевого ритму.

Жінкам з ожирінням або занадто інтенсивним набором ваги також не слід їсти ці плоди, замінивши їх на яблука чи груші. Через високий вміст цукру не варто вживати абрикоси й жінкам з цукровим діабетом та діагностованим гестаційним діабетом.

Не рекомендовані плоди майбутнім мамам із гострими або актуальними захворюваннями органів травлення, особливо при виразковій хворобі, панкреатиті, гастриті з підвищеною кислотністю.

Абрикоси не заподіють шкоди, якщо жінка, яка не має протипоказань, їстиме по 3-5 плодів на день.

Можна зробити самостійно абрикосовий сік і вживати його в кількості не більше половини склянки на добу. Припустимо змішувати його з яблучним соком.

Жінка в «положенні» не буде їсти абрикоси натщесерце або запивати їх холодною водою. Це вірний шлях до діареї та інших розладів травлення.

Можна додавати шматочки абрикос до каші, сиру, термостатного йогурту. Якщо хочеться побалувати себе десертом, можна приготувати ніжний сирний мус з цими плодами, це буде і корисно, і смачно.

Вибираючи плоди для харчування майбутніх мам, слід уникати перестиглих абрикосів, а також зелених недозрілих плодів.

Перші створюють підвищені ризики харчового отруєння, адже не виключено, що під лопнутою шкіркою вже розмножуються бактерії.

Другі насилу перетравлюються, багато фракцій клітковини незрілого плода занадто сильно травмують рецептори кишечника, і це стає причиною діареї.

Кращий час для сезонних абрикосів – кінець червня і липень-серпень. В цей час плоди свіжі, для їх вирощування не використовуються добрива на основі нітратів, що прискорюють ріст. В іншу пору року абрикоси для майбутньої мами небезпечні в силу дуже ймовірного наявності хімікатів в складі.

Нектарин при вагітності: користь і шкода

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказанняНектарини (голоплодні персики) – це одна з різновидів персика, у якого гладка, схожа на сливову шкірка. Солодкі плоди ростуть на Кіпрі, в Італії, Тунісі та Греції. Головною перевагою цього фрукта є те, що його рекомендують вживати під час вагітності.

Корисні властивості для вагітних

Нектарин вважається дієтичним продуктом, тому його можна використовувати вагітним у своєму раціоні.

Видозмінений персик містить багато натурального цукру (за що і отримав свою назву від слова «нектар»), який в допустимій кількості не стане причиною збільшення маси тіла. Всі складові цього продукту покращують метаболізм, усувають запори, додають енергії, допомагають побороти тривожність.

Компоненти продукту допомагають очистити кров, запобігають виникненню каменів в органах людини, покращують кровообіг. Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказанняНайкраще їсти нектарини влітку, коли вони дозрівають в природних умовах. Жінкам радять вживати ці плоди при плануванні вагітності, щоб поповнити запас вітамінів в організмі і зміцнити імунну систему. А також солодкі плоди будуть корисні жінкам, які перебувають на 3-му триместрі вагітності, оскільки можуть посприяти зниженню артеріального тиску, який часто спостерігається у майбутніх мам в цей період.

Серед переваг аналізованого фрукта – вміст клітковини, за допомогою якої можна вивести токсичні речовини. Фрукт налагоджує процеси внутрішньої секреції, допомагає поповнити запаси рідини в організмі.

Нектарин може бути корисний при вагітності, якщо жінка надмірно поправилася і хоче привести свою вагу в норму.

Також «родич» персика є найкращим профілактичним засобом проти застуди, ніж хімічні ліки. Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання
Досить часто солодкі плоди використовують як засіб проти токсикозу. Фрукт може замінити солодощі.

У нектаринів багатий хімічний склад: в 100 грамах продукту є білки – 9 грамів, жири – 2 грами, вуглеводи – 8 грамів.

Фрукт характеризується низькою калорійністю, адже в 100 грамах всього лише 48 ккал. У нектарини є багато вітаміну С (майже стільки ж, скільки в лимоні) і А (стільки, скільки і в моркві).

Видозмінений персик містить залізо, калій, фосфор, фолієву кислоту, сірку, кальцій, вітамін К.

Натрій у нектаринах допомагає при гіпертонії, атеросклерозі, виводить рідину. Чи здоровий ваш організм, чи ні, цей фрукт допоможе підвищити рівень вироблення секреції в травних залозах вашого організму. Тому його можна з’їсти під час вагітності в разі переїдання. Він полегшить і прискорить перетравлювання їжі.

Солодкі плоди можна приймати не тільки як їжу, але і як косметичну маску для обличчя. Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання
Хоч плід і виводить рідину, в організмі зберігається потрібна волога. Це сприяє омолодженню шкіри, надає їй пружність, прибирає дрібні зморшки на обличчі.

Як і апельсин або шоколад, персиковий «родич» знімає стрес, покращує роботу нервової системи, діє як заспокійливий засіб.

Сік солодких плодів зміцнює судини, покращує роботу серцевого м’яза, допомагає при недокрів’ї, виводить холестерин. Якщо їсти фрукти в помірних дозах, спостерігається зниження ймовірності появи тромбофлебіту.

Не забуваємо знати міру

Не переїдайте. Якщо ви з’їсте більше, ніж п’ять штук на добу, може виникнути діарея, здуття живота, підвищення рівня цукру.

