Підсолоджувач мальтит (Е965): користь і шкода, калорійність, куди додають, вплив на організм

Як отримують підсолоджувач мальтитол
Підсолоджувач мальтит позначається в промисловості Е 965 і є хімічною речовиною, багатоатомним спиртом, який синтезується з солодового цукру (мальтози), що, в свою чергу, виробляють з кукурудзяного або картопляного крохмалю. Його виробництво було розпочато в 60-х роках японською компанією. Саме в цій країні був розроблений процес виробництва і отримано патент на нього.
Смак дуже схожий на сахарозу і майже не має додаткових відтінків. Мальтитол виготовляється у кількох формах: зустрічається і у вигляді сиропу, і у вигляді порошку. Ні в тому, ні в іншому випадку він не має запаху і легко розчиняється у воді. Безперечним плюсом мальтитолу є можливість використовувати його в кулінарії, адже цей підсолоджувач не втрачає своїх властивостей при нагріванні и визнаний термостійким. Крім того, він, як і цукор, здатний карамелізуватися. Це особливо цінно для виготовлення драже та льодяників для дієтичного харчування з додаванням мальтитолу.
Але щоб знати напевно, чи варто пробувати використовувати цей підсолоджувач у своєму щоденному раціоні, з’ясуємо, наскільки мальтит шкідливий.
Підсолоджувач мальтит – користь і шкода
Хімічна речовина мальтитол розщеплюється в організмі на дві своїх складових – глюкозу і сорбітол. Він не переробляється бактеріями в ротовій порожнині, а тому не викликає карієсу.
Калорійність підсолоджувача Е 965
Мальтіт Е 965 має меншу солодкість, ніж цукор приблизно на 25-30%, тобто, щоб підсолодити напій або страву, потрібно додати цього цукрозамінника на третину більше, ніж цукру.
Крім того, калорійність мальтитолу в порівнянні з рядом інших підсолоджувачів досить велика.
- 210 ккал на 100 г, що всього в 2 рази нижче, ніж у цукру.
Мальтитол: глікемічний і інсуліновий індекс
Глікемічний індекс (ГІ) мальтитолу також досить великий і залежить від форм випуску.
- У порошку ГІ становить від 25 до 35 одиниць.
- У сиропі ГІ становить від 50 до 56 одиниць.
У будь-якому випадку, це менше, ніж у цукру, але вище, ніж у фруктози. Однак мальтитол всмоктується набагато повільніше, завдяки чому рівень глюкози в крові зростає поступово, а не стрибком, що особливо важливо людям, що страждають на діабет 1-го та 2-го типів. Інсулін виробляється також, інсуліновий індекс дорівнює 25. Тому потрібно багато разів подумати, перш ніж їсти продукти з мальтитом.
Адже людям з гіперинсулінемією ще більше підвищення інсуліну ні до чого, а тим, хто використовує інсулін, потрібно правильно розрахувати дозу і витримати експозицію, бо динаміка підвищення цукру в крові буде повільніше, ніж у сахарози.
Втім, в будь-якому випадку вживати його потрібно в обмежених кількостях: діабетикам розраховувати індивідуальну дозу споживання з лікуючим лікарем, а здоровим людям варто пам’ятати про те, що в великих кількостях мальтитол має проносний ефект.
І якщо у пацієнта шоколадка на Мальті може пройти непомітно для рівня цукру, то людині з діабетом 1-го типу цей вуглевод потрібно обов’язково враховувати і підколювати на нього інсулін, інакше чекайте високого цукру через кілька годин. Та й людям із зайвою вагою ні до чого зайві калорії.
Хочу відразу попередити, що більшість шоколадок, що продаються у великих супермаркетах, на яких написано “Без цукру” або “З стевією”, у своєму складі мають мальтитол або ізомальт. А ще це може бути сорбіт або ксиліт або щось із синтетичних підсолоджувачів. Сумно, але частіше за все під написом “зі стевією” лежить не більше ніж вдалий маркетинговий хід, на який ви, не відаючи того, охоче купуєтеся. Правильний цукрозамінник не повинен підвищувати рівень глюкози та інсуліну в крові!
Денна норма споживання
Перевищувати норму споживання все ж не варто, тим більше, що завдяки його кулінарним властивостям мальтит додається в різні продукти, і зустріти його можна навіть там, де не чекаєш – уважніше читайте етикетку!
- Денна норма – 90 г на день.
Наприклад, в США, деяких європейських країнах і Австралії обов’язково зазначається попередження про проносні властивості мальтіта.
Мальтитол у ліках БЕЗ цукру
- Про наше здоров’я ми повинні дбати завжди – пам’ятайте це і будьте здорові!
- З теплотою і турботою, ендокринолог Діляра Лебедєва
Е965 – Мальта
- Його рівень небезпеки для здоров’я мінімальний, тобто практично відсутній.
- Мальтитол, завдяки цьому, продається вільно і виступає не тільки в ролі добавки до продуктів харчування на їх виробництвах, а й в ролі замінника звичайного цукру.
- Походження: штучне;
- Категорія добавки: підсолоджувач, антіфламінг;
- Небезпека: мінімального рівня;
- Синонімічні назви: Е 965, мальтит, мальтитний сироп, мальтитол, мальтітний сироп, мальтіт, мальтітол, гідрований мальтоза, гідрована мальтоза, maltitol, palatinit, hydrogenated maltose, maltitol syrup.
Загальна інформація
У хімічному плані мальтитол являє собою багатоатомний спирт, який отримують шляхом синтезування солодового цукру або мальтози, отриманої, в свою чергу, з картопляного або кукурудзяного крохмалю.
Вперше цей процес був проведений у середині минулого століття в Японії. А потім по всьому світу був викуплений патент.
Ця добавка може випускатися в кількох формах: сироп, порошок. В будь-якій формі Е 965 володіє інтенсивним солодким смаком, високою розчинністю у водних середовищах, термостійкістю (не втрачає властивостей при нагріванні), високою стійкістю у ставленні до жирних середовищ і середньою розчинністю в спиртових.
І все ж мальтитол в порівнянні з цукром має меншу солодкість приблизно на 25-30%. Це означає, що для додавання страві потрібного смаку його дозування повинна бути збільшена на чверть від звичайної дози цукру. Також у Е 965 знижену калорійність у порівнянні з цукром і глюкозою, цей факт робить її придатною для продуктів, призначених для діабетиків.
Вплив на організм
В організмі мальтитол проходить розщеплення на дві складові – сорбітол і глюкозу. У ротовій порожнині він не піддається переробці бактеріями, а тому карієсу зубів не викликає.
Шкода
Мальтитол має послаблюючу властивість. Тому на етикетках нерідко зустрічається обмеження для його вживання в чистому вигляді – не більше 90 г на добу.
