Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Е1442 – це індекс, що переважає на більшості етикеток. Напевно, ви розглядали ярлички на упаковках харчових продуктів і, значить, могли знайти там ці цифри. Серед великої кількості компонентів складно виділити корисні і шкідливі – саме тому ми склали корисний огляд, який допоможе розібратися в цьому питанні.

Визначення та особливості

Що це за добавка Е1442, як вона називається і що з себе представляє? Е1442 – це дікрахмалфосфат оксіпропілірованний, а інакше – модифікований крохмаль.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Консервант отримують з кукурудзяного або картопляного крохмалю за допомогою хімічного методу, який називається етерифікація. Приготований продукт має такі властивості:

  • загущення;
  • стабілізація;
  • легке заморожування / розморожування;
  • розчинність у воді;
  • швидке набухання.

А як розібратися, небезпечна чи ні харчова добавка Е1442? Давайте відзначимо, що вона не належить до геномодифікованих продуктів і не змінює структуру ДНК, а значить, не є шкідливою для організму.

Можна відзначити такі особливості компонента:

  • виглядає як білий порошок з невеликими вкрапленнями гранул;
  • не має яскраво вираженого смаку і запаху;
  • не розчиняється в жирах;
  • стійко переносить зовнішній вплив гарячої води, кислотного середовища, перепаду температур;
  • довго зберігається і не підлягає впливу ферментів.

Також рекомендуємо: Пирофосфат натрію Е450

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Ці властивості зробили добавку такою популярною – вона застосовується в різних областях. Розглянемо їх докладніше?

Застосування

З якою метою виробники додають консервант у продукти харчування?

  • для поліпшення консистенції готового блюда і згущення структури виробу;
  • як емульгатор, щоб успішно поєднувати кілька інгредієнтів, різних за властивостями і структурою;
  • щоб зробити виріб стійким до зовнішніх впливів, зберегти колір, текстуру і смакові характеристики.

У харчовій промисловості складову можна знайти:

  • у кисломолочних виробах;
  • у складі соусів і салатних заправок;
  • в консервації риби, м’яса, фруктів і овочів;
  • при виготовленні кондитерських виробів.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Але і це ще не все! Області застосування не обмежені харчовою промисловістю, цей елемент можна зустріти:

  • у виробництві картону і паперу;
  • у текстильній промисловості.

А тепер давайте розберемося, чи є шкідливим стабілізатор Е1442.

Користь і шкода

Добавка входить в групу безпечних речовин, потрапляючи в організм, вона розпадається на декстрини, а потім перетворюється в глюкозу – і шлунково-кишковий тракт в змозі переварити продукт самостійно.

Чи можна виділити певні корисні властивості?

  • глюкоза необхідна людині для стабільної роботи центральної нервової системи;
  • елемент забезпечує почуття насичення протягом тривалого часу, дозволяючи не відчувати голоду.

Також рекомендуємо: М’ята і меліса: в чому різниця?

Чи можна на сто відсотків визначити, чи є шкідливим загущувач Е1442? Ми постараємося дати вичерпну відповідь на це питання.

Явного негативного впливу на організм цей компонент не має, але тільки за однієї умови. Ця умова знайома кожному – не зловживати надмірним застосуванням будь-якого продукту.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

  • діарея і здуття живота;
  • метеоризм;
  • нетравлення;
  • у рідкісних випадках – збільшення апендикса.

Обов’язково варто відзначити, що цей стабілізатор шкідливий для дітей:

  • дієтологи і педіатри рекомендують виключити або обмежити вживання подібних продуктів дітям до досягнення трирічного віку;
  • це пов’язано з тим, що в їх організмі виробилися не всі ферменти – а значить, процес травлення може порушитися.

Як бачите, вплив на організм Е1442 неоднозначний. Ми рекомендуємо дотримуватися помірності у вживанні продукції – тоді ви не зіткнетеся з негативними наслідками. Сумніваєтеся? Проконсультуйтеся з фахівцем-дієтологом.

Також рекомендуємо: Сорбат калію

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Шкода і користь продукції неоднозначні – для деяких цей елемент може стати справжнім алергеном. Ми рекомендуємо утриматися від вживання в таких випадках:

  • вагітність і лактація;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту.

