Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Адигейська сіль – екзотична новинка або доступний продукт? Давайте поговоримо про це докладніше – розповімо все, що потрібно знати кулінарам про кавказьку суміш прянощів! Якщо ви давно хотіли поповнити домашню шафу зі спеціями, тоді наш огляд призначений саме для вас!

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Склад і застосування

У складі адигейської солі ви знайдете безліч компонентів – цим вона і відрізняється від звичного нам продукту! Це корисна і ароматна суміш приправ:

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото
Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фотоАдигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Зрозуміло, цим список не обмежується – можна додати й інші спеції за смаком. Якщо ви поглянете на фото, побачите подрібнений порошок, неоднорідну структуру і коричневий відтінок готового продукту. Найпоширеніша адигейська сіль – Абадзехська, саме цей різновид можна знайти в магазинах або зробити самому. Є ще два види пряної суміші:

Трохи нижче ми обов’язково розповімо про рецепти адигейської солі вдома, а поки відзначимо – єдиного зводу правил приготування не існує, кожен кухар додає щось своє. З основними положеннями розібралися, а для чого використовується адигейська сіль? Це універсальна пряність, яка відмінно доповнює будь-яку страву і може служити чудовою заміною звичного хлориду натрію.

  • М’ясо і птиця;
  • Риба та морепродукти;
  • Закуски і овочеві салати;
  • Випічка та сухарі;
  • Запечені овочі;
  • Страви з картоплі;
  • Коренеплоди – гарбуз, буряк та інші;
  • Маринади для м’яса;
  • Соуси на основі айрану і сметани.

Готові страви набудуть насиченого смаку і аромату часнику і пікантних прянощів! Використовувати можна за стандартом – посипайте овочі в процесі приготування або перед подачею. А м’ясо або рибу краще натерти і залишити полежати кілька хвилин – так усі волокна просочаться спеціями!

Мета нашого огляду – розповісти вам про склад, користь, шкоду і застосування адигейської солі. На черзі перерахування позитивних і негативних сторін готового продукту!

Корисні властивості і протипоказання

Ми розглянули види адигейської солі, склад і загальні області застосування – тепер варто обговорити позитивні якості суміші. Приправа володіє значним списком достоїнств – вам буде цікаво дізнатися, чим вона корисна!

  • Підтримує рівень цукру в крові;
  • Нормалізує клітинний баланс;
  • Підвищує рівень електролітів в організмі;
  • Знижує рівень поганого холестерину;
  • Виводить вільні радикали;
  • Покращує кровопостачання і знижує артеріальний тиск;
  • Має антибактеріальну дію і захищає від вірусів;
  • Зміцнює кісткову систему.

Як таких протипоказань до застосування продукту не існує, але слід розібратися, як використовувати адигейську сіль правильно. Зловживання продуктом може призвести до неприємних побічних ефектів:

  • Збільшення кількості натрію в організмі;
  • Підвищення ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи;
  • Зростання артеріального тиску;
  • Поява ризику розвитку остеопорозу;
  • Порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Настійно рекомендуємо суворо обмежити споживання людям, що страждають від:

  • ожиріння;
  • хвороб шлунково-кишкового тракту;
  • ниркової або печінкової недостатності;
  • гіпертонії;
  • підвищеної кислотності шлунка.

Золоте правило – додавайте невелику кількість суміші в їжу, тоді все буде добре! Вам нема чого боятися, якщо ви дотримуєтеся поміркованості. Виникли сумніви? Зверніться за консультацією до лікаря-дієтолога або гастроентеролога.

Поговорили про користь і шкоду приправи адигейська сіль – пора навчитися робити смачний продукт своїми руками, чи не так?

Готуємо самостійно

Давайте поговоримо про те, як приготувати адигейську сіль своїми руками – адже не завжди є можливість придбати пакетик готової суміші! Повірте, рецепт доступний навіть недосвідченим кулінарам – практично всі інгредієнти є під рукою.

Спочатку зберемо необхідні компоненти для приготування:

  • Дві головки часнику;
  • Склянка хлориду натрію;
  • Столова ложка меленого коріандру;
  • По чайній ложці паприки і меленого чорного перцю;
  • Половина чайної ложки червоного меленого перцю;
  • Чабер, петрушка і майоран – по столовій ложці кожної спеції;
  • Кінза, кріп і базилік – по столовій ложці кожної прянощі.

А тепер переходимо безпосередньо до рецепту адигейської солі в домашніх умовах! Щоб отримати вражаючий результат, рекомендуємо дотримуватися нашої інструкції покроково:

  • Змішайте всі прянощі в чаші блендера;
  • Очистіть і дрібно наріжте часник;
  • З’єднайте всі інгредієнти в блендері і запустіть подрібнення;
  • Потрібна консистенція – дуже дрібна, компоненти повинні бути схожі на пісок;
  • Розкладіть суміш на деку – краще використовувати пергамент або силіконовий килимок для випічки;
  • Встановіть в духовці 180 градусів температури і запікайте суміш близько години;
  • Крупинки повинні стати сухими і хрусткими, але не підсмаженими;
  • Готовий порошок потрібно охолодити і пересипати в скляну ємність з кришкою!

