Горіх пекан: користь і шкода для організму, фото

Горіхи пекан: користь і шкода – про цей екзотичний горіх продовжують сперечатися як лікарі, так і звичайні споживачі. Відомо, що цей горіх володіє масою корисних властивостей, при цьому його склад не повністю вивчений.
Продукт досить рідко зустрічається на наших прилавках, але своїх шанувальників він вже завоював. Багато з обережністю ставляться до екзотичної новинки та не поспішають вживати його в їжу.
Спробуємо розібратися: яка користь від горіха? Чи може він заподіяти шкоду здоров’ю? Як його правильно використовувати?
Горіх пекан
Пекан є близьким родичем волоського горіха і зовні схожий на нього, відрізняючись тільки довгастою формою і відсутністю перегородок в шкаралупі. Зростає пекан на високих деревах, що досягають 50 метрів. Стовбур дерева масивний до 3-х метрів в діаметрі. Плодоносить рослина щороку, але плоди з’являються на 9-10 році життя дерева.
Дозріває горіх у вересні-жовтні. Стиглі плоди самі обсипаються з дерева. Молоді 10-15-річні рослини можуть давати 5-15 кг горіхів, а зі старих дерев збирають до 200 кг плодів. Середня тривалість життя дерева становить 300 років.
Де росте
Батьківщиною екзотичного горіха є Америка. Там його плоди вживали ще стародавні індійці. Найбільші насадження знаходяться в теплих штатах, таких як Алабама, Техас, Індіана.
Звідси горіхи експортують по всьому світу. У 1920-х роках ними вироблялося близько 1 тисячі тонн горіха, а в останні роки ця цифра наближається до 175 тисяч тонн.
Щорічні коливання врожаю ще сильно залежать від погодних умов.
Є ще один постачальник – це Австралія. Звідси плоди пекана надходять на світовий ринок переважно в літні місяці і відрізняються більш яскравим смаком.
Це обумовлено кліматом виростання: рослини світло- і теплолюбні, і чудово відчувають себе на пухкій та зволоженій грунті. При цьому у дерева відзначається висока стійкість до морозів.
Біологи стверджують, що його можна вирощувати і в північних регіонах з 30-градусними морозами.
Також пекан можна зустріти в Криму, на Кавказі і в Казахстані. Клімат Чорного і Каспійського морів припав йому до смаку. Він був завезений туди більше 200 років тому, але, незважаючи на свої корисні властивості, які не набули на новому місці масштабів промислового значення. Основними експортерами на сьогоднішній день є Середня Азія і Америка.
Смак
Пекан в очищеному вигляді не тільки зовні схожий на добре відомий усім волоський горіх, але і за смаком практично такий же. Ядро горіха пекан темно-коричневого кольору, маслянисте і солодкувате на смак.
Воно м’яке і зовсім не гірчить, на відміну від грецького. На смак сильно впливають своєчасність збору і якість подальшої обробки і зберігання.
Гурмани стверджують, що якщо їсти хороший пекан із закритими очима, то можна переплутати його з шоколадно-ванільним печивом.
Корисні властивості, калорійність
Горіхи пекан: користь і шкода. Пекан дуже калорійне ласощі – в 100 г знаходиться 690 ккал, в одному горішку вагою 4 г – 27 ккал, а в 100 г масла з горіха 883 ккал. Разом з тим, продукт неймовірно багатий вітамінами, антиоксидантами і мінеральними речовинами.
Мінеральний комплекс містить марганець, цинк, селен, калій, кальцій, магній, залізо. Серед вітамінів фаворитами є вітамін Е і майже весь комплекс вітамінів групи В.
В одній жмені горіха пекан міститься 2% добової норми вітаміну Е, який необхідний людині для захисту від несприятливих умов навколишнього середовища.
Він сприяє організму в боротьбі з різними вірусами та інфекціями.
- Вітаміни групи В забезпечують підйом життєвого тонусу, покращують стан шкіри і волосся, підвищують еластичність тканин, вберігають від м’язових спазмів і навіть сприяють зниженню цукру в крові.
- Вміст аскорбінової кислоти підвищує імунітет, забезпечує синтез колагену і антиоксидантний захист.
- Вітамін К регулює процеси згортання крові і сприяє насиченню кісток кальцієм.
Горіхи пекан: користь і шкода. Багатий склад антиоксидантів (лютеїн, бета-каротин, зеаксантин, еллагова кислота) на клітинному рівні захищає організм від руйнівного впливу вільних радикалів.
Ці по істині чарівні речовини здатні зберегти молодість, подарувати енергію і бадьорість, уберегти від хвороб серця, судин і навіть раку. Вчені протягом багатьох століть шукають ліки від старіння.
А тут природа дає людині унікальну можливість поборотися з природним процесом старіння – їсти горіх пекан та насолоджуватися молодістю.
До складу корисного горіха входять мононенасичені жири, які допомагають позбутися шкідливого холестерину і підвищити так званий «хороший» холестерин. Жирні кислоти роблять позитивний вплив на функції головного мозку, знижують ризик отримати інфаркт або ішемічну хворобу серця. З жирного горіха добувають олію, яка дуже цінується косметологами і фармацевтами.
Каротин, присутній в складі плода, дуже корисний для зору. Якщо додавати до з’їденим горішкам інші продукти, багаті каротином, можна продовжити здоров’я очей на довгі роки. Каротином багата морква, яйця, печінка тріски та всі овочі зеленого кольору.
Несприятлива екологія і шкідливі продукти роблять свою невдячну справу в організмі людини. Каротин активно бере участь в очищенні крові від різних отруйних речовин, попереджаючи атеросклероз і інші хвороби кровоносних судин.
Дослідження вчених довели захисні властивості горіха в профілактиці онкологічних захворювань. Особливо ефективні плоди проти раку легень, передміхурової залози, молочних залоз і кишечника.
Ціна
Вартість екзотичного продукту в Україні коливається від 900 до 1500 гривень за кілограм. Ціна залежить від сорту горіха, способу упаковки, в шкаралупі або очищений, смажений або сирий тощо.
Користь горіха пекан
Також, читайте статтю про горіхи макадамія. Про корисні властивості для організму цього екзотичного продукту ви можете дізнатися більше.
Для жінок
Горіхи пекан: користь і шкода. Корисні властивості від регулярного вживання пекана полягають у помітному поліпшенні стану волосся і нігтів жінок. Шкіра стає зволоженою і сяючою, зникають головний біль і депресія.
