Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

М’ясо конини стало популярним з часів кочівників і найбільшого поширення набуло в країнах Середньої Азії та Кавказу. Однак слов’яни теж займалися виготовленням ковбаси з конини. Всі властивості цього м’яса були вивчені досить давно. З цієї статті ви дізнаєтеся про користь і шкоду конини для людини, її калорійності, хімічний склад і ще багато іншого.

Що ми знаємо про конину?

Конина – кінське м’ясо, яке вживається в їжу. За смаком воно нагадує яловичину, але жорсткіше за своєю структурою. Для приготування різних страв беруть м’ясо молодих коней (близько 3 років) і лошат. Щоб домогтися м’якості м’яса, його варять дуже довго, мінімум 2 години, але краще і швидше готується м’ясо молодого лошати (10-12 міс.).

Через специфічність свого смаку конина не кожному сподобається. Але зате людям, що страждають алергією, можна безбоязно їсти ковбасу або шашлик з конини, адже це гіпоалергенне м’ясо. Не секрет, що корисних властивостей у конини більше, ніж шкідливих, тому її використання поширене по всьому світу.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Особливо часто застосовують конину в виготовленні ковбас – вона надає їм особливу смакову пікантність і щільність. Виробництво конини – справа непроста і дороге. Утримувати коней в стійлі забороняється, так як це погано позначається на якості і смаку м’яса. Тому для розведення коней необхідна велика кількість землі під пасовища.

Конина – делікатес!

Як згадувалося вище, розведення коней вимагає великої площі землі. Тому таке сільськогосподарське підприємство сильно залежить від географічних умов. У багатьох країнах Європи немає цих самих площ, і конину доводиться імпортувати.

У Японії теж дуже складно утримувати коней через відсутність природних пасовищ. Але підприємці не шкодують коштів, щоб створити умови для утримання коней і отримання якісної конини.

В результаті їх бізнес процвітає – страви з цього м’яса неймовірно дорогі.

Ковбаса з конини – відомий делікатес, але європейці створили міф про те, що вона має мерзенний смак. Дані чутки поширені з часів Наполеона: нібито солдати їли загиблих коней і використовували порох замість солі і перцю. Саме цим пояснювали множинні харчові отруєння в армії під час війни. Але пов’язувати їх з смаковими якостями конини, погодьтеся, просто нерозумно.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

В Україні конину найбільше вживають в їжу в таких регіонах, як Татарстан, Республіка Саха, Карачаєво-Черкесія і Башкортостан. Цікавим є той факт, що в Туркменії вживання конини заборонено.

Користь конини

Далі розглянемо користь і шкоду конини для організму людини. Головний плюс полягає в тому, що цей продукт містить величезну кількість повноцінного білка. Склад і якість амінокислот в ньому вважається найбільш оптимальним, завдяки чому калорійність конини невисока. Вчені стверджують, що засвоєння такого м’яса відбувається в 8 разів швидше, ніж м’яса корови.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Жири, що входять до складу конини, вважаються чимось проміжним між жирами рослинного і тваринного походження. Вживання конини в їжу викликає жовчогінний ефект.

Завдяки здатності кінського м’яса знижувати рівень шкідливого холестерину в крові, воно по праву вважається ідеальним продуктом для стабілізації обміну речовин в організмі. Через невелику кількість жирів калорійність конини низька.

Тому її рекомендують до складу дієт для зниження ваги.

Склад конини

Склад кінського м’яса вражає кількістю мікроелементів і вітамінів, в ньому особливо багато заліза і вітаміну А.

На думку деяких вчених, вживання конини в їжу сприяє нейтралізації впливу радіації та інших шкідливих чинників навколишнього середовища на здоров’я людини.

Ще стародавні кочівники були переконані в позитивних властивостях конини, стверджуючи навіть, що вона покращує потенцію.

Кінський жир, хоча і неприємний на смак, має цілющі властивості і використовується в складі косметичних засобів, ліків від респіраторних захворювань і загоюючих мазей, зокрема від опіків або відморожень. М’ясо конини рекомендують вживати в їжу людям, що перенесли гепатит або іншими захворюваннями печінки.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Гіпоалергенне м’ясо коней містить також вітаміни групи Е і В, які сприяють поліпшенню циркуляції крові, а через величезну кількість заліза воно дуже корисно людям, що страждають анемією. Однак незважаючи на величезну кількість позитивних моментів, конина все ж не так популярна, як інше м’ясо. Чому? Зараз розберемо.

Мінуси

У конині мізерна кількість вуглеводів, не більше 1%, що сприяє розмноженню бактерій і мікроорганізмів. Через це м’ясо дуже погано зберігається. Ветеринарні служби перевіряють кінське м’ясо з особливою увагою і досить часто виявляють небезпечний паразит – сальмонелу, що може призвести до летального результату. Тому напівсирий стейк з конини є категорично забороненим.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Конина може бути переносником трихінозу, не менш небезпечного паразита, який викликає розлад кишечника і кровотечі. Взявши до уваги всі плюси і мінуси конини як продукту харчування, ви самі зможете дати відповідь на питання, чи варто його вживати. Як би ви не вирішили, не забувайте дотримуватися правил зберігання і приготування конини, і нехай ваше здоров’я не наражається на небезпеку.

Шашлик з конини

Існує багато рецептів шашлику з кінського м’яса, але всі вони сходяться в одному: маринувати його необхідно мінімум 10 годин, адже конина дуже жорстка. Щоб шашлик з конини вийшов смачним, важливо дотримуватися 2 правила:

  • використовувати якісне м’ясо;
  • зробити хороший маринад.

М’ясо потрібно очистити від плівок і нарізати невеликими шматочками (по 50 г), які потім злегка відбити, залити маринадом і поставити в холодильник на 10 – 12 годин. Рецепти маринаду на свій розсуд ви завжди можете знайти в інтернеті. Нанизувати м’ясо на шампур краще, чергуючи його з помідорами і маринованою цибулею.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Не варто хвилюватися про калорійність конини і кількість з’їденого шашлику, адже це м’ясо найкраще засвоюється. І жарка його звичайнісінька – займає близько 15 хвилин. До шашлику чудово підходять соуси з журавлини, айви, брусниці та аличі.

Ковбаса з конини – казилик

М’ясо коней дуже ситне, тому кочівники постійно ним харчувалися. Досить з’їсти пару шматків тушкованої конини, і людині не потрібно їжа протягом дня. Це найкорисніший білковий продукт.

Виходить такий парадокс: калорійність конини низька, а ситість висока.

Чому? Все стало зрозуміло, коли змогли вивчити хімічний склад м’яса: корисні жири, велика кількість білка і відсутність вуглеводів – ось і весь секрет.

