Кероб: користь і шкода, властивості застосування, рецепти, відгуки

З насіння і ріжків чагарнику кероб напій може приготувати будь-який бажаючий: це не складніше, ніж зварити каву, какао або заварити чай. Високий вміст антиоксидантів, зокрема кемпферола, мирицетину і кверцетину, надає кави і шоколаду з кероб лікувальні властивості.
Правила приготування напоїв
Якщо ви купили фабричний упакований кероб, як готувати напій – зазначено на упаковці. Перед приготуванням порошок краще просіяти через дрібне ситечко, щоб уникнути грудочок.
Хоча практично в усіх рецептах стверджують, що висушений продукт з ріжків і насіння повністю розчиняється в гарячій воді або молоці, це не так. З тонко змолоти сировини при змішуванні з рідинами отримують суміш, з якої через деякий час випадає осад – до речі, цілком їстівний.
Як заварювати каву з ріжкового дерева
Кава з плодів ріжкового дерева містить дуже корисну для травлення клітковину: вона нормалізує стілець і сприяє виведенню з організму шлаків. Тому його варто пити тим, хто страждає від закрепів і піклується про здоровий колір обличчя.
У кави з ріжкового дерева корисні властивості більш виражені, ніж у звичного напою з кавових зерен. Він не викликає тахікардії і перезбудження, оскільки в ньому відсутній кофеїн і теобромін.
2 ст. ложки порошку заливають склянкою гарячої води і дають закипіти. Цінителі цього продукту не додають цукор, задовольняючись тією кількістю фруктози, яке містить кероб.
Як приготувати кероб з молоком
Любителі здорової їжі радять приготувати напій кероб з холодного молока: 2 ч. ложки на склянку молока, суміш збити віночком і поставити на вогонь. При постійному помішуванні довести до кипіння і відразу зняти з вогню – дуже схоже на те, як варять каву. При цьому утворюється смачна солодка гуща, яку можна з’їсти ложкою після того, як випитий напій.
Готувати напій кероб з молоком можна замість какао: він містить набагато менше калорій, сприяє травленню завдяки високому вмісту клітковини.
Як готувати напій з керобом, ваніллю і корицею
У склянку молока додати по столовій ложці цукру і ароматного порошку, ванілі на кінчику чайної ложки і стільки ж кориці.
Вівсяний коктейль з керобом
Випускається у вигляді сухої суміші, яку готують з молоком або водою. Проводять цю суміш «Nature Grains», «Алтайська здравниця» і ТОВ «Компас здоров’я».
Ті, хто стежить за своєю вагою, можуть приготувати на сніданок замість какао або кави напій з керобом, рецепт простий і швидкий: вода або знежирене молоко (200 мл), порошок за смаком, за бажанням – кориця. Все перемішується в міксері і відразу випивається.
Чай з керобом
Необсмажений кероб краще використовувати для приготування свого роду чаю. За смаком він нагадує компот із сухофруктів. Чай з керобом роблять наступним чином: окремо заварюють 2 ч. ложки порошку і стільки ж зеленого чаю. Після настоювання проціджують і змішують. Такий чай п’ють без молока.
Східний рецепт
Щоб приготувати напій з стручків кероб за східним рецептом, треба змішати склянку цукру з подрібненими стручками (кількість довільна) і розтопити при помішуванні в каструлі. Коли цукор карамелізується, доливають 3 склянки води і проціджують. Якщо вийшло дуже солодко, треба додати воду.
- Такий напій п’ють під час посту, щоб підтримувати сили.
- У всіх напоїв є користь і шкода, до кероб це теж стосується.
- Протипоказань для його вживання практично немає, крім індивідуальної гіперчутливості.
Кероб: види, властивості, застосування і рецепти
Витягнуті тонкі боби, що нагадують стручки квасолі, містять в собі живильну соковиту м’якоть, а також велику кількість кісточок. У плодах є багато вуглеводів – більше 40% від загального складу. У сирому вигляді кероб володіє терпким смаком, а після сушіння стає солодким. Технологія виготовлення полягає у відборі найбільш стиглих плодів, видаленні хвостиків і кісточок, ретельній сушці м’якоті, а також її подальшому подрібненні до порошкоподібного стану. Отриманий продукт має приємний аромат і смак, що нагадує какао, але в складі відсутній кофеїн.
Види кероб
У питанні того, в якому вигляді найкраще купувати кероб – в сирому або ж термічно обробленому – потрібно орієнтуватися на те, для чого він буде застосовуватися. Необсмажений порошок має більш солодкий смак, але на шоколад він схожий менше. Сирий продукт широко використовується в харчовій сфері в якості підсолоджувача.
Оброблений порошок буває декількох типів: слабкого і середнього обсмаження. Перший варіант відрізняється слабо вираженим карамельним присмаком з легкою кислинкою і більш темним кольором в порівнянні з сирим керобом. Другий – насиченим шоколадним смаком і ароматом, а також відповідним відтінком.
Оброблений порошок містить менше природних цукрів, ніж сирий. Найчастіше саме на його основі робиться напій без кофеїну – відмінний замінник какао.
Подібність сирого і обсмаженого продукту полягає в їх використанні в кондитерській галузі (виробництво солодкої пасти, шоколаду, випічки і цукерок).
Склад і характеристики
Калорійність сухого керобу становить 220 ккал на 100 г продукту. Більша частина складу припадає на вуглеводи, в основному – це природні цукри. БЖУ кероб виглядає наступним чином:
- жири (переважають ліноленова і олеїнова кислоти) – менше 0,8 г,
- зола – близько 3,3 г,
- вода – 3,5 г,
- білки – не менше 4,5 г,
- харчові волокна – близько 40 г,
- вуглеводи – 49 г.
У складі відсутній глютен, що дає можливість вживати солодкий порошок людям з діагнозом «целіакія». У помірних кількостях продукт може бути доданий в раціон при діабеті. Однак потрібно орієнтуватися на стан здоров’я і свідчення лікаря.
Через незначне вміст жиру і присутність харчових волокон кероб корисний для тих, що худнуть. При регулярному застосуванні він сприяє зниженню ймовірності виникнення серцевих і судинних патологій, а також позбавленню від стресів і тривожних станів.