Завдяки високому вмісту лінолевої кислоти продукт сприяє нормалізації гормонального фону представниць слабкої статі. Регулярне вживання пекана знижує запальні процеси в організмі, особливо при хронічних захворюваннях жіночої статевої сфери. Годуючі жінки, вживаючи продукт, значно збільшують поживну цінність грудного молока.
Для чоловіків
Включення горіха в щоденний раціон чоловіки підвищує рівень тестостерону і надає безсумнівну користь в нормалізації його репродуктивної системи. Крім того, заповнює дефіцит вітамінів і мікроелементів, підвищує опірність до бактерій і вірусів.
Завдяки високій живильній цінності така цінна добавка до раціону підвищить витривалість чоловічого організму при заняттях важкою фізичною працею.
В ході досліджень протипухлинних властивостей плода вчені виявили, що міститься в продукті гамма-токоферол захищає чоловіка від розвитку раку простати.
Для дітей
Як і будь-які види горіхів, пекан не рекомендується дітям до трьох років. Обережне включення в раціон дитини невеликої порції поживного горішка матиме позитивний вплив на його зростання та розвиток м’язової маси.
Також відзначається поліпшення пам’яті і сприятливий вплив на розумові процеси дітей.
Скільки можна їсти горіхів дитині, коли починати вводити в раціон, а також яку користь здоров’ю приносять горіхи в дитячому харчуванні — читайте в нашій статті «Горіхи для дітей».
Шкода, протипоказання
Горіхи пекан: користь і шкода. Незважаючи на цінний склад і масу позитивних властивостей, пекан може бути підступним для здоров’я. Щоб не завдати шкоди своєму організму, пам’ятайте про рекомендовану дозу вживання продукту.
При передозуванні виникне зайве навантаження на організм: він не засвоїть продукт і дасть збій в роботі шлунково-кишкового тракту. Зловживання порушує не тільки травну систему, а й викликає сильні головні болі, появу висипу в ротовій порожнині.
Схильність до алергії є причиною обережного вживання або виключення продукту з раціону.
Заборонено вживання горіха при:
- хворобах печінки;
- індивідуальній непереносимості продукту;
- дитячому віці до 3-х років;
- високому ступені ожиріння;
- порушенні обміну речовин.
Скільки потрібно з’їсти в день
Оптимальна кількість вживання продукту для дорослої людини – 100 грам на добу.
Але не варто забувати про високу калорійність плода. Якщо є проблеми з надлишковою вагою, краще скоротити дозу як мінімум в два рази. Якщо надмірна вага перевищує 10 кг, то порція горіха повинна складати не більше 20 г в день.
При схильності організму до алергічних реакцій горіх вводиться в раціон поступово, щоб переконатися в відсутності негативної реакції. Якщо негативних наслідків після поїдання немає, можна поступово збільшувати добову дозу до максимальної кількості вживання здоровою людиною.
Як правильно вживати при цukровому діабеті
Горіхи пекан: користь і шкода. При такому ендокринному захворюванні у хворого відбувається різкий підйом або падіння вмісту глюкози в крові. Високе кількість вітамінів, антиоксидантів і ненасичених жирів в горісі пекан надають цілющу дію на судини і не викликають стрибка глюкози.
Доставляючи в організм живильні речовини, горіх нормалізує рівень глюкози. Гамма-токоферол перешкоджає патологічним змінам рівню рН в кислу сторону.
Чи можна ласувати горіхами хворим на діабет 1 і 2 типу? Однозначно – так! Але людям з таким захворюванням потрібно строго пам’ятати про дозування: кількість висококалорійного екзотичного продукту в раціоні не повинно перевищувати 50 г або 10 штук.
Відгуки лікарів: горіх пекан при діабеті
Горіхи пекан: користь і шкода. Ще американські індіанці оцінили корисні властивості пекана. Вони переробляли плід в цілюще молоко, піднімаючи цим напоєм на ноги тяжкохворих одноплемінників і виходжуючи ослаблених немовлят.
Сучасні лікарі також оцінили спектр позитивного впливу горіха на організм. Найважливішим є наявність антиоксидантів, які рятують клітини організму від переродження в злоякісні і здатні стримувати їх зростання, якщо останні вже з’явилися. Медицина займається серйозним дослідженням цього напряму для створення протипухлинних ліків.
Дієтологи високо цінують здатність пекана повноцінно замінити тваринні білки і жири.
Якісне масло холодного віджиму повністю зберігає в собі важливі мікроелементи горіха пекан в більшій концентрації. Таке застосування чудесного продукту стає ще зручніше та доступніше.
Масло пекана має темний золотистий відтінок, на смак чимось нагадує оливкову. На думку лікарів, вживання масла всередину швидко очистить організм і нормалізує роботу кишечника.
Крім того, покращиться зовнішній вигляд шкіри, здоров’я волосся та нігтів.
Фахівці з косметології радять додавати нерафіновану олію горіха в засоби по догляду за шкірою і волоссям. Шкіра після застосування таких засобів стає більш зволоженою і еластичною. До того ж, масло пекана відмінно захищає шкіру від ультрафіолету і підходить як засіб для засмаги. Масло радять застосовувати для:
- уповільнення старіння шкіри;
- лікування вугрової висипки, ран і подразнень шкіри;
- антицелюлітних процедур;
- різних видів масажу.
На думку фахівців, вживаючи в їжу горішки і масло, можна запобігти, а в деяких випадках і вилікувати:
- порушення гормональної сфери і метаболізму;
- безпліддя і проблеми у статевій сфері;
- анемію;
- артрити;
- розширення вен і геморой;
- крихкість судин;
- грибкові інфекції;
- захворювання шкірних покривів.
Пекан – вельми корисний вид горіха, який може бути не просто ласощами, а й потужним лікувальним засобом. Щоб насолодитися цікавим смаком і підкріпити своє здоров’я, дуже важливо дотримуватися розумну дозу. Якщо ви вирішите спробувати на собі цілющу дію пекана, заручіться консультацією фахівця, щоб звести до мінімуму можливу шкоду.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Пекан: користь і шкода: склад, властивості, застосування, вітаміни
Пекан: користь і шкода екзотичного плоду обумовлено його складовими елементами. Ця рослина містить в своєму складі чималий комплекс вітамінів і мікроелементів. Пекан – джерело жирних кислот, які необхідні організму людини для нормального функціонування. Вживання плода благотворно впливає на загальний стан і сприяє зміцненню захисних функцій.
