Користь і шкода баранини для організму, калорійність, як готувати

Баранина – корисний і поживний вид м’яса, який продається на кожному продуктовому ринку і в багатьох магазинах. Застосовувати в їжу його люди почали задовго до свинини і яловичини, адже отари овець пересувалися разом з кочівниками на величезні відстані, даючи молоко, шерсть і м’ясо.
Щоб отримати користь від баранини, потрібно її правильно вибирати. М’якоть повинна бути світло-червоною, а жир білим і щільним. Чим м’ясо темніше і жовтіший жир, тим старшим було забите тварина. При цьому зростає жорсткість і специфічний аромат продукту (перебити його можна, довго вимочивши м’ясо).
Калорійність і харчова цінність
Крім багатого вітамінного складу м’яса баранини, на якому ми ще зупинимося, продукт має високу харчову цінність.
У свіжому вигляді вона містить 209 ккал в 100 г, а різні способи термообробки і подачі можуть значно впливати на кількість калорій. Відповідно, змінюється і БЖУ.
Для наочності ми зібрали в таблицю калорійність і кількість білків, жирів і вуглеводів в 100 г м’яса баранини:
продукт | калорійність | білки | жири | вуглеводи |
свіжа | 209 | 15,6 | 16,3 | 0 |
варена | 291 | 24,6 | 21,4 | 0 |
запечена | 232 | 17 | 18 | 0,8 |
тушкована | 268 | 20 | 21 | 0 |
смажена | 320 | 20 | 24 | 0 |
пісна | 156 | 22 | 7 | 0 |
на грилі | 260 | 25 | 16 | 3,6 |
Бульйон з баранини виходить менш жирним, ніж зі свинини, але жирніший, у порівнянні з курячим. З цього м’яса готуються різні види смачних і корисних страв, калорійність яких можете дізнатися далі:
- шашлик з баранини – 154 ккал;
- баранячий люля-кебаб – 312 ккал;
- бульйон – 70 ккал;
- плов з бараниною – 150 ккал.
Хімічний склад м’яса
Користь і шкода баранини в будь-якому вигляді приготування залежить виключно від хімічного складу, тобто вхідних в нього вітамінів, мінералів, кислот та інших корисних речовин. До складу продукту входить багато вітамінів, але найбільше тут представників групи В:
До складу входять вітаміни К, D і E, а серед інших корисних речовин виділяють креатин, таурин, глутатіон. Примітно, що при великій жирності в баранині немає холестерину, тому вона не завдає шкоди серцево-судинній системі. Зі списку макро- і мікроелементів, що забезпечують корисний склад баранини, можна виділити:
- залізо;
- магній;
- цинк;
- кальцій;
- фосфор;
- йод та ін.
Яка користь від баранини?
Корисні властивості баранини багатогранні. До складу продукту харчування входить багато білків, вітамінів і мікроелементів, які приносять користь для організму:
- Вітаміни групи B покращують роботу нервової системи і допомагають боротися з нервовими розладами.
- Продукт налагоджує функції підшлункової залози та попереджає розвиток цукрового діабету.
- М’ясні бульйони на м’ясі корисні людям з гастритом.
- Навіть баранячий жир має дуже значну користь. Ним лікують респіраторні захворювання – кашель, бронхіт та ін.
- Зміцнення зубів і профілактика карієсу.
- Поліпшення кровотворення і кровообігу в тілі.
Коли баранину дають дітям?
Цінний склад баранини робить м’ясо корисним і для дітей, але часто батьки не знають, з якого віку можна вводити продукт в раціон. Педіатри рекомендують робити це після 1 року, причому діяти потрібно поступово.
Починають з половини чайної ложечки. При відсутності негативних реакцій порцію можна збільшити до повної ложки. Періодичність – не більше двох разів на тиждень. У міру дорослішання кількість баранини в раціоні збільшують.
Користь цього сорту м’яса для дітей полягає в наступному:
- Знижується ймовірність розвитку атеросклерозу, адже в продукті мінімум холестерину.
- Лецитин активізує функції травної системи і сприяє розвитку м’язових клітин.
- Високий відсоток мінералів і вітамінів допомагає регулювати рівень гемоглобіну, який у дітей буває знижений.
- Фтор з баранини потрібен для профілактики карієсу у дітей.
Чи може баранина нашкодити?
Користь і шкода баранини нерозривно пов’язані з хімічним складом продукту і станом організму людини. Наприклад, дітям до 2-3 років, а також людям похилого віку з бараниною слід бути обережніше.
Щодо дітей думки педіатрів за віком розходяться, але однозначно раніше 3 років часто включати баранину в дитячий раціон не слід.
Пояснюється це меншою кількістю ферментів, що розщеплюють і сприяють засвоєнню продукту.
Окремим категоріям людей баранина завдає шкоди через стан здоров’я. Утриматися або відмовитися від продукту рекомендовано в таких випадках, як:
- уповільнене чи порушене травлення;
- порушення нирок і хвороби жовчного міхура;
- висока кислотність в шлунку;
- виразки 12-палої кишки і шлунка;
- подагра, артрит, інші суглобові захворювання.
Перед вживанням подагри в таких ситуаціях рекомендовано проконсультуватися спочатку з лікарем, щоб не погіршити свій стан здоров’я.
Баранина: користь і шкода для організму, особливості вживання
Більшості людей з м’яса знайомі тільки яловичина і свинина. Баранина ж, популярна в східних країнах, в Україні особливим попитом не користується і викликає чимало запитань: про приготування, варіантах вживання, смакових якостях і вплив на здоров’я. У чому полягають користь і шкода баранини для організму, кому вона рекомендована, як правильно її подати до столу?
Для того щоб повною мірою зрозуміти користь та шкоду баранини для здоров’я, варто звернутися до її хімічного складу. Середня енергетична цінність такого м’яса – близько 190 кКал в 100 г м’яса молодого ягняти і більше 210 кКал в м’ясі дорослої тварини.
