Бифидок: користь і шкода для організму, інструкція із застосування, відгуки

Що таке біфідок, знає більшість споживачів. У різних варіантах його можна зустріти на прилавках магазинів, багато приватних підприємств та фермерські виробництва спеціалізуються на приготуванні і реалізації цього цінного продукту.
Вважається, що біфідок робить позитивний вплив на мікрофлору кишечника. Тому його більше відносять до продуктів лікувального харчування. Раніше його використовували в якості БАДа. В даний час налагоджено масове виробництво цього харчового продукту загального споживання.
Біфідок готують за аналогією з біокефіром. Технологічний процес включає в себе стадії підготовки і власне внесення мікрофлори. Молоко квасять шляхом внесення кефіру закваски з біфідобактеріями.
Потім вносять різні наповнювачі, найчастіше ягідний склад у вигляді соків з соковитими шматочками. Так що можна зустріти біфідок двох видів: чистий, без добавок, а також з різними інгредієнтами – фруктами, соками, ягодами і ароматизаторами.
Якогось єдиного стандарту виробництва цього продукту не існує. Тому біфідок виробляють згідно з технічними умовами.
Натуральний продукт з успіхом можна створити у себе на кухні. Для цього в покупне коров’яче молоко потрібно додати рідкі біфідобактерії, які продаються в будь-якій аптеці в сухому вигляді.
Ампулу такого засобу розводять кип’яченою водою і додають в склянку з прокип’яченим молоком.
При високих температурах бактерії гинуть, тому вся технологія зав’язана на дотриманні температурного режиму, що не перевищує +23 градуси за Цельсієм.
Ємність з біокефіром накривають і залишають при кімнатній температурі на добу. Виходить корисний лікувальний продукт, який зберігається в холодильнику при температурі +4 градуси чотири доби. У процесі приготування необхідно строго слідувати пропорціям, інакше замість користі, продукт може завдати шкоду організму.
В одному грамі готового продукту Біфідок міститься 106 одиниць колоніальних бактерій. Закваска з біфідобактеріями робить цей продукт набагато кориснішим за інші молочні продукти.
За зовнішнім виглядом біфідок практично не відрізнити від кефіру або нежирного йогурту. Але на смак він набагато солодший, без характерної дієтичної кислинки. Біфідобактерії, що входять до його складу, є бар’єром, що захищає організм людини від хвороботворних бактерій і патогенів.
До його складу також включені пребіотики і корисні бактерії, які виведуть токсини і мікроби. Це надає Біфідок властивості імуномодулятора. У його склад входить комплекс вітамінів, що сприяють хорошій діяльності нервової, кровоносної і видільної систем організму людини.
100 грамів корисного продукту містить 50 калорій, а також:
- білків – 5,7 гр;
- вуглеводів – 7,7 гр;
- жирів – 5 гр.
Біфідок відрізняється від традиційного кефіру і Біфілайф. Ці продукти легко сплутати. Однак вони мають ряд відмінностей, властивостей і особливостей, знати які буде незайвим.
Біфілайф складається з:
- цільного молока;
- знежиреного молока;
- термофільного стрептокока;
- закваски з корисних бактерій.
Жирність готового продукту не перевищує 3,2%. Калорійність продукту 2,5% жирності становить 53 Ккал на 100 грамів.
Кефір має точно таку ж калорійність, але виробляється шляхом бродіння молока за допомогою дріжджових бактерій. В процесі виробництва виділяється вуглекислота, і продукт набуває свій характерний кисломолочний смак.
Різниця полягає в способі виробництва. На відміну від кефіру, біфідок має інший спосіб бродіння, без додавання дріжджів. Його виробляють за допомогою біфідобактерій. Тому його консистенція набагато м’якша і щільніша. Він приємний на смак і п’ється легше.
Молочнокислі продукти мають найбільший попит в раціоні людини на сьогоднішній день. Біфідок не виняток. Поява цього продукту на початку XX століття зробило справжню революцію в мікробіології. Вчений Мечников І. І. зробив відкриття, згідно з яким виявив зв’язок між продуктами розпаду, накопиченими в організмі людини, і процесами старіння.
З’ясувалося, що самоотруєння організму токсинами можна зупинити, виробляючи очищення за допомогою біфідобактерій. Мікрофлора кишечника позитивно реагує на такого роду чистки. Для нормалізації її роботи необхідно двічі в тиждень вживати біфідок. Це нормалізує обмінні процеси і запускає механізми самовідновлення.
Користь цього продукту очевидна:
- споживання Біфідок сприяє поліпшенню цілісної роботи всіх функцій організму і зміцнює імунітет;
- допомагає позбутися від дисбактеріозу та диспепсичних станів;
- сприяє очищенню шкіри від прищів і вугрів;
- очищає організм від шлаків, сприяє схудненню;
- 200 грамів Біфідок може замінити одне споживання їжі, що дозволяє включати цей продукт в раціон людей з ожирінням і зайвою вагою;
- біфідок включають в низькокалорійну дієту, як засіб, що підтримує вітамінно-мінеральний баланс, що зберігає нормальну життєдіяльність організму;
- напій чудово очищає і зміцнює кровоносні судини, стабілізує роботу серцево-судинної системи, нормалізує тиск;
- завдяки вітамінам К і В покращує роботу нервової системи;
- покращує роботу печінки та кровотворних органів, виводить шкідливий холестерин;
- кальцій у складі продукту робить благотворний вплив на кісткову і м’язову системи, зміцнює їх, а також сприяє відновленню шкіри, нігтів і волосся;
- благотворно впливає на всю травну і видільну систему;
- нормалізує баланс бактерій в період лікування антибіотиками;
- усуває запори, регулює нормальну перистальтику кишечника;
- регулює процеси метаболізму в організмі.
Поряд з користю, є протипоказання для вживання Біфідок:
- індивідуальна непереносимість продукту;
- дитячий вік до трьох років. Організм малюка до цього часу не пристосований до цих бактерій. Їх вживання може порушити мікрофлору кишечника і призвести до дисбактеріозу та діареї.
