Кленовий сироп: користь і шкода, з чого роблять, склад, відгуки

Кленовий сироп є однією з корисних альтернатив рафінованому цукру. У той час як продукт в Україні тільки стає популярним, у Північній Америці його використовують для приготування страв вже багато століть. Саме Канада надає понад 80% світового кленового сиропу. Щорічно на його експорті країна заробляє 145 мільйонів гривень.
Про натуральний підсолоджувач знали ще корінні жителі материка – індіанці. Вони вважали, що він позитивно впливає на організм людини, і розглядали його як джерело енергії і харчування.
З чого роблять кленовий сироп
Технологія виробництва практично не змінюється вже багато століть і нагадує всім нам відомий збір березового соку. У стовбурі цукрового, червоного, гостролистого або чорного 40–60-річного клена роблять невелике заглиблення – 2–5 см. В отвір вставляють краник або спеціальну трубочку, через яку сік стікає в ємність. За структурою він рідкий, має схожість з водою.
Заготівля сировини починається у весняний період. Найкращим і сприятливим часом вважається березень, коли набухають бруньки, а температура повітря вдень не опускається нижче нуля.
Це так званий «плач рослин» – дерево віддає більше соку з найбільш насиченим смаком і вмістом максимальної кількості цінних вітамінів і мінералів.
Вельми важливо відзначити, що сам процес збору не шкодить дереву, і тому воно може служити джерелом продукту багато років.
Для отримання 1 літра сиропу треба зібрати близько 40 літрів соку.
Після збору сік вручну переливають з судин у великий і плоский резервуар для випарювання і перетворення його в кленовий сироп. Оскільки він містить приблизно 96% води, то цей етап виробництва досить тривалий – приблизно 24 год.
Якісний продукт не містить цукру, консервантів та інших шкідливих добавок.
Типовий «цукровий» сезон триває 4–6 тижнів.
Види кленового сиропу, опис та його смак
Сироп має специфічний дуже солодкий деревний присмак, тому він такий популярний в кулінарії для підсолоджування страв і приготування десертів.
За консистенцією густий і тягучий, нагадує мед. Володіє широким спектром відтінків – від світло-жовтого до темно-червоного. Колір, смак і аромат залежать від часу збору соку. Чим пізніше (березень-квітень), тим темніше виходить сироп, а смак більш насичений.
В результаті цих відмінностей була створена класифікація продукту.
Клас
Опис
Клас A. Янтарно-світлий![]() |
Володіє світлим золотистим відтінком, м’яким ніжним смаком клена і тонким ароматом. Світлопропускання 75%. |
Клас А. Янтарно-середній![]() |
Колір більш насичений – бурштиновий, але на смак м’який. Світлопропускання 60,5–74%. |
Клас А. Янтарно-темний![]() |
Є найпоширенішим. Його смак більш виражений і делікатний. Аромат насичений. Світлопропускання 44–60,4%. |
Клас B. Темний![]() |
Характеризується сильним і різко вираженим смаком клена. Світлопропускання 27–43,9%. |
Клас C![]() |
Не використовується в чистому вигляді, входить тільки в якості компонента в харчовій промисловості. Володіє темним кольором і сильним карамельним смаком клена. Світлопропускання 26,9%. |
Склад кленового сиропу
Спори про користь сиропу ведуться вже багато років. Одні переконані, що це відмінний цукрозамінник, який підтримує нормальне функціонування організму людини, а інші – що це бідний за своїм складом продукт.
Кленовий сироп містить вітаміни групи В, а також 24 антиоксиданти і мінерали (залізо, калій, кальцій, магній, фосфор, цинк). Але щоб отримати 62% добової норми вітаміну В2, 9% кальцію, 8% цинку і 5% калію, необхідно з’їсти 100 г продукту. А кожна столова ложка містить приблизно 50 ккал і 12 г сахарози!
Крім цього, сироп не містить білків і жирів, зате в 100 г присутній 67 г вуглеводів.
Тому додавати його в свій раціон як лікувальний засіб не варто. Але він стане чудовим замінником рафінованого цукру, адже має більш низький глікемічний індекс, завдяки чому не так різко впливає на показник рівня глюкози в крові.
- Крім цього, він проводиться безпечним способом і не включає в себе шкідливі добавки.
- Калорійність кленового сиропу – 260 ккал на 100 г.
- Глікемічний індекс – 55–65.
- Добова норма – 60 г для дорослих, 30 г для дітей.
Корисні властивості і користь кленового сиропу для організму
- покращує роботу серцево-судинної системи,
- знижує ймовірність появи раку,
- підвищує чоловічу потенцію,
- зволожує шкіру,
- знімає шкірні запалення.
Так, говорити про велику користь для людини сиропу з кленового соку не можна. Але і заперечувати його переваги було б також неправильно.
Більшість штучних підсолоджувачів, включаючи цукор, містять шкідливі компоненти, які викликають розлад травної системи (диспепсія, підвищене газоутворення, здуття живота і запор), окислювальний процес організму (що в свою чергу прискорює процес старіння і є причиною виникнення різних захворювань) і розвиток діабету. Вживання кленового сиропу до даних проблем не приводить, за умови дотримання добової норми.
До того ж, продукт можна сміливо додавати в раціон людей, схильних до алергії. До його складу входять пурини і оксалати, служать захистом від неприємних реакцій організму.