Продукт багатий дубильними речовинами, марганцем, фосфором, вітамінами груп Р, Е, В і іншими корисними мікроелементами.
Чим корисний кероб
Крім мінімального вмісту жирів, відзначається відсутність кофеїну, фенілетіламіна, що викликає напади головного болю, а також щавлевої кислоти, яка перешкоджає засвоєнню важливих для організму мінералів. Крім того, позитивний вплив комбінованих плодів на здоров’я людини полягає в наступному:
- виведенні шлаків і токсинів;
- поліпшенні травних процесів;
- нормалізації обміну речовин;
- зниженні рівня шкідливого холестерину;
- запобіганні утворення злоякісних пухлин, особливо – раку легенів;
- противірусний і антибактеріальний ефекти;
- підтримці артеріального тиску на оптимальному рівні;
- поліпшенні стану при розладах кишечника.
Сухий солодкий порошок, на відміну від шоколаду і какао, в помірних кількостях не зашкодить вагітним жінкам, діабетикам, а також особам, схильним до виникнення алергічної реакції і розладів нервового характеру.
Чому кероб краще какао
Сухий порошок з м’якоті бобів ріжкового дерева набагато солодший какао через вміст натуральної глюкози, фруктози і сахарози. Саме тому не потрібно додатково підсолоджувати напій. Крім того, в керобі набагато менше жирів, завдяки чому продукт вважається дієтичним.
Головна відмінність від какао – в ньому абсолютно немає кофеїну, тому його можна вживати дітям, жінкам у період вагітності і людям з підвищеним тиском. Напій з керобу не викликає звикання, а також надає заспокійливу дію. Крім того, мікроелементи, що містяться в какао, важко засвоюються, чого не можна сказати про мінерали і вітаміни, присутні в м’якоті цератонії.
Застосування в кулінарії
Кероб широко використовується для приготування страв у різних країнах. У Кіпрі і в Греції м’якоть додають до хлібобулочних і кондитерських виробів, а кісточками годують домашніх тварин. Необсмажений продукт виступає в ролі інгредієнта для загусників. У Єгипті з керобу роблять корисний і ароматний гарячий напій, а в Іспанії і в Туреччині – лікери, а також компоти.
Кероб надає випічці вишуканий смак, витончений аромат і приємний коричневий відтінок. Натуральний замінник какао і шоколаду можна додавати в морозиво, холодні десерти, фруктові салати і йогурт.
Препарат добре поєднується з горіхами, сухофруктами і насінням. З порошку в поєднанні з маслом, кунжутом, ягодами готують смачні цукерки.
Через вміст в керобі камеді страви з його додаванням виходять густими і блискучими.
Протипоказання і можливу шкоду
Шкоди від помірного вживання дітьми, чоловіками і жінками не виявлено. Вважається, що головним протипоказанням до прийому є індивідуальна непереносимість. Якщо порошок вживається вперше, то потрібно простежити за реакцією організму, адже може виникнути алергія на екзотичний продукт.
Діабетикам вживати продукт можна, але перед початком слід проконсультуватися з лікарем. Негативної дії від сирого і обсмаженого порошку під час годування грудьми і вагітності також не виявлено.
Як вибрати і зберігати
Якщо планується використовувати кероб для виготовлення кондитерських виробів або заварювання гарячих напоїв, найкраще придбати порошок середнього обсмаження. При покупці необхідно звернути увагу на наступне:
- Продукт повинен мати приємний шоколадний аромат з легкою гіркуватістю, а по консистенції бути схожим на мелений натуральний кави.
- Якщо потрібно придбати порошок слабкого обсмаження, то колір у нього повинен бути близьким до коричневого. Сирий продукт з горіховим ароматом може мати різні відтінки: від бежевого до світло-рожевого.
- Упаковка повинна бути цілою, без пошкоджень, щільно закритою.
Кращий спосіб зберігання – в фользі, вміщеній в ємність без доступу сонячного світла. Якщо тримати продукт в приміщенні з помірною температурою і вологістю, то він збереже свої властивості протягом 2 років.
Кероб: користь і шкода
Кероб – це стручки, плоди ріжкового дерева (Ceratonia siliqua, St John’s bread). Ріжкове дерево (вірніше сказати, чагарник) – вічнозелена рослина, родом із Середземномор’я, але в наш час виростає і в інших регіонах з теплим кліматом.
Кероб: фото
Ріжкове дерево стійке до посухи, добре росте під прямими променями сонця, але здатне витримувати температуру до -7 градусів за Цельсієм. Дерево розлоге, тінисте, з темно-зеленим листям; може вирости до 15 метрів у висоту.
На 6-8 році життя воно починає давати плоди (стручки ріжкового дерева), в обсязі від 45 до 115 кг на рік (у міру зростання). Дерево може плодоносити хоч до 100 років.
Плоди – червонувато-коричневі стручки, до 30 см в довжину. Власне, кероб отримують саме з стручків.
До речі, нині застосовується в якості одиниці вимірювання коштовностей слово «карат», походить від арабської назви насіння керобу, тому що вони всі однакові за вагою.
Переробка
Після збору стручки готують протягом нетривалого часу (варять або смажать), потім змелюють в порошок (при смаженні він набуває запах, схожий з шоколадом).
Натуральний кероб володіє природним солодким смаком, тому в рецепти з ним можна додавати менше цукру і інших підсолоджувачів. Якщо використовувати його в якості заміни шоколаду, то беріть 3 столові ложки порошку кероб плюс 1 столову ложку води на кожні 30 г несолодкого шоколаду.
Для заміни какао використовуйте те ж саме кількість порошку кероб. Тільки пам’ятайте, що потрібно менше цукру, тому що кероб вже має солодкий присмак.
Кероб: калорійність
У 1 столовій ложці (6 г) порошку міститься 13 калорій.
Кероб: користь
Хоча я вже писав вище, що в традиційному вираженні, в керобі не так багато поживних речовин, тим не менш, вони все ж є, особливо, це помітно в порівнянні з шоколадом.
Кероб містить вітамін В1 в такій же кількості, як і спаржа або полуниця. У ньому стільки ж ніацину, як і в чечевиці або гороху, а вітаміну А більше, ніж в баклажані або буряку.
