Гранатовий чай з Туреччини: користь і шкода, як заварювати, відгуки

Дорогі читачі, чи чули ви про гранатовий чай? Той, хто відпочивав в Туреччині, напевно познайомився з таким смачним і корисним для здоров’я напоєм. Мені теж подобається чай з гранатом. Коли буваю на відпочинку, обов’язково привожу його додому. Всіх, кого пригощала цим чаєм, залишилися дуже задоволені.
Чому ми говоримо про гранатовому чаї саме з Туреччини? Все дуже просто. Турки першими з’єднали чай і сам гранат. Це справжній східний напій, здатний в спеку вгамувати спрагу і порадувати своїм смаком.
Гранат, дозріваючи, накопичує в собі багато вітамінів, мінералів та інших цінних компонентів, які він передає і чаю. Сьогодні ми поговоримо про користь і шкоду гранатового чаю з Туреччини і про те, як самим його заварювати.
Не обов’язково при цьому їхати в далекі країни, можна все приготувати і у нас вдома.
Для чаю використовують плодову шкірку і квіти граната. Але найчастіше для напою беруть гранатовий сік.
Чай з граната має гарний червоний колір, а його смак – з благородною кислинкою. Хтось називає його «чайним напоєм», адже гранат додають до чорного або зеленого чаю. Привезти напій можна і у вигляді звичайного чаю, і також порошкового концентрату. Є й порошок з натурального перетерті граната.
Склад турецького чаю
Турецький гранатовий чай бере все цінне від стиглого соковитого плоду. Можна не сумніватися – з цим напоєм організм отримає набір вітамінів і мінеральних речовин. У чаї містяться такі важливі компоненти:
- Органічні кислоти (бурштинова, яблучна, лимонна та ін.);
- Великий ряд амінокислот (15, з яких 6 незамінні);
- Вітамінний комплекс (С, В1, В2, В6, В15, РР);
- Мікроелементи (калій, марганець, кальцій, йод, фосфор, залізо та ін.).
Гранатовий чай: користь для здоров’я
Гранатовий плід для лікування різних недуг використовували ще давні греки і римляни. Маючи хороший мінерально-вітамінний склад, гранатовий чай володіє комплексом корисних дій. На організм він діє як:
- сечогінний;
- жовчогінний;
- протизапальний;
- бактерицидний;
- в’яжучий;
- знеболювальний (для шлунково-кишкового тракту);
- засіб, що збагачує кров і зміцнює серце;
- антиоксидантний засіб.
Якщо пити гранатовий чай, то крім смакового задоволення напій допоможе в оздоровленні за кількома напрямками. Чай з гранатом здатний зміцнити імунну систему.
Тому його корисно пити, коли розпочинається сезон застуд, коли йде черговий вірус грипу.
Зміцнення імунітету та багатий вітамінний запас роблять цей напій ефективним засобом при ослабленні організму після хвороби для швидкого відновлення.
Лікувальних властивостей у турецького гранатового чаю досить:
- Допомагає усувати різні запалення – печінки, нирки, суглоби, горло, вуха, очі;
- Приводить в норму обмінні процеси, допомагає виводити токсичні речовини, шлаки, радіонукліди;
- Корисний чай для шлунково-кишкового тракту, засіб профілактики ряду хвороб. Покращує апетит;
- Добре позначається на роботі серця (містить багато калію), на складі крові. Допомагає ефективно підвищити рівень гемоглобіну. Корисний при анемії;
- Чай на шкірці граната дає в’язку дію. Рекомендується при діареї, ентероколіті і коліті;
- Чай з плодовими кісточками буде корисний при гормональних порушеннях;
- Чай має легкий заспокійливий ефект. Усуває тривогу, стрес, допомагає заснути;
- Гранатовий чай – хороша дезінфекція для горла і порожнини рота. Можна пити при ангінах, фарингітах, гінгівітах, стоматитах;
- Добре впливає на стан шкіри і волосся.
У гранатового чаю з Туреччини безліч шанувальників по всьому світу. Як загальнозміцнюючий, вітамінний, профілактичний засіб його вживають і зірки світової величини. У цьому були «помічені» Вілл Сміт і Дженіфер Лопес. Давайте поговоримо про те, як можна приготувати гранатовий чай.
Вибираємо гранат і видобуваємо сік
Зрілий гранат
Щоб самостійно зробити гранатовий чай, потрібно вміти вибрати відповідний, зрілий гранат. Плід хорошої якості дасть і користь, і смак для чаю. На дотик шкірка граната повинна бути твердою.
М’яка кірка говорить про те, що плід перемерз при зберіганні або почав гнити. Шкірка повинна бути суха, неушкоджена. Зав’язь – де була квітка – повинна бути без зелені.
Такий гранат буде зрілим і відповідним для вживання.
Як отримати сік
Для чаю з гранатом потрібен сік. Отримати його можна по-різному. Підійде стандартна соковижималка. Пам’ятайте, що перегородки між гранатовими зернами можуть дати вашому соку гіркоту. Тоді доведеться вичищати тільки соковиті зерна.
Якщо у вас є сили і час, можна розім’яти плід руками. Через деякий час ви відчуєте, що всередині граната виділилося достатньо соку. Виконайте в плоді отвір і злийте сік в чашку.
