Користь і шкода каш швидкого приготування, калорійність, відгуки

Їжа швидкого приготування з’явилася зовсім не випадково. Сучасний ритм життя диктує свої умови, часто не залишаючи часу для приготування їжі. Дієтологи і лікарі люблять сперечатися з приводу шкоди або користі каш швидкого приготування, сухих супів і картопляного пюре. Виробники намагаються поліпшити характеристики свого продукту і додають до складу якомога більше корисних компонентів: горіхів, сушених ягід тощо. Наскільки це виправдано і дає потрібний ефект, слід дізнатися детальніше.
Склад суміші
Каші швидкого приготування мають високий глікемічний індекс. Наприклад, у стравах, приготованих з цільної крупи, кілокалорій міститься не більше 45, тоді як в продукті з одноразової упаковки таких калорій буде вже 80. З одного боку, вона дозволяє швидко насититися, а з іншого — досить велика кількість глюкози здатна нашкодити організму. Через високу переробку зерен вони втрачають масу корисних речовин, які містяться в оболонці.
Виробники не скупляться на цукор і кладуть його часто без міри. У підсумку більшість складів досить солодкі і навіть кілька нудотні.
У чому полягає шкода
Клітковини в таких сумішах є мінімальна кількість, що несприятливо позначається на процесі травлення. При регулярному використанні цього продукту людина отримує порушення метаболізму. Тому вживати швидкорозчинні каші бажано не частіше ніж один раз на три дні. Крім того, вони містять велику кількість консервантів, а також нерідко барвників і ароматизаторів.
У їх складі є багато крохмалю, який призводить до діареї, здуття живота і газоутворення. В результаті у людини з’являється слабкість, сонливість і погіршується настрій.
Крохмаль вкрай несприятливо діє на корисну мікрофлору і дозволяє розмножуватися патогенним мікроорганізмам. Він склеює ворсинки на стінках шлунка і перешкоджає всмоктуванню вітамінів і мікроелементів. В кінцевому підсумку починається процес гниття їжі.
Цей процес проявляється всіма перерахованими вище ознаками, а також неприємним запахом з рота.
Користь каші швидкого приготування
Головна її користь полягає в самих зернах, з яких приготовлена суміш. Навіть незважаючи на високу переробку, вони, тим не менше, містять всі свої корисні компоненти: амінокислоти, вітаміни, мінерали тощо. Нерідко в цей продукт додають горіхи і шматочки сухих фруктів. Такі каші представляють собою повноцінний сніданок, на який не потрібно витрачати багато часу.
Невеликі компактні упаковки дуже зручно брати з собою в дорогу або на роботу. Вони продаються в будь-якому магазині або в супермаркеті, а їх вибір на сьогоднішній день досить широкий. Цей продукт вважають за краще купувати холостяки або мами з маленькими дітьми. Нерідко малюків починають з самого дитинства привчати до каш швидкого приготування.
Крім того, не кожен знає, як застосувати в стравах сухі фрукти і горіхи. Тому, придбавши суміш, ви отримуєте додаткову можливість з’їсти корисні компоненти. Наприклад, всі сухофрукти — це додаткове джерело калію, який відповідає за здоров’я серцевого м’яза, а горіхи є постачальниками амінокислот.
Популярна вівсянка
Головний недолік цього продукту в тому, що він вже містить дуже багато цукру. Варто тільки відкрити упаковку і висипати вміст на тарілку, можна відразу помітити білі кристали солодкої речовини. Якщо у складі виробник вказав сухе молоко, то швидше за все, це будуть вершки на рослинній пальмовій олії. Шкода вівсяної каші швидкого приготування іноді просто очевидний.
Вариться вона, як правило, не більше трьох хвилин. Деякі люди просто заливають суміш окропом і накривають кришкою. Слід враховувати, що пластівці вівсянки вже були заздалегідь зварені, а потім висушені.
У них відсутня велика кількість біологічно активних речовин з корисною дією. І тим не менше, це все-таки кращий варіант, ніж сухе печиво, чіпси або гамбургери.
Чи є користь у кашах швидкого приготування?
Корисні властивості
У складі вівсянки присутні наступні корисні речовини:
- Поліненасичені амінокислоти Омега-3 і Омега-6.
- Досить велика кількість вітаміну Е, який перешкоджає передчасному старінню і робить шкіру пружною.
- Як і у всіх зернах, обов’язково присутні вітаміни групи B. Найбільша кількість належить B9, B1 і B2. Вони благотворно впливають на всі органи травної системи, а також помітно покращують стан волосся і нігтів.
- Н і РР беруть участь у формуванні імунної системи і регулюють обмінні процеси.
З мікроелементів найбільшу кількість належить калію, фосфору, магнію і кальцію. Вівсяна крупа входить у список продуктів, що поліпшують лужний баланс в організмі.
Це сприятливо позначається на здоров’ї людини, знижує ризик виникнення злоякісних пухлин і навіть допомагає позбутися від захворювань опорно-рухової системи.
І, тим не менше, і користь, і шкода вівсяної каші швидкого приготування дуже обговорювані серед батьків маленьких дітей.
У чому полягає шкода
Користі в каші швидкого приготування або у вівсяній каші, зокрема, не так вже й багато. Вона є переробленим продуктом, який має мало клітковини. Крім того, після термічної обробки і просушування в її складі міститься вже невелика кількість корисних елементів.
У складі вівсяної крупи міститься фітинова кислота, яка негативно позначається на стані кісток. Вона вимиває кальцій з кісткової маси і перешкоджає його подальшому засвоєнню.
У складі каші швидкого приготування міститься дуже багато крохмалю, який може призвести до цукрового діабету.
Крім того, глютен негативно впливає на стан шлунка. Вчені довели, що він склеює ворсинки слизової оболонки і, таким чином, не дозволяє їм всмоктувати вітаміни і мікроелементи.
Каша з льону
Навіть незважаючи на переробку, у цій суміші зберігається досить велика кількість корисних речовин. Льон цінується лікарями і дієтологами завдяки високому вмісту поліненасичених кислот Омега-3 і Омега-6. Крім того, ця каша – рекордсмен за кількістю таких мікроелементів, як калій, марганець, кальцій і магній. У сухій суміші більшість кілокалорій – 100 г вже готового продукту їх знаходиться 82. У чому полягає користь і шкода лляної каші швидкого приготування?
Чому вона потрібна
З корисних властивостей можна виділити наступні:
- Вона зміцнює стінки судин і робить їх еластичними.
