Фрукт лічі: корисні властивості шкірки, насіння, масла + фото

У тому, наскільки велика користь ягід лічі, мало хто сумнівається, але все добре лише в міру. Спокуса з’їсти вдосталь ягід велика, але такі «експерименти» закінчуються харчовими розладами і отруєннями, і виникле неприйняття до ягід не завжди вдається перебороти, хоча лічі – продукт унікальний і цілком доступний.
Лічі – користь і шкода для здоров’я
Ягода має приємний терпкий аромат і виражений кислувато-солодкий смак. Горбиста щільна шкірка приховує під собою соковиту, ніжну, водянисту м’якоть, яка «тане» в роті і чудово втамовує спрагу.
Великий вміст мінеральних речовин і вітамінів переконує людей на власному прикладі, чим корисний лічі, коли вони регулярно додають ягоди в їжу або готують з них самостійне блюдо.
Плоди здатні:
- очистити судини від холестеринових бляшок, відновити кровообіг (при серцево-судинних патологіях);
- нормалізувати рівень цукру в крові (при цукровому діабеті);
- забезпечити організм добовим набором вітамінів: A, B, C, PP, K, E і мінеральними речовинами: магнієм, калієм, фосфором, залізом, фтором та ін. (при виснаженні, ослабленому імунітеті, післяопераційних станах);
- відновити обмін речовин (при ожирінні, порушеннях гормонального фону);
- позбавити від захворювань шлунково-кишкового тракту (при запорах, діареї, виразках 12-палої кишки і шлунка, гастриті, рефлюксі);
- очистити організм від токсичних і отруйних речовин (при харчових отруєннях, алкогольній інтоксикації, застійних явищах в кишечнику).
Про шкідливі властивості екзотичних плодів нічого невідомо, але їх не рекомендується вживати людям, у яких виникла алергічна реакція на лічі у вигляді шкірного роздратування або запалення слизових оболонок рота. Перевірити чутливість до продукту можна, з’ївши 1-2 плоди і почекавши кілька годин. Якщо це не вплине на фізичне самопочуття негативно, лічі можна сміливо додавати в щоденне меню.
Кісточка лічі – користь і шкода
У свіжому, висушеному, замороженому вигляді вживається лічі фрукт, користь кісточки полягає в концентрації корисних речовин, що потрапляють в організм у вигляді порошку. Довгасті насіння висушують і ретельно подрібнюють. Порошок з кісточок має знеболюючі властивості і допомагає при:
- кишкових захворюваннях;
- орхіті;
- невралгії;
- порушеннях обмінних процесів в організмі.
Однак вживання кісточок в надмірній кількості загрожує серйозними отруєннями. Медичні фахівці схиляються до думки, що вони містять, крім корисних, і отруйні речовини. Перш ніж використовувати порошок насіння в лікувальних цілях, потрібно отримати консультацію у фахівця. Він прояснить, в яких випадках від лічі – користь, а в яких – шкода.
Дивлячись на непривабливу суху оболонку ягід, люди «ламають голову», чим корисна шкірка лічі, якщо вона швидко псується у зірваних плодів і не володіє таким приємним смаком, як м’якоть.
Шкірка – на вигляд жорстка, але має крихку оболонку, яка пошкоджується при тиску пальцями. Вона багата грубою клітковиною і містить сечогінні компоненти.
На основі шкірки готуються відвари, що допомагають позбутися від надлишків рідини.
Які вітаміни в лічі?
У ягодах знаходиться цілий джерело корисних речовин. Кількість калорій в 100 г продукту – 76. Вміст води в м’якоті – 81%. У плодах лічі вітаміни містяться в поєднанні з набором мінеральних речовин. Це:
- вітамін C (поліпшує стан шкіри, нігтів і волосся, нормалізує обмінні процеси в організмі);
- вітамін B (регулює діяльність нервової системи, відновлює метаболізм клітин);
- вітамін PP (бере участь у ліпідному обміні);
- вітамін E (його називають «вітаміном краси» – сприяє омолодженню, покращенню стану шкіри і волосся; бореться з вільними радикалами, не даючи їм впливати на жирні кислоти).
Список доповнюють мінеральні речовини:
- цинк;
- марганець;
- йод;
- кальцій.
Користь лічі для жінок
Вживання плодів жінками дає приголомшливий ефект: за кілька місяців зникають дрібні зморшки на шкірі, вона стає підтягнутою і пружною, зникає целюліт.
Ламкі, мляві волосся знаходять колишню силу, перестають випадати. Зникають симптоми хвороб сечостатевої сфери: циститу, уретриту, ендометриту, кандидозу.
Використовуються ягоди лічі для схуднення (нормалізують обмін речовин в організмі і регулюють водно-сольовий обмін).
Лічі для схуднення
Надмірне вживання жирних, солоних, гострих, здобних продуктів, безладне харчування призводять до проблем шлунково-кишкового тракту, до ожиріння. Вийти переможницею з цієї ситуації можна, приступаючи до їжі в один і той же час, використовуючи для приготування страв якомога більше овочів і фруктів. Розмірковуючи, чим корисна ягода лічі, нескладно розібратися в її перевагах:
- Містить велику кількість грубої клітковини і пектину – створює швидке відчуття насичення, пригнічує апетит.
- Відновлює обмін речовин.
- У поєднанні з фізичними вправами прискорює процес спалювання жирових клітин.
- Для людей дорослого віку рекомендується до 250 г ягід на день. Цієї кількості плодів вистачить, щоб домогтися поступового позбавлення від зайвого жиру.
- У ягоді міститься достатня кількість фруктози для переробки її в глюкозу, від якої залежить робота мозку.
Шкода лічі
Як і у інших екзотичних плодів, у лічі є протипоказання, ігнорування яких призводить до небезпечних наслідків для здоров’я:
- Ягоду можна вживати людям з нирковою недостатністю, тяжкими захворюваннями печінки.
- Лічі не рекомендується давати дітям, які не досягли 3-річного віку.
- Плоди заборонені людям, у яких виникла алергія на речовини, що містяться в м’якоті і шкірці плодів.
- З великою обережністю лічі можна додавати в меню вагітним жінкам – активізація обмінних процесів в рідкісних випадках може спровокувати викидні.
Екзотична ягода лічі та її корисні властивості
Екзотичний плід, ягода лічі, став популярним у нас зовсім недавно. Фрукт зростає на вічнозелених деревах в африканських країнах, Камбоджі, Південній Америці, Китаї, Таїланді. І має різні назви – райський виноград, лічі, китайська слива, драконове око.