Через насиченість продукту водою, він є сечогінним. Тому знайте міру і не їжте їх на ніч. Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання
За тиждень вагітним можна з’їсти близько десяти плодів.

Важливо! Якщо у людини індивідуальна непереносимість нектаринів, слід повністю відмовитися від вживання продукту в будь-якому вигляді (сирому, вареному, тушкованому, консервованому і інших).

Протипоказання і шкода

Не варто забувати, що нектарини при вагітності можуть принести не тільки користь, але і шкоду. Краще відмовитися від вживання фрукта при хронічних захворюваннях, алергії на продукти харчування. Якщо у людини виявлено цукровий діабет, хвороби ендокринної системи, то від фруктів також краще відмовитися.

Через отруйної синильної кислоти в кісточках фрукта може виникнути висип на шкірі.

Слід уточнити, що основні протипоказання стосуються свіжих плодів. Якщо ж їх приймати в консервованому вигляді або печеному, у вигляді джему або сиропу, строгих обмежень щодо вживання продукту немає.Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Як правильно вибрати при покупці

Краще вибирати зрілий фрукт, з неушкодженою шкірою. Відмовтеся від покупки солодкого плоду в травні – вони можуть бути незрілими. Нектарин повинен бути яскравим, ароматним (з приємним персиковим запахом), соковитим. Він не повинен бути пом’ятим, блідим, чорнуватим або коричневим.

про користь і шкоду груш, яблук, хурми, полуниці, суниці, малини, чорної і червоної смородини, агрусу, брусниці, чорниці, журавлини для здоров’я майбутньої мами і малюка.

Найкорисніші фрукти будуть в середині або наприкінці літа. При виборі плода злегка натисніть на нього – він повинен бути трохи зам’яким.

Як і де зберігати в домашніх умовах

Зберігайте плоди протягом п’яти днів в холодильнику в пластиковому контейнері. Якщо ви купили ще незрілий плід, упакуйте його в паперовий пакет і залиште на столі при кімнатній температурі.

Такий продукт краще з’їсти швидше (зберігати менше, ніж 5 днів), так як він швидко починає псуватися.

Також перевірте, щоб «персик» знаходився в сухому місці, подалі від вогкості, бо це може прискорити процес гниття плода.

Важливо! Будьте уважні при покупці акційних фруктів. Вони можуть бути підгнилими.

Що можна зробити і куди додати

Нектарин – універсальний фрукт. З нього можна приготувати різні страви, у яких буде присутній насичений смак і аромат. Варто відзначити, що аналізований плід частіше стає основою страв, ніж персик. Причина в тому, що персик дуже м’який і у нього товстувата шкурка.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання
Нектарини можна консервувати, а потім взимку додавати в десертні страви. На основі фрукта роблять крамбл, джем, варення, солодкий омлет, щербет, повидло, сироп, конфітюр, желе, тарталетки, маффіни, гаспачо, фруктові салати, пироги.

Солодкі плоди можуть стати основою не тільки їжі, але і напоїв: коктейлів, компотів, смузі, соків.

Очевидно, що нектарин, як і персик, є дуже солодким і соковитим фруктом, але на відміну від свого «родича», володіє великою кількістю корисних властивостей і більш зручний у використанні.

Головною перевагою фрукта над іншими є безпека вживання при вагітності.

Майбутні мами можуть не тільки втамувати голод або спрагу за допомогою нектарина, але й поліпшити своє самопочуття і стан організму в цілому.

Що не можна їсти при вагітності. Протипоказання і обмеження:

Вагітність – особливий стан жінки, коли вона в повній мірі відповідає не тільки за себе і своє здоров’я, але і за свого майбутнього малюка. У даній статті ми розповімо про те, що не можна їсти при вагітності, щоб допомогти жінкам вберегтися від можливих проблем, пов’язаних з вживанням їжі.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Про правила харчування

Кожна жінка знає, що існують певні обмеження в їжі при вагітності. Для чого це потрібно? Тут все просто, адже для того, щоб виносити і народити здорового малюка, організм мами повинен бути в повному порядку.

Однак якщо жінка буде вживати шкідливу їжу, її здоров’я може різко похитнутися. Варто сказати ще й про те, що є якийсь перелік продуктів, яких вагітним треба уникати.

Адже якщо їх вживання і не завдає шкоди звичайній людині, то майбутній мамі вони можуть бути протипоказані.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Чого варто уникати? м’які сири

Починаємо розбиратися, що не можна їсти при вагітності. Це, в першу чергу, м’які сири. Наприклад, фета, козячий, брі, мексиканський сир кесо фрески і т. д. Справа в тому, що всі вони виготовляються з непастеризованого молока. А в ньому може міститися шкідлива бактерія, яка називається листерія.

Її потрапляння в організм майбутньої мами може привести не тільки до ускладнення вагітності, але навіть і до викидня. Тому дамо вагітним жінкам пораду: на всіх молочних продуктах шукайте позначку «пастеризоване», щоб уберегти себе від проблем.

Варто також сказати, що якщо м’який сир при приготуванні розплавляється, він автоматично стає прийнятним для майбутньої мами (при впливі на продукт температури лістерії гинуть). Особливу увагу потрібно звернути на ті страви, які жінка, яка перебуває в положенні, замовляє в ресторані.

Адже, наприклад, в салат «Цезар» можуть класти м’які сири, приготовані без будь-якої термічної обробки.

