Глюкоза: користь і шкода, функція в організмі, норма в крові по віковим групам

Для того щоб організм людини працював без збоїв, йому необхідна перш за все енергія, яку він отримує разом з надходить їжею. При цьому головним джерелом енергії для клітин, тканин і мозку є глюкоза.
Глюкоза є поживною речовиною, що доставляється в тканини органів молекулами крові. У кров, в свою чергу, вона потрапляє з печінки і кишечника. І сьогодні торкнемося теми: «Глюкоза в крові: норма». Паралельно будуть розглянуті і причини відхилення.
Кількість цукру в крові – найважливіший показник
Рівень глюкози в крові (норма при цьому залежить від віку і стану людини) – один з важливих показників здоров’я.
Зазвичай здоровий організм самостійно регулює його з метою правильної організації метаболічних і обмінних процесів.
Діапазон коливання нормального цукру в крові досить вузький, тому і надається можливість швидко і точно визначити настали порушення обмінних вуглеводних процесів.
загальноприйняті показники
Норми глюкози в крові давно встановлені і відомі. Ще в середині минулого століття шляхом порівняння результатів аналізів діабетичних хворих і здорових пацієнтів вченим-медикам вдалося встановити допустимий діапазон показників її нормального змісту.
Як правило, медики спираються на аналіз крові, взятий з пальця пацієнта натще. Нормою вважається показник в діапазоні 3,30 … 5,50 ммоль/літр.
Думка сучасної медицини: показники завищені
Однак лікарі вказують на те, що прийняті офіційні дані дещо завищені. Це пов’язано з тим, що режим харчування сучасної людини далекий від досконалого, оскільки основу складають вуглеводи. Саме швидкі вуглеводи і сприяють утворенню глюкози, а їх надлишок призводить до збільшення обсягу цукру, що міститься в крові.
Фактори, що впливають на рівень глюкози
За підтримку оптимального рівня цукру в організмі відповідають в першу чергу характеристики споживаної людиною їжі. Велика роль відводиться також правильній роботі підшлункової залози – органу, який відповідає за вироблення інсуліну, що відповідає за транспортування глюкози в клітини і тканини.
Стиль життя людини також безпосередньо впливає на показники. Людям з активною життєвою позицією потрібно більше глюкози для підтримки енергетичного балансу організму, ніж менш активним і рухливим. Людям, які ведуть розмірений спосіб життя, необхідно більш ретельно контролювати споживання продуктів, що містять швидкі вуглеводи, щоб уникнути перенасичення організму глюкозою.
норма цукру
Глюкоза в крові (норма при цьому відповідає загальноприйнятим показникам) у чоловіків, жінок і дітей старше одного року визначається одними і тими ж межами: 3,3 … 5,5 ммоль/л. Але існують деякі нюанси.
Глюкоза жіночої крові
Як уже згадувалося, рівень глюкози в крові (норма у жінок і чоловіків дещо відрізняється) залежить від віку обстежуваного.
Так, медична спільнота встановила деякі критерії нормального вмісту цукру в крові в жіночому організмі в залежності від вікової категорії пацієнтки.
- У дівчаток до 14 років нормою вважаються коливання показника в діапазоні від 2,80 до 5,60 ммоль/л.
- Для дівчат і жінок у віці від 14 до 60 допустимі показники від 4,10 до 5,90 ммоль/л.
- Літні жінки у віці від 60 до 90 років в нормі мають показник глюкози в крові в діапазоні від 4,60 до 6,40 ммоль/л.
- Для жінок, які переступили 90-річний вік, нормальними вважаються цифри від 4,20 до 6,70 ммоль/л.
Причини відхилення від норми
Чинників, що призводять до відхилень від норми перерахованих вище показників, у жінок існує кілька.
Першим і найбільш поширеним медики вважають зниження або, навпаки, зростання кількості статевих гормонів. Не менш важливою причиною називають також неправильне харчування.
Часті і хронічні стреси негативно діють на жіночий організм, провокуючи психосоматичні збої в першу чергу в роботі підшлункової залози. А адже саме цей орган відповідає за вироблення інсуліну, що є основним регулятором кількості цукру в крові.
Поширеною проблемою у жіночої частини населення сучасні соціологи вважають наявність шкідливих звичок: куріння тютюну, вживання алкоголю.
На жаль, мало хто з представниць прекрасної статі замислюється про те, що такі «атрибути красивого життя» не тільки негативно впливають на стан шкіри і жіночої краси, а й стають причиною розвитку ряду хвороб внутрішніх органів, наслідком яких можуть стати порушення вуглеводного обміну і виникнення цукрового діабету.
«Чоловіча» глюкоза
Деякий час назад помилково вважалося, що з урахуванням того, що сильна половина людства веде більш активний, нездоровий спосіб життя (вживання алкоголю, куріння), сильніше схильні до стресів, норма глюкози в крові чоловіка повинна трохи перевищувати прийняті показники. Але сучасна медицина наполягає на тому, що така думка – не що інше, як оману. У здорового чоловіка організм повинен справлятися з навантаженнями і вчасно самостійно регулювати цукор в крові.
Симптомами високого цукру в крові є постійна слабкість, різка зміна маси тіла і часта спрага.
Сплеск дитячого цукрового діабету: медики б’ють на сполох
В останні кілька років ендокринологи відзначають сплеск захворювання на цукровий діабет у дітей і підлітків. Як правило, провокує захворювання дисфункція підшлункової залози дитини.
Необхідно знати, що якщо рівень глюкози в крові у дітей (норма при цьому трохи нижча, ніж у дорослої людини) становить більше або 10 ммоль/л, то дитина потребує термінової консультації лікаря-ендокринолога. І відкладати візит не варто.
