Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Калорійність: 216.4 ккал.

Енергетична цінність продукту Цукати: Білки: 3 г. Жири: 0 г.

Вуглеводи: 54.5 г.

Цукати являють собою шматочки фруктів, ягід або овочів, виварені в густому цукровому сиропі і підсушені на сонці або в духовці. Спочатку цукати виготовляли тільки з цедри цитрусових, однак пізніше асортимент даного продукту став значно ширшим. У наші дні їх готують навіть з горіхів.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Вихідна сировина для цукатів зазвичай нарізають кубиками, часточками або смужками. У нас найбільш поширені яскраві різнокольорові кубики (див. Фото). Натуральні цукати зберігають зовнішню схожість з продуктом (фруктом, овочем, цитрусом), з якого виготовлені.

Правда, зараз, щоб зробити цукати більш привабливими для споживача, їх стали штучно підфарбовувати, оскільки в натуральному вигляді вони бліді. Підфарбовування зробило цукати яскравішими, але помітно знизило їх корисні властивості для людського організму.

Корисні властивості цукатів безпосередньо пов’язані з перевагами продуктів, з яких вони зроблені. Звичайно, в свіжому вигляді фрукти, овочі, цитрусові набагато корисніші, оскільки в них збережені всі вітаміни і мікроелементи, багато з яких при уварюванні в цукровому сиропі розпадаються. Багато, але не все.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цукати успадковують чимало переваг вихідного продукту. Наприклад, в них досить багато рослинної клітковини, яка поліпшує травлення і очищає організм від шкідливих накопичень (отрут, токсинів, продуктів розпаду).

Вітамінно-мінеральний склад цукатів теж не дуже сильно поступається складу свіжих фруктів і овочів, а іноді завдяки «усушку» містить вітаміни та мікроелементи навіть у більш високій концентрації.

Зазвичай у цукатах досить багато вітамінів групи В, РР, вітаміну А і, безумовно, С, яким особливо багаті цитрусові (на жаль, при термічній обробці він у значній мірі руйнується).

З мікро- і макроелементів можна виділити калій, магній, фосфор, залізо, які зберігаються в цукатах після виварювання і добре засвоюються людським організмом.

До 95% складу цукатів доводиться на вуглеводи, левова частка яких надходить разом із цукровим сиропом. Білків і жирів в них значно менше (до 5% і до 2% відповідно). Через це цукати дуже калорійні (в 100 г продукту міститься 300-400 ккал), а тому рекомендовані людям, що страждають занепадом сил або виснаженням.

Цукати не обов’язково купувати в готовому вигляді. Їх можна (навіть потрібно) самостійно приготувати в домашніх умовах.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Процес схожий на варіння варення, тільки здійснюється на дуже повільному вогні і триває значно довше, оскільки між відварюваннями витримується проміжок у 8-12 годин.

Це дозволяє використаним для приготування цукатів шматочкам фруктів або овочів зберегти текстуру вихідного продукту і краще просочитися цукровим сиропом. Уварюються цукати сильніше, ніж варення.

Найчастіше сироп стає досить густим і в’язким.

Уварені шматочки продуктів потрібно перекласти в друшляк і дати стекти. Зазвичай на це теж йде кілька годин.

Потім їх перекладають на застелене пергаментом і присипане цукровим піском деко і відправляються в духовку для просушування при 40 градусах.

Тут дуже важливо їх не перетримати, щоб цукати не стали жорсткими. Потім їх охолоджують і присипають цукром або цукровою пудрою.

Готові цукати можна перекласти в скляну тару і закатати або закрити щільними кришками, а можна просто загорнути в папір або целофан і зберігати в сухому приміщенні до півроку.

У кулінарії цукати зазвичай використовуються як самостійне солодке блюдо або компонент десертів. Їх кладуть у креми, сир, морозиво, але частіше додають у різноманітну випічку (торти, кекси, тістечка).

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Іноді цукати додають у джеми і варення, оскільки вони володіють хорошими желюючими властивостями і є чудовим натуральним консервантом. А цукати з цедри збагачують продукти домашнього консервування приємним терпким присмаком і апетитним цитрусовим ароматом. Завдяки цим властивостям їх іноді додають і у кисло-солодкі соуси до птиці та м’яса.

На Сході популярні солодкі каші з цукатами, які зараз все частіше готують і у нас. Їх особливо люблять діти.

Користь цукатів не настільки очевидна, як користь свіжих овочів і фруктів, з яких вони виготовлені, але вона є, оскільки вони містять ті ж самі корисні речовини, хоч і в меншій кількості.

У медичному лікуванні цукати рідко, але використовують.

Наприклад, іноді вони стають ефективним засобом від депресії, особливо сезонної, адже цукати – це зацукровані шматочки літа, які в зимову холоднечу прекрасно піднімають настрій.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цим користь цукатів не вичерпується. Найбільш корисними вважаються цукати з щільних плодів, які при виварюванні зберігають вихідну текстуру. Інформація, що міститься в них рослинна клітковина допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і очищає організм від токсинів.

При простудних захворюваннях рекомендується вживати в їжу цукати з кірочок цитрусових, оскільки в них містяться ефірні масла, які є відмінним антисептиком. Побороти застуду і грип, крім цитрусових, допоможуть імбирні цукати, які зараз теж з’явилися на полицях магазинів.

Цукати – відмінні замінники цукерок, оскільки містять значно більше вітамінів і мікроелементів. Тому в невеликих кількостях (10-20 г в день) цукати рекомендовані людям, які сидять на дієті, але не здатні зовсім відмовитися від солодкого. Особливо корисними їм будуть цукати з ананаса, що містять, як і свіжий плід, особливу речовину, що розщеплює жир, а значить, сприяє схудненню.