Ми розповіли, як впливають на організм людини харчові добавки Е1442, поговорили про особливості компонента і сферах застосування. Візьміть наш огляд на озброєння і запам’ятайте корисну інформацію – тепер ви у всеозброєнні і легко зрозумієте, які вироби ховаються на магазинних полицях!

Е1442 – Дікрахмалфосфатоксіпропілірованний

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

  • застосовується, найчастіше, як стабілізатор в’язкості і відноситься до розряду емульгаторів.
  • походження: штучне;
  • категорія добавки: емульгатор;
  • небезпека: вкрай низького рівня;
  • сінонімічні назви: Е1442, модифікований крохмаль Е1442, гідроксіпропілен-крохмаль фосфат, дікрахмалофосфат оксіпропілірованний.

Загальна інформація

Звичайний крохмаль, завдяки спеціальним технологіям, може набувати нові якості. Це відбувається і з речовиною, яке має маркування Е1442. Власне, це і є крохмаль, тільки з зміненою структурою і покращеними властивостями.

Виробляють продукт методом етерифікації. Завдяки процесам, що відбуваються, відбувається «зшивання» певних груп крохмалю. Результатом є виникнення цілого ряду потрібних характеристик: міцність структури і хороша переносимість заморожування та розморожування.

Продукт стає більш стійким в кислих субстанціях при підвищених температурах і отримує хорошу стійкість до механічних впливів.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Молекулярну формулу новоствореного речовини представляють певні символи – це C3H8O2xH3O4Px.

До властивостей фізичного плану можна віднести порошкоподібну (зернисту) консистенцію і відмінну здатність до набухання. Він переважно білий або ж з трохи жовтуватим відтінком.

Вплив на організм

Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний, як ще називають добавку, при попаданні в шлунково-кишковий тракт веде себе, як звичайний, тобто не модифікований, крохмаль. Пройшовши process гідролізу, продукт передбачає розпад на декстрини. Далі, речовина перетворюється в глюкозу, яка засвоюється організмом.

Шкода

Існують певні ризики при використанні Е1442 в продуктах харчування. Якщо в організм потрапляють надлишки даного продукту, можливі негативні наслідки. До таких належать здуття живота, нудота, і навіть блювота.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Оскільки дослідники до цих пір не прийшли до єдиної думки з приводу негативного впливу Е1442 на організм, то речовина не рекомендується включати в раціон вагітних, які годують груддю, а також дітям, які не досягли 3 років. Слід обмежити вживання продуктів з цією добавкою і при патологіях шлунково-кишкового тракту, а також підшлункової залози.

Користь

Про харчову цінність емульгатора Е1442 в офіційній документації на поточний момент відомостей немає. Користь він приносить тільки в технологічному сенсі, надаючи продуктам потрібну консистенцію, покращуючи їх товарний вигляд і якісні характеристики.

Використання

Основне використання модифікованого крохмалю – це, звичайно ж, харчова галузь. Як правило, емульгатор входить до складу молочних продуктів. У їхньому списку – всілякі йогурти, десерти, морозиво, сирки.

Застосовують стабілізатор і у виробництві майонезів та інших соусів. Вдаються до допомоги речовини і виробники продуктів швидкого приготування, зокрема, супів, при консервуванні риби, а також овочів і фруктів.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Альтернативним використанням Е1442 є застосування добавки у виробництві сумішей для будівельних потреб, в текстильній галузі, паперовій, у видобутку газу і нафти.

Законодавство

Продукт Е1442 в якості харчової добавки дозволений на рівні законодавчих актів у багатьох країнах.

У своїх виробництвах добавку використовують підприємства країн ЄС, країн колишнього Союзу або СНД, в тому числі України та нової Зеландії, Австралії та інших.

Харчова добавка Е1442 – небезпечна чи ні

Під харчовою добавкою Е1442 ховається модифікований крохмаль. Від нього залежить гарний вигляд різних десертів. Але чи безпечно вживати продукти з модифікованими видами крохмалю? Про це йдеться в статті.

Зміст:

Що таке Е1442

Інша назва добавки – оксіпропіллірованний дікрахмалфосфат, гідроксіпропілдікрахмалфосфат. Відноситься до стабілізаторів, емульгаторів. Виконує функції влагоудерживаючого речовини.