Глюкоза в крові: норма у дітей
Нормою прийнято вважати такі показники у дітей:
- у малюків у віці до двох років показник вкладається в розмір від 2,78 до 4,40 ммоль/л;
- у дитини-дошкільника (до шести років) все в порядку, якщо цукор в крові дорівнює 3,30 … 5,00 ммоль/л;
- у дітей шкільного та підліткового віку – від 3,30 до 5,50 ммоль/л.
Причини розвитку дитячого цукрового діабету
Цукровий діабет може виникнути в будь-якому віці. Але за статистикою, найбільш небезпечним періодом для виникнення патології в роботі підшлункової залози дитини є період посиленого зростання.
- Причини виникнення такого важкого захворювання у дітей до кінця не встановлені, тому прийнято вважати головною причиною спадкову схильність при наявності хвороб на діабет в анамнезі декількох поколінь.
- Важливим фактором, що сприяє розвитку діабету у дітей, лікарі вважають порушення обміну вуглеводів в організмі, викликане незбалансованим харчуванням, а також психологічні стреси і навантаження.
Глюкоза в крові: норма у вагітних жінок
Особливу групу ризику виникнення порушень вуглеводного обміну становлять вагітні жінки. Фахівці пов’язують це з тим, що в період вагітності у жінки відбувається повна перебудова всього організму, в тому числі гормональної системи.
Глюкоза в крові у вагітних (норма при цьому практично не відрізняється від звичної) становить від 4,00 до 5,50 ммоль/л. Однак навіть після прийому їжі показник у жінки, яка перебуває в положенні, не повинен перевищувати 6,70 ммоль/л, в той час як у людини в звичайному стані допускається підвищення до 7,00 ммоль/л.
Норма вмісту глюкози в крові повинна зберігатися протягом всього періоду гестації. Але іноді, починаючи з другого триместру вагітності, цукор в крові вагітної жінки може бути завищений навіть при заборі крові натще. Це пов’язано з тим, що підшлункова залоза майбутньої матері не справляється з навантаженням. В цьому випадку у жінки діагностується гестаційний цукровий діабет.
Небезпека гестаційного діабету
Такий стан для майбутньої матері не є сприятливим, оскільки надлишок глюкози з кров’ю потрапляє до плоду, тим самим викликаючи надмірну вагу немовляти і провокуючи різноманітні патології розвитку. Майбутня мама повинна також розуміти, що занадто великий плід часто стає причиною ускладнених пологів, що може призвести до травм малюка і виникнення патологій у післяпологовий період.
Низький рівень глюкози у майбутніх мам
Не менш часто зустрічається у вагітних жінок і знижений вміст рівня глюкози в крові. Пов’язано це з тим, що їй доводиться забезпечувати поживними речовинами, в тому числі і глюкозою, два організми: свій і майбутнього малюка. Оскільки дитина забирає необхідний їй цукор, то недолік глюкози відчуває, перш за все, сама мати.
Проявляється це в зниженому емоційному і фізичному тонусі жінки, сонливості, апатії. Перераховані вище симптоми швидко зникають після прийому їжі, тому лікарі рекомендують жінці харчуватися кілька разів протягом дня маленькими порціями, щоб уникнути розвитку гіпоглікемії або нестачі глюкози в крові.
Кров з вени: показники цукру
Поряд з поширеним методом аналізу капілярної крові, надійним вважається й метод підрахунку рівня цукру шляхом забору венозної крові пацієнта.
Глюкоза крові з вени (норма у цьому випадку є загальноприйнятою) при проведенні аналізу не повинна перевищувати показника в 6,10 ммоль/л.
Аналіз проводиться шляхом венозного забору крові, і в лабораторних умовах визначають рівень вмісту глюкози.
Домашні глюкометри
Джерелом життєвої енергії є саме глюкоза. Аналіз крові (норма допустимої кількості цукрів вам вже відома), проведений в домашніх умовах, допоможе самостійно проконтролювати ймовірні відхилення.
Сучасна медична техніка має спеціальними приладами, що дозволяють проводити визначення кількості глюкози в крові в домашніх умовах.
Такі прилади прості в застосуванні і надійні в результативності, якщо проводити обстеження правильно і з дотриманням усіх зазначених рекомендацій.
Вимірюють такі прилади, як правило, рівень глюкози в капілярній крові, тому до результатів застосовні існуючі стандартні норми.
Тест на толерантність до глюкози
При підозрі на наявність ендокринних порушень у пацієнта фахівці рекомендують також пройти спеціальний тест, де використовується чиста глюкоза.
Аналіз крові (норма цукру після проведеного глюкозного навантаження становить не більше 7,80 ммоль/л), дозволяє визначити, наскільки ефективно організм переробляє інформацію, що надійшла разом з їжею глюкозу.
Це дослідження призначається лікарем при наявності насторожуючих симптомів.
Нормальний рівень цукру в крові
Одним з основних лабораторних методів діагностики стану організму є мікроскопічне дослідження крові.
Серед інших показників, важливе місце займає аналіз на рівень глікемії: цифровий показник концентрації глюкози в крові.
Оцінка результатів проводиться за допомогою порівняння результатів, отриманих при дослідженні, з референсними значеннями – середньостатистичними нормами цукру в крові, прийнятими в лабораторній медицині.
Про глюкозу
Глюкоза живить клітини головного мозку, нервових волокон, м’язового апарату, епідермісу (шкіри) і т. д., є основним енергоресурсом для підтримки життєдіяльності організму людини. Це моносахарид, який утворюється з вуглеводів і амінокислот в ході розщеплення їжі на складові нутрієнти та інші речовини і ферментації (переробки під дією ферментів).
Після виділення глюкози велика її частина всмоктується в кров і за допомогою інсуліну (внутрісекреторного гормону підшлункової залози) доставляється в клітини організму.
Частину моносахарида печінка трансформує в високомолекулярний глікагон – вуглеводний резерв.
При повноцінному виробленні інсуліну підшлунковою залозою та раціональному використанні гормону клітинами організму в крові зберігається нормальний рівень глюкози, стабільний по відношенню до гомеостазу (сталості внутрішнього середовища організму).
