Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

З цим фруктом знайомі всі, протягом багатьох століть про нього складали казки, легенди, билини і приказки. У давні часи цей плід за його корисні якості називали молодильними. Важко знайти більш точне визначення для цих соковитих і хрустких, смачних і корисних, таких улюблених – яблук.

Користь

  • Вони нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, очищають кишечник, викликають апетит;
  • Видаляють з внутрішніх органів щавлеву кислоту і її солі;
  • Відновлюють і покращують роботу печінки;
  • Допомагають виведенню шкідливого холестерину;
  • Унеможливлюють синтез сечової кислоти;
  • Містять речовини, що допомагають у лікуванні анемії і авітамінозу;
  • Підтримують роботу імунної системи;
  • Зміцнюють стінки судин;
  • Омолоджують організм;
  • Підвищують опірність хвороботворним бактеріям і інфекційним захворюванням.

Для чоловіків

Денна норма – 2-3 плоди будь-якого сорту, залежно від власних уподобань.

Яблука допомагають чоловічому організму в зміцненні кісток, нормалізації показників крові, підвищують фізичну витривалість. Фрукт бажано з’їдати, не очищаючи від шкірки, адже в ній містяться вітаміни, яких немає в самій м’якоті.

  • Регулярне вживання фрукта знижує ймовірність розвитку астми, онкологічних захворювань, хвороби Альцгеймера.
  • Яблучний сік – хороше профілактичне засіб для боротьби з серцево-судинними захворюваннями, яким так схильні чоловіки.
  • Ці фрукти дуже корисні чоловікам для поліпшення чоловічої сили (потенції).

Для жінок

До складу фрукта входять такі органічні кислоти, як пантотенова і фолієва, а в поєднанні з вітамінами А, В, Е, вони підтримують жіночу красу, покращуючи стан шкіри, волосся і нігтів.

Під час вагітності, при годуванні грудьми і під час менопаузи яблука – це відмінне джерело кальцію і заліза.

Для дітей

Зелені плоди і сік з них не викликають алергії, тому їх дають при введенні першого прикорму. Корисні речовини, які містяться в яблуці, забезпечують захист від вірусів і бактерій. М’якоть, як природний сорбент, виводить з організму дитини токсини і шлаки, очищає кров, покращує роботу внутрішніх органів.

Малюкам, які ще не можуть самостійно чистити зуби, яблучко допоможе очистити зуби і міжзубний простір, знищить мікроби, що викликають карієс.

Для літніх людей

Елементи, що входять до складу яблука, допомагають у зміцненні кісток, покращують кісткову масу і роботу мозку. Полегшують стан при ревматизмі, подагрі, атеросклерозі.

Літнім людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, дані фрукти стануть головними помічниками в нормалізації роботи шлунка і кишечника.

Калорійність і харчова цінність

На 100 г свіжого яблука доводиться:

  • калорійність – 44 ккал;
  • жири – 0,40 г;
  • білки – 0,40 г;
  • вуглеводи – 9,80 г;

На 100 г печеного фрукта доводиться:

  • жири – 0,46 г;
  • білки – 4,32 г;
  • вуглеводи – 21,90 г;

На 100 г сушеного продукту доводиться:

  • калорійність – 239,50 ккал;
  • жири – 0,42 г;
  • білки – 2,24 г;
  • вуглеводи – 59,80 г;

Для насичення організму корисними речовинами досить з’їдати 2-3 яблука на добу. У 100 грамах міститься:

Вітаміни:

  • вітамін А – 5 мкг;
  • тіамін (В1) – 0,03 мг;
  • рибофлавін (В2) – 0,02 мг;
  • пантотенова кислота (В5) – 0,07 мг;
  • піридоксин (В6) – 0,08 мг;
  • фолієва кислота (В9) – 2 мкг;
  • вітамін РР – 0,3 мг;
  • вітамін С – 10 мг;
  • бета-каротин – 0,03 мг;
  • токоферол (Е) – 0,2 мг;
  • біотин (Н) – 0,3 мкг;
  • філлохінон (К) – 2,2 мкг;

Макроелементи:

  • фосфор – 11 мг;
  • кальцій – 16 мг;
  • калій – 278 мг;
  • сірка – 5 мг;
  • магній – 9 мг;
  • натрій – 26 мг;
  • хлор – 2 мг;

Мікроелементи:

  • йод – 2 мкг;
  • залізо – 2,2 мг;
  • бор – 245 мкг;
  • молібден – 6 мкг;
  • фтор – 8 мкг;
  • хром – 4 мкг;
  • мідь – 110 мкг;
  • цинк – 0,15 мг;
  • марганець – 0,047 мг;
  • алюміній – 110 мкг;
  • рубідій – 63 мкг;
  • кобальт – 1 мкг;
  • ванадій – 4 мкг;
  • нікель – 17 мкг;

Чи можна їсти яблука?

При вагітності

Звісно! Яблука містять фолієву кислоту, яка необхідна для нормального внутрішньоутробного розвитку дитини. А високий вміст вітамінів групи В допомагає підтримувати нормальний стан нервової системи.

При грудному вигодовуванні

У перші дні після пологів краще зупинитися на печених яблуках, вони не будуть дратувати шлунково-кишковий тракт, легкі в засвоєнні і є якісним постачальником вітамінів і пектину. Пізніше молода мама може дозволити собі вживання 2-3 фруктів зеленого кольору, які наситять організм необхідними елементами.

При схудненні

Яблука – це низькокалорійний продукт з високим вмістом мікро- і макроелементів. Вони незамінні при схудненні, оскільки містять вітаміни, виводять шлаки і токсини. Найкраще вибирати кисло-солодкі плоди зеленого кольору. Є складовим компонентом багатьох дієт, наприклад, кефіру.

При гастриті

Якщо у вас гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, спочатку про харчування потрібно порадитися з вашим лікуючим лікарем, який призначить дієту!

При гастриті зі зниженою кислотністю яблука допоможуть привести кислотність в норму. Кислі або кисло-солодкі сорти відмінно підійдуть. Популярний сорт – Антонівка.

В меню при гастриті з підвищеною кислотністю часто включають печені яблука або пюре з запечених або відварених плодів. Свіжі – тільки солодкі сорти. Наприклад, білий налив, Джонатан, Медуниця.

При цукровому діабеті

Яблука при цукровому діабеті можна і потрібно. У них низький глікемічний індекс, а значить, не відбувається різкого стрибка показників цукру в крові, оскільки харчові волокна не дають всмоктуватися фруктозі.

Протипоказання і шкода

У всьому повинна бути міра. Цукор і кислоти, які містяться в яблуках, небезпечні для зубної емалі. Надмірне вживання фрукта може викликати газоутворення в кишечнику, хворобливі відчуття.

