Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Капуста кольрабі: користь і шкода Кольрабі – це багатий поживними речовинами овоч, який зовні нагадує щось середнє між капустою і ріпою. Їстівними вважаються плоди і листя цієї рослини; їх їдять сирими, вареними і запеченими. У будь-якому вигляді кольрабі – це не тільки смачно, але й корисно для здоров’я; доведено, що при мінімальній кількості калорій цей овоч має високу харчову цінність.

Корисні і лікувальні властивості кольрабі

Кольрабі – один з тих дивних овочів, в якому знайдено високий вміст фітохімічних сполук, особливо глюкозинолатів. Ці речовини вважаються одними з найбільш важливих антиоксидантів для профілактики раку, включаючи рак грудей і простати.

Кольрабі насичена клітковиною, яка, як відомо, серйозно покращує здоров’я травної системи. Клітковина рухається уздовж кишечника, усуваючи закрепи, спазми і здуття, покращує якість роботи шлунково-кишкової системи, а також посилює ефективність поглинання поживних речовин.

До корисних властивостей цього овоча відносять:

  • здатність покращувати процеси травлення;
  • допомога у втраті ваги;
  • захист від раку;
  • зміцнення імунної системи;
  • регулювання обміну речовин;
  • поліпшення кровообігу;
  • зміцнення кісток;
  • поліпшення здоров’я зору;
  • допомога в збереженні м’язової тканини;
  • збереження нервових функцій.

Кольрабі рекомендують вживати з багатьох причин:

  • Незамінний овоч для тих, хто мріє схуднути. У ньому міститься мінімальна кількість калорій, велика кількість клітковини і маса поживних речовин. Завдяки вживанню продуктів, багатих на клітковину, організм швидко насичується, і пропадає бажання перекусити.
  • Цінне джерело калію. Ця речовина виступає в якості судинорозширювальної, знижуючи навантаження на серцево-судинну систему, послаблюючи натяг кровоносних судин і артерій. Завдяки калію в організмі підвищується циркуляція крові, відбувається насичення киснем і знижується ризик розвитку інсульту або інфаркту.
  • Ідеально підходить для профілактики остеопорозу. Коли ми старіємо, наші кістки неминуче слабшають. Відмінний спосіб уникнути або значно уповільнити цей процес – раціон з продуктів, багатих на корисні мінерали.
  • Багате джерело каротинів. Бета-каротин діє як антиоксидант, запобігаючи окислювальному стресу в області очей. Вітамін A допомагає в запобіганні дегенерації жовтої плями, уповільнює або усуває появу катаракти.
  • Цінне джерело вітамінів групи B. Багато з них грають ключову роль у ферментативних процесах організму.

Для тих, хто хоче регулювати свій метаболізм або відчуває, що щось в організмі не працює належним чином, слід спробувати цей чудовий овоч.

Хімічний склад

Кольрабі – один із найздоровіших продуктів харчування. Тільки кілька овочів претендують на низький вміст калорій (42 ккал / 100 г), високий вміст поживних речовин і дуже низький вміст холестерину та насичених жирів.

Харчова цінність:

  • вуглеводи – 10,7 г;
  • білки – 2,8 г;
  • клітковина – 1,7 г;
  • жири – 0,1 г.

Капуста кольрабі: користь і шкода Регулярне вживання цього овоча дозволяє зміцнити імунну систему організму. Бустером служить вітамін C, якого в цьому овочі навіть більше, ніж в апельсинах. Вітамін C допомагає зберегти імунну систему здоровою, шкіру еластичною, а кістки сильними, завдяки потужним антиоксидантним властивостям і здатності стимулювати вироблення колагену в тілі.

Вітаміни:

Калій є одним з ключових елементів, що сприяють правильній роботі м’язів і нервів. Саме ці складові нашого організму допомагають нам рухатися, дихати, реагувати і функціонувати щодня.

Макроелементи:

  • калій – 370 мг;
  • фосфор – 46 мг;
  • кальцій – 46 мг;
  • магній – 30 мг.

Кольрабі – багате джерело заліза – елементу, що сприяє збільшенню еритроцитів в організмі. Залізо необхідне для запобігання анемії, для якої характерні слабкість, стомлюваність, головний біль, розлад шлунку, порушення координації рухів і збій роботи імунної системи.

Мікроелементи:

  • мідь – 135 мкг;
  • залізо – 0,6 мг;
  • марганець – 0,21 мг;
  • цинк – 0,29 мг.

Найбільша кількість корисних речовин присутня в зелених плодах.

Тож не дивно, що кольрабі вважають благом для бажаючих схуднути. Крім низької калорійності та високого вмісту клітковини, в цьому овочі містяться речовини, які не дозволяють сахарам засвоюватися, відповідно, не перетворюватися вуглеводам у жир.

Цей хрусткий овоч бере участь у багатьох програмах правильного харчування, здорових дієтах і способах схуднення. До того ж, існує сотні варіантів приготування цього продукту.

Кулінарна сполучуваність

Капуста кольрабі: користь і шкода Стебла у кольрабі ароматні, м’якоть хрустка, а смак трохи нагадує редьку. Свіжі молоді хрусткі листя їдять сирими, додаючи в салати, загортаючи в бутерброди, варять, тушкують або запікають з іншими овочами, травами або м’ясом.

Кольрабі поєднується:

  • з м’ясом (яловичина, баранина, конина);
  • з рибою (форель, лосось, тунець);
  • з морепродуктами (кальмари, креветки);
  • з овочами (шпинат, морква, огірки, картопля);
  • з зеленню (цибуля, кріп, кінза);
  • з фруктами (яблука).