І хоча для багатьох плоди так і залишаються загадкою, варто звернути на них увагу. Тропічні фрукти неймовірно корисні для здоров’я та здавна використовуються в народній медицині. Яка користь ягід лічі, і чи можуть вони заподіяти шкоду? Кому рекомендується їх ввести в щоденний раціон? Про все це ви і дізнаєтеся зі статті.
Особливості
Litchi chinensis відноситься до сімейства сапіндових. Дерева мають гарне невелике листя яскраво-зеленого кольору. Плоди дозрівають гронами; при цьому у ягід немає пелюсток, вони мають форму чашок з зонтиковидними суцвіттями. У розмірах доходять до 3,5 см. За зовнішнім виглядом нагадують полуницю.
М’якоть кремового або білого відтінку. За смаком нагадує виноград, але з терпким присмаком. На шкірці є шипи невеликого розміру. Період дозрівання – з початку травня по кінець червня. Вживається м’якоть можна одночасно з насінням, а шкірку плоду використовують при приготуванні деяких страв.
В країни Європи екзотичні ягоди потрапили в XVII столітті, завдяки іспанцеві Хуан Гонсалес де Мендоза. Незвичайний продукт викликав підвищений інтерес і поступово поширився на інші країни.
Калорійність, склад м’якоті
Лічі – справжнє джерело корисних речовин. В азіатських країнах входить в ТОП10 по корисності. Відрізняється низькою калорійністю – на 100 грам 60 ккал. Продукт незамінний у дієтичному харчуванні.
До складу входять:
- харчові волокна;
- йод;
- рослинні жири;
- натрій;
- хром;
- кальцій;
- вуглеводи;
- вітаміни Н, групи В, К, С, Е, РР;
- селен;
- фосфор;
- тіамін;
- бета-каротин;
- залізо;
- калій;
- марганець.
За кількісним складом всі біологічно активні елементи мають ідеальний баланс. Лічі корисно вживати не тільки в свіжому вигляді, але і сушеному.
Корисні властивості ягоди лічі
- У країнах, де росте лічі, давно використовують цілющі властивості ягоди в фармацевтиці. З нього виділили речовину поліфенол олигомере, що використовується у виробництві відомого японського препарату, ефективного при лікуванні судинних захворювань. Крім цього, добавку використовують в дієтичному харчуванні, косметології.
- Через низьку калорійність фрукта дієтологи рекомендують його вводити в харчування при надлишковій масі тіла.
- Володіє антибактеріальними, імуностимулюючими, протизапальними властивостями.
- Фахівці рекомендують з’їдати плоди для профілактики від зараження інфекційними, вірусними, бактеріальними захворюваннями.
- Завдяки високому вмісту мікро- і макроелементів підвищуються захисні сили організму.
- Поліпшує кровообіг, розширює судини, за рахунок високого вмісту нікотинової кислоти.
- Продукт нормалізує перистальтику кишечника, травні, обмінні, метаболічні процеси.
- При помірному вживанні, не більше 10 ягід на день, нормалізує показники цукру у діабетиків.
- Підвищує потенцію, сексуальний потяг у чоловіків.
- Підвищує рівень гемоглобіну, рекомендується при анемії, недокрів’ї.
- Запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.
- Ефективний профілактичний засіб від розвитку онкологічних захворювань.
- Використовується в лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів, в тому числі і вірусного походження.
- Рекордне вміст вітаміну РР активізує роботу мозку (особливо корисно вживати людям в літньому віці).
- Допомагає при захворюваннях підшлункової залози, жовчного міхура, печінки.
- Володіє діуретичними властивостями, допомагає при захворюваннях сечостатевої системи, нирок.
- Корисний для кісткової тканини, містить багато кальцію, рекомендується в період активного росту дитини.
- Нормалізує рівень холестерину, показники pH і цукру в крові.
- Нормалізує артеріальний тиск.
- Поліпшує зір, зменшує ризик розвитку катаракти, глаукоми.
Якої шкоди може завдати
Лічі не має протипоказань, вони не заподіють шкоди організму в будь-якому випадку. Виняток – індивідуальна непереносимість.
- Забороняється вживання консервованих плодів при діабеті через високий вміст цукру.
- Не можна вживати при подагрі.
- Недозрілі ягоди не можна вживати, адже вони різко знижують рівень глюкози в крові.
Побічні ефекти
Можливі при гіперчутливості або схильності до алергії. Побічні ефекти можуть виявлятися здуттям живота, неприємними явищами в ротовій порожнині, висипаннями на шкірі, свербежем.
Увага! Екзотичні плоди не можна давати дітям до 3 років. Старшим дітям фрукт вводиться в раціон поступово, в невеликих кількостях.
Як правильно їсти лічі
Багато хто не знає, як правильно вживати ягоди через незвичайний зовнішній вигляд.
Спочатку треба зняти шкірку. Потім витягнути кісточку і з’їсти ароматну м’якоть.
Не можна вживати натщесерце. Ягоди з’їдаються як десерт після основного прийому їжі.
Вживати можна просто так, або використовувати плоди для приготування фруктових салатів. З лічі виходять чудові десерти – їх використовують при приготуванні морозива, пирогів, лікерів, настоянок, тортів, желе, солодких сиропів.
Фрукт відмінно поєднується з солодкими соусами і такими фруктами, як мандарини, манго, полуниці, апельсини. Його можна заготовлювати на зиму в замороженому вигляді, сушити, робити домашні заготовки у вигляді компотів, варення, повидла.
Як очистити правильно від шкірки
Спочатку ягоди промиваються під проточною холодною водою. Шкірочка на повністю дозрілих плодах темного червоного кольору легко очищається.
Шкірка досить щільна. Щоб її легко зняти, необхідно підчепити край, розташований біля плодоніжки. Це можна робити і ножем, і руками. Далі очищення таке ж, як і при знятті шкаралупи з варених яєць.
Застосування кісточок
Багато хто думає, що насіння плоду можна вживати як горіхи. Цього робити не можна, оскільки кісточки отруйні, як у лонгана, рамбутана.
Вживати їх можна так. Насіння подрібнюються, потім обсмажуються на сухій сковорідці до золотистого кольору. Використання – як ароматної приправи при приготуванні кулінарних страв. Наприклад, в азіатських країнах порошок з насіння лічі використовують при приготуванні національної страви з качкою Пананг-карі.
