Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Дорогі читачі, багато хто з нас обожнює морепродукти. І одним з таких улюблених продуктів є креветки. Їх дійсно є за що любити – вони не тільки володіють ніжним солодкуватим смаком, але і приносять неоціненну користь нашому організму.

Креветки прийнято ділити на холоднокровних і теплокровних. У перших багатший склад і насичені смакові якості, а другі, що мешкають в теплих водах, крупніше – до 8-10 см. Сьогодні ми поговоримо про користь і шкоду креветок для нашого здоров’я, як їх вибрати і як правильно приготувати.

Склад і калорійність

У 100 г продукту міститься майже 19 г білків і мінімальна кількість жиру – лише 1 г! І цей жир корисний для організму, оскільки містить необхідні Омега-6 і Омега-3.

Дуже різноманітний хімічний склад креветок. Всього 100 грам продукту містять:

Також до складу креветок входить безліч різних вітамінів: C, A, PP, E, B9, B1, B2. Доповнюють їх незамінні амінокислоти.

Калорійність креветок, варених в підсоленій воді без добавок, становить лише 83-95 ккал на 100 г. Однак їх енергетична цінність може варіюватися в залежності від сорту креветок і способу їх приготування:

  • креветки відварні володіють найменшою калорійністю – 80 ккал;
  • в королівських креветках міститься трохи більше калорій – 93 ккал;
  • в свіжоморожених – 97 ккал;
  • тигрові креветки відварені та очищені містять 85 ккал;
  • смажені в маслі – 112 ккал;
  • запечені в духовці або на грилі – 83 ккал;
  • відварені на пару – 78 ккал.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Корисні властивості

Завдяки складу та калорійності вживання креветок позитивно позначається на роботі різних органів і систем організму. Користь креветок для здоров’я полягає в наступному:

  • креветки корисні, оскільки містять йод – він важливий для ендокринної системи та загального самопочуття, а також для розумової діяльності;
  • велика кількість магнію, калію і натрію в креветках сприяє нормальному функціонуванню серця;
  • сірка, необхідна для вироблення кисню, забезпечує підтримку мозкової діяльності;
  • креветки є відмінною профілактикою онкологічних захворювань.

Особливо важливо те, що всі ці мікроелементи не тільки присутні в креветках, але й легко засвоюються організмом.

При регулярному вживанні креветок їх корисні властивості дають більший ефект. Поліпшується загальне самопочуття, нормалізуються внутрішні (в тому числі гормональні) процеси, йде зміцнення імунітету. З організму поступово виводяться шкідливі відкладення і токсини, а також накопичені алергени.

У креветках міститься незамінний вітамін B12, який неможливо отримати ні з одного рослинного продукту. Якщо ви відмовилися від вживання м’яса, цей морепродукт обов’язково потрібно їсти, щоб заповнити його недолік.

Пропоную подивитися відеоматеріал про користь креветок для нашого здоров’я.

Вплив на травлення

Користь для травної системи приносить не саме м’ясо креветок, а їх захисний шар – хітин. Якщо з’їдати трохи м’якого панцира креветок, то він, проходячи через кишечник, простимулює його роботу і виведе накопичилися шкідливі відкладення в шлунку.

За корисністю хітин перевершує навіть рослинну клітковину, оскільки в овочах і фруктах часто присутні органічні кислоти, які негативно впливають на травлення. Однак, щоб хітин приніс тільки користь, потрібно ретельніше підходити до вибору морепродукту, бо в оболонці неякісної продукції накопичуються важкі метали.

Користь для жінок

Коли йдеться про те, чим корисні креветки для жінок, то не можна не зазначити, що в першу чергу їх вживання позитивно позначається на зовнішньому вигляді. Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу, який відновлює баланс обміну речовин і сприятливо впливає на ендокринну систему, поліпшується стан нігтів і волосся.

Високоякісний білок необхідний для вироблення колагену, тому креветки в раціоні позитивно впливають і на шкіру – зморшки розгладжуються, вона стає більш пружною.

Користь креветок для жінок є неоціненною під час вагітності. У цей період важливо забезпечити організм набором корисних речовин більшим, ніж це зазвичай необхідно. Включення креветок в раціон дозволяє підтримувати нормальне самопочуття і несприятливо вплинути на розвиток плода.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Користь для чоловіків

Ще за часів Стародавнього Риму патриції знали, чим корисні креветки для чоловіків, і щодня куштували страви з них для посилення чоловічої потенції. Ці морепродукти містять величезну кількість селену, цинку і багатий склад жирних амінокислот. Всі ці речовини покращують продукцію тестостерону. Недарма креветки вважаються природним афродизіаком!

Більшого ефекту можна досягти, якщо поряд з креветками включити в раціон інші продукти, які зміцнюють чоловічу силу, – біле вино, рис, інші морепродукти.

Завдяки своїм складом і властивостями креветки можуть прекрасно доповнювати різноманітні дієти. Вони збагачують організм високоякісним білком і надовго забезпечують відчуття ситості.

Креветки можуть використовуватися для перекусу між прийомами їжі або в якості основного блюда. Найкраще вони поєднуються з овочами, оскільки в них міститься багато клітковини, яка сприяє травленню і засвоєнню м’яса креветок.

При дієті краще відмовитися від маринованих і смажених ракоподібних, оскільки в такому вигляді м’ясо вбирає надмірну кількість солі та масла. У першому випадку це призведе до набряків, а в другому блюдо вже не буде дієтичним. При правильному харчуванні варто заправляти салати з креветками соусами без масла. Також їх можна їсти не тільки в відвареному, але й в тушкованому або запеченому вигляді.

Пропоную подивитися рецепт дієтичного салату з креветками, який готується за 5 хвилин.