Пекан: Опис і історія відкриття
горіх пекан. Пекан або Карія (лат. Carya illinoinensis) – це особливий вид деревних рослин, які належать до сімейства Горіхових. Широко поширена культура в Південно-східній частині США. За своїми зовнішніми даними пекан схожий на волоський горіх.
Вперше рослина було виявлено в долині Міссісіпі. Дикі плантації поширені в Мексиці. Історія плодів пов’язана з корінними жителями Америки. Індіанці широко застосовували цю культуру в різних цілях. Вперше рослина було виявлено в 16 столітті, на цей факт вказують багато джерел. Існує припущення, згідно з яким горіх використовувався для виробництва п’янкого напою під назвою «Powcohicora».
Індійське населення не тільки застосовувало плоди, а й піклувалося про їхнє поширення. Переїжджаючи на нові незвідані землі, з собою завжди брали горіх. Завдяки цій дії ареал проживання рослини значно розширився.
У 1761 році плоди були завезені в Європу, Великобританію і Францію. Згодом горіхи з’явилися в Італії та Західній частині Європи. Вести про чудотворне рослині дійшли і до Середньої Азії. В Україні пекан почали культивувати лише на початку 20 століття.
Походження плода і його поширення
Горіхи належать до древнього роду. Попередники рослини зустрічаються на Тихоокеанському узбережжі і в центральних частинах Європи. Широке поширення плоди отримали в Північній Америці. Деякі різновиди пекана були доступні в Італії і Німеччині.
Перші згадки про горіхи в науковій літературі були зафіксовані в 1818 році. Цей рід характеризується наявністю 20 видів рослини. Пекан найбільший представник, який культивується для отримання плодів і корисного масла. Природним ареалом проживання вважається Південний Китай, Північна Америка і долина Міссісіпі.
Ботанічні властивості дерева пекан
Пекан – це листопадне дерево, висота якого сягає 40 метрів. Для правильного дозрівання рослині необхідні жарке і вологе повітря. Такий клімат спостерігається в Мексиканській затоці, звідки родом дерево. Воно плодоносить протягом 300 років.
Збір урожаю починається з середини жовтня, в деяких випадках триває до квітня. як росте дерево пекан
Запилення рослини відбувається за вітром, тому дерево висаджується великими плантаціями один біля одного. Особливу значущість несуть плоди; за своїми зовнішніми характеристиками вони схожі з волоським горіхом. Аромат у пекана особливий; завдяки своєму запаху і приємному смаку його широко застосовують у кулінарії та косметології.
Пекан: користь і шкода
Тропічний горіх відносно недавно з’явився на ринку. За короткий період йому вдалося вкоренитися і стати одним із популярних тропічних продуктів. Це обумовлено унікальними корисними та цілющими властивостями. Величезний комплекс вітамінів, мінералів і мікроелементів позитивно впливає на організм як дорослої людини, так і дитини.
Хімічний склад: вітаміни і мікроелементи в горісі пекан
В основі плодового рослини лежить безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Регулярне вживання плодів у незначній кількості дозволяє зміцнити організм і нормалізувати багато його функцій.
Вітаміни, що містяться в горіху: А, В1, В2, РР, В5, В6, С, Е і К. Крім вітамінного комплексу в його складі знаходяться корисні макро- і мікроелементи, зокрема:
- калій;
- кальцій;
- магній;
- фосфор;
- натрій;
- залізо;
- мідь;
- марганець;
- цинк;
- фтор.
Користь пекана обумовлена його натуральним і багатим складом. Наведеної кількості вітамінів, мікро- і макроелементів достатньо для підтримки нормального функціонування організму. Горіх — це натуральний джерело енергії.
Горіх пекан: користь і шкода
Харчова цінність і калорійність
Харчова цінність плодів представлена білками, жирами і вуглеводами. У 100 г горіхів міститься 71,2 г жирів, 9,2 г білків, 12,3 г вуглеводів. Високе вміст жирів дозволяє заповнити енергетичні запаси організму.
Калорійність продукту складає 736 ккал на 100 г. Людям, які страждають надмірною вагою, вживання горіха не рекомендується.
Корисні властивості горіхів пекан для організму
Плоди містять в своїй основі незначну кількість засвоюваного білка. Він позитивно впливає на ріст м’язової маси і контролює вміст жиру. Вживання горіхів здатне знизити апетит за рахунок високої калорійності продукту. Фахівці рекомендують їсти не більше 2 ядер на добу.
Корисні властивості плодів:
- антиоксидантна;
- омолоджуюча;
- противірусна;
- відновлююча;
- протизапальна.
Пекан: користь для чоловіків, жінок і дітей
Горіхи допомагають впоратися з депресивними станами і усунути хронічну втому. Користь пекана для жінок полягає в зміцненні структури волосся, поліпшенні шкірних покривів і відновленні нігтьової пластини.
Регулярне використання горіха та його масла нормалізує роботу травної системи. Застосування під час годування грудьми підвищує поживні властивості молока. Це корисно позначається на функціонуванні організму дитини.
Вживання пекана — користь для чоловіків полягає в підвищенні рівня тестостерону в крові і нормалізації роботи репродуктивної системи. Включення плода в щоденний раціон поповнює дефіцит вітамінів і мікроелементів. Горіхи сприяють боротьбі з бактеріями і вірусами.
У дитячому віці вживання плодів дозволяє прискорити зростання і вплинути на розвиток м’язової маси. Рослина позитивно впливає на розумові процеси і покращує пам’ять.
Пекан: користь і шкода горіха обумовлена його унікальним складом. Незважаючи на величезну кількість позитивних властивостей, рослина здатна негативно впливати на організм людини. Надмірне вживання плодів призводить до частих головних болів і розвитку висипу в ротовій порожнині. Не виключено порушення з боку травної системи.
Застосування горіхів пекан
Пекан: користь і шкода: Лікарські властивості і лікарські форми
Розсип мінералів і вітамінів робить горіх не тільки смачним, але й корисним. Він здатний впоратися з такими захворюваннями і станами:
- анемією;
- авітамінозом;
- порушеннями з боку сечостатевої системи;
- проблемами серцево-судинної системи;
- порушеннями статевої функції;
- артритом;
- артрозом;
- порушеннями в роботі печінки;
- катарактою;
- безпліддям.
Пекан: користь для організму пов’язана з кількістю вживаного плода. Введення горіха в щоденний раціон дозволяє:
- нормалізувати статеву функцію;
- підвищити гемоглобін;
- заповнити дефіцит корисних речовин;
- підвищити працездатність;
- усунути втому;
- знизити рівень холестерину;
- підвищити витривалість;
- заповнити енергетичні запаси;
- поліпшити зір;
- підвищити апетит.
