Гуарова камідь: користь і шкода, як використовувати в кулінарії, рецепти

Харчова добавка гуарова камедь (E412) в останні роки все частіше зустрічається на продуктових етикетках. Сьогодні ви дізнаєтеся всі подробиці про те, що це таке, в чому її користь і шкода, і багато іншого. Гуарова камідь популярна серед тих, що худнуть, у тому числі тих, хто на дієті Дюка, але чи не небезпечно її вживати в їжу? Читайте далі.
Що це таке
Гуарова камідь (також іноді званa гуарова смола, гуар, Е412) – світлий порошкоподібний продукт, який отримують з бобів рослини гуара.
Використовується для стабілізації, емульгування і згущення текстури певних харчових і промислових продуктів, наприклад, кокосового або мигдального молока, йогуртів, косметичних засобів і багато чого іншого.
Область застосування цієї добавки охоплює кілька галузей, але сьогодні переважна більшість (понад 70%) її світових запасів припадає на харчову промисловість. У переліку інгредієнтів вона позначається як E412.
Гуарову камедь додають для:
- Поліпшення текстури, смаку і терміну зберігання оброблених харчових продуктів.
- Широко використовують так само, як пектин, як загусник – речовину, яка при додаванні до суміші підвищує в’язкість без істотної зміни смаку і запаху.
- Застосовують як замінник клейковини при випічці. Особливо цінується серед тих, у кого непереносимість глютену і тих, хто дотримується безглютенової дієти.
Як виглядає гуарова камедь – фото
Це порошок від білого до жовтувато-білого кольору, який зазвичай не змінює зовнішній вигляд інших інгредієнтів в рецептах.
Запах і смак
У гуарової камеді немає яскраво вираженого смаку або аромату. Вважається, що вона практично без запаху, тому її зручно додавати до багатьох видів різних харчових продуктів.
Як отримують
Гуарова смола створюється шляхом збору, подрібнення і сортування насіння бобової рослини, званого гуаром або гороховим деревом (Cyamopsis tetragonolobus).
Сьогодні воно вирощується в усьому світі для харчових, побутових або промислових потреб, перш за все в таких країнах, як Індія, США, Австралія і частина Африки. Тільки Індія виробляє близько 80 відсотків світового обсягу поставок гуарової смоли.
Гуар є трав’яниста однорічна стручкова рослина, що досягає у висоту від 70 см до 2 м. Стебло порожнистий, міцний, прямостоячий, слабо розгалужений в нижній своїй частині. Листя рослини чергові, непарноперістосложні, з 3-5 овальними або оберненояйцеподібними острозубчастими листочками.
Квітки гуара зібрані в щільні короткі кисті з дрібними приквітками. Віночок блідо-бузкового відтінку.
Плоди рослини – багатонасінні, ребристі боби, до 10 см завдовжки.
- Насіння гуара блискучі, округлої, сплюсненої форми.
- Боби гуара містять ендосперм, в якому високий вміст полісахаридів галактоманнана, манози і галактози.
- Основні операції, пов’язані з обробкою бобів – це очищення, сортування, видалення вологи, розщеплення і відділення ендосперма, подрібнення і очищення порошку.
Залежно від подальшого використання його очищають за допомогою спирту або іншого засобу, щоб запобігти зростанню бактерій.
Загальний опис
Гуарова камідь (guar gum) має дуже високу водовбирну здатність і швидко збільшує в’язкість навіть у холодній воді. Це властивість дозволяє їй розбухати в 10-20 разів!
- У поєднанні з рідиною гуарова камедь загусає, утворюючи гелеобразну текстуру, яка зазвичай добре підтримується при помірних змінах температури або тиску.
- Ще одна унікальна властивість гуарової смоли полягає в тому, що вона не розчинна в оліях, жирах, вуглеводнях, кетонах і складних ефірах, тому її зручно використовувати для стабілізації жирних продуктів.
- Застосування цієї добавки дуже широке, її можна знайти в продуктах харчування, побутовій або косметичній продукції, наприклад:
- Гуарова камідь надає текстуру, густоту і / або в’язкість в супи або тушковані страви.
- Пов’язує разом інгредієнти в йогурті, морозиві та інших молочних продуктах.
- Запобігає відділенню твердих частинок в перев’язувальних матеріалах.
- Охороняє від згортання або поділу інгредієнтів, що знаходяться в рослинному молоці (льону, мигдалю, кокоса, сої тощо).
- Допомагає уповільнити поглинання глюкози (цукру) при вживанні їжі.
- У складі шампунів або кондиціонерів зволожує волосся. Також зберігає текстуру лосьйонів від зміни, утримуючи олії на місці.
- Формує гелеву консистенцію в косметичних засобах, які використовуються на волоссі або тілі.
- Додає густоту зубним пастам.
- Використовується в проносних засобах і допомагає лікувати запор.
- Підтримує інгредієнти в ліках або біологічно активних добавках зв’язаними і не розділеними.
Як вибрати і де купити
Гуарова камідь продається як загущувач і сполучний компонент безглютенових інгредієнтів для випічки і приготування їжі. Вона зазвичай упаковується у вигляді пухкого світлого порошку, який буває різної текстури – від грубої до тонкої.
- Якщо ви вирішили придбати гуар, шукайте дрібний порошок, адже він більш якісний, краще набухає, поглинає воду і утримує текстуру при випічці.
- Гуарову смолу можна знайти в магазинах, що спеціалізуються на натуральних продуктах і харчових добавках, а також купити в інтернет-магазині.