Відмітна особливість плода – речовини в його складі допомагають легше засвоюватися деяким продуктам і корисним елементам. Так, наприклад, наш організм важко засвоює м’ясо, а м’ясні страви з додаванням цієї рослини переварити легше. Велика кількість кальцію в його складі допомагає засвоїтися залізу з червоних сортів м’яса, шпинату та яблук.

Рецепти приготування страв з кольрабі з фото

Щоб приготувати кольрабі, необхідно ретельно вимити його, потім використовуючи ніж, обрізати стебла, які ростуть від стінок плоду. Плоди розміром менше, ніж тенісний м’яч, володіють ніжною текстурою і не вимагають очищення, але більші бульби мають товсту шкіру, яку необхідно зрізати. Листя шаткують як капусту, а плід натирають на терці.

Цей овоч універсальний – приготувати його можна кількома різними способами. Що ж можна приготувати з кольрабі?

Капуста кольрабі: користь і шкода

Щоб приготувати печеню, знадобиться:

  • 200 г плодів;
  • 1 морква;
  • головка цибулі;
  • 3-4 стручки горошку;
  • 1 зубчик часнику.

Бульбу порізати на невеликі шматочки, потім злегка обсмажити з іншими овочами до тих пір, поки страва не стане м’якою.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Приготувати кольрабі можна на мангалі разом з м’ясом, рибою, кукурудзою в качанах або печеною картоплею.

Складові:

  • 250 г плодів;
  • приправи;
  • оливкова олія.

Покласти нарізані кубиками плоди в миску, додати краплю олії та приправи. Помішувати до тих пір, поки всі шматочки покриються маслом. Обернути надійно кольрабі алюмінієвою фольгою, потім помістити на гриль на 10-15 хвилин.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Продукти:

  • 1 плід;
  • 1 огірок;
  • 1 редис;
  • сік лимона;
  • приправи.

Всі інгредієнти нарізати в миску, полити соком лимона і перемішати.

Як вибрати хорошу кольрабі

У магазинах слід купувати свіжі бульби середнього розміру, а також уникати покупки плодів з тріщинами, порізами, зіпсованими або зараженими цвіллю. Надмірно зрілі плоди – неапетитні.

Як вживати продукт

Одного бульби в день достатньо, щоб заповнити необхідну норму елементів, корисних нашому організму. Ще краще – пити сік кольрабі, змішаний з морквяним або журавлинним.

Особливості зберігання

Плоди зберігаються при кімнатній температурі 3 дні. Однак якщо потрібно тривале зберігання, плоди слід прибрати в холодильник.

Шкода і протипоказання

Капуста кольрабі: користь і шкодаУ кольрабі багато сечової і щавлевої кислоти, що робить його вживання неприйнятним для тих, у кого проблеми з подагрою, піском або каменями в нирках.

У плодах знайдені гойтрогени – рослинні сполуки, що містяться в хрестоцвітних овочах. Ці речовини викликають набряк щитовидної залози, тому не можна їсти кольрабі особам з дисфункцією щитовидної залози.

Капуста кольрабі – унікальний овоч, користь якого значно перевершує шкоду; він наситить, збереже фігуру і наповнить організм необхідними речовинами.

А як ви готуєте кольрабі? Поділіться цікавими рецептами з іншими читачами. Ви плануєте використовувати цей овоч у своєму плані здорового харчування?

Кольрабі: користь і шкода капусти для організму

Капуста кольрабі: користь і шкодаКольрабі – користь і шкода при дієтах і захворюваннях

Кольрабі – один з найбільш вітамінних дієтичних овочів, який, на жаль, не має великого поширення на території України. І даремно – це дивовижна рослина зовні схоже на ріпу, а за смаком нагадує капусту. Овоч має унікальні кулінарні якості – при мінімальній кількості калорій він володіє дуже високою харчовою цінністю. Ми розповімо: в чому полягає користь і шкода капусти кольрабі, а також поділимося рецептами страв з її використанням.

Кольрабі (лат. Brassica oleracea var. Gongylodes) – дворічна овочева рослина, що є різновидом білокачанної капусти. Назва в перекладі з німецького звучить як «капуста-ріпа»: kohl – капуста, а rube – ріпа. У народі овоч має й інші назви: капустяна ріпа, стеблова ріпа.

Склад і харчова цінність кольрабі

Кольрабі – культура незвичайна. У зрілому вигляді вона являє собою стеблеплод у вигляді кулі світло-зеленого або фіолетового кольору, що підноситься над ґрунтом. Їстівними вважаються як листя, так і плоди овоча. Їх споживають в їжу в свіжому, запеченому і вареному вигляді.

Капуста кольрабі: користь і шкодаКапуста кольрабі в зрілому вигляді

При невеликій калорійності – всього 41 кКал на 100 г кольрабі, користь якої відома ще з часів Стародавнього Риму, вона має високу харчову цінність. Цей вид капусти є джерелом вітамінів і цінних речовин, качани здатні зберігатися довгий час у свіжому або замороженому вигляді, без втрати своїх корисних якостей.

У складі продукту присутня велика кількість мінеральних солей і рослинних білків. При цьому вміст холестерину і насичених жирів мінімально – всього 0,1 г. Нерозчинна клітковина – целюлоза, сприяє швидкому виведенню з організму холестерину і жовчних кислот, уповільнює засвоєння вуглеводів і жирів, запобігає появі каменів у жовчному міхурі.

У складі високий вміст моно- і дисахаридів: глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза. Їх кількість на 100 г продукту становить 7,9 г – що значно вище, ніж у полуниці, моркві та гарбузі. Саме завдяки сахарам м’якоть кольрабі має солодкий і приємний смак, тоді як білокачанна капуста, користь якої також неоціненна для людського організму, має гіркуватий присмак.