Чи можна їсти креветки дітям

Дітям до трьох років креветки краще не давати, оскільки для шлунка дитини ця їжа занадто важка. А от тим, хто старший, в тиждень можна з’їдати до 60 г відварених морепродуктів. У креветках у великій кількості містяться незамінні жирні кислоти Омега-6 і Омега-3, які дуже важливі для розвитку, як фізичного, так і психічного.

Однак перед тим, як вводити в раціон дитини цей продукт, потрібно обов’язково перевірити харчову реакцію. Іноді після вживання креветок можливі алергічні висипання у маленьких дітей, схильних до них. Саме тому спочатку потрібно дати 1-2 морських рачка і простежити, як відреагує шлунок і організм в цілому. При індивідуальній непереносимості давати їх дитині заборонено!

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Шкода

Креветки здатні принести не тільки користь, але й шкоду для організму, проте це можливо, тільки якщо неправильно вибрати або вживати їх в надмірних кількостях.

Перенасичення амінокислотами і білками, яких в цьому морепродукті дуже багато, може спровокувати тяжкість в шлунку і погане самопочуття.

Але найгірше на людину діють важкі метали, які можуть потрапляти в м’ясо з морської води.

Багато хто відмовляється від креветок, оскільки вони містять холестерин, шкода від якого значно перевищує користь. Однак насправді креветки містять сполуки корисного холестерину, адже відсоток жиру в ньому дуже низький. Негативно вплинути на серце і судини він може, тільки якщо їсти їх у великій кількості, а також якщо вони приготовлені неправильно – обсмажені або щедро приправлені олією.

Креветки не можуть повністю замінити м’ясо. Оскільки амінокислотний склад в них інший, не варто їсти їх частіше 2-3 разів на тиждень.

Що врахувати при виборі та купівлі креветок

Перед тим, як вибрати креветки, особливо заморожені, потрібно звернути увагу на країну постачання. Гіршої якості морепродукти поставляються з деяких країн. Кращу якість у тих, що видобуваються біля берегів Латинської Америки.

Так склалося, що не завжди великі креветки, які одночасно є найдорожчими, є найякіснішими.

Найчастіше непоказні і бліді креветки корисніші, адже їх рідше накачують різними барвниками. Тому, якщо вони мають неяскравий колір і невеликий розмір, віддайте перевагу саме їм.

Такі креветки називаються холоднокровними, їх добувають у Норвегії, Канаді, Данії та на Далекому Сході.

Як вибрати креветки? Дотримуйтесь кількох рекомендацій:

  • подивіться місце і дату виробництва;
  • перевірте, чи немає на лапках темних плям – це свідчення того, що продукт зберігали занадто довго і вже почали псуватися;
  • відмовтеся від покупки креветок, на панцирі яких є горбки або жовті плями. Так виглядають морепродукти, які зазнали хімічній обробці, корисного в них мало;
  • білі плями говорять про те, що продукцію дуже сильно і довго заморожували, що точно не пішло їй на користь.

Неочищені креветки будуть більш соковитими і збережуть більше корисних властивостей, ніж очищені, оскільки м’ясо під час готування буде захищене панциром.

Чи варто їсти креветки в розсолі

Креветки приносять більше користі, ніж шкоди, але чи стосується це твердження до вже готового продукту? У магазинах продається дуже багато креветок в розсолі, замаринувати їх можна і вдома.

Дивно, але навіть у цьому випадку корисні властивості ракоподібних зменшаться. Але шкідливим залишається сам маринад, особливо той, що був приготований промисловим способом, адже його склад навряд чи далекий від натурального. Якщо ви любите готові страви, намагайтеся не використовувати розсіл від морепродуктів і купуйте товар від перевірених виробників.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Як приготувати креветки

Чим менше креветки піддаються тепловій обробці, тим більше користі в них зберігається. Якщо готувати їх занадто довго, вони стають гумовими, погіршуються і смакові якості.

Ось кілька способів приготування:

  • на грилі – 6 хвилин;
  • відварювання (морепродукти розморожені) – 3 хвилини;
  • варіння заморожених креветок – 7 хвилин;
  • на пару – 5 хвилин;
  • в духовці – 8 хвилин;
  • смаження на маслі – 3 хвилини.

Для салату однаково добре підходять і відварені, і запечені, і смажені креветки.

Крім салатів, можна приготувати смачний плов або додати їх разом з улюбленим соусом до пасти. Урізноманітнити їх смак можна, якщо під час варіння додати суміш приправ, сіль, трохи цукру і подрібнену зелень.

У нашому раціоні хоча б 2 дні на тиждень має бути присутня риба або морепродукти. Креветки тут виграють за всіма параметрами – вони смачні, корисні і є справжнім джерелом корисних речовин. Шкода від них мінімальна, тому можна також включати їх в дитячий раціон.

І для настрою прозвучить Adam Hurst – Lament. Чудова музика та прекрасні роботи художників Михайла та Інеси Гармаш.

Креветки – користь і шкода для здоров’я організму

Наш онлайн калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів.

Креветки відносяться до членистоногих мешканців морських глибин і прісних водойм.

На сьогоднішній день налічується більше 2000 видів ракоподібних, які відрізняються за розміром і територією поширення. Креветки можуть досягати до 30 см в довжину, але такі екземпляри зустрічаються вкрай рідко.

На полиці магазинів постачають креветок середнього або великого розміру, саме про їх користь і шкоду ми поговоримо сьогодні.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Склад і властивості креветок

Всім відомо, що м’ясо креветок має найменшу калорійність. На порцію відвареного делікатесу вагою 100 г припадає 86 Ккал. Обсмажені креветки можуть похвалитися показником у 240 Ккал.

М’ясо настільки ніжне і смачне, що люди із задоволенням споживають його при будь-якому зручному випадку. Крім того, делікатес володіє значним переліком корисних речовин.

У креветках багато білка, який необхідний для побудови м’язових волокон і зміцнення кісток. Членистоногі можуть похвалитися малою часткою жирів, водою, ненасиченими жирними кислотами та вуглеводами в невеликій кількості.