Деякі види м’яса

Ще що не можна їсти при вагітності? Майбутнім мамам також потрібно уникати делікатесних видів м’яса. Адже найчастіше вони подаються на стіл трохи недоготовленими (вважається, що так можна краще розкуштувати смак). А це загрожує наявністю в такому м’ясі лістерій. Особливо вагітним варто побоюватися індички і шинки.

Якщо ж продукт недавно був приготований за допомогою високих температур, майбутній мамі його можна їсти сміливо. Однак буває так, що жінці дуже хочеться з’їсти бутерброд з м’ясною нарізкою. У такому випадку потрібно віддати перевагу продукту, який продається в супермаркетах у вакуумній упаковці.

Так більше ймовірність того, що м’ясо максимально безпечне і не містить небезпечних для організму майбутньої мами бактерій.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Деякі сорти риби

Розглядаємо далі перелік того, що можна їсти при вагітності. Також уважно варто поставитися до вибору риби, яку майбутня мама буде вживати.

Категорично забороняється вагітній їсти рибу з високим вмістом ртуті (в принципі, вона шкідлива для всіх людей).

Її споживання може завдати непоправної шкоди майбутній дитині, вплинувши на розвиток нирок, нервової системи, легенів, слуху та зору. Перелік забороненої для майбутньої мами риби:

  • акула;
  • риба-меч;
  • королівська макрель;
  • кафельников;
  • окунь (в т.ч. і морський);
  • йорж;
  • тунець.

Однак важливо сказати і про те, що повністю відмовлятися від морепродуктів майбутній мамі щонайменше нерозумно. Рибу не тільки можна, а й потрібно вживати вагітній.

Без побоювання можна готувати сардину, оселедець, лосося, тилапію, камбалу і т. д. Важливим є наступний факт: щотижня майбутня мама повинна з’їдати не менше 350 грамів правильно приготовленої риби.

Це дуже корисно не тільки для самої жінки, але і для її майбутнього малюка.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Суші роли

Які ще є протипоказання в їжі при вагітності? Майбутнім мамам обов’язково потрібно відмовитися від вживання улюблених багатьма суші і ролів. Адже один з них інгредієнтів – сира риба. Вона може містити шкідливі бактерії і мікроби, які приведуть до отруєння організму. Однак якщо роли піддавалися термічній обробці, тоді їх можна без побоювання і шкоди для здоров’я.

Яйця

Якщо у жінки спостерігається нудота після їжі при вагітності, варто звернути увагу на те, що вона раніше з’їла. Подібні симптоми можуть викликати сирі або недоварені яйця. При вагітності даних продуктів харчування потрібно уникати.

Однак зварені круто курячі яйця дуже корисні для майбутньої мами і особливо для її малюка, адже вони є відмінним джерелом білка і холіну. Споживання саме сирих яєць загрожує розвитком сальмонельозу, що може викликати блювоту і діарею.

А це небезпечно для організму мам зневодненням, що обов’язково негативно позначиться на внутрішньоутробному розвитку малюка.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Гостра їжа

Також протипоказана і гостра їжа при вагітності. А все тому, що вона може викликати такі неприємні відчуття, як печія. Це, втім, не є небезпечним для малюка, але може доставити майбутній мамі масу незручностей. А якщо жінка десь почує, що гострі приправи і соуси можуть стати причиною передчасних пологів, не варто подібного вірити. Це міф.

Алергени

Дуже уважно жінка під час вагітності повинна ставитися до продуктів, які є алергенами. Нехай навіть майбутня мама і не страждає алергією.

І якщо повністю відмовлятися від таких продуктів не варто (в малій кількості вони навіть корисні для організму не тільки жінки, а й її малюка), то їх споживання краще все ж скоротити.

В обмежених кількостях потрібно їсти полуницю, мандарини, апельсини, шоколад тощо.

Вживаємо з обережністю: трав’яні чаї

Обов’язково потрібно сказати про те, що з великою обережністю майбутні мами повинні пити трав’яні чаї. Адже вони в деяких випадках можуть надавати непотрібний лікувальний ефект.

Наприклад, медики вважають, що рясне споживання чаю з ромашки і гібіскуса може викликати передчасні пологи.

Однак, якщо дуже хочеться випити чай з трави, краще завчасно порадитися з дільничним гінекологом, чи варто так поступати.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Табу

Що категорично забороняється вживати майбутнім мамам при вагітності:

  1. Алкоголь. Може нашкодити дитині, негативно вплинувши не лише на фізичне, а й на психічний стан.
  2. Кава. Якщо жінка вживає більше двох чашок кави в день, це може призвести до або передчасними пологами, або викиднем. Якщо ж пані і вдасться виносити малюка, його вага, швидше за все, буде істотно нижче норми.
  3. Газовану воду.
  4. Продукти, що містять харчові барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори.

Про нудоті

Нерідко буває так, що жінку нудить після їжі при вагітності. Чому так відбувається? В чому причина? І як на це впливають споживані продукти? Перш за все, варто сказати, що причиною нудоти в першому триместрі вагітності може бути звичайний токсикоз.

Негативно вплинути на стан жінки може навіть свіже, правильно приготоване блюдо з дозволених продуктів. В такому випадку не варто думати, що винна їжа, це просто тимчасовий стан жінки, яке повинно повністю зникнути до кінця третього місяця виношування малюка.

У другому триместрі вагітності нудоту у майбутньої мами можуть викликати виключно продукти харчування. Те, що вагітна з’їла. У третьому ж триместрі можливий гестоз.

