Користь і шкода консервованої кукурудзи, рецепт з фото

Кукурудза (маїс) – окультурене однорічна рослина трав’янистого типу. Його почали вирощувати на території Мексики дванадцять тисяч років тому.
Про походження даної рослини і досі точаться суперечки. Деякі вчені стверджують, що кукурудза з’явилася шляхом схрещування і селекції, інші наполягають на тому, що кукурудза – плід гібридизації.
Однак безперечним залишається той факт, що кукурудза – досить популярний злак, її люблять вживати в їжу і дорослі, і діти.
У цій статті ми розберемо саме консервовану кукурудзу, докладно зупинимося на її складі, а також рецептах страв з нею.
Як відомо, найпопулярніший вид кукурудзи – консервований. Саме в такому варіанті її вживають більше і частіше за все. Консервований продукт можна додавати в салати і закуски, а також використовувати як повноцінний самостійний перекус.
Але мало хто з нас замислюється про те, як готують консервовану кукурудзу. Розглянемо детальніше етикетку банки, де вказано склад.
Отже, до складу продукту входять стиглі свіжі яскраво-жовті зерна цукрової кукурудзи, вода, цукор і сіль. Нічого зайвого.
Важливо! Запам’ятайте, що до складу якісно приготовленої натуральної консервованої кукурудзи повинні входити тільки ці чотири компоненти. Будь-які інші добавки, інгредієнти і домішки не повинні бути в наявності.
У кукурудзи також є корисні мінерали і мікроелементи – клітковина, амінокислоти (в першу чергу – лізин і триптофан).
Що стосується вітамінів, то в банці з консервованою кукурудзою ви знайдете вітаміни групи В, вітамін К, нікотинову кислоту (РР), вітамін Е. Ще тут знаходяться бета-каротин, калій, магній, цинк, залізо, фосфор.
Така сукупність мікроелементів робить кукурудзу не тільки смачною, але й корисною.
Завдяки наявності цих вітамінів, в організмі людини нормалізуються добові ритми, налагоджується робота шлунково-кишкового тракту, і відбуваються багато інших процесів позитивного характеру.
Крім цього, до складу консервованої кукурудзи (як і до складу будь-якого іншого продукту) входять білки, жири і вуглеводи. Розберемося докладніше зі складом БЖУ.
Так, на 100 грам консервованого продукту доводиться:
- 3,2 грама білків;
- 1,2 грама жирів;
- 19 грамів вуглеводів.
Енергетична цінність продукту становить 86 ккал (або 360 кДж) на 100 грамів кукурудзи. Така калорійність робить консервовану кукурудзу практично дієтичним продуктом. Її можуть вживати в їжу всі, хто худне, що стежать за фігурою і сидять на дієтах. Помірне вживання продукту не зашкодить фігурі.
Це що стосується харчової цінності консервованої кукурудзи.
Тепер поговоримо про глікемічний індекс продукту. Глікемічний індекс консервованої кукурудзи становить 65 одиниць. Це обумовлюється крохмалистою структурою продукту.
Перш за все, корисні властивості консервованої кукурудзи для здоров’я людини обумовлюються якістю її консервації та обробки. Зрозуміло, що чим менше рослина піддавалося обробці, тим більше корисних якостей і властивостей воно в собі зберегло.
Консервована кукурудза підійде для вживання в їжу і стане корисною закускою для людей, які страждають на цукровий діабет або іншими порушеннями роботи ендокринної системи людського організму. Маїс сприяє налагодженню показників цукру в крові.
Слід зазначити, що консервований маїс в банці стане відмінним помічником для людей, що мають підвищений тиск. Крім того, даний продукт наділений жовче- і сечогінними властивостями.
Корисна кукурудза і для тих людей, у крові яких спостерігається підвищений рівень холестерину. Також допоможе маїс тим, хто має захворювання серцево-судинної системи або намагається видалити зі свого організму атеросклеротичні бляшки.
Кукурудзу корисно вживати в період стресів і розумового перенапруження. Вона знімає сильну втому і допомагає при нервовому напруженні.
Корисна порада! Якщо напередодні ви зловживали алкоголем або жирною їжею, то консервована кукурудза стане відмінним ліками і допоможе уникнути негативних наслідків свята.
Зерна цукрової кукурудзи принесуть неоціненну користь жіночому здоров’ю. Так, в першу чергу даний продукт допоможе уникнути інтенсивних болючих відчуттів внизу живота під час критичних днів, а також в період клімаксу.
Чоловікам теж необхідно систематично вживати в їжу даний продукт. Він сприятиме зміцненню м’язів серця, що, в свою чергу, може стати превентивним заходом щодо виникнення різних захворювань серця (інсульт, інфаркт міокарда).
Під час вагітності дозволяється вживати в їжу кукурудзу тільки в тому випадку, якщо немає яких-небудь протипоказань і ускладнень в жіночому організмі. Для цього перш за все потрібно проконсультуватися з лікарем.
В якійсь мірі маїс може стати необхідним перекусом для майбутньої мами, завдяки своєму вмінню знімати небажані набряки, які є частими супутниками життєдіяльності вагітної жінки. Солодкі смачні зерна – незамінна закуска при токсикозі і нудоті.
- При грудному вигодовуванні вживати даний продукт в їжу слід з особливою обережністю з метою запобігання виникнення будь-яких негативних впливів на новонародженого малюка.
- Якщо негативних реакцій не спостерігається – можна вводити кукурудзу в раціон годуючої мами.
- Медики відзначають, що консервована кукурудза покращує лактацію і позитивно впливає на якість молока в період ГВ.
У той же час дитячі лікарі радять включити її в раціон, коли малюкові виповниться більше шести місяців. Такий вік обумовлений тим, що саме з цього періоду дитині буде легше впоратися з клітковиною, яка, завдяки кукурудзі, потрапить в молоко.
Вживання в їжу консервованих зерен цукрової кукурудзи дозволяється не менше ніж з трирічного віку. Причому перш ніж давати дітям кукурудзу, необхідно відвідати сімейного лікаря або педіатра, який зможе дати професійну консультацію щодо користі кукурудзи для організму того чи іншого малюка.