Як і скільки зберігати
При правильному зберіганні термін придатності гуарової камеді може бути тривалим: її властивості залишаються незмінними протягом 12-18 місяців. Вона повинна бути упакована в пакети або контейнери, захищені від вологи, і зберігатися в сухому, прохолодному місці подалі від тепла та сонячного світла.
Хімічний склад
Харчова гуарова смола містить зазвичай близько 80% галактоманнана, 5-6% протеїну (білка), 8-15% води, 2,5% сирого волокна, 0,5-0,8% золи і невелику кількість ліпідів, що складаються в основному з вільних і етерифікованих рослинних жирних кислот.
За хімічним складом гуарова камедь – це полісахарид рослинного походження, утворений галактозою і манозою.
Корисні властивості
- Гуарова камідь – одна з популярних сполучних смол у більшості рецептів випічки без клейковини. Її можна застосовувати замість пшеничного борошна. Вона працює, утримуючи воду і повітря на місці, роблячи безглютенове тісто менш розсипчастим. Це простий спосіб приготувати хрусткий хліб, кекс або піцу, якщо у вас непереносимість глютену.
- Захищає інгредієнти (включаючи жири і олії) від поділу. Якщо ви плануєте приготувати домашній кефір або йогурт, гуарова камідь знадобиться для загустіння і підтримки однорідності текстури. Те ж саме стосується саморобного фруктового шербету, морозива, мигдалевого або кокосового молока.
- Високий вміст вуглеводів в гуаровій смолі означає, що вона має низьку засвоюваність, а також набухає в травному тракті, завдяки чому створює відчуття ситості. З цієї причини її часто використовують як наповнювач, додає масу страв, проносним і засобів для схуднення.
- Дослідження показали, що продукти з гуаром прискорюють появу почуття насичення, що сприяє вживанню значно меншої кількості їжі, уповільнюють переварювання їжі і навіть знижують абсорбцію холестерину. Гуарова камідь збільшує в’язкість у кишечнику, що уповільнює швидкість поглинання вуглеводів і стимулює вироблення жовчі.
- Зменшує поглинання глюкози (цукру) і нормалізує холестерин, дуже корисна для діабетиків або осіб з високим рівнем холестерину. Було доведено, що вживання розчинної клітковини сприяє зниженню холестерину, а гуар – ефективний спосіб отримати його більше у вашому раціоні.
- Являє собою водорозчинний тип клітковини (харчового волокна). Вона працює так само, як лушпиння подорожника, цикорій або інулін, зменшуючи швидкість поглинання цукру в тонкому кишечнику після їжі. Дослідження показали неоднозначні результати, що стосуються її антидіабетичних властивостей, але, мабуть, вона має м’який позитивний вплив, що допомагає уникати різких стрибків рівня цукру в крові.
- Гуар лікує або запобігає запорам і входить до складу проносних засобів, так як додає масу стільця, що сприяє поліпшенню кишкової моторики.
Протипоказання (шкода)
Незважаючи на користь, у високих дозах гуарова камідь здатна заподіяти шкоду, а в деяких випадках вона навіть становить загрозу для життя. Завжди використовуйте її в помірних кількостях – не більше 20 грамів на день.
Ось деякі побічні ефекти:
- Вживання гуара в великих кількостях в будь-якій формі, включаючи таблетки для схуднення, може викликати запор, задуху або обструкцію стравоходу чи кишечника через стійку гелеобразну консистенцію матеріалу при взаємодії з водою.
- Споживання занадто великої кількості цієї речовини викликає проблеми з шлунково-кишковим трактом, особливо якщо ви не звикли їсти клітковину. Можуть виникнути болі в животі, нудота і діарея, а також надлишок газів (метеоризм). Проблеми з газоутворенням пройдуть, якщо ви продовжите приймати гуарову камідь.
- Споживання порошку гуарової смоли значно знижує поглинання антиоксидантних каротиноїдів, таких як бета-каротин, лікопін і лютеїн, а також зменшує абсорбцію лікарських препаратів.
- Деякі форми гуарової смоли містять до 10% соєвого білка, тому ті, хто страждає алергією на сою, повинні уникати продуктів, що містять цей інгредієнт.
- Деякі таблетки для схуднення, що містять гуарову камідь, були заборонені в ряді країн через можливої шкоди.
Можлива шкода гуарової камеді під час вагітності та годування груддю поки не вивчена, тому варто утриматися від прийому в цей період, принаймні в великій кількості. Також немає досліджень впливу на організм маленьких дітей.
Гуарова смола E412 як харчова добавка – небезпечна чи ні?
Хімічні емульгатори, які часто входять до складу багатьох продуктів, пов’язують з проблемами зі здоров’ям, аж до раку товстої кишки. Одна з причин потенційної небезпеки полягає в тому, що вони можуть змінювати здорову мікрофлору кишечника.
Більшість емульгаторів, які викликають побоювання, сильно обробляються хімікатами і, отже, істотно відрізняються від гуарової камеді.
E412 не є небезпечною при вживанні в нормальних кількостях, ця харчова добавка офіційно схвалена і дозволена для додавання в продукти, в тому числі органічні, а також у косметику.
Застосування в кулінарії
Гуарова смола застосовується в кулінарії при приготуванні страв без глютену для зв’язування, згущення і емульгування безглютенових інгредієнтів і популярна серед тих, хто дотримується дієти.
Гуарову камедь кладуть в страви замість борошна або кукурудзяного крохмалю. Якщо її не додавати в продукти без клейковини, то вони виявляться купою крихт.