Ковбаса з конини (казилик) – улюблене блюдо жителів всієї Східної Азії. Жоден захід не обходиться без казилика. Чим вище соціальне становище господаря свята, тим більше повинно бути частувань з конини. Казилик і ковбаса – до речі, це одне й те саме.

Конина: користь чи шкода, чи можна при схудненні, БЖУ, як зберегти в м’ясі корисні властивості

М’ясо коней здавна використовувалося людьми в їжу. Особливо популярна конина у споконвічно кочових народів: монголів, казахів, татар, киргизів, бурятів. Поживне і смачне м’ясо допомагало кочівнику довго не відчувати почуття голоду і забезпечувало організм потрібними елементами.

М’ясо конини: калорійність, БЖУ

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

За своїми органолептичними властивостями конина нагадує яловичину, але м’ясо щільніше, має більш насичений колір і жир жовтого кольору. Поживна цінність кінського м’яса близька до яловичини, але в ньому менше шкідливого холестерину.

Жир тваринного насичений лінолевою, арахідоновою кислотою. Такий жир легше засвоюється організмом, не приносячи відчуття тяжкості.

Вміст білка і жиру в конині наступне: 19-22% білка і 6-8% жиру. Калорійність м’яса невисока, всього 140 калорій на 100 г. Для порівняння, калорійність яловичини 190 ккал на 100 г, а свинини понад 300 ккал.

Продукт багатий на вітаміни групи В. В одній порції міститься добова потреба людини вітаміну В12. Крім того, є вітаміни А, С, Е.

Досить у м’ясі мінералів:

  • фосфору 27% від добової норми;
  • цинку 25%;
  • заліза 23%;
  • калію 15%;
  • селену 19%.

У невеликих кількостях міститься зола, кальцій, магній, натрій, мідь, марганець.

Цікаво. Тюркські народи вважають коней «чистими тваринами», адже вони не харчуються падаллю і вибирають для годівлі тільки чисті пасовища.

Чи корисна кінська ковбаса

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Казі або кизи, суджук, махан – традиційна ковбаса з кінського м’яса, улюблена жителями Азії. Вона може бути в’яленої або сирокопченої, вареної, в залежності від рецепту. В першу чергу, ковбаса покликана дарувати яскравий смак і насичувати гурмана. У другу – зберегти на довгий час м’ясний продукт без холодильника, за рахунок переробки.

Оскільки м’ясо для цієї страви беруть найжирніше, при приготуванні ковбаси кладуть безліч спецій, це блюдо можна назвати корисним. Людям з хворобами шлунка не рекомендується вживати кінську ковбасу в великих кількостях.

Як правильно готувати конину, щоб зберегти корисні властивості

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Особливу цінність має туша молодих тварин (1,5-2 роки), яких не використовували для роботи. Молода конина відрізняється більш яскравим відтінком у порівнянні з м’ясом старої тварини. Жиру на туші значно менше, він світло-жовтий, майже білий.

М’ясо не рекомендується смажити, адже воно швидко висихає і стає жорстким. В основному конину варять, тушкують з овочами. Господині, що купила м’ясо, необхідно знати головне – конина швидко псується навіть в холодильнику, приготувати її потрібно швидко.

Поширена, корисна і смачна страва – татарський суп (шурпа).

Крім 1 кг м’яса (шматок м’якоті на кістці, в ідеалі – лопатки) знадобиться:

  • ріпчаста цибуля 200 г;
  • морква 500 г;
  • часник 2-3 зубчики;
  • томатна паста 2 ст. ложки або свіжі помідори 3-4 штуки.

Зі спецій використовують сіль, чорний перець горошком, лавровий лист.

Перед подачею блюдо прикрашається свіжою зеленню.

  1. М’ясо для шурпи варять близько години. У бульйон кладуть сіль, перець і лаврушку, цибулину (її пізніше викидають).
  2. Відварене м’ясо витягують з бульйону, обробляють від кістки і нарізають брусочками.
  3. М’якоть обсмажують на сковороді разом з морквою, часником і помідорами (томатною пастою). Для обсмажування використовують рослинне або топлене масло.
  4. Обсмажені овочі з м’якоттю повертають в бульйон і кип’ятять на повільному вогні 15-20 хвилин.

Існує секрет, який дозволяє зробити конину м’якою без тривалого багатогодинного гасіння. Перед цим її маринують пару годин, тримаючи продукт в холодильнику. В якості маринаду використовують багато цибулі, спецій і рослинне масло.

Конина під час схуднення

Відносно невисока калорійність конини з вмістом білка змагається з яловичиною. Білки, мінімальне вміст холестерину відносить конину до дієтичних продуктів.

Перетравлюється м’ясо в кілька разів швидше, ніж яловичина та свинина.

Дієтологи рекомендують включати відварну і тушковану з овочами конину в раціон в першій половині дня. На вечерю можна вживати чисте відварне м’ясо, але не більше 150 г. Загальна вага продукту, що вживається протягом дня, становить 300-450 г.

Конина: користь чи шкода

У цього виду м’яса практично немає протипоказань. Дозувати споживання конини доведеться особам з жовчнокам’яною хворобою, гастритом.

Незважаючи на очевидну користь конини, багато європейців і представники деяких релігій не вживають її з релігійних або етичних міркувань. У свідомості багатьох кінь – це друг і соратник в роботі, в спорті, а не їжа.

А ви пробували конину?

Чим корисна конина: правила вибору і рецепти

У Україні вживання конини не є надто поширеним явищем. В інших країнах Європи і Азії цей продукт і зовсім під забороною.

У більшості випадків кінське м’ясо є частиною традицій і використовується для приготування національного меню. У Республіці Саха, Татарстані, Башкортостані його можна зустріти практично у всіх магазинах. Для європеїзованої частини України – це не надто поширений продукт.

Не можна недооцінювати цей вид дієтичного м’яса, склад якого надзвичайно корисний, до того ж вважається гіпоалергенним. М’ясо коня – це легкозасвоюваний, багатий на мікроелементи продукт. Його можна додавати в дитяче меню під час переходу на загальний стіл.

Народна медицина відносить конину до продуктів з цілющими властивостями. Не тільки знахарі тих областей, де це м’ясо звично зустрічається на столах, а й дієтологи рекомендують її включати в меню хворих для швидкого відновлення.

Цінні властивості

М’ясо конини має досить низький коефіцієнт вмісту вуглеводів. Його цінність полягає в цінних і легкозасвоюваних білках. Кінський білок має збалансовану структуру, що володіє винятковим комплексним складом амінокислот, що дозволяє прискорити процес його засвоєння організмом в кілька разів в порівнянні з іншими видами м’яса.