Комплекс вітамінів також вражає. Креветки славляться наявністю у своєму складі вітаміну РР, ретинолу, тіаміну, токоферолу, рибофлавіну, вітаміну В5, піридоксину. Не обійшлося без участі фолієвої кислоти і вітаміну В12.

Що стосується мінеральних сполук, креветки містять калій, сірку, кальцій, фосфор, натрій, магній і кобальт. Також у них є йод, залізо, селен, марганець, молібден і цинк.

Серед прихильників правильного харчування креветки досить популярні, оскільки допомагають підтримувати вагу в тонусі і поєднуються практично з усіма продуктами харчування.

Численні дослідження показали, що люди, які споживають морські коктейлі та рибу, живуть довше за інших. Така тенденція спостерігається у тих, хто проживає на березі океану або моря.

Користь креветок для чоловіків

  1. Чоловічому організму необхідно споживати креветки, щоб завжди підтримувати себе у формі. Особливо це стосується тих, хто регулярно відвідує спортзал і веде активний спосіб життя.
  2. Людям віком 40+ креветки допоможуть провести профілактику серцевих захворювань. Всі знають, що саме в цьому віці чоловіки входять у зону ризику розвитку серцевих патологій.
  3. Креветки стимулюють чоловічу силу, підвищуючи потенцію. Якщо у вас є такі проблеми, споживайте креветки зі свіжими овочами, горіхами та зеленню.
  4. Цинк відповідає за статеву діяльність, покращуючи репродуктивну функцію. Креветки необхідні чоловікам для поліпшення вироблення сперми і посилення рухливості сперматозоїдів.
  5. Вхідні мінеральні сполуки у великій кількості, які містяться в делікатесі, беруть участь у виробленні тестостерону, головного чоловічого гормону, який відповідає за всі важливі функції.
  6. Креветки здавна вважаються продуктом, що підвищує лібідо. Якщо чоловік буде регулярно вживати їх у їжу, привабливість в очах протилежної статі зросте.

Користь креветок для вагітних

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

  1. Вагітні дівчата повинні з відповідальністю підходити до складання свого щоденного раціону харчування. Досвідчені лікарі радять жінкам включати морепродукти в раціон, щоб забезпечити формування плоду відповідно до терміну.
  2. Фолієва кислота, яка є в креветках, відповідає за здоров’я жінки і правильне протікання вагітності. Вітамін Е є природним антиоксидантом, він потрібен для профілактики появи вроджених вад у дитини.
  3. У складі делікатесу безліч вітамінів групи В, вони сприятливо впливають не тільки на нервову систему матері, але і малюка. Мінеральні сполуки покращують склад крові і її циркуляцію, знижуючи ризик розвитку вад серця.
  4. Креветки виводять холестерин, покращують відтік жовчі і розвантажують печінку. Морепродукт знижує артеріальний тиск, бореться з головними болями і апатією під час вагітності.
  5. Делікатес корисно їсти для нормалізації роботи травної системи, усунення печії і гастриту.
  6. Страви з додаванням членистоногих підсилюють обмін речовин, а також сприяють нормалізації ваги. Низька калорійність креветок допоможе дівчатам не набрати зайві кілограми під час виношування плоду.
  7. У складі є йод, який сприятливо впливає на щитовидну залозу і всю ендокринну систему. Залізо профілактує появу анемії у майбутньої дитини і матері.

Користь креветок для дітей

  1. Сучасні педіатри сформували єдину думку стосовно вживання креветок дітьми. Вони рекомендують вводити морепродукт в раціон малюка, починаючи з 3 років. Природно, делікатес попередньо відварюється.
  2. Батькам слід уважно стежити за здоров’ям дитини, при найменших ознаках алергії припиніть пригощати чадо креветками. Спробуйте провести введення нового продукту в раціон трохи пізніше.
  3. Перший час дитині вистачить порції 40-50 г, поступово кількість можна збільшувати (за умови відсутності алергії). Дітям потрібно давати креветки, вирощені природним шляхом в океанській середовищі.
  4. Що стосується частоти вживання морепродукту, пригощайте дитину делікатесом 1-2 рази в тиждень. Повністю збалансований вітамінно-мінеральний комплекс впливає позитивно на всі важливі системи організму.
  5. Користь креветок досягається завдяки скупченню білка. У дитини формується м’язова тканина, ущільнюються кістки, знижується ймовірність переломів і розвитку карієсу.
  6. Креветки покращують травні процеси, тому їх слід приймати при запорах. Мінерали позитивно впливають на серцевий м’яз і покращують процеси кровотворення.

Користь креветок при схудненні

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

  1. Люди, які дотримуються правильного харчування або постійно сидять на дієтах, не упускають можливості поласувати креветками. Це правильне рішення. Морепродукти беруть участь у посиленні метаболізму, тому вага йде природно без стресу для організму.
  2. Низька калорійність морепродукту дозволяє людям їсти креветки практично без обмежень. Білок, що входить до складу, сприяє росту м’язів (актуально для тих, хто займається в спортзалі).
  3. У складі креветок протеїну відводиться більше 30 г, жиру і вуглеводів практично немає. Делікатес прискорює обмін речовин, виводить холестерин, покращує стан шкіри і запобігає розтяжки під час різкого скидання ваги.
  4. Крім цього, в креветках є вітаміни В-групи, які позитивно впливають на центральну нервову систему. Фолієва кислота підсилює вироблення серотоніну, завдяки чому під час дієти людина завжди знаходиться у хорошому настрої.
  5. Вхідні вітаміни краси, такі як ретинол і токоферол, підтримують стан волосся і шкіри. Щоб був результат, необхідно їсти 250-350 г креветок (відварених) на добу. Поєднувати делікатес потрібно з овочами, крупами, бобами.
  6. Не забувайте про питний режим. Якщо ви будете вживати менше 2 л води на добу, зайва вага «замре» і перестане йти. Також подбайте про прийом свіжих овочів і сезонних ягід.