Також порошок кісточок ефективний в лікуванні шлунково-кишкових захворювань, при порушенні обміну речовин, болях у суглобах. З лікувальною метою готується водний настій.
Чи корисна шкірка лічі?
Шкірочка лічі застосовується у висушеному вигляді. З порошку готуються водні настоянки, які ефективно допомагають в лікуванні захворювань горла. У склянці окропу розбавляється столова ложка порошку. Приймається перед їжею, два рази на добу.
У косметологічних цілях готуються лосьйони, які використовують для протирання проблемних ділянок шкіри.
Для профілактики онкологічних захворювань готується засіб з листям лимонника і порошком шкірки. На один літр порошку – столова ложка суміші. Приймається перед їдою, тричі на день.
Яка кількість ягід дозволяється з’їдати в добу
Денна норма для дорослих не повинна перевищувати 300 грам.
Дітям можна вживати в добу 80-100 грам м’якоті.
Як правильно вибрати плоди, умови зберігання
До України фрукт завозиться переважно з Таїланду, Мадагаскару, В’єтнаму. Ягоди за розмірами наближені до слив.
Ягоди не повинні мати глини, плям. Забарвлення – рівномірний, від бордового кольору до яскраво-червоного. Запах нагадує аромат троянд. Якщо ягоди несвіжі, вони мають неприємний солодкуватий запах.
Зберігання – при кімнатній температурі не більше трьох днів. У холодильнику – десять днів (при температурі 5-6 градусів). Щоб зберегти фрукт довше, його заморожують.
Висновок
Екзотичний продукт стане джерелом великої кількості корисних речовин для організму. Якщо вживати ягоди лічі правильно, можна зміцнити здоров’я та імунітет.
Лічі
Лічі (лат. Litchi chinensis – китайська слива) – невелика кисло-солодка ягода, покрита коркообразною шкіркою. Зростає плід на вічнозелених тропічних деревах, висота яких досягає 10-30 метрів. Батьківщиною ягоди є Китай.
Лічі має овальну або круглу форму діаметром 2,5-4 см. Доспілий плід має щільну шкірку червоного кольору з великою кількістю гострих горбків. У їжу використовується тільки м’якоть плоду, яка має желеподібну структуру, а за кольором і смаком нагадує чищений виноград білих сортів. Усередині м’якоті розташована овальна коричнева кісточка. Основний збір врожаю лічі доводиться на травень-червень.
Історія появи та розповсюдження по світу
Перші згадки про лічі датуються 2 ст. до н.е. за часів правління китайського імператора У Ді. В ті часи Китай був розділений Великою китайською стіною на дві окремі держави: Південний і Північний Китай.
За однією легендою правитель У Ді намагався завести з півдня і почати культивувати фрукт на північних територіях, проте через нестачу тепла, вологи і родючості землі рослина не приживалася. Розлютившись, він наказав стратити всіх придворних садівників.
У європейські країни лічі вперше завезли в середині 17 ст.
В даний час лічі вирощується повсюдно на всій субтропічній території Південно-Східної Азії, де немає суворих зим, а клімат досить сухий.
Використання в кулінарії
В їжу лічі використовують в основному в свіжому вигляді. Однак з м’якоті ягоди можна також готувати десерти (морозиво, желе, мармелад), варення, джем, китайське вино. Можна зустріти лічі та в сушеному вигляді. При цьому шкірка плоду дерев’яніє, а суха м’якоть з кісточкою вільно перекочується всередині. Лічі в такому вигляді називають горіх лічі.
Вибір і зберігання
Свіжі плоди дуже важко зберігати і транспортувати на великі відстані. Щоб лічі довше зберігалися, їх зривають гронами разом з гілкою і кількома листками. При температурі 1-7 °C лічі можуть зберігатися протягом місяця, а при кімнатній температурі – тільки 3 дні.
Купуючи лічі в магазині, слід звернути увагу на шкірку. Вона повинна бути червоною, не надто м’якою і без видимих пошкоджень. Коричневий колір свідчить про несвіжості лічі.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Зола, г | Вода, г | Калорійність, ккал |
0.83 | 0.44 | 15.3 | 0.44 | 81.8 | 66 |
Плоди лічі містять велику кількість поживних речовин, серед яких вітаміни (С, Е, К, група В, РР, Н), мінерали (кальцій, залізо, магній, калій, фосфор, цинк, натрій, йод, селен, марганець), органічні кислоти і пектинові речовини.
Лікарі східної медицини використовують лічі для лікування і профілактики атеросклерозу, нормалізації рівня цукру при діабеті, роботи печінки, легенів і нирок. У сукупності з лікарськими травами і лимонником, лічі застосовують для лікування онкологічних захворювань і відновлення сил у боротьбі з хворобою. При цьому слід вживати не менше 10 плодів на день.
За рахунок великого вмісту в м’якоті плоду калію, його рекомендують вживати людям з серцево-судинними захворюваннями, при високому рівні холестерину в крові і анемії. Також його використовують для лікування шлунку, підшлункової залози та неправильної роботи кишечника. У деяких медичних традиціях лічі вважається афродизіаком, який підсилює сексуальний потяг і чоловічу силу.
Лічі не має протипоказань до вживання. Не слід їх їсти лише тим людям, які мають індивідуальну непереносимість плоду. Пропонуючи лічі дітям, необхідно стежити, щоб вони не вживали більше 100 г на день. Також надмірне вживання фрукта може викликати алергічні реакції на шкірі у вигляді висипань і почервонінь.
Вас вже важко чимось здивувати на кухні? Тоді приготуйте курячі грудки в кокосовому маринаді з ананасами і лічі. Такого ви точно не пробували!
Екзотичний фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: склад, вітаміни, корисні властивості і протипоказання для організму жінок, чоловіків, дітей, вагітних, при грудному вигодовуванні, фото. Фрукт, ягода лічі: як правильно вибрати, чистити, зберігати, як їсти?
Стаття розповість докладно про користь і особливості вживання в їжу такого екзотичного плоду, як лічі.
зміст
- Що таке лічі фрукт, червона ягода: фото, на що схожий смак і запах?
- Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: склад, вітаміни, корисні властивості і протипоказання для організму жінок, чоловіків
- Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: корисні властивості та протипоказання для вагітних і при грудному вигодовуванні
- Фрукт лічі: користь для дітей, з якого віку можна давати дитині?
- Як приймати фрукт лічі для схуднення, яка його калорійність?
- Фрукт, ягода лічі: як правильно вибрати стиглий?