Шкода цукатів пов’язана з підвищеним вмістом в їх складі цукру. Через це прямим протипоказанням до їх вживання є цукровий діабет.

Крім того, через велику кількість вуглеводів цукати висококалорійні, а значить, не рекомендовані людям, які страждають ожирінням.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Особливо шкідливі для здоров’я магазинні цукати, що мають яскравий, неприродний колір. Вміщені в них хімічні речовини можуть завдати шкоди людському організму. З цієї причини самостійно приготовані домашні цукати набагато краще покупних.

Не забувайте також про індивідуальну непереносимість продуктів, адже цукати виготовляються зі свіжих овочів і фруктів, на які у вас може бути алергія. У цьому сенсі особливо небезпечні цитрусові як сильні потенційні алергени. Якщо у вас алергія на вихідний продукт, швидше за все, вона проявиться і на його цукат.

  • Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.
  • Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.
  • Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

  • Пісочне печиво з цукатами
  • 5292 0 30 хв. 15
  • Швидкий шоколадний десерт з горіхами і цукатами на Новий рік

Чи можна їсти цукати на дієті: користь і шкода, чи варто вживати під час схуднення

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

У цьому випадку кількість споживаного солодкого обмежують або прибирають зовсім. Однак для ефективного спалювання ваги не рекомендується строго обмежувати себе в їжі.

В іншому випадку організм може перейти до режиму запасання, що ще більше ускладнить процес схуднення.

Для підтримки форми досить замінити калорійні солодощі (шоколад, цукерки) легкозасвоюваними (сухофруктами, цукатами).

Користь і škода

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Деякі виробники постачають на ринок цукати з горіхів.

В кожному виробі міститься той же набір цінних мікроелементів і вітамінів, що й у фруктах (ягодах), з яких вони виготовлені. Корисність цукатів трохи зменшується через наявність великої кількості цукру в складі та термічної обробки.

Однак вигода для організму від споживання цього продукту буде набагато вищою, ніж від цукерок та інших солодощів.

Цікавий факт! Найбільш корисними вважаються цукати, зроблені з плодів апельсина, яблук, сливи, груші.

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Ласощі, приготоване з шкірки фруктів, містить велику кількість пектинів, які прискорюють моторику кишечника. Ще одна важлива властивість цього десерту – заповнення енергії, витраченої в результаті важких розумових і фізичних навантажень, а також після захворювань.

Цукати включені до складу дієти, спрямованої на профілактику онкологічних процесів у кишечнику.

Не у всіх випадках від ласощів можна отримати користь. При зловживанні цукатами, які містять велику кількість глюкози, схуднути не вдасться.

Протипоказання для споживання цукатів:

  • цукровий діабет;
  • алергія на цукор або фрукти;
  • ожиріння.

Важливо! Необхідно пам’ятати про можливий розвиток алергічних реакцій на цукати, якщо є індивідуальна непереносимість ягодів або фруктів, з яких їх виготовляють.

Найкорисніші для схуднення

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

  • Цей варіант харчування вважається ідеальним для людей, які не можуть і дня прожити без солодкого.
  • Цукати з імбиру та ананаса підходять для регулярного споживання завдяки невисокій калорійності в порівнянні з іншими видами виробів (210 ккал на 100 г).
  • У день дієтологи рекомендують з’їдати не більше 50 г цього різновиду десерту.

Імбирні солодощі допомагають схудненню завдяки вмісту фенолоподібних компонентів, що прискорюють метаболізм. Цукати з ананаса також сприяють скиданню зайвої ваги завдяки рослинним ферментам, які спалюють жир.

Думка експертів

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

  1. Вибирати цукати світлих відтінків без запаху. Саме цей продукт вважається найбільш натуральним. Колір солодощів не повинен бути надто яскравим. Виробники для поліпшення зовнішніх характеристик продукту додають хімічні барвники, які надають їм насичені відтінки.
  2. Звертати увагу на відсутність злипання між окремими шматочками фруктів. Також ласощі не повинні мати надто твердою структурою. Цей показник свідчить про неналежне зберігання продукту або закінчення терміну його придатності.

Думка дієтолога Христини Лобанової

Цукати, як і сухофрукти, відрізняються високою калорійністю. Тому худне людям споживати ці продукти можна лише в обмеженій кількості – не більше 40-60 г на добу. Добре, якщо ласощі буде з’їдено до 2 години дня: так воно краще засвоїться організмом.

При виборі цукатів необхідно звертати увагу, щоб у їх складі було мінімум ароматизаторів і цукру.

Думка лікаря-дієтолога Анатолія Волкова

Радить включати в раціон цукати під час дієти тільки тим людям, які додатково займаються фізичними навантаженнями. Продукт містить велику кількість аскорбінової кислоти, бета-каротину та токофенолу.

Ці компоненти допомагають зняти втому після важких навантажень і підтримують нервову систему в нормі.

Скільки калорій в цукатах: БЖУ, користь і škoda, які вибрати при схудненні

Більшість солодощів, родом з країн Сходу, включаючи цукати. Перше згадування про «сухе варення» з’явилося ще в Київській Русі. Яскраві різнокольорові шматочки фруктів і ягід, колись привезені іноземними гостями, і сьогодні залишаються улюбленими ласощами на святковому столі.

Зацукровані плоди є не лише смачними, а й корисними. Однак, чи варто їсти цукати на дієті?