У перший раз дитині необхідно дати невелику порцію злакової рослини, щоб побачити, що після його вживання у малюка не виникає будь-яких алергічних реакцій, і визначити, чи нормально перетравлюється продукт організмом дитини. Якщо негативних наслідків не з’явилося, то маїс може стати повноцінною частиною меню малюка.
В першу чергу, цукрова кукурудза насичує дитину енергією та надає йому сил.
Солодка кукурудза може стати улюбленим ласощами вашої дитини і, можливо, замінити шкідливі солодкі цукерки або торти.
Важливо! Варто пам’ятати, що людям, страждаючим якими-небудь захворюваннями і порушеннями діяльності організму, вживати в їжу зерна цукрової кукурудзи слід тільки після консультації з лікарем-фахівцем.
Незважаючи на всю сукупність корисних позитивних властивостей рослини, існує ряд протипоказань, які варто знати перед вживанням продукту.
Так, слід пам’ятати, що консервований маїс протипоказаний при виразковій хворобі. Також не рекомендується вживати в їжу кукурудзу тим, хто страждає на утворення тромбів і має високі показники згортання крові.
Не слід захоплюватися цим продуктом людям, які мають проблеми з вагою. Звичайно, калорійність кукурудзи не надто висока. Однак в ній знаходиться велика кількість вуглеводів і цукру, які при надмірному споживанні швидко перетворюються в сантиметри на талії. Щоб при дієті продукт приніс користь, намагайтеся вживати не більше двох столових ложок на день.
У кулінарному світі існує безліч рецептів страв, інгредієнтом яких є консервований маїс. Деякі з них відносяться до високої кухні, інші можна приготувати в домашніх умовах. Ознайомимося з деякими з них.
Для приготування знадобиться:
- картопля – 700 грам;
- солодкий перець – 1 штука;
- цибулина – 1 штука;
- консервована солодка кукурудза – 400 грам;
- курячі яйця – 6 штук;
- оливкова олія – 3 столові ложки;
- петрушка;
- сіль;
- перець.
Картоплю треба нарізати тонкими скибочками, перець – дрібними кубиками, цибулю – тонкими кільцями. Потім 3 хвилини варимо картоплю, після чого додаємо до неї перець ще на кілька хвилин. В цей час злегка підсмажуємо цибулю, а потім на сковорідку до неї додаємо відварені овочі і кукурудзу. Смажити потрібно протягом 8 хвилин.
Яйця збиваємо в окремій мисці з сіллю, перцем і петрушкою. Після збивання додаємо туди овочеву суміш.
Отриману суміш викладаємо на сковороду і готуємо до моменту, поки не згорнуться яйця.
Для приготування знадобиться:
- свіжі огірки – 2 штуки;
- свіжі помідори – 2 штуки;
- солодкий перець – 1 штука;
- консервована кукурудза – 200 грам;
- рослинна олія;
- сіль і перець за смаком.
Дане блюдо можна їсти на дієті. Огірки, помідори і перець ріжемо на невеликі шматочки, змішуємо з кукурудзою, додаємо олію, сіль і перець. Даємо постояти близько 5-10 хвилин, щоб інгредієнти просочилися, і готово.
Для приготування знадобиться:
- яловичина – 1 кілограм;
- цибуля – 2 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- свиняче сало – 50 грам;
- біле вино – 250 грам;
- м’ясний бульйон – 500 грам;
- гарбуз – 300 грам;
- солодкий перець – 2 штуки;
- персик – 2 штуки;
- виноград – 200 грам;
- консервовані помідори – 250 грам;
- банка маринованої кукурудзи;
- сіль, перець;
- лавровий лист, базилік, майоран.
Нарізати м’ясо, цибулю і часник. Розтопити сало. У розтопленому салі обсмажити м’ясо з цибулею і часником. Посолити, поперчити, додати майоран, базилік та інші спеції. Потім потрібно залити в каструлю вино і бульйон, і протушкувати в цій суміші обсмажене м’ясо.
Після цього нарізати гарбуз, картоплю і солодкий перець. Додати овочі до м’яса. Через кілька хвилин додаємо і маїс.
В цей час персики потрібно обдати гарячою водою, зняти шкірку і нарізати дрібними шматками. Навпіл нарізати виноград.
Додати фрукти і помідори до м’яса з овочами.
У тому випадку, якщо у вас немає можливості або бажання готувати описані вище страви з покупної консервованої кукурудзи, ви можете самостійно законсервувати рослини, які ростуть у вас на городі, на зиму.
Головне, вивчити всі правила консервування. В цьому випадку ви зрозумієте, що консервація – нескладний процес.
Для того щоб приготувати консервовану кукурудзу, схожу на магазинний продукт, вам знадобиться 4 компонента: кукурудза (маїс), вода, сіль і цукор.
В першу чергу потрібно піддати процедурі стерилізації банку і кришку. Початки кукурудзи потрібно зварити, а потім, коли температура качанів знизиться, слід відокремити зерна від качанів.
Для приготування маринаду 3 літри води відправляємо на вогонь, додаємо в неї 1 столову ложку цукру і 1 столову ложку солі. Чекаємо, поки вода закипить.
Зерна кукурудзи кладемо в банку і доливаємо до них маринад. Банку з кукурудзою і маринадом ставимо на вогонь в каструлю, наповнену водою. Стерилізуємо банку три з половиною години. Потім закриваємо кришку і чекаємо, поки банка охолоне.
Консервована кукурудза домашнього виробництва готова.
Як видно, існує велика різноманітність рецептів страв з зерен маїсу, приготувати які під силу кожній людині, яка готова слідувати наданій інструкції.
Користь консервованої кукурудзи
Прихильники здорового способу життя нерідко замислюються про те, в чому користь і шкода консервованої кукурудзи, чи достатньо в солодких зернах цінних речовин, які вітаміни виявлені в складі, чи можна використовувати цей злак у повсякденному меню дорослих і дітей. Дієтологи радять не відмовлятися від цього продукту, оскільки він поживний і багатий необхідними для людини речовинами.
Кукурудза увійшла в число тих популярних злаків, які в першу чергу вважають за краще бачити на своїх столах українці. Солодкі зерна в консервованому вигляді використовують і як гарнір, і як інгредієнт для салатів.