Користь і шкода чорної ікри

Шкода креветок

  1. Морепродукти зрідка викликають погіршення стану здоров’я, яке зазвичай розвивається на тлі алергії або індивідуальної нестерпності. Тому знайомство з креветками має починатися з невеликих порцій.
  2. Не варто їсти креветки в смаженому вигляді, тому що вони втрачають всю свою корисність. Також, якщо делікатес заправлений спеціями, він може викликати печію.
  3. З огляду на скупчення білка в великому обсязі виявляється навантаження на печінку і нирки. Тому при зловживанні ви можете помітити ускладнення в роботі цих внутрішніх органів. У всьому іншому креветки надзвичайно корисні. Головне – знайте міру.

Поради щодо вживання креветок

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

  1. Креветки можна вживати в сирому вигляді. Найвірніший і простий спосіб їх приготування – варіння. При такому способі обробки зберігається максимум корисних речовин.
  2. Не переварюйте делікатес, інакше він стане гумовим. Воду спочатку потрібно закип’ятити і підсолити, потім відправити всередину креветки.
  3. Тривалість термічної обробки залежить від розміру. Зазвичай делікатес вариться до тих пір, поки членистоногі не спливуть на поверхню. Вистачає 3-6 хвилин.
  4. Після приготування не поспішайте витягати креветки, дайте їм потомитися в каструлі ще 10 хвилин. Дістаньте, обприскайте оливковою олією (можна вершковим).
  5. Уважно читайте написи на упаковці. Якщо ви купили креветки в магазині, вони можуть бути вже відварені і очищені. У такому випадку морепродукт потрібно опустити в гарячу воду для розігріву на 1 хвилину.
  6. Заморожені креветки не потребують попередньої розморожування. У такому вигляді їх відразу опускають у воду і відварюють протягом необхідної кількості часу. Враховуйте, що креветки в панцирі доходять до готовності довше.
  7. Креветки не потрібно готувати про запас. Варіть стільки, скільки зможете з’їсти за 1 раз. Креветки швидко втрачають смакові якості, якщо пролежать в відварному і не замороженому вигляді в холодильнику.
  8. Креветки відносяться до білкових продуктів, тому вживати їх краще в першій половині дня. Іноді відварений делікатес додається в салати і приймається на вечерю.

Безсумнівно, креветки необхідні людському організму. Вони принесуть користь чоловікам і жінкам, дітям, людям похилого віку. Делікатес слід вводити в раціон вагітних дівчат, щоб забезпечити правильний розвиток плоду.

Користь і шкода червоної ікри

Відео: користь і шкода креветок

5

Чому шкода креветок для здоров’я часто набагато більше користі?

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Існує думка, що креветки – це користь, і ще раз користь для організму. Шкоди ж у такого дієтичного продукту харчування не може бути зовсім ніякого. На жаль, справи йдуть з точністю до навпаки. Креветки – це більше негативний вплив, ніж корисні властивості. Давайте розбиратися чому.

Небезпека фермерської продукції

Креветки – найпопулярніший морепродукт у світі. А тому з 70-х років минулого століття їх активно вирощують на фермах, розташованих вздовж узбережжя Таїланду, Індонезії, Еквадору, Китаю, Мексики, В’єтнаму. І якщо дикі рачки корисні, то вирощені на фермі креветки часто шкідливі і небезпечні. І ось чому.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Шкода креветок, вирощених на фермах, полягає в тому, що вони містять в собі:

  • до 47 видів антибіотиків, багато з яких використовуються для лікування людей, а, отже, можуть призводити до резистентності до антибіотиків, яка в разі серйозного захворювання може бути небезпечною для життя;
  • малахітовий зелений – фунгіцидний препарат, що має канцерогенну активність;
  • ротенон – збільшує ймовірність хвороби Паркінсона;
  • органотінові сполуки, які мають естрогеноподібний вплив;
  • різні пестициди, що мають найсильніші канцерогенні властивості;
  • органофосфати, речовини токсичні для нервової системи (особливо небезпечні фермерські креветки при вагітності, так як органофосфати блокують нормальний розвиток плода і можуть призвести до його загибелі та важких вроджених дефектів);
  • 4-гексілрезорцін, який має естрогенні властивості і пов’язаний зі збільшенням ризику розвитку раку грудей, нирок, підшлункової залози і мозку.

Склад

Отже, з отруйним хімічним складом креветок ми розібралися, тепер будемо вивчати, з чого ж складаються дикі рачки, з точки зору звичайної харчової цінності. Тобто яка калорійність креветок, які в них присутні білки, жири і вуглеводи.

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Калорійність смажених креветок значно більша і залежить від того, в якому маслі та клярі вони були смажені.

Також в 100 грамах варених рачків міститься:

  • 20.9 г білків (це стільки ж, скільки містить куряча грудка);
  • 347 мг омега-3 жирних кислот (якраз в тій формі, яка потрібна для людини);
  • 57% добової норми селену;
  • понад 30% холіну;
  • 25% вітаміну В12;
  • 17% заліза;
  • 14% фосфору;
  • 13% ніацину;
  • по 10% цинку і міді;
  • 8% магнію;
  • 5% калію.

Повністю відсутні вуглеводи. Зате є найсильніший антиоксидант на Землі – астаксантин.

Також дикі креветки відносяться до продуктів, в яких присутній йод. 100 грамів цих морських крихт може забезпечити організм 27% добової норми цього мікроелемента.

Оскільки ці рачки бувають різних видів і різного розміру, їх склад може трохи відрізнятися від вказаного. Крім того, фермерські рачки зазвичай містять менше корисних вітамінів і мінералів.