Особливо цінується кольрабі завдяки вмісту макро- і мікроелементів (кальцій, калій, фосфор, магній, а також марганець, мідь і цинк). За наявністю кальцію (46 мг) «стеблова ріпа» можна порівняти з такими продуктами, як сир, молоко і яйця, а по калію і магнію – перевершує яблука, морську капусту і крупи.

У складі також є необхідні організму вітаміни групи В (В1, В2, В6 і В9), а також РР, А, К і Е. Але особливо багата капуста кольрабі вітаміном С, у кількості не меншій ніж у лимоні і апельсині – 50 мг.

Капуста кольрабі – користь і шкода для здоров’я

За результатами досліджень вчених у всьому світі, включення кольрабі в щоденний раціон надає сприятливу дію на організм: сприяє нормалізації процесів обміну речовин, покращує роботу печінки, шлунково-кишкового тракту, інших органів і систем.

Одним з найефективніших засобів у боротьбі із зайвою вагою вважається свіжа капуста, користь якої полягає в наявності тартронової кислоти, що володіє властивістю гальмувати перетворення споживаних вуглеводів у жири – що перешкоджає ожирінню.

Капуста кольрабі: користь і шкодаКорисні властивості свіжої кольрабі

Регулярне споживання кольрабі запобігає ризику виникнення раку грудей на 50%, за умови регулярного вживання 100 г капусти на день. А також підвищує імунітет і допомагає організму протистояти шкідливим мікроорганізмам – фахівці радять пити сік або відвар капусти при простудних та інфекційних захворюваннях, бронхітах і туберкульозі.

Знижує ризик інфарктів та інсультів капуста, користь і шкода якої розглянуті в нашому матеріалі. Вона рекомендована провідними дієтологами країни до регулярного вживання літнім людям, які страждають захворюваннями судин, артеріальною гіпертензією, стенокардією і атеросклерозом.

Кольрабі насичує організм вітамінами і підвищує апетит, що особливо важливо для раціону вагітних жінок і дітей. Овоч покращує засвоєння кальцію, зміцнює імунітет, стимулює вироблення молока.

Основне харчове якість капусти – вона не приносить шкоди кишечнику, навіть якщо використовується в їжу в сирому вигляді. У той час як білокачанна капуста, користь і шкода якої детально вивчені вченими і дієтологами, може підвищувати вміст газів і викликати нудоту.

Лікарські рецепти з використанням кольрабі

Плоди капустяної ріпи приємні на смак, соковиті і ніжні. Завдяки таким особливостям овоч чудово поєднується майже з усіма інгредієнтами в салатах, гарнірах і запіканках.

В якому б вигляді не була приготовлена капуста, користь від неї не стане меншою. Страви виходять не тільки смачними і живильними, а й дивно цінними. Розглянемо кілька рецептів страв для здоров’я всієї родини.

Для приготування кошти знадобиться: кольрабі – 2-3 плоди, мед – 1 ч.л.

Очистіть капусту від шкірки, наріжте невеликими кубиками і пропустіть через соковижималку. В отриману масу додайте мед і ретельно розмішайте. Приймайте сік щодня, за 15-20 хв. до їди, протягом 10-14 днів.

Капуста кольрабі: користь і шкодаДієтичний салат для схуднення з кольрабі

Інгредієнти: капуста – 2-3 штуки, сік лимона – 1 ч.л., рослинне або оливкове масло – 2 ч.л, зелень – петрушка, кріп, пір’я цибулі, сіль – за смаком.

Очистіть плоди від шкірки і натріть на крупній тертці. Посоліть, додайте дрібно нарізану зелень і сік лимона. Приправте салат олією і перемішайте. Таке блюдо послужить не тільки засобом позбавлення від зайвих кілограмів, але й стане улюбленою закускою вашої родини в зимовий час.

Капуста кольрабі: користь і шкодаПриготування вітамінного супу з кольрабі

Інгредієнти: капуста – 50 г, картопля – 30 г, морква і цибуля – по 15 г, ріпа – 10 г, селера – 5 г, корінь петрушки – 7 г, помідор – 1 шт., рослинна олія – 10 г, сметана – 25 г, сіль і перець – за смаком.

Почистіть і вимийте ріпу, моркву, цибулю і селеру. Наріжте скибочками і обсмажте в рослинному маслі. Очищену від шкірки картоплю і капусту наріжте кубиками.

Кольрабі опустіть на 2-3 хв у окріп, відкиньте на друшляк, а потім помістіть у каструлю з водою. Проваріть протягом 30 хв, додайте картоплю.

Коли вміст закипить, покладіть у каструлю пасеровані коренеплоди, зелень і нарізаний тонкими кружечками помідор. Перед подачею на стіл додайте свіжу зелень і сметану.

Шкода кольрабі для людського організму

Незважаючи на те, що користь капусти кольрабі для організму величезна, в деяких випадках лікарі не рекомендують вживати її в їжу.

Препарат протипоказаний при хворобах шлунка і кишечника, що супроводжуються підвищеною кислотністю: гастритах, виразках, панкреатитах.

При цих недугах потрібно поєднувати овоч з іншими продуктами, які нейтралізують його кислотоутворюючі властивості, наприклад, морквою (в салатах і соках).

Капуста кольрабі: користь і шкодаКапусти користь і шкода в сирому вигляді

Важливий недолік «стебловий ріпи» – здатність накопичувати солі азотної кислоти (нітрати), які згубно діють на всі органи, особливо на імунну систему і травний тракт. Тому бажано вирощувати стеблеплод у себе в городі без застосування агрохімікатів або купувати тільки у перевірених продавців.

