Сир сулугуні: користь і шкода, рецепт з фото і калорійність

Страви грузинської кухні відомі й улюблені в усьому світі. Одним з найяскравіших і відомих можна вважати сир сулугуні, який має велику кількість шанувальників у багатьох країнах. У слов’янських народів цей вид сиру користується особливою популярністю. На смак він солонуватий і має кисломолочний присмак, практично не має запаху.
Колір сиру безпосередньо залежить від молока, з якого він виготовлений, і може бути різних відтінків, від білого до кремового. Дуже часто для приготування беруть молоко кози, корови або буйвола, також нерідко використовується суміш цих видів. Цей сир може бути копченим або з різними начинками.
Батьківщиною цього чудового продукту вважається місто Самергело. Згідно з грузинськими повір’ями, назва цього сиру походить від двох слів: душа і серце.
Як їдять сулугуні в Грузії
У Грузії цей сир найчастіше вживають з хлібом, запиваючи місцевими домашніми винами. Перед подачею на стіл його нарізають шматочками і посипають зеленню, також часто подається гострий соус. Однак сулугуні можна вживати не тільки як самостійне блюдо, але й як прекрасне доповнення до різних салатів, пирогів, м’яса і морепродуктів.
Ну і звичайно ж, жоден хачапурі не обходиться без цього чудового сиру. Давайте розглянемо користь і шкоду сиру сулугуні.
Користь сиру сулугуні
Сир сулугуні не тільки має неповторний смак, але й корисні властивості для організму. Він має досить високу калорійність — близько 290 ккал на 100 грам. Про користь цього сиру свідчить його склад: безліч вітамінів, фосфор, залізо, магній, калій, натрій. І не кажучи вже про те, що він дуже багатий білком.
Сулугуні дуже підходить тим, хто дотримується правильного харчування. Часто його рекомендують вживати дітям і вагітним жінкам, що вже свідчить про його користь.
Навіть незважаючи на його калорійність, цей продукт можна вживати під час дієти, потрібно лише знати міру. Він прекрасно втамовує відчуття голоду і відновлює ваші сили.
З медичної точки зору він допомагає знизити холестерин і розріджує кров, що дозволяє зменшити ризик виникнення атеросклерозу. Він підвищує ваш імунітет, нормалізує гормональний фон і вирішує проблеми з обміном речовин. Звичайно, все це при регулярному вживанні.
Також сулугуні хороший для дівчат і жінок, які люблять стежити за своєю зовнішністю. Він допоможе запобігти появі зморшок і помітно поліпшить стан шкіри та волосся.
Шкода сиру сулугуні
Цей сир є повністю натуральним продуктом, він не має шкідливих елементів і добре засвоюється, тому його можна вживати практично всім. Єдине виключення – це люди з непереносимістю лактози.
Однак слід враховувати, що абсолютно нешкідливим цей сир можна вважати, тільки якщо він не проходив ніяких термічних обробок і не має хімічних добавок у своєму складі.
Зараз дуже поширеним стало, коли виробники при приготуванні копченого сиру використовують рідкий дим, але всім відомо, що цю добавку не можна вважати корисною. Тому такий сир варто вживати з обережністю і в обмеженій кількості. Це особливо важливо для людей із захворюваннями нирок, гастритами та виразками.
Також варто звернути увагу тим, у кого є надлишкова вага і хто бажає схуднути: для вас цей сир можна вживати в невеликій кількості, враховуючи його калорійність. Це не означає, що його необхідно зовсім виключити, просто потрібно враховувати енергетичну цінність усіх продуктів.
Також не варто вживати сулугуні в смаженому вигляді, це підвищує його калорійність у кілька разів.
Відео по темі статті
Як приготувати національне грузинське блюдо еларджі
Жирність коров’ячого молока
Яка жирність у коров’ячого молока, скільки в ньому калорій, чим воно корисне для організму
Чим корисне козяче молоко для нашого здоров’я, яка у нього жирність і калорійність
Найкрасивіші шпалери для вашої кухні
Вибираємо дизайн штор на кухню
Моя кухня – моя гордість!
Способи зберігання грудного молока
Про всі способи зберігання сцеженого грудного молока докладно.
Сир сулугуні: користь і шкода, відгуки лікарів
Справжні цінителі смачної їжі полюбили сир сулугуні. Користь і шкода сиру, батьківщиною якого вважається Грузія, відомі небагатьом споживачам. Але ж на основі цього продукту ми готуємо безліч смачних страв, в тому числі і улюблене багатьма хачапурі.
Загальні аспекти виробництва сирів відомі багатьом. Основу такої продукції становить молоко. Як же робиться сир сулугуні? Користь і шкода, калорійність такого частування сьогодні на порядку денному.
За основу беруть необов’язково коров’яче молоко. При виробництві сиру сулугуні сировари можуть змішувати декілька сортів молочного напою, в тому числі буйволине, козяче, овече.
На замітку! Якісний сир грузинського походження має відносно високу вартість. Найкращими смаковими якостями володіє сир сулугуні, виготовлений з молока буйвола.
Не можна сир сулугуні віднести до дієтичних продуктів, оскільки в порції вагою в 100 г налічується майже 300 кілокалорій. Однак лікарі-дієтологи кажуть, що навіть під час дієти можна поласувати таким частуванням.
У сирній продукції міститься велика кількість білка, легкозасвоюваного нашим організмом. Ми отримаємо заряд енергії, активізуємо метаболічні процеси і запустимо процес спалювання жиру та нарощування м’язової маси.
Хімічний склад:
- тіамін;
- амінокислоти;
- рибофлавін;
- вітамін РР;
- кальцій;
- аскорбінова кислота;
- цинк;
- вітамін В9;
- фосфор;
- феррум;
- калій та ін.