В іншому ж ця добавка не має шкідливого впливу на організм людини.
Користь
Корисною якістю мальтитолу є його властивість повністю замінювати цукор в продуктах харчування. Тому він досить широко застосовується в індустрії діабетичних продуктів.
Використання
Використовується мальтитол в таких виробництвах продуктів, як: хлібобулочне виробництво, здобна випічка, желе, мармелад, глазурування фруктів, сухофрукти, безалкогольні газовані напої, карамель, жувальна гумка, драже, шоколад.
Ця добавка допомагає знизити калорійність продуктів і робить їх придатними для дієтичного харчування діабетиків.
Крім харчових виробництв, мальтитол застосовується в фармакології.
Законодавство
Даного типу добавку дозволено застосовувати в харчових виробництвах в країнах Європи. Дозволена вона сьогодні і в Україні, і в Сполучених Штатах Америки, і в ряді інших країн.
Харчова добавка Е965 (мальтит) – небезпечна чи ні
Підсолоджувачі – широко використовуються речовини у виробництві харчових продуктів. Харчова добавка Е965 є відмінною заміною шкідливому цукру. Покупцям слід знати, чи небезпечна вона і не шкодить організму.
зміст:
Що таке Е965
Під цим кодом ховаються два підсолоджувача: мальтит (мальтитол) і мальтитний сироп. Його використовують також як загущувач, стабілізатор, загусник, влагоудержуючий агент, желюючий агент.
Відмінні властивості
підсолоджувача:
- колір білий;
- до складу майже повністю входить мальтит;
- запаху немає;
- смак – виражений солодкий;
- добре розчиняється у воді, набагато гірше – в етиловому спирті;
- не розчиняється у жирах;
- стійкий до впливу високої температури.
Добавка упаковується в
поліетиленові мішки, які захищають від попадання вологи. Він може також бути
в металевих або поліетиленових бочках, пластикових кубах або каністрах.
Де застосовується харчова добавка
Корисні її властивості – відсутність неприємного присмаку, здатність до карамелізації, стійкість до високої температури пояснюють широке поширення. Ось в яких продуктах міститься ця речовина:
- сухих
молочних сніданках швидкого приготування; - сухих молочних
сумішах; - морозиві;
- желейних
солодощах; - кондитерських
виробах; - здобній
випічці; - соусах;
- жувальних
гумках без цукру; - джемах та іншій
фруктовій консервації.
Користь мальтіта в тому,
що він збагачує смак готового продукту, робить його яскравішим і більшим. Без нього
солодощі швидко б висихали. Е 965 уповільнює процес кристалізації цукру,
через що варення або джем зберігаються довше в придатному вигляді.
Мальтіт або його сироп використовується для приготування різних лікарських препаратів. Він є чудовим наповнювачем для таблеток або пасти. Оскільки він містить малу кількість калорій, його додають в різні біологічно активні добавки для корекції ваги. Речовина є безпечним для порожнини рота і зубної емалі.
Чи небезпечна добавка Е965
В цілому вона не представляє небезпеки або шкоди для людини. При попаданні в травний тракт підсолоджувач повільно всмоктується в кров, розпадаючись на декстрозу, маніт і сорбіт.
Замінник має єдине негативний наслідок для людини: він викликає пронос. Таке вплив пояснюється тим, що через погану усмоктуваність створює підвищений тиск в порожнині кишечника. Тому в деяких державах на етикетках, де міститься така речовина, наносять спеціальне попередження про потенційну шкідливість.
Здатність підвищувати осмотичний тиск в кишечнику значить, що Е-965 викликає здуття живота і метеоризм.
Діабетикам слід знати, скільки мальтіта можна вживати без шкоди для здоров’я. Глікемічний індекс речовини залежно від виду (порошку або рідини) коливається від 25 до 56. А це набагато вище, ніж у інших замінників солодкого – ксиліту або сорбіту і навіть фруктози.
Добавка шкідлива людям, які ретельно стежать за зайвою вагою. Пов’язано це з високою калорійністю замінника. Він менш солодкий, ніж звичайний цукор, і людина схильна вживати більшу кількість продукту. Звідси і зростання загальної калорійності раціону, і схильність до підвищення ваги людини.
Результати клінічних досліджень показують, що Е965 не впливає на розвиток небезпечних захворювань, в тому числі злоякісних пухлин. Не викликає і алергічних патологій. Тільки в рідкісних випадках цей цукрозамінник здатний викликати стійке порушення функцій травного тракту. У цьому випадку продукти з його змістом скасовують.
При розумному ж
вживанні продуктів, що містять мальтит, шкоди від них немає.
Де дозволена добавка
Е965 дозволена до
застосування у всіх країнах світу. Даних про те, де вона заборонена, немає. У
деяких країнах продукти з вмістом мальтіта можуть маркуватися. Але це
не означає, що їх не можна вживати.
Добавка Е965 не повинна викликати тривоги у покупця, а її наявність в складі харчового продукту не повинно бути підставою для відмови від такої їжі. Зазначений цукрозамінник є безпечним для людського організму за умови його вживання в розумних кількостях.
Харчова добавка Е 965. Вплив мальтіта на організм людини
Дієтологи вважають мальтит ідеальною заміною цукру. Хороші смакові характеристики при низькій калорійності і сприятливому глікемічному індексі дозволяють рекомендувати харчову добавку як людям, що стежать за своїм здоров’ям, так і хворим на цукровий діабет.
Назва продукту
Європейським кодом Е965 (інше написання Е-965) позначені два продукти:
- мальтит (i), міжнародний синонім Maltitol, альтернативні назви: мальтитол, гідрований мальтоза;
- мальтитний сироп (ii), міжнародне найменування Maltitol syrup.
Французька компанія Roquett Freres випускає харчову добавку Е965 під власними запатентованими назвами: SweetPearl (мальтит), LYCASIN HBC (Ліказін HBC) – мальтитний сироп.
Тип речовини
Добавка Е965 включена в групу підсолоджувачів, але ця функція не вважається основною.
Найчастіше речовина використовують в якості желюючого і влагоудержуючого агента, згущувача, стабілізатора консистенції.
Мальтіт з хімічної точки зору являє собою багатоатомний спирт. Підсолоджувач синтезують з природного дисахарида мальтози (солодовий цукор) методом гідролізу. Сировиною є кукурудзяний або картопляний крохмаль, рідше зернові культури.
