Користь і шкода риби, яка найкорисніша, хімічний склад, калорійність

Вид камбали, страви з якого дуже поживні і смачні, любить більшість людей. Користь і шкода палтуса для організму розглянемо в цій статті.
Вчені з усього світу провели масу досліджень цього сорту риби і довели ряд непорушних характеристик. Медики і дієтологи рекомендують застосовувати палтус у вигляді страви, приготованого на пару або відвареного.
- Але крім цього можна вживати ікру і печінку палтуса, а також рибу цього сорту в копченому, солоному і консервованому вигляді.
Її цінність непохитна
Палтус містить величезну кількість жирних кислот омега-3 і інший тип поживних речовин. Він смачний і дуже корисний для всіх людей, за винятком тих, хто не переносить рибу і морепродукти.
М’ясо палтуса має унікальний склад. У числі речовин: мікроелементи, необхідні для повноцінного функціонування органів і систем. Вітаміни загальної групи і рідкісні: РР, К, омега-3 жирні кислоти.
Калорійність цієї риби залежить від місць її проживання. В середньому на 100 г палтуса доводиться до 200 ккал. Найкалорійніший білокорі вид камбали. В інших типах палтуса 13 г білків, 16 г жиру і немає вуглеводів.
Користь
У цьому типі риби є білок, тип якого наш організм особливо легко засвоює. Це важливо, коли жінка сидить на дієті або є відхилення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Такий білок дуже важливий і при роботі ендокринної та імунної систем. Плюси полягають і в інших характеристиках:
- Поліпшення зору.
- Налагодження обміну речовин.
- Зниження шкідливого холестерину.
- Зменшення ризику тромбозів.
- Відмінна робота серцево-судинної системи.
- Зміцнення стінок судин.
- Виведення шлаків і токсинів.
- Нормалізація роботи нервової системи.
- Налагодження сну.
- Поліпшення настрою і прилив сил.
Варто звернути увагу на те, що в палтусі хороший рівень вмісту кислот Омега-3. Вони відмінні омолоджуючі компоненти і до того ж запобігають ракові захворювання.
Любимо ікру
Користь від ікри палтуса також доведена. Вона позитивно впливає на серце і судини, дає нам велику кількість вітамінів. Ікру можна вживати в якості бутербродів з ранковою кавою, і це додає сил і енергії на весь день.
Ікра дуже корисна завдяки містяться в ній антиоксидантам, вітамінам і мікроелементам. Важливо включати її в раціон хворих на серцево-судинними недугами.
На користь чи копчення
Палтус частіше вживають у копченому вигляді, але чи варто сперечатися про важливість такого продукту? Користь копченого палтуса полягає в наявності тих же кислот омега-3. Але якщо є протипоказання при вживанні копченого, від такого продукту краще відмовитися.
Варто розглянути варіант і користь палтуса холодного копчення. Такий багато лікарі не забороняють включати в раціон зрідка. Бажано не переборщувати з кількістю з’їденого, і від цього буде тільки користь.
Справжнє джерело вітамінів
Користь печінки палтуса довели вчені з усього світу. Цей продукт вважається делікатесом. У печінки даної риби величезна кількість мікроелементів і вітамінів, незамінних для повноцінної роботи організму.
Особливо це важливо для функціонування кровоносної системи, серця, селезінки, печінки.
Дами – насолоджуйтеся!
Користь палтуса для жінок неоціненна. Омега-3 знижують розвиток запалень, зміцнюють імунітет, захищають від раку. Наявність таких речовин, як Омега-3 допомагає позбутися синдрому сухого ока, характерного для жінок поважного віку.
- Фолієва кислота і вітаміни групи В дають можливість налагодити оптимальний менструальний цикл.
Страви на основі палтуса – джерело краси. Речовини, що містяться в цьому типі риби, відмінно впливають на стан шкіри, волосся, нігтів, зміцнюють кістки, захищають від остеопорозу.
Протипоказання неминучі
Палтус, як і будь-який продукт, має ряд побічних реакцій. Характерні вони для людей, які не переносять даний вид риби. Часто виникає алергія на різні типи камбали.
- З обережністю варто вживати палтус під час вагітності та годування груддю.
Не потрібно їсти такий тип продукту при гепатиті, коліті, розладі функцій сечостатевої системи. Палтус впливає на процес утворення каменів і піску в нирках у людей, схильних до цих недуг.