Не існує особливих вказівок, як краще споживати цей продукт. Тому потрібно дотримуватися загальних рекомендацій з цього приводу.
Фахівці-дієтологи радять:
- в профілактичних цілях пити бифидок по склянці тричі на тиждень. Це захистить організм від вірусів і продуктів розпаду, а також сприяє омолодженню і підвищить загальний тонус;
- при відчутті здуття і порушенні травлення рекомендується випивати по 200 грамів продукту щодня, курс – протягом місяця;
- при прийомі лікарських засобів потрібно приймати бифидок по півсклянки на день в якості очисного засобу, нівелює вплив ліків;
- в період зростання простудних захворювань слід вживати бифидок як противірусний і захисний засіб для дорослих і дітей;
- для профілактики паразитів в кишечнику потрібно включити в раціон щотижневе споживання цього продукту;
- в дитячий раціон починаючи з трьох років потрібно поступово вводити корисний бифидок. Цей продукт містить всі необхідні речовини для нормального росту і розвитку дитини.
Як бачите, бифидок є незамінним продуктом харчування сучасної людини. Його споживають в натуральному вигляді, а також в якості інгредієнта в кулінарних рецептах.
Наприклад, свіжим бифидоком заправляють фруктові та овочеві салати, додають в тісто для випічки, готують смачні оладки і млинці, а також сирники і запіканки.
На його основі готують різні муси, пудинги для дієтичного харчування.
За відгуками споживачів, продукти з біфідобактеріями включають в харчування близько 60% населення країни. І цей показник постійно зростає, так як користь від їх вживання дуже значна. Багато радять саме бифидок, тому що він володіє приємною текстурою і хорошими смаковими якостями. Крім іншого, його склад можна урізноманітнити сухофруктами, горіхами, варенням і сиропами.
Бифидок чудово поєднується з м’ясними стравами. Його навіть використовують в якості основного інгредієнта сирного соусу до м’яса, риби та птиці.
Для приготування знадобляться: сир твердих сортів – 50 грамів, 200 грамів бифидоку, свіжа зелень кінзи, сіль, чорний мелений перець і мускатний горіх на кінчику ножа.
Сир натирають на дрібній тертці, додають дрібно порізану зелень. У невеликому посуді змішують всі інгредієнти до однорідного стану і подають до столу як приправу до основної страви.
Також можна приготувати рисову окрошку-п’ятихвилинку. Потрібно зварити 300 грамів круглого рису і змішати його з 500-грамовою упаковкою бифидоку без наповнювачів. Блюдо солять і приправляють нашаткованою зеленню: кінзою, петрушкою, кропом, базиліком і часником. Подають в порційних тарілках з гілочками зелені і помідорами «черрі».
Безперечна користь в поєднанні з хорошим смаком і цілющими властивостями робить бифидок незамінним продуктом харчування. Спробуйте і переконайтеся самі!
Про те, як самостійно приготувати бифидок, дивіться в наступному відео.
Бифидок: користь і шкода для організму, інструкція із застосування, відгуки
Молочні продукти цінять як дорослі, так і діти за корисні якості і відмінний смак. Користь і шкода бифидоку давно обговорюються лікарями та працівниками харчової промисловості, але на сьогоднішній день його натуральність і лікувальні властивості незаперечні. Він все більше витісняє звичні нам кефір і йогурт, а дієтологи вказують на його величезну користь для мікрофлори кишечника.
Що таке бифидок
Бифидок – це молочний напій, приготований з коров’ячого молока шляхом закваски за допомогою спеціальних кефірних «грибків» і введення до складу біфідобактерій з виключно корисними властивостями.
Склад і калорійність бифидоку
Наявність великої кількості біфідобактерій – головне корисна властивість напою. Однак цей кисломолочний продукт має багатий склад:
- амінокислоти – користь замінних і незамінних амінокислот: регенерація тканин і клітин в організмі;
- вітаміни групи В беруть участь у всіх обмінних процесах, зокрема в енергетичному обміні;
- вітамін С – основна речовина для підтримки імунної системи, допомагає в боротьбі з вірусами;
- вітамін K – антиоксидант, його користь полягає в поліпшенні реологічних властивостей і згортання клітин крові;
- ферменти беруть участь у всіх метаболічних процесах організму.
Калорійність 100 мл бифидоку становить 50 ккал.
Корисні властивості бифидоку
Бифидок є джерелом здоров’я для людини і нерідко призначається лікарями в лікувальних цілях зважаючи на свій цінний склад.
Крім очищення організму і схуднення, користь бифидоку для організму в наступному:
- нормалізація балансу патогенних і непатогенних мікроорганізмів в кишечнику після лікування антибіотиками;
- усунення діареї та запору;
- поліпшення кольору шкіри, її пружності;
- зниження ризику виникнення кровотечі;
- позитивний вплив на діяльність серця і судин;
- профілактика авітамінозу;
- поліпшення кислотно-лужного балансу, процесів метаболізму.
Бифидок при вагітності і грудному вигодовуванні
Бифидок корисний і безпечний під час вагітності, так як має низьку калорійність, ідеально підходить для дієтичного меню. Годуюча мама може приймати бифидок на ніч з користю для малюка. Робити це потрібно з другого місяця грудного вигодовування по 1-2 склянки не більше трьох-чотирьох разів на тиждень.
Чи можна давати бифидок дітям і з якого віку
Протипоказання і шкода при вживанні бифидоку дітьми старше трьох років не встановлені.
Шкода цієї молочної продукції не була доведена, протипоказаннями є індивідуальна непереносимість і ранній дитячий вік. Грудничкам не рекомендують приймати бифидок внаслідок того, що при грудному вигодовуванні утворюється природна мікрофлора і властивість кислого молока змінювати її склад може принести шкоду.
Як правильно пити бифидок
Користь і шкода бифидоку, як будь-яких інших речовин, визначається нормою споживання. При його надмірному вживанні можуть виникнути метеоризм, болі в животі, діарея. Лікарські засоби в такому випадку не потрібні, необхідно просто зробити перерву у вживанні молочних продуктів.