Властивості
Показник | Стандартні значення |
Колір | білий (для сухого продукту) |
Склад | мальтит, домішки: мальтотріоза, олігосахариди, сорбіт. Емпірична формула C12H24O11 |
Зовнішній вигляд | кристалічний порошок або маса, прозора в’язка рідина |
Запах | без запаху |
Смак | солодкий |
Вміст основної речовини | не менше 98% D-мальтіта (Е965i); не менше 99% гідрованих сахаридів і не менше 50% мальтіта (Е965ii) |
Розчинність | добре у воді, погано в спиртах. Не розчиняється в жирах |
Щільність речовини | 1,36 (для мальтитного сиропу) |
Інші | термостабільний, плавиться при температурі 145 °C, не піддається кристалізації, хімічно інертний, стійкий до гідролізу. Калорійність 2,4 ккал / г |
Упаковка
Підприємства-виробники упаковують добавку Е965 (i) в мішки з синтетичних ниток, картонні барабани або коробки. Всередину вставляють додатковий мішок-вкладиш з нестабілізованого поліетилену для захисту продукту від вологи.
Мальтитний сироп розфасовують залежно від обсягу поставленого підсолоджувача в наступні ємності:
- каністри (25 л);
- поліетиленові або металеві бочки (245 л);
- пластикові куби (1000 л).
У роздрібний продаж мальтит надходить у фольгованих заварених пакетах або пластикових банках з кришкою, що загвинчується. Мальтитний сироп – у скляних (пластикових) пляшках або банках.
Де і як застосовується
- Добавка Е 965 дозволена до використання в Україні, більшості європейських і азіатських країн, США, Австралії.
- Відсутність неприємного присмаку, здатність карамелізуватися подібно сахарозі, термостійкість пояснює популярність мальтіта у виробників низькокалорійних продуктів харчування.
- Підсолоджувач E 965 можна зустріти в складі:
- молочних, фруктових десертів;
- сухих сніданків;
- морозива;
- мармеладу;
- кондитерської продукції;
- здоби;
- соусів;
- жувальної гумки.
Виробники джемів, конфітюрів, желе і подібних виробів використовують мальтитол у суміші з іншими гелеутворювачами для поліпшення органолептичних показників. Добавка Е 965 надає виробам особливу прозорість, підсилює аромат, підвищує стійкість до зовнішніх впливів.
У кондитерських виробах мальтитний сироп виступає вологоутримуючим агентом і регулятором вологості. Речовина уповільнює процес кристалізації сахарози. Це дозволяє зберегти задану консистенцію і текстуру виробу.
Широко використовує мальтитол фармацевтична промисловість.
Більшість сиропів, суспензій, швидкорозчинних таблеток і інших лікарських засобів, маркованих «без цукру», містять у складі добавку E 965.
У виробництві лікарських препаратів популярний поліол виконує ряд технологічних функцій:
- носій-наповнювач для таблеток;
- сполучна речовина для вологої грануляції;
- загущувач у жувальних таблетках і пастилках.
- Підсолоджувач Е 965 – один з компонентів біологічних добавок для зниження ваги і вітамінних комплексів, у тому числі дитячих.
- Безпечний для зубної емалі мальтитол використовують виробники засобів по догляду за порожниною рота.
- Як замінник жиру і стабілізатора консистенції добавку Е 965 включають до складу зволожуючих і поживних кремів для обличчя.
Користь і шкода
- В цілому добавка E 965 визнана безпечною.
- Речовина не має шкідливого впливу на зубну емаль і не викликає карієс, адже бактеріями порожнини рота мальтит не метаболізується.
- Потрапляючи в травний тракт, продукт дуже повільно всмоктується, поступово розщеплюючись на глюкозу, маніт і сорбіт.
Єдиний побічний ефект, викликаний вживанням великої кількості підсолоджувача Е 965 – послаблююча дія.
Як і всі поліоли, мальтит через сповільнену засвоюваність створює в кишечнику підвищений осмотичний тиск. Це призводить до посилення перистальтики.
У ряді країн (США, Норвегії, Австралії) на упаковки продуктів, що містять добавку E 965, наносять попередження про можливий проносний ефект при надмірному вживанні.
У деяких випадках речовина може призвести до здуття живота і метеоризму.
Важливо! Допустима добова доза офіційно не визначена, але безпечною для здоров’я вважається вживання не більше 90 г підсолоджувача.
З обережністю слід приймати мальтит людям, що страждають на цукровий діабет. Глікемічний індекс добавки дорівнює 25-35 одиниць для порошку і 50-56 одиниць для сиропу. Це вище, ніж у сорбіту, ксиліту і фруктози.
Основні виробники
Світовий лідер з виробництва мальтіта – холдинг ROQUETTE FRERES (Франція), заснований як приватне сімейне підприємство. Зараз компанії належать заводи з переробки крохмалю в Іспанії, Італії, Великобританії, Румунії, Індії, Китаї, Кореї. В Україні офіційним дистриб’ютором є компанія «Абх Продукт» (місто Київ).
Добавку Е 965 на український ринок постачають також китайські виробники:
- Shanddong Maltitol Biological Technology Co. Ltd.;
- Shouguang Huali Sugar Alcohol Co., Ltd.;
- Hefei Evergreen Chemical Industry Co., Ltd.
Людям, які стежать за своєю вагою, слід врахувати, що продукт калорійний! Крім того, менш солодкий у порівнянні з сахарозою, мальтит змушує збільшити споживану кількість речовини. Це не тільки веде до порушення роботи шлунково-кишкового тракту, а й провокує набір зайвих кілограмів. При розумному використанні добавка Е 965 може стати корисною альтернативою сахарозі.
Що таке мальтитол: користь і шкода, глікемічний індекс, калорійність і де його можна купити?
Мальтитол – підсолоджувач, він же мальтит, є продуктом, який виробляється на основі крохмалю. Крохмаль, у свою чергу, отримують з кукурудзи або картоплі. На упаковках харчових продуктів його можна зустріти в складі під позначенням Е965.
Мальтитол:
- Має солодкий смак, трішки менш солодкий, ніж цукор.
- Зовні являє собою порошок білого кольору, у якого відсутній запах.
- При потраплянні в людський організм з’єднання розщеплюється на сорбіт і глюкозу.
- Відмінно розчиняється в воді, а ось у різних спиртах розчинення проходить не так добре.
- При цьому таке з’єднання відрізняється стійкістю до гідролізу.
Переваги мальтитолу
Як вже було сказано вище, калорійність підсолоджувача нижча калорійності цукру, тому солодощі з додаванням такого підключення становлять меншу шкоду фігурі, а якщо споживати їх помірно, то не завдадуть взагалі. Так що, якщо ви не в змозі відмовитися від солодкого під час схуднення або з метою нормалізації рівня глюкози в крові, вироби з вмістом мальтитолу можуть вирішити цю проблему.