Тобто пізній токсикоз, коли нудота і блювота після їжі при вагітності не будуть пов’язані з неякісними або неправильно приготовленими продуктами.

Тяжкість

Це далеко не весь список того, що може викликати у майбутньої мами дискомфорт. Можлива також тяжкість після їжі при вагітності. Однак в такому випадку найчастіше винуватцями стають саме ті страви, які жінка вживає.

У цей період краще відмовитися від занадто важкої їжі, яка важко перетравлюється. Також потрібно грамотно контролювати розмір порцій. Адже апетит у вагітної напевно виросте, і є ризик переїдання (а це загрожує вагою).

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Про корисні продукти

Розглянувши те, яких продуктів краще всього уникати при вагітності, майбутнім мамам варто також кілька слів сказати про те, що ж буде корисно для організму жінки та її малюка. Якнайбільше потрібно вживати клітковини.

Особливу увагу варто приділити жовтим овочам (червоні можуть бути алергенами), а також зелені. Величезна кількість корисних речовин міститься в жовтих фруктах і ягодах. Рекомендується вживати овочі і ягоди в сушеному вигляді: урюк, родзинки тощо.

Особливу увагу потрібно приділити кисломолочним продуктам, в них міститься багато корисних речовин для організму як майбутньої мами, так і її малюка. Також віддати перевагу потрібно:

  1. Цільнозерновим продуктам.
  2. Бобовим.
  3. Продуктам грубого помелу.

Всі вони містять не тільки важливий і потрібний білок, але і вітаміни групи В.

Прості висновки

Всім, напевно, відома наступна фраза: «Ми – те, що ми їмо». Особливо вона важлива для дам, які на даний момент знаходяться в положенні.

Адже одними тільки продуктами харчування можна завдати істотної шкоди формуючому організму малюка.

Тому, складаючи свій раціон, кожна майбутня мама повинна пам’ятати, що потрібно намагатися уникати дуже солоної і перченої їжі, а також смажених і гострих страв. А щоб не допустити переїдання, найкраще їсти часто, але маленькими порціями.

Користь і шкода для організму персиків і нектарин: чи є відмінності

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

У персиків і нектаринів є й користь, і шкода для здоров’я людини. Користь пов’язана з присутністю великої кількості цілющих біоактивних сполук. Шкода – з солодкістю цих фруктів.

Склад

Хімічний склад і калорійність персиків і нектаринів дуже схожі. Адже по суті це один і той же фрукт. Тільки в нектарина ген, який відповідає за «волосатість» плода, знаходиться в рецесивному, тобто неактивному, стані. Різниця ж у складі – це фактично просто різниця між сортами.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Отже, калорійність персика на один плід середнього розміру складає 58.5 ккал (нектарина – 62.5 ккал).

У цьому обсязі фруктів присутній (для персика):

  • 2.4 грама клітковини (це 10% від денної дози);
  • 13% вітаміну С;
  • 9% вітаміну А;
  • по 8% ніацину і калію;
  • 6% міді;
  • 5% вітаміну Е.

Містяться в персиках такі вітаміни, як В1, В2, В6, К, пантотенова кислота, а також мінерали – магній, марганець, залізо, цинк.

Склад нектарина практично такий же. Відмінності мінімальні. Трохи більше ніацину, трошки менше вітаміну С. Втім, точну кількість вітамінів і мінералів злегка варіює від сорту до сорту.

Корисні властивості

  1. Антиоксидантна і протизапальна активність, що дозволяє ліквідувати вільні радикали і зменшувати інтенсивність хронічного запалення в організмі, яке часто виникає саме через пошкодження клітинних структур вільними радикалами. Оскільки негативний вплив вільних радикалів на клітини є однією з причин виникнення багатьох важких недуг від раку до артрозу, користь даних фруктів полягає в захисті здоров’я людини в цілому.
  2. Попередження захворювань серця і судин. Одне з пояснень того, чим корисний персик або нектарин для здоров’я, полягає у здатності фруктів поліпшувати ліпідний профіль і підтримувати здоровий стан ендотелію кровоносних судин. Обидва процеси важливі для профілактики атеросклерозу, попередження серцево-судинних катастроф (інфаркту, інсульту).
  3. Збереження зору. У обох фруктах досить багато вітаміну А, необхідного для правильної роботи органів зору людини.
  4. Нормалізація роботи кишечника. У плодах присутня як розчинна, так і нерозчинна клітковина. Розчинна живить кишковий біоценоз, нерозчинна підсилює перистальтику і допомагає сформуватися каловим масам, які легко елімінуються з організму.
  5. Правильне зволоження в спекотні дні. Користь персиків і нектаринів для чоловіків і жінок полягає в підтримці водно-сольового балансу. У плодах багато води, але одночасно з цим багато і мінералів. Таким чином, ці фрукти представляються натуральним коктейлем, що забезпечує правильну гідратацію організму, що особливо важливо при інтенсивному потовиділенні.
  6. Посилення імунітету. У плодах багато вітаміну С, який необхідний для ефективної роботи імунної системи людини. Один середній плід нектарина дає організму 13% добової дози вітаміну С, персика – 17%.
  7. Продовження молодості шкіри. Якщо чим і корисні персики і нектарини саме для жінок, так це тим, що вони покращують тонус шкірних покривів, роблять їх більш еластичними, розгладжують дрібні зморшки. Усе це завдяки високому вмісту вітаміну С, який потрібен для синтезу колагену шкірних покривів.
  8. Очищення печінки. Фрукти допомагають звільняти печінку від скупчилися в ній токсинів і зайвого жиру. Вони також захищають печінку від пошкодження її деякими медикаментами, що володіють високою гепатотоксичністю. Зазвичай такі препарати застосовують в курсі хіміотерапії.