Найпростіший спосіб – купити магазинний гранатовий сік. Знайти треба саме натуральний сік, а не нектар. І не буде гарантії, що гранатовий чай з покупним соком зрівняється з чаєм, приготованим з цього стиглого плоду, з якого ви отримали цінний сік. Тому спосіб легкий, але не найкращий.
У статті «Гранатовий сік – король вітамінів» я розповідала про його користь, як швидко почистити гранат, як можна отримати гранатовий сік, тому тут говорю про це дуже коротко.
Як заварюють гранатовий чай
Вишуканий, ароматний, з кислинкою, турецький гранатовий чай вгамує спрагу і буде корисний для організму. Заварювати його не так складно, і є кілька способів приготування в домашніх умовах.
“По-турецьки”
Для приготування гранатового чаю за цим рецептом використовується парова лазня. Будуть необхідні дві термостійких ємності (заварники або чайники). Також знадобляться чиста вода, бажано з природних джерел, гранатові зерна, кілька ложок заварки чорного або зеленого чаю. У Туреччині традиційно використовуються спеціальні двоярусні чайники для приготування чаю, в тому числі гранатового.
У невелику ємність насипають чайну заварку і гранатові зерна. В іншу ємність наливають воду, ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Ємність із зернами і чаєм ставлять на посудину, в якому скоро закипить вода. Заварка повинна як би пропаритися.
Коли вода в нижній ємності закипить, обидві ємності знімають з вогню. Заварку і зерна заливають окропом. У нижню ємність знову наливають воду і поміщають на вогонь, посудину з заваркою ставлять нагору. Коли вода в нижньому посуді прокипить 5 хв., чай вважається готовим.
Використовуйте стільки заварки, скільки зазвичай ви звикли брати для свого чаю. Міцність чаю і кількість зерен граната ви зможете визначити для себе досить швидко.
Заварювати гранатовий чай можна простішим способом. Нам буде потрібно сік граната, вода і ваша улюблена заварка. Для любителів солодкого чаю знадобиться цукор або мед. Але цукор додавати в чай я не рекомендую.
Чай (чорний / зелений) заварюється, як зазвичай. За смаком додається цукор, розмішайте. Чаю треба дати охолонути. Потім в остиглий напій додають гранатовий сік, він повинен бути не холодним.
Рекомендується пропорція чаю до соку 1:1. Але тут немає чітких правил, і ви можете змінювати пропорції за власним смаком. Комусь для свіжості підійдуть до цього чаю листя м’яти.
Я не люблю занадто насичений за змістом соку гранатовий чай.
Чай з гранатових кольорів
Можна готувати гранатовий чай безпосередньо з квітів і листя граната. Він буде настільки ж корисний, як і в описаних вище рецептах, а й матиме інший, специфічний смак.
Для заварювання беруть склянку окропу і 1 ст.л. квітів з листям. Наполягають, укутавши тканиною, 15 хвилин. Процідивши, чай можна пити.
Концентрат у вигляді порошку
Можна купити і привезти з собою порошок – чайно-гранатовий, розчинний. У ньому повинні бути натуральні інгредієнти. У цьому концентраті буде чай, сухий тертий гранат, можуть бути подрібнені шкірки, перегородка, кісточка. Заварюють 1 чайну ложку на склянку окропу. Це найбільш простий спосіб приготування напою.
Як правило, турецькі гранати переробляються для порошку без використання консервантів. Подрібнений гранат добре розчиняється. У шкірці, кісточках і перегородках є додаткові корисні компоненти: флавоноїди, фітонциди і антиоксиданти.
Чай, в якому є кісточки граната, своїм кислуватим смаком може нагадати каркаде. Але гранатовий чай і чай каркаде — це не одне і те ж. Їх об’єднує колір, але основа чаю абсолютно різна. У гранатовому чаї це буде гранат, в чаї каркаде – пелюстки гібіскуса.
Запрошую також подивитися відео матеріал. Тут дається рецепт приготування холодного освіжаючого гранатового чаю на основі зеленого чаю. Приємно і корисно в літню спеку.
Де купити
У Стамбулі, в Анталії у торгових комплексах або на ринках ви зможете знайти традиційний турецький гранатовий чай. Є просочені соком чайне листя. Є суміші з чаю та сушеного граната.
Сьогодні варіацій на тему цього напою багато. Можна вибрати чай до душі і за смаком. Коли їдете в аеропорт, завжди завозять туристів в магазинчики. Там є великий асортимент чаїв.
В Україні доведеться пошукати цей вид чаю в чайних лавках або в спеціалізованих інтернет-магазинах.
Гранатовий чай. Шкода і протипоказання
Ми побачили, чим корисний гранатовий чай і як його можна заварювати. Поговоримо про можливу шкоду і протипоказання. Не рекомендується пити цей напій у занадто великій кількості.
Зловживання точно не піде на користь — в кірках граната є отруйні алкалоїди, нехай і в малих обсягах. Гранатові кірки в чаї, якщо його вживати багато і постійно, можуть викликати судоми, нудоту, проблеми із зором.