- Фрукт, ягода лічі: як правильно чистити і їсти?
- Лічі: їстівні кісточки, не отруйні, що буде, якщо з’їсти кісточку лічі?
- Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: від чого допомагає?
- Як приготувати відвар і настій з шкірки лічі, як і від чого застосовувати?
- Чи можна їсти фрукт лічі при подагрі?
- Чи буває алергія на ягоду лічі?
- Ефірна олія лічі: властивості і застосування
- Сироп лічі: властивості і застосування
- Як приготувати з лічі напій?
- Як приготувати з лічі салат?
- Лічі: як правильно зберігати і скільки?
- Як заморозити лічі?
- Відео: «Лічі. Тайський фрукт, ягода»
Що таке лічі фрукт, червона ягода: фото, на що схожий смак і запах?
Лічі – це екзотичний плід, що росте на дереві, яке може досягати 25-30 метрів у висоту. Форма плодів схожа на яйце, поверхня горбиста і має яскравий червоний колір. Діаметр плода невеликий, всього 3-4 сантиметри.
Лічі – це ягода з м’якоттю білого кольору всередині. Серединка у ягоди дуже м’яка і соковита. Усередині м’якоті є кісточка подовженої форми коричневого кольору. Смак м’якоті стиглого лічі дуже приємний і чимось нагадує вишню, дуже свіжий, солодкий і з невеликим кислуватим відтінком.
Це дерево росте, в основному, в субтропіках: Китай (південна частина), Південна Америка, Африка, Японія. Ягода дуже популярна і експортується, практично, по всьому світу. Затребувана ягода не тільки за свої незвичайні смакові якості, а й за неймовірну користь. Ягода дуже довго зберігається, а тому її зручно транспортувати.
Лічі – дієтичний і низькокалорійний продукт. У 100 г ягід міститься не більше 70 калорій. Лічі дозволено вживати практично всім, хто не стежить за фігурою, і тим, хто дотримується здорового, а також дієтичного харчування.
Лічі: ягода, насіння, м’якоть, шкірка
Дерево лічі
Ягода лічі
Як росте лічі?
стиглий лічі
Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: склад, вітаміни, корисні властивості і протипоказання для організму жінок, чоловіків
Користь лічі таїться в його багатому біохімічному складі, який здатний надати на організм оздоровче і лікувальну властивість. Вітамінів і мінералів в лічі дуже багато, найважливіші:
- Вітаміни групи В – покращують обмінні процеси в організмі.
- Вітамін Е – покращує стан волосся, нігтів і шкіри, виводить токсини.
- Вітамін С – зміцнює імунітет
- Вітамін Н – допомагає засвоювати білок
- Вітамін К – покращує згортання крові
Мікроелементи – мінерали:
- Калій – необхідний для забезпечення нормальної роботи всіх м’яких тканин в організмі.
- Натрій – бере участь у ферментативних процесах і скорочення м’язів.
- Фтор – зміцнює зубну емаль
- Йод – покращує роботу щитовидної залози
- Хлор – регулює водно-лужний баланс в організмі
- Залізо – покращує якість крові, підвищуючи гемоглобін
- Марганець – потрібен для нормального формування структури кістки.
- Селен – є ключовою ланкою у багатьох метаболічних ланцюжках організму.
- Сірка – активно допомагає організму боротися зі шкідливими бактеріями.
Для тих, хто жодного разу не стикався з лічі, важливо знати, що шкірка цього плоду абсолютно не придатна для їжі. Видаляти шкірку слід акуратно ножем. Після цього слід тим же ножем вилучити з м’якоті кісточку, так як вона досить велика і є лічі з кісточкою незручно, вона легко виймається.
У країнах Азії є лічі не прийнято руками. М’якоть лічі складають в одну тарілку, їдять її ложкою або виделкою, адже за структурою вона желеобразна. Так не можна буде забруднитися соком м’якоті.
Лічі дуже часто їдять не тільки в свіжому вигляді, але навіть в сушеному і консервованому. Для тих, хто може без праці роздобути лічі кожен день, можна готувати смузі або пюре з лічі.
У деяких країнах лічі засушують прямо з шкіркою.
ВАЖЛИВО: Слід зауважити, що в лічі міститься небагато калорій, а це означає, що ягода не рахується дієтичним продуктом. У 100 г плодів міститься до 70 ккал, і вживати в їжу лічі слід в обмеженій кількості. Проте, склад лічі дуже корисний і сприятливо впливає на процес зниження ваги в розумних кількостях.
У країнах Азії лічі вважається продуктом, дуже корисним для здоров’я чоловіків, адже його вплив на «статеву функцію» не залишилося непоміченим. Мабуть, саме тому лічі часто в багатьох джерелах називають «плодом любові». У Китаї, наприклад, жоден весільний стіл не обходиться без повного страви свіжих лічі, адже це «допоможе» зробити першу шлюбну ніч плідною, а шлюб – вдалим.
ВАЖЛИВО: В країнах Азії лічі часто використовується в рецептах народної медицини для приготування ліків, які позбавляють від підвищеного рівня холестерину в крові і захворювань серцево-судинної системи, а також в якості профілактики атеросклерозу.
Яка користь лічі для чоловіків?
Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: корисні властивості та протипоказання для вагітних і при грудному вигодовуванні
У лічі унікальний біохімічний склад. У лічі є дуже багато органічних кислот і клітковини. Це сприятливо впливає на перистальтику кишечника. Крім того, в лічі дуже багато корисних для жінок мінералів: калій, магній, цинк, залізо, що позитивно впливають на процес менструації (зменшують біль і спазми, перешкоджають емоційному надмірному збудженню і перепадам настрою).
Інші позитивні властивості лічі:
- У м’якоті лічі є Омега-3, цей елемент усуває болі при ПМС.
- Пектини, яких дуже багато в лічі, здатні виводити з організму накопичені токсини і шлаки з кишечника.
- У лічі є холін, який дуже корисний для жінок, які регулярно переживають стреси. Холін сприятливо впливає на нервову систему.
- У лічі міститься фолієва кислота, яка не тільки покращує імунну систему, а й позитивно впливає на красу нігтів, шкіри, волосся. Допомагають фолієвій кислоті такі речовини, як лізин, триптофан, метіонін.
- Нікотинова кислота сприятливо впливає на здоров’я жінок в період клімаксу.
ВАЖЛИВО: Лічі з кісточкою їсти не можна, особливо натщесерце. У сирому вигляді кісточка дуже отруйна і може принести несприятливі наслідки.