Протипоказання і шкода
Шкода людині сироп може завдати тільки в разі надмірного прийому. Через високий вміст глюкози він може призвести до о’жиріння і підвищення рівня цукру в крові.
Фахівці також рекомендують відмовитися від нього вагітним жінкам, адже він стимулює матку, що загрожує передчасними пологами і викиднем.
Безумовно, небезпека для здоров’я несе неякісний товар. Тому варто відповідально підходити до його покупки.
Як вибрати і зберігати кленовий сироп
1. В першу чергу звертайте увагу на етикетку продукції. Якісний товар виробляється в Канаді та США і відзначений золотим кленовим листом. Обов’язково повинна бути вказана адреса фірми-виробника, прописаний клас (вид сиропу).
2. Ціна товару висока. Якщо нижче 70 гривень за 1 л, то перед вами підробка.
3. Хороший сироп клена по кольору прозорий або напівпрозорий, без замутнень. Консистенція середньої густини.
Після розтину ємності, на відміну від меду, на сиропі може утворитися цвіль. Тому зберігати його треба в холодильнику на нижній полиці. Термін зберігання 6–12 міс. Нерозкриту пляшку можна зберігати в прохолодному місці терміном до 2–3 років.
Як зробити кленовий сироп в домашніх умовах
Щоб приготувати натуральний підсолоджувач самостійно, потрібно зробити наступне:
- зібрати сік широколистого клена,
- прокип’ятити його на слабкому вогні, щоб волога повністю випарувалася і маса перетворилася в сироп,
- остудити і розлити в скляні ємності.
Кленовий сироп відрізняється відмінними смаковими якостями. І, не дивлячись на свій мізерний склад, його можна сміливо купувати для різноманітності свого раціону. Він надає солодкий смак страв, не завдаючи шкоди здоров’ю.
Для чого застосовують кленовий сироп?
Кленовий сироп, користь і шкода якого були відомі ще представникам стародавніх індіанських племен, довгий час вважався виключно екзотичною солодкістю.
Сьогодні, коли цей підсолоджувач для їжі можна знайти на прилавках вітчизняних магазинів, багато споживачів стали цікавитися питанням, чим корисний кленовий сироп, і кому краще утриматися від його вживання.
Кленовий сироп дуже корисний для організму
Що таке кленовий сироп?
Родина ласощі з клена – Канада, де він є одним з головних символів держави. Саме тут і проводиться цей продукт, який потім експортується в багато країн світу. Канадці переконані, що відмітна ознака оригінального продукту – його унікальний і неповторний смак, в якому присутні нотки аромату дерева.
Довгий час було секретом, з чого роблять кленовий сироп в Канаді.
Тепер стало відомо, що для приготування кленового сиропу в Канаді використовується сік цукрового чорного або червоного клена, зібраного ранньою весною.
Його випарюють при певній температурі для отримання густого концентрату. Кленовий сік більш ніж на 90% складається з води, тому для отримання 1 літра якісного продукту необхідно взяти близько 35-40 літрів соку з кленового дерева.
Як виготовляють кленовий сироп – дивіться у відео:
Який на смак кленовий сироп? Цікаво, але ця густа і в’язка рідина має абсолютно специфічний смак, не схожий ні на що інше. Зовні він нагадує мед.
Важливий момент: незалежно від того, з якого клена роблять кленовий сироп, при його виготовленні не використовують цукор, консерванти і наповнювачі.
Саме тому він славиться своєю натуральністю, корисністю та безпекою.
Унікальність складу
До складу кленового сиропу входить величезна кількість корисних для організму речовин, серед яких:
- антиоксиданти, що перешкоджають скупченню в організмі токсичних речовин і зростанню новоутворень;
- вітаміни, які нормалізують обмінні процеси на всіх рівнях регуляції;
- мінерали, які збагачують організм цінними активаторами біохімічних процесів;
- фітогормони, що покращують роботу внутрішніх органів;
- квебекол, який здатний усувати прояви цукрового діабету.
Перед тим, як замінити кленовий сироп в меню іншим продуктом, слід гарненько подумати.
Завдяки своєму унікальному складу і повній відсутності жирів, цей продукт харчування є справжньою знахідкою для людей, які ведуть здоровий спосіб життя і стежать за фігурою, але не хочуть повністю відмовляти собі в солодкому. Калорійність кленового сиропу становить всього 256 ккал в 100 г, що робить його незамінним для тих, хто худне і активно втрачає вагу.
Кленовий сироп не завадить схудненню
У чому користь?
Для чого застосовують кленовий сироп? Крім смакових якостей, цей продукт є дуже корисним підсолоджувачем для їжі.
Доведено, регулярне застосування кленового сиропу дозволяє:
- поліпшити роботу серцево-судинної системи;
Привести серцево-судинну систему в порядок допоможе і шавлія. Його з успіхом застосовують як для лікування багатьох захворювань, так і в профілактичних цілях.
- попередити розвиток атеросклерозу;
- зменшити ризики розвитку пухлин;
- зміцнити стан імунної системи;
- боротися з симптомами цукрового діабету;
- підвищити потенцію у представників чоловічої статі;
Чоловікам рекомендуємо також вживати бергамот. Там, де росте бергамот, добре відомо, що цей фрукт – чудовий афродизіак, підвищує потенцію, усуває статеве безсилля і спонукає чоловіків до сексуальної активності.