Зловживання чаєм з гранатом може нашкодити зубній емалі.
Серед протипоказань у гранатового чаю є такі:
- Гастрит, панкреатит, виразка шлунка і 12-палої кишки в стадіях загострення;
- Хронічні закрепи;
- Період вагітності;
- У дитячому віці – до року;
- Схильність до алергічних реакцій.
Гранатовий чай – прекрасний освіжаючий напій, втамовує спрагу, володіє своїм неповторним смаком. Він подарує свою користь організму, дасть хороший імунітет, відчуття молодості. І це чудова можливість додати щось нове до чаювання або святкового столу.
І коли ви готуєте чай, не викидайте гранатові скоринки. Ви можете їх використовувати з користю для здоров’я.
Гранатовий чай з Туреччини: користь і шкода, як правильно заварювати, відгуки
Туристи, які часто бувають у Туреччині, знайомі з особливостями місцевої чайної традиції. Цей ритуал є не тільки символом гостинності, а й способом спробувати смачний унікальний напій з граната. Користь і шкода гранатового чаю з Туреччини залежать від способів його приготування і ступеня фортеці.
Як виглядає гранатовий чай
Гранатовий чай з’явився в Туреччині після Першої Світової війни. До цього на території країни найбільш поширеним був турецька кава.
Руйнування війни зробили кавові зерна майже такими ж цінними, як золото, тому турецькі виробники звернули свій погляд на величезні чайні плантації — і не помилилися.
Гранати росли в Туреччині повсюдно, тому приготування чаю на основі граната стало абсолютно очевидним.
Гранатовий чай з Туреччини з часом став візитною карткою країни. Його стали виробляти в промислових масштабах, в тому числі для продажу на території інших країн.
Для цього використовують спеціальну систему очищення і заготівлі сировини, в результаті чого отримують корисний порошок з ароматом, що запам’ятовується. Багато хто плутає гранатовий чай з каркаде, але це зовсім різні напої.
Незважаючи на те, що каркаде при заварюванні набуває червонуватого відтінку, його смак, а також аромат повністю відрізняються від чаю з граната. Каркаде виробляють на основі пелюсток суданської троянди або гібіскуса.
Чай класичного зразка, приготований гостинними турецькими господинями, виглядає по-особливому. Зовнішній вигляд його викликає асоціації з теплими літніми вечорами поблизу запашних садів. Гранатовий чай з Туреччини можна легко дізнатися за описом:
- колір: в залежності від частин граната, з яких зроблений чай, відтінок варіюється від блідо-червоного до насичено бордового;
- аромат: при заварюванні виникає впізнаваний запах граната;
- смак: без спеціальних добавок напій має характерну кислинку.
Чи можна пити гранатовий чай
Гранат – це один з найдавніших фруктів. Греки називали його «зернистим яблуком» і використовували як корисний засіб, що допомагає при різноманітних хворобах. На його основі навчилися робити сік, який на сьогоднішній день вважається одним з найбільш цінних за складом напоїв.
Чай в Туреччині готують з додаванням соку, м’якоті або зерен, а також частин дерева. Властивості корисних напоїв, приготованих за різними рецептами, мають багато подібностей і кілька відмінностей.
Гранатовий чай на території Туреччини п’ють повсюдно: для чоловіків в країні створені спеціальні чайні будинки, у жінок існують окремі організації – чайні сади. За чашкою чаю обговорюють політику, спорт, новини і плітки.
Для проведення чайної церемонії в Туреччині наймають спеціально підготовлених людей – чайджі, які заварюють турецький гранатовий чай за правилами, зі строгим дотриманням пропорцій.
Чай можна вживати всім: його можна зробити дуже міцним або розбавити водою, такий чай з граната навіть можна давати маленькій дитині.
З чого роблять гранатовий чай
Гранатовий чай в Туреччині традиційно готують за спеціальними рецептами. Для європейців не завжди зрозумілі відмінності в приготуванні, місцеве населення стверджує, що використання різних частин гранатового дерева робить напої відмінними за смаком.
Промислове виробництво спростило принципи приготування, пропонуючи споживачеві корисний порошок, заготовлений особливим способом. Самостійне приготування чаю включає вибір однієї з частин дерева або плода.
Чай з квіток граната
Класичний рецепт заварювання з квіток включає використання засушених пелюсток і листя. Їх збирають протягом періоду цвітіння, потім висушують до легкого хрустіння. Сировину зберігають у тканинних мішечках, куди не проникають сонячні промені і волога.
На 1 чашку чаю беруть 1 ст. л. висушених пелюсток і листя. Сировину заливають окропом, настоюють 10–15 хв. під блюдцем. При подачі напій проціджують і додають підсолоджувач. Особливо смачним вважають квітково-гранатовий чай з медом.
Порада! Мед додають тільки до теплого напою: гаряча вода руйнує структуру меду і розщеплює його на шкідливі елементи.
Чай з гранатових корок
Шкірка гранатів містить підвищену кількість корисних елементів.
Білі перетинки, які покривають зерна і захищають їх від пошкоджень, багаті флавонідами, але при заварюванні можуть зробити напій гірким. При заготівлі частина білої шкірки знімають, а невелику кількість залишають, щоб підвищити корисну цінність.
