Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Трохи про сорт Торпеда

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Корисні якості дині Торпеди

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінівУнікальний продукт диня Торпеда. Користь і шкода її неодноразово обговорювалися на форумах лікарів-дієтологів та сторінках жіночих журналів. Фахівці стверджують, що вживання певної кількості продукту в свіжому вигляді здатне стабілізувати функціонування кишечника і підвищити імунітет. Використовувати смузі з дині, шматочки свіжої м’якоті можна для профілактики деяких захворювань.

У яких випадках потрібно їсти диню?

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

  • для виведення зайвої рідини з організму (володіє сильними сечогінними властивостями);
  • для очищення кишечника (завдяки високому вмісту клітковини відбувається природне виведення шлаків);
  • для виведення продуктів розпаду токсичних речовин;
  • в якості заспокійливого та антидепресивного засобу;
  • для виведення шкідливого холестерину;
  • з метою посилення захисних властивостей організму.

Що міститься в м’якоті і насінні дині?

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

  • в ній фіксується вміст заліза, фтору, кальцію, калію, кремнію, магнію, йоду;
  • сахароза;
  • лимонна, пантотенова й яблучна кислота;
  • вітаміни групи В, аскорбінова кислота, вітамін Е.

Сахароза в поєднанні з іншими компонентами сприяє виробленню гормону щастя в організмі. Чим корисна диня Торпеда ще? Вона покращує самопочуття при анемії завдяки високому вмісту заліза. А секретним інгредієнтом дині є насіння. Вони виконують роль афродізіака для чоловіків.

Не можна вживати насіння дині у великій кількості, так як це шкідливо для селезінки.

Використання в лікувальних цілях

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Помірна калорійність і збалансований вміст вітамінів робить Торпеду унікальним продуктом для тих, хто скидає зайву вагу. Солодка і ароматна їжа сприяє насиченню. При цьому організм отримує всі необхідні поживні речовини. А клітковина очищає кишечник від шлаків. Тому дієтологи включають цей продукт у меню.

Протипоказання при вживанні

Не можна включати в раціон людям, що страждають наступними хворобами:

  • дизентерією;
  • на цукровий діабет у важкій формі;
  • виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • порушенням кишкової мікрофлори.

Не вживайте Торпеду з кефіром і кислим молоком – це може призвести до сильної діареї.

У дітей і чутливих до складу продукту дорослих може спостерігатися здуття живота, кольки, метеоризм. Через сильний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту не варто їсти диню натщесерце. Цей продукт не поєднується зі спиртним, а також з холодною водою.

Використання в косметології

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

У домашніх умовах кашкою з дині відбілюють веснянки та пігментні плями на обличчі. Також її наносять на нігті, щоб зменшити їх ламкість. Для зволоження шкіри обличчя, губ або рук свіжу м’якоть змішують з оливковою олією і наносять тонким шаром. Після використання таких масок шкіра стає матовою, колір вирівнюється, з’являється м’якість і бархатистість. Для зміцнення волосся в перемелену м’якоть додають реп’яхову олію і яєчний жовток. Щоб відновити структуру пересушених феном волосся, таку маску потрібно робити раз на тиждень протягом місяця.

Змивати домашні маски з дині слід теплою водою.

Вибір стиглої дині

Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати диню Торпеду, то вам знадобляться наступні рекомендації:

  • зверніть увагу на стан шкірки. На ній не повинно бути проникаючих коричневих плям. Вони свідчать про зараження інфекційними хворобами;
  • візьміть плід в руки. Він повинен бути щільним, але не твердим. М’яка м’якоть буває у переспілих примірників;
  • при візуальному огляді не повинно бути пошкоджень на поверхні плода. Він має бути чистим і сухим, без тріщин і порізів. Якщо в них проникнуть бактерії, можливе зараження;
  • понюхайте диню. Вона повинна видавати приємний медовий запах;
  • подивіться на хвостик від стебла. У стиглого продукту він сухий. Якщо він зелений, то Торпеда ще не дозріла.

Найкраще купувати дині в тих точках, які піддаються санітарним перевіркам. Продукцію періодично досліджують на наявність нітратів і канцерогенів. Купивши солодку Торпеду в супермаркеті або магазині, ви будете впевнені, що вона піде на користь організму.

Диня Торпеда: калорійність і вітамінний склад, користь і шкода, як правильно вибрати смачну

Характеристика зовнішнього вигляду

Представники баштанної культури відносяться до однорічних рослин, мають великі листи і стеляться по землі стебло. Сам фрукт має досить великий розмір (від 2 до 4 кг), круглу або довгасту форму та яскраво-жовту шкірку.

Усередині міститься безліч великих насіння. Смак і аромат дині дуже ніжні, незвичайні і настільки своєрідні, що її неможливо сплутати з іншими баштанними рослинами.

М’якоть плодів збагачена живильними речовинами і корисними вітамінами, позитивно впливають на здоров’я людини.