Ще є вітамін В2, кальцій, магній, калій, а також мікроелементи: залізо, марганець, хром, мідь і нікель. У ньому є близько 8% білка і клітковини.
Якщо порівнювати з шоколадом, то в керобі в 3 рази більше кальцію, але в 3 рази менше калорій і в 17 разів менше жирів.
Кероб: корисні властивості включають лікування сильних проносів, в тому числі й у тварин. Для цього використовують 1 ст.л. порошку на склянку води, або роблять пасту.
Він допомагає при нудоті, блювоті, розладі шлунка. Один французький лікар успішно вилікував ниркову недостатність за допомогою керобу. Для цього використовувалося близько 2 ч.л. порошку, розведеного в несолодкому журавлинному соку, з прийомом 4-5 разів на день.
Відвар з листя і кори може використовуватися для лікування венеричних захворювань, а також надає заспокійливу дію при епілепсії.
Інші корисні властивості керобу
Профілактика раку
Поліфенольні сполуки, що входять до його складу, роблять кероб відмінним антиоксидантом. Крім того, з ним пов’язана цитотоксична активність в організмі, тобто він токсичний для деяких клітин – цими клітинами виявилися ракові, особливо ті, що викликають рак шийки матки.
Кероб при діабеті
У порівнянні з шоколадом, кероб містить набагато менше цукру через свою природну солодкість. У ньому істотно менше жиру, і лише третина калорій від того ж обсягу в шоколаді.
Його споживання може запобігти скачки цукру в крові, а також він є джерелом білка і клітковини, яких менше в шоколаді.
Травлення
Я вже писав про клітковину кілька разів вище: вона поліпшує травлення через стимулювання перистальтики кишечника і регулювання апетиту, а також нормалізує виділення шлункових соків.
Оскільки в ньому нерозчинні харчові волокна, він поглинає рідини, тому допомагає при рідкому стільці і запобігає пронос. Однак, на цей факт варто звернути увагу людям, оскільки у них є «природна» схильність до закрепів.
Рецепт від проносу: 20 г порошку дорослим, 15 г дітям на день, разом із достатньою кількістю води.
Кероб для схуднення
Здоров’я серця
Знову вся справа в клітковині: вона знижує рівень холестерину в крові. Дослідження показали, що у людей, яким давали клітковину з Кероб, істотно знизився рівень «поганого» холестерину (LDL) в організмі, а також кількість тригліцеридів.
Зниження рівня холестерину допомагає знизити ризик високого тиску, атеросклерозу, серцевого нападу та інфаркту.
Чи можна їсти кероб дітям?
Дітям молодше 2 років не рекомендується їсти кероб, принаймні, у великих кількостях, тому що він містить танін (дубильні речовини).
Дубильна кислота знижує засвоюваність білка і може уповільнювати зростання (принаймні, такими є результати у тварин).
Хоча кероб, звичайно, краще підходить дітям, ніж шоколад, який містить кофеїн і щавлеву кислоту. До того ж, в кероб є джерелом кальцію, що добре для дітей.
Кероб: шкода
Продукт вважається безпечним. Є певна ймовірність алергічної реакції на препарати, що містять його, проте вони зустрічаються дуже рідко. Взаємодії з існуючими медикаментами не виявлено.
Протипоказання немає; кероб можуть вживати дорослі, діти та навіть вагітні жінки.
Як використовувати кероб?
Ось ще варіанти, як з ним готувати:
- Змішайте порошок Кероб з молоком (звичайне або мигдальне) – отримаєте альтернативу гарячому шоколаду.
- Додайте 1 ч.л. в йогурт.
- Можна використовувати шматочки Кероб у печиво, кекси, оладки.
- Додайте 1 ст.л. порошку в рецепт хліба для додання насиченого аромату і кольору.
В Іспанії та Німеччині насіння Кероб обсмажують і заварюють замість кави.
Кероб: користь і шкода, хімічний склад, правила зберігання
Кероб – готовий продукт у вигляді порошку, що виготовляється з бобів ріжкового дерева або цератонії. Цей виріб з кожним роком стає все більш популярним через свої корисні властивості. Кероб прекрасно замінює шоколад і какао, які набагато шкідливіше. В кондитерській сфері порошок використовують замість цукру.
Походження
Цератонія виростає на узбережжі Середземного моря. Раніше ріжкове дерево росло тільки в дикій природі, після чого його перевезли до Австралії, де рослина вважалася звичайною культурою. Існують історичні записи, які свідчать, що 5000 років тому боби стручкової цератонії застосовувалися в народній медицині. Зараз порошок використовують при лікуванні кашлю.
За смаковими якостями кероб нагадує какао. На післясмак сильно впливає ступінь і метод обсмаження. Плоди ріжкового дерева мають рожевий відтінок. Готовий продукт вважається набагато більш корисним, ніж натуральний порошок какао.
На Зеленому континенті порошок вкрай популярний через свою унікальність. В Австралії переважає посушливий клімат, а цератонія прекрасно росте навіть з мінімальною кількістю вологи. При цьому плоди не втрачають свою корисність. Крім Зеленого материка, найбільшими імпортерами Кероб є Іспанія, Кіпр, Туреччина і Португалія.
Корисні властивості
Ще в давні часи порошок активно використовувався в народній медицині, вважався засобом для збереження молодості. Це пояснюється тим, що в продукті міститься величезна кількість антиоксидантів, які в організмі знищують шкідливі вільні радикали. Через це шкірний покрив довше зберігається.
У Кероб відсутній кофеїн, який є в какао. Завдяки цьому напій з плодів ріжкового дерева можуть пити гіпертоніки, які страждають від підвищеного кров’яного тиску. Ще порошок корисний навіть для дітей і вагітних. Продукт містить унікальний сальсолінол, через що не викликає звикання на відміну від шоколаду.
До складу бобів какао входить речовина теобромін, що впливає на стан нервової системи, чого не скажеш про кероб, він не впливає на настрій. Більш того, напій з такого порошку благотворно позначається на психіці під час стресових ситуацій.