Сир сулугуні виробляють за технологією, схожою з приготуванням італійського продукту «Моцарелла». Обов’язково готова продукція поміщається в розсіл, який і надає сулугуні незрівнянний смак і аромат.
Про довголіття жителів Кавказу і їх міцне здоров’я можна говорити практично нескінченно. Справа не тільки в джерельній воді і гірському повітрі. Жителі Грузії кажуть, що зберегти своє здоров’я їм допомагає горезвісний сир сулугуні. Насправді цей продукт має ряд цілющих властивостей, що підтверджують і лікарі.
Корисні властивості сулугуні:
- зміцнення кісткової тканини;
- профілактика ревматизму і остеопорозу;
- перешкоджання утворенню тромбів;
- очищення судин;
- зміцнення серця;
- нормалізація травлення;
- підтримка роботи щитовидної залози.
Особливу цінність розсолу грузинський сир має для травного тракту. Лікарі помітили, що люди, які регулярно вживають сулугуні, менше схильні до порушень стільця, кишкового дисбактеріозу та інших проблем.
Порція сиру сулугуні допоможе позбутися почуття голоду. При цьому ви можете не хвилюватися, що з’їдені калорії трансформуються в підшкірний жир. Сир сулугуні сприяє повноцінному засвоєнню поживних мікро- і макроелементів, але перешкоджає утворенню жирових відкладень.
Тепер про можливу шкоду. Категорично протипоказано вживати сирний продукт тим, хто страждає від непереносимості лактози. Не забувайте, що основу сулугуні становить коров’яче молоко або суміш молочних напоїв.
Перелік протипоказань:
- виразкова хвороба шлунка;
- підвищена шлункова кислотність;
- ниркові недуги;
- мочекам’яна хвороба.
У розсолі міститься багато солі, тому зловживати сиром сулугуні небажано.
Грузинська класика
Ви, напевно, здогадалися, що мова піде про хачапурі. У традиційному рецепті використовують саме сир сулугуні. Сьогодні існує багато рецептів приготування грузинського кисломолочного продукту в домашніх умовах. Але якщо у вас є можливість придбати якісний готовий сулугуні, так і зробіть.
Складові:
- борошно пшеничне вищого сорту – 3 ½ склянки;
- сіль – 1 чайн. ложка;
- кефір – 1 ½ склянки;
- харчова сода – 1 чайн. ложка;
- рафінована олія;
- сулугуні – 300-400 г;
- часникові зубчики – 2 штуки;
- цукровий пісок – 1 чайн. ложка.
Приготування:
- У зручну миску наливаємо кефір кімнатної температури. Якщо кисломолочний напій був в холодильнику, трохи підігрійте його.
- Додаємо в кефір харчову соду, цукровий пісок і дрібнозернисту сіль.
- Все гарненько розмішуємо і починаємо вводити борошно.
- Спочатку в мисці вимішуємо тісто. Коли процес стане скрутним, перекладаємо масу на робочу поверхню.
- Вимішуємо тісто вручну, додаємо ще муки. Виходить м’яке, еластичне тісто. При цьому воно не липне до долонь.
- Тепер приготуємо начинку. Сир сулугуні натираємо на маленькому тертці. Сюди ж додаємо подрібнені на прес часникові зубчики.
- З шматочка тесту розгортаємо пласт і надаємо йому круглу форму.
- На одну половину викладаємо сирну начинку.
- Зліплюємо краю, зайве тісто відрізаємо. Можна скористатися фігурним ножем або готувати хачапурі у вигляді коржів.
- На розпеченій олії обсмажуємо хачапурі.
- Перевертаємо і обсмажуємо до появи золотистої скоринки з іншого боку.
- Щоб усунути зайве масло, хачапурі можна викладати спочатку на паперову серветку.
Незвичайна сирна закуска
У Грузії, і не тільки, сир сулугуні обсмажують в клярі. Вийде смачна закуска для вашого столу. Спробуйте і ви, тим більше процес її приготування займе зовсім небагато часу.
Складові:
- сулугуні – 200 г;
- рафінована олія;
- майонез – 100 мл;
- яйце куряче – 1 штука;
- борошно пшеничне вищого сорту – 100 г.
Приготування:
- Сир сулугуні дістаємо з розсолу і просушуємо паперовою серветкою. Нарізаємо продукт скибочками.
- Збиваємо в піалі куряче яйце. Сюди додаємо майонез, борошно. Всі інгредієнти збиваємо до однорідної консистенції.
- Рафінована олія розігріваємо в сковороді.
- Кожен шматочок сулугуні обмакаємо в приготованому клярі.
- Викладаємо на сковороду і обсмажуємо на середньому вогні.
- Сир прожарюємо до появи золотистої скоринки.
- До столу смажений сир сулугуні подають з зеленню і різними гострими або пряними соусами.
Користь і шкода сиру сулугуні: склад, вплив на організм і рецепт
Сир сулугуні, користь і шкоду якого слід з’ясувати перед вживанням, характеризується незвичайним солонувато-кислим смаком з гострими нотками. Він використовується для приготування різних страв.
Як виготовляють сулугуні
Сир виготовляють з буйволиного або коров’ячого молока. Рідко використовують овече або козяче. У нього додають натуральну сичужну закваску. Коли молоко згортається, отриману суміш сушать, потім піддають термічній обробці при високих температурах.
Наступний етап – чеддерізація, або бродіння. Завдяки цьому сир стає більш щільним і набуває характерної слоїстості. Після чеддерізації слідує плавлення і пресування в циліндри невеликого розміру. Щоб надати сулугуні незвичайний смак, його можуть обсмажувати, запікати і коптити.
Склад і калорійність сиру
Сулугуні – натуральний продукт, що містить безліч поживних речовин, які підтримують злагоджену роботу органів і систем:
- вітаміни: В1, В2, Е, С, D, РР, А;
- мінеральні елементи: кальцій, залізо, натрій, магній, сірка, фосфор, калій.