Це хороший загущувач їжі, який майже у вісім разів могутніше кукурудзяного крохмалю.
Гуар має тенденцію до комкування. Щоб боротися з цим, насипайте його в їжу рівномірно, постійно помішуючи.
Ось кілька способів застосування:
- Додайте трохи до мигдалевого молока або іншим молочним замінникам для густоти.
- При приготуванні соусу, маринаду або підливи, якщо ви хочете отримати низькокалорійне і маложирне блюдо, подумайте про додавання гуарової камеді для вершково-подібної текстури.
- Спробуйте гуар у рецептах безглютенової випічки – у млинцях, кексах, піці або хлібі.
Скільки додавати
1 чайна ложка гуарової камеді = 5 грамів
Для хлібобулочних виробів на 1 склянку борошна рекомендується додавати таку кількість гуарової смоли:
- Печиво: від ¼ до ½ чайної ложки.
- Торти і млинці: ¾ ч.л.
- Кекси і хліб швидкого приготування: ¾ ч.л.
- Хліб: від 1,5 до 2 ч.л.
- Тісто для піци: 1 столова ложка.
Для інших страв на 1 літр рідини потрібно покласти:
- Для гарячих продуктів (підливи, рагу, соуси): 1-3 ч.л.
- Для холодних продуктів (салатна заправка, морозиво, пудинги): близько 1-2 ч.л.
Для супів використовуйте близько 2 ч.л. на 250 мл рідини.
Якщо ви додаєте гуарову камедь замість борошна, то беріть шістнадцяту частину від того, що потрібно в рецепті, наприклад:
- 2 ст. л. борошна замініть 3/8 ч. л. гуарової смоли.
- ¼ склянки борошна = ¾ ч. л. гуарової смоли.
Якщо ви замінюєте кукурудзяний крохмаль в якості згущувача страви, використовуйте восьму частину того, що потрібно:
- Замість 2 ст. л. крохмалю візьміть ¾ ч.л. гуарової смоли.
- ¼ склянки дорівнює 1 ½ ч. л. смоли.
Чим замінити в рецептах
Гуарова камідь часто описується як здорова альтернатива клейковині (глютену), тим не менше, іноді виникає питання, чим її можна замінити. Ось деякі з цілком натуральних замінників гуарової смоли:
- Насіння Чіа – їх використання у випічці зараз все більш популярно серед любителів здорової їжі. Насіння Чіа часто додають для підвищення харчової цінності тортів або печива, а ще вони дуже гарні в якості сполучного компонента.
- Лушпиння подорожника – поширена дієтична добавка завдяки тому, що це розчинна харчова волокна. Вона дуже хороша для травлення і здатна знижувати рівень холестерину. Дивно, але лушпиння подорожника працює як сполучний компонент і покращує якість хлібобулочних виробів.
- Агар-агар – веганська альтернатива желатину. Він виготовлений з морських водоростей і є звичайною харчовою добавкою. Подібно желатину і гуаровій смолі, агар-агар є загущуючим, гелеутворюючим і сполучним агентом.
Смола із гуару застосовується в якості природного згущувача для продукту або для збільшення в’язкості. Насіння дерева при цьому ретельно висушуються, а потім перемелюють. Ще одна назва дерева – горохове через відповідний зовнішній вигляд.
Властивості гуарової камеді
Власне, навіщо виробники додають до складу своєї продукції таку дивну речовину? Одне з головних властивостей камеді – перетворення в гель після заморожування. Тобто в продукті не утворюються кристали льоду, які все псують.
Виходячи з цього, можна уявити список продуктів, в яких повністю міститься дана речовина:
- Джеми, варення.
- Желе і десерти з нього.
- Морозиво.
- Соуси – майонез, кетчуп та інші.
- Сухі супи, які потрібно заварювати окропом.
Камедь можна зустріти також у кормах для домашніх тварин. Якщо говорити про інші галузі, то її застосовують у текстильній промисловості, виробництві бензину, паперу і ракет.
Гуарова камідь користь
Щоб зрозуміти, чи корисна «гуарова смола», для початку слід знати її хімічний склад. Камедь відноситься до полісахаридів, а також містить у собі величезну кількість жирних кислот, які дуже корисні для організму людини.
Ще кілька років тому, коли Е412 почали використовувати при виробництві продуктів, піднялася паніка – добавка дуже шкідлива! Потім, коли повністю був вивчений склад і розкритий спосіб добування речовини, суперечки трохи вщухли. Проте, і зараз можна зустріти твердження про шкоду продуктів з даною добавкою. Це міф! Ось список благотворного впливу гуарової камеді на організм:
- За рахунок своєї жорсткої структури вона прекрасно виводить шлаки і токсини з організму. Кишечник також повністю очищається.
- Регулюється рівень шкідливого холестерину в крові, нейтралізується шкідливий вплив важких металів.
- Камедь прекрасно очищає також і кров людини, прибирає холестеринові бляшки в судинах, при регулярному вживанні знижує артеріальний тиск.
- Покращує засвоюваність корисних мікроелементів, наприклад, калію і магнію.
- Добавка дуже часто додається в продукти для діабетичних хворих. Науково доведено, що Е412 знижує рівень цукру в крові, а також регулює вуглеводний обмін.
- Помітно зменшується апетит. Саме тому гуарову камедь часто додають в продукти для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги.