При відсутності порушень освічена глюкоза повністю компенсується енерговитратами. Відхилення цукрових показників від норми в бік збільшення називається гіперглікемією, в сторону зменшення – гіпоглікемією. Безпосередній вплив на рівень глюкози надають:
- Вік.
- Живлення.
- Нервово-психічний стан.
- Маса тіла.
- Фізична активність.
- Режим праці і відпочинку.
- Наявність згубних звичок.
- Хронічні захворювання.
- Вагітність і менопауза у жінок.
- Застосовувані лікарські препарати.
- Тимчасові порушення психосоматичного здоров’я.
Значне підвищення цукру в крові свідчить про порушення в організмі процесів обміну і гормонального синтезу.
Як і коли перевіряють показник
Планова мікроскопія крові на рівень глікемії у дорослих проводиться в рамках диспансеризації (раз на три роки). При діагностованому цукровому діабеті пацієнти регулярно здають кров для лабораторного дослідження в медичній установі, паралельно контролюють показники цукру самостійно за допомогою портативного глюкометра.
У жінок коливання глюкози можуть бути пов’язані зі зміною гормонального статусу.
У перинатальний період цукор визначають при кожному скринінгу (раз у триместр), щоб попередити можливий розвиток гестаційного цукрового діабету.
Під час менопаузи контролювати глікемію необхідно щорічно або за самопочуттям. Дітям зі спадковою схильністю до діабету рекомендовано проводити аналіз не рідше одного разу на рік.
Інші показання для дослідження:
- Надлишкова маса тіла.
- Зниження працездатності, сонливість.
- Перманентна спрага.
- Погіршення самопочуття при зміні раціону (дієті).
Одним із симптомів гіперглікемії та гіпоглікемії є полігафія (підвищений апетит). При постійному голоді необхідно перевірити цукор у крові.
Способи і правила забору крові
Базовий аналіз крові на цукор в умовах лабораторії береться з пальця або з вени. У новонароджених дітей забор крові (біологічної рідини) може бути проведений з п’яти. Показники венозної крові можуть незначно відрізнятися (збільшені на 12%). Це не відноситься до патологічних проявів і враховується при зіставленні з референсними значеннями.
Важливо! Мікроскопія крові на вміст глюкози проводиться тільки натщесерце!
Незалежно від свого складу, будь-яка надійшла в організм їжа дає поштовх до викиду в кров глюкози. Тому об’єктивні показники цукру фіксуються тільки на голодний шлунок. Крім цього, напередодні дослідження рекомендується дотримуватися лікарської інструкції:
- Не вживати на вечерю швидкі вуглеводи (кондитерські вироби та інші солодощі).
- Відмовитися від прийому медикаментів (крім життєво необхідних).
- Знизити фізичну активність, відмовитися від спортивних тренувань.
За три доби до аналізу в раціоні не повинно бути алкогольних напоїв. Вранці не можна снідати, а також проводити гігієну порожнини рота (зубна паста нерідко доповнена цукровою складовою), жувати жуйку.
Нормальний рівень глікемії натщесерце
Лабораторні вимірювання цукру обчислюються в мілімоль на літр (ммоль/л). У деяких країнах прийнята величина міліграм на децилітр. У перерахунку 1 ммоль/л дорівнює 18 мг/дл. За гендерної приналежності значення глюкози для чоловіків і жінок однакові (виняток становлять менопауза і вагітність).
Показники збільшуються після 60 років. Це пов’язано з віковим зниженням сенсорності (чутливості) тканин організму до ендогенного гормону інсуліну. У дорослих здорових людей верхня нормативна межа представлена числом 5,5 ммоль/л, нижня – 3,3 ммоль/л. Ідеальним варіантом вважаються показники, що укладаються в рамки від 4,2 до 4,6.
Референсні значення глікемії натщесерце відповідно до вікової категорії
У дорослої людини при цукрових значеннях натщесерце від 5,7 до 6,7 ммоль / л діагностуються преддіабет.
Даний стан характеризується високим ризиком розвитку цукрового діабету, але при своєчасній діагностиці та адекватній терапії є оборотним.
Людям, хворим на діабет, властива стабільна гіперглікемія. У даному випадку цукрові значення є критеріями, що визначають стадію захворювання:
- Компенсовану (легку або вихідну).
- Субкомпенсовану (середньої тяжкості).
- Декомпенсовану (важку або кінцеву).
Важливо! Одноразове відхилення показників крові від норми не є доказом цукрового діабету. Спотворити результати можуть неправильна підготовка до процедури, нервове збудження, безсонна ніч.
Незалежно від того, на скільки одиниць результати первинного аналізу перевищують норму, повинна бути призначена повторна мікроскопія. У разі константного перевищення значень глюкози пацієнту проводиться ряд додаткових аналізів.
Дослідження крові після їжі і показники норми
Протягом доби кров’яна складова трансформується кілька разів в залежності від фізичної активності, кількості і якості з’їдених продуктів, емоційного навантаження і т.д.
Аналіз крові на цукор після їжі дозволяє оцінити стабільність вуглеводного обміну в організмі. Щоб отримати неупереджені дані, паркан біорідини (крові) виконується чотири рази: один раз натщесерце і тричі після їжі (з годинним інтервалом між процедурами).
Максимальний рівень глюкози відзначається через 60 хвилин після прийому їжі.
Нормальне значення (у дорослих) становить 8,9 ммоль / л (дитячий варіант – близько 8,0 ммоль / л). Оптимальні результати для оцінки обмінних процесів фіксуються при повторній оцінці (з двох годинним інтервалом). Референсні значення глікемії становлять 7,7 – 7,8 ммоль / л. Після закінчення 3-х годин цукор повинен повернутися до первинних показників (нормі натщесерце).