Корисні властивості

  1. Профілактика і лікування анемії. Креветки багаті залізом і білком. Крім того, в них дуже багато вітаміну В12, що дає можливість запобігти розвитку анемії, пов’язаної з дефіцитом В12.
  2. Ці крихітні рачки є непоганим джерелом омега-3 жирних кислот тваринного походження, які особливо корисні для організму людини. Для чого треба приймати омега-3 кислоти, ви можете прочитати тут.
  3. Підтримання здоров’я щитовидної залози. Це особлива користь креветок для організму жінок. Адже слабка стать набагато частіше має проблеми з щитовидкою, які пов’язані з недостатнім надходженням йоду в організм. Морепродукти компенсують цю нестачу.
  4. Креветки можна і потрібно (тільки дикі) вживати при цукровому діабеті, оскільки вони повністю позбавлені вуглеводів, але містять антиоксиданти і омега-3 жирні кислоти, які так необхідні діабетикам.
  5. Корисні властивості креветок пов’язані з наявністю в їх складі великої кількості селену – мікроелемента, без якого неможлива робота деяких сильних антиоксидантів, наприклад, глутатіону. А також з наявністю такого потужного антиоксиданту, як астаксантин.

Глутатіон і астаксантин необхідні для боротьби з вільними радикалами і профілактики багатьох важких захворювань: раку, атеросклерозу, нейродегенеративних хвороб (таких як хвороба Альцгеймера), сліпоти. Ці сполуки допомагають продовжити молодість шкіри і всього організму в цілому.

Однак подібними властивостями володіє тільки натуральний астаксантин. При вирощуванні на фермах використовують синтетичний аналог, який не має жодного цілющого впливу.

Вплив на схуднення

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

  1. Калорійність креветок мала, а їх харчова цінність значна завдяки високому вмісту білка. Для стабільного здорового зниження ваги необхідно білкове харчування. Протеїни нормалізують вироблення гормонів харчової поведінки, збільшують швидкість метаболізму і допомагають зберігати м’язову масу.
  2. Незважаючи на низьку калорійність, морепродукти є їжею, яка заряджає енергією і дозволяє вести активніше життя. Це означає, що ті, що худнуть люди можуть спалювати більше калорій протягом дня.
  3. Дикі рачки містять багато астаксантину і селену. Астаксантин сам по собі є потужним антиоксидантом. Селен забезпечує функціонування іншого антиоксиданту – глутатіону. Речовини з антиоксидантною активністю борються з хронічним запаленням, що завжди присутнє в організмі людей, які мають надмірну вагу.
  4. Варені креветки при дієті можна їсти на ніч. Для багатьох людей це – ласощі. Деякі сприймають страву з креветками так само, як свиняче сало, тобто як щось протилежне до звичних солодощів. Для багатьох, хто худне, така психологічна підтримка при відмові від справжніх солодощів є надзвичайно важливою.

Як правильно вибрати?

Тепер давайте подумаємо, які креветки краще купувати, і чи можна це робити в принципі.

Однак в нашій країні ситуація з креветками дещо сприятливіша, ніж в інших країнах, де 90% рачків на ринку є фермерськими. У нас можна знайти креветки з північних морів. Не у всіх регіонах це зробити просто, але така можливість існує.

Якщо ж ви все-таки вирішили придбати заморських рачків, то обов’язково перевірте, щоб на упаковці було написано «wild» (дика) або «sea caught» (виловлена у морі).

  • Не женіться за розміром креветок. Дикі особини зазвичай дрібні. Великі королівські екземпляри, швидше за все, вирощені на фермах.
  • Також обов’язково звертайте увагу на кількість глазурі. Воно повинно бути мінімальним. Льоду в пакеті взагалі не повинно бути, його присутність вказує на перепродаж товару.
  • Не купуйте рачків з чорною головою. Можливо, вони чимось заражені. А ось ті, у кого голова зелена або коричнева, не повинні вас лякати – перші їли певний тип водоростей, другі – вагітні.

Найголовніше – щоби креветки були дикими. І ніяк інакше! Також намагайтеся не замовляти страви з цього морепродукту в кафе і ресторанах, адже в системі громадського харчування майже завжди використовують фермерські екземпляри – вони більші, а отже, реалізувати їх можна значно дорожче.

Як вживати?

Тому рачків ми варимо. Для цього:

  • ставимо каструлю на вогонь і наливаємо в неї воду;
  • на пачку креветок (800 грам) додаємо 1-2 часточки лимона, ½ ст. ложки солі, 2-3 гвоздики, 6-7 горошин чорного перцю, 2-3 горошини запашного перцю, 1-2 лаврових листки;
  • коли вода скипить, викладаємо в неї рачків;
  • чекаємо, поки вони спливуть на поверхню;
  • після цього варимо ще приблизно 3 хвилини;
  • виймаємо.

А як же панцир?

Відповісти на питання, чи можна їсти креветки з панциром, можна так – можна, але вкрай обережно.

Крім того, відварні креветки з панциром не їдять, лише ті, що були смажені у фритюрі. Проте фритюр – це настільки шкідливий метод приготування, що рекомендувати його використовувати не можна.

Протипоказання

Фермерські рачки не рекомендовані нікому, але навіть у диких креветок є протипоказання для вживання.

  1. Алергія. Цей різновид членистоногих належить до так званих «сильних алергенів», тобто тих продуктів харчування, на які алергія буває часто і може мати серйозні наслідки, аж до анафілактичного шоку.
  2. Питання про те, чи можна їсти креветки при подагрі, однозначної відповіді не має. У морепродуктах досить багато пуринів. Традиційно такі продукти слід обмежувати людям, які страждають на подагру. Проте сучасні наукові дані показують, що продукти, багаті фруктозою, а також пуринами, можуть провокувати розвиток подагри. У періоди загострення подагричних атак від цих рачків краще утримуватись.
  3. При хронічному гастриті і панкреатиті креветки можна вживати. А ось під час загострення проблем зі шлунком, підшлунковою залозою, жовчним міхуром і кишечником, ці морепродукти слід виключити з раціону.

Чи можна креветки при вагітності і мамі, що годує?

