Гарбузовий суп: користь і шкода, калорійність, класичний рецепт з фото, відгуки

Схуднення на основі овочів вважається досить ефективним способом. Одним з популярних варіантів є гарбузова дієта. Багато дієтологів рекомендують замінювати останній прийом їжі супом на основі помаранчевого плоду.
У статті описані 5 найсмачніших рецептів корисної страви і дана калорійність кожної страви.
Суп з гарбуза для схуднення: рецепти, калорійність
Продукт відрізняється багатим складом корисних мікроелементів та вітамінів. Регулярне вживання помаранчевої м’якоті сприяє налагодженню метаболізму, поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, зміцненню імунітету.
Існує безліч способів приготування супів на основі гарбуза. Завдяки тому, що плід добре поєднується з багатьма іншими овочами, спеціями та приправами, можна складати рецепти на будь-який смак.
Смачне гаряче блюдо, володіючи корисними для організму властивостями, є низькокалорійним. Їсти продукт можна навіть на вечерю, не переживаючи за фігуру.
Гарбузовий вегетаріанський суп
- Вітамінний суп відмінно підійде в якості обіду або вечері всім бажаючим знизити вагу.
- Будуть потрібні такі інгредієнти:
- гарбуз – 2-3 часточки;
- один солодкий перець;
- томати – два штуки;
- невелика головка ріпчастої цибулі;
- одна середня морква;
- зелень;
- спеції.
Як приготувати:
- Гарбуз і моркву промити, очистити і порізати.
- Поставити каструлю на плиту, закинути приготовані компоненти, влити трохи води.
- Перець, цибулю і помідори дрібно нашаткувати і пасерувати на сковороді без додавання рослинного масла або жиру.
- Після того, як овочі в каструлі добре розваряться, додати зажарку і спеції, складу томити на повільному вогні 5-7 хвилин.
- Готовий суп посипати посіченою петрушкою.
Гаряча закуска подається з грінками або житніми сухарями.
Калорійність: 33 ккал / на 100 г.
Класичний крем-суп з гарбуза
Рецепт дієтичного гарбузового супу-пюре, крім основного продукту, містить всього три компоненти:
- часник -3-4 часточки;
- дрібка солі;
- вода.
Процес приготування досить простий: плід очищується від шкірки, розрізається на частини і відварюється протягом 20-25 хвилин. Часник розчавити в кашку, додати в киплячу масу. Подрібнити склад блендером, томити ще пару хвилин, підсолити за смаком.
Калорійність: 28 ккал / на 100 г.
Вершковий крем-суп з гарбуза з сиром і вершками
Для ніжного бульйону необхідні:
- гарбуз – півкіло;
- один середній картопля;
- плавлений сир – 200 г;
- вершки (можна молоко) – 250 мл;
- приправи.
Рецепт:
- Почистити плоди, нарізати маленькими кубиками.
- Перекласти нарізку в ємність з водою, поставити на вогонь, варити близько півгодини.
- Сирок порізати на шматочки і закинути в бульйон, потім влити вершки, томити ще пару хвилин.
- Гарячий бульйон злегка підсолити, додати дрібку імбиру.
Вершкове блюдо рекомендується посипати кропом і вжити відразу.
Калорійність: 59 ккал / 100 г.
Крем-суп з гарбуза, грибів і шпинату
- Незвичайна, але дуже корисна страва стане справжньою окрасою столу.
- Будуть потрібні:
- шпинат – 150 г;
- шматочок гарбуза;
- печериці – 300 г;
- зелена цибуля;
- ложка рослинного масла;
- спеції.
Як готувати:
- Почистити і зварити гарбуз. Остудити і порізати кубиками.
- Помити інші інгредієнти, порізати. Взяти каструлю з товстим дном, налити масло, згасити гриби хвилин 5, додати води і шпинат. Гасити ще 12 хвилин.
- Викласти гарбуз в суп, збити склад блендером, томити пару хвилин.
Гарячий суп посипати рубаною зеленою цибулею.
Калорійність: 36 ккал / 100 г.
Суп-пюре з гарбуза та моркви
- Овочевий бульйон готується в мультиварці.
- Крім базового плоду (300 г), буде потрібно підготувати наступні продукти:
- одна велика морква;
- дві картоплини;
- головка цибулі;
- вершкове масло – 5 г;
- сіль.
Метод приготування:
- Плоди очистити, нарізати в будь-якій зручній формі.
- Чашу мультиварки злегка змастити вершковим маслом, закинути нашатковану цибулю.
- Потім завантажити в чашу мультиварки інші овочі, виставити функцію “Випічка”.
- Відварені інгредієнти розім’яти до однорідної маси, влити невелику кількість води, підсолити. Переключити в режим “Варка”. Готувати 7 хвилин.
Калорійність: 47 ккал / 100 г.
Калорійність гарбузового супу на 100 грам
Гарбузовий суп – користь і можливу шкоду
Суп, юшка з давніх-давен вважався головним блюдом будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп-пюре в нашій країні з’явився відносно недавно. А що його можна варити ще і з гарбуза, кілька років тому багато хто про це навіть не знали. Проте на сьогоднішній день є десятки рецептів гарячих перших страв з цього овоча.
Зміст:
- Гарбуз, як вона є
- Користь
- Шкода
- Рецепт гарбузового супу
Гарбуз, як вона є
Географія гарбуза повсюдна. Вона використовувалася людиною ще за п’ять тисяч років до нашої ери, і її батьківщиною вважається сучасна Мексика. У 16 столітті її привезли в Європу, де вона швидко завоювала своє місце на кухонному столі. З неї робили каші, соки, пироги і просто запікали з медом, як десерт. У вигляді супу цей овоч, як основний інгредієнт, з’явився недавно.
Гарбуз ділять на декоративну і їстівну. Їстівні ж бувають оранжевого, жовтого, зеленого, навіть синього кольору. У їжу можна вживати як м’якоть плоду, так і квіти. У давнину цей овоч не тільки вживали в їжу, але й використовували як предмет домашнього вжитку, і навіть в якості амулетів.
Право першості з приготування гарбузового супу зараз навіть не визначиш. Овоч настільки швидко поширився по континентах, що практично у всіх кухнях світу є свій рецепт приготування. І ця всесвітня любов зовсім не марна.
Про користь гарбуза можна писати багато, і все це буде правдою. Її якості доведені вченими і перевірені не одним шлунком.
- Гарбуз зазвичай не алегоричний, що пояснює її присутність в дитячому меню. Це також комплекс вітамінів групи В, Е, А, С, D та мікроелементів таких, як калій, кальцій, магній, залізо. Вживання цієї рослини в їжу допомагає заповнити недолік корисних речовин в організмі.
- Бета-каротину в гарбузі значно більше, ніж у моркві, що дуже корисно для профілактики зору.
- Калій — унікальний мікроелемент, що сприяє роботі серцево-судинної системи. М’яко знижує тиск і має легкий сечогінний ефект.
- Клітковина корисна для шлунково-кишкового тракту. Вона допомагає перетравлювати їжу, виводити з організму токсини.
- Гарбузовий суп вважається низькокалорійною стравою. Вітамін Т, присутній в ньому, допомагає прискорити метаболізм і підтримувати стрункість фігури.
- Гарбузове насіння багаті білком. Вони добре засвоюються організмом і сприяють нормалізації рівня цукру в крові. Має глистогінні властивості.
Вибір гарбуза багато в чому визначає майбутнє блюдо. Занадто незрілий або, навпаки, перезрілий плід може надати неприємну гіркоту і навіть викликати отруєння. Гарбуз вибирають як кавун. Хвостик у гарбуза повинен бути висохлим. Коли постукаєте по плоду, звук буде глухим — це ознака стиглого гарбуза.
Поверхня овоча повинна бути цілою, без вм’ятин і ознак гниття. Характерний малюнок повинен чітко проглядатися. Смуги на поверхні повинні йти без вигинів, тобто повинні бути прямими.
Інакше це може вказувати на великий вміст шкідливих речовин. Не потрібно вибирати дуже великі гарбузи, якщо тільки, звичайно, вона не вирощена на власній ділянці.
У великого плоду м’якоть волокниста і водяниста.
Для приготування супу найкраще брати запечену м’якоть овоча. В цьому випадку термічна обробка гарбуза буде більш щадною. Щоб зберегти всі вітаміни, потрібно вживати свіжовичавлений сік та сиру м’якоть, додавши її в салат, наприклад. Для красивої фігури не рекомендується поєднувати цей продукт з більш калорійними.
Шкода
Вживання гарбуза в їжу може мати протипоказання для людей, які відчувають певні проблеми зі здоров’ям. Харчова непереносимість і хвороби шлунка можуть загостритися при вживанні цього продукту. З обережністю потрібно використовувати її в раціоні в наступних випадках:
- Необроблений термічно сік гарбуза вважається досить агресивним для шлунково-кишкового тракту. Зловживання ним може погіршити становище при проблемах зі шлунком і загостренні гастриту.
- Низька кислотність шлунка також є протипоказанням, лужний продукт може погіршити стан здоров’я.
- Смажене насіння гарбуза можуть призвести до відкладення солей у суглобах.
- Калорійність гарбузового супу зростає в кілька разів, якщо додавати багато вершків, вершкового масла та інших жирних продуктів. Це негативно позначиться на фігурі. Також стрункості може перешкодити обсмажене насіння гарбуза.
- Вживання овоча в раціоні протипоказано при тяжкій формі цукрового діабету.
Рецепт гарбузового супу
Способів приготування супів з гарбуза дуже багато. У нього додають і селеру, і креветки, і вершки, і бекон, і спеції. Вибір величезний, обмежити вас може лише власна фантазія. Рецепт класичного французького супу з цього овоча може стати основою для власних експериментів.
Суп-пюре з гарбуза по-французьки
Знадобиться:
- Гарбуз — 1 кг.
- Молоко — 1 літр.
- Картопля — 500 г.
- Перець чорний мелений.
- Сіль за смаком.
- Хлібні чіпси або грінки.
- Зелень.
Очищайте гарбуз і картоплю, наріжте їх. Овочі потрібно покласти в каструлю, залити водою (1 літр) і поставити на вогонь варити до готовності. Подрібнити все блендером прямо в бульйоні. Додати сіль, перець, розігріте молоко. Гарненько перемішати. Подавати в порційних тарілках з зеленню і грінками.
Цей рецепт можна урізноманітнити, додавши замість води і молока вершки. Вийде суп з насиченим вершковим смаком. Або ж додайте в тарілку шматочок вершкового масла. Можна покласти відварені і очищені креветки.
Поєднання вершкового смаку в супі з морепродуктами надає пікантний і приємний відтінок страві. Смачним суп-пюре вийде, якщо покласти в тарілку вже відварене м’ясо або бекон.
Гарбуз настільки універсальний, що вона витримає будь-яке поєднання продуктів.
Унікальна за складом та засвоюваності гарбуз, звичайно, більше корисна для людини, ніж шкідлива. Є деякі особливості, такі як харчова непереносимість або медичні протипоказання. Це потрібно враховувати при її приготуванні. І тоді гарбуз буде сонячним промінчиком на вашому столі в похмурі осінні дні.
Суп з гарбуза для схуднення: дієтичні рецепти
Корисний суп з гарбуза для схуднення потрібно готувати за спеціальним рецептом, в який не входять шкідливі та висококалорійні продукти на кшталт вершкового масла.
Постне страва сподобається тим, хто худне, адже воно багате вітамінами, легко готується і дуже смачне. Якщо замінити вечерю супом, то знижувати вагу буде просто, без постійного відчуття голоду.
У плюси страви можна записати його низьку калорійність, що є актуальним для схуднення.
Чим корисний гарбузовий суп для схуднення?
Фахівці рекомендують готувати дієтичний гарбузовий суп для включення його в денне меню. Яка користь від вареного страви:
- нормалізує роботу серця;
- очищує печінку, нирки, кров;
- зберігає і покращує зір;
- цинк в складі заспокоює нервову систему, позитивно впливає на стан шкіри;
- прискорює обмінні процеси;
- позбавляє від набряків і хронічних закрепів;
- довго зберігає ситість організму;
- гарбуз бере участь в ліпідному обміні, спалює жири, вивільняє енергію, підвищує працездатність, має лікувальні властивості та допомагає схуднути.
Калорійність гарбузового супу
Залежно від способу і варіанту приготування, калорійність супу з гарбуза для схуднення відрізняється.
Якщо використати м’ясний бульйон, то кількість калорій зросте до 70-90 ккал на 100 мл готової страви.
Якщо ж готувати суп на воді, без обсмажування овочів і без додавання жирних вершків, то калорійність складе всього 33-35 ккал на 100 грам, що сприятиме схудненню.
Чи можна їсти гарбуз на дієті?
Дієтологи радять вживати гарбуз на дієті для схуднення, було розроблено спеціальний гарбузовий раціон, до якого входять каша з м’якоті овоча, вживання соку та насіння.
Гарбуз здатна спалювати жири завдяки карнітину і бета-каротину, які входять до її складу. Ці речовини транспортують жирні кислоти в клітини, де вони швидко розщеплюються, вивільняючи енергію.
Ті, хто вживає суп з гарбуза, досягають швидкого схуднення, отримують витривалість і бадьорість.
Як приготувати дієтичний суп з гарбуза
Щоб зробити суп з гарбуза для схуднення, знадобиться основний компонент плюс свіжі овочі та спеції. Гарбуз слід обирати стиглу, яскраво-помаранчеву з невеликими насінням, щоб вона добре розварювалася і не була волокнистою.
З гарбузом відмінно поєднуються помідори, болгарський перець, селера та цибуля-порей. Для крем-супу добре взяти нежирні вершки, а для простого страви – овочевий бульйон або чисту воду. Зі спецій підійдуть мелений чорний перець, кунжут і часник.
Гарбузовий вегетаріанський суп
- Час приготування: 30 хвилин.
- Кількість порцій: 2 порції.
- Калорійність страви: 33 ккал на 100 г.
Вегетаріанський суп з гарбуза сподобається тим, хто хоче скинути зайві кілограми.
Блюдо виходить ситним, яскравим і швидко вгамовує голод. Для скорочення його калорійності не рекомендується обсмажувати цибулю і моркву на олії – краще відразу класти їх в киплячий бульйон. Приправити готовий суп можна свіжою зеленню – петрушкою, кропом, кінзою.
Є його дозволено в обід і на вечерю.
Складові:
- гарбузова м’якоть – 100 г;
- цукіні – 100 г;
- болгарський перець – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- помідори – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- зелень – пучок;
- вода – півлітра;
- сіль – щіпка.
Спосіб приготування:
- Наріжте гарбуз, перець, моркву, цукіні кубиками, залийте водою.
- Доведіть на вогні до готовності, додайте порізаний скибочками помідор.
- Варіть 10 хвилин, приправте подрібненою зеленню і коріандром, лимонним соком.
- За бажанням можна додати картоплю.
Дієтичний крем-суп з гарбуза
- Час приготування: 40 хвилин.
- Кількість порцій: 5 персон.
- Калорійність страви: 60 ккал на 100 г.
Результат схуднення від низькокалорійного дієтичного крем-супу з гарбуза можна посилити, додавши до нього для прикраси сухі гарбузові насіння.
Вийде ефективне блюдо з нотками середземноморської кухні за рахунок додавання часнику і оливкової олії. Щоб прискорити процес розщеплення жирів, додайте до готового супчику трохи меленого кореня імбиру або червоного перцю чилі.
Складові:
- гарбузова м’якоть – півкіло;
- стебло селери – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубки;
- помідори – 1 шт.;
- вода – півлітра;
- оливкова олія – столова ложка.
Спосіб приготування:
- Наріжте селера, цибулю, часник.
- Очистіть м’якоть гарбуза від насіння, поріжте на великі шматки.
- Зніміть з помідора шкірку, видаліть насіння, поріжте кубиками.
- Розігрійте в сотейнику олію, додайте селеру, цибулю, часник, тушкуйте п’ять хвилин, помішуючи.
- Всипте кубики гарбуза, тушкуйте п’ять хвилин, додайте помідор, приправте перцем чилі.
- Гасіть 10 хвилин на середньому вогні, залийте окропом.
- Готуйте 15 хвилин під кришкою, процідіть бульйон.
- Остудіть м’які овочі, збийте блендером, з’єднайте з бульйоном.
- Посоліть, прогрійте на плиті, прикрасьте чорним перцем.
Суп-пюре з гарбуза для схуднення
- Час приготування: 40 хвилин.
- Кількість порцій: 8 персон.
- Калорійність страви: 40 ккал на 100 г.
Урізноманітнити гарбузовий суп-пюре можна додаванням кислих яблук.
Поєднання солодкої м’якоті і кислинки зробить страву більш пікантним. Одна порція супу в меню надовго збереже відчуття ситості, не дасть людині зголодніти. Корисним таке блюдо вважається ще й тому, що гарбуз багатий вітамінами і мінералами.
За бажанням можна в кінці готування додати трохи нежирних вершків для пом’якшення смаку.
Складові:
- сира м’якоть гарбуза – 900 г;
- яблука – 2 шт.;
- рослинне масло – 30 мл;
- овочевий бульйон – півлітра;
- цибуля – 1 шт.;
- вода – 500 мл.
Спосіб приготування:
- Розігрійте в каструлі олію, доведіть до м’якості подрібнену цибулину.
- Коли вміст каструлі стане прозорим, додайте шматочки очищених від серцевини і шкірки яблук, шматки гарбуза.
- Залийте бульйоном, водою, приправте лавровим листом.
- Дайте закипіти, млоїте на слабкому вогні 25 хвилин.
- Овочі подрібніть міксером або блендером, відправте назад в бульйон.
- Витримайте на невеликому вогні, регулярно помішуючи, але не даючи кипіти.
- Прикрасьте насінням суп в тарілці, влийте трохи вершків.
- Якщо хочеться зробити солодку страву, приберіть з рецепта цибулю і додайте мед або ягідний соус.
Користь, шкода, калорійність гарбузового супу на 100 грам
Калорійність гарбузового супу-пюре на 100 грам 62 ккал. У 100 г страви міститься:
- 2,33 г білка;
- 3,25 г жиру;
- 7,8 г вуглеводів.
Для приготування гарбузового супу-пюре необхідно:
- почистити від насіння і шкірки 5 кг гарбуза;
- нарізати очищену гарбуз невеликими шматками;
- злегка обсмажити на вершковому маслі 3 штуки ріпчастої цибулі і 2 зубчики часнику;
- змішати цибулю, часник і гарбуз;
- в отриману суміш додати за смаком сіль і мелений перець;
- приправити страву 2 г меленого мускатного горіха;
- додати 1 склянку овочевого бульйону;
- гасити гарбуз протягом 25 хвилин;
- обсмажити без додавання олії 100 г гарбузового насіння;
- подавати страву з гарбузовим насінням, житніми сухариками, пармезаном і томатами.
Калорійність гарбузового крем-супу при схудненні
Незважаючи на те, що калорійність гарбузового крем-супу на 100 грам досить низька і не перевищує при класичному рецепті приготування 65 ккал, зловживати такими стравами під час дієти і схуднення не слід.
У гарбузові супи додається сіль, яка має властивість затримувати рідину в організмі. Через сіль буде набагато повільніше йти процес скидання кг, а також може виникати набряклість.
Компонентами страви є вершкове масло, пармезан, вершки, в яких міститься досить велика кількість жирів. Кількість з’їдаються подібних продуктів має строго обмежуватися під час дієти.
Користь гарбузового супу
До корисних властивостей гарбузового супу слід відносити:
- при регулярному вживанні таких страв нормалізується робота серця, поліпшується стан судин;
- крем-супи корисні для очищення нирок і печінки, завдяки насиченому вітамінному і мінеральному складу роблять благотворний вплив на зір;
- доведена користь гарбузових супів для нервової системи, активізації обміну речовини;
- подібні страви мають м’яку сечогінну дію, підходять для профілактики запорів;
- при вагітності гарбузовий суп допомагає впоратися з токсикозом, нудотою;
- численні дослідження підтвердили користь супу з гарбуза для зміцнення волосся, нігтів, кісткової системи;
- блюдо насичене продуктами з хорошими антиоксидантними властивостями, тому допомагає попередити розвиток онкології.
Шкода гарбузового супу
Незважаючи на те, що гарбузовий суп – надзвичайно корисне блюдо, у нього є ряд протипоказань. Від таких супів слід відмовитися при:
- виразці;
- гастриті;
- зниженій кислотності шлункового соку;
- цукровому діабеті;
- схильності до набряків;
- метеоризмі і здутті живота;
- дисбактеріозі.
- В обмежених кількостях гарбузові крем-супи включаються в раціон харчування при циститі, гепатиті, каменях у нирках.
Натискаючи на кнопку, я даю згоду на розсилку, обробку персональних даних і приймаю політику конфіденційності.
Гарбуз – корисні властивості і шкода
Гарбуз – корисний і смачний овоч, який вживають в їжу в самому різноманітному вигляді.
Завдяки своєму хімічному складу, гарбуз надзвичайно популярна серед тих, хто сидить на дієті або просто дотримується правильного харчування, а для спортсменів цей овоч – просто знахідка.
М’якоть гарбуза швидко засвоюється, що дозволяє вживати її в їжу практично в будь-який час доби. Однак у цій баштанної культури є і протипоказання до вживання.
У статті ми розглянемо, кому можна вживати гарбуз, а кому категорично не рекомендується, і з’ясуємо, якими корисними речовинами багата ця баштанна культура.
Харчова цінність та склад гарбуза
Склад гарбузової м’якоті і її харчова цінність залежать від конкретного сорту рослини. Але яким би сорт ви не вибрали, він завжди буде корисний і поживний.
На 90% гарбуз складається з води. Це великий плюс для тих, хто стежить за своєю фігурою. Але тим не менш в ній величезна кількість поживних речовин і мікроелементів.
Давайте ж дізнаємося склад цього криниці вітамінів.
Нижче представлена таблиця, в якій вказані всі харчові властивості і хімічний склад овочевої культури (в таблиці вказані значення з розрахунку на 100 г класичної харчової гарбуза):
нутрієнти | Кількість в продукті (на 100 г) |
білки | 1 г |
жири | 0,1 г |
вуглеводи | 4,4 г |
Харчові волокна | 2 г |
вода | 90,8 г |
крохмаль | 0,2 г |
зола | 0,6 г |
Моно- і дисахариди | 4,2 г |
органічні кислоти | 0,1 г |
Вітамін А | 250 мкг |
вітаміни РР | 0,5 мг |
Бета-каротин | 1,5 мг |
вітамін В1 | 0,05 мг |
вітамін В2 | 0,06 мг |
вітамін В5 | 0,4 мг |
вітамін В6 | 1,6 мг |
вітамін В9 | 14 мкг |
Вітамін С | 8 мг |
Вітамін Е | 0,4 мг |
кальцій | 25 мг |
магній | 14 мг |
натрій | 4 мг |
калій | 204 мг |
фосфор | 25 мг |
хлор | 19 мг |
сірка | 18 мг |
Залізо | 0,4 мг |
цинк | 0,24 мг |
йод | 1 мкг |
мідь | 180 мкг |
Марганець | 0,04 мг |
кобальт | 1 мкг |
фтор | 86 мкг |
Як ви могли помітити з таблиці, в овочі багато корисного. Що стосується калорійності гарбуза, то тут все залежить від того, яким способом вона була приготовлена.
Наприклад, у вареній гарбузі 20 ккал, в печеній трохи більше – 22 ккал. Калорійність безпосередньо залежить від того, що буде додано до гарбузи.
Якщо ви захочете полити овоч медом або присипати цукром, його енергетична цінність може збільшитися до 50 ккал на 100 г.
Гарбуз – універсальний продукт, і це дозволяє вживати її в їжу вранці, вдень і ввечері.
Хорошу і смачну гарбуз треба вибрати. Купуючи овоч, віддавайте перевагу щільним і м’ясистим сортам яскраво-оранжевого кольору: саме такі плоди будуть смачними і солодкими. Бліді сорти – це кормові. Такі овочі мають маловиразний смак. Не купуйте гарбуза, на яких є вм’ятини або тріщини: оболонка овоча вже порушена, а значить, всередині може початися процес гниття.
Користь гарбуза для людини
Особливо корисна гарбуз для жіночого організму. Велика кількість вітаміну Е благотворно впливає на шкіру, нігті і волосся.
Гінекологи рекомендують вживати в їжу осінній овоч, щоб збільшити шанси на вагітність, так як вітамін Е бере участь в утворенні нових здорових клітин.
А ось для тих, у кого вже настала менопауза, гарбуз стане хорошим антидепресантом, який допоможе позбутися від неприємних відчуттів в цей період.
Гарбуз після запікання, варіння або приготування на пару зберігає свої корисні властивості.
У гарбузі їстівна не тільки м’якоть, але й насіння. У них багато магнію, цинку і білка. Але енергетична цінність насіння набагато більша, ніж у м’якоті. У 100 г насіння міститься 556 ккал, тому в свій раціон їх слід вводити акуратно. Наприклад, з них роблять масло, яке можна додавати в салати, в такому вигляді цей продукт принесе більше користі.
Багатьох чоловіків також цікавить користь гарбуза. Сильній статі слід звернути свою увагу саме на насіння, так як в них багато цинку, а саме він бере участь у виробленні тестостерону.
Регулярне вживання насіння гарбуза захищає чоловіків від простатиту. Також чоловікам слід пити гарбузовий сік, так як він дуже добре відновлює сили.
Це відмінний варіант підкріпитися після важкого тренування.
Користь гарбуза для організму людини полягає в наступному:
- Вона має сечогінну дію (ви ж пам’ятаєте, що вона на 90% складається з води), що допомагає людям, які страждають від проблем з нирками. Сиру гарбуз радять вживати людям з нирковою недостатністю, а також для профілактики туберкульозу.
- Так як гарбуз – сильний антиоксидант, тобто корисна в плані профілактики будь-яких патогенних процесів на клітинному рівні.
- Для тих, хто страждає ожирінням або ж бореться із зайвою вагою, гарбуз – справжня знахідка, так як допомагає перетравлювати продукти швидше.
- При постійному вживанні м’якоті гарбуза нормалізується тиск. Людям, які займаються спортом (зараз особливо популярні активні жиросжигаючі тренування, що призводять до підвищення тиску), кілька шматочків м’якоті допоможуть нормалізувати показники тиску.
- Хоча в гарбузі і не так багато вітаміну А, вона також благотворно впливає на зір.
- У гарбузі багато вітаміну С, який підтримує імунну систему. З настанням осені намагайтеся якомога частіше їсти овоч – будете менше хворіти.
Вчені помітили, що при регулярному вживанні цієї осінньої красуні нормалізується сон, тому тим, хто страждає безсонням, варто обов’язково ввести гарбуз в свій раціон.
Ця баштанна культура добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Тому людям, які страждають запорами, рекомендується робити собі кашку зі свіжого гарбуза. Таке частування їдять на сніданок і краще натщесерце.
Не варто переживати через дискомфорт у шлунку, його не буде, так як гарбуз добре і швидко перетравлюється (при цьому не важливо – піддавалася вона термічній обробці чи ні).
Також свіжа гарбуз піде на користь тим, у кого є проблеми з печінкою – тільки в цьому випадку вживати її краще на обід або на вечерю.
Здоров’я людини – це складний механізм, за яким потрібно ретельно стежити, і гарбуз – відмінний помічник у цій справі. Якщо цей овоч буде в вашому раціоні постійно, ваше самопочуття поліпшиться, а системи і органи будуть працювати без збоїв.
Так як гарбуз – це подарунок осені, і вона не росте круглий рік. Але її можна заготовити, наприклад, заморозивши шматочками або помістивши цілком у холодний і темний льох. У гарбуза відмінна лежкість і здатність до транспортування на тривалі відстані.
Корисні властивості при силових тренуваннях
Найбільшу користь людям, які займаються силовими тренуваннями, принесуть гарбузове насіння. Для спортсменів вони будуть корисніше м’якоті, оскільки саме в насінні максимальний вміст вітаміну Е, а він зменшує ймовірність травмування м’язової тканини під час занять (це особливо актуально для людей, які піднімають в залі велику вагу).
Тим, хто займається важкими видами спорту, гарбузове насіння допоможуть «вибудувати» і не втратити м’язову масу. Це можливо завдяки вітамінам Е і С.
При інтенсивних навантаженнях м’язи можуть рватися (багато хто називає це «крепатура», але насправді м’язовий біль означає, що волокна порвалися), це нормально, якщо у спортсмена інтенсивні або силові тренування. Але важливо, щоб волокна швидко і добре відновилися.
Тут і приходять на допомогу вітаміни С і Е, які сприяють швидкому відновленню. Вітамін Е відповідає за еластичність і допомагає м’язам добре тягнутися і правильно «гоїтися» після занять.
Вживання м’якоті гарбуза і насіння підтримує організм у тонусі, не дає «іржавіти» м’язам і застоюватися. Чоловікам рекомендовано з’їдати по склянці насіння в день протягом місяця, потім зробити перерву на той самий строк.
Корисними вважаються виключно сирі насіння. Якщо вони смажені, користі від них не буде ніякої, тільки зайві калорії. Грамотне вживання насіння принесе користь, незважаючи на високу калорійність, так як під час занять витрачається багато сил і енергії.
Жінкам, які займаються бодібілдингом, навпаки, варто віддавати перевагу м’якоті гарбуза, так як в ній не таке високий вміст калорій (жіночий організм, на жаль, швидше засвоює зайве).
Крім позитивного впливу на м’язи людини, гарбуз часто використовують у схудненні, особливо жінки. В цьому питанні варто розібратися докладніше.
Користь при схудненні
Для схуднення і очищення організму гарбуз – незамінний продукт. Дівчата в гонитві за стрункою фігурою вибирають самі різні способи, не виняток і гарбузові дієти. Однак все-таки найкраща дієта – це правильне харчування. Тільки правильно побудований раціон і фізичні навантаження допоможуть домогтися гарних результатів.
Якщо ви зважитеся використовувати гарбуз у своєму раціоні на етапі схуднення, віддавайте перевагу стравам зі свіжого овоча.
Наприклад, відмінний варіант – це свіжі салати і холодні крем-супи.
Коктейлі та смузі з гарбуза стануть хорошим джерелом вітамінів після тренування, тому візьміть з собою заздалегідь приготовлений фреш. На додаток до гарбуза вибирайте улюблені фрукти і овочі.
Ми вже згадували раніше, що гарбуз має сприятливий вплив на кишечник, тому на етапі схуднення овоч використовують як очищувальний компонент, приймаючи натщесерце.
Головне – запам’ятайте, що під час гарбузової дієти можна пити тільки зелений чай, гарбузовий сік і воду без газу.
Якщо ви не можете відмовитися від кави, вживайте напій не більше одного разу на день. Кава, як і чай, рекомендується пити без цукру.
Але як же все-таки приймати гарбуз для схуднення? Є кілька правил, які треба запам’ятати:
- щодня треба випивати склянку (200 мл) гарбузового соку натщесерце, бажано за 20 хвилин до прийому їжі;
- протягом усього дня перед їжею випивати склянку води або зеленого чаю;
- солодкі фрукти виключити з раціону на момент дієти;
- якщо мучить почуття голоду, їжте гарбуз – кілька шматочків буде досить;
- після шостої вечора їсти не можна.
В якості основних страв вибирайте крупи, наприклад, гречку. Також в кожний прийом їжі необхідно з’їдати по кілька шматочків овоча. В якості альтернативи до звичних страв підійдуть гарбузові супи, рагу та інше.
Дієта на гарбузі дає хороші результати, головне – дотримуватися режиму.
Шкода і протипоказання
Кому продукт протипоказаний, і його варто або обмежити в споживанні або зовсім виключити зі свого раціону:
- Діабетикам. У гарбузі багато крохмалю, при нагріванні він розпадається і краще засвоюється організмом, тому глікемічний показник може бути вище, ніж у сирого продукту. Як наслідок, печена, варена і парова гарбуз буде підвищувати рівень цукру в крові. Якщо у вас 2 тип цукрового діабету, вам можна вживати в їжу тільки сирий гарбуз і то в обмежених кількостях.
- Люди, у яких хвороби шлунково-кишкового тракту знаходяться в гострій стадії, також повинні відмовитися від вживання гарбуза.
- Тим, хто страждає на гастрит, слід бути обережними з насінням: вони можуть тільки погіршити стан, так як в них міститься саліцилова кислота, яка подразнює слизову.
- Під час вагітності варто відмовитися від вживання гарбузового насіння, так як вони можуть спровокувати ранні пологи.
Будьте обережні з гарбузовим соком: він може викликати нудоту і здуття, в деяких випадках – привести до діареї. Краще не вживати сік у вечірній час.
Важливо! Гарбуз має жовчогінну дію, тому з овочем варто бути уважнішими людям з проблемами жовчного міхура.
Користь і шкода йдуть завжди поруч, перебуваючи на тонкій грані. Але одне сказати з упевненістю: якщо вживати гарбуз в міру, то нічого страшного не станеться.
Висновок
Гарбуз – унікальне джерело вітамінів і мікроелементів. Чи не кожен продукт може похвалитися такою кількістю корисних речовин. Застосування цього овоча давно вийшло за кулінарні рамки, гарбуз використовують в косметичній та фармацевтичній промисловості. Грамотне вживання гарбуза позитивно позначиться на вашому здоров’ї.
Гарбузовий суп: користь і шкода, види супів
Гарбузовий суп – просте в приготуванні і корисне перша страва. В осінньо-зимовий період скрашує сумовитий пейзаж за вікном своїм “сонячним” кольором, зігріває, дарує бадьорість і гарний настрій. Легко засвоюється, насичуючи організм вітамінами, мінеральними солями, клітковиною і органічними кислотами.
Батьківщиною гарбуза прийнято вважати Південну Америку. Саме там було знайдено найдавніший посудину для пиття – калабас, вік якого обчислювався 6 тисячами років. Індіанці з далекого минулого зробили його з деревної пляшкової гарбуза горлянки, або лагенарії звичайної (Lagenária sicerària). Через тисячоліття в історичних довідках з’явилися відомості про харчову гарбузі, що дала початок сучасним сортам. Швидко поширюючись по світу, ця баштанних культура відмінно приживалася на всіх континентах: в Канаді, Північній Африці, Середземномор’ї, Азії та Україні.
Гарбуз довго готували виключно в запеченому вигляді. Лише з появою посуду для варіння в меню різних країн з’явилися гарбузові супи. У XVIII столітті французька новинка – “casse” (каструля) дійшла і до України. У недорогих і смачних перших стравах кожен народ використовував свої спеції і допоміжні продукти, щоб розкрити скромний смак гарбуза.
Сьогодні в елітних ресторанах Європи відвідувачам пропонують супи з гарбуза з морепродуктами, копченостями, сиром, грибами або м’ясом. Аромат підкреслюють спеції і прянощі: розмарин, імбир, шавлія, селера.
Заглянувши в затишний в’єтнамський ресторанчик, можна оцінити гарбузовий суп з кокосовим молоком і зеленою пастою каррі. В Узбекистані гостям обов’язково запропонують шіркавак – ще один варіант супу з гарбуза на молоці з рисом.
У Португалії традиційно в бульйон додають яйце, в Мексиці – солодкий перець і коріандр, в Англії – часник і цибулю-порей, в Японії – морепродукти, у Франції – тертий сир і крем-фреш (свіжі вершки невисокої жирності), в Австралії – безліч місцевих спецій.
Гарбуз знайшлося місце у багатьох язичницьких і слов’янських обрядах і святах. Хеллоуїн – не тільки видовищна вистава, але і задушевна трапеза в колі сім’ї, де головним блюдом вважається гарбузовий суп. Без нього не обходиться різдвяна вечеря у французів, Новий рік у тюрків і День незалежності Гаїті.
Чим корисний
Дієтологи дозволяють включати супи з гарбуза практично в будь-яке спеціальне (лікувальне або профілактичне) меню. Адже «королева осені» універсальна за показаннями:
- нормалізує роботу серця;
- зміцнює судини;
- очищає печінку і нирки;
- покращує зір;
- зберігає молодість;
- заспокоює нервову систему.
Гарбузовий суп у раціоні – це реальна можливість прискорити обмінні процеси і розлучитися із зайвою вагою. М’який сечогінний ефект страви позбавляє від набряків, а проносна дія допомагає справлятися з хронічними запорами.
Під час вагітності суп з гарбуза попереджає:
- нудоту при токсикозах;
- гіповітаміноз;
- анемію;
- підвищену ламкість нігтів і волосся.
Доведено, що корисні складові гарбуза протистоять утворенню ракових клітин і захищають організм від негативного впливу вільних радикалів.
Для дитячого віку актуальна проблема частих простудних захворювань. Відвівши постійне місце в раціоні дитини цій смачному першій страві, можна значно підвищити імунітет організму, що росте.
Гарбузовий суп – учасник складних процесів ліпідного обміну. Спалюючи жири, він звільняє енергію для активної фізичної і розумової діяльності, підвищує працездатність і проганяє нудьгу.
Для схуднення
Це корисне низькокалорійне блюдо відрізняється легкістю приготування і доступністю інгредієнтів. А дієтичний ефект може перевершити ваші очікування. Є багато рецептів для схуднення, що базуються на овочевих відварах, але гарбузовий суп – особливий.
Головний секрет гарбуза – здатність спалювати жири – був відкритий вченими на початку XX століття. До складу м’якоті входить речовина, що отримало назву «вітамін T», або «карнітин».
Він виконує важливу функцію в клітинах, доставляючи жирні кислоти (продукти окислення жирів) на «енергетичні станції» (мітохондрії).
Розщеплення жирів і утворення енергії – це сила, витривалість і бадьорість, з одного боку, а з іншого – швидка утилізація надходять з їжею жирів і активний витрата вже накопичених запасів.
Основний компонент супу для схуднення – гарбуз (900 г), очищений від шкірки. Компаньйони – очищені від шкірки і серцевини яблука (2 штуки).
- У каструлі з товстим дном розігрівають рослинну олію (2 ст. л.) і доводять в ній до м’якості одну подрібнену цибулю.
- Коли цибуля стане прозорою, додають до нього шматочки яблук і гарбуза, овочевий бульйон (500 мл), спеції за смаком і 0,5 л води.
- Після закипання вміст каструлі млоять на слабкому вогні 25 хвилин.
- Розм’якшені овочі подрібнюють в міксері, а пюре повертають назад в каструлю, додавши трохи нежирних вершків.
- Суп практично готовий. Залишилося витримати його на невеликому вогні при регулярному помішуванні, не дозволяючи кипіти.
Невелика порція такого супу надовго збереже відчуття ситості. Що входять до складу гарбуза корисні речовини швидко засвоються, запобігаючи дефіцит вітамінів і мінеральних елементів – частого супутника багатьох дієтичних програм.
«Суп мудрості»
Один із старовинних рецептів отримав особливу назву – «суп мудрості». Вживання в їжу цієї страви всього раз на тиждень дає швидкий результат.
Покращує пам’ять, концентрацію уваги і підвищує розумові здібності – як у дітей, так і у людей похилого віку.
Американський лікар-дієтолог Саймон Різ вважає, що даний ефект пов’язаний зі способом приготування і складом супу, який активує в організмі вироблення важливих для мозкової діяльності амінокислот.
- Для приготування потрібно нарізана шматочками яловичина (300 г). М’ясо потрібно обваляти в борошні, обсмажити в розігрітій олії (2 ст. л.) до рум’яної скоринки і перекласти в каструлю.
- На сковороді обсмажують цибулю (1 велика цибулина) до золотистого кольору.
- Готовий лук разом з маслом, нашатковану моркву (2 шт.), картоплю (3 шт.) і натерту гарбуз (4 ст. л.) поміщають в каструлю. Заливають всі інгредієнти 3 склянками води. Додають 1 лавровий листок, подрібнену петрушку і мак (по 2 ст. л.), перець і сіль – за смаком.
- На слабкому вогні суп готують протягом 1,5 годин. Суворе дотримання часу приготування – головна умова кулінарного успіху.
- Потім вміст в каструлі розминають ложкою.
У процесі варіння рідина випаровується, суп стає густішим, що зобов’язує кухаря не забувати про його періодичному помішуванні.
Чому суп?
У дієтичному харчуванні можна знайти багато чудових рецептів з гарбуза. З цієї баштанної культури готують перші страви, каші, овочеві гарніри, салати і запіканки.
Яскрава м’якоть використовується в якості начинки для випічки. Надзвичайно смачними виходять пиріжки, пироги і навіть лазанья.
Гарбузовий сік поєднується з багатьма овочевими та фруктовими соками, примножуючи смакові і корисні якості напою.
Гарбуз готують в запеченому, відварному, тушкованому вигляді або на пару. Вона має дивовижну властивість – вбирає аромати продуктів, що беруть участь в приготуванні страви. З нею легко експериментувати, створюючи все нові смакові поєднання.
Але якщо говорити про корисну сторону питання, гарбузовий суп запросто виграє у інших страв пальму першості, оскільки:
- легко засвоюється, не вимагаючи додаткових зусиль з боку травної системи;
- викликає тривале відчуття насичення при вживанні навіть невеликих порцій;
- не призводить до набирання ваги і ефективно спалює жири.
Для дієтичного харчування підходить суп без гострих спецій і наваристих бульйонів. До складу страви має входити мінімальна кількість компонентів. Головує гарбуз, а компанію їй можуть скласти цибуля, перець, картопля, морква, селера, імбир, кабачки або капуста.
В кінці приготування додають вершки або невелику кількість вершкового масла – ці продукти допоможуть в засвоєнні цінного бета-каротину з гарбузового супу.
Види корисних супів
- На бульйоні. Традиційно для приготування бульйону використовують м’ясо курки. Печений або доведений до готовності на сковороді гарбуз ретельно подрібнюють блендером. Залишилося з’єднати пюре з бульйоном, посолити за смаком, довести до кипіння і потомити на слабкому вогні кілька хвилин. У порційні тарілки з супом покласти вершки або сметану. Однокомпонентний суп-пюре з гарбуза готовий.
- На овочевому відварі. Набір продуктів обмежений лише вашою фантазією. Наприклад, в Італії в суп додають все, що знайдеться на городі. Овочі ріжуть на невеликі шматочки і закладають в каструлю до гарбузи. У невеликій кількості рослинного масла можна злегка обсмажити цибулю, часник, імбир, солодкий перець або помідори. На другому етапі всі компоненти змішують і подрібнюють блендером. Кілька хвилин слабкого кипіння, і блюдо можна подавати, додавши в тарілку вершки. «Родзинкою» може стати тертий сир пармезан, хрусткі сухарики, обсмажені гарбузове насіння і запашна середземноморська зелень.
- Супи-пюре відрізняються різноманіттям компонентів. Їх готують на овочевих відварах, м’ясних і рибних бульйонах. Експерименти вітаються!
- Крем-супи своєю ніжною консистенцією зобов’язані соусу бешамель, а вершковим смаком – присутності 33%-них вершків. Їх готують з одного овоча (власне гарбуза) в невеликій кількості рідини і ретельно перетирають перед подачею до столу.
Можлива шкода й обмеження
М’якоть цього овоча надає на організм людини ощелачувальний ефект. Регулярне споживання може нанести шкоду людям з такими захворюваннями:
- виразкова хвороба;
- гастрит зі зниженою кислотністю;
- цукровий діабет;
- інші недуги, пов’язані з кислотно-лужним дисбалансом.
У той же час помірне споживання супу або каші може піти на користь пацієнтам, що страждають від недуг:
- пієлонефриту;
- подагри;
- циститу;
- каменів в нирках уратної природи (частіше зустрічаються у чоловіків);
- цирозу печінки;
- гепатит А;
- печінкових набряків.
Тут важливо знати міру, інакше такий корисний гарбузовий суп може завдати серйозної шкоди здоров’ю, спровокувавши загострення.
Кращий сорт для перших страв
Для супів ідеальні плоди мускатної гарбуза. Смачна, з приємним ароматом, вона теплолюбна і пізно визріває в умовах середньої смуги України. Але клопоти з вирощування окупаються з лишком: щільна м’якоть, солодкуватий смак, тонка шкірка, невелике насіннєве гніздо і термін зберігання до 9 місяців.
Користь мускатної гарбуза.
У супермаркетах можна вибрати цілком гідну альтернативу – цілу або розрізану на шматки крупноплодну гарбуз з яскравою оранжевою м’якоттю. Хоча шкірка у таких екземплярів досить щільна, що ускладнює процес приготування.
Як почистити гарбуз
Дійсно, гарбуз ще потрібно очистити від зовнішнього щільного шару, розрізати і видалити насіння.
Але є спосіб легший, коли спочатку плід запікають цілком або великими шматками. Після цього розм’якшення м’якоть легко відділяється від шкірки. Суп з гарбузом, що пройшов таку попередню обробку, виходить особливо смачним.
Тієї ж думки дотримується британський шеф-кухар Джеймі Олівер. Перед тим як помістити розрізану гарбуз в духовку, кухар посипає її м’якоть подрібненими в ступці насінням коріандру і злегка збризкує оливковою олією. Приблизно через 20 хвилин гарбуз при температурі 200 °C стане м’якою і готовою стати головним інгредієнтом корисного овочевого супу.