Для поліпшення роботи кишечника і в профілактичних цілях необхідно приймати бифидок по 2-3 склянки в тиждень. Для відновлення нормальної флори кишечника після прийому ліків – 200 мл в день протягом місяця. Якщо прийом необхідний для схуднення, потрібно випивати склянку кисломолочного продукту ввечері, за годину-дві до сну.
Порада! Лікарі і дієтологи рекомендують приймати кисломолочні продукти на ніч, в такому випадку розщеплення ліпідів відбуватиметься під час сну, і денні тренування стануть набагато ефективнішими.
Як зробити бифидок в домашніх умовах
Натуральний і корисний бифидок можна без праці приготувати в домашніх умовах.
- Необхідно придбати в аптеці біфідобактерії в рідкому вигляді і додати їх у склянку молока (1 доза = 300 мл).
- Накрити щільною тканиною або кришкою і залишити при кімнатній температурі на добу.
На наступний день вийде багатий корисними біфідобактеріями молочний продукт.
Зберігати бифидок слід в холодильнику при температурі 6 … 8 ° C. Чим довше він стоїть, тим більше користі для організму. Неправильне приготування може принести шкоду, тому слід готувати бифидок строго за рецептом.
Чим відрізняється бифидок від кефіру
Бифидок і кефір – кисломолочні продукти з однаковою консистенцією, смаком і способом приготування. Відмінність – у змісті біфідобактерій. Простими словами, бифидок – це кефір, який містить велику кількість корисних мікроорганізмів, які захищають кишечник від шкідливого впливу хвороботворних бактерій.
Бифидок для волосся, нігтів і шкіри обличчя
Очищення організму від токсинів неминуче призведе до поліпшення шкіри, волосся і нігтів. Тому корисно не тільки приймати бифидок всередину, але і робити маски. Вітамін С прочищає пори, зміцнює нігті, а вітаміни групи В роблять волосся блискучими і зміцнюють волосяні фолікули.
Маска для очищення шкіри обличчя:
- півсклянки бифидоку;
- 1 жовток;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 1 столова ложка води.
Змішати всі інгредієнти і нанести на шкіру обличчя на 15 хвилин. Змити маску теплою водою.
Маска для сухого волосся:
- реп’яхова або касторова олія – 1 столова ложка;
- бифідок – 3 столових ложки;
- жовток – 1 штука.
Змішати всі інгредієнти і нанести на голову. Обернути плівкою або шапочкою, залишити на 60 хвилин. Через годину вимити голову з шампунем.
Важливо! Бифідок корисний дівчатам, у яких тонкі, сухі або посічені волосся. Маски зволожують, живлять шкіру голови і відновлюють структуру волосся.
Висновок
Користь і шкода біфідока на сьогоднішній день не повинні викликати сумнівів. Він з’явився на прилавках магазинів відносно недавно, але швидко набирає популярність і випереджає звичний нам кефір. Це можна легко пояснити кількістю корисних властивостей. Біфідобактерії необхідні людині в будь-якому віці для захисту його шлунково-кишкового тракту від патогенних мікробів і токсинів.
Відгуки
Павлов Дмитро Вікторович, 45 років, м. Київ
Чув раніше про позитивні якості кефіру та біфідока, але не думав, що вони настільки корисні. Антибіотики допомогли від грипу, а ось кишечнику заподіяли істотну шкоду: відчував дискомфорт у животі, почалася діарея. Пішов до лікаря – виписали дорогий препарат. А дружина сказала, що краще пити біфідок на ніч. Через тиждень симптоми пройшли. Тепер постійно п’ю кілька разів на тиждень і раджу всім оцінити його корисні властивості.
Рассоліна Анастасія Іванівна, 29 років, м. Київ
Стала пити біфідок на ніч щодня, так як мрію схуднути, але ніякі ліки пити для цього не хочу. Через кілька тижнів помітила, що схудла на 2 кг! А подруга сказала, що біфідок корисний для волосся. І адже ніякої шкоди! Буду продовжувати пити.
Марену Петро Степанович, 31 рік, м. Київ
Дуже люблю молочку: ряжанку, сир, кефір! Місяць тому спробував біфідок, залишився задоволений його чудодійними властивостями: відчувається легкість, травлення покращилось, навіть начебто схуднув! Користь для організму колосальна і без зайвих витрат!
Чи була Вам дана стаття корисною? Чим корисний біфідок, фото, склад
Корисні властивості Біфідок
Бифідок – це продукт, отриманий із знежиреного або незбираного молока шляхом кисломолочного бродіння за допомогою додавання біфідобактерій. Якщо розібратися – виходить, що це той же кефір, тільки з великою кількістю кисломолочних бактерій.
Він має білий колір, на смак не такий кислий, має легкий молочний аромат. Як і всі молочні продукти – швидкопсувний.
Бифідок є цінним і необхідним харчовим продуктом. У своєму складі має життєво необхідні вітаміни С, К, В і біфідобактерії, які відновлюють мікрофлору кишечника і тим самим покращують стан всього організму.
Придбати цей продукт можливо в будь-якому супермаркеті. У якісного молочного продукту термін придатності мінімальний – 7 днів. Бифідок не використовують для приготування страв, а вживають як самостійний напій.
Харчова цінність продукту (100 г) 3,2%
білки, г | жири, г | вуглеводи, г | ккал |
3 | 3 | 4 | 56 |
Цей кисломолочний продукт вважається низькокалорійним. Дуже добре підходить для дієт, здорового харчування та розвантажувальних днів. Є біфідок 1%, 2,5% і 3,2%. Найбільшу користь для організму приносить останній, а менш калорійним вважається перший.