Хімічна будова модифікованого крохмалю схоже на звичайний. Але окремі групи молекул цього біополімера немов з’єднані в результаті етерифікації. Цю хімічну обробку проводять шляхом впливу на вихідний продукт фосфорістокислим ангідридом або натрію тріметафосфатом. В результаті складних хімічних реакцій отримують крохмаль з хорошими технологічними властивостями.

Добавка Е1442 має такі властивості:

  • це порошок білого або жовтуватого відтінку;
  • має вигляд обробленого крохмалю;
  • не має запаху або смаку;
  • добре розчиняється в гарячій воді, в холодній набухає;
  • в жирах не розчиняється;
  • стійка до теплової обробки, не змінює своїх властивостей після заморожування.

Модифікований крохмаль розфасовується в щільні мішки з поліетилену. Вони повинні бути щільно зашитими, щоб туди не потрапляла волога. Також поліетиленовий мішок додатково упаковується в міцну і вологостійку зовнішню тару. На ній обов’язково повинна стояти відмітка про те, що речовина не переносить вологи.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Де використовується харчова добавка Е1442

Її застосовує в основному молокопереробна промисловість. Вона впливає на зовнішній вигляд і структуру готової молочної продукції. Змінений крохмаль робить продукт гущі, фіксує його колір, робить його більш привабливим. На один кілограм готової продукції виробник, відповідно до існуючих норм, може вносити до 60 г крохмалю.

Е1442 додають в:

  • йогурти;
  • морозиво;
  • десерти і пудинги на основі молока;
  • сирні сирки;
  • майонези;
  • кетчупи;
  • начинки для цукерок.

Як стабілізуючий і загущаючий агент можна використовувати в консервах з морської риби, консервованій моркві, деяких ароматизованих продуктах з кислого молока.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Шкода і користь добавки

Цей вид крохмалю не варто плутати з генно-модифікованим.

Іноді можна зустріти інформацію, що він небезпечний для людського організму, оскільки при його отриманні застосовуються генно-модифіковані організми, здатні заподіяти шкоду.

В цьому немає і частки правди. Всі хімічно модифіковані крохмалі мають однакову хімічну формулу і створюються зі звичайного вихідного речовини.

Користі, втім, від цієї добавки теж немає. У травному тракті він перетворюється в глюкозу, яка на сто відсотків засвоюється організмом. В ході переробки цієї речовини в кишечнику утворюються декстрини. Корисного впливу на здоров’я вони не мають.

В окремих людей вживання Е1442 може викликати певні негативні наслідки: нудоту, блювоту, здуття живота. При підвищеній чутливості організму до модифікованих речовин шкідливий вплив проявляється в так званій зупинці шлунка. При цьому спостерігаються явища диспепсії.

За непідтвердженими даними, ця добавка небезпечна для підшлункової залози. Дослідження на предмет небезпеки цього емульгатора для травного тракту тривають.

Поки що проміжні дані не можуть підтвердити побоювання деяких лікарів. Тому провідні дієтологи стверджують, що дана добавка не шкідлива для людини і не викликає небезпечних захворювань.

Не є даних про канцерогенність або мутагенність стабілізатора.

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Де дозволена і заборонена добавка

Цей емульгатор дозволений до застосування в європейських країнах, державах СНД, а також в США, Канаді, Австралії та Нової Зеландії. Інформація про країни, де він заборонений, не представлена.

Емульгатор Е1442 – порівняно безпечна для організму речовина, яка застосовується в промисловості для надання привабливого вигляду окремим продуктам. Якщо є побоювання щодо безпеки їжі з додаванням хімічно модифікованого крахмалистого речовини, то від неї краще всього відмовитися.

Подивіться відео про найнебезпечніші е-добавки:

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні для дітей?

Добавка Е1442 – типовий представник групи модифікованих крохмалів. З її допомогою покращують і зберігають структуру виробів, підвищують їх органолептичні властивості і стійкість до зовнішніх впливів.

Речовина добре вивчено і визнано безпечним для здоров’я.

Назва продукту

Оксіпропілірованний дікрахмалфосфат – офіційне найменування добавки згідно ГОСТ 33782-2016. Міжнародний синонім Hydroxy propyl Distarch Phosphate.

У документах Міністерства охорони здоров’я продукт позначений як гідроксіпропілдікрахмалфосфат.

Тип речовини

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосуванняДобавка Е1442 за основним використанням віднесена до категорії стабілізаторів. Може виконувати функцію згущувача, емульгатора, влагоудерживаючого агента.