Деякі частини по калорійності можуть досягати 290 кКал, причому це цифри для сирого продукту. При смаженні або запіканні вони зростають. Кількість протеїнів (білків) – приблизно 16 г, а жирів – 17 г.
Вуглеводів тут немає, що вітається усіма, хто дотримується дієт.
Першочергово в баранині можна знайти велику кількість вітаміну B12: якщо з’їсти 100 г даного продукту, ви заповните добову потребу (і навіть перевищите на 8%), причому такий же ефект дадуть тільки морепродукти і яловича печінка. Вже це говорить про користь баранини при вагітності, оскільки жінка, яка виношує дитину, відчуває серйозний дефіцит вітамінів групи B. Крім того, в хімічному складі цього продукту знайдуться:
- селен;
- ніацин;
- кальцій;
- магній;
- залізо;
- вітаміни B1, B2, B5, B6, B9.
Ще одним важливим елементом нутриціології називають вітамін K, який в такій же великій кількості присутній тільки в телятині (якщо розглядати м’ясо). До того ж, тут присутні таурин, креатин, глутатіон.
Але що найдивніше для більшості людей, так це повна відсутність холестерину при високому відсотку жирності, тому шкода баранини для організму криється не в негативному впливі на судини, якого немає.
Головним плюсом даного продукту є його висока поживність – баранина перевершує за цим параметром інші види м’яса, тому необхідна тим, хто відновлюється після хвороби, а також вагітним жінкам, спортсменам. Крім того, в ній чимало вітамінів і мікроелементів, завдяки яким нутриціолог змогли визначити користь м’яса баранини для організму:
- регулює вироблення шлункового соку;
- надає профілактику цукрового діабету;
- покращує хімічний склад крові, стимулює процес кровотворення;
- заповнює брак заліза не гірше яловичини;
- підвищує рівень гемоглобіну;
- нормалізує обмінні процеси;
- стабілізує артеріальний тиск;
- покращує розумову діяльність;
- допомагає прискорювати спалювання жирів (завдяки лінолевій кислоті);
- благотворно впливає на стан зубів, знижуючи ризик розвитку карієсу.
Цікава і специфічна користь баранини для чоловіків – за регулярного вживання вона зменшує ймовірність виникнення проблем з потенцією.
Більшою мірою даний ефект обумовлений високим вмістом вітаміну К.
При цьому її жирність нижча, ніж жирність свинини, і рівень холестерину тут теж значно менше, тому баранина може вважатися дієтичним продуктом.
Окремо лікарі згадують користь і шкоду бульйону з баранини: якщо він не дуже наваристий, зроблений на 2-х водах і не з старого м’яса, він сприятливо подіє на слизову шлунка, тому показаний при гастриті, а також при зниженій кислотності. Правда, для печінки таке блюдо може виявитися важким, якщо переборщити з його фортецею.
Шкода м’яса баранини для організму
Найчастіше небезпека представляє не так сам продукт, скільки його якість. Важливо вибрати свіже м’ясо, що має рівний колір, позбавлений неприємного запаху (тухлого, кислого). Поверхня повинна бути рівною, однаково пружною в усіх точках. Фахівці радять купувати м’ясо ягняти, оскільки воно ніжніше, менш жирне, краще засвоюється, особливо якщо потрібно приготувати страву для дитини. Що стосується специфічного запаху і смаку, які є у м’яса дорослої тварини, вони не є небезпечними, хоча залучають не всіх.
Інші потенційно негативні моменти:
- Високе вміст ліпідів в м’ясі баранини може негативно позначитися на стані людей з важкими серцево-судинними захворюваннями, тому варто стежити за кількістю споживаного продукту і частотою його введення в раціон.
- Баранина може становити небезпеку для людей, що мають артрит і подагру, а також патології шлунково-кишкового тракту, печінкову недостатність.
- Не варто зловживати бараниною при проблемах в роботі нирок, оскільки виведення продуктів розпаду сповільниться і може початися отруєння організму зсередини.
В’ялена баранина, користь і шкода якої приблизно такі ж, як у свіжої, може стати гарною закускою, якщо була приготовлена в домашніх умовах.
Вона не так небезпечна для печінки і травного тракту, як смажена, здатна замінити ковбасу і шинку в бутербродах.
Єдиний нюанс в тому, що в’ялена баранина готується з великою кількістю солі, тому при захворюваннях серця і нирок вона не рекомендована.
Щоб частково мінімізувати шкоду м’яса баранини для організму, фахівці радять правильно вибирати частини цієї тварини для роботи.
Бульйони варто варити з лопатки або шиї, на запікання можна купити задню ногу, для котлет – як для бульйонів, а ось для приготування на пару використовувати або шию, або передню ногу.
І, безумовно, враховуйте, що користь баранини для жінок і чоловіків надасть при дотриманні норми: не варто за добу з’їдати більше 300 г цього м’яса, і щодня його теж вживати не рекомендують – краще 1-2 рази на тиждень.
Баранина: користь і шкода для організму
Баранина є одним з найважливіших компонентів смачних страв кавказької кухні. Грамотно приготований шашлик, суп харчо, манти або плов з м’яса молодого барана не залишать байдужими навіть найвибагливіших гурманів.
Вважається, що баранина – дієтичний м’ясний продукт, рекомендований для вживання хворим людям, який не є небезпечним для здоров’я і може вживатися в будь-яких кількостях.
Баранина вважається дієтичним продуктом
Але чи так це насправді? Які користь і шкода баранини для організму відомі на сьогоднішній момент?
Що таке баранина, і які особливості у цього м’яса?
У більшості європейців, які не мають нічого спільного з кулінарним утворенням, слово «баранина» асоціюється з м’ясом дорослого барана або вівці. Насправді подібна вистава не відповідає дійсності, так як баранина є шматком туші ягняти або максимум однорічного баранчика, який ще не встиг обрости жиром.