Корисна порада! Адигейську сіль своїми руками краще робити з морської солі крупного помелу, інші різновиди призводять до зміни кольору готового продукту. Ось і все, з правилами приготування розібралися – погодьтеся, все досить просто!

Вибираємо, купуємо і зберігаємо

Якщо вам не сподобався наш спосіб приготування, ви можете пошукати й інші рецепти адигейської солі з фото крок за кроком! Однак рекомендуємо дотримуватися нашого алгоритму, він простий і зрозумілий.

Навчилися готувати – пора навчитися й вибирати. Якщо ви не хочете застосовувати отримані кулінарні навички, можна придбати готову суміш в магазині – ціна доступна кожному! Це не дефіцитний продукт, його можна знайти в будь-якому великому магазині в відповідному відділі. При виборі керуйтеся нескладними правилами, які допоможуть підібрати ідеальний продукт:

  • Звертайте увагу на термін придатності – чим свіжа суміш, тим краще;
  • У складі не повинно бути консервантів;
  • Шукайте пакетики зі складом, наближеним до оригінального – що входить до складу домашньої адигейської солі, ми вже говорили вище.

Ми розповіли, як зробити Адигейську сіль і де купити готовий продукт! Тепер варто дізнатися докладніше про правила зберігання:

  • Вибирайте герметичну ємність з кришкою – краще скляну, але можна і пластикову;
  • Місце зберігання повинно бути сухим, прохолодним і темним;
  • За умови дотримання правил зберігання, термін придатності досягає 10 років;
  • Але все ж бажано спожити продукт протягом 9 місяців з моменту приготування.

Розібралися, де купити Адигейську сіль, як її вибирати і зберігати. Навчилися готувати смачну пряність самостійно і дізналися все про корисні якості. Погодьтеся, цей унікальний продукт просто повинен з’явитися на вашій кухні і стати учасником кулінарних експериментів!

Адигейська сіль: користь і шкода для організму, показання та протипоказання, рецепти виготовлення, стандартний склад приправи

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Багато господинь вже знають про універсальний спосіб підкреслити смак їжі – адигейської солі. Ця кулінарна знахідка припаде до душі любителям пряних страв. Але адигейська сіль може впливати не тільки на смакові відтінки, але і на стан організму.

Що таке адигейська сіль?

Продукт був створений на Кавказі і займає особливе місце в кулінарних традиціях кухні горян. Іноді його називають сванською сумішшю, в честь району Сванетії на північному заході Грузії, де приправа з’явилася вперше.

Можна знайти не один варіант приготування суміші і важко сказати, який саме був класичним адигейським. Кожна господиня привносить щось своє або коригує рецептуру, що робить приправу універсальною і підходящою для будь-якого режиму харчування.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Головний принцип сванської суміші – це просочування морської солі (бажано грубого помелу) спеціями. Приправу можна як придбати в готовому вигляді, так і зібрати вдома самостійно з урахуванням власних смакових уподобань або харчових особливостей, наприклад, наявності алергії на один з інгредієнтів.

Склад

Основа приправи – морська сіль, а також роздавлений свіжий (НЕ сушений) часник. Далі в рецептурі зазвичай застосовується від 5 до 8 спецій, це можуть бути:

  • червона мелена паприка;
  • сушений кріп;
  • коріандр;
  • мелений червоний гострий перець;
  • мелений чорний гострий перець;
  • пажитник;
  • шафран;
  • кмин;
  • сушена петрушка;
  • сушений базилік;
  • майоран.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Таблиця хімічного складу адигейської солі (на 100 г продукту):

НаіменованіеБелкіЖіриУглеводиКалорійність

Адигейська сіль 4,3 г 0,2 г 1,9 г 27 ккал

Допускається заміна морської солі йодованої, в крайньому випадку кухонної. Залежно від обраної рецептури варіюється і хімічний склад приправи, стандартний варіант включає в себе сіль, суміш перців, часник, коріандр, пажитник і сушену зелень. В такому зборі містяться:

  • вітамін С;
  • селен;
  • йод;
  • вітамін А;
  • кальцій;
  • магній;
  • калій;
  • натрій;
  • хлор;
  • фосфор;
  • мідь.

Чим корисна для організму

Основним компонентом приправи є звична сіль, практично всі використовують її в кулінарії, думаючи, що вона просто покращує смак страв. Насправді це один з незамінних елементів живлення.