Який вплив на схуднення?

Неоднозначне.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Нектарини і персики – фрукти солодкі. А тому за своїм впливом на зниження ваги вони дуже схожі на інші солодкі плоди, наприклад, абрикоси, які також можуть мати і користь, і шкоду для схуднення.

Позитивний вплив

До цілющих якостей для зниження ваги відносять:

  • поліпшення стану кишкової флори;
  • детоксикацію печінки, виведення з неї надлишків жиру;
  • антизапальні властивості.

Шкідливий вплив

Негативний вплив цих фруктів на процес схуднення пов’язаний з присутністю в них неабиякої кількості цукрів.

Калорійність середнього персика або нектарина складає близько 60 ккал. І це зовсім не мало, якщо згадати, що мова йде всього-на-всього про один фрукт.

Однак ще більшої шкоди для зниження ваги є фруктоза – цукор, який не впливає на калорійність продукту, зате сприяє формуванню зайвих жирових відкладень.

І в персиках, і в нектаринах фруктози досить багато. Тому в раціон харчування на дієті для схуднення їх треба включати обережно.

Правила вживання

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Скільки можна з’їдати в день?

Зазвичай кількість дозволених на добу фруктів розраховують із вмісту в них фруктози.

В одному персику середнього розміру укладено 6 грам фруктози, в одному нектарина – 4.3.

Але слід пам’ятати, що обчислення засновані на гіпотезі, що персики і нектарини є єдиними джерелами фруктози в раціоні.

Якщо це не так, і ви їсте протягом доби інші фрукти, а також інші солодощі, кількість даних плодів слід скоротити.

Чи можна їсти на ніч?

Так. Ці плоди добре насичують і втамовують спрагу, що важливо для повноцінного сну. Якщо ви хочете їсти або пити, тоді міцно заснути вам навряд чи вдасться.

У той же час фрукти не навантажують шлунок і не створюють важкість у животі.

Проте, як це часто буває, користь і шкода йдуть рука об руку, у тому числі і для персиків з нектаринами, з’їденими на ніч. Вони містять багато рідини, що може призвести до частих відвідувань туалету і, відповідно, до погіршення якості сну.

До якого віку дозволено давати дітям?

Персики та нектарини починають вводити в раціон харчування дитини в період з 4 до 6 місяців.

Починають давати маленькими шматочками повністю дозрілих м’яких плодів. Шкірку слід повністю видаляти, навіть якщо гладка шкірка нектаринів.

Чи дозволені ці фрукти вагітним?

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

  • зміцнюють імунітет;
  • рятують від запорів;
  • запобігають надмірному розтягненню шкіри;
  • оберігають від руйнівного впливу вільних радикалів.

Слід пам’ятати, що:

  • при масивному вживанні вони можуть призвести до набору зайвої ваги;
  • іноді викликають печію у вагітних, особливо на третьому триместрі.

Також варто враховувати можливість виникнення алергії, яка іноді під час виношування дитини розвивається навіть на ті продукти, на які її раніше не було.

Чи можна їсти на ГВ?

  • Ні персики, ні нектарини не входять до числа продуктів, заборонених для годуючих матерів.
  • Тим не менш, деякі жінки запевняють, що у їх маляток від цих фруктів виникають кольки.
  • Інші ж навпаки розповідають про те, що малюки почувають себе прекрасно і навіть позбулися від закрепів.

Тож вирішуйте самостійно, можна чи ні їсти персики і нектарини під час грудного вигодовування, виходячи зі свого і його самопочуття. Ніяких строгих заборон або показань до вживання не існує.

Як зберігати на зиму, щоб у плодах залишилася користь?

Існує безліч рецептів заготовок персиків і нектаринів на зиму. Це і варення, і джеми, і компоти. Однак жоден з цих варіантів не дозволяє зберегти фрукти з користю для здоров’я.

І справа не тільки в тому, що всі ці заготовки вимагають тривалої термічної обробки плодів, в ході якої руйнуються цілющі з’єднання. Основну шкоду подібних десертів пов’язують із наявністю цукру або його замінників, наприклад, меду. Навіть так звані “персики у власному соку” готують з додаванням цукру.

  1. Тому способів збереження цих фруктів на зиму всього два.
  2. Їх можна заморожувати в морозильній камері.
  3. Або сушити.

Ці методи збереження також не надають можливості повністю врятувати всі цілющі сполуки свіжих плодів, але вони, принаймні, не насичують їх зайвими цукрами.

Їстівні кісточки?

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

  • Кісточки персика або нектарина їсти можна, але обережно.
  • З одного боку, в них присутня чимало лікувальних з’єднань, наприклад, деякі антиоксиданти, яких в ядрах набагато більше, ніж у самій м’якоті плоду.
  • Але з іншого боку, в них є речовина амигдалин, що переходить в організмі людини в таку страшну отруту, як синильна кислота.

Отруїтися 1-2 кісточками не вдасться, але включати їх у раціон харчування рясно, як картоплю, може бути небезпечно.

