Помело (памела) фрукт: користь і шкода, фото, калорійність

Люди, вперше зіткнувшись з цим новим для них фруктом, часто перед покупкою прагнуть дізнатися у продавця, що це таке і з чим його їдять.
Стоячи поруч, можна почути безліч запитань від покупців: як їсти памелу, яка калорійність, яку має користь і шкоду, де і як росте памела, чи можна її використовувати для схуднення? У відповідь можна почути таке, що вуха в’януть.
Один торговець, на вигляд хлопець з Кавказу, говорив, що це новий сорт мандарина, інший, таджик або узбек, запевняв, що це особливий сорт дині, який росте далеко в пустелі.
А одна жінка з натовпу взагалі сказала, що це генетично модифікований грейпфрут, і його в жодному разі не можна їсти, адже від нього може розвинутися рак.
Послухавши всі ці небилиці, ми вирішили написати цей невеликий огляд, щоб надати достовірну інформацію про харчові та лікувальні властивості цього нового для нас плода, а також деякі застереження при його вживанні.
Сподіваємося, що ця інформація буде корисною як покупцям, так і непрофесійним продавцям, щоб не вводити нас в оману.
Де і як росте помело?
Родина помело — це південь Китаю та екваторіальні острови Тихого океану. Зокрема, він досить поширений на Островах Кука. У 15 столітті помело потрапило в Європу, поширилось на Барбадосі, на островах Карибського моря. Зараз спокійно росте на Тайвані, на півдні Японії, у В’єтнамі, в Індонезії, на Таїті, в Каліфорнії та навіть в Ізраїлі.
Оскільки в Європу цей фрукт привіз англійський мореплавець, в деяких місцях за ним закріпилася назва по його імені — шеддог.
На батьківщині в Китаї цей фрукт користується особливою популярністю. Китайці вважають його своєрідним символом достатку і дарують на Новий рік, щоб в будинок прийшли достаток і удача.
Можливо, саме з цього приводу китайці так довго оберігали ці плоди в секреті від чужинців.
Дерева помело досить високі, іноді досягають у висоту 8-10 метрів. На гілках виростають великі глянцеві листя та багато внутрішніх колючок, деякі сорти без колючок.
Цвіте памела великими білими квітами, плоди виростають або поодинці, або по 6-8 штук в безпосередній близькості один від одного. Плоди великі, розміром від двох до трьох кілограм, іноді зустрічаються і до 10 кг.
Шкірка щільна жовто-зеленого кольору. Під шкіркою великі часточки і насіння. Аромат цілком приємний, як у всіх цитрусових.
Памела хоч і зовні нагадує грейпфрут або апельсин, але набагато більша за розміром, а за смаком також зовсім не те — менш солодка з невеликою приємною гіркуватістю. Шкірка досить товста, щільна, відділяється легко. Усередині фрукт ділиться на великі часточки, які легко розпадаються на своєрідні м’ясисті соковиті нитки.
Яка калорійність помело?
Помело є низькокалорійним продуктом. У 100 грамах м’якоті міститься не більше 35-40 ккал. Але її поживні властивості такі, що з’ївши триста або чотириста грамів м’якоті памели, людина відчуває насичення. Це її властивість дуже цінна при дієті для схуднення: поїв — начебто і ситий, не хочеться їсти, і в той же час отримав мінімум калорій.
Але, тим не менше, в ній міститься досить багато різних мікроелементів: кальцій, калій, залізо, натрій, фосфор. Клітковини всього 0,5%-0,7%, білків 0,4%-0,8%, жирів 0,1%-0,3%. Присутні вітаміни А, С, В1, В2, В5, В9. За рекомендаціями дієтологів, памелу добре використовувати як для проведення розвантажувальних днів, так і для моно-дієти.
Помело фрукт – користь і шкода
Цей фрукт дуже соковитий, чудово втамовує спрагу і відчуття голоду. Він вельми багатий ефірними маслами, антиоксидантами та аскорбіновою кислотою. На батьківщині помело широко використовують для лікування простудних захворювань.
Сік памели багатий на флавоноїди, які послаблюють дію вільних радикалів, що викликають старіння клітин, а також має антисептичні властивості і здатність зміцнювати імунну систему. Екстракт насіння успішно застосовують при лікуванні інфекційних захворювань шкіри та слизової оболонки, при лікуванні екземи, грибкових інфекцій, псоріазу.
М’якоть плоду сприятливо впливає на травну систему, вона поглинає токсини, покращує розщеплення білка і жирів, очищає печінку, підшлункову залозу та кишечник.
По суті, помело є природним антибіотиком. Її використовують для профілактики організму при низькому гемоглобіні, при атеросклерозі, при підвищеному вмісті цукру в крові та при гіпертонії. Помело сприяє поліпшенню зору в темряві. Використання памели в харчуванні підвищує рівень гемоглобіну.