Скільки калорій в цūkатах

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цукати – це порізані часточки з сухофруктів, овочів, ягід, які пройшли спеціальну обробку і покриті цукровим сиропом.

Сьогодні на ринку представлено величезне різноманіття інгредієнтів на будь-який смак і колір. У порівнянні з іншими кондитерськими солодощами, східні ласощі є більш корисними.

Найчастіше багато худнуть, як десерт, вибирають саме цукати, вважаючи їх менш калорійними, ніж цукерки чи тістечка. Чи так це насправді? Для початку необхідно розібратися, скільки калорій у цукатах?

Таблиця №1 Калораж найпопулярніших цукатів.

Готовий продукт Ккал (на 100 г)
папайя 327
диня 319
манго 286
ківі 238
помело 123
імбир 106

Калорійність цукатів з ананаса на 100 грам

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

На ряду з іншими варіантами зацукрованих виробів, ананасові цукати – одні з найнижкокалорійніших. В 100 грамах продукту міститься всього 91 ккал.

Енергетична складова блюда на 100 г:

  • Білків – 1,7 г;
  • Вуглеводів – 18 г;
  • Жирів – 2,2 г;

У магазинах і на ринку продається солодкість у вигляді кубиків, півкілець, цілих кружечків. Приготовлені без додавання шкідливих барвників і консервантів, шматочки ананаса мають ніжно-жовтий колір і природний запах.

У процесі виготовлення з плоду максимально забирається вся волога, тому готове ласощі має волокнисту структуру і виходить дещо жорстким. Хоча зовні і на смак виріб поступається своїм прямим конкурентам, воно вважається найкориснішим для здоров’я.

Цукати з ананаса: користь і шкода

Ананасові кружечки – це природні антидепресанти. Вони зміцнюють нервову систему, надають сил, підвищують працездатність. Навіть пройшовши термічну обробку, фрукт не втрачає своїх властивостей, зберігає вітаміни та мікроелементи.

Таблиця №2 Найцінніші речовини, що містяться в ананасі.

Найменування значення
бромелайн Фермент рослинного походження. Активує метаболізм в організмі, допомагає швидкій регенерації тканин, запобігає виникненню атеросклерозу.
вітамін В2 Є антиоксидантом, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, бореться з проявами депресії та стресу. Впливає на гладкість шкірних покривів і слизову оболонки ока.
О 12 Сприяє зниженню холестерину в крові, надає анаболічну дію, стабілізує кров’яний тиск.
клітковина Очищає кишечник, позбавляє від згубних елементів, токсинів.

Незважаючи на незаперечну корисність, вживати ласощі можуть не всі. Інгредієнт протипоказаний при наявності наступних недуг:

  • запалення шлунково-кишкового тракту;
  • гастрит;
  • виразка;
  • цукровий діабет;
  • непереносимість компонентів, що входять до складу фрукта.

Якщо у людини надмірна вага або він страждає на ожиріння, солодощі з цукатів також слід уникати.

Чи можна їсти цукати при схудненні?

Дієтичним продуктом цукати назвати не можна. Більшість експертів у сфері правильного харчування відзначають, що в боротьбі із зайвою вагою важливим є відмова від продуктів, що містять цукор.

Однак тим, хто не може обійтися без солодкого, дієтологи радять вибирати підсушені вироби, злегка вкриті цукровою пудрою. Найприйнятнішим варіантом є шматочки ананаса та імбиру.

Цукати – користь і шкода, калорійність. Чим корисні цукати

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.Цукати – відомі всьому світу східні солодощі, які міцно увійшли в наше святкове меню і полюбилися всім. Яскраві, солодкі й ароматні фруктові кубики вживають у їжу як самостійний десерт, а також разом з морозивом, тортами, печивом і в складі різноманітних десертних салатів.

З давніх-давен цукати готували як альтернативу варенню: сезонні фрукти проварювали у густому цукровому сиропі та ретельно підсушували, завдяки чому вони здатні зберігатися протягом року.

Для нас цукати – це часом єдина можливість поласувати стиглими й незвичайними екзотичними плодами, які просто неможливо довезти у свіжому вигляді.

Примітна також і користь цукатів: на 80% вони складаються з натуральних фруктів, а тому несуть не тільки апетитність, але й корисність оригінальних плодів. Існують також ягідні та овочеві цукати, які за смаковими якостями нітрохи не програють фруктовим.

Склад і калорійність цукатів

Хімічний склад цукатів безпосередньо залежить від фруктів або овочів, з яких вони були приготовлені. Наприклад, цитрусові цукати міститимуть багато аскорбінової кислоти, яблучні та грушеві – заліза, а гарбузові та морквяні – каротину.

У більшості випадків сушені фрукти та овочі продаються у вигляді міксів з кількох різних видів. Подібні суміші найчастіше багаті вітаміном А, аскорбіновою та нікотиновою кислотами, тіаміном і рибофлавіном.

З мінералів практично в будь-якій суміші буде багато калію, заліза, натрію, фосфору, кальцію, магнію та інших.

У цукатах міститься до 70 відсотків вуглеводів. Основна маса з них – це цукровий сироп, в якому варилися фрукти та овочі. Білка в них досить мало: приблизно 2-5%. Жири можуть бути присутніми в кількості до 1-2%. Калорійність цукатів становить приблизно 300-400 ккал на 100 грамів.

Користь і шкода цукатів

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.Кожен окремий вид цукатів за своїм хімічним складом нагадує той фрукт або овоч, з якого він був приготовлений. Однак велика кількість цукру в деякій мірі знижує гідність цього продукту. Крім того, при термічній обробці деякі речовини здатні руйнуватися, наприклад, вітамін С. Саме тому цукати ніколи не зможуть повноцінно замінити свіжі фрукти, однак у порівнянні з цукерками вони однозначно виграють, адже, окрім глюкози, вони здатні дати організму велику кількість вітамінів, мінералів і корисної для травлення клітковини.