Вживання гуарової камеді для схуднення
На темі схуднення слід зупинитися докладніше, адже майже кожна жінка мріє привести фігуру в ідеальний стан. За рахунок чого камедь сприяє схудненню?
Перший фактор – поступове зниження апетиту. Дуже часто вага набирається через постійне почуття голоду і шкідливих перекусів. Е412 за рахунок своєї щільної структури заповнює шлунок надовго і дає відчуття ситості. Обмін речовин потихеньку розганяється, оскільки організм привчається повністю переробляти всі запаси їжі, а потім уже братися за підшкірні запаси жиру.
Крім того, добавка має вкрай низьку калорійність – близько 20 ккал на 100 грамів. І ще один бонус – легкий ефект очищення кишечника.
На жаль, жінки, що бажають схуднути, почали безконтрольно приймати препарати з гуаровою камеддю, без призначення лікаря і перевищуючи всі допустимі норми.
В результаті було зафіксовано кілька випадків смерті від вживання подібних добавок. І тому є пояснення – багаторазове перевищення дози камеді саме по собі призводить до важких отруєнь, блювоти, поносу.
Саме ці явища призводять до зневоднення організму і летального результату.
Тому вкрай важливо запам’ятати одну стару істину – в ложці ліки, в чашці отрута. Це безпосередньо відноситься не тільки до вживання гуарової камеді, але й до всіх добавок в їжу. Навіть нешкідливі вітаміни при передозуванні можуть привести до плачевного результату.
Що ж стосується догляду за собою, то камедь з гуарового дерева володіє величезним списком корисних властивостей. Наприклад, на шкірі речовина створює особливу плівку, яка захищає епідерміс від холоду, вітру, сонячних променів, вихлопних газів і інших шкідливих речовин. При цьому кисневий обмін працює як треба, пори дихають.
Унікальне властивість добавки – посилення зволожуючого і поживного ефекту від косметичних засобів.
Додана в гідролат камедь в кілька разів підсилить зволоження епідермісу і проникнення корисних речовин углиб шкіри.
При приготуванні домашньої косметики важливо усвідомити один пункт – загальна кількість «гуарової смоли» не повинно перевищувати 1, а краще 0,5 відсотка. Інакше є ризик отримання величезної кількості побічних ефектів.
Маски для обличчя з камеді
1 рецепт – великий м’ясистий листочок алое розімніть вилкою, додайте пару крапель вітаміну Е і яєчний жовток. Кладемо невелику щіпку камеді, перемішуємо і даємо суміші набрякнути приблизно 20 хвилин. Кладемо склад на очищене і розпарене обличчя на півгодини. Далі суміш ретельно змивається.
2 рецепт. Столову ложку жирної сметани змішайте з розім’ятим шматочком банана. Додайте пару крапель вітаміну А і Е, всипте щіпку камеді. Як і в першому рецепті, даємо суміші набрякнути і кладемо на обличчя на півгодини.
Ось ще пара рецептів для шкіри обличчя:
- Суха шкіра зрадіє суміші банана, вершків і гуарової камеді. Змішуємо всі інгредієнти в пропорції 1 до 1. Даємо порошку Гуара набрякнути і наносимо суміш на обличчя. Через сорок хвилин ретельно прибираємо маску за допомогою вологої серветки.
- Жирній шкірі ідеально підійде маска з білка і лимонного соку з камеддю. Для цього беремо білок одного яйця, додаємо пару крапель лимонного соку і крихітну дрібку гуарової камеді. Суміш перемішуємо і чекаємо набухання. Наносимо на обличчя кілька шарів, у міру підсихання кожного. Через 20 хвилин прибираємо білок прохолодною водою.
А найпростіший варіант – додати дрібку порошку в квітковий гідролат, вийде дуже корисний тонік для шкіри обличчя.
До речі, використовувати засіб можна не тільки для догляду за обличчям, а й за волоссям.
Гуарова камідь для волосся
Рецепт найпростішої маски – 100 мл кефіру змішати з жовтком і щіпкою гуарової камеді. Нанести на волосся і вкрити шапочкою для душу. Для кращого ефекту можна закутати голову рушником. Через годину змиваємо маску і насолоджуємося слухняними локонами. У суміш можна додати ефірні масла, щоб отримати приємний запах.
Якщо взяти 160 мл гідролата ромашки і додати в нього близько пари столових ложок оливкової олії і пару пучок камеді, то виходить прекрасний гель для душу. Суміш збовтуємо перед використанням. Додаючи будь-які ефірні олії, можна змінювати аромат на свій смак. Такий засіб очищає шкіру і зволожує її.
Гель для обличчя
Можна спробувати приготувати і натуральний гель для шкіри обличчя. Для цього в 20 мл теплої води розчиняємо чайну ложку порошку. Даємо йому набрякнути, збиваємо.
Додаємо пару крапель олії розмарину і трохи мигдального, ще раз ретельно збиваємо. Суміш зберігається виключно в холодильнику і не довше двох тижнів.
Найкраще для застосування використовувати чисту лопатку, а не зачерпувати гель пальцями.
Антицелюлітний гель
Його можна приготувати з таких складових – 100 мл води, чайна ложка загустителя, по 10 крапель ефірних олій апельсина, грейпфрута і лимона. Збиваємо суміш. Використовуємо для масажу проблемних зон.