За хімічною будовою речовина являє собою крохмаль, окремі молекулярні групи якого об’єднані ( «зшиті») в процесі реакції етерифікації. Обробку нативного крохмалю проводять хлорангідридом фосфористої кислоти або тріметафосфатом натрію.

В результаті виходить модифікований продукт з поліпшеними технологічними можливостями.

властивості

показник стандартні значення
колір Білий, жовтуватий
склад крохмаль, оброблений окисом адипінової ангідридом. Молекулярна формула C3H8O2 · xH3O4P · x.
Зовнішній вигляд пластівці, зернистий порошок
запах без запаху
смак без смаку
Вміст основної речовини не менше 99%, концентрація оксіпропільних груп не більше 7,0%
розчинність добре в гарячій воді, середньо в холодній і гліколь (з набуханням). Чи не розчиняється в жирах
щільність речовини 1,5 г / см³
інші термічно стійкий, стабільний в широкому діапазоні pH, не втрачає властивостей в процесі заморожування/розморожування, не руйнується під дією ферментів і тривалому зберіганні

упаковка

Добавку E 1442 розфасовують в щільні поліетиленові мішки. Після наповнення їх зашивають або заварюють. Зовнішньою тарою служать:

  • багатошарові крафт-мішки;
  • мішки з поліпропілену;
  • м’які поліпропіленові контейнери FIBC.

На кожен вид тари наносять маркування «Боїться вогкості».

Де і як застосовується

Добавку E 1442 використовує переважно молочна галузь харчової промисловості. Включення до складу продуктів гідроксіпропілдікрахмалфосфата забезпечує м’яку однорідну текстуру виробів. Модифікований крохмаль надає виробам необхідну густоту, закріплює колір, роблячи його більш насиченим.

Кількість внесеного модифікованого крохмалю визначає виробник відповідно до технічних умов. Зазвичай воно становить від 10 до 60 г / кг.

Код безпеки E 1442 можна побачити на упаковці:

Харчова добавка Е1442: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

  • йогуртів;
  • морозива;
  • молочних десертів, пудингів;
  • сирних сирків і подібної продукції.
  • Оксіпропілірованний дікрахмалфосфат використовують для поліпшення консистенції майонезів, соусів, кетчупів, кондитерських начинок.
  • Кодекс Аліментаріус дає право застосовувати добавку E 1442 в якості стабілізатора і згущувача у стандартах: консерви зі скумбрії, сардин і аналогічних видів риб, консервована морква, ароматизовані кисломолочні продукти.
  • Добавка E 1442 дозволена в Україні, Республіці Білорусь, держави Євросоюзу, США, Австралії та інших країнах.
  • Допустима норма споживання не встановлена.

Користь і шкода

Оксіпропілірованний дікрахмалфосфат засвоюється організмом так само, як і натуральний полісахарид.

Надмірне захоплення їжею, що містить модифіковані крохмалі, може викликати збій в роботі травної системи, привести до здуття живота, нудоти.

При розумному споживанні добавка E 1442 не завдає шкоди організму.

Основні виробники

Добавку E 1442 під торговим найменуванням GLETEL BODF в Україні виробляє Світлоградський крохмале-патоковий комбінат.

Провідні світові постачальники гідроксіпропілдікрахмалфосфата:

  • Roquette Freres SA (Франція).
  • Ingredion Germany GmbH (Німеччина).
  • Vedan Vietnam Enterprise Corp (В’єтнам).

Йогурти, морозиво, десерти містять велику кількість різних допоміжних речовин, позначених кодом «Е». Серед них добавка E 1442 – одна з найбезпечніших. Структуру крохмалю змінюють без залучення методів генної інженерії. Придбані продуктом властивості не викликають розвитку злоякісних новоутворень.

Харчова добавка Е1442: небезпечна і немає

Сучасні молочні продукти залишають бажати кращого. Мова йде навіть не про етичному питанні і не про те, в яких умовах відбувається експлуатація корів, а про те, що ті молочні продукти, які ми бачимо на полицях магазинів, до молока мають відношення менше, ніж ніяке.

Якщо вже в сучасному світі існує така дивовижна річ, як «сухе молоко», яке доводять до стану порошку, то говорити про натуральність молочних продуктів не доводиться. Будемо реалістами – в сучасних супермаркетах немає ніякого сиру, сметани та вершків – це все суміш сухого молока з різними хімікатами.