Користь для організму
- корисні мікроорганізми в складі біфідока покращують стан кишечника, запобігають інтоксикацію і старіння внутрішніх органів;
- вітамін К і В позитивно впливають на стінки судин і серця, зміцнюючи їх;
- регулярне вживання біфідока здатне очистити кров від холестерину, знизити ризик захворювань атеросклерозом;
- часте вживання кисломолочного продукту благотворно впливає на нормалізацію стільця, допомагає позбутися від запорів і тяжкості в шлунку;
- амінокислоти і молочні бактерії оздоровлюють кишечник, тим самим зміцнюючи імунітет;
- часто при захворюваннях шлунково-кишкового тракту корисно вживати біфідок, він надає обволікаючу дію на шлунок, тим самим зменшуючи біль;
- є прекрасним продуктом для дієтичного харчування. За допомогою біфідока можна влаштовувати розвантажувальні дні. Тим самим очистити організм від шлаків і токсинів;
- регулярне вживання позитивно впливає на артеріальний тиск, сприяє його нормалізації;
- корисно вживати молочний продукт після тривалого прийому антибіотиків. Біфідок допоможе відновити мікрофлору і попередить дисбактеріоз;
- вітамін С, який знаходиться в складі, зміцнить мембранні стінки на клітинному рівні. А також збагатить кальцієм нігті і волосся, що зробить їх сильними;
- ферменти допоможуть прискорити травний процес;
- для жінок біфідок корисний також своїми позитивними косметичними якостями: як маска для шкіри обличчя позбавить від зайвої жирності. Для волосся можна використовувати різного роду коктейлі на основі цього продукту, щоб посилити зростання фолікулів і зміцнити їх силу, попередити випадання;
- прискорить метаболічні процеси;
- зміцнить зубну емаль;
- при регулярному вживанні біфідок краще переноситься променева терапія;
- можна вживати для зміцнення дитячого імунітету з трьох років.
Протипоказання і шкода для організму
Протипоказань до вживання біфідока немає. Це дуже корисний і цінний продукт, варто тільки пам’ятати про допустиму добову норму (не більше 1 літра, не частіше 2 разів на тиждень).
Як пити біфідок?
Все дуже просто, якщо ви вживаєте цей молочний продукт для підтримки організму, його можна вживати в будь-який час доби. При розвантажувальних днях або дієті необхідно вживати при відчутті голоду.
Можна також вживати перед сном, що допоможе перервати бажання піти на кухню і щільно повечеряти. Для оздоровлення дозволено дітям з трьох років, а також людям будь-якого віку.
Не варто вживати разом з сирими овочами і солоною рибою.
Біфідок – користь, шкода і відмінності від кефіру
Біфідок отримують шляхом кисломолочного бродіння коров’ячого молока. Зовні він мало відрізняється від кефіру або йогурту, але при цьому не такий кислий, як кефір. Завдяки заквасці із застосуванням біфідобактерій, він корисніший за інші кисломолочні продукти.
Напій збагачений біфідобактеріями – незамінними захисниками кишечника від мікробів і токсинів, що проникають в організм з їжею. Крім корисних бактерій, в ньому містяться пребіотики і лактобактерії, які зміцнюють імунітет людини.
Склад включає вітаміни С, К, групи В, які корисні для нервової системи, кровоносних судин і шлунково-кишкового тракту.
Один стакан об’ємом 200 мл містить:
- 5,8 гр. білків;
- 5 гр. жирів;
- 7,8 гр. вуглеводів.
Калорійність на 200 мл – 100 кКал.
За даними маркетингового дослідження, йогурти та інші кисломолочні продукти найбільш затребувані серед продуктів щоденного споживання. Будь-який кисломолочний продукт корисний для організму, але, наприклад, йогурт не має в складі біфідобактерій, якими збагачений біфідок.
Запобігає передчасному старінню
Ще на початку XX століття вчений-мікробіолог І. І. Мечников, вивчаючи процес старіння організму людини, зробив висновок, що продукти розпаду їжі, отруюючи мікрофлору кишечника, призводять до передчасного старіння організму.
У дітей при грудному вигодовуванні біфідобактерії становлять 80-90% кишкової флори. А у кишечнику дорослої людини немає такого захисту, тому йому необхідна дезінфекція.
Слід хоча б 2 рази на тиждень випивати склянку Біфідок, який «почистить» кишечник від шкідливих речовин і сповільнить старіння.
нормалізує травлення
Біфідок допомагає відновити здорову мікрофлору кишечника, очистити його від шкідливих речовин і нормалізувати травлення. Наприклад, якщо випивати по 1 склянці на день, то можна позбутися дисбактеріозу і дискомфорту в шлунку.
допомагає схуднути
1 стакан напою зніме голод і замінить прийом їжі.
Якщо влаштовувати організму 1 раз на тиждень розвантажувальний день, вживаючи напій до 2-х літрів на день і фрукти, наприклад, зелені яблука – до 500 гр. на день, і при цьому правильно харчуватися, то за тиждень можна скинути 2-3 кілограми.
Книги – користь читання для дорослих і дітей
- При появі голоду можна випити 1 склянку Біфідок на ніч: він вгамує голод і допоможе заснути.
- нормалізує тиск
Завдяки вітамінам групи В, С і К, напій корисний для серця. Він «почистить» кров від холестерину і призведе тиск в норму.
Відновлює шкіру, волосся і нігті
Очищаючи організм від шкідливих токсинів і збагачуючи його вітамінами, напій благотворно впливає на шкіру, волосся і нігті. При вживанні 1 склянки 2 рази на тиждень:
- вітамін С зробить шкіру чистішою, а нігті міцнішими
- вітаміни групи В додадуть волоссю блиск і зміцнять волосяні фолікули.
Напій корисний дорослим і дітям від 3-х років.
Протипоказання до застосування:
- непереносимість кисломолочних продуктів;
- вік до 3-х років.
- Якщо давати Біфідок немовлятам, то можна порушити природну мікрофлору кишечника, яка підтримується бактеріями, які надходять з молоком матері.
- Напій може завдати шкоди лише дітям до 3-х років, при грудному вигодовуванні, а також при першому прикормі після нього.
- Особливих вказівок щодо застосування немає, це скоріше рекомендації, які допоможуть досягти позитивних результатів при дотриманні дієти і загальному оздоровленні організму.