У 100 г сулугуні містяться:
компоненти | Кількість, в% |
білки | 20,5 |
вуглеводи | 0,4 |
жири | 22 |
вода | 51,9 |
зола | 5 |
жирні кислоти | 14 |
органічні кислоти | 1,5 |
дисахариди | 0,4 |
Хоча в продукті і присутня мінімальна кількість вуглеводів, енергетична цінність його досить висока: на 100 г припадає в середньому 300 ккал.
Калорійність сулугуні залежить від його виду, способу приготування і додаткової обробки:
смажений | 376 ккал |
копчений | 255 ккал |
домашній | 283 ккал |
Корисні властивості сиру сулугуні
Грузинський сир при регулярному вживанні надає на організм позитивний вплив завдяки своєму складу:
- Кальцій з фосфором – відповідають за формування і розвиток кісткової тканини, підтримують міцність опорно-рухового апарату. Необхідні для зубної тканини.
- Амінокислоти і білки – відповідають за процес синтезу м’язової тканини, регулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
- Мінеральні сполуки – сприятливо впливають на психоемоційний стан людини і ЦНС. Сприяють профілактиці таких захворювань, як остеопороз і атеросклероз. Активізують процес вироблення серотоніну – гормону, що поліпшує настрій, що бореться з тривожними і депресивними станами. Серотонін також допомагає нормалізувати сон, усунути безсоння.
- Жири та насичені кислоти – джерело енергії, яка необхідна для функціонування всього організму, процесів травлення і обміну речовин.
- Вітаміни – допомагають відновлювати і підтримувати тонус і еластичність стінок кровоносних судин, попереджаючи формування холестеринових бляшок і кров’яних згустків. Зміцнюють імунну систему, збільшують опірність організму до вірусів та інфекцій, знижуючи ризики простудних захворювань.
- Магній і калій – покращують роботу серця: зміцнюють міокард і підтримують стабільний ритм. Компоненти уповільнюють процеси старіння. Корисний продукт для літніх людей, оскільки попереджає ряд вікових захворювань, особливо ті, що вражають опорно-руховий апарат.
- Вітаміни групи В – регулюють роботу травного тракту, завдяки чому краще і швидше перетравлюється їжа, повністю засвоюються поживні елементи. Попереджають появу застійних процесів в кишечнику.
- Вітаміни A і B2 – позитивно впливають на шкірний покрив.
- Вітаміни C і E – забезпечують виведення з організму токсичних речовин, шкідливих радіонуклідів, негативний вплив яких збільшує ризик розвитку ракових захворювань.
- Вітамін E – позитивно позначається на жіночій репродуктивній системі, допомагає підтримувати здоров’я і красу волосся і нігтів.
Крім того, вживання сиру допомагає усунути і попередити дифузні процеси в підшлунковій і щитовидній залозах. Щоб сулугуні приніс користь організму, потрібно вибирати якісний, натуральний продукт, а не підробку. Приготувати корисний продукт можна і самостійно.
Для дітей
Натуральний сулугуні допомагає у формуванні та зміцненні дитячого організму. Завдяки тому, що сир містить високу концентрацію кальцію, він сприятливо впливає на кістково-м’язову систему, роботу і стан серця і судин.
Продукт допомагає регулювати діяльність центральної нервової системи, підвищує опірність організму до стресів та перевтоми. Дитині можна починати давати сир з 3 років. Якщо немає проблем з роботою нирок, у невеликій кількості (до 10 г) сулугуні можна вводити в раціон харчування починаючи з 1,5 року.
При схудненні
Сир можна використовувати під час дієт з метою позбавлення від зайвих кілограмів. Наявність великої кількості білка забезпечує тривале відчуття насичення. Якщо при дотриманні суворого раціону як перекус з’їдати скибочку сулугуні, можна купірувати голод, зменшуючи ймовірність зриву.
Сир сприяє спалюванню підшкірного жиру завдяки поліпшенню і прискоренню обміну речовин, нормалізації травних процесів і кишкової перистальтики. Але зловживати його кількістю не можна.
При схудненні, якщо дотримуються дієти, сулугуні необхідний для того, щоб попередити розвиток патологічних процесів в організмі, що виникають внаслідок недостатньої кількості вітамінів і мінеральних елементів.
Чи можна вживати вагітним і годуючим жінкам
Під час вагітності сулугуні допоможе наситити організм жінки всіма необхідними вітамінами і мінералами, які позитивно впливають на формування і розвиток плоду. Особливо рекомендується вживати сир вагітним, у яких спостерігається недостатній набір ваги, анемія або поганий апетит.
Після пологів і під час грудного годування сулугуні сприяє нормалізації гормонального фону і поліпшенню психоемоційного стану. Завдяки цьому попереджається післяпологова депресія. Позитивний вплив на ЦНС сприяє поліпшенню настрою.
Використання інгредієнта в кулінарії
Завдяки своєму незвичайному, пікантному смаку сулугуні використовується в кулінарії як добавка до різних овочевих і м’ясних страв. Сир відтіняє і підкреслює смакові якості основних інгредієнтів, роблячи їх більш виразними.
Сулугуні додають в салати зі свіжих овочів, використовують як начинку для хачапурі і гарячих бутербродів, для приготування крем-супів, пирогів і запіканок. Сир відмінно поєднується з морепродуктами, м’ясними стравами, яйцями.
Щоб приготувати смачну, поживну і швидку закуску, достатньо обсмажити сир у паніровці в невеликій кількості рослинного масла.
Як зробити сир сулугуні в домашніх умовах
Щоб бути впевненим у якості та натуральності продукту, його можна приготувати самостійно. Для цього знадобляться наступні інгредієнти:
- молоко коров’яче максимальної жирності – 1 л;
- сир – 1 кг;
- яйця – 3 шт.;
- вершкове масло – 100 г;
- сіль – щіпка.