У будь-якому випадку, при бажанні включити в раціон цей тип риби, важливо проконсультуватися з лікарем. Він підкаже, в яких кількостях краще вживати цей продукт і як його краще готувати.
Фото палтуса
Будь ласка, зробіть репост
Морепродукти: склад, калорійність і корисні властивості
З давніх часів морепродукти цінуються за відмінний смак і користь, яку вони приносять організму.
Краби, креветки, кальмари, мідії і водорості – багаті джерела незамінних амінокислот і мікроелементів. Ці продукти також містять мало калорій, тому допомагають підтримувати струнку фігуру.
Не дивно, що у людей, які їдять багато дарів моря, рідко виникають проблеми із зайвою вагою.
Склад і калорійність
У 100 г морепродуктів міститься в середньому 60-120 Ккал. Тому їх можна їсти, не боятися поправитися. При низькій калорійності мешканці морських глибин володіють збалансованим складом. У них у великих кількостях містяться:
- поліненасичені жирні кислоти, включаючи Омега-3;
- високоякісний білок – його в морепродуктах більше, ніж у м’ясі, а перетравлюється він легше;
- вітаміни А, D, Е і групи В;
- мікроелементи – йод, фосфор, цинк, калій, селен, залізо, магній, кальцій.
Всім відомо, що океан багатий мінеральними речовинами. Мешканці глибин насичуються ними, а потім перетворюють в органічні сполуки. Їх отримує людина, яка регулярно вживає в їжу крабів, креветок, кальмарів і подібних істот.
Морепродукти – види і корисні властивості
Вчені провели чимало досліджень і з’ясували, що любителі дарів моря рідше хворіють. Такі продукти значно легше засвоюються і одночасно насичують організм мінеральними речовинами. У цьому їхня відмінність від овочів і злаків.
Справа в тому, що ґрунт багатий всіма елементами, які необхідні організму. У ній багато фосфору, кальцію, магнію, калію та сірки. Ось тільки через глобальне виснаження ґрунту продукти, які в ній вирощуються, не можуть забезпечити потребу організму в корисних речовинах. В результаті розвивається мінеральна недостатність.
Навіть життєво необхідна вода зараз бідна на вміст йоду. Без нього щитовидна залоза не може виробляти гормон тироксин. Ще йод важливий для підтримки нормального рівня холестерину.
Щоб відновити баланс мінеральних речовин в організмі, потрібно включати в свій раціон дари моря. Їхній вибір величезний, причому кожен мешканець глибин корисний по-своєму.
Відео: Найкорисніша риба для людини топ 10
Морська капуста
Інша її назва – ламінарія. Вона користується популярністю в приморських країнах і вважається настільки цінним продуктом, що використовується навіть в медицині.
Зараз морську капусту добувають в Японському, Охотському, Білому і Карському морях. Її додають в салати і супи, маринують і їдять сирою. Всього 50 г ламінарії в день допоможуть схуднути, вивести з організму зайву воду і токсини. Вітаміни PP і B6, що містяться в морській капусті, зволожують і тонізують шкіру, зміцнюють нігті і коріння волосся. Аскорбінова кислота допомагає в боротьбі з целюлітом.
За рахунок високого вмісту йоду морська капуста забезпечує профілактику захворювань щитовидної залози. Також в цьому продукті багато вітаміну B12, дефіцит якого спостерігається у вегетаріанців і сироїдів.
У ламінарії багато й інших корисних властивостей:
- Усунення депресій, безсоння, хронічної втоми і регулярних головних болів.
- Зміцнення кісток і зубів.
- Підтримка нормального водно-сольового та кислотно-лужного балансу.
- Прискорення одужання при хворобах верхніх дихальних шляхів.
- Стимуляція розширення матки перед обстеженням або пологами.
Ламінарію рекомендується їсти регулярно, але не більше 300 г в день. Інакше можливі порушення травлення.
Краби
Білок, яким багате крабове м’ясо, містить таурин. Це амінокислота, яка служить підживленням для судин і м’язів, завдяки чому підтримується їх тонус.
Ще в м’ясі крабів є Омега-3 і Омега-6. Це унікальні комплекси поліненасичених жирних кислот. Вони корисні тим, що знижують рівень шкідливого холестерину в крові, забезпечуючи профілактику серцево-судинних захворювань.
Регулярне вживання в їжу крабового м’яса сприяє нормалізації травлення. У ньому менше грубої сполучної тканини, ніж навіть в м’ясі птиці, а білок засвоюється легше, ніж тваринний.