- Антиоксиданти, що входять до складу крупи, омолоджують організм і борються з вільними радикалами.
- Льон містить жіночі фітогормони, які роблять шкіру пружною, а волосся міцними і сильними.
- Цей продукт рекомендується вживати при опроміненні або отруєнні. Він здатний виводити з організму токсини, важкі метали і радіонукліди.
- Незамінна ця каша при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, циститі та хворобах жіночої статевої сфери.
Лікарі рекомендують вживати цей продукт в якості антипаразитарного засобу.
Види лляної каші
Виробники постійно вдосконалюють свій товар і додають до нього нові компоненти. На сьогоднішній день існують склади каші швидкого приготування з додаванням розторопші, кунжуту або амаранту.
Кожен з плодів цих рослин надає лляній суміші лікувальні властивості, підсилює її смак і аромат.
Наприклад, кунжут помітно активізує клітини головного мозку і діє як засіб для схуднення, а також він помітно зміцнює імунну систему людини.
Склад з амарантом оздоровлює судинну систему, допомагає регенерувати клітини тканин внутрішніх органів і перешкоджає появі злоякісних пухлин. Як і амарант, він також виводить токсини і шлаки з організму.
Не менш корисним виходить склад з розторопші. Ця рослина відомо, як досить потужний гепатопротектор, який відновлює клітини печінки і поліпшує її функцію.
Вживати з обмеженнями
На відміну від вівсяної каші, в складі лляної досить багато клітковини, яка в помірній кількості благотворно впливає на кишечник, а в разі передозування може викликати негативні реакції. Як і в будь-якому продукті швидкого приготування, в каші з льону містяться барвники, ароматизатори та консерванти. При частому їх вживанні може з’явитися алергія.
Відгуки користувачів
Шкода від каші швидкого приготування або користь від неї дуже турбують прихильників здорового харчування. За його користувачів, каші дуже часто призводять до зайвої ваги.
Деякі люди помітили погіршення стану зубів після тривалого вживання цього продукту. Через велику кількість крохмалю з’являється карієс.
Тому стоматологи рекомендують кожен раз, після поїдання каш або хлібобулочних виробів чистити зуби або хоча б полоскати рот спеціальним складом.
У таких продуктах дуже багато цукру. Також нерідко у відгуках можна зустріти скарги з приводу дуже великої кількості барвників і ароматизаторів. Через це багато батьків не вирішуються давати каші швидкого приготування своїм дітям.
Великі частинки сухофруктів і горіхів також бентежать мам маленьких дітей. Іноді через наявність консервантів у них спостерігаються висипання на шкірі обличчя і живота. Набагато правильніше варити це блюдо самим, але, на жаль, у молодих батьків часто не вистачає часу на приготування.
Особливо, якщо в сім’ї не одна дитина, а двоє чи троє.
Серед позитивних відгуків можна зустріти рекомендації по використанню цього продукту серед працівників офісів або людей, робочий день яких зазвичай дуже навантажений.
На тлі інших продуктів швидкого харчування каша є все-таки більш корисною їжею.
Компактні упаковки дуже зручно брати з собою в поїзд або в інші подібні місця, та й користь від вівсяної каші швидкого приготування все-таки є.
Після неї люди відзначають приємне насичення шлунку. Якщо у користувача присутні такі захворювання, як панкреатит, гастрит і виразка шлунка, то ці суміші для них найбільш підходящий варіант швидкого харчування.
Словом, позитивні і негативні відгуки в Інтернеті розділені приблизно порівну. Кожен знайде в них щось, що стосується особисто його. Іноді обставини складаються таким чином, що їжа швидкого приготування стає єдиним доступним харчуванням. Тому, що в результаті переважить: шкода каші швидкого приготування або користь від її зручного застосування, вирішувати самим покупцям.
Каші при правильному харчуванні
Як відомо, в щоденному раціоні правильного харчування обов’язково повинні бути присутніми крупи, адже вони роблять його збалансованим, ситним і повноцінним. Адже саме вони містять в собі багато вітамінів і мікроелементів, важливих для нормального розвитку людського організму.
Але як правильно вибирати кашу, щоб не тільки смачно поїсти, а й подбати про свій організм? Адже користь каші для нього неоціненна. Ми спробуємо допомогти Вам зробити правильний вибір, адже не дарма ж кажуть: “Ми те, що ми їмо”! Дуже важливо розуміти користь і шкоду каші для організму, щоб правильно вибирати крупи для щоденних страв.
Дієтологи кажуть, що навіть якщо Ви вирішили сісти на дієту, не можна виключати каші з раціону, адже там є дуже важливі для Вас білок і так звані “повільні вуглеводи”. Адже каша – це не тільки корисно, а й справді смачно, якщо вміти правильно її приготувати.
Тут ми розповімо Вам про користь і шкоду каш, що б було легше визначитися, який саме крупи не вистачає у Вашому раціоні. І так, поїхали …
- · Гречана каша сприяє виведенню з організму різних шкідливих токсинів, важких металів і надлишкового холестерину.
- · Вона є лідером серед круп за вмістом заліза, тому добре зміцнює Ваші кістки.
- · Так як гречка має невисокий так званий глікемічний індекс (цей індекс характеризує вплив їжі на рівень цукру в крові) 50-55 одиниць, вона рекомендується для основного харчування діабетиків.
- · Користь гречки для організму також в нормалізації артеріального тиску.
- · Крупа має в своєму складі вітаміни А, Е і В, а також багато важливих мікроелементів, серед них калій, цинк, фосфор і магній.
- · Гречка легко засвоюється організмом, а також зміцнює імунітет.
- · Вона допомагає боротися з поганим настроєм і навіть депресією.
- · Важливо, що вона зазвичай не викликає алергії, якщо є її при годуванні немовлят.
- Є цікавий факт – гречку відносять до трав’янистих рослин, по братству з щавлем, а не до злакових культур, як все інші крупи.
рисова
- · Зерна рису містять “повільні вуглеводи”, а також білки і мінерали.
- · Вуглеводи в рисі є хорошим джерелом щоденної енергії.
- · Рис – це природний сорбент, який прекрасно виводить шкідливі токсини з організму.
- · Важно, що рисова крупа практично не містить жирів.
- · Рис містить такі корисні мікроелементи, як фосфор, цинк, магній, калій, кальцій.
- · Також він сприяє виведенню з організму надлишку води.
- · Рис може навіть замінити вегетаріанцям м’ясні продукти, адже білок, який він містить, має схожість з білками м’яса.