Молоко доводять до кипіння, всипають сир. Інгредієнти постійно перемішують і нудяться на повільному вогні протягом 1 години. Після приготування відставляють остигати, потім проціджують через сито. В отриману суміш вводять решту складових. Варять 10 хвилин до придбання однорідної консистенції.
Масу викладають в ємність, дно попередньо змащують невеликою кількістю масла. Ємність ставлять у холодильник на 4 години.
Як правильно вибрати і зберігати продукт
Термін зберігання сиру становить 50 днів. Тримати продукт рекомендується в холодильнику, ємність щільно закривають. Щоб сулугуні не втрачав своїх якостей, його потрібно зберігати в розсолі, який можна приготувати самостійно.
Для цього потрібно в 1 л води кімнатної температури розмішати 2 ст. л. солі. Не можна використовувати йодовану, оскільки йод завдає руйнівної дії на ферменти в складі і корисну молочну мікрофлору.
Сир складають у скляну ємність і заливають приготовленим розсолом.
Якщо купувався продукт в кіоску, після розтину герметичної упаковки його потрібно перекласти в харчовий папір, зберігати не більше 7 діб.
Купуючи магазинний сир, потрібно звертати увагу на ряд нюансів, які допомагають упевнитися в тому, якісний він або підробка.
Етикетка
Упаковка повинна бути герметично запаяна без будь-яких пошкоджень. На етикетці має бути зазначено термін придатності, дата виготовлення, виробник і склад.
Якщо присутні ароматизатори, емульгатори та інші добавки, цей сир непридатний для дитини. Якщо продукт якісний, то на етикетці вказані тільки 3 компоненти: молоко, сичужна закваска і сіль.
Рекомендується купувати сир у прозорій упаковці, через яку він добре проглядається і прощупується структура.
Зовнішній вигляд
На якість сиру вказують його зовнішній вигляд і колір. Свіжий продукт має молочний або кремовий відтінок. Допускається домішка жовтого. Це залежить від того, яке молоко використовували.
Форма і структура
Сулугуні продається у вигляді косички, палички або невеликої сирної головки. Структура повинна бути щільною і шаруватою, але в міру еластичною. При натисканні не виділяється рідина, але сир і не сухий. У структурі можуть бути присутніми невеликі порожнечі, що мають різну форму.
Можлива шкода від вживання
Шкода для організму сир може нанести в тому випадку, якщо до його вживання є протипоказання:
- захворювання травної системи з гострим перебігом;
- вроджена чи набута непереносимість лактози;
- хвороби нирок і органів сечовидільної системи, ниркова недостатність;
- гіпертонія;
- надчутливість до компонентів, що використовуються для виготовлення.
Заборонено їсти сулугуні людям, які мають медичні протипоказання до вживання солі. Надмірне споживання сиру може призвести до набряклості внаслідок застою рідини в організмі.
З усіх видів сулугуні найбільш шкідливим вважається копчений. Це пов’язано з тим, що в процесі приготування таким способом втрачається частина важливих ферментів, а на їх місці утворюються шкідливі канцерогени. Копчений сир не можна давати дітям, дорослі можуть вживати його в обмеженій кількості.
Сир сулугуні: користь і шкода, скільки калорій, з чого складається, як є на дієті
Сулугуні – один з сортів традиційних маринованих сирів Грузії. Назва пов’язана з батьківщиною виробу – Самегрело. Грузинські легенди свідчать, що найменування – з’єднання термінів «обіцяй», що означає «душа», і «гулі» – «серце».
Цьому сорту властивий солонуватий смак, приємний аромат, щільна, але еластична текстура. Основна складова – пастеризоване молоко корови або буйвола. Виготовлення відбувається за спеціальними технологіями, отриманий продукт на встановлений термін (1-2 доби) залишають дозрівати в солоному розчині. Сир білий за кольором, іноді має жовтуватий відтінок.
Склад і корисні властивості сиру сулугуні
У сирі міститься велика кількість важливих мінералів (кальцій, калій, натрій, фосфор, магній, залізо), кислот, амінокислот, органічних і неорганічних сполук, які дають користь нашому організму. Також продукт багатий на вітаміни А, В1, В2, С, Е, Д, РР.
Сулугуні сприяє зниженню ламкості кісток і суглобів, поліпшенню кровообігу і метаболізму. Його вживання сповільнить розвиток захворювань, допоможе зберегти молодість і здоров’я, підвищить ефективність роботи імунної системи.
Сир сулугуні: калорійність
Енергетична цінність продукту на 100 грам приблизно дорівнює 290 ккал. Однак калорійність зумовлена методами приготування і подальшої обробки. Якщо порівнювати домашній і магазинні молочні продукти, то харчова цінність у них буде відрізнятися.
Сир сулугуні: користь і шкода
Продукт лікарі рекомендують включити у свій тижневий раціон, оскільки він наділений великою кількістю цілющих властивостей:
- поліпшення функціонування опорно-рухового апарату;
- зміцнення зубів, кісток і суглобів;
- прискорення кровообігу;
- освітлення і оздоровлення шкіри;
- нормалізація гормональної, психоемоційної систем;
- регулювання артеріального тиску;
- запобігання формуванню атеросклерозу, утворення згустків крові.
- Навіть незважаючи на всі корисні властивості, сир сулугуні – не той продукт, який можна їсти всім.
- Дієтологи і терапевти виділили мінуси продукту і описали протипоказання:
- Сулугуні має досить високу калорійність, через що надмірне вживання може спровокувати набір зайвої ваги.
- Жири, які містяться в складі, сприяють появі холестеринових бляшок на стінках судин (якщо вживати сир в необмеженій кількості).
- Сіль затримує рідину, викликає набряклість, уповільнює відтік лімфи, дратує шлунково-кишковий тракт.
