Пророщений овес: користь і шкода, властивості, як вживати
Серед елементів здорового харчування давно відомий своєю біологічною цінністю пророщений овес. Корисною складовою ця рослина не поступається вівсяному зерну. Вегетаріанці та прихильники здорового способу життя включають пророщений злак у звичайне меню як смачну та корисну добавку протягом року. Не дарма його називають одним із компонентів «живої їжі».
Користь зелених паростків для організму
Сучасники давно рекомендують включати в раціон пророщений овес, користь і шкода якого вже не викликають розбіжностей ні медиків, ні дієтологів. Причина цього полягає в незаперечних на сьогоднішній день оздоровчих характеристиках цілющої вівсяної трави. А саме:
- У вівсяних паростках міститься багатий склад вітамінів (А, В, РР, К і Е). Завдяки йому організм зміцнює свої захисні властивості – імунітет. Вітамін А активізує зорову функцію, покращуючи захист очного яблука від впливу ультрафіолету, Е і К – покращують стан шкірних покривів і волосся. Вітамін РР допомагає стабілізувати окислювально-відновні процеси в організмі, регулює кислотно-лужний баланс.
- Паростки багаті за своєю енергетичною цінністю та БЖУ практично не містять глютену. У них його набагато менше, ніж у цілісному зерні.
- У процесі проростання крохмаль, що міститься в зерні, перетворюється на вуглевод, який знижує відкладення цукру в крові.
- Проростки мають великий показник кремнію в складі, який впливає на еластичність суглобів і м’язів.
- Тіреостатіни в пророслому зерні покращують стан щитовидної залози.
- Харчові волокна допомагають нормалізувати перистальтику кишечника. Вони сприяють швидкій абсорбції та виведенню токсичних речовин, шкідливих накопичень.
- Амінокислоти позитивно впливають на метаболізм, допомагають нейтралізувати шкідливі холестеринові відкладення і не дозволяють їм зашлакованим судинам.
- Проростки є активними антиоксидантами, що гальмують процеси старіння в організмі. Вони мають протипухлинні властивості і запобігають розвитку онкологічних захворювань.
- Овес, багатий мікро- і макроелементами, допомагає посилити регенеруючі властивості організму. З цієї причини його радять вживати в післяопераційний період, при травмах та порізах.
- Ця добавка до раціону допомагає налагодити психо-емоційний стан, поліпшити роботу головного мозку, очистити кровоносні судини від холестеринових відкладень. Вони допомагають швидкому відновленню при хворобі Паркінсона і розсіяному склерозі.
- Пророщування значно знижує згубний вплив фітинової кислоти, що перешкоджає засвоєнню корисних мінералів у ШКТ організму.
Правильне пророщування
Щоб отримати максимальну користь, потрібно знати, як правильно проростити овес:
- В аптеці або спеціальному магазині слід придбати голозернистий овес для пророщування.
- Зерна перебрати, погані й чорні видалити.
- Залити водою. Ті, які спливуть, видалити, оскільки вони порожні і не будуть корисні.
- Якщо зерно не куплене, а домашнє, його можна просто продезінфікувати, заливши розчином слабкої марганцівки на 3-4 хвилини, потім прополоскати холодною водою.
- На плоску тарілку розкласти марлю, складену в 2-3 шари. Потрібно, щоб на одній частині лежали зернятка, а інша накривалася.
- Марлевий настил залити водою кімнатної температури, щоб покрилося вміст, і залишити на 12 годин в темному теплому місці. Рідину додавати в міру висихання.
- Якщо сировина здорове, перші паростки 1-3 мм з’являться вже на другий-третій день.
- Готові паростки добре промити до стану чистої води і їх можна вживати в їжу.
Заборони:
- Якщо протягом 36 годин зерно не розкрилося і не з’явився паросток, необхідно його замінити на інше.
- Не варто збільшувати терміни зростання, оскільки зерно буде гірким і жорстким.
- Не можна використовувати в роботі алюмінієву тару.
- Корисним цей продукт може бути тільки за умови його екологічної чистоти. Купуючи його, слід уточнити умови його вирощування на предмет використання ядохімікатів та інших сполук у якості добрива та захисту рослин від шкідників. Категорично заборонено використовувати зерна, які зазнали хімічної обробки поверхні.
- Не збільшувати терміни зберігання, оскільки в продукті почнуть розвиватися небезпечні мікроорганізми.
- Паростки повинні мати молочно-горіховий смак і хорошу соковитість.
З чим і як їдять
Важливим у процесі оздоровлення є правильність поєднання цього продукту з іншими. Тому те, як вживати пророщене зерно вівса, з якими продуктами поєднувати і якій обробці піддавати – дуже важливі питання, які потребують ознайомлення.
Даний продукт можна поєднувати з іншими злаковими або бобовими. Включення проростків у меню має бути поступовим. Починати потрібно з 1-2 ч. л., додаючи в йогурти, мюслі, салати, каші. В кінцевому підсумку, необхідно прийти до показника 3-4 ст. л. за прийом.
Необхідно добре пережувати, запиваючи чаєм, негазованою водою або соком.
Хороший ефект для поліпшення роботи організму дає вживання відразу декількох видів пророслих зерен. Наприклад, гречки, пшениці та вівса тощо.
Ні в якому разі не піддавати тепловій обробці! Під час варіння цінний вітамінно-мінеральний склад руйнується, і кінцевий продукт втрачає свою цінність. В гарячі страви додавати можна тільки коли вони викладені в тарілку і злегка охолоджені.
Пророслий зерно – частіше ранковий елемент живлення.