Відомі сорти

Існує багато різновидів цієї культури, які можуть відрізнятися термінами визрівання, ступенем солодощі та харчовою цінністю. До найсмачніших і популярних відносяться:

  1. Торпеда. Це рослина дуже не любить холод, вирощують його в регіонах з теплим кліматом. Ця диня дозріває досить пізно – до кінця літа. Сорт має насичений солодкий смак і чудово переносить тривалу транспортування.
  2. Мельба. Дині мають малий розмір, володіють насиченим фруктовим запахом і відносяться до ранніх сортів. На шкірці плоду знаходиться мармуровий малюнок світло-коричневого кольору. Мельба добре росте в місцевостях з низькою температурою, тому її вважають за краще вирощувати в північних областях України.
  3. Колгоспниця. Найпопулярніша представниця культури, її круглі яскраво-жовті плоди можна зустріти на будь-якому ринку. Цей різновид відноситься до скоростиглих і низькокалорійних динь, що містять безліч вітамінів і мікроелементів у складі.
  4. Медова. Сорт дуже стійкий до низької температури повітря, тому його часто вирощують на півночі України. Дині мають середній розмір, круглу форму та нудотно-солодкий смак.
  5. Алтайська. Скоростигла, з плодами подовженої форми, невеликим вагою і тонкою шкіркою. Володіє стійкістю до холоду.
  6. Канарковий. Визріває дуже рано, має малий розмір і вагу, рівну шкірку і м’якоть білого кольору. Плоди мають чудовий смак та солодкий аромат фруктів.
  7. Попелюшка. Відноситься до скоростиглих сортів. Форма плодів – кругла, шкірка жовтого кольору з сітчастим малюнком. Колір м’якоті – жовто-зелений, а смак – насичений, багатогранний і дуже приємний.

Опис сорту Торпеда

Диня Торпеда (фото нижче) відноситься до пізніх сортів, що дозрівають до кінця серпня або початку вересня. Її плоди мають овальну форму, можуть досягати довжини 25-45 см і ваги 5-8 кг.

Шкірка фрукта жовтого кольору покрита світлими прожилками, розташованими у вигляді дрібних смужок, переплетених між собою. М’якоть – біла з кремовим відтінком, володіє унікальним смаком з присутністю ароматів банана, груші та ванілі.

Вирощують цю диню в Середній і Малій Азії. В нашу країну її привозять для продажу з Узбекистану.

Чим корисна диня Торпеда? Плоди цього сорту мають високу поживну цінність і містять до 85% води, тому при їх вживанні можна позбутися від почуття голоду, спраги, заповнити витрачену енергію і збагатити запас вітамінів в організмі. У м’якоті Торпеди багато клітковини, яка сприяє гарному травленню і нормалізує обмін речовин. Корисним є сік, що допомагає очищати нирки і виводити зайву рідину з організму.

Хімічний склад

У 100 грамах плодів баштанної культури сорти Торпеда містяться такі поживні речовини:

  • білки – 0,7 грама;
  • вуглеводи – 7,6 грама;
  • жири – 0,3 грама;

У складі дині також є вітаміни і мікроелементи:

  • кальцій – 16 мг;
  • магній – 12 мг;
  • фосфор – 11 мг;
  • калій – 116 мг;
  • фтор – 20 мг;
  • залізо – 1,7 мкг;
  • йод – 1,8 мкг;
  • хлор – 50 мг;
  • сірка – 12 мг;
  • натрій – 30 мг;
  • вітаміни групи B, A, PP, C, E.

У корисній м’якоті фрукта ще присутні органічні кислоти, пектин, харчові волокна, крохмаль, зола і вода.

Калорійність

Плоди цього сорту є дуже солодкими через великий вміст цукру в складі, тому деякі люди вважають, що диню не можна використовувати в якості дієтичного продукту, хоча це неправильно.

Так скільки калорій в дині Торпеда? Цукор, який присутній в її м’якоті, дуже легко засвоюється організмом, тому цей фрукт можна безбоязно вживати в будь-якій кількості, і зайві кілограми від цього не з’являться.

Калорійність дині Торпеда становить всього 36 ккал на 100 грамів свіжого продукту.

Диня сорту Торпеда: фото

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінівДиня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінівДиня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінівДиня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Завдяки щедрому змісту різноманітних вітамінів і мінералів у складі плодів, вживати їх рекомендується в наступних випадках:

  1. М’якоть фрукта має сечогінну, а також жовчогінну дію, тому допомагає позбутися від каменів у нирках і протоках печінки.
  2. Присутня в дині глюкоза заспокійливо діє на нервову систему, бореться з симптомами неврозів і депресії.
  3. Завдяки високому вмісту заліза в організмі людини відбувається насичення крові киснем і підвищується гемоглобін.
  4. При регулярному вживанні продукту протягом тижня нормалізується обмін речовин і очищається травна система.
  5. Через багатий вміст клітковини в продукті знижується рівень холестерину в судинах.
  6. Фрукт має легку проносну дію, що корисно при частих запорах кишечника.
  7. Полегшує головний біль.
  8. Після тривалого лікування медикаментами допомагає вивести продукти їх розпаду з організму.
  9. Диня дуже корисна для вагітних жінок, тому що містить велику кількість фолієвої кислоти.
  10. Завдяки високому вмісту вітаміну C підвищує імунітет і допомагає протистояти простудним захворюванням.

А також солодкий продукт широко застосовується в якості косметичного засобу:

  • спеціальні відвари з свіжих плодів використовуються для відбілювання пігментних плям на шкірі;
  • маски з м’якоті дині вирівнюють колір обличчя і розгладжують зморшки;
  • допомагає зняти запальні процеси при вугрової висипки;
  • фруктове вплив нормалізує стан шкіри, регенерує її поверхню і насичує вітамінами.

Шкідливий вплив і протипоказання

Диня, безумовно, дуже корисний продукт, але при його вживанні існують деякі обмеження:

  1. Не рекомендується приймати в їжу годуючим жінкам, тому що це може негативно вплинути на роботу травної системи грудничка.
  2. Не можна вживати людям, що страждають на цукровий діабет, а також при виразковій хворобі шлунка або з порушеннями мікрофлори кишечника.
  3. Розлад шлунково-кишкового тракту буде забезпечено, якщо поєднувати диню з алкогольними напоями.
  4. Щоб уникнути отруєння, небезпечно їсти нестиглі плоди.