Людям, у яких в анамнезі є гастрит або виразка шлунка, слід вживати фрукт з великою обережністю, не допускаючи загострення захворювання.

Важливо! Не можна їсти яблука відразу після прийому основної їжі. Їх їдять за 30 хвилин до їди.

Зелені, жовті або червоні: які краще

Яблука багаті клітковиною, пектинами, органічними кислотами, флавоноїдами. Зелені – містять більшу кількість мікроелементів, ніж жовті або червоні, а вміст цукру в них менше. Зелені фрукти вважаються гіпоалергенними, а ось жовті або червоні плоди можуть викликати алергію.

  • Червоні сорти знижують ризик захворювання на онкологічні захворювання, покращують роботу пам’яті, нормалізують серцевий ритм і роботу сечостатевої системи.
  • Зелені сорти беруть участь у зміцненні кісток, зубів, знижують ризик захворювання на рак.
  • Жовті плоди допомагають у відновленні зору та імунної системи.

Важливо! Найбільша концентрація вітамінів міститься в незрілих, ще зелених яблуках. Як тільки вони починають заспівати і змінювати колір шкірки – зменшується кількість вітамінів.

Чому не варто чистити шкірку

Для отримання максимальної користі від фрукта, вживати його слід в сирому вигляді і бажано разом з шкіркою. У ній містяться такі необхідні організму пектин, вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти.

Але це можна віднести тільки до домашніх фруктів. У магазинних яблуках, як правило, досить високий вміст пестицидів і нітратів. Такі плоди потрібно не тільки ретельно мити, але і очищати шкірку.

Яблучні кісточки: користь чи шкода

У 5-6 кісточках від яблук знаходиться добова норма йоду, рідкісний вітамін В17 і калій. Понад цієї норми лікарі вживати не рекомендують, оскільки крім корисних елементів в них міститься глікозид амигдалина, який у шлунку перетворюється в синильну кислоту (отруйна речовина).

Важливо! Вітамін В17 (лаетріл) уповільнює розвиток і поширення пухлинних клітин, покращує стан організму і підвищує його активність.

Як правильно вибрати

Вибираючи фрукти в магазині, не варто особливо звертати увагу на бездоганні, красиві плоди з глянцевим блиском. Як правило, такі яблука схильні до неодноразової хімічної обробки. А ось непоказні сорти яблук з невеликими дефектами (які говорять про природному вирощуванні) принесуть більше користі.

Як зберігати вдома

Поради:

  • зберігати фрукти при низьких температурах: від -1 °C до +5 °C. Для зберігання підходять холодильник, балкон, підвал;
  • тара для зберігання повинна бути з невисокими бортами. Укладати фрукти бажано в один шар, максимум – в два. Для додаткового захисту можна обернути кожне яблучко в папір або скористатися деревною стружкою;
  • в холодильнику яблука зберігають у поліетиленових пакетах, по 1,5 кг у кожному. У пакетах проколюються невеликі отвори для вентиляції.

Рецепти

Яблука готують різними способами: їх квасять, консервують, запікають, сушать, варять з них компоти, використовують як начинку, роблять варення, желе, мармелад, дієтичні десерти і безліч інших страв.

Запечені в духовці яблучка – незамінне ласощі для людей, які дотримуються дієти. Такі фрукти мають м’якою текстурою, неповторним смаком і ароматом. Склад яблук при цьому не змінюється, вони залишаються дуже корисними, незважаючи на те, що вміст вітамінів і мінералів зменшується.

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійність

Даний десерт легко засвоюється організмом, нормалізує мікрофлору, показаний при захворюваннях органів травлення. Вони покращують роботу серцевого м’яза, відновлюють функції нирок, сприяють зниженню ваги.

Печені яблука в духовці

Для запікання у духовій шафі беруть осінні плоди кисло-солодких або кислих сортів. Знадобиться:

  • 5 яблук;
  • 5 чайних ложок меду;
  • ванілін;
  • алюмінієва фольга.

Приготування:

  • Духову шафу розігрівають до +180 °C.
  • У помитих яблуках з боку плодоніжки вирізують конусоподібну серцевину так, щоб вийшов «стаканчик».
  • Деко затирається фольгою, і викладаються фрукти.
  • У кожен яблучний «стаканчик» кладеться ложечка меду і дрібка ванілі.
  • Запікаються фрукти від 10 до 40 хвилин. Це залежить від їх сорту, соковитості і розміру.

Яблучка можна запікати з корицею, горіхами і родзинками, сиром, імбиром, рисом. Рецепт приготування залежить від настрою і побажань господарки.

Застосування в народній медицині

Даний фрукт знайшов застосування в народній медицині для лікування багатьох недуг.

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійність

При анемії

Яблучний сік або яблуко корисні при лікуванні анемії, оскільки допомагають засвоюватися залозу, без якого неможливо підвищити показники гемоглобіну в крові.

При безсонні

Яблучне пюре з одного-двох плодів кислих сортів з додаванням 1 чайної ложки меду вживають перед сном. Повторювати протягом тижня. Режим сну прийде в норму.

При печії

Яблуко нейтралізує надлишок кислоти в шлунку, червоні і солодкі плоди справляються краще з цим завданням.

Фрукти допомагають на деякий час, оскільки лише знімають симптом печії. А ось для вирішення причини виникнення необхідно змінити раціон харчування, переглянути набір продуктів і виключити жирне, смажене, борошняне, м’ясне і молочне.

При запорах

Один стакан соку за годину до сну і вранці натщесерце допоможе вирішити проблему з запорами.

Якщо взяти за правило з’їдати на вечерю яблучко, то через якийсь час можна буде забути про таке нездужанні, як запор.

При сечокам’яній хворобі і подагрі

При сечокам’яній хворобі і подагрі необхідно вживати плоди солодких сортів, пити чаї з використанням яблучної шкірки, компот з яблук.

Для зменшення болю, яку викликає подагра, необхідно підсмажити яблучко на невеликій кількості олії. Підсмажені фрукти з’їдаються, а сік, що виділився під час приготування, випивається.

Домашній догляд

Корисні речовини, що містяться в яблуках, успішно використовують у косметології для виготовлення домашніх засобів по догляду за шкірою.

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійність

Для вмивання при сухій шкірі обличчя

При сухій шкірі можна вмиватися чаєм, приготованим з яблучного кольору і квіток ромашки (1:2). Одна столова ложка суміші настоюється на 500 мл протягом 20 хвилин. Отриманий настій придатний для вмивання і для приготування косметичного льоду.

Маска для догляду за шкірою

Сік одного фрукта змішують з однією столовою ложкою вівсяної муки і однією столовою ложкою вершків, добре перемішують. Наноситься ця маска на обличчя і область шиї на півгодини. Потім її необхідно змити теплою водою. Взимку, за допомогою цієї маски, ви захистите особу від морозу і вітру.