Використовується горіх у різних варіаціях: у вигляді відвару, настою і настоянки. Відвар допомагає впоратися з діареєю, гастритом, запальними процесами в роті, на ангіну. Для приготування необхідно взяти п’ять горіхів, очистити їх від шкірки і залити водою. Потім прокип’ятити близько 30 хвилин і настояти годину. Вживати по 1 ст. л. перед кожним прийомом їжі.
Настоянка допомагає нормалізувати роботу всього організму і усунути авітаміноз. Для приготування необхідно підготувати 40 плодів і літр горілки. Інгредієнти перемішуються між собою і відправляються в скляну банку, де наполягаються п’ять тижнів. Вживати настоянку необхідно у розмірі 1 ст. л. на добу.
Настій бореться із запальними процесами в організмі і сприяє знищенню вірусів. Для приготування необхідно підготувати 1 ст. л. листя і 200 мл окропу. Інгредієнти перемішуються, настоюють 30 хвилин і проціджують. Отриманий настій вживати 3 рази на добу по 1 ст. л.
Масло горіха пекан
Масло виготовляється шляхом застосування технології холодного віджиму. Це дозволяє зберегти всі корисні та поживні властивості компонента. Смак продукту незвичайний, він частково нагадує природне оливкове масло.
Відтінок золотистий, а аромат — горіховий.
Масло на основі тропічного плоду позитивно впливає на організм людини. Воно має масу достоїнств, головним з яких є благотворний вплив на стан кровоносної системи.
Концентрація корисних речовин у горісі висока.
Масло застосовується для профілактики простудних захворювань і відновлення шкірних покривів. Воно володіє омолоджуючими властивостями і виступає в ролі кращого профілактичного засобу проти атеросклерозу. На його основі роблять примочки, маски, розтирання і інгаляції.
Пекан: Застосування в косметології
Пекан широко використовується в косметології. Він дозволяє впоратися з різними проблемами шкірних покривів, зокрема грибком, опіками, подразненнями, набряками, укусами, інфекційними та грибковими ураженнями.
Масло горіха застосовується для відновлення шкірних покривів обличчя і зміцнення структури волосся. Його використання доречно для зміцнення нігтьової пластини. Масло широко застосовується для масажних цілей. Воно дозволяє зробити шкіру еластичною і пружною. Продукт підходить для догляду за пересушеною і зрілою шкірою. Використовується екстракт рослини на основі масок, примочок і бальзамів.
Використання в інших сферах
Пекан широко використовується в медицині, кулінарії і косметології. Він позитивно впливає на організм і сприяє поліпшенню загального стану.
Плід широко застосовується для прикраси кулінарних шедеврів. Його охоче використовують в косметології для відновлення волосся, шкіри та нігтів. Нарешті, він лежить в основі багатьох рецептів народної медицини.
Це багатофункціональний продукт з багатим складом.
Застосування в кулінарії
Пекан використовується і в кулінарії. Він відрізняється високою калорійністю, але при цьому вважається одним з найбільш корисних продуктів. Плід є джерелом життєвої енергії.
Пекан: застосування в кулінарії
Горіх використовується для приготування соусів і гарнірів. Він добре поєднується з рибою, птахом, сирними продуктами і грибами. Масло підходить для заправки овочевих салатів.
Протипоказання до застосування
Висока калорійність продукту сприяє швидкому підвищенню ваги. Вживання рослини недоцільно при наявності надлишкової маси тіла. Надмірна кількість горіхів може призвести до розвитку алергічних реакцій.
Особливості вирощування в домашніх умовах
Смак горіха пекан і його позитивні властивості викликають підвищений інтерес до цієї рослини. У зв’язку з цим, у багатьох людей виникає запитання: чи можна виростити плодоносне дерево в домашніх умовах? Рослина потребує певних тропічних умов, створити які на присадибній ділянці неможливо.
Вірогідність позитивного результату зберігається за умови, що людина живе в комфортній зоні з м’якою зимою. Занадто низькі температури погублять дерево. Можна скористатися саджанцями і спробувати висадити рослину на дачній ділянці. Однак швидкого врожаю очікувати не варто, дерево довго дозріває, а потім починає плодоносити.
Заготівля, зберігання і які краще купити?
Гріх пекан: користь і шкода
Фахівці рекомендують правильно вибирати плоди рослини. Види горіхів пекан можуть заплутати потенційного покупця. Щоб уникнути ненадійних ситуацій, необхідно вибирати лише різновид «Карія». Купувати горіхи слід в неочищеному вигляді, їх шкаралупа повинна бути цілісною, без тріщин і пошкоджень. У такому випадку плід збереже всі свої корисні властивості.
Під час тривалого зберігання рослина може втратити свій оригінальний смак і стати небезпечним для здоров’я. Горіх не може довго зберігатись. Оптимальні умови для збереження корисних властивостей – це холодильник. У холодильнику плоди зберігаються близько 4 місяців, в морозильнику – півроку.
Горіх пекан: користь і шкода для організму
Кожен тип горіха має свій оригінальний смак і безліч поживних цінностей. Горіхи є найкращим джерелом жирних кислот, підтримують працездатність мозку, гальмують процеси старіння.
Це продукт з великим вмістом калорій, є корисним доповненням до раціону.
Розглянемо горіх пекан: яку користь і шкоду для організму людини він може принести, про все докладно в цій статті.
Горіх пекан: фото і опис, де і як росте
[Adsp-pro-2]
Пекан – це листяне дерево з середньою висотою від 20 до 40 метрів. Існують екземпляри старих дерев, які досягають 2 метрів в окружності. Як і інші види горіхів, дерево дає плоди кожні два роки. Цей плід дерева, що належить до сімейства горіхів, зустрічається в природних умовах у Північній Америці.
Серед описів зовнішнього вигляду варто відзначити:
- товстий стовбур;
- мохнату кору;
- пишна і широка крона;
- велике, подовжене, гладке листя;
- пухнасті сережки з’являються під час цвітіння.
У перші роки життя горіхове дерево росте повільно: в цей період формується коренева система. Протягом року саджанці досягають висоти 30 см, до трьох років – 0,5 метра, і після цього їх пересаджують на постійне місце.
Рослина потребує сонця і доброго поливу. Воно чудово росте на рихлому, родючому ґрунті. Молоді саджанці потребують постійної підгодівлі і видалення бур’янів.