- · Рисова каша має закріплюючі властивості, тому корисна при розладах шлунка, а якщо ви здорові, то краще вживати рис разом з овочами.
- Цікаво, що самі корисні властивості серед різних видів рису має саме дикий рис.
вівсянка
- · Саме за допомогою розчинної клітковини, яка є в зернах вівсянки, вимивається цукор з крові, а за допомогою нерозчинної клітковини з організму виводяться шкідливі шлаки.
- · Вівсянка сприяє гарному травленню, оскільки потрібні елементи обволікають стінки шлунка.
- · Вона містить багато потрібних для організму мікроелементів: кальцій, калій, магній, йод, фтор та інші.
- · Рекомендують додавати вівсянку в раціон при наявності цукрового діабету, хвороби печінки, а також подагрі.
- · Ця каша добре впливає на шкіру, зміцнює волосся і нігті.
- · Вона сприяє поліпшенню пам’яті й уваги, її рекомендують при фізичних і розумових навантаженнях.
- · Добре діє на щитовидну залозу, оскільки має в своєму складі такий потрібний мікроелемент як йод.
- · Ця крупа прекрасно впливає на організм, даруючи омолоджуючий ефект.
Вівсянка – це одна з кількох каш, яку дієтологи рекомендують для щоденного вживання, тому не можна не погодитись з її корисними якостями. Адже не можна недооцінювати користь каш для здоров’я організму.
Пшоняна каша
- Так як ця крупа практично не проходить обробку, вона має багато неушкодженої цінної клітковини.
- Регулярно вживати таку кашу рекомендується сердечникам і діабетикам.
- Пшениця містить вуглеводи, клітковину, мінерали, серед яких мідь, магній, калій, марганець і залізо.
- Ця крупа сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів і солей важких металів.
- Вона є низькокалорійним продуктом, тому справедливо має назву “каша стрункості”.
- Впливає на зниження рівня холестерину в крові, очищає судини.
- Бореться навіть з хронічною втомою і авітамінозом.
- Пшенична крупа багата на вітамін D, що впливає на ріст кісток, а також на красу ваших нігтів і волосся.
Саме завдяки вмісту в складі вітаміну D ця каша дуже корисна дітям. Вражає, що пшенична каша, незважаючи на назву, виготовляється з проса.
Манна каша
- Під час обробки ця крупа повністю очищається і шліфується, тому користь цієї каші для людини є спірною.
- Сприяє вимиванню з організму вітаміну D, тому не рекомендується дітям.
- Манка є висококалорійним продуктом і може допомогти вам набрати потрібну вагу.
- Її можна вживати навіть при сильних отруєннях та ротавірусній інфекції (за умови приготування на воді).
- Ця каша сприяє вашій красі і молодості, позитивно впливає на шкіру і волосся, але вживати її слід не більше 2 разів на тиждень.
- Підтримує здоров’я нервової системи.
- Сприяє кращій роботі серця і позитивно впливає на роботу імунної системи.
- Для ваших кісток корисніше вживати манку, приготовану на молоці, адже там більше кальцію.
Завдяки вмісту вітамінів групи B і E манна каша сприяє підвищенню імунітету і стійкості організму до різних захворювань, отже, не можна стверджувати, що вона абсолютно не приносить користі. Користь і шкода цієї каші для людини збалансовують одна одну.
Каша з кукурудзи
Ця крупа неоднозначно впливає на організм. У вживанні є і користь, і шкода для здоров’я.
- Є багатою на клітковину і амінокислоти, а також важливі мікроелементи, як залізо і кремній.
- Сприяє здоров’ю нервової системи.
- Кукурудзяна крупа виводить токсини з кишечника завдяки своїй клітковині.
- Сприяє зниженню газоутворення в крові.
- Цікавий факт: ця каша не створює бродіння в животі, що сприяє зменшенню жиру і формуванню тонкої талії.
- Підвищує імунні реакції організму.
- Проте кукурудзяна крупа швидко засвоюється, що може негативно впливати на вагу.
- Щоб кукурудзяна каша приносила більше користі, ніж шкоди, її рекомендують вживати не більше одного разу на тиждень!
Перлова і ячна
- Зверніть увагу на ці крупи під час дотримання дієти.
- Перловка сприяє зміцненню судин.
- Впливає на знищення вірусів і мікробів завдяки особливій речовині – лізину.
- Завдяки лізину, що сприяє виробленню колагену, шкіра при вживанні цієї каші стане пружною і ніжною.
- Ячна каша містить клітковину, що сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, а також виведенню холестерину з крові.
- Багата на білки та корисну клітковину.
- Корисна навіть при дотриманні дієти.
- Сприяє зміцненню кісток, серця і судин.
Перловку виготовляють з зерен ячменю, які проходять обробку. Цікаво, що перлова каша може допомогти при лікуванні герпесу.
Як видно, каші мають багато корисних властивостей та сприяють повноцінному життю завдяки наявності корисних речовин.
Варити на воді чи молоці?
Сьогодні багатьох цікавить питання: на чому корисніше варити кашу — на воді чи молоці? Цей вибір залежить від ваших уподобань та особливостей організму.
Наприклад, каші на молоці дуже смачні і ситні, але молоко робить їх більш калорійними. Якщо ви стежите за фігурою, краще використовувати нежирне молоко або ж замінити його водою. Молоко корисне своїм вітаміном А, що міститься у його жирах.
Каша на воді — низькокалорійний продукт, який може безпечно вживати люди, що мають проблеми з шлунково-кишковим трактом. Людям з такими захворюваннями не рекомендується вживати каші на молоці.
Правила приготування
Чим менше крупи проходять обробку, тим вони корисніші. Тому краще купувати нешліфовані крупи.
- Обов’язково мийте крупи, адже це сприяє вашій безпеці!
- Щоб отримати максимум користі, краще варіть їх на воді, а не на жирі.
- Не шкодуйте різних добавок до каші, адже солодкі сухофрукти, мед і горіхи нададуть їй нових відтінків смаку та піднімуть настрій!
Глікемічний індекс
Що таке глікемічний індекс і чому він важливий? Це коефіцієнт, який показує, наскільки їжа впливає на рівень цукру у вашій крові, а саме підвищує його.
Перше місце за небезпекою для вашої крові займає кукурудзяна каша, далі йдуть манка, рис, гречана крупа і горохова. Найнижчий індекс має перлова каша, отже, вона найбезпечніша для вживання.
Пам’ятайте, що молоко підвищує цей індекс в три, а то і чотири рази!