Місцеві цілителі використовують памелу для попередження розвитку ракових пухлин. Для цього використовують шкірку, в якій міститься велика кількість біофлавоноїдів, здатних припиняти розвиток ракових клітин. Особливо це ефективно для лікування раку молочної залози у жінок.
Як це виглядає з наукової точки зору, поки що невідомо, але позитивних прикладів дуже багато.
Протипоказання
Поряд з тим, що памела має багато корисних властивостей, потрібно пам’ятати, що, як і у будь-якого продукту, у неї є свої протипоказання до застосування, тому використовувати помело в харчуванні потрібно з обережністю у випадках, коли ви приймаєте медикаментозне лікування.
Це проявляється в тому, що фрукт може послаблювати процес всмоктування деяких лікарських препаратів, які застосовують: для зниження кров’яного тиску, для усунення алергії, при підвищеному рівні холестерину. В результаті ефективність цих препаратів знижується.
На деякі лікарські препарати памела може навпаки підсилювати дію. Тому під час лікування такими препаратами краще відмовитися від вживання помело або проконсультуватися зі своїм лікарем.
Майте на увазі, що дія соку памели в організмі зберігається протягом трьох діб.
Як вибрати памелу?
При покупці необхідно звертати увагу на її зрілість. Форма плодів може бути різною: грушоподібною, плескатою або округлою. Колір зрілого плода може варіюватись від світло-зеленого до золотистого. Чим сильніший аромат, тим вона спіліша і, звісно, більш приємна на смак та корисна.
Зовні на плоді не повинно бути механічних пошкоджень: вм’ятин, порізів, тріщин. Шкірка має бути щільною та гладкою, при натисканні на неї вона повинна бути пружною. Вибирайте плоди з гладкою шкіркою, тверді та важкі, в них буде більше соку. М’якоть плодів теж може мати різний колір: зеленуватий, жовтий, рожевий і майже червоний.
Смак у стиглих плодів кисло-солодкий без гіркоти. Купуйте тільки стиглі плоди.
Як їдять помело?
Помело можна вживати в їжу в найрізноманітніших видах: як основне блюдо, закуску, десерт або просто у вигляді соку.
Найчастіше в тропічних країнах помело їдять у свіжому вигляді з приправою з перцю чилі, цукру, солі і гіркого перцю. Але це, звичайно, на любителя з чутливим шлунком.
А для нас найкращий варіант: просто очищене на часточки, як апельсин, у вигляді добавки до салатів, у соуси для рибних і м’ясних страв.
Помело для схуднення
Помело дуже ефективно покращує травлення, створюючи щадну лужну реакцію при перетравленні їжі. Спеціальний фермент, що міститься в помело, поглинає жири і знижує вміст цукру та крохмалю в організмі. В результаті, при регулярному вживанні, люди з надмірною вагою можуть скинути зайву вагу.
Сік можна вживати вранці для підняття апетиту і тонусу. У кулінарії помело надає особливий смак начинці, м’якоть цього фрукта відмінно поєднується з м’ясними та рибними начинками, з фруктами й овочами, а також із сирами та спеціями. Її сміливо можна додавати у фруктові та овочеві салати, у варення, морозиво і навіть у торти.
Її, безумовно, можна вважати дієтичним і лікувальним продуктом.
Помело в косметології
Сік, м’якоть і шкірка часто використовуються в косметології. На їх основі готують мазі, креми, лосьйони. Ці косметичні засоби можна зустріти в продажу, хоч і не дуже поширені. Найчастіше помело використовують для приготування масок для обличчя.
Ось приклад зволожуючої маски: візьміть невеликий шматочок м’якоті, дрібно наріжте його і змішайте з медом та лимонним соком. Відразу після приготування нанесіть на обличчя на 10-15 хвилин, потім змийте маску теплою водою. Після цього нанесіть зволожуючий крем. Таку маску краще робити на ніч.
Після кількох сеансів шкіра стане ідеальною і бархатистою.
Взимку корисно періодично протирати шкіру обличчя свіжим соком помело, щоб запобігти зимовій сухості. До весни ваша шкіра помітно посвіжішає і навіть помолодшає. Майте на увазі, що жирну шкіру потрібно протирати свіжим нерозведеним соком помело, а для сухої шкіри використовувати сік, розведений навпіл водою.
Для жирної шкіри дуже корисна маска з помело і кефіром. Очистіть часточку, додайте чайну ложку нежирного кефіру і перемішайте до однорідної консистенції. Протріть шкіру соком, і як тільки вона висохне, нанесіть маску на 10-15 хвилин. Змивати потрібно теплою водою без мила. За 10 сеансів ви надовго позбудетеся від жирного блиску шкіри.
Внутрішньою поверхнею шкірки помело корисно протирати шкіру тіла в місцях прояву висипу. Нанесення соку помело, розведеного навпіл з водою, перед прийняттям сонячних ванн надасть вашій шкірі красивий шоколадний відтінок.