Завдяки цьому, подібний продукт може бути використаний в дитячому харчуванні однорічних дітей, нітрохи не поступаючись своїми позитивними властивостями м’ясу індичатини і кролятини. Відмінністю від курячого і свинячого м’яса, які нерідко провокують алергічні реакції у дітей, конина легко засвоюється і підходить навіть у післяопераційний період.

Низький рівень вмісту холестерину також відноситься до позитивних якостей цього продукту. Мало того, цей вид м’яса сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в складі крові та використовується для дієтичного меню при серцево-судинних захворюваннях.

Кінське м’ясо складається з безлічі вітамінів групи В, А і С. Високий рівень заліза, представлений у складі конини, використовується для харчування при залізодефіциті. Лікарі вважають, що вживання цього продукту сприяє холеретичному (жовчогінному) ефекту.

Для дієтологів конина є цінним інгредієнтом завдяки вмісту невеликої кількості жиру і калорій. Середні показники на 100 г продукту – 200 кКал.

Була розроблена не одна дієта, основою якої є вживання м’яса коня.

Не нашкодивши своєму здоров’ю, можливо позбутися до 5 кг зайвої ваги всього за 2 тижні використання дієтичного меню.

Реброва частина (товстий край) конини кардинально відрізняється своєю калорійністю, яка доходить до 450 кКал / 100 г.

За рахунок великого вмісту органічних кислот кінське м’ясо покращує метаболічні процеси організму, в тому числі сприяє звільненню від шлаків.

Кінський жир: для чого він корисний?

При захворюваннях печінки, наприклад, гепатиті, досить часто в складі комплексного лікування можна зустріти кінський жир, що сприяє відновленню бар’єрних і фільтруючих функцій.

Чимала частка в складі жиру відведена ненасиченим жирним кислотам, необхідним для нормальної роботи всіх систем організму. Дієтологи стверджують, що жир коні займає середню ланку між рослинними та тваринними жирами.

Якщо порівнювати кінський жир зі свинячим або рослинними, він легше підлягає засвоєнню, при цьому не дратує стравоходу.

Завдяки своїй гіпоалергенності, конина не сприяє розвитку алергії. Її корисно включати в раціон харчування дітей і дорослих, які страждають від лактозної непереносимості (несприйняття коров’ячого білка), нерідко супроводжуються алергічними реакціями на куряче м’ясо та яйця.

Прийнято вважати, що чоловіки, які регулярно вживають в їжу конину, відчувають користь у вигляді підвищення чоловічого здоров’я.

Енергетична цінність

Зміст в 100 г продукту Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, ккал

Конина I категорії 18,6 16 0 218

Вітаміни

Зміст в 100 г продукту А, мг В1, мг В2, мг РР, мг С, мг Каротин, мг

Конина I категорії 0 0,06 0,15 4,7 0 0

Мінеральні речовини

Зміст в 100 г продукту Натрій, мг Калій, мг Кальцій, мг Магній, мг Фосфор, мг Залізо, мг

Конина I категорії 65 325 9 22 188 2,7

Правила вибору свіжої конини

Зовнішній вигляд кінського м’яса досить схожий з яловичим, тому актуальним є питання, як відрізнити яловичину від конини. На відміну від інших видів, конина має найбільш темний колір.

У свіжих шматках на дотик відчувається пружність і щільна текстура, жир має жовтий відтінок, його легко розплавити при стисненні пальцями.

На поверхні обробленої туші видно трохи блискучі волокна, м’ясо вологе, але якщо покласти на нього паперову серветку, вона не повинна залишитися мокрою, при натисканні, філей швидко приймає первісну форму.

М’ясо молодої тварини має дуже світлий відтінок, практично білий. Цей вид конини переважає за своїми позитивними властивостями, в тому числі і смаковими, і є найбільш цінним.

Де можна придбати?

Конина є звичайним товаром і продається в будь-якому продуктовому магазині. Для інших регіонів цей делікатесний продукт рідко можна зустріти в звичайному супермаркеті. Варто відвідати точки продажу з великим м’ясним асортиментом, деякі прилавки приймають замовлення на настільки екзотичну продукцію.

Також можна звернутися до торгових точок, де набувають халяльну продукцію – товари, виконані відповідно до мусульманських традицій, згідно з нормами ісламу – їх асортимент, найімовірніше, буде включати в себе містять конину продукти. Нерідко тут можливо купити їх національні ласощі, наприклад, ковбаса «кази» або сиров’ялене філей конини.

Конина – це специфічний продукт, тому на стихійних ринках вам навряд чи вдасться її зустріти. Якщо ж все-таки ви знайшли продавця, упевніться в якості його продукції, попросіть пред’явити документи про проходження санітарного контролю пропонованого товару.

Правила приготування

Яке м’ясо і як готувати конину, щоб вона була м’якою? Найкращими смаковими і корисними якостями вважається м’ясо жеребців стригунка, які досягли однорічного віку. Також можна готувати і конину трирічного віку.

Кінь старше трьох років має жорстке м’ясо, з переважанням неприємного запаху в процесі варіння.

Смак конини досить специфічний і прирівнюється до баранини або козятині, але не має неприємних нот. Деякі відзначають якийсь присмак трави в кінському м’ясі.

Через свою щільність і жорсткість, в порівнянні з іншими видами уживаного нами м’яса, термічна обробка конини буде більш тривалою. Перед цим нерідко використовується вимочування в оцтовому розчині або маринування.

Є й неординарні страви, що готуються з сирого кінського фаршу – тартар: в перемелене м’ясо вбивають сире яйце і додають різні спеції. Але варто пам’ятати, що сироїдіння може виявитися небезпечним для непідготовленого організму.

Скільки варити конину за часом? Для гасіння або варіння потрібно витратити не менше двох годин. Перед обсмаженням або запіканням краще заздалегідь залити м’ясо оцтовим розчином з додаванням спецій. За допомогою маринаду можна позбутися і від специфічного кінського запаху, що не всі вітають. Для приготування відбивати м’ясо не обов’язково.

Для різних варіацій рагу, гуляшу або плову з кониною використовується відварене м’ясо.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

На 100 г такого блюда припадає лише 155 кКал, а також 18 г білків, 9 г жиру і 0,7 г вуглеводів.

Складові:

  • філей конини 1 кг;
  • морква 1 шт;
  • цибуля ріпчаста 1 шт;
  • коріння петрушки і селери 10 г;

Очистіть від жиру філей і замочіть в 2 л води. Вода повинна доходити до країв м’яса. Через 2 години вимочування поставте м’ясо на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 2-3 години, періодично знімаючи шум. За 30 хвилин до закінчення часу додайте крупно нарізані овочі і сіль.