Справа в тому, що м’ясо статевозрілих самців барана стає дуже жорстким, до того ж має досить неприємний запах, тому не використовується для приготування страв.
Найсмачнішим в східній кулінарії вважається м’ясо ягняти, якому виповнилося не більше трьох місяців. При цьому для приготування використовуються практично будь-яка частина туші, незалежно від її локалізації. Таке м’ясо на Кавказі подають на сімейні свята або коли зустрічають дорогих гостей.
Як вибрати хорошу баранину – дивіться у відео:
Приготування молодої баранини – привід відзначити народження спадкоємця, відсвяткувати ювілей, відгуляти весілля тощо. Дане м’ясо дуже цінується на Сході, завдяки своїм унікальним смаковим якостям і властивостям. Але чим корисна баранина для організму людини? Спробуємо розібратися з цим питанням.
Основні властивості і склад м’ясного продукту
У мережі часто можна зустріти питання, такі як корисна баранина, баранина дієтичне м’ясо чи ні, що корисніше: баранина чи свинина, яловичина? Дослідивши м’ясо молодого барана або ягняти, вченим вдалося встановити, що баранина дійсно відноситься до числа нежирних сортів м’ясної продукції, тому може бути використана в схемах лікування ожиріння.
Калорійність продукту складає близько 130 ккал на 100 г м’яса, що є дуже низьким показником, в порівнянні з жирною свининою.
У дієтичної баранини не міститься вуглеводів, тому її сміливо можуть вживати в їжу пацієнти з цукровим діабетом. Крім того, в м’ясі різко обмежено зміст жирів до 22 грам (з 100 грам).
Тому, відповідаючи на питання, жирне м’ясо баранина чи ні, можна сміливо заявити, що даний м’ясний продукт відноситься до числа сухих або нежирних сортів. До відома, баранина містить практично в два рази менше жиру, ніж м’ясо свині.
Щодо білків, то вони складають переважну масу м’яса і по природі є білками легкозасвоюваними, які прекрасно переносяться організмом людини і не викликають розлади або дисфункції травної системи.
Баранина – це нежирне м’ясо, яке легко засвоюється
Корисні властивості баранини залежать також від вмісту в ній цілого ряду вітамінів і хімічних елементів, серед яких вітаміни групи В, Е, Д, кальцій, калій, натрій, фосфор, залізо. Баранина є джерелом незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі людини, а потрапляють до нього лише з продуктами харчування.
Корисні властивості
Баранина, як різновид дієтичного м’яса, володіє величезною кількістю корисних властивостей.
Отже, чим корисна баранина насправді? Кому слід звернути увагу на це м’ясо?
Фахівці схильні виділяти наступні позитивні ефекти від прийому в їжу м’яса молодого барана або ягняти:
- даний м’ясний продукт є цінним джерелом заліза, тому прекрасно справляється з лікуванням і профілактикою залізодефіцитних станів (наприклад, в баранині на третину більше іонізованого заліза, ніж у свинині);
- баранина містить мінімальні кількості холестерину, що сприяє попередженню атеросклеротичного ураження стінок судин;
- м’ясо барана не містить в своєму складі вуглеводів, що благотворно позначається на стані підшлункової залози і є одним з профілактичних заходів спадкового цукрового діабету другого типу;
- в баранині міститься чимало вітамінів і хімічних елементів, що покращують метаболізм, обмінні процеси в організмі, нормалізують роботу нервових клітин, зокрема головного мозку;
- для людей, які страждають від недуг травного тракту, буде дуже корисним бульйон з баранини;
- користь баранини для жінок полягає в її дієтичності та низькокалорійності, а також у великому змісті фолієвої кислоти, необхідної в перші місяці вагітності для нормального розвитку нервової трубки малюка.
Детальніше про користь баранини ви дізнаєтеся з відео:
Кавказькі чоловіки не тільки прекрасно готують баранину, але й твердо переконані, що вона необхідна для їх здоров’я. Про користь і шкоду баранини для чоловіків ходить багато чуток: одні вважають її незамінною частиною харчового раціону здорового представника сильної статі, інші, навпаки, рекомендують уникати. Чим корисна баранина для чоловіків і чи корисна взагалі?
Як відомо, чоловіки частіше за жінок страждають на атеросклероз судин серця і різними його видами ішемії.
Тому баранина – ідеальний м’ясний продукт, який є безпечним і природним засобом профілактики даних захворювань завдяки низькому вмісту холестерину.
Крім цього, завдяки високим змістам добре засвоюваних білків чоловікові вдається швидко поповнити свій організм цими поживними речовинами, що позитивно впливає на його чоловічу силу, покращує репродуктивні здібності і якість сперми.
Можлива шкода й протипоказання до вживання баранячого м’яса
Крім корисних властивостей, баранина має і протипоказання до вживання. Лікарі настійно не рекомендують готувати страви з баранини людям, у яких є явні проблеми з травленням, наприклад, виразковий коліт або виразкова хвороба шлунка.
У таких випадках шкода баранини буде відчутна, оскільки м’ясо може спровокувати загострення хронічних хвороб і погіршити перебіг основної патології.
Сучасна медицина вважає, що протипоказаннями до вживання баранячого м’яса є наявність у пацієнтів наступних захворювань і патологічних станів:
- виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки;
- виразковий неспецифічний коліт;
- геморагічні коліти різного походження;
- гастрит і ентероколіт в стадії загострення;
- ниркова недостатність;
- дисфункція жовчного міхура;
- жовчокам’яна хвороба;
- складні патології печінки;
- подагра;
- артрити суглобів.
Вас також може зацікавити корисні пельмені і курячі шлунки, і чи можуть вони завдати шкоди організму?
Чи можна баранину дитині? Травна система малюків дошкільного віку є незрілним комплексом, який легко піддається негативним зовнішнім впливам.
Баранину можна давати дітям з 6-7 років, але в невеликих кількостях.
У зв’язку з цим дуже небажано готувати страви з баранячого м’яса дітям молодше 4-5 років. З якого віку баранина для дітей буде в самий раз?