Калорійність і білок
Багато хто турбується про те, що каша — це висококалорійний продукт, але це не завжди так! Багато дієтологів радять вживати каші для схуднення, і їх калорійність не така висока, якщо не додавати масло і цукор. Також каші на воді менш калорійні, ніж на молоці.
Каші дуже корисні за своїм складом, особливо завдяки білкам, які зміцнюють ваші м’язи і насичують організм. Без білка неможливі процеси обміну речовин в організмі.
Ваші страви завжди будуть різноманітними завдяки безлічі видів каш, які можна подавати як гарнір до риби або м’яса. Дуже корисно вживати крупи з овочами. Це не лише додасть вашій їжі цікавий смак, але й сприятиме здоровому способу життя. Адже, попри те, що кажуть сучасні дієти, крупи — це головне джерело краси та енергії завдяки своїм корисним речовинам.
Не можна переоцінити роль каш для молодшого покоління, адже знання про користь і шкоду каші для дітей — це запорука їх здоров’я!
Тож їжте корисні крупи з задоволенням і будьте здорові!
ТОП-10 найбільш корисних і найшкідливіших каш! Вибір і тонкощі приготування!
Які каші ви їсте регулярно?
Вам відомо, що не всі каші однаково корисні? Виявляється, навіть вівсянка може бути шкідливою! Дивіться, які крупи слід купувати і вживати, а які краще обійти стороною!
Правильно харчуйтеся та будьте здорові!
Отже, яка каша найкорисніша? Дієтологи називають 7 цінних продуктів, які важливо включити в раціон. І це стосується не лише людей із проблемами здоров’я та порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту. Щоб харчування було збалансованим, потрібно регулярно вживати крупи.
Гречка
Вважається лідером за харчовою цінністю з мінімальним вмістом калорій. На вживанні гречаної групи засновані десятки дієт. Її використовують у вегетаріанському харчуванні як замінник тваринного білка, адже в її складі обсяг білка рослинного досягає 18%. Продукт багатий залізом, магнієм. Ці мікроелементи важливі для системи кровотворення, роботи серця.
Гречана крупа повинна складати основу харчування людей, які страждають на цукровий діабет. Вона має мінімальний глікемічний індекс, не підвищує рівень цукру при засвоєнні організмом, відповідно, не викликає його різких стрибків. Відомі випадки, коли вживання гречаної крупи і дотримання жорсткої дієти виключало необхідність введення інсуліну.
Гречка відноситься не до злакових культур, як більшість відомих круп, а до трав’янистих рослин. Її найближчий «родич» – щавель, тому калорійність продукту мінімальна, становить до 90 Ккал на 100 грамів продукту. Родом вона з Індії, де її називають «чорний рис».
Вівсянка
Вівсяна крупа виробляється з вівса, який піддають різним видам обробки. Для цієї каші корисні властивості визначаються інтенсивністю помелу. Чим більше грубим він буде, тим корисніше продукт. Тому в здоровий раціон рекомендують включати не вівсяні пластівці, швидкі в приготуванні, а геркулес. Ступінь його механічної обробки мінімальна.
Крупа багата мікроелементами, вітамінами. Але її головна цінність в іншому – достатку клітковини. Зерна складаються з нерозчинних волокон, які в кишечнику діють на зразок «йоржика». Вони вичищають шлаки, попутно виводячи холестерин, токсичні речовини. Але такими цілющими якостями володіє лише продукт, виготовлений на воді.
Також вівсянка необхідна людям з порушенням роботи шлунково-кишкового тракту. При гастриті і виразковій хворобі вона зменшує вираженість нападів, оскільки обволікає стінки шлунка плівкою з клейковини.
Перловка
Ця крупа – продукт шліфування зерен ячменю, що складало основу раціону стародавніх людей. Відомо, що тільки його вживали в їжу давньоримські гладіатори, оскільки багата білком крупа швидко заповнювала сили. Любив перловку знаменитий цар-реформатор Петро I, але на Русі культура її вживання була втрачена досить давно, витіснена пшеницею.
Сьогодні перловка сприймається як каша казенної, армійської, бюджетної. При цьому вона має масу корисних властивостей. Вона містить білок, багата калієм, фосфором.
Є в ній і клітковина, яка важлива для правильної роботи кишечника. Проблема сучасної перловки в тому, що її розучилися готувати.
Через це древній злак, який вживали на всіх континентах, виявився на задвірках кулінарії.
Перловку слід обов’язково замочувати перед варінням. Необхідно заливати її водою на 12 годин, після цього промивати і варити. На відкритому вогні слід лише довести крупу до кипіння, після цього переставити каструлю на водяну баню і томити під кришкою 6 годин.
Пшоно
Ще один древній злак просо повинен бути присутнім у здоровому раціоні. Пшоно є продуктом його мінімальної переробки, тому в ньому збережений великий обсяг цінної клітковини. Для цієї каші корисні властивості полягають в інтенсивному очищенні кишечника, здатності виводити шлаки, солі металів. Крупа стимулює очищення судин, знижує ймовірність розвитку атеросклерозу.
Продукт багатий вуглеводами, що забезпечують тривале відчуття ситості. Не підходить для харчування при панкреатиті, оскільки присутні в складі полісахара не можуть бути повністю перероблені ослабленою підшлунковою залозою. З цієї ж причини пшоно не можна вживати людям з цукровим діабетом.
Кукурудза
Незважаючи на те, що для нашого столу цей продукт незвичний, невластивий, використовувати його необхідно. Кукурудза має унікальну властивість. Вона дуже ситна, тому багато її з’їсти не вийде. Період засвоєння організмом тривалий, її вуглеводи розщеплюються більше 4 годин, забезпечуючи поступове надходження енергії.
В її складі вітаміни А, Е, РР, великий обсяг калію і магнію. Ці мікроелементи цінні для роботи серця. Вона знижує рівень холестерину і ефективно очищає кишечник, аналогічно вівсянці.
Рис
Продукт входить у раціон мільярдного населення планети. Цінність рисової крупи добре відома в Китаї, Індії та інших країнах Східної Азії, де вона є найважливішою складовою раціону.
У нас же рис сприймається інакше, і не тому, що ми не вміємо його готувати.
Справа в тому, що ми вживаємо зовсім інші його сорти – білі, очищені, цінність яких мінімальна в порівнянні з рисом «класичним» – бурим, нешліфованим.