Як вибрати найсмачнішу Торпеду

Ось кілька корисних порад, як серед безлічі ароматних фруктів знайти найзріліший і солодкий:

  1. Так як Торпеда дозріває досить пізно, відправлятися за нею на ринок найкраще на початку осені. Поява цього сорту в більш ранні терміни може говорити про те, що її вирощували із застосуванням хімічних стимуляторів, а вживання такої дині небезпечно для здоров’я.
  2. Коли будете вибирати фрукт, зверніть увагу на його запах. Аромат стиглих динь відчувається за кілька метрів до прилавка. Якщо плоди майже не пахнуть, відмовтеся від придбання.
  3. Стигла Торпеда має однорідний жовтий колір без присутності вм’ятин і коричневих потемнінь, а тонкі прожилки на поверхні шкірки повинні бути світлого відтінку.
  4. Обов’язково перевірте вподобану диню на звук. Для цього візьміть її в руки і поплескайте по поверхні. Стиглий плід повинен давати глухий звук.
  5. Легко натисніть на поверхню фрукта, якщо вона пружна і трохи м’яка, значить, плід готовий до вживання. У недостиглої Торпеди кора завжди дуже тверда.
  6. Уважно розгляньте хвостик дині, він повинен бути сухим – це говорить про те, що вона стигла.
  7. Чому диня буває гіркою? Щоб ви не задавалися цим питанням, перед покупкою уважно огляньте її на присутність пошкоджень або порізів – в них можуть проникнути мікроби, які можуть викликати грибкову інфекцію, і це відіб’ється на якості смаку. Плоди можуть бути гіркими через вміст в них нітратів.
  8. Якісні, дозрілі фрукти мають білу м’якоть, солодкий аромат і дуже приємний свіжий смак без стороннього запаху.
  9. Ніколи не купуйте розрізані, брудні плоди, так як вони могли зберігатися в неналежних умовах.

Ароматну диню Торпеду можна вживати як десерт, а також додавати у фруктові салати, кисломолочні продукти, каші і морозиво. З неї готують мармелад, варення, джем, домашнє вино, компоти. Обов’язково включайте в свій раціон цей смачний і корисний продукт, він забезпечить вам приплив сил, підніме настрій і зарядить позитивними емоціями.

А поки пропонуємо вам нескладний рецепт салату з фруктів.

Для цього візьміть 200 грамів дині і 200-300 грамів кавуна. Потім поріжте фрукти великими кубиками. Після цього почистіть ківі і теж поріжте. Потім змішайте всі продукти і додайте до них кілька різних ягід. Підійде полуниця, малина або виноград. Перед вживанням заправте салат вершковим йогуртом. Смачного!

Диня: користь і шкода, калорійність, застосування в народній медицині

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Фрукти

7.4 тис.

  • 5 тис.
  • 5 хв.
  • 2

Диня належить до роду огірків сімейства гарбузових. Вона смачна і корисна, містить вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти. Диня – рекордсмен за вмістом заліза. Її використовують для лікування і профілактики деяких захворювань.

Баштанні культури допомагають при анемії, ожирінні, патологіях, пов’язаних з печінкою і нирками. Завдяки очищуючим компонентам, вона нормалізує рівень холестерину. Вітаміни, що містяться в її складі, зміцнюють імунітет, мають заспокійливий ефект.

Найбільш популярні сорти – Торпеда і колгоспниця, так як саме вони мають насичений смак.

Ірина Пегова шокувала всіх рецептом схуднення: «Скинула 27 кг і продовжую худнути, просто на ніч заварюю …»

Диня Торпеда: користь і шкода для здоров'я жінок, чоловіків, калорійність, склад вітамінів

Корисні властивості продукту обумовлені багатим складом. Диня містить цукор, органічні кислоти, клітковину, пектини. При її вживанні організм отримує вітаміни В1, В2, С, А, РР і мікроелементи, які дають лікувальний ефект:

  • калій покращує функції серцево-судинної системи;
  • магній забезпечує профілактику психічних недуг;
  • кальцій зміцнює зуби і кістки;
  • фосфор бере участь у формуванні кісткової тканини;
  • хлор нормалізує самопочуття при хворобах, а також знижує тиск;
  • сірка покращує роботу мозку;
  • залізо насичує клітини киснем, покращує кровотворення;
  • йод сприяє злагодженій роботі щитовидної залози;
  • марганець комплексно оздоровлює організм і сприяє формуванню червоних кров’яних тілець.

БЖУ продукту, у 100 грамах міститься:

  • білки – 0,6 г;
  • жири – 0,3 г;
  • вуглеводи – 7,3 г;

Незважаючи на багатий, насичений цукром склад, диня має низьку калорійність, у 100 грамах – 30 калорій. М’якоть її плодів можна сушити, вживати у в’яленій вигляді. Енергетична цінність сушеної дині – 340 кілокалорій на 100 г. У середньому вона важить від 1,5 до 3 кг, тому вживання цілого плоду буде досить калорійним.

У народній медицині використовують м’якоть і насіння, які корисні для здоров’я. Про корисні властивості і застосування цієї баштанної культури відомо з давніх часів. З неї готували ліки для лікування різних хвороб, особливо добре її застосовувати для профілактики ниркових захворювань.

Користь дині для організму людини:

  • завдяки кислотам і антиоксидантам, вона допомагає позбутися від запорів;
  • підвищує настрій, допомагає боротися з депресією;
  • кілька її скибочок втамовують спрагу, дають відчуття ситості;
  • ранкове вживання надає запас енергії на цілий день;
  • покращує перистальтику кишечника, але не дратує слизисті;
  • забезпечує профілактику ішемічної хвороби серця;
  • нормалізує рівень холестерину, забезпечує профілактику атеросклерозу, хвороби, при якій на стінках судин формуються бляшки;
  • вітаміни у її складі зміцнюють імунітет;
  • стигла диня нормалізує самопочуття при дефіциті вітамінів;
  • зміцнює організм і забезпечує профілактику респіраторних і вірусних хвороб;
  • чистить організм від токсинів, нормалізує функції шлунково-кишкового тракту;
  • рятує від гельмінтів.