Підсумок

Серед шести інших видів капусти кольрабі є лідером за смаковими і вітамінними якостями. Користь білокачанної капусти трохи вище кольрабі при дієтах завдяки низькій калорійності – всього 27 ккал. Але капустяна ріпа вважається найціннішим дієтичним продуктом і містить усі необхідні людському організму речовини у великій кількості.

Користь і шкода кольрабі: склад, лікувальні рецепти, капуста при схудненні

Капуста кольрабі: користь і шкода

Кольрабі є різновидом капусти, яка має багатий хімічний склад. Овоч особливо цінується за соковитий і ніжний смак. А застосовується він як у кулінарних, так і в лікарських цілях. Користь і шкода кольрабі заслуговує пильної уваги. Знаючи цю інформацію, людина оздоровить свій організм і не зашкодить йому.

Склад і калорійність кольрабі

Кольрабі – це досить незвичайна культура. Вона являє собою круглий плід фіолетового або світло-зеленого кольору. У їжу вживається як сам плід, так і листочки. Їдять овоч у свіжому, відвареному, тушкованому і печеному вигляді.

Капуста має велику кількість корисних речовин, які підтримують здоров’я людини на нормальному рівні. Тому користь кольрабі для організму людини дуже висока. Овоч має високу харчову цінність, і водночас має низьку калорійність. Вона становить трохи більше 40 ккал на 100 грамів продукту.

Якщо розглядати детально харчову цінність, то вона виглядає так:

  • Вуглеводи – 77,5%.
  • Білки – 21,2%.
  • Жири – 1,2%.

У народі таку капусту називають стебловим ріпою, що обумовлено її зовнішнім виглядом. А хімічний склад представлений такими елементами:

  • Вітамін A, B1, B2, C, K, PP.
  • Кальцій.
  • Сірка.
  • Фосфор.
  • Селен.
  • Калій.
  • Магній.
  • Залізо.
  • Кобальт.
  • Мінеральні солі.
  • Глюкоза.
  • Фруктоза.

На замітку: Фахівці відзначають, що кольрабі у багато разів перевершує апельсин і лимон за вмістом аскорбінової кислоти.

Корисні властивості і протипоказання

Капуста кольрабі: користь і шкода

Вчені стверджують, що щоденне вживання капусти позитивно впливає на організм людини. Найбільшою мірою такою властивістю володіє свіжий овоч. З нього можна приготувати різні вітамінні салати.

Лікувальні властивості кольрабі зумовлені багатим хімічним складом. А конкретний мікроелемент позитивно впливає на певний орган або систему людського організму. Капуста дуже часто застосовується для профілактики серйозних захворювань.

Корисні властивості:

  1. Знижує артеріальний тиск.
  2. Зміцнює очні м’язи, підвищує гостроту зору.
  3. Запобігає появі онкологічних захворювань.
  4. Покращує циркуляцію крові, бореться з розширенням вен.
  5. Позитивно впливає на засвоюваність їжі.
  6. Знижує набряклість за рахунок сечогінної дії.
  7. Благотворно впливає на стан м’язів.
  8. Зміцнює кісткову тканину.
  9. Нормалізує вагу.
  10. Очищає від токсинів кровоносні судини.
  11. Допомагає в лікуванні подагри.
  12. Зміцнює імунітет.
  13. Застосовується при зниженій кислотності шлунка, гастриті, оскільки знімає запалення.
  14. Покращує роботу кишечника і шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання капусти кольрабі залежать від стану здоров’я людини. Це означає, що при певних захворюваннях овоч небажано вводити в раціон харчування. В першу чергу, при хворобах шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит з підвищеною кислотністю, панкреатит та виразка.

Дозволяється вживати капусту з морквою, щоб нейтралізувати утворення кислоти. Фахівці рекомендують вирощувати стеблову ріпу самостійно, а не купувати на ринку. У покупному продукті високий вміст нітратів, що негативно впливають на імунітет і травлення.

Лікарські рецепти з кольрабі

Капуста кольрабі: користь і шкода

Ми розглянули, в чому полягає користь і шкода кольрабі. А тепер необхідно знати, в якому вигляді застосовувати даний плід для лікування різних захворювань. Овоч має відмінні смакові якості, тому з нього виходять поживні салати, гарніри і запіканки. Досить часто для лікування використовується свіжий капустяний сік.

  • При серцевих захворюваннях. Зробіть сік з 300 грам капусти і 50 грам грейпфрута. Помістіть суміш у холодильник на 1-2 години. Ліки приймайте 2 рази на добу протягом 30 днів.
  • При високому артеріальному тиску. Вичавіть сік з 250 грам кольрабі. Додайте приблизно 25 грам рідкого меду, охолодіть. Випивайте по 50 мл 3 рази на день протягом двох тижнів.
  • При набряклості. Склянкою окропу залийте 10 грам листя суниці. Залиште під кришкою на 3 години. Настій процідіть і додайте в нього 80 мл капустяного соку. Приготоване засіб потрібно випити протягом дня, а повний курс – 2 тижні.
  • При подагрі. Подрібніть 50 г волоських горіхів. Додайте 1 ст.л. бджолиного меду і склянку капустяного соку. Вживайте по 35 мл тричі на добу. Терапія триває близько 1 місяця.
  • При розладах кишечника. Вичавіть сік з 4 зубчиків часнику. Налийте до нього 130 мл соку капусти і ложку рідкого меду. Це засіб випийте за один прийом, його потрібно готувати кожен день. Курс становить 20-25 днів.
  • При зниженій кислотності шлунка. Візьміть по 100 мл капустяного і морквяного соку. Додайте 50 мл розсолу квашеної капусти. Засіб приймайте 2 рази на день по 50 мл. Курс триває 30 днів.
  • При шкірних захворюваннях. Змішайте 250 мл соку капусти, 0,5 склянки бурякового соку. Додайте обліпиховий мед у розмірі 25 грам і одну подрібнену головку часнику. П’ять разів на добу вживайте по 25 мл протягом 45 днів.