Останній володіє високою ефективністю в питанні очищення організму від шлаків. І калорій в ньому надзвичайно мало. Наші сорти крупи менш продуктивні в цьому плані, містять більше легкодоступних вуглеводів. Однак і вони необхідні для здоров’я організму, так як рис володіє сорбентними якостями, обволікає стінки кишечника, нормалізує травлення.
Льон
Користь цієї крупи не дуже відома, лляну кашу у нас варити не прийнято. Але познайомитися з нею, як з приголомшливим джерелом незамінних амінокислот, необхідно. Вона постачає в організм найцінніші речовини, що входять до структури шкірних покривів, кісток, суглобів. Льон – джерело молодості.
Також в крупі містяться вітаміни і мікроелементи. Лідер серед останніх – калій, якого в 7 разів більше, ніж у відомого рекордсмена за цим компонентом – банані. Лляна каша надає подібне з вівсянкою і рисом вплив на шлунково-кишковий тракт: вона обволікає слизові оболонки плівкою, покращує травлення.
Найбільш шкідливі крупи
Каші прийнято наділяти виключно корисними властивостями. Однак є серед них і потенційні «шкідники». Дієтологи вважають такими кашки з високим глікемічним індексом, а також ті, в яких практично немає клітковини. Вони приносять організмові «порожні калорії». Рекордсменів тут кілька.
- Манна крупа. Вона є продуктом найменшого помелу пшениці, тому в невеликому обсязі містить рослинний білок і вітаміни. Однак основну частку її складу (70%) формує крохмаль, який не можна вживати людям із зайвою вагою або тим, хто прагне його знизити. Користь каші вранці з манки перебільшена і для малюків. У складі крупи є складний мукополісахарид, який дитячий організм не може розщепити. Він же знижує інтенсивність руху ворсинок кишечника, пригнічуючи травну діяльність.
- Білий рис. Дієтологи називають його порожнім джерелом калорій. У білому рисі дійсно їх багато, а от вітамінів і мінералів практично немає. Високою цінністю володіють бурі, дикі і червоні сорти цього злаку.
- Вівсянка швидкого приготування. Дивно, але вівсянка теж може бути шкідливою. Такі називають пластівці дрібного помелу, які розварюються за 5 хвилин, або ті, які можна просто запарити окропом. У такому продукті немає ні клітковини, ні інших цінних компонентів. Калорійність же вівсяної каші з пакетика з цукром рівноцінна шматочку тортика.
Шкідливою може бути будь-яка крупа, якщо існує її індивідуальна непереносимість.
Більше 30% населення планети страждає непереносимістю глютену, а у 1% людей це генетичне стан провокує важкі наслідки після вживання глютенсодержащих круп.
При регулярному споживанні каш з глютеном (вівсянки, пшениці, манки, перловки) формується захворювання целіакія. Воно проявляється в постійному порушенні травлення зі зниженням інтенсивності всмоктування поживних речовин з кишечника.
Глютен присутній не тільки в крупах, а й у продуктах з них. Він є в хлібі, макаронах, ковбасі та консервах у якості добавок. Ні білка злакових в гречці, рисі, кукурудзяній крупі, просі.
Щоб отримати з продукту максимум користі, його необхідно правильно вибрати і приготувати. Тоді каша буде по-справжньому корисною. Ось кілька тонкощів правильної підготовки продуктів.
- Чим менше обробки, тим краще. Будь-яке зерно містить основний спектр корисних речовин у верхніх оболонках. Тому чим менше їх втрачено під час виробництва, тим ціннішим вийде блюдо. Вживайте вівсянку грубого помелу, нешліфований рис і крупи, ядра яких лише дробляться: кукурудзу, ячну (ячмінь).
- Промивайте крупу. Це позбавить її від пилу, але ніяких корисних речовин не змиє. Необхідність промивати зерна продиктована елементарною гігієною.
- Вживайте без жиру. Перевага вівсянки, наприклад, полягає в здатності зв’язувати і виводити холестерин. Однак це повністю втрачається під час вживання її з молоком, адже крупа зв’язує молочний жир, а не той, що осів у вашому кишечнику. Аналогічно діють і інші крупи з клітковиною. Для максимальної користі відварюйте їх на воді.
- Використовуйте корисні і смачні добавки. Каша на сніданок стане набагато смачніше, якщо додати до неї родзинки, курагу, шматочки яблук або горіхи, насипати насіння льону, кунжут, прикрасити свіжими ягодами. Такі компоненти не збільшують калорійність страви, але роблять його більш смачним і корисним.
Регулярно вживайте цінні каші, користь і шкода яких індивідуальні і залежать від особливостей вашого організму. Однак кількість корисних круп велике. І серед них ви обов’язково знайдете ті, які радуватимуть смаком на повсякденному столі і не принесуть неприємних наслідків.
Користь і шкода каш швидкого приготування, калорійність, відгуки
Сніданок – ранковий прийом їжі, від якого залежить настрій, запас сил, хороше самопочуття на цілий день. Збалансованість їжі відіграє важливу роль, тому вранці зазвичай рекомендується їсти варену крупу злакових культур, насичену вітамінами і мікроелементами. Напівфабрикати врятують спраглих господинь. Користь і шкода каш швидкого приготування, їх калорійність та різновиди описані нижче.
Технологія виробництва каш швидкого приготування
Цілісні зерна проходять багатоступеневу очистку від сміття, лушпиння, твердих частинок. Далі їх розплющують до товщини 0,3—0,5 мм для моментальних продуктів, 0,5—1,5 мм для каш швидкого приготування. Насічки на пластівцях роблять для підвищення пропускної здатності, прискорення процесу варіння, поліпшення властивостей.
Після розплющування йде гидротермічна обробка – це може бути пропарювання, приварювання, опромінення інфрачервоними променями. Коли продукт дійшов до потрібної кондиції, його сушать при високих температурах. Від якості останнього процесу залежить консистенція майбутньої їжі та її корисні властивості.
Різновиди каш швидкого приготування
Для продуктів прискореного варіння використовують злаки:
- льон,
- гречку,
- рис,
- ячмінь,
- пшеницю,
- жито,
- кукурудзу.
З них роблять напівфабрикати швидкого і моментального приготування. Далі продукти поділяють за різновидами злакових культур, наявністю фруктових та ягідних добавок, кількістю круп у складі: однієї або кількох. Вартість каш без варіння — користь чи шкода — залежить від їх компонентів та способу обробки.
Склад і калорійність каші швидкого приготування
Виробники вказують на упаковках наступні компоненти:
- пластівці житні, вівсяні, пшеничні, ячмінні та інші,
- кухонна сіль,
- цукор,
- підсолоджувач,
- добавки – ягоди, фрукти, гриби.
