Чай мате (мате): корисні властивості та протипоказання, як заварювати

Чай мате має багатий історію і масу корисних властивостей. Його можна прирівняти до лікарського, тому перед вживанням варто ознайомитися з наявними протипоказаннями.
«Старий капітан і Сандра об’єдналися в розпивання гарячого мате – парагвайського чаю. Запас його старий моряк завжди возив з собою, знаходячи найкращим цей спосіб боротьби зі спекою і нескінченним потінням».
Користь, шкода і протипоказання мате
Мате в українській мові вимовляється з наголосом на другий склад. Це не зовсім чай і відрізняється як від класичного чорного, так і від зеленого, хоча має з останнім один колір.
Складається з висушених і подрібнених листків падуба парагвайського.
Чемпіон серед корисних компонентів, до складу яких входять: вітаміни і мікроелементи, біофлавоноїди (підтримують пружність та еластичність капілярів), дубильні речовини (бактерицидний ефект), сапоніни (протизапальну дію).
Виробництво чаю мате
Виробництво мате складається з декількох етапів
Виробництво мате після збору пагонів включає 4 етапи
- Основна сушка пагонів
- Грубе подрібнення (завершальний етап при приготуванні грубого сорту мате)
- досушування
- Витримка (мате витримують від 9 до 24 місяців в спеціальних приміщеннях)
- Тонке подрібнення (до стандарту дрібнолистовим чаю, без гілок і великих листків)
Процес обробки мате зупиняє ферментацію – це ключова відмінність від виробництва чорного чаю.
Ще один важливий момент – це витримка. Мате без витримки відрізняється легкою вагою і зниженими корисними властивостями, дуже слабким і світлим настоєм.
Корисні властивості чаю мате
Цей напій славиться своїми корисними властивостями для чоловіків і жінок, при захворюваннях і для профілактики. Він може послужити замінником кави, якщо є протипоказання до його вживання.
Для вагітних
При вагітності варто з обережністю вживати цей напій
Імунна система зміцнюється під дією даного чаю. Бразильське дослідження не знайшло шкоди мате на внутрішньоутробний ріст або тривалість вагітності, але якщо ви побоюєтеся, то радимо звернути увагу на курильське або іван-чай. Також кофеїн, що міститься в мате, не матиме негативного впливу на вагітність при помірному вживанні напою. Американська Асоціація Вагітності визначає помірне вживання від 150 до 300 міліграмів на день. Це можна досягти повторною заваркою трави кілька разів, замість нової порції.
Для годуючих
Молоді мами відновлять рівень сексуального потягу після пологів і труднощі травлення. Однак слід дотримуватися обережності при вживанні напою через велику кількість стимуляторів.
Компоненти мате можуть потрапити до молока малюка і порушити його сон. Рекомендується виключити його до семи-восьми місяців.
Можна в цей час пити настій з чебрецю. При відновленні вживання пробуйте чверть неміцно завареної чашки на сніданок і протягом дня. Потім стежте, як це позначиться на сні і апетиті малюка. Якщо без змін, то досить однієї неміцно завареної чашки 1-2 рази на тиждень.
Для схуднення
Чай мате використовують поряд з дієтами для позбавлення від зайвої ваги
Напій може бути рішенням для здорової втрати ваги. Користь мате в цьому випадку виражається в тому, що він заглушає почуття голоду, зупиняє тягу до переїдання і покращує настрій і сон. Запобігає дефіцит поживних речовин, який викликає збільшення ваги. Покращує здоров’я шлунково-кишкового тракту. Допомагає проводити більш тривалі і ефективні тренування завдяки поліпшенню роботи серцево-судинної системи. Аналогічні характеристики має зелений чай Ганпаудер.
При цукровому діабеті
Дослідження впливу вживання мате на людей, що страждають на діабет, показали, що напій є корисним засобом боротьби з діабетом, оскільки позитивно впливає на глюкозу в крові натще.
При панкреатиті
Згідно з дослідженнями, мате допомагає при панкреатиті впоратися з болем
Напій має протизапальні властивості. Особливо сильно це виражено на шлунково-кишковому тракті. При панкреатиті в стадії запалення підшлункової залози прийом мате може посилити біль і нудоту. Повернутися до зеленого чаю можна через тиждень і приймати теплим одну-дві чашки на тиждень.
При холециститі
При холециститі регулярне вживання парагвайського чаю стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.
Покращиться відтік жовчі при вживанні 40-50 мілілітрів чаю перед обідом в період загострення.
Відмовитися від вживання потрібно в разі супроводу холециститу камінням у жовчному міхурі і протоках – стан може помітно погіршитися. У якийсь момент можливо провокування чаєм руху каменів.
При гастриті
При гастриті і виразковій хворобі мате потрібно виключити з раціону. Інакше під час загострення запалення слизової шлунка це викличе спазм судин і тривалість захворювання збільшиться. При спокійному перебігу захворювання можна дозволити собі насолоджуватися половиною чашки слабозавареного напою. Пити не частіше ніж один раз на тиждень.