Протипоказання і побічні ефекти

  1. При хронічному гастриті нектарини або персики їсти можна. Але треба орієнтуватися на своє самопочуття. Для деяких пацієнтів ці фрукти все-таки можуть виявитися занадто кислими. Так що недостиглі плоди треба уникати в обов’язковому порядку.
  2. Як і у випадку з гастритом, при хронічному панкреатиті персики їсти можна. А ось при гострому панкреатиті від них слід відмовитися.
  3. Строге протипоказання – алергія.
  4. При масивному вживанні, особливо з незвички, можливе виникнення неприємних симптомів: болю в животі, метеоризму, діареї і нудоти. Всі ці явища пов’язані з реакцією організму на велику кількість рослинної клітковини і не є ознаками якогось істотного фізичного захворювання.
  5. Якщо є ці фрукти часто і багато, то можна погладшати.

Чи можна включати в раціон при діабеті?

При цукровому діабеті 2-го типу персики і нектарини їсти можна, але в невеликій кількості.

Глікемічний індекс фруктів середній – близько 40.

Водночас в них досить багато цукрів, в тому числі і фруктози. Раніше вважали, що фруктоза безпечна для діабетиків. Але на цей момент вчені встановили, що надмірне споживання фруктози є одним з факторів розвитку діабету і ускладнює перебіг хвороби, якщо вона вже виникла.

Тому ці плоди при діабеті їсти можна, але не більше 2.5-3.5 свіжих штук на добу.

Користь і шкода нектаринів і персиків для здоров’я: висновки. У фруктів є безліч лікувальних властивостей, які пов’язані з наявністю в них клітковини, вітамінів, мінералів, антиоксидантів і деяких інших біоактивних сполук.

  1. Плоди посилюють імунітет, борються з хронічним запаленням, допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і поліпшують стан шкіри.
  2. Вони навіть можуть допомогти схуднути, але лише в тому випадку, якщо їх вживати в невеликій кількості – 3 штуки в день.
  3. Якщо ж вживати персики і нектарини часто і багато, то можна набрати зайву вагу і заподіяти іншу шкоду здоров’ю.
  4. Пояснення цього сумного факту просте – в цих фруктах багато цукру.

Малинку

Нектарин – смачний плід з привабливим солодким ароматом. У Китаї його вважають символом довгого життя. Всього налічується близько 100 сортів нектаринів. Всі вони трохи відрізняються за смаком, розміром плода, товщині шкірки. Не варто хвилюватися про вживання нектаринів при вагітності, вони дуже корисні для майбутньої мами і її дитини.

Всупереч загальній думці, цей фрукт зовсім не штучно виведений. Перші нектарини з’явилися завдяки природі. Правда, вони мали несолоду м’якоть і погано визрівали. Але вже після цього зусиллями селекціонерів були виведені нові, більш солодкі й ароматні сорти.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Користь для вагітних

Ви можете сміливо вживати нектарини в їжу без побоювань набрати зайві кілограми. Плід не містить жирів, а його калорійність не перевищує 44 ккал на 100 г продукту.

У складі містяться такі поживні речовини:

  • Аскорбінова кислота. Один середній плід містить 10% добової норми вітаміну C. Аскорбінова кислота життєво необхідна організму вагітної жінки. Вона покращує всмоктуваність заліза, запобігаючи розвитку анемії, а також зміцнює імунітет.
  • Вітамін A. Корисний для здоров’я очей.
  • Калій. Робить нервову систему менш сприйнятливою до стресів, нормалізує тиск. Бере участь у формуванні м’язової тканини, необхідний для підтримки електролітного балансу в нормі, запобігає гипокаліємії.
  • Лютеїн. Захищає від розвитку очних захворювань, таких як катаракта, сліпота і ксерофтальмія.

Нектарини багаті антиоксидантами. У них містяться не тільки вищезгадані вітаміни C і лютеїн, але й цілий набір біофлавоноїдів. Ці речовини захищають шкіру від пошкодження вільними радикалами і УФ-променями, беруть участь у виробництві колагену. Включивши нектарини в свій раціон при вагітності, ви на 30% знизите ризик появи розтяжок.

Свіжовичавлений нектариновий сік допомагає при запорах. Його приймають по півсклянки за 30 хвилин до їди. М’якоть містить клітковину, яка, немов віник, очищає кишечник. Щоб очистити організм від шлаків і токсинів, потрібно протягом тижня щодня з’їдати по 2-3 плоди.

Ще один цікавий факт: в нектаринах виявили хлорогенову кислоту. Ці речовини гальмують ріст ракових клітин і захищають від розвитку раку легенів і товстої кишки.

Вживаючи нектарини при вагітності, ви зменшуєте ризик виникнення вроджених дефектів у малюка. Фолієва кислота, калій і вітамін C, які в ньому містяться, беруть участь у формуванні і розвитку кровоносної системи і нервової трубки у плода.

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Протипоказання

Це солодкий фрукт, але цукри в ньому натуральні і легкозасвоювані. Однак, якщо у жінки є цукровий діабет, необхідно проконсультуватися з лікарем. Навіть невелике підвищення цукру в крові може бути критично важливим при даному захворюванні.

З обережністю до фрукту слід ставитися харчовим алергікам, хоча індивідуальна непереносимість нектаринів зустрічається вкрай рідко. При виникненні алергічної реакції можливе появлення свербежу шкіри, прищів або кропив’янки.