Напій готують із збереженого сировини або використовують свіжі кірки:
- Перший спосіб: корки висушують, розділяючи на невеликі шматочки, потім подрібнюють до порошкоподібного стану. При заварюванні беруть 1 ст. л. на 250 мл води;
- Другий спосіб: наполягання свіжих кірок. Їх нарізають невеликими шматочками, потім заливають окропом і настоюють.
Про користь чаю з гранатових кірок можна говорити тільки в тому випадку, якщо він використовується свіжозавареним, відстоявся напій може стати джерелом шкоди для здоров’я.
Чай з гранатових листя
Корисний напій з листя роблять зазвичай на основі порошку, який зберігається протягом декількох років. Його легко заварити самостійно та пити гарячим або остиглим.
Важливо! До чаю з гранатових листя в Туреччині прийнято подавати цукор, мед і молоко. Крім того, його часто заварюють на основі зеленого чаю.
Турецький гранатовий чай здатний не лише втамувати спрагу або порадувати смакові рецептори; його склад має корисні властивості:
- зняти стрес і заспокоїти нервову систему завдяки вмісту ефірних масел;
- амінокислоти, вітаміни і ефірні масла сприяють нормалізації артеріального тиску, позитивно діють на стан кровоносних судин, перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок, нормалізують процеси кровотоку;
- флавоніди допомагають усувати симптоми запальних і інфекційних захворювань, у комплексі з дубильними речовинами і вітамінами зміцнюють імунні сили та підвищують опірність організму до зовнішніх впливів;
- вітамінний склад, доповнений дубильними речовинами, позитивно впливає на діяльність щитовидної залози;
- за участю компонентів складу в організмі проходять хімічні реакції з синтезу білка, збільшується ступінь засвоювання продуктів, поліпшуються показники обмінних процесів;
- аскорбінова та пантотенова кислоти допомагають стабілізувати стан організму під час протікання застуди; вітаміни заповнюють втрату елементів, рідина перешкоджає порушенню водного балансу.
Нерідко гранатовий чай рекомендують при анемії: він допомагає заповнити недолік заліза та нормалізувати природний баланс мікро- і макроелементів.
Як заварювати гранатовий чай
Місцеве населення дотримується традиції заварювання чаю з граната. Чайні заклади пишаються тим, як організоване обслуговування.
Для класичного приготування використовують спеціальний посуд з різних матеріалів. Заварники складаються з двох частин майже однакового розміру, поставлених одна на одну.
Верхній заварник заповнюють заваркою і водою, а нижній — окропом: виконує функцію «водяної бані» для правильного настоювання.
Для заварювання порошку використовують холодну воду. Вона насичує чай додатковим киснем, на думку місцевого населення. Потім воду з заваркою проварюють на середньому вогні протягом 5–6 хв. Напій виливають у верхню ємність і ставлять на нижню — для настоювання протягом 10–15 хв.
Гранатовий чай розливають по склянках, до нього подають фрукти, солодощі, солоне печиво, цукор або мед. Розпивання чаю — це окремий прийом їжі. Його ніколи не подають після їжі або перед їжею. Міцний чай віддає перевагу чоловіче населення, жінкам і дітям напій розбавляють водою і додають різні підсолоджувачі.
Як пити гранатовий чай
Класичні рецепти гранатового чаю з часом були доповнені або видозмінені. У теплий гранатовий чай можна додавати мед і пити його охолодженим. Порошок з кірок, зерен або листя традиційно додають до завареного чорного або зеленого чаю.
Останнім часом користується особливою популярністю гранатовий чай з додаванням лимонного соку або подрібненого кореня імбиру, хоча такі добавки не прийняті.
Порада! Один з найбільш корисних варіантів гранатового чаю – з додаванням соку з зерен.
Концентрований міцний напій п’ють по 200 мл щодня. При загостренні хронічних захворювань роблять перерву або розбавляють чай водою.
Настояний на пелюстках, листках граната чай вживають по 1–2 чашки щодня.
Гранатовий чай підвищує або знижує тиск
Гранат відомий як плід, який сприяє нормалізації артеріального тиску. Гранатовий чай при середній концентрації і помірному прийомі знижує і нормалізує рівень тиску. Його п’ють теплим або охолодженим з додаванням цукру за смаком.
Механізм зниження тиску стає можливим завдяки впливу напою на еластичність судин, перешкоджання утворенню застою крові і стабілізації кровотоку.
Гранатовий чай при вагітності
Вміст заліза і вітамінів групи B говорить про користь гранатового чаю при вагітності, але існує ряд обмежень, які повинна враховувати жінка, щоб не заподіяти шкоди своєму здоров’ю.
- Залізо і фолієва кислота особливо необхідні вагітній жінці протягом першого триместру. До третього триместру підвищується здатність організму реагувати на рослинні компоненти, тому з напоєм слід бути обережнішим;
- Гранатовий чай, настояний на листі, квітках або зернах, відрізняється за концентрацією основних речовин від чаю з додаванням соку або корок, тому при вагітності перевагу віддають першому варіанту;
- Якщо у майбутньої мами підвищена кислотність шлунка або є супутні проблеми з кишечником, то від вживання напою краще відмовитися повністю.