- Люди, які страждають проблемами з нирками і сечовивідними шляхами, змушені обмежити вживання продукту до мінімуму.
- Категорично забороняється їсти сир при непереносимості лактози або алергії на молочну продукцію.
- Тим, хто має розлади шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразки, коліти, діареї), варто відмовитися від вживання копченого сиру.
- При термічній обробці починаються процеси глікірування (процес вироблення цукру), виділяються шкідливі токсини, збільшується калорійність, тому сулугуні краще не смажити і не запікати.
Чи корисний сулугуні при схудненні
Ті, хто дотримується режиму харчування, хвилюються питанням – чи можна вживати сир сулугуні на дієті. Відповідь однозначна – можна і потрібно. Це пов’язано з тим, що вміст жиру в ньому незначне.
Відмінним варіантом здорового перекусу стане сир сулугуні з скибочкою житнього хліба, базиліком і томатом черрі. Він чудово впорається з почуттям голоду і відновить енергію. Цей різновид сиру не викликає тяжкості в шлунку, моментально розщеплюється, не перетворюючись на жири. Стимулює прискорення метаболізму, перешкоджаючи накопиченню зайвої ваги.
Сулугуні вживають як самостійне блюдо, так і в поєднанні з іншими продуктами, додаючи у різні шедеври кулінарії.
Зберігають його в холодильнику в герметичній вакуумній упаковці не більше місяця.
Даний делікатес популярний у багатьох країнах світу завдяки незвичайним якостям. Він корисний, смачний, універсальний. Сулугуні можна сміливо додавати в раціон дітей, вагітних жінок, людей похилого віку. Щоб запобігти неприємним ситуаціям, варто враховувати як користь, так і шкоду цього продукту, тонкощі приготування і зберігання, не забувати про почуття міри. А ви любите сулугуні?
Сир сулугуні
Сир сулугуні – один з яскравих представників грузинських сирів розсолів, традиційний продукт, на виробництво якого влада Грузії отримала патент. Назва сулугуні трактується по-різному, за однією з версій слово позначає «приготований з сироватки», за іншою містить грузинські слова обіцяй (душа) і гулі (серце). Форма головки сиру сулугуні – низький циліндр діаметром 15-20 см і масою від 0,5 до 1,5 кг, із закругленими краями, без скоринки. Сулугуні володіє свіжим кисло-молочним смаком і ароматом, в міру солоним. Текстура сиру сулугуні шарувата, щільна, але еластична, з невеликою кількістю пустот різної форми. Сулугуні виробляють з коров’ячого або буйволиного молока відповідно до Держстандарту, за яким колір продукту може бути від білого до світло-жовтого. Приготований за особливою технологією сир поміщають у солоний розчин, в якому сулугуні зріє і зберігається.
Калорійність сиру сулугуні
Калорійність сиру сулугуні становить 290 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості сиру сулугуні
У складі продукту: пастеризоване молоко, харчова сіль і сичужний закваска. Сир сулугуні містить необхідний організму тваринний білок високої якості, який є будівельним матеріалом для клітин. У сулугуні присутні вітаміни групи В, а також кальцій, який відповідає за міцність кісткової тканини і зубів.
Шкода сиру сулугуні
Сир сулугуні містить жири, які провокують появу холестеринових бляшок на стінках судин, тому надмірне вживання продукту небажано. У сирі присутня сіль, яка затримує рідину і веде до набряків і підвищення артеріального тиску. Особам, які мають індивідуальну непереносимість лактози, потрібно з обережністю пробувати сир сулугуні.
Вибір і зберігання сиру сулугуні
Сир сулугуні виробляють у вигляді класичних головок, млинців та рулетів з різноманітними начинками.
Купувати сулугуні доцільно в вакуумних заводських упаковках, щоб уникнути попадання хвороботворних мікроорганізмів на поверхню сиру в процесі неналежної якості транспортування, зберігання та продажу.
Термін зберігання сиру сулугуні не перевищує 50 днів, сир потрібно зберігати в холодильнику в герметично закритій скляній тарі або контейнері з вакуумною кришкою. Ідеально зберігати сулугуні в розсолі, в якому він дозрівав.
Сир сулугуні в кулінарії
Сир сулугуні вживають у натуральному вигляді в якості інгредієнта сирної тарілки або в поєднанні з пряною зеленню, коржем або тонким лавашем і келихом вина.
Сулугуні зустрічається в копченому вигляді, причому не тільки головки, але і рулети з начинками, наприклад, з волоського горіха. Сир сулугуні додають в салати, гарячі закуски; він є традиційною начинкою класичних хачапурі.
Сулугуні відмінно поєднується з м’ятою, базиліком і тархуном.
Корисні властивості сулугуні для людини
Сир сулугуні відноситься до ропним сирами. Істинний сулугуні виробляють на Північному Кавказі з коров’ячого або козячого молока (рідше використовується молоко буйволів або овець).
За смаковими характеристиками сулугуні можна порівняти з «Адигейським» сиром, але останній більш прісний.
Крім цільного молока, при виготовленні використовується молочнокисла закваска і сироватка, багата вітамінами групи B, необхідними для нормальної роботи нервової системи.
Консистенція продукту – м’яка. Головки круглої форми покриті характерними ямочками. На прилавках магазинів можна побачити різні варіанти класичного сиру – барила, нитки, косички. По-справжньому корисним вважається саме класичний м’який сир сулугуні без застосування копчення та інших методів обробки.
Корисні властивості
Сир сулугуні містить велику кількість амінокислот, необхідних для нормального функціонування найважливіших систем організму, включаючи серце, судини, кістково-м’язовий апарат.
Продукт позитивно впливає на стан судин, роблячи їх більш міцними і еластичними, знижуючи ризик розвитку тромбозу та атеросклерозу.