Речовини, що містяться в крабовому м’ясі, використовують і при виготовленні медичних препаратів. Їх додають в засоби для поліпшення стану очних м’язів, рогівки і сітківки.
Креветки
Багато хто любить цих морських мешканців за їх неповторний смак і ніжне м’ясо. Це не всі переваги креветок. У них відзначається високий вміст калію, йоду, цинку, кальцію, сірки і Омега-3, яка покращує стан шкіри, зміцнює волосся і нігті. У тільці однієї креветки укладено велику кількість вітаміну B12. Він стимулює вироблення гемоглобіну.
При незначному вмісті калорій і жирів в креветках багато білків і жирних кислот. Завдяки такому складу вони добре втамовують голод і допомагають схуднути. Холестерин в них теж є, але він нешкідливий. Без жирів він просто не проникає в кров.
Вчені відзначають позитивний вплив креветок на стан серця і судин. Їх корисно їсти і алергікам. Справа в тому, що при регулярному вживанні в їжу креветок знижується ризик розвитку алергічних реакцій на різні продукти і зовнішні чинники. Також ці морські мешканці покращують імунітет і запобігають розвитку онкологічних захворювань, оскільки містять потужні антиоксиданти.
Устриці
М’ясо устриці – справжній делікатес. Його заправляють лимоном, додають в перші страви і салати. Мало хто замислюється, що це ніжне м’ясо не тільки смачне, але і корисне. У ньому багато вітаміну D, дефіцит якого зараз спостерігається у половини всього населення земної кулі. Без достатньої кількості цієї речовини не засвоюється кальцій і виникає ризик розвитку раку.
Тіамін, що міститься в устрицях, підвищує працездатність. Йод у високій концентрації позитивно впливає на щитовидну залозу, стимулює інтелектуальну діяльність, покращує засвоюваність білків. Ще він важливий для формування кісток і суглобів.
Також устриці відомі своєю заспокійливою дією. Їх корисно їсти при серцево-судинних хворобах, тому що в них є стерини, які перешкоджають утворенню бляшок холестеринів. Для жінок устриці корисні тим, що позбавляють від целюліту.
Мідії
За своїми поживними властивостями мідії не поступаються устрицям. Зате вони дешевші, а ще в них менше калорій. Всього в 100 г цих морепродуктів міститься чверть добової норми вітаміну E. Цей вітамін має антиоксидантні властивості, тому зберігає цілісність клітинних оболонок і нейтралізує дію вільних радикалів.
Багато фахівців відзначають, що мідії є потужним афродизіаком. Вони корисні і тим, що містять мало холестерину, але багато фосфоліпідів, що поліпшують функції печінки.
Кальмари
За своїм складом кальмари багато в чому перевершують м’ясо птиці і яловичину. У них відзначається підвищений вміст вітамінів C, E, PP, групи B. Також вони багаті білками, які стимулюють розвиток м’язової тканини. Тому кальмари рекомендується їсти спортсменам і бодібілдерам.
Поліненасичені жирні кислоти, що містяться в цих морепродуктах, покращують еластичність судин. В результаті вони стають міцнішими.
У м’ясі кальмара немає пуринових підстав, які порушують метаболізм. Цей продукт поліпшує вироблення шлункового соку, підвищує апетит і нормалізує кишкові функції.
Є дані про те, що кальмари надають антисклеротичну дію. При їх регулярному вживанні поліпшується пам’ять і розумова діяльність. Завдяки вмісту селену і вітаміну E кальмари стимулюють виведення з організму солей важких металів і надлишкової рідини.
Як правильно вибирати і вживати дари моря?
Купуючи морепродукти, потрібно оцінювати їхній зовнішній вигляд. Через короткий термін придатності перед транспортуванням їх піддають глибокому заморожуванню, щоб зберегти їхню свіжість. Тому звертайте увагу на наступні моменти:
- Якщо самі морепродукти всередині пакету злиплися або покрилися товстим шаром льоду, значить, їх розморожували, а потім заморозили повторно. Так робити категорично не можна.
- На упаковці не повинно бути пошкоджень.
- На поверхні морепродуктів не повинно бути нальоту і темних плям.