- Кленовий сироп для схуднення дозволяє скинути зайву вагу.
Корисні властивості кленового сиропу зробили його популярним не тільки на батьківщині, але і в інших країнах світу. Існує не один рецепт приготування кленового сиропу в домашніх умовах, але воістину цілющий ласощі можна придбати тільки в Канаді. Тутешнім кулінарам відомо, як добувати кленовий сироп і правильно варити його, щоб в кінці процесу виготовлення отримати корисний продукт.
Більше про користь кленового сиропу ви дізнаєтеся з відео:
Можливі протипоказання
Перед тим, як використовувати кленовий сироп, багато споживачів цікавляться, чи є у нього протипоказання до застосування і чи здатний він викликати розвиток побічних ефектів. Незалежно від того, куди додають кленовий сироп, він залишається однаково активним і зберігає всі свої якості.
Фахівці не знайшли істотних протипоказань до вживання цього продукту в їжу, тому відносять його до числа абсолютно нешкідливих смакоти.
З огляду на калорійність і високий вміст вуглеводів, а також сахарози, слід бути обережним із застосуванням кленового сиропу при діабеті, але це стосується тільки тих, хто зловживає ласощами.
Як прийнято використовувати?
Як використовувати кленовий сироп, щоб він приніс організму людини максимум користі? Що таке кленовий сироп у нього на батьківщині? У Канаді і США його подають разом з вафлями, хлібом з кукурудзяної муки, використовують для приготування десертів і випічки, овочевих і м’ясних страв, соусів. Вельми популярний в даний час варіант вживання – морозиво з кленовим сиропом, а також пекан з кленовим сиропом.
Найвідомішим заморським ласощами, добре знайомим нам по голлівудських фільмах, є млинці з кленовим сиропом.
Млинці з кленовим сиропом – смачний і корисний сніданок
У Канаді і США вони вважаються досить поширеним блюдом, яке діти часто вживають на сніданок. Такий перекус не тільки дуже смачний, але і бадьорить на цілий день, надає життєвої енергії і стимулює роботу головного мозку.
Продукт може стати незамінним на будь-якому столі, виступивши в ролі здорової альтернативи цукру.
Можливо, вам буде цікаво, що прекрасними замінниками цукру є також стевія і цикорій.
Це дозволить пити чай з кленовим сиропом людям, що страждають на цукровий діабет, а також каву з кленовим сиропом пацієнтам з ожирінням і проблемами обміну речовин.
Як вибирати?
Як вибрати кленовий сироп? Цей дорогий продукт часто підробляють.
Тому цікаво буде дізнатися, з чого роблять кленовий сироп в Україні, щоб знизити його вартість і зробити більш доступним.
У якості більш дешевої альтернативи заморського підсолоджувача може пропонуватися кукурудзяний сироп, в який для запаху додають деяку кількість екстракту кленового дерева.
Щоб визначити оригінальність в’язкої солодощі, потрібно звернути увагу на її колір і консистенцію. Він повинен бути напівпрозорим, без каламуті, світло-або темно-бурштинового кольору. За консистенцією якісний продукт густий, трохи маслянистий і нагадує мед.
При виборі кленового сиропу потрібно звернути увагу на колір і консистенцію
Особливості зберігання та ціна
Солодкість рекомендується зберігати в прохолодному місці, в ємностях з щільно закритими кришками. Термін придатності кленового сиропу вказано на упаковці.
Вже визначилися, куди використовувати кленовий сироп? Тоді корисно буде дізнатися, скільки він коштує. Ціну кленового сиропу складно назвати прийнятною для більшості громадян України.
Незважаючи на це, люди не перестають цікавитися його цілющими якостями і замовляти продукт через інтернет.
Деяких покупців, навпаки, абсолютно не хвилює, скільки коштує кленовий сироп. Їм важливо відчути його смак і насолодитися ароматом.
До слова, вартість солодощі становить близько 12-20 американських доларів, що слід враховувати, вибираючи дійсно справжнє ласощі.
Кленовий сироп – і цукор замінить, і серце зміцнить
Кленовий сироп для наших споживачів поки є новинкою. Продукт на вітчизняному ринку з’явився порівняно недавно і не користується великою популярністю. І абсолютно незаслужено. Це чудовий замінник цукру, що володіє масою корисних властивостей і приємним смаком.
За результатами останніх досліджень було з’ясовано, що в кленовому соку міститься більше 50 макро- і мікроелементів, корисних для нашого організму. При цьому деякі елементи унікальні, вони відсутні в природному середовищі.
Продукт популярний в Канаді та Сполучених Штатах Америки, де знайшов широке використання в кулінарії. При його виготовленні не використовується цукор, харчові добавки, ароматизатори, наповнювачі, консерванти. Продукт повністю натуральний і корисний як дітям, так і дорослим.
Яка користь кленового сиропу, і чи може він заподіяти шкоду? Які параметри варто враховувати при його виборі, і як використовувати правильно? Дізнаємося всі подробиці.