Завдяки в першу чергу хлору реальний електролітичний баланс і обмін між клітинами тіла, а натрій необхідний тканинам. Натрієва сіль підтримує осмотичний тиск в організмі, з її допомогою здійснюються нервові реакції і вироблення ферментів для травлення.

Але надлишок даного мінералу змушує організм включати механізми виведення або блокування (відкладання) на периферії (частинах тіла, далеких від життєво важливих органів).

Адигейська сіль завдяки вмісту різних спецій, ефективніше впливають на смак страв, тому при готуванні її зазвичай використовують у менших обсягах, що дає організму потрібний натрій у правильних кількостях. Доведено, що частка безпосередньо натрієвої солі в їжі стає менше на 11-15% після введення в раціон сванської суміші.

Решта складових приправи також роблять свій вплив на організм:

  • часник є одним з природних противірусних продуктів, підтримує імунітет, містить вітамін С, ефективний проти деяких видів паразитів, знижує рівень шкідливого холестерину;
  • червоний перець містить речовину лікопін, здатне виводити важкі метали, омолоджувати шкіру, позбавляти від грибків;
  • кріп багатий антиоксидантами і вітаміном, що допомагає зменшити вміст токсинів;
  • паприка також має запас лікопіну, чим збільшує антиоксидантну дію приправи;
  • чорний перець запобігає тромбоутворенню, а значить, захищає від інсультів і інфарктів;
  • коріандр виступає одним з відомих афродизіаків для чоловіків, він підвищує лібідо, активізує потенцію, приводить в тонус;
  • пажитник, на відміну від попередньої спеції, в основному впливає на жіночу статеву систему, сприяє нормалізації менструальних циклів, викликає прилив крові до органів таза, чим підвищує збудливість і ймовірність сексуального задоволення.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Вона дозволена для вагітних, тим, що годують, потрібно враховувати можливість алергії у малюка, але також прямих заборон на вживання приправ немає.

Значним плюсом приправи виступає те, що, приготувавши її один раз, можна використовувати для всіх страв, де потрібна гостра приправа і часник. Сванська суміш позбавляє від необхідності при кожному приготуванні чистити зубчики пекучої спеції або нарізати зелень.

Етапи приготування

Дана кавказька приправа хороша тим, що варіативна і її можна підібрати відповідно до смаковими вподобаннями та особливостями організму. Просте приготування адигейської солі включає такі етапи:

  1. Готувати відразу багато приправи сенсу немає, якщо тільки вона не потрібна на кожен день. Для нерегулярного використання вистачить 200-300 г морської солі.
  2. Необхідно почистити 2-3 зубчики часнику, потерти його на дрібну тертку, а потім дрібно порубати ножем. Так він дасть максимально багато соку, і не буде втрат у вигляді шкірки, як у випадку із застосуванням ручного приладу.
  3. Сіль висипати в глибоку миску або ступку, туди додати всі вибрані спеції (по 3-5 г на кожні 100 г основного інгредієнта) і підготовлений часник.
  4. Придушити і перетерти товкачем або толокушкою.
  5. Часник і трави (якщо вони були не сушені) пустять сік, він зробить приправу вологою і допоможе просочити сіль.
  6. Готовий продукт потрібно скласти в скляну баночку з щільною кришкою, щоб зберегти аромат.

У герметичній посудині, поза потрапляння прямих сонячних променів, при вологості менше 75%, готова спеція здатна зберігатися близько 10 років! Але яскраві смакові характеристики залишаються їй притаманні не більше 1 року. Зазначений на етикетках термін придатності магазинних сванських сумішей визначає, як раз час, коли запах і смак мають найвищу концентрацію.

Де застосовується

Адигейська сіль – універсальна приправа, вона відмінно розкриває смак і аромат будь-яких м’ясних, рибних і навіть веганських страв. Виняток становлять тільки десерти і напої.

Особливо цікаві з сванською сумішшю виходять соуси на основі кисломолочних продуктів (сметана, айран). На Кавказі, крім м’ясних страв, вона знаходить своє застосування в коржиках, годиться з нею і інша випічка без цукру, а також сухарі.

Сванська суміш відмінно розкриває смак запечених з рослинним маслом овочів (картоплі, гарбуза, буряка, цукіні). Досить просто посипати їх перед приготуванням. А ось в м’ясо або рибу її потрібно втерти і трохи почекати, щоб волокна продуктів просочилися.

Шкода адигейської солі і протипоказання

По-перше, потрібно пам’ятати про негативний вплив надлишкового вживання продуктів, багатих натрієм. У разі регулярного пересолу їжі виникають:

  • набряки;
  • відкладення в суглобах;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • хвороби нирок;
  • проблеми в роботі серцево-судинної системи.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Гострі спеції строго заборонені людям, які страждають такими захворюваннями:

  • схильність до алергій;
  • гіпертонія;
  • виразки шлунково-кишкового тракту;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • ниркова або печінкова недостатність;
  • синдром роздратованого кишечника;
  • запалення жовчного міхура;
  • бронхіт;
  • ангіна;
  • ожиріння.