Кольрабі для схуднення

Капуста кольрабі: користь і шкода

Користь капусти кольрабі особливо помітна при зниженні ваги. У ній містяться спеціальні речовини, які сприяють спалюванню жирів. Відомий результат дає дієта на 10 днів, протягом яких в меню присутня капуста. В середньому за 1 день йде по 1 кілограму зайвої ваги.

Під час дієти на сніданок рекомендується пити каву без цукру. А на обід їсти салат з капусти. Давайте розглянемо процес приготування:

  1. Капусту сполосніть водою, подрібніть на крупній тертці.
  2. Додайте 1 ст.л. нерафінованої оливкової олії, перемішайте.

На замітку: Забороняється солити їжу при дотриманні даної дієти.

Через один день з салатом можна їсти одне відварене яйце. На вечерю їжте пісну яловичину, курку або рибу в обсязі 250 грам, також дозволяється 200 мл нежирного кефіру. Якщо мучить почуття голоду, то їжте стеблову ріпу. Щодня випивайте близько 2 літрів води.

Овоч можна застосовувати для розвантажувальних днів. Давайте ознайомимося з 2 варіантами:

  • Кольрабі та яблука. Протягом дня потрібно з’їсти 800 грам яблук і 600 грам капусти. Пийте зелений чай без цукру і воду без газу.
  • Кефір та кольрабі. Слід випивати 1 літр кефіру і з’їдати 500 грамів капусти.

Для схуднення можна використовувати і інші види капусти. Наприклад, з білокачанної приготуйте суп для схуднення, який простий у приготуванні, але користь для зниження ваги дуже реальна.

Кольрабі при вагітності і вигодовуванні

Капуста кольрабі: користь і шкода

Давайте поговоримо про те, в чому полягає користь і шкода кольрабі для здоров’я вагітної жінки. Фахівці рекомендують майбутнім мамам їсти капусту на ранніх термінах вагітності, щоб позбутися від токсикозу. Можна зробити салат зі свіжої зелені, капусти та моркви. Для заправки підійде якісне оливкове масло.

Капуста в свіжому вигляді чудово позбавляє від закрепів, але при зловживанні призводить до здуття живота. Тому на останніх термінах вагітності краще їсти другі страви або супи.

А ось під час годування грудьми краще відмовитися від капусти. Через високий вміст клітковини у малюка починаються кольки, болі в животі і проблеми зі стільцем. Коли дитині виповниться 6 місяців, молода мама може вводити в свій раціон капусту.

Тепер ви знаєте, в чому полягає користь і шкода кольрабі. Овоч можна використовувати не тільки з метою лікування і профілактики, а й для зниження ваги.

Капуста кольрабі – користь і шкода для організму

Капуста кольрабі: користь і шкода

Капуста кольрабі: користь і шкодаКольрабі – це різновид капусти, яка за смаковими якостями схожа на білокачанну. У догляді цей сорт капусти невибагливий, вона легко адаптується до різних кліматичних умов. Якщо порівняти смакові якості кольрабі і білокачанної капусти, то перша значно смачніша. Користь же, яку несе кольрабі, прирівнюється до користі від вживання брокколі. Так що все більше городників вирощує цей овоч на своїх ділянках. Пропонуємо розібратися, чим хороша капуста кольрабі, в чому полягають її користь і можливу шкоду для організму людини.

  • Склад і корисні властивості
  • Можлива шкода
  • Протипоказання

Склад і корисні властивості

Капуста кольрабі багата вітамінами, вуглеводами, білками, клітковиною і мінеральними солями. Так, до складу цього сорту капусти входять вітаміни А, РР, С, групи В. Слід зазначити, що кількість вітаміну С в кольрабі значно більше, ніж в лимонах і апельсинах.

Якщо говорити про мінералах у складі кольрабі, то в ній присутні сірка, калій, марганець, залізо, фтор, фосфор, хлор, йод, алюміній, бор, магній і ін. За змістом кальцію кольрабі може конкурувати з молоком або сиром.

Розглянутий нами овоч має низьку калорійність (калорійність 100 гр. продукту становить всього 45 ккал), тому його рекомендується включити в свій раціон тим, хто прагне позбутися зайвих кілограмів. Крім того, що овоч має низьку калорійність, утворення жиру запобігає і тартронова кислота в його складі.

  • Регулярно вживаючи кольрабі, можна значно поліпшити діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки, а також жовчного міхура.
  • Вживання цього овоча буде також своєрідною профілактикою від різних інфекційних захворювань.
  • Є користь і при гіпертонії.
  • Користь від вживання кольрабі також в наступному:
  • Очищення організму від шлаків і токсинів;
  • Зменшує ризик виникнення ракових пухлин;
  • Виводить шкідливий холестерин з організму;
  • Мінімізує ймовірність появи тромбів;
  • Профілактичний засіб від атеросклерозу;
  • Зміцнює серце і судини;
  • Зміцнює імунітет;
  • Покращує обмінні процеси в організмі;
  • Оздоровлює дихальну систему, допомагає впоратися з кашлем;
  • Допомагає при хворобах нирок;
  • Ефективний засіб при астмі і туберкульозі;
  • Знижує ризик появи анемії;
  • Знімає запальні процеси в ротовій порожнині;
  • Благотворно впливає на зуби і ясна;
  • Покращує стан шкіри, тому часто входить до складу домашніх рецептів краси;
  • Має антибактеріальні властивості.