Вчені, які проводили дослідження на тему, чи корисна консервована кукурудза, довели, що вона містить чималу кількість досить важливих для життєдіяльності людини речовин.
Зерна злаку надійно захищені зовнішніми оболонками, які при консервації не дозволяють вітамінам повністю зруйнуватися, тому зерна зберігають практично всю свою цінність.
- У кукурудзі великий вміст вітамінів: аскорбінової кислоти – 4,8 мг, вітаміну PP – 1 мг, ніацин – 0,95 мг, вітаміну B1 – 0,02 мг, вітаміну B2 – 0,05 мг, бета-каротину – 0,02 мг, вітаміну A – 3,3 мкг.
- На кожні 100 г злаку доводиться досить багато корисних мікроелементів: заліза – 4 мг, цинку – 1650 мкг, алюмінію – 465 мкг, міді – 300 мкг, фтору – 67 мкг.
- З макроелементів в кожних 100 г продукту міститься: фосфору – 301 мг, калію – 285 мг, магнію -103 мг, кальцію – 42 мг, натрію – 40 мг.
Крім того, в зернах злаків міститься безліч:
- крохмалистих речовин;
- поліненасичених кислот;
- моно- і дисахаридів;
- насичених жирів;
- протеїнів;
- рослинних волокон;
- вуглеводів;
- білків.
Періодичне вживання солодкого злаку в їжу сприяє насиченню організму вітамінами і призводить до позитивних результатів. Чим корисна консервована кукурудза:
- Завдяки продукту можна нормалізувати сон, збільшити його тривалість, прискорити засинання.
- На думку вчених, присутність кукурудзяних зерен в повсякденному меню школярів і студентів сприяє поліпшенню їх пам’яті і уваги.
- Речовини, які містяться в складі, допомагають посилювати захист від стресів.
- Доведено, що регулярне включення солодкої кукурудзи в меню сприяє підвищенню імунітету.
- Завдяки кукурудзяним зернам поліпшується метаболізм, що позитивно впливає на загальний стан організму.
- Дослідники відзначають, що смачний рис уповільнює старіння організму і збільшує опірність віковим хворобам.
- Зерна сприяють поліпшенню функціонування серцево-судинної системи, оскільки в них міститься велика кількість магнію.
- Продукт нормалізує роботу травного тракту, покращує апетит, активізує перистальтику кишечника.
- Доведено, що кукурудзяні зерна знижують ризик розвитку склерозу, що робить їх особливо цінними в харчуванні людей похилого віку.
- Сечогінні властивості кукурудзяних зерен сприяють нормалізації відтоку сечі, позбавляють від набряків, в тому числі на ногах. Продукт нерідко рекомендують включати в раціон вагітних для усунення набряклості.
- Зерна, що вживаються в їжу регулярно, допомагають нормалізувати рівень холестерину, що знижує ризик утворення бляшок у кровоносній системі і запобігає виникненню атеросклерозу.
- Цей злак, на думку багатьох фахівців, має властивість знижувати артеріальний тиск без медикаментів, тому страви, що містять солодкі зерна, бажано частіше включати в меню гіпертоніків.
- Кукурудзу в консервованому вигляді корисно їсти при нервових захворюваннях і розладах, оскільки вона позитивно впливає на нервові рецептори і підвищує настрій. Її бажано вживати в періоди сильного психічного перенапруження.
Вчені довели, що кукурудза – незамінний продукт в меню хворих на цукровий діабет 1 і 2 типу.
У консервованому продукті з банки досить багато цукру, проте вчені довели, що його можна в невеликих кількостях включати в раціон діабетиків. Індивідуальну норму може допомогти підібрати лікар, але повністю відмовлятися від цього продукту не варто.
За рахунок того, що навіть невелика порція засвоюється тривалий час, рівень цукру в крові довго тримається в межах, що не становлять небезпеки для здоров’я.
Корисна кукурудза і за рахунок того, що має низьку калорійність. Так, середнє значення енергетичної цінності сирих законсервованих зерен становить приблизно 58 ккал / 100 г. Варена є більш калорійною – приблизно 119 ккал / 100 г.
Лікарі і дієтологи, які знають про користь і шкоду кукурудзяних зерен, рекомендують обов’язково включати їх у раціон дітей старше трьох років. У дітей, які не досягли цього віку, вживання навіть 1 ч. л. злаку може закінчитися розладом травлення і діареєю.
Більшість дітей різного віку з задоволенням їдять солодкі зерна, тому їх можна пропонувати в якості альтернативи іншим солодощам, шкідливим для здоров’я.
Завдяки своєму багатому хімічному складу кукурудза приносить велику користь чоловічому організму. Зерна швидко засвоюються і дають необхідний заряд енергії, викликаючи прилив сил.
Крім того, доведено, що кукурудза позитивно впливає на чоловічу статеву сферу. Її корисно вживати в їжу для профілактики безпліддя та при проблемах з ерекцією.
Тому продукт бажано включати в тижневий раціон чоловіків як самостійну страву або в складі різних салатів.
Не менш корисна кукурудза для здоров’я жінок. Вітаміни, які знаходяться в зернах, не дають старіти шкірі, сприяють поліпшенню стану волосся і зміцнюють нігті. Вважається, що зерна, що вживаються в їжу під час менструації, здатні полегшувати неприємні відчуття, які можуть відчувати деякі жінки, і підвищують загальний тонус організму і настрій.
Лікарі рекомендують частіше їсти кукурудзу в клімактеричному періоді – вона допомагає організму перенести вікові гормональні зміни.
Багато лікарів радять вживати страви з кукурудзою під час виношування дитини – злак допомагає позбавлятися від токсикозу і розладів травлення, насичує вітамінами організм матері і органи і тканини плоду, а також позбавляє від набряклості, властивої багатьом вагітним жінкам.
Після пологів, в період лактації, можна вживати невелику кількість кукурудзи для поліпшення якості молока. Однак важливо стежити за реакцією дитини – у нього можлива поява алергії або проблем з травленням. В цьому випадку необхідно припинити їсти зерна і отримати консультацію педіатра.
Не варто відмовлятися від цього цінного продукту людям пенсійного віку. Кукурудза допоможе попередити розвиток склерозу, а фосфор в складі буде корисний для профілактики і лікування остеопорозу і ревматизму. Токоферол, який входить до складу злаку, є природним антиоксидантом. Він сприяє очищенню вікового організму від накопичених шкідливих речовин і токсинів.