ВАЖЛИВО: Також слід звернути увагу на те, як ваш організм сприймає лічі, чи немає алергії: висип, свербіж, почервоніння шкіри та інші симптоми.
Лічі в раціоні вагітних повинно бути присутнім не часто. У день можна дозволити собі не більше 10 плодів, якщо немає алергічної реакції або протипоказань. При вагітності лічі може бути корисним тим, що усуває проблеми з дефекацією та насичує організм необхідними вітамінами і мінералами.
Кислинка лічі може допомогти жінці в положенні впоратися з токсикозом і почуттям нудоти. Крім того, сечогінні властивості лічі допомагають усунути набряклість під час вагітності (особливо на кінцівках), «вигнавши» зайву воду. Це дуже важливо у другому і третьому триместрах вагітності.
ВАЖЛИВО: Лічі слід їсти в невеликих кількостях. Відомо, що на ранніх термінах вагітності прискорений обмін речовин (на який впливає плід) може призвести до мимовільного викидня (але в дуже рідкісних випадках).
У період лактації лічі корисний тим, що нікотинова кислота (якої дуже багато в лічі) допомагає поліпшити приплив молока (за рахунок активізації гормону пролактину). Є фрукти слід приблизно за 30-45 хвилин до годування дитини.
Будьте уважні, якщо у малюка в даний момент протікає період формування мікрофлори кишечника (так звані «кольки»), їсти лічі не слід – вони можуть провокувати підвищене газоутворення, як у мами, так і у самої дитини.
В інших випадках лічі наситять молоко важливими вітамінами.
ВАЖЛИВО: Під час годування грудьми не перевищуйте добову норму вживання плодів, а саме – 5 штук на добу.
Чи можна їсти лічі вагітним і годуючим жінкам?
Фрукт лічі: користь для дітей, з якого віку можна давати дитині?
Лічі – екзотичний плід, і тому обов’язково слід враховувати той факт, що, на відміну від звичної їжі, він може бути алергічним. Давати пробувати дитині лічі краще за все не раніше 3-річного віку. Одного плоду для «проби» буде досить. Дітям в маленькому і грудному віці краще не давати лічі, так як він може спровокувати надмірне здуття живота і коліки.
Як приймати фрукт лічі для схуднення, яка його калорійність?
Калорійність лічі може досягати 70 ккал на 100 грам, в залежності від зрілості плода.
Лічі часто використовується як допоміжний засіб для боротьби із зайвою вагою. Плід дійсно допомагає усунути негаразди з роботою кишечника і позбутися від зайвої води, але його слід вживати в обмежених кількостях, щоб не порушити добову норму організму в калоріях.
Фрукт, ягода лічі: як правильно вибрати стиглий?
Стиглий лічі вибирають за рядом ознак:
- Розмір плоду (не менше 3 см, не більше 4 см)
- Шкірка плоду пухирчаста
- Шкірка плоду може бути злегка колючою
- Шкірка має насичений червоний колір
- При натисканні на шкірку, вона може прогинатися і навіть лопатися, після чого повертатися в свою колишню форму.
- Стиглий плід має приємний солодкуватий аромат
Фрукт, ягода лічі: як правильно чистити і їсти?
Розрізати лічі вийде тільки дуже гострим і тонким ножем, схожим на лезо. Якщо намагатися обробити лічі іншим ножем, ви ризикуєте видавити з нього сік і пошкодити м’якоть. Шкірку слід лише злегка проткнути і надрізати рівною лінією по діаметру.
Кісточку з плоду дістають двома способами:
- Або м’якоть розрізати навпіл і дістати кісточку
- Просто видавити кісточку шляхом натискання на м’якоть
Як чистити і їсти лічі?
Китайська слива лічі: їстівні кісточки, не отруйні чи, що буде, якщо з’їсти кісточку лічі?
Кісточка лічі токсична, але тільки якщо їсти її в сирому вигляді. Якщо її висушити або зробити з неї відвар, приймати в їжу кісточку можна.
У кісточці лічі міститься ряд корисних вітамінів, мінералів і амінокислот, які надають на організм сечогінну дію. У деяких країнах можна зустріти лічі, який називається «китайська слива».
Кісточку цього плоду обсмажують в олії і подають зі спеціями в якості готового блюда.
Фрукт лічі – плоди, кісточки, шкірка: від чого допомагає?
Кісточка і шкірка лічі не використовуються для вживання, але часто служать основою для приготування лікарських засобів. У кісточці, наприклад, міститься концентрована кількість корисних мікроелементів. Кісточку можна відварювати, а можна сушити і перетирати в порошок. Такі засоби популярні в країнах Азії як сильний знеболюючий засіб.
Часто засіб використовується в лікуванні:
- невралгічних захворювань
- кишкових захворювань
- метаболічних захворювань
- орхіті
ВАЖЛИВО: Слід враховувати той факт, що при надмірному вживанні відварів і ліків, приготованих на основі шкірки і кісточки, це може мати зворотний ефект і «подарувати» токсичне отруєння.
Як приготувати відвар і настій з шкірки лічі, як і від чого застосовувати?
Відвар і настій лічі – відомий засіб для лікування невралгічних захворювань:
- апатія
- депресія
- безсоння
- надмірна дратівливість і емоційність
- плаксивість
ВАЖЛИВО: Крім того, відвар шкірки нерідко використовується для лікування серцево-судинних захворювань і в якості профілактики атеросклерозу.
Як приготувати відвар:
- Вимиту шкірку складіть в каструлю
- Залийте водою
- Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь
- Накрийте кришкою
- Варіть на повільному вогні 20-25 хвилин
- Дайте відвару настоятися ще 20 хвилин
- Приймайте по 1-2 ст. л. перед прийомом їжі двічі на день.
Як приготувати настій:
- У літрову банку складіть вимиту шкірку плодів лічі.
- Залийте шкірку літром горілки або спирту.
- Настоюйте в темному місці тиждень, кожен день збовтуючи баночку, зберігайте в холодильнику.
Чи можна їсти фрукт лічі при подагрі?
Вживання лічі може завдати шкоди людині, наприклад, якщо він має таке захворювання, як подагра. Слід знати, що велика кількість вуглеводів в лічі може викликати відчуття тяжкості в ШКТ, а також підвищене газоутворення і болі в шлунку.
Як їсти лічі та коли його їсти не можна?
Чи буває алергія на ягоду лічі?