Додаткових компонентів небагато, тому істотного впливу на здоров’я вони не роблять. Калорійність варених круп від 350 ккал: цю їжу шкідливо вживати людям з підвищеним вмістом інсуліну. Користь моментальних каш може обернутися для них неприємними наслідками.
Чи корисні каші швидкого приготування
Термічна обробка злакових культур до напівфабрикатів знищує більшу частину корисних речовин в їх складі, тоді як вівсяні пластівці не потребують таких радикальних заходів. Щоб прискорити їх приготування, достатньо подрібнити основу, що й роблять виробники. Каша моментального приготування приносить організму таку ж користь, як і звичайна.
Інші види напівфабрикатів обов’язково піддаються різного роду обробкам, які знижують корисні властивості. Щоб компенсувати відсутність вітамінів, виробники змішують крупу з добавками, підсолоджувачами, штучними вітамінозамінниками, які збільшують шкоду готового продукту.
Увага! Наявність на упаковці згадок про консерванти, підсолоджувачі штучного походження говорить про низьку якість продукції. Купувати її не варто.
Чи допомагають каші швидкого приготування схуднути
Висипавши в ємність вміст упаковки, неозброєним оком можна побачити кристали цукру. Людям, які хочуть позбутися зайвої ваги, дієтологи рекомендують обмежити натуральний цукор і його штучні замінники. Невиправдане підвищення калорійності завдяки швидким вуглеводам негативно позначається на масі тіла.
Користь і шкода каш швидкого приготування для тих, що худнуть людей очевидні. Глікемічний індекс (вплив продукту на підвищення цукру в крові) вівсянки становить 35—50, в той час як у каш швидкого приготування він зростає до 70—75. Вердикт один – напівфабрикати не допомагають схуднути, а завдають шкоди фігурі.
Як часто можна їсти каші в пакетиках
Лікарі рекомендують знизити кількість готових сніданків до 2 разів на тиждень. За один прийом слід з’їдати не більше 200 г. Якщо обставини диктують інші умови і харчуватися напівфабрикатами доводиться частіше, дозу знижують до 50 г, а до меню додають корисні продукти.
Чи шкідливі каші швидкого приготування
Волокна, які очищають організм від шкідливих речовин, в швидких сніданках практично відсутні. Каші, що не потребують варіння, завдають більше шкоди, ніж користі. Цукор, рясно міститься в продукції, підвищує апетит, прискорює старіння шкіри, завдає шкоди органам і судинам.
Від частого вживання напівфабрикатів рівень глюкози швидко підвищується і падає, чого страждає підшлункова залоза, якій доводиться працювати в посиленому режимі. Добавки, покликані поліпшити смакові властивості їжі, зазвичай мають штучне походження, що негативно позначається на здоров’ї.
Як вибрати корисну кашу швидкого приготування
Серед усіх готових круп дієтологи радять вибирати ті, в основі яких присутні льон і вівсяні пластівці. Саме з цих злаків отримують найкориснішу продукцію, адже їх зерно не вимагає термічної обробки.
Лляна каша має в складі багато полінасичених кислот Омега-3, Омега-6, калію, магнію, кальцію, марганцю. Калорійність продукту – 82 ккал на 100 г.
Вона зміцнює стінки судин, робить їх еластичними і не завдає шкоди здоров’ю.
Омолодженню організму сприяють антиоксиданти, що містяться в сніданках, а жіночі фітогормони підвищують пружність шкіри і зміцнюють волосся. Лляну кашу рекомендують при отруєнні, опроміненні, а вівсяну – при захворюваннях кишкового тракту. Не всі каші швидкого приготування завдають шкоди. Корисні властивості цих двох видів каш без домішок позитивно позначаються на здоров’ї всього організму.
Чим можна замінити швидку кашу
Звичайні крупи набагато корисніші готової продукції. Вони містять достатньо вітамінів, щоб зарядити організм енергією. Час приготування можна зменшити, заливши крупу на ніч кип’яченою холодною водою, а вранці залишиться тільки приварити. Це краще дозволяє зберегти всі корисні властивості.
Порада! Для поліпшення смакових якостей і корисних властивостей додавайте горіхи, гриби, фрукти, ягоди, мед, молоко, масло.
Висновок
Харчуватися крупами, що не потребують варіння, можна, але користь і шкода каш швидкого приготування вплинуть на організм.
Які ефекти очікувати від готового сніданку, залежить від чесності виробника, ціни, інгредієнтів. Якщо на упаковці вказані натуральні компоненти, то вживати її можна 3 — 5 разів на тиждень.
Пачки з низькими цінами, великим набором замінників у складі вживати більше 3 разів на місяць не рекомендується.
Відгуки
Тишкова Анастасія Володимирівна, 32 роки, м. Київ. Спробувала пшеничну кашу в пакетиках – смак приємно здивував, траплялися навіть невеликі шматочки грибів. Властивості продукції допомогли впоратися з гострим болем у шлунку. Тепер вранці встаю пізніше, адже готувати кашу стало приємніше, і це не займає зайвий час. Раджу спробувати різні смаки.
Асташов Ігор Павлович, 43 роки, м. Київ. Довго сумнівався перед покупкою готового сніданку, адже багато виробників намагаються заощадити, підсовуючи споживачеві ненатуральну продукцію. Зважившись, вибрав перевіреного виробника, прочитав на етикетці склад. Перше враження виявилося приємним. За смаковими властивостями не відрізняється від каші, звареної на плиті.
Поліщук Марія Григорівна, 47 років, м. Київ. Давно бачила готові сніданки, але не наважувалася спробувати. Коли ж купила, то пошкодувала, що не зробила цього раніше. Смачно, корисно, ситно. Онуки із задоволенням наминали вівсянку, хоча до цього її не любили. Рекомендую спробувати з яблуком, додавши туди трохи меду і вершкового масла.
Чи була Вам дана стаття корисною? Так/Ні
Вівсянка: калорійність, корисні властивості і шкода, користь
Зараз мені здається дивним, що коли ця крупа була у мене десь на периферії. Не пригадаю випадку, щоб мама мені її варила. Ми їли пшоняну кашу, рисову, манну, трохи рідше гречану, ніколи вівсяну, кукурудзяну та інші.
- Ставши дорослою, мені і в голову не приходило купувати цю крупу.
- Хіба тільки читаючи рецепти краси, де потрібно робити маски з запареною вівсянки, приводили до думки про покупку.
- Але все змінюється.