- Інструкція по застосуванню:
- Для профілактики організму від вірусів, паразитів і захворювань шлунково-кишкового тракту пийте по 1 склянці (200 мл) 2-3 рази на тиждень.
- Для лікування дисбактеріозу і дискомфорту в шлунку пийте по 1 склянці (200 мл) на день протягом місяця. При прийомі ліків проконсультуйтеся з лікарем.
- Для відновлення мікрофлори кишечника після прийому антибіотиків пийте напій по 1 склянці на день протягом місяця.
Вважається, що Біфідок – це різновид кефіру, збагачений біфідобактеріями. Однак напої відрізняються способами бродіння.
- Біфідок – збагачений біфідобактеріями, п’ється м’якше;
- Кефір – збагачений кисломолочними бактеріями, має різкий «щіплющий» смак.
Біфідок отримують шляхом кисломолочного бродіння без використання дріжджів, тому він має більш м’який смак, щільну і густу консистенцію.
Кефір отримують в процесі змішаного бродіння молока з додаванням дріжджів, тому він відрізняється різким смаком і схожий на згусток з бульбашками вуглекислого газу.
Біфідумбактерин
- За рахунок великої кількості активних біфідобактерій препарат здатний активізувати функції шлунково-кишкового тракту, процес травлення, неспецифічну опірність організму різним чинникам, обмінні процеси, синтез вітамінів, а також акумулювати значну кількість токсичних речовин.
- Біфідумбактерин активний щодо багатьох хвороботворних організмів, включаючи ентеропатогенну кишкову паличку, протей, стафілококи, деякі види дріжджоподібних грибів.
- Біфідумбактерин випускається в сухому вигляді в ампулах і флаконах, в порошку (пакетики), в капсулах і свічках.
Препарат в ампулах і флаконах містить живі бактерії, які були лиофільно висушені, тобто перейшли із замороженого стану в сухе. Такі форми Біфідумбактерину містять 10 * 7 живих бактерій і молочно-цукрово-желатинову середу, в якій були вирощені.
У Біфідумбактерин порошку жива мікробна маса (10 * 8) очищена від середовища вирощування. Біфідумбактерин форте являє собою колонієутворюючі бактерії (10 * 7), іммобілізацію (нерухомість) яких забезпечує активоване вугілля.
Завдяки іммобілізованому стану бактерій Біфідумбактерин форте здійснює локальну колонізацію слизових оболонок, в результаті чого процес відновлення нормальної мікрофлори в кишечнику відбувається швидше.
Випускається Біфідумбактерин форте у вигляді пакетів з порошком і капсул, в кожній одиниці яких по 5 доз бактерій.
Показання до застосування
Згідно інструкції до Біфідумбактерину препарат доцільно призначати при таких захворюваннях:
- дисбактеріози кишечника, в тому числі після терапії гормонами, антибіотиками, нестероїдними протизапальними засобами, при проведенні хіміотерапії, стресах;
- дисбактеріози, які супроводжують різні захворювання жовчовивідних шляхів, печінки, шлунково-кишкового тракту, включаючи холецистит, панкреатит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки;
- дисбактеріози при запаленні урогенітального тракту, гострих і хронічних бронхітах, пневмоніях;
- гострі кишкові інфекції (ротавірусна інфекція, стафілококовий ентероколіт, сальмонельоз, шигельоз);
- харчові токсикоінфекції та кишкові інфекції невстановленої етіології;
- синдром порушеного всмоктування;
- хронічні запори;
- бактеріальні вагінози і кольпіти;
- алергічні захворювання, для яких характерний дисбактеріоз;
- патологія печінки, кишечника, підшлункової залози – передопераційна корекція мікрофлори кишечника.
Відгуки про Біфідумбактерин свідчать про ефективність даного препарату при профілактиці маститу у жінок, які годують груддю.
Добре зарекомендував себе Біфідумбактерин для новонароджених, які перебувають на штучному вигодовуванні або вигодовуванні донорським молоком, з метою нормалізації балансу мікроорганізмів в кишечнику.
- 11 продуктів, що сприяють очищенню печінки
- Як зберегти здоров’я підшлункової залози: 5 порад
- 8 ефективних народних засобів боротьби з виразковою хворобою
Інструкція по застосуванню Біфідумбактерину
Біфідумбактерин, інструкція підтверджує, може бути застосований перорально, ректально або вагінально.
Біфідобактерин для новонароджених призначається під час годування, розведений в дитячій суміші або грудному молоці. Пацієнтам інших вікових категорій препарат слід змішувати з кип’яченою водою кімнатної температури (30-50 мл) або з кисломолочним продуктом, хоча допустимо і додавання в рідку їжу.
Після змішування Біфідумбактерин необхідно відразу випити, не чекаючи повного розчинення. Рекомендується приймати препарат під час їжі, проте, якщо виникає необхідність, прийом Біфідумбактерину можливий в будь-який час.
З лікувальною метою Біфідумбактерин призначається за наступною схемою:
- дітям до півроку – по 1 (5 доз) пакетику перші два-три дні 2-3 рази на добу, потім кількість прийомів збільшується до 4-6 разів;
- дітям від півроку до трьох років – по 1 пакетику 3-4 рази на день;
- дітям 3-7 років – по 1 пакетику Біфідумбактерину слід приймати 3-5 разів на день;
- дорослі і діти старше 7 років можуть приймати по 2 (10 доз) пакетика 3-4 рази на день.
- Рекомендований курс лікування становить 3-4 тижні, при гострих кишкових інфекціях – 5-7 днів.
- Як свідчать відгуки про Біфідумбактерин, два-три курси застосування препарату з перервами в один місяць дають більш ефективний і тривалий результат.
- Профілактичне використання препарату проводиться 2-3 тижні в наступному режимі:
- Біфідумбактерин для новонароджених призначається один раз на день в кількості 1 пакету;
- дітям старше 6 місяців допомагає прийом 1 пакету 1-2 рази на день;
- дорослим і дітям старше 3 років зі збереженою кратністю прийомів збільшується разова доза до 2 пакетів.