Гуарова камідь кулінарні рецепти
Оскільки жінки все частіше віддають перевагу натуральним засобам по догляду, а також продуктів харчування. Почнемо з домашньої кулінарії:
- Основне застосування Е412 – домашня корисна випічка без звичайного білого борошна. Наприклад, хліб з висівок без нього просто не підніметься, отже, в результаті ви ризикуєте отримати клеклі корж, а не повітряний хліб. Дріжджі в такому рецепті також відсутні, так що хліб буде корисним і смачним. Тим, хто змушений користуватися безглютенової борошном, також стане в нагоді камедь – вона грає роль сполучного компонента в тесті.
- Домашнє морозиво, джем, кетчуп. Ті, хто хоч раз намагався приготувати домашній соус або морозиво самостійно, відзначають – домогтися магазинної текстури дуже складно. Додавши гуарову камедь, ви отримуєте продукт, ідентичний магазинному, але не містить шкідливих консервантів і підсилювачів смаку.
Чому б не спробувати камедь в якості натурального згущувача? Особливо ця інформація буде актуальна для тих, хто вважає за краще здорове харчування, але не може жити без таких продуктів, як морозиво, кетчуп або майонез.
Отже, почнемо з морозива. В один літр молока кладемо дві ложки цукру (варіюйте на свій смак), чайну ложку порошку гуаарем і ретельно збиваємо вінчиком. Як тільки всі інгредієнти повністю розчиняться, поміщаємо наше морозиво в морозилку. Через пару годин воно буде готове. Як бачимо, в складі немає рослинного жиру, пальмового масла, барвників, консервантів та іншого.
Домашній майонез також дуже легко приготувати. Одне велике яйце починаємо збивати з невеликою кількістю рослинної олії – близько 50 мл. Додаємо три грами камеді, 100 мл кефіру, чайну ложку гірчиці і краплю оцту. Гарненько збиваємо суміш. Домашній майонез готовий! За бажанням можете додати в нього зелень, мариновані огірочки або трохи гострого перцю.
Поекспериментуємо і приготуємо домашній кетчуп? Якщо немає можливості придбати сезонні томати, використовуємо якісну томатну пасту. А навіщо додавати в неї щось, якщо пасту і так можна використовувати в якості кетчупу, запитають деякі? Справа в тому, що деяким подобається саме текстура магазинного кетчупу.
Якщо ви взяли свіжі помідори, то обдайте їх окропом, потім крижаною водою і зніміть шкірки. Прибираємо насіння і подрібнюємо овоч в блендері. Проварюємо на вогні, щоб прибрати зайву воду. Тепер додаємо дрібку цукру, дрібку солі, дрібку камеді і перемішуємо. Вогонь вимкнений! Даємо суміші набрякнути. Пробуємо кетчуп на смак, додаємо, якщо чогось не вистачає.
Крапля оцту і трохи чорного меленого перцю зроблять смак яскравіше.
Якщо у вас є тільки томатна паста, то трохи гріємо її на вогні. Всипаємо невелику щіпку гуарової камеді, по рівній частині солі і цукру. Даємо набрякнути і пробуємо. Можна додати до суміші пюре з кислих яблук, в цьому випадку кількість цукру і солі збільшується.
Тепер ви знаєте все про таку добавку, як гуарова камедь. Як бачимо, користі від неї набагато більше ніж шкоди. Крім того, область застосування цього природного згущувача широка, а ціна не висока.
Використання і переваги гуарової камеді
Гуарова камідь є рослиною сімейства бобових. Основа гуари, відома в світі для виготовленого з її насіння, похідною гуарової смоли. Є рідною для азіатського континенту, головним чином з Індії. В даний час вона також вирощується в Сполучених Штатах. Гуара також використовується в якості харчової добавки з 1950-х років (E412).
Що ж це таке
Гуарова камідь характеризується тим, що вона являє собою білий порошок, який не має запаху або смаку. Здатна гідратованих в холодній воді і не залежить від присутності солей.
Гуарова камідь надходить з насіння рослини Cyamopsis tetragonoloba, яка обробляється і переробляється для промислового використання. Ця добавка майже завжди у вигляді порошку, але в поєднанні з іншими інгредієнтами її також можна зустріти в рідкій або гелевій формі (з камеддю ріжкового дерева, агаром, метилцелюлозою, каррагінаном).
Переваги гуарової смоли
Деякі дослідження показують, що гуарова камедь має мало побічних ефектів. Серед переваг, які вона надає:
- Ефективний при зниженні гіперглікемії, ваги тіла і концентрації холестерину (подовжує фазу абсорбції жирів, вуглеводів і натрію в кишечнику, не викликаючи мальабсорбції).
- Гарна толерантність, не має побічних ефектів (те ж саме слід споживати в помірних кількостях, оскільки всі неперетравлювані полісахариди можуть виробляти накопичення газу).
Гуарова смола може використовуватися в якості емульгатора в багатьох харчових продуктах, а також соусах. Це допомагає інгредієнтам на основі масла і води змішуватися разом. Гуарова камідь також допомагає поліпшити відчуття смаку багатьох продуктів, які в іншому випадку були б непривабливими, наприклад, зубні пасти і комерційне морозиво.
Чи можна схуднути за допомогою гуарової камеді
Через її проносного ефекту гуарова камедь довгий час використовувалася в якості основного компонента деяких позабіржових продуктів для схуднення.
Однак через значне дискомфорту в кишечнику і небезпечних перешкод, які вона викликає, вона більше не схвалена для використання в цих продуктах. Гуарова камідь також поглинає рідину, створюючи відчуття повноти.
Це корисно, коли ви хочете схуднути, але також є ризик для травної системи.