Останнє пов’язано з посиленням апетиту в зв’язку з добавками. Інші хвороби можуть посилитися, оскільки приправа дратівливо впливає на слизові оболонки.

Вибираючи сванську суміш в магазині, потрібно звертати увагу на склад.

Ця приправа відмінно зберігається без консервантів, але, щоб надати їй розсипчастості і зробити запах сильніше, додають шкідливі ароматизатори, іноді барвники (в спробі зробити сіль привабливішою на вигляд) і часто протипослизуючі агенти, щоб зберегти сипкість продукту. Ці компоненти можуть привести до накопичення токсинів в організмі і алергій.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Адигейська сіль, користь і шкода якої були описані в статті, здатна підкреслити смак більшості звичних страв і, можливо, розкрити їх по-новому, зробивши домашню їжу особливою.

Але застосовувати гострі спеції слід обережно, щоб не нашкодити внутрішнім органам.

Сванська суміш підходить і тим, хто вирішив обмежити обсяг вживаної натрієвої солі на добу і перейти на більш правильне здорове харчування.

Адигейська сіль: склад, користь і шкода, застосування:

Адигейська сіль – популярна приправа, яка є у більшості господинь. Головна її особливість в тому, що такий збір спецій можна приготувати своїми руками в домашніх умовах. У цій статті ми розповімо про склад, користь, шкоду і застосування адигейської солі.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Що ж це таке?

Адигейська сіль – це унікальна суміш спецій. Для приготування цієї корисної та оригінальної приправи всі інгредієнти довго і ретельно підбиралися. Саме тому така суміш має великий вплив на організм.

Мало просто змішати всі інгредієнти в одному посуді. Адигейська національна спеція дивовижна тим, що сіль в ній вбирає аромат і смак всіх прянощів.

Саме тому багато господинь вважають за краще купувати готову приправу, а не робити вдома самостійно. Хоча адигейська сіль, зроблена своїми руками, стає ще смачнішою і кориснішою, ніж покупна.

Давайте дізнаємося, якими властивостями володіє спеція і як її можна приготувати в домашніх умовах.

Склад продукту

Головна особливість приправи – наявність морської солі. Пікантний смак і аромат надає товчений часник.

Адигейська сіль – ретельно зібраний продукт, який користується великою популярністю не тільки у кавказьких народів, а й у людей по всьому світу. У неї входять:

  • кріп;
  • петрушка;
  • коріандр;
  • чаман (пажитник);
  • чорний перець;
  • червоний солодкий перець.

Корисні властивості

Завдяки тому, що сіль вбирає всі важливі якості прянощів, вона стає неймовірно корисною. Ще користь адигейської солі в тому, що її потрібно значно менше, ніж звичайної кухонної (порівняно на 15%).

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

  • Часник. Благотворно впливає на здоров’я шкіри, волосся і нігтів. До того ж часник – протизапальний, антипаразитарний засіб. Його нерідко застосовують, щоб знищити в організмі глистів і шкідливі мікроорганізми. У цій рослині міститься велика кількість селену і вітаміну В1 – це допомагає стимулювати нейронну систему, робить вас бадьорим, сконцентрованим і уважним.
  • Кріп. Ця ароматна трава багата на вітамін А, який разом з антиоксидантами здатний вивести токсини і шлаки. До того ж вважається, що кріп – відмінне рослина, здатне боротися з раковими клітинами.
  • Петрушка. Ще одна трава, що володіє неймовірними смаковими якостями. Аромат її неможливо не помітити. Головна особливість цієї трави в тому, що в ній міститься величезна кількість вітаміну С (б’є рекорди за вмістом аскорбінової кислоти, обганяючи навіть лимон).
  • Коріандр. Його не дарма вважають чоловічою спецією. Коріандр додають в страви або напої, щоб поліпшити потенцію і підвищити лібідо. Вважається, що вже після декількох днів використання зерен чоловік відчуває прилив сил, з’являється сексуальне бажання.
  • Чаман. Пажитник, або чаман, ще одна неймовірно корисна спеція. Її нерідко додають у хліб, сир і гарячі страви в якості ароматної приправи. Чаман бореться з раковими клітинами, на цукровий діабет, відновлює гормональний фон у прекрасної половини людства. Якщо коріандр – чоловіча спеція, то чаман можна сміливо вважати жіночою, так як він бореться з симптомами ПМС, відновлює цикл, покращує кровообіг і підвищує лібідо.
  • Чорний перець. Відмінно розріджує кров, особливо це корисно тим, хто страждає від тромбозу. Завдяки цьому весь організм отримує гарне харчування, так як кисень повноцінно транспортується. Внаслідок чого проходять головні болі, поліпшуюється робота мозку, людина стає більш уважним і активним.
  • Червоний солодкий перець. Болгарський перець має приємний аромат і яскраво виражений смак. Він містить велику кількість лікопіну, який захищає клітини від згубного впливу токсинів. Саме завдяки цій речовині перець володіє красивим червонуватим відтінком.