Особлива користь від вживання кольрабі буде під час виношування плоду, як для мами, так і для немовляти.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Можлива шкода

У складі капусти кольрабі мала кількість ненасичених жирів і практично повністю відсутні вуглеводи. Якщо овоч вирощений на відкритому грунті, він не містить шкідливих канцерогенів.

А ось капуста кольрабі, яку виростили в тепличних умовах, містить шкідливі нітрати, які не дуже добре впливають на наш організм.

Шкідливі компоненти, які є в такому продукті, можуть стати причиною розвитку злоякісних пухлин.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Протипоказання

Кольрабі допускається вживати вагітним і в період годування немовляти. Також можна пропонувати її немовлятам після 9 місяців.

Є протипоказання до вживання капусти кольрабі при підвищеній кислотності, а також інших захворюваннях шлунка і кишечника. Інших протипоказань до вживання продукту немає.

Кольрабі можна по праву назвати дивним сортом капусти, з неймовірним безліччю цінних компонентів у складі і майже повною відсутністю протипоказань до вживання. Слід також зазначити, що незалежно від способу приготування кольрабі (сира, тушкована, відварна, запечена), багато її корисних властивостей втрачені не будуть.

Користь і шкода капусти кольрабі: як використовувати продукт правильно

Капуста кольрабі: користь і шкода

Різновидом білокачанної капусти є трав’яниста рослина з красивою назвою кольрабі. Цей овоч буває трьох кольорів: зеленим, білим і фіолетовим. Їстівним у кольрабі вважаються не листя, як в будь-якій іншій капусті, а стеблеплод. Він візуально схожий на невеликий куля.

Найчастіше овоч росте в США, Канаді, Західній Європі. Ця рослина досить стійка до несприятливого клімату, що дозволяє вирощувати її в різних регіонах. На відміну від білокачанної капусти (смак якої злегка гіркуватий), стеблеплод у кольрабі солодкуватий і досить соковитий.

Дієтологи радять включати цей овоч у свій раціон харчування завдяки його унікальному складу. У кольрабі містяться такі необхідні для організму мінерали, як залізо, кобальт, магній, кальцій, селен, фосфор. Капуста багата вітамінами A, C, B, PP.

Високий вміст у кольрабі сірки, фруктози, а також глюкози (при невеликій калорійності) робить її цінним дієтичним продуктом. В основу овоча також входить достатня кількість клітковини, ферментів і необхідного для організму рослинного білка. Калорійність капусти дуже низька (в 100 г всього лише 42 ккал), тому її можуть їсти, не побоюючись за свою фігуру, ті, хто мріє схуднути.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Як правильно вживати?

Найбільш корисна капуста буде для організму в сирому вигляді. Тому найчастіше овоч використовують для приготування салатів, заправивши його соком лайма (або іншим соусом на свій смак). Для цього стебло очищають від шкірки, після чого ретельно промивають під водою.

Не менш смачною і корисною кольрабі буде в вареному або ж тушкованому вигляді. Унікальні властивості продукту не зникнуть, навіть якщо запікати стеблеплод у шкірці (попередньо поклавши туди бажану начинку з овочів і видаливши м’якоть). Дуже смачні з інгредієнта виходять оладки, овочевий суп і рагу.

Як кольрабі допомагає контролювати свою вагу?

Людям, які мріють скинути зайві кілограми, а особливо тим, хто страждає від ожиріння, слід включити овоч у свій раціон. До складу капусти входить тартронова кислота, властивості якої допомагають не перетворювати вуглеводи в жир.

Вживати кольрабі рекомендується також вагітним жінкам і маленьким дітям. Важливий факт, що продукт не призводить до газоутворення, як інші овочі з сімейства капустяні.

Завдяки дуже низькій калорійності інгредієнта, його можна готувати в будь-якому вигляді.

Цікаві особливості

  • Овоч кольрабі (користь і шкода якого повинні бути відомі кожному сироїду і вегетаріанцю) через високий вміст калію допомагає ефективно виводити зайву рідину з організму.
  • Продукт запобігає утворенню шкідливого для здоров’я холестерину, а також є відмінною профілактикою атеросклерозу.
  • Поліпшити роботу травної системи і прискорити обмін речовин допомагає саме цей інгредієнт. Кольрабі благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, печінку і жовчний міхур. Останні дослідження вчених довели, що унікальні властивості овоча запобігають появі ракових пухлин у прямій і товстій кишці.
  • Регулярне вживання цього корисного продукту допомагає зміцнити серцевий м’яз, а також знизити тиск (що особливо важливо для людей з гіпертонією). Цей натуральний інгредієнт дозволяє запобігти розвитку інфекційних хвороб. У народній медицині активно використовують відвари зі стебла овоча для лікування астми та туберкульозу.
  • Корисні властивості капусти дозволяють дієво очистити кишечник від шкідливих речовин і токсинів. Випиваючи сік стеблеплода, можна позбутися кашлю і запалення ротової порожнини.
  • Тим, хто стежить за своїм харчуванням, необхідно регулярно вживати цей продукт, адже він багатий необхідними для здоров’я речовинами і вітамінами.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Способи застосування в косметології

Тим, хто мріє позбутися зморшок, слід звернути увагу на маски для обличчя, до складу яких входить цей продукт.