Алергія на лічі може проявитися, особливо у тих, хто має сильну чутливість до різних компонентів. Вживати лічі слід в розумних кількостях, одного плоду в добу буде достатньо для «проби», а всього 3 плоди – добова норма людини.
Ефірна олія лічі: властивості і застосування
Ефірна олія лічі поширене як допоміжний засіб для підтримки краси і молодості шкіри. Масло часто використовується як добавка до косметики.
Масло допомагає зробити волосся блискучими і гладкими, зміцнює їх зростання і робить здоровими, відновлюючи структуру.
Крім того, масло лічі відрізняється ніжним, тонким, свіжим запахом, що часто використовується в ароматерапії для підняття настрою та бадьорості.
Сироп лічі: властивості і застосування
Сироп лічі – це концентрований продукт, приготований на основі м’якоті і соку плоду. Використання сиропу широко. Його можна додавати в алкогольні та безалкогольні напої для надання свіжого смаку.
Як окремий засіб, сироп лічі використовується як засіб від кашлю при простудних захворюваннях. Сироп дарує організму необхідну порцію вітамінів і зміцнює захисні функції імунної системи.
Сироп лічі
Як приготувати з лічі напій?
Для приготування смачного напою можна використовувати як свіжі плоди, так і сироп лічі. У разі використання сиропу його можна просто розчинити в газованому напої, соку або навіть воді. Свіжу м’якоть лічі слід подрібнити в блендері і змішати з будь-якою іншою рідиною. Цукор або будь-який інший сироп додайте за смаком та уподобаннями.
Як приготувати салат з лічі?
Вам буде потрібно:
- Рукола – жменя салату (приблизно 50-70 г).
- Апельсин – м’якоть одного невеликого плоду (без цедри і плівки).
- Сир «Дор Блю» – 50 г (або інший з блакитною пліснявою).
- Яблучний оцет – кілька крапель.
- Масло кунжуту – 1-2 ч.л.
- М’якоть лічі – 100 г (без шкірки і кісточки).
- Насіння кунжуту і спеції за смаком.
Приготування:
- Листя руколи промийте, складіть у блюдо, заправте оцтом і олією, перемішайте.
- Апельсин очистіть і філе плода покладіть поверх руколи.
- Разом з апельсином красиво розкладіть м’якоть лічі.
- Сир розкриште руками поверх фруктів.
- Салат прикрасьте насінням кунжуту, можна ще раз присмачити оцтом.
Використання лічі для приготування салатів
Лічі: як правильно зберігати і скільки?
Лічі бажано вжити відразу після покупки. Чим довше ви його зберігаєте, тим гірше. З кожним днем кількість вітамінів «випаровується» з лічі. При кімнатній температурі лічі може зберігатися не більше трьох днів.
Якщо оболонка лічі не ушкоджена, його можна зберігати в холодильнику близько двох тижнів. Зверніть увагу на шкірку: якщо вона темніє – плід псується. Лічі можна солити, консервувати або заморожувати для тривалого зберігання.
Як заморозити лічі?
- Видаліть шкірку у лічі.
- Акуратно видавіть кісточку.
- Складіть м’якоть лічі в поліетиленовий пакет або харчовий контейнер.
- Зберігайте лічі в морозильнику не більше року.
Лічі фрукт – плоди, шкірка, кісточки: корисні властивості та протипоказання для організму жінок і чоловіків, вагітних, дітей при грудному вигодовуванні. Як правильно вибирати, чистити, вживати і зберігати фрукти лічі, робити з ягід лічі напої, салат, з шкірки корисні настої і відвари?
У цій статті ми пропонуємо ознайомитися з корисними властивостями ягоди лічі.
Лічі – це екзотичний фрукт, родом з Китаю, має червону, рожеву або зелену шкірку, а під нею солодка м’якоть з невеликою гіркуватістю. Детальніше про нього розглянемо в статті.
Як виглядає екзотичний фрукт?
Плоди високого і вічнозеленого дерева найчастіше овальної форми, висять зв’язками, мають одну коричневу кісточку.
- Ягоди відносно невеликі, в діаметрі від 3-5 см. В залежності від сорту і місця походження можуть бути овальної або яйцевидної форми, іноді зустрічаються плоскі. Вага ягоди – 20-25 г.
- М’якоть повинна бути білою або кремовою, за текстурою нагадує желе. Смак стиглих плодів кисло-солодкий, аромат свіжий, нагадує запах троянд.
- Завдяки своїй незвичайній формі і витягнутій кісточці китайський народ назвав ягоду «око дракона».
- Крім Китаю, ягоду можна знайти в Південній Америці та Японії. Лічі безумовно користується популярністю, він дуже корисний і довго зберігається, саме тому його легко транспортувати. Головне, зривати ягоди зв’язками на гілках, тому що окремо вони дуже швидко псуються.
- Це дієтичний продукт: 100 г ягід містить до 80 ккал.
- Рекомендовано вживати людям з серцево-судинними захворюваннями, а також для профілактики атеросклерозу. Ягода корисна тим, що знижує рівень холестерину в організмі.
- Багато жителів Азії вважають лічі фруктом любові, оскільки ягода є відмінним тонізуючим засобом для чоловічого і жіночого інтимного здоров’я.
Відвар і настоянку з шкірки лічі застосовують для нормалізації роботи нирок і позбавлення від зайвої рідини в організмі. Рекомендується людям із зайвою вагою. Також ягода є антиоксидантом, її рекомендують вживати при різних захворюваннях.
Які вітаміни і мікроелементи є в лічі: список
Лічі дуже корисний, містить:
- білки
- пектин
- вітамін C
- калій
- магній
Завдяки високому вмісту нікотинової кислоти (вітамін PP), вживання фрукта перешкоджає розвитку атеросклерозу. Перш за все, цей фрукт багатий на вітамін C, також у складі різних видів можна зустріти вітаміни групи B, K, H, E. У великій кількості містить мінерали:
- йод
- залізо
- фосфор
- сірку
- фтор
- цинк
- марганець
У складі цієї ягоди присутні волокна, трохи жиру і вуглеводів, а цукор становить від 5 до 10% в залежності від місця походження та сорту.
У фрукті багато корисних властивостей.
Регулярне вживання лічі рекомендовано людям, які страждають на цукровий діабет, виразку, гастрит, а також анемією. Ягода нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і позбавляє від закрепів, а соки і настойки відмінно втамовують спрагу.