Порівняльна таблиця цукрових показників в ммоль / л для здорових людей та хворих на цукровий діабет (ЦД)
Час пацієнта | До їжі | Через годину | 2 години | Через 3 години |
Здоровий організм | 3,3-5,5 | До 8,9 | 7,7-7,8 | До 5,7 |
Діабет 1 типу | 7,8-9 | До 11,0 | До 10,0 | Не більше 9,0 |
2 тип хвороби | 7,8-9 | До 9,0 | 8,5-8,9 | Не вище 7,5 |
Для довідки: У жіночому організмі процеси утворення, всмоктування і споживання глюкози більш стрімкі, ніж у чоловіків. Тому пристрасть до солодкого більше властива жінкам.
Норми і відхилення
При гіперглікемії необхідно з’ясувати причину відхилення результатів. Найпоширеніша – це цукровий діабет (преддіабет).
Іноді мають місце інші причини нестабільного цукрового рівня.
Для проведення розширеної діагностики пацієнту призначаються додаткові лабораторні дослідження: ГТТ (глюкозотолерантний тест), HbA1C-аналіз (кількісна оцінка глікозильованого гемоглобіну).
Важливо! Офіційний діабет ставиться тільки на основі повного стаціонарного або амбулаторного обстеження пацієнта.
Тестування є двоступеневим аналізом крові. Спочатку паркан біорідини проводиться натщесерце. Повторно кров беруть через 2 години після «глюкозной навантаження». Як навантажувальної складової виступає глюкоза (в кількості 75 г), розчинена у воді (200 мл). Рідина пацієнт випиває після першого аналізу.
За допомогою глюкозотолерантного тесту визначається можливість клітин організму засвоювати глюкозу. В обов’язковому порядку тестування проводиться жінкам в перинатальний період і пацієнтам у віці 30+, у яких передбачається діабет інсуліннезалежного типу. Порушення толерантності до глюкози є станом преддіабету.
Трактування результатів ГТТ (цукор в капілярній крові в ммоль / л)
Дані діагностики | В нормі | Преддіабет | ЦД |
До прийому їжі | <5,5 | <6,1 | > 6,2 |
Після навантаження | <7,8 | > 7,8-11,0 | > 11,1 |
У складних випадках забір крові здійснюється кожні 30 хвилин. За отриманими даними складається і аналізується цукрова крива.
Кількість глікозильованого гемоглобіну (HbA1C) в крові
Глікозильований (глікірованний) гемоглобін – це постійне з’єднання глюкози і гемоглобіну (білкової складової еритроцитів).
Воно утворюється в крові в ході приєднання моносахарида до білка і протікає без участі ферментів (неферментативне глікозилювання). Гемоглобін не змінює свою структуру всередині еритроцитів протягом 4 місяців.
За аналізом HbA1C визначається ретроспективне вміст глюкози, тобто аналізується якість вуглеводного обміну за минулі 120 днів.
Норма цукру в крові у дітей
Глікозильований гемоглобін вимірюється у відсотках. У здорових дітей до 14 років норма HbA1C не перевищує 6%. Відхилення більше, ніж на одиницю (7%) означає високу ймовірність розвитку ЦД. Норма за віком для дорослих:
- До 40 років – менше 6,5%, допустимі відхилення 6,5-7,0, при значеннях> 7,0% визначається діабет.
- Старше 40 – менше 7,0%, граничні значення становлять 7,0-7,5, не допустиме перевищення норми – 7,5%.
- Вікова категорія 65+ – менше 7,5%, граничні показники 7,5-8,0, діабет діагностується при результатах> 8,0%.
Для діабетиків HbA1C-аналіз є засобом контролю над захворюванням, оцінним показником ризику розвитку ускладнень і перевіркою ефективності проведеної терапії. Нормальні і анормальні показники для хворих на діабет представлені в таблиці.
Диференціація типу діабету
Стабільно завищені результати всіх досліджень є показанням для тестування крові на кількість антитіл до глутаматдекарбоксилази (GAD-антитіл). Аналіз проводиться для диференціації типу діабету.
У здорової людини зберігається певний рівень антитіл GAD. Їх допустима норма становить 1,0 од / мл. Коли зміст перевищено, тест вважається позитивним, тобто визначається діабет першого типу.
Важливо! Цукор у крові може бути як підвищеним, так і зниженим. Обидва стани свідчать про порушення в роботі організму. Для їх якісного усунення необхідно виявити причину нестабільної глікемії.
Коли результати аналізів не вкладаються в нормативи, діагностується:
- Гіперглікемія (понад 5,5 ммоль / л натще).
- Гіпоглікемія (менше 3,3 ммоль / л до їжі).
Основною причиною, по якій збільшується концентрація глюкози, є цукровий діабет. Зниження цукрового рівня нижче встановленого у діабетиків відбувається через порушення схеми лікування або перевищення призначеної дози інсуліну (цукрознижувальних препаратів). Виділяють наступні фактори, що впливають на зміну вмісту глюкози:
Гіперглікемія | Гіпоглікемія |
Хвороби підшлункової залози хронічного характеру, латентний перебіг раку, гіпертиреоз (підвищене виробництво гормонів щитовидної залози), некоректне лікування гормоно-содержащими медикаментами, атеросклероз судин, гіпертонічна хвороба 2 і 3 стадії, хронічний алкоголізм, регулярні фізичні перевантаження, велика кількість солодощів у раціоні, нестача вітамінів і мінеральних речовин, дистрес (постійний психоемоційний дискомфорт), ожиріння. | Тривале голодування, раптове нервове потрясіння, прихована або діагностована інсулінома (гормонально-активна пухлина підшлункової залози, що виробляє надмірну кількість інсуліну), фізична активність, що перевищує можливості, декомпенсація ниркового апарату, патології печінки у декомпенсованій стадії, сильне алкогольне або наркотичне сп’яніння, розумове перенапруження. |
Щоб визначити, яка причина вплинула на зміну складу крові, необхідно пройти повне медичне обстеження.