Обов’язково потрібно включати в раціон кукурудзу тим, хто бореться з зайвими кілограмами. Вона є дієтичним продуктом, оскільки некалорійна і при цьому добре насичує організм, не перевантажуючи травну систему. Однак вживати її бажано до обіду – як гарнір або в салатах.
Лікувальні властивості консервованого злаку використовують в лікуванні патологій печінки, нирок і сечостатевої системи – у складі комплексної терапії він допомагає усунути больовий синдром і насичує організм вітамінами і мікроелементами.
Оскільки зерна містять велику кількість амінокислот і рослинних білків, їх досить часто включають у харчування людей, які професійно займаються спортом. Вони допомагають підтримувати організм у хорошій фізичній формі і не дозволяють йому перенапружуватися.
Фосфор і кальцій, які містяться в зернах, сприяють зміцненню кісток і зубів, покращують живлення м’язових тканин.
Можливу шкоду й протипоказання
Незважаючи на те, що користь консервованої кукурудзи в банках доведена безліччю досліджень, в деяких випадках вона може принести і шкоду.
Наприклад, її з обережністю потрібно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Велика кількість клітковини може викликати диспепсичні розлади – здуття, метеоризм, діарею.
Крім того, присутні в готовому продукті консерванти навіть в невеликій кількості можуть завдати шкоди внутрішнім стінкам органів.
Тому людям з діагностованим гастритом, виразкою шлунка або панкреатитом, перш ніж включати кукурудзу в своє меню, бажано порадитися з лікарем.
Не рекомендується вживати цей злак у великих кількостях людям з високим ступенем ожиріння – незважаючи на невелику калорійність, він може сприяти подальшому набору ваги.
Крім того, клітковина і велика кількість вуглеводів нерідко викликають у огрядних людей розлад травлення.
Тому при великому індексі маси тіла лікарі рекомендують повністю відмовитися від кукурудзи і страв, до складу яких входить цей злак.
Не можна вживати кукурудзу і при анорексії. Оскільки продукт довго засвоюється і знижує апетит, це може тільки погіршити ситуацію і привести до погіршення стану пацієнтів з цим захворюванням.
Висока згортання крові і схильність до утворення тромбів також є протипоказаннями до вживання страв, що містять кукурудзу. Великий вміст вітаміну К, який покращує згортання крові, робить солодкий консервований злак небезпечним для людей з тромбозом.
Не можна давати кукурудзу дітям приблизно до трьох років. Їх травна система ще не пристосована для переварювання такої кількості клітковини, тому у дітей можуть початися здуття та діарея.
З обережністю необхідно вживати кукурудзу людям зі схильністю до алергічних реакцій. У цьому випадку бажано порадитися з лікарем або дієтологом.
Рекомендації щодо прийому
Консервований продукт в поєднанні з іншими інгредієнтами нерідко використовують для приготування різних салатів, які можна подавати на святковий стіл і включати в повсякденне меню.
Кукурудза є хорошим перекусом для тих, хто стежить за фігурою. Навіть невелика кількість злаку може наситити на кілька годин. Досить при гострому відчутті голоду з’їсти кілька ложок солодких зерен – це на тривалий час знизить апетит, але при цьому за рахунок великої кількості поживних речовин, вуглеводів і вітамінів забезпечить енергією.
Деякі дієтологи рекомендують охочим схуднути дотримуватися спеціальних монодієт, які мають на увазі вживання тільки кукурудзи протягом декількох днів. Однак слідувати таким радам потрібно тільки після консультації з лікарем, оскільки, незважаючи на користь кукурудзи, монодиета може завдати непоправної шкоди здоров’ю.
Користь продукту полягає ще і в тому, що він має приємний солодкий, але не нудотний смак, тому може з успіхом замінити шкідливі для фігури і рівня цукру в крові цукерки і шоколад.
Медики і дієтологи рекомендують їсти кукурудзу, консервовану в солодкої заливці, не рідше трьох разів на тиждень, але при бажанні і кожен день, додаючи її в різні страви або як гарнір. Добова норма для дорослої людини складає в середньому 100–150 г.
Дітям до 10 років порцію солодкого злаку необхідно знизити до 80 г на добу і вживати продукт не частіше ніж 2–3 рази в тиждень. Однак це приблизні нормативи.
Їх можна збільшувати в періоди епідемій вірусних інфекцій, коли потрібно підвищити імунітет, під час сильного стресу або після важкого фізичного навантаження.
Дієтологи рекомендують додавати кукурудзу в вітамінні салати з таких овочів, як болгарський перець, помідори, огірки, ріпчаста цибуля. Заправляти такі страви краще оливковою олією і лимоном, додаючи велику кількість зелені, – так зерна не втратять своєї харчової цінності.
Страви з цим продуктом бажано вживати на сніданок і на обід. У зернах міститься велика кількість повільних вуглеводів. Поступово засвоюючи, вони будуть заряджати енергією і надавати сил протягом усього дня.
Якщо з’їсти кукурудзу в вечірній час, це може привести до розладу травлення і набору зайвої ваги.
висновок
Таким чином, консервована кукурудза, користь і шкода якої добре вивчені, для більшості здорових людей будь-якого віку може стати компонентом повсякденного раціону.
Завдяки своєму багатому хімічному складу вона робить благотворний вплив на загальний стан організму.
При дотриманні добової норми і раціонально спланованому щоденному меню кукурудзяні зерна допомагають зберігати бадьорість протягом всього дня, захищатися від вірусних атак і сприяти роботі практично всіх систем і органів.
Дослідники довели, що цей злак корисно вживати в їжу і дорослим, і дітям; він поживний, дозволяє тривалий час зберігати відчуття ситості, що сприяє зниженню загального обсягу споживаної їжі.
Кукурудза може стати одним з головних продуктів в організації правильного дитячого харчування – звикнувши вживати здорові натуральні солодощі, діти їстимуть менше шоколаду, цукерок та інших кондитерських виробів.