Свічки Бифидумбактерин при кишкових захворюваннях вводять ректально: 3 рази на день по 1-2 супозиторії в комплексі з пероральним прийомом препарату.
Курс лікування свічками Бифидумбактерин при хронічних формах кишкових розладів становить 15-30 днів, а при гострих формах – 7-10 днів.
У гінекологічній практиці свічки Бифидумбактерин використовуються вагінально 2 рази на день по 1 (1 доза) супозиторії. Курс лікування зазвичай становить 5-10 днів.
Побічні дії
Згідно з інструкцією Бифидумбактерин в рекомендованих дозах не викликає негативної реакції організму.
Протипоказання
Біфідумбактерин відгуки свідчать про добру переносимість препарату.
При лактозній недостатності у дітей і підвищеній чутливості до компонентів біфідумбактерину препарат не призначається.
додаткова інформація
Зберігання біфідумбактерину слід здійснювати в сухому і прохолодному (не більше 10°C) місці. Допускається перебування препарату при кімнатній температурі, але не більше 10 діб. Застосування біфідумбактерину можливе протягом 1 року з моменту його випуску, після закінчення цього терміну препарат вважається непридатним.
Пробіотик Бифидумбактерин і його характеристики. Чим корисний для мікрофлори кишечника
Пробіотик – харчова добавка, що підтримує нормальну мікрофлору кишечника і нормалізує травні процеси шлунково-кишкового тракту.
Це основна «їжа» корисних мікроорганізмів, що сприяє їх активному росту і життєдіяльності. Корисні речовини містяться в багатьох продуктах харчування – в цибулі, бобах, квашеній капусті, артишоках, квасолі тощо.
При великому дефіциті корисних бактерій краще приймати фармацевтичні засоби.
- Пробіотик Бифидумбактерин має ідеально збалансований склад лактобактерій, біфідобактерій, сорбентів, лактози.
- Активна харчова добавка рекомендується не тільки для відновлення мікрофлори шлунково-кишкового тракту, а й для зміцнення всіх органів та систем організму, а також для профілактики.
Склад і форма випуску
- лактоза;
- bifidobacterium bifidum;
- лактобактерії;
- активоване вугілля.
Препарат випускається у флаконі, капсулах, порошку.
Показання до застосування
- Порушення обміну речовин.
- Харчові токсикоінфекції.
- Імунодефіцитний стан.
- Вірусні інфекції – грип, ГРЗ.
- Виразкова хвороба шлунка, коліт, панкреатит, гепатит, холецистит, ускладнені запаленням кишечника.
- При дисбактеріозі на будь-якій стадії.
- Синдром мальабсорбції.
- Гепатит.
- Для попередження маститу.
- Сальмонельоз.
- Захворювання урогенітального тракту.
- Вірусно-бактеріальна інфекція.
- Запор (в тому числі і хронічний).
- При проносі.
- Запальні захворювання сечостатевих органів.
- Пневмонія, бронхіт, ускладнені порушенням кишкової мікрофлори.
- Передпологова підготовка для попередження дисбактеріозу.
- Колібактеріоз.
- Алергічна реакція.
- Стафілококова інфекція.
- Профілактика запальних ускладнень в післяопераційний період.
- Після сеансів хіміотерапії або курсу лікування антибіотиками.
дія пробіотика
- Ефективно відновлюється порушена мікрофлора шлунково-кишкового тракту. На відміну від синтетичних харчових добавок, при прийомі препарату мікрофлора нормалізується всюди – в товстому, тонкому кишечнику, шлунку.
- Підвищується імунітет. Запобігає захворюванням кишечника, печінки, органів дихання, шлунка.
- Відбувається очищення від токсинів, нормалізуються обмінні процеси.
- Відновлюються травні процеси.
- Зменшуються прояви гастриту, панкреатиту, холецистит, виразкової хвороби.
- Пробіотик містить бактерії, іммобілізовані на сорбенті, завдяки чому швидко збільшує неспецифічну резистентність організму.
- Володіє детоксикаційними властивостями.
- Знижується захворюваність інфекційними та простудними захворюваннями.
БАД показаний в лікуванні і профілактиці захворювань, як дорослим пацієнтам, так і дітям.
Інструкція: спосіб застосування, дозування
Пробіотик приймають під час їжі. У разі необхідності – натщесерце.
Засіб у формі порошку рекомендується людям будь-якого віку. Перед вживанням вміст пакетика змішується з кефіром, йогуртом, ряжанкою.
Немовлятам порошок розводять в молочних дитячих сумішах або грудному молоці. На 1 упаковку харчової добавки потрібно 40 мл рідини.
Капсули можна приймати з 3-х річного віку. Запивати можна йогуртом, кефіром або кип’яченою водою. При необхідності капсулу можна розкривати і розводити її вміст так само, як і пробіотик-порошок.
Дозування харчової добавки залежить від складності захворювання та наявних ускладнень.
- При лікуванні різних захворювань призначають по два пакетики (капсули) для дорослих пацієнтів по 4-5 разів на добу. Для дітей до трьох років – 1 пакетик 3 рази на добу, починаючи з трирічного віку – 2 капсули по 4 рази на день.
- Курс лікування при порушенні мікрофлори, гострому отруєнні, кишковій інфекції – один тиждень. При інших захворюваннях – до трьох тижнів (в залежності від характеру і складності захворювання).
- У післяопераційний період пробіотик рекомендується приймати від 3 до 12 днів по два порошки (капсули) три рази на добу, дозування для дітей зменшується в два рази.
- При грипі, ГРВІ, ГРЗ засіб необхідно починати приймати при перших симптомах – по 10 пакетиків порошку в день дорослим або по 2-5 пакетиків дітям. Курс залежить від тяжкості стану пацієнта і зазвичай не перевищує 3-4 днів.
- При захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту Бифидумбактерин приймають так: дорослі – по 8-10 капсул на добу, немовлята – по 3 пакетика порошку, діти після 3 років – по 5 пакетиків (капсул).
- Зовнішньо – для профілактики маститу. За 30-40 хвилин до годування дитини обробляється сосок і ареол молочної грудей розчином препарату (п’ять доз кошти розчиняється в 15 мл води).