Подібна натуральна суміш виготовляється дуже просто, і протипоказань до її застосування практично немає.

З цією метою до подрібненої на тертці плоду слід додати по чайній ложці дріжджів і меду, а після залити консистенцію яблучним соком і залишити суміш на 20 хвилин, поки вона злегка не розбухне в мисці.

Маска, до складу якої входить кольрабі і жовток яйця, допоможе зробити колір шкіри рівномірним і звузити розширені пори. Використовуючи консистенцію з овоча для обличчя, можна надати покрову бажану пружність і усунути пігментні плями. Дуже корисно робити масаж для обличчя, використовуючи кольрабі.

Відбілити шкіру і ефективно зволожити її допоможе маска з огірка і кольрабі. Ці компоненти потрібно подрібнити на тертці і викласти на марлю. Нанести таку консистенцію на шкіру обличчя і шиї слід на 20 хвилин, а потім змити прохолодною водою.

Заздалегідь приготувавши сік з капусти, його можна заморозити, а потім використовувати як засіб для вмивання. Цей компонент ефективно очищає шкірний покрив обличчя і дозволяє боротися з можливими дефектами.

Зверніть увагу

Крім корисних властивостей продукту, існують все ж обмеження, при яких від вживання овоча слід відмовитися. Протипоказань небагато. При підвищеній кислотності шлунка рекомендується виключити стеблеплід зі свого раціону, щоб уникнути можливого дискомфорту.

Виявлено також досить рідкісні випадки непереносимості цього овоча. Склад і властивості кольрабі можуть негативно вплинути на самопочуття хворих панкреатитом в гострій формі. У деяких людей на продукт може проявитися алергія.

Оскільки протипоказань до застосування кольрабі не багато, то додавати овоч у свій раціон і використовувати зовнішньо можуть усі бажаючі (у кого не виявлено ніяких негативних реакцій при його вживанні). Цей вид капусти – справжнє джерело вітамінів, необхідних для гарного самопочуття і здоров’я; його корисні властивості складно переоцінити!

Користь і шкода кольрабі. Лікувальні властивості кольрабі

Наш онлайн калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів.

Кольрабі відноситься до категорії овочів. Культура являє собою проміжну стадію між ріпою і капустою.

Фахівці довели, що незначна кількість калорій не впливає на високу харчову цінність культури.

Капуста кольрабі: користь і шкода

Склад кольрабі

Кольрабі належить до продуктів здорового харчування. Калорійність овоча становить 43 Ккал на 100 г. Висока скупчення поживних елементів дозволяє позбутися від шкідливого холестерину і провести профілактику ряду серйозних захворювань.

У 100 г кольрабі зосереджено 1,8 г клітковини, 10,6 г вуглеводів, 2,7 г білка і всього 0,12 г жиру. У складі овочу багато аскорбінової кислоти, яка за змістом перевищує кількість вітаміну С в цитрусових фруктах.

Аскорбінова кислота підвищує імунітет, що вкрай корисно для людей у період поширення вірусних інфекцій. Також вітамін С перешкоджає розшаруванню нігтів, робить кістки сильними, скорочує ймовірність появи карієсу у дітей.

У кольрабі також входить рибофлавін, ретинол, пантотенова кислота, фолієва кислота, піридоксин, тіамін. З макроелементів має сенс виділити магній, калій, фосфор, кальцій. Перераховані мінеральні сполуки відповідальні за роботу нервової системи, серцевого м’яза, травного тракту.

Рослина зосереджує в собі мідь, цинк, марганець. В овочі багато заліза, яке контролює вироблення нових кров’яних тілець. Завдяки цьому проводиться профілактика недокрів’я. При систематичному вживанні знижується стомлюваність, зникає слабкість і запаморочення, проходять мігрені.

Дія кольрабі на організм

  • Підвищує гостроту зору, зміцнює м’язи очей;
  • Заповнює порожнечі в кістковій тканині і робить її сильною;
  • Посилює циркуляцію крові;
  • Прискорює перистальтику кишечника;
  • Бореться з подагрою;
  • Нормалізує роботу центральної нервової системи;
  • Розширює кровоносні канали і звільняє їх від токсинів;
  • Покращує діяльність шлунково-кишкового тракту;
  • Знижує артеріальний тиск;
  • Допомагає зберегти м’язи в цілісності;
  • Сприяє кращій засвоюваності їжі;
  • Захищає від онкології;
  • Знижує набряки;
  • Зміцнює захисну оболонку організму;
  • Допомагає скинути вагу.