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

На 100 г такого блюда припадає лише 175 кКал, а також 16 г білків, 11 г жиру і 4 г вуглеводів.

Складові:

  • відварене м’ясо конини 500 г;
  • бульйон після варіння м’яса 250 мл;
  • борошно пшеничне вищого сорту 20 г;
  • томатний сік 100 г;
  • томатна паста 1 ст.л.;
  • вершкове масло 20 г;
  • сметана 1 ст.л.;
  • морква 1 шт;
  • зелень.

Поріжте конину на дрібні бруски і залийте бульйоном, в якому вона варилася. Змішайте зі сметаною і посоліть, тушкуйте не менше 30 хвилин.

Зробіть томатну заправку: на розігрітій сковороді розтопіть масло і всипте борошно, трохи обсмажте, додайте томат, протушкуйте 5-7 хвилин на повільному вогні.

Перемішайте м’ясо з заправкою і дрібно нарізаною морквою. Готуйте до загустіння страви. Перед подачею посипте зеленню.

Для гарніру до кінського м’яса можна використовувати рисову крупу або картоплю. При дотриманні дієти, а також для кращого засвоєння м’яса краще використовувати тушковані або запечені овочі.

Для тих, хто віддає перевагу неординарній кухні з екзотичними смаками, можна спробувати ковбасу з конини «кази», вживати яку можна як в якості самостійної закуски, так і додавати в плов для додання йому пікантності. Також можна використовувати бастурму (в’ялене м’ясо) або копчені реберця.

Цінителі делікатесів відзначають відмінні смакові характеристики копченостей з конини.

Для тих, хто дотримується дієти, не рекомендується вживання будь-яких копчених продуктів, в тому числі і кінського м’ясо.

Шкода конини

Неминучі мінуси будь-яких видів м’яса, в тому числі і кінського – це зараження яйцями паразитів. Найбільш небезпечні з них викликають такі захворювання, як сальмонельоз та трихінельоз. Тому краще купувати м’ясо в спеціалізованих магазинах, де весь товар проходить санітарний контроль.

Не можна тривалий час зберігати кінське м’ясо в холодильнику. Після придбання його необхідно або заморозити, або приготувати.

Даний вид м’яса багатий на білок, тому щоденне вживання може призводити до ниркових і серцево-судинних хвороб.

Раціональне використання всіх корисних властивостей кінського м’яса допоможе не тільки знизити вагу, але й урізноманітнити харчове меню.

Конина: користь і шкода

Конина: користь і шкода, як приготувати, калорійність, відгуки

Страви на основі конини є найважливішим компонентом національних кухонь тюркських, монгольських та інших кочових народів. М’ясо коней споживають в їжу в відварному, копченому, смаженому, в’яленому, тушкованому, сушеному або солоному вигляді. Крім цього, його використовують для приготування ковбас, бастурми, сосисок, сардельок та м’ясних напівфабрикатів.

При придбанні конини в магазинах і на ринках необхідно звертати увагу на зовнішні ознаки, що дозволяють оцінити її якість. Свіже м’ясо завжди має рівномірний червоний колір, блискучу, трохи вологу поверхню, пружну консистенцію і легкий приємний запах. Ознаками несвіжої, старої або неякісної конини є:

  • нерівномірний колір, коричневий або сірий відтінок;
  • сильний специфічний запах;
  • наявність крові або слизу на поверхні м’яса;
  • жирові прошарки жовтого кольору.

М’ясо кобил, жеребців і меринів можна зберігати в холодильнику не більше 4 діб. У морозильній камері конина зберігає свої харчові властивості значно довше: при зберіганні при температурі від -12 до -17 °C – близько півроку, а при температурі не вище -18 °C – до 10 місяців.

Харчова цінність конини і вітаміни в її складі

Харчова цінність конини (100 г):

  • 19,478 г білків;
  • 9,887 г жирів;
  • 69,581 г води;
  • 0,978 г золи.

Вітаміни в м’ясі коней (на 100 г):

  • 0,067 мг тіаміну (B1);
  • 0,784 мг токоферолового еквівалента, альфа-токоферолу (E);
  • 0,097 мг рибофлавіну (B2);
  • 6,234 мг ніацінового еквівалента (PP).

Калорійність конини

Конина – це пісний продукт, який характеризується зниженою енергетичною цінністю. Калорійність цього м’яса залежить від безлічі факторів, однак найважливішим з них є тип його кулінарної обробки.

Спосіб кулінарної обробки конини Калорійність 100 г конини (ккал)
Сира 166,891
Варена 213,545
Тушкована 198,723
Смажена 268,714
Копчена 146,713
В’ялена 197,546
Копчено-варена 129,104
Сушена 299,547

Енергетична цінність варено-копчених ковбас з м’яса коней становить 349,574 ккал, а бастурми – 238,663 ккал.

Корисні макро- і мікроелементи в конині

Макроелементи в конині (в 100 г):

  • 369,004 мг калію;
  • 194,167 мг сірки;
  • 22,414 мг магнію;
  • 49,672 мг натрію;
  • 184,934 мг фосфору;
  • 12,964 мг кальцію.

Мікроелементи в конині (в 100 г):

  • 205,671 мкг міді;
  • 0,021 мг марганцю;
  • 2,769 мкг кобальту;
  • 3,067 мг заліза.