У народній медицині дуже широко використовують лічі, особливо для лікування нирок, легенів і печінки, але перш ніж вживати продукт при зазначених захворюваннях, слід проконсультуватися з лікарем.
Лічі фрукт – плоди, шкірка, кісточки: корисні властивості та протипоказання для організму жінок і чоловіків
У всіх екзотичних фруктів, в тому числі й китайського лічі, присутні як корисні властивості, так і протипоказання. На організм чоловіків і жінок склад фруктів впливає по-різному. Для жінок фрукт необхідний, оскільки:
- До складу входять Омега-3 і Омега-6, які зменшують біль при ПМС.
- Пектини нейтралізують токсини і солі важких металів, що впливають, у свою чергу, на стан шкіри.
- Вітамін B4 допомагає жінкам у стресових ситуаціях.
- Фолієва кислота потрібна для вироблення лейкоцитів у крові.
- Лезін, метіонін, триптофан – група амінокислот, які вкрай корисні для жінок.
Для чоловіків, як і для жінок, лічі просто необхідний. Цей цілющий фрукт є профілактичним засобом різних хвороб. Азіати вживають «око дракона» для нормалізації статевої функції. Наприклад, у Китаї традиційно ставлять на весільний стіл цілу миску лічі, що посприяє плідній шлюбній ночі.
Вживати плоди не варто натщесерце, оскільки це сприяє стрімкому падінню рівня глюкози в крові. Кісточка лічі в сирому вигляді отруйна; в кулінарії та медицині вона використовується тільки після термічної обробки або повного просушування в духовці.
За добу дорослі можуть з’їсти не більше 250 г плодів; перевищення норми може викликати алергічну реакцію, що супроводжується шкірними висипаннями.
Корисні властивості і протипоказання для вагітних і молодих матерів
Вагітним жінкам рекомендовано вводити в раціон лічі поступово, при цьому варто спостерігати за станом матері та реакцією організму. Якщо протягом декількох днів не спостерігається негативних змін, то можна їсти до 10 плодів на добу. Цей фрукт нормалізує перистальтику і допомагає вагітним позбутися від запорів, які часто виникають у такому стані.
Завдяки тому, що фрукт злегка кислуватий, це допомагає жінці впоратися з нудотою та токсикозом. Він також допомагає при набряках, адже виводить зайву рідину з організму.
Вживання під час лактації
У період лактації «око дракона» корисний для молодої мами, не лише для розширення харчового різноманіття, але й для збільшення кількості нікотинової кислоти, яка сприятливо впливає на лактацію та вироблення молока.
Якщо у мами мало молока, лікарі рекомендують вживати по 5 плодів 2 рази на день за 30 хвилин до годування. У перші місяці варто утриматися від вживання ягоди, оскільки шлунково-кишковий тракт малюка не сформований, і можуть виникнути коліки або здуття.
Лічі фрукт – плоди: корисні властивості та протипоказання для дітей, з якого віку лічі можна давати дитині?
Лікувальні властивості китайського фрукта проявляються при вживанні відварів, лікерів та самого фрукта. Корисний фрукт як для дорослих, так і для дітей. Баланс калію, магнію і фосфору в ньому оптимальний для зростаючого організму, особливо в період формування скелета. Вітамін C, міститься в лічі, зміцнює імунітет, а унікальний комплекс вітамінів та мінералів дозволяє малюкам розвиватися як розумово, так і фізично.
Лічі – екзотичний фрукт, тому на відміну від звичайної їжі для дітей може бути алергічним продуктом, вводити в раціон дитини варто приблизно з 3-х років. Для проби вистачить лише однієї ягоди або навіть половини, а далі, протягом доби потрібно дивитися на реакцію організму.
За добу дітям можна вживати в їжу не більше 100 г екзотичного фрукта, а також стежити за тим, щоб дитина не ковтала кісточки. Краще відразу ж їх видаляти перед тим, як пропонувати смачний фрукт малюкові.
Чи буває на лічі алергія?
Лічі безумовно дуже корисний фрукт, але все ж від вживання екзотичного фрукта може спостерігатися алергічна реакція. Прямих протипоказань вживання такої ягоди немає, але якщо ви пробуєте вперше або даєте дитині вперше, варто з’їсти зовсім небагато, адже алергія в даному випадку досить часта ситуація.
Алергія може проявитися у вигляді висипки на шкірі, а іноді і в порожнині рота. Отруїтися м’якоттю в принципі неможливо, а от кісточки і шкірка не придатні для вживання в сирому вигляді, вони можуть бути токсичні та завдати шкоди організму.
Також не слід вживати лічі з іншими фруктами або ягодами, оскільки може спостерігатися газоутворення і здуття живота. Якщо ви раніше не пробували екзотичний фрукт, можна спробувати його після термічної обробки, вітамінів стане менше, але ризик викликати алергічну реакцію організму значно зменшиться.
Не варто забувати, що цей фрукт «заморський», і щоб ягода не пропала при транспортуванні, її обробляють хімікатами, які можуть спровокувати алергію.
Калорійність і використання фрукта під час дієти
Лічі можна вживати як допоміжний засіб для схуднення. Завдяки тому, що вживання ягоди сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, а також знижує кількість рідини в організмі, цей продукт ідеально підходить людям, які бажають схуднути.
Вживати його потрібно в невеликих кількостях (до 250 г на добу), щоб не порушити добову калорійність. Залежно від зрілості плода і сорту калорійність продукту коливається від 60 до 80 ккал на 100 г продукту.
Відноситься до дієтичних продуктів.
Плоди підвищують ефективність фізичних навантажень, оскільки прискорюють розщеплення жирів, мають сечогінні властивості й нормалізують роботу нирок і печінки.
Ці фрукти відносяться до дієтичних продуктів, так само як і страви з ними, ягоди не перевантажують травну систему, дуже легко засвоюються і насичують організм енергією на тривалий час.
Як правильно вибирати, чистити, їсти фрукти лічі?
Корисні властивості мають стиглі плоди, які не дуже довго зберігаються. Тому перед покупкою потрібно знати, як правильно вибирати плоди, в іншому випадку вони можуть завдати шкоди організму:
- Стиглі плоди мають червоний колір без пошкоджень або дефектів на шкірці. Колір повинен бути яскравим, якщо ж плід світлий – це значить, що він недозрілий.
- М’якоть повинна постукувати по шкірці, якщо плід потрясти.
- Зверніть увагу на держак, де кріпиться плід. Там може бути цвіль або білі плями, яких бути не повинно.