Хімічний склад і харчова цінність риби. Користь риби для організму:
Рибу людина вживає в їжу здавна. Вона використовується у відвареному, смаженому і запеченому вигляді. З неї роблять банкові консерви, сушать, солять або коптять. Таке широке застосування пояснюється високою харчовою цінністю риби і її смаковими якостями. Багатий хімічний склад і низька калорійність роблять її найкращим дієтичним продуктом.
Різновиди риб
Для початку зупинимося на класифікації цих водних хребетних тварин. Існує близько 20 тисяч видів риб. Але в їжу людина вживає не більше трьох сотень. Вся їстівна риба ділиться на дві великі групи: річкова і морська.
Вони відрізняються за смаковими якостями і харчової цінності. Більшість риб має бурий або сірий колір м’якоті. Вона має більш низькі смакові та харчові якості. Більш цінною вважається біла і червона риба. До цієї групи належать сімейства осетрових і лососевих.
Вони вважаються делікатесом і мають високу харчову цінність.
Риба, що вживається в їжу людиною, називається промисловою. Кілька її сімейств є найпоширенішими:
- Найбільше в світі виловлюють сельдеобразних риб. Це оселедець, анчоус, івасі, салака, кілька і сардина. Вони цінуються за смакові якості і багатий хімічний склад.
- Тріскові є найбільш доступною їжею для багатьох верств населення. Крім тріски, до цього сімейства відносяться: минь, навага, минтай, хек, путасу і пікша.
- Найбільш цінною та корисною є риба сімейства лососевих. Це лосось, форель, кета, горбуша, сьомга і багато інших.
- З прісноводних риб кращими вважаються осетрові. Зустрічаються вони досить рідко, а м’ясо їх має високу харчову цінність. Найвідомішими представниками сімейства є осетер, стерлядь, білуга.
- Більш поширеними, але не менш корисними є представники сімейства коропових, окунеподібних, щукоподібні, сомових.
Користь риби
Це дуже цінний дієтичний продукт. Після теплової обробки м’ясо риби стає пухким і легко засвоюється організмом. При варінні в бульйон переходить велика кількість екстрактивних з’єднань. Їх головна цінність полягає в стимулюванні травлення.
Тому рибний бульйон вважається корисним, особливо при гастриті зі зниженою кислотністю, при відсутності апетиту і після важких захворювань.
Вживання великої кількості риби запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, покращує розумову діяльність, захищає від раку.
Користь риби пояснюється її особливим і різноманітним складом:
- в ній міститься велика кількість незамінних амінокислот і легкозасвоюваний білок;
- завдяки малій кількості сполучної тканини, перетравлюється вона швидко і повністю;
- є багато Омега-3 жирних кислот;
- містяться необхідні мікроелементи, наприклад, мідь і йод.
Хімічний склад
Цінність риби і її придатність для вживання в їжу багато в чому залежать від складу. Більша його частина – це вода, білки і жири. Містяться також мінеральні речовини і вітаміни, а вуглеводів дуже мало.
Хімічний склад риби залежить від її виду, віку, статі, місця проживання і навіть часу вилову. Він може відрізнятися у однакових, але по-різному приготованих представників сімейства. Наприклад, калорійність вареної риби менше, ніж смаженої, до того ж перша більш корисна.
Найбільше поживних речовин міститься в свіжому продукті.
Кількість води в м’ясі риб може коливатися від 50 до 90% в залежності від її різновиди. А її смакові якості забезпечуються екстрактивними азотистими сполуками, наприклад, гуанідином.
Мінеральних речовин в рибі міститься небагато – не більше 3%, але вони є дуже цінними для здоров’я.
Вуглеводів майже немає, вони представлені тільки глікогеном, який забезпечує особливий запах і солодкуватий смак цього продукту.
Білки
Харчова цінність риби полягає в тому, що вона є джерелом повноцінного, але легкозасвоюваного білка. Хоча в порівнянні з м’ясом ссавців тварин смак водних мешканців менш виражений.
Білки риби прекрасно збалансовані по амінокислотам. До того ж засвоюються вони на 97%. Вміст білка в м’ясі становить 15-20%. Основні і найцінніші види – це альбумін, міоглобін і L-іхтулін.
Багато метіоніну, лізину і триптофану – незамінних амінокислот, що поліпшують засвоєння їжі.
У порівнянні з м’ясом тварин, в рибі дуже мало пуринових сполук. Це забезпечує відсутність різкого неприємного запаху і особливість смаку.