Гранатовий чай: переваги і шкода
Пам’ятайте, що гуарова смола – це доповнення, підтримка в дієті для схуднення, ні в якому разі не рекомендується замінювати це волокно їжею; бажано дотримуватися збалансованої дієти з низьким вмістом калорій, виконувати фізичну активність, багато пити води, щоб мати можливість бачити результати в втраті ваги.
Як правильно використовувати в їжі
Гуарова смола в основному використовується для згущення водних розчинів і контролю рухливості дисперсних або розчинених матеріалів.
Характеристика гуарової смоли як фіксатора води робить її ідеальною в якості швидкого гідратуючого агента при утворенні в’язких колоїдних розчинів. Універсальна як загусник або модифікатор в’язкості.
Гуарова смола використовується в стабілізаторах морозива, особливо при високій температурі, в умовах короткого часу, коли умови вимагають 80 °C протягом 20-30 секунд. Гуарова смола також використовується для стабілізації сорбетів.
Використовується в різних продуктах з м’якого сиру, в оброблених і пастеризованих вершкових сирах і в виробництві для збільшення виходу твердих продуктів із сиру. Він виробляє м’які сири з компактною, відмінною текстурою.
Вершкові сири отримують шляхом змішування 1-2% гуарової камеді з іншими інгредієнтами сиру, плавленням і потім охолодженням однорідної суміші.
Гуарова смола при додаванні до різних типів тесту під час замішування дає велику еластичність і дає більш гладку текстуру, більш тривалий термін зберігання і кращі властивості обробки. У тортах і маслах гуарова камедь виробляє більш м’який продукт, який легко видаляється з форм і легко ріжеться без руйнування.
Гуарова камідь діє як сполучна і змазує речовина при виробництві різноманітних м’ясних продуктів, таких як ковбаси, фаршировані м’ясні продукти і консервовані корми для тварин. Гуарна жувальна гумка зменшує втрату ваги під час зберігання.
Гуарова камідь корисна шляхом згущення різних фруктових напоїв і дієтичних напоїв без цукру. Гуарова камедь плюс каррагінан використовується для стабілізації шоколадних сиропів і сумішей шоколадних порошків.
Фруктові нектари, що складаються з фруктового пюре, фруктового соку, цукру, аскорбінової кислоти та лимонної кислоти, отримують хорошу текстуру і стабільну в’язкість шляхом додавання 0,2-0,8% гуарової смоли.
Масала Чай – індійський чай з молоком та спеціями.
Згущуюча властивість гуарової камеді використовується для підтримки стабільності і зовнішнього вигляду соусів. Сумісна з дуже кислими емульсіями і ефективна в процентах від 0,2 до 0,8% від загальної маси.
Чим відрізняється ксантанова камедь від гуарової камеді
Головні відмінності:
- Одна з відмінностей між цими двома продуктами полягає в тому, звідки вони взялися. Гуарова камідь проводиться з насіння, що мешкають в тропічних регіонах Азії, а ксантанова камедь проводиться мікроорганізмом, званим Xanthomonas campestris, який харчується дієтою з кукурудзи або сої.
- Невідомо, чи може ксантанова камедь викликати реакцію у людей з алергією на кукурудзу і сою, тому рекомендується використовувати гуарову смолу в якості заміни в таких випадках.
- У присутності дуже кислотних інгредієнтів, таких як лимонний сік, гуарова камідь втрачає здатність до згущення. Якщо ви використовуєте цитрусові, рекомендується використовувати ксантанову смолу або нанести більше гуарової смоли, ніж зазвичай; нижче вказано, скільки рекомендується використовувати.
- Ксантанова смола не токсична. Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA США) схвалило її в 1969 році в якості харчової добавки без будь-якого певного кількісного обмеження. Хоча не рекомендується використовувати більше 15 грамів на день (що еквівалентно 1 столовій ложці або 3 чайних ложках).
Рекомендовані суми
Ксантанова камедь для безглютенової випічки. Гуарова камедь для безглютенової випічки.
печиво | ¼ чайної ложки на чашку борошна | ¼ до ½ чайної ложки на чашку борошна |
Млинці і тістечка | ½ чайної ложки на чашку борошна | ¾ чайної ложки на чашку борошна |
Булочки і хліб | ¾ чайної ложки на чашку борошна | 1 чайна ложка на склянку борошна |
Хліб без вмісту глютену | 1 до 1 1/2 чайної ложки на чашку борошна | 1 до 1 1/2 чайної ложки на чашку борошна |
піца тісто | 2 чайних ложки на чашку борошна | 1 чайна ложка на склянку борошна |
інші страви | ½ чайної ложки на чашку рідини | 1-3 чайних ложки на літр рідини (наприклад: супи, гарячі рагу) |
В’єтнамський чай: види, мистецтво заварювання
Гуарова камедь є їстівним полімеризованим вуглеводом, придатним як загусник з водою. Він використовується головним чином в харчовій промисловості, в соках, морозиві, соусах і кормах для домашніх тварин.
Де купити гуарову камедь
Ви можете отримати гуарову камедь в багатьох місцях, в основному в спеціалізованих магазинах, травниках, аптеках, магазинах здорової їжі, інших життєздатних і ефективних варіантах покупки онлайн. Багато сайтів пропонують ці типи продуктів, просто переконайтеся, що ви купуєте якісний продукт.