Молочна промисловість багата різними харчовими добавками і технологіями, які дозволяють їй здійснювати всі ці «чудові» перетворення.

Одна з найголовніших проблем молочної промисловості – це невеликий термін зберігання молочних продуктів. В силу деяких особливостей, молоко – швидкопсувний продукт.

І в умовах сучасних обсягів збуту між отриманням цього молока безпосередньо від корови до столу споживача може пройти термін від одного тижня до місяця. Адже продукт потрібно переробити, упакувати, транспортувати і зберігати в магазині.

Зробити це за природний період зберігання молока, 2-3 діб, просто нереально. Тому виробники змушені йти на різного роду хитрощі, застосовуючи шкідливі харчові добавки. Однією з таких добавок є E 1442.

Харчова добавка E 1442

Харчова добавка E 1442 – гідроксіпропілдікрахмалфосфат. Це модифікований крохмаль.

Сучасна хімічна промисловість дозволила модифікувати крохмаль і створити з нього відмінний емульгатор і загущувач, який дозволяє створювати молочні продукти, натуральність яких сумнівна.

Цей модифікований крохмаль часто застосовують при заморожуванні-розморожуванні продуктів. Як вже було сказано вище, проблема транспортування і зберігання для молочних продуктів найбільш актуальна. І найбільш простий і дешевий спосіб зберегти зовнішній вигляд і «свіжість» продукту – це його заморозити.

Але проблема в тому, що при розморожуванні продукт явно втрачає товарний вигляд, і це стає великою проблемою для виробників. Саме з цією метою і застосовуються модифіковані крохмалі, додавання яких дозволяє зберегти колір, смак і консистенцію продукту після заморозки.

Сама по собі харчова добавка E 1442 не є особливо токсичною для організму людини. У шлунково-кишковому тракті вона перетворюється в глюкозу і засвоюється організмом.

Але проблема в тому, що E 1442 міститься у ненатуральних продуктах, які крім цієї добавки можуть містити ще ряд інших шкідливих речовин, а сама добавка маскує всі негативні аспекти, які проявляються під час змішування цих шкідливих продуктів і тривалих термінів зберігання.

Однак варто зазначити, що і сама по собі вона може завдати шкоди при надмірному вживанні – як мінімум уповільнення переварювання їжі, а у більш важких випадках – здуття і нудота.

Харчова добавка E 1442 активно застосовується в різного роду рафінованих продуктах, переважно молочних: це йогурти, морозиво, десерти, сир, сметана, вершки, а також різні соуси і майонези. Вона грає роль емульгатора, тобто дозволяє змішувати те, що навіть сама природа змішувати не дозволяє. За допомогою емульгатора можна змішати воду і масло.

Ответы@Mail.Ru: Не знаєте, чи є Е 1442 дуже шкідливим? Виявила його в складі “Растішка”. Переживаю, чи можна годувати цим дитину?

Купіть нежирну сметанку, накидайте туди свіжих ягід (літо!) І дайте своїй дитині… У мене двоє, і жодного я не годувала йогуртами та растишками, дитячий лікар бачив нас тільки на щеплення…
Здоров’я вам і вашому малюкові…

E-1442 (Е-1442) Гідроксіпропілдікрахмалфосфат
Класифікація
Назва: E-1442 (Е-1442) Гідроксіпропілдікрахмалфосфат
Тип: Харчова добавка
Категорія: глазірователі, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності та інші не класифіковані добавки
Вплив на організм: Немає даних
Опис групи: глазірователі, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності та інші не класифіковані добавки
Коди добавок в цій групі Е-1000 і більше. Ця група з’явилася недавно. У цю категорію поміщаються добавки, які з’явилися пізніше інших. Це глазірователі, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності та інші не класифіковані добавки. Опис
Гідроксіпропілдікрахмалфосфат E-1442 (іноді зустрічається назва E-1442 #) – модифікований крохмаль. В основному застосовується в якості стабілізатора в’язкості (речовина-загущувач) при виготовленні багатьох йогуртів (див. Йогурт). E-1442 як харчова добавка може виступати як антіфламінгове речовина.
Застосування гідроксіпропілдікрахмалфосфата E-1442 Гідроксіпропілдікрахмалфосфат E-1442 присутній в Актімель, Растишка та інших популярних молочних продуктах ТМ Данон. Основне застосування – стабілізатор в’язкості в молочних продуктах. За деякими даними добавка не дозволена для використання в продуктах для дітей до 3 років.