Однак надмірне вживання солодкого злаку може нашкодити здоров’ю, наприклад, викликати диспепсичні явища (здуття і сильну діарею) або алергічну реакцію. Тому небажано з’їдати його більше встановленої фахівцями норми. У деяких випадках консервовану кукурудзу не можна вживати в їжу за медичними показаннями.
Важливо пам’ятати, що користь організму приносять тільки якісні, непрострочені консерви. Чим свіжа кукурудза, тим більше користі і поживної цінності залишилося в її зернах.
Консервована кукурудза – користь, калорійність, шкода, рецепти
Кукурудзу відносять до одного з найпоширеніших злаків. За важливістю вона займає лідируюче положення поряд з пшеницею та рисом. Маїс їдять в свіжому і вареному вигляді. Зерна консервують, що дозволяє надовго зберегти їх користь. Консервована кукурудза містить багато корисних речовин. Її активно використовують у кулінарії. Вона зайняла своє місце і в дієтології.
Як вибрати якісний продукт
Уважно вивчіть упаковку, звернувши увагу на дату виготовлення. Віддавайте перевагу товару, виготовленому в літній або осінній час. У цей період консервують свіжу кукурудзу.
Якщо дата виробництва припадає на весну чи зиму, то продукт був відновлений, а потім вже законсервований. Тобто спочатку зерна висушили, потім відварили, після чого законсервували.
Вибирайте ті варіанти товару, які виконані за стандартами. Дотримання цих правил гарантує якість злаку.
Консервована кукурудза може продаватися в жерстяних або скляних банках. У першому випадку уважно огляньте банку; на ній не повинно бути вм’ятин та інших пошкоджень.
Якщо кукурудза знаходиться в скляній тарі, то огляньте зерна, щоб на них не було плям і інших дефектів.
Рідина заливки повинна бути каламутною, а не прозорою. Смак – солодкий і приємний без сторонніх домішок. Це ознака хорошого продукту.
Кукурудза в жерстяній банці зберігається до двох років, якщо продукт законсервований у склі, то його свіжість збережеться до трьох років. Зрозуміло, це термін придатності закритого продукту. У відкритому стані зерна придатні до вживання протягом двух-трьох днів.
Склад, калорійність на 100 грам, глікемічний індекс і харчова цінність
Маїс багатий вітамінами і корисними речовинами. А ось чи є користь в консервованій кукурудзі для організму?
При консервації він втрачає частину елементів, але багато вітамінів зберігаються. Кількість натрію, навпаки, збільшується в кілька разів. У нього входить 26 елементів з таблиці Менделєєва.
Зерна включають в себе наступні корисні речовини:
- вітамін C – необхідний для зміцнення імунної системи;
- вітаміни групи B – сприяють нормалізації обміну речовин, позитивно позначаються на працездатності людини;
- вітамін E – потрібен для росту волосся і нігтів, покращує стан шкіри, запобігає розвитку склерозу;
- дисахариди;
- моносахариди;
- мікроелементи – магній, фосфор, цинк, кальцій, марганець, залізо.
Зерна кукурудзи містять сімдесят п’ять відсотків вуглеводів, 1% жирів і вісім відсотків білків.
Глікемічний індекс дуже високий; його показник – 70 одиниць. При обробці індекс збільшується; в консервованому вигляді досягає 90 одиниць.
Кому корисна консервована кукурудза
Консервована кукурудза корисна для хворих на діабет і іншими ендокринними розладами. Продукт допомагає нормалізувати рівень цукру в крові.
Але вживати її варто після консультації з лікарем, який зможе дати вірні рекомендації щодо того, скільки і як часто їсти маїсові зерна.
Продукт допомагає при гіпертонії, оскільки має жовчогінну та сечогінну властивість. Добре справляється з набряками.
Високий вміст магнію сприяє нормалізації роботи серця та всієї серцево-судинної системи.
Знижує рівень поганого холестерину, бореться з атеросклеротичними бляшками. Це досягається за рахунок високої концентрації ненасичених кислот.
Сприяє нормалізації обміну речовин. Маїс нормалізує діяльність нервової системи, підтримує її стан. Цьому допомагають тіамін, вітаміни групи B і ніацин.
Добре впливає на здоров’я людей, які страждають недокрів’ям або пієлонефритом.
Кукурудза допомагає при розумовій перевтомі, нервовому виснаженні. Корисна при нудоті. Справляється з негативними наслідками вживання алкоголю і жирної їжі.
Консервована кукурудза чоловікам і жінкам
Зерна маїсу корисні для жіночого здоров’я. Консервований продукт допомагає при болісних менструаціях і під час клімаксу. Купірує хворобливі відчуття.
Продукт збільшує кількість магнію в крові, а це зміцнює серцевий м’яз і підвищує імунітет, що актуально в сучасному ритмі життя при постійних стресах.
Консервована кукурудза дітям
Малюкам варто вводити злак не раніше двох-трьох років. Перед введенням продукту варто порадитися з педіатром.
Якщо з боку організму немає ніяких сторонніх реакцій, то можна включити консервований маїс у дитяче меню.
Користь консервованої кукурудзи для дітей старшого віку в тому, що вона заряджає енергією (завдяки вмісту повільних вуглеводів).
До того ж продукт – солодкий і приємний на смак. Діти будуть їсти його із задоволенням.
Консервована кукурудза при вагітності і лактації
Чи корисна консервована кукурудза майбутнім мамам? Якщо у жінок немає ніяких протипоказань, то консервований злак можна їсти під час очікування дитини.
Зерна відмінно справляються з набряками. Вони незамінні при токсикозі і нудоті. Борються з стомлюваністю організму, навіть на пізніх термінах вагітності.
Під час лактації слід поступово і акуратно вводити продукт. Якщо у малюка немає неприємних реакцій, то його можна включати в раціон.
Кукурудза, особливо в консервованому вигляді, покращує лактацію і якість молока.
Але педіатри радять включити її в раціон, коли малюкові виповниться більше шести місяців, оскільки організму крихти буде складно впоратися з великою кількістю клітковини, що потрапляє в молоко.
Для літніх людей
Вітамін Е, що міститься в продукті, є важливим антиоксидантом. Ця речовина перешкоджає розвитку склерозу.
- Велика кількість фосфору корисна людям, що страждають остеопорозом і ревматизмом, що дуже важливо в літньому віці.