З чого роблять кленовий сироп
Кленовий сік в основному видобувається в Сполучених Штатах та Канаді (близько 92%). Виробництво його зводиться до наступного. Сік дерев клена цукрового випаровується на спеціально обладнаних заводах. У підсумку виходить корисний, солодкий сироп.
Про властивості кленового соку давно знали індіанці. Вони використовували його для приготування освіжаючих напоїв. Пізніше навчилися виготовляти сироп методом випарювання. З 40 літрів соку виходить 1 літр кленового сиропу.
Напій концентрований, тягучий і неймовірно солодкий. Консистенція має схожість з медом. Відтінок – бурштиновий, різного забарвлення. За смаком і ароматом відрізняється в залежності від сезону збору соку і умов росту дерев.
Склад, калорійність
З усіх корисних речовин виділимо лише основні:
- поліфеноли;
- вітаміни групи В;
- калій;
- марганець;
- антиоксиданти;
- кумарин;
- абсцизова кислота;
- цинк;
- тіамін;
- натрій;
- олігосахариди;
- фосфор;
- фенольна група з’єднань;
- залізо;
- амінокислоти;
- органічні кислоти;
- кальцій.
Кленовий сироп відноситься до продуктів здорового харчування. Рекомендується вживати при діабеті та ожирінні. Фруктоза практично відсутня, при цьому цукру набагато менше, ніж в меді.
Калорійність 100 г продукту – 260 ккал.
Користь сиропу і вплив на організм
- Чудова альтернатива цукру.
- Доведено, що кленовий сироп допомагає в лікуванні запальних захворювань.
- Завдяки рекордному вмісту корисних речовин стимулюється імунітет.
- Продукт приводить в норму травні, обмінні процеси, покращує перистальтику кишечника.
- Пригнічує інвазію, ріст клітин колоректального раку, шляхом придушення одного з сигнальних шляхів.
- Контролює секрецію інсуліну.
- Відбувається очищення кровоносної системи, запобігає утворенню холестеринових бляшок.
- Лідер за кількістю калію і кальцію, тому рекомендується дітям в період активного росту.
- Сприяє омолодженню, запобігає процесам старіння.
- Позитивно впливає на роботу підшлункової залози і печінки.
- Відмінний афродизіак для чоловіків, що підсилює потенцію.
- Є профілактичним засобом від розвитку онкологічних захворювань.
- Регулярне вживання нормалізує рівень холестерину, показники цукру в крові.
- Благотворно впливає на серцево-судинну систему.
- Захищає слизову оболонку шлунка від впливу негативних факторів.
- Має протизапальні, антибактеріальні, що регенерують, ранозагоювальні властивості.
- Запобігає розвитку атеросклерозу.
- Знімає втому, показаний при підвищених розумових або фізичних навантаженнях.
- Не викликає алергії, на відміну від продуктів бджільництва.
- Зміцнює волосся, нігті.
Корисні властивості продукту неймовірно різноманітні. Не випадково на його основі розроблено безліч дієт для схуднення, що користуються популярністю.
можлива шкода
Продукт повністю безпечний. Єдиним протипоказанням є індивідуальна непереносимість на кленовий сироп.
Обмежити вживання варто тільки дітям у віці до шести років – не більше 3 столових ложок в день.
Використання в кулінарії
Кленовий сироп – відмінна заміна цукру. Його можна використовувати при приготуванні напоїв, кондитерських солодощів, випічки, кремів, підсолоджувати їм каву, чай, використовувати в якості заміни джемів, повидла, варення.
Продукт – універсальний, що поліпшує смак м’ясних страв. Його використовують при приготуванні овочів, бобових, омлетів, мася-гриль, рибних страв. Особливою популярністю користуються цукерки-льодяники, що нагадують наших «півників». Це чудова добавка до оладки, млинців, тостерів, морозиву, солодким каш.
Існує рецепт дуже смачного напою. У склянці холодного молока змішується дві столові ложки кленового сиропу. Виходить чудовий освіжаючий коктейль.
Як вибрати якісний продукт
Критеріїв при виборі кленового сиропу існує чимало. Виділимо основні з них.
- Якісний продукт виробляється в Канаді. Саме там випускається сироп перевіреної якості, справжній, максимально чистий. Якщо на етикетці вказана країна-виробник Канада, але при цьому сироп розфасований в іншій країні, перед вами якісна підробка.
- Зверніть увагу на ціну. Якщо 1 літр коштує менше 70 гривень, варто відмовитися від покупки.
- Свіжий продукт не має яскравого вираженого смаку, відрізняється прозорістю.
- Смак – карамельний з м’яким присмаком дерева. Аромат – яскраво виражений. Консистенція – середньої густоти.
- Чим світліше бурштиновий відтінок, тим більше виражений аромат і смак.
Існує спеціальна система класифікації, по якій можна вибирати товар.
- Найкраща і популярна – Canada # 1 (використовується в лікувальних і дієтичних цілях).
- Група Canada # 2 знайшла широке використання в кулінарії, сироп в цьому випадку більш темний.
- Найбільш густий по консистенції і має виражений смак – кленовий сироп Canada # 3, використовується в якості підсолоджувача.
У магазинах справжній кленовий сироп ви навряд чи знайдете. Підробки складаються з фруктози і кукурудзяного сиропу. Купити справжній товар можна тільки в спеціалізованих інтернет-магазинах.