Людям з підвищеним холестерином рекомендується включати цей вид сиру в меню хоча б 1-2 рази на тиждень, оскільки речовини, що містяться в ньому, розщеплюють надлишки холестерину, пов’язують їх і виводять з організму.
З цієї ж причини продукт буде корисний при ожирінні печінки. Амінокислоти допомагають налагодити обмінні процеси і «ліквідувати» запаси огрядних клітин, які негативно впливають на роботу серця, печінки і підшлункової залози.
Великий вміст кальцію дозволяє включати сулугуні в раціон ослаблених дітей і підлітків, особливо при наявності ознак рахіту.
50-100 г сулугуні на тиждень є відмінним засобом профілактики остеопорозу та інших патологій, при яких кісткова тканина втрачає солі кальцію, в результаті чого кістки стають крихкими і часто ламаються.
При відсутності протипоказань продукт можна вживати літнім людям і вагітним жінкам, у яких майже половина запасів кальцію витрачається на підтримання життєдіяльності плода.
Інші корисні властивості сиру сулугуні:
- стабілізує кров’яний тиск;
- знижує ризик інсультів і інфарктів (особливо у осіб старше 45-50 років);
- допомагає контролювати емоційний стан;
- покращує потік крові і процеси кровотворення;
- перешкоджає розвитку варикозної хвороби;
- нормалізує гормональний баланс.
Сулугуні містить триптофан, що допомагає боротися з депресією, станом хронічного стресу і підвищеної втоми. Триптофан позитивно впливає на емоційний стан людини, тому він корисний тим, чия професійна діяльність пов’язана з частими стресовими ситуаціями.
Сулугуні для схуднення
Даний вид сиру дієтологи рекомендують включати в меню людям, що бажають позбутися від зайвих кілограмів. Чим більше вага людини, тим більше білка йому потрібно для нормальної роботи м’язів, які відповідають за спалювання жирових клітин.
Всі сорти сиру містять багато білка, але при цьому більшість з них дуже жирні. Наприклад, улюблені багатьма «Український», «Костромський» і «Голландський» сири містять близько 40-55 г жиру на 100 г продукту.
Це дуже багато, враховуючи, що 100 г сиру – це всього 4-5 тонких скибочок, тому продукти з цієї групи зазвичай не радять вживати огрядним людям.
Інакше справа йде з сулугуні. Його жирність майже в 2 рази менше, ніж у інших сирів, тому сулугуні є відмінним варіантом для перекусу або доповнення до вечері. При цьому білок, який міститься в продукті, швидко розщеплюється і легко засвоюється, не викликаючи відчуття тяжкості в шлунку.
Сир сулугуні, безсумнівно, приносить користь організму, але в деяких випадках він може заподіяти шкоду, тому важливо знати, в яких випадках від його вживання варто відмовитися.
Шкода і протипоказання
Сулугуні – натуральний продукт з високими поживними властивостями, тому при розумному вживанні він не може нашкодити організму людини. Проте, вживати його при деяких діагнозах не варто. Протипоказаннями для включення даного продукту в меню є:
- алергія на молочний білок;
- травні розлади в стадії загострення;
- лактазна недостатність (нестача травних ферментів, що розщеплюють молочний цукор);
- набряки і водянка внутрішніх органів;
- прийом антидепресантів.
Обмежити споживання сулугуні варто хворим на артеріальну гіпертонію, оскільки продукт містить багато солі, що провокує затримку рідини в організмі і сприяє розвитку набряків.
Від сиру, обробленого «рідким димом», краще відмовитися зовсім, оскільки дана добавка містить багато канцерогенів і може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту. Часте вживання їжі з канцерогенами може стати однією з причин розвитку раку!
Чи можна вагітним і годуючим?
При відсутності алергії і помірному споживанні сулугуні не приносить шкоди організму майбутньої мами і плоду, що розвивається. Великий вміст білка і вітамінів допомагає заповнити запаси необхідних елементів і підтримати організм, ослаблений підвищеними навантаженнями.
В період лактації продукт також не слід виключати з раціону, оскільки він багатий на кальцій, необхідний для достатнього вироблення молока і запобігання проблем з нігтями і волоссям.
Вагітним і годуючим жінкам можна вживати тільки натуральний сулугуні – копчені сорти збільшують ймовірність алергічних реакцій і негативно впливають на організм новонародженої дитини і плоду.
Склад і калорійність
Енергетична цінність натурального сулугуні становить 285 калорій. Продукт майже не містить вуглеводів, зате білка на 100 г припадає понад 21 г. Жирність сиру – близько 22,5 г, що в 2 рази менше в порівнянні з твердими і напівтвердими сирами.
Вітамінний склад:
вітамін | кількість |
B1 | 0,07 мг |
B2 | 0,5 мг |
E | 0,3 мг |
D | 0,715 мкг |
C | 0,69 мг |
PP | 5,5 мг |
Бета-каротин | 0,06 мг |
ретинол | 0,12 мг |
ніацин | 0,42 мг |
Мінеральний склад:
Макро- і мікроелементи | кількість |
Залізо | 0,62 мг |
натрій | 1050 мг |
калій | 105 мг |
магній | 36 мг |
кальцій | 650 мг |
фосфор | 420 мг |
сірка | 204 мг |
Зберігання
Зберігати сулугуні слід в холодильнику в контейнері або закритому посуді, заповненому розсолом, не більше 3 місяців. Після закінчення цього терміну сир втрачає свій запах і смакові якості і швидко покривається пліснявою. Вживати в їжу такий продукт не можна.
Збільшити термін зберігання можна, якщо скористатися наступними рекомендаціями:
- помістити сир в свіже коров’яче або козяче молоко на 30-60 хвилин;
- півкіло солі розмішати в 1 літрі холодної кип’яченої води і помістити в нього продукт;
- залишити сир в отриманому розчині солі на 24 години, після чого перекласти в менш концентровану рідину (200-250 г солі на літр води).