Сушена м’якоть нормалізує рівень холестерину, покращує обмінні процеси. Так само, як стигла, вона дає цілющий ефект при атеросклерозі.

Диня корисна тим, хто худне, так як виводить рідину з організму. Баштанні культури покращують функції нирок, забезпечують профілактику нирково-кам’яної хвороби. Якщо немає протипоказань, варто включити її в раціон при циститі. Цей плід оздоровлює печінку, позбавляючи від шкідливих речовин, а також рекомендований при цирозі.

Щоб отримати користь з продукту при гастриті, потрібно їсти якісні, дозрілі плоди. В цьому випадку відбувається відновлення слизових шлунка. Баштанні культури покращують стан шкіри, а також насичують її вітамінами. Якщо немає алергії, рекомендовані маски з м’якоті і шкірки, змішані з медом. Їх наносять 2 рази на тиждень. Результат стає помітним менш ніж через місяць.

Диня стимулює статевий потяг у чоловіків. Щоб підвищити потенцію, потрібно вживати відвари на основі перемелених насіння. Регулярне вживання плодів допомагає подолати подагру, атеросклероз, хвороби суглобів, серця.

Багато жінок їдять її для очищення організму. Вміщені в ній мікроелементи зміцнюють нігті і волосся, надають локонам природний блиск. Якщо жінці поставлений діагноз остеопороз, варто включити її м’якоть в раціон.

Диня корисна вагітним, але краще не вживати її в період лактації, так як у малюка можуть з’явитися кольки.

При вагітності баштанні культури забезпечують профілактику запорів, які стають причиною геморою.

Дітям вона теж корисна. Її вводять в раціон, коли малюкові виповнюється 3 роки. Не рекомендується робити цього раніше через ризик виникнення кишкових кольок. Баштанна культура рекомендована дітям, у яких діагностовано гельмінтоз.

Цей плід користується популярністю у тих, що худнуть. Рекомендується замінювати динею важку їжу. Вона полегшує процес схуднення, при цьому насичує організм цінними речовинами.

Зараз популярні дієти, при яких худне вживає тільки один продукт і воду. Такий вид харчування з дині повинен бути нетривалим, максимальна тривалість – 3 дні.

Завдяки такому режиму можна позбутися до 4 кг. Дієта на дині дає відчуття ситості. Активні компоненти плода не дратують слизові оболонки, вони м’яко виводять токсини.

Диня також виводить сіль, що покращує відходження рідини.

Протягом 2-3 днів вживають тільки диню по 1,5 кг в день. Прийом їжі здійснюється 5 разів на день, вода дозволена в необмеженій кількості, а також можна пити трав’яний чай. Будь-яка монодієта є стресом для організму, тому краще приймати заспокійливі відвари на основі ромашки, шавлії, шипшини або м’яти. Від кави краще відмовитися.

Для боротьби з різними недугами диню варто використовувати обережно, суворо дотримуючись рецептури:

  • Насіння дають цілющий ефект при хворобах шлунково-кишкового тракту, але їх не вживають при виразці. Жменя насіння подрібнюють, заливають 300 мл окропу, масу перемішують, а через 10 хвилин проціджують. Отриманий склад приймають по 100 мл 2 рази на день. Цей настій допомагає позбутися від токсинів і сприяє виведенню рідини з організму.
  • Насіння дині використовують при гонореї. Одну жменю подрібнюють, заливають водою в кількості 300 мл. Ліки нудиться на водяній бані 20 хвилин. Потрібно вживати такий настій 1 раз в день за кілька хвилин до прийому їжі. Курс лікування – 20 днів.
  • Для підвищення потенції чоловікам слід приймати подрібнене насіння по одній щіпці 1 раз в день. Велика кількість насіння шкідливо, так як порушує функції селезінки.

Диню вживають з урахуванням певних правил, щоб не завдати шкоди організму:

  • Не варто купувати плоди з тріщинами, в них накопичуються хвороботворні мікроби.
  • Не рекомендується вживати більше 1,5 кг в день, щоб уникнути діареї.
  • Якщо плід напханий нітратами, він не принесе користі.
  • Не можна поєднувати диню з молоком або спиртними напоями, інакше виникне розлад шлунка.

Якщо є хоча б одне медичне протипоказання, варто відмовитися від неї:

  • Цей продукт заборонений при цукровому діабеті.
  • Диню не їдять при кишкових розладах, а також виразці шлунка, дизентерії.
  • При алергії на окремі компоненти продукту варто відмовитися від його вживання.

Рекомендується купувати плоди у надійних виробників, а перед покупкою проводити перевірку на вміст нітратів.

Історія однієї з наших читачок Аліни:

Особливо пригнічує мене моя вага. Я сильно набрала, після вагітності важила як 3 сумоїста разом, а саме 92 кг при зрості в 165 см. Думала, живіт зійде після пологів, але немає, навпаки стала набирати вагу.

Як впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж ніщо так не спотворює або молодить людину, як його фігура. У свої 20 років я вперше дізналася, що повних дівчат називають «ЖІНКА», і що «таких розмірів не шили».

Далі в 29 років розлучення з чоловіком і депресія …

Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менш 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом дієтологом. Можна звичайно намагатися бігати на біговій доріжці, до нестями.