Як правильно зберігати
Зберігати продукт можна і при кімнатній температурі, і на нижній полиці холодильника. Важлива умова – тара повинна бути герметично закрита. Після того, як тара розпаковується, кленовий сироп переливається на зберігання в скляні банки і зберігається при -5-8 градусах. Термін придатності – три роки з дати, зазначеної на упаковці.
Кленовий сироп – неймовірно корисний смачний продукт, який стане корисним для кожного. Не кажучи вже про смачних стравах з кленовим сиропом, які відрізняються відмінними смаковими якостями. Спробувавши його хоча б раз, ви ніколи не забудете пишноти аромату і смаку, і неодмінно знайдете своє застосування продукту.
протеїнові батончики – користь і шкода
отримання соку
Зараз для отримання цього продукту використовуються практично всі ті ж процеси, що і раніше. Заготівля здійснюється навесні, саме в цей час кленовий сік максимально корисний і має відмінні смакові якості.
У стовбурі дерева робиться невелике заглиблення, куди вставляється спеціальна трубка, по якій рідина струмуватиме в ємність. Дуже вже нагадує збір березового соку в наших краях. Одне дерево може служити джерелом кленового соку багато-багато років.
Йому це ніяк не шкодить. Далі готується сироп.
Щоб отримати 1 літр сиропу потрібно близько 40 літрів соку. За консистенцією він нагадує свіжий мед. Може бути прозорим або напівпрозорим з бурштиновим відтінком.
У чому користь кленового сиропу для здоров’я людини?
За міжнародними стандартами на дві третини кленовий сироп повинен складатися з цукру. Природно, мова зараз йде не про звичайний цукор, додавання якого строго заборонено, а про той, який залишається після випарювання соку. Цей продукт виходить вельми поживним. У 100 грамах сиропу містяться приблизно 260 калорій.
Нещодавно американські вчені провели цікаве дослідження. Його результати показали, що в складі кленового сиропу є відразу 54 корисних елемента. При цьому дослідники не виключають, що могли навіть щось упустити. Всі ці компоненти приносять користь організму людини.
Є в кленовому сиропі і унікальні речовини, яких більше не знайти в природному середовищі. Наприклад, це далеко не всім відомий Квебекол. Хіміки віднесли його до так званої фенольній групі сполук. Завдяки цьому елементу кленовий сироп має солодкий смак, але при цьому абсолютно не шкодить діабетикам.
Факт! Незважаючи на те, що цей продукт багатий вуглеводами, його глікемічний індекс дуже низький.
Корисні властивості:
- Абсцизова кислота, якою багатий даний продукт, позитивним чином позначається на підшлунковій залозі, стимулюючи її роботу, прискорюючи виділення інсуліну. Вчені сподіваються, що з часом кленовий сироп може стати основою ліків для даного органу.
- Кленовий сироп також добре проявив себе в боротьбі з запальними процесами, які вражають різні органи. Він допомагає очистити кровоносну систему і навіть вбиває ракові клітини. Цей дивовижний продукт позитивно позначається на імунній системі людини і уповільнює прогресування нейродегенеративних хвороб.
- Особливо доброчинний кленовий сироп для сильної половини людства. Справа в тому, що він знижує ризик виникнення раку простати і підсилює потенцію. А все завдяки тому, що в складі даного продукту є дуже багато цинку і марганцю.
- Доведено також позитивний вплив кленового сиропу на стан серця.
- Деякі люди використовують його зовнішньо, щоб поліпшити стан своєї шкіри.
Кленовий сироп – це прекрасна альтернатива варення або джему, які особливої користі нашому здоров’ю не приносять. А іноді навіть шкодять йому. Жителі Канади це підтвердять, адже їдять його практично щодня.
Як вибрати якісний продукт?
При покупці кленового сиропу, потрібно бути уважними, щоб роздобути дійсно якісний продукт. Зроблено він повинен бути в Канаді. Тільки в цій державі існує спеціальний орган, який жорстко контролює виробників і не пускає на ринок неякісний продукт. Бажано, щоб сироп був світлим. Тоді він має більш тонкий аромат і смак. Якщо літр кленового сиропу коштує менше 70 доларів, то, швидше за все, перед вами не дуже якісний продукт. Краще в даному випадку не економити.
Кленовий сироп для схуднення
Існує також ефективна дієта, заснована на кленовому сиропі. Її творці стверджують, що таким способом можна скинути близько 9-10 кілограмів. Кажуть, що на ній сидять багато знаменитостей, у тому числі Гвінет Пелтроу, Бейонсе, Наомі Кемпбелл.
Крім кленового сиропу, знадобиться також лимон, кайенський перець (чилі) і звичайна вода. Змішуємо стакан води з 2 ложками кленового сиропу, 2 ложками лимонного соку і 1/6 ложки кайенського перцю.
За день потрібно випити близько десяти склянок такої суміші. На додаток деякі приймають ще й проносне.
Перш ніж сісти на таку дієту, все-таки краще буде проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб не завдати шкоди здоров’ю.
В яких випадках кленовий сироп може завдати шкоди?
Щоб вживання кленового сиропу приносило тільки користь, не потрібно їм зловживати.
Якщо ж їсти його в непомірних дозах, можна підвищити рівень цукру в крові до небезпечного рівня і навіть заробити собі діабет.