Протипоказання до гранатовому чаю
Крім корисних властивостей, гранатовий чай може спровокувати небажані реакції організму. Він протипоказаний:
- людям, що страждають хронічними захворюваннями шлунка, кишечника або підшлункової залози;
- тим, хто страждає підвищеною чутливістю ясен (зміст кислот може спровокувати загострення і привести до підвищення чутливості зубів);
- тим, у кого спостерігаються алергічні реакції на гранат;
- дітям до 3 років: по досягненні цього віку напій вводять поступово невеликими порціями.
Крім того, при частому прийомі чаю з граната може виникати передозування. Її симптоми проявляються в міру надлишку концентрованих речовин:
- слабкість, млявість;
- сонливість;
- підвищене потовиділення;
- нудота;
- блювота;
- легке запаморочення.
Ці симптоми також вказують на те, що сталося не тільки перенасичення, але і занепад тиску через безконтрольний прийом напою.
Висновок
Користь і шкода гранатового чаю залежать від того, як і з чого приготований напій. Для людей зі зниженим артеріальним тиском він може стати причиною погіршення самопочуття. Тим, хто не схильний до перепадів тиску, чай здасться божественним і корисним, здатним надати бадьорості та зарядити енергією.
Відгуки про гранатовому чаї
Ірина Петрова, 56 років
Ми з сім’єю любимо подорожувати. Чоловік обожнює бувати в Туреччині, він любить цю країну за національний колорит і традиції.
З недавніх пір він став любителем турецького гранатового чаю, розбирається в тому, як правильно його заварювати і що додати.
Я полюбила гранатовий чай, це приємний трав’яний настій зі специфічним смаком, п’ю його з користю і великим задоволенням. Чоловік вважає за краще міцний напій без зайвих компонентів.
Надія Силуанова, 66 років
Спочатку дочка привезла мені гранатовий чай з Туреччини. З тих пір я звикла до нього, і тепер готую сама.
Моє постійно високе тиск зніме тільки чашечка теплого корисного зеленого чаю з гранатом. Влітку я заварюю його і беру з собою на прогулянки.
Так мені вдається уникнути проблем зі здоров’ям і насолоджуватися улюбленим напоєм. Хочу побувати в Туреччині і спробувати традиційний склад.
Турецький гранатовий чай
Однією з «візитних карток» Туреччини є гранатовий чай. Він продається в турецьких магазинчиках, чайних крамницях, на ринках. Цей напій є джерелом не тільки естетичного і гастрономічного задоволення, а й ряду цілющих властивостей. За незвичайність смаку і користь гранатовий чай полюбило величезна кількість людей з усього світу.
Що це за чай, його історія
Турки дуже люблять гранатовий чай, і часто саме його туристи привозять з відпочинку для домашніх чаювань. У зв’язку з цим даний вид «сувенірної» продукції виробляється в Туреччині в промислових масштабах.
Різновидів такого чаю кілька. Це може бути чайний лист, просочений соком граната, або порошок, що складається з розчинної перетертої чайно-гранатової суміші. Також можна купити упаковки з сушеними квітками рослини, використовуються і кірки граната.
Не всі знають, але Туреччина є володаркою власних чайних плантацій. Перші спроби вирощування чаю були зроблені ще в останні роки 19 століття, однак не увінчалися успіхом. Тільки в 20-ті роки 20 століття Ататюрком був прийнятий закон про створення нових чайних плантацій на східному узбережжі Чорного моря поблизу міста Різе. Це місце є батьківщиною турецького чаю і сьогодні.
Події на початку 20 століття стали непростим етапом в історії країни. Туркам довелося відмовитися від улюбленої кави через його дорожнечу. На зміну йому прийшов вирощений на турецькій землі чай, у який місцеві жителі стали додавати гранат (його сік). Таке поєднання інгредієнтів дозволило отримати дивовижний напій, зарахований в даний час до рангу національних.
Користь і шкода
Незалежно від різновиду, натуральний гранатовий чай має ряд корисних властивостей. Розглянемо основні.
Чим корисний гранатовий чай, його властивості
Користь чайного напою з гранатом обумовлена тим, що він володіє жовчогінною, сечогінною, протизапальною, бактерицидною, терпким, знеболюючим, загальнозміцнюючим і антиоксидантним дією. Такий чай:
- Сприяє покращенню імунної системи, особливо ефективний під час епідемій ГРВІ. Дезінфікує ротову порожнину, може застосовуватися як допоміжний засіб при ангіні, фарингіті, стоматиті та інших захворюваннях.
- Призводить до зміцнення судинних стінок і зниження рівня холестерину. Допомагає при анемії, оскільки підвищує гемоглобін у крові.
- Покращує роботу органів травної системи. При цьому треба пам’ятати, що турецький гранатовий чай з додаванням корок плода має в’яжучу дію, тому його можна вживати при діареях. Також напій сприяє очищенню організму.
- Корисний при лікуванні захворювань щитовидної залози.
- Допомагає боротися зі стресом і нервовим напруженням.
- Може використовуватися для профілактики раку (особливо, якщо в складі є гранатові насіння).