І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …

Читати далі >>

Диня торпеда: користь і шкода

Диня сорту “Торпеда” належить гарбузовому сімейства. Є помилковою ягодою. Володіє витягнутими плодами, які покриті кіркою жовтого кольору зі світлою сіткою. Батьківщиною цієї ягоди вважається сонячний Узбекистан. Поширювалася вона по Європі в сімнадцятому столітті.

Плоди Торпеди можуть досягати п’ятнадцяти кілограм. Оскільки диня володіє відмінними смаковими якостями, хочеться з’ясувати, чим корисна Торпеда для людини. Це питання буде детально висвітлено далі.

Опис сорту дині “Торпеда”

Як було згадано раніше, Диня Торпеда, яку ще називають в Узбекистані Мірзачульською, має продовгуваті ягоди золотистого кольору. На шкірці можна побачити білу сітку, вона шорстка на дотик. Усередині достиглої дині м’якоть світла і соковита зі своєрідним запахом.

Цей вид дині любить тепло. В Україні вирощують плоди вагою до п’ятнадцяти кілограмів. У зв’язку з суворим кліматом, в Україні ягода не перевищує п’яти кілограмів.

Важливо! Диня Торпеда достигає до кінця серпня. Не рекомендується купувати плоди раніше, оскільки вони можуть бути незрілими або вирощені з використанням великої кількості добавок, які можуть нашкодити організму людини.

Цей вид дині також відмінно переносить перевезення.

Скільки калорій в дині Торпеда

  • На 100 грамів м’якоті продукту припадає 36 кілокалорій,
  • жири становлять 0,2 грама,
  • білки – 0,6 грама,
  • вуглеводи – 7,5 грамів.

Дана калорійність вважається найбільшою для згаданих вище баштанних культур.

Навіть люди, які страждають на надмірну вагу, можуть без шкоди для організму вживати диню Торпеда в їжу.

Соковита і смачна м’якоть може легко замінити висококалорійні десерти з прилавка магазину.

Хімічний склад

  • Організму людини корисні мікроелементи і вітаміни, що входять до складу дині Торпеда.
  • Які вітаміни в дині Торпеда:
  • Плід містить в собі:
  • фтор;
  • залізо;
  • натрій;
  • марганець;
  • калій;
  • магній;
  • фосфор;
  • сірка;
  • цинк;
  • йод;
  • мідь.

Також у складі плода знаходиться велика кількість клітковини та грубих рослинних волокон. Саме таке розмаїття корисних речовин робить диню неймовірно корисною для тіла людини.

Чим корисна диня Торпеда

  • Торпеда корисна не тільки здоровим людям, а й тим, хто страждає від захворювань.
  • Клітковина, що входить до складу м’якоті дині, допомагає очищати кишечник від різних продуктів розпаду та токсинів. Ферменти нормалізують роботу органів травної системи.
  • Продукт живить організм людини мікроелементами і вітамінами, блокує появу авітамінозу та анемії, а також різних захворювань, пов’язаних з дефіцитом мікроелементів в організмі.
  • Аскорбінова кислота допомагає зміцнити імунітет і прискорює процес одужання від простудних захворювань.
  • Диня позитивно впливає на організм після операцій. М’якоть плоду стабілізує нервову систему, допомагає нормалізувати показники крові та прискорює відновлення ослабленого організму. Особливо корисна Торпеда при хворобах сечового міхура, оскільки містить велику кількість води (має сечогінну властивість).

Для відомості! Варто зазначити, що продукт містить речовини, які сприяють позбавленню від депресії. Також диня підвищує настрій та покращує працездатність.

Продукт корисний жінкам. Постійне вживання дині Торпеда допомагає зберегти молодість, покращити стан шкіри, волосся та нігтів.

Застосування дині

Дієтологи радять споживати диню окремо від інших продуктів. Так вона краще засвоюється в організмі. Не рекомендується поєднувати цей плід з молочними продуктами, оскільки це може призвести до негативних наслідків (розлад шлунка, здуття живота). Проміжки між вживанням їжі та споживанням смачної дині повинні бути не менше двох годин.

Вітаміни, які містяться в дині, роблять її ідеальним варіантом для перекусу. Найкраще влаштовувати її в першій половині дня, враховуючи високу кількість цукру в м’якоті дині.

Кулінарія

М’якоть дині сорту “Торпеда” використовується для приготування смузі, тортів, шейків, морозива, коктейлів та безлічі солодощів. З плода виготовляють мармелад, желе, варення та навіть джеми. Солодку м’якоть додають у салати з білого м’яса, зелені, сиру та різних фруктів. З соку дині готують вино.

Популярністю в кулінарії користуються також і насіння. Спочатку їх потрібно вимити, обсушити та трохи підсмажити на сковорідці.
Корочку використовують для приготування чайних напоїв, але спочатку її ретельно промивають і сушать. Якщо немає зайвої ваги, можна включити в раціон сушену диню. Її також додають у каші, випічку та салати або їдять як окрему страву.

Медицина

У медицині солодка м’якоть Торпеди використовується для лікування та профілактики різних хвороб.

Плід буде корисним для людей, які страждають на цистит, оскільки має сечогінний ефект.
З організму разом з сечею видаляються шкідливі бактерії, продукти розкладання та мікроорганізми. Диню використовують також при сечокам’яній хворобі.

Цілюща м’якоть дині застосовується під час запорів (допомагає виведенню калових мас, стабілізує перистальтику кишечника).
Продукт допомагає при надлишку холестерину і використовується для пом’якшення симптоматики у хворих на подагру.

Ягода сорту “Торпеда” покращує стан під час психоемоційних розладів. Споживається в їжу при захворюваннях серцево-судинної системи (ішемії, аритмії). Сприяє одужанню при туберкульозі. Сік дині використовують для виведення паразитів з організму. Корисними властивостями також володіють і насіння.