При його вживанні ввечері можуть відбутися непередбачені реакції в організмі через сечогінний і стимулюючий ефект.
Готові проростки зберігаються в холодильнику максимально протягом 5 днів у скляній ємності під нещільно прилягаючою кришкою.
Пророщування для тих, що худнуть
Хороші результати отримали ті, хто використовував пророщене зерно для схуднення. Як правило, причиною патологічного набору ваги є неправильний обмін речовин, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
Щоб нормалізувати засвоюваність їжі, необхідно налагодити роботу травного тракту, активізувати його здатність самоочищення від шкідливого холестерину і продуктів переробки. Допоможуть у цьому амінокислоти, які містяться в вівсяних паростках.
Вони здатні розщеплювати жири й не дозволять шкідливому холестерину відкладатися в організмі. Клітковина (харчові волокна) допомагає позбутися від запорів і виводить непотрібні відкладення, не давши їм перетворитися на накопичений жир.
Тільки нормалізувавши ці процеси, можна підготувати тіло до корекції.
Додаючи по 1-2 ст. л. паростків на сніданок у будь-яке низькокалорійне блюдо протягом 3-4 тижнів, можна помітити, як налагоджується стілець, відповідно до нормалізуються процеси травлення.
Ефективніше перетворення тіла настає, якщо в комплексі з прийомом пророщеного злаку проводяться інші коригувальні заходи:
- фізичні вправи;
- відмова від висококалорійної їжі;
- в меню додавати більше овочів і фруктів, багатих на клітковину;
- нормалізація режиму сну і відпочинку;
- правильно встановлений питний режим (1,5 л води в день);
- відмова від їжі перед сном;
- хобі, що відволікає від бажання смачно перекусити.
Напої з паростків
Не менш корисні і напої з пророщеного живого вівса. Одним з таких є оздоровчий вівсяний коктейль:
- У методику приготування допускається брати тільки паростки не більше 5 мм.
- Готові екземпляри паростків перебрати, відкинути нежиттєздатні, тобто ті, які не пробилися.
- Подрібнити сировину з водою в блендері.
- Отриманий склад процідити.
- Залишився шрот залити в пропорції 1 стакан на 1 літр води і прокип’ятити 2 години.
- Процідити.
- Ці два напої можна пити окремо або змішати в однаковій пропорції.
- Пити свіжоприготований коктейль перед їжею за 20 хвилин.
Перед тим, як включити цю цілющу біодобавку в меню, необхідно проконсультуватися з дієтологом або лікарем. Існує ряд протипоказань, які лікар визначить для кожного окремо.
Корисні властивості проростків вівса
Проростки вівса здатні швидко оздоровити мікрофлору кишечника при дисбактеріозі, захистити клітини від вільних радикалів. Вони містять вітамінів і мінералів більше, ніж свіжа зелень. Цей тип продуктів називають «живою їжею» через високу біологічну активність і здатність насичувати клітини необхідними речовинами.
Дуже багато корисних складових є в зернах вівса, а в проростках їх в кілька разів більше. Амінокислоти, вуглеводи і жири в паростках містяться вже в переробленій формі, тому легко засвоюються клітинами організму.
Гострики, лямблії, солітер, гельмінти, стрічковий черв’як …
Список можна продовжувати ще довго, але як довго ви збираєтеся терпіти паразитів в своєму організмі? Паразити – основна причина більшості захворювань, починаючи від проблем зі шкірою і закінчуючи раковими пухлинами. Але експерти запевняють, що очистити свій організм навіть в домашніх умовах легко, потрібно просто пити …
Читати далі ”
Свіжі паростки вівса добре впливають на здоров’я людини. Завдяки їх корисним властивостям поліпшується обмін речовин, подовжується молодість, зміцнюється імунітет, організм відновлюється після навантажень і поповнюється вітамінами і мінералами. Дізнаємося, як проростити овес, з якою їжею вжити, кому він корисний, а кому протипоказаний.
Які важливі елементи є в вівсяних проростках?
Росток містить велику кількість вітамінів і мінералів, які організм легко засвоює. Розглянемо, якими корисними речовинами мають паростки вівса і для чого вони потрібні людині.
Магній бере участь у побудові нервових клітин, клітин мозку і серця, добре впливає на здатність м’язів розслаблятися.
Нормалізує вуглеводно-ліпідний обмін, рятує від безсоння і тривоги, діє проти аритмії, стенокардії, порушення серцевого ритму.
Цинк усуває запалення, загоює виразки, стимулює виробництво імунних клітин, перешкоджає надмірному утворенню жиру в організмі, добре впливає на репродуктивну систему.
Пророщений овес – користь:
- в 100 грамів паростків міститься 60% добової норми заліза;
- до складу входять вітаміни А, В, С, Е, К;
- пророщений овес багатий міддю, кобальтом, селеном, кремнієм, амінокислотами, жирними кислотами.
У паростках також є велика кількість марганцю, який нормалізує рівень цукру в крові, є антиоксидантом, регулює кислотно-лужний обмін в організмі, перешкоджає старінню, активізує жировий обмін.
Клітковина стимулює перистальтику кишечника, збирає на себе шлаки і токсини, виводить нерастворені відходи від продуктів і ліків, зменшує кількість холестерину, перешкоджає всмоктуванню зайвих жирів, звільняє печінку і нирки від перевантаження. Всі ці компоненти дарують заряд енергії, підвищують здатність до запам’ятовування, знімають нервову напругу, покращують рефлекси, очищають організм від шкідливих накопичень.