- Сприятливо впливає на шкіру і волосся, роблячи їх більш здоровими і красивими.
Протипоказання
Чай з гранатом може бути шкідливим, якщо нехтувати протипоказаннями. В тому числі:
- алергія на інгредієнти в складі;
- виразкові хвороби, гастрит, панкреатит;
- схильність до закрепів;
- грудне годування.
Вживання при вагітності
Питання про те, чи можна вживати гранатовий чайний напій під час вагітності, спірне. Ряд джерел вказує на те, що цей період в житті жінки є протипоказанням до прийому цього чаю, однак також є відомості про його користь для вагітних.
Наприклад, він може сприяти поповненню заліза в організмі майбутньої мами, позитивно впливати на рівень гемоглобіну. Це важлива властивість гранатового чаю, оскільки частий «супутник» вагітності – залізодефіцитна анемія. У той же час цей злегка кислий напій має в’яжучу дію, що може викликати у жінки запори, які і без того нерідко супроводжують вагітність.
Крім того, гранатовий чай здатний стати причиною інших небажаних наслідків. Тому під час вагітності його не варто пити щодня. А ось пара чашок на тиждень навряд чи може нашкодити. Проте, з приводу вживання цього напою майбутній мамі краще дізнатися думку лікаря.
Підвищує або знижує тиск
Беручи будь-який чай, багато хто задається питанням: «цей напій підвищує або знижує тиск». Відповідь криється в складі. Наприклад, чай з квіток граната або гранатових корок (без додавання чайного листя) призводить до невеликого зниження тиску.
Що входять до складу плода речовини (поліфеноли) сприяють розщепленню жирів, зменшенню вмісту «поганого холестерину» і поступовому розчиненню бляшок.
Кровоносні судини стають «чистими», ритм серця нормалізується. Сечогінний ефект, властивий гранату та напоїв з нього, забезпечує виведення надлишку рідини і відповідно спад набряків.
Всі ці властивості обумовлюють зниження артеріального тиску.
Якщо людина перебуває в стані гіпертонічного кризу, то жоден гранатовий чай або сік йому не допоможе! У такій ситуації без лікарських препаратів і медичної допомоги не обійтися.
Складніше відповісти на питання про вплив на тиск гранатово-чайної суміші в порошку, оскільки в її склад входять і частини плоду, і чорний чай. Останній часто протипоказаний гіпертонікам. Тому, швидше за все, напій з порошку не чинитиме істотного впливу на тиск, оскільки інгредієнти «нівелюють» дію один одного.
Як заварювати гранатовий чай
Найпопулярнішим варіантом гранатового чаю є його розчинна форма у вигляді порошку, до складу якого входять натуральні інгредієнти. Щоб приготувати 1 порцію напою, знадобиться тільки 1 ч.л. суміші і гаряча вода (1 ст.).
Додаткова інформація! Така порошкоподібна суміш складається з розчинного чорного чаю, висушених і перетертих насіння граната і в деяких випадках також із його шкірки або перегородок. Як правило, у виробництві цього порошку турки не вдаються до використання консервантів, оскільки це призводить до зростання витрат.
А як заварювати гранатовий чай, якщо це квітки і листя екзотичної рослини? Рецепт простий. 1 ст.л. сушеного сировини заливають склянкою окропу, ємність загортають, наприклад, рушником і залишають для настоювання приблизно на 15 хв. Потім напій проціджують і п’ють.
Приготувати гранатовий чай можна і у себе вдома. Нижче наведено кілька способів отримання смачного і корисного напою.
із зерен
Звичайно, найбільш правильно заварювати такий чай, дотримуючись традиційну турецьку технологію. У ній використовують водяну (парову) лазню.
Знадобиться дві посудини (заварювальних чайника) з такою конструкцією, щоб один можна було поставити на інший. У нижній потрібно налити воду, в верхній – помістити улюблену чайну заварку і гранатові зерна.
Ця посудина ставиться на перший з водою. Коли вона в ньому закипить, чай і гранат заливають окропом. Верхній чайничок закривається, а вміст в ньому тужить ще приблизно протягом 5 хв.
Напій готовий (також його можна охолодити і процідити).
З соком
Це вже більш простий спосіб приготування напою.
У заварений звичним чином чай (він може бути і зеленим, і чорним) за бажанням додають цукровий пісок. Після того, як напій трохи охолов, до нього доливають злегка підігрітий сік граната. Рекомендована пропорція 1:1, проте співвідношення може змінюватись в залежності від особистих уподобань. Для додання чайно-гранатовому напою свіжих ноток можна додати м’яту.
З корок
Корки граната в приготуванні чаю використовуються рідше. Незважаючи на це, можна знайти досить багато рецептів, різноманітність яких надають найрізноманітніші інгредієнти. Щоб отримати один з таких напоїв, треба взяти гранатові кірки, м’яту, корінь імбиру, насіння кмину, зелений чай і мед:
- Перераховані компоненти (за винятком меду) подрібнюються в кавомолці до порошкоподібної маси.
- 1 ч.л. цієї суміші заливається 1 ст. гарячої води, доводиться до кипіння і нудиться на плиті додатково протягом 1 хв.