Корисні властивості конини

  • Конина – дієтичне маложирне м’ясо, яке містить велику кількість ідеально збалансованого за амінокислотним складом тваринного білка. Продукт швидко і легко засвоюється в травному тракті. Особи, які бажають позбутися від надмірної ваги, можуть без побоювань включати приготовані на його основі страви в раціон. Крім цього, конина показана людям, які професійно займаються спортом, постійно зазнають підвищені розумові і фізичні навантаження, які відновлюються після травм і перенесених захворювань.
  • Вітаміни групи B, якими багата конина, мають здатність регулювати обмінні процеси в організмі. З’єднання, що відносяться до даного класу, благотворно діють на нервову систему, тому дієтологи радять людям, які перенесли психологічне потрясіння або тривалий час перебувають у стані стресу, до двох разів на тиждень включати в свій раціон страви з м’яса коней.
  • Конина містить мінімум речовин, здатних провокувати виникнення алергічних реакцій. Особи, які мають підвищену схильність до алергії, можуть без побоювань включати страви на її основі в гіпоалергенне дієтичне меню.
  • Регулярне споживання конини допомагає впоратися з сомнологічними захворюваннями (з труднощами при засипанні, безсонням, тривожним, переривчастим сном і ін.).
  • Корисні мікро- і макроелементи, що містяться в м’ясі коней, сприяють зміцненню імунітету, допомагають організму протистояти вірусам, паразитарним інфекціям і бактеріальним інфекціям.
  • М’ясо коней, кобил і меринів містить вітамін E та інші сполуки, які захищають клітинні мембрани від дії вільних радикалів. Регулярне споживання конини допомагає уповільнити процеси, що провокують прискорене старіння організму, запобігти появі пухлинних новоутворень.
  • Народні цілителі вважають, що регулярне споживання конини позитивно впливає на потенцію у чоловіків, сприяє поліпшенню складу чоловічого еякулята, знижує ризик безпліддя.
  • Охолоджене м’ясо коней має зігрівальні властивості. Приготовлені на його основі страви незамінні в походах, що здійснюються в холодну пору року.
  • Речовини, присутні в складі кінського м’яса, сприяють зміцненню кісток.
  • Регулярне включення конини в раціон покращує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє відновленню біоценозу кишечника.
  • М’ясо коней містить речовини, які нормалізують роботу кровоносної системи та прискорюють циркуляцію крові. Споживання страв, приготованих на його основі, показано особам, які страждають на анемію.
  • У складі м’яса коней присутні речовини, що сприяють виведенню з організму шкідливого холестерину, зміцнюють стінки судин, що перешкоджають розвитку атеросклерозу і інших захворювань кровоносної системи.
  • З’єднання, виявлені в м’ясі кобил, меринів і жеребців, мають здатність зменшувати негативний вплив радіації на організм. У зв’язку з цим людям, які проживають на територіях з підвищеним радіаційним фоном або проходять курси променевої терапії, рекомендується не менше 2 разів на тиждень включати в свій раціон страви з конини.
  • Корисні мікро- і макроелементи, вітаміни та інші сполуки, присутні в складі конини, покращують вигляд і загальний стан волосся, нігтьових пластинок, шкіри, перешкоджають появі вугрової висипки.
  • Кінський жир має жовчогінні властивості. Регулярне включення його до складу споживаних страв сприяє ослабленню симптоматики захворювань, що виникають на тлі порушень в роботі жовчовидільної системи.
  • Кінський жир використовують для лікування термічних ушкоджень шкіри і м’яких тканин (опіків, обморожень). Крім цього, його застосовують в косметичній індустрії для виготовлення омолоджуючих, зволожуючих і поживних засобів.

Протипоказання і шкідливі властивості конини

  • М’ясо коней – це сприятливе середовище для розмноження і підтримки життєдіяльності сальмонел і трихінел. З цієї причини конина вимагає ретельної кулінарної і термічної обробки.
  • Бульйон, що утворюється при варінні м’яса коней, може негативно вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, спровокувати розвиток діареї.
  • Зловживання кониною і стравами, приготованими на її основі, може стати причиною розвитку подагри, кардіологічних захворювань.
  • Протипоказаннями до споживання м’яса кобил, жеребців і меринів є індивідуальна непереносимість, подагра, надлишок сечової кислоти в організмі.

Тому лікування грижі кінським жиром слід взяти на озброєння! Крім цього, тваринний продукт сприяє виведенню холестерину з організму, використовується для очищення кишечника і печінки. При розладі шлунка корисний кінський жир. Відгуки про його сприятливий вплив на організм людини численні.

На допомогу костоправа

Знахарі вправляють застарілі вивихи за допомогою кінського жиру. Для цього слід розтопити шматок, потім отриману маслянисту рідину перелити в бутель темного кольору і дати полежати в холодильнику протягом 2 годин. Втирати лікувальний жир в хворий суглоб слід протягом 14 днів вранці і ввечері. Також рекомендується зробити компрес, використовуючи марлеві серветки.

Область краси

На початку теми ми торкнулися косметології і того, як застосовується в ній кінський жир. Для чого він корисний? Наприклад, в японській косметології в чистому вигляді цей продукт використовується рідко. Жир переробляють в масло, яке прекрасно регенерує зони зів’ялої шкіри.

Поряд з цим, в лосьйонах і мазі застосовується сечовина, формула якої збігається з кінською сечею. Але бентежитися цього не варто! Адже японські фахівці беруть синтезовану сечовину, а не тваринну, яка є продуктом життєдіяльності.

Корейські жінки також пильно стежать за тенденціями косметичного ринку. Якщо мова йде про красу тіла і волосся, то вони готові експериментувати з різними новинками. Косметологи Кореї прирівнюють властивості кінського жиру до оливкової олії і не можуть обходитися без нього.

Шкірні захворювання

Від сильного сверблячки допоможе такий засіб: розтопити 100 г кінського жиру, дати охолонути. Потім додати в нього 2 столові ложки винної закваски та 2 чайні ложки кислого молока. Суміш витримати 15 хвилин в холодильнику, потім змастити уражені місця, залишити на всю ніч.

При екземі, оперізуючому лишаї тибетські монахи готують таку суміш: розтоплений кінський жир змішують з відваром квіток тирличу, додають порошок деревини червоного дерева, талу воду і втирають протягом місяця цілющу суміш в проблемні зони.

Нариви, абсцеси, гнійники рекомендується лікувати кашкою: в рівних частинах взяти жовту вулканічну сірку, винну закваску і талий жир. Злити в пляшку з темним склом і дати настоятися суміші 14 днів в холодному місці. Після цього використовувати суміш за призначенням.

Інші хвороби

При частих непритомностях, слабкості і головному болю слід взяти шматок річного кінського жиру і втирати в область 1-го хребця (тобто 7-го шийного). Починати відлік слід з нього, а також масажувати область, що знаходиться на середині грудної клітини. Після цього зони втирання немов припудривают борошном з підсмаженого ячменю.

Трохи складніше за технологією приготування складу від подагри. Для початку слід купити борошно білого і чорного кунжуту по 100 грам, зварити її в 500 мілілітрах сироватки з-під сиру, з’єднати зі склянкою топленого кінського жиру. Дочекатися, коли суміш загусне, втирати у хворі місця 2 рази на день протягом місяця.

При нирковій недостатності рекомендується взяти в рівних частинах рідкі жири: кінський, бобровий, видри і гарненько збовтати. Потім дати застигнути в холодильнику і робити аплікації протягом 15 хвилин на уражені зони.

Як бачите, кінський жир досить ефективний при багатьох захворюваннях. Його можна застосовувати всім людям, за винятком тих, хто страждає алергією на цей продукт. Радимо взяти на озброєння наші рецепти і назавжди позбутися від хвороб!