Висновки
Аналіз крові на цукор є індикатором обміну речовин і ендогенної роботи підшлункової залози з виробництва інсуліну. При порушенні вуглеводного балансу і синтезу гормонів розвивається гіпоглікемія (зниження цукрових показників) або гіперглікемія (підвищений цукор у крові). Для визначення рівня глюкози проводиться базова і розширена діагностика.
Другий варіант включає: глюкозотолерантний тест і аналіз рівня глікозильованого гемоглобіну. Для дослідження проводиться забір венозної або капілярної крові. Основною умовою отримання об’єктивних результатів є здача аналізу на голодний шлунок. Норма глюкози в крові становить 3,3-5,5 мілімоль на літр. У літніх людей контрольні показники несуттєво вищі.
Незначне, але стабільне перевищення глюкозного рівня визначається, як преддіабет – оборотна зміна біологічних процесів в організмі.
Для хворих на діабет існують окремі референсні значення цукру, що визначають стадію захворювання. Нестабільний рівень глюкози – це показник збою обмінних і гормональних процесів.
Для діагностики точної причини нестійкої глікемії необхідно додаткове лабораторне та апаратне обстеження.
Про що говорить підвищення і зниження рівня глюкози в крові?
Займатися до знемоги у фітнес-клубах, дотримуватися низьковуглеводних дієт, переживати стреси на роботі – все це реалії життя сучасної людини. При цьому слабкість, млявість, відчуття голоду і спраги, суха шкіра, пітливість часто списуються нами на надмірно бурхливий ритм життя і погану екологію. Однак все може бути не так просто.
«У мене зовсім немає сил», «я весь змок», «в голові все плутається» – ці розхожі фрази можуть говорити не тільки про необхідність відпочинку. Можливо, вам варто звернутися до лікаря, щоб провести дослідження рівня глюкози в крові.
Роль глюкози в крові людини
У людському організмі більше 50% енергії, необхідної для нормальної життєдіяльності, утворюється в результаті реакції окислення глюкози.
Цей моносахарид і його похідні присутні майже в усіх органах і тканинах.
Головне джерело глюкози – вуглеводна їжа, але в надзвичайних ситуаціях глюкоза може синтезуватися із запасів глікогену в печінці, з амінокислот і молочної кислоти.
Концентрація глюкози в крові залежить від вироблення гормонів: підшлункова залоза продукує інсулін, який є головним гіпоглікемічним фактором, і одночасно його протилежність – глюкагон (не плутати з глікогеном), що підвищує глюкозу в крові.
Крім глюкагону цілий ряд гормонів (адреналін, кортизол та інші), які надають гіперглікемічну (що підвищує) дію, виробляють щитовидна залоза, надниркові залози, гіпофіз.
У артеріальній крові концентрація глюкози вище, ніж у венозній, за рахунок постійної утилізації глюкози тканинами.
Відхилення від норми концентрації глюкози в крові можуть бути обумовлені як патологіями ендокринної системи, так і фізіологічними причинами – в першу чергу неправильним харчуванням або прийомом ліків. Визначення рівня глюкози може бути вироблено в числі інших параметрів при біохімічному аналізі крові або окремо.
Це цікаво! Інсулін лікарі зазвичай порівнюють з ключем, який відкриває глюкозі доступ в клітини організму: без нього глюкоза не засвоюється, клітини голодують і гинуть. Однак частина клітин здатна засвоювати глюкозу безпосередньо, без інсуліну. До них відносяться структурні одиниці мозку, м’язової тканини і червоні кров’яні тільця. До речі, вони першими реагують на брак глюкози: утруднюється розумова діяльність, відчувається загальна слабкість. За рахунок цього гіпоглікемія рідко доходить до хронічної форми: організм встигає просигналізувати про виснаження.
Норма рівня глюкози в крові жінок, чоловіків і дітей
В аналізі крові глюкоза позначається абревіатурою GLU. Вимірюється цей показник в ммоль / л.
Референсні значення рівня глюкози слабо залежать від статі, але істотно змінюються з віком в більшу сторону.
Для дітей у віці двох днів-4 тижнів норма становить 2,8-4,4 ммоль / л, до 14 років – 3,3-5,6 ммоль / л, 14-60 років – 4,1-5,9 ммоль / л, 60-90 років – 4,6-6,4 ммоль / л, старше 90 років – 4,2-6,7 ммоль / л.
Важливо знати! Аналіз крові на глюкозу здається вранці натщесерце, береться кров з вени. Напередодні слід дотримуватися звичайний питний режим, уникати харчових, фізичних і психоемоційних навантажень. Безпосередньо перед здачею крові на глюкозу відпочиньте 10-15 хвилин.
Причини підвищеного вмісту глюкози в крові
Гіперглікемія – це стан, в якому швидкість надходження глюкози в кров перевищує швидкість її засвоювання. В результаті можуть виникнути важкі порушення обміну речовин і отруєння організму.
Легка гіперглікемія практично не шкодить нашому тілу, але якщо глюкоза підвищена сильно, людина страждає від сильної спраги, споживає багато рідини, у нього частішає сечовипускання, оскільки глюкоза виводиться з організму разом з сечею.
Важка форма гіперглікемії може привести до сонливості, млявості, нудоти, блювоти, непритомності і гіперглікемічної коми.
Підвищений рівень вмісту глюкози в крові може бути обумовлений:
- на цукровий діабет (діагноз ставиться при концентрації глюкози понад 7,2 ммоль / л натще або понад 10 ммоль / л після прийому їжі);
- панкреатити та пухлиною підшлункової залози;
- хронічними захворюваннями нирок і печінки;
- наявністю антитіл до інсуліновим рецепторам;
- патологіями ендокринної системи;
- крововиливом в мозок;
- інфарктом міокарда.
Також існують фізіологічні причини викиду глюкози в кров: фізична або емоційне навантаження, викид адреналіну при взятті крові, прийом лікарських препаратів – глюкокортикостероїдів, тиазидів, естрогенів, кофеїну.