Ще однією незаперечною перевагою даної харчової добавки є абсолютна нешкідливість для зубів. Справа в тому, що цукор у продуктах харчування створює в ротовій порожнині сприятливу для розмноження і розвитку шкідливих бактерій середу. Регулярне споживання цукру сприяє розвитку карієсу і появи неприємного запаху з рота.
Користь мальтитолу полягає також у тому, що на відміну від цукру він не є живильним для мікроорганізмів, що також дозволяє уникнути всіх цих проблем.
Шкода мальтитолу
Як і будь-який інший продукт, цей підсолоджувач, як мальтитол, несе в собі не тільки користь, але й певну шкоду організму. Це потрібно обов’язково враховувати при його споживанні.
Хоча сам по собі замінник цукру не має негативного впливу на людське здоров’я (цей факт підтверджується активним використанням його при виробництві харчових продуктів у багатьох країнах, де контроль добавок особливо строгий), ним не слід зловживати.
Мальтитол завдає шкоди:
- лише в тих випадках, якщо вживати в добу понад дев’яносто грамів продукту;
- таке надмірне споживання може стати причиною здуття живота, проносу і метеоризму.
При цьому є одне неприємне вплив підсолоджувача. Продукти з його змістом не підвищують рівень цукру в крові, тому іноді люди можуть з’їдати їх більше, ніж передбачалося. В результаті цього низька калорійність солодких страв (в порівнянні з приготованими з використанням звичайного цукру) не дає жодної переваги.
Добова норма споживання
У день можна споживати в їжу і разом з іншими продуктами харчування, для виробництва яких використовувався мальтит, максимум дев’яносто грамів (це вже було сказано вище).
Перевищувати норму споживання даного з’єднання не варто, особливо якщо врахувати, що на сьогоднішній день мальтит зустрічається у багатьох продуктах харчування (його додають як більш дешеву альтернативу цукру і для зниження калорійності продуктів). Тому потрібно стежити за споживанням цього підсолоджувача та уважно читати етикетку.
Глікемічний індекс і калорійність
Глікемічний індекс мальтитолу менше приблизно в два рази, ніж у цукру.
Фахівці допускають заміну одного продукту іншим при діабеті:
- У порошку ГІ становить від 25 до 35 одиниць.
- У сиропі ГІ становить від 50 до 56 одиниць.
Мальтіт не робить істотного впливу на рівень цукру в крові, тому його часто використовують при виробництві кондитерських виробів.
Крім того, цей замінник відрізняється меншою калорійністю (в одному грамі продукту міститься всього 2,1 кілокалорій).
Де купити?
Мальтитол купити в чистому вигляді можна через інтернет, на офіційному сайті виробника.
Договір про постачання продукту поки знаходиться на стадії узгодження.
Мальтитол в ліках «БЕЗ цукру»
Сьогодні мальтит активно використовується у фармакології при виробництві деяких лікарських засобів, наприклад, популярного сиропу від кашлю.
Також його можна зустріти в драже і таблетках, які мають солодкий смак. При цьому вказується, що в їх складі немає цукру. Тому при лікуванні подібними засобами необхідно читати етикетку і дотримуватись почуття міри.
Чи можна вживати дітям і вагітним?
Споживання цього продукту вагітними жінками і дітьми не рекомендується, оскільки вплив сполуки до кінця не вивчено.
А як мальтитол вплине на плід в утробі матері та організм жінки, яка відчуває сильне навантаження в період виношування, а також на організм активно зростаючої дитини, до кінця не ясно.
Тому краще в цьому випадку вживати продукти, що містять звичайний цукор.
Мальтитол
Мальтитол – підсолоджувач, він же мальтит, являє собою продукт, який виробляється на основі крохмалю. Крохмаль отримують з кукурудзи або картоплі. На упаковках харчових продуктів його можна побачити під позначенням Е965.
Попередження: мальтит не є найкращим підсолоджувачем при діабеті.
Мальтитол:
- Має солодкий смак, трохи менш солодкий, ніж цукор.
- Зовні є порошком білого кольору без запаху.
- При попаданні в людський організм з’єднання розщеплюється на сорбіт і глюкозу.
- Добре розчиняється у воді, а ось у різних спиртах розчинення відбувається не так добре.
- Відрізняється стійкістю до гідролізу.
Мальтитол: шкода і користь
Сьогодні одним з найпопулярніших цукрозамінників є мальтитол, шкода і користь якого хвилюють багатьох. Цей замінник цукру все частіше додають у багато солодощів для діабетиків.
Мальтит при цукровому діабеті
Цей підсолоджувач отримують з крохмалю, що міститься в кукурудзі. Він має солодкуватий смак, який на 90% нагадує сахарозний.
Замінник цукру (Е965) не має характерного запаху, зовні він як білий порошок. Потрапляючи в організм, підсолоджувач розділяється на молекули сорбіту і глюкози. Мальтитол добре розчиняється в рідині, але в спирті його розчинити нелегко. Ця харчова добавка дуже стійка до гідролізу.
Глікемічний індекс мальтіту дорівнює 26, тобто він удвічі менше, ніж у звичайного цукру. Тому дієтологи і лікарі рекомендують вживати цей цукрозамінник людям, які хворіють на діабет.
Мальтитний сироп не впливає на рівень глюкози в крові, завдяки чому його додають у різні солодощі, роблячи їх більш доступними для діабетиків. Користь цього підсолоджувача також полягає в меншій калорійності в порівнянні з іншими цукрами.
Зверніть увагу! В одному грамі мальтитолу міститься 2,1 ккал, тому він значно корисніший за цукор та інші добавки. Через мінімальну калорійність дієтологи радять включати мальтитний сироп у меню під час дотримання різних дієт.
Також користь мальтіту в тому, що він не негативно впливає на здоров’я зубів, тому його вживають з метою попередження карієсу.
Мальтитний сироп сьогодні часто додають при виготовленні таких солодощів, як:
- варення;
- цукерки;
- торти;
- шоколад;
- солодка випічка;
- жувальні гумки.
Чим шкідливий мальтит?
Мальтитол може завдати шкоди здоров’ю людини. Незважаючи на те, що цей цукрозамінник дозволений у різних країнах світу, часто вживати цю харчову добавку не варто.
Він може бути шкідливим, якщо буде перевищена допустима норма. У день можна вживати не більше 90 г мальтіту. В іншому випадку мальтитний сироп може завдати шкоди здоров’ю та спровокувати метеоризм і діарею.
Зверніть увагу! Мальтитол має проносний ефект, тому на упаковці з продуктами, що містять цю харчову добавку, є попереджувальний напис.
Аналоги мальтіту
Сукралозу виготовляють з обробленого цукру. Таке виробництво дозволяє знизити калорійність добавки та зменшити її вплив на концентрацію глюкози в крові. При цьому зберігається смак звичайного цукру.