Постійне вживання їх в їжу чоловіками допомагає поліпшити потенцію. Насіння дині сприяють одужанню при захворюваннях передміхурової залози та допомагають у боротьбі з імпотенцією. Насіннєвий екстракт ягоди використовується для лікування хронічного кашлю. Використовується при наявності конкрементів у нирках.

Схуднення

Сечогінний ефект дині “Торпеда” позбавляє від набряків і надлишків рідини в організмі. Клітковина виводить токсини, шлаки, холестерин і прискорює метаболізм.

У Європі набирають популярність програми схуднення з використанням соку дині. Тривалість таких курсів складає близько двадцяти днів. Сік п’ють по одній склянці вранці перед їдою. За бажанням у нього додають улюблені ягоди.

До відома! Динна м’якоть використовується і для розвантажувальних днів. Бажано проводити їх не частіше, ніж один раз на тиждень.

Практикуються також моно-дієти.

Лікарі не радять подібні способи для схуднення, оскільки в цей період організм недоотримує необхідну кількість білків, жирів та інших важливих для його нормальної роботи речовин.

Крім усього іншого, сечогінний ефект може завдати шкоди здоров’ю. Рекомендують використовувати менш небезпечні методи дієт (наприклад, включити в раціон безліч білкових продуктів).

Людям, які хочуть знизити вагу, радять замінювати солодощі динею. Переваги цих ягід полягають у їх низькій калорійності та великій кількості корисних речовин. Плоди не містять шкідливих добавок.

Худнучим не рекомендується їсти сушену м’якоть Торпеди. Вона найбільш калорійна і містить мало корисних для організму речовин.

Косметологія

З дині сорту “Торпеда” виготовляють косметику, яка має тонізуючи, зволожуючі та розгладжуючі властивості.

Косметичні засоби, створені на основі солодкої м’якоті плоду, підходять для догляду за різними типами шкіри. Прикладена до обличчя шкірка золотистого кольору допоможе вивести веснянки та позбавити від пігментних плям.

Маску можна приготувати самостійно. Для її виготовлення знадобляться м’якоть, сік та насіння.

Шкода і протипоказання

Не рекомендується вживати диню при алергії та індивідуальній непереносимості. Продукт протипоказаний людям, які страждають на цукровий діабет, виразку чи гастрит. Деякі лікарі забороняють вживати ягоду Торпеда при каменях у сечовому міхурі та нирках.

Увага! Під час запальних захворювань органів травлення слід бути обережним і включати в раціон диню лише за погодженням з лікарем.

Більшість лікарів рекомендують відмовитися від дині матерям, які годують, оскільки шлунок дитини ще не розвинений для переробки речовин, які містяться в ягоді.

Надмірне споживання Торпеди може викликати розлади шлунка, діарею та навіть метеоризм. Неперезрілі плоди можуть бути небезпечними для здоров’я, оскільки вони містять канцерогени.

Крім усього іншого, такі ягоди можуть викликати діарею.

З особливою обережністю впроваджуйте диню в раціон дитини. Пам’ятайте, що дози для дорослих відрізняються від дитячих. Тому негативна реакція у дитини можлива навіть при вживанні меншого обсягу продукту.

Як вибрати стиглу диню

Не слід купувати дині сорту “Торпеда” раніше середини серпня. Цей вид дозріває пізно. З червня по липень купувати їх не бажано, оскільки вони ще не дозріли і їх вживання може бути небезпечним для здоров’я.

Купуючи Торпеду, слід звернути увагу на зовнішній вигляд плоду. Шкірка повинна бути золотистою з білою сіткою. Якщо ви помітили на шкірці темні плями або тріщини, не купуйте цей продукт.

Хвостик плоду повинен бути сухим і міцним.

Також зрілість дині можна з’ясувати по характерному їй аромату. Постукайте по шкірці. Вона повинна видавати глухий звук. Вирощені в Україні дині Торпеда важать близько чотирьох, п’яти кілограм.

Доставлені з теплих країн плоди важать більше. На закінчення хотілося б відзначити, що потрібно відмовитися від покупки плода поблизу доріг і трас.

У ягоду легко вбираються вихлопні гази машин, токсичні речовини, що, в свою чергу, робить її шкідливою для організму людини.

Диня Торпеда: користь і шкода для організму людини

В кінці літа дозрівають кавуни та дині, при розрізанні яких повітря наповнюється солодкуватим ароматом.

Баштанні культури не переносять холод, вирощуються в кліматі з жарким літом, але диню Торпеда садять навіть в Україні, оскільки сорт легко пристосовується до нових погодних умов, в південних областях дає високі врожаї, плодоносить в помірних широтах, вирощується на баштанах і дачних ділянках.

Опис і характеристика сорту

Диня Торпеда пускає безліч довгих батогів, які стеляться по землі. Міцне коріння йде в грунт на глибину 1-1,5 м. Квітки закладаються в пазухах 4 і 5 листка, запилюються осами, джмелями, бджолами. Бутони розкриваються в сонячну погоду, після полудня чоловічі квіти засихають, жіночі утворюють на одній рослині не більше 5 плодів.

Походження та регіони культивування

Сорт Торпеда кілька століть назад почали обробляти в Малій і Середній Азії, вивели диню в Узбекистані в XVII столітті, де вона носить назву Мірзачульська. У рідній країні дозрівають 15-кілограмові довгасті плоди.

В Україні узбецька диня обробляється на Північному Кавказі, в Нижньому Поволжі, Краснодарському краї.

Садять баштан в Чорноземній зоні, але стиглі плоди поступаються розмірами, ароматом і смаком диням, що дозрівають в Туркменії і Узбекистані.