При ламкості нігтів

Для зміцнення нігтьової пластини роблять ванночки: будь-яке рослинне олія і яблучний оцет беруть в рівних пропорціях. В отриману суміш занурюють пальці рук на 10 хвилин.

Для загоєння ран і тріщин

Для загоєння тріщин на губах, сосках, руках і п’ятах використовують яблучне пюре з додаванням вершкового масла.

М’якоть яблук знімає запалення при опікових ранах, подразненнях на шкірі, виводить бородавки, справляється з висипом вугрів.

У англійців існує приказка, яка в перекладі звучить так: «Хто раз на день яблуко з’їдає – у того доктор не буває». І це суща правда. Адже яблуко – надзвичайно корисний фрукт, який принесе користь всім: від малого до великого.

Яблука: користь і шкода для організму

«Гарне яблуко доктора варте» – говорить народна мудрість. Цей фрукт завжди на слух, часто на столі і давно став символом родючості і достатку. Плоди добре зберігаються, тому їх можна цілий рік знайти на прилавках магазинів. У цьому розмаїтті відтінків смаку кожен знайде для себе відповідний варіант.

Яблуко – це фрукт не тільки смачний і доступний, воно є кладезем вітамінів і мікроелементів. Корисні властивості яблук роблять його королем фруктів. Яблука – користь і шкода для організму, в чому ж вона полягає?

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійність

Скільки важить яблуко

Плід відноситься до дієтичних продуктів, без нього важко уявити собі більшість очищувальних дієт. Знати вага яблука потрібно для того, щоб вважати його калорійність. Середня вага фрукта з шкіркою становить 176 грам, без неї він буде дорівнювати 138 грамам.

Чим корисні яблука

Всі численні сорти об’єднує одне – незмінна користь яблук для організму людини. Вона полягає в профілактичному ефекті, який отримують при регулярному вживанні плодів в їжу. Вони допомагають впоратися з багатьма недугами і запобігають розвитку ряду захворювань. Так, наприклад:

  • позитивно впливають на роботу серця і судин, знижуючи рівень холестерину в крові за рахунок пектину, аскорбінової кислоти і магнію, допомагають стабілізувати кров’яний тиск;
  • стимулюють імунну систему, захищають організм від хвороб. Чи стануть прекрасною профілактикою простудних захворювань і авітамінозу в зимовий період;
  • кислоти нейтралізують дію бактерій, що викликають карієс;
  • клітковина стимулює перистальтику, допомагаючи природним чином позбутись від запорів. Також клітковина може поглинати токсини, знижуючи ризик розвитку онкологічних захворювань кишечника;
  • підтримують молодість шкіри і красу волосся;
  • є профілактикою хвороби щитовидної залози;
  • стимулюють роботу нирок, запобігають утворенню каменів;
  • в силу своєї дієтичної спрямованості допомагають зберегти фігуру;

Таким чином, щоденне вживання цього цілющого фрукта подарує жінкам міцні волосся і нігті, здоровий колір обличчя і допоможе зберегти фігуру. Яблука корисні не тільки як продукт харчування, різні маски для обличчя і тіла допоможуть уповільнити процес старіння шкіри, зробити її гладкою та еластичною.

Чоловіки при регулярному вживанні яблук підвищать фізичну активність, зміцнять кістки, нормалізують склад крові. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, чоловіча стать частіше піддається ризику захворювань серцево-судинної системи, саме цей плід стане відмінним засобом профілактики цієї недуги.

Які вітаміни містяться в яблуках

Вивчивши хімічний склад молодильних яблучок, вчені довели, що вони дійсно дуже корисні. Два-три фрукти в день подарують організму «запас» необхідних вітамінів і мінеральних речовин. Чим саме вони багаті?

  • Вітамін С в яблуках є основним, в одному фрукті може міститися чверть добової норми цього вітаміну. Він підніме загальний тонус, поліпшить самопочуття;
  • Вітамін А – сильний антиоксидант і природний антибіотик, в 100 грамах яблука вітаміну А в два рази більше, ніж в цитрусовому фрукті. Він підвищує опірність до інфекцій;
  • Вітаміни групи В – зміцнюють нервову систему;
  • Вітамін РР в яблуках допоможе очистити організм, поліпшить діяльність ендокринних залоз;
  • Великий вміст вітаміну Е поліпшить стан шкіри і нігтів;
  • Залізо – великий вміст стане відмінною профілактикою анемії;
  • Калій підтримає серцевий м’яз. Має легку сечогінну дію, виводячи зайві солі;
  • Багато клітковини в яблуках нормалізує кишкову мікрофлору, виводить шлаки і токсини;
  • Дубильні речовини – відмінна профілактика сечокам’яної хвороби і подагри;
  • Фолієва кислота – знижує відчуття голоду, показана при вагітності для гармонійного формування плоду;
  • Йод допоможе уникнути хвороб щитовидної залози;
  • Пектини підвищують здатність організму виводити важкі метали;
  • Фотонутрієнти стимулюють мозкову активність, позитивно впливають на пам’ять;
  • Магній знімає емоційне навантаження, підвищує опірність до стресів.

Харчова цінність яблук

Харчова цінність яблука змінюється в залежності від сорту. Червоні сорти відносяться до солодких сортів яблук. У них більше фруктози і крохмалю, відповідно, вони будуть калорійнішими, ніж зелені. Енергетична цінність яблука червоних сортів може досягати 70 Ккал на 100 гр., тоді як зелені побратими мають 48 Ккал.

Співвідношення БЖУ розподіляється наступним чином – 0% добової норми білка, 0% жирів, 5% вуглеводів.

Хімічний склад яблука:

  • 80% вода
  • Вміст цукру близько 5%, солодкі сорти – до 15%
  • Харчові волокна – 1,6%
  • Органічні кислоти – 0,8%
  • Жирні насичені і ненасичені кислоти – 0,1%

У яких яблуках більше корисних речовин

Вміст корисних речовин буде залежати від сорту, умов зберігання і навіть від місця зростання фрукта. Свіжозібрані яблука містять максимальну концентрацію вітамінів. Зверніть увагу на деякі корисні властивості різних сортів:

  1. Фрукти, які виросли в умовах дикої природи, мають більшу кількість речовин, які мають протизапальну дію.
  2. Яскраво виражений кислий смак говорить про те, що в фрукті багато вітаміну С.
  3. Зелене яблуко багате залізом, не викликає алергії.
  4. Червоні яблука відносяться до солодких сортів, багаті фруктозою, тому стануть відмінним джерелом енергії.
  5. Жовті яблука відновлюють імунітет і поліпшують зір.