Найкориснішими вважають цукати з щільних плодів, м’якоть яких незначно руйнується при варінні – яблучні, грушеві, абрикосові, сливові, цитрусові, цукати з апельсинових та кавунових кірок та інші. Вони є багатими джерелами вітамінів, що допомагає підтримувати обмінні процеси в організмі, надає сили й зберігає молодість.

У більшості з них міститься багато клітковини – субстанції, яка благотворно впливає на процес травлення та стимулює очищення кишечника від шлаків.

Цукатами з екзотичних плодів і фруктів рекомендують замінювати будь-які цукерки людям зі слабким імунітетом, які перенесли хірургічні операції, інфекційні захворювання, а також займаються активним фізичним чи розумовим працею.

Користь цукатів, приготованих з шкірки плодів, наприклад, кавунових чи цитрусових, також полягає у багатому змісті пектинів. Ці речовини позитивно позначаються на роботі кишечника, регулюють рівень холестерину в крові, знижують цукор і зменшують ризик розвитку недоброякісних пухлин.

Шкода цукатів

Будь-які цукати містять багато цукру, тому гіпертонікам, діабетикам і людям, що страждають ожирінням, не варто зловживати цими ласощами.

У найяскравіших і апетитних цукатах містяться барвники, які поряд з консервантами можуть стати причиною харчового отруєння.

Крім того, цукати мають певний термін придатності і вимогливі до умов зберігання, недотримання яких може створити прекрасне середовище для розвитку хвороботворних мікроорганізмів.

Як вибрати найбільш корисні цукати

Харчові властивості та калорійність цукатів

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цукати – це шматочки фруктів та овочів, проварені у цукровому сиропі та потім висушені.

Здавалося б, дивно, що при такій технології, за якою готують цукати, калорійність їх викликає жвавий інтерес. Адже всім зрозуміло, що солодощі дієтичними не бувають.

Але, тим не менше, серед людей, які борються із зайвою вагою за допомогою дієт, знайдеться багато ласунів, які не готові відмовитися від улюблених ласощів заради схуднення. А цукати, без сумніву, корисніші за цукерки.

Багато з таких людей часто замислюються про те, скільки калорій в цукатах? Відповідаючи на це питання, слід зазначити, що калорійність цукатів висока. Але, незважаючи на це, багато господинь давно усвідомили їх корисні властивості і з задоволенням використовують при приготуванні різних солодких страв.

Дуже часто цукати додають у випічку, морозиво, желе, сир та інші молочні вироби. Крім цього, ними прикрашають тістечка і торти, і вони можуть виступати в якості самостійної солодкої страви, яку подають до кави або чаю.

Приготувати цукати в домашніх умовах зовсім нескладно, але цей процес вимагає певної вправності. Тому бажаючих зробити цукати вдома не так уже й багато, та й на полицях магазинів сьогодні є величезна різноманітність екзотичних фруктів у сушеному вигляді.

Тож, скільки калорій у цукатах? Калорійність цукатів становить 216,4 ккал на сто грамів продукту. Цей показник калорійності цукатів доволі високий, але може бути ще вищим, залежно від вихідних продуктів. Крім того, калорійність цукатів включає в себе білки, жири і вуглеводи.

Види цукатів

Любителі заморських солодощів чудово розбираються в асортименті цукатів, які бувають різних кольорів і смаків. Найпопулярнішими на сьогодні вважаються зацукровані кокос, папайя, ананас і апельсин. Відразу слід сказати, що калорії в цукатах цих видів містяться у великій кількості.

За способом виготовлення цукати ділять на відкидні, кондитерські і тиражовані. Крім цього, виділяють ще кілька видів цукатів залежно від їх розміру і форми – цукати бувають у формі кубиків, кілець, таблеток, листочків та сегментів. На смак це не впливає, а при оздобленні десертів має важливе значення.

Склад цукатів

Склад цукатів, калорійність яких досить висока, до неймовірності простий: вихідне сировина у вигляді ягід, фруктів і овочів та цукровий пісок.

Однак часто покупні цукати не відповідають стандартам, тому що деякі недбайливі виробники, щоб надати цукатам презентабельний вигляд, обробляють їх штучними барвниками, внаслідок чого калорії цукатів зростають ще більше, і вони стають шкідливими для здоров’я людини. До того ж не варто забувати, що калорії в цукатах включають в себе вуглеводи, що свідчить про їх високу живильну цінність.

Калорійність цукатів з ананаса

Як уже було відзначено вище, калорійність цукатів залежить від вихідних інгредієнтів.

Наприклад, калорійність цукатів з апельсина становить 301 ккал на сто грамів продукту, а калорійність цукатів з ананаса становить 326 ккал на сто грамів продукту.

Як видно, калорійність різних видів цукатів різниться, причому істотно. Але все ж слід зазначити, що, наприклад, калорійність цукатів з ананаса, крім того, що висока, містить в собі багато корисних речовин.

Справа в тому, що в самому ананасі міститься багато органічних кислот, фосфор, залізо, калій, магній, йод, марганець, цинк, не кажучи вже про вітаміни B1, B2, B12 та A.

Люди, що сидять на будь-яких дієтах, крім питання про те, скільки калорій у цукатах, цікавляться їх корисними властивостями.