- Вогонь вимикається, а напій настоюється протягом 5 хв. Далі він проціджують. В готовий чай додається ложка меду.
Чай з гранатовим соком можна пити холодним, при цьому урізноманітнити смак дозволять м’ята і лимон.
У чому відмінність каркаде і гранатового чаю
Схожими смаковими якостями володіють каркаде і гранатовий чай, подібності можна знайти навіть серед їх корисних властивостей. Однак це різні напої, хоча вони обидва популярні в Туреччині. Каркаде – фіточай, який проводиться з околоцветочних частин суданської троянди – рослини, що відноситься до роду Гібіскус.
Таким чином, головна відмінність цих напоїв полягає в тому, що їх виготовляють з абсолютно різної сировини.
Гранатовий чай Грінфілд
Сьогодні в будь-якому супермаркеті можна купити різні чаї, смак яких, як заявляють виробники, є самобутнім і багатогранним. Один з них – Грінфілд з гранатом, або Greenfield Grand Fruit. У ньому відсутні сушені квіти граната. Складається він з чорного чаю, гібіскуса, розмарину, гранатовий шкірки і ароматизатора «гранат», причому про натуральність останнього не сказано ні слова.
Відгуки про даному виді Грінфілд різні, його рейтинг становить від 3 до 5 балів на різних сайтах. Вартість упаковки з 25 пакетиків дорівнює приблизно 62-67 грн.
Дуже приємно сидіти в якомусь кафе на березі моря та насолоджуватися кисло-солодким гранатовим чаєм в традиційній чашці. Однак отримати задоволення від цього напою можна і у себе на батьківщині. Для цього варто лише скористатися одним з рецептів, наведених вище.
Гранатовий чай: користь і шкода, з чого роблять, як заварювати, як пити, відгуки
Користь і шкода гранатового чаю часто обговорюються. Сьогодні він набирає популярність, оскільки багато хто пробував його, оцінили його тонізуючі властивості, смак і аромат. Однак він здатний нашкодити деяким людям з певними захворюваннями в анамнезі.
Як виглядає гранатовий чай
Сировина для гранатового чаю відрізняється яскравим червоним кольором і вираженим ароматом
Гранат з давніх часів використовували для приготування напою. Про чай відомо із записів лікарів, які в своїх працях описували корисні властивості гранатового чаю для лікування багатьох захворювань. Його також використовували травники і вважали досить ефективним засобом лікування. У Туреччині чай з граната стали використовувати після Першої світової війни, коли кавові зерна стали досить дорогим задоволенням. Тепер він є традиційним турецьким напоєм, прекрасно вгамовує спрагу.
Класичний варіант являє собою напій насиченого червоного кольору з ароматом граната. У тому випадку якщо напій не має добавок, то його смак володіє деякою кислинкою. Як правило, любителі цього напою привозять його з Туреччини в вигляді звичайного чаю або порошкового концентрату.
З чого роблять гранатовий чай
У Туреччині чай готують за спеціальними рецептами, використовуючи для цього різні частини плода граната. За його властивостями і смаковими якостями напій не можна сплутати з іншим чаєм. Його структура безпосередньо залежить від основи і від ступеня подрібнення плода. Для приготування використовують квітки фрукта, шкірку, сік плоду і його листя.
Чай з квіток граната
Іноді використовують сушені пелюстки фрукта. Готують їх заздалегідь, збираючи протягом усього періоду цвітіння. Потім пелюстки висушують до появи легкого хрускоту.
Зберігати їх слід в сухому теплому місці в тканинному мішечку. Для приготування чашки чаю необхідно заварити окропом ложку сухих пелюсток і настоювати близько 10 хвилин.
Часто перед подачею додають натуральний мед в якості підсолоджувача.
Порада! Пелюстки квітів граната можна заварювати одночасно з листям, при цьому смак напою виходить більш насиченим. Сировина змішувати в пропорціях 1:1.
Чай з гранатових корок
Турецький чай добре тонізує
Гранатові кірки набагато рідше використовуються в приготуванні, хоча вони мають ряд корисних якостей. Додаючи до них деякі інгредієнти, можна підвищити смакові властивості напою. Для приготування чаю потрібно суха шкірка фрукта, ціла чи подрібнена. Також можна додати зелений або чорний чай, залити холодною водою і довести до кипіння. Після цього 1-2 хвилини потримати на повільному вогні, настояти протягом 10 хвилин і процідити. Можна пити з медом або коричневим цукром. Якщо наполягати довше, напій набуває гіркуватий смак.
Чай з гранатових листя
Листя граната використовують для приготування чаю в сухому вигляді, найбільш цінуються молоді листочки. Їх можна заварювати цілком або використовувати порошок із сировини. Його легко можна заварити самостійно, вживати гарячим, теплим або холодним. У Туреччині до такого чаю подають мед, цукор або молоко, яке додають до смаку. До гранатовим листочків часто вводять зелений чай.
Чим корисний гранатовий чай
Крім того, що цей різновид турецького чаю прекрасно тонізує і тамує спрагу, він має низку лікувальних, загальнозміцнюючих якостей. До найбільш очевидних відносять:
- Гранат і сік містять багато корисних речовин, вітамінів, мікроелементів.
