Чай молочний улун (оолонг): користь і шкода, властивості, як заварювати, відгуки

Серед різноманіття китайських чаїв особливо виділяються деякі унікальні види. Таким чаєм є молочний улун, який останнім часом набув великої популярності. Проте, мало хто знає, чому цей чай має таку назву і як його слід правильно пити.
Молочний улун – що це, історія походження і легенди про нього
Молочний улун (оолонг) – це сорт напівферментованого тайванського чаю. Варто відзначити, що всі види китайського чаю в першу чергу розрізняються ступенем ферментації.
Так, у зелених чаїв вона досягає 10-12%, в той час як чорний чай є повністю ферментованим. Улуни, в тому числі і молочний, відрізняються середньою ферментацією (близько 50%).
Молочний улун називається так завдяки своїй унікальній особливості – особливому вершковому смаку і аромату.
Про появу молочного улуна, як і будь-якого китайського чаю, ходять легенди. Одна з них свідчить, що в давні часи місяць закохалася в комету, що пролітає по нічному небу.
Комета не змогла зупинитися, полетіла до сонця, де згоріла і зникла. Місяць засмутилася, і печаль її пролилася на землю молочним місячним сяйвом.
Коли люди стали збирати чайне листя, то виявили, що ті виділяють дивовижний молочний аромат.
Дійсність, як це зазвичай буває, виявилася куди прозаїчніше. Незвичайний новий сорт чаю був виведений зовсім недавно, лише в 1982 році на острові Тайвань.
У роки Другої світової війни на Тайвані працювали японці-чаєводи, які залишили понад 5 тисяч гібридів тайванського улуна. Після війни селекція цих сортів була продовжена, і в 1982 році було оголошено про новий сорт чайного куща, який спочатку називався «Тайванський чай №12» або «27 син».
В першу чергу, новий сорт відрізнявся високою врожайністю і стійкістю до різних захворювань.
Однак найдивовижнішим ознакою цього чаю став ніжний вершковий аромат, що виходить від чайного листя. Сорт молочного улуна отримав офіційну назву «Цзінь Сюань» і в короткі терміни став широко відомий серед поціновувачів чаю по всьому світу.
Як роблять, вирощування і обробка
Тайванський улун вирощують у віддалених високогірних районах. Збір сировини здійснюється двічі на рік: навесні та взимку. Для виробництва чаю беруть нирки і 3-4 листочка. Далі листя піддають традиційній обробці:
- Зав’ялювання. Зібраний лист розсипають по брезенту, де він підв’ялюють, причому цей процес повинен проходити рівномірно.
- Підготовка до ферментації. Чай поміщають у прохолодне і вологе приміщення, де починає бродіння соку в підв’ялених листях. На цьому етапі краю листочків червоніють, в той час як середина залишається зеленою.
- Ферментація. Проходить в кілька стадій: спочатку листя прожарюють, щоб прибрати зайву вологу, потім обробляють їх гарячим повітрям, і знову обсмажують.
- Скручування. Здійснюється за допомогою машин, які скручують оброблений чайний лист в гранули.
Готовий чай фасується і надходить у продаж. Часто вважається, що молочний улун в процесі виробництва проходить якусь незвичайну обробку. Кажуть, що чайні кущі поливаються молоком, а сировину згодом витримують під парами молока, проте це не має нічого спільного з реальністю. Такі міфи всього лише спрямовані на підтримку незвичайної репутації молочного улуна.
Насправді якісний молочний улун не містить ніяких добавок, однак несумлінні виробники можуть обробляти його ароматизаторами. Такий чай вважають низькосортним і продають за зниженою ціною.
Сорти і їх смакові якості
Існує два головних сорти молочного улуна:
- Цзінь Сюань – має тонкий молочний смак і аромат, дає золотистий настій;
- Най Сян Цзінь Сюань – в процесі виробництва обробляється ароматизаторами, після чого чай відрізняється яскравим ароматом молочного крему.
Про вирощування Най Сян Цзінь Сюань також ходять міфи, в яких йдеться про різні способи обробки чайного куща, проте насправді чай ароматизують на фабриках. Чайний лист обсипається ароматизатором (близько 100 г на 1 тонну сировини), а далі проходить звичайний процес ферментації.
Готовий чай менш корисний, але в продажу зазвичай зустрічається саме цей сорт, так як він володіє низькою собівартістю.
Користь і шкода
Молочний улун має тонізуючі і підбадьорюючі властивості, здатний покращувати стан організму і навіть сприяти схудненню. Є у нього і деякі протипоказання.
Корисні властивості
Напівферментований молочний улун багатий на флавоноїди (особливо катехіном), які позитивно впливають на стан кровоносних судин. Також в цьому чаї міститься багато різних вітамінів і мікроелементів, важливих для правильного функціонування людського організму.
Чай володіє високою концентрацією кофеїну, який підвищує працездатність, фізичну витривалість і допомагає справитися з головним болем.
Крім того, молочний улун заспокоює нервову систему, знімає дратівливість, позбавляє від апатії.
Чи є шкода, протипоказання
В першу чергу, молочний улун протипоказаний при індивідуальній непереносимості. Крім того, потрібно пам’ятати про підвищену концентрацію кофеїну (теїн). При перевищенні добової норми цієї речовини можуть настати такі побічні явища:
- тремтіння кінцівок;
- розлад сну;
- роздратованість;
- млявість;
- печія.
Часом при зловживанні кофеїном виробляється залежність, і людина навіть на ранок прокидається втомленим, так як його організм не може нормально працювати без чергової чашки міцного чаю.
Іноді шкода можна отримати в разі вживання неякісного молочного улуна, обробленого ароматизаторами. Хімічні речовини здатні викликати негативні наслідки і навіть привести до алергії.