Лікування захворювань проростками вівса і протипоказання до застосування
Паростки вівса мають лікувальну дію завдяки своїй біологічній активності.
Під час пророщування овес не витрачає сили на те, щоб пробитися крізь товстий шар землі до сонця. Якщо паростки вчасно вжити, то весь свій запас корисних речовин вони віддадуть людині.
Чим корисний пророщений овес, при яких захворюваннях допомагає:
- під час відновлення після важких навантажень і терапії;
- при туберкульозі;
- при захворюваннях печінки, гепатиті;
- при дисбактеріозі;
- при порушенні роботи щитовидної залози;
- при травних проблемах;
- для зміцнення імунітету;
- для профілактики тромбозу;
- для схуднення, зниження цукру в крові;
- під час клімаксу у жінок, проти запалення простати у чоловіків;
- для поновлення складу крові;
- для поліпшення стану шкіри.
Вживання проростків корисно під час розумових і фізичних навантажень, після перенесених хвороб, для підтримки здоров’я. Речовини в проростках знаходяться в формі, яку організм дуже легко засвоює, не витрачаючи на травлення ферменти і енергію.
Пророслий овес не рекомендований при алергії на паростки або непереносимості глютену. Шкоду можуть принести зерна, які були оброблені хімічними речовинами. Проростки не рекомендовані дітям до 12 років через великий вміст фітинової кислоти, яка вимиває з організму кальцій. Не рекомендовані проростки людям з нирковою недостатністю та захворюваннями жовчного міхура.
Як правильно проростити овес?
Пророщувати найкраще голозернистий овес, щоб не виникало труднощів з шкіркою насіння під час їжі, такі насіння продаються в аптеках. Перед пророщуванням потрібно перевірити якість зерна, для цього овес заливається водою. Гарне сировина відразу ж спливає, а обтяжені шкідливими хімікатами залишаються на дні.
Промиваємо зерно холодною водою, викладаємо в глибоку ємність, скляну або пластикову, заливаємо водою і залишаємо на 8 – 12 годин. Після цього зливаємо воду, промиваємо зерно, залишаємо його в ємності, накриваємо марлею.
Таким чином, забезпечуємо зерну вологе повітряне середовище, в якій через 12 годин з’являються паростки, готові до вживання. Загалом, зернам, щоб прорости, буде потрібно приблизно 24 години. Коли паростки досягнуть 2-3 мм, їх можна використовувати в їжу.
Не підходять для їжі ті зерна, які протягом 2-х днів не проросли.
Свіжі паростки найкраще з’їсти протягом 1-2 днів, поки в них не розвинулися небезпечні мікроорганізми.
Пророщені зерна вівса можна зберігати 5 днів на верхній полиці холодильника в скляному посуді з нещільно закритою кришкою. Рекомендована температура зберігання коливається від +2 до +5.
Перед вживанням проростки кожного разу промиваються, для того, щоб прибрати залишки виділяються ними речовин.
Як вживати паростки?
Вживати паростки потрібно в сирому вигляді, тому що при кулінарній обробці вони втрачають свою харчову цінність. Не потрібно їх подрібнювати в блендері або м’ясорубці, щоб уникнути їх окислення.
Якщо ви вирішили вперше спробувати пророщений овес, тоді привчайте себе до цієї страви поступово. Додавайте 1 або 2 чайні ложки паростків в салати або каші.
Протягом 2-3 місяців доведіть кількість вживання до 3-4 чайних ложок, що дорівнює приблизно 60 грамам.
Проростки вівса на сніданок
Як вживати: додавати в їжу паростки найкраще під час сніданку, оскільки вони мають стимулюючий ефект і дають багато енергії. Їсти паростки після обіду рекомендується лише тим, хто веде активний спосіб життя у другій половині дня або працює в нічну зміну. Для дорослих людей допустима добова норма вживання – від 10 до 15 паростків.
Про апельсинову кірку і її корисні властивості
Рецепти приготування страв з проростків
Щоб позбутися неприємного запаху, паростки потрібно добре промити. Для покращення смаку можна додавати мед і кілька крапель лимона. Для очищення організму готується відвар з вівсяних паростків.
Візьміть 200 грам промитих паростків, залийте 2-ма літрами гарячої води, наполягайте в термосі 5 годин. Вживайте цей відвар теплим невеликими порціями протягом дня.
Пити відвар слід протягом 2-3 місяців, покращення стану здоров’я спостерігається з другого тижня застосування.
Для приготування киселю необхідно подрібнити паростки, прокип’ятити їх протягом 4-х хвилин, дати настоятися 30 хвилин, а потім випити. Застосовувати протягом одного місяця для стабілізації цукру в крові. Постійне вживання паростків, відварів і киселю допоможе запобігти частим простудним захворюванням, покращить стан шкіри, нормалізує обмін речовин, підвищить розумову і фізичну активність.
Відео по темі:
Пророщений овес: корисні властивості та протипоказання
Коріння і супліддя
Вживання в їжу пророщених злаків останнім часом стає все більш популярним. Особливо корисні для здоров’я людини проростки вівса.
При дисбактеріозі така їжа оздоровлює мікрофлору кишечника, виводить з організму вільні радикали. У пророщеному вівсі вміст вітамінів і корисних мінералів перевищує їх кількість у свіжій зелені.
За свої корисні якості та оздоровчий вплив на організм їх називають «живою їжею».
Овес – це однорічна культурна рослина, що виростає у висоту до півметра. Коренева система вівса складається з придаткового коріння.
Стебло прямостояче з щільними вузлами, на якому розташовуються шорсткі лінійні листя зеленого кольору. На верхівці стебла знаходиться волотисте суцвіття з дрібних квіток обох статей.