- Позитивно впливають на серцево-судинну систему, зміцнюють стінки судин, роблячи їх еластичними, перешкоджають утворенню бляшок, покращують кровотік.
- Чай сприятливо впливає на організм при простудних та вірусних інфекціях, є хорошою профілактикою в період епідемії грипу.
- Як додаткове лікування призначають при деяких захворюваннях органів кровотворення, наприклад, при анемії, недокрів’ї, атеросклерозі.
- Гранат містить дубильні речовини, тому напій з фрукта і його складових можна вживати при деяких захворюваннях кишечника.
- М’якоть та сік граната містять близько 15 амінокислот, які необхідні для синтезу білків і багатьох ферментів. Це робить напій з граната максимально корисним для організму людини.
- Корисний для нервової системи через високу концентрацію вітаміну B і ефірних масел. Здатний знімати нервову напругу і усувати наслідки стресу.
- Сприятливо впливають на жіночий організм при менопаузі, клімаксі, менструальних болях, оскільки можуть впливати на гормональний фон.
Чай містить багато вітамінів і мінералів, тому зміцнює організм
До складу чаю з граната входять наступні вітаміни і мінерали:
- практично всі вітаміни групи B;
- аскорбінова кислота;
- вітаміни A і E;
- рибофлавін;
- магній, марганець, йод, селен, залізо, фосфор, натрій.
Крім цього, плоди містять клітковину, вуглеводи, білки та кислоти (винну, лимонну, щавлеву і яблучну). В якості профілактики чай слід вживати в осінньо-весняний період, попереджаючи загострення хронічних захворювань. Багато фахівців відзначають, що турецький чай добре виводить токсини.
Підвищує гранатовий чай тиск або знижує
Давно плід зарекомендував себе як фрукт, який здатний стабілізувати артеріальний тиск, але за умови, що воно не дуже високе. При помірному вживанні чай може знизити артеріальний тиск на 10-30 одиниць. При цьому його потрібно пити в теплому вигляді, додаючи за смаком мед або цукор.
Увага! Додаючи в напій внутрішні перегородки граната, можна приготувати антидепресант, який допоможе усунути тривожний розлад і дратівливість.
Чи можна пити гранатовий чай при вагітності
Пити чай з граната корисно на різних термінах вагітності. Він допомагає зменшити різні запальні процеси, діючи як антибактеріальний засіб. Є хорошим способом підвищити імунітет не тільки вагітної жінки, але й її майбутньої дитини. Допомагає знизити неприємні симптоми токсикозу і впоратися з анемією. Стимулює органи травлення, прискорює метаболізм.
Однак в будь-якому випадку перед вживанням слід проконсультуватися з фахівцем, уточнивши періодичність прийому на різних етапах вагітності.
Як заварювати турецький гранатовий чай
Перед приготуванням чаю необхідно вибрати найбільш підходящий плід. Для цього важливо звернути увагу на шкірку – вона повинна бути сухою, щільною за структурою. М’які області в шкірці вказують на вплив морозу або початок гниття. Квітконіжка також повинна бути сухою і темною.
У Туреччині до чаю з граната додають молоко
Заварюючи турецький чай з граната, кожен спирається на свої смакові уподобання. Головна умова – стиглий плід граната, чиста вода, якісні добавки, якщо планується використовувати чорний або зелений чай – щоб не зіпсувати корисні властивості напою.
Для приготування популярного гранатового чаю будуть потрібні зерна стиглого плода та будь-який чай за смаком. У заздалегідь приготовлену заварку опускають зерна і млоять на водяній бані 15 хвилин. Потім додають вогонь і кип’ятять ще 5 хвилин, після чого проціджують. Такий чай має традиційний, стриманий смак.
До нього можна додати мед, молоко або лимон.
Як пити гранатовий чай
Напій можна поєднувати з заваркою з чорного або зеленого чаю, розбавляти водою, якщо він приготовлений з соку зерен. Багато любителів чаю з Туреччини додають тростинний цукор, мед. Напій, настояний на пелюстках, кірках, листочках, можна вживати по 300-400 мл на день.
Відмінності гранатового чаю від каркаде
Гранатовий чай трохи нагадує каркаде смаковими особливостями, проте ці два напої абсолютно різні. Каркаде є фіточаєм, який виробляють з частин суданської троянди. Варто відзначити, що він також дуже популярний.
Обмеження і протипоказання до вживання
Справжній гранатовий чай можна приготувати в домашніх умовах
Людям з певними проблемами зі здоров’ям вживати турецький гранатовий чай слід з обережністю. Обмежити напій потрібно пацієнтам з наступними патологіями:
- хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
- чутливість ясен і слабка зубна емаль;
- алергічні реакції на компоненти граната;
- знижений артеріальний тиск.
До протипоказань можна віднести дитячий вік до 3 років.
Висновок
Користь і шкода гранатового чаю залежать від правильного вживання цього напою, його якості, хвороб людини, які можуть вплинути не кращим чином на організм. Будь-яку частину плода граната, квітки, листочки можна заварювати як чай, додаючи за смаком додаткові інгредієнти, підсолоджуючи цукром або натуральним медом.