Вважається, що цей фрукт можна вживати без обмежень, проте норма повинна бути завжди. Адже надлишок вітамінів може перешкоджати засвоєнню інших важливих компонентів їжі. Дієтологи рекомендують щодня вживати 2-3 яблука, краще, якщо вони будуть різних сортів. Яблучка не втрачають своїх корисних властивостей і після термічної обробки. У запеченому вигляді вони стануть відмінним десертом.

Склад і користь яблучного соку

Ще одним прекрасним способом переробки є приготування свіжовичавленого соку. Багато вітамінний склад і неповторний смак якого нікого не залишить байдужим. Єдиною відмінністю соку від натуральних фруктів буде знижений вміст клітковини і харчових волокон. Вітаміни та мінеральні речовини зберігаються в повному обсязі після переробки.

За рахунок низької калорійності (47 Ккал на 100 г продукту) його дуже часто застосовують в різних дієтах і системах правильного харчування. Крім того, він прекрасно засвоюється організмом, не викликаючи алергічних реакцій. На думку медиків, даний сік один з найбільш універсальних і нейтральних у використанні.

Вживати напій рекомендується відразу після приготування, щоб зберегти максимум корисних речовин. Використання трубочки допоможе захистити зубну емаль. Не варто пити свіжовичавлені соки натщесерце.

З обережністю фруктовий сік слід вживати людям з цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, дітям до одного року.

Досить випивати склянку (250 мл) свіжовичавленого напою в день, щоб отримати відчутну користь для організму, схуднути і підвищити загальний тонус.

Протипоказання до вживання

Зверніть увагу, що шкода яблук може перекрити можливу користь. Кому ж не можна їсти яблука? Наприклад, людям, які страждають на гастрит або виразку шлунка. Вони можуть спровокувати приступ загострення хвороби.

Якщо ви любите їсти плоди разом з кісточками, то обмежте їх кількість до 4 штук в день, адже в них знаходиться отруйна синильна кислота, що провокує інтоксикацію організму.

Не їжте зіпсовані фрукти. Прибрати всю гниль у вас все одно не вийде, і в організм потрапить отрута мітоксін. Він завдає непоправної шкоди внутрішнім органам, може сприяти розвитку ракових клітин.

Як правильно вживати яблука

Найбільше користі принесе вживання плодів у свіжому вигляді, можна запікати або вимочувати, варити варення або використовувати в кулінарії. В процесі термічної обробки корисні властивості цього фрукта втрачаються повністю.

Бажано не прибирати шкірку перед вживанням, так як ближче до неї знаходиться максимальна кількість вітаміну С і пектину. Зверніть увагу:

  1. Вживати в їжу фрукти відразу після їжі не варто, краще почекати два-три години. Це запобігає виникненню процесів бродіння в шлунку і допоможе корисним речовинам з яблук краще засвоїтися.
  2. Для бажаючих схуднути краще їсти ці фрукти за 30 хвилин до їди.
  3. Яблучні розвантажувальні дні стануть чудовою альтернативою дієтам. Раз на тиждень за день потрібно з’їдати 1,5 кг фруктів.

Їжте яблучка і не хворійте!

Яблуко: користь і шкода, калорійність

«Яблуко в день – доктор за двері!» (Старовинна англійська приказка)

Про те, що яблуко – дуже корисний фрукт, відомо з найдавніших часів. Вважалося, що регулярне вживання в їжу яблук допомагає зберегти здоров’я і молодість на довгі роки.

Згадка про ці плоди можна зустріти в давній міфології, в літературних і музичних творах, живопису, а зображення яблука прикрашає логотипи відомих компаній.

Яблуко – один з найпоширеніших і доступних фруктів в Україні. Безліч різних сортів вирощується на території нашої країни, а значить, часу на транспортування потрібно набагато менше, ніж для привізних фруктів.

Крім того, з метою збереження плодів під час перевезення їх можуть покривати різними хімічними речовинами, які шкідливі для організму. Саме тому наші українські яблучка найсвіжіші і корисні, а вживати в їжу найкраще плоди, вирощені у вашому регіоні.

Ще одна особливість яблук полягає в тому, що доступні вони протягом усього року, оскільки існує багато сортів, які можуть зберігатися протягом всієї зими і навіть весни, аж до дозрівання нового врожаю.

Корисні властивості яблук

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійністьЯблука мають багатий вітамінно-мінеральний склад.

Яблука мають унікальний склад. Такою кількістю вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин може похвалитися далеко не кожен фрукт.

Яблука містять багато вітаміну С, тому при їх регулярному вживанні поліпшується стан імунної системи, аскорбінова кислота сприяє зміцненню стінок судин, покращує стан крові.

Вітамін А корисний для зору, також допомагає підвищити опірність організму до інфекційних захворювань, бере участь у синтезі гормонів, в тому числі статевих.

Крім того, аскорбінова кислота, вітаміни А і Е є потужними антиоксидантами, які захищають клітини від дії вільних радикалів, перешкоджаючи тим самим передчасному старінню організму.

У яблуках міститься фолієва кислота, яка особливо необхідна під час вагітності для профілактики вад розвитку плоду. У цих плодах виявлені майже всі вітаміни групи В, які сприяють поліпшенню стану нервової системи.

Яблука багаті різними мінералами. У них міститься натрій, калій, магній і кальцій, які необхідні для роботи серцево-судинної системи. Тому яблука корисні при лікуванні і для профілактики хвороб серця. Вітаміни і кислоти, що містяться в цих фруктах, сприяють очищенню судин від холестеринових бляшок і корисні для профілактики атеросклерозу.

Яблука корисно вживати при зниженому рівні гемоглобіну в крові і для профілактики анемії, хоча не можна сказати, що це один з продуктів, що містять найбільшу кількість заліза.

Справа в тому, що для засвоєння заліза організму необхідний вітамін С, який також у достатній кількості в цих фруктах присутній, тому залізо з яблук добре засвоюється. До того ж речовини, що містяться в плодах, сприяють засвоєнню заліза з інших продуктів, і це властивість враховується при складанні багатьох страв.

Також в них міститься цинк, селен, йод, мідь, марганець, хром, алюміній і безліч інших мікроелементів, які хоч в невеликих кількостях, але обов’язково повинні надходити в організм людини.

Користь яблук не обмежується багатим вітамінно-мінеральним складом. У них міститься велика кількість харчових волокон, органічних кислот, полісахаридів, дубильних і інших корисних речовин.

Окрему увагу хотілося б приділити пектинам – це полісахариди, які не всмоктуються в шлунково-кишковому тракті і є природними сорбентами, тобто зв’язують і виводять шкідливі речовини, що накопичилися в організмі. Пектини, потрапляючи в кишечник, в кілька разів збільшуються в обсязі, заповнюючи його, завдяки цьому вони стимулюють і моторику кишечника.