Баранину малюкам рекомендується вживати вже зі шкільних років, але лише в невеликих кількостях.
Як і будь-яке інше м’ясо, баранячий продукт здатний викликати у дітей захворювання травної сфери, тому до його застосування слід поставитися з усією серйозністю, а ще краще – проконсультуватися з фахівцями.
Баранина – склад, калорійність, користь і шкода
Баранина є м’ясом з барана, овець. Найбільше цінується м’ясо молодого кастрованого барана, оскільки м’ясо старої тварини має неприємний присмак і запах. Деякі люблять жирне м’ясо відгодованої вівці, якій близько трьох років. Баранина світло-червоного кольору, має білий і пружний жир. У старих овець м’ясо темно-червоного кольору з жовтим жиром. Таке м’ясо найкраще використовувати лише для фаршу. Наскільки корисний даний вид м’яса? Як його правильно готувати?
Склад і калорійність
У баранині міститься в три рази менше жиру в порівнянні зі свининою. У чому перевага баранини? Дієтологи знають, що в жирі барана в два рази менше холестерину, якщо порівнювати його з яловичиною.
Калорійність залежить від способу приготування:
- Відварна баранина містить 291 ккал.
- Тушковане м’ясо містить не менше 268 ккал.
- Смажена баранина – 320 ккал.
Звертаємо вашу увагу, в продукті багато жиру і білка, тому при зловживанні м’ясом все може закінчитися ожирінням.
У баранині багато кальцію, калію, фосфору, натрію, вітамінів групи В, РР і заліза. Особливо корисна баранина для літніх людей та дітей. Завдяки наявності фтору в м’ясі, можна захистити зуби від карієсу.
Баранячий жир містить невелику кількість холестерину. А ось лецитин у складі м’яса – краще профілактичний засіб діабету, покращує роботу підшлункової залози. Крім того, баранина має антисклеротичні властивості, що нормалізують вміст холестерину в організмі.
Також у м’ясі багато натрію, солей калію та магнію – ці компоненти вкрай необхідні для судин та серця. У баранині багато заліза, яке необхідне для кровоносної системи та йоду, потрібного для повноцінної роботи щитовидної залози.
Баранина в кулінарії
Що стосується харчової та смакової цінності м’яса, воно не менше корисне, ніж інші сорти. У ньому багато амінокислот, білка та мінеральних компонентів. Нещодавно вчені довели, що «ті люди, які вживають виключно лише баранину, рідко страждають на атеросклероз».
Незважаючи на це, м’ясо не можна вживати постійно. Тому важливо дотримуватися посту. Після того, як організм відпочиває від м’яса, розум стає спокійним і більш кмітливим. Не варто повністю відмовлятися від м’яса, адже харчування має бути збалансованим і повноцінним.
М’ясний бульйон особливо корисний для тих, хто має гастрит з низькою кислотністю. Але це блюдо заборонено при виразці та підвищеній шлунковій кислотності. Враховуйте, що м’ясо негативно впливає на нирки. У продукті багато токсинів, особливо якщо тварин підгодовують різними гормонами й антибіотиками – ці речовини повністю руйнують печінку та нирки.
Корисно знати! Перепалену баранину можна використовувати від укусів жовтих і чорних скорпіонів, змій. А якщо змішати м’ясо з вином, можна вилікувати укус скаженої собаки.
Шкода баранини
Важливо звертати увагу на випадки, коли м’ясо може серйозно нашкодити здоров’ю. Якщо ви будете захоплюватися цим продуктом, все може закінчитися склерозом або ожирінням. Не можна вживати баранину в літньому віці, а також при артриті. Чому? У кістках м’яса містяться речовини, які можуть погіршити запалення суглобів.
Враховуйте! У баранині багато ліпідів, які небезпечні і призводять до серцево-судинних захворювань. Не можна вживати баранину при:
- ниркових і печінкових патологіях;
- виразці шлунка;
- проблемах з жовчним міхуром;
- кишкових розладах;
- артеріальній гіпертонії;
- підвищеній кислотності в шлунку.
Важливо постійно пам’ятати про почуття міри, не варто переїдати м’ясо. Намагайтеся готувати нежирну баранину без шкірки. Найкраще її відварювати з зеленню і овочами.
Дієта кам’яного віку з бараниною
У цій дієті все просто і зрозуміло:
- Не можна переїдати.
- Намагайтеся пити якомога більше.
- Включіть у своє меню фрукти та овочі.
- Рибу та м’ясо готуйте на грилі, або відварюйте їх.
Дієта кам’яного віку не має обмежень, її можна використовувати кілька разів на тиждень.
Що потрібно викреслити з меню?
- Тваринні жири, маргарин, вершкове масло.
- Здобу, десерти, цукор.
- Фаст-фуд, напівфабрикати.
- Копченості, консерви.
- Алкоголь, газовані напої.
Що повинно бути в меню?
- Лляна, оливкова, соняшникова олія.
- Нежирний сир, кефір, молоко.
- Гриби та яйця.
- Борошно, хлібці, хліб.
- Несолодка кава.
- Коричневий рис.
Що можна їсти в необмеженій кількості?
- Баранину, яловичину, телятину, кролятину, курку, індичку.
- Креветки, рибу, кальмари, молюски.
- Брюссельську, білокачанну, кольорову капусту, броколі, ріпу, огірки, гарбуз, шпинат, зелень, солодкий перець.
- Яблука, груші, банани, ожину, брусницю, чорницю, абрикоси, персики.
- Кукурудзу, горох, сочевицю, квасолю.
- Зелений чай, мінеральну воду.
Пропонуємо скористатися такими меню:
Сніданок
- Банан + натуральний без наповнювача йогурт + трохи мигдалю.
- Листя салату + відварені яйця + яблуко.
- Вівсянка на воді з ягодами.
Обід
- Відварна баранина (готуйте її на пару) з селери, листям салату і оливковою олією.