Ще потрібно відзначити наступні корисні властивості продукту з плодів цератонії:
- Низький вміст жирів на відміну від какао. Боби ріжкового дерева солодкі через сахарозу і фруктозу, внаслідок чого продукт використовується в різних дієтах.
- Повне засвоєння порошку організмом за рахунок великої кількості необхідних ферментів, що теж не можна сказати про какао. У сировині є клітковина, яка нормалізує процеси травлення, благотворно впливаючи на стан кишечника. Антиоксиданти і харчові волокна дбайливо усувають шлаки і токсини.
- Лікарська дія при отруєнні, діареї. З давніх пір кероб застосовується як натуральний і ефективний антисептик. Напій з бобів ріжкового дерева знижує рівень холестерину в крові, попереджає патології серця та судин.
- Притуплення голоду, що важливо під час дотримання дієти або схуднення. Порошок зупиняє продукцію греліну, що відповідає за апетит. Кероб – гіпоалергенний продукт, але перед вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб виявити або виключити індивідуальну непереносимість елементів сировини.
Крім того, кероб солодший, ніж какао, тому в напій не потрібно додавати цукор.
ВАЖЛИВО! Потрібно вкрай обережно використовувати речовину при наявності цукрового діабету, оскільки обсмажений продукт має низький вміст сахаридів.
Користь при ракових захворюваннях
Згідно з даними різних досліджень, кероб містить поліфенольні сполуки, які необхідні для профілактики появи злоякісних формувань. Порошок агресивно впливає на атипові клітинні структури. Вкрай важливо вживати сировину жінкам, щоб запобігти раковому ураженню шийки матки.
Особливості застосування при діабеті
У порівнянні з бобами какао, кероб містить набагато менше цукру і жирів. Сировина краще підходить, ніж шоколад, оскільки в популярному кондитерському виробі в три рази більше калорій. Якщо грамотно застосовувати продукт при цукровому діабеті, то можна уникнути коливань глюкози. При цьому плоди ріжкового дерева наситять організм необхідною для травлення клітковиною.
Користь для шлунково-кишкового тракту
У Кероб є харчові волокна. Цей фермент прискорює метаболізм, нормалізує перистальтику кишечника. Ще сировина благотворно позначається на апетиті, рівні кислотності в шлунку. З допомогою нерозчинної клітковини кишечник очищається від шлаків та токсинів, а організм позбавляється від зайвої рідини.
Вплив на дітей
Вкрай небажано вживати продукт дітям до двох років. Надмірне використання порошку може негативно позначитися на психічному стані дитини, оскільки кероб містить дубильний танін. В організмі ця речовина знижує синтез білка в тканинах, сповільнюючи розвиток. Однак сировина більш корисне, ніж шоколад або какао, якщо застосовувати її грамотно.
Плюси для чоловіків
Ще в давні часи боби ріжкового дерева використовувалися для поліпшення потенції та нормалізації роботи сечостатевої системи у чоловіків. Порошок підвищує лібідо, усуває патологічні процеси. Якщо вживати напій на регулярній основі, то можна підвищити активність і якість сперматозоїдів.
Правила вибору
Кероб не продається скрізь. Найчастіше порошок ріжкового дерева можна побачити в магазинах, що спеціалізуються на спортивному та здоровому харчуванні. Крім того, сировина часто реалізується в спеціальних місцях, де займаються професійною торгівлею чаю. Нерідко розтерті боби замовляють в інтернеті.
Перед придбанням керобу в інтернет-магазині слід прочитати відгуки про якість товару і сервісу. Якщо сировина купується в спеціальній торговій точці, важливо вивчити упаковку і склад. Продукт не повинен містити додаткові хімічні елементи, ароматизатори, промисловий цукор або його замінники. Ще необхідно звернути увагу на термін придатності.
Сипучий виріб має рожевий колір, приємний запах, що нагадує горіхи. Слабо обсмажений порошок темніше, пахне карамеллю. Смак у такого порошку солодкий з практично непомітною кислинкою.
Якщо була зроблена середня обжарка, то за кольором кероб схожий з какао. Дане більш терпке, з незначною гірчинкою. Варто зауважити, що, чим вище рівень обсмаження, тим менше зміст сахаридів. Ця порада важлива для людей, які страждають ожирінням, цукровим діабетом.
Зберігання сировини
Для правильного зберігання продукту найкраще підходять стручки. Кероб повинен перебувати в паперовому пакеті або скляній ємності. Упаковку слід тримати в прохолодному приміщенні, де відсутня висока вологість, адже волога негативно позначається на корисних властивостях виробу.
При строгому дотриманні всіх правил сировина може зберігатися до трьох років без ризику зниження позитивних якостей. Перед вживанням стручок потрібно розламати на частини, після чого обробити в кавомолці.
Практично завжди кероб реалізується як розсипчастий порошок, фасований у пакетах з фольги, покритої алюмінієм. Такий пакет поміщають в упаковку з картону. У даному вигляді виріб може зберігатися близько півтора років.
Шкода для організму
Сировина з плодів ріжкового дерева не здатна серйозно нашкодити. Якщо вживати велику кількість виробу, може погіршитися самопочуття. Внаслідок цього в раціон даний продукт потрібно додавати поступово і потроху. Вкрай рідко спостерігають індивідуальну непереносимість містяться в порошку елементів, при наявності якої речовина протипоказано.
З особливою обережністю кероб потрібно приймати людям з цукровим діабетом. Напій з слабо обсмажених бобів швидко підвищує рівень глюкози в крові, тому діабетикам можна вживати тільки коричневе сировину після сильної обжарювання. При інсулінорезистентності і діабеті в добу можна використовувати більше ніж 20 грамів продукту.
Хімічний склад
100 грамів продукту містять всього 222 ккал. Це значно менше, ніж в більш жирному какао. Через це кондитерські вироби з керобу вкрай популярні серед людей, що стежать за своєю фігурою. Порошок цінують не тільки за низьку жирність, але й за різноманітний хімічний склад, багатий корисними вітамінами і мікроелементами.
Кероб містить 9% рослинного білка. Протеїн відповідає за підтримання м’язової маси, нормальної роботи внутрішніх органів, відновлення клітинних структур, регулювання метаболізму. Звичайно, в м’ясних і рибних продуктах білка більше, але регулярне споживання керобу і інших бобових може виключити дефіцит протеїну.