Дерева починають плодоносити з десятого року життя і можуть жити до 300 років.
Дерево росте досить швидко, має чоловічі і жіночі квітки. Період цвітіння припадає на кінець весни – початок літа. Запилення горіхових дерев здійснюється вітром.
Це цікаво!
- Кожне доросле дерево дає врожай до 15 кг горіхів, а стара ліщина може дати до 200 кг.
Плоди мають овальну форму, важкі, з загостреним кінцем. Зовнішній шар пекана покритий блискучим коричневим нальотом і дозріває лише в середині осені. Їх зазвичай збирають з середини жовтня до листопада. Ці смачні горіхи є відмінним доповненням до мафінів, печива, пирогів та іншої випічки.
За деякими даними, плоди пекана за смаком і запахом нагадують волоські горіхи (вони ніжні, злегка солодкі). Однак на цьому схожість закінчується: пекан м’якший, ніж волоські горіхи, те ж саме стосується їх шкаралупи; в них більший вміст поживних речовин. Плоди пекана є доповненням до повноцінної дієти, а їх смак дозволяє широко використовувати їх у кулінарії.
Пекан – це продукт для здоров’я, його харчові властивості були вивчені в Північній Америці в кінці XV століття, саме тоді їх почали використовувати в кулінарії. В Європу горіх пекан завіз іспанський мандрівник Альвар Нуньєс Кабеса де Вака.
Назва «пекан» англійською означає «волоський горіх, дуже твердий, і його неможливо розчавити долонею». Завдяки іспанцям горіхи пекан почали вирощувати в Південній Європі, Африці та Азії. В даний час пекан вирощується в основному в Сполучених Штатах, Мексиці, Австралії, Ізраїлі, Південній Африці та меншою мірою – в Китаї і Аргентині.
- Пекан має протипухлинні властивості. Продукт містить антиоксиданти (найбільша кількість поліфенолів серед усіх горіхів), які знижують окислювальний стрес в організмі. Через процес окислення пошкоджуються клітини і тканини, пов’язані з ним. Продукт може використовуватися для профілактики раку і серцевих хвороб, він допомагає захистити організм від вільних радикалів.
- Горіхи дозволяють підтримувати життєвий тонус і молодість на довгі роки, вони мають злегка солодкий і ніжний смак.
- Багатий склад пекана сприяє зміцненню імунітету організму, поліпшенню обміну речовин.
- Маленькі, тверді плоди мають позитивний вплив на орган зору.
- Крім того, вони зміцнюють волосся і нігті та надають косметичний вплив на колір обличчя, відновлюючи його сяйво.
- Благотворно впливають на серце, регулюють тиск, покращують ліпідний профіль і рівень холестерину в крові. Є джерелом вітаміну B1, який підтримує роботу серця.
- Це джерело жиру, містить ненасичені жирні кислоти, корисні для здоров’я.
- Містить магній, який знімає хронічне запалення, знижує ризик серцевих захворювань і атеросклерозу.
- Мідь, що міститься в горісі, сприяє зменшенню болю в суглобах при остеоартрозі.
- Горіх покращує функції мозку, є джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для правильної його роботи. Мідь запобігає пошкодженню мозку вільними радикалами, знижує ймовірність виникнення хвороб Паркінсона та Альцгеймера.
- Пекан сприяє схудненню, підсилюючи відчуття ситості завдяки вмісту жиру, білка і клітковини.
- Стимулюють обмін речовин завдяки вмісту міді, яка бере участь у ферментативних реакціях, необхідних для підтримки швидкого обміну речовин.
- Беруть участь у підтриманні належного рівня глюкози в крові. Люди з діабетом можуть вживати їх.
- Є джерелом мінералів і вітамінів, які благотворно впливають на шкіру, таких як цинк, мідь, вітамін E, вітамін A, фолієва кислота і фосфор. Вітаміни A і E запобігають передчасному старінню шкіри, можуть перешкоджати ранньому появі зморшок і пігментації шкіри.
- Дієтологи радять людям, у яких був діагностований синдром хронічної втоми, включати їх у свій раціон якомога частіше.
- Горіх корисний та пом’якшує симптоми передменструального синдрому, такі як судоми і перепади настрою. Мінерали, такі як кальцій, марганець, вітамін E і B6, зменшують відчуття тривоги, дратівливості, занепокоєння, а магній і вітамін B1 зменшують больові відчуття.
- Пекан допомагає при остеопорозі. Мідь і цинк, що містяться в горіхах, збільшують кісткову масу, зменшують її втрату. Ці властивості можуть бути використані для лікування остеопорозу та профілактики у жінок в менопаузі.
- Плоди є дуже калорійними. Неконтрольоване вживання їх в їжу може завдати шкоди здоров’ю, що призводить до ожиріння. Протипоказаннями до вживання горіхів є шкірні захворювання і запори.
- Під час вагітності слід обмежити споживання плодів 2-3 штуками на день. Невиконання цих рекомендацій збільшує ймовірність появи алергічних проявів на горіхи у новонароджених.
При включенні плодів пекана в раціон харчування суттєво збільшується вміст тестостерону в крові. Це сприяє тому, що репродуктивна чоловіча система стає здоровішою. Щоденний раціон поповнюється потрібними вітамінами і мінералами. Горіхи беруть участь у знищенні бактерій і вірусів.
Користь для дітей
Вживання пекана дітьми сприяє зростанню і набору м’язової маси. Продукт добре впливає на мислення і розум, сприяє поліпшенню пам’яті.
Педіатри вважають, що використовувати пекан в раціоні дітей до 3 років не варто: цей вид горіха важкий для травлення дитини.
Протипоказання і можлива шкода
У деяких людей пекан може викликати алергічні реакції. Симптоми алергії виникають протягом години після вживання горіхів, що проявляється шкірними симптомами, набряком горла, блювотою, задишкою, запамороченням. У критичних ситуаціях можуть виникнути кашель, хрипи, свербіж і втрата свідомості.