Також потрібно пам’ятати, що кленовий сироп, хоч і має в своєму складі дуже багато корисних речовин, він не замінить вам, наприклад, фруктів. Слідкуйте за розмірами своїх порцій і купуйте тільки якісний продукт.
березовий сік – користь і шкода
Відео: кленовий сироп – канадський десерт
З чого роблять кленовий сироп і чи є в ньому користь?
- Кленовий сироп являє собою 100% -ний замінник цукру.
- Останнім часом цей продукт придбав помітну популярність і в нашій країні, в першу чергу серед тих, що худнуть і тих, хто бажає вести здоровий спосіб життя і правильно харчуватися.
Але наскільки справедливо думка про те, що кленовий сироп корисний, що він допомагає худнути, постачає організм необхідними йому речовинами і взагалі надає допомогу в підтримці здоров’я? Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні.
З чого і як роблять кленовий сироп?
Кленовий сироп отримують з солодкого соку кленових дерев, які ростуть у великій кількості регіонах земної кулі. Однак сироп клена – це традиційне канадське ласощі. І до сих пір 80% всього кленового сиропу на світовому ринку виробляють в Канаді.
Технологія отримання сиропу клена проста, схожа на виробництво кокосового цукру. Метод включає в себе всього два етапи:
- просвердлення дірочки в стовбурі кленового дерева, з якої сік стікає по трубочці в контейнер
- випарювання зібраного рослинного соку до тих пір, поки він не перетвориться в сироп
Детально розглянути, як роблять кленовий сироп в домашніх умовах можна на цьому відео. Ось в результаті таких нехитрих маніпуляцій і отримують справжнісінький кленовий сироп. І сироп цей буває різного кольору: від світло-жовтого до темно-темно-червоного.
Темні сорти сиропу більш ароматні. Їх зазвичай застосовують при приготуванні їжі. Світлі легші. Їх їдять просто як сиропи, наприклад, поливають оладки.
Безумовно, коли мова йде про те, що кленовий сироп будь-якого кольору є справжнім, мається на увазі саме сироп клена. На жаль, сьогодні в магазинах можна зустріти штучний кленовий сироп. Його роблять з цукру або фруктози, а потім ароматизують кленовим екстрактами.
Склад кленового сиропу. Чи є в ньому користь?
Основна відмінність кленового сиропу від звичайного цукру полягає в тому, що крім власне самого цукру в його склад входять мінерали та антиоксиданти. З цієї причини прийнято вважати, що сироп клена дуже корисний. Що при найближчому розгляді не зовсім так.
Мікроелементів занадто мало
100 грамів кленового сиропу містять:
- 7% добової норми кальцію
- 6% – калію
- 7% – заліза
- 28% – цинку
- 165% – магнію
З наведених даних видно, що фактично кленовий сироп багатий лише цинком і магнієм. І то «багатий» умовно. Адже вказане кількість цих мікроелементів міститься в такій великій кількості продукту, як 100 грам.
Складно уявити, щоб шкода від такого колосального кількості цукру компенсувався користю від введення в організм додаткових кількості мінералів.
Недостатня кількість антиоксидантів
Ситуація з антиоксидантами аналогічна.
Так, в кленовому сиропі присутні 24 різних види антиоксидантів.
Користь доведена тільки в пробірці
- Крім мікроелементів і антиоксидантів, в складі кленового сиропу присутні й інші сполуки, що володіють потенційною користю для здоров’я людини.
- Одним із таких речовин є квебекол, названий на честь канадської провінції Квебек, в якій виробляється левова частка кленового сиропу.
- У лабораторних дослідженнях було показано, що квебекол може уповільнювати ріст ракових клітин і сповільнювати розпад вуглеводів.
Але всі ці результати були отримані навіть не в дослідженнях на тваринах, а в експериментах «в пробірці». Тому зараз їх ніяк не можна екстраполювати на людину.
Так чи підходить кленовий сироп для схуднення і поправки здоров’я?
- Ні.
- Незважаючи на те, що кленовий сироп несе в собі мікроелементи і антиоксиданти, величезна кількість цукру в його складі ніяк не дозволяє вважати його корисним продуктом харчування.
- І хоча навіть ці цукрозамінники в повному обсязі корисні, оскільки вони аналогічно звичайному цукру згубно впливають на мозок і викликають «метаболічну плутанину» в організмі, все ж вони не так шкідливі, як кленовий сироп.
Адже за своєю суттю сироп клена – це на 2/3 звичайний цукор. А тому практично всю шкоду цукру має місце і в кленовому сиропі.
Звичайно, якщо ви повністю замінюєте весь цукор у своєму раціоні кленовим сиропом, це робить ваше меню трохи менш шкідливим. Але саме менш шкідливим, а не корисним.
А багато хто так і роблять, вважаючи, що цей «корисний продукт» нейтралізує шкоду цукру.
Кленовий сироп: користь і шкода, склад і калорійність, з чого його роблять і чим він корисний для організму людини
Кленовий сироп для українського покупця є свого роду новинкою. У вітчизняних торгових мережах цей загадковий десерт з’явився недавно і популярністю поки не користується. І дуже даремно, оскільки ця солодкість відмінно замінює цукор і містить велику кількість вітамінів і мінералів, необхідних для здоров’я нашого організму.