Чи можна вагітним
Яких-небудь особливих протипоказань для вагітних молочний улун не має, але важливо не перевищувати допустиму норму кофеїну. Таким чином, під час вагітності оптимально пити не більше 1-2 чашок чаю в день.
При схудненні
Деякі дієтологи відзначають, що молочний улун корисно пити при схудненні, так як він здатний прискорювати метаболізм і знижувати рівень апетиту. Щоб досягти такого ефекту, необхідно щодня вживати як мінімум 3 чашки улуна, причому його можна пити як гарячим, так і холодним. Один із прийомів чаю рекомендується робити вранці натщесерце, щоб запустити процеси обміну в організмі.
Крім того, невеликі перекуси протягом дня можна легко замінити чашкою молочного улуна, що дозволить знизити добове споживання їжі до 500 калорій і скинути близько 0,5 кг за тиждень.
Для поліпшення смаку до чаю можна додати трохи меду і часточку лимона. Такий напій притуплює відчуття голоду, що веде до зменшення порцій їжі, що вживається.
Безумовно, досягти справжніх результатів в процесі зниження ваги можна тільки за умови правильного харчування і занять спортом.
Як правильно заварювати і зберігати молочний улун
Для заварювання молочного улуна необхідна відповідна посуд. Зазвичай беруть порцелянові або скляні чайники і чашки. Заварювати улун потрібно наступним чином:
- Посуд попередньо прогрівають, споліскуючи окропом.
- Беруть заварку з розрахунку 1 ч. л. чаю на 200 мл води.
- Заливають водою, нагрітою до 70-80 °С, і наполягають близько хвилини.
До завареного улун допустимо кілька разів доливати гарячу воду.
Молочний улун є напівферментованим, що обмежує час його зберігання до півтора років. Надалі чай втрачає свій унікальний смак і аромат. При покупці важливо звернути увагу на термін придатності і стан чаю.
Якщо ви купуєте улун на вагу, то можете перевірити, чи є в сировині сміття (гілочки, пил), що вказує на неякісний продукт. Також можна помітити, що чай часто продається в герметично запакованих пакетах із пластику або фольги. Це необхідно з метою збереження аромату, тому й в домашніх умовах улун потрібно тримати в щільно закритій ємності (скляній або порцеляновій).
Якщо ви купили чай, але з якихось причин не п’єте його, а збираєтеся зберігати більше місяця, то його варто помістити в холодильник, адже в теплі улун здатний псуватися.
Популярні бренди, що випускають «молочний улун»
У зв’язку з популярністю молочного улуна багато чайних брендів, які торгують продукцією середнього цінового сегмента, стали випускати сорти, які нібито є цим незвичайним китайським чаєм. Насправді всі вони використовують ароматизатори для додання чаю вершкового аромату.
Деякі популярні марки:
- Greenfield. Склад чаю: китайський улун, бутони мальви, ароматизатор вершків. Випускається в пакетиках і пірамідках, а також в листовій формі.
- Curtis. Склад: листовий чай улун, натуральний ароматизатор «молоко». Випускається в пірамідках.
- Ahmad. Склад: чай байховий оолонг невеликий, харчовий ароматизатор «молоко». Випускається в пакетиках.
Вживання такого «хімічного» улуна не принесе шкоди, але й особливої користі від нього теж не буде.
Відгуки
За традицією наведемо кілька прикладів – відгуків про молочному чаї улун, залишених відвідувачами нашого сайту через форму коментарів.
Відгук від Олени: Молочний улун – це напівферментований чай, який вже часто можна зустріти в продажу. Я зазвичай беру його на вагу в магазинчиках, де продаються елітні чаї.
Для такого чаю ціна середня, приблизно 350 грн за 100 грам. Зручність у тому, що улун витрачається економно, на звичайний чайник для заварювання треба 1-2 чайні ложки. Важливо, що він заварюється не окропом, а гарячою водою, близько 70-75 градусів.
Смак злегка гірчить, залежить від міцності, яку ви заварите собі, є приємний, яскравий запах сухого молока.
Відгук від Ксенії: З тих пір, як стала цікавитися китайськими чаями, виділила для себе цей «Молочний Улун» і просто мріяла його покуштувати. Ось з таких параметрів я й стала шукати чай. Знайшла і замовила його з Китаю.
Чудово виділяє вершковий аромат! Смак у чаю просто неповторний – м’який, ніжний і ні з чим не порівнянний!
Молочний улун – незвичайний вид китайського чаю, виведений відносно недавно. Цей улун від природи має унікальний аромат і присмак молока, тоді як більш дешеві сорти обробляються хімічними ароматизаторами. Справжній молочний улун не тільки приносить насолоду любителям чаю, але й здатний принести користь для організму.
Зелений молочний оолонг: користь і шкода, як заварювати чай молочний улун
Молочний улун (або молочний оолонг) – це напівферментований крупнолистовий чай, що росте на високогір’ях Тайваню. При заварюванні він перетворюється в напій світло-лимонного кольору з яскраво вираженим ніжно-вершковим ароматом і м’яким, вишуканим, молочним смаком. Саме завдяки своєму вишуканому молочному смаку і аромату цей чай отримав назву «молочний улун».
Ми вже розповідали про те, що таке улун і які корисні властивості в ньому криються.
Виробництво
Молочний оолонг створюється на основі чаю Цзінь Сюнь, який росте в горах на висоті до 1000 метрів. Чай збирають навесні і восени.
Існує думка, що молочний улун знаходить вершково-молочний смак за рахунок того, що його довго вимочують в молоці. Звичайно ж, це припущення помилкове. Але як же роблять молочний улун таким «молочним»?
Насправді для ароматизації молочного оолонга використовують два способи. Перший спосіб – трудомісткий і дорогий, адже передбачає ароматизацію не зібраних чайних листків, а самого чайного куща.
Кущі ретельно обробляють розчином цукрового очерету, а коріння поливають розчинним молоком. Після обробки кущі посипають рисовою лушпинням. Другий варіант ароматизації – традиційний.