Жири
Більшою мірою харчова цінність риби та її користь забезпечуються значною кількістю поліненасичених жирних кислот. Вони мають низьку температуру плавлення, тому добре засвоюються організмом. Доведено, що Омега-3 необхідні для здоров’я.
Їх недолік може викликати розвиток виразки, ішемічної хвороби серця, артриту, дерматологічних захворювань. І саме риба є основним джерелом цих жирів. Але не всі її різновиди однаково цінні.
За змістом жиру риба підрозділяється на кілька груп:
- Худа – зовсім нежирна. Містить до 3% жирних кислот. Це прісноводні окуні, щукоподібні, сімейство тріскових і більшість річкових видів.
- Риба середньої жирності, яка містить до 8% жирів. До цієї групи належать морський окунь, кілька, короп, зубатка.
- Жирна риба з вмістом жиру від 8 до 20% (в основному морська). Це скумбрія, сайра, сиг, всі представники осетрових.
- Особливо жирною рибою вважаються лососеві, оселедцеві, а також вугор і мінога. У них міститься 34% жиру.
Найбільше жирів в печінці тріски – близько 70%.
Вітаміни та мінеральні речовини
Якщо розглянути хімічний склад риби, то виявиться, що вона є постачальником в організм людини цінних елементів. А саме мінеральних речовин і вітамінів. Дуже важливо те, що вони легко засвоюються.
Їх кількість залежить від виду і місця проживання риби. Найбільш цінними вважаються морські представники.
В їх м’ясі дуже багато йоду, а також присутній фосфор, магній, кальцій, марганець, цинк, фтор, мідь і інші мінерали.
Особливістю риби є те, що в ній містяться жиророзчинні вітаміни А, Е, К і Д, які складно отримати з інших продуктів. Причому вони легко засвоюються. Найбільше їх міститься в печінці, а також в жирних сортах риби. М’ясо інших різновидів містить в основному вітаміни групи В.
Калорійність
Енергетична цінність риби не так велика, як, наприклад, у м’яса тварин. Пов’язано це з її високою засвоюваністю і особливим складом. Тому риба вважається дієтичним продуктом. Її калорійність залежить від виду. А ще від способу приготування.
Якщо, наприклад, у таких видів, як хек, судак або пангасіус, в свіжому вигляді калорійність не перевищує 90 ккал, то після смаження вона зростає до 110-114 ккал. Висока енергетична цінність також у копченої, в’яленої і солоної риби. Тому для дієтичного харчування краще вживати її в відвареному вигляді.
Калорійність вареної риби приблизно в два рази менше, ніж у приготовленої іншим способом.
Особливості річкової риби
М’ясо прісноводних мешканців використовується в їжу здавна. Воно вважається дуже цінним в харчовому відношенні. Це м’ясо ніжніше і трохи солодкувате на смак. Але недоліком більшості видів річкових риб є наявність значної кількості дрібних кісток.
Найбільш цінними вважаються такі види: сом, короп, окунь, щука, судак, лин, форель та інші. Їх смажать, відварюють, солять або коптять. Річкова риба вважається дуже корисною для здоров’я через велику кількість необхідних поживних речовин.
Морська риба: харчова цінність
У цих представників водної стихії міститься більше екстрактивних речовин, тому смак і запах у них більш виражені. Крім того, в такій рибі знаходиться багато незамінних амінокислот. Наприклад, таурин в морському окуні, трісці або тунці допомагає регулювати артеріальний тиск і рівень цукру.
Але особливо цінна морська риба завдяки наявності поліненасичених жирних кислот Омега-3. Вони сприяють зміцненню стінок судин, поліпшенню зору, запобіганню серцево-судинних захворювань.
Жирна риба містить вітаміни А, Е і Д, які не синтезуються організмом. Крім того, в ній більше мінеральних речовин, ніж у прісноводній. Особливо вона багата йодом і міддю.
Тому морська риба вважається ціннішою в харчовому відношенні.
Корисні властивості риби для людини
Риба вважається одним з найцінніших продуктів харчування. Її рекомендується їсти щотижня, не рідше двох разів. Найкраще готувати на пару або відварювати. Однак останнім часом з’явилося багато інформації про шкоду риби. Зафіксовані навіть смертельні випадки після її вживання. Так чого більше в водній живності: користі для здоров’я або небезпеки для життя?
Користь
У складі риби досить багато корисних речовин. Є тут і вітаміни А, Е, і мінерали. Зокрема, фосфор, кальцій, йод, залізо. Залежно від сорту одних елементів більше, інших – менше.