- Нежирний сир з сухофруктами.
- Рагу з бараниною, печерицями, зеленню, горіхами.
Вечеря
- Пісна баранина, приготована на грилі з додаванням томата.
- Філе індички з печеним гарбузом і картоплею.
- Пісна яловичина з відвареною стручковою квасолею.
Цієї дієти потрібно дотримуватися гранично обережно, тому що невідомо, як організм зреагує на таке харчування, особливо на баранину. Дієта заборонена при ниркових, печінкових патологіях. Також не рекомендується її дотримуватися підліткам і людям похилого віку.
Таким чином, баранина – це один з найкорисніших сортів м’яса, вживати який потрібно гранично обережно. Головне знати міру, щоб не нашкодити собі.
Рекомендуємо повністю відмовитися від смаженої баранини, шашлику, віддайте перевагу відварному м’ясу, бульйону. Якщо ви будь-коли пробували баранину, перший раз з’їжте зовсім небагато, перевірте реакцію.
Ваш шлунок нормально переварив м’ясо? Вживайте його на здоров’я!
Баранина: користь і шкода для організму. Баранина – корисні властивості, шкоду і калорійність М’ясо баранини властивості
Для кого баранина – саме звичне м’ясо? Думаєте, для східних людей з їх пряної і гострої кухнею? Звичайно ж, і для них теж, але не тільки! А знамените ірландське рагу Irish stew? А шотландський хаггіс? А вся балканська кухня? А грецька мусака? Словом, баранина – продукт інтернаціональний і культовий для значної частини населення Землі!
Літо – це прекрасний час, щоб почати готувати молоду баранину, а, якщо пощастить, то і ягнятину.
У кожній кухні – будь то Південно-Східна Азія, Середземномор’я або близькосхідні країни – є свої специфічні і унікальні спеції і приправи для баранини. Наприклад, Греція використовує популярне поєднання часнику і розмарину.
Індія – спеції з гарам масала. У Північній Африці та на Близькому Сході прийнято додавати сумах, з його вишуканим цитрусовим ароматом.
Що ми знаємо про баранину?
- Насправді, середньостатистичний городянин про баранину знає ряд розхожих стереотипів:
- Баранина має особливий смак і запах
- Баранина – жирне м’ясо
- Невідомо, що з бараниною робити
- Пропоную невеликий лікнеп для тих, хто хоче приготувати баранину, але толком не знає – як вибрати і які страви з нею робити.
Баранина – це …
У баранині жиру в 2-3 рази менше, ніж у свинині, а холестерину в баранячому жирі в 2,5 рази менше, ніж в яловичому, і в 4 рази менше, ніж у свинячому. Калорійність баранини 1-ї і 2-ї категорій відповідно 203 і 165 ккал в 100 г продукту.
Мінеральних речовин і вітамінів в баранині приблизно стільки ж, скільки в яловичині і свинині. Але заліза більше, ніж у свинині, приблизно на 30%. А ще баранина містить калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, вітаміни В1, В2, РР.
Також є цікава думка, що баранина, на відміну від яловичини, свинини і телятини, не містить так званого «гормону страху». Т. е. в перебігу свого життя овечки і баранці «не здогадуються» про свою важку смерть.
Баранина – найкраще м’ясо
– Я переконана, що баранина на сьогоднішній день, мабуть, найкраще м’ясо для середньостатистичного українця. Ось так вийшло. За яким параметром краще? Так за яким завгодно параметром. За параметром якості. На ринках, скажімо, Києва, якщо вибирати з якості м’яса, то я переконаний просто, що баранина – це найкраще м’ясо.
Чим купувати стару яловичину, ось цю стару корівку, яка, бідна, 30 років молоко давала, телят народжувала, а потім її під кінець життя зарізали – чим ось це купувати або чим купувати свинину, яку годували комбікормами, причому теж сумнівної якості, краще всього купити баранину.
Це, по-перше, і м’ясо досить молоде, значить, воно має хороші поживні властивості. І це м’ясо збалансовано за кількістю необхідного жиру і за кількістю самого м’яса. Справа в тому, що ми живемо в дуже непростому кліматі. Середня смуга України – це такий клімат, де треба харчуватися як слід.
Тому що організм витрачає на обігрів самого себе досить багато калорій. Тому я абсолютно згодна з думкою Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що все-таки значна частина калорій, що поступають до нашого організму, повинна бути у вигляді жирів, у тому числі і тварин.
Ось те, що нам дала природа, ось тут, в цьому регіоні або в якихось найближчих сусідніх, ось це для нас і корисно.
Баранина або ягнятина: як відрізнити
У їжу йде м’ясо овець у віці від декількох днів до трьох років і навіть старше. Найделікатніше м’ясо вважається молочного ягняти: у нього м’який смак і ніжна консистенція. Тварина достатньо маленька, і його можна готувати цілком, або в духовці, або на рожні; втім, з таким же успіхом його можна готувати, розділивши тушку на чотири частини.
Ягнята народжуються на початку року, тому м’ясо молочного ягняти вважається сезонним продуктом, доступним в свіжому вигляді лише в кінці зими і навесні.
Також цінним є м’ясо молодих (до 18 місяців) кастрованих баранів або овець, непридатних для розведення. І ще дуже смачне м’ясо у добре вгодованих овець, не старше 3 років. Воно відрізняється світло-червоним відтінком, жир пружний і білий.
У м’яса старих, погано вгодованих овець – темно-червоний відтінок, жир жовтий. Це м’ясо жилаве, і тому його найкраще вживати у вигляді фаршу.
Розділяй і готуй
До речі, для тих, хто вирішив придбати і приготувати баранину, також буде дізнатися, яка частина м’яса краще підходить для смаження, гасіння, варіння і фаршу.
Традиційно для фаршу беруть очеревину, лопатку, обрізки. Для варіння і гасіння (шурпа, ірландське рагу) – очеревину, тазостегнову частину, гомілку, лопатку, грудинку, шию, реберця. Для смаження йде корейка, вирізка, лопатка, реберця.