Морська сіль – це ще один головний інгредієнт у складі адигейської солі. Користь полягає в тому, що вона багата сульфатами (кальцію, магнію, калію). Морська сіль потрібна нам для нормалізації водно-сольового обміну, насичує організм хлором, соляною кислотою.

Як приготувати

Завдяки складу, адигейську сіль можна зробити самостійно в домашніх умовах. Для цього знадобиться взяти всі перераховані спеції, морську сіль і часник.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Етапи приготування:

  1. Візьміть морську сіль, приблизно 500 грам, а потім помістіть її в глибоку миску.
  2. Очистіть 1-2 головки часнику (все залежить лише від ваших уподобань, адже якщо любите цей яскравий аромат і смак, то можна не боятися додавати якомога більше часнику). Подрібніть зубчики за допомогою блендера, щоб отримати кашоподібну пасту. Звичайно, можна припустити часник через прес або натерти на дрібній тертці.
  3. Змішайте в окремій чашці отриманий часник зі спеціями (приблизно по 1 ч. л. кожної). Бажано використовувати всі прянощі в сухому вигляді, але такі рослини, як кріп, петрушка, кінза, можна дрібно нарізати або також подрібнити за допомогою блендера.
  4. Додайте туди морську сіль. Отриману суміш потрібно ретельно перемішати, а при необхідності розтерти в ступці. Можна використовувати просто глибоку чашку і товсту качалку.

У вас повинна вийти волога суміш. Готову спецію перекладіть в скляну тару, яка щільно закривається кришкою. Зберігайте в темному місці, щоб повітря в ємність не потрапляв. Інакше адигейська сіль висохне і втратить свої якості.

Застосування

Адигейська сіль настільки універсальна, що вона ідеально підходить до будь-яких страв. Як правило, суміш спецій додають при приготуванні овочів, м’яса, риби, морепродуктів, консервації і супів.

У адигейської національної кухні така сіль використовується для створення унікальних соусів на основі сметани, кумису, бульйону або несолодкого йогурту. Її додають і при приготуванні сухарів, і під час випічки хліба і калачів. Ще одна неймовірна особливість адигейської солі в тому, що вона надає абсолютно різні смаки кожній страві.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Шкода

Основний інгредієнт цієї спеції – сіль. Надмірне її вживання може підвищити артеріальний тиск і привести до набряків. Велика кількість солі навантажує нирки, змушуючи їх повільно працювати, а містяться мінерали повністю не виводяться з сечостатевої системи, з часом перетворюючись на камені.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Потрібно з обережністю вживати цю спецію, особливо якщо ви страждаєте від гіпертонії, захворюваннями шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.

Маленький секрет смачних страв кавказької кухні: все про Адигейську сіль і її застосування в кулінарії

Адигейська сіль – це ароматна суміш солі з пряними травами, спеціями і овочами, які підсилюють смак їжі.

Виробники заявляють, що вона володіє неймовірно корисними для здоров’я властивостями. Тут ви дізнаєтеся не тільки про її користь, але і шкоду.

Що таке адигейська сіль?

Адигейська сіль – це ароматизована пряна суміш, яка представляє собою звичайну кухонну або морську сіль, змішану з часником і такими приправами, як коріандр, чорний перець, кріп, петрушка, чабер та іншими.

Вона використовується при приготуванні закусок, основних страв, салатів, маринуванні або солінні овочів, м’яса або риби, додаючи блюдам виражений пряно-часниковий аромат.

Які спеції входять до складу

Основні інгредієнти в складі адигейської солі:

  • сіль, зазвичай морська, яка підсилює смак приправи;
  • часник – може бути у вигляді сухого порошку, проте свіжий здатний увібрати в себе всі аромати і смаки пряних трав і спецією.

Додатковими компонентами цієї приправи можуть бути:

  • чорний перець;
  • коріандр;
  • паприка;
  • петрушка;
  • червоний перець;
  • насіння кропу;
  • майоран;
  • базилік;
  • чабер;
  • лавровий лист.

Додаткові інгредієнти можуть варіюватися в залежності від рецепту і виробника, адже не існує єдиної рецептури приготування адигейської солі.