- У профілактичних цілях – протягом двох тижнів по дві капсули 2 рази на день (для дорослих) або по 1 порошку (для дітей).
Можливі побічні дії
Біфидумбактерин не викликає побічних реакцій, якщо не перевищувати рекомендовані дози. При передозуванні можлива діарея.
Протипоказання
- Індивідуальна непереносимість на будь-які компоненти, що входять до складу пробіотика.
- Не можна приймати засіб, у якого перевищено термін придатності і має нечітку маркування на упаковці.
- Засіб не протипоказане в період вагітності і лактації.
Взаємодія з іншими препаратами
При прийомі пробіотика з вітамінами і мінералами, дія харчової добавки збільшується.
Дія засобу знижується при одночасному прийомі антибіотиків або антигістамінних засобів.
Пробіотик Бифидумбактерин населяє ШКТ корисними мікроорганізмами в необхідній кількості, що сприяє швидкому відновленню нормальної мікрофлори. Ефективність БАДа підтверджена міжнародною фармакологічною асоціацією. Відпускається без рецепта.
аналоги біфідумбактерину
Відгуки
Анастасія
Біфидумбактерин мені призначили після грипу, коли я пила чимало лікарських засобів, так як у мене почалися проблеми з кишечником. До цього пробувала приймати Флорін Форте, але після повного курсу лікування не відчула особливого полегшення. Скажу відразу, різниця між засобами відчутна.
На другий день у мене нормалізувався стілець, перестав боліти живіт, з’явився апетит. Я брала пробіотик в порошку і розчиняла в йогурті або кефірі – вранці і ввечері. Дуже смачно, якщо використовувати фруктовий йогурт. Ніякого присмаку не відчувається. Але головне, що у мене не тільки відновилася мікрофлора кишечника, але і покращився стан шкіри.
Дуже задоволена ефектом. Зауважу, що варто засіб дуже дешево.
Валентина
У синочка була сильна діарея, сильно болів животик. Чого тільки ми не давали, в тому числі дорогі лікарські препарати. Добре хоч подзвонила сестрі, і вона мені порекомендувала Бифидумбактерин. Пронос пройшов в той же день до вечора! Пробіотик розводили просто у воді, він ставав трохи мутнуватим, це пояснюється активованим вугіллям.
Ніякого запаху немає, абсолютно позбавлений смаку. Пізніше ми дізналися, що його можна розводити в кефірі. А швидке дію, як пояснимо нам педіатр, обумовлено тим, що в складі добавки є живі корисні бактерії, які швидко відновлюють мікрофлору кишечника. Тепер препарат ми постійно маємо вдома, зберігаємо в холодильнику. Хіба мало що може трапитися.
Тим більше, що він показаний всім – і дорослим, і малечі, навіть грудного віку.
Владислав
Харчову добавку Бифидумбактерин мені призначив алерголог. До цього я навіть не підозрював, що пробіотики так сильно допомагають у підвищенні імунітету. Після курсу лікування я був просто вражений результатом. Я не тільки позбувся алергії, а й перестав хворіти на простудні захворювання.
Повністю очистилася шкіра, відчуваю себе чудово. Переноситься прекрасно, ніяких побічних дій, дискомфорту не було. Брав курсом 21 день – по три капсули під час їжі. Пізніше вирішив прочитати інструкцію і був вражений, наскільки у препарату широкий спектр дії.
Тепер рекомендую його всім знайомим і колегам по роботі.
Бифидок користь
Бифидок – це кисломолочний продукт, приготований шляхом сквашування молока коров’ячого молочнокислими мікроорганізмами і біфідобактеріями.
- До складу Біфідок входять вітаміни, мінерали та незамінні амінокислоти.
- У 100г Біфідок міститься кальцій 210мг, фосфор 80мг, натрій 102мг, калій 245мг, магній 14мг, залізо 0,36мг.
- У напої присутній вітамін А, вітамін Д, вітамін В1, вітамін В6, вітамін В12, ніацин, пантотенова кислота, фолацин, вітамін С.
- До складу Біфідок входять всі незамінні амінокислоти, тому він має високу біологічну цінність.
Чим корисний бифидок?
Він містить всі незамінні речовини, необхідні для правильного функціонування всього організму. Відмінною особливістю цього напою є біфідобактерії. Ці корисні бактерії спочатку виділені з кишечника людини і адаптовані до молочної середовища.
Тому, вживаючи напої, до складу яких входять біфідобактерії, ми збільшуємо їх кількість в кишечнику. Для розвитку біфідобактерій в кишечнику потрібні певні умови, наприклад, в кислому середовищі вони гинуть.
Тому чим більше біфідобактерій в напої, тим більша ймовірність, що вони виявляться в кишечнику.
В даний час учені працюють над тим, як максимально зберегти ці бактерії в продукті. Для цього в напої додають пребиотичні речовини, які стимулюють ріст і розвиток біфідобактерій.
Ось чим корисний бифидок і не тільки …
Користь біфідобактерій для кишечника. Бифидок користь.
До корисних властивостей біфідобактерій відносять:
- перешкоджають розмноженню патогенної, гнильної та газоутворюючої мікрофлори в кишечнику;
- є фактором захисту організму, особливо раннього віку, від кишкових інфекцій;
- сприяють процесам перетравлювання їжі;
- беруть участь в синтезі і всмоктуванні вітамінів групи В, вітаміну К, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти;
- сприяють кращому засвоєнню кальцію і вітаміну D.
Бифидок при грудному вигодовуванні.
Молодим мамам необхідно піклуватися не тільки про здоров’я малюка, але і про своє здоров’я теж. Тому в раціоні жінки при грудному вигодовуванні повинні бути кисломолочні напої – бифидок, кефір, ацидофілін, кисле молоко. Вони містять не тільки корисні речовини в своєму складі, але і живі мікроорганізми.