Тому яблука і сік з них дуже корисні для очищення організму від шлаків і токсинів, і навіть солей свинцю і миш’яку, вони є незамінним компонентом багатьох дієт для схуднення.

Вплив яблук на перистальтику кишечника залежить і від способу їх приготування і вживання. Схуднути і впоратися з запорами допоможуть печені яблука або протерті пюре зі свіжих яблук. А вживання в їжу великої кількості цілих яблук може спровокувати запор.

Жирів і білків в яблуках, як і в інших продуктах рослинного походження, дуже мало, поживна цінність представлена, в основному, вуглеводами. Калорійність яблук невисока і складає в середньому 45 ккал на 100 г.

Чи корисні сушені і печені яблука?

Зберегти яблука протягом тривалого часу допомагає сушка, в процесі якої з них випаровується вода, поживні речовини концентруються, але все ж велика кількість вітамінів при такому способі заготовки втрачається. Також слід враховувати, що калорійність сушених яблук в 5-6 разів вища, ніж свіжих.

Печені яблука – це дуже корисне і смачне блюдо, просте в приготуванні, тим більше що сьогодні запекти яблуко можна за 5 хвилин в мікрохвильовій печі. При цьому фрукт зберігає всі свої корисні властивості, а засвоюється такий десерт організмом ще краще.

Саме печені яблука без шкірки рекомендується вживати в їжу при запорах, дисбактеріозі, під час відновлення організму після операцій і прийому антибактеріальних та інших препаратів. Допоможуть печені яблука позбутися кількох зайвих кілограмів.

До речі, завдяки цій властивості, в багатьох рецептах м’ясних страв присутні ці плоди, наприклад, улюблені багатьма, курка або качка, запечені з яблуками.

Багато педіатри радять використовувати печене яблуко в якості першого прикорму для малят, однак, якщо у дитини часто буває здуття живота і діарея, то краще вибрати для цієї мети інший продукт.

Шкода яблук

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійністьПривізні яблука, для збільшення терміну зберігання, обробляють різними хімічними речовинами.

Говорячи про шкоду яблук, хотілося б в першу чергу згадати про привізних імпортних фруктах. Для того щоб зберегти плоди під час транспортування, яка може тривати не один тиждень, яблука обробляють різними речовинами. Деякі з них у країнах Євросоюзу визнані канцерогенами і заборонені, але навіть ті, які дозволено використовувати, навряд чи принесуть користь організму. Тому перед вживанням в їжу імпортних яблук рекомендується очищати їх від шкірки. Також слід зазначити, що деякі виробники, що займаються вирощуванням яблук, обробляють хімікатами яблуні для того, щоб уникнути псування врожаю комахами і черв’яками. Тому навіть місцеві яблука краще очищати від шкірки або хоча б ретельно мити перед вживанням в їжу. Якщо ви помітили, що яблуко пошкоджено черв’ячком, то його можна їсти сміливо, не боячись, що фрукт містить шкідливі речовини.

Яблука містять велику кількість клітковини, тому їх надмірне вживання в будь-якому вигляді може спровокувати розлад травлення. Дорослій людині досить з’їдати 2-3 середніх яблука в день. Яблучна монодієта або розвантажувальні яблучні дні можуть негативно позначитися на здоров’ї, тому бажаючим схуднути краще включати ці фрукти в збалансовану гіпокалорійну дієту.

Яблука містять велику кількість органічних кислот, тому людям, що страждають запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, яблука протипоказані.

При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, в період ремісії виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки і панкреатиту можна вживати яблука солодких сортів в невеликих кількостях тільки після основного прийому їжі.

Не рекомендується давати кислі яблука дітям.

З обережністю слід їсти яблука людям, що страждають на цукровий діабет. Їм краще вибирати кислі сорти, вживати в їжу можна тільки свіжі або печені плоди, а сушені яблука протипоказані.

Також не виключається індивідуальна непереносимість яблук. У таких випадках алергічна реакція може виникати при вживанні деяких сортів. Тому можна вибрати такі сорти, які не викликатимуть небажаних реакцій.

Яблука: користь і шкода, калорійність

Яблука: користь і шкода для організму людини, склад, калорійність
Всі фрукти не тільки є смачними ласощами, але ще і корисні для організму. Лідером серед них є яблуко. Завдяки унікальному набору вітамінів, мікроелементів, біологічно активних речовин, цей плід використовується в кулінарії, косметології, народній медицині. Користь яблук для здоров’я була відома дуже давно. Не дарма цей фрукт став головним атрибутом багатьох легенд, міфів, навіть багатомільярдна компанія Apple вибрала саме його логотипом своєї продукції. Доступність, насичений смак, корисні властивості яблук – ось основні переваги, що дозволили йому бути одним з найпопулярніших фруктів у світі. Корисні властивості яблук важко недооцінити. До складу фрукта входить 86% води, при його вживанні вгамовується спрага, крім того, в ньому містяться:

Калій. Цей мікроелемент необхідний для роботи серцевого м’яза, нирок, має незначну сечогінну дію. У 100 г продукту міститься 270 мг цього макроелемента.

Кальцій зміцнює зубну емаль, кістки.

Залізо необхідно для запобігання анемії, ефективно в боротьбі з малокрів’ям. Фрукт містить 2,2 мг цієї речовини, тому користь яблук для організму особливо велика для дітей, вагітних.

Фосфор, цинк в достатній кількості забезпечує імунний захист, покращує роботу мозку.

• Більше 2 мг йоду нормалізують роботу щитовидної залози.

Вітамін С (9мг) в більшій кількості міститься саме в кислих плодах. Він зміцнює судини, зменшуючи їх проникність, пов’язує токсичні речовини, бере участь в синтезі колагену.

Також всім відомий противірусний, антимікробний, протизапальний ефект. Яблука покращують опірність організму інфекціям, зміцнюють імунітет.

Один середній плід містить четверту частину добової норми вітаміну С.

Пектин прискорює виведення з організму токсичних речовин, отрут, надлишок холестерину.

Кислоти нормалізують роботу кишечника, не допускають бродіння, розвиток гнильних процесів. Найбільш корисною є яблучна, лимонна кислота.

Кварцетин попереджає розвиток хвороби Альцгеймера, гальмує відмирання нервових клітин.