У рибному м’ясі міститься легко засвоюваний білок, амінокислоти, Омега. Проаналізувавши склад, можна сказати про користь риби:
- У рибному м’ясі міститься високоякісний білок. Він добре засвоюється і насичує організм необхідними амінокислотами.
- При регулярному вживанні риби нормалізується згортання крові, знижується рівень шкідливого холестерину. Продукт знижує ризик вапнування судин, закупорки капілярів.
- В ході досліджень було виявлено, що рибні страви нормалізують діяльність щитовидної залози, сприятливо впливають на загальний гормональний фон.
- Риба славиться високим вмістом фосфору, необхідного для м’язів, тканин і кісток. Судинні стінки залишаються міцними і еластичними довгий час.
- Деякі сорти дуже корисні для головного мозку. Сьомга, лосось активізують розумові здібності, підвищують працездатність.
- Є види риби, які попереджають короткозорість, знімають втому очей. Наприклад, минтай.
- Регулярне вживання м’яса морських мешканців сприяє зміцненню нервової системи, нормалізації сну.
- Хто віддає перевагу рибі, той не страждає ожирінням. Вона нормалізує жировий обмін. Багато її види містять мінімальну кількість калорій.
- У кого часто на столі з’являється рибка, той може похвалитися міцними нігтями, шикарним волоссям і пружною шкірою.
Таким чином, користь риби багатогранна. Велике її значення і для здоров’я серцево-судинної системи, і для міцності кісток, гостроти зору, і для імунітету, і для головного мозку, і для краси. У складі продукту є Омега-3 і Омега-6 кислоти, необхідні для повноцінного функціонування організму. Сприятливий вплив рибного м’яса відчувають практично всі системи нашого тіла.
Шкода
На жаль, не все так райдужно. Корисна тільки та риба, яка виросла в природних водоймах, незабруднених промисловими відходами. Причому її зростання не стимулювалося всюдисущими руками людини.
Риба може бути шкідливою і навіть небезпечною для життя, тому що вона вбирає всі отрути, що містяться у воді!
- У м’ясі того ж тунця або лосося нерідко виявлялися солі важких металів. Зокрема, свинцю, кадмію, миш’яку і навіть стронцію. Ці речовини небезпечні для здоров’я людини.
- Чим доросліша риба, тим більше в ній міститься отруйних елементів. А на упаковках в магазині зазначається вік морепродукту.
- Рідкісні рибні ферми можуть похвалитися якістю своїх продуктів. Для нарощування маси використовуються біохімічні добавки. Часто в продаж йдуть і хворі особини.
Чим може обернутися вживання в їжу хворих риб?
- Солі важких металів шкодять ниркам, наднирникам і яєчникам.
- Сильно заражені особини можуть спровокувати онкологію і безпліддя у чоловіків.
- Старі риби нерідко псують склад крові, порушують метаболізм і гормональний фон.
- Подразнення шлунка, дисбактеріоз і діарея – самі «легкі» наслідки зіпсованої рибної страви.
Найгірше те, що розпізнати хвору рибку в замороженому продукті практично неможливо. Але можна спробувати.
- Завжди дивіться на терміни придатності.
- Звертайте увагу на черевце: воно повинно бути світлим. Жовтизна вказує на «старовину».
- Краще купуйте чищену рибку. Найбільше шкідливих речовин накопичується в кишках. А в процесі зберігання отрути переходять в м’ясо.
Калорійність
Різні сорти риби мають різну калорійність. Розглянемо найпопулярніші.
Вид риби | Ккал в ста грамах продукту |
Білуга | 131 |
Горбуша | 147 |
Камбала | 88 |
Карась | 87 |
Короп | 96 |
Щука | 82 |
Хек | 86 |
Корюшка | 91 |
Крижана риба | 75 |
Лящ | 105 |
Мінога | 166 |
Минтай | 72 |
Путасу | 82 |
Мойва | 157 |
Навага | 73 |
Нототенія | 156 |
Тунець | 97 |
Тріска | 75 |
Окунь морський | 103 |
Окунь річковий | 82 |
Омар | 98 |
Осетер | 164 |
Судак | 84 |
Стерлядь | 88 |
Ставрида | 114 |
Скумбрія | 191 |
Сайра | 205 |
Оселедець | 248 |
Палтус | 103 |
Сьомга | 219 |
Шабля | 110 |
Протипоказання
Всім людям протипоказано їсти хвору і стару рибу. Бажано відмовитися від рибних страв під час вагітності. Отруєні особини можуть викликати фізичні відхилення і розумові порушення у майбутньої дитини. Щоб потішити себе безпечною рибкою, відправляйте чоловіка на риболовлю в екологічно чисті райони.