Концентрація глюкози в крові нижче норми
Гіпоглікемія проявляється різким виділенням холодного поту, почуттям голоду, тахікардією, блідістю, слабкістю, сплутаністю свідомості, маренням. Характерна для наступних патологічних станів:
- захворювання підшлункової залози, пов’язані з дефіцитом глюкагону і виникненням пухлин;
- захворювання щитовидної залози;
- захворювання печінки в термінальній стадії;
- інтоксикація алкоголем, миш’яком, хлороформом, саліцилатами, антигістамінними;
- ферментопатії;
- лихоманки.
Також зниження рівня глюкози в крові може бути обумовлено передозуванням гіпоглікемічними препаратами та інсуліном, довгим голодуванням, високими фізичними та розумовими навантаженнями, прийомом анаболічних стероїдів, пропранололу, амфетаміну.
Як нормалізувати показник?
Підвищити глюкозу в крові при гіпоглікемії можна за допомогою наступного алгоритму: прийняти їжу, що містить 12-15 г простих вуглеводів, через 15 хвилин виміряти вміст глюкози в крові.
Якщо воно нижче норми, повторювати прийом 12-15 г швидких вуглеводів кожні 15 хвилин до повної нормалізації показника.
Якщо хворий втратив свідомість від нестачі глюкози, необхідно ввести внутрішньом’язово 1 мг глюкагону, який опосередковано, шляхом впливу на печінку, викличе підвищення глюкози в крові. У стаціонарних умовах практикується внутрішньовенне введення 40% розчину глюкози.
Зниженню глюкози в крові сприяють фізичні навантаження, вживання великої кількості рідини, дотримання дієти з чітким обмеженням кількості вуглеводів і калорій. При цукровому діабеті призначаються ін’єкції інсуліну. Якщо гіперглікемія є недіабетичною, лікуванню підлягає захворювання, яке стало її причиною.
Норма цукру в крові у жінок і чоловіків після 50 років, за віком: таблиця. Чим небезпечне відхилення від норми цукру в крові і як його нормалізувати?
За рівнем цукру в крові важливо стежити в будь-якому віці. Про те, який рівень цукру є нормою, дізнайтеся зі статті.
Цукор в крові – багато хто з нас сприймають дане словосполучення в буквальному сенсі. Насправді має на увазі концентрація глюкози в крові, яка відповідає за активну діяльність людини і злагоджену роботу всіх органів. Скачки показників глюкози коректують роботу обмінних процесів і відображаються на загальному самопочутті.
Глюкоза є своєрідним паливом для всього організму, тому дуже важливо, щоб її показники знаходилися в межах норми. Своєчасна здача аналізу крові на цукор дозволяє діагностувати різні відхилення організму на початку їх розвитку.
Підвищення і зниження норми цукру в крові після 50 років
Зниження норми цукру в крові в медицині називають гіпоглікемією. Таке відхилення може проявитися як наслідок хронічних захворювань. Причинами дефіциту глюкози після 50 років є виснаження нервової системи, неправильний або незбалансований режим харчування.
Зниження і збільшення
Для зниження глюкози характерні такі ознаки:
- Підвищена нервозність.
- Зниження працездатності.
- Слабкість в організмі, запаморочення.
- Посилена робота потових залоз.
- Підвищений апетит.
Перевищення норми цукру в крові після 50 називають гіперглікемією. До такого діагнозу найчастіше призводить зловживання солодкими стравами та переважна кількість простих вуглеводів у вашому щоденному меню.
Надходження надлишкової кількості цукру призводить до активної роботи підшлункової залози. Як наслідок, виробляється зайва кількість інсуліну, а значить, й перевищення норми цукру в крові.
Важливо виявити
Затяжна гіперглікемія знижує захисні функції організму, порушує кровообіг, погіршує стан і роботу різних органів. До первинних симптомів гіперглікемії відносять:
- Зниження показників зору.
- Прискорене сечовипускання.
- Різке схуднення.
- Швидка втомлюваність.
- Збільшення прийому рідини через нестачу слини в роті.
- Скачки настрою.
- Нерівномірне дихання.
- Часті інфекційні захворювання.
- Дискомфортні відчуття в м’язах нижніх кінцівок.
Норма цукру в крові по віковим групам: таблиця
Аналіз крові на глюкозу необхідно здавати не менше двох разів на рік. Підвищення норми цукру в організмі після 50 років обумовлено гормональною перебудовою. Збільшення показників у межах норми є нормальним процесом. Зміни в організмі дозволяють в допустимих межах нарощувати рівень глюкози в крові відповідно до віку.
Вікова категорія | Норма глюкози, ммоль / л |
З перших днів життя до 1 місяця | Від 2,8 до 4,4 |
З другого місяця життя до 14 років | Від 3,3 до 5,6 |
Від 14 до 50 років | Від 3,2 до 5,5 |
Від 50 до 60 років | Від 3,5 до 5,7 |
Від 60 до 90 років | Від 4,6 до 6,4 |
Понад 90 років | Від 4,2 до 6,7 |
Норма цукру в крові у жінок: таблиця
Після 50 років необхідність відстежувати норму цукру в крові різко зростає. Низький цукор після 50 років може не доставляти великого дискомфорту. Людина може відносити причину своїх недуг на фізичну і розумову навантаження, не підозрюючи про розвиток патології в своєму організмі.
На показники глюкози в жіночому організмі вагоме значення надає менопауза. Особливості біологічних процесів вимагають підвищеного контролю рівня цукру. Норма цукру в крові у жінок після 50 років має невеликі зміни в допустимих параметрах.