Ананас сприяє розрідженню крові, він знижує артеріальний тиск, а також запобігає атеросклерозу, тромбозу і інсульту. Але на цьому його корисні властивості не обмежуються.

Ананас підвищує ферментну активність шлункового соку і стимулює тим самим травлення. Цей фрукт ефективний при захворюваннях центральної нервової системи і різних інфекційних захворюваннях.

Багато людей використовують ананас як додатковий продукт при схудненні, і в цьому є певний сенс, тому що ананас підвищує в крові вміст серотоніну – речовини, яка виводить з організму зайву рідину і притуплює відчуття голоду.

Тому, незважаючи на таку високу калорійність цукатів з ананаса, користі в них набагато більше, ніж шкоди.

Калорійність апельсинових цукатів

Апельсинові цукати, також як і цукати з ананаса, – корисне і смачне ласощі, яке представляє собою зацукровані апельсинові кірки. Але, незважаючи на великий вибір апельсинових цукатів в магазинах, далеко не всі з них можуть бути корисними.

  • Дуже часто можна зустріти апельсинові цукати неприродно яскравих відтінків, що говорить про додавання в них великої кількості харчових барвників.
  • Незважаючи на те, що калорій в цукатах апельсинових міститься багато, їх додають в різні кондитерські вироби, десерти і випічку, і просто використовують для прикраси готових страв.
  • Калорійність цукатів з апельсина – 301 ккал на сто грамів продукту, і такий показник трохи нижче калорійності цукатів з ананаса.

Корисні властивості цукатів

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Цукати, до того ж, мають ряд корисних властивостей, яких немає у інших кондитерських виробів. Так як їх виготовляють з овочів і фруктів, вони містять клітковину, яка допомагає травленню, очищає організм від шлаків і токсинів. Таким чином, обираючи цукати замість інших солодощів, людина може очистити свій організм.

Незважаючи на термічну обробку, калорійність цукатів включає в себе ті ж самі вітаміни, що містяться у фруктах і овочах, з яких вони виготовлені. Наприклад, цукати, приготовлені з яблука, груші, сливи, апельсина, кавуна і моркви, збагачують організм вітамінами РР, А, В, С. Потрапляючи в організм людини, цукати легко засвоюються і надають благотворну дію.

Крім великої кількості вітамінів, цукати містять багато мікроелементів: магній, фосфор, залізо, натрій. Без них нормальний обмін речовин неможливий.

Шкода цукатів

Надмірна любов до таких ароматних екзотичних солодощів може обернутися шкодою для людського організму: зіпсовані зуби, ожиріння, виразка шлунка і цукровий діабет. Тому при вживанні цукатів потрібно знати міру. Їх можна включати в раціон харчування навіть під час дієти, але в розумних кількостях.

Цукати, калорійність, користь і дієтичні властивості

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Здавалося б, дивно, що при тій технології, за якою готуються цукати, калорійність цієї страви викликає жвавий інтерес. Адже ясно, що солодощі дієтичним продуктом ніяк не назвеш.

Проте, серед тих, хто бореться із зайвою вагою за допомогою дієт, знайдеться чимало ласунів, і не всі з них готові заради схуднення абсолютно відмовитися від улюблених ласощів.

А цукати, без сумніву, корисніше цукерок.

Користь і дієтичні властивості:

Без сумніву, цукати мають корисні властивості, оскільки основою для них служать різні овочі, фрукти і ягоди, які є джерелом багатьох вітамінів і мінералів, необхідних для здоров’я людини.

Найбільшим багатством корисних речовин відрізняється шкірка плодів.

А найсмачнішими і корисними називають цукати, приготовані з цитрусових фруктів – їх відрізняють не тільки чудові смакові якості, але також і вміст корисних речовин. Це відноситься як до м’якоті, так і до шкірки, і навіть до кісточок цитрусових.

Приміщення шматочків фруктів в цукровий сироп або обварювання в ньому сильно не відбивається на корисні якості, властиві цим плодам. Тому цукати, в першу чергу, відрізняє великий вміст клітковини, що сприяє нормальному протіканню травних процесів і звільненню організму від шлаків і токсинів.

Багато в них білка, вкрай необхідного практично для всіх біохімічних процесів в нашому організмі. З мінералів слід зазначити фосфор, залізо, натрій і магній. З вітамінів – вітаміни групи B, вітамін C, A, PP.

Цукати, калорійність яких ми розглядаємо – багате джерело калію, необхідного людині для підтримання водного і кислотно-лужного балансу організму.

Як ми вже говорили, цукати – аж ніяк не дієтичний продукт, адже в їх виготовленні у великій кількості використовується цукор. Це обумовлює ту високу енергетичну цінність, якою володіють цукати.

Калорійність цукатів становить приблизно 216 ккал на 100 грам продукту

Це досить багато, враховуючи той факт, що фрукти – не настільки вже й легкі. Любителі солодкого можуть в один присід з’їсти набагато більше 100 грамів, завдавши цим серйозний «калорійний» удар по своєму організму. Але ж людині, яка дотримується дієти, не рекомендується вживати більше 1400 ккал на добу.

Але давайте не будемо так категоричні. Адже цукати, калорійність яких настільки значна, разом із тим перевершують по корисним властивостям цукерки, торти і тістечка. Словом, вони можуть скласти гідну заміну всім цим продуктам для тих, кому нелегко повністю відмовитися від солодощів. Потрібно лише дотримуватися розумну міру.