У складі Біфідок – це біфідобактерії. Ці бактерії здатні запобігти дисбактеріоз в кишечнику людини. Дисбактеріоз може бути викликаний стресовою ситуацією і незбалансованим харчуванням, що для молодих мам не рідкість.
Біфідобактерії і молочнокислі мікроорганізми, перебуваючи в кишечнику людини, здатні вступати у взаємодію з іншими мікроорганізмами і тим самим знижувати їх кількість. Так корисні бактерії діють відносно «шкідливих» мікробів, запобігаючи утворенню канцерогенів в кишечнику.
Щоб відчувати себе добре і не відчувати кишкових розладів, жінці при грудному вигодовуванні необхідно стежити за харчуванням.
У світлі вищесказаного стає очевидним, що бифидок і напої з біфідобактеріями володіють високою харчовою і біологічною цінністю, адже в їх склад входять всі незамінні речовини. До складу Біфідок входять пробіотичні культури мікроорганізмів, які захищають наш кишечник від патогенних мікробів і продуктів їх життєдіяльності.
Бифидок користь.
Кефір або бифидок – що вибрати?
Розкажіть, будь ласка, чим бифидок відрізняється від кефіру. Чи однаково корисні ці продукти? Чи є рекомендації по їх вживанню, і з якого віку їх можна давати дітям? Буду вдячна за детальну інформацію!
Корисні і поживні кефір та бифидок відносяться до розряду кисломолочних продуктів. Вони виготовляються з молока за однією технологією. Кефір отримують шляхом змішаного бродіння молока за участю кефіру грибка. Бифидок – це по суті той же кефір, в який при виготовленні додатково додають біфідокультури. Саме від них напій і отримав свою назву.
В першу чергу, кефір і бифидок корисні для нашого травлення. При їх регулярному вживанні збагачується мікрофлора кишечника, знищуються шкідливі хвороботворні та гнильні бактерії.
Як показують численні дослідження лікарів і дієтологів, здорова мікрофлора кишечника сприяє безперебійній роботі всього організму – краще засвоюються корисні речовини і мікроелементи з їжі, а також зміцнюється імунітет, сповільнюються процеси старіння.
Досить одного стакана кефіру або Біфідок в день протягом місяця, щоб повністю усунути дисбактеріоз і дискомфорт в кишечнику. Обидва продукти мають справжніми цілющими властивостями.
Кефір і бифидок мають багатий вітамінний склад. У нього входять вітаміни групи В, які мають позитивний вплив на судини, нервову систему, шкіру і волосся, а також вітаміни А, С, D і К.
Обидва напої збагачують організм кальцієм і фосфором. Вони дуже корисні для шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на роботу серця.
На відміну від молока, кисломолочні продукти можна вживати навіть при непереносимості лактози.
З метою профілактики вірусних і простудних захворювань рекомендується включити в щоденний раціон один-два склянки кефіру. Кефір рекомендується при виснаженні організму, хворобах печінки. З його допомогою можна нормалізувати обмінні процеси і роботу підшлункової залози.
За допомогою кефіру грибка і відбувається процес нормалізації кишкової мікрофлори. Завдяки клітковині, яка присутня в складі кефіру, а також кефіру грибка, поліпшується функція травлення і максимально активується засвоюваність корисних речовин з їжі.
Кефір і бифидок – відмінні помічники для тих, хто хоче схуднути, адже вони відмінно втамовують почуття голоду завдяки своїм поживним властивостям. Один стакан будь-якого з них замінює прийом їжі. Це особливо актуально для любителів поїсти перед сном.
Важливі відмінності: Бифидок не такий кислий, як кефір. У нього більш м’який смак і густа консистенція. Для здорової людини вибір з цих двох напоїв залежить, мабуть, тільки від смакових уподобань. Хтось любить легкий кислуватий кефір. Комусь більше до смаку густий і менш кислий бифидок.
При наявності будь-яких захворювань до вибору кисломолочного напою доводиться підходити більш відповідально. Тут вибір частіше робиться на користь Біфідок. Адже завдяки заквасці із застосуванням біфідобактерій, спектр корисних властивостей Біфідок ширше, ніж у інших кисломолочних продуктів, у тому числі кефіру.
Біфідобактерії вважаються незамінними захисниками кишечника від мікробів і токсинів, що проникають в організм з їжею. Крім корисних бактерій, в Біфідок містяться пребіотики і лактобактерії, які зміцнюють імунітет людини. Біфідобактерії успішно борються зі шкідливими мікроорганізмами і нормалізують обмін речовин.
Вони особливо необхідні після лікування антибіотиками, адже сприяють відновленню здорової мікрофлори кишечника, заново заселяючи його корисними бактеріями.
Однак, на думку деяких фахівців, не варто повністю відмовлятися від кефіру і замінювати його на біфідок. Надлишок навіть корисних бактерій може негативно позначитися на здоров’ї людини. Найкраще чергувати ці напої і не вживати біфідок частіше, ніж пару разів на тиждень, хоч цей продукт і набагато корисніший за кефір.
Для дітей. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, кисломолочні продукти можна поступово вводити в раціон дитини в якості прикорму з 6 місяців. Попередньо необхідно проконсультуватися з педіатром і переконатися, що у дитини немає на них алергії.
Поки дитина перебуває на грудному вигодовуванні, робити цього не варто, тому що надлишок бактерій може порушити природну мікрофлору кишечника, яка підтримується корисними бактеріями, що надходять з молоком матері. Однак в подальшому діти обов’язково повинні пити кисломолочні продукти щодня.
Це повинно стати доброю звичкою на все життя.
Зараз розглядається питання про те, щоб включити біфідок у шкільне меню та видавати його всім учням на постійній основі, як раніше вони отримували молоко. Можна тільки порадіти цій ініціативі, адже тоді діти гарантовано зможуть регулярно пити цей продукт для зростаючого організму.
Таким чином, протипоказанням для вживання біфідока і кефіру можуть бути тільки індивідуальна непереносимість продукту і дитячий вік до 6 місяців.
У всіх інших випадках лікарі і дієтологи настійно рекомендують включати в раціон щоденне вживання цих кисломолочних продуктів.