Батьківщина цього продукту – Канада, він також поширений у США. Для приготування сиропу не використовуються харчові добавки, смакові підсилювачі, ароматизатори, консерванти і цукор. Він повинен бути повністю натуральним, тому справжній кленовий сироп можна вживати як дорослим, так і дітям.
до змісту ↑
Правила вибору кленового сиропу, якщо ви зважилися на покупку:
- Сироп проводиться і фасується в Канаді. Тут випускаються найбільш якісні сорти, вироблені за правильною технологією без додавання ароматизаторів, консервантів і цукру. Якщо на етикетці позначена країна-виробник Канада, а продукт розфасований в якійсь іншій країні, то це якісна підробка.
- Ціна важлива. Вартість 1 літра сиропу не повинна бути нижче 70 гривень.
- Свіжість продукту визначається за смаком. Дійсно свіжий сироп не має якогось яскраво вираженого смаку, зазвичай він відрізняється легкими карамелевими нотками з деревним присмаком. Консистенція у добавки в’язка, середньої густини.
- Зверніть увагу на колір. Рідина має янтарний колір, ніж більш світлим буде бурштиновий відтінок, тим більш вираженим буде смак сиропу.
- Класифікують продукт за особливою системою:
- найбільш популярний сироп Canada №1 (використовується в дієтичних або лікувальних цілях);
- темніший сорт Canada №2 найчастіше використовують в якості кулінарного компонента (колір сиропу – темний);
- самий густий, має виражений солодкий смак, це варіант Canada №3. Трійку застосовують в якості підсолоджувача, замінюючи їм цукор, мед або будь-які інші солодощі.
У українських торгових мережах ви навряд чи знайдете справжню кленову солодкість. На наших полицях переважають більш дешеві підробки, виготовлені з фруктози і кукурудзяного сиропу. Якісний продукт можна придбати тільки в Канаді або на спеціалізованих інтернет-майданчиках.
до змісту ↑
На 100 мл сиропу доводиться 262 ккал. Харчова цінність продукту виражена в наступних показниках:
- білок – 0 г;
- жири – 0,2 г;
- вуглеводи – 67,5 г;
- харчові волокна – 0 г;
- вода – 33 г.
- Вітамінний зміст:
- тіамін (В1) – 0,07 мг;
- рибофлавін (В2) – 1,3 мг;
- холін (В4) – 1,5 мг;
- пантотенова кислота (В5) – 0,4 мг;
- піридоксин (В6) – 0,001 мг;
- вітамін Н – 0,082 мг.
- Мінеральне зміст:
- натрій – 11 мг;
- калій – 213 мг;
- фосфор – 3 мг;
- кальцій – 103 мг;
- магній – 23 мг;
- селен – 0,7 мкг;
- залізо – 0,1 мг;
- цинк – 1,5 мг;
- марганець – 3 мг;
- мідь – 0,7 мкг.
- Глікемічний індекс продукту дорівнює 54 одиницям.
- Ще кілька цікавих фактів про кленовий сироп у цьому відео:
до змісту ↑
Кленовий сироп буде не тільки смачним доповненням до оладок, млинців або кави, але й корисним профілактичним засобом від багатьох патологій.
до змісту ↑
Чим корисний для дорослих і літніх
Цінні властивості продукту такі:
- Речовини, що містяться в складі сиропу, допомагають налагодити роботу серцево-судинної системи організму.
- Сироп знижує ймовірність розвитку злоякісних новоутворень.
- Солодкість підвищує чоловічу потенцію і служить профілактикою розвитку раку простати.
- Зміцнює імунну систему.
- Кленовий сироп благотворно впливає на роботу підшлункової залози, що дозволяє припускати, що в майбутньому цей компонент стане базою для створення ліків для лікування цього органу травлення.
- Цей поживний продукт підійде в якості добавки під час харчування спортсменів, але тільки за умови дотримання добової норми.
- Знімає запалення.
- Заспокоює шкіру.
- Запобігає розвитку атеросклерозу.
- Покращує роботу головного мозку, підвищує концентрацію уваги.
до змісту ↑
Ця солодкість стане відмінним доповненням до дитячого сніданку. Вона допоможе зміцнити імунну систему дитини, поліпшити його пам’ять і концентрацію, додасть сил і енергії на день, що залишився.
Вводити в дитяче меню десерт можна тільки після 6 років.
до змісту ↑
для алергіків
Кленовий сироп – це один з небагатьох солодких продуктів, що не викликає алергічну реакцію. Людям, схильним до алергічних проявів, його можна сміливо включати у свій щоденний раціон.
до змісту ↑
для діабетиків
Людям, що страждають від цукрового діабету, потрібна консультація з фахівцем перед включенням кленового сиропу до свого раціону. Не всі ступені захворювання дозволяють вживання цього сиропу.
до змісту ↑
Протипоказання і можлива небезпека
- У порівнянні з іншими солодкими сиропами, кленовий сироп досить безпечний.
- Але у нього є протипоказання:
-
- Вагітним і годуючим жінкам потрібно виключити цей продукт з раціону. Високе вміст глюкози може змінити склад і властивості материнського молока, а речовини, що стимулюють матку, можуть підвищити ризик викидня.
- При індивідуальній непереносимості кленового сиропу заборонено включати його до меню.