У магазинах ця приправа найчастіше містить невелику кількість спецій і прянощів, наприклад:

  • сіль кухонна, часник, коріандр, чорний перець, кріп, петрушка, чабер.
  • сіль, коріандр, часник, чилі, майоран, петрушка, базилік, чабер, лавровий лист.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Як вибрати і де купити

Адигейська сіль стала дуже популярною і часто продається в звичайних супермаркетах серед інших видів солі або в відділі приправ. Зверніть увагу, що деякі марки можуть містити консерванти та інші добавки, призначені для поліпшення сипучості. Краще вибирати продукцію без шкідливих інгредієнтів.

На етикетці ви прочитаєте, що входить до складу адигейської солі конкретного виробника, а також використані ароматизатори – штучні чи тільки натуральні.

Також ретельно перевіряйте термін придатності: якщо він скоро закінчується, це означає, що суміш вже не така ароматна.

Рецепт приготування в домашніх умовах

Якщо у вас є необхідні прянощі, ви можете приготувати адигейську сіль самостійно. Її легко змішувати в домашніх умовах, це займає дуже мало часу і може заощадити вам гроші.

Складові:

  • часник – 2 середні головки;
  • стакан солі крупного помелу – краще морської;
  • мелений коріандр – 1 столова ложка;
  • по 1 ст.л. сушених трав – кінза, кріп, петрушка, майоран, базилік, чабер;
  • паприка – 1 чайна ложка;
  • мелений чорний перець – 1 ч.л.;
  • мелений червоний перець – 0,5 ч.л.

Як готувати:

  1. Очистіть зубчики часнику і помістіть їх в кухонний комбайн разом з іншими приправами.
  2. Змішуйте пряну суміш протягом приблизно 20 секунд до консистенції піску. Можна використовувати м’ясорубку або ступку.
  3. Рівномірно розподіліть суміш на листі, застеленому пергаментним папером або силіконовим килимком для випічки.
  4. Запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом приблизно години, поки суміш не стане сухою і хрусткою. Уникайте підсмажування.
  5. Дайте охолонути, готову адигейську сіль перемістіть в чисту скляну банку, накрийте кришкою і зберігайте в сухому місці.

Рецепт адигейської солі можна регулювати на свій смак. Замініть частину інгредієнтів або додайте інші, наприклад хмелі-сунелі, шкірку цитрусових, або збільшіть кількість пряних трав і т. д.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Як і скільки зберігати

Сіль є природним консервантом, її термін придатності практично необмежений, якщо вона суха і правильно зберігається. У герметичному контейнері і при вологості нижче 75%, вона буде зберігатися принаймні 10 років!

Проте, адигейську сіль рекомендується використовувати протягом 6-9 місяців, оскільки інтенсивність аромату буде зменшуватися з часом. Тримайте її в повітронепроникній банці в темному сухому місці для кращого збереження.

Корисні для здоров’я властивості

В цілому, адигейська сіль приносить організму ту ж користь та шкоду, як і звичайна кухонна сіль.

Її користь у тому, що хлорид натрію, який є основним компонентом будь-якої солі, допомагає підтримувати клітинний баланс, кровообіг і рівень цукру в крові. Натрій відповідає за рівень електролітів в організмі. Без цього елемента мозок не зможе посилати необхідні імпульси в інші частини тіла для нормального функціонування.

Однак у надмірній кількості сіль шкідлива для здоров’я через присутність хлориду натрію. Одна чайна ложка солі містить близько 2400 мг натрію. В адигейській ж, в такій порції його менше на 10-15% через вміст прянощів. Тобто ви знижуєте шкоду від солі, споживаючи трохи менше її, зберігаючи при цьому максимальний смак.

У процесі приготування адигейської солі кристали вбирають аромати і смаки трав та спецій, набуваючи додаткові корисні властивості, ось деякі з них:

  • Завдяки часнику вона здатна знизити рівень ЛПНЩ, тобто «поганого» холестерину і підвищити рівень «хорошого» холестерину в організмі.
  • Адигейська сіль – ідеальна приправа для людей з діабетом 2 типу, оскільки користується для зниження цукру в крові.
  • Часник багатий антиоксидантами, які виводять вільні радикали з організму. Адигейська сіль допоможе збільшити кількість антиоксидантів в організмі та запобігти безлічі захворювань, включаючи утворення пухлин.
  • Як і інші приправи з часником, вона допомагає знизити кров’яний тиск завдяки сполукам, які розслаблюють і розширюють кровоносні судини. Це покращує кровообіг і знижує артеріальний тиск.
  • Часникова сіль зі спеціями – ефективний протизапальний засіб, яке дуже широко використовується при лікуванні бронхіту і риніту. Адигейська сіль містить безліч компонентів, які захищають від бактерійних та вірусних інфекцій, а також від грибів і паразитів.
  • Вона допомагає подолати недолік естрогену, дефіцит якого є прямим фактором, що впливає на погіршення кісткової тканини, і, отже, ця приправа сприяє зміцненню здоров’я кісток.