Чайне листя збирають, сушать і рясно обробляють молочним екстрактом.
Користь молочного улуна для організму
Вітаміни, що входять до складу
Молочний улун багатий величезною кількістю вітамінів, мінералів, поліфенольних сполук, ефірних масел і антиоксидантів. Ароматний чай поділиться з вами вітамінами C, P, PP, A, K, D, E і B. Чай містить марганець, фтор, магній, цинк, фосфор, ароматичні масла, амінокислоти, дубильні речовини.
Для тих, хто стежить за фігурою і враховує калорійність всіх вживаних продуктів, є хороша новина: одна чайна ложка цього чаю містить всього 1,4 Ккал.
Корисні властивості
Завдяки неймовірно багатому складу чай сприятливо діє на стан здоров’я людини. Перерахуємо його основні цілющі властивості:
- Чай сприяє збереженню молодості шкіри.
- Сприятливо впливає на роботу серця і стан кровоносних судин.
- Регулює рівень вмісту холестерину в крові.
- Сприяє покращенню роботи головного мозку, допомагає зосередитися, підвищити працездатність.
- Благотворно впливає на процеси травлення, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Сприяє зміцненню загальної опірності організму різним вірусам та інфекціям.
- Покращує настрій, допомагає знайти стан гармонії при депресивних станах.
- Виводить шлаки з організму, може бути корисний для схуднення в комплексі з іншими заходами.
Погано прокидаєтеся вранці? Тоді вам допоможе чай Та Хун Пао з його бадьорить ефектом і легкою ейфорією, який відмінно налаштує вас на цілий день.
Чи пробували ви вишуканий китайський чай кудін, за допомогою якого можна зміцнити імунітет і заодно скинути кілька кілограмів? Настійно рекомендуємо прочитати нашу публікацію про користь і шкоду чаю кудін.
Сорти чаю
Найбільш поширеними видами молочного оолонга є Китайський і Тайванський.
- Китайський зелений чай відрізняється неймовірно м’яким смаком і ніжним, вершковим післясмаком.
- Тайванський чай володіє більш солодким смаком і вираженим молочним ароматом. Чайні кущі ростуть в горах на висоті близько 1000 метрів. З тайванського чаю виготовляються виключно елітні сорти.
Як вибрати чай
Перед покупкою молочного улуна переконайтеся, що пропонований чай дійсно хорошої якості. Для цього перевірте:
- Зовнішній вигляд. Листи повинні бути скручені і стиснуті в маленькі грудочки. Якщо чай свіжий, то вони можуть трохи блищати.
- Запах. Свіжий, якісний чай володіє сильним, глибоким, приємним ароматом.
- Однорідність. Всі скорочені грудочки повинні бути приблизно одного розміру. Якщо в чаї присутні якісь інші домішки, то, швидше за все, перед вами чай низької якості.
- Колір. Колір молочного улуна повинен бути зеленим.
Як правильно заварювати і пити молочний улун
Для заварювання молочного улуна нам знадобляться: фарфоровий чайник, заварка, вода (переважно джерельна або фільтрована).
Все готово? Отже, приступаємо до приготування чаю.
- Обдайте фарфоровий чайник окропом.
- Покладіть заварку в чайник. Рекомендовані пропорції – 9 грам заварки на 250 мілілітрів води.
- Залийте заварку водою. Для найкращого результату температура води повинна становити близько 85 градусів.
- Відразу ж злийте воду.
- Знову залийте гарячу воду.
- Дайте вашому чаю настоятися протягом 1-2 хвилин (хтось заварює і протягом 10-15 секунд – це вже на любителя, з досвідом ви знайдете свій смак).
- Заварювати можна до 6-8 разів залежно від якості чаю.
Зверніть увагу, що цим корисним напоєм не варто зловживати. Не рекомендується пити більше трьох чашок молочного улуна в день. Крім того, якщо ви п’єте молочний улун перед сном, то це може спровокувати безсоння.
Як правильно зберігати молочний улун
Щоб чай молочний улун зберігав корисні властивості і смакові якості, потрібно правильно його зберігати. Помістіть чай в герметично закриту, скляну або фарфорову ємність. Зберігайте ємність з чаєм в прохолодному місці, куди не потрапляють прямі промені сонця. Обов’язково простежте, щоб поруч з чаєм не виявилося дуже запашних продуктів або речовин, так як таке сусідство може негативно позначитися як на смаку і ароматі чаю, так і на його цілющих властивостях.
Протипоказання
Чай молочний улун можна вживати особам, які мають схильність до виникнення індивідуальних алергічних реакцій. Щоб уникнути шкоди, він також протипоказаний людям, що страждають від виразки і гастриту, вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю.
Відгуки
Коли я спробувала цей чай, я відразу зрозуміла, що це кращий чай для мене. Я п’ю його щодня через півгодини після їди. Я забула про проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Єлизавета
Мені подобається вершковий смак і аромат. Відразу після чашки чаю настає розслаблення. Однак, не рекомендую пити його перед сном. Не заснете.
Антон
Я його не просто п’ю, але ще й умиваюся їм вранці. Шкіра просто в захваті, виглядає доглянутою і зволоженою.
Інга
Смак просто неймовірний! Чай трохи солодкуватий. Для мене цієї солодощі цілком достатньо, тому не додаю цукор.
Ганна
Купила молочний улун з цікавості. Але глибокий, м’який, вишуканий смак чаю мене підкорив з першого ковтка!
Єгор
А чи знаєте ви, який чай називають «земляним»? Про походження, сортах, властивості – користь і шкоду китайського чаю пуер і багато іншого можна дізнатися з наступного матеріалу.
В курсі ви, що згідно з останніми дослідженнями, регулярне вживання білого чаю перешкоджає виникненню ракових пухлин? Все про корисні властивості білого чаю ви знайдете тут.