Пахучі нюанси
Баранину і козяче м’ясо відрізняє специфічний, характерний смак, який багатьом не подобається. Тому страви з баранини і козячого м’яса слід сильно заправляти, часто використовуючи для заправки одного блюда кілька видів приправ.
Як приправи вживаються ріпчаста цибуля, майоран, імбир, кмин і пряні соуси. До часнику часто ставляться з упередженням. Тим часом, для якого створено помірній кількості, часник додає м’ясу дуже приємний смак.
Часто баранину і козяче м’ясо, перш ніж почати готувати, маринують. Маринування додає м’ясу хороший смак і скорочує час її приготування.
Баранина на кісточці, англійська кухня
Знадобиться: Бараняча нога – 1 кг, картопля – 5 шт., помідори – 3 шт., баклажани – 2 шт., часник, сіль, перець, майоран – за смаком.
Приготування: Розрізати баранячу ногу на 4-5 шматків з кістками. Кожен шматок нашпигувати часником, посолити, поперчити, присипати майораном. Запекти в духовці на слабкому спеку, окропивши рослинним маслом, 4-5 годин або на ніч (на дуже слабкому спеку).
М’ясо повинно бути дуже м’яким, легко відділятися від кістки. Півгодини до готовності додати на деко нарізаний великими скибочками картоплю, помідори і розрізані вздовж баклажани.
Замість овочів можна додати рис, відварений до напівготовності – в цьому випадку злити жир і залити деко томатним соком (рис його вбере).
Тефтелі з баранини, арабська кухня
Знадобиться: Цибуля ріпчаста – 4-5 головок, яйце – 3 шт., масло топлене – 250 г, оцет – 100 г, зелень петрушки – 4 гілочки, барбарис – 200 г, сіль, перець – за смаком
Приготування: Баранину посолити, поперчити, скропити оцтом і поставити на холод на 3-4 години. М’ясо пропустити через м’ясорубку, приправити спеціями, додати сире яйце, перемішати.
З отриманої маси сформувати невеликі тюфтельки товщиною не більше 1,5 см і обсмажити з обох боків на олії до готовності.
Барбарис протушкувати на олії протягом 20-25 хвилин, додати дрібно нарізану цибулю і тушкувати ще 10 хвилин. При подачі прикрасити тюфтельки сумішшю цибулі і барбарису.
Баран фарширований (грецька кухня)
Знадобиться: верхня частина баранини разом з шиєю (від барана 9 кг), 2 кг баранячих субпродуктів (легені, серце, печінка, залози), 4 штуки салату латуку або щавлю, 2 пучка кропу, 4 середніх пучка зеленої цибулі, 2 чашки рису для супу, сіль, перець за смаком, 3 ст. л. + 1 ст. л. вершкового масла, 1 ч. л. сухої м’яти
Приготування: Варимо субпродукти 20 хвилин. Нарізаємо субпродукти шматочками 2 см. Дрібно нарізаємо всю зелень і зелені частини від цибулі. Злегка обсмажуємо субпродукти, потім цибулю, салат латук, кріп, і в кінці рис. Наливаємо 1 чашку води або бульйону і варимо на маленькому вогні хвилин 20.
Начиняємо фаршем баранину і зашиваємо. Кладемо на змащене деко і печемо на початку при 200ºС. Додаємо невелику кількість води і тушкуємо ще 30 хвилин, а потім при 180 ° С – ще 3 години. Перевертаємо один раз. Виймаємо і залишаємо охолонути 10 хвилин, нарізаємо на порції.
Фарш можна подати окремо.
Ірландське рагу
Знадобиться: 700 г молодої баранини, порізаної невеликими кубиками, картопля – 6-8 шт., порізаний кубиками 3 великі моркви, очищені і порізані кубиками, 3 стебла селери, тонко нарізаного, 3 шт цибулі-порею, тонко порізаного, курячий бульйон 200 мл, 2 чайні ложки нарізаного свіжого чебрецю, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка свіжемолотого перцю, нарізана петрушка – посипати страву.
Приготування: З’єднати баранину, картоплю, моркву, селеру, цибулю-порей, бульйон, чебрець, сіль і перець в каструлі, перемішати. Закрити кришкою і тушкувати на дуже слабкому вогні близько 8 годин. Додайте петрушку перед подачею на стіл.
Каре ягня з гірчичним соусом (французька кухня)
Знадобиться: 1 столова ложка плюс 2 чайні ложки рослинної олії, 1.5 кг стейка ягняти, сіль і мелений чорний перець за смаком, 2 середні цибулини, тонко нарізані, 70 мл сухого білого вина, 70 мл курячого бульйону, 1 столова ложка цільного зерна гірчиці, 2 чайні ложки діжонської гірчиці, 2 чайні ложки нарізаного чебрецю.
Приготування: Розігріти духовку до 180 ° С. У середній неглибокій сковороді нагрійте 1 столову ложку масла. Натріть баранину з сіллю і перцем. Обсмажте баранину в сковороді жирною стороною вниз, тушкуйте на помірному вогні до коричневого кольору, близько 3 хвилин.
Переверніть м’ясо і смажте протягом ще 2 хвилин. Перенесіть сковороду в духовку і запікайте не менше 20 хвилин. Потім вимкніть духовку і залиште на 10 хвилин. У чисту сковороду вилийте решту 2 чайні ложки олії і тушкуйте на помірному вогні до м’якості, приблизно 3 хвилини.
Додайте вино і тушкуйте, поки рідина не зменшиться вдвічі, приблизно 2 хвилини. Додайте бульйон і доведіть до кипіння. Зніміть сковороду з вогню. Додайте гірчичні зерна і діжонську гірчицю з чебрецем. Доповніть соус сіллю і перцем.
Наріжте готове м’ясо на котлети і подавайте з ложкою соусу на кожній.