Адигейська сіль: користь і шкода, склад, застосування, рецепти з фото

Протипоказання (шкода) і побічні ефекти

Якщо ви регулярно користуєтеся приправами з сіллю, то, швидше за все, отримуєте натрію більше, ніж рекомендована щоденна кількість. Хоча організм потребує солі, її надлишок пов’язаний з високим кров’яним тиском і підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту, а також з остеопорозом.

Щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю, зменшуйте споживання натрію, знизивши розмір порції адигейської або будь-якої іншої солі, необхідної для посилення смаку страви.

Використовуйте адигейську сіль з обережністю, якщо у вас проблеми зі шлунком або травленням, так як часник і прянощі можуть дратувати шлунково-кишковий тракт.

Вагітність і грудне вигодовування не є протипоказанням до вживання цієї приправи, якщо вона не додається в їжу в надлишку.

Застосування в кулінарії

Не перестарайтеся, застосовуючи адигейську сіль вперше, так як вона дуже ароматна. Кладіть її до кінця приготування і менше, ніж звичайну, щоб не пересолити.

Приправляйте адигейською сіллю м’ясо, птицю, рибу, макарони, овочі, картоплю фрі, гамбургери та інші страви. Просто використовуйте її всюди, де повинна бути звичайна кухонна сіль, наприклад:

  • Змішайте з майонезом або сметаною, щоб зробити соус для умочування.
  • Посипте адигейською сіллю м’ясо перед тим, як його загасити або посмажити стейк.
  • Покращуйте цією приправою картопляне пюре, обсмажену або варену картоплю.
  • Готуйте з адигейською сіллю смажені або запечені овочі – солодкий перець, цукіні, гарбуз і моркву.
  • Ця суміш спецій добре працює як маринад для смаженої курки (змішайте 1 столову ложку з 3 столовими ложками оливкової олії на дві курячі грудки).
  • Перед приготуванням кладіть по щіпці адигейської солі і кайенського перцю в спекотне з куркою, яловичиною.

Адигейську сіль зручно мати під рукою, так як вона економить гроші і час (особливо коли немає бажання чистити свіжий часник і підбирати прянощі). Вона не тільки смачна, а й корисна, обов’язково спробуйте використовувати її для повсякденних страв.

Адигейська сіль – де використовується – корисні поради та лайфхак

Кавказька кухня заслужено прославилася на весь світ. Її страви можна дізнатися не тільки по назвах, а й по виду, запаху, набору входять до складу продуктів, оригінальній подачі. Дехто пробує вдома приготувати блюдо, що сподобалося, і бувають розчаровані: смак далекий від оригіналу.

А секрет криється всередині: треба правильно підбирати і додавати спеції. Це велика майстерність, що приходить з роками або формується в сім’ї. Але всі ми вчимося готувати смачно, відкриваючи кожен день нові кулінарні секрети.

Обов’язковим інгредієнтом багатьох страв є адигейська сіль – де вона використовується, розповімо детальніше. А також пропонуємо дізнатися, як продукт виглядає, що собою являє. А заодно осягнемо, як її приготувати самостійно, якщо купити таку смачну приправу не завжди вдається.

Перлиною Кавказу, надбанням національної кухні, букетом приправ величають адигейську сіль. Вона має особливий склад, завдяки чому заслужила стільки хвалебних слів. Недарма її вживають в харчування горяни, серед яких дуже багато осіб, які відзначили 100-річний ювілей.

Адигейська сіль готується на основі морської. До неї додаються строго певні інгредієнти. Багато років тому вона з’явилася вперше, але до цього кухарі експериментували, ретельно складаючи комплект.

Довгоочікуваний результат порадував: вийшла корисна і ароматна приправа, яку гідно вважають візитною карткою національних кухонь.

Користь кавказької суміші для організму очевидна:

  • поставляє в організм корисні мікроелементи, мінерали, вітаміни;
  • використовується як засіб для зміцнення імунітету;
  • допомагає захистити організм від вірусів і бактерій, зміцнює здоров’я.

Щоб визначити, де використовується адигейська сіль, треба знати її склад. Саме від нього і танцюють потім господині, вирішуючи, де застосувати цю смачну спецію.

Морська сіль – основоположний інгредієнт розглянутого продукту. Замінити можна нічим, та й нема чого: в кожному магазині вона в асортименті. У складі її виявляються корисні мінерали:

  • кремній;
  • йод;
  • цинк;
  • магній;
  • фтор;
  • бром;
  • марганець та інші.