Жіночий вік | Показник цукру в крові, ммоль / л |
Від 14 до 50 років | Від 3,3 до 5,5 |
Від 50 до 60 років | Від 3,8 до 5,9 |
Від 61 до 90 років | Від 4,2 до 6,2 |
Від 90 і старше | Від 4,6 до 6,9 |
Норма цукру в крові у чоловіків: таблиця
На скачки глюкози в чоловічому організмі впливають шкідливі звички, особливості харчування, часте коливання тестостерону через фізичне навантаження та часті стреси. Норма цукру в крові у чоловіків представлена в таблиці.
Чоловіки вік | Показник цукру в крові, ммоль / л |
Від 18 до 20 років | Від 3,3 до 5,4 |
Від 20 до 30 років | Від 3,4 до 5,5 |
Від 30 до 40 років | Від 3,4 до 5,5 |
Від 40 до 50 років | Від 3,4 до 5,5 |
Від 50 до 60 років | Від 3,5 до 5,7 |
Від 60 до 70 років | Від 3,5 до 6,5 |
Від 70 до 80 років | Від 3,6 до 7,0 |
Як здавати аналіз крові на цукор?
Після 50 років рівень глюкози в організмі підвищується, а отже, збільшуються допустимі межі. Зміни складу крові обумовлені не тільки віком, але й якістю життя. При будь-яких відхиленнях від норми необхідно негайно встановити причину патологічного процесу в організмі. Розглянемо особливості здачі аналізу на цукор.
Нормалізація рівня цукру
- Натщесерце. Для отримання точних результатів в лабораторії аналіз крові на цукор найкраще здавати в ранковий час на порожній шлунок. Напередодні здачі крові варто утриматися від зловживання солодкими стравами. В іншому випадку результат не буде відповідати дійсності. Допустиме відхилення від норми до 6 ммоль / л. Низький показник не повинен опуститися за межі 3,5 ммоль / л.
- З вени. При здачі аналізу в спеціалізованих установах норма цукру в плазмі визначається за венозною крові. Важливо, щоб пацієнт напередодні утримався від прийому їжі і медичних препаратів. Лікарі рекомендують утриматися від ранкових гігієнічних процедур в порожнині рота. Норма цукру в крові повинна бути в межах від 3,3 до 6 ммоль / л.
- З пальця. Збір крові з пальця також є інформативним методом перевірки рівня цукру. Такий метод оптимальний для дитячого віку, а також при самостійному контролі норми глюкози на дому. При виявленні відхилень від норми лікар направляє на повторний аналіз. У спірних випадках аналіз крові повторюється протягом одного дня. Якщо перший аналіз береться натщесерце, то перед другим аналізом рекомендується вжити до 100 грам глюкози.
- При діабеті. При захворюванні діабетом норма цукру в крові перевищує норму. Така особливість здоров’я вимагає постійного контролю за допомогою глюкометра. Показник глюкози від 11 ммоль / л повинен регулюватися медикаментозно. Діабетики повинні бути на обліку у лікаря і отримувати своєчасні рекомендації щодо лікування.
Визначення рівня
Підтвердити відхилення норми цукру в крові можна за допомогою дослідження на глікірованний гемоглобін.
Допоміжний аналіз покаже відсоток видозмінених еритроцитів, що виникають в результаті перевищення глюкози.
Результат дослідження дозволить відстежити стан захворювання протягом попередніх трьох місяців. При відсутності побічних процесів результат не виходить за межі 6%.
Чим небезпечне відхилення від норми цукру в крові після 50 років?
- При перевищенні норми цукру в крові після 50 років людина відчуває постійну спрагу. Організм намагається компенсувати недолік рідини. Розпочинається активна робота нирок.
- Сильне навантаження призводить до неякісної фільтрації і, як наслідок, на тілі з’являється набряклість.
- Глюкоза виступає джерелом харчування для нервової системи. Неякісне засвоювання важливої складової провокує голодування клітин мозку. Тривале продовження цього процесу часто призводить до коми.
- Перевищення норми цукру в крові призводить до порушень серцево-судинної системи. Можуть початися проблеми із зором, і за короткий період часу людина може осліпнути.
Як нормалізувати рівень цукру в крові після 50 років?
- При перевищенні рівня цукру в крові після 50 років необхідно переглянути режим харчування. Мінімізувати або виключити продукти з вмістом цукру. Варто відмовитися від вживання білого хліба, макаронних виробів, газованих напоїв. Збільшити вживання овочевих продуктів.
- Замість цукру слід використовувати цукрозамінники. Допустима кількість замінників також потрібно дозувати, тому тут не обійтися без консультації лікаря.
- При зниженому цукрі в крові в раціон додають горіхи, пісні сорти м’яса, молочну продукцію.
- При наявності хронічних захворювань нирок, серця, шлунка, щитовидної залози варто проводити комплексне лікування.
- Крім режиму харчування, варто регулювати фізичне навантаження і намагатися уникати стресових ситуацій.
Важливо стежити за способом життя
- Крім профілактичних процедур, необхідний прийом препаратів, призначених кваліфікованим фахівцем.
Глюкоза: користь і шкода, передозування
Про користь і шкоду глюкози, наслідки її передозування існує чимало корисної інформації. Внесемо свою лепту і ми. Для початку потрібно з’ясувати, що являє собою даний продукт.
Глюкоза – це вуглевод – моносахарид. Інакше її називають декстрозою або виноградним цукром. Є, перш за все, натуральною живильною речовиною, яка дає людям енергію, допомагає подолати стресові ситуації і посилює метаболізм.
Розмови про користь даного продукту і його прекрасні властивості сьогодні чув вже кожен. Це безбарвна речовина без запаху, солодкувате на смак і розчинна у воді.
Чим корисна глюкоза? Її підносять як чудову альтернативу цукру, адже зараз все натуральне цінується дуже високо.
Найбільше її зміст в соку винограду (звідси, до речі, і відбувається друга назва речовини), а також в деяких фруктах.
Однак не потрібно думати, що глюкоза не може завдати шкоди організму. Перевищення добової норми може бути небезпечним для організму. Можуть виникнути важкі захворювання. Підвищений вміст виноградного соку називається гіперглікемією.