- Аромат свіжих ягід нагадує легкий запах троянд. Більш важкий запах свідчить про те, що фрукт заграв.
Перш ніж почистити фрукт, потрібно його добре помити, а далі підчепити ложкою або ножем у місці, де кріпиться ягода. Плід дуже легко чиститься, якщо він стиглий, адже шкірка тверда. Чистити фрукт краще руками, приблизно як варене куряче яйце.
В Азії не прийнято їсти лічі руками, їх викладають в миску та їдять ложкою або виделкою, а також додають у різні пироги, морозиво, сиропи, лікери тощо. А також його можна сушити, обробляти термічно і морозити.
Як робити з ягід лічі напої?
М’якоть плодів додають у коктейлі, соки і різні газовані напої. Також можна додати шматочки ягоди в вино, мартіні або шампанське, що надає напою особливий смак і аромат. В Азії навіть виготовляють вино з лічі.
Для святкового столу можна приготувати відмінний ананасово-м’ятний пунш. Для його приготування знадобиться:
- Ананас – 1 кг
- Лічі консервовані з сиропом – 300 г
- Листя м’яти – за смаком
- Імбирний ель – 350 мл
- Лід
Ананас потрібно очистити і помістити в блендер, туди ж покласти м’яту, лічі без сиропу, всі інгредієнти подрібнити до стану пюре. Перед подачею додати сік і ель.
Також дуже смачний апельсиновий пунш з маракуйєю:
- Маракуйя – 3 шт середнього розміру
- Апельсиновий сік – 1 л
- Лічі – 100 г (можна консервовані)
- Содова вода – 0,5 л
- Лід – за смаком
Змішати компоненти та охолодити. Додати содову і лід, подати відразу ж після приготування.
Як приготувати з ягоди лічі салат?
Вживати в їжу лічі можна окремо або додавати в салати, наприклад, дуже смачний «Тропічний салат з м’якоттю лічі»:
- Черімойя – 200 г
- Ананас – 250 г
- Папайя – 200 г
- Лічі – 250 г
- Салат Латук – 1-2 шт
- Йогурт для заправки
Щоб приготувати такий салат, потрібно очистити фрукти і видалити насіння і кісточки, нарізати на великі шматочки м’якоть, скласти в салатницю, накрити кришкою і залишити в холодильнику на 2-3 години. Фруктовий салат готовий до вживання. Перед подачею перемішати з йогуртом.
Дієтичний і дуже смачний салат з кавуном, динею і лічі:
- Кавун – 200 г
- Диня – 200 г
- Лічі (консервовані) – 200 г
- Сметана – 0,5 ст.л.
- Терта цедра лимона – 0,5 ч.л.
- Йогурт – 3 ст.л.
- Цукор – 0,5 ст.л.
М’якоть фруктів очистити і нарізати на невеликі шматочки. Викласти в глибоку ємність. Сметану змішати з йогуртом. Всі інгредієнти змішати. Прикрасити салат можна кокосовою стружкою, листям м’яти або мигдальними пластівцями.
Сирий лічі краще не вживати з іншими фруктами та ягодами, це може викликати здуття живота або газоутворення, тому в напої і страви частіше додають консервований продукт.
Дуже смачні соуси виходять з лічі, які підкреслюють смак м’ясних і рибних страв. Чудово підійдуть плоди для начинки млинців або як додатковий інгредієнт в паштети.
Їстівність фруктової кісточки
Кісточки та шкірка лічі використовуються як основа багатьох лікарських засобів, а ось в їжу їх не додають. Кісточка дуже корисна, її варто обсмажити або зварити, просушити і перетерти в порошок. Такий порошок вважається сильним знеболюючим. Використовується для лікування:
- невралгічних захворювань
- хвороб шлунково-кишкового тракту
- орхіту
Відвар шкірки використовують як сечогінний засіб, а також як засіб для підвищення тонусу всього організму. У народній медицині відвар з шкірки лічі, лимонника та інших трав використовують для лікування злоякісних пухлин.
Для відварів варто використовувати тільки червону шкірку без дефектів і пошкоджень, вона повинна бути злегка м’якою на дотик і легко зніматися з м’якоті.
Як робити з шкірки корисні настої і відвари і від чого і як застосовувати?
Відвари і настої лічі відомі як засіб для боротьби з невралгічними захворюваннями, такими як:
- апатія
- безсоння
- депресія
- плаксивість
- дратівливість
Також використовується відвар для профілактики серцево-судинних захворювань і в якості профілактики атеросклерозу.
Корисно використовувати в якості настоїв і відварів.
Для того щоб приготувати відвар з шкірки «китайської ягоди», необхідно:
- Ретельно вимити продукт і скласти в каструлю.
- Залити водою, довести до кипіння.
- Накрити кришкою.
- Варити протягом 20 хв.
- Зняти з вогню і дати настоятися ще 20 хв.
- Приймати 2 рази на день перед їжею по 1 ст.л.
Настій з шкірки лічі:
- Миту шкірку залити 1 л горілки або спирту.
- Протягом 7 днів зберігати настій у темному прохолодному місці, щодня струшуючи банку.
- Перемістити для зберігання в холодильник.
Широкою популярністю користується сироп лічі, який готується на основі соку плоду і м’якоті. Окремо використовують як сироп від кашлю і інших простудних захворюваннях. Також, додають в алкогольні і безалкогольні напої, для свіжого смаку та аромату. Такий сироп підвищує імунітет і надає порцію вітамінів.
Правильне зберігання фрукта
Відразу ж після покупки фрукт необхідно зберігати в холодильнику не більше одного тижня, а краще вжити відразу ж, адже заморська ягода проходить транспортування, яка займає багато часу. Чим довше зберігається фрукт, тим менше вітамінів у ньому зберігається.
Рекомендовано не відокремлювати ягоди від грона, так вони будуть довше зберігатися. При кімнатній температурі лічі псуються за кілька хвилин. Тому їх потрібно весь час зберігати в холодильнику або в морозильній камері.
Заморожену ягоду можна зберігати протягом 3 місяців. Перед заморожуванням очистіть плоди від шкірки.
Консервовані або сушені лічі також дуже корисні, тому їх часто використовують для приготування різних страв і напоїв, до того ж вони довше зберігаються, приблизно 4 місяці.
Варто враховувати, що при консервації до лічі додають цукор або цукровий сироп, і це вже не вважається дієтичним блюдом. При бажанні можна законсервувати, заморозити, висушити або навіть засолити ягоду самостійно.