- Консервована кукурудза покращує травлення, перешкоджає здуттю живота.
- Вживання продукту в розумній кількості принесе користь здоров’ю людей похилого віку.
Кому консервована кукурудза протипоказана
У кукурудзи є обмеження до вживання. Продукт і препарати, приготовані на основі маїсу, протипоказані в наступних випадках:
- при виразковій хворобі шлунка;
- людям з підвищеним згортанням крові;
- при схильності до тромбозів;
- людям, що страждають ожирінням;
- у випадках індивідуальної непереносимості продукту.
Кукурудзу небажано вживати занадто худим людям, оскільки вона істотно знижує апетит, що може привести до ще більшого зниження маси тіла.
Не варто давати консервовані зерна маленьким дітям (до двох-трьох років).
Кукурудза містить велику кількість вуглеводів, а жири практично повністю відсутні. Надмірне вживання вуглеводів в консервованій кукурудзі може завдати шкоди і привести до проблем зі здоров’ям.
Особливості та норми вживання
Ідеальний час для вживання маїсу – перша половина дня. Це продукт з високим вмістом повільних вуглеводів. Зерна качана будуть заряджати енергією цілий день.
Консервована кукурудза вже готова до вживання. Її можна промити під водою, а потім готувати з неї. Можна просто зливати рідину заливки і їсти без промивання зерна. Все залежить від індивідуальних уподобань.
Добова норма консервованої кукурудзи залежить від багатьох показників (віку, стану здоров’я тощо).
Рекомендується з’їдати не більше 100 грамів на день. Раціон слід чергувати, вживаючи кукурудзу кілька разів на тиждень.
Консервована кукурудза в кулінарії
Маїс з давніх часів займає своє місце на обідньому столі. Сьогодні його додають у салати, перші і другі страви, використовують в якості самостійного гарніру.
Консервована кукурудза поєднується з м’ясом і рибою, додає пікантність овочевим сумішам. Зерна додають в різні соуси (і гострі, і солодкі).
Психологи впевнені, що страви, прикрашені кукурудзою, допомагають боротися з депресією і підвищують настрій. Секрет у її яскравому жовтому кольорі, який символізує радість, сонце і життєву енергію.
З маїсу можна приготувати багато смачних страв.
Оригінальною прикрасою столу буде вітамінний салат. Візьміть банку маїсу, змішайте зерна з порізаним болгарським перцем (досить 1 штуки).
Додайте два помідори та один червоний лук, попередньо порізавши їх кубиками.
Накриште зелень, перемішайте всі інгредієнти. Заправте салат парою ложок оливкової олії, додайте трохи соку лимона. Яскравий і корисний салат у вас на столі.
Смачний салат з сиру і кукурудзи. Візьміть банку консервованого маїсу. Зваріть три курячих яйця, будуть потрібні тільки білки. Дрібно поріжте їх.
Натріть на тертці 100 грамів твердого сиру (найкраще підійде “Пармезан”). Перемішайте салат, заправте майонезом або сметанно-гірчичним соусом.
Закуска буде ефектно виглядати, якщо подати її на великому аркуші салату.
Консервована кукурудза в дієтології
Незважаючи на високу калорійність солодкої консервованої кукурудзи, в невеликій кількості її використовують в дієтах. Кукурудза включає «повільні вуглеводи», які забезпечують організм енергією. Ті, що худнуть, можуть замінити будь-який гарнір невеликою кількістю злаку.
Під час дієти організм знаходиться в стресовому стані, тому необхідно постійно поповнювати його вітамінами. Маїс відмінно підходить для цієї ролі.
Головне, при схудненні не варто вживати кукурудзу в великих кількостях, оскільки це може привести до набору зайвих кілограмів. Підхід до будь-якої дієти має бути комплексним.
Це все про користь і шкоду солодкої консервованої кукурудзи для здоров’я людини, що ми хотіли б вам розповісти.
Маїс – корисний і смачний продукт. Він зайняв міцне місце в кулінарії. Кукурудзу використовують як у свіжому, так і в консервованому вигляді. Її варять, сушать, зерна дроблять, отримуючи з них відмінну кукурудзяну крупу.
Незважаючи на консервацію, маїс зберігає більшість корисних елементів. Продукт підвищує імунітет, корисний при ряді захворювань. Але перед його регулярним застосуванням варто ознайомитися з протипоказаннями.
Чим корисна консервована кукурудза: користь і шкода для організму
Кукурудза належить до поширених і водночас дуже корисних злаків. З’явилася культура в Західній півкулі дуже давно, за часів ацтеків, а на Європейському континенті стала доступною після відкриття Америки.
Продукт широко використовують для консервації.
Для цього беруть качани солодкої кукурудзи жовтого кольору. Після збору врожаю її миють і бланшують, зрізають зерна. Їх перебирають, відбраковуючи темні і плямисті.
Відібрані зерна миють, засипають у банки, готують заливку з цукру, солі та води і заливають зерновий напівфабрикат.
Що собою являє готова консервована кукурудза, яка її користь і шкода, описано в даній статті.
Склад
Консервована кукурудза зберігає користь свіжого продукту
Кукурудза багата корисними речовинами, однак чи є вітаміни в консервованому продукті? При консервації хоч частина елементів і втрачається, але харчова цінність залишається дуже високою. Крім того, вміст натрію, навпаки, значно збільшується. Отже, який хімічний склад продукту, скільки вуглеводів, білків, жирів, скільки цукру і калорій в консервованій кукурудзі? Розберемо ці питання докладніше.
При виготовленні до кукурудзи додається лише вода, цукор і сіль. Якщо є додаткові інгредієнти, то від покупки такого товару краще відмовитися. Які вітаміни містяться в консервованій кукурудзі?
У ній присутні такі з’єднання:
- вітамін С для зміцнення імунної системи;
- вітамін Е для поліпшення шкіри, зростання нігтів і волосся, запобігання розвитку склерозу;
- вітаміни групи В, необхідні для оптимального обміну речовин;
- бета-каротин для поліпшення зору, попередження інфекцій і раку;
- мікроелементи, такі як фосфор, магній, цинк, залізо, марганець, кальцій;
- моносахариди і дисахариди;
- амінокислоти триптофан і лізин.