А яка калорійність цукатів, приготованих різними способами? А ось така:

Таблиця калорійності цукатів, на 100 грам продукту:

Цукати з: Калорії, в кКал
ананаса 91,0
папайї 327,0
імбиру 106,0
дині 319,0
манго 286,0
ківі 238,0
помело 123,0

А харчова цінність цукатів, приготованих різними способами, ось така:

Таблиця харчової цінності цукатів (БЖУ), на 100 грам продукту:

Цукати з: Білки, гр. Жири, гр. Вуглеводи, гр.
ананаса 1,7 2,2 17,9
папайї 0,0 0,0 82,0
імбиру 0,4 0,2 25,7
дині 0,6 0,6 52,0
манго 1,1 0,0 65,0
ківі 4,5 0,0 55,0
помело 0,37 0,0 30,0

Чи можна приготувати ці солодощі в домашніх умовах? Звичайно можна! Ось, наприклад, за таким рецептом:

Цукати з лимонів:

Продукти:

  • Лимонні скоринки – 1 кг.
  • Цукор – 1,3 кг.
  • Вода – 3 склянки
  • Кислота лимонна – на кінчику ножа

З товстошкірих лимонів знімають скоринки, вимочують їх протягом 2 – 3 днів в холодній воді (воду міняють 2 – 3 рази на день). Після цього проварюють скоринки в окропі протягом 20 – 25 хвилин, зливають воду, а скоринки поміщають в киплячий сироп. Сироп знімають з вогню і виставляють на 5-6 годин.

Після цього скоринки варять по 5-7 хвилин 3-4 рази (виставляють їх на 10 – 12 годин після кожного варива). В кінці варіння кладуть лимонну кислоту. Скоринки викладають на блюдо і підсушують на повітрі.

І все! Їжте на здоров’я, тільки в міру, тому що калорійність цукатів, як, загалом, і всіх солодощів, досить значна.

Користь і шкода цукатів

  • Цукати – шкода і користь, особливості вибору, харчова цінність цукатів, склад, протипоказання
  • Цукати – користь і шкода для організму
  • Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото
  • Користь і шкода цукатів з фруктів, ягід і овочів для здоров’я людини
  • Цукати: шкода чи користь
  • Чим корисні цукати з різних фруктів: користь і шкода для організму
    • Хімічний склад
    • Користь для організму
    • Протипоказання
    • Вживання

Цукати: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото.

Розсип різнокольорових шматочків, які при поїданні швидко тануть у роті і залишають після себе солодкий післясмак – це всім відомі цукати. Багато хто використовує їх як цукерки – чомусь їх вважають менш калорійними. Багато хто готує цукати самостійно, дають їх дітям, вважаючи ласощі абсолютно безпечними. А що взагалі відомо про цукати?

Види цукатів

Цукати – це зварені в густому сиропі шматочки фруктів, овочів і ягід. Після уварювання продукт висушується і підлягає тривалому зберіганню. Вважається, що технологічний процес приготування цукатів дуже простий, але вимагає багато часу і деякого досвіду від господині. Набагато простіше купити готові цукати в магазинах – вони представлені в широкому асортименті.

Цукати, в залежності від того, з якого вихідного матеріалу солодкість була виготовлена, можуть мати різний колір і смак. Найбільш популярними серед споживачів вважаються цукати ананаса, кокоса і папайї.

Взагалі, врахуйте – розглянутий продукт можна приготувати тільки з твердих сортів фруктів – навряд чи з полуниці або кавуна вийде гідне ласощі, хоча кавунові кірки використовуються для цукатів.

Розрізняються цукати і своїми формами – вони можуть бути круглими, квадратними і навіть складних фігурних форм. На смакові якості це ніяк не впливає, а от для використання цукатів при оздобленні кондитерських виробів цей момент може відігравати важливу роль.

Склад цукатів

Харчова цінність 100 г:

  • Калорійність: 216,4 кКал
  • Білки: 3 г
  • Вуглеводи: 54,5 г

Макроелементи:

  • Кальцій: 115 мг
  • Магній: 92 мг
  • Натрій: 141 мг
  • Калій: 2043 мг
  • Фосфор: 192 мг

Вітаміни:

  • Вітамін PP: 2,1 мг
  • Бета-каротин: 1 мг
  • Вітамін A (РЕ): 166,67 мкг
  • Вітамін B1 (тіамін): 0,03 мг
  • Вітамін B2 (рибофлавін): 0,2 мг
  • Вітамін C: 5 мг
  • Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент): 2,598 мг

Мікроелементи:

Щодо складу розглянутого продукту все просто – він містить в собі вітаміни і цукри (фруктоза, глюкоза та інші). Багато що залежить від того, яким чином готувалися цукати – недобросовісні виробники додають до ласощів хімічні барвники. Вони надають продукту яскравий колір, привабливий / апетитний зовнішній вигляд, але вони ж і знищують все те корисне, що міститься в цукатах.

Користь цукатів

  • Якщо ласощі виготовлено в домашніх умовах або куплено у добросовісного виробника, то можна сміливо стверджувати – цукати вельми корисні людям будь-якого віку.
  • Вони допоможуть відновити психоемоційний фон, впоратися з нервовим хвилюванням на тлі емоційних сплесків (наприклад, перед важливою зустріччю або здачею іспиту), зняти втому при надмірних фізичних навантаженнях.
  • Не варто забувати – цукати без хімічних барвників містять усі вітаміни, які притаманні конкретному виду вихідного матеріалу (якщо це апельсин – вітамін C, якщо морква – вітамін A і так далі).

Шкода цукатів

Лікарі з обережністю рекомендують цукати – все-таки в них міститься дуже багато цукру. Тому варто обмежувати кількість споживаних цукатів – дітям достатньо 2-3 штук в день. Занадто активне вживання цього ласощі може призвести до розвитку карієсу, діатезу і ожиріння.