Третина сировини — вуглеводи. Високий рівень цього елемента пояснюється великою кількістю сахаридів. На відміну від різних кондитерських виробів, тут складні вуглеводи, які через повільне засвоєння не викликають скачки глюкози в крові, не призводять до ожиріння. Кероб надовго насичує організм. Порошок можна вживати діабетикам, але в помірній кількості.
Через низьку калорійність в стручках ріжкового дерева практично відсутні жири, завдяки чому чудово засвоюються жиророзчинні вітаміни. Ще боби цератонії багаті на вітаміни В, А, D, кальцій, фосфор, калій, магній і залізо.
Кероб з кожним роком стає все популярнішим.
Порошок, що видобувається в Австралії і середземноморських країнах з плодів ріжкового дерева, яке чудово виживає в посушливих районах і не руйнується паразитами, володіє багатим хімічним складом, відмінно підходить людям з ожирінням. Кероб має ряд переваг перед шоколадом і какао. Сировина не містить промисловий цукор, швидкі вуглеводи, тому в допустимій кількості показаний навіть діабетикам.
Вам необхідна допомога фахівця або хочете записатися на прийом? Телефонуйте! Ми працюємо з 8:00 до 21:00!
Кероб (ріжкове дерево) – корисна солодкість без краплі шкідливого цукру!
Вітаю вас, дорогі читачі! Сьогоднішня стаття присвячена всім ласунам, а також тим, хто жадає схуднути! Так, так, виявляється, можна вживати солодке і при цьому худнути.
Для цього чудесним помічником виступає такий продукт, як кероб – ріжкове дерево. Отже, влаштовуйтеся зручніше, починаємо поглинати солодощі інформацію.
Що собою являє кероб?
На Кіпрі, в Іспанії, Італії та інших країнах Середземномор’я зростає ріжкове дерево. Його плодами виступають стручки, схожі на стручки квасолі, правда, величина їх може досягати 30 сантиметрів. І саме дерево, і його плоди, а також порошок і сироп з них називають керобом.
Історично ці плоди мають і інші назви: «єгипетська фіга», «хліб Іоанна» (вважається, що керобом у пустелі харчувався Іоанн Хреститель), царгородські стручки. Насіння ще в біблійні часи використовували як міри ваги.
Особливість цих бобів (ріжкове дерево належить до сімейства бобових) – в дуже солодкій і соковитій м’якоті, яка містить до 50% цукрів. Ось ця м’якоть і йде на виробництво «замінника» шоколаду і какао – керобу.
Смак керобу трохи терпкий, нагадує какао з цукром, тому в процесі приготування напою з керобу цукор додавати не потрібно.
Сік ріжкового дерева йде на виробництво сиропу, який використовують в кулінарії, медицині, а останнім часом і з метою схуднення.
Склад і властивості керобу
Плоди ріжкового дерева корисні за рахунок свого різноманітного складу, вони багаті на вітаміни (А, С, Д, Е, В, В2, В3, В6, РР), амінокислоти (містять майже весь набір незамінних і замінних амінокислот), мінерали (на 100 г: калій – 1100 мг, кальцій – 307 мг (набагато більше, ніж його містять молоко і сир!), залізо – 104 мг, фосфор – 79 мг, магній – 42 мг, натрій – 13 мг, цинк – 0,59 мг, марганець – 0,4 мг, мідь – 0,23 мг, а також барій і нікель), харчові волокна, тому їх застосовують в дієтичному харчуванні, особливо в харчуванні хворих на цукровий діабет, при порушенні обміну жирів і вуглеводів, а також при надмірній вазі.
- Калорійність ріжкового дерева – 222 ккал на 100 г продукту, білків міститься 4,6 г, жирів – 0,7 г, вуглеводів – 89 г.
- За допомогою дубильних речовин плодів ріжкового дерева можна дезактивувати токсини в організмі, а вуглеводи в плодах надають керобу клейкість, що використовують в харчовій промисловості для виготовлення такого загустителя, як камедь ріжкового дерева (Е 410).
Купити кероб в більшості випадків поки можливо тільки через інтернет-магазини або в деяких магазинах здорового харчування. Він продається як в сирому, так і в смаженому вигляді.
Плюси Кероб ще й у тому, що в ньому не містяться:
- психотропні речовини шоколаду – кофеїн і теобромін, що сприяють звиканню і провокують алергічні реакції. Крім того, відомий вплив кофеїну на наші почуття і пильність, він викликає прискорене серцебиття, нервозність, безпричинне занепокоєння, кофеїн здатний виводити вітаміни С і групи В, провокувати різкі скачки цукру в крові, в загальному, створювати чимало неприємностей для нашого організму;
- речовина фенілетиламін, яке також містить шоколад, тому люди, сприйнятливі до цієї речовини, не будуть мучитися від мігрені, вживаючи корисний кероб;
- щавлеву кислоту (яка є в багатьох рослинах, а також у каві, шоколаді, какао і деяких сортах чаю), що зв’язує кальцій, через що організм перестає його засвоювати, що призводить до дефіциту цього мінералу;
- речовину сальсолінол (в шоколаді воно є), яке якраз і виробляє залежність і постійну тягу до шоколаду;
- шкідливі жири і холестерин, причому, користь від вживання Кероб полягає ще й у тому, що він перешкоджає засвоєнню холестерину з інших продуктів, причому в 2 рази ефективніше, ніж це роблять інші харчові волокна.
Що стосується корисних властивостей Кероб, вони досить різноманітні:
- царгородські стручки мають заспокійливу дію,
- сприяють виведенню паразитів і протидіють бактеріям,
- створюють відчуття насичення і допомагають у зменшенні жирових відкладень,
- покращують стан шлунково-кишкового тракту, а також процес травлення,
- с сприяє зниженню рівня ліпопротеїдів низької щільності – шкідливого холестерину,
- допомагають в профілактиці онкології,
- і, врешті-решт, кероб має приємний смак, хоча деякі відзначають, що, незважаючи на його солодкість, післясмак від Кероб залишається гірким.