Діток повністю позбавляти рибки не можна. Вона необхідна для зміцнення імунітету, міцності кісток і розумового розвитку. Перший рибний прикорм – з 8-9 місяців. Підійдуть нежирні сорти з ніжною білою м’якоттю.
Найкраще молоді, які не встигли вирости до значних розмірів. Природно, тільки свіжі. Можна зупинити свій вибір на крижаній рибі, молодій трісці, нототенії, хеку, морському окуні, путасу.
Вводити рибу в раціон дітей необхідно по чуть-чуть: може з’явитися алергія.
На окрему увагу заслуговують ненасичені жирні кислоти (це ті самі омега-3, про які багато хто чув), вони допомагають регулювати рівень цукру в крові, виступають в якості потужного антиоксиданту. Їх абсорбційні властивості позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт і імунну систему. Кислоти також уповільнюють процес старіння клітин, допомагаючи їм регенеруватися.
«Риба багата фосфором, тому її треба регулярно вживати», – напевно, кожен чув таку фразу ще в школі. І це цілком справедливе твердження. Фосфор – це те, чого в рибі багато.
У вигляді фосфорної кислоти цей мікроелемент бере участь в утворенні ферментів, які, в свою чергу, прискорюють обмін речовин. А ось фосфорна сіль, фтор, калій, натрій і цинк, які також є в рибі, допомагають у побудові скелета.
Завдяки цьому кістки стають міцнішими і більш еластичними.
Горбуша неодмінно має бути присутня в раціоні людей, у яких є проблеми з щитовидною залозою, адже в рибі достатня кількість йоду. Вітамін РР благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і на нервову систему, нормалізує роботу серця і кровоносних судин.
ікра
Ікра горбуші – це неймовірно поживний продукт, в складі якого є легкозасвоювані білки. Ікра корисна людям з атеросклерозом і низьким гемоглобіном. Як і сама риба, ікра позитивно впливає на зір людини, покращує кровообіг і знижує ризик утворення тромбів.
молочко
Молочко – це ще одна корисна складова риби, яку далеко не всі вживають в їжу. Але ж цей продукт, завдяки своєму хімічному складу, не менш корисний, ніж м’ясо або ікра горбуші.
Корисних кислот у цьому продукті набагато більше, тому людям з проблемами серця варто вживати молочко регулярно. Протаміни – білки, що входять до складу молочка, служать джерелом для утворення амінокислот, серед яких є гліцин.
Він стимулює роботу головного мозку, тому людям з неврологічними проблемами також слід включити цей продукт у свій раціон.
Для чоловічого і жіночого здоров’я
Червона риба корисна як для жінок, так і для чоловіків. Наприклад, якщо жінка буде вживати продукт мінімум 2 рази на тиждень, її гормональний фон стабілізується і покращиться.
Жирні кислоти омега-3 полегшують симптоми клімаксу, а в період ПМС допомагають боротися з депресією. Додавати горбушу в меню рекомендується при болісних менструаціях. Крім цього, жирні кислоти добре впливають на колір шкіри і структуру волосся.
Горбуша повинна бути в раціоні хоча б 1-2 рази на тиждень, це забезпечить не тільки хороше самопочуття, а й привабливий зовнішній вигляд.
Для чоловіків риба корисна тим, що покращує працездатність, збільшує потенцію і активність сперматозоїдів.
Під час приготування риба втрачає деякі вітаміни і мінерали, але вони все одно присутні в достатній кількості, а омега-3 і зовсім зберігається повністю.
Щоб максимально зберегти корисні властивості горбуші, вживайте її в солоному (малосольному) вигляді. А ось копчена рибка може завдати шкоди. Незважаючи на те, що практично всі нутрієнти в ній зберігаються, її слід вживати з обережністю людям, у яких є проблеми зі шлунком.
Горбуша і спортивне харчування
Горбуша займає не останнє місце в спортивному харчуванні. За кількістю білка серед риб вона поступається місцем лише форелі.