Конина – це спожите в їжу м’ясо коней. Найчастіше так називають продукт, отриманий при забої кобил, жеребців і меринів у віці понад року, але менше трьох років. М’ясо, взяте від тварин молодше одного року, прийнято називати жеребятіною.

Страви на основі конини є найважливішим компонентом національних кухонь тюркських, монгольських та інших кочових народів. М’ясо коней споживають в їжу в відварному, копченому, смаженому, в’яленому, тушкованому, сушеному або солоному вигляді. Крім цього, його використовують для приготування ковбас, бастурми, сосисок, сардельок та м’ясних напівфабрикатів.

При придбанні конини в магазинах і на ринках необхідно звертати увагу на зовнішні ознаки, що дозволяють оцінити її якість. Свіже м’ясо завжди має рівномірний червоний колір, блискучу, трохи вологу поверхню, пружну консистенцію і легкий приємний запах. Ознаками несвіжої, старої або неякісної конини є:

  • нерівномірний колір, коричневий або сірий відтінок;
  • сильний специфічний запах;
  • наявність крові або слизу на поверхні м’яса;
  • жирові прошарки жовтого кольору.

М’ясо кобил, жеребців і меринів можна зберігати в холодильнику не більше 4 діб. У морозильній камері конина зберігає свої харчові властивості значно довше: при зберіганні при температурі від -12 до -17 °C – близько півроку, а при температурі не вище -18 °C – до 10 місяців.

Калорійність конини

Конина – це пісний продукт, який характеризується зниженою енергетичною цінністю. Калорійність цього м’яса залежить від безлічі факторів, однак найважливішим з них є тип його кулінарної обробки.

Спосіб кулінарної обробки конини Калорійність 100 г конини (ккал)
Сира 166,891
Варена 213,545
Тушкована 198,723
Смажена 268,714
Копчена 146,713
В’ялена 197,546
Копчено-варена 129,104
Сушена 299,547

Енергетична цінність варено-копчених ковбас з м’яса коней становить 349,574 ккал, а бастурми – 238,663 ккал.

Кому-то аромат конини подобається, комусь ні – це справа звички. Шведи і французи, наприклад, їдять це м’ясо сирим, щедро присмачуючи гострими соусами. В інших країнах для того, щоб позбавити продукт від специфічного запаху, його або маринують, або консервують, або додають в копчені ковбаси, змішуючи з іншими видами м’ясних продуктів.

Пахуче м’ясо приносить організму людини велику користь. Конина засвоюється шлунково-кишковим трактом набагато швидше, ніж дієтична яловичина, незважаючи на велику кількість тваринного білка (25%). А все завдяки вдалому, добре збалансованому вмісту амінокислот.

За рахунок швидкості засвоєння (вона у вісім разів вище, ніж швидкість засвоєння яловичого м’яса) м’язові волокна не гниють в шлунку, не порушують травлення. Більш того, жовчогінний ефект, яким володіє кінське м’ясо, відновлює роботу печінки і взагалі благотворно впливає на здоров’я людини.

Ще один дивовижний факт. Вчені з’ясували, що жири, що містяться в кінському м’ясі, – це щось середнє між рослинним і тваринним жиром. Загальна кількість жиру становить не більше 5%, а то і менше. Отже, це дієтичний продукт, який не викликає ожиріння, не відкладається в жир і може використовуватися в дієтах для схуднення.

Вітаміни A (ретинол), E (токоферол), C (аскорбінова кислота), група B;

Мікроелементи: залізо, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, цинк, марганець, селен, мідь;

Органічні кислоти.

Калорійність кінського м’яса дуже невисока. У ста грамах ароматного філе міститься від 130 до 170 калорій. Варити або тушкувати конину потрібно довго, не менше трьох годин. М’ясо має дуже жорсткі волокна, які розм’якшуються лише від тривалої термічної обробки.

Корисні макро- і мікроелементи в конині

Макроелементи в конині (в 100 г):

  • 369,004 мг калію;
  • 194,167 мг сірки;
  • 22,414 мг магнію;
  • 49,672 мг натрію;
  • 184,934 мг фосфору;
  • 12,964 мг кальцію.

Мікроелементи в конині (в 100 г):

  • 205,671 мкг міді;
  • 0,021 мг марганцю;
  • 2,769 мкг кобальту;
  • 3,067 мг заліза.

Кінський жир – це натуральний, високоефективний продукт лікувально-профілактичного та косметичного дії. Кінський жир застосовується як всередину, так і зовнішньо, як в чистому вигляді, так і у вигляді додаткового компонента до різних засобів (шампуні, креми, кондиціонери, маски, бальзами, лікарські препарати тощо).

Кінський жир має давню історію застосування. Ще в Азії він був, мало не найголовнішим ліками з широким способом застосування. Його розтоплювали і натирали хворі ділянки (суглоби, спину), використовували у вигляді компресів при ударах і травмах, розтирали і застосовували всередину при важких простудних і вірусних захворюваннях тощо.

На сьогоднішній день кінський жир є дуже цінним компонентом для зміцнення волосся і нігтів. Засоби, до складу яких входить кінський жир, недешевий товар, але і дуже ефективний. Кінський жир практично не має запаху і смаку.

Головним компонентом кінського жиру є кератин. Кератин – це щільний білок, який входить до складу шкіри, гриви, копит, рогового шару волосся тварини та захищає його від зовнішніх негативних впливів навколишнього середовища. Кератин володіє механічною міцністю і також входить до складу наших волосся, нігтів і шкіри.

У складі кінського жиру є безліч натуральних речовин, які допомагають нам швидше вилікуватися і відновитися. Кінський жир допомагає швидко усунути опіки різного ступеня, рани, подряпини, шкірні тріщини тощо. Він легко всмоктується в шкіру, пом’якшує її і захищає.

Кінським жиром можна лікувати міжхребцеву грижу. Він зменшує біль, покращує загальне самопочуття.

Кінський жир, при застосуванні всередину, легко засвоюється, виводить з організму холестерин, допомагає при отитах, рекомендується для очищення печінки і кишечника, при захворюваннях суглобів та багато іншого.

Бульйон з конини: користь і шкода

Не вірте міфу, що конина – несмачне м’ясо. Цей дієтичний продукт має незвичайний пікантний смак. Якщо його правильно приготувати, вийде чудово смачне і корисне блюдо.

Кониною називають кінське м’ясо, яке вживають у їжу. Зазвичай їдять м’ясо молоденьких коней або трохи підрослих лошат.

Тоді як м’ясо коней не використовують, так як воно відрізняється жорсткістю, неприємним смаком і специфічним ароматом. Втім, навіть сама «правильна» конина – це блюдо на любителя.