Зайва вага не є протипоказанням. Фрукт не дуже калорійний, і 1-2 нектарини в день не зашкодять фігурі вагітної жінки. Тому можете сміливо ласувати ними без побоювань набрати кілограми.

Ядра нектарина містять синельну кислоту, яка є небезпечною для здоров’я малюка. Будучи вагітними, не вживайте в їжу плід, якщо кісточка всередині нього виявилася тріснутою.

Варіанти вживання

Кращий спосіб – це з’їсти плід свіжим, не піддаючи термічній обробці. Так всі його поживні речовини залишаться в незайманому вигляді.

Фруктовий салат з нектарина, банана, ківі та полуниці:

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

  1. Вимийте і наріжте фрукти з ягодами на невеликі часточки.
  2. Змішайте в чашці і заправте йогуртом.
  3. Присипте меленими волоськими горіхами.

Такий салат потрібно з’їдати свіжоприготовленим. У холодильнику він простоїть не більше доби.

Маска для сухої шкіри:

  1. Змішайте м’якоть плоду з ложкою абрикосового масла.
  2. Нанесіть на шкіру на 20 хвилин, покриваючи зверху вологою марлею.
  3. Змийте теплою водою.

Така маска освіжає, живить і зволожує шкіру, робить обличчя відпочившим, запобігає появі зморшок. Якщо додати в масу трохи лимонного соку, то можна домогтися легкого відбілюючого ефекту.

Чи корисні нектарини при вагітності?

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Під час вагітності харчування жінки заслуговує на особливу увагу. З одного боку, важливо дбати про те, щоб організм регулярно отримував всі необхідні вітаміни і мікроелементи, з іншого – слід максимально виключити всі шкідливі речовини, такі як консерванти, ароматизатори, рослинні жири тощо.

Жінок зазвичай радує той факт, що в цей період рекомендується вживати значну кількість овочів і фруктів. Але і серед них є обмеження. Особливо це стосується екзотичних фруктів. Наприклад, чи можна нектарин при вагітності? Чи несе він користь чи шкоду для мами і малюка? І як часто його можна вживати?

Нектарин є підвидом персика, теж має солодкий смак, але шкірка у нього гладка. Серед вчених думки про появу цього фрукта розділилися. Згідно з однією версією, нектарин став результатом схрещування персика зі сливою. За іншими даними, він з’явився при схрещуванні абрикоса і сливи. Хоч нектарин традиційно вважається «заморським» фруктом, в Україні його почали вирощувати ще з XIX століття.

У чому ж користь і шкода нектарина при вагітності?

Користь нектаринів

У період вагітності вживати нектарини можна і потрібно. Ось їх основні корисні властивості:

  1. є низькокалорійним фруктом; в ньому немає насичених жирів, тому на набирання ваги він не позначається;
  2. містить вітаміни: С (сприяє засвоєнню заліза організмом майбутньої мами і малюка), А (покращує зір), Е, які разом з іншими речовинами (лютеїн, зеаксантин) запобігають впливу вільних радикалів;
  3. в нектаринах є калій (сприяє поліпшенню роботи серця і регуляції артеріального тиску), магній, залізо, кальцій, фолієва кислота, вітамін К, сірка, тіамін тощо;
  4. містить цукор натурального походження, тому цей фрукт стане прекрасним десертом під час вагітності без шкоди для фігури;
  5. сприяє поліпшенню роботи травної системи, допомагає при запорах;
  6. вживання нектаринів є хорошою профілактикою утворення каменів у нирках;
  7. клітковина, що міститься в нектаринах, очищає організм від токсинів;
  8. наявність вітамінів (особливо вітаміну С) сприяє зміцненню імунної системи;
  9. нектарини покращують обмін речовин;
  10. перешкоджають розвитку ракових клітин;
  11. дають заряд енергії, допомагають знизити стрес;
  12. сприятливо позначаються на стані шкіри, покращують колір обличчя;
  13. можуть полегшити стан жінки при токсикозі.

Всі перераховані достоїнства вказують на безсумнівну користь нектарина під час вагітності.

Протипоказання до вживання

Даний фрукт не рекомендується їсти жінкам, які страждають на цукровий діабет. Також його не варто вживати при схильності до алергії. Не їжте нектарини з тріснутою кісточкою, оскільки вони можуть бути токсичними через небезпечну синильну кислоту, що в них міститься. І, звичайно, важливо не допускати безконтрольного поїдання цих фруктів; обмеження в будь-якому випадку необхідні.

Як вибирати нектарини?

  • Головний критерій якісного фрукта – це його зовнішній вигляд. Нектарин повинен бути яскравим, без вм’ятин і темних плям;
  • На дотик фрукт повинен бути м’яким. Якщо його поверхня піддається при натисканні, то такий фрукт сміливо можна брати;
  • Фрукти повинні бути ароматними. Якщо запах не відчувається, то, швидше за все, вони дозрівали в штучних умовах, а це відбивається на поживних властивостях нектаринів;
  • Плодоніжка повинна бути сухою, коричневого кольору;
  • Найкраще купувати нектарини з липня по серпень. У травні ці фрукти ще не настільки стиглі, якість може страждати;
  • Зберігати їх можна в холодильнику не більше 5 днів, поклавши в пластиковий контейнер;
  • Процес дозрівання нектаринів, при необхідності, можна продовжити вдома. Для цього потрібно покласти їх разом з яблуком у паперовий пакет, злегка наколів в декількох місцях. При кімнатній температурі нектарини можуть дозріти досить швидко, тому щодня контролюйте цей процес.