Пекан: калорійність, харчова цінність на 100 грам
- Теплотворна здатність – 691 ккал
- Білка – 9,17 грам
- Жири – 71,97 грам
- Насичені жирні кислоти – 6,18 г
- Мононенасичені жирні кислоти – 40,801 г
- Поліненасичені жирні кислоти – 21,614 г
- Холестерин – 0,0 мг
- Вуглеводи – 13,86 г
- Клітковина – 9,6 г
- Мінерали (% від рекомендованої добової норми для дорослого)
- Фосфор – 277,0 мг (40%)
- Калій – 410,0 мг (не вказано)
- Натрій – 0,0 мг (0%)
- Кальцій – 70,0 мг (7%)
- Залізо – 2,53 мг (25%)
- Магній – 121,0 мг (30%)
- Цинк – 4,53 мг (41%)
- Мідь – 1,2 мг (133%)
- Селен – 3,8 мкг (7%)
Вітаміни
- Вітамін B1 – 0,66 мг (51%)
- Вітамін B2 – 0,13 мг (10%)
- Ніацин – 1,167 мг (7%)
- Вітамін B6 – 0,21 мг (16%)
- Фолієва кислота – 22 мкг (6%)
- Вітамін B12 – 0,0 мкг (0%)
- Вітамін C – 1,1 мг (1%)
- Вітамін A – 3,0 мкг (0,3%)
- Вітамін E – 1,4 мг (14%)
- Вітамін D – 0,0 мкг (0%)
- Вітамін K – 3,5 мкг (5%)
Горіхи пекан: ціна, де купити
Пекан можна купити в шкаралупі і очищеними. Найкраще вибирати горіхи однакового розміру та важкі, без ознак плісняви. Купити плоди можна в гіпермаркетах і магазинах здорової їжі, ціна на горіх пекан за 1 кг варіюється від 1000 до 2000 гривень за кілограм.
Як зберігати горіхи пекан
- Для максимальної свіжості завжди зберігайте горішки в герметичному контейнері.
- Пекан буде зберігатися в прохолодному, сухому місці в шкаралупі кілька місяців.
- Очищені плоди можна зберігати в холодильнику до шести місяців, а в морозильній камері – більше року.
Горіхи пекан: використання на кухні
Можна вживати в сирому вигляді, у вигляді закуски, як доповнення до салатів, мюслі, вівсянки або йогурту. Плоди пекана також додаються в торти, печиво і десерти.
Скільки потрібно з’їсти в день
Цей вид горіха вважається дуже калорійним, його не слід вживати у великій кількості, особливо якщо мета споживання – поліпшення здоров’я. Організму буде принесена користь, якщо з’їдати не більше 2-4 горішків на день. Така норма вважається добовою, від неї не варто відходити. В іншому випадку можна набрати зайву вагу, і система травлення працюватиме напружено.
Горіх пекан унікальний, користь і шкода порівнюються в тому випадку, якщо його вживати в помірній кількості, тоді натуральний продукт стане прекрасним перекусом для здоров’я. Екзотичний плід збагатить ваш раціон, зробить його різноманітним і здоровим.
Горіх пекан – користь і шкода заморського горішка
Горіх пекан … чули про такий? Горіх пекан по праву належить до суперфудів. Сьогодні ви дізнаєтеся про його користь і шкоду для організму. Пекан – один з найпопулярніших їстівних горіхів, росте в Північній Америці і Мексиці.
Дерева пекан, що ростуть в Південній і Центральній частині Північної Америки, використовувалися в якості джерела їжі корінними американцями протягом багатьох століть до приходу колоністів. До 17-го століття пекан не був одомашнений, перші плантації цієї рослини з’явилися в Мексиці.
Дерево пекан – велике листопадне дерево, що належить до сімейства горіхових, здатне приносити плоди протягом 300 років. Горіхи з’являються восени.
Дивіться також користь і шкоду хурми для здоров’я
Як виглядає горіх пекан
За зовнішнім виглядом пекан нагадує всім нам знайомий волоський горіх, проте розмір у горіха пекан більший. Сам горіх має витягнуту довгасту форму і гладку поверхню шкаралупи. За золотисто-коричневою шкаралупою ховається ядро бежевого кольору з рифленою поверхнею.
Ядро займає від 40% до 60% внутрішнього простору горішка. Горіхи мають характерний ніжно вершковий, маслянистий смак і текстуру завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот. Багатий маслянистий смак робить їх придатними для вживання в рецептах, як солодких, так і солоних страв.
Знаменитий горіховий пиріг «pecan pie» – класична південноамериканська страва, в якій горіх пекан виступає в якості основного інгредієнта. Сирі горіхи пекан можуть бути солоними або підсолодженими і використовуються в якості корисного перекусу.
У США пекан широко використовується в кондитерському виробництві як добавка в печиво, цукерки, тістечка, торти.
Які ж корисні властивості горіхів пекан?
Горіх пекан: дивовижні переваги для шкіри, волосся і здоров’я
Як і більшість інших горіхів, пекан містить різні поживні речовини, мінерали, антиоксиданти і вітаміни, які визначають чудові переваги цього горіха для здоров’я.
1. Користь для серцево-судинної системи:
Горіхи пекан багаті корисними харчовими волокнами, які знижують рівень шкідливого холестерину в крові і покращують здоров’я серця, знижуючи ризик ішемічної хвороби, а також надають профілактичну дію щодо деяких видів раку.
Інформація, що міститься в горіхах пекан, олеїнова кислота (мононенасичені жири) в поєднанні з фенольними антиоксидантами також підтримує здорову роботу серця, запобігаючи небажаному окисленню ліпідів крові та допомагаючи запобігти хворобі коронарних артерій і інсультам.
2. Користь для травлення:
Корисні харчові волокна, що містяться в пеканах, нормалізують роботу кишечника і покращують перистальтику. Це дозволяє кишечнику працювати ефективніше за рахунок очищення шлунково-кишкового тракту. Крім того, горіх пекан запобігає запорам, знижує ризик виникнення коліту, раку товстого кишечника і геморою.
3. Допомагає у зниженні ваги:
Дослідження показали, що дієта, що містить такі горіхи, як пекан, допомагає у втраті ваги. Це відбувається тому, що споживання горіхів збільшує почуття ситості і підвищує обмін речовин.
4. Знижує ризик розвитку раку молочної залози:
Пекан містить олеїнову кислоту, яка призводить до зниження ризику розвитку раку молочної залози.
5. Користь горіхів для кісток і зубів:
Горіхи пекан багаті кальцієм і фосфором. Фосфор є одним з найбільш поширених мінералів в організмі після кальцію. Близько 85% фосфору знаходиться в кістковій тканині і зубах, тоді як інші 15% знаходяться в клітинах і тканинах.
Фосфор, поряд з кальцієм, сприяє здоров’ю кісток і зубів. Цей мінерал має життєво важливе значення для росту і відновлення клітин і тканин, а також для виробництва ДНК і РНК.
І, нарешті, він запобігає м’язовому болю, який може виникнути через високі фізичні навантаження.