- При цукровому діабеті обов’язкова консультація з лікарем.
Сироп містить високу концентрацію глюкози, що при надмірному вживанні може призвести до небажаних коливань рівня цукру в крові.
- Перед покупкою обов’язково перевірте справжність товару і його якість, оскільки неякісна продукція здатна завдати шкоди вашому організму.
- З чого роблять кленовий сироп, яка його користь і шкода – про це в наступному відео:
до змісту ↑
Вживання сиропу з клена має прирівнюватися до вживання цукру. Добова норма становить 50 г цукру на 70 кг ваги. Це приблизно 5-6 чайних ложок продукту. Плануючи повністю перейти на кленовий сироп, враховуйте ці значення.
до змісту ↑
У кулінарії
Найкраще вживати сироп разом з іншими продуктами в якості добавки. Наприклад, додавати його в молоко, каву (або чай), поливати їм млинці та оладки, змішувати з сиром або кашами.
до змісту ↑
Гарбузове печиво з мигдалем
- Це простий оригінальний рецепт оригінального десерту.
- Складові:
- горіхи (мигдаль) – 150 г;
- борошно пшеничне – 100 г;
- цедра лимона – 1/4 склянки;
- кленовий сироп – 35 мл;
- білок – 1 шт;
- ванілін – 0,5 ч. ложки;
- пюре з гарбуза – 100 г;
- кокосова стружка – 1/4 склянки.
Змішуємо борошно, перемелений мигдаль, натерту на дрібній тертці цедру, ванілін і стружку кокоса.
Окремо збиваємо білок одного яйця до стану пінки. Поступово вливайте в нього сироп з клена. Перемішуйте суміш з іншими інгредієнтами, додайте до них пюре з гарбуза.
Викладайте суміш на деко (з розрахунку 1 ч. ложка тесту на 1 печиво). Печіть печиво 20-35 хвилин при 150 градусах. Не забудьте перед випіканням накрити деко пергаментом.
Імбирне печиво на Різдво
- Це печиво допоможе перейнятися духом новорічних і різдвяних свят та зимового настрою.
- Підготуйте продукти:
- масло вершкове – 100 г;
- цукор коричневий – 100 г;
- куряче яйце – 1 шт;
- сироп з клена – 2 ст. ложки;
- борошно пшеничне – 1 склянка;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- кориця (мелена) – 1 ч. ложка;
- імбир (мелений) – 1,5 ч. ложки;
- мускатний горіх (мелений) – 3 г;
- кардамон (мелений) – 0,5 ч. ложки;
- сік лимона – 2 ч. ложки;
- пудра цукрова (НЕ ванільна!) – 90 г.
Масло кімнатної температури збийте з цукром до утворення пишної однорідної маси. Яйце збийте в окремому посуді. Потім додайте його і кленовий сироп до масляної суміші, знову все збийте міксером.
У чистому посуді перемішайте борошно, соду і всі наявні в рецепті спеції. Всі продукти з’єднайте разом і збивайте до стану тесту. Готову масу прибрати в холодильник на 30 хвилин.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Вийміть з холодильника тісто і розгортайте його. Слідкуйте за тим, щоб воно було не дуже товстим (1-1,5 см). Тепер можете вирізати з нього фігурне печиво.
Деко змастіть тонким шаром вершкового масла, розкладіть на нього ваші фігурки з тіста. Залиште між ними близько 3 см простору, щоб вони не склеїлися при запіканні.
Кожну порцію десерту потрібно випікати приблизно 10 хвилин. Після того як ви дістанете печиво з духовки, дайте йому трохи полежати на деку, а потім перекладіть акуратно на решітку до повного охолодження.
Поки ваш десерт холоне, підготуйте глазур для айсінгу. Пудру і лимонний сік змішуйте до стану густої маси. Перекладайте отриману суміш в кондитерський мішок або спеціальний олівець і прикрасьте остигле печиво.
Існує особлива дієта, заснована на використанні кленового сиропу. Змішайте 1 склянку води, 2 ложки начинки, 2 ст. ложки лимонного соку і 1/6 ложки кайєнського перцю.
Щодня потрібно випивати близько 10 склянок цієї суміші. Перед вживанням обов’язкова консультація фахівця.
Кленовий сироп практично не використовується в народній медицині. Іноді його додають в якості компонента в засоби від кашлю і болю в горлі.
В косметології
Іноді солодкий топпінг використовують як косметичний компонент:
- Щоб приготувати маску для волосся, візьміть м’якоть двох стиглих плодів манго, 20 г подрібнених кавових зерен, 50 мл сиропу з клена, 2 перепелиних яйця, чайну ложку меленої кориці. Нанесіть цю суміш на годину, а потім змийте теплою водою.
- Можна приготувати домашній бальзам для губ на основі солодощі. Переплавте разом 10 г воску жожоба, 7 г масла пасифлори.
В окремому посуді змішайте масло ши, манго (кожного по 15 г). Обидві суміші з’єднайте і ще раз перемішайте. Додайте до них кленовий сироп (2 г) і касторове масло (12 г). Все збийте до утворення повітряної маси, перекладіть в відповідну баночку і приберіть в холодильник.
Хоча кленовий сироп в нашій країні не так популярний, як, скажімо, мед, не варто занижувати корисні якості цього десерту.