При даному способі зберігання сир придатний в їжу до 5-6 місяців.
Як вибрати?
При виборі сулугуні слід звертати увагу на кілька основних характеристик – вони допоможуть визначити, якої якості продукт представлений на прилавку.
- Колір. Він повинен бути кремовим або молочним. Допускається наявність жовтуватого відтінку. Абсолютно жовтий сир можна купити тільки на Кавказі, оскільки він виробляється з молока буйволиць. Саме такий сир містить максимальну кількість триптофану.
- Консистенція. Сулугуні має щільну і еластичну консистенцію з невеликими ямками і пустотами. «Гумовий» сир виготовляється з порушеннями технологій виробництва.
- Смак. Злегка солонуватий (солі повинно бути в міру). Дуже солоний сулугуні негативно позначиться на здоров’ї нирок і серця.
- Запах. Сир має характерний кисломолочний запах, який зазвичай слабко виражений.
При дотриманні всіх правил і норм на виробництві сир буде відповідати всім перерахованим вище критеріям.
З чим поєднується?
Як і всі інші сорти сиру, сулугуні відмінно поєднується з овочами і зеленню. Можна вживати його і з фруктами, наприклад, ківі, бананами, полуницею. На батьківщині сулугуні – Північному Кавказі – дуже популярний смажений сир. Щоб він не розтікся по сковороді, його необхідно смажити не більше 1 хвилини, попередньо обваляти в панірувальних сухарях.
Сулугуні – корисний і поживний продукт, який можна вживати практично без обмежень, не забуваючи про розумний підхід до кількості з’їденого ласощі. Перед тим, як приготувати парочку бутербродів з цим сиром, необхідно перевірити його якість і склад – якщо продукт оброблений «рідким димом», від вживання краще відмовитися.
Сир сулугуні: користь і шкода, калорійність
Назва «сулугуні» асоціюється з грузинською кухнею, саме в сонячній Грузії вже багато сотень років виробляють дуже смачний і корисний розсольний сир, який полюбили в усьому світі. А ця країна оформила на сулугуні патент, і він офіційно став однією з її візитних карток.
У Україні цей продукт «прижився» давно. Багато хто любить його за помірно солоний смак і досить м’яку консистенцію, вважаючи його чимось середнім між сиром і сиром.
З сулугуні готують безліч різних страв: додають в салати, закуски, пироги, смажать і запікають.
Він потрібен у грузинських хичінах і багатьох інших національних стравах, але в традиційних рецептах хачапурі даний продукт насправді не використовується.
Цей сир виготовляється з коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного молока або їх суміші, таке розмаїття дає можливість людям, що страждають на алергію на коров’яче молоко, не відмовлятися від цього смачного продукту.
Звичайно, в наших магазинах знайти сулугуні не з коров’ячого, а з іншого виду молока непросто, але все ж така можливість є.
У цьому розсольному сирі не повинно бути консервантів, барвників, ароматизаторів та інших хімічних добавок, тому можна об’єктивно сказати, що цей продукт повністю натуральний.
Користь сулугуні
Такий вид сиру вважається менш калорійним, ніж тверді сорти.
Багато дієтологів вважають розсольні сири кориснішими твердих. Це, звичайно ж, пов’язано з тим, що в них міститься менше жирів і вуглеводів, тому і калорійність їх нижча. У 100 г сулугуні міститься близько 286 ккал, це немало, але в півтора рази менше, ніж, наприклад, в сирі «українському» або «гауда». Ось тому при дотриманні різних дієт, якщо вже не виходить зовсім відмовитися від сиру, вживання сулугуні (в невеликих кількостях) краще.
Основні корисні властивості кисломолочних продуктів полягають у високому вмісті білка, кальцію, фосфору та інших корисних речовин.
Сулугуні – не виняток, це відмінне джерело повноцінного білка – головного будівельного матеріалу для нашого організму.
З цієї точки зору цей продукт дуже корисний в дитячому і підлітковому віці, проте давати дітям багато такого сиру не варто, оскільки він містить чимало солі.
100 г смачного сулугуні більш ніж на 50% «покривають» потребу дорослого організму в кальції і фосфорі, причому засвоюються з цього продукту вони набагато краще, ніж з багатьох інших. Адже вітамін D, який потрібен для повноцінного засвоєння цих вітамінів, в сирі теж присутній.
Ці макроелементи в першу чергу необхідні для підтримки здоров’я опорно-рухового апарату, завдяки їм відбувається синтез і регенерація кісткової і хрящової тканин, кістки зберігають свою цілісність і витримують великі навантаження. Крім того, кальцій бере безпосередню участь в роботі мускулатури, без нього м’язові клітини не змогли б нормально скорочуватися, а недолік цього мінералу навіть може стати причиною порушення роботи міокарда.
Сулугуні також містить вітаміни. У ньому присутні вітаміни А, Е, D і групи В, їх небагато, але в сукупності з іншими речовинами, що входять до складу сиру, вони роблять його тільки кориснішим.
Як відомо в Грузії, звідки сулугуні родом, налічується велика кількість довгожителів. У більшості випадків цей факт пов’язують з натуральним харчуванням і проживанням в екологічно чистих умовах.
І в цьому правильному раціоні розсольним сирами відводиться далеко не останнє місце. Вважається, що сулугуні допомагає нормалізувати обмін речовин, зміцнити імунітет і навіть виправити гормональний дисбаланс в організмі.
Багатий вітамінно-мінеральний склад і високий вміст білка допомагають зберегти молодість і здоров’я на довгі роки.
Шкода сулугуні
Сир сулугуні містить багато солі.