Завдяки таким корисним властивостям його можна сміливо рекомендувати вживати при:
- ожирінні та цукровому діабеті,
- подагрі і каменях в нирках,
- вегетосудинній дистонії і хронічних мігренеподібних болях,
- алергії на шоколад у дітей (саме кероб найчастіше можна виявити в десертах і дитячих пюре, а не какао),
- діареї у новонароджених діток, а також при їх частому відрижці,
- в період вагітності і лактації матусям доводиться відмовитися від кави через його стимулюючі властивості, тому напій з борошна Кероб може бути порятунком.
Для любителів шоколаду ріжкове дерево також є чудовою альтернативою.
Адже з його плодів готують масу кулінарних страв: плитки з Кероб, нічим не поступаються шоколадним (причому вони не містять цукру, тому їх дозволяється вживати навіть при діагнозі цукровий діабет), гарячий шоколад і какао-напій, коктейлі (шоколадні, соєві і молочні), пудинги, кекси і торти, лікери та компоти, цукерки і батончики, вафлі і пряники, шоколадну глазур і «шоколадне» покриття на морозиві, згущене молоко і плавлені сирки.
А багато ще набувають кероб для схуднення. Яким же шляхом можна знизити вагу за допомогою цих стручків?
Сироп ріжкового дерева для схуднення
Вже кілька сотень років відомий відмінний засіб при кашлі, бронхіті, ангіні та застуді, а також розладах шлунково-кишкового тракту – це сироп Кероб.
Зараз його рекомендують не тільки народна медицина, а й традиційна при проблемах зі сном і отруєнні, зашлакованості і діареї, стресах і безсонні, для зміцнення кісток, зубів і поліпшення імунітету.
А останнім часом заговорили і про схуднення за допомогою цього сиропу.
Для приготування сиропу беруть стручки і випарюють їх з водою або проварюють у воді, підсолодженій цукром. Найцікавіше, що без додавання цукру зварений сироп солодший звичайного цукрового сиропу в два рази! Звичайно, якщо ви прагнете схуднути, ви повинні вживати сироп, випарений з водою без цукру – це знизить його калорійність.
- Нам всім у дитинстві говорили, що їсти солодке перед їдою – значить перебити апетит. Якщо перед їдою випивати солодкий сироп ріжкового дерева, ви вже відчуєте деяке насичення і з’їсте потім менше їжі. Сприяючи підвищенню цукру за рахунок фруктози, міститься в Кероб, сироп допомагає ще й наповнити шлунок.
- Крім того, солодкий сироп допоможе пережити обмеження в солодощах у процесі схуднення. Морально пережити необхідний відмова від солодощів стає набагато простіше.
- Якщо в організмі достатньо таких мінералів, як кальцій, залізо і магній, відбувається прискорення обмінних процесів, зменшується надмірний апетит і людина худне. Але ж, як я писала вище, плоди царгородських стручків якраз містять ці мінерали.
Для схуднення сироп потрібно застосовувати так: змішують 1 ст. л. сиропу з 200 мл води і соком 1/4 лимона і вживають за 5-15 хв. перед їдою. Спочатку напій вживається двічі на добу перед їдою: вдень і ввечері, через 2 тижні додають третій прийом – вранці, якщо немає ніякого дискомфорту.
Не варто замінювати таким напоєм прийом їжі, як рекомендують деякі. Недоїдання сприяє уповільненню обміну речовин, і худнути стає набагато важче.
Звичайно, не варто забувати, що напій з сиропу Кероб принесе користь тільки за умови, якщо ваше харчування буде збалансованим, а фізична активність адекватною з’їденим за день калоріям. Неможливо худнути, випивши склянку цього напою перед вечерею і через 15 хв. «Закусивши» його піцою перед телевізором…
Лікування сиропом ріжкового дерева
Якщо ж повернутися до користі сиропу ріжкового дерева, то можете скористатися такими рецептами для лікування багатьох проблем:
Виведення токсинів, лікування блювоти, діареї і розладів шлунково-кишкового тракту:
- у дітей 5-12 років – тричі на день по 1 ч. л.;
- у дітей до двох років – по 1 ч. л. на день;
- дітям до двох років – сироп давати не варто;
- дорослі вживають перед їдою за 30 хв. по 1 ст. л. сиропу до чотирьох-п’яти разів на добу.
При застуді, ангіні, кашлі і ГРВІ розведіть 1 ст. л. сиропу в 200 мл води температурою 60 °C і випивайте до п’яти-шести разів на добу.
Якщо замучила головний біль, безсоння і розлади нервової системи, протягом 3-х місяців випивайте перед їдою по 1 ст. л. сиропу п’ять-шість разів на добу, на 15 днів зробіть перерву і курс повторіть.
Ріжкове дерево
На жаль, шкода є практично у будь-якого продукту, в тому числі і у цього царгородського стручка.
Шкода Кероб – ріжкового дерева
- Раз прийом сиропу перед їдою сприяє підвищенню цукру в крові (нехай і повільніше, ніж при вживанні сахарози), значить, його вживання варто обмежувати людям, чутливим до перепадів цукру в крові і мають захворювання цукровий діабет. Максимальна доза: 0,5-1 ч. л. двічі на день.
- Тим, у кого є непереносимість лактози, не варто змішувати фруктозу Кероб з молоком, інакше вийде потужний послаблюючий ефект.
- Не варто застосовувати сироп при проблемах з нирками, печінкою та шлунком. Якщо на кислі напої починається негативна реакція, вживайте перед їдою за 20 хв. по 1 ст. л. чистого сиропу Кероб. Це знизить тягу до солодкого і зменшить надмірний апетит.
- Цілком можлива й індивідуальна непереносимість, яку можуть відчувати ті, хто чутливий до великої кількості фруктози в продуктах.
Хоча шкода Кероб найчастіше можливий при індивідуальній реакції організму на його компоненти, а також при даному продукті дійсно дуже висока.
Вживаючи плоди ріжкового дерева, ви не тільки зробите свій раціон багатшим, а й зможете поліпшити смакові якості багатьох страв, не вдаючись до шкідливого цукру і до більш агресивних продуктів, таких як шоколад і какао.
Приємного вам апетиту і міцного здоров’я!