Краще годувати натуральними продуктами.

Ну про Растишку взагалі давно сказано, що дітям не можна їсти. Краще купити кефір, так з фруктами перемішати – і смачно, і не шкідливо, і ніяких Е.

Від Растишки зараз багато отруєнь. Не купуйте.

Стільки багато вже писали, що Растишка не те, що корисна, а дуже шкідлива. Я своєму карапузові вже давно не купую.

Справжня матуся, яка любить свою дитину, прекрасно знає, що краще купити справжній продукт, ніж вже приготований в упаковці (сумнівного виробництва). Я нікого не хочу образити, сама така ж була, поки не отримала проблему отруєння та алергію. Так що найкраще – натуральний продукт.

Гідроксіпропілен-крохмалю фосфат (харчова добавка E-1442) відноситься до ряду модифікованих крохмалів (не плутати з генно-модифікованими). Даний вид модифікованих крохмалів використовується при виробництві продуктів харчування в якості емульгатора і згущувача.

Добавка E-1442, як і всі модифіковані крохмалі, являє собою звичайний харчовий крохмаль із спеціально зміненими початковими характеристиками. Молекулярна формула гідроксіпропілірованного дікрахмалфосфата: C3H8O2 · xH3O4P · x. За своїми фізичними властивостями добавка E-1442 є зернистим порошком білого кольору з невеликим жовтим відтінком.

Отримують добавку E-1442 шляхом етерифікації крохмалю з тріметафосфатом натрію або оксіхлоридом фосфору в поєднанні з етерифікацією пропіленоксиду.

В ході отримання добавки E-1442 відбувається «зшивання» окремих груп крохмалю, в результаті чого цей модифікований крохмаль володіє кращими властивостями при заморожуванні – розморожуванні продуктів, надає їм більш рівномірний колір, а також є більш стабільним в лужних і кислих середовищах.

Добавка E-1442 переробляється в організмі людини, як і звичайний крохмаль – піддається гідролізу в шлунково-кишковому тракті з перетворенням в глюкозу, яка, в свою чергу, засвоюється організмом. В ході гідролізу крохмалю в організмі людини утворюються проміжні продукти – декстрини, що відносяться до класу полісахаридів.

При надмірному вживанні крохмалю відбувається уповільнення переробки їжі в кишечнику людини, що може призводити до здуття живота, нудоти, зупинки шлунка. У харчовій промисловості крохмаль E-1442 застосовується здебільшого в молочних продуктах: йогуртах, молочних десертах, морозиві. Крім цього, добавка E-1442 часто зустрічається в складі різних соусів і майонезів. Емульгатор E-1442 входить до переліку дозволених харчових добавок в Україні, США, Австралії, Новій Зеландії та багатьох інших країнах світу.

E-1442 – УДАР ПО ПІДШЛУНКОВІЙ. Як повідомив Food-n-Goods, хірург однієї з клінічних лікарень, останнім часом різко збільшилася кількість пацієнтів з діагнозом «панкреонекроз», які зізналися, що ведуть здоровий спосіб життя і, повіривши рекламі, активно вживають випускається компанією Данон напій Актімель та інші.

Панкреонекроз – це дуже небезпечне захворювання підшлункової залози, і останнім часом він сильно «помолодшав». Якщо зіставити факти, то нічого дивного в цьому немає.

Актімель і багато інших продуктів компанії Данон містять E-1442 – генетично модифікований кукурудзяний крохмаль (гідроксіпропілдікрахмалфосфат – дікрахмалфосфат оксіпропілірованний – «зшитий» загущувач, стабілізатор).

Модифіковані крохмалі, широко застосовуються в харчовій промисловості, відрізняють найкраща розчинність, стійкість в кислому середовищі, стабільність при замерзанні і відтаванні, вони мають високу здатність до набухання. Одна з різновидів хімічно модифікованих крохмалів – «зшиті» крохмалі, що мають величезні розгалужені молекули.