- Коли виникли проблеми зі шлунком, заробила хронічний гастрит, довелося змінити деякі принципи харчування і навчитися їсти кашу.
- З того моменту я багато дізналася про вівсяній крупі, полюбила її, включила в щоденний прийом їжі на сніданок.
Вона дає ситість, тому дуже добре її вживати саме вранці, даючи організму енергію на майбутній день.
Основні плюси вівсянки:
– поліпшення травлення. Якраз тому її часто призначають всім, у кого хворий шлунково-кишковий тракт.
– покращує метаболізм. Клітковина, яка міститься в каші, допомагає перистальтиці кишечника, позбавляє від закрепів. Правда, для позбавлення від закрепів потрібно ще пити більше чистої води.
- – зменшує рівень холестерину і цукру
- – в каші багато надзвичайно цікавих вітамінів і мікроелементів, так нам потрібних
- – відсутній глютен
- – має низький глікемічний індекс, тому каша корисна хворим на діабет
- Мені так і хочеться сказати, що її треба їсти всім, але все ж є ті, кому каша особливо необхідна.
- Наприклад, вагітним, тому що тут непогане вміст фолієвої кислоти і заліза в хорошому поєднанні, а тому вагітним вівсянка необхідна.
- Потрібно її їсти людям з хворими шлунком, печінкою, серцем, у кого запори, денна сонливість.
- Ось це особливо цікаво, тому що йде сонливість і підвищується настрій, так що тим, у кого хандра, депресія, поганий настрій, треба налягати на кашку.
Поліпшується стан шкірних покривів, тому вівсянка хороша для зовнішності. А також тим, хто страждає від алергії, дерматитів та інших шкірних захворювань.
А як хороші стають волосся, починають блищати і бути шовковими.
Але, незважаючи на всю свою користь, буде правильно відзначити мінуси продукту.
- Це необхідно знати, щоб уникнути можливих проблем у майбутньому.
- Основну шкоду полягає в тому, що вівсянка, точніше фітинова кислота, здатна вимивати кальцій з кісток, що для кісток, як ви розумієте, не дуже добре.
- Не можна їсти кашу при нирковій та серцевій недостатності.
- Не варто вживати вівсянку кожен день.
Зізнатися, мене це засмутило. Через хворого шлунка я привчила себе їсти вранці вівсянку на воді. Щоранку вже два роки це роблю, і мені вже важко уявити, а що ж я раніше-то їла на сніданок, не пам’ятаю.
Тут потрібно пам’ятати одну річ. Чим довше вариться крупа, тим вона корисніша, а тому каші швидкого приготування найменш корисні, в них мало вітамінів і мікроелементів, така вівсянка не має можливість нормально регулювати обмін речовин.
Звичайно, це так зручно, заварив пакетик окропом, наполіг п’ять хвилин, швидко, смачно і ситно. Ось тільки не корисно.
Що стосується мене, то я намагаюся вибирати щось середнє, тобто ту крупу, яка вариться хвилин 5-7. Хоча розумію, що це теж досить швидко, потрібно вибирати ту, яка вариться не менше 20 хвилин. Але так шкода на це часу вранці.
Каша на воді має калорій всього 88, а ось на молоці має вже 102 калорії. У будь-якому випадку, цього трохи, і мені це подобається.
Сама люблю саме на воді, за два роки звикла. Смачно.
Каші швидкого приготування в пакетиках: користь чи шкода, калорійність
Вівсянка – один з найпопулярніших у всьому світі продуктів на сніданок. Її їдять в королівських палацах і звичайних квартирах панельних багатоповерхівок. Дієтологи рекомендують вживати її і дорослим, і дітям.
Вона прекрасно підходить тим, хто стежить за своєю фігурою, і тим, хто знаходиться на спеціальному харчуванні за станом здоров’я.
Для тих, у кого немає часу вранці займатися готуванням, ідеально підійдуть вівсяні пластівці швидкого приготування.
Багато хто задається питанням: в чому різниця? Адже в побуті “вівсянкою” називають і крупу з цільних злаків, і каші швидкого приготування з пакетиків, і швидко розварюються пластівці.
Традиційна каша з цільного вівса має наступні характеристики:
- Зберігає корисні властивості тільки при варінні без солі і цукру.
- Готується близько години.
- Готовий продукт має грубувату консистенцію.
- Довго перетравлюється в шлунку.
- Не підходить для харчування дітей до 3-х років.
Вівсяна каша з пластівців має наступні відмінності:
- Зберігає практично всі корисні властивості і більшість вітамінів.
- Готується від 3-х до 15-ти хвилин.
- Можна залити холодним молоком або кефіром і дати настоятися.
- Може містити різні добавки.
- Має ніжну приємну консистенцію.
- Підходить для дієтичного та дитячого харчування.
Важливо! Бувають окремі випадки непереносимості глютену, який міститься у вівсянці. Це, скоріше, виняток із правил, але все ж варто уважно спостерігати за індивідуальною реакцією організму на цей продукт, щоб не допустити розвиток алергії.
Технологія виробництва каші в пакетіку
Смачний, поживний і практично блискавично приготований сніданок став доступний кожному, завдяки вівсянці моментального приготування. Часто виробники роблять її у вигляді окремих порцій, упаковуючи кожну в спеціальний герметичний пакетик.
Для такої каші використовують особливий спосіб обробки зерна. Технологічний процес її виробництва виглядає наступним чином: зерно плющать спеціальним пресом. Секрет в тому, що чим тонше розплющене зерно, тим менше часу піде на його остаточну теплову обробку перед подачею на стіл.
Потім отримані пластівці ретельно підсушують в печі або пропарюють під високим тиском пари. Іноді для цих цілей використовують інфрачервоне світло, роблять на пластівцях насічки або надрізи.
При розфасовці в пакетики до вівсянки додаються різні інгредієнти:
- Ароматизатори.
- Цукор, сіль.
- Шматочки сушених фруктів.
- Іноді подрібнені лікарські рослини.
- Висівки інших злаків.
Увага! При виборі каші в пакетику в магазині потрібно обов’язково перевіряти цілісність упаковки. При наявності вади герметичність пакетика буде порушена, і в його вмісті можуть почати розвиватися патогенні бактерії, що небезпечно для здоров’я.
Властивості каші швидкого приготування
Існує безліч міфів і помилок, пов’язаних із “швидкою” вівсянкою. Для того щоб досконально розбиратися в цьому питанні, потрібно знати про її переваги та недоліки. Адже вівсяні пластівці швидкого приготування можуть принести як користь, так і шкоду.