Побічні ефекти гуарової смоли
Хоча це волокно є продуктом природного походження, важливо знати побічні ефекти, адже кожне тіло відрізняється, і тому у деяких людей може бути хороша переносимість, а в інших – ні. Ці ефекти можуть виникати:
- гіперчутливість до компонентів
- збільшення проблем з травленням, якщо гідратація недостатня; може бути кишкова непрохідність, метеоризм, здуття живота
- кишковий дискомфорт
Важливо зауважити, що зміни і ефекти відбуваються в організмі, як тільки починається споживання гуарової камеді. Хоча є багато властивостей і переваг, які це волокно забезпечує організму, також було доведено, що це може мати серйозні наслідки для деяких людей. Тому рекомендується звернутися до фахівця, який може рекомендувати цей продукт як найбільш підходящий, відповідно до потреб кожної людини.
Висновок
Гуарова камедь була дуже корисна в різних галузях промисловості, таких як текстиль, фармацевтика, косметика, продукти харчування, будучи популярним інгредієнтом для приготування їжі. Крім того, її можна знайти в харчових добавках, молочних продуктах, соусах, пов’язках, серед інших продуктів.
Способи вживання гуарової смоли можуть варіюватися. Це залежить від типу продукту, який виготовляється, її слід приймати з достатньою кількістю води, і рекомендується вживати її перед їжею. Не рекомендується зловживати споживанням гуарової смоли, оскільки вона може не тільки викликати побічні ефекти, а й не максимізувати їх переваги.
Гуарова камідь: користь і шкода, де застосовується і як використовувати в кулінарії
Гуарова камедь, або гуарова смола, – харчова добавка, що відноситься до стабілізаторів, емульгаторів, загусників. Вона використовується в промисловості як загущувач, що підвищує в’язкість. У статті ви дізнаєтеся про користь, шкоду і застосування гуарової камеді.
Гуарова камедь – продукт екстракції насіння горохового дерева або гуара. Цю зернобобову культуру вирощують в Пакистані, Австралії, США, Африці. Найбільший виробник гуарової смоли – Індія: на її частку припадає понад 80% світового виробництва.
- Як загусник, гуарова камедь використовується у виробництві текстилю, паперу, косметики, в фармацевтиці та виробництві продуктів харчування.
- Однак понад 70% виробленої в світі смоли використовується в нафтовидобувній та газовій промисловості.
- Попит на неї настільки високий, що в багатьох індійських штатах селян постачають безкоштовними насіннями, агітуючи вирощувати її замість бавовни.
Це пов’язано з різким збільшенням видобутку сланцевої нафти і газу. Гуарова камедь – не тільки основний інгредієнт рідин для гідравлічного розриву пласта, але й найдешевший.
У харчовій промисловості екстракт гуара використовується в якості фіксатора, стабілізатора і згущувача і позначається індексом Е412. Багато виробників пишуть на упаковках продуктів «гуар» або «гуарана», враховуючи негативне ставлення споживачів до добавок з індексом Е.
Він входить до складу:
- охолоджених продуктів (коктейлі, холодні десерти, морозиво), сповільнюючи утворення кристалічного льоду, стабілізуючи консистенцію;
- кетчупів, соусів, надаючи їм більш щільну консистенцію;
- молочної і м’ясної продукції, джемів, сирних продуктів, желе як стабілізатор;
- рибних і м’ясних консервів, консервованих супів, концентратів соків, покращуючи структуру продукту;
- хлібобулочних виробів, як заміна дорогим розпушувачам.
Купити гуарову камедь можна в магазинах, які торгують продуктами для здорового харчування, компонентами для домашньої косметики, або в оптовиків, що постачають її підприємствам харчової промисловості. Дехто може реалізовувати продукт через власні роздрібні точки.
При покупці загустителя у оптового продавця вивчайте коло його постійних покупців. Якщо це відомі бренди, то ймовірність покупки неякісного продукту невелика.
В інтернет-магазинах варто сподіватися на відгуки, а в роздрібних точках – з’ясовувати, у якого оптовика закуповується сировина, де фасується.
Склад і хімічні властивості
Гуарова камедь – рослинний полісахарид.
Цей світлий порошок не має смаку і запаху. Розчиняючись у воді, він перетворює її на в’язкий гель.
У 100 грамах продукту міститься:
- білків – 4,6 г;
- жирів – 0,5 г;
- вуглеводів – 0 г.
Калорійність 100 г продукту всього 0,2 ккал.
Глікемічний індекс невисокий.
Вплив на здоров’я
Потрапляючи в організм, добавка поводиться, як клітковина, надаючи схоже вплив. Вона практично не розчиняється в кишечнику, але всі корисні речовини успішно всмоктуються через стінки кишечника в кров. Як і клітковина, вона успішно виводить з організму шкідливі токсичні речовини, бореться з зашлакованістю організму.
На основі гуарової камеді створені препарати для діабетиків, кошти від запорів. Багато БАДів розроблені для профілактики атеросклерозу.
Вона є в складі засобів, що очищають організм, для боротьби з надлишками холестерину та жировими відкладеннями.
Для чоловіків і жінок
Добавка може використовуватися в якості засобу для чищення, для боротьби з запорами. Завдяки високому вмісту розчинної клітковини, вона може знижувати рівень холестерину в сироватці крові та використовуватися як засіб, що запобігає розвитку ранніх інфарктів і інсультів.
Для вагітних і годуючих
- Вагітні та годуючі жінки можуть споживати продукти, що містять добавку, щодня.
- Якщо є можливість використовувати натуральні продукти в харчуванні, це позитивно позначиться на здоров’ї матері і дитини.
- Протипоказань до вживання продуктів і ліків, що містять гуарову камедь, не існує.