Користь кольрабі

  1. Сечогінну дію дозволяє швидко позбутися набряків, а також профілактувати захворювання нирок. Також продукт знижує артеріальний тиск і підтримує його в нормі, що корисно для людей з гіпертонією.
  2. У кольрабі присутня клітковина та інші швидкоусвояемі волокна. Це допомагає організму справлятися зі шкідливим холестерином і виводити його з крові.
  3. Рослина використовується для профілактики і лікування атеросклерозу. Воно має властивість м’яко розкривати судини і підсилювати циркуляцію крові, знижуючи ймовірність утворення тромбів. З цієї причини кольрабі слід їсти людям з варикозом.
  4. Харчові волокна в поєднанні з амінокислотами впливають на всмоктуваність їжі кишечником. Кольрабі профілактує непрохідність, бореться із запорами.
  5. Кольрабі може використовуватися для виготовлення препаратів від раку кишечника. Овоч перекриває утворення нових капілярів, не дозволяючи злоякісним клітинам розмножуватися.
  6. Свіжовичавлений сік рослини часто застосовується для лікування туберкульозу. Щоб приготувати засіб, змішайте 20 г меду з 100 мл фрешу. Приймайте тричі на добу за годину до їди. З цією ж метою використовується сік білої капусти.
  7. З огляду на низьку калорійність кольрабі часто додається в меню, яке спрямоване на зниження маси тіла. Овоч контролює трансформацію вуглеводів в енергію, а не жирові відкладення. Продукт рекомендований для частого вживання людьми з ожирінням.
  8. Капусту необхідно вживати категоріям осіб, які страждають на знижену кислотність шлунка і утворення гастриту на цій основі. Овоч підніме показники до оптимальної позначки, знімаючи запальні процеси в органі.
  9. Продукт бажано вживати для загального очищення організму. Антиоксиданти звільняють пори шкіри від бруду, старих частинок епідермісу та виділеного жиру. Також покращується робота печінки, заповнюються порожнечі в її структурі.
  10. Капуста знайшла застосування в лікуванні захворювань дихальної системи. Так, кольрабі використовуються для боротьби з бронхітом і астмою. Щоб підсилити дію народного засобу, краще готувати відвар із бадилля і приймати його всередину.

Кольрабі при хворобах серця

Капуста кольрабі: користь і шкода

  1. Якщо у вас є відхилення в роботі серцево-судинної системи, приготуйте напій на основі цитрусових фруктів. Відміряйте 0,3 кг кольрабі, 50 г грейпфрута.
  2. Видавіть сік з капусти і цитруса, перемішайте. Приберіть в холодильник для охолодження. Вживайте по 0,1 л двічі на добу. Тривалість лікування становить 1 місяць.

Кольрабі при підвищеному тиску

  1. Для приготування дієвого засобу від гіпертонії вичавіть сік з 0,25 кг кольрабі. Змішайте з розтопленим медом в кількості 25 г. Надішліть в холодильник на годину.
  2. Вживайте ліки злегка охолодженим. Кількість прийнятого сировини – 50 г. Частота споживання – тричі на добу. Курс проводиться протягом 1,5-2 тижнів.

корисність і шкода кореня імбиру

Кольрабі при набряках

  1. Щоб швидко позбутися від набряклості кінцівок, приготуйте ефективний склад. Для цього закип’ятіть в ємності 200 мл води і залийте в неї 12 г листя суниці. Наполягайте засіб близько третини години.
  2. Процідіть, з’єднайте з 90 мл соку кольрабі. Розмішайте до однорідного стану. Засіб необхідно вжити протягом дня. Курс терапії – 15 днів.

Кольрабі при подагрі

  1. При діагностуванні подагри полегшити симптоми можна за допомогою цілющого засобу. Візьміть 45 г очищених волоських горіхів, дрібно порубайте. Змішайте з 200 мл соку капусти і 20 мл квіткового меду.
  2. Засіб рекомендується споживати не менше 3 разів на день по 40 г. Тривалість курсу – 1 місяць. При необхідності зробіть перерву протягом 3 тижнів, повторіть маніпуляцію.

Кольрабі при розладах кишечника

  1. Щоб нормалізувати перистальтику кишечника, приготуйте наступний засіб. Отримайте сік з 4 зубців часнику, з’єднайте з 140 мл соку кольрабі, додайте до компонентів 15 г свіжого меду.
  2. Ретельно вимішайте до однорідної консистенції. Засіб потрібно вживати один раз в день в повному обсязі. Курс лікування займає 25 днів.

корисність і шкода черемші для організму людини

Кольрабі при проблемах зі шкірою

  1. Для поліпшення кольору обличчя фахівці рекомендують систематично користуватися дієвим складом.
  2. Засіб нескладно приготувати самостійно. Змішайте в загальній чашці 240 мл соку капусти, 100 мл бурякового фрешу, кашку з головки часнику і 25 г обліпихового меду.
  3. Доведіть складові до однорідної маси. Засіб необхідно випивати по 25 г за півгодини до їжі 5 разів на день. Курс лікування потрібно проводити протягом 1,5 місяців.

Кольрабі при схудненні

Капуста кольрабі: користь і шкода

  1. Щоб позбутися від небажаних кілограмів, систематично вживайте дієвий склад. Для його приготування перетворіть 10 г кропу в кашку.
  2. Додайте 75 мл соку буряка, 100 мл капустяного і 80 мл морквяного фрешу. Ретельно вимішайте компоненти. Випивайте засіб 2 рази на день по 100 мл. Курс – 2 тижні.

Кольрабі при низькій кислотності шлунка

  1. Нормалізувати кислотність в шлунку допоможе склад. Він готується з 100 мл морквяного фрешу, 110 мл соку кольрабі та 60 мл розсолу квашеної капусти.
  2. Розмішайте складові, пийте 2 рази в день по 60 мл. Курс потрібно дотримуватися не менше 1 місяця. При необхідності повторіть терапію.

шкода кольрабі

Безсумнівно, капуста цінна для людини. Складно описати всі корисні якості овоча. Враховуйте, що продукт протипоказаний до вживання в особливих випадках.

Заборонено споживання капусти при проблемах в діяльності шлунково-кишкового тракту, підвищеній кислотності, панкреатиті, виразці і гастриті.

Овоч можна споживати з іншими продуктами, які нейтралізують кислотність кольрабі. Таку властивість має морква.

Для вживання в їжу використовуються листя і плоди кольрабі, які зосереджують масу цінних ферментів. Їсти рослину можна в тушкованому, сирому, відвареному або запеченому вигляді. Перед прийомом виключіть протипоказання.

Відео: салат з кольрабі з морквою

Leave comment