По-перше, вона є прекрасним джерелом “повільних” вуглеводів. Вони необхідні організму, щоб зарядитися енергією на довгий час. Саме завдяки їм у людини зберігається позитивний емоційний фон і підвищена працездатність.
Завдяки своїй негустій консистенції, така каша має обволікаючу властивість. Вона створює усередині шлунка захисну середу, знижуючи кислотність. Підвищений вміст клітковини в вівсі нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Це сприяє очищенню організму від шлаків і токсичних речовин.
Вівсянка в пакетиках: користь і шкода
Вівсяні пластівці – корисний, цінний для організму продукт харчування. Їх регулярне вживання допоможе підтримати організм у тонусі, зміцнить здоров’я і поліпшить зовнішній вигляд. Однак у цього продукту є і свої недоліки. Варто більш детально розібратися в плюсах і мінусах вівсяної каші з пакетиків.
Користь
Вівсянка славиться підвищеним вмістом вітамінів групи В, необхідних для роботи мозку. Крім них прекрасно зберігаються в пластівцях такі корисні речовини:
- Йод – потрібен для нормальної функції щитовидної залози.
- Залізо – його недолік провокує розвиток анемії.
- Цинк – необхідний для зміцнення імунітету.
- Вітамін Е – уповільнює старіння організму.
- Магній – знижує ризик серцево-судинних захворювань.
- Марганець – служить для нормальної роботи центральної нервової системи.
- Фосфор – відповідає за міцність кісток.
Чи шкідлива
Однак при всій безперечній користі каші швидкого приготування існує низка недоліків. Наприклад, багаторівнева виробнича обробка зерна практично знищує його грубі волокна, що, в свою чергу, істотно підвищує глікемічний індекс. Тобто, каша з пластівців може впливати на підвищення рівня цукру в крові і привести до розвитку або загострення цукрового діабету.
Смакові добавки, які часто виробники додають у “моментальні” каші з пакетиків, містять не тільки цукор і крохмаль, але й шкідливі для організму хімічні сполуки. Результатами частого вживання такого продукту можуть стати набір зайвої ваги, порушення обміну речовин, розвиток різноманітних захворювань, зокрема діабету.
Порційні пакетики також мають свої переваги, адже вони розраховані на один прийом їжі. Це важливий факт, адже при повторному розігріванні залишків “швидкої” каші вона втрачає практично всі корисні властивості.
В яких кількостях можна їсти вівсяну кашу швидкого приготування
Дієтологи стверджують, що не варто захоплюватися вівсянкою швидкого приготування. Оптимальний варіант: 1-2 рази на тиждень на сніданок. Щоб знизити можливі ризики, пов’язані з вживанням, потрібно вибирати пластівці без цукру і ароматичних добавок. Також варто їх вживати з нежирним молоком, йогуртом або кефіром.
Чи допомагає швидка вівсянка схуднути
Існує безліч дієт на основі вівсянки. По-перше, вони розраховані на те, що розчинна клітковина, яка міститься в крупі, знижує відчуття голоду. Її волокна розбухають у шлунку і дають тривале відчуття ситості, що скорочує кількість прийомів їжі. Чим менше людина їсть, тим швидше він втрачає у вазі. У вівсянці швидкого приготування клітковина зберігається в повному обсязі.
Крім того, така каша виводить з організму зайву рідину, що теж сприяє втраті ваги. Ще одна незамінна для схуднення властивість вівсянки – вона є відмінним джерелом білка, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові, перешкоджаючи утворенню жиру.
Вівсянка – рекордсмен серед круп за низькою калорійністю, а також у ній міститься мінімум вуглеводів.
Якщо не додавати цукор і всілякі ненатуральні підсолоджувачі смаку, а також жири, то в якості дієтичного харчування можна використовувати і кашу швидкого приготування. Хоча оброблені пластівці можуть не дати довгого ефекту насичення.
Щоб зробити їх максимально корисними, можна додати до них сирі горіхи, ягоди і фрукти, насіння, спеції, імбир і навіть натуральне какао.
Зразкове меню “вівсяної” дієти для схуднення
- На сніданок вівсяні пластівці, запарені в гарячій воді з ложкою меду і жменею горіхів.
- В обід залиті гарячим нежирним молоком пластівці з салатом із сезонних овочів.
- Полудень – пластівці “Геркулес” з низькокалорійним сиром.
- Вечеря – склянка йогурту і 2 зелені яблука.
Корисно також буде знати калорійність готового продукту.
Продукт | Калорійність на 100 г |
Вівсяні пластівці | 300 |
Каша на молоці | 110 |
Каша на воді | 90 |
Як вибирати і готувати вівсянку
Існує кілька правил, завдяки яким можна вибрати на полицях супермаркету найякісніші вівсяні пластівці, які не потребують варіння. Користь і шкода покупки будуть очевидні.
- Уважно огляньте упаковку. На ній має бути детально вказаний склад, дата виготовлення і виробник. Ідеально, якщо на упаковці буде інформація про спосіб приготування каші.
- Упаковка повинна бути герметичною, мати товарний вигляд: не бути пом’ятою, тріснутою або вицвілою.
- Вдома зверніть увагу на колір пластівців. Вони повинні бути світлі, білі з кремовим відтінком. Не повинно бути запаху прілості або занадто агресивних хімічних ароматів.
- Готова каша повинна мати стійко виражений смак вівсянки. Смакові добавки не повинні переважати, забиваючи основні смакові відчуття.
- Найкраще віддавати перевагу відомим, добре зарекомендувавшим себе виробникам.
Існує найпоширеніший і зручний спосіб приготування “швидкої” вівсяної каші. Готується в співвідношенні: 100 г продукту на 500 г рідини.
- Змішати воду навпіл з молоком.
- Закип’ятити.
- Всипати пластівці.
- Додати сіль і цукор.
- Помішуючи довести до кипіння.
- Зняти з вогню і накрити кришкою.
- Дати настоятися 10 хв.
- Додати за смаком інгредієнти (сухофрукти, горіхи, овочі, насіння, гриби).
Таке приготування вівсянки займе мінімум часу, при цьому зберігаючи всі корисні та поживні властивості продукту.
Також дієтологи рекомендують не варити пластівці, а замочити їх з вечора в йогурті, кефірі або воді. Вранці залишиться тільки присмачити кашу медом або іншими добавками. У вівсянки безліч варіантів смакових нюансів.
Вона ніколи не набридне і стане одним із улюблених сімейних сніданків.