Рекомендації по вживанню нектаринів під час вагітності

Найбільшу кількість вітамінів можна отримати, якщо їсти нектарин під час вагітності в свіжому вигляді. Але ці фрукти також можна запікати, додавати їх у салати з йогуртовою заправкою, сушити і консервувати.

  1. Можна вживати нектарини і у вигляді соку. Особливо це корисно для поліпшення роботи кишечника. Досить випивати половину склянки соку на день за 20 хвилин до їжі;
  2. При підвищенні тиску нектарини можна їсти щодня за півгодини до прийому їжі;
  3. З м’якоті фрукта можна робити маски для обличчя. Корисний ефект посилить додавання в них сметани чи оливкової олії;
  4. Найкраще почати очищати організм за допомогою нектаринів ще на етапі підготовки до вагітності. Протягом тижня рекомендується їсти щодня по три плода.

Жінці під час вагітності обов’язково потрібно включити в раціон нектарини. При будь-яких сумнівах не соромтеся консультуватися з лікарем і прислухатися до свого стану.

Влітку особливо намагайтеся наповнити організм вітамінами, адже різноманітність овочів і фруктів в цей період досягає максимуму. Нектарини також найбільш смачні та корисні в літню пору.

Чи можна їсти нектарини при вагітності?

Нектарини при вагітності: чим корисні, скільки можна їсти в день, протипоказання

Соковиті плоди, схожі на великі сливи, давно сподобалися любителям фруктів. Голоплодний персик, як ще називають нектарин, включають у своє меню і вагітні жінки. Чим же корисний цей фрукт, якими лікувальними властивостями володіє і що слід знати про протипоказання до його вживання?

Коротко про історію нектаринів

Сьогодні існує близько ста сортів нектаринів. Цвітуть вони яскраво, ароматно. Тому ці дерева люблять бджоли. Мед з нектаринових дерев виходить дуже ароматним.

Згадки про ці дерева зустрічаються ще в 16 столітті. У Китаї їх навіть вважали символом довголіття. У 17 столітті було відомо про 6 сортів нектарина. В Америці їх вирощуванням займалися індіанці, схрещуючи сорти між собою.

До України нектарин потрапив у 19 столітті завдяки вченим з Нікітського ботанічного саду. Його заснував у Криму імператор Олександр I. Потім нектарини стали вирощувати в Україні та Молдавії.

У минулому столітті з’явилися сорти нектаринів з досить великими плодами – до 200 грамів. Їх називали великоплідними сливами. Це назва мало підґрунтя, адже раніше персики схрещували зі сливами. З цієї причини шкірка нектарина гладка, а смак нагадує сливовий. Однак вчені вважають, що поява нектаринів може бути пов’язано зі схрещуванням абрикосів і слив.

Користь і шкода нектарина при вагітності

Що ж приховує під своєю шкіркою брат персика? Відразу відзначимо, що нектарин при вагітності дуже корисний. Калорійність 100 грамів соковитих плодів становить 44 калорії. У них немає насичених жирів.

Цей фрукт має в своєму складі 5,4 мг вітаміну С на 100 грамів. Це 9% денної норми аскорбінової кислоти. Вітамін С допомагає вагітній і майбутній дитині засвоювати залізо. Це означає, що вживання нектарина служить хорошою профілактикою анемії.

Вітамін А в складі нектарина відповідає за зір і разом з іншими антиоксидантами (вітаміном Е, лютеїном, зеаксантином) захищає вагітну від впливу вільних радикалів.

Що стосується інших поживних речовин у складі нектарина, то це калій, який допомагає регулювати серцеві скорочення та артеріальний тиск.

А ще в списку корисностей нектарина магній і кальцій, залізо і фолієва кислота, вітамін К та сірка.

Слід знати, що в цьому фрукті міститься тільки натуральний цукор, тому він служить добрим солодким для вагітної жінки.

Нектарин можна вживати і у вигляді соку. Буквально половини склянки на день буде достатньо для нормалізації роботи кишечника.

Що стосується протипоказань до вживання брата персика, то це схильність до алергії і цукровий діабет. Солодкі сорти нектаринів ендокринологи не рекомендують вагітним, які страждають цим захворюванням. Такі сорти краще не вживати тим майбутнім мамам, які під час виношування малюка набрали зайву вагу. Цукри в нектаринах можуть посилити проблему.

У будь-якому випадку у вживанні нектаринів потрібна міра. І якщо вагітна не їсть їх кілограмами, то особливої шкоди фрукти організму не заподіють.

Можливе використання нектарина під час вагітності

Нерідко у майбутніх мам в останньому триместрі вагітності спостерігається підвищення тиску. У цьому випадку рекомендується використовувати сечогінні властивості нектарина і взяти за правило з’їдати один-два фрукти перед прийомом їжі за 20-30 хвилин.

Сік нектарина буде корисним вагітним, які страждають запорами. У цьому випадку рекомендується вживати по 100 грамів соку нектарина за 20 хвилин до їди. Робити це потрібно до повної нормалізації стільця.

Соковитість нектарина – це можливість використання його в якості складових косметичних масок. Нерідко на початку виношування малюка у жінки змінюється гормональний баланс, і в результаті шкіра стає сухою. Маски з нектарином і медом або нектарином і сметаною допоможуть зволожити шкіру майбутньої мами і зберегти її привабливість.

Leave comment