• Клітковина поліпшує моторику, перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин. Спори з цього питання існують давно, одна сторона рекомендує вживати фрукт з шкіркою, друга – без. Але якщо ви хочете, щоб користь яблук для здоров’я була максимальною, очищати шкірку не варто. У ній містяться всі корисні речовини: вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти, пектин. Це відноситься до домашніх плодів. При покупці в магазині, особливо взимку або ранньою весною, висока ймовірність, що шкода яблук буде більше, ніж користь. Адже в шкірці накопичуються пестициди, нітрати. Щоб убезпечити себе, краще взяти маленькі, не такі красиві фрукти, ніж великі, з глянцевою поверхнею.

Увага! Часто трапляється ситуація, коли разом з м’якоттю ми з’їдаємо і кісточки. Незважаючи на високий вміст йоду, цинку, серцевина є джерелом синильної кислоти. Це речовина отруює організм, у великій кількості кісточки шкідливі для здоров’я. Тому більше 3-4 штук в день вживати не слід.

Якщо проаналізувати склад всіх дієт і рекомендацій щодо розвантажувальних днів, можна зробити висновок, що яблуко зустрічається найчастіше. Така закономірність простежується не дарма, адже калорійність яблук всього 45 калорій. Звичайно, існують невеликі коливання в залежності від сорту.

Червоні і жовті вважаються солодкими, в той час як зелені – соковиті, з кислинкою, в них менше цукру. Корисні властивості яблук зеленого кольору частіше використовуються в медицині. Енергетична цінність цього фрукта невисока, білків і жирів мінімальна кількість (0.4г), вуглеводів – 10 г.

Це продукт з низьким глікемічним індексом, значить, рівень цукру в крові піднімається повільно після вживання фрукта. Харчові волокна перешкоджають всмоктуванню фруктози, їх кількість в одному плоді дорівнює 10% добової норми. • Боротьба з холестерином.

Ця речовина в надмірній кількості викликає закупорку судин, в результаті це призводить до ішемії серцевого м’яза, розвитку інфарктів, інсультів. Корисні властивості яблук, безпосередньо клітковини, перешкоджає всмоктуванню поганого жиру в кишечнику. У той же час пектини виводять з організму ендогенний холестерин, що утворюється в печінці.

Антиоксидантна дія.

Кварцетин, вітаміни запобігають окислювальні процеси в організмі. Також ризик виникнення раку молочної, підшлункової залози, кишечника зменшується при регулярному вживанні фрукта. Ці дані отримані в результаті випробувань на щурах, у яких відсоток пухлин знизився на 45% після появи яблук в раціоні.

• Пектини активують моторику кишечника, є профілактикою виникнення запорів.

• Користь яблук для організму полягає у високому вмісті заліза, що допомагає в лікуванні анемії, малокрів’я.

Хворим з подагрою, ревматоїдний артрит необхідно з’їдати кілька плодів в день. Вони містять біологічно активні речовини, що вимивають щавлеву кислоту з суглобів, тим самим зменшуючи біль і припухлість.

• Калій і кальцій корисні для серцевого м’яза, нормалізують кров’яний тиск, тонус судин.

• Помірне жовчогінну дію запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, застійні явища. Також корисні властивості яблук полягають у зменшенні кількості холестерину, що є одним з головних компонентів жовчних каменів.

• Цей фрукт – відмінний помічник печінки. Пектини, клітковина зв’язують і виводять токсичні речовини, продукти розпаду, тим самим виконуючи дезінтоксикаційну функцію. Навантаження на печінку зменшується.

Калорійність яблук дозволяє включати їх в будь-які страви, навіть готувати десерти. Один середній фрукт становить всього 5% від добової норми навіть під час дієти. Про зайві кілограми можна легко забути, замінивши прийом солодощів сирим або печеним яблуком.

У складі плода переважає вода, жир відсутній, невелика кількість вуглеводів плавно підвищує рівень глюкози в крові. Якщо немає протипоказань, часто використовуються розвантажувальні дні на яблуках. За день дозволено з’їдати 1-1.5 кг цих плодів в 4-5 прийомів. Але частіше разу на тиждень повторювати такий разгруз не можна.

Незважаючи на користь яблук для здоров’я, організму потрібні білки, жири для нормального функціонування. Високе вміст вітамінів, мінералів робить фрукт незамінним продуктом, що дарує красу і молодість. При регулярному застосуванні шкіра обличчя стає підтягнутою, більш пружною. Це відмінний засіб для боротьби зі зморшками, пігментними плямами.

Плід натирають на дрібній тертці або за допомогою блендера збивають до пюреобразної консистенції. Готову суміш наносять на обличчя, зону декольте, через 15 хвилин змивають. Для жирної шкіри підходять зелені сорти яблук, для сухої – солодкі, також можна додати оливкове масло, чайну ложку меду.

Незважаючи на користь яблук для організму, в деяких випадках від них краще відмовитися. Це стосується не всіх людей. У плоді багато клітковини, грубих волокон, тому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту яблука можуть завдати шкоди. Вони викликають загострення виразкової хвороби, гастриту, коліту. Існують деякі нюанси щодо сорту яблук.

Людям з підвищеною кислотністю шлунка слід віддавати перевагу солодким сортам. При зниженій функції, навпаки, червоні яблука шкідливі, краще вибрати зелені. Купуючи цей фрукт в магазині, особливо взимку, можна замість корисного для організму яблука придбати хімічну «бомбу».

Поверхня плоду обробляється парафіном, іншими сполуками, щоб продовжити термін придатності. У такому випадку потрібно ретельно промити фрукт, шкірку краще обрізати.

Червоні сорти можуть викликати алергічну реакцію, якщо існує схильність до алергії, варто вживати зелені плоди.

Приготовані в духовці яблука є смачними ласощами, особливо для людей, що дотримуються дієти. Після теплової обробки фрукт стає м’яким, солодким, з неповторним ароматом. При цьому його склад залишається тим самим, кількість вітамінів, мінералів трохи зменшується, але користь запечених яблук величезна.

Вони м’якше впливають на кишечник, не дратуючи його, показані при гастриті, захворюваннях органів травлення. Легке стимулююче дію допомагає боротися з запорами. Такий продукт добре засвоюється, нормалізує мікрофлору. При сушінні випаровується вода, тому такий продукт більш калорійний.

Сушені яблука можуть завдати шкоди фігурі, якщо вживати їх в необмеженій кількості. Адже їх калорійність – 250 ккал. Це в 5 разів більше, ніж свіжих фруктів. Сушення яблука довше зберігають користь для організму, вони активують моторику кишечника, обмін речовин, мають протипухлинну, загальнозміцнюючу дію.

Продукт нормалізує склад крові, лімфи, корисний для серцевого м’яза.

Зловживати сушеними яблуками не варто, вони можуть привести до здуття живота, газоутворення. Хворим на цукровий діабет слід їх обмежити, так як вміст цукру досить високий – 60 г (для порівняння, в сирих плодах всього 10 г).

Тому перевагу віддають свіжим фруктам.