Плід вівса є невеликою зернівкою, оточеною з усіх боків щільними лусочками.
Період цвітіння рослини припадає на червень-липень. Пора дозрівання наступає на початку осені. Овес вирощується в основному на території європейських країн. Дуже рідко ця рослина зустрічається в дикому вигляді.
Найбільш активна фаза життєвого циклу зерен вівса настає під час їх проростання. У цей момент в зернах накопичується максимальна кількість енергії, що і пояснює корисні властивості проростків.
Всі цінні речовини, зібрані всередині зерна в цей період, використовуються на розвиток молодих паростків, під час якого відбувається ферментація білків і вуглеводів, що покращує доступ до живильних елементів.
Пророщені зерна мають найбільшу поживну цінність, забезпечують організм людини легкозасвоюваними мінералами, білками і вітамінами, створюючи повноцінну альтернативу тваринному білку. У складі вівсяних проростків безліч корисних речовин:
- рослинні харчові волокна;
- вітаміни;
- макро- і мікроелементи;
- амінокислоти;
- антиоксиданти;
- ферменти.
Завдяки багатому складу цінних речовин вживання проростків в якості їжі приносить здоров’ю багато користі:
- підсилює імунітет;
- нормалізує роботу серця і судин, виводить шкідливий холестерин;
- покращує стан кровоносної системи, нормалізує артеріальний тиск;
- нормалізує травлення і дозволяє знизити вагу;
- активізує метаболізм і нормалізує гормональний фон;
- виводить з організму продукти розпаду і токсини.
Вживати в їжу цей продукт рекомендується при таких захворюваннях, як гіпертонія та атеросклероз, для нормалізації травлення і зниження зайвої ваги, при частих простудних захворюваннях, для якнайшвидшого відновлення після важких захворювань, курсів хіміотерапії та лікування антибіотиками. Результати вживання в їжу паростків не змусять себе чекати і проявляться вже через два тижні.
Пророщування зерен вівса в домашніх умовах не представляє складнощів. Для отримання проростків овес необхідно купувати в аптеках або в спеціалізованих магазинах, які торгують натуральними продуктами. Краще вибирати «голозернистий» продукт, зерна якого не захищені шкіркою, щоб під час їжі не виникало складнощів.
Куплений овес перед пророщуванням необхідно знезаразити:
- Залити зерна водою і відбракувати ті, що плавають на поверхні, оскільки вони не життєздатні.
- Решту замочити в слабкому розчині марганцівки на 3-4 хвилини.
- Прополоскати у проточній воді.
Проростки вівса
Найпростіший спосіб отримати вівсяні проростки – це залити знезаражені зерна великою кількістю води на 12 годин. Потім воду злити, а набряклі зерна залишити в скляній банці і накрити її марлею. У вологому повітряному середовищі паростки з’являться протягом 12 годин. Коли їх довжина досягне 2-3 мм, проростки можна буде вживати в їжу.
Якщо зерна не проросли протягом трьох днів, значить, вони зіпсовані, і їх потрібно викинути, оскільки паростки з них вже не з’являться.
Вівсяні проростки необхідно з’їсти протягом одного-двох днів, поки в них не розвинулися небезпечні мікроорганізми. Готовий продукт можна прибрати в холодильник, що продовжить термін його придатності до п’яти днів. При цьому проростки повинні знаходитися в скляній ємності з нещільно закритою кришкою. Перед їжею такі паростки необхідно обов’язково промивати.
Лікарі рекомендують вживати пророщені насіння в їжу в сирому вигляді, оскільки їх термічна обробка руйнує корисні речовини, і вони втрачають свою харчову цінність. Щоб запобігти окисленню, необхідно відмовитися від подрібнення зерен у блендері або м’ясорубці.
Якщо раніше проростки в їжу не вживалися, їх потрібно вводити в меню поступово. Для початку достатньо додати 1 ч. л. продукту в кашу або салат. Поступово кількість пророщеного вівса необхідно довести до 3-4 ч. л., що дорівнює близько 60 г.
Добова норма вівсяних проростків не повинна перевищувати 100 г.
Оскільки паростки вівса володіють стимулюючим ефектом і дають великий заряд енергії, найкращим часом для їх вживання є сніданок. Після обіду приймати таку їжу дозволяється лише в тому випадку, якщо людина веде активний спосіб життя у другій половині дня або працює в нічну зміну.
Рецепти страв з проростками:
Назва | Рецепт приготування |
![]() |
|
![]() |
Кисіль корисний при цукровому діабеті. Для його отримання необхідно подрібнити паростки, залити їх гарячою водою і прокип’ятити протягом 3-4 хвилин. Потім відвар залишають настоятися протягом півгодини і п’ють у теплому вигляді. |
Вживання помірної кількості проростків безпечне для здоров’я людини і не завдає шкоди, але для повної впевненості рекомендується попередньо проконсультуватися з лікарем. Протипоказанням до вживання пророщеного вівса можуть стати:
- алергія на глютен;
- виразкова хвороба шлунка;
- гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення.
Не рекомендується давати проростки дітям, які не досягли дванадцятирічного віку, оскільки це провокує посилене виведення кальцію з організму і шкодить нормальному формуванню кісток. З обережністю слід вживати цей продукт людям з нирковою недостатністю та хворобами жовчного міхура.
Джерело: Посилання видалено
Пророщений овес, користь і шкода для здоров’я людини
Навіщо потрібен пророщений овес, користь і шкода для здоров’я людини пророщених зерен вівса, які є у нього лікувальні властивості, все це дуже цікавить тих, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своїм здоров’ям і цікавиться народними методами лікування, в тому числі і за допомогою овочів і злаків. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання в наступній статті.
Так ось:
Овес – культурна рослина родини злакових, представлене стеблом, висотою від 50 до 100 см, на кінці якого розташовуються колосся. На колосках може перебувати від 2 до 4 квіток.
На квітконосах розташовуються колоски, що утворюють мітлу. Для рослини характерні лінійні і плоскі листя.
Зерна вівса або зернівки покриті лусочками, які з ними не зростаються, саме цим овес відрізняється від жита, ячменю і пшениці. Цвіте овес з червня по серпень.
Овес дуже корисний для людини. Так як він досить широко використовується в медицині, кожна його частина має певне аптечне назва: плоди вівса – Avenae fructus (раніше Fructus Avenae), трава вівса – Avenae herba (раніше Herba Avenae), зелений овес – Avenae herba recens (раніше Herba Avenae recens ), вівсяна солома – Avenae stramentum (раніше Stramentum Avenae).
У чому ж полягає користь цього нехитрого рослини? Вся справа в його «багатстві». У ньому містяться необхідні людині мікроелементи, вітаміни і безліч інших корисних сполук.
Де і як використовується овес? Його використовують в їжу навіть без особливих намірів. Наприклад, він – невід’ємна частина британської кухні. Крім того, відомі його дієтичні якості. Але все ж особливу увагу хотілося б приділити його корисним властивостям.
Доведено, що вівсяні пластівці та інші вироби з вівса незамінні при порушеннях харчування. Спиртові екстракти з вівса роблять виражений заспокійливий ефект.
Вівсяні киселі використовують як обволікаючий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, що супроводжуються діареєю.
Що ж стосується відварів і настоянок за участю вівса (будь-якої його частини) – народна медицина накопичила їх безліч. Вони застосовуються для лікування як вище перерахованих захворювань, так і захворювань жовчного міхура, печінки, серця, легенів та ін.
Корисні властивості пророщеного вівса:
Про цілющі властивості пророщених зерен відомо дуже давно. Ще 5000 років тому китайці регулярно вживали в їжу паростки бобів.
Але все ж, найбільшого поширення пророщені зерна отримали в XX столітті, коли швейцарський дієтолог К. Шмідт висунув теорію про «омолоджуючих силах» цього продукту. Пізніше пророслі злаки і бобові стали включати в найрізноманітніші дієти і системи харчування.
Пророщені зерна жита, ячменю, пшениці і вівса є цінним джерелом білків, вуглеводів, фосфору, калію, магнію, марганцю, кальцію, цинку, заліза, селену, міді, ванадію та інші, а також ряду вітамінів групи В, Е, F, біотину.
Ці речовини необхідні для нормальної роботи мозку і серця, полегшують наслідки стресів, уповільнюють процес старіння, покращують стан шкіри і волосся.
Особливо необхідні пророщені зерна дітям, літнім людям, вагітним і годуючим жінкам, людям інтенсивного розумового і фізичного праці.
Чим же пророщені зерна відрізняються від звичайних? Все дуже просто. В процесі проростання насіння відбуваються значні зміни в їх складі. Кількість корисних речовин в них збільшується в 2-4 рази в порівнянні з вихідним сухим зерном.
У ньому все «сплячі» речовини активізуються, щоб дати силу молодому проростку. Цією силою цілком можемо скористатися і ми.
Найголовніше, що таке значне збагачення корисними речовинами протягом короткого часу (1-2 діб) проростання насіння відбувається виключно за рахунок сил природи, без додавання будь-яких хімічних речовин, тому проростки є натуральним, природним продуктом.
Крім того, всі корисні речовини знаходяться в них в природних, збалансованих кількостях і поєднаннях, причому вбудовані вони в органічну систему живої тканини, завдяки чому і їх засвоєння відбувається краще і позитивно позначається на здоров’ї людини.
Ще одним дуже важливим перевагою пророщених зерен є те, що ферменти, які утворюються в проростаючих насінні, розщеплюють складні запасні речовини: білки, жири, вуглеводи на більш прості – амінокислоти, жирні кислоти, прості цукри. Тому при використанні проростків в їжі організм людини витрачає набагато менше сил на їх перетравлення і засвоєння у порівнянні з будь-якими продуктами, отриманими з сухого зерна.
Але і це ще не все: при пророщуванні в зернах утворюється рослинний гормон ауксин. Однак деякі медики вважають, що він повністю руйнується під час перетравлення їжі і ніякого цілющого ефекту не чинить. Але все ж, висока поживна цінність пророщених зерен безперечна.
Дивно те, що в процесі росту відбувається перетворення зерен злаків і, як наслідок, синтез вітамінів. Так, наприклад, в пророщених зернах з’являється вітамін С, відсутній в звичайному зерні. Фітати – речовини, що містяться в цілісному зерні, перешкоджають всмоктуванню кальцію і магнію. А в пророщених зернах відбувається руйнування фитатів.
І, нарешті, пророщені зерна є цінними джерелами легкозасвоюваних цукрів і клітковини.
При регулярному вживанні пророщених зерен в їжу під впливом різних корисних для людини речовин, а також енергії проростаючого насіння відбувається оздоровлення всього організму, а також позбавлення від багатьох недуг.
Введення проростків в харчування людини стимулює обмін речовин і кровотворення, підвищує опірність і імунітет, компенсує вітамінну і мінеральну недостатність, сприяє очищенню організму від шлаків і інтенсивному травленню, нормалізує кислотно-лужний баланс, нормалізує статеву функцію.
Пророщені зерна вівса є потужним стимулятором життєдіяльності організму.
Вони регулюють і відновлюють всі життєво важливі процеси в організмі в будь-якому віці, забезпечують нормальний обмін речовин і повноцінну роботу нервової системи; покращують травлення, лікують шкірні захворювання, виразку шлунка; підвищують працездатність і поліпшують самопочуття, відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густоту волосся, зміцнюють зуби. Жива енергія свіжих проростків стимулює внутрішні здатності організму до самоочищення і самовідновлення, сприяє утворенню гемоглобіну; очищає кров.
Останні дослідження показують, що пророщені зерна є профілактичним засобом для запобігання раку; вони сприяють зниженню артеріального тиску.
А японські вчені нещодавно довели, що вчасно вилікувана гіпертонія дозволяє продовжити життя на 3-5 років. Крім того, проростки сприяють виведенню з організму холестерину, а також знижують вірогідність серцевих нападів.
Крім іншого, проростки є ефективним засобом для зниження надмірної ваги.
Таким чином, пророслі зерна вівса, бобових та інших злаків можуть бути цінною добавкою до щоденного раціону. Але, ні в якому разі не можна харчуватися тільки ними. Денне споживання не повинно перевищувати половини склянки.
Крім звичайних пророщених зерен можна вживати в їжу реджевелак – напій з пророщеного зерна з великим вмістом ферментів, придатний для приготування супів, спраутс (зелені паростки), а також пластівці з пророщеного зерна.
Протипоказання:
Як правило, пророщені зерна не мають протипоказань. Але перш ніж почати приймати їх в їжу, необхідно проконсультуватися з вашим лікарем.
При деяких захворюваннях це абсолютно протипоказано! Наявність клітковини в зернах призводить до небажаних наслідків у людей, які страждають на гастрит, виразку або іншими запаленнями кишечника.
До цього списку можна додати подагру і хвороби сечовивідної системи, викликаючи сильні болі при виході каменів.
У рідкісних випадках проростки можуть викликати алергію. Непереносимість вівса зустрічається в лікарській практиці ще рідше.
Найбільшої шкоди може завдати неякісне зерно або оброблене шкідливими хімічними речовинами (іноді їх використовують для довгого зберігання). Перевірити це нескладно: якщо залити зерна водою, то все ненайкраще відразу спливуть на поверхню.
Але найголовніше протипоказання – пророщений овес і інші злаки заборонено давати дітям до 12 років. Надлишок фітінової кислоти, яка міститься в зерні, призводить до вимивання з організму кальцію, важливого елементу для росту кісток.
Як проростити овес в домашніх умовах?
Для пророщування використовуються багато видів злакових і бобових культур.
Найбільше для пророщування підходять такі продукти як: жито, овес, різні види квасолі, гречка, насіння соняшнику, редису, зерна пшениці та ін.
Спочатку зерна вівса слід промити холодною водою. При промиванні зерен можна визначити, які з них проростуть, а які ні.
Ті зерна, які спливуть на поверхню води, не проростуть.
Далі зерна потрібно висипати на скляне, фарфорове або емальоване блюдо шаром в 1 см, що забезпечить необхідні умови для рівномірного проростання зерен. Частину зерен висипають на будь-яку тканину або марлю, а іншу частину на блюдо.
Хоча принципово це значення не має. Потім зерна слід накрити тканиною і залити теплою водою до рівня верхнього шару. Періодично зерна необхідно перемішувати, щоб вони рівномірно і ефективніше проростали.
Блюдо з зернами вівса помістіть в затемнене тепле місце.
Потім слід зволожувати верхню тканину. Проростання зерен вівса до 1-3 мм (рекомендованих для вживання) відбувається приблизно за 24-48 годин в залежності від температурних умов і якості зерен.
Можна не чекати так довго і використовувати їх в їжу з трохи проклюнулися паростками або навіть просто набряклі. У будь-якому випадку проростання всіх насіння не може відбуватися одночасно, і вам напевно попадуться зерна, які ще не проклюнулися.
Їх викидати не варто, оскільки вони вже налилися соками і є повноцінним продуктом.
Пророщені зерна потрібно як слід промити під струменем води. Бажано спочатку робити це теплою, а потім холодною водою до тих пір, поки змивається вода не стане абсолютно прозорою. Цю процедуру слід проводити, щоб видалити запах, а попутно і грибкові мікроорганізми, які за час проростання напевно оселилися на вашому джерелі здоров’я.
По-іншому відбувається пророщування паростків. Для отримання зелених паростків використовують столові підноси з шаром землі. Для цього береться верхній шар землі, змішаний навпіл з торфом. На піднос висипають землю і висаджують зерна, а зверху накривають кришкою з метою збереження необхідної вологості.
Є кілька рекомендацій, про які варто пам’ятати при пророщуванні вівса.
- Зерно, що підходить для посіву, проходить обробку отрутохімікатами і не виключена наявність спор токсичних грибків. Тому для вживання в їжу необхідно купувати спеціальне зерно в аптеках або магазинах.
- На початку пророщування зерна необхідно підтримувати у вологому, але не дуже сирому стані, щоб уникнути гниття зерна. Водночас, якщо вони будуть занадто сухими – зародок в них загине.
- Не пророщуйте насіння дуже довго, інакше проростки будуть жорсткими і мати гіркуватий присмак.
- Серед деяких проростків бобових є такі, в яких містяться речовини, здатні завдати шкоди здоров’ю людини, але при кип’ятінні вони повністю руйнуються. Тому проростки соєвих бобів і гороху слід піддати бланшуванню в киплячій воді, причому недовгий час і окремо від інших продуктів. А ось проростки квасолі золотавої, сочевиці і люцерни можна їсти спокійно в сирому вигляді.
- Пророщені зерна або страви з них краще вживати свіжоприготовленими. Для того щоб зерна не лежали без діла, слід розраховувати дозу. Для однієї людини достатньо 100-150 г зерен.
- Якщо ж ви не можете вжити в їжу зерна відразу, їх можна зберігати в холодильнику до 3-4 днів. Однак бажано додати в якості консервантів мед і лимон.
- Якщо при зберіганні в холодильнику розмелені пророщені зерна потемніли (окислилися), особливо в суміші з горіхами або іншими добавками, їх вживати не можна.
- При приготуванні і зберіганні пророщеного зерна небажано використовувати алюмінієвий посуд і молоти зерна на кавомолці, оскільки це знижує цілющі властивості зерна. З цієї ж причини не слід обливати зерно крутим окропом.
Як вживати пророщений овес?
Найпростіший спосіб використання пророщених зерен будь-яких злакових культур – вимити їх, проростити, подрібнити до утворення кашки, покласти в марлевий мішечок і прикладати до хворих місць. У домашніх умовах можна готувати з пророщених зерен і зелених паростків найрізноманітніші лікарські засоби, спектр дії яких дуже різноманітний.
Настоянка з пророщених зерен:
Потрібно: 100 г насіння пророслого вівса, 1 л горілки.
Приготування. Проростити зерна вівса, залити їх якісною горілкою і настоювати протягом 3 тижнів, періодично струшуючи склад. Процідити.
Застосування. Приймати по 20-30 крапель настоянки, запиваючи водою, 2 рази на день при розумовому і фізичному перевтомі.
Примітка. Засіб також допомагає при виснаженні, безсонні і поганому апетиті. Вважається, що ця настоянка надає ефективну допомогу тим, хто мріє позбутися куріння, а також чоловікам при імпотенції.
Загальнозміцнюючий засіб:
Потрібно: 50 мл настойки з насіння пророслого вівса, 20 мл настоянки пустирника аптечного, 50 мл настоянки елеутерококу аптечного, 20 мл настоянки лимонника китайського аптечного.
Приготування. Всі настоянки перемішати.
Застосування. Приймати 2 рази на день по 1 ч. л. за 30 хв до їди. Запивати рекомендується відваром шипшини.
Настоянка при перевтомі:
Потрібно: 30 мл спиртової настоянки пророслого зерна вівса, 20 мл настоянки пустирника аптечного, 20 мл настоянки кореня женьшеню аптечного.
Приготування. Настоянки перемішати, струсити.
Застосування. Пити за півгодини до їжі по 30-40 крапель, запиваючи водою, 2 рази на день вранці і в обід при астенії – фізичній слабкості. Особливо корисно засіб літнім людям. Допомагає при розумовому і фізичному перевтомі, поганому апетиті, безсонні і виснаженні.
Рецепти з книги Є. Смирнової «Цілющі злаки».
Чим корисний пророщений овес?
- Пророщені зерна вівса, як і інших злаків (пшениця, жито, ячмінь), є потужним стимулятором життєвої енергії людини в будь-якому віці:
- Омолоджують організм завдяки присутності в проростках антиоксидантів, ферментів, вітамінів А, В, С, Е.
- Стимулюють самоочищення і самовідновлення сил організму, сприяють утворенню гемоглобіну та очищають кров.
- Завдяки вмісту великої кількості магнію сприяють зниженню тиску і виведенню холестерину з організму.
- Підвищують імунітет і стійкість до простудних захворювань.
- Сприяють кращому обміну речовин та поліпшують травлення.
- Покращують координацію рухів, гостроту зору, зміцнюють зуби.
- Є ефективним засобом для зниження надмірної ваги і покращують сон.
- Підвищують витривалість і статеву функцію.
- Є профілактикою онкологічних захворювань.
Як пророщувати овес?
В першу чергу переконайтеся, що зерна не оброблені хімікатами. Це часто робиться для підвищення врожайності. Перевірити це просто.
Залийте зерна водою – оброблені спливуть на поверхню. Купуйте зерна в аптеках або відомих магазинах. Якщо зерно не проросло протягом двох діб, його не слід вживати в їжу.
Спосіб пророщування 1.
На скляне блюдо розстеляють вологу бавовняну тканину, на яку в один шар розсипають овес і зверху накривають такою ж тканиною. Тканину періодично змочують водою, щоб вона була постійно вологою. Блюдо ставлять у тепле місце.
Спосіб пророщування 2.
Зерна вівса замочують у воді на 10 годин, потім промивають у проточній воді і залишають на 12 годин на ситі. Приблизно через добу з’являться перші паростки, які вже можна вживати в їжу.
Нормально пророслі паростки будуть довжиною 1-3 мм. Насіння проростає нерівномірно, але навіть просто набряклі зерна придатні до вживання.
Важливо знати, що не варто пророщувати овес більше двох діб, інакше насіння можуть покритися пліснявою і стати непридатними для вживання. Не заготовлюйте проростки вівса на тривалий термін. Зберігайте їх у холодильнику не більше двох діб. Потемнілі зерна слід видаляти.
Як вживати пророщений овес?
Перед вживанням проростки необхідно промити водою для видалення запаху. Найкорисніше вживати пророщений овес у чистому вигляді. Для поліпшення смакових якостей іноді додають мед і сік лимона. Але при бажанні проростки можна додавати також у страви, наприклад, у салати.
- Пророщений овес
- Найбільш ефективний спосіб – вживати пророщений овес на сніданок у сирому вигляді, ретельно пережовуючи.
- Середня добова норма на одну людину – 100 грамів пророщених зерен, що становить 5 столових ложок сухих зерен.
- Відвар з пророщеного вівса
- Відвар з зерен пророщеного вівса застосовують для очищення організму.
200 грамів пророщених зерен промийте в проточній воді. Потім залийте 2 літрами окропу і настоюйте в термосі 4-5 годин. Пийте невеликими ковтками протягом усього дня.
Перед вживанням необхідно підігріти. Курс очищення організму цим способом – 2-3 місяці, але вже після двох тижнів ви відчуєте позитивний ефект. Окріп можна замінити на закипіле молоко.
Кисіль з пророщеного вівса
Для тих, хто страждає на цукровий діабет, рекомендується пити кисіль з вівса. Для його приготування подрібніть паростки, залийте водою і прокип’ятіть 3-4 хвилини. Потім дайте киселю настоятися протягом півгодини і відразу споживайте. Після місяця вживання вівсяного киселю настане помітне поліпшення.
- Вживайте пророщений овес в їжу – це омолодить ваш організм і підвищить імунітет.
Пророщений овес: користь, застосування, рецепти
Всі знають про користь вівсянки, але не кожному відомо, що в їжу можна вживати і пророщені зерна вівса. Паростки володіють багатьма корисними властивостями, які допомагають поліпшити роботу внутрішніх органів і навіть позбавитися від зайвої ваги. Овес, застосування якого рекомендують лікарі і дієтологи, слід правильно пророщувати і вживати. Як? Дізнайтеся зі статті.
Пророщений овес: рецепти, сироїдіння
Пророщені паростки зерна стали вживати в їжу не так давно. Про їх корисні властивості знали тільки йоги і люди, які активно стежать за своїм здоров’ям. Однак тепер таємниця розкрита, і паростки їдять всі бажаючі.
Пророщений овес – це джерело вітамінів і мінералів. У ньому міститься:
- магній для нормальної роботи нервової системи;
- цинк для вироблення антитіл і зменшення запальних процесів;
- мідь для виробництва колагену;
- залізо для запобігання анемії;
- марганець – природний антиоксидант;
- кремній для здоров’я кісток;
- кобальт для хорошої роботи підшлункової залози.
Регулярно вживаючи паростки, позбавитеся від проблем з травленням, нормалізуєте роботу серця, підвищите тонус судин. Також пророщений овес допомагає відчути бадьорість і позбавляє від стресу. А ще паростки корисні для жіночої краси.
Вживати пророщений овес, користь якого доведена, можна практично всім. Утриматися слід тільки людям з алергією на глютен. Акуратніше з паростками слід бути тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Пророщені паростки продаються в спеціальних магазинах, але простіше зробити їх самостійно. Для цього вам знадобляться зерна і трохи терпіння. Будьте уважні: не купуйте овес в неперевірених місцях. А перед пророщуванням обов’язково опустіть зерна у воду: неякісний продукт спливе.
Як проростити овес? Для цього знадобиться блюдечко і м’яка бавовняна тканина. Вистелите блюдо матеріалом, рясно змочіть водою, насипте зерна і накрийте другою половиною мокрої тканини. Залиште на добу. Потім приберіть верхню частину матеріалу і трохи намочіть зерна водою. Через добу вони проростуть.
Вживати потрібно свіжі паростки висотою від 3 мм до 1 см. Також корисно їсти і самі зерна. Норма для дорослої людини – близько 50 г пророщеного вівса в день.
Пам’ятайте, що продукт потрібно зберігати тільки в холодильнику і не більше доби, інакше він зіпсується. Тому готувати пророщений овес необхідно регулярно.
Пророщений овес можна вживати в чистому вигляді або готувати з нього різні страви. Це відмінний продукт для тих, хто дотримується сироїдіння.
Сироїд можуть готувати такі страви:
- Каша з банана і пророщеного вівса.
Все дуже просто – наріжте банан шматочками, додайте пророщені зерна вівса, перемішайте і насолоджуйтеся.
Робіть з будь-якими фруктами або ягодами. Хороший варіант для сніданку.
Сирий буряк натріть на тертці, додайте пророщені зерна вівса. Можете класти будь-які спеції. Добре з блюдом поєднується часник.
Як і у випадку з кашами, салат готуйте з будь-яких овочів.
- Хумус з пророщеним вівсом.
Для цієї страви візьміть нут, замочіть на добу у холодній воді. Потім подрібніть у блендері, додайте пророщений овес, зелень і спеції. Вийде ніжна і смачна паста.
Якщо ви не відноситесь до сироїдів, все одно спробуйте приготувати одне з блюд – впевнені, вам сподобається!
А ті, хто не є сироїдами, можуть побалувати себе такими ласощами:
- Яєчня з пророщеним вівсом.
Готувати страву легко: посмажте яєчню на сковороді, а потім доповніть її будь-якими овочами. Добре поєднується овес з червоною квасолею, авокадо та помідорами.
- Салат з цвітної капусти та пророщеного вівса.
Відваріть цвітну капусту до готовності. Дрібно наріжте болгарський перець. Змішайте овочі, додайте паростки та заправте салат оцтом і олією.
Для цієї страви дрібно подрібніть волоські горіхи та родзинки. Додайте пророщені зерна вівса, мед і корицю. Виріжте серцевину з яблук та заповніть фрукт начинкою.