Якщо ви є завзятим чаеманов, то ви зобов’язані спробувати тайський чай з Анчан або клітора трійчастого. Але перед цим краще ознайомитися з корисними властивостями синього чаю з Таїланду, а також відгуками людей, яким пощастило спробувати даний напій.
Радимо подивитися відео про те, як правильно заварювати молочний улун:
Молочний улун – користь, шкода, як заварювати
Молочний улун – дуже популярний чай в Україні. Коли людям хочеться чогось вишуканого і незвичайного з чайних напоїв, то перше, що спадає їм на думку – пуер і молочний улун. Дійсно, молочний улун має приємний ніжний аромат вершків, який сподобався багатьом до смаку. Даний улун популярний також і в Європі, особливо у Великобританії, адже всім відомо, що англійці люблять чай з молоком, і таку знахідку просто не можуть не спробувати.
Тому детально розберемо всю інформацію, що стосується молочного улуна. Дізнаємося технологію отримання цього чаю, користь, шкоду, а також міфи, які його оточують.
Молочний улун – що це таке
Щоб відповісти на це питання, потрібно знати значення слова «улун». Що ж це за чай такий.
Слово «улун» має безліч синонімів: улунг, оолонг, цин ча, темний дракон. Правильним словоформою вважається «улун».
Улун – це чай, який не до кінця ферментований. Чорний чай має 100% ферментацію, зелений – 2-12% ферментацію. А ось чай, ферментований на 50%, і є улун.
Звідси випливає, що улун є певним компромісом. Він має в собі риси і чорного, і зеленого чаю (аромат, колір, смакові якості).
А молочний улун – це улун, який пахне молоком. Це грубе і просте визначення. Тобто, крім аромату-смаку, ніяких особливих властивостей даний вид улуна не має. Вміст корисних речовин, вплив на здоров’я точно таке ж, як і у звичайного улуна.
Існує велика плутанина з приводу видів, історії, технології виробництва молочного улуна. Спробуємо ж по порядку розібратися.
Історія молочного улуна
У деяких неосвічених любителів чаю молочний улун асоціюється з чимось традиційним, древнім, елітним. Представляються сивочолі босоногі китайці, які бредуть по чайних плантаціях і вибірково пощипують чайне листя. Якось їх обробляють за секретним рецептом, переданим з покоління в покоління. Але реальність трохи інша.
Далі мова буде йти про Тайвань. Будемо вважати, що Тайвань вважається частиною Китаю. Суперечок багато, політика нас не цікавить. Для зручності будемо використовувати такі значення. Тому, коли я говорю про китайському молочному улун, то маю на увазі ще й тайванський.
У Китаї постійно експериментують з чаєм, отримують нові сорти, технології виробництва тощо. У 80-х роках минулого століття селекціонери вивели черговий сорт чаю. З нього почали виробляти улун, тобто він був слабоферментованим.
Головна особливість цього улуна – легкий аромат молока і карамелі. При цьому хочу зауважити, що це дійсно був «легкий», тобто ледве помітний, якісь «нотки». Можна провести аналогію з вином. Дегустатори відзначають якісь натяки, нотки, легкі особливості смаку або аромату.
При цьому хтось може і не відчути нічого незвичайного.
Назвали даний сорт чаю – «Цзінь Сюань». У перекладі означає «золота квітка», «вогняна квітка».
Золота квітка сподобалася багатьом до смаку, його почали експортувати в Європу. При цьому від виробників незабаром зажадали «посилення аромату».
Як селекціонери не намагалися, але нічого путнього не виходило. Вирішено було просто «хімію» чаю з допомогою різних штучних ароматизаторів.
Додають їх в певних пропорціях в чайні листи, які пройшли процес ферментації.
Часто можна знайти десь інформацію, що молочний аромат з’являється через те, що чайні кущі поливають молоком, молочною сироваткою, якимись екстрактами молочними, цукровою тростиною і так далі.
Але все це міфи. Нічого подібного немає. Як ці міфи з’явилися, хто їх виростив? А самі виробники та продавці.
Адже така солодка історія закріплює дуже приємний образ в головах, підвищує і підтримує попит на продукцію.
Види молочного улуна
А тут вже напрошується питання: який молочний улун купити, який краще, які види бувають. Який він, справжній золотий квітка?
Можна цілком справедливо розділити молочний улун на два види:
- Цзінь Сюань
- Всі інші молочні улуни
Перший чай якісний, натуральний. Це і є перший і справжній молочний улун. Купити його дуже важко, він не так поширений, і є великий шанс наштовхнутися на якусь підробку. Як було відмічено вище, цей чай має ледве відчутний аромат молока, ви його навіть не помітите. Нічого спільного з «фоня» молочними улунами він не має.
До другої категорії я відніс всі інші молочні улун. Чому? Просто всі вони виробляються за практично однією технологією.
Беруть неякісний чай, трохи ферментують його, обробляють штучними ароматизаторами і відправляють в тепловий барабан. Сировина, дійсно, часто буває низькоякісним.
Адже аромат чаю перекривається “молоком”, навіщо використовувати щось дорожче? До того ж, потрібно задовольнити великий попит.
Цікаво, що в Китаї не п’ють молочний улун. До такого чаю ставляться з легким презирством, називають його неприродним. Просто там не люблять, коли чай має сильні сторонні запахи. Звичайно, це не означає, що там взагалі не п’ють ароматизовані чаї. Просто добавки для цього використовують натуральні.
Якщо йти далі, то молочний улун можна порівняти з дешевим ароматизованим чаєм у супермаркетах. Якийсь чай у пакетиках, пахне смородиною, якої, природно, там ніколи не було.
Пити чи не пити молочний улун — вибір кожного. У всього є свої цінителі.