Зверніть увагу! Сукралоза може завдати шкоди здоров’ю, тому її не рекомендують дітям, вагітним жінкам, людям з надмірною вагою і діабетикам. Однак підсолоджувач був розроблений нещодавно, тому його повне вплив на організм ще не вивчено.
Хоча сукралоза популярна в Канаді з 90-х років, її негативні властивості не були виявлені за цей час.
Чи можна їсти полуницю при цукровому діабеті 2 типу?
Цикламат, порівняно з мальтитом, є менш корисним замінником цукру, незважаючи на те, що він солодший мальтіта в 40 разів.
Цикламат дозволяє виготовляти десерти та соки, оскільки його можна довго зберігати і піддавати термічній обробці. Однак цей підсолоджувач заборонено в США та ЄС, оскільки він перетворюється на шкідливу речовину циклогексиламін.
Важливо! Дітям і вагітним жінкам не рекомендується вживати цикламати!
Властивості цієї добавки ще не вивчені, тому, щоб не завдати шкоди організму, слід вживати не більше 21 таблетки. В одній комбінованій таблетці міститься 4 г сахарину і 40 мг цикламата.
Е636 Мальтол
Продукт з індексом Е 636 належить до певної групи затребуваних харчових добавок.
Це підсилювачі смаку і аромату. Речовина здатна не тільки поліпшити смак або аромат, але і повністю змінити ці важливі для продуктів харчування якості.
- У зв’язку з цим досить широко використовується в харчовій галузі промислових виробництв.
- Є попит на цю добавку і в інших галузях, а саме: фармацевтичній, косметологічній, парфумерній та інших.
- Походження: синтетичне;
- Категорія добавки: підсилювач аромату і смаку продукту;
- Небезпека: мінімального рівня;
- Синонімічні назви: Е-636, мальтол, пралінол, Е 636, палатон, maltol.
Загальна інформація
Продукт з маркуванням Е 636, що відноситься до досить значної групи харчових добавок, а саме підсилювачів смаку і аромату, може мати походження натуральне, а також синтетичне.
Мальтол, так ще називають речовина, міститься в молоці, солоді, хлібній скоринці, паленому цукрі, цикорії. Прекрасним матеріалом для отримання високої чистоти продукту – до 96%, є хвоя, особливо голки ялиці скандинавської.
У цьому випадку застосовується метод екстракції хвої. При подальшій обробці екстракту із застосуванням певного техпроцесу виробляють продукт відмінної якості.
Ще один метод отримання Е 636 – хімічний синтез. У цьому випадку передбачається лужний гідроліз солей стрептоміцину.
Мальтол, як і іншим добавкам, притаманні певні характеристики. Його хімічну молекулярну формулу можна представити наступними символами – C6H6O3. Речовина має порошкоподібну кристалічну консистенцію, як правило, білого кольору. Але припустимо і брудно-білий його окрас.
Запах також присутній – карамельно-фруктовий і, до того ж, яскраво виражений. Добавка має різну ступінь розчинності. Наприклад, в гарячій воді вона розчиняється відмінно, а ось в холодній вже гірше. Середню ступінь розчинності має Е 636 і в етанолі.
Вплив на організм
Оскільки великі концентрації Мальтол, як харчової добавки в продуктах не допускаються, то будь-який вплив даної речовини на організм практично виключено. Існують певні норми споживання Е 636.
Переважно не вживати більш ніж 1400 мг речовини на 1 кг ваги. В даному випадку вказана добова норма.
Шкода
Дослідження, які проводились по відношенню Е 636, тривають. Офіційних науково доведених підтверджень шкоди Мальтол для організму людини на даному етапі немає.
Є висновки незалежних експертів, які все-таки вказують на небезпеку речовини з маркуванням Е 636 для організму, оскільки продукт містить різні шкідливі домішки, які утворюються в ході його виробництва.
Добавка, крім шкоди прямого, може нашкодити і опосередковано. Використовуючи в своєму раціоні продукти з Мальтол, людина, того не підозрюючи, з’їдає більше ніж йому потрібно кількість того чи іншого продукту, отримуючи задоволення від смакових підсилювачів. До того ж, додаючи підсилювачі смаку і аромату, виробники можуть маскувати неякісні і вже злегка зіпсовані продукти.
Користь
Мальтол притаманні властивості антиоксиданту. Він має протигрибкові, а також антибактеріальні властивості, які застосовуються в основному в фармакології та медицині.
Використання
Основний споживач Е 636 – харчопром. Найчастіше до допомоги підсилювача вдаються виробники солодощів і кондитери. Речовина входить до складу шоколаду, есенцій, всілякої випічки. Є попит на Е 636 і при виготовленні прохолодних безалкогольних напоїв, різних овочевих і фруктових консервів. Додають мальтол в какао, а також каву і чай.
Притаманні властивості посилення дії лікарських препаратів, до того ж бактерицидні, антиоксидантні, протигрибкові, що визначає потребу в Е 636 в фармакології та медицині.
Як ароматизатор може додаватися до тютюну, як запашного компонента – в парфумерні вироби. Сільськогосподарська галузь використовує мальтол для прискорення проростання насіннєвого матеріалу.
Законодавство
З огляду на рівень безпеки Е 636 для організму, а він вважається мінімальним, продукт дозволений для використання в харчовій промисловості і в інших галузях. До країн, де є відповідні постанови, відносяться Україна, Білорусь. Хоча Євросоюз заборонив застосування Мальтол в харчових виробництвах.
Попередження: мальтит не найкращий підсолоджувач при діабеті
Один з найпопулярніших замінників цукру – мальтит. Завдяки своїм особливим властивостям, впевнено зайняв нішу десертів і солодких медичних сиропів. Про нього ми і поговоримо в цій статті.
Що це таке мальтит
Мальтіт (мальтитол) – це багатоатомний спирт, отриманий із різних видів крохмалю. Має вигляд сиропу або білого порошку.
Вперше був проведений в шістдесятих роках в Японії.
На 25% менше солодке, ніж цукор. Калорійність в 2 рази нижче, ніж у цукру – 210 ккал на 100 грам.
Добре розчиняється у воді, витримує термообробку. За своїми властивостями схожий з цукром, ніж та став такий популярний. Може карамелізуватися і застигати. Має приємний солодкий смак без будь-якого присмаку, навіть у великих кількостях.
Харчова добавка позначається Е965.
Застосування мальтіта
- Активно застосовується в медицині у виробництві сиропів від кашлю. Також використовується при виготовленні вітамінів для дітей та льодяників для лікування хвороб горла.