У косметології
Листя мате використовують при виготовленні косметичних засобів
Мате активно використовується в косметології, оскільки відомий своїм антицелюлітним і омолоджуючим ефектом. Крім цього, він входить до складу засобів догляду за шкірою.
Корисні властивості трави можна використовувати навіть в домашніх умовах.
Наприклад, для приготування скрабу достатньо залити гарячою водою 3 великі ложки чайного листя, додати склянку дрібної морської солі і кілька крапель улюбленого ефірного масла. Суміш додати в гель для душу і нанести легкими рухами.
Як правильно заварювати і пити цей чай
Щоб насолодитися смаком мате, потрібно правильно заварити чай
Існує дуже багато способів приготування смачного напою з цього парагвайського рослини. Це і холодні, і молочні, і в комбінації з різними добавками. Ознайомтеся з найпоширенішими рецептами приготування такого напою.
Класичний спосіб заварювання мате
Посудина для заварювання мате називається калабас, а пити його потрібно за допомогою трубочки бомбильи. Якщо у вас немає спеціальної посуди, то заварювати можна в звичайному заварювальному чайнику.
- Сухі чайне листя засипаємо на 2/3 об’єму.
- Нахиляємо калабас, щоб трава пересипалась на одну сторону (в порожній простір вставляємо бомбилью).
- Повільно заливаємо невелику порцію води. Ідеально, коли листя будуть встигати її вбирати.
- Мате настоюють 2-3 хвилини. За цей час вода повинна повністю вбратися. Склад набуває вигляду густої кашки.
- Акуратно поміщаємо бомбилью в глечик. Закриваємо отвір бомбильи великим пальцем і опускаємо на дно калабаса. Потім через бомбилью заливаємо майже до самого верху воду температурою 70-80 градусів.
Мате п’ють зі спеціального посуду з трубочкою
Як тільки калабас залитий гарячою водою, чай відразу ж п’ють.
Температура води при заварюванні мате не повинна перевищувати 80 градусів, інакше він стане гірким і втратить смак.
При правильному заварюванні чайне листя заповнюють весь обсяг судини. Воду необхідно використовувати м’яку і добре очищену.
Як зробити холодний напій мате
- Додайте в ємність трохи льоду
- Покладіть зверху кілька столових ложок мате
- Додайте холодну воду, залишивши місце для танення льоду
- Повільно перемішайте
- Через 15 хвилин можна пити
Напій можна поставити на ніч або на кілька годин в холодильник. Використовуйте ситечко при подачі чаю.
Експериментуйте зі смаками, додаючи ароматні трави: м’ята, ромашка, святий базилік, апельсинова або лимонна цедра, бутони троянд, корінь цикорію, лемонграсс, лимонна вербена, листя лимонного мирта, імбир, ягоди годжі, ройбуш, лимонний бальзам і зневоднені фрукти, малина та інші ягоди.
Молочний напій з мате
З мате можна приготувати смачний молочний напій.
Мате добре відомий тим, що допомагає підвищити фокус і зменшити втому – природна заміна енергетичного напою.
- Засипте три столових ложки мате в ємність і змочіть холодною водою.
- Додайте жменю куркуми, чверть чайної ложки кориці і столову ложку цукру.
- Залийте суміш літром молока.
- Доведіть до кипіння і чекайте одну хвилину.
- Процідіть.
Добавки трав в рецепті дані для пікантності, можна обійтися і без них. Молоко підсолодить чай, оптимально використовувати вершки і цільне молоко.
Рецепт мате з імбиром і м’ятою
Мате з м’ятою і імбиром.
Мате – один з найбільш поживних чаїв, які ви можете приготувати.
- Закип’ятіть в чайнику воду.
- Прогрівайте заварник окропом, потім злийте окріп.
- У заварник додавайте чайну ложку мате, пів чайної ложки м’яти, дрібно порізаний або тертий імбир.
- Залийте заварник гарячою водою.
- Чекайте 7-10 хвилин.
Використовуйте для приготування чаю ключову або джерельну воду, вона краще розкриє смак. Цукор можна замінити на мед. Рекомендується пити на початку дня для тонусу організму.
Зміцнюємо імунітет чаєм з мате з цитрусами
У продажу є готові склади мате з цитрусовими.
Мате легко відновлює недолік мінералів і вітамінів.
- Прогрівайте заварник за вказаним вище способом.
- Додавайте в заварник дві чайні ложки мате.
- Залийте гарячою водою температурою 70-80 градусів.
- Додавайте кілька скибочок апельсина, лайма і лимона.
- Наполягайте 5-6 хвилин.
Загальні дозування 3-4 чашки в тиждень. Це відмінний профілактичний засіб у сезон застуд.
Мате стає все популярнішим. Хто ж його п’є? Всі, хто знайомий з численними корисними властивостями напою. Тепер кожному доступно насолодитися церемонією південноамериканського ритуалу. Мате став популярним інгредієнтом в усьому: від еліксирів для здоров’я до енергетичних напоїв і засобів стабілізації ваги.
Користь і шкода чаю Мате, його властивості та заварювання
Відомий у всьому світі американський чай мате – напій з листя і пагонів дерева, яке називається падуб парагвайський, а ще – парагвайський чай або мате. Це унікальний за своїм складом і тонізуючого впливу напій з багатовіковою історією.
Правильна вимова і написання назви чаю
Парагвайський чай по-іспанськи пишеться hierba mate. У українській мові правильними вважаються два написання слова – «мате» і «мате». Вимовляються вони однаково – з ударною «е» в кінці. Хоча весь світ назва чаю вимовляє з наголосом на букву «а» (перший склад).
Словом «mate» називається і посудина для чаю або інших напоїв, зроблений з видовбаної і висушеного гарбуза. Але в українській мові прижився аналог назви такого судини – калебас (або калабас, калебаса).
Історія чаю
Точний час виникнення мате не встановлено, але цей напій цінувався ще племенами індіанців Південної Америки 16 століття. Згадка слова «mate» як назви судини зустрічається в літературних творах початку 17 століття, «зілля мате» – в першій половині 18 століття. Але сам чай існував задовго до цього.
У південноамериканських індіанців гаурані є дуже красива легенда. У ній на землю спустилися богиня Місяця і богиня хмар. Через необережність вони мало не зазнали нападу розлюченого ягуара, але були врятовані старим з племені гаурані. У нагороду вони дарували старому насіння парагвайського падуба і рецепт дивного чаю.
З кінця 16 століття європейська колонізація Південної Америки призвела до популяризації і поширення цього виду чаю. Сьогодні його вважають аргентинським, хоча його вживання входить в національні традиції Аргентини, Бразилії, Уругваю, Парагваю.
Властивості і склад чаю
Настій з листя падуба володіє унікальними тонізуючими властивостями завдяки хімічному складу сировини, з якого виготовляється. У його складі налічується:
- більше 10 корисних для організму людини кислот, в тому числі – нікотинова (вітамін РР), пантотенова (вітамін В5), урсолова;
- кофеїн, танін (тонізуючі речовини);
- білок;
- рибофлавін (вітамін В2), рутин (вітамін Р), піридоксин (вітамін В6), холін.
Корисні властивості
Список корисних властивостей чаю дуже значний. Відзначено, що в результаті його вживання:
- Нормалізується артеріальний тиск.
- Серце краще насичується киснем.
- Стабілізується кровообіг у всьому тілі (в тому числі мозковий).
- Відбувається зниження підвищеного рівня холестерину.
- Імунна система стає більш стійкою.
- Відновлюються слизові оболонки шлунка, кишечника.
- Зміцнюється нервова система, зростає стійкість до стресів.
- Підвищується потенція у чоловіків.
- Знижується тяга до спиртного і тютюнопаління.
Основне якість чаю – високі тонізуючі властивості. Корисний чай мате як ефективний спосіб зняти втому, освіжити голову, додати бадьорості і сил.
Чи можна використовувати настій для схуднення
Вважається, що настій мате можна використовувати для схуднення, він здатний надати допомогу в боротьбі із зайвими кілограмами. Він надає стимулюючу дію на травлення, покращує процеси метаболізму в організмі. Таким чином, чай мате діє на зниження ваги.
Звичайно, безглуздо чекати, що напій чарівним чином «спалить жир». Схуднення – тривалий процес, пов’язаний з обмеженнями в їжі і збільшенням рухової активності. А екзотичний чай може стати в цьому непоганим помічником.
Шкода від вживання, протипоказання
Користь і шкода від вживання чаю визначаються індивідуальними особливостями людини, станом здоров’я. Як будь-який високоактивний засіб природного походження, чай має ряд протипоказань до вживання:
- Вагітність, годування груддю, дитячий вік.
- Наявність запального процесу, що супроводжується підвищенням температури, високим кров’яним тиском.
- Хвороби нирок, камені в сечовому або жовчному міхурах.
- Алергічна реакція на компоненти чаю.
При серйозних проблемах зі здоров’ям про можливість регулярного вживання чаю краще проконсультуватися з лікарем.
Відгуки лікарів
В обговоренні можливої шкоди від вживання мате багато суперечок викликає велика кількість канцерогенів в настої. Канцерогени отруйні і здатні запустити онкологічні захворювання. За відгуками лікарів, такий вплив пов’язано з вживанням настою дуже високої температури.
Заварювати чай слід при температурі не вище 80 градусів за Цельсієм, а пити – помірно гарячим (не круто окріп).
Властивості йерба мате тестувало Міжнародне агентство з вивчення раку, що входить в структуру Всесвітньої організації охорони здоров’я. За результатами досліджень, дуже гарячий чай був офіційно включений в список канцерогенів.
Калебас з бомбильєю
Справжній калебас (або калабас, калебаса) роблять з певного сорту гарбуза-горлянки. Саме з них калебасу робили ще індіанці, щедро прикрашаючи стінки судин випаленими або нарізними візерунками. Згодом перейняли рецепт мате і посуд для нього іспанці стали виготовляти калебаси з деяких порід дерев (палісандра, дуба), а також порцеляни, кераміки і навіть срібла.
На згадку про круглу гарбузу у калебаса для заварювання чаю залишилася форма маленького пузатого горщика. Для того щоб пити мате з калебаса, він забезпечується або паличкою очерету або бамбука, або спеціальною трубочкою – бомбильєю.
Бомбилья виготовляється зі срібла або мельхіору. Вона все пронизана дрібними дірочками, які фільтрують чай при підйомі по ній, очищаючи настій від дрібних частинок заварки. Калебаса і бомбилья – обов’язкові атрибути правильної церемонії заварювання чаю йерба мате.
Рецепт приготування чаю
Правильно заварювати чай мате слід, озброївшись спеціальним посудом і заварювальним сировиною. Для приготування традиційного мате «чайному майстру» знадобиться:
- калебас;
- бомбилья;
- плоска кришка, якою можна щільно накрити верхню частину калебаса.
Складові:
Незважаючи на екзотичність, ритуал заварювання не такий вже складний і складається з наступних кроків:
Крок 1. Засипати мате в калебас. Посудина має бути заповнений чайним сировиною на 65-70%.
Крок 2. Горло калебаса щільно закривають, а сам посудину кілька разів енергійно струшують. Це необхідно для того, щоб великі частини заварки виявилися на дні, а «пил» – зверху.
Крок 3. Температура води для заварювання чаю не повинна перевищувати 80 градусів. Так як кипить вода при температурі 90 градусів, після кипіння їй дають трохи охолонути.
Крок 4. Копатько необхідно залити так, щоб розподіл сировини в посудині збереглося. Для цього посудину нахиляють під кутом 45 градусів, а окріп повільно наливають по стінці. Поступово калебас займає вертикальне положення, наповнюючись повністю.
Крок 5. Щоб бомбилья не забилася заваркою, її верхню частину щільно закупорюють пальцем, в посудину вводять інший кінець, акуратно ведучи їм по стінці до самого дна.
Крок 6. Напій заварюється швидко. Рекомендований час – від 30 секунд до 2 хвилин (не більше 5 хвилин). Чай готують безпосередньо перед вживанням, а чим довше він настоюється, тим більше в смаку переважатиме гіркоту.
Як п’ють чай мате
Традиційно всі присутні на чаювання п’ють мате прямо з калебаса через одну бомбилью. Перші глотки робить «чайний майстер», а потім калебас передають по колу. Його повільно проціджують, захоплюючи гущу на дні.
Вважалося непристойним і навіть образливим прийти на чаювання зі своєю бомбильєю. Таке чаювання було і красивою церемонією, і ритуалом згуртування друзів, об’єднання людей в міцний союз.
Як заварити напій без калебаса
Якщо калебаса і бомбильї немає – не біда. Чай мате можна заварити в звичайному фарфоровому чайнику, а потім розлити по чашках через ситечко. Звичайно, чайна церемонія втратить свій американський шарм, але самі смакові властивості чаю від цього не постраждають.
Види чаю мате
Територією походження сировини мате чай ділиться на Аргентинський, Бразильський і Парагвайський. Для створення сировини використовують як сухий лист падуба, так і його стеблинки:
- чай без стеблинок більш міцний, насичений і запашний (мате син впало);
- стеблинки в заварці надають настою смакову м’якість (сорт кін впала).
Інші основні сорти мате:
- органік – чайний лист збирається вручну і «витримується» не менше двох років;
- традиційний – термін витримки дорівнює році;
- «М’який» – не такий гіркий, як інші сорти;
- «З димом» (сорт барбагуа) – таку особливість дає спеціальна обробка листа.
Для любителів чаю випускається зі всілякими фруктово-ягідними добавками. Наприклад, популярні сорти: з ароматом апельсина – мате агуанте, з вишнею або малиною, яблуком, лаймом, лимоном. Варіант – трав’яний чай мате. До основної сировини додають листя м’яти, меліси. Для людей із захворюваннями серцево-судинної системи буде особливо корисний чай мате з гінкго білобою.
Додаткова інформація! З сировини мате також готують інший напій, який називається «Терера». Для цього калебас з чайним порошком заливають холодною чистою водою або соком, додаючи спеції і прянощі.
Пакетований мате
Користується популярністю аргентинський чай мате в пакетиках для заварки в звичайній чашці. Сьогодні в Україні всі популярні сорти йерба мате можна придбати в пакетованому фасуванні.
Чай в пакетиках популярний і в європейських країнах, де не в пошані складні чайні ритуали, а люди звикли заварювати і пити чай якомога простіше.
Про покрокову інструкцію заварювання мате, про прилади, які знадобляться для приготування напою, і про його смакових характеристиках в цьому відео:
Чай мате нескладно приготувати самостійно, озброївшись спеціальним посудом і сировиною для заварювання. Він популярний завдяки тонізуючим, цілющим і смаковими властивостями. Однак є і протипоказання до вживання цього напою.
Гарячий чай мате цікавий своєю давньою історією, а його заварювання і розпивання за всіма правилами становить красивий екзотичний ритуал.
Чай мате: корисні властивості і протипоказання. Калебас і бомбилья: що це таке?
Мате – традиційний парагвайський чай, який виготовляється з листя і молодих пагонів падуба, що росте у вологих тропічних лісах Південної Америки. Це смачний і ароматний напій, що володіє масою корисних властивостей.
В Європу з Південної Америки мате потрапив в сімнадцятому столітті, коли іспанці завоювали американський континент. Тоді напій використовували як ефективні ліки для боротьби з цингою. В Україні про мате дізналися відносно недавно, але він вже встиг завоювати серця мільйонів шанувальників якісного чаю.
Чому ж з кожним днем все більше і більше людей віддають перевагу саме парагвайському чаю з падуба? Якими корисними властивостями він володіє? Чи може мате завдати шкоди організму і стати причиною виникнення неприємних побічних ефектів? Як правильно заварювати і пити цей ароматний напій? Сьогодні дізнаємося відповіді на ці та деякі інші питання, що стосуються мате.
Чай мате: короткий опис і склад
Існує відома індійська легенда, згідно з якою парагвайський падуб з’явився в Південній Америці з волі могутнього божества Виракочи, яке, подорожуючи зі своїми соратниками по непрохідних джунглях, вийшло на галявину і побачив самотній будиночок. У цьому будиночку жили двоє людей – батько і дочка.
Коли божество запитало, чому вони живуть в такій глушині і не спілкуються з іншими людьми, батько відповів, що його дочка дуже довірлива і красива, а в світі існує безліч цинічних заздрісників, які захочуть зіпсувати цю неземну красу і очорнити її душу.
Виракочи погодився з цим і вирішив навіки зберегти красу юної спокусниці, тому перетворив її в невисоке деревце – падуб парагвайський.
Парагвайський падуб – це теплолюбива рослина. Заготівля необхідного для виготовлення чаю мате сировини включає в себе кілька етапів:
- первинна сушка зібраного листя і молодих пагонів. У свіжозібраному сировині міститься велика кількість вологи, тому його сушать при дуже високому температурному режимі;
- грубе подрібнення на окремі фрагменти;
- вторинне висушування;
- ретельне подрібнення на дрібні фрагменти.
Якісно висушений і готовий до заварки мате має зелено-золотистий колір. Він не повинен містити фрагментів і уламків пагонів. Розміри шматочків листя повинні бути приблизно однаковими.
Чай мате в своєму складі містить більше 190 корисних речовин. Серед них можна відзначити:
- матеин (діє на організм практично так само, як і кофеїн);
- вітамін А;
- ефірні масла;
- вітамін С;
- хлор;
- залізо;
- вітамін Е;
- танін;
- урсолова кислота;
- смоли;
- кальцій;
- пантотенова кислота;
- мідь;
- бета-амирин;
- жири рослинні;
- стеаринова кислота;
- алкалоїди;
- рибофлавін;
- хлорогенова кислота;
- вітаміни групи В;
- магній;
- кварцетин;
- полісахариди;
- теобромін;
- вітамін Р;
- сірка;
- нікотинова кислота;
- рутин;
- натрій;
- теофілін;
- бензоли.
Склад чаю мате практично ідентичний складу чорного чаю. Але парагвайський напій, на відміну від звичайного чорного чаю, містить у своєму складі матеин, який надає на організм людини тонізуючу дію.
Матеин, на відміну від свого «брата» кофеїну, більш м’який і щадний людський організм алкалоїд. Він не викликає перезбудження, не впливає на частоту серцевих скорочень і якість сну.
Ще одна відмінність між кофеїном і матeien – час дії.
Кофеїн в середньому діє на людину протягом 3-3,5 год, а матеин – протягом 9 – 10 год.
Корисні властивості чаю мате
Чай мате володіє наступними корисними властивостями:
- благотворно впливає на розумову і фізичну діяльність людини;
- покращує пам’ять;
- підвищує рівень концентрації;
- знижує рівень адреналіну в крові;
- м’яко підвищує загальний тонус організму;
- призводить артеріальний тиск в норму;
- допомагає боротися з хронічним недосипанням і безсонням;
- зменшує відчуття фізичної втоми, так як сприяє більш швидкому і якісному висновку молочної кислоти з м’язів;
- нормалізує роботу печінки;
- активізує вироблення гормону молодості;
- допомагає боротися з дратівливістю;
- підвищує імунітет;
- благотворно впливає на серцево-судинну систему;
- відновлює структуру клітин;
- знижує рівень холестерину в крові;
- сприяє виведенню холестеринових бляшок з кровоносних судин;
- благотворно впливає на кровоносну систему, завдяки чому внутрішні тканини і органи краще насичуються киснем;
- допомагає зняти стрес і нервову напругу;
- позбавляє від закрепів;
- використовується для профілактики атеросклерозу;
- допомагає боротися з певними захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- має м’яку сечогінну дію;
- допомагає позбутися від набряків після безсонної або бурхливо проведеної ночі;
- є ефективним афродизіаком, який підвищує потенцію;
- очищає організм від шлаків і токсинів;
- пригнічує відчуття голоду, тому підходить тим людям, які хочуть позбутися від пари-трійки зайвих кілограм;
- допомагає боротися з алкогольною та нікотиновою залежністю;
- благотворно впливає на обмінні процеси, що відбуваються в організмі.
Протипоказання і шкода
- Хоча мате володіє масою корисних властивостей, фахівці попереджають, що існує деякі протипоказання. Чай не рекомендується пити:
- ✘ маленьким дітям (до 10 – 12 років);
- ✘ вагітним жінкам;
- ✘ годуючим матерям;
- ✘ гіпертонікам (людям з підвищеним тиском);
- ✘ при захворюваннях, які супроводжуються підвищенням температури тіла;
- ✘ людям, які мають певні проблеми з нирками;
- ✘ людям, які мають певні проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ);
- ✘ людям, у яких виявлені камені або пісок в організмі;
- ✘ людям, у яких діагностована алергія на теофілін і теобромін;
- ✘ людям з порушенням серцевого ритму;
- ✘ при деяких захворюваннях легенів.
- Якщо зловживати мате, то шкіра стане сухою і неприємною на дотик, а процесу потовиділення буде завдано істотної шкоди.
Калебас і бомбилья: що це таке?
Калебас і бомбилья – це спеціальні предмети, які здавна використовувалися американськими індіанцями в якості ритуальної посудини для заварювання та пиття чаю мате. Вони ставилися до цих предметів як до живих істот, у яких є душа.
Бомбилья (зліва) і Калебас
Калебас (інші назви – «калабас», «поронго», «калебаса») – це спеціальний порожнистий посуд, який виготовляється з гарбуза, калебасового дерева, інших видів дерев, кераміки, глини, скла, пластику та декорується оригінальним орнаментом, випалюванням, яскравим розписом, прошкрябуванням.
Індіанці вірили, що перед першим використанням калебас з гарбуза необхідно спеціальним чином «оживити», інакше він не насититься чайним духом мате. Щоб зробити це, потрібно половину посудини заповнити мате, залити туди гарячу воду і залишити на десять-дванадцять годин.
Отриманий настій виливають, так як пити його не можна, а калабас промивають чистою водою та ставлять на рівну поверхню отвором вгору, щоб він міг не тільки сушитися, а й «дихати».
Сушити посудину потрібно не менше 12 – 14 годин до повного висихання, інакше вона може запліснявіти і «захворіти».
Бомбилья (інша назва – «бомбіжью») – це спеціальна трубочка, виготовлена з дерева, кістки, очерету, срібла або деяких інших металів, яка має фільтр і використовується для пиття парагвайського чаю мате. Останнім часом бомбильи найчастіше виготовляють із пластику.
Бомбилья складається з 3 частин:
- мундштук – частина бомбильи, якої людина, що п’є мате, стосується губами;
- вузька трубка, що має пряму форму;
- ситечко, яке є фільтром і запобігає потраплянню частинок листя в рот.
Бомбильи можуть бути простими і немудрими, а можуть оригінально і витіювато декоруватися.
Як правильно заварювати і пити чай мате?
- Щоб насолодитися неповторним смаком і ароматом мате, необхідно навчитися правильно його заварювати. Весь процес заварювання можна поділити на кілька етапів:
- ✔ в калебас слід засипати мате (від 1/2 до 4/5);
- ✔ отвір в калебасі потрібно закрити долонею;
- ✔ калебас необхідно кілька разів гарненько струсити, щоб дрібні фрагменти виявилися зверху і не забивалися потім в бомбилью;
- ✔ мате потрібно змочувати холодною водою до тих пір, поки не утвориться щільна маса;
- ✔ бомбилью чай не помішують. Її встановлюють тільки один раз і більше не виймають;
- ✔ мате необхідно залити високою струменем гарячої кип’яченої води (75-85 градусів С) так, щоб листя перемішалися і рівномірно розташувалися по калебасу;
- ✔ доливати воду можна до тих пір, поки смак напою повністю не загубиться;
- ✔ якщо після доливання води напій перестає пінитися, то з нього вже випарувалися всі корисні речовини.
Перший настій не можна заварювати занадто довго, інакше він почне гірчити. Як тільки ви його вип’єте, відразу ж заливайте наступну партію води в калебас. Якщо виникне бажання, то в напій можна додати мед, цукор, лимон.
Випивати чай потрібно так, щоб бомбилья почала видавати хрипкі звуки. Деякі люди, особливо новачки, спочатку соромляться цих звуків і думають, що в них є щось непристойне. Насправді ж ці характерні хрипкі звуки свідчать про те, що рідина в калабасі підійшла до кінця, і вам необхідно залити туди нову порцію води.
Американські індіанці пили мате наступним чином: калабас з напоєм передавався по колу, кожна людина робила кілька ковтків чаю і, повернувши бомбилью в сторону сусіда, віддавала його наступному учаснику застілля.
Першу заварку в обов’язковому порядку випивав та людина, яка займалася приготуванням чаю. Брати і передавати калабас потрібно тільки двома руками.
Якщо брати посудину з мате однією рукою, то це буде розцінюватися як неповага до напою і людям, з якими цей напій розпивають.
Після кожного використання калабас і бомбилью необхідно ретельно почистити, помити і висушити. Зберігати ці предмети слід у сухому і чистому місці.
Якщо ви обожнюєте щодня пити дуже гарячий парагвайський чай у великих кількостях, то вам необхідно пам’ятати, що в такому випадку слід менше курити, звести до мінімуму вживання алкогольних напоїв і смаженого м’яса.
Якщо цього не зробити, то ризик виникнення і розвитку онкологічних захворювань зростає в кілька разів.
Дві-чотири чашки теплого мате в тиждень – це оптимальний варіант, який принесе вам тільки користь і не зашкодить вашому організму!
Не забувайте про те, що зберігати мате можна не більше як 2 роки. Якщо зберігати чай довше, то він втратить всі свої корисні властивості.
У чому користь чаю мате і як уникнути шкоди для організму?
Жителі Парагваю завжди багато працювали і мало відпочивали. Якось, вислуховуючи їхні скарги і стогони, боги зглянулися і послали їм чай мате. З тих пір цей нектар богів став національним напоєм латиноамериканців. Його п’ють протягом усього дня.
Гіркий настій вранці тонізує і дарує бадьорість, прохолодний напій вдень втамовує спрагу, а солодкий чай ввечері забезпечує міцний сон. Якщо ви хочете менше втомлюватися і більше встигати, зберігаючи при цьому відмінне самопочуття, чай мате – ваш вибір.
По суті мате – це не чай, а трав’янистий напій, який готують з молодих пагонів падуба Парагвайського.
За класифікацією рослин падуб вважається вічнозеленим чагарником, хоча і виростає у висоту до 15 м. Він росте в дикій природі і вирощується на плантаціях у Бразилії, Аргентині, Парагваї та Уругваї.
Листя падуба проходять кілька стадій сушки, які надають їм невелику гіркоту і нотку диму в ароматі.
Мате є кладезем вітамінів і корисних речовин, які позитивно впливають на організм. Він швидко відновлює сили, піднімає настрій, знімає нервозність. Ароматний напій бадьорить навіть при сильній втомі і заряджає організм енергією. При цьому не буде головного болю і безсоння.
У такого напою, як чай мате, користь залежить від терміну зберігання – по закінченню 2 років сировина втрачає всі свої властивості. Особлива увага приділяється дотриманню технології заварювання. Вона має ряд тонкощів, які необхідно точно виконувати. Навіть ідеально приготовлений чай може завдати шкоди, якщо його неправильно пити.
Хімічний склад
Користь і шкода будь-якого продукту залежать від його складу. Листя і стебла падуба Парагвайського просто чемпіони серед вічнозелених побратимів і містять до 200 компонентів, серед яких:
- вітаміни;
- органічні кислоти;
- ксантинові алкалоїди;
- біофлавоноїди;
- холін;
- дубильні речовини;
- поліфеноли;
- сапоніни;
- мікроелементи.
Вітаміни A, C, E, P, B і мікроелементи зміцнюють організм і покращують метаболізм. Разом з біофлавоноидами вони є сильними антиоксидантами і зменшують окислення клітин.
Дубильні речовини викликають терпкий і бактерицидний ефект, сапоніни мають протизапальну дію. Холін сприяє зниженню кількості поганого холестерину.
Не менш корисні й інші компоненти парагвайського чаю.
В мате міститься алкалоїд «матеин», який тонізує і знімає напругу. Матеїн і кофеїн відносяться до однієї групи речовин і мають схоже вплив на організм. Але у матеїна дія делікатна і в той же час тривала. Він не робить негативного впливу на серце і судини, не збуджує нервову систему і не викликає порушення сну.
За уявленнями індіанців, дарований богами цілющий напій відновлює сили, виганяє хвороби, позбавляє від печалі і продовжує життя.
І до цього дня чай мате, користь якого доведена численними дослідженнями і науковими доповідями, має чудотворний вплив на організм. Він незамінний у період сильних фізичних і емоційних навантажень.
Ще існує думка, що темперамент латиноамериканських мачо підживлюється саме цим чарівним настоєм.
Лікувальні властивості мате
Позитивний ефект даного напою полягає в наступному:
- Благотворно впливає на серцево-судинну і травну системи.
- Піднімає настрій і допомагає боротися з депресією.
- Нормалізує сон і позбавляє від безсоння.
- Знімає напруга з м’язів і швидко відновлює сили.
- Відмінно бадьорить і підвищує витривалість.
- Активізує розумову діяльність і підвищує пильність.
- Стимулює обмін речовин.
- Підвищує потенцію і сексуальність.
- Зміцнює імунітет.
- Виводить з організму токсини.
Нервова система
Дивовижні властивості чаю проявляються в його впливі на нервову систему. З одного боку, він бадьорить і піднімає настрій, а з іншого – знімає напруженість і нормалізує сон.
При високій стомлюваності мате тонізує втомлений організм, збільшує уважність і витривалість. Він заспокоює при зайвому збудженні і допомагає при безсонні.
Вживання цілющого чаю допомагає гармонізувати роботу нервової системи і протистояти стресам.
Травна система
Чай мате має спазмолітичну і сечогінну дію. Його регулярне вживання стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, покращує травлення і допомагає позбутися від запорів.
Мате розширює кровоносні судини і покращує живлення серцевого м’яза. Вживання чаю допомагає стабілізувати артеріальний тиск, поліпшити мозковий кровообіг.
Мате для схуднення
Багатий хімічний склад чаю допомагає боротися із зайвою вагою. Він прискорює метаболізм, спалює калорії і жирові відкладення, пригнічує відповідають за апетит ділянки мозку. При підвищеному апетиті мате стане справжньою чарівною паличкою – одна чашка чаю допоможе позбутися від почуття голоду.
Цікаво знати: Екстракт падуба Парагвайського входить до складу БАДів для схуднення.
Шкода
Абсолютним протипоказанням є індивідуальна непереносимість чаю мате, яка виражається в алергічній реакції організму. Вона може проявитися висипаннями на шкірі, чханням, сльозотечею, кашлем.
Якщо ці симптоми з’являються після випитої чашки чаю, його вживання категорично заборонено.
Крім цього, лікарі виділили деякі категорії людей і стани організму, при яких вживання напою вкрай небажано.
Дослідження і зібрані статистичні дані довели наявність зв’язку між регулярним вживанням надмірно гарячого мате і розвитком онкологічних захворювань.
Протипоказання:
- діти до 7 років;
- годувальні і вагітні жінки;
- висока температура;
- гіпертонія;
- порушення серцевого ритму;
- виразкова хвороба і підвищена кислотність шлунка;
- хронічні захворювання нирок;
- сечокам’яна і жовчнокам’яна хвороба;
- алергічні захворювання.
У складі мате виявлено близько 20 ароматичних з’єднань, які також містяться в тютюні, алкогольних напоях і смаженому м’ясі. Їх поєднання створює сприятливі умови для онкологічних новоутворень.
Як готувати і пити мате
За зовнішнім виглядом свіжозаварений мате нагадує зелений чай. У настою золотисто-зелений колір, гіркувато-кислий смак і яскравий аромат. На батьківщині мате засипане в посудину сировину заварюють до 8 разів.
Його смак змінюється з кожною заливкою і досягає оптимальної насиченості до третього разу. Класичний чай готують тільки з трав’яного сировини, але для додання солодощі іноді додають листя стевії.
Висушені і подрібнені листя падуба називаються «йерба» і служать сировиною для приготування чаю. Йерба засипають у посудину і заливають водою, температура якої 70-80 °C. Чай наполягають 2-3 хвилини і відразу ж п’ють.
Мате можна заварювати окропом – такий настій не тільки починає гірчити, але і стає шкідливим для здоров’я. П’ють мате через спеціальну трубочку бомбилью, нижній край якої виглядає як ситечко.
Така конструкція дозволяє при вживанні напою фільтрувати його від частинок чайного сировини.
Традиційно чай заварюють у спеціальному посуді з плодів ліани лагенарії, схожих на маленькі гарбузики. Цей посуд називається «калебаса».
Сучасні калебасу також виготовляють з дерева, металу, кераміки. Бомбилью роблять зі срібла, мельхіору, нержавіючої сталі, дерева або порожнистих стебел рослин.
Якщо у вас немає можливості придбати спеціальну начиння, чай можна приготувати в звичайному заварювальному чайнику.
Сьогодні існує багато способів заварювання мате. Виробники додають в йерба фрукти і ароматизатори. Гіркий мате віддають перевагу чоловіки, а солодкий – жінки і діти. У Латинській Америці дуже популярний «літній» мате. Для його приготування йерба заливають холодною водою, додають лимон, цукор, листя м’яти, апельсиновий або грейпфрутовий сік.
Технологія заварювання мате:
- У калебасу на 2/3 засипають йерба, закривають рукою і струшують.
- Калебасу нахиляють під кутом 45 градусів. З того боку, де утворилася порожнеча, вставляють бомбилью. Потім посудину встановлюють вертикально, а бомбилью проштовхують до дна.
- За бомбилью заливають гарячу воду.
В результаті настою виходить мало, тому процедуру повторюють, поки не зникне смак.