Яблука – опис, користь і шкода для організму, склад, калорійність, рецепти приготування, фото

Яблуко – це плід яблуні – широко поширеного рослини з роду Яблуня (лат. Malus) і сімейства Рожеві.

Рід утворює близько 42-55 різних видів, при схрещуванні яких вийшло безліч гібридів. Батьківщиною рослини вважається Азія. У природі воно зустрічається в Європі, Азії та Північній Америці.

Яблуня домашня (лат. M. domestica) легко пристосовується до нових умов і культивується по всьому світу.

Malus – листопадні кущі і дерева, висота яких досягає 2-15 м, а тривалість життя становить до 100 років. Їх гілки покриті червоно-коричневою корою.

Чергове розташоване листя від овальної до еліптичної форми, світло-зелені, з зазубреними-піловидними, рідше гладкими краями. З’являються на гілках після цвітіння, в травні або червні. Восени жовтіють або фарбуються в пурпурний колір (декоративні сорти).

Рожеві або білі квіти на тонкому стеблі складаються з п’яти пелюсток і мають діаметр 2-5 см. Розпускаються навесні, в квітні або травні.

Яблуня з квітами

Зерняткові плоди круглої форми, встигають влітку або восени. Їх колір і розмір сильно варіюються в залежності від сорту. Фрукти деяких видів яблунь в сирому вигляді неїстівні.

М’ясиста тканина утворюється не з зав’язі, а з квітколожа, тому біологи говорять про помилкові плоди. З зав’язі виходить серцевина з насінням коричневого або чорного кольору, що містить незначну кількість отруйних ціанідів.

М’якоть буває від борошнистої до соковитої консистенцією і від кислої до солодкої на смак.

Яблука різних сортів

Вчені розшифрували геном яблуні. З тих пір на ринку з’являється все більше нових запатентованих сортів. За допомогою цілеспрямованої селекції та генної інженерії біологи намагаються підвищити опірність рослин, тобто зробити їх більш стійкими до впливу зовнішніх факторів.

  1. Запах гниючих яблук надихав Фрідріха Шиллера на створення нових творів. Гете ж, який відвідував колегу, змушений був вибігати на вулицю, щоб не втратити свідомість.
  2. В євразійських культурах круглий плід – символ любові, сексуальності, родючості, життя, мудрості та багатства.
  3. Яблука виділяють етилен. Цей газ прискорює дозрівання інших фруктів і овочів, в зв’язку з чим їх рекомендується зберігати окремо.

Яблучна кислота здатна розчиняти сечову кислоту в організмі, допомагаючи йому боротися з подагрою і ревматизмом.

У шкірці і м’якоті фруктів багато фітохімікалій: флавоноїдів, поліфенолів і каротиноїдів, які є сильними антиоксидантами і протидіють розвитку запалення. Серед них кверцетин, катехін, кемпферол, гесперидин, мирицетин і флоридзин.

Не дивно, що епідеміологічні дослідження багаторазово доводили наявність зв’язку між вживанням яблук і зниженням імовірності розвитку різних захворювань.

Флоридзин збільшує щільність кісток, а значить, грає важливу роль в профілактиці остеопорозу. Чим більше в плодах кверцетину, тим краще вони захищають від раптової серцевої смерті, зменшують небезпеку виникнення раку легенів і діабету II типу. Ризик інсульту знижують кемпферол, нарингенин і гесперидин.

Склад і кількість активних субстанцій сильно варіюються від сорту до сорту і змінюються в процесі дозрівання. На утримання фітохімікалій впливає зберігання, а ще більше переробка на компоти, пюре та соки. Щоб організм отримав максимум корисних речовин, фрукти потрібно їсти сирими.

Інші властивості поліфенолів

Згідно з декількома дослідженнями, свіжі плоди і сік з натуральної мутністю корисні для печінки. Присутні в них олігомерні проціанідіни роблять сильну хіміопревентивну дію і захищають печінку від токсичних хімікалій. Вони також захищають організм від окислювального стресу.

Захисна дія поліфенолів спостерігалася при прийомі знеболюючих препаратів (наприклад, індометацину), які ушкоджують клітини печінки і кишечника.

Ефект залежить від дози медикаменту та кількості з’їдених фруктів.

Одночасно вони допомагають зберегти або нормалізувати баланс кишкової мікрофлори, що знову ж таки добре для печінки, так як їй не доводиться знешкоджувати отрути, що утворюються при порушенні травлення.

Поліфеноли необхідні фруктам для захисту від грибкових інфекцій і комах. Сучасні сорти, які ростуть в садах, щороку по кілька разів обприскують хімікатами, тому вони не потребують самозахисту і містять мало корисних речовин.

Корисна дія пектину

У плодах присутній неперевариваєма баластна субстанція – пектин, який називають «прибиральником кишечника». Він пов’язує в організмі рідини і отрути, захищаючи від них слизові оболонки і зменшуючи запалення.

Оскільки ця речовина володіє високою здатністю до набухання, воно стимулює моторну функцію кишечника, що допомагає вилікуватися від запору.

При діареї рекомендується їсти фрукти натертими без шкірки, а при запорах – стиглими, сирими і з шкіркою.

Набухаючи в шлунку, пектин викликає почуття насичення. Бразильське дослідження довело, що вживання яблук і груш сприяє зниженню маси тіла у людей з надмірною вагою. Щоб отримати потрібний ефект, дієтологи радять з’їдати один фрукт за 15 хвилин до основного прийому їжі.

Дотримуючись цієї рекомендації, учасники досліджень кожен раз споживали на 60 калорій менше.

Вплив на мозок

У тих, хто щодня п’є яблучний сік з натуральної мутністю, зменшується ризик появи хвороби Альцгеймера, оскільки цей продукт гальмує утворення в мозку бляшок з бета-амілоїду, які, як вважається, викликають розвиток недоумства.

Корисно вживати плоди і сік і тоді, коли хвороба вже діагностовано. Як повідомили американські вчені, чверть літра соку в день при захворюванні Альцгеймера від середнього до тяжкого ступеня тяжкості допомагала поліпшити поведінку і симптоми розладу психіки майже на 30%. Особливо це стосувалося страхів, нервозності і галюцинацій.

Користь перероблених плодів яблуні

Чай з яблучної шкірки знижує температуру і зменшує запалення, а яблучний оцет регулює функцію кишечника і підвищує імунітет.

При ударах і крововиливах серветку просочують нерозбавленим оцтом і кладуть на постраждале місце на кілька хвилин.

Столова ложка продукту, розведена в склянці води і вжита на голодний шлунок, стимулює кровообіг, захищає спортсменів від спазмів і м’язового болю. Крім того, оцет допомагає при атонії кишечника.