- У харчовій промисловості використовується, як універсальний замінник цукру. Завдяки зниженої калорійності і порівняно невисокому глікемічному індексу, додається в багато дієтичних і діабетичних продуктів.
Правила вживання мальтіта і можливу шкоду
Добова норма вживання мальтіта – 90 грам.
При цьому він дуже популярний і зустрічається в багатьох продуктах. Існує реальний ризик перевищення цієї норми. Тому в багатьох країнах на упаковках з мальтітом вказують не тільки його зміст, але і побічні ефекти від передозування.
У країнах колишнього СРСР такої норми немає, і ви можете навіть не знати про вживання даного цукрозамінника. Наприклад, у багатьох продуктах з написом “Без цукру” насправді є мальтит. І якщо часто є дієтичну продукцію, то з великою ймовірністю ви отримаєте надлишок цієї речовини.
Побічні ефекти не надто страшні, але неприємні. Це проносна дія і метеоризм.
При вживанні природного мальтіта також не варто забувати, що на відміну від штучних підсолоджувачів, він містить калорії і вуглеводи. А його ГІ варіюється від 25 до 56: 25-35 в порошку і 50-55 в сиропі. А ці показники значно вище, ніж у фруктози, сорбіту, ксиліту та інших натуральних замінників цукру.
Співвідношення дозувань до цукру вважати дуже просто – ділите кількість цукру на 4.
Мальтіт при діабеті
При цукровому діабеті мальтит не найкращий підсолоджувач. Його калорійність така ж, як у ксиліту або сорбіту. При цьому глікемічний індекс значно вище.
Мальтіт можна використовувати для приготування домашньої випічки, для якої не підходить ксиліт. Але в той же час хто вам заважає використовувати сорбіт?
Взагалі, даний підсолоджувач зручний більше для виробників дієтичних смаколиків, ніж для домашнього використання при діабеті.
Про інших замінниках цукру читайте в цьому розділі. Будьте в курсі всіх особливостей замінників цукру і вибирайте їх з розумом.
Е965 – Мальта і мальтитний сироп
У статті описана харчова добавка (підсолоджувач, стабілізатор, емульгатор) мальтит (Е965, мальтитол, мальтитний сироп), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів України.
Мальтіт або харчова добавка Е965, з точки зору хімії, відноситься до групи багатоатомних спиртів і має ще одну назву – мальтитол. Мальтіт за властивостями дуже схожий на сахарозу. Солодкість мальтитолу становить близько 80% солодощі звичайного цукру. Калорійність даної речовини в два рази менше, ніж у цукру і складає близько 2 ккал на грам.
Напівфабрикатом для отримання харчової добавки Е965 є мальтитний сироп, зміст мальтіта в якому становить до 80% (решта 20% – це сорбіт і інші сахароподібні речовини).
Для отримання мальтитного сиропу кукурудзяний крохмаль піддають гідролізу і отримують кукурудзяний сироп – суміш вуглеводів. Далі отриману суміш насичують воднем і отримують мальтитний сироп, з якого виділяють кінцевий продукт – мальтитол.
При нагріванні мальтит спочатку стає рідким, а потім карамелізується, ніж він також схожий на цукор. Цукрозамінник Е965 легко розчиняється в теплій воді.
Висока солодкість добавки Е965 робить можливим використання її як в чистому вигляді, так і в суміші з іншими замінниками цукру. Мальтитол не проявляє сильного охолоджуючого ефекту при розчиненні у воді («холодок на мові»), властивого іншим підсолоджувачам. При попаданні на язик даний підсолоджувач охолоджується дуже незначно, в чому він також схожий на сахарозу.
Чи завдає мальтит будь-якої шкоди нашому здоров’ю? Мальтитол засвоюється організмом повільніше, ніж сахароза і, тому, більш підходить людям, хворим на цукровий діабет. Добавка Е965 має вдвічі меншу калорійність і менший вплив на рівень глюкози в крові, ніж звичайний цукор.
Даний підсолоджувач не сприяє розмноженню бактерій в порожнині рота, і тому не провокує розвиток карієсу.
Як і більшість інших цукрових спиртів, при вживанні в їжу у великій кількості, мальтитол може діяти на шлунок як проносне. Також при цьому можуть мати місце дискомфорт в животі, метеоризм (гази) і здуття живота. Про інші побічні дії мальтіта поки не відомо.
Головна роль, яку відіграє мальтит в харчовій промисловості – замінник цукру. Харчова добавка Е965 використовується у виробництві цукерок, зокрема, карамелі без цукру, жувальної гумки, шоколаду, хлібобулочних виробів і морозива. У фармацевтичній промисловості дана речовина застосовується в наповнювачах в якості низькокалорійного підсолоджувача.
Мальтитол, внаслідок подібності з сахарозою, може використовуватися в сиропах, а також в якості пластифікатора в желатинових капсулах, і як пом’якшувальну і зволожуючий засіб.
Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-ти бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені
Чи шкідливий сироп підсолоджувача мальтит (Е965). Меллінол – що це таке
Підсолоджувач мальтит позначається в промисловості Е965 і являє собою хімічну речовину, багатоатомний спирт, який синтезується з солодового цукру (мальтози), яку, в свою чергу, виробляють з кукурудзяного або картопляного крохмалю.
Його виробництво було розпочато в 60-х роках японською компанією. Саме в країні Висхідного Сонця був розроблений процес виробництва і отримано патент на нього.
Смак дуже схожий на сахарозу і майже не володіє додатковими відтінками.
Мальтитол проводиться в декількох видах: зустрічається і у вигляді сиропу, і у вигляді порошку. Ні в тому, ні в іншому випадку він не має запаху і легко розчиняється у воді.
Безперечним плюсом мальтитолу є можливість використовувати його в кулінарії, так як цей підсолоджувач не втрачає своїх властивостей при нагріванні і визнаний термостійким. До того ж, він, як і цукор, здатний карамелізуватися. Це особливо цінно для виготовлення драже і льодяників для дієтичного харчування з додаванням мальтитолу.
Але щоб знати напевно, чи варто пробувати використовувати цей підсолоджувач у своєму щоденному раціоні, з’ясуємо, наскільки мальтит шкідливий.
Підсолоджувач мальтит – користь і шкода
Хімічна речовина мальтитол розщеплюється в організмі на дві своїх складові – глюкозу і сорбітол. Він не переробляється бактеріями в ротовій порожнині, а тому не викликає карієсу.
Калорійність підсолоджувача Е965
Мальтіт Е965 має меншу солодкість, ніж цукор приблизно на 25-30%, тобто, щоб підсолодити напій або страву, потрібно додати цього цукрозамінника на третину більше, ніж цукру.
Крім того, калорійність мальтитолу в порівнянні з рядом інших підсолоджувачів досить велика.