Молочний улун – властивості і користь
Тепер перейдемо до властивостей молочного улуна. Що особливого в його складі, як він впливає на здоров’я, чи корисний для схуднення? Адже приємно знати, що нам несе продукт крім смаку і аромату.
Чай молочний улун – користь і шкода
Користь молочного улуна
Часто в інтернеті можна натрапити на різні статті, де розповідають про користь молочного улуна. Підносять його як щось надцілюще і незвичайне. Список корисних ефектів обмежується лише фантазією автора. Відчуття, що це не чай зовсім, а якийсь еліксир безсмертя.
чай улун молочний фото
Тут варто зазначити, що молочний улун – це, перш за все, улун.
А улун – це просто чай, який має ступінь ферментації близько 50% (хоча в виробництві молочного улуна використовують слабоферментований чай).
Звідси випливає, що хімічний склад точно такий же, як і у будь-якого іншого улуна, а це означає, що і користь аналогічна. Тому, говорячи про користь молочного улуна, ми маємо на увазі всі улуни.
Молочний улун містить в собі ті ж речовини, що і чорний або зелений чай, просто пропорції трохи інші.
- кофеїн
- Вітаміни: K, B12, E, C, B1, B6, B3, D
- Безліч мінералів: кальцій, фосфор, магній, залізо, цинк, йод
- флавоноїди
- Ефірні масла
- дубильні речовини
Молочний улун корисний для кровоносних судин, підвищує їх міцність і еластичність. Все це завдяки флавоноїдам, особливо катехинам, якими багатий будь-який слабоферментований чай.
Кофеїн покращує настрій, підвищує фізичну витривалість, позбавляє від головного болю.
Про користь вітамінів і говорити нема чого, всім відома їх роль в нашому організмі, позитивний вплив на імунітет. Те саме можна сказати і про мінерали.
Молочний улун корисний не тільки для фізичного здоров’я, а й для психічного. Люди, що п’ють улун, менш схильні до апатії, депресії. У них спокійний і ясний розум.
Молочний улун сприяє схудненню. Тут варто зробити зауваження. Будь-який чай допомагає знижувати вагу. Це відбувається завдяки кофеїну. Він розкручує обмін речовин, змушує організм витрачати більше енергії.
Але це не фантастичний результат, більш того, нічого особливого можна і не помітити, якщо просто пити чай. Потрібна правильна дієта і регулярні фізичні навантаження.
Висновок: пийте молочний улун для схуднення, але не обманюйте себе і не фантазуйте.
Шкода молочного улуна
Молочний улун: шкода і користь. З користю розібралися. Чи може молочний улун завдати якоїсь шкоди організму? Які бувають побічні ефекти від вживання цього напою? Спробуємо розібратися.
Як і будь-який інший чай, молочний улун може негативно позначатися на здоров’ї при його надмірному вживанні. “Винуватцем” є кофеїн, що міститься в чаї. Його ще називають теїном.
Якщо перевищити допустиму норму кофеїну (200-300 мг на день), то можуть виникнути наступні неприємні ефекти:
- тремор
- безсоння
- дратівливість
- слабкість
- прискорене сечовипускання
- печія
При тривалому вживанні кофеїну у великих дозах:
- Розвивається залежність. Людина прокидається вранці і відчуває себе втомленим, не виспавшись. Насправді, організм вимагає нову дозу кофеїну. Протягом дня спостерігаються головний біль, слабкість, поганий настрій.
- Кофеїн “вимиває” кальцій. Як наслідок, можуть з’явитися проблеми з нігтями, зубами.
- Проблеми зі шлунком. Гастрит.
Висновок: молочний улун може бути шкідливим, так само як і будь-який напій, що має в своєму складі кофеїн. Але це тільки при зловживанні. Якщо ж пити 1-4 чашки чаю на день, то ніякої шкоди не буде.
Звідси випливає ще один висновок: через певні захворювання (проблеми з серцем, виразка шлунка, гастрит і т.д.), деяким людям можуть бути протипоказані кава, чай, мате і подібні напої.
Молочний улун здатний (тобто є певна ймовірність) завдати шкоди здоров’ю, якщо був проводжений з неякісної сировини (мається на увазі ароматизований улун, а не Цзінь Сюань). Особливо потрібно приділити увагу ароматизатору. Все це штучні речовини, і деякі з них можуть бути шкідливими. Визначити точно, де які, ви не зможете.
У гонитві за заробітком і економією не завжди думають про здоров’я споживачів.
Тому завжди купуйте чай у перевірених магазинах, які дорожать своєю репутацією.
Як заварювати молочний улун
Рекомендується заварювати молочний улун в керамічному або фарфоровому посуді. Перед цим її потрібно сполоснути окропом, щоб вона трохи нагрілася. Звичайно, все це елементи чайної церемонії. Деякі не хочуть вдаватися в усі подробиці. Ці люди прагнуть до простоти, вони обмежені в часі.
Зазвичай використовують 1-2 чайні ложки чаю на 150-200 мл води.
Найголовніше при заварюванні улуна – вода, точніше її температура (70-80 градусів). Окріп використовувати просто не прийнято.
Час заварювання складає 1-2 хвилини.
Молочний улун можна заварювати кілька разів.
Ось ви і дізналися трохи про молочний улун. Якщо є бажання поділитися якимись думками, доповнити або виправити, а може, задати питання – залишайте коментарі.
Чай молочний улун – користь і шкода, як заварювати оолонг
Чай молочний улун – тема нашої сьогоднішньої чайної бесіди. Користь і шкода молочного улуна, правила заварювання цього виду чаю, його склад, корисні властивості.
Що це таке – молочний чай Улун
Молочний улун (Най Сян Цзінь Сюань) – це чай оолонг, що має особливий тип ферментації.
Цей незвичайний чай росте в горах Китаю та Тайваню. У наш час молочний улун користується великою популярністю в Україні. Це напівферментований чай, його ферментація становить, зазвичай, близько 50%. Іноді він виробляється з слабоферментованого чаю, тобто зеленого.
Заварений чай має світло-жовтий колір і приємний карамельно-вершковий аромат. У сухому вигляді великі й цілісні листи світло-зеленого кольору знаходяться у скрученому стані. При заварюванні вони розкриваються, і їх колір може бути неоднорідним.
Деякі різновиди оолонга називають у Китаї бірюзовим чаєм.
Звідки ж у оолонга такий загадковий аромат
Часто лунають припущення, що вершковий аромат з’являється шляхом поливу та зрошення кущів молоком або вимочуванням у молоці чайного листя. Однак це не зовсім так.
Справжній молочний улун знайти в продажу досить складно. Він має тонкий, ледь вловимий аромат, який з’являється завдяки особливій ферментації. Чайні листочки піддаються частковому окисленню і зав’яленню. В результаті чого чай природним чином набуває молочний аромат.
Найбільш поширеним способом виготовлення чаю під назвою «молочний улун» є виробництво чаю шляхом ароматизації звичайного зеленого чаю. Цей спосіб значно простіший і дешевший, тому в продажу найчастіше можна зустріти просто зелений чай з молочним смаком.
Хімічний склад чаю улуна молочного
Молочний оолонг містить значну кількість корисних речовин, а саме:
- Ефірні масла
- Поліфеноли
- Кофеїн
- Аскорбінова кислота
- Кальциферол
- Токофероли
- Тіамін
- Пиридоксин
А також корисні макроелементи і мікроелементи.
Користь молочного чаю улуна
Чим корисний чай улун для організму?
Цей цікавий напій при розумному споживанні сприятливо впливає на фізичне і психічне здоров’я людини:
- Він зміцнює імунну систему і підвищує опірність організму до хвороб, допомагає протистояти вірусним та інфекційним захворюванням.
- Молочний улун відмінно налагоджує роботу кишечника і шлунково-кишкового тракту в цілому, для цього його рекомендується пити регулярно по 2-4 чашки на день.
- Сприятливо впливає на серцево-судинну систему, сприяє зміцненню серцевого м’яза і стінок судин, значно знижує ризик виникнення інфарктів і інсультів. Вживання молочного улуна є прекрасною профілактикою атеросклерозу.
- Нормалізує обмін речовин і приводить до балансу в роботі організму.
- Сприяє швидкій регенерації клітин.
- Люди, що мають зайву вагу, за допомогою цього ароматного чаю можуть поступово привести свою вагу в норму – улун розщеплює жири, що знаходяться в організмі, і допомагає при схудненні.
- Також молочний чай корисний і при зниженій вазі, завдяки насиченому смаку він сильно збуджує апетит. Людям з такою проблемою рекомендується пити його за півгодини до їжі.
- Доведено, що він має антиоксидантні властивості і знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
- Здатний очищати організм – він зв’язує і виводить шкідливі речовини з організму, включаючи токсини, шлаки і солі важких металів.
- Крім усіх позитивних якостей, запашний аромат і тонке післясмак чаю здатні піднімати настрій, заряджати позитивною енергією і покращувати працездатність мозку.
Також любителям чаю буде цікаво почитати: види чаю, сорти – від червоного до бірюзового; чорний чай – чого більше користі чи шкоди; зелений чай – як правильно заварювати зелений чай; червоний чай – але не каркаде; чай Пуер – як заварювати, види, особливості смаку.
Чай улун для схуднення
Усі знають, що зелений чай надзвичайно корисний і рекомендується при позбавленні від зайвої ваги, улун також прискорює обмін речовин в організмі, сприяючи схудненню. Місячний курс по 4 чашки на день обіцяє без проблем скинути від 2 до 5 кг жирових відкладень.
Загалом, здоров’я покращитися, худне додасться – екстриму ніякого, а користь улуна для організму помітна неозброєним поглядом.
Шкода молочного улуна або протипоказання
- Володіючи беззаперечними корисними для здоров’я властивостями, молочний чай улун має й протипоказання.
- Основну шкоду цього напою полягає у кофеїні та різних ароматизаторах (зі смаком вершків, карамелі, молока), які, як правило, додаються в чай із сировини низької якості.
- Однак, якщо купувати якісний зелений чай молочний улун і вживати його в поміркованих обсягах – шкоди він не принесе.
- Перевищення припустимої норми кофеїну (більше 3-4 чашок чаю на день) може викликати несприятливі наслідки.
- Перед тим, як зробити вибір на користь молочного улуна, слід прочитати про наступні застереження:
- З обережністю слід ставитися до цього чаю людям, які мають проблеми з нирками або сечокам’яну хворобу, адже цей напій є сильним сечогінним засобом.
- Цей чай небажано пити перед сном, а людям, що страждають безсонням, дозволяється пити його лише до полудня.
- Не можна пити молочний оолонг людям, які мають алергію хоча б на одну зі складових чайних листів, з великою обережністю слід пити цей чай при схильності до алергічних проявів.
- Абсолютно протипоказаний китайський чай молочний улун жінкам, які перебувають у положенні або годують грудьми, людям, які мають захворювання серця, виразку шлунка, гастрит і інші шлункові та кишкові захворювання, у період загострення.
Правила заварювання молочного улуна
Отже, як заварювати чай улун молочний правильно?
Щоб отримати максимальну користь і відчути всю ніжність аромату, чай необхідно заварювати за особливими правилами.
Для заварювання молочного улуна рекомендується використовувати керамічний або фарфоровий чайник. Спочатку слід сполоснути його окропом, щоб усунути всі сторонні запахи і трохи підігріти чайник. І лише потім приступати до заварювання.
Правила заварювання:
1. Важливим моментом є температура води. Вона не повинна перевищувати 80 градусів. При заварці молочного улуна окріп не використовується.
2. На одну чашку необхідна 2/3 столової ложки сухої заварки.
3. Перша вода, якою заливається чай – відразу зливається. 4. Другу воду залишити для заварювання не більше, ніж на 4 хвилини, потім слід повільно розливати по чашках і починати дегустувати.
5. Молочний оолонг можна заварювати до 7-8 разів, раз по раз відчуваючи в його смаку все нові ноти.
Зберігання чаю оолонга молочного
Зберігати такий чай краще в герметичній ємності зі скла, кераміки або фарфору. Небажано його поміщати в металеву або бляшану посуд, оскільки таке зберігання може негативно позначитися на стані чайного листя.
Не можна по сусідству зберігати ароматні продукти або сильнопахнучі спеції, оскільки чай легко вбирає аромати. Для чаю краще вибрати прохолодне темне місце, де не буде доступу сонячних променів.
Зелений чай улун: користь і шкода для організму людини
Улун – один з найбільш унікальних, дорогих і незвичайних сортів чаю, який володіє освіжаючим ароматом зеленого чаю та оригінальним смаком, більш характерним для червоних сортів, ніж для зелених. Кожен поважаючий себе цінитель чаю знає, що традиційний китайський улун має ту корисну властивість, якою більше не володіє жоден інший сорт чаю.
Рівень ферментативної обробки чаю улун, який вирощують лише в трьох провінціях Китаю, становить приблизно 50%. Правильно приготовлений напій не тільки допомагає позбутися від багатьох захворювань, але і скинути кілька зайвих кілограмів.
Які ж корисні речовини в своєму складі містить улун? Які різновиди даного сорту чаю є найпопулярнішими? Як правильно заварювати чай, щоб отримати максимум задоволення і не нашкодити своєму організму? Чим корисний улун для нашого здоров’я і чи є у цього напою протипоказання? Сьогодні обговоримо ці та багато інших питань, що стосуються користі і шкоди чаю улун для людського організму.
Історія і опис чаю улун
Вперше про чай улун жителі Китаю дізналися близько 400 років тому. Існує кілька цікавих легенд, що розповідають про те, звідки з’явився цей сорт чаю, але жодна з них не має документальних підтверджень. Батьківщиною цього смачного напою прийнято вважати китайську провінцію Фуцзянь.
В Європу улун потрапив на початку 17 століття. Завезли його туди голландці.
Спочатку чай продавався як екзотичне зілля, а в 1635 році на королівському прийомі його вперше спробували примхливі дружини багатих купців, яким невідомий раніше напій шалено сподобався.
Після одруження в 1662 році англійського короля Чарльза Другого з принцесою з Португалії, яка була великою шанувальницею чаю різних сортів, улун в Європу почали привозити не тільки голландські, але й англійські торговці.
Улун ( «темний дракон», «оолонг», «дорогоцінний чай», «бірюзовий чай», «цинь ча») – унікальний сорт чаю, листя якого ферментують особливим способом. Зрілі листя чаю збирають з дорослих дерев, потім протягом 60 – 80 хвилин підсушують під прямими сонячними променями. Підсушені листки укладають у спеціальні кошики щільним шаром.
Кошики з чайним листям залишають у тіні для ферментації. Кожні 60 – 80 хвилин листя перемішують і розминають. Саме тому листочки цього чайного сорту більш сильно ферментовані по краях. Час витримки листя в кошиках залежить від потрібного ступеня ферментації. Завершується процес технології виготовлення чаю улун швидкою сушінням при температурі 250 градусів за Цельсієм.
Готові до заварювання чайні листочки мають вигляд щільних і пружних скручених грудочок зеленого кольору. Кожну грудочку під час заварки перетворюється з сильно стисненого та зім’ятого довгастого кульки в цілий чайний лист. При взаємодії з окропом грудочки швидко розгортаються і заповнюють собою практично весь обсяг заварника.
Які сорти чаю улун існують?
- Чай улун, різноманітність сортів якого здивує найдосвідченішого та вимогливого цінителя цього напою, вирощують як в Китаї, так і на острові Тайвань, який входить до складу цієї країни.
- Всі сорти оолонг прийнято ділити на 4 групи.
- До першої групи відносяться сільноферментовані сорти, ступінь ферментації яких коливається від 40% до 70%: Шуй Цзінь Гуй, Та Хун Пао, Уї пані Гуй, Фен Хуан Дань Цун, Сяо Хун Пао, Габа Алішань та інші.
- До другої групи належать слабоферментовані сорти, ступінь ферментації яких коливається від 25% до 40%: Хуан Цзінь Гуй, Те Гуань Інь, Мао Се, Дун Дін, Алішань та інші.
Третя група – це ароматизовані сорти, в які додаються різні ароматизатори, ефірні масла, плоди, квіти та листя різних рослин: молочний, апельсиновий, медова диня, суничний, Гуй Хуа (з додаванням кориці), женьшенева тощо.
До четвертої групи відносяться витримані сорти або Лао Ча: Те Гуань Інь Ван, Лао Те Гуань Інь.
Китайці, які є справжніми цінителями чаю, ароматизовані сорти улун не визнають, тому що стверджують, що до складу цього напою повинні входити тільки правильно зібрані та оброблені листя чайного дерева. Жителі Піднебесної віддають перевагу витриманим сортам.
Але багато людей з цим твердженням абсолютно не згодні, тому ароматизовані сорти улун, особливо молочний, користуються популярністю не тільки в нашій країні, але і в США, Канаді, Мексиці, багатьох країнах Європи.
Хімічний склад
Улун у своєму складі містить масу корисних для організму речовин. У ньому містяться вітаміни групи В, вітамін К, вітамін D, вітамін С, вітамін Е, кальцій, фосфор, залізо, селен, йод, марганець, цинк, кофеїн, антиоксиданти, флавоноїди, сполуки поліфенолу, ефірні масла, таніни.
Всього в чаї улун міститься приблизно 400 нутрієнтів, які позитивно впливають на організм людини.
Улун відноситься до низькокалорійних продуктів. У 100 г сухого чаю міститься близько 140 – 150 калорій.
Користь чаю улун для організму
Чай улун благотворно впливає на організм і володіє багатьма корисними властивостями. Регулярне вживання цього смачного напою підвищує імунітет, поліпшує загальний стан здоров’я.
До складу продукту входять речовини, що володіють яскраво вираженими антиоксидантними властивостями. Завдяки їм улун бореться з вільними радикалами, які негативно впливають на організм і часто стають причиною виникнення і розвитку злоякісних пухлин.
Завдяки антиоксидантним властивостям бірюзовий чай уповільнює природні процеси старіння, запобігає руйнуванню організму на клітинному рівні, розгладжує дрібні зморшки і складочки, позитивно впливає на стан шкіри, волосся, нігтів та зубів.
Чай улун є відмінною профілактикою інсультів, інфарктів, атеросклерозу та багатьох інших захворювань серцево-судинної системи. Слабоферментовані сорти чаю цього виду знижують рівень «шкідливого» холестерину в крові, борються з підвищеним артеріальним тиском і покращують стан кровоносних судин.
Деякі речовини, що входять до складу продукту, підвищують рівень адипонектину плазми, дефіцит якого може спровокувати ішемічну хворобу серця! Улун знижує рівень особливої форми жиру (тригліцериди) у крові, завдяки чому ризик виникнення і розвитку багатьох захворювань серця і кровоносних судин помітно знижується.
Улун має тонізуючу дію на організм людини. Він дарує додатковий заряд енергії та бадьорості, допомагає боротися з поганим настроєм, депресією, апатією та роздратуванням, знімає стрес і нервову напругу, призводить думки та почуття в порядок.
На чай улун особливу увагу слід звернути тим людям, які борються із зайвою вагою, адже він сприяє нормалізації обмінних процесів, що відбуваються в організмі.
Оолонг відноситься до низькокалорійних продуктів. Він має низький глікемічний індекс і не викликає різких стрибків глюкози в крові, тому показаний людям, що страждають на цукровий діабет різних типів.
Протипоказання і шкода улуна
Чай улун дуже корисний для здоров’я, але в деяких випадках від його вживання слід відмовитися. Не можна пити напій маленьким дітям, вагітним жінкам. Протипоказаний продукт і тим людям, у яких спостерігається індивідуальна непереносимість або схильність до алергічних реакцій.
Які годують груддю матерям необхідно з особливою обережністю вводити в свій раціон чай улун, так як він може нашкодити організму малюка.
Ароматизація чаю улун
Ароматизовані сорти чаю улун часто можна зустріти на полицях супермаркетів і в меню практично всіх ресторанів і кафе. Ароматизація чаю може бути природною (женьшень, жасмин тощо) або штучною (молочний улун).
Улун з запахом троянди, хризантеми, жасмину, апельсина, суниці, будь-якого іншого квітки, ягоди або фрукта ароматизується природним шляхом. Чайні листочки сушаться разом з квітками, ягодами, фруктами і вбирають у себе їх аромат.
Жасминовий улун ароматизується двома способами: в процесі сушіння листочки змішуються з квітками або ж сушаться над квітками жасмину в окремих гратах. Якщо листочки чаю сушилися окремо від квіток жасмину і не змішувалися з ними, то напій матиме більш тонкий аромат і коштувати трохи дорожче.
Женьшеневий улун можна віднести до окремого виду ароматизованих чаїв цього сорту. Чайні листочки мнуть і змішуються з подрібненим в порошок коренем женьшеню.
Такий чай виходить солодким, із сильним і приємним післясмаком та специфічним женьшеневим запахом.
Женьшеневий улун корисний для людського організму подвійно, адже він поєднує в собі лікувальні властивості кореня женьшеню та чаю улун.
Багато людей думають, що молочний або білий улун ароматизують за допомогою молока, вершків, цукру тощо. Але таке твердження абсолютно не відповідає істині, оскільки цей вид чаю улун отримують шляхом його насичення спеціальними ароматизаторами.
Таких ароматизаторів існує безліч. Вони відрізняються лише нюансами аромату. Ароматизатор може бути молочним, шоколадно-молочним, карамельним, зі смаком ірисок тощо.
Характер і насиченість аромату молочного або білого чаю улун можуть бути абсолютно різними, оскільки їх інтенсивність легко регулюється.
Як правильно заварювати чай улун?
Щоб отримати максимум задоволення і користі від чаювання, фахівці рекомендують спочатку прогріти окропом посуд, в якій ви будете заварювати улун. Для заварки чаю оолонг підійде чайничок зі скла або глини, гайвань, колба. Найчастіше чай даного сорту заварюють у скляних чайничках.
У чайник покладіть 6 – 8 г сухої заварки. Заварка повинна займати 20 – 30% чайничка. Залийте окропом заварку, зачекайте кілька секунд, а потім вилийте всю воду з чайничка. Пити цей настій не варто, оскільки перша заварка промиває, очищає, розігріває і насичується вологою улун.
Ще раз залийте заварку гарячою водою, температура якої повинна бути не менше 90 – 95 градусів за Цельсієм. Через 35 – 45 секунд можна починати чаювання. Цей улун можна заливати окропом ще 8 – 15 разів. Кожен наступний раз час заварки потрібно збільшувати на 10 – 15 секунд.
Готуйте чай без поспіху і суєти. Приділяйте увагу найдрібнішим деталям. Насолоджуйтеся смаком чаю улун. У Китаї прийнято говорити, що чаювання не принесе ніякої користі і задоволення, якщо в душі у людей, які зібралися за столом, щоб насолодитися смаком вишуканого напою, не буде спокою й умиротворення!