На жаль, шкода при вживанні цього смачного продукту можливий, проте в більшості випадків це пов’язано з наявністю будь-яких захворювань у людини. Розсольні сири, в тому числі сулугуні, не можна вживати при підвищеному артеріальному тиску, захворюваннях нирок і печінки, оскільки вони містять велику кількість солі. З цієї ж причини даний сорт сиру протипоказаний при загостренні будь-яких захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
При непереносимості будь-якого виду молока потрібно уважно вивчати склад продукту і вибирати той, який не викличе алергічну реакцію.
Не можна зловживати сулугуні при дотриманні дієти для схуднення. Незважаючи на те, що жирність і калорійність його нижче, ніж у багатьох інших сортів сиру, в ньому все ж міститься чимало жирів і холестерину.
Вибираючи копчений сулугуні, потрібно з’ясувати, яким чином відбувалося копчення. Якщо на упаковці в якості ароматизатора вказано «рідкий дим», то від такого продукту краще відмовитися. Безпека і властивості цієї добавки до сих пір остаточно не вивчені.
- Ті, хто має абсолютне здоров’я, зловживати розсольними сирами не варто, велика кількість солі може стати причиною затримки рідини в організмі і появи набряків.
Сулугуні: харчова цінність, користь і шкода продукту
Молочні продукти
Сулугуні – смачний сир родом з Грузії. Спочатку сир виготовляли у вигляді круглих приплющених кіл, зараз його розфасовують в індивідуальні упаковки, роблять квадратним.
Великою популярністю користується сир у вигляді кісок, павутинки або паличок, які відмінно підходять як закуска до пінного напою. Крім звичайного солоного сиру, який готується в розсолі, зустрічається копчений.
Використовують продукт в кулінарії і дієтології.
Продукт виготовляється з великої кількості молока. Щоб отримати 1 кг сиру потрібно близько 10 л молочного напою. В оригіналі використовують козяче або овече молоко, але багато виробників з метою економії використовують молоко корови. Молочна основа визначає жирність продукту і кількість білка.
Продукт, отриманий з жирної молочної основи, має кремовий або жовтий відтінок, нежирний сир – білого кольору. Сулугуні відноситься до дієтичних видів сирів і може використовуватися при схудненні. Оригінальний продукт має солоно-гоструватий смак з кислинкою.
З сулугуні роблять рулети з різними добавками, подають в смаженому вигляді.
Калорійність продукту залежить від жирності молока, взятого за основу. У класичному рецепті використовується нежирне молоко, тому в вихідному продукті міститься 290 ккал в 100 грамах. Співвідношення БЖУ: 20 г / 24 г / 0 г
Сир має насичений хімічний склад і може забезпечити добову норму мікроелементів, необхідних для належного функціонування всіх систем організму.
У складі сулугуні:
- вітаміни А, D, С, В;
- кальцій;
- магній;
- залізо;
- фосфор.
Всього 100 грам продукту в день допомагає підтримувати здоров’я кісткової системи, зубів, нігтів і волосся.
Велика кількість кальцію дозволяє включати сулугуні в повсякденний раціон дітей, підлітків і літніх людей. Всього 50 г сиру в добу дозволяє уникнути такого неприємного явища, як остеопороз. Сир сприяє збереженню цілісності зубів. Рекомендований до вживання під час дієти, вагітності та при лактації.
До користі продукту відносять:
- стабілізацію тиску;
- зниження ризику розвитку інфаркту та інсульту;
- поліпшення роботи нервової системи;
- оптимізацію складу крові;
- нормалізацію гормонального фону.
Рекомендовано вживати сир людям, що страждають депресіями, що знаходяться в стані хронічної втоми. Велика кількість триптофану допомагає нормалізувати роботу нервової системи, поліпшити психоемоційний стан.
Всім бажаючим схуднути обов’язково потрібно включати сулугуні в повсякденний раціон. На відміну від інших сирів, цей сорт має набагато меншу жирність. Сулугуні стане відмінним перекусом або вечерею під час дотримання дієти. Білок, що міститься в продукті, швидко розщеплюється і не провокує відчуття тяжкості, тому його можна їсти перед сном.
2-3 скибочки мають невелику кількість калорій, практично не містять жирів. Під час дотримання дієти важливо вибирати натуральний і якісний продукт, в якому немає додаткового цукру і інших харчових добавок, відповідно в ньому відсутні вуглеводи, які призводять до набору зайвої ваги.
Незважаючи на свої корисні властивості, сир може завдати шкоди при надмірному вживанні, так як містить досить велику кількість солі, особливо багато її міститься в кіски, павутинці і копчених паличках до пива.
Вживати сулугуні можна при:
- індивідуальній непереносимості;
- лактазної недостатності;
- гастриті в період загострення;
- розладі стравоходу;
- набряках;
- водянці;
- прийомі антидепресантів.
Обмежити споживання сиру слід при порушеннях роботи нирок, печінки. Не можна їсти продукт при сечокам’яній хворобі, під час запалення сечового міхура і простати.
Від копченого сиру краще відмовитися зовсім, так як неякісний продукт може містити підвищену кількість канцерогенів, які призводять до розвитку онкології.
Зберігати сир слід в щільно закритому контейнері з розсолом не більше трьох місяців. Після цього часу вживати продукт не можна, так як він втрачає свої корисні властивості і смак.
Збільшити термін зберігання можна, якщо зберігати його в розсолі, приготовленому з 1 кг солі і літра води. Перед тим як помістити сулугуні в розсіл, його вимочують 60 хвилин в молоці.
Історія однієї з наших читачок Інги Єрьоміної:
Особливо пригнічує мене моя вага, в свої 41 важила я як 3 сумоїста разом узяті, а саме 92 кг. Як прибрати зайву вагу повністю? Як впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж ніщо так не спотворює або молодить людину, як його фігура.
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менше 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом дієтологом. Можна, звичайно, намагатися бігати на біговій доріжці до нестями.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …