Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
Якщо говорять «блюдо делікатесне», зазвичай відразу представляється щось незвичайне, вишукане, але обов’язково смачне. Бичачі яйця мало хто зможе назвати смачним продуктом. Їх вигляд у багатьох викликає огиду, а думка про те, що субпродукт необхідно покласти в рот і проковтнути, взагалі здається фантастичною. Проте делікатес дуже корисний для нашого організму, і багато дієтологів рекомендують включати його в щоденний раціон. Чому, розповімо в нашій статті.

Чи можна їсти бичачі яйця

Щоб зрозуміти, чи їдять бичачі яйця, досить вивчити рецепти страв азіатських країн. Багато з них мають у складі цей продукт, а в деяких він є єдиним інгредієнтом.

Так, в арабських країнах смаженим субпродуктом прикрашають кус-кус або плов, азербайджанці готують з нього шашлик, а індонезійські чоловіки в захваті від сате (міні-шашлик) з яєць. Не гидують вживати делікатес і європейці, і американці.

Використовують їх як начинку і як самостійне вишукане блюдо. Якщо зважитеся покуштувати субпродукт, то будете приємно здивовані. Скромні на вигляд бичачі яйця мають приємний і ніжний смак, чимось нагадує яловичі нирки.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Калорійність і хімічний склад

Делікатес містить:

  • вітаміни: В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н, РР;
  • холін;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • цинк;
  • мідь;
  • марганець;
  • залізо;
  • хлор;
  • сірку;
  • йод;
  • хром;
  • фтор;
  • молібден;
  • олово;
  • кобальт;
  • нікель;
  • фосфор;
  • натрій.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
Харчова цінність:

  • жири – 20 г;
  • холестерин – 0 г;
  • вуглеводи – 0,1 г;
  • харчові волокна – 0 г;
  • білки – 13 г;

Калорійність: 230 ккал на 100 г

Чим корисні бичачі яйця

Про користь бичачих насінників знали ще наші предки. Це досить калорійний продукт, тому з його допомогою легко заповнити запаси енергії. До того ж в сім’яниках міститься багато білка, який добре засвоюється організмом.

Дізнайтеся, чим корисні такі делікатеси, як м’ясо коня, лося і ведмедя.

Білок бере участь в зростанні клітин, тому за допомогою делікатесу можна швидко заповнити сили після хірургічних операцій або тривалих хвороб. Різноманітний вітамінно-мінеральний комплекс підтримує нормальне функціонування всіх систем в організмі.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Для чоловіків

У багатьох народів чоловіча частина населення вводить у раціон бичачі насінники для посилення потенції. Вважається, що продукт багатий гормонами, які здатні відновити чоловічу силу.

Для підвищення потенції також слід вживати такі продукти харчування, як фундук, кедровий горіх, чилі, хурма, імбир, чебрець, часник, арахіс, петрушка, селера, кінза і креветки.

Так, вони присутні в яйцях, але організм їх зможе отримати, тільки якщо субпродукт буде з’їдений у сирому вигляді, що вкрай небажано. При термічній обробці всі корисні речовини практично повністю зникають.

Для жінок

Жіночий організм за допомогою делікатесу зможе підживитися не тільки зсередини, але і зовні. Субпродукт використовується в косметології. На його основі готують омолоджуючі маски.

Насінники можна сміливо їсти при дієті. Хоч продукт і досить калорійний, він легко засвоюється, і вся енергія йде на відновлення сил після фізичної активності.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Можлива шкода

Шкода від делікатесу може бути, якщо:

  • продукт з’їдений сирим;
  • насінники були свіжими.

Важливо! Вживайте бичачі яйця тільки після термічної обробки, так як в них можуть міститися паразити та інші мікроорганізми, що викликають різні хвороби великої рогатої худоби.

Як чистити бичачі яйця

Хто хоч раз бачив цей субпродукт у продажу, міг помітити, що зверху він вкритий слизькою плівкою. Цю плівку потрібно обов’язково видалити, перш ніж приступати до приготування продукту.

Для цього тільки що придбаний делікатес покладіть на обробну дошку і залиште на п’ять хвилин, щоб він трохи підсох. Це полегшить процес видалення плівки.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото Коли помітили, що насінники обвітрилися, візьміть один в руку і гострим ножем зробіть поздовжній розріз на всю довжину яйця глибиною 0,5-1,5 сантиметра. Вхопіться пальцями за плівку і повільно починайте її знімати.

Плівка щільна, тому не варто переживати, що вона може порватися. А ось пошкодити семенник, потягнувши за плівкою шматочок, легко. Є й інший спосіб відділення плівки. Якщо яйця отримані від молодої особини, їх потрібно залити холодною водою і варити 40 хвилин.

Важливо! Якщо від делікатесу виходить неприємний запах, то яйця потрібно замочити на ніч у холодній воді, вранці видалити плівку і замаринувати в лимонному соці на півгодини-годину. Потім їх необхідно різко остудити. Для цього їх занурюють в крижану воду з кубиками льоду. Такі маніпуляції значно полегшують процес зняття плівки. Далі точно так, як було описано вище, робиться надріз, і акуратно знімається плівка.
Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Як смачно посмажити: рецепт

Компоненти страви:

  • 2 бичачих насінники;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • 1 маленька морквина;
  • мариновані або свіжі гриби;
  • 0,5 л вершків;
  • зубок часнику;
  • паприка;
  • суміш перців;
  • сицилійські трави;
  • пісне масло для смаження;
  • 1 ст. л. настоянки або коньяку, або сухого вина для пікантності;
  • трохи кропу.

Приготування:

  1. Миємо яйця і видаляємо плівку. Потім знову миємо.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  2. Натираємо моркву на тертці, ріжемо цибулю півкільцями, четвертинками помідори.
  3. На сковорідку вливаємо олію і добре розігріваємо. Висипаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  4. Поки смажиться цибуля, розрізаємо вздовж насінники і нарізаємо середніми шматочками.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  5. Висипаємо до цибулі моркву, обсмажуємо.
  6. Якщо масло в сковороді стало оранжевого кольору, можна висипати в сковорідку гриби. Солимо, перчимо, додаємо травички.
  7. Коли гриби трохи обсмажаться, додаємо до них яйця.
  8. До обсмажених яєць додаємо часник, помідор, паприку.
  9. Коли обсмажилися помідори, виливаємо на сковороду вершки. Доводимо до кипіння і додаємо алкоголь.
  10. Через сім хвилин додаємо кріп і знімаємо блюдо з вогню.

Як бачимо, бичачі яйця – продукт аж ніяк не страшний, а смачний і дуже корисний. При правильному приготуванні ви отримаєте ніжне, ароматне, поживне м’ясо. Головне, щоб субпродукт був свіжим.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

здорове харчування

Є очевидна різниця між кастрованим індивідуумом і особиною з присутністю яєць. І тим більше, коли ці яйця великі й міцні. Звичайно, кастрат скільки яйцями не годуй, вже нічого не зміниш. Але ось тим, у кого вони збереглися, це цілком може допомогти. Виходячи з цих висновків, спробуємо приготувати і вжити яйця великого і здорового бика.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

вони самі

Яйця, як можна здогадатися, продаються парою. Ось таку парочку я і придбав у супермаркеті. Ціна питання 110 гривень за комплект в 553 г, з чого випливає, що кожен семенник тягне на 276 г.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

важливо не пошкодити серцевину

Далі необхідно видалити жилаву оболонку. Для цього рекомендую охолодити заготовки в морозильнику. Справа в тому, що внутрішня м’якоть дуже ніжна і легко рветься.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

серпом по яйцях!

Робимо надріз і акуратно видаляємо шкірку, спочатку з лівого яйця, а потім з правого. Важно не переплутати! Тепер шаткуємо яйце на стейки і відмочуємо спочатку 10 хвилин у воді, а потім 30 хвилин у молоці. Там же в молоці солимо і перчимо.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

яйця в молоці

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

масло для булгура

Поки яйця купаються і настоюють у молочній середовищі, займемося приготуванням гарніру. У тому ж супермаркеті, за подібною ціною 99 грн/кг, був придбаний булгур. Спочатку топимо в сковорідці вершкове масло, а потім прожарюємо в ньому булгур. Важно, щоб зерна ввібрали в себе жири й вершки.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

обсмажуємо зерна в маслі

Тут же додаємо в сковороду воду, солимо і чекаємо, поки зерна розваряться і збільшаться в об’ ємі. Можна повертатися до наших яйцям. Причому це той випадок, коли одні яйця занурюються в інші яйця. Розбиваємо два курячих яйця, збиваємо до однорідної маси і обмокуємо в цьому насінні стейк. Потім обвалюємо в борошні або паніровці і на розпечену сковороду.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

як котлетки

Подаємо бичачі яйця в клярі з булгуром і свіжими овочами. Зазвичай я віддаю перевагу горілці, але так як сьогодні день здорової їжі, то запивати буду червоним сухим вином.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Зазначу, що продукт вийшов дуже ніжним, смачним і соковитим. До сих пір мені доводилося куштувати тільки баранячі насінники. Бичачі виявилися набагато смачнішими і здоровішими!

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Бичачі яйця по-грузинськи: рецепт з фото крок за кроком

Шановні кулінари, сьогодні наша тема присвячена справжнім гурманам, які не бояться експериментувати. Ми з вами дізнаємося рецепт про те, як готувати бичачі яйця. Ця страва вважається делікатесом в багатьох країнах, а араби їх подають тільки найпочеснішим гостям. З них готують плов, кус-кус, шашлик і просто подають до будь-якого гарніру.

У нашій країні багато людей ніколи їх навіть не пробували або свідомо від них відмовлялися, а даремно.

Насправді таке блюдо має відмінний смак і запах, і приносить користь нашому організму не менше, ніж звичайне м’ясо, оскільки теж є джерелом легкозасвоюваного білка і надає силу і енергію.

Відкиньте всі свої страхи і стереотипи про цю страву і насолодіться ніжним смаком делікатесу, приготованим за дуже простим і смачним рецептом.

Схожі рецепти

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Щоб під час підсмажування овочів, м’яса або риби не утворювався чад, не підливайте в сковороду холодну рослинну олію. Змішуючись з гарячим, воно і створює чад.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Якщо ви хочете отримати соковитий шматок ростбіфа, цілісний шматок яловичини спочатку потрібно обсмажити в малій кількості масла або жиру так, щоб скоринка з’явилася на всій його поверхні.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Якщо великі шматки яловичини попередньо обсмажити в сковороді в невеликій кількості олії так, щоб на всій поверхні утворилася рум’яна кірочка, а вже потім запекти в духовці, яловичина отримає …

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Як відомо, смажену печінку дуже легко пережарити і зробити твердою і малоприємною на смак. Щоб цього уникнути, перед приготуванням злегка відбийте печінку з обох боків. І смажте потім так, щоб …

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Якщо шніцелі за дві години до готування змастити сумішшю рослинного масла і оцту (1: 1), тоді вони вийдуть більш м’якими.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Щоб продукти не липли до сковороди під час смаження, не кладіть їх в холодну сковороду. Олія має бути обов’язково гарячою, тільки після цього можна класти інші інгредієнти для піджарки.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Щоб кульки з картопляного пюре вийшли максимально смачними і красивими, їх спочатку потрібно запанірувати у збитому яєчному білку. А потім обваляти в рисовому борошні.

Рецепт приготування бичачих яєць по-грузинськи

Кухонна техніка та посуд: сковорода, ніж, обробна дошка.

складові

Бичачі яйця 6 шт.
Цибуля 4 шт.
Часник 3 зубчики
Сухе вино 100 г
Соєвий соус 2 ст. л.
Сіль 1 ч. л.
Коріандр 0,5 ч. л.
Мускатний горіх 0,5 ч. л.
Перець чилі 1 шт.
Вода 1 л
Паприка 0,5 ч. л.
Перець горошком 3 шт.
Лавровий лист 2 шт.
Оцет 1 ст. л.
Рослинна олія 3 ст. л.

Готуємо інгредієнти правильно

  • Яйця бика можна придбати у фермерів. Найчастіше їх продають свіжими, тому що не мають їх у великій кількості, і на прилавках такий продукт довго не затримується. Як правило, на одну порцію беруть два яйця, тому що під час термообробки вони дуже зменшуються. Тому візьміть саме ту кількість, скільки потрібно вам для частування певної кількості людей.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

  • Грузинська кухня славиться гострими стравами, тому для приготування яєць ми будемо використовувати ряд спецій, які додадуть пікантності нашій готовій страві. Якщо у вас є всі приправи, які пропонуються за рецептом – добре, якщо ні, не варто турбуватися, можете додати й інші на ваш розсуд.
  • З бичачих яєць потрібно зняти верхню шкуру. Це можна зробити самостійно або під час покупки попросити продавців очистити їх. Найчастіше таку послугу вони надають безкоштовно.

покроковий рецепт

  1. Промити і відмочити в підсоленій воді 6 бичачих яєць. Закип’ятити в каструлі 1 л води і покласти в неї яйця, відварити на маленькому вогні 15 хвилин. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  2. Для того, щоб видалити специфічний запах, потрібно додати у воду з яйцями 3 горошини перцю, пару лаврових листів і 1 ст. л. оцту. Зняти верхню плівку з охололи бичачих яєць, а потім нарізати їх тонкими часточками. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  3. Очистити 4 цибулини, промити і нарізати півкільцями.
  4. Очистити, промити три зубчики часнику і нарізати їх дрібно або натерти на тертці.
  5. Розігріти в сковороді рослинне масло і відправити в неї нарізані яйця. Смажити п’ять хвилин на великому вогні, дати випаруватися вологи.
  6. Потім додати цибулю і тушкувати ще 5 хвилин, періодично перемішуючи продукти.
  7. Через зазначений час додати в сковороду по 0,5 ч. л. паприки, коріандру і мускатного горіха. Посолити і покласти один цілий маленький перець чилі.
  8. Залити все 100 г сухого вина і 2 ст. л. соєвого соусу, все перемішати і тушкувати 7 хвилин.

Рекомендації до приготування

  • Обов’язково проваріть таке м’ясо перед смаженням, щоб позбутися від усіх шкідливих паразитів, які можуть у них бути.
  • Після варіння видаліть верхню плівку з них.
  • Ви можете поєднувати їх з будь-якими спеціями на ваш розсуд.

відеорецепт

А в цьому відео досвідчений кулінар розповідає, як правильно підготувати смачну страву з бичачих яєць і що вийде при повній готовності.

А ось ще один цікавий і дуже простий рецепт про те, як готувати бичачі яйця. Саме в такому вигляді я спробувала їх вперше, але мені не сказали, що саме я їм. Блюдо мені сподобалося, тому що його смак дійсно ні на що не схожий. Скажу чесно, якби тоді я знала, що мені запропонували, я б ні за що не погодилася це їсти.

В кінці трапези, коли мені відкрили цю страшну таємницю, я трохи обурювалася, але мені довелося погодитися з тим, що страва дійсно смачна і гідна носити титул делікатесу. До речі, пізніше мені пощастило спробувати шашлик з такого м’яса, і він був шалено смачним і незвичайним.

Отже, давайте приступимо до приготування, яке займе 30 хвилин вашого особистого часу.

Калорійність продуктів, можливих у складі страви

  • Часник – 143 ккал / 100 г
  • Соєвий соус – ккал / 100 г
  • Вина лікерні – 212 ккал / 100 г
  • Вина напівсухі – ккал / 100 г
  • Вина сухі – ккал / 100 г
  • Вино червоне – ккал / 100 г
  • Олія – 873 ккал / 100 г
  • Сіль – ккал / 100 г
  • Цибуля ріпчаста – ккал / 100 г
  • Паприка – 289 ккал / 100 г
  • Перець чилі – ккал / 100 г
  • Мелений коріандр – ккал / 100 г
  • Мускатний горіх – 556 ккал / 100 г
  • Бичачі яйця – 230 ккал / 100 г

Калорійність продуктів: Бичачі яйця, Цибуля ріпчаста, Часник, Рослинна олія, Мелена коріандр, Паприка, Мускатний горіх, Сіль, Вино червоне, Соєвий соус, Перець чилі

Спосіб приготування

Насінники вимити, звільнити від верхньої шкірки (якщо вона є), знову промити холодною водою, а потім покласти на 2 години в мінеральну воду.

Після цього насінники звільнити від кутикули (другий шкірки) і нарізати скибочками уздовж.

Тим часом приготувати кляр: борошно змішати з молоком, а потім з яйцями, масу перемішати, посолити і трохи збити. В отриману суміш вмочити суцвіття відвареної цвітної капусти. Викласти їх на розпечену сковороду з шиплячим вершковим маслом і обсмажити з усіх боків до готовності.

Капусту в клярі викласти на окрему страву і тимчасово відставити.

Цибулю дрібно нашаткувати і спасерувати до світло-золотистого кольору на вершковому маслі.

Насінники покласти в сковороду з цибулею, посолити, коротко обсмажити (протягом 2 хвилин). Після цього налити в сковороду вино, закрити її кришкою і тушкувати насінники протягом 13 хвилин.

Готові насінники посипати меленими насінням і посіченою зеленню кінзи. Гарнірувати цвітною капустою в клярі.

Користь і шкода бичачих яєць

  • Бичачі яйця з давніх пір славляться тим, що в їх склад входять гормони, які мають позитивний вплив на чоловічу потенцію, і це дійсно так. Щоб отримати цю дозу гормонів, чоловікам потрібно їсти такий продукт у сирому вигляді, а це небезпечно для їх здоров’я, оскільки насінники можуть бути заражені паразитами, позбутися від яких можна тільки при термообробці.
  • Після цієї обробки зникають не тільки паразити, а й безліч корисних вітамінів серії В і мінералів, джерелом яких є ця страва. Гормони теж руйнуються.
  • Чи не руйнується тільки білок, який дуже легко засвоюється нашим організмом, наповнюючи його силою і енергією, тому таку страву рекомендують для відновлення сил після і під час хвороби, а також у період фізичних навантажень.
  • Ніякої шкоди після термообробки яйця принести не можуть людині, якщо тільки їх не вживати в несвіжому чи зіпсованому вигляді.

Тушковані бичачі яєчка в ароматному цибульному соусі

Один з найпростішіх і популярних варіантів страв з сім’яників бика. Набір інгредієнтів мінімальний, ідеально підкреслює оригінальний смак делікатесного субпродукту.

Бичачі яйця – рецепт з фото. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепт приготування

По-перше, вважається, що, покуштувавши насінники бика, людина отримує і життєву силу цього потужного тваринного.

Друга причина простіше: грамотно приготовані тестікули неймовірно смачні і подобаються всім, хто любить печінку, нирки, легені. Страви з них дивно ніжні і соковиті.

До речі, це дієтична їжа: калорійність її становить всього 235 ккал на 100 г. Існують найрізноманітніші рецепти страв з бичачими яйцями, так що кожен знайде страву до душі.

Найчастіше бичачі яйця зустрічаються в рецептах з цими п’ятьма продуктами:

Одне з головних достоїнств продукту полягає в тому, що активний час його приготування невелике. Насінники не вимагають тривалої термічної обробки. За півгодини з них можна приготувати відмінне блюдо, яке не соромно поставити навіть на святковий стіл.

Бичачі яйця можна відварити, але смачніше запекти, згасити або посмажити їх. Цей інгредієнт гармонійно поєднується з овочами, картоплею, крупами і зеленню. З яєць виходять дуже смачні шашлики, якими можна здивувати і порадувати навіть найвибагливішого гурмана.

Тільки майте на увазі, що в процесі приготування насінники сильно ужаріваются. На порцію слід брати дві штуки.

Яйця бика подаються до столу як делікатес після особливої, тривалої підготовки. Цю частину туші можна не тільки запікати в духовці, але також смажити на сковорідці, мангалі. Нижче розповідається, як приготувати бичачі яйця смачно і правильно.

Підготовка бичачих яєць до приготування страв

Щоб смачно і правильно приготувати обговорювану частину бичачої туші, насамперед потрібно провести підготовку сім’яників.

Купувати можна тільки свіжий субпродукт – з щільною текстурою, блідо-рожевою оболонкою і чітко проглядаються судинами. Яйця сіро-зеленого або сірого відтінку непридатні для приготування.

Схема підготовки бичачих насінників:

  1. Ретельно промити продукт.
  2. Посушити на повітрі 10 – 12 хвилин. Обвітрену оболонку легше зняти без пошкодження основного продукту.
  3. На підсохлій шкірці зробити поздовжні розрізи. Оптимальна глибина кожного – близько 2 см.
  4. Акуратно стягнути пальцями верхній шар, як би вивернувши субпродукт навиворіт.
  5. Далі, видалити внутрішню оболонку.
  6. Частину, що залишилася, м’яку частину порізати довільними шматочками.
  7. Повторно ретельно промити субпродукт. Важливо в процесі водних процедур видалити з м’яса все насінну рідину. Працювати з м’якоттю насінників потрібно акуратно, так як вона може легко розвалитися і перетворитися в фарш.

Смажені бичачі яйця на сковороді

Складові:

  • бичачі яйця – 4 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль і ароматні трави;
  • масло.

Приготування:

  1. Підготувати субпродукт за описаною вище схемою.
  2. Лук порубати великими полуколечками і обсмажити на розігрітій олії до розм’якшення.
  3. Надіслати до овоча на сковороду шматочки бичачих яєць.
  4. Посолити, всипати пряні трави.
  5. Смажити 12 – 14 хвилин при частому помішуванні.

Подати з часниковим соусом.

Як смачно приготувати в духовці

Складові:

  • яйця бика – 580 – 600 г;
  • паста з помідорів – 70 г;
  • сметана – 90 г (жирна!);
  • сіль, кріп.

Складові:

  • бичачі яйця – 2 шт.;
  • сметана – 2/3 ст.;
  • петрушка (тільки листя) – 10 – 15 г;
  • соняшникова олія – ​​3 десертні ложки;
  • лимон – половинка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  1. Очистити яйця від усього зайвого. Кожне розрізати на 4 частини.
  2. Акуратно, але ретельно промити продукт і залити водою. Першу рідину відразу злити і додати нову порцію.
  3. Залишити заготовку вимочувати на 12 – 14 хвилин. Знову промити і викласти м’якоть на друшляк.
  4. Присолити шматочки, залити процідженим від кісточок соком цитруса. За бажанням додати спеції.
  5. Підготовлений субпродукт відправити в чашу кухонного «помічника». Готувати в режимі випічки до тих пір, поки випарується вся виділилася рідина, і м’ясо значно зменшиться в розмірі.
  6. Вийняти шматочки насінників, коли вони стануть злегка золотавими.
  7. Додати ще масло і засмажити до рум’яної великі шматочки цибулі. До овочу відправити рубану зелень, сіль, сметану.
  8. Через 5 – 6 хвилин томління соусу в тому ж режимі повернути в чашу яйця.
  9. Включити режим гасіння на 20 хвилин.

Подати готові шматочки субпродукту разом з отриманим густим соусом і свіжим хлібом.

Шашлик з бичачих яєць

Складові:

  • бичачі яйця – 3 шт.;
  • бекон – 3 смужки;
  • чері – 1 жменя;
  • сіль, приправи.

Приготування:

  1. Очистити яйця. Після чого замочити їх у холодній воді на 2 години.
  2. Варити в чистій солоній воді 7 – 8 хвилин. Злити рідину, а м’ясний продукт знову промити.
  3. Порізати яйця великими шматочками. Натерти сіллю і приправами, скропити будь-яким маслом. Залишити на півгодини.
  4. Насадити на шпажки по черзі м’ясо і черрі. Зверху обернути заготовки смужками бекону. Можна закріпити його зубочистками.
  5. Смажити шашлик в духовці при 190 градусах близько 20 хвилин. При цьому потрібно включити режим «гриль».

Складові:

  • бичачі яйця – 7 шт.;
  • цибуля – 3 – 4 головки;
  • сметана – 170 – 200 г;
  • гриби – 280 – 300 г;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  1. Замочити очищені м’ясні продукти в воді на півгодини. Промити. Дати стекти рідини.
  2. Лук довільно порубати.
  3. Гриби крупно порізати. Відмінно підійдуть до такого рецепту гливи.
  4. У глибокий сотейник з будь-яким жиром відправити відразу цибулю і гриби. Смажити до прозорості овоча і до тих пір, поки гриби не разм’якнуть. Якщо в сковорідці утворилася велика кількість рідини, потрібно почекати, поки вона випарується.
  5. Яйця порізати тонкими довгими смужками. Ще раз промити.
  6. Опустити в киплячу солону воду на 8 – 9 хвилин. У процесі варіння обов’язково потрібно видаляти піну.
  7. Промити варений продукт гарячою водою.
  8. Відправити його в сковорідку з засмажкою. Посолити, присипати спеціями. Перемістити до решти інгредієнтів сметану.
  9. Готувати 12 – 14 хвилин. При необхідності можна долити в сковорідку бульйон / воду.

Подати готове частування з будь-яким гарніром.

З картоплею

Складові:

  • бичачі насінники – 1 кіло;
  • картопля – 300 г;
  • томат і червоний солодкий перець – по 2 шт.;
  • цибуля і морква – по 1 шт.;
  • сіль, борошно, базилік і кінза у свіжому вигляді.

Приготування:

  1. Очищені яйця проварити 6 – 7 хвилин, після чого промити.
  2. Далі опустити в свіжий окріп і готувати ще 17 – 20 хвилин. Знову промити.
  3. М’ясо порізати тонкими скибочками. Обваляти в борошні з сіллю і обсмажити на сковорідці з маслом до готовності.
  4. В окремій сковороді обсмажити до розм’якшення брусочки картоплі з сіллю. Потім додати до них шматочки інших овочів.
  5. Коли всі компоненти в сковорідці стануть м’якими, перекласти сюди ж готовий продукт.

Все перемішати і подати страву до обіду, присипавши рубаною зеленню.

Смажені яловичі насінники з макаронами на друге

Пропонуємо на ваш суд оригінальне блюдо, яке є делікатесом в багатьох країнах. У народі яловичі насінники – це бичачі яйця, але в ресторанах ви такої назви не зустрінете.

Рецепт яловичих сім’яників смажених:

  • Насінники бичачі – 900 г
  • Сметана – 100 г
  • Масло вершкове – 70 г
  • Цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт
  • Часник (зубочки) – 3 шт
  • Лавровий лист – 2 шт
  • Перець чорний (за смаком)
  • Сіль за смаком)

Як приготувати бичачі яйця

  1. Головне в цій страві: свіжі продукти (вибирайте пружні рожевого кольору з синіми прожилками середнього розміру насінники). Яловичі насінники годі й шукати в супермаркетах, їх продають тільки в торгових м’ясних рядах. Не соромтеся перевірити свіжість продукту, так як від цього залежить смак готового блюда.
  2. Етап очищення займає щонайбільше час і вимагає вправності і посидючості. Роблячи гострим ножем розріз по довжині, акуратно ухватившись за край, за допомогою ножа починайте відокремлювати досить товсту шкіру. Головне не поспішає, щоб не вийшов фарш. Промиваємо очищені насінники під цівкою проточної води.
  3. По готовому розрізу поділяємо сім’янник на 2 половини і кожну часточку (як апельсин) не поспішаючи нарізаємо. Підготовлені частини ретельно промиваємо, щоб не було білої рідини.
  4. Тим часом воду ставимо на плиту і в міру закипання додаємо лавровий лист, сіль і часник. У киплячу воду опускаємо промиті шматочки бичачих насінників. У міру появи піни видаляємо її ложкою. Варити слід близько 10 хвилин.
  5. Цибулю ріжемо півкільцями і підсмажуємо трохи на вершковому маслі. Варені бичачі насінники промиваємо під гарячою водою, щоб смак не зіпсувався. Викладаємо на сковороду (можна додати трохи вершкового масла), додаємо вже підсмажену цибулю, перець. Загасивши пару хвилин, додаємо сметану і залишаємо нудитися на слабкому вогні, накривши кришкою, близько 10 хвилин.

Страва готова! Його можна подавати з овочами або макаронними виробами.

Бичачі яйця – один з найбільш затребуваних субпродуктів у східній кулінарії, адже складається з білка, не має кісток і дуже легко і швидко готується. Бичачі яйця – нескладний рецепт, використання якого, дозволяє навіть недосвідченому кулінару приготувати делікатес на своїй кухні.

Як приготувати бичачі яйця – рецепт

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

При приготуванні яєць слід дотримуватися загальних принципів підготовки продукту, а саме, правильно очистити їх від оболонки, не пошкоджуючи м’якоть. Потрібно замочити і ошпарити продукт для видалення запаху. Використовуючи рецепти приготування бичачих яєць, враховуйте, що при тепловій обробці вони втрачають рідину і значно зменшуються в розмірах, що впливає на остаточну порцію страви.

Складові:

  • бичачі яйця – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 65 г;
  • оливкова олія – ​​75 мл;
  • кріп, петрушка – по 25 г;
  • біле вино – 80 мл.

приготування

Промийте насінники в холодній воді, обсушіть і зробіть поздовжній надріз не більше 2 мм по всій довжині продукту. Акуратно зніміть оболонку з м’якоті яєць і знову промийте.

Проваріть підготовлені яйця 10 хвилин в підсоленій воді, дістаньте, обсушіть і наріжте кубиками. На розпечену сковороду налийте олію, додайте перець, нарізану кільцями цибулю і бичачі яйця.

Обсмажте інгредієнти протягом 7 хвилин, після чого влийте вино і тушкуйте страву 8 хвилин. Приправте перед подачею подрібненою зеленню.

Шашлик з бичачих яєць – рецепт

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Складові:

  • бичачі яйця – 2 шт.;
  • олія – 45 мл;
  • оцет – 10 мл;
  • червоний мелений перець – 1/2 ч. ложки;
  • ріпчаста цибуля – 70 г;

приготування

Промиті і очищені від оболонки яйця наріжте скибочками завтовшки 2 см і викладіть в ємність. Використовуючи олію, оцет і перець, зробіть маринад. Порізану кільцями цибулю змішайте з м’якоттю і залийте маринадом. Залиште настоятися на 2 години. Скибочки бичачих яєць нанизайте на дерев’яні шпажки, чергуючи їх з цибулею. Запікайте шашлики 15 хвилин при температурі 200 градусів.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Як правило, рецепти страви з бичачих яєць засновані на попередньому обварюванні продукту протягом 7 хвилин для усунення запаху. В даному рецепті термообробка замінюється маринуванням в спеціях і травах.

Про те, що існують страви з бичачих яєць, я навіть не здогадувалася до тих пір, поки не відпочивала в одному з курортів і мій супутник не замовив цей делікатес в місцевому ресторані. Правда, що це саме вони, я не знала, тому що вибір страв для нашого вечора довірила чоловікові.

Легкій напівусмішці та піднесеній брові офіціантки, коли вона злегка здивовано перепитала: «і дамі?», я не надала значення.

І правильно зробила: блюдо виявилося приголомшливо чудовим! Настільки, що мені захотілося особисто подякувати шеф-кухаю і, якщо пощастить, роздобути рецепт.

На щастя, він виявився приємним у спілкуванні людиною, і розповів, де взяти і як приготувати бичачі яйця, рецепт саме того блюда, що ми замовляли, і ще кілька інших.

З того часу хоча б раз на рік, коли вдається розжитися цим делікатесом, я обов’язково готую найрізноманітніші страви з бичачих яєць.

Сьогодні я покажу вам свій улюблений рецепт приготування бичачих яєць – зі сметаною і цибулею.

Отже, інгредієнти на 1 порцію:

  • бичачі яйця – 2 шт;
  • сметана – 150 г;
  • цибуля – 1 шт;
  • петрушка (листя) – 10 г;
  • рослинне масло – 2-3 ст. ложки;
  • сік з половини лимона;
  • сіль і спеції за смаком.

Спосіб приготування

Крок 1

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 2

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 3

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 4

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 5

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 6

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 7

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Крок 8

Приготування їх таке саме, як і приготування грибів – спочатку виділяється багато рідини, яка повинна повністю випаруватися в процесі обсмажування, а самі шматочки за цей час сильно зменшуються в розмірах.

Коли вони стануть ніжно-золотистого кольору, вийміть, додайте на сковороду ще пару ложок рослинного масла, обсмажте в ньому нарізану півкільцями або шматочками цибулю до жовтого кольору.

Додаємо сметану і петрушку.

Крок 9

Перемішуємо, даємо закипіти і кладемо в соус обсмажені яйця. Накриваємо кришкою і на середньому вогні тушкуємо ще хвилин 10.

Страва готова!
Сподіваюся, цим вишуканим і дуже дорогим (в ресторанах) делікатесом ви зможете балувати себе та своїх близьких, адже тепер ви знаєте, як приготувати бичачі яйця. Якщо вам не до вподоби, наприклад, сметана, можна знайти й інший рецепт.

Як готувати бичачі яйця: покроковий рецепт з фото

Насінники бика займають почесне місце в кухні народів Західної Європи, Середземномор’я, Кавказу, Центральної та Східної Азії.

В Іспанії дуже популярна страва під назвою «корида», в Азербайджані – шашлик з бичачих яєць, араби подають смажені насінники молодого бичка з кус-кусом або пловом особливо шанованим гостям.

В Індії та Малайзії сате з насінників вважається цілющим для чоловіків.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування

Користь бичачих яєць

  • Через низький вміст жирів і невисоку калорійність (всього 230 ккал в 100 г) насінники великої рогатої худоби вважаються дієтичними. Вони є цінним джерелом легко засвоюваного білка, що робить яєчка бика високопоживним продуктом. Це особливо актуально для страждаючих ожирінням і людей, що прагнуть без шкоди для організму скинути зайву вагу. Користь бичачих яєць обумовлена ​​високим вмістом в них вітамінів групи В, РР, Е, Н. Мінеральний склад субпродукту представлений залізом, магнієм, марганцем, кальцієм, калієм, цинком, фосфором, натрієм та іншими природними мінералами.
  • Регулярне вживання страв з бичачих яєць благотворно впливає на функції ЦНС, нормалізує роботу органів травлення. Для відновлення енергії і підвищення імунітету насінники рекомендують включати в раціон в період відновлення після перенесеної важкої хвороби або операції.
  • Думка про те, що бичачі яйця допомагають вилікувати імпотенцію і в цілому дуже корисні для підвищення чоловічої сили, вірно лише частково. Дійсно, в насінниках міститься гормон, що впливає на рівень потенції. Однак при термічній обробці субпродукту він руйнується. Тобто, вирішити проблему за допомогою такого засобу можна тільки якщо вживати його сирим. Але робити цього категорично не можна через ризик зараження на лейкоз, паразитарними та іншими захворюваннями, що зустрічаються у домашнього рогатої худоби. Шкода бичачих насінників може полягати виключно в цьому. В іншому ж ніяких обмежень і протипоказань до вживання продукту немає.

Вибір і підготовка бичачих яєць до приготування

Купуючи субпродукт, увагу слід приділити таким аспектам:

  1. Колір оболонки повинен бути блідо-рожевим.
  2. На поверхні чітко проглядаються синюваті (“татуйовані”) звивини кровоносних судин.
  3. Текстура продукту щільна.

Насінники сіруватого, сіро-зеленого відтінку купувати не можна. Навіть при відсутності неприємного запаху такий продукт вже не придатний у їжу.

Способів приготування бичачих яєць безліч. Їх смажать, відварюють, тушкують, запікають. При цьому порядок і послідовність попередньої обробки продукту для всіх рецептів однакові – потрібно позбутися від щільної оболонки, що покриває їстівне ядро.

Як правильно обробляти бичачі яєчка:

  1. Сирий субпродукт миють і сушать на повітрі хвилин 10. Оболонка насінників обвітриться, і її легше буде видалити. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  2. Ставлять на плиту (сильний вогонь) підсолену воду.
  3. На підсохлій шкірці яєчка роблять поздовжній надріз глибиною до 2 см. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  4. Акуратно пальцями стягують верхній шар оболонки, наче вивертаючи семенник навиворіт. Потім знімають внутрішню оболонку. Акуратно, намагаючись не пом’яти, звільняють м’яку серцевину.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  5. Очищені від оболонки насінники ріжуть на частини (часточками, кубиками, брусочками, смужками – це не принципово).
  6. Готовий до варіння субпродукт гарненько виполіскують проточною водою. Завдання – вимити зі шматочків м’яса всю насінну рідину. Робити це слід теж дуже акуратно, оскільки насінники дуже м’які, ніжні і при неправильному поводженні легко перетворюються в фарш.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  7. Промиті шматочки яєць бика закладають в киплячу воду. Як тільки бульйон знову закипить, вогонь під каструлею зменшують. Варять 8 хвилин.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото
  8. Субпродукт відкидають на сито. Промивають окропом.Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Підготовлені описаним способом яйця бика повністю готові до подальшої переробки.

Тушковані бичачі яєчка в ароматному цибульному соусі

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

На 2 порції піде:

  • 800 г бичачих тестикул (4 шт.);
  • 225 г цибулі (3 шт.);
  • 75 г моркви (1 шт.);
  • 200 г 18% сметани;
  • 30 г рослинної олії (3 ст. л.);
  • за смаком сіль, спеції, приправи, перець.

Час приготування – 45 хвилин. Харчова цінність на 100 грамів: білки – 8,51 м; жири – 17 м; вуглеводи – 2,75 м. Калорійність – 196,07 ккал.

рецепт:

  1. З яєць знімають оболонку, промивають гарненько водою. Ріжуть часточками.
  2. Морквину і одну цибулину чистять, миють. Кладуть в підсолену, приправлену спеціями воду.
  3. Як тільки рідина закипить, закладають в бульйон шматочки бичачих яєць. Варять при тихому кипінні 10 хвилин.
  4. Воду зливають, насінники промивають окропом. Морквину остуджують. Варену цибулю викидають.
  5. 2 сирі цибулини чистять, споліскують водою. Ріжуть півкільцями.
  6. Варену моркву подрібнюють зручним способом.
  7. Масло нагрівають у чавунній сковороді. Обсмажують в ньому цибулю приблизно 3 хвилини.
  8. Висипають морквину, вливають сметану. При необхідності досолюють і приправляють спеціями.
  9. Насінники змішують з цибульним соусом. Гасять під кришкою на найменшому вогні 10 хвилин, періодично перемішуючи.

Блюдо їдять гарячим. Гарнір – картопляне пюре, варені круто курячі яйця, кус-кус, гречана каша, відварені овочі, зелений горошок.

Бичачі яйця: користь і шкода, рецепти приготування з фото

На 3 порції піде:

  • 1200 г бичачих яєць (6 шт.);
  • 1000 г кабачків (4 невеликих плода);
  • 75 г цибулі (1 шт.);
  • 150 г моркви (2 шт.);
  • 60 г томатної пасти (2 ст. л.);
  • 200 г майонезу;
  • за смаком сіль і перець;
  • зелень.

Час приготування – 90 хвилин. Харчова цінність на 100 грамів: білки – 6,15 м; жири – 12,28 м; вуглеводи – 3,16 м. Калорійність – 147,30 ккал.

рецепт:

  1. З насінників бика знімають оболонку і відварюють 10 хвилин в підсоленій воді. Промивають окропом.
  2. Кабачки миють, ріжуть кружальцями. Якщо овочі старі, попередньо зчищають шкірку.
  3. Моркву і цибулю чистять. Ріжуть соломкою.
  4. У глибоку чавунну сковороду наливають масло. Нагрівають. Обсмажують на середньому вогні цибулю з морквою 2 хвилини.
  5. Бичачі яйця разом з кабачками висипають у сковороду. Перемішують з цибулею і морквою. Солять, приправляють спеціями. Вливають майонез, перемішують. Гасять 8 хвилин.
  6. Як тільки шматочки кабачків підрум’яняться, додають томатну пасту. Перемішують продукти. Сковороду накривають кришкою. Гасять блюдо 10 хвилин.

Гарячі бичачі яйця в майонезі з кабачками викладають у глибоку тарілку. Посипають рубаною зеленню.

Корисні поради

Вага одного бичачого яєчка становить приблизно 200 грамів. З огляду на, що маса і обсяг субпродукту при термічній обробці зменшуються вдвічі, на одну порцію беруть 2 цілих насінники.

Зварені насінники бика ніколи не промивають холодною водою. Від цього вони стають жорсткими і набувають неприємного присмаку.

Відварені тестікули бика м’які, ніжні на смак і не мають неприємного запаху. За текстурою вони віддалено нагадують яловичі нирки, тому цей субпродукт можна додавати в перші страви – солянку, розсольник.

Обробляти, варити і зберігати довго в такому вигляді яйця бика можна. Це дуже делікатний продукт, тому готувати його потрібно відразу ж. Сирі насінники можна зберігати в холодильнику довше доби.

При необхідності бичачі яйця можна заморозити. На поживній цінності субпродукту заморозка ніяк не відіб’ється. Однак зміниться смак м’яса, а текстура ядра стане щільнішою.

Бичачі яйця корисні для людини. Бичачі яйця: користь і шкода, рецепт приготування. Як готувати бичачі яйця? Рецепт приготування

Сучасні люди свідомо відмовляються від ряду смачних і корисних делікатесів лише через нездатність спокійно ставитися до того факту, що їх базою є не самі апетитні продукти. Наприклад, багатьох навіть не цікавлять користь і шкода бичачих яєць, як би не старалися дієтологи привернути увагу до унікального інгредієнту.

Найчастіше людям спочатку дають спробувати незвичайне блюдо, і тільки після цього розкривається характер основного компонента. Незвичайний ніжний смак виробу зазвичай переважує гидливість, і тоді продукт міцно закріплюється в раціоні. Варто відзначити, що гастрономічні показники в даному випадку навіть поступаються дієтологічним.

Склад і корисні властивості

Правильно приготовані бичачі яйця можуть стати джерелом мінералів та біологічно активних елементів. Незважаючи на те, що користь і шкода продукту та його повний перелік властивостей ще вивчаються вченими, дієтологам про унікальну заготівлю відомо чимало:

  • Енергетична цінність виробів становить 230 ккал на 100 г продукту, завдяки чому він може стати джерелом енергії.
  • У бичачих яйцях багато білка, який, на відміну від компонента іншої тваринної їжі, відмінно засвоюється організмом.
  • Правильно приготовані бичачі яйця містять ряд біологічно активних речовин, які за своїми діями схожі з гормонами. Вони позитивно позначаються на роботі репродуктивної системи, покращують потенцію.

Порада: Не дивлячись на те, що максимум користі можна отримати від необроблених термічним шляхом бичачих яєць, від подібного підходу краще відмовитися. В силу особливостей екології сьогодні не можна розраховувати на абсолютну чистоту частин навіть домашньої тварини. Подібні експерименти можуть призвести до несприятливих наслідків.

  • Речовини в складі продукту підвищують функціональність нервової системи і опорно-рухового апарату.
  • Вживання страв з виробом сприяє швидкому відновленню організму, тому слід задуматися про їх введення в раціон після перенесеного хірургічного втручання або затяжної хвороби.
  • Присутність у складі субпродукту мінералів позитивно позначається на загальному стані людини і знижує ризик розвитку дефіциту корисних речовин.

Такими властивостями можуть похвалитися тільки свіжі і екологічно чисті бичачі яйця. Потрібно вивчити правила їх вибору і попередньої обробки, щоб можна було розраховувати на отримання бажаного результату і гастрономічного задоволення.

Шкода бичачих яєць і їх небезпека

Поки проведені дослідження не дали жодної інформації про ризики, пов’язані з вживанням бичачих яєць. Фахівці навіть стверджують, що не існує протипоказань до їх введення в раціон, все залежить тільки від наявності бажання. Єдине, про що потрібно пам’ятати, слід витратити трохи часу, щоб вибрати якісний субпродукт.

Його вкрай не рекомендується піддавати сумнівним видам обробки, наприклад, хімічній. Краще, як зазвичай, використовувати високі температури, що зведе до мінімуму можливу небезпеку заготовки і подарує їй потрібну текстуру.

Правила вибору

Від якості виробу залежить не тільки його користь, але і смак. Вибираючи бичачі яйця, потрібно дотримуватися таких рекомендацій:

  • Неприпустимий сторонній або неприємний запах.
  • Вироби повинні мати пружну текстуру.
  • Ідеальний колір – світло-рожевий з синіми прожилками. Якщо продукт сірий або зелений, купувати його категорично заборонено.
  • Купуючи вироби, потрібно пам’ятати про їх властивості значно зменшуватися в обсязі після термічної обробки. Готовий продукт може становити всього половину від початкового об’єму.

Не слід зволікати з термічною обробкою заготовок, краще пустити їх у справу протягом доби після їх покупки. Заморожування вироби переносять без втрати поживної цінності, але це може негативно позначитися на текстурі і смакових особливостях продукції.

Особливості попередньої обробки

Існує мінімум два способи підготовки виробів до подальшої термічної обробки. Вибір в даному випадку залежить від зручності і індивідуальних переваг.

  • Спосіб 1. Вироби занурюємо в холодну воду, яку доводимо до кипіння і відварюємо продукт не менше 40 хвилин. Тоді перекладаємо заготовки в крижану воду і легко відокремлюємо з їх поверхні щільну плівку. Спочатку на поверхні елемента доведеться зробити кілька надрізів дуже гострим ножем, інакше доведеться помучитися.
  • Спосіб 2. Якщо від продукції виходить стійкий запах дичини, то спочатку їх рекомендується вимочити в холодній воді протягом 8-10 годин. Після цього плівку на виробах потрібно поздовжньо надрізати і зняти. Отриманий продукт розрізаємо вздовж на 2 рівні частини і маринуємо. В цьому випадку оптимальною буде суміш, що складається з соку і цедри лимона, часнику, цибулі, імбиру і перцю, солі. Час витримки становить не менше 1 години.

Далі можна приступати до кулінарній обробці продукції. Варіантів, за якими готуються бичачі яйця, дуже багато. Для початку рекомендується спробувати щось просте. Це дозволить виробити навички роботи з продуктом і зрозуміти повне уявлення про його смакові особливості.

Один з варіантів приготування

Практика показує, що незалежно від типу обраного впливу, готовий продукт виходить м’яким, ніжним і дуже поживним.

Ось один з найпростіших варіантів приготування екзотичного делікатесу:

  • Нам будуть потрібні самі бичачі яйця, морква, цибуля, сметана, сіль, перець, різні приправи і спеції.
  • Оброблені одним з наведених вище способів заготовки нарізаємо порційними шматочками. У ємність з холодною водою опускаємо по цибулині і морквині, додаємо сіль. Ставимо ємність на вогонь і доводимо до кипіння. Тоді опускаємо в бульйон підготовлений основний компонент і відварюємо 10 хвилин після повторного закипання.
  • Відварену продукцію промиваємо під холодною проточною водою, цибулю викидаємо.
  • Відварену моркву дуже дрібно ріжемо. Беремо ще одну білу цибулю і подрібнюємо її. Цибулю обсмажуємо на олії, туди ж викладаємо моркву, додаємо сіль, перець і спеції, викладаємо бичачі яйця. Після нетривалого обсмажування заливаємо все це сметаною і тушкуємо не більше 10 хвилин.

Готову страву відмінно поєднується з різними видами гарніру – від відварних овочів і пюре до рису і каш. Головне, не зловживати виробом, пам’ятаючи про його калорійність, яка через особливості обробки помітно зростає. Зберігання такі страви не підлягають, їх потрібно вживати в свіжому вигляді.

Бичачі яйця – користь і шкода

Чим корисні бичачі яйця?

Делікатес бичачі яйця: користь, шкода, рецепти приготування

Яйця бика відносяться до нестандартної і незвичній для багатьох їжі. Однак це не зменшує корисних властивостей і смакових якостей продукту. Давайте розберемося, що собою являє цей продукт, а також як його вибирати, зберігати і правильно готувати.

Бичачі яйця: що це за продукт?

Яйця бика в якості їжі добре поширені в азіатських, кавказьких, західноєвропейських країнах та на території Середземномор’я. Особливо відомий цей продукт в Іспанії. Там вірять, що цей делікатес – потужний афродизіак і джерело чоловічої сили.

В Азербайджані популярний шашлик з цього делікатесу, а в Індії і Малайзії чоловіки люблять сате, приготоване з насінників тварини. Також знайти страви, де в якості інгредієнта присутні бичачі яйця, можна в США і ряді країн Європи.

На території України цей продукт вважається делікатесом, і дістати його непросто. Найчастіше продукт продається в м’ясних крамницях за ціною 150-170 грн. / кг. На ринку можна побачити яйця бика по 120-130 грн. / кг.

Чи можна яйця бика вживати в їжу?

З огляду на, що бичачі насінники є в кухнях багатьох країн світу, звичайно ж, їх можна їсти. Делікатес вживається як самостійне блюдо або використовується в якості одного з інгредієнтів.

Непоказні на вигляд яйця бика володіють цікавим смаком, який чимось нагадує нирки яловичини. Головне, не помилитися при виборі продукту і правильно його приготувати. Тестікули бика можна варити, смажити, додавати в різні гарніри і супи.

Вживати продукт сирим не можна. Справа в тому, що органи тварини часто містять різні мікроби і можуть стати рознощиком захворювань.

Склад і харчова цінність бичачих яєць

У 100 г цього делікатесу знаходиться 230 ккал. Також в його складі міститься безліч вітамінів, мінералів і мікроелементів, які необхідні людині.

Харчова цінність продукту така:

  • вміст жирів становить 20 г;
  • вуглеводів в цей делікатес – 0,1 г;
  • білків – 13 г.

У чому користь делікатесу?

За запевненням дієтологів, продукт несе певну користь для організму:

  • завдяки своїй калорійності, дає енергію;
  • містить білки, які допомагають відновитися організму після операцій, травм або затяжної хвороби;
  • робить позитивний вплив на органи, системи, нервові закінчення.

Для жінок

Бичачі яйця можуть надавати певну користь жінкам. Цей продукт застосовується в косметології і допомагає:

  • зберегти пружність шкіри;
  • боротися з дрібними зморшками;
  • освітлити пігментні плями.

Робіть маски для обличчя з використанням яєць бика, щоб освіжити і омолодити вашу шкіру. Також ефект від застосування тестикул буде спостерігатися, якщо вживати їх в якості їжі.

Для чоловіків

Вважається, що вживання насінників бика підсилює потенцію у чоловіків. Це пов’язано з присутністю в тестикулах певних гормонів, які допомагають відновлювати чоловічу силу.

Але тут є один нюанс: ці гормони містяться тільки в сирому продукті, а при тепловій обробці вони пропадають. Сирі яйця бика їсти не можна, тому їх користь для чоловіків дещо сумнівна.

Шкода і протипоказання продукту

Вирішуючи приготувати цей продукт, знайте, що делікатес може бути шкідливим, якщо:

  • з’їсти його сирим – є ризик заразитися різними паразитами, які можуть жити в м’ясі бика;
  • купити несвіжі яйця – ними можна отруїтися.

Протипоказання до вживання тестикул – їх індивідуальна непереносимість.

Перед вживанням продукт потрібно правильно почистити і обробити, щоб яйця залишилися корисними і не завдали шкоди здоров’ю.

Вибір і зберігання делікатесу

Щоб делікатес вийшов по-справжньому смачним і корисним, правильно вибирайте насінники. Свіжий і допустимий до вживання продукт характеризується:

  • пружною і щільною на дотик структурою;
  • відсутністю будь-якого запаху;
  • вираженим рожевим кольором, повинні бути видні сині прожилки.

Якщо ви бачите м’який, незрозуміло пахне продукт, з сірим або зеленуватим відтінком – не купуйте його. Такі яйця вже не придатні для вживання.

Делікатес не можна довго зберігати – бажано використовувати його відразу ж. У холодильнику продукт може перебувати приблизно 5-6 годин, а потім його потрібно покласти в морозильну камеру (але не більше, ніж на 3 доби).

Зберігайте делікатес при температурі:

  • нижче 0 градусів – 72 години;
  • при 6 градусах – до 36 годин;
  • при 8 градусах – 24 години.

Для збереження загорніть тестікули в фольгу або поліетиленову плівку. Розморожуйте яйця поступово, підтримуючи температуру не більше 16 градусів.

Підготовка продукту до приготування

Яйця бика можна відразу використовувати для приготування їжі. Спочатку їх потрібно правильно підготувати:

  • добре вимийте сирий продукт;
  • обсушіть приблизно 5-7 хв (це дозволить швидше зняти оболонку);
  • зніміть плівку, яка покриває м’ясо;
  • ще раз акуратно, але ретельно промийте тестікули – в м’ясі не повинно залишатися ніякої насінної рідини чи інших домішок.

Як правильно чистити бичачі яйця?

Знімати плівку з бичачих яєць потрібно обов’язково, так як вона ускладнює процес приготування і надає страві смак гіркоти.

Як почистити продукт від оболонки:

  • після сушіння зробіть на яйці розріз по його довжині, глибиною до 1-1,5 см;
  • візьміться пальцями за оболонку;
  • не поспішаючи, але акуратно, щоб не пошкодити семенник, починайте знімати шари плівки.

Є ще один метод зняття оболонки – залийте яйця холодною водою і проваріть їх 40 хв. Такий спосіб можна застосувати, якщо тварина була молодою.

Як і скільки варити яйця бика?

Бичачі яйця зазвичай варяться 7-8 хвилин. Цього часу вистачає, щоб продукт зварився і при цьому зберіг свої корисні властивості.

Процес варіння яєць виглядає так:

  • очищені від плівки яйця поріжте на шматочки зручної форми;
  • покладіть їх у підсолену, вже киплячу воду;
  • варіть продукт 7-9 хвилин;
  • відкиньте шматочки м’яса на сито і промийте їх окропом.

Рецепт приготування делікатесу: бичачі яйця з кабачками

Продукт можна згасити разом з кабачками. Вийде дуже смачне, поживне і ситне блюдо. Приблизний час приготування – 90 хв.

Інгредієнти у розрахунку на 3 порції:

  • яйця бика – 6 шт.;
  • кабачки – 4 середньої величини плода;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • майонез – 200 г;
  • сіль, зелень, перець – за смаком.

Схема приготування страви:

  1. Зніміть плівку з яєць і відваріть їх 10 хвилин в солоній воді.
  2. Промийте м’ясо окропом.
  3. Помийте кабачки і наріжте їх кружечками.
  4. Почистіть цибулину і морквину, наріжте їх.
  5. У сотейник налийте олію, включіть вогонь і почекайте, поки посуд нагріється.
  6. Обсмажте нарізані моркву і цибулю до золотистого кольору.
  7. Додайте до овочів яйця бика і кабачки.
  8. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть і додайте спеції.
  9. Влийте в блюдо майонез, перемішайте.
  10. Тушкуйте суміш ще 8 хв.
  11. Коли кабачки підрум’яняться, додайте порізаний на кружечки помідор.
  12. Знову все перемішайте і накрийте блюдо кришкою.
  13. Гасіть ще 10 хв.

Подається страва гарячим. Додатково його можна посипати зверху дрібно нашаткувати зеленню.

Корисні поради

При вживанні делікатесу враховуйте, що:

  • при тепловій обробці вага продукту знижується вдвічі;
  • для порції на одну людину досить взяти 2 тестікули;
  • делікатес можна додавати в різні супи;
  • не промивайте зварені яйця тваринного холодною водою – це зіпсує їх смак;
  • не зберігайте сирий продукт без морозилки довше 24-х годин.

Leave comment