Це досить жорсткий продукт з незвичним для середньостатистичного українця смаком, тому його частіше додають в ковбасу або фарш.

Щоб м’ясо було їстівним, кінь повинен багато рухатися на пасовище. Стійлове утримання допускається не довше двох місяців, що робить виробництво конини складним і витратним. Тому продукт залишається делікатесом для гурманів.

При приготуванні м’ясо необхідно відварювати не менше двох годин. Для додання ніжності конину попередньо маринують, а в процесі термічної обробки додають трави, спеції, соуси або сметану.

Є традиційною їжею кочових народів. Здавна кінське м’ясо було ключовою складовою раціону монгольських і тюркських племен. Кочові народи варили, гасили і смажили конину, заготовляли в в’яленому і солоному видах, робили різні види ковбас.

У Японії місця під пасовища не було, тому там це м’ясо протягом століть вважалося делікатесом. У Німеччині та Франції конину додають в ковбаси і сосиски.

Не їдять: індійці і бразильці, цигани, американці та ірландці. Але тут справа не стільки в смаку, скільки в національних культурах до коней. З релігійних причин не вживають цей продукт євреї і араби.

Чому конину вважають несмачною?

Міф про те, що м’ясо коней має огидний смак, досить живучий. Викликано це кількома причинами.

  • По-перше, м’ясо немолодих коней дійсно має не дуже приємний смак.
  • По-друге, в Napoleonskiyj солдати під час відступу голодували, а тому вживали в їжу м’ясо полеглих тварин. Очевидно, що такий продукт був спочатку зіпсований. До того ж «пікантності» додавав порох, який використовували замість солі і спецій. Цілком можливо, що французькі солдати настільки зненавиділи цей «делікатес», що міф про неїстівність конини закріпився в масовій свідомості на століття.

Все ж сьогодні в Україні її починають цінувати. Цьому сприяли і відомий Сергій Лук’яненко, який в одній з повістей докладно і апетитно розповів про смак, користь і правила вживання цього м’яса.

Харчова цінність

У 100 г відвареної конини міститься близько 189 ккал, майже 20 г білків і 10 г жирів. У ній присутній приблизно 70% води, тому вона легко засвоюється. Але в смаженому вигляді стає дуже жирною, жорсткою та калорійною – до 234 ккал на 100 г.

Це чудове джерело протеїнів. Білок з кінського м’яса засвоюється краще, ніж отриманий з інших видів.

Справжній рекордсмен за кількістю міститься в ньому молібдену. Також присутні: калій і натрій, фосфор і залізо, сірка і кобальт, мідь і магній. Багато амінокислот і різних вітамінів групи B, а також тіамін і рибофлавін, вітаміни A, PP і E.

Яку користь приносить?

Це м’ясо не дуже популярне, хоча має масу корисних властивостей.

  • У холодному вигляді має зігріваючий ефект, що можна взяти на озброєння у зимову пору.
  • Практично ніколи не викликає алергії.
  • У вареному вигляді є дієтичним продуктом і чудово перетравлюється.
  • Насичує організм людини амінокислотами.
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Регулярне вживання благотворно позначається на обмінних процесах.
  • Дає антисклеротичний ефект.
  • Кінський жир має жовчогінні властивості і корисніший, ніж яловичий або свинячий.
  • Допомагає боротися зі шкідливою дією радіації – факт, доведений вченими.
  • Медики відзначають ефективність продукту в профілактиці залізодефіцитної анемії.

Деякі вчені стверджують, що користь конини перевершує користь яловичини або свинини.

При належній термічній обробці таке м’ясо можна вживати дітям і літнім людям.

Чи можна схуднути?

Це дієтичний продукт, який входить у раціон ослаблених пацієнтів, у тому числі тих, які страждають захворюваннями печінки і жовчного міхура. Корисні властивості конини допомагають трохи схуднути без особливих страждань і голодовок.

Один з варіантів дієти з кониною:

  1. На сніданок з’їсти 200 г відвареного кінського м’яса, кашу і несолодкий чай.
  2. На обід приготувати 300 г гуляшу з конини, селери, томатів, моркви і цибулі. Запити гуляш натуральним соком з улюблених фруктів.
  3. Повечеряти овочевим салатом з додаванням 100 г вареного м’яса, і запити все це несолодким чаєм.
  4. Перед сном випити стакан будь-якого кисломолочного продукту,наприклад, кумису, про користь якого ми вже розповідали.

На сніданок можна готувати будь-які крупи, але без додавання молока. На вечерю можна подавати не тільки овочевий салат, але й відварені або свіжі овочі. Також бажано пити трав’яні настої і приймати вітаміни.

Щоб скинути до 5 кг, такого раціону потрібно дотримуватися 10 днів.

Яка може бути шкода?

Шкода від конини обмежена наступними випадками.

  • Бульйон після варіння м’яса краще виливати, так як він може викликати розлад шлунка.
  • У смаженому вигляді нерідко викликає нудоту і важкість у ділянці живота, тому краще їсти тільки відварну.
  • Кінське м’ясо може бути заражене трихинелами і сальмонелами. Тому не купуйте продукт у сумнівних продавців.

Конина повинна пройти ретельну термообробку перед вживанням у їжу. Тоді жодної шкоди вашому здоров’ю вона не завдасть.

Як вибрати і як зберігати?

Кінське м’ясо схоже на яловичину, але має більш темний відтінок. Вибирайте шматок щільний і пружний на дотик – це ознаки свіжості. Поверхня повинна злегка блискучою і бути трохи вологою.

Але зверніть увагу: якщо до хорошого м’яса докласти серветку, вона повинна залишитися сухою, без мокрих плям.

Жир у конини має жовтуватий колір. Він повинен бути м’яким і легко плавитися навіть в руках. Оптимально, якщо жир буде майже білим – значить, перед вами м’ясо лоша.

Якщо ви закупили багато конини, не прибирайте її в холодильник, а краще зробіть заготовки. Домашня тушонка з цього м’яса має чудовий смак, відмінно зберігається і надовго насичує організм.

Кулінарна довідка

Конину гасять, смажать. З неї готують овочеві гуляші, стейки, котлети, домашні ковбаси і сосиски, тушковане м’ясо.

В основному національні страви з конини схожі: це шматочки м’яса, велика кількість бульйону і різні овочі.

  • Можна приготувати й щось більш екзотичне, наприклад, бешбармак (або бесбармак), який являє собою шматочки подрібненого відвареного м’яса з локшиною.
  • Нескладно самостійно відтворити рецепт з назвою «киздирма». Крім основного інгредієнта в нього входять також пластинки картоплі, кільця цибулі, перець і ароматні трави.
  • Одним з найбільш шанованих і смачних страв вважається татарське азу. Складається з конини, нарізаної дрібними брусками, великої кількості бульйону, обсмаженого картоплі, томатів, солоних огірочків і спецій.