Кероб – користь і шкода для здоров’я організму
Наш онлайн-калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших улюблених страв і продуктів. Місячний календар відкриє вам свої секрети успіху, багатства, успіху в любові.
Кероб являє собою готовий порошок, який видобувається з бобів стручкового дерева цератонія (також називається ріжкове дерево). У сучасному світі сировина тільки починає набувати популярності, порошок вважається відмінною альтернативою більш шкідливого шоколаду і какао.
Кероб в кондитерських виробах повністю замінює цукор. Також у продукту є ряд позитивних якостей. Розглянемо все по порядку.
виростання кероб
Батьківщиною цератонії прийнято вважати Середземномор’ї. Спочатку дерево росло виключно в диких умовах. Далі його перевезли до Австралії і почали обробляти як звичайну культуру.
В даний час продукт добре себе зарекомендував як додатковий засіб від кашлю. Якщо заглибитися в історію, можна зустріти записи про те, що дерево в народній медицині застосовувалося більш ніж 5000 років тому.
Що стосується смакових якостей, кероб схожий з какао. Післясмак багато в чому залежить від способу і ступеня обсмаження. Зовні плоди мають не дуже яскравий рожевий колір. За корисністю кероб перевершує натуральний порошок какао.
В Австралії кероб відмінно прижився через свої унікальні якості. Дерево без праці живе в посушливих умовах тривалий час. При цьому якість плодів не змінюється. В даний час лідерами обробітку цератонії залишаються наступні країни: Іспанія, Туреччина, Кіпр, Португалія та Австралія.
користь кероб
- З давніх часів кероб прославився як засіб, який продовжує молодість. Сировина багате антиоксидантами. Речовини, потрапляючи в організм, починають взаємодіяти з вільними радикалами. Згубні клітини руйнуються в результаті складного хімічного процесу. Таким чином частинки шкіри не піддаються негативному впливу.
- Продукт прославився і тим, що в його складі немає кофеїну. Така речовина міститься в какао. Напій з керобу можна пити гіпертонікам без шкоди для здоров’я. Крім цього продукт не має протипоказань для дітей та жінок, які виношують плід. Кероб не викликає звикання за рахунок унікального речовини сальсолінола. Такий фермент міститься в шоколаді.
- Також в какао бобах є теобромін, речовина, що відповідає за психоемоційний фон людини. У керобі подібні ферменти відсутні, тому вживання продукту ніяк на вас не відіб’ється. У вас раптово не пропаде настрій. Навпаки, напій на основі такої сировини допоможе заспокоїти психіку і впоратися з різними думками.
- Головною відмінністю керобу від какао можна вважати те, що в першому випадку сировина має в 10–11 разів менше жирів, ніж у другому. Солодкість ріжкового дерева досягається за рахунок фруктози і сахарози. Звідси фахівці віднесли кероб до категорії дієтичних продуктів. Деякі компоненти містять жири, їх замінюють на камедь, яка є в ріжкового сировині. Звідси продукти з екстрактом керобу можуть більше зберігатися, ніж склади з додаванням какао.
- Ще одним безсумнівним плюсом цератонії можна вважати те, що велика кількість корисних ферментів повністю засвоюються людським організмом. Подібне можна сказати про какао. Користь керобу видно неозброєним поглядом. У сировині також переважає невелика кількість клітковини. Ферменту досить для того, щоб повною мірою налагодити травні процеси. Антиоксиданти в сукупності з харчовими волокнами непогано очищають організм від зашлакованості і токсинів.
- Історичні відомості свідчать, що кероб в давні часи місцеві знахарі використовували в якості дієвого антисептика. Склад за короткий термін допомагав людині поліпшити стан при отруєнні і проносі. Великою популярністю порошок користувався у батьків, які давали сировину дітям. Корисні якості керобу можна перераховувати дуже довго. Напій на основі продукту ретельно очищає кров від холестерину. Регулярний прийом профілактує серцево-судинні захворювання.
- Любителям какао варто переглянути свої смаки. Кероб солодший бобового порошку. Якщо приготувати напій на основі ріжкового дерева, вам не буде потрібно додатково сипати цукор. У керобі присутні натуральні компоненти, які практично не завдають шкоди організму. Єдиною умовою залишається те, що сировину рекомендується з особливою обережністю споживати діабетикам. Проконсультуйтеся заздалегідь з фахівцем. Обсмажений кероб має невелику кількість сахаридів.
- Кероб активно застосовується в дієтології. Регулярне споживання напою помітно притупляє голод. Сировина блокує вироблення гормону греліну, який відповідає за апетит. Всім, хто намагається розпрощатися з небажаними кілограмами, рекомендується замінювати ненатуральні підсолоджувачі порошком керобу. Сировина відноситься до гіпоалергенних продуктів. Однак не слід спокушатися, попередню консультацію з лікарем все ж варто провести. Іноді спостерігається індивідуальна непереносимість компонентів.
Кероб при онкології
Дослідження показали, що наявність поліфенольних сполук в керобі дозволяє профілактувати розвиток онкологічних захворювань. В якійсь мірі продукт токсичний, але шкода завдається саме раковим клітинам. Сировина особливо рекомендовано споживати представницям слабкої статі. Кероб запобігає розвитку раку шийки матки.
Кероб при цукровому діабеті
Якщо порівнювати кероб і какао боби, то в першому випадку сировина має значно меншу кількість цукру. Також в плодах ріжкового дерева присутнє мінімальна кількість жирів. У керобі в 3 рази менше калорій, ніж в шоколаді. Якщо з розумом споживати продукт при діабеті, можна уникнути стрибків глюкози в крові. Паралельно сировина забезпечить організм клітковиною і білком.
Кероб для травлення
Як згадувалося раніше, кероб містить клітковину. Фермент позитивно позначається на метаболізмі і перистальтиці кишечника. Незабаром нормалізується апетит і виділення шлункового соку. Сировина має нерозчинні харчові волокна, які поглинають надлишки рідини в організмі.
Користь і шкода керобу для дітей
Фахівці не рекомендують включати кероб в раціон дітей, яким не виповнилося 2 років. Споживання продукту у великій кількості може не найкращим чином позначитися на психіці дитини.