Горбуша вважається одним з головних продуктів для нарощування м’язової маси. Є кілька аргументів на користь цієї червоної рибки:
- Це пісне джерело високоякісного білка. Завдяки вживанню риби можна збільшити споживання протеїну і знизити калорійність їжі.
- У горбуші міститься корисний для організму жир, який прискорює обмін речовин.
- Риба багата мінералами, які інтенсивно витрачаються в періоди інтенсивних тренувань – горбуша допоможе їх швидко відновити.
- Горбуша швидко і легко засвоюється.
Крім того, в горбуші присутні вітаміни, які сприяють швидкому зростанню м’язової маси.
Для тих, хто займається фітнесом і намагається скинути зайву вагу, риба також стане помічником, адже її жирні кислоти добре перетравлюються і не накопичуються в організмі.
Горбуша і дієта
Під час дієти горбуша стане чудовою альтернативою м’ясним стравам. Вона живильна і ситна, містить багато корисного білка, але при цьому її калорійність невелика.
Якщо ви перебуваєте на дієті і хочете включити в своє харчування горбушу, у вас напевно виникне питання, як її приготувати. Рибу можна готувати різними способами, але не всі вони підходять до дієтичного харчування. Давайте розберемося більш докладно:
- Відварна горбуша і приготована на пару менш калорійна, і її можна їсти, перебуваючи навіть на найстрогішій дієті.
- Запечена в духовці горбуша має низьку калорійність, всього 128 ккал на 100 г. А якщо готувати рибу у фользі, то всі корисні речовини збережуться в повній мірі.
- Консервована горбуша буде корисна тільки в тому випадку, якщо вона приготована у власному соку, без додавання олії, томату і інших добавок.
А ось від копченої, смаженої і солоної горбуші доведеться відмовитися, адже приготовані такими способами продукти не принесуть користі, а призведуть до набряків, накопичення канцерогенів і солі в організмі.
Люди, які прагнуть скинути зайву вагу, задаються питанням, коли є горбушу, щоб вона принесла користь. Є кілька порад, які слід враховувати під час дієти:
- Так як риба перетравлюється добре, але повільно, її не рекомендують вживати на ніч. Ідеально вживати продукт за 3-4 години до сну. Кращий час для вживання риби – обід.
- Дієтологи не рекомендують їсти горбушу частіше двох разів на тиждень. Як правило, цього вистачає, щоб наситити організм мікроелементами і вітамінами.
- Якщо ви включаєте горбушу в меню, то треба правильно підбирати до неї гарнір. Наприклад, картопля, гриби і баклажани явно будуть зайвими: вони перевантажують блюдо. Краще вибирати до горбуші гарнір з варених овочів, таких як морква, цвітна капуста, брокколі. Також підійдуть свіжі овочі: солодкий перець, помідор, огірок. З каш віддавайте перевагу бурому рису.
При схудненні і правильному вживанні горбуша не тільки принесе користь організму, але й поліпшить самопочуття.
Шкода для організму
Як і у будь-якого продукту, у горбуші є і шкідливі якості. Надмірне вживання може призвести до активного вироблення гормонів і порушення роботи щитовидної залози.
Також є ризик індивідуальної непереносимості. Часто зустрічаються люди, у яких є алергія не просто на морепродукти, а саме на червону рибу. Тому, пробуючи горбушу в перший раз, беріть невеликий шматочок і дочекайтеся реакції організму (вона проявляється через 10-15 хвилин).
Горбуша благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, але людям, які мають проблеми з травленням, краще утриматися від вживання солоної і копченої риби.
Також не варто включати в меню смажену рибу, адже вона може погано відбитися на роботі печінки. У смаженому продукті багато холестерину, який накопичується в печінці і призводить до закупорки судин.
А ось людям з проблемами серця слід прибрати зі свого раціону копчену горбушу.
Порада! Контролюйте спеції під час готування, адже надмірно солона або перчена риба може призвести до виразки або гастриту.
Слід уважно вживати продукт людям, у яких є надлишок або непереносимість фосфору або йоду.
підсумки
Горбуша – цінний і корисний продукт, який насичує організм людини поживними речовинами. Однак ця риба вимагає уважного до себе ставлення, адже її надмірне споживання може призводити до тяжких наслідків.
Горбуша – джерело якісного білка, який так необхідний для м’язової маси. А що містяться в рибі жирні кислоти сприяють зниженню ваги. При правильному вживанні продукт допоможе налагодити багато процесів в організмі людини, в тому числі роботу головного мозку і нервової системи.