6. Протизапальні властивості горіхів пекан:
Пекан багатий магнієм, відомим своїми протизапальними властивостями.
Дослідження показали, що підвищене споживання магнію зменшує показники запалення в організмі, такі як CRP (С-реактивний білок), TNF-альфа (фактор некрозу пухлини альфа) і IL6 (інтерлейкіни 6).
Сприяє зменшенню запалення в стінках артерій, знижуючи ризик виникнення серцево-судинних захворювань, артриту, хвороби Альцгеймера та інших запальних захворювань.
7. Знижує кров’яний тиск:
Магній, присутній у горіхах пекан, допомагає знизити кров’яний тиск. Хоча пекан не може вилікувати гіпертонію, він допомагає згладити її прояви.
8. Знижує ризик інсульту:
Дослідження довели, що вживання 100 міліграмів магнію в день знижує ризик розвитку інсульту на 9%. Пекан може бути хорошим джерелом магнію, якщо регулярно включати його в свій раціон.
9. Протиракові властивості пекана:
Горіхи пекан багаті фітохімічними речовинами, такими як поліфенольні антиоксиданти, еллагова кислота, вітамін Е, бета-каротин, лютеїн і зеаксантин.
Ці сполуки відіграють важливу роль у видаленні токсичних вільних радикалів з організму, захищаючи його від захворювань, раку та інфекцій.
Еллагова кислота володіє антіпроліферативними властивостями, пригнічує зв’язування ДНК з канцерогенами, такими як нітрозамін і поліциклічні вуглеводні, тим самим захищаючи організм людини від раку.
10. Укреплює імунну систему:
Горіх пекан відрізняється високим вмістом марганцю. Цей мікроелемент є потужним антиоксидантом. Марганець допомагає підвищити імунітет і захищає нервові клітини від шкідливого впливу вільних радикалів. Достатнє споживання марганцю має життєво важливе значення для нервової провідності і мозкової діяльності.
11. Запобігає проблемам зі шкірою:
Зовнішній вигляд нашої шкіри залежить від того, як ми живимо її зсередини. Таким чином, правильне харчування дуже важливе для підтримки здоров’я шкіри і запобігання шкірних проблем.
Токсини всередині нашого організму уповільнюють обмін речовин в шкірі, порушують роботу її клітин, викликаючи запальні висипання, прищі, підвищену жирність і нездоровий колір обличчя.
Пекан є хорошим джерелом клітковини, яка може робити чудеса для нашого здоров’я і, отже, для нашої шкіри. Клітковина допомагає у видаленні токсинів з організму, покращуючи зовнішній вигляд шкіри.
12. Допомагає зняти запальні шкірні прояви:
Завдяки високому вмісту цинку, який також бере участь у підтримці здоров’я шкіри, пекан захищає шкіру від інфекцій. Вітамін А діє як антиоксидант і благотворно впливає на колір обличчя.
13. Пекан запобігає старінню організму:
Пекан містить численні антиоксиданти, включаючи еллагову кислоту, вітамін А і вітамін Е. Ці антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які викликають передчасне старіння шкіри. Таким чином, пекан може запобігти виникненню ознак старіння, таких як тонкі лінії, зморшки і пігментація шкіри.
Здорова шкіра і волосся є ознакою здорового організму. Волосяні фолікули потребують достатньої кількості поживних речовин для належного функціонування і запобігання проблем з волоссям. Харчова цінність горіхів пекан робить їх корисними для здоров’я і краси волосся.
14. Стимулює ріст волосся:
Пекан є відмінним джерелом L-аргініну – амінокислоти, яка при місцевому застосуванні допомагає лікувати облисіння у чоловіків, а також стимулює ріст здорового волосся.
Сильний приплив крові до коріння волосся має життєво важливе значення для здорового росту волосся.
L-аргінін покращує стан стінок артерій, роблячи їх більш гнучкими, знижує схильність до утворення згустків крові, які можуть блокувати приплив крові.
15. Запобігає випадінню волосся:
Анемія є однією з найпоширеніших причин випадіння волосся. Це викликане дефіцитом заліза в крові. Пекан, будучи хорошим джерелом заліза, можна включати в свій раціон, щоб поліпшити рівень заліза в крові і, отже, боротися з випадінням волосся.
Горіх пекан: корисні властивості та протипоказання
Сьогодні магазини та продуктові інтернет-майданчики пропонують багато видів горіхів. Горіх пекан (pecan) схожий на грецький і часто з’являється на українських прилавках, але залишається відносно новим. Він залишається загадкою для споживачів.
Деревні рослини сімейства горіхових розповсюджені на південному сході Америки, на території від Айови до Техасу. Вікіпедія також знає, що їх можна знайти на території чорноморського узбережжя. Розглянемо докладніше корисні властивості та протипоказання горіха пекан.
Також обговоримо, як виглядає горіх пекан, його користь і шкоду, відмінності від інших горіхів, а також актуальні питання.
Зовнішній вигляд і райони вирощування
Перед тим, як говорити про відмінності продукту від інших, почнемо з його зовнішнього вигляду. Багато споживачів не знають, як виглядає корисність чи шкода для організму людини.
Ліщина росте в Америці, де дерево досягає 40 метрів у висоту з діаметром 2,5 метра, має розлогую крону та витягнуте листя. Горішки виглядають подібно до волоських горіхів, їх поверхня покрита коричневою шкаралупою.
У шкаралупках горішки руді, довгасті, мають ніжний, вершковий смак. Горіх — американський, а не китайський.
Споживачі запитують, чим відрізняються горіхи пекан від волоських, оскільки вони виглядають схоже, і який продукт обрати. Вибирайте виходячи з необхідних властивостей і ціни.
Хімічний склад, калорійність
Розглянемо корисні властивості та хімічний склад горіха пекан. Серед причин включення продукту в раціон — велика користь для людини. Харчова цінність складається з:
- Вітаміни: А, Е, С, К.
- Глутамінова кислота.
- Аргінін.
- Гліцин.
- Валін.
- Пролін.
- Залізо.
- Калій.
- Магній.
- Кальцій.
- Фосфор.
- Тіамін.
- Мідь.
Користь продукту
Американський горіх пекан має безліч корисних властивостей, схожий на грецький. Під шкаралупою ховається джерело вітамінів. Чим корисний горіх пекан:
- Містить білок, який є будівельним матеріалом для організму. Вживання білка прискорює ріст і відновлення тканин.
- Вітаміни В — беруть участь в метаболізмі.