Подібний ефект досягається за рахунок вмісту дубильного речовини (таніну). Поступаючи в організм, фермент знижує синтез білка в тканинах, тим самим сповільнюючи ріст і розвиток малюка.
У будь-якому випадку кероб принесе набагато більшу користь на відміну від шоколаду або какао.
Користь керобу для чоловіків
Деякі джерела стародавнього часу свідчать, що кероб позитивно позначається на чоловічому здоров’ї. Продукт стимулює потенцію і усуває захворювання статевих органів. Регулярний прийом складу підвищує активність сперматозоїдів.
Як вибрати кероб
- Важливо знати, що вам не вдасться придбати порошок ріжкового дерева повсюдно. Сипучий склад або сироп зазвичай продається в магазинах здорового і спортивного харчування. Нерідко сировина зустрічається в професійних чайних точках. На даний момент продукт без праці можна замовити через інтернет.
- Якщо ви вирішили скористатися послугами інтернет-магазинів, варто перечитати всі відгуки про якість продукції і обслуговування. Купуючи кероб в професійній лавці, уважно вивчайте упаковку. Звертайте увагу на якість фасування, термін придатності і дату виробництва.
- На вигляд сипучий склад має ніжний рожевий відтінок. Сировині властивий приємний запах з горіховими нотками. Якщо ви вирішили придбати продукт слабкого обсмаження, він має більш темний колір. На смак продукт буде віддавати ледве помітною кислинкою з карамельним ароматом.
- Якщо кероб був схильний до середнього обсмажування, то його колір може нагадувати какао. Запах буде більш терпким, а смак з легкою гіркуватістю. Зверніть увагу, що чим сильніше обсмажене сировину, тим менше в складі буде міститися цукру.
Правила зберігання керобу
- Знавці рекомендують зберігати сировину безпосередньо в стручках. Такий продукт необхідно помістити в скляну ємність або паперовий пакет. Після цього резервуар з вмістом потрібно тримати в прохолодному місці з мінімальною вологістю.
- Якщо дотримуватися нескладних правил, кероб таким чином зберігається до 3 років без втрати корисних властивостей. Якщо ви вирішите вживати продукт, його досить розламати і пропустити через кавомолку.
- У більшості випадків кероб продається у вигляді розсипчастого складу. Таке сировина фасується в пакети, оброблені алюмінієм (фольговані). Також кульок поміщається в картонну упаковку. Кероб в подібному вигляді зберігається до 1,5 років.
Шкода кероб
- Значної шкоди кероб фахівці так і не встановили. Надмірне споживання продукту може викликати деякі проблеми з самопочуттям. Тому, якщо ви раніше не пробували сировину, в раціон його варто вводити поступово. У рідкісних випадках може виникнути індивідуальна непереносимість.
- Що стосується протипоказань, кероб потрібно з особливою обережністю споживати при цукровому діабеті. Залежно від способу обробки, напій може стимулювати підвищення глюкози в крові. Рекомендована добова норма продукту при захворюванні не повинна перевищувати 20 г.
Кероб можна віднести до числа унікальних продуктів, які мають велику область застосування. При цьому плоди ріжкового дерева практично не надають побічного ефекту.
Дітям варто вводити склад у раціон не раніше 2 років.
Користь і шкода какао-порошку
Відео: корисний напій з керобу
5
Ріжкове дерево: лікувальні властивості і протипоказання, камедь, борошно, сироп
У ріжкового дерева багато назв – цератонія, солодкі ріжки, царгородські стручки, хлібне дерево Іоанна, шоколадне дерево, харув, ювелірне дерево. Про солодкий смак плодів людям відомо споконвіку, і кожен народ, на чиїх землях можна зустріти ці дерева з розлогими кронами, давав їм власне ім’я.
Згадки про солодкі боби ріжкового дерева зустрічаються в Біблії – ними харчувалися блудний син і Іоанн Хреститель.
Цілющі і поживні властивості бобів прекрасно відомі жителям Середземномор’я, а до нас царгородські стручки до початку минулого століття купці завозили з Константинополя, а потім настав період забуття.
З початком нового тисячоліття кероб (солодкий порошок з сушених і обсмажених плодів), сироп з шоколадним смаком і камедь з насіння ріжкового дерева знову з’явилися на вітчизняному ринку. Зараз число шанувальників Ceratonia Siliqua зростає в геометричній прогресії.
Цікава інформація про ріжкове дерево:
Цератонія – унікальне дерево, що володіє багатьма дивними властивостями:
- Ні в кореневій системі, ні в корі, ні в кроні і плодах ніколи не заводяться шкідники. Солодкі стручки відлякують паразитів, тому в середземноморської культурі ріжкове дерево шанують як священне.
- Дерева ростуть на кам’янистому ґрунті, досягають у висоту не більше 15 м і можуть жити і плодоносити століттями.
- У вічнозеленого дерева настільки тверда деревина, що обробляти її вкрай складно. З цього матеріалу роблять дорогі сувеніри.
- Щороку з одного дерева збирають близько 200 кг бобів.
- Насіння всередині стручків тверді і на диво однакові – вага кожного 0,2 г. Це сталість було помічено в давнину, і зернятка використовували як міру ваги при оцінці коштовностей. Слово «карат» походить від грецького назви цератонії – «кератос».
- Авіценна в «Каноні лікарської науки» рекомендував плоди ріжкового дерева для усунення бородавок, зубного болю і жовтяниці.
- З солодких бобів з незапам’ятних часів робили мед і вино, з насіння навчилися виробляти клей, а кору використовували для дублення шкір.
Де росте і як виглядає ріжкове дерево
Зазвичай вічнозелене ріжкове дерево досягає 10-метрової висоти. Зустріти його можна на кам’янистих схилах у дубових, соснових і можжевельникових лісах Середземномор’я.
На батьківщині цератонії – в Італії, Іспанії, Ізраїлі, Португалії, Туреччині, на Кіпрі – не рідкість столітні і старіші дерева.
Також цератонії ростуть в тропіках і субтропіках Індії, Аргентини, Бразилії, Єгипту, Америки, Австралії та Африки. Успішно культивують ріжкове дерево на Кавказі.