Як і скільки зростає культура

На батьківщині і в південних областях насіння сорту Торпеда висівають відразу у відкритий грунт, в помірному кліматі, де весна приходить пізно, обробляють розсадним способом. Вирощують диню один сезон, оскільки це однорічна культура. У жаркому кліматі за 60-70 діб дозрівають плоди, в ароматі яких відчувається запах ванілі і меду. У середній смузі ягода або овоч зріє близько 3 місяців.

На ринку диню Веселкову, як ще називають сорт Торпеда, рекомендують купувати не раніше серпня, якщо вона зірвана зеленої, що не дозріває під сонцем, смак м’якоті значно погіршується.

Склад і калорійність

У 100 грамах соковитого фрукта міститься 7,5-7,7 г вуглеводів, 0,6 г білків. Кількість жирів не перевищує позначки 0,3. Харчову цінність продукту забезпечують:

  • органічні кислоти;
  • вітаміни;
  • мінеральні речовини.

Плоди баштанної культури багаті кальцієм, кремнієм, фтором, йодом, кобальтом. Солей заліза в дині не менш, ніж в яблуках і в кілька разів більше, ніж в молоці. Вітаміни представлені:

  • пантотеновою і фолієвою кислотою;
  • бета-каротином;
  • пиридоксином;
  • токоферолом.

Солодкість м’якоті надає рослинний цукор, але Торпеду рекомендують вживати навіть людям, які бояться набрати хоча б 1 кг, оскільки з 100 г свіжого продукту організм отримує всього 36-37 ккал.

Смакові якості і зовнішній вигляд

Довгаста диня покрита світло-жовтою скоринкою, розмальована прожилками сріблястого забарвлення. Соковита м’якоть товщиною близько 60 мм відрізняється:

  • білим кольором;
  • маслянистою структурою;
  • медовим смаком;
  • вираженим ароматом;

Завдяки щільному шкірці диня Райдужна не тріскається, не втрачає товарний вигляд, зберігає запах з нотками ванілі і груші при транспортуванні на велику відстань.

Середні розміри і вага зрілих плодів

Довгасті стиглі дині, які привозять на ринок з Узбекистану, в довжину виростають до 35-40 см, маса деяких з них 14-15 кг.

Плоди сорту Торпеда, оброблюваного в південних областях України, в середньому важать 6-8 кілограмів.

Дачники, які саджають баштан в помірному кліматі, збирають найбільші дині масою 5 кг, але вони не такі солодкі й ароматні, як ягоди, що дозрівають в жаркому і сухому кліматі.

Скільки води в Мірзачульській дині

У плодах різних сортів баштанної культури кількість вологи може відрізнятися і досягати 90%. Соковита і солодка м’якоть дозрілої узбецької дині Мірзачульська на 70% складається з води. Міститься в ароматних плодах у невеликій кількості і зола, і клітковина, і крохмаль.

Гірчить чи м’якоть

Диня Торпеда не завжди радує медовим смаком. Погода в помірному кліматі часто приносить неприємні сюрпризи. При зниженні температури, високій вологості рослина може загинути, а якщо й виживе, м’якоть в плодах буде несмачною або гіркою.

Фермери, що оброблюють баштан для продажу, вносять в землю надмірну кількість мінеральних сумішей, що містять нітрати. З’єднання кальцію і азоту прискорюють розвиток культури, дозрівання плодів, але порушують структуру клітин, і дині швидше достигають, але в м’якоті з’являється гіркуватий присмак.

Увага! Плоди баштану, посаджені на ділянці поблизу залізничного полотна, поруч з автотрасою, вбирають важкі метали, хімікати і гірчать.

Корисні властивості

Аскорбінова кислота і ретинол, які містяться в дині в значній кількості, оберігають організм від дії вільних радикалів, що руйнують молекули ДНК. Вітаміни A і C корисні для людини тим, що уповільнюють ріст ракових клітин і попереджають розвиток судинних патологій.

При тривалому вживанні дині в розумних межах:

  • Нормалізується травлення.
  • Поліпшується зір.
  • Збільшується вироблення гемоглобіну.
  • Зменшується ризик інсульту.
  • Відновлюється водний баланс.

Корисний солодкий плід для здоров’я людей, які страждають від депресії, рибофлавін, що міститься в м’якоті, покращує настрій, стимулює вироблення ендорфіну, серотоніну. Диню їдять для профілактики атеросклерозу. Насіння очищають нирки, лікують кашель, зменшують концентрацію цукру в крові. Щоб вивести глисти, п’ють свіжий сік.

Завдяки низькій калорійності, сечогінним властивостям, вмісту клітковини, що виводить токсини з організму, сорт Торпеда використовують для схуднення. Три дні їдять м’якоть, запиваючи великою кількістю води, чаю з трав.

Для жінок

При регулярному вживанні ароматної м’якоті плоду розгладжуються складки на шкірі, краще пристає і довше тримається загар. За допомогою скоринки виводять веснянки і плями.

Для створення живильної маски використовують сік і насіння. Щоб вивести прищі, 2 л пюре з м’якоті з’єднують з 5 мл молока і звіробоєм, перемішують до отримання однорідної маси і накладають на обличчя на 20 хвилин.

Процедуру повторюють тричі на тиждень.

Динним соком лікують дерматози, при псоріазі рідина покращує стан шкіри.

Фолієва кислота, якою багата диня, необхідна для організму жінки в період клімаксу, оскільки полегшує стан.

Важливо! Мінеральні речовини і вітаміни зміцнюють нерви, стимулюють синтез «гормону щастя».

Для чоловіків

Насіння дині разом з медом здавна вживали для поліпшення потенції, стимуляції вироблення сперматозоїдів, відновлення сил. Хоча користь такого лі药 Коли для організму чоловіків очевидна, але надмірне захоплення загрожує порушенням роботи селезінки. Насіння допомагають вивести камені з нирок, позбутися від проблем з передміхуровою залозою, з імпотенцією.