Для дітей
У дитячому віці споживання продуктів, що містять гуар, може бути високим, адже діти обожнюють різні желе, йогурти, морозиво.
Хоча й не виявлено випадків отруєння, усе ж слід остерігатися алергічних реакцій і обмежити споживання.
Продукт може використовуватися в якості легкого проносного, очищаючи організм.
Вживання БАДів для профілактики атеросклерозу, що містять добавку гуарана, може бути корисним у літньому віці.
Можливе використання гуарана для очищення організму від шлаків в якості легкого проносного.
Для особливих категорій
Дослідження показали, що гуарова камедь допомагає хворим на діабет, сповільнюючи всмоктування цукрів у тонкому кишечнику.
Знаходить вона застосування і в спортивному харчуванні, програмах по очищенню організму від шлаків і токсинів.
Протипоказання
Особливих обмежень немає, але слід вживати з обережністю при алергічних реакціях, які можуть проявлятися у вигляді висипів, свербіння і діареї.
Не можна поєднувати продукти, що містять загущувач, з прийомом ліків і вітамінів. Інакше засвоєння лікарських речовин буде істотно ускладнено.
Не існує обмежень або добової норми вживання продуктів, у складі яких є гуарова камедь.
Не доведено, що її присутність в продуктах харчування може нашкодити здоров’ю або мати шкідливий вплив на організм.
Це не означає, що гуарани можна їсти в необмежених кількостях. При надмірному вживанні можлива діарея, метеоризм. Не виключені блювота, болі в шлунку, нудота.
Вхідна в якості згущувача в лікарські препарати добавка жорстко дозована. Беручи ліки в суворій відповідності до рекомендацій лікаря легко уникнути неприємностей.
до змісту ↑
Як використовувати в кулінарії
Продукт міститься в сотнях готових продуктів і напівфабрикатів, представлених на прилавках магазинів. Але можна спробувати приготувати страви з ним самостійно.
Багато нескладні рецепти легко відтворюються на домашній кухні.
до змісту ↑
морозиво
Морозиво з загустителем легко приготувати вдома. Ось найпростіший рецепт морозива:
- дві столові ложки цукру і чайну ложку гуарової камеді додаємо в 1 літр молока;
- збиваємо;
- після появи пухирців розливаємо по формах;
- поміщаємо в морозильну камеру до повного застигання.
Ось ще один нескладний рецепт морозива із застосуванням цієї речовини:
до змісту ↑
Кожен володар блендера легко приготує цей легкий майонез. Алгоритм приготування наступний:
- змішати в чаші блендера 1 яйце, 50 г олії соняшникової, висипати в суміш 3 г гуарової камеді;
- збити за допомогою блендера до загустіння;
- додати 150 мл нежирного кефіру, 2 столові ложки винного оцту, 30 г готової гірчиці, сіль;
- можна додати трохи цукру, але можна не додавати;
- ще раз збити, щоб вийшла однорідна маса.
до змісту ↑
Для контролю ваги
Гуарова камідь входить до складу продуктів для схуднення, однак у багатьох країнах вживання БАДів з гуаровою камеддю заборонено через багаторазові повідомлення про випадки набряку кишечника і стравоходу.
Численні дослідження і мета-аналіз показали неефективність харчових добавок з гуарової камеддю для зниження ваги.
до змісту ↑
- Гуарова камідь в якості наповнювача входить до складу багатьох ліків.
- Як самостійний лікарський засіб, особливого застосування не знайшло, хоча офіційна медицина не заперечує її ефективності при знятті запорів, лікуванні колітів, хвороби Крона.
- У лікарняних стаціонарах і в будинках для людей похилого віку добавка застосовується для загустіння рідин і продуктів харчування при годуванні хворих з дисфагією (симптом труднощі при ковтанні).
- З’єднання на гуарової основі входить до складу штучних сліз для лікування сухих очей.
до змісту ↑
У косметології
Продукт не дуже затребуваний у виробників елітної косметики, але в бюджетному сегменті йому немає рівних. Як загусник, емульгатор, стабілізатор він входить до складу гелів, кремів, сироваток для обличчя, засобів по догляду за тілом і волоссям.
Використання камеді сприяє:
- ефективному зволоженню особи;
- ніжному очищенню епідермісу;
- захисту шкірного покриву від вітру, перепадів температур, ультрафіолетового випромінювання;
- відновленню структури пошкодженого волосся, наданню їм блиску.
Камедь можна використовувати і в домашній косметології. Проте фахівці не рекомендують займатися цим без особливої потреби.
Високі вимоги до якості сировини, ризик побічних ефектів, витрати на придбання інгредієнтів роблять кращим похід за готовими засобами в найближчу аптеку.
Але якщо є бажання і багато вільного часу, то можна ризикнути і приготувати пару-трійку корисних засобів.
до змісту ↑
універсальний крем
Він підходить для всіх типів шкіри. Позбавляє від подразнень, очищає, освітлює, регенерує.
Приготувати можна так:
- З’єднати 1 г гуарової камеді зі 120 мл гідролата лаванди, наполягати до тих пір, поки не розчиняться всі тверді частинки.
- У вогнетривкої мисці змішати 60 мл олії персикових кісточок, 4 г стеаринової кислоти, 16 г емульсійного воску. Суміш розігріти на водяній бані.
- Об’єднані суміші збиваються з допомогою міксера. Суміш камеді і гідролата перед об’єднанням повинна бути теплою.
- Можна додати ефірну олію.
до змісту ↑