Люди з давніх часів вживають в їжу – м’ясо тварин. Одним з популярних видів корисних м’ясних продуктів є – баранина.
Багато хто можуть асоціювати це слово з великим старим бараном, у якого є масивні закручені роги. В супермаркетах же бараниною в більшості випадків є м’ясо молоденького ягняти або однорічного баранчика.
Немолодий баран має неприємний запах, тому його є дуже неприємно. А свіжий, ніжний молодий баранчик по праву вважається гідним м’ясним продуктом, з якого можна приготувати вишукані делікатеси. З м’яса трирічної вівці виходить відмінний фарш.
Харчова цінність
Будь-яке м’ясо багате на білок, баранина не є тут винятком. У 100 грамах продукту міститься майже 17 г білка. Кількість жиру тут не надто велике – 15 г. Калорійність вареної баранини становить 260 ккал на 100 грам, смажена баранина досягає 320 ккал.
Бараняче м’ясо багате безліччю корисних речовин: кальцій, натрій, магній, сірка, залізо, йод, фосфор, фтор, а також деякими вітамінами групи В.
Користь
Бараняче м’ясо відносять до «дієтичного», оскільки воно містить не так багато жиру, як свинина. До того ж в його складі є безліч мінеральних речовин, що приносять користь нашому організму.
Висока кількість фтору запобігає появі карієсу і зміцнює зуби. Баранячий жир не містить багато холестерину, що є безсумнівним плюсом. Наявний в м’ясі лецитин попереджає поява діабету, оскільки допомагає працювати підшлунковій залозі. Завдяки корисним властивостям баранини в організмі стабілізується обмін холестерину.
Білок має велику харчову та смакову цінність. За кількістю білка баранина не відстає від яловичини, а за калорійністю і зовсім перевершує її.
Особливу користь для людини приносять амінокислоти та мінеральні речовини, які покращують роботу нашого організму.
Люди, які вживають в їжу з м’ясних продуктів переважно баранину, дуже рідко страждають на таку хворобу, як атеросклероз.
Калій, натрій і магній благотворно діють на серце й кровоносну систему. Заліза в баранині на 30% більше, ніж у свинині. Саме йод і залізо сприяють оптимальній роботі щитовидної залози. Люди, хворі на анемію, завдяки корисним властивостям баранини можуть поліпшити склад своєї крові.
Вживання баранини в їжу приносить користь для травної системи людини. У багатьох дієтах можна виявити саме цей м’ясний продукт. Це пов’язано з легким засвоєнням баранячого жиру, що не перевантажує шлунок і печінку. Його нерідко використовують під час лікування захворювань. Так, вживання жиру всередину при лікуванні застуди значно полегшує стан хворої людини.
Як впливає баранина на тиск. Вся правда про баранину: користь, шкода, калорійність, БЖУ, рецепти приготування
У чому користь і шкода баранини для організму? Кому варто відмовитися від цього м’яса? Чи правда, що баранина є дієтичним продуктом? – відповіді на всі ці питання ви знайдете в нашій статті.
Баранина не відноситься до м’яса, яке на нашому столі присутнє кожен день. Багато людей взагалі обходять цей продукт, вважаючи його жирним і несмачним. Тим часом, будь-який житель Сходу і Азії вам скаже: якщо ви не любите баранину, значить, ви не вмієте її правильно вибирати і готувати.
Користь і шкода баранини
М’ясо відрізняється унікальним і збалансованим складом, і при регулярному вживанні можна отримати наступні корисні ефекти:
- Велика кількість заліза допомагає розв’язати проблему анемії.
- Завдяки великій кількості вітамінів групи В, що містяться в м’ясі, можна поліпшити роботу ЦНС.
- Фтор в складі дозволяє підтримувати здоров’я зубів.
- Лецитин допомагає поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Цілющими властивостями володіють бульйони, зварені на баранині.
- У м’ясі міститься фолієва кислота, особливо корисна для вагітних; цей компонент відповідає за нормальне функціонування декількох десятків біохімічних процесів в організмі.
- Серцево-судинна система вам “скаже спасибі”, якщо ви будете вживати м’ясо барана 1-2 рази в тиждень.
- М’ясо корисне і для органів кровотворення – це корисна властивість забезпечується великим вмістом вітаміну К.
- Вітамін Е, який називають “жіночим”, потрібен, щоб підтримати красу шкіри, волосся, нігтів.
Баранина БЖУ більш наочно:
В цілому, велика кількість вітамінів і мікроелементів дозволяє привести організм в тонус, укріпити імунітет, а також поліпшити загальне самопочуття. Особливо продукт цінний, якщо людина перенесла важке захворювання або операцію.
Можлива шкода
Чим корисна баранина, ми розглянули, тепер варто сказати і про можливу шкоду.
- Дітям до трьох років та людям похилого віку м’ясо барана вживати не рекомендується, оскільки воно перетравлюється досить непросто;
- Серйозні проблеми з внутрішніми органами: виразка, гастрит, захворювання нирок і печінки – є протипоказаннями до вживання баранини;
- Цей продукт не рекомендований людям з підвищеною кислотністю шлунка;
- Тим, хто страждає від атеросклерозу, а також має проблеми з суглобами, також не варто експериментувати та вживати м’ясо баранчика.
Важливо: шкода баранини в перерахованих випадках зумовлена не стільки властивостями самого продукту, скільки станом організму. У більшості випадків, при таких проблемах лікарі радять звести вживання будь-якого м’яса до мінімуму.
Калорійність баранини
Енергетична цінність свіжого продукту залежить від виду:
Якщо говорити про приготованому продукті, то показники такі:
Корисна порада: зваривши шматок баранини і доповнивши його порцією свіжих овочів, ви отримаєте повноцінний дієтичний обід або вечерю, який не принесе шкоди ні фігурі, ні здоров’ю. А ось від смаженої баранини краще відмовитися – вона калорійна і важка для перетравлення.
Баранина: дієтичне м’ясо чи ні?