- 210 ккал на 100 г, що всього вдвічі нижче, ніж у цукру.
Мальтитол: глікемічний і інсуліновий індекс
Глікемічний індекс (ГІ) мальтитолу також досить великий і залежить від форм випуску.
- У порошку ГІ становить від 25 до 35 одиниць.
- У сиропі ГІ становить від 50 до 56 одиниць.
У будь-якому випадку, це менше, ніж у цукру, але вище, ніж у фруктози.
Однак мальтитол всмоктується набагато повільніше, завдяки чому рівень глюкози в крові зростає поступово, а не стрибком, що особливо важливо людям, що страждають на діабет 1-го та 2-го типів.
Інсулін виробляється теж, інсуліновий індекс дорівнює 25. Тому потрібно багато разів подумати, перш ніж їсти продукти з мальтітом. Адже людям з гіперинсулінемією ще більше підвищення інсуліну ні до чого, а тим, хто використовує інсулін, потрібно правильно розрахувати дозу і витримати експозицію, бо динаміка підвищення цукру в крові буде повільнішою, ніж у сахарози.
Втім, в будь-якому випадку вживати його потрібно в обмежених кількостях: діабетикам розраховувати індивідуальну дозу споживання з лікуючим лікарем, а здоровим людям варто пам’ятати про те, що у великих кількостях мальтитол має проносний ефект.
І якщо у пацієнта шоколадка на мальтит може пройти непомітно для рівня цукру, то людині з діабетом 1 типу цей вуглевод потрібно обов’язково враховувати і колоти на нього інсулін, інакше чекайте високого цукру через пару годин. Також людям із зайвою вагою не потрібні зайві калорії.
Хочу відразу попередити, що більшість шоколадок, що продаються у великих супермаркетах, на яких написано «Без цукру» або «З стевією», насправді містять мальтитол або ізомальт. А ще це може бути сорбіт або ксиліт або щось із синтетичних підсолоджувачів.
Сумно, але частіше за все під написом «зі стевією» лежить не більше ніж вдала маркетингова хитрість, на яку ви, не відаючи того, охоче купуєтеся. Правильний цукрозамінник не повинен підвищувати рівень глюкози та інсуліну в крові!
Денна норма споживання
Перевищувати норму споживання все ж не варто, тим більше, що завдяки його кулінарним властивостям додається мальтит у самі різні продукти, і зустріти його можна навіть там, де не чекаєш – уважніше читаємо етикетку!
- Денна норма – 90 г в день.
Наприклад, у США, деяких європейських країнах і Австралії обов’язково зазначене попередження про проносні властивості мальтіта.
Категорія добавки:
підсолоджувачі
Правила вживання мальтіта і можливу шкоду
Добова норма вживання мальтіта – 90 грам.
При цьому він дуже популярний і зустрічається в багатьох продуктах. Існує реальний ризик перевищення цієї норми. Тому в багатьох країнах на упаковках з мальтітом вказують не тільки його зміст, але й побічні ефекти від передозування.
У країнах колишнього СРСР такої норми немає, і ви можете навіть не знати про вживання даного цукрозамінника. Наприклад, у багатьох продуктах з написом “Без цукру” насправді є мальтит. І якщо часто їсти дієтичну продукцію, то з великою ймовірністю ви отримаєте надлишок цієї речовини.
Побічні ефекти не надто страшні, але неприємні. Це проносна дія і метеоризм.
При вживанні натурального мальтіта також не варто забувати, що на відміну від штучних підсолоджувачів він містить калорії і вуглеводи. А його ГІ варіюється від 25 до 56. 25-35 в порошку, і 50-55 в сиропі. А ці показники значно вищі, ніж у фруктози, сорбіту, ксиліту та інших натуральних замінників цукру.
Співвідношення дозувань до цукру вважати дуже просто – ділимо кількість цукру на 4.
А ви використовуєте мальтит?
переглянути результати
склад
Цукрозамінник виробляють з картопляного або кукурудзяного крохмалю. Також проводиться з глюкозного сиропу з високим вмістом мальтози.
Глікемічний індекс E965 в порошку – 25-35 ОД, в сиропі – 50-56 ОД.
Показник інсулінового індексу (ІІ) важливий для діабетиків. За допомогою ІІ визначають точне дозування продукту. Він дорівнює 25.
БЖУ в гр – 0: 0: 0,9. Тому мальтитол представляє цінність при використанні для регулювання маси тіла.
- Цукор в крові завжди 3.8 ммоль / л
- Інновація в лікуванні діабету – просто кожен день пийте …
Застосування при цукровому діабеті
Денна норма застосування при СД – 90 гр на добу. У більшому обсязі не рекомендується, оскільки мальтит має послаблюючий ефект.
Додають у випічку, коктейлі, цукерки і торти. Застосовується при виготовленні вітамінів для дітей, льодяників для лікування захворювань горла.
Цукрозамінник зручний для виробництва дієтичних смаколиків, ніж для домашнього застосування. Дозволяється замінити мальтитол аналогічними добавками.
Застосування при цукровому діабеті
Мальтіт E965 (код у списку харчових добавок) має властивості, що дозволяють використовувати його при цукровому діабеті будь-якого типу. Глікемічний і інсуліновий індекси, калорійність, швидкість всмоктування – всі ці показники мають значення в межах норм для людей із діабетом.
Глікемічний індекс препарату варіюється в межах 30, що майже вдвічі менше, ніж у цукру. Для діабетиків важливо те, що речовина всмоктується в кров поступово, а не одноразово, тому їм не доведеться переживати про різкі скачки рівня цукру в крові.
Інсуліновий індекс добавки досить високий і дорівнює 25, що теж є позитивною властивістю для діабетиків, однак людям з гиперинсулінемією бажано уникати вживання цього продукту.
Крім того, мальтитол рекомендований людям з надмірною вагою або тим, хто прагне відновити, або зберегти фігуру. Речовина не розпізнається організмом як швидкий вуглевод, тому його перетравлення не супроводжується відкладеннями жирів у печінці та м’язах. Дієтологи пропонують препарат тим, хто хоче позбутися цукрозалежності, але не хоче повністю позбавляти себе солодкого.
Корисні властивості підсолоджувача
Активне застосування добавки E965 в кулінарії і харчовій промисловості обумовлено масою переваг речовини, в порівнянні зі звичним цукром.
- Мальтитол не реагує на вплив бактерій, що знаходяться в ротовій порожнині. Завдяки цьому він не може стати причиною карієсу.
Перед тим як купувати шоколадку або кондитерський виріб, на якому стоїть позначення «без цукру», слід все ж прочитати склад продукту. Нерідко таке маркування виявляється всього лише маркетинговим ходом, а насправді продукт містить речовини, які можуть сильно вплинути на рівень глюкози в крові і стимулювати набір ваги.