Енергетична цінність будь-якого продукту вимірюється вмістом в ньому калорій. Калорійна чи кукурудза консервована? Показник кілька варіюється, так як у природному сировині постійно змінюється вміст цукру.
Зазвичай консервована кукурудза має калорійність на рівні 58 ккал в 100 грамах продукту від виробників. При цьому білки складають 2,2 грами на 100 (8%), вуглеводи – 11,2 грами (75%), а жири – 0,4 грама (1%).
Чим корисна?
Встановити, чи корисна консервована кукурудза, допоможе вивчення складу маїсових зерен. Користь консервованої кукурудзи для організму обумовлена перш за все великим вмістом вітамінів і мікроелементів.
Це сприятливо впливає на імунну, ендокринну, серцево-судинну системи, на роботу органів шлунково-кишкового тракту:
- Продукт сприяє безперебійній роботі серця за рахунок вмісту в ньому магнію. Кукурудза допомагає при гіпертонії, нормалізує тиск завдяки сечогінній і жовчогінній дії;
- За допомогою зерен маїсу також можна впоратися з набряком;
- Корисні властивості консервованої кукурудзи знаходять своє застосування при цукровому діабеті. Рівень цукру нормалізується в результаті вживання продукту. Однак попередньо необхідно обговорити свій раціон з лікарем, оскільки через високий глікемічний індекс потрібно знати обсяг порції і частоту введення в меню кукурудзи;
- При включенні в раціон страв з кукурудзи відбувається зниження вмісту холестерину в організмі, поліпшується робота шлунково-кишкового тракту;
- Цей продукт здатний легко впоратися з здуттям живота, покращує процеси метаболізму, роботу печінки;
- Позитивний ефект спостерігається у людей, які страждають на пієлонефрит, недокрів’ям;
- Консервована кукурудза нормалізує діяльність нервової системи, благотворно впливає при розумовому перенапруженні, нервовому виснаженні.
Користь для жінок і чоловіків
Чи є користь в консервованій кукурудзі безпосередньо для жіночого здоров’я? Позитивний ефект помітний при менструації і клімаксі. Вживання таких зерен сприяє зниженню болючих відчуттів.
І чоловіки, і жінки часто піддаються стресам через сучасного ритму життя. Продукт справляється і з цим завданням. За рахунок збільшення вмісту в крові магнію підвищується імунітет і зміцнює серцево-судинна система.
В результаті і нервова система налагоджує свою роботу.
Чи можна дітям даний продукт?
Кукурудзу можна давати дітям не раніше двох-трьох років. Перед його введенням в раціон слід проконсультуватися з педіатром.
Якщо після застосування не виникло ніяких сторонніх реакцій, дитині і далі можна вживати консервовану кукурудзу.
Основна користь для дітей полягає в заряді енергією, оскільки продукт є повільним вуглеводом. Перевагою є і солодкий смак, завдяки якому діти із задоволенням вживають кукурудзу.
Чи можна при ГВ і вагітності?
Часто у майбутніх мам виникає питання, чи можна вагітним консервовану кукурудзу. Маїс дуже корисний, і при відсутності протипоказань може бути присутнім у харчуванні майбутньої мами. Консервована кукурудза при вагітності добре допомагає впоратися з набряком, просто незамінна при нудоті і токсикозі, має тонізуючий ефект при швидкій стомлюваності в даному положенні.
Чи можна їсти цей продукт мамі, що годує? Консервована кукурудза при грудному вигодовуванні цілком можлива в раціоні, однак, вводити її потрібно поступово і дивитися за реакцією дитини.
Бажано вживати злак після досягнення дитиною шестимісячного віку, так як його організму складно справлятися з впливом великої кількості клітковини, що передається за допомогою грудного молока.
Матері піврічного малюка консервовану кукурудзу не тільки можна їсти при грудному вигодовуванні, але й потрібно, оскільки вона покращує якість молока і лактацію.
Чи можна людям похилого віку?
Задаються питанням, чи не шкідлива кукурудза в консервах, і люди похилого віку. У зернах міститься вітамін Е, за рахунок якого можна попередити розвиток склерозу.
Також у злаку багато фосфору, корисного при ревматизмі і остеопорозі, які часто зустрічаються в літньому віці.
Позитивний ефект помітний і для поліпшення травлення, але потрібно знати, що продукт має проносну дію, тому потрібно вживати його в обмежених кількостях.
Особливості вживання
Рекомендовано включати в раціон консервовану кукурудзу в першій половині дня. Це пов’язано з її досить складним переварюванням і одержуваним від цієї їжі зарядом енергії на весь день.
Продукт є готовим, і їсти можна відразу після відкриття банки. Також існує безліч рецептів салатів та інших страв для застосування злаку.
Він поєднується з рибою та м’ясом, підходить до овочевих сумішей.
Користь і шкода кукурудзи в банці залежить і від частоти її вживання. Бажано її чергувати в раціоні і їсти тільки кілька разів на тиждень. Добова норма також може відрізнятися, її підбирають, спираючись на вік, особливості здоров’я та інші фактори. Зазвичай слід споживати не більше 100 грам продукту на день.
Можна приготувати консервовану кукурудзу самостійно, рецепт ви дізнаєтеся з відео:
Чи можна їсти при дієті
Методів для схуднення на сьогодні дуже багато. Не можна обійти стороною питання, товстіють чи від консервованої кукурудзи, чи можна їсти на вечерю цей продукт? Кукурудзу можна їсти на дієті, більше того, існує такий раціон, при якому цей продукт є основним для вживання. Таким способом можливо скинути близько п’яти кілограм ваги.
Консервована кукурудза при дієті не принесе шкоди, а навпаки, стане джерелом безлічі вітамінів і мікроелементів, які повинні надходити в організм. Вона легко засвоюється, швидко насичує і знижує апетит, активує обмінні процеси.
При схудненні для багатьох важливо, що за допомогою продукту легко боротися з здуттям живота.
Чи можна поправитися, якщо її їсти на ніч? Будь-яку їжу небажано вживати перед сном, а тим більше кукурудзу, яка відноситься до вуглеводів, які у вечірній час потрібно вживати вибірково.