- Часто люди відмовляють собі у вживанні баранини, оскільки вважають її занадто жирною.
- Насправді, якщо купити молоде і нежирне м’ясо та правильно його приготувати, то жиру буде навіть менше, ніж в інших популярних сортах м’яса.
- Не вірите? – дивіться наочний доказ:
Тип м’яса
Вміст жиру в 100 грамах
Холестерин, мг
Баранина, 1 кат. | 16,3 гр. | 70 |
Баранина, 2 кат. | 9,6 гр. | 70 |
Свинина | 33,3 гр. | до 100 |
Яловичина, 1 кат. | 16,6 гр. | 80 |
Яловичина, 2 кат. | 9,8 гр. | 80 |
Висновок простий: вміст жиру і холестерину в баранині не відрізняється підвищеним рівнем, тому це м’ясо цілком можна вважати дієтичним.
Отже, розповімо, як вибирати м’ясо на ринку або у магазині:
- найсмачніше, поживна і м’яке м’ясо – молоде. Вік наймолодших баранчиків – 1-2 місяці. Саме в такому віці їх починають забивати. До 12 місяців м’ясо зберігає описані властивості;
- рожевий відтінок м’яса та наявність білого жирку говорить про те, що це баранина. Якщо жиру немає взагалі, скоріше за все, це козеня;
- чим молодша тварина, тим менше і тонше його кістки та ребра;
- на свіжому м’ясі не повинно залишатися вм’ятини при натисканні пальцем;
- обов’язково знайдіть клеймо, яке вказує, що тушку перевірили на предмет відповідності санітарно-епідеміологічним нормам.
М’ясо вимагає певних маніпуляцій при приготуванні – важливо використовувати багато спецій, дотримуватися тривалості кулінарної обробки, а також застосовувати інші хитрощі.
Баранина є цінним джерелом білка, а також корисних речовин. Чутки про її шкоду сильно перебільшені, тому якщо у вас немає серйозних проблем зі здоров’ям, не варто відмовляти собі в задоволенні вживати баранину.
Баранина
Баранина – м’ясо однорічних овець блідо-червоного або червонувато-коричневого кольору. Окремо виділяють також м’ясо молодих баранчиків та м’ясо молочних ягнят. Молодих баранчиків забивають у віці від 3-х місяців до року, молочним ягням вважається тварина у віці до восьми тижнів. М’ясо молодих особин відрізняється блідим рожевим кольором, жир у ньому світлий і легко відділяється.
Харчова цінність
Кількість на порцію |
% Добова значення * |
* Розрахунок для добового раціону в 2000 ккал |
Співвідношення БЖУ в продукті
Як спалити 203 ккал?
ходьба | 51 хв. |
Біг підтюпцем | 23 хв. |
плавання | 17 хв. |
велосипед | 29 хв. |
аеробіка | 41 хв. |
Робота по дому | 68 хв. |
Вважається, що баранина калмицької породи має найбільші корисні властивості. У цього м’яса немає специфічного запаху, а вітамінів і мікроелементів в ньому більше, ніж в м’ясі овець інших порід.
У м’ясі баранини містяться магній, фосфор, калій, натрій, кальцій, залізо, мідь, цинк, селен, марганець, фтор, вітаміни К, D, В, Е.
Калорійність баранини: окости та лопатки – 380 кКал, спинна частина – 459 кКал, грудинка – 533 кКал.
За жирністю баранина перевершує яловичину і свинину. Ця особливість м’яса і висока калорійність враховуються при складанні раціону тих, хто займається спортом – культуристів, атлетів, борців.
Крім цього, відомі такі властивості баранини, як стимуляція роботи підшлункової залози і запобігання діабету.
Завдяки високому вмісту заліза та калорійності баранину рекомендують вживати при анемії, зниженому гемоглобіні.
Застосування м’яса баранини
Овече м’ясо добре засвоюється, і вважається, що від баранини користі буде більше, якщо вживати її вареною. Корисний також бульйон, зварений на баранині, особливо при гастриті з низькою кислотністю. Для варіння більше підходять шия, лопатка і грудинка.
Перед термічною обробкою баранину потрібно помити і зняти з неї жир. Варять м’ясо 1,5-2 години, знімаючи піну.
Користь баранини не тільки в самому м’ясі. У народній медицині використовується баранячий жир, хоча від свинячого і яловичого жиру він відрізняється більшою температурою плавлення і високим вмістом холестерину.
Ефективний жир у профілактиці і лікуванні застуди, грипу, ангіни. Для приготування лікувального напою в підігрітому молоці розчиняють жир і мед – по 1 столовій ложці.
Пити лікувальний засіб рекомендується гарячим.
Добре від кашлю допомагає і засіб, приготоване на баранячому жирі, алое, меду, вершковому маслі та какао. За допомогою м’ясорубки необхідно подрібнити 4-5 великих листків алое, розтопити 200 г баранячого жиру та 250 г масла.
До розтопленого жиру і масла треба додати 250 г меду, столову ложку какао і подрібнений алое, добре перемішати. Приймають суміш по столовій ложці 3 рази на день до їжі для лікування кашлю. Зберігають її на холоді.
Для профілактики бронхіту і застуди після настання холодів можна приймати щодня по пів-ложки столової цього засобу 2-3 рази на день до їди.
Шкода баранини
Небажано вживати баранину тим, хто страждає патологіями нирок, печінки, жовчного міхура.
Шкода баранина може завдати тим, у кого погане травлення, виявлена виразка шлунка або гастрит з підвищеною кислотністю, артрит, подагра – ці захворювання можуть прогресувати.
З огляду на те, що баранина дуже жирна і в ній багато холестерину, її не рекомендують їсти при проблемах із серцем і судинами. З цієї причини небажано давати баранину дітям, слід обмежувати споживання цього м’яса літнім людям.
Вважається, що немає користі від баранини при постійному її вживанні і для здорової людини, оскільки це підвищує ризик розвитку атеросклерозу.