Самі хіміки, що створюють ці крохмалі, приходять в жах, оскільки неможливо передбачити – як поведуть себе ці «чудовиська» в організмі людини. Вони містяться не тільки в кисломолочних продуктах, але й в кетчупах і майонезах. Основна небезпека таких крохмалів в тому, що достеменно невідомо – чи будуть вони розщеплюватися і яким чином.

Невідомо – як і на які функції організму вони будуть потім впливати. Фактів, наявних на даний момент, вистачає лише для того, щоб зробити припущення – такі крохмалі завдають жорсткого удару по підшлунковій залозі.

Цей «суперкомп’ютер» травної системи людини, мабуть, просто не розуміє – що необхідно виробляти для перетравлення такої «їжі». Таким чином, може бути за допомогою йогурту «Данона» ви і знизите «рівень поганого холестерину на 10% за 3 тижні», а при подальшому регулярному вживанні зможете підтримувати цей знижений рівень, але натомість запросто можете отримати довічний панкреатит, а то і панкреонекроз.

E-1442 – Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний

У статті описана харчова добавка (загущувач, стабілізатор) дікрахмалфосфат оксіпропілірованний (E-1442), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів України.

Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний (добавка E-1442) – крохмаль, модифікований хімічним шляхом. Хімічна формула дікрахмалфосфата оксіпропілірованного – (C6H10O5) n • (PO4) p • [-CH2CH (OH) CH3] m, де n = 100-1000; m = n / 20; p = n / 100. Сировиною для виробництва харчової добавки E-1442 може бути крохмаль з кукурудзи, картоплі, тапіоки тощо. Є інформація про те, що деякі виробники можуть використовувати в якості сировини крохмаль, вироблений з кукурудзи, модифікованої генетично.

Модифікація вихідного крохмалю здійснюється шляхом його обробки оксіхлоридом фосфору або тріметафосфатом натрію з подальшим впливом на реакційну суміш пропіленоксиду.

Разом з кінцевим продуктом утворюються супутні домішки, які є продуктами різних реакцій взаємодії пропіленоксиду.

В результаті описаного хімічного процесу окремі молекули крохмалю виявляються пов’язаними, «зшитими» між собою, і він набуває нових властивостей.

Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний проявляє підвищену несприйнятливість до впливу кислот і лугів, ферментів, підвищеної і зниженої температури.

Добавка E-1442 візуально – біло-жовте крупнозернистий порошкоподібна речовина, що не має ніякого запаху і непогано розчиняється в воді.

Чи несе добавка E-1442 шкоду для здоров’я?

Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний допущений до використання на харчових підприємствах більшості розвинених країн світу. Нешкідлива ДСП (норма допустимого добового споживання) для добавки E-1442 не визначена.

Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний вважається речовиною, в цілому безпечним для організму споживачів і не несе в собі шкоду для нього. Тут необхідно зазначити, що її вплив на нього досконально не вивчено. У теорії цей модифікований крохмаль розпадається в шлунку і перетворюється в глюкозу, яка безпосередньо засвоюється організмом.

Є поодинокі дані про те, що добавка E-1442 здатна гальмувати процес травлення в кишечнику, сприяти захворюванню підшлункової залози, викликати збільшення апендикса.

До того ж, сировиною для її виробництва можуть служити генно-модифіковані організми (ГМО кукурудза і картопля).

  • Функції добавки Е1442 в харчовому виробництві: загущувач, стабілізатор, покриття, носій.
  • Цей різновид модифікованих крохмалів дуже популярний в харчовій промисловості.
  • Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний покращує і стабілізує властивості харчових продуктів при їх заморожуванні і розморожуванні, робить їх колір більш рівномірним, покращує зовнішній вигляд, забезпечує необхідну в’язкість і консистенцію.
  • Дікрахмалфосфат оксіпропілірованний застосовується у виробництві солодких глазурованих сирків, сметани, пастеризованих вершків, йогуртів, десертів, пудингів, морозива, кетчупів, майонезів і соусів, салатних заправок, супів швидкого приготування, рибних консервів, фруктових і овочевих консервів, наповнювачів молочних продуктів і десертів, фруктових начинок, повидла, конфітюрів, печива, бісквітів, вафельних виробів.
  • Добавка Е1442 знижує вміст глютену (клейковини) в хлібобулочних виробах, дозволяє зменшити витрату цукру і жиру.

Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-ти бальною системою (від 1 до 5 балів).

  • Е-добавки
  • продукти оброблені
  • продукти необроблені

Leave comment