Зверніть увагу: цукати категорично не рекомендується вживати людям із захворюваннями шлунка. Також протипоказанням є цукровий діабет – величезна кількість цукру в солодощі буде не нешкідливою.

Як правильно вибирати цукати

Оптимальним рішенням буде приготування цих солодощів власноруч. Але, на жаль, часто цукати доводиться купувати – як не помилитися у виборі і придбати дійсно якісний продукт?

По-перше, звертайте увагу на зовнішній вигляд цукатів – вони не повинні бути занадто яскравими. Багато продавців хитрують і запевняють покупців, що зелений колір цукатів виходить при виготовленні з ківі, а червоний – з полуниці. Але це неправда – з таких м’яких фруктів цукати не готують, їх з успіхом замінюють тверда середина ананаса і хімічні барвники / підсилювачі смаку.

По-друге, купіть спочатку кілька шматочків цукатів і вдома опустіть їх у склянку з гарячою водою. Якщо вода забарвиться в відповідний колір (при помаранчевих цукатах – в жовтий, при червоних – в рожевий), це свідчить про те, що ви придбали шкідливий продукт.

По-третє, цукати можуть навіть повністю розчинятися в окропі! Це трапляється, коли для виготовлення продукту використовується неякісну сировину – від фруктів залишається лише клітковина, до якої додається цукор і хімічні барвники / смакові добавки.

Дехто нині виготовляє цукати взагалі з відходів! Вони просто збирають залишки фруктів і ягід, змішують з цукром, уварюють, додають до суміші желатин, барвники і смакові підсилювачі – і цукати готові.

  1. Красиві, яскраві, тугі по консистенції – їх досить присипати цукровою пудрою, і покупці будуть із задоволенням їх купувати.
  2. Зверніть увагу: при виборі цукатів віддайте перевагу непоказним, блідим на вигляд – так є велика ймовірність купити дійсно корисний продукт.

Розглянутий продукт можуть виготовляти і з овочів – використовують буряк, гарбуз, моркву, кукурудзу (все ті, в яких є цукор). Але в продажу вони представлені, як «цукати в шоколаді» – саме солодкість з какао надає приємний смак овочевим цукатам. До речі, такі цукерки можна сміливо давати дітям з 5 років – і корисно, і смачно.

Якщо цукати приготувати самостійно або придбати продукт дійсно високої якості, то цілком реально отримати користь від поїдання цього ласощі. Тільки не варто захоплюватися – «коли багато хорошого, це не добре».

Чи корисні цукати, властивості і склад. Цукати – що за ласощі таке?

З будь-яких фруктів, овочів і навіть горіхів готують просочене цукром ласощі. Їх ріжуть невеликими шматками і кілька хвилин бланшують у цукровому сиропі. Цю маніпуляцію повторюють кілька разів. Потім їх висушують в духовці або природним шляхом. Готові скибочки посипають цукровою пудрою, щоб вони не злипалися.

Такий спосіб приготування свіжих фруктів перетворює їх на кондитерський виріб, яке, крім цукру, нічого не містить. Корисні властивості їх все ж зберігаються – цукати не так шкідливі для організму, як інші десерти.

Види цукатів

Сучасні промислові технології відрізняються від домашніх. Завдяки цьому з’явилися нові види фруктів у цукрі.

  1. Відкидні. Плоди після томління в розчині цукру з водою проціджують і відправляють у духовку. Після сушіння на їх поверхні з’являється тверда кірка.
  2. Кандіровані. Підготовлені фрукти на 6 годин занурюють у концентрований цукровий сироп, охолоджений до 90 °C. Після їх висушують при температурі +35-40 °C до утворення кірки, глазурі.
  3. Тиражені. Фрукти занурюють у цукровий сироп на кілька хвилин і перемішують. Після на їх поверхні виділяються краплі солодкої рідини. Щоб вона не складано і рівномірно обволокла кожну скибочку, просочені цукровим сиропом фрукти відправляють у спеціальні сушарки і млоять при температурі +50 °C. Після готовий продукт обдувають холодним повітрям.

Кандіровані і тиражені відносять до глазурованих видам цукатів і відрізняються лише технологією виробництва. У кандірованих фруктів виходить світла і прозора глазур. Їх вважають більш корисними, так як не варять і не сушать при високій температурі. Вони не втрачають свої властивості.

Важливо! Для приготування цукатів підходять не всі овочі і фрукти, а тільки ті, у яких щільна м’якоть, тому ківі в цукрі не буває. Замість нього використовують недозрілий ананас, щедро приправлений барвниками і ароматизаторами.

Хімічний склад і калорійність цукатів

У складі готового продукту, крім самого фрукта і цукрової глазурі, не повинно бути додаткових харчових добавок. Яскравий колір і хімічний запах свідчать про застосування у виробництві барвників і ароматизаторів. Такі цукати можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Хімічний склад глазурованих фруктів:

  • вітаміни: A, B, C;
  • органічні кислоти;
  • мінеральні речовини: калій, магній, залізо.

Всі ці речовини містяться в дуже малій кількості. Властивості вітамінів і мікроелементів такі, що велика їх частина руйнується при термічній обробці.

Харчова цінність цукатів:

  • білки – 0,41%;
  • жири – 0,08%;
  • вуглеводи – 99,51%;
  • калорійність – 322 ккал на 100 г

Наочно видно, що це – вуглеводний, висококалорійний десерт. Глікемічний індекс цукатів – 75 одиниць. Вуглеводи з них швидко всмоктуються в кров, підвищуючи рівень цукру, сприяють ожирінню.