- Калорійність мальтитолу вдвічі нижча, ніж у цукру. Правда, в порівнянні з рядом інших підсолоджувачів ця цифра все ж вважається значною.
- Добавка E965 не така солодка, як цукор, що потрібно враховувати при підборі обсягу порцій. Зате смак готових страв практично ніколи не буває нудотним.
- Глікемічний індекс речовини нижчий, ніж у цукру, але вищий, ніж у фруктози, що дозволяє використовувати його в продукції для діабетиків. Важно пам’ятати, що в сиропі даний показник у 2 рази вищий, ніж у порошку!
- Мальтитол всмоктується набагато повільніше, ніж інші підсолоджувачі, тому різкі перепади рівня глюкози в крові виключені.
Навіть такі очевидні корисні властивості добавки не є показником його повної безпеки для здоров’я людини. Люди з цукровим діабетом або підвищеним виробленням інсуліну повинні узгодити оптимальні добові обсяги добавки з лікарем.
Безпечні аналоги
- Замість E965 використовують інші підсолоджувачі, аналогічно діють на організм.
- Лікарі рекомендують
- Для ефективного лікування діабету в домашніх умовах фахівці радять Діанулін. Це унікальний засіб:
- Нормалізує рівень глюкози в крові
- Регулює функцію підшлункової залози
- Знімає набряклість, регулює водний обмін
- Покращує зір
- Підходить для дорослих і для дітей
- Не має протипоказань
- Виробники отримали всі необхідні ліцензії та сертифікати якості в Україні та в країнах ближнього зарубіжжя.
- Читачам нашого сайту надаємо знижку!
Сукралоза вважається солодким продуктом. Дозволяється використовувати замість мальтитолу. Сукралоза – низькокалорійний підсолоджувач, дозволений при ожирінні.
Використовують при вагітності і лактації. Протипоказано застосовувати при ракових захворюваннях, нестабільному гормональному фоні.
Цикламат також використовують в якості аналога мальтитолу. Харчова добавка E952 солодше E965. Застосовувати в обмеженій кількості, оскільки трансформується в токсичний компонент циклогексиламін. Підходить для додавання в напої.
Хороший замінник – Аспартам. E951 входить до складу ліків, вітамінів для дітей і дієтичних напоїв. Не можна використовувати в стравах, що піддаються нагріванню. При нагріванні добавка стає токсичною. Дозволяється вживати не більше 3 г на добу.
Глікемічний індекс і калорійність
Глікемічний індекс мальтитолу менше приблизно вдвічі, ніж у цукру.
Так що фахівці допускають заміну одного продукту іншим при діабеті:
- У порошку ГІ становить від 25 до 35 одиниць.
- У сиропі ГІ становить від 50 до 56 одиниць.
Мальтит не робить істотного впливу на рівень цукру в крові, так що часто його використовують при виробництві кондитерських виробів.
До того ж такий замінник відрізняється меншою калорійністю (в одному грамі продукту міститься всього 2,1 кілокалорій).
Мальтитол в ліках «БЕЗ цукру»
Варто зазначити, що в сучасних умовах мальтит активно використовується у фармакології при виробництві деяких лікарських засобів, наприклад, популярного сиропу від кашлю.
Також його можна зустріти в драже і таблетках, які мають солодкий смак і одночасно з цим вказується, що в їх складі немає цукру. Так що при лікуванні подібними засобами необхідно читати етикетку і знати почуття міри.
Походження:
2 – штучне
Мальтитол при вагітності
Багато фахівців не рекомендують вживати такий підсолоджувач дітям і вагітним жінкам. Це пов’язано з тим, що всі з’єднання речовини не до кінця вивчені, а значить, немає ймовірності того, що мальтит надасть сприятливий вплив на плід і організм матері.
Коли малюк перебуває в утробі матері, вона має високе навантаження, ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям дитини не варто. Тому краще вживати звичайний цукор, але тільки в помірній кількості.
Де купити?
Мальтитол купити в чистому вигляді можна поки тільки через інтернет, на офіційному сайті виробника даного продукту.
Договір про постачання продукту поки знаходиться на стадії узгодження.
Обмеження у вживанні добавки
Мальтитол дозволений в багатьох країнах світу. Багато людей навіть не звертають уваги на його присутність у продуктах харчування. Фахівці ж не втомлюються попереджати, що навіть замінник цукру може спровокувати негативні наслідки для організму, якщо зловживати ним.
- Попадання мальтитолу в організм стимулює вироблення інсуліну. Це може негативно позначитися на стані людей з підвищеним виробленням гормону.
- Досить висока калорійність підсолоджувача та високий глікемічний індекс потрібно враховувати й при цукровому діабеті. Якщо на стан здорової людини навіть ціла з’їдена шоколадка з мальтитолу ніяк не позначиться, діабетикові доведеться робити укол інсуліну.
- У великих кількостях мальтитол має послаблюючий ефект. Цей момент багато виробників навіть окремо вказують на упаковці своєї продукції.
- Всупереч поширеній думці, вживання продуктів з E965 у складі може спровокувати стрімкий набір ваги, якщо у них активно зловживати.
Денна норма мальтитолу не повинна перевищувати 90 г. З огляду на, що сьогодні його додають у найрізноманітніші напівфабрикати та продукти харчування, рекомендується уважно читати склад усього, що купується.
Мальтитол у продуктах
Роль мальтитолу в харчовій промисловості полягає в тому, що його використовують як замінник цукру, підсолоджувача продукції. Дану добавку додають при виготовленні хлібобулочних виробів, жувальної гумки. Також діабетики і люди, охочі не викликати скачки цукру в крові, можуть знайти мальтитол у шоколаді.
Мальтит не змінює своїх властивостей під впливом високих температур, має властивість карамелізуватися, через що з нього прийнято виготовляти льодяники.
На полицях магазинів і в інтернеті можна купити печиво на мальтиті, яке відрізняється низькокалорійністю і великою кількістю корисних властивостей. Дуже важливо уважно читати склад продукту, тому що деякі виробники, під виглядом печива або шоколадок «без цукру», випускають продукти, які мають у складі підсолоджувачі.
Сироп мальтитолу – це відмінний продукт, який не робить негативного впливу на організм, при цьому виконує функцію цукру, не підвищує вміст глюкози в крові.
Головне, враховувати дозування і не перевищувати її.
Не варто забувати, що такий підсолоджувач низькокалорійний, а значить, і продукти, в яких він міститься, матимуть меншу калорійність, відповідно, впливаючи на фігуру людини.
Чи можна займатися спортом при цукровому діабеті?