Дикі раки можна. Але з певними застереженнями.

  1. Раки відносяться до сильних алергенів. Оскільки в період виношування дитини алергія може розвиватися навіть на те, на що її раніше не було, треба бути обережним.
  2. Також в продукті багато йоду, дозування якого при вагітності необхідно чітко контролювати.
  3. Як і в бразильському горісі, в раках багато селену (57% добової норми в 100 грамах). Селен корисний. Але зловживати ним, тим більше в цікавому положенні, не можна.
  4. Дикі раки можуть бути забруднені ртуттю. Зазвичай кількість цього важкого металу невелика, так як час їхнього життя крихке. І для більшості людей не небезпечно. Але ось організму плода в утробі матері може завдати шкоди.

Все те, що було сказано про вживання морепродукту в період виношування дитини, відноситься до відповіді на питання про те, чи можна креветки при грудному вигодовуванні.

В принципі жорстких заборон для вживання не існує. Але слід пам’ятати, що продукт відноситься до алергенних, може містити в собі сліди ртуті, надлишок йоду, багато селену.

Є при ГВ фермерські креветки заборонено.

З якого віку можна давати дитині?

Не раніше, ніж з року. Проте багато лікарів вважають, що пізніше, так як для малюків, народжених в наших широтах, креветки – продукт екзотичний і часто стає причиною виникнення алергії. Тому не варто прагнути нагодувати зовсім маленьку дитину цими морепродуктами. Тим більше, що креветки складно віднести до дієтичних компонентів харчування.

Не варто забувати про те, що в диких раках може бути ртуть і занадто багато йоду з селеном.

Питання про те, чи можна давати маленьким дітям фермерські креветки, навіть не варто. Безумовно, немає.

Користь і шкода креветок для здоров’я: висновки. Вопреки розхожій думці, цей морепродукт є далеко не найлегшим і дієтичним.

Так калорійність креветок невисока. У них багато вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів.

Однак подібними властивостями володіють тільки дикі раки, яких набути не так-то просто. Все те, що було вирощено на фермах, містить в собі масу антибіотиків і різних отрутохімікатів. А тому завдає організму людини істотної шкоди.

Але навіть дикі особини можуть бути забруднені ртуттю. А при надмірно рясному включенні в раціон харчування можуть викликати передозування йоду.

Тому креветки при вагітності та годуванні груддю не бажані. Не показані вони і малим дітям.

Користь і шкода креветок

У креветках багато білка, їх вживання корисно для шкіри, зору, серцево-судинної системи. Мінус – велика кількість холестерину, що приводить до виникнення холестеринових бляшок при поєднанні з іншими продуктами і шкоди для нирок при переїданні.

Склад. Зміст вітамінів, мікроелементів в креветках

У креветках є такі вітаміни (розташовані по спадаючій концентрації):

  • Вітамін A. Корисний для зору і шкіри.
  • Вітамін B1. Антиоксидант, впливає на пізнавальну активність, зростання, апетит. Без нього знижується тонус м’язів ЖКТ і серця.
  • Вітамін B2. Позитивно впливає на слизові оболонки, захищає дихальні шляхи від токсинів і взаємодіє з іншими вітамінами.
  • Вітамін B5. Виробляє гормони надниркових залоз, активізує окислювально-відновний процес в організмі.
  • Вітамін B6. Стимулює обмін речовин, бере участь в насиченні клітин глюкозою і утворенні гемоглобіну в крові.
  • Вітамін B9. Фолієва кислота. Необхідна чоловікам для вироблення сперматозоїдів і жінкам в перший триместр вагітності, так як бере участь у створенні та підтримці нормального росту клітин.
  • Вітамін C. Антиоксидант, зміцнює імунітет.
  • Вітамін E. Грає «в зв’язці» з вітаміном A.

Також цей продукт містить:

  • Калій – 260 мг.
  • Фосфор – 220 мг.
  • Сірка – 210 мг.
  • Натрій – 150 мг.
  • Кальцій – 100 мг.
  • Магній – 60 мг.
  • Залізо – 2,2 мг.
  • Цинк – 2,1 мг.
  • Мідь – 0,85 мг.
  • Марганець і йод по 0,1 мг.

Представлене співвідношення розраховане з середніх показників на 100 гр. продукту. Також в них міститься омега 3-6, корисне для формування нервових процесів і необхідне організму для нормальної роботи (в ньому особливо потребують вегетаріанці). Є такі амінокислоти як лізин, тіамін, лейцин. Особливо цінними є в свіжих креветках рідкісні з’єднання молібдену.

За змістом корисних речовин креветки в 10 разів перевершують м’ясні продукти.

Креветки: види і місця промислу

Відомо більше 2 тисяч видів цих ракоподібних. Вони бувають теплокровні і холоднокровні, прісноводні мешкають в океанах.

Ті, які продаються в магазинах найчастіше – промисловий вид Pandalus borealis. Їх добувають в морях нашої країни, а також в Норвегії, Канаді, США, Японії і т.д.

Цікаво, що вітчизняний продукт йде в більшості своїй на експорт, а на наших прилавках – закордонна креветка.

На цінниках можна зустріти напис «варені креветки» або «варена північна креветка». Це означає, що перед охолодженням рака зварили і він втратив частину своїх корисних властивостей. Свіжоморожених креветок знайти складніше (особливо далеко від приморських областей), та й коштують вони в рази дорожче.

Продаються також «королівські креветки». Це – не вид. Швидше, товарний бренд, під яким продають особливо великих особин.

Тропічні тигрові креветки зустрічаються рідко і менш доступні по ціновій категорії, але відрізняються гігантськими розмірами. Вони бувають звичайними, чорними і навіть зеленими. Це вже – окремі види, що мешкають в різних частинах Тихого океану.

Як вибрати якісний продукт

Запах. Ні в якому разі не купуйте креветок «з душком». У нормі вони не повинні мати неприємного запаху.