Важливо! Максимальне значення глікемічного індексу – 100 одиниць. Такий показник у глюкози.

Значення в 75 одиниць говорить про те, що зацукровані фрукти і ягоди – це теж кондитерський виріб. Їх вживання необхідно обмежити через шкоду для здоров’я.

Що таке пектин і чим він корисний

Чим корисні цукати

До складу зацукрованих фруктів входить клітковина. Вона міститься в свіжих плодах і ягодах, при переробці не руйнується. Її корисні властивості: покращувати роботу кишечника, очищати організм від шлаків, що накопичилися.

Фрукти, приготовані способом глазурування і сушіння природним шляхом, зберігають корисні вітаміни і мікроелементи. Термічна обробка вбиває вітамін С, а інші – А і В кип’ятіння не бояться.

Людям, зайнятим важкою фізичною або розумовою працею, у великій кількості корисні вуглеводи. Цукати – ідеальний продукт для них. Хворим у період відновлення також показано посилене харчування.

Вживати глазуровані плоди при різних видах захворювань необхідно тільки після консультації з лікарем. Тільки він може визначити їхню користь чи шкоду для свого пацієнта.

Цукати менш калорійні, ніж цукерки. Людям, які дотримуються правильного харчування, дієтологи навіть рекомендують вживати невелику їх кількість в якості корисного перекусу.

Ласунам, нездатним відмовитися від вживання кондитерських виробів, можна замінити їх фруктами в глазурі. Калорійність невисока, порівняно з цукерками, а користі більше. Сучасні технології приготування глазурованих фруктів дозволяють зберегти більшу частину корисних властивостей цукатів.

Солодощі з овочів: гарбуза, буряка, моркви містять менше вуглеводів, але більше клітковини. Вони корисніша, ніж їх фруктова різновид.

Чи можна їсти цукати при схудненні

Через підвищену концентрацію цукру цей продукт складно назвати дієтичним. У найменш калорійних глазурованих фруктах міститься 216 ккал. Для порівняння, в шоколаді – 500 ккал. Замінити цукерки зацукрованими плодами при схудненні буде правильно і ефективно. Шкода і користь цукатів для організму непорівнянні з цими ж показниками кондитерських виробів.

Корисні властивості зацукрованих фруктів при схудненні

Для схуднення значимі наступні корисні властивості:

  1. Людина на дієті отримує проблему з випорожненням кишечника. Груба клітковина, яка міститься у фруктах, очистить організм м’яко і швидко.
  2. Обмеження в харчуванні під час схуднення можуть завдати шкоди, призвести до втрати вітамінів і мікроелементів. Деякі з них: А, В, РР, а також калій, магній, залізо, цинк – зберігаються в плодах і з користю замінять будь-яке марне кондитерське вироб.
  3. Людина, що обмежує свій раціон, більш схильна до респіраторних захворювань, ніж оточуючі. Зацукровані цитрусові та імбир сприяють зміцненню імунітету, володіють властивостями природних антисептиків.
  4. Імбирні і ананасові скибочки в сиропі сприяють розщепленню жирової тканини. У цьому полягає користь цукатів для жінок, які, за статистикою, частіше, ніж чоловіки, страждають залежністю від солодкого.

При загальній калорійності дієтичного раціону в 1200-1400 ккал, в добу з’їдають не більше 50 г цукатів. Від них буде тільки користь: відсутність авітамінозу, занепаду сил, стресу, пов’язаного з обмеженням вуглеводів. Шкода від харчового стримування – мінімальна.

З якого віку цукати можна давати дитині

Діти віком до 3-х років можуть зазнати шкоди від солодкого. Батьки часто забувають про цю загрозу і підсолоджують дитячі страви в більш ранньому віці. Норма споживаного цукру маленьким дітям – 40 г на добу.

Виходячи з цього, дитина може з’їсти не більше 2 ст. л. солодких плодів в день. Але це тільки після 3 років, дітям молодшого віку краще зацукровані фрукти не пропонувати. З приводу введення в раціон дитини нового продукту харчування необхідна консультація педіатра.

Як вживати цукати без шкоди для здоров’я

Кількість вуглеводів у добовому раціоні людини не повинно перевищувати 50%. Залежно від способу життя, трудової діяльності, бажання скинути вагу, цей показник може бути більшим або меншим.

Цукати, як і будь-яку вуглеводну їжу, краще вживати в першій половині дня. Так калорії витратяться і не осядуть жиром на боках. Для людей, зайнятих важкою фізичною працею, обмежень немає. Цукати принесуть тільки користь у вигляді додаткової енергії.

Фруктове ласощі стануть повноцінним перекусом в середині дня. Можна замінити ним цукерки і запивати несолодким чаєм. Після 14:00 вживати цей продукт дієтологи не радять. Якщо не за горами вечірнє тренування, жменя цукатів (20-30 г) не зашкодить. Одне з корисних властивостей: зниження апетиту. Добова норма цукатів не повинна перевищувати 50 г для тих, що худнуть і 100 г для всіх інших.

Цукати в кулінарії

Кондитери використовують яскраві шматочки фруктів для прикраси своїх виробів. Удома їх додають в каші, йогурти, морозиво. Зацукровані фрукти додадуть випічці пікантний смак і аромат.

У приготуванні пасок цукати використовують для прикраси, присмачують ними тісто при замісі.

Італійське хрустке печиво кантуччи готується тільки із застосуванням великої кількості фруктових та горіхових солодощів.

Як приготувати цукати в домашніх умовах

Leave comment