Чи можна вживати вагітним і в дитячому віці

Жінкам, які виношують малюка, на ранньому терміні потрібно фолієва кислота, яка сприяє розвитку у плода нервової системи. Майбутній мамі корисно вживати диню в свіжому вигляді, в в’ялених і консервованих плодах вітамін B9 не зберігається.

В останньому триместрі травні органи дитини перебудовуються, щоб харчуватися самостійно, але для несформованого кишечника малюка диня є дуже важким продуктом. У перші місяці мамі, що годує, теж варто відмовитися від вживання плоду.

Увага! У раціон дітей старше року диню слід вводити обережно, щоб не спровокувати алергію. М’якоть має проносний ефект, корисна малюкам, які страждають від запорів.

Шкода і протипоказання

Навіть здоровим людям диню потрібно вживати правильно. Не можна поєднувати плоди, що містять клітковину, з кислим молоком, кефіром, ряжанкою, йогуртами, холодною водою, інакше це може викликати розлад шлунка.

Не радять вживати диню натщесерце, це загрожує здуттям живота, болем в кишечнику, освітою газів. Ласувати продуктом слід перед прийомом їжі або після, як мінімум за 2 години.

За добу дорослий може з’їдати не більше півтора кілограмів м’якоті дині, але робити це не за один раз, а за два або три. Дітям старше 12 місяців дають максимум 100 г дині в день.

При вживанні більшої кількості рослинного продукту, сахароза, що потрапила в кишечник, провокує появу кольок, здувається живіт.

Протипоказані овочі:

  • хворим на діабет;
  • виразкою шлунка;
  • гастритом.

Увага! Шкода для людини приносить зелена диня Торпеда, оскільки в ній містяться канцерогенні речовини. З обережністю слід вживати соковитий продукт людям, що страждають на патології нирок і печінки.

Як вибрати стиглий і солодкий плід

Щоб диня порадувала медовим смаком, принесла користь, а не шкоду, не слід купувати баштан, якою торгують уздовж автомобільних доріг. Через тріщини м’якоть вбирає бруд, пил, забруднене повітря.

Стиглість дині можна визначити за запахом, дозрілий плід випромінює насичений медовий аромат. У такої ягоди шкірка на стороні, розташованій навпроти стебла, м’яка і трохи пружинить. Зелена диня має тверду кірку.

Зупинивши вибір на вподобаному плоді, варто поплескати по поверхні, якщо він стиглий, лунай глухий звук. Дозріла диня легко розрізається, м’якоть має біле забарвлення, приємно пахне, на смак солодка і соковита.

Важливо! Не слід купувати плоди з вм’ятинами і тріщинами, оскільки вони швидко почнуть гнити.

Тривалість і правила зберігання

Довше лежать, менше псуються трохи недозрілі дині, а й зелені не потішать смаком, оскільки не накопичили цукру. Тривалий час зберігається пізній сорт Торпеда.

Якщо баштан вирощується на власній ділянці, після збору врожаю плоди рекомендую відокремити від батогів, розкласти на землі і залишити просихати на сонці, повертаючи на іншу сторону кожні 3-5 днів протягом 2 тижнів. Просушка покращує лежкість.

Дині відправляють на зберігання в льох або підвал. Довго не псуються плоди, якщо їх підвісити до стелі або стіни, помістивши в полотняний мішок або сітку. Зав’язані вузлики не повинні здавлювати корочку, а дині не повинні стикатися одна з одною, інакше не вдасться уникнути появи пролежнів.

Температуру в підвалі необхідно підтримувати на рівні 1-4 °C, в межах 70-80% – вологість.

Складати дині можна в ящики, встановлюючи вертикально і засипаючи на 2/3 сухим піском. Під час зберігання плоди періодично обережно повертають, витягають зіпсовані екземпляри.

Не радять тримати баштан біля картоплі, класти поруч з яблуками, що виділяють етилен.

Диня нормально пролежить в будинку 6 днів. Для цього плоди складають в темряві, на рівній, але м’якій поверхні. У холодильнику урожай баштану зберігати не рекомендують, але при необхідності трохи недозрілі ягоди загортають у папір або тканину і кладуть на нижню полицю, де тримають не більше 6 днів.

При мінусових температурах і фрукти, і овочі не втрачають аромат, зберігають смак. При -18 °C плоди, складені в поліетиленові пакети із застібкою або в контейнери з кришкою, пролежать до весни. Ціла диня не тільки займає все місце на полиці, але й не рівномірно промерзає, м’якоть перетворюється на крижані кристали.

Плоди промивають, виймають насіння і нарізають тонкими часточками, кубиками або формують у вигляді кульок, якими прикрашають коктейлі, десерти.

При заморожуванні найкраще шматочки пересипати сухим льодом, при його відсутності скибочки складають на підносі, поміщають в камеру для затвердіння, а потім упаковують у контейнери, зберігають при -18 градусах.

М’якоть не втрачає смак і аромат в солодкому сиропі, який готують з однакової кількості води і цукру, нагрівають до розчинення кристалів, закипання рідини. Скибочки дині складають в контейнер, зверху наливають остиглий склад, закривають і відправляють в морозильну камеру.

Зберігають плоди сорту Торпеда у в’яленій формі. Перед сушінням їх поміщають на стелаж і залишають на відкритому балконі або лоджії на 2 дні, після цього миють, виймають насіння, подрібнюють смужками, зрізають шкірку.

В’ялять скибочки 7 годин в духовці, розігрітій до 70 °C, після зниження температури до 60 °C їх продовжують підсушувати. На свіжому повітрі процес розтягується на 2-3 тижні.

Leave comment