Продукт поєднується з:

Знавці східної кухні люблять подавати на стіл остиглі скибки конини з цибулею і сіллю. Вважається, що в теплому вигляді вона не така смачна.

Як бачите, приготувати страви з кінського м’яса не так вже й складно, лише доведеться витратити трохи більше часу, ніж зазвичай.

Конина – корисні властивості м’яса і показник його калорійності

Конина: властивості

Калорійність: 167 ккал.

Опис

Конина є досить рідкісним м’ясом і вважається справжнім делікатесом. Найчастіше його вживають в Азії. Зустріти таке м’ясо на прилавках магазинів дуже складно.

Вживають в їжу м’ясо коней, вік яких не перевищує 3-х років. При цьому, чим старше тварина, тим жорсткішим буде м’ясо, і запах воно матиме при приготуванні неприємний. Смак конини досить специфічний і багатьом незвичний.

Деякі говорять про те, що він чимось нагадує траву.

Як вибрати і зберігати?

Щоб замість конини вам не підсунули інше м’ясо, враховуйте, що зовні вона схожа на яловичину, але має більш темне забарвлення м’якоті. Текстура повинна бути пружною і щільною.

Жир у якісної конини білого кольору, дуже м’який і плавиться буквально в руках. Подивіться на поверхню конини, вона повинна бути блискучою і трохи вологою. Якісне м’ясо швидко відновлюється в формі, якщо натиснути на нього пальцем.

Прикладіть до зрізу серветку, якщо конина свіжа, вона не намокне.

Зберігати конину довго не рекомендується, тому не купуйте її у великій кількості, якщо не збираєтеся заморожувати. Рекомендується покласти її в вакуумний контейнер, який ви розмістите в холодильнику. Якщо ви хочете заморозити м’ясо, то спочатку наріжте його шматочками, кожен з яких потрібно загорнути у фольгу, і тільки потім відправити в морозильну камеру.

Корисні властивості

Користь конини полягає в її гіпоалергенності. З огляду на це, м’ясо дозволяється включати в дитяче харчування, навіть в перші роки життя. Конина дуже легко засвоюється організмом.

До складу такого м’яса входить мало вуглеводів, але при цьому багато білка, який є збалансованим і містить у собі незамінні для людини амінокислоти.

Також в конині кількість холестерину знаходиться на низькому рівні, і вона має здатність знижувати його рівень у крові.

До складу м’яса входить вітамін А, який покращує стан шкіри і гостроту зору. Входить в конину також аскорбінова кислота, яка зміцнює імунітет, покращує роботу мозку і бере активну участь в інших важливих процесах в організмі.

Є в такому м’ясі і вітаміни групи В, необхідні для м’язової тканини і для діяльності нервової системи. Є в конині залізо, яке покращує склад крові і кровотворення. З огляду на це, рекомендується вживати м’ясо людям, які страждають від анемії.

Медики говорять про те, що конина має жовчогінні властивості.

До складу такого м’яса входить калій, який сприятливо позначається на діяльності серцево-судинної системи. Є в ньому і магній – важливий мінерал для серцевого м’яза.

У великій кількості міститься в конині фосфор, який бере участь у регенерації кісткової тканини.

Є в конині аргінін, який бере участь у будові і зміцненні м’язової тканини людини, а також він необхідний для тонусу судин.

З огляду на невелику калорійність і низьку кількість жиру, м’ясо можна без побоювань вживати в період схуднення, а також людям з ожирінням. Є навіть дієта, яка ґрунтується на вживанні конини.

Наявність органічних кислот сприяє поліпшенню діяльності травної системи, а також вони покращують метаболізм. Помічено, що при регулярному споживанні конини у чоловіків поліпшується потенція.

Окремо варто сказати про корисні властивості кінського жиру. Рекомендується вживати жирне м’ясо людям, які перенесли жовтяницю, щоб відновити нормальну роботу печінки. Окремо жир використовують у рецептах народної медицини, в косметології і в лікарських препаратах.

Використання в кулінарії

Конину найчастіше використовують в національній кухні азіатських країн, в Європі таке м’ясо зустрічається досить рідко. Деякі люблять вживати таке м’ясо в сирому вигляді, готуючи з нього тартар. Конину можна піддавати будь-якій термічній обробці: гасити, смажити, варити, запікати, а також готувати на грилі.

Кращим гарніром до конини вважається картопля, приготована будь-яким способом, і рис. Також прекрасно поєднується таке м’ясо з овочами. Найпопулярнішим продуктом, приготованим з конини, є бастурма. На основі м’яса готують перші страви, закуски, салати і різноманітні гарячі страви.

Секрети приготування

Щоб конина після приготування вийшла ніжною, м’якою і соковитою, дотримуйтеся деяких рекомендацій:

  • Найсмачнішим м’ясом вважається те, яке було отримано від тварин, вік яких варіюється від 9 до 12 місяців.
  • Варто враховувати, що конина досить жорстка, тому тривалість теплової обробки збільшується.
  • Ще її можна маринувати або вимочувати, що допоможе зробити м’ясо ніжнішим. Завдяки цьому також можна позбутися специфічного запаху, який багатьом не подобається.
  • Якщо ви вирішили зварити шматочок конини, то кладіть його в уже киплячу злегка підсолену воду. Час приготування становить приблизно 3 години. Під час приготування не забувайте періодично знімати жир. Щоб поліпшити смак м’яса і бульйону, покладіть в нього запечений цибулю, моркву, перець і лавровий лист.

Шкода конини і протипоказання

Шкода конина може принести людям, які купили її у неперевірених постачальників, оскільки вона може бути заражена паразитами. Тому обов’язково піддавайте м’ясо термічній обробці протягом тривалого часу.

Не рекомендується часто і у великій кількості вживати конину, оскільки це може викликати розвиток захворювання нирок і серцево-судинної системи.

Крім того, слід розуміти, що цей вид м’яса, як і будь-який інший білковий продукт тваринного походження, є джерелом пуринів, які протипоказані людям з подагрою або з підвищеним рівнем сечової кислоти. Тому в таких випадках споживання конини потрібно або зводити до мінімуму, або зовсім виключити зі свого раціону.

Рецепти приготування страв

  • Котлети з конини в кунжуті
  • Французький тартар (татарський біфштекс) з конини

Схожі продукти харчування

Харчова цінність

Вітаміни

Leave comment