Колір. В ідеалі повинен бути яскраво рожевим. Побляклий колір означає неправильну заморозку або зберігання.

Хитрий виробник часто спеціально підфарбовує креветок для того, щоб замаскувати ці дефекти.

Ще один важливий момент: зелені вкраплення – цілком нормальне явище для креветок (вони харчуються зеленими водоростями). Більше уваги повинні викликати навіть злегка почорнілі голови. Це ознака несвіжості продукту.

Калорійність

Креветки відносять до низькокалорійних дієтичних продуктів. Залежно від умов, вони мають від 85 до 100 ккал на 100 гр. Тому рекомендовано їх вживання при дотриманні дієт і немає небезпеки їх приготування для дітей.

Користь і корисні властивості продукту для здоров’я людини

Креветка – настільки насичений вітамінами і мікроелементами продукт, що в засобах масової інформації часом з’являється шокуюча інформація.

Кажуть, що харчування креветками при раку дає позитивний ефект.

Ніяких наукових доказів цього постулату немає, але, якщо хворий вірить в цілющі властивості цих рачків, ймовірність одужання дійсно збільшується за рахунок ефекту плацебо.

Лікувальні властивості також полягають в нормалізації роботи кровоносної і серцево-судинної системи при їх планомірному вживанні, а також підвищенні імунітету.

Користь креветок для чоловіків

Для спортсменів, які захоплюються здоровим харчуванням, справжнім відкриттям стануть білкові салати з креветок. До реальної користі м’яса креветки для чоловічої статі можна віднести:

  1. Низьку калорійність, велике кількість білка (а значить, зменшення жирової маси).
  2. Багато кальцію, що зміцнює кістки, нігті, зуби.
  3. Велику кількість вітамінів.

Лізин, який сприяє нормалізації гормонального фону, може попередити імпотенцію, простатит і аденому простати.

Користь креветок для жінок

Жіноче здоров’я зміцнюється при дозованому вживанні м’яса креветок. У ньому є вітамін Е, який називають вітаміном жіночої привабливості. Низькокалорійне м’ясо вживають при дієтах. За проведеними експериментами, також ризик виникнення раку грудей скорочується на 32%.

Користь і шкода креветок при вагітності

Не секрет, що вагітна жінка потребує підвищених дозах йоду, вітамінів та інших корисних речовин. Те ж правило працює і при грудному вигодовуванні. Креветка в це сенсі – рекордсмен. Вона задовольняє добову потребу людини в йоді (0,1 мг), якщо з’їдати її по 100 гр. в день.

Одна умова: продукт повинен бути свіжим і з перевірених джерел. Креветки дуже сильно вбирають у себе токсини і радіацію з навколишнього середовища. Ними можна легко отруїтися, особливо в середніх широтах нашої батьківщини.

Вагітним і жінкам при грудному вигодовуванні рекомендовано 200 г для повного задоволення цієї потреби. Однак слід стежити за проявом алергічних реакцій у малюка.

Не обов’язково пити йодомарін та інші збагачені цією речовиною вітамінні комплекси, якщо в раціоні є креветки. При цьому не варто відмовлятися від звичайного м’яса та інших продуктів, так як це не панацея від усіх бід.

У креветках недостатньо вітаміну С і багато холестерину.

Користь креветок при схудненні

Низька калорійність і насиченість білком – головні якості креветок, якими користуються дієтологи при складанні дієт.

Основна вимога до раціону з креветками – наявність зелені, цитрусових і овочів. Вони виводять велику кількість холестерину, що міститься в креветках, і насичують організм вітаміном С.

Якщо ж цей продукт поєднувати з чим-небудь іншим, то холестеринові бляшки не змусить себе чекати.

Шкода і протипоказання креветок для людини

До протипоказань відносяться алергічні реакції на морепродукти, захворювання печінки. Непомірне вживання може призвести до утворення каменів у печінці і жовчному міхурі. Також не рекомендується їх вживання при цукровому діабеті. Це може призвести до підвищення рівня холестерину в крові.

Отруїтися креветками теж легко. Досить спожити не зовсім свіжий продукт. Особливе побоювання повинні викликати почорнілі голови рачків і наявність снігу в упаковці.

Відповіді на популярні запитання

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варити

Що корисніше: креветки, мідії чи кальмари?

Однозначно відповісти на питання, що з цих морепродуктів корисніше, неможливо, оскільки всі люди різні. Відрізняються і їхні потреби. Одне можна сказати напевно: всі ці продукти містять багато білка і багаті мікроелементами.

Мідії більше підійдуть людям, схильним до зниження гемоглобіну або з іншими проблемами кровотворення. Вони підвищують імунітет трохи краще своїх “побратимів” по столу.

Кальмари допоможуть відновити нестачу вітамінів В6, РР, відновити ліпідний баланс швидко худнучим, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітним (особливо на тлі нікотинової залежності).

Креветки ж – лідер за вмістом йоду, вітаміну А і практично всієї групи вітаміну В, плюс насичені кальцієм. Це означає, що при їх вживанні краще за всіх почуваються шкіра, кістки і нігті. Також є позитивний вплив на зір, репродуктивну та імунну системи.

Як найкраще вживати продукт в їжу?

Найкраще зберігається білок при варінні. Додатковий плюс у тому, що холестерин, який міститься в креветках, не зв’язується з речовинами в маслі. Без такої “підтримки” він легше виведеться організмом.

Якщо ви купили вже варені креветки (вони мають рожевий відтінок), то варити їх вдруге немає ніякої необхідності. Більш того, від повторного виварювання м’ясо рачків може стати жорстким і несмачним.

Краще залити їх окропом кілька разів або розморозити в мікрохвильовій печі.

Якщо ж їх засипати в киплячу воду зі спеціями і зменшити вогонь, але не дати закипіти протягом декількох хвилин, то вони вберуть у себе аромат цих приправ.