До того ж в адигейської солі присутній букет місцевих трав, приправ. Всі вони натуральні, ніяких добавок бути не повинно. Склад не є постійним, тому що кожен виробник стверджує власний рецепт. Зазвичай завжди додаються до основного компоненту:

  • Часник. Для організму людини унікальний продукт, тому що є кращим природним антибіотиком і протизапальним засобом. Він багатий селеном. Чимало в ньому вітаміну В1.
  • Коріандр. Кавказці називають це пряна рослина чоловічою силою. Його присутність в стравах благотворно впливає на статевий потяг. Використовується коріандр в народній медицині і при наявності інших захворювань: кір, зубний біль, геморой. При проблемах з травленням, патологіями сечовивідних шляхів навіть лікарі рекомендують звертатися до цієї прянощі.
  • Кріп. Скромна зелень допомагає вивести токсини, збагачує клітини вітаміном А. Кріп активно бореться з раковими новоутвореннями.
  • Чаман. На рослині повинні звернути увагу жінки. Це найкращий помічник для усунення синдромів ПМС. Всім корисно вживати пажитник (інша назва) при онкології, цукровому діабеті.
  • Петрушка. За вмістом вітаміну С давно обігнала лимон, тому при наявності авітамінозу на неї треба налягати.
  • Болгарський перець. Багатий лікопіном, тому перешкоджає ураженню клітин токсинами.
  • Перець чорний. При тромбозах сприяє розрідженню крові, незамінний при профілактиці варикозу. Приправа допомагає швидше транспортувати кисень, що підвищує продуктивність праці людини, збільшує його активність.

Можуть входити також до складу адигейської солі інші ароматні трави: лавровий лист, майоран, чабер, базилік. Але ні в якому разі там не повинні бути виявлені інгредієнти, які стосуються добавок, що усувають злежування, що знижують вологість, підвищують крихкість. Це хімічні компоненти, їм не місце в складі натурального продукту.

Практично всі другі страви, салати, супи, закуски доводиться солити. Щоб вони були ще ароматні, використовується адигейська сіль. Якщо вона є на кухні, обов’язково додавайте, коли готуються:

  • мариновані огірки;
  • смажена картопля;
  • тушковане м’ясо;
  • баранячий шашлик;
  • яєчня на сніданок;
  • овочеве рагу;
  • запечений кролик;
  • котлети і тефтельки;
  • курка по-адигейськи.

Її можна додавати при приготуванні соусів, заправок до супів, намазок на бутерброди. Господиня отримує смачну добавку до страв і економить час на приготуванні, тому що не доведеться збирати спеції окремо.

Домашні сухарики до пива або салатів теж виявляться незвичними, якщо присмачити їх цим продуктом.

Любителі домашньої випічки повинні мати в запасі баночку з кавказькою приправою. Щіпка солі поліпшить смак хлібобулочних виробів, зробить більш пікантною самсу, осетинські пироги, коржі з сиром, булочки з м’ясною і рибною начинкою, млинці з куркою, кекси, хичіни і багато іншого.

Увага! При солінні страв і окремих продуктів завжди треба брати адигейської солі приблизно на 12-15% менше, ніж звичайної. Вона більш насичена, тому меншої кількості виявиться досить для отримання потрібного смаку.

У продажу можна зустріти адигейську сіль від різних виробників. Відрізняється як склад продукту, так і назва. Найпоширеніші види:

  • Абадзецька;
  • Уляпська;
  • Шапсугська;
  • Гатлукайська;
  • Бжедугська та інші.

Виставлені вони на продаж у відділах кавказьких спецій або на полицях звичайних супермаркетів.

Однак найкориснішим визнають продукт, з любов’ю приготований. Тому можна негайно приступити до створення шедевра, який на кухні стане улюбленцем.

  1. Спочатку чиститься часник. Можна взяти 1-2 великих головки, розділити їх на зубчики і кожен очистити від лушпиння. Потім за допомогою ножа часникові зубчики дрібно ріжуться. Можна використовувати для розтирання ступку з товкачиком.
  2. До отриманої часникової маси додаються в однаковій кількості подрібнені сушені трави (по 1 ст.л.): коріандр, насіння кропу, зелень базиліка, петрушка. Трохи менше (по 1 ч.л.) додається до складу червона паприка і чорний перець у молотом вигляді. Для пікантності всипається по 1 кавовій ложці чилі і хмелі-сунелі. Все ретельно перетирається, поки не вийде однорідна зелена маса.
  3. До пряної суміші додається морська сіль. Її на вказану кількість спецій можна брати 0,5 кг. Все ретельно перетирається ложкою або товкачиком у ступці, поки склад не стане однорідним.

Оскільки до складу входить свіжий часник, адигейська сіль здається вологим. Але вона чудово зберігається і не втрачає своїх властивостей. Готовий продукт розсипається в скляні банки з кришками.

Багато страв знаходять новий смак при використанні адигейської солі. Нехай вона з’явиться на кожній кухні. Саме її рекомендують використовувати в кулінарії кавказькі довгожителі. А як її правильно застосовувати, тепер знає кожен.

Leave comment