Зелені яблука: користь і шкода для організму людини, чи можна їсти, калорійність на 100 грам

Яблуко – всіма улюблений, і, мабуть, найпопулярніший фрукт. Сортів його буває безліч, і кожен має свої властивості, достоїнствами і недоліками. У цій статті ми поговоримо про зелене яблуко і про особливості його впливу на організм людини.

Калорійність і хімічний склад зелених яблук

Калорійність 100 г їстівної частини зеленого яблука становить 47 кКал.

Харчових волокон і води містять такі речовини, як: білки, жири, вуглеводи, органічні кислоти. Вуглеводи складають 9,8% від загального складу, білки і жири – 1,1% і 1,5% відповідно.

Зелене яблуко багате на вітаміни і корисні мікроелементи.

вітаміни:

  • А (антиоксидант, покращує зір)
  • B1, В2, В4, В5, В6, В9 (відповідають за енергообмін, м’язову роботу, підтримують психологічний стан)
  • С (аскорбінова кислота),
  • Н (біотин – фермент, який бере активну участь у синтезі колагену і регуляції обміну вуглеводів в організмі),
  • К (структура хрящових і кісткових тканин)
  • PP, HЕ (покращує роботу серця, знижує холестерин, покращує пам’ять)

Властивості зелених яблук

Завдяки своїм особливим властивостям це справжній скарб для тих, хто хоче зберегти свою молодість, здоров’я і красу. Однак необхідно знати про деякі особливості правильного вживання цього продукту, щоб він приносив нам тільки користь.

Користь

Плід, якому присвячена ця стаття, входить у повсякденний раціон багатьох людей різного віку, так як він смачний і корисний. Разом з тим, у впливу зеленого яблука на наш організм є свої особливості, які потрібно враховувати, щоб вона якнайкраще вплинула на наше здоров’я.

Вагітним і дітям

Вагітним жінкам рекомендується вживати зелені яблука в великих кількостях, так як цей фрукт допомагає організму майбутньої мами підтримувати рівень вітамінів і мікроелементів, не набираючи при цьому зайву вагу.

Лікарі рекомендують вагітним жінкам вживати до 4-ох плодів на день. Причому відзначається, що не тільки м’якоть і шкірка, а й насіння яблука краще вживати в їжу, так як в них міститься багато йоду.

Печені яблука також є корисним і смачним ласощами для жінок у період виношування дитини.

Важливо! Зелені яблука слід вживати в їжу за півгодини до їжі, так як всі його корисні властивості всмоктуються тільки в кишечнику.

Дітям

За рекомендацією ВООЗ, можна вводити в раціон сік даного фрукта тільки з 6 місяців, починаючи з декількох крапель, поступово доводячи порцію до 30 мл.

Однак пюре з яблук можна давати малюкові вже у віці 4-ох місяців, так як вони, що пройшли термічну обробку, не будуть дратувати дитячий кишечник і краще адаптують організм дитини до прийому більш концентрованих продуктів.

Для травлення

Завдяки пектину, яблуко покращує травлення. Цьому також сприяє яблучна кислота.

Факт! Печені яблука не тільки простий і смачний десерт, але і чудова профілактика запорів.

Для серцево-судинної системи

Регулярне вживання зелених яблук благотворно впливає на серцево-судинну систему: покращує циркуляцію крові, знижує рівень поганого холестерину.

Для жовчного міхура

Інтенсивність процесу виділення жовчі в організмі людини можна регулювати. Оскільки жовч виробляється при надходженні їжі до шлунку, яблуко прискорює цей процес, запобігаючи застою жовчі та появі процесів бродіння.

Після видалення жовчного міхура зелені яблука не протипоказані. Однак слід вживати їх у помірній кількості.

Для схуднення

Зелене яблуко є незамінним продуктом при схудненні, оскільки воно містить велику кількість клітковини при малій калорійності. Крім того, велика кількість корисних речовин допомагає прискорити обмін речовин, що також сприяє скиданню зайвої ваги.

Слід пам’ятати: для схуднення краще використовувати свіжі фрукти, які не піддалися термічній обробці.

Для здорових зубів

Вживання цього фрукта допомагає поліпшити кровопостачання в яснах, роблячи їх більш міцними та здоровими.

Помічник печінки

Яблуко – справжній скарб для здоров’я печінки. Воно очищає печінку, виводить токсини, перешкоджає розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту, а також ожирінню печінки.

Можлива шкода й протипоказання

  • Зелене яблуко протипоказано тим людям, які страждають від виразки дванадцятипалої кишки і гастриту.
  • Цукровий діабет є захворюванням, при якому вживання цього продукту повинно бути дуже обережним.
  • Кислота, що міститься в них, погано впливає на зубну емаль. Тому після вживання яблука в їжу рот необхідно прополоскати.

Як і в яких кількостях можна вживати?

Яблука відмінно втамовують голод, тому можна використовувати їх як перекус. Однак дієтологи радять їсти зелені яблука, як і інші фрукти, в першій половині дня. Так наше харчування буде більш збалансованим.

Найбільшу користь яблуко принесе організму, якщо вживати його або до їжі, або через півтора години після їжі.

Особливості вживання

Сьогодні в магазинах і аптеках завжди можна зустріти ліки і косметику на основі яблук. Найчастіше ці засоби коштують недешево. Не всі знають, що корисні та ефективні маски, відвари, суміші тощо з цим фруктом можна приготувати самостійно.

У народній медицині

Існує багато рецептів народної медицини, що містять зелені яблука. Одні з найвідоміших – рецепт з яблук при запорах і у боротьбі з недокрів’ям.

При запорах: дрібно нарізати два яблука, залити половиною склянки гарячої води і половиною склянки молока. Варити на повільному вогні 5 хвилин. Випити вранці натщесерце.

При недокрів’ї: сухе листя яблук розтерти, змішати з салом, жовтками, тертим шоколадом. Намазувати на хліб і вживати тричі на день.

У домашній косметології

Маски на основі яблук відмінно впливають на стан шкіри та волосся. Вони відбілюють шкіру, живлять і зволожують волосся. Існує безліч найрізноманітніших рецептів масок з яблук. Особливо цінується в косметології шкірка і листя яблук.

Як правильно зберігати яблука

При заготівлі яблук на зиму слід враховувати сорт заготовлених яблук. Осінні сорти зберігаються не більше 2-х місяців при температурі 0 градусів. Зимові сорти зберігаються до 5-ти місяців при температурі від 0 до 5 градусів.

Важливо: для зберігання не можна відбирати фрукти, які впали з дерева і лежали на землі.

Також краще зберігати плодоніжки яблука, оскільки це запобігає розвитку грибка. Зелені яблука – фрукти, багаті корисними для людського організму речовинами і властивостями.

Leave comment