Негативні ефекти від вживання продукту
Вживати консерви з даного злаку небажано в наступних випадках:
- при індивідуальній непереносимості;
- при схильності до тромбозів;
- при виразці шлунка;
- при високій згортанні крові;
- при ожирінні.
Продукт не можна їсти у великій кількості, оскільки солодка консервована кукурудза хоч і має невелику калорійність, але містить багато вуглеводів.
При цьому жири практично відсутні, і надмірне вживання в раціон злаку може нашкодити здоров’ю.
Підводимо підсумки
Консервована кукурудза хоч і втрачає частину вітамінів і мікроелементів, проте залишається дуже корисною. Важливим моментом є вибір якісного продукту. При покупці варто звертати увагу на дату виробництва. Свіжі злаки заготовляють в літню пору.
На банці не повинно бути вм’ятин, при пошкодженні може статися шкідлива хімічна реакція.
При відкритті зерна повинні бути яскравими і виглядати як свіжі. Термін зберігання в скляній банці довше, становить три роки, а в жерстяній – всього два роки.
Звичайна консервована кукурудза, користь і шкода
- Що собою являє консервована кукурудза, користь і шкода для організму людини цього продукту, які є у неї лікувальні властивості, це дуже цікаво для тих, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своїм здоров’ям та цікавиться народними методами лікування, в тому числі з допомогою овочів.
- Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання в наступній статті.
- Багато з нас її люблять, а ось про корисні властивості її та протипоказання знають менше.
Користь:
У яскраво-жовтих зернах із солодким, насиченим смаком вчені виявили багато біологічно активних речовин. По-перше, це вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, нікотинова, фолієва кислоти). По-друге, вітаміни К і С.
По-третє, токоферол і бета-каротин. З мінеральних сполук цього виду кукурудзи слід особливо виділити селен, фосфор, кальцій, магній і, звичайно ж, натрій.
У менших кількостях овочеве ласощі містять йод, цинк, кремній, бор, калій.
Як і в звичайній, в зернах консервованої кукурудзи присутній крохмаль. Вона багата також моно- і дисахаридами, протеїном. У несуттєвих кількостях в ній містяться поліненасичені жирні кислоти і насичені жири.
Кукурудза в консервованому вигляді використовується в дієтах, призначених для професійних спортсменів. Тут вона цінна як джерело амінокислот і рослинних білків, необхідних для підтримки фізичної форми.
Найціннішим продуктом кукурудзяні зерна є і для харчування людей, хворих на цукровий діабет, тому що мають властивість регулювати рівень цукру в крові. У свою чергу, насичені кислоти, що входять до складу цих злаків, знижують рівень холестерину, надлишки якого негативно впливають на роботу серцево-судинної системи.
Фахівці помітили сприятливий вплив цього продукту на роботу шлунково-кишкового тракту. Скажімо, невеликою кількістю продукту можна зняти симптоми здуття живота. Рослинні волокна покращують роботу печінки і процес метаболізму. Корисна кукурудза також для алергіків, при недокрів’ї і анорексії.
Кукурудза сприяє схудненню. Калорійність кукурудзи, приготовленої у вигляді консервів, невелика. Справа в тому, що якщо будь-який харчовий продукт додавати до готового раціону – тоді він додасть калорій, а якщо його використовувати як заміну іншим продуктам – тоді навпаки, він допоможе скинути вагу. Тільки не намагайтеся їсти лише кукурудзу – харчування має бути збалансованим.
В процесі консервування кукурудза втрачає не всі свої вітаміни і мінерали. Правда, вміст окремих корисних речовин зменшується в 5-6 разів. Але зате при консервуванні в кукурудзі в рази зростає вміст натрію.
Заливку з банки з кукурудзою можете просто пити. Ніякої користі, правда, це не принесе (хоча й шкоди теж).
До речі, кукурудза з консервної банки не провокує здуття живота. Більш того, якщо людину здуває, їй навпаки – корисно буде вживати її, щоб прибрати неприємні симптоми.
Якщо консервна банка вже відкрита, кукурудзу слід з бляшаної тари помістити в скляну. Причому бажано – у закривається кришкою – щоб не було процесів окислення. Не варто зберігати кукурудзу в холодильнику у відкритій ємності – вона «вбере» в себе всі неприємні запахи.
калорійність:
Багато з нас (особливо ті, хто бореться із зайвою вагою) стурбовані питанням: наскільки відрізняється енергетична цінність свіжих кукурудзяних качанів і консервованої кукурудзи.
Калорійність перших дорівнює приблизно 123 ккал, в той час як друга – приблизно 119 ккал.
Різниця ця обумовлена тим, що під час обробки кукурудза насичується водою, за рахунок чого кілька «розбавляється» вміст у ній білків, жирів і вуглеводів. Наприклад, у свіжій кукурудзі близько 4,1 грама білка і 2,3 грама жиру.
У кукурудзі з консервної банки, яка має меншу калорійність, їх 3,9 і 1,3 грами відповідно. Правда, в ній трохи більше вуглеводів, але дуже незначно.
Приготування в домашніх умовах:
Що потрібно:
- кукурудза – 8-10 качанів
- вода – 1 л
- цукор – 3 ст. ложки
- сіль – 1 ст. ложка
Спосіб приготування:
Кукурудзу очистити і помити. Опустити кожен качан в киплячу воду на 2 хвилини, а потім відразу ж залити холодною водою. Зерна відокремити і помити в холодній кип’яченій воді. Опустити їх в киплячу воду на 2-3 хвилини.
Півлітрові банки і кришки простерилізувати 15 хвилин. Потім наповнити їх на 2/3 бланшованими зернами кукурудзи. У воду всипати сіль і цукор. Поставити каструльку з водою на вогонь і довести рідину до кипіння.
Залити маринадом кукурудзу і накрити кришками. Стерилізувати банки з кукурудзою в киплячій воді приблизно 3,5 години. Після цього банки відразу ж закатати. Перевернути банки догори дном і залишити до повного охолодження.
За бажанням кукурудзу можна консервувати цілими качанами, але не відділяти зерна.
шкода:
Шкода кукурудза може заподіяти тим, хто схильний до тромбозів; протипоказана вона і при надмірній згортальності крові. Кукурудза зменшує апетит, тому не рекомендована при малій масі тіла. Зловживання цим продуктом може викликати загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.