- Вітамін С зміцнює імунітет.
- Марганець — відновлює нервову систему.
- Мідь прискорює ріст, допомагає імунітету.
- Магній сприяє зниженню кров’яного тиску, нормалізує рівень цукру в крові.
- Аргінін знижує вхідний внутрішньоочний тиск, сприяє виведенню з організму аміаку, допомагає в профілактиці атеросклерозу.
- Гліцин використовують в лікуванні таких захворювань, як епілепсія, депресія, тривога.
- Горіх пекан покращує зір.
- Лейцин захищає м’язи від травм.
- Вживання американського горіха пекан не протипоказане при діабеті.
Чоловікам
Солодкі горішки припадуть до смаку жінкам, і чоловіки не будуть розчаровані. Розповімо, ніж корисні горіхи пекан для чоловіків. Для чоловіків важливо підтримувати рівень тестостерону для нормального функціонування статевої системи та фігури. Важливою характеристикою для чоловіків є поліпшення притоку крові до статевого члена і підвищення потенції.
Жінкам
Жінкам потрібні горіхи пекан, вони мають високу калорійність. Жири роблять багато доброго для жіночого здоров’я та краси. Недолік жирів негативно впливає на шкіру, волосся і нігті. Вживання горішків знижує ризик виникнення раку молочних залоз. Однієї жмені достатньо для профілактики.
Людям похилого віку
Горіхи пекан знижують рівень холестерину та ризик виникнення серцевих хвороб. Продукт є засобом проти патологій суглобів. Вітамін А підвищує рівень зору.
Для дітей
Горіхи пекан дозволені не тільки дорослим. Дітям можна давати їх з чотирирічного віку, деякі лікарі схиляються до віку шести років. Не рекомендується давати продукт раніше, щоб не нашкодити здоров’ю дитини. Вживання може стати причиною алергічної реакції. Продукт корисний для дитячого організму, зміцнює пам’ять та імунітет.
Пекан у період вагітності та грудного вигодовування
Відсутність шкідливих речовин дозволяє вживання вагітним жінкам.
Зміст фолієвої кислоти допомагає зростанню та розвитку плода, вітамін С покращує витривалість і опір організму до інфекційних і застудних хвороб. Вітамін Е покращує стан шкіри, позбавляє від розтяжок.
Не їжте більше 10 штук за день. У період грудного вигодовування їх вживають більш обережно, щоб не викликати алергію у малюка.
Норма вживання в добу
При зловживанні продуктом він може завдати шкоди. Добова норма горішків — максимум 18 штук. Не зловживайте кількістю, хоча плоди відрізняються високою корисністю для людини.
Зниження ваги з пеканом
Горіх пекан, корисні властивості якого розглядаються в статті, використовується для зниження ваги. Продукт застосовують під час перекусу завдяки швидкому почуттю насичення. Калорійність дає енергію та сили. Горіхи пекан мають ще одну перевагу при зниженні ваги: вміст гліцину сприяє зниженню стресу, втоми та робить худнучу людину менш агресивною.
Застосування продукту в народній медицині
Продукт має лікувальні властивості і використовується для лікування та профілактики захворювань у народній медицині. Горішки — лікарський засіб, що лікує:
- М’язові спазми.
- Атеросклероз.
- Судоми.
- Артрит.
- Запальні захворювання.
- Хвороба Бехтерева.
- Подагру.
- Серцеві патології.
- Хвороби жовчного міхура.
Корисні властивості олії
Олію з пекану добувають холодним пресуванням. Воно рідкісне, що негативно відбивається на його вартості.
Корисні властивості олії допомагають боротися з простудними захворюваннями, зміцнюють серцево-судинну систему. Вона має протизапальний, знезаражуючий та противірусний ефект.
Олія горішків при зовнішньому застосуванні бореться з гематомами, сонячними опіками та укусами комах.
Застосування в косметології
Користь пекана використовується в косметології. За допомогою перемелених горішків готуються скраби, маски для делікатного та глибокого очищення шкіри. Олія зміцнює волосся і робить їх блискучими.
У кулінарії
Горіхи пекан відрізняються солодко-вершковим присмаком. Смак використовують у салатах, супах, десертах та других стравах. Горішки в шкаралупках очищають, подрібнюють, змішують з чайною ложкою засушених прованських трав і додають у натуральний йогурт без добавок.
Завдяки смаковим якостям, пекан використовується у випічці. З ним готують булочки, пироги, тістечка. Шоколад відрізняється особливим ароматом.
Як чистити
Як виглядає пекан зрозуміло, розповімо, як проходить чистка. Спочатку, відсортуйте горішки, залишивши тільки свіжі. Розколіть щипцями для колки, плоскогубцями або молотком.
Шкода і протипоказання
Шкода пекана для людини проявляється в таких випадках:
- При індивідуальній непереносимості.
- Алергічній реакції.
- Ожирінні (через високу калорійність).
Вибір і зберігання
Вибираючи покупку, звертайте увагу на шкаралупу. Відмінності якісних продуктів: у свіжого шкаралупа цілісна і гладка. Після обстеження шкаралупи потрясіть горіх. Якщо чується шум — значить, він не свіжий. Ще одна відмінність — колір і цілісність.
В очищеному вигляді горішки — рудого кольору, цілі, без заломів і тріщин. Зберігати їх краще зі шкаралупою в темному контейнері, що не пропускає вологу і світло. Так зберігається їхній смак та корисні речовини.
Їх не можна зберігати більше року, оптимальний термін — шість місяців.
Відгуки
Споживачі оцінили смак горіха пекан та його властивості. Жінки використовують їх для оздоровлення, чоловіки відзначають вміст білка. Американський горіх добре допомагає від простудних захворювань. Не завдає шкоди організму, оздоровлюючи його.
Як і в будь-якого продукту, у нього є корисні властивості та протипоказання. Продукт корисний чоловікам і жінкам. Якщо він не завдасть шкоди організму, сміливо обирайте для себе та своїх близьких. Вам сподобається ніжний вершковий смак.
У статті розглянуті горіхи пекан, їх корисні властивості та протипоказання. Перед вживанням переконайтеся, що у вас відсутні протипоказання. Пекан схожий на грецький, і можна замінити один продукт на інший.
Не давайте горішки дітям, щоб не завдати шкоди. Перед покупкою звертайте увагу на вигляд американського горіха, щоб не придбати прострочений товар. Проконсультуйтеся з лікарем, адже недостатньо того, що говорить Вікіпедія.