Свіжоморожені креветки (дрібні, зазвичай сірого кольору) – найкращий варіант, але їх вже потрібно варити самостійно. Для цього буває достатньо 10-15 хвилин.

Норми вживання креветок в їжу

Для нормального самопочуття досить з’їдати не більше 200 г креветок на день. При перевищенні цієї норми можуть бути неприємні наслідки: утворення каменів у жовчному міхурі, надмірне навантаження на печінку та утворення холестеринових заторів у крові.

Підсумки про користь креветок

Навіть заморожені відварні креветки (саме в такому вигляді ми їх найчастіше бачимо в магазинах) – чудове джерело вітамінів і мікроелементів. Вони містять багато білка і мало жирів. Вживаючи 100 г цих морепродуктів, людина повністю задовольняє свою добову потребу в йоді.

Новини, які допомагають!

Креветки: користь і шкода, калорійність

Креветки завжди вважалися делікатесом. Особливо цінуються великі креветки, розмір яких може досягати 30 см. На жаль, термін придатності свіжих морепродуктів досить короткий, а знайти охолоджені креветки практично неможливо.

Раніше в магазинах частіше продавалися швидкозаморожені креветки, попередньо оброблені парою або відварені.

Тепер легко можна знайти свіжозаморожені креветки, які не піддавалися тепловій обробці, а отже, зберегли в собі більше корисних речовин.

ЗМІСТ

  • Склад і калорійність креветок
  • Користь креветок
  • Шкода креветок

Склад і калорійність креветок

Користь і шкода креветок для організму, калорійність, як правильно варитиКреветки – це корисний дієтичний продукт.

За вмістом білка з цим видом морських мешканців може змагатися далеко не кожен продукт. У 100 г м’яса креветок міститься 18 г повноцінного за амінокислотним складом і легкозасвоюваного білка. При цьому вміст жирів і вуглеводів у ньому мінімально. У багатьох джерелах можна зустріти інформацію про те, що жири в креветках в основному представлені холестерином, тому їх не рекомендується вживати в їжу при атеросклерозі. Це дійсно так, але в 100 г плоті креветок міститься всього близько 2 г жирів, а це зовсім небагато і не може нашкодити при помірному вживанні продукту.

Дуже ціняться креветки за зміст вітамінів і мінералів. У них є всі вітаміни групи В, ретинол і бета-каротин, аскорбінова кислота, а також вітамін Е. Макроелементи представлені натрієм, калієм, кальцієм, магнієм і фосфором, причому їх кількість збалансовано так, що організм може легко і повноцінно їх засвоювати.

Дуже ціняться морепродукти за мікроелементний склад. Креветки багаті йодом, цинком, міддю, хромом, кобальтом, залізом, марганцем, молібденом та іншими речовинами. Всі вони необхідні організму для нормальної життєдіяльності, хоч і в дуже малих кількостях.

Калорійність креветок досить низька. У 100 г м’яса міститься всього 85-90 ккал, тому з огляду на багатий склад, їх можна віднести до корисних дієтичних продуктів.

Користь креветок

Про користь морепродуктів для людини відомо ще з незапам’ятних часів, а креветки – один з найдоступніших видів серед морських делікатесів. Для людини вони в першу чергу виступають у якості джерела білка.

Вони допоможуть організму відновитися після хвороб, травм, перенесених операцій. Креветки та інші морепродукти завжди присутні в раціоні спортсменів і людей, які дотримуються гіпокалорійних дієт.

При відсутності протипоказань вони корисні для дітей і підлітків, оскільки білок – це “будівельний матеріал” для зростаючого організму.

Варто відзначити користь креветок для серцево-судинної системи, оскільки в них містяться макроелементи та вітаміни, що живлять серцевий м’яз.

Йод, яким багаті креветки, необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози, без них неможливий нормальний обмін речовин в організмі, ріст і розвиток.

Вживання в їжу креветок корисно для профілактики таких захворювань, як гіпотиреоз, базедова хвороба і кретинізм у дітей.

Люди, які регулярно вживають у їжу морепродукти, рідше скаржаться на втому, поганий настрій, зниження працездатності, погіршення пам’яті та уваги.

Вміщені в креветках мідь, марганець і цинк також виконують в організмі важливі функції. При їх нестачі порушується обмін речовин, робота кровотворної системи і зростання кісткової тканини.

Креветки дуже корисні для чоловіків, оскільки в них міститься чимало цинку, від концентрації якого безпосередньо залежить репродуктивна функція.

Цей важливий мікроелемент бере участь у синтезі чоловічих статевих гормонів і гормону росту, покращує продукцію насінної рідини та забезпечує нормальне функціонування передміхурової залози.

Достатнє вживання продуктів, багатих цинком, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань простати та інших органів.

Шкода креветок

Креветки, як і всі морепродукти, є потенційним алергеном. Причому зловживання ними може призвести до розвитку небажаної реакції навіть у тих, хто ніколи не страждав на алергію. З цієї ж причини креветки потрібно з обережністю давати дітям, особливо схильним до алергії.

Цей продукт містить багато білка

Цей продукт містить багато білка, тому при вираженому порушенні функції нирок креветки можна вживати в обмеженій кількості. При дотриманні лікувальної дієти, що обмежує надходження в організм білка, від них доведеться відмовитися повністю.

На жаль, морські мешканці накопичують в собі не тільки корисні речовини, але і шкідливі, якими може бути забруднена морська вода. Саме тому найбільшу перевагу віддають креветкам, виловленим в морях біля берегів країн, які здійснюють якісний контроль своєї продукції.

Купуючи заморожені креветки, слід звернути увагу на їх термін придатності і зовнішній вигляд. Якщо в пакеті багато льоду, а креветки злиплися між собою, то їх купувати не варто.

Швидше за все, це свідчить про те, що були порушені умови їх зберігання, в результаті чого морепродукти втратили свої корисні якості.

Leave comment