Норма глюкози для людини становить 3,4-6,2 ммоль / л. При нестачі або ж, навпаки, підвищеному вмісті в крові виникають хворобливі відхилення. У печінці надлишок глюкози перетворюється в глікоген.
Якщо організм не виробляє достатню кількість інсуліну, необхідного для нормальної роботи підшлункової залози, то моносахариди не потрапляють у клітини і накопичуються в крові. Це важке захворювання в медицині називається цукровим діабетом.
При неправильному харчуванні, низьковуглеводних або просто незбалансованих дієтах, може виникнути нестача речовини в організмі. Цей стан може призвести до сплутаності свідомості, повільної роботи головного мозку та анемії.
Про користь і шкоду глюкози сказано вже досить багато.
Всім відомо, що поживні речовини, отримані з їжі, засвоюються людьми у вигляді білків, жирів і вуглеводів. Останні компоненти, в свою чергу, розщеплюються на глюкозу і фруктозу. Виноградний сік транспортує в клітини організму корисні речовини, наповнює їх енергією.
Глюкоза впливає на роботу серцево-судинної, нервової, дихальної та м’язової систем.
Високий вміст моносахарида відзначають у меді, фруктах, різних соках, кукурудзі, бобових та гарбузах.
Також не секрет, що більше половини енергії людина отримує завдяки прийому їжі, з високим вмістом цієї речовини, а також глікогену, який синтезується в печінці.
Величезну користь глюкоза надає центральній нервовій системі, адже головний мозок для підтримки своєї роботи використовує виключно цей моносахарид. А при нестачі або повній відсутності глюкози нервова система і клітини крові починають витрачати запаси глікогену.
Також благотворний вплив цього моносахарида проявляється:
- У підвищенні настрою та захисту під час стресових ситуацій.
- У підтримці роботи серцево-судинної системи на достатньому рівні.
- У відновленні м’язів. Вчені та лікарі вже довели ефективність прийому глюкози після фізичного навантаження на рівні з білками. Чим швидше після фізичної активності в кров потрапить глюкоза, тим швидше м’язова тканина почне відновлюватися.
- Відновлення енергії.
- Поліпшення психічної діяльності, здатності до навчання і розумових здібностей.
Виноградний сік – вкрай важливий для життєздатності організму компонент. Завдяки своїй низькій калорійності, він дуже швидко засвоюється кров’ю.
Вплив глюкози позначається на роботі серцево-судинної системи, печінки, м’язів. В результаті її вживання серце може битися, а м’язи – скорочуватися. Розумові здібності і здатність до навчання посилюються, а робота нервової системи нормалізується.
Як вже було зазначено, нестача глюкози називається гіпоглікемією і може давати абсолютно різні симптоми. Одне можна сказати точно – шкода від цього розладу досить велика.
В першу чергу брак виноградного соку позначається на роботі центральної нервової системи, адже вона є надзвичайно чутливою. Настає погіршення роботи мозку, у людини порушується зорова пам’ять, стає дуже важко вирішувати будь-які завдання.
Обставини, які сприяють гіпоглікемії, можуть бути різними. Наприклад, для діабетиків ця недуга може супроводжувати все життя. Інші причини – це суворі дієти з незбалансованою кількістю білків, жирів і вуглеводів, нерегулярне харчування, пухлини підшлункової залози.
Симптоми такі:
- озноб;
- погана координація рухів;
- тремор рук і ніг;
- низька розумова діяльність;
- сплутаність свідомості;
- погана пам’ять.
Але, в свою чергу, передозування глюкози, точніше, високий рівень споживання цього моносахарида, може сприяти:
- Збільшенню маси тіла, набору зайвих кілограмів, передчасному ожирінню.
- Появі тромбів у крові.
- Атеросклерозу.
- Підвищенню рівня холестерину.
Є кілька категорій людей, яким вкрай небажано, а то й зовсім заборонено, вживати глюкозу. Це, наприклад, всім відомі діабетики, організм яких навіть на з’їдену цукерку чи апельсин реагує різким стрибком вуглеводу в крові.
Хворим на цукровий діабет варто звести вживання продуктів, що містять цю речовину, до мінімуму. Тільки за таких умов хворі можуть зберегти свою серцево-судинну систему в порядку.
Також для людей пенсійного віку і людей похилого віку прийом глюкози повинен бути мінімальним, оскільки при її підвищеному рівні у них порушується обмін речовин.
Хворим на ожиріння варто уникати солодощів, що містять глюкозу, оскільки її надлишок в організмі перетворюється в тригліцериди та сприяє ішемічній хворобі серця, виникненню тромбів.
Існують ситуації, коли лікар призначає додаткове вживання моносахарида пацієнту. До таких обставин відносять:
- в період реабілітації після операції;
- при вагітності, якщо у плода недолік ваги;
- при отруєнні наркотиками або різними хімічними речовинами;
- при тривалих інфекційних хворобах.
Цей моносахарид випускається також у різних формах для зручного застосування, наприклад:
- У вигляді таблеток – ця форма призначена для поліпшення роботи мозку і швидкої навченості;
- У вигляді розчину для установки крапельниць – цю форму призначають також тваринам. У разі лікування собак при блювоті і проносі, застосовують розчин глюкози, щоб уникнути зневоднення;
- У вигляді ін’єкцій внутрішньовенно – в такому випадку глюкоза виконує функцію сечогінного препарату.
Крім медикаментозного застосування, глюкоза грає основну роль у процесі бродіння. Тому застосовується у виготовленні кисломолочної продукції (кефіру, ряжанки та ін.), а також виноградних вин, квасу, хлібобулочних виробів.
Використовується також у лікарській практиці при інфекціях, синдромі хронічної втоми та слабкому імунітеті.
Можна підвести підсумок: глюкоза – вкрай важливе для організму джерело живлення та виникнення енергії.