Не забувайте про правила зберігання цього екзотичного фрукта. При кімнатній температурі плоди можна зберігати неочищеними до одного місяця. Очищений фрукт потрібно зберігати тільки в холодильнику і не більше трьох днів. В інших умовах він може висохнути і втратити свої корисні та смакові якості.
Як їдять помело і чим він корисний для здоров’я
Сьогодні хочу поділитися інформацією про один цікавий продукт. Я розповім, як їдять помело, що в ньому корисного і як знайти в магазині найсмачніший екземпляр.
Помело – корисний фрукт з тонким ароматом і соковитою м’якоттю. В Україні він з’явився років десять тому, але я відкрила його для себе недавно.
Красеня можна знайти на прилавках поруч з іншими цитрусовими. Багато хто не звертає на нього уваги, віддаючи перевагу більш звичним варіантам. І даремно!
Нас помело (наголос – на другу голосну) привозять з інших країн. Він не такий популярний, як його родичі, але знайшов свою нішу. Плід схожий на грейпфрут, тільки більший і солодший. Його їдять так само, як і всі цитрусові.
У деяких ресторанах з нього готують смачний десерт. До очищених скибочок додають морозиво, цукати та шоколадний топінг.
Я довго ставилася до нього з підозрою, думаючи: «А навіщо він потрібен, якщо є апельсини?» Спробувавши, зрозуміла різницю.
Плоди привертають увагу своїм розміром і незвичайною назвою. Це не тільки цікава екзотика, але й цінна добавка до раціону.
Помело – що це за фрукт?
Рослина родом з південно-східних регіонів Азії. У Китаї про нього знали задовго до нашої ери. Жителі Піднебесної дарують плоди на Новий рік як символ багатства і благополуччя.
У В’єтнамі та Таїланді їх не тільки їдять. Помело використовують у релігійних обрядах як підношення духам.
Це натуральна, не гібридна культура. Існує думка, що саме з неї шляхом схрещування вийшли мандарини, міннеола та грейпфрути.
Помело – найбільший з усіх цитрусових. Маса досягає півтора кілограма. Іноді вона доходить до 10 кг. Страшно уявити габарити такої «ягідки». Напевно, вона як кавун.
Діаметр тих, що продаються у нас, скромніший – «якихось» 20-30 см. М’якоть буває трьох кольорів: біла, червона і рожева. У ній майже відсутня гіркота. Це для мене великий плюс.
Насіння дрібне, зосереджені всередині.
Фрукт ще називають Джабонг (на Гаваях) або Помпельмус. Іноді зустрічається назва шедок. Це пов’язано з ім’ям англійського мореплавця, який у 18 столітті привіз до Європи насіння.
Стиглі плоди відрізняє світло-зелений або жовтий колір. М’якоть покрита шкіркою і значним шаром альбедо, який досягає 2-3 см.
Коли я вперше чистила, то здивувалася диспропорції. Їстівна маса займає відносно невелику частину обсягу.
Помело фрукт – калорійність на 100 грам, склад і харчова цінність
За даними USDA National Nutrient Database for Standard Reference в 100 грамах їстівної м’якоті помпельмуса міститься (г):
білків | 0,76 |
жирів | 0,04 |
вуглеводів | 8,62 |
харчових волокон | 1 |
Калорійність становить 38 ккал. У плодах багато аскорбінової кислоти. За її змістом вони випереджають лимони, грейпфрути та апельсини. Кілька скибочок забезпечать половину добової потреби в цьому цінному вітаміні.
Дані про мінералах представлені в таблиці.
Найменування | Кількість в 100 г, мг | % Добової норми |
калій | 216 | 8,6 |
кальцій | 4 | 0,4 |
магній | 6 | 1,5 |
сірка | 7,6 | 0,8 |
фосфор | 17 | 2,1 |
залізо | 0,11 | 0,6 |
марганець | 0,017 | 0,9 |
мідь | 4,8 | 4,8 |
цинк | 0,08 | 0,7 |
Як бачимо, помело багатий калієм. Елемент регулює водний баланс, підтримує в нормі артеріальний тиск. До складу входять ферменти, ефірні масла та органічні кислоти.
За матеріалами, опублікованими в журналі The Lancet, потреба середньої людини в клітковині становить 25-29 грамів щодня. Один плід забезпечує майже п’яту частину цієї норми.
У помпельмусі присутнє інсуліноподібне з’єднання – лікопін. Шкірка містить рослинний флавоноїд нарингин. Саме через нього вона має гіркий смак.
Помело: користь і шкода для здоров’я
Смачний гігант представляє велику цінність для імунної та інших систем організму. Він може похвалитися такими цінними властивостями:
- Бореться з вільними радикалами.
- Загоює рани.
- Стимулює засвоєння заліза.
- Захищає від гіпертонії.
- Знижує вагу.
- Допомагає травленню.
Високий вміст вітаміну C сприяє зміцненню імунітету, підвищує настрій і покращує самопочуття. Лікарі рекомендують включати помело в лікувальні дієти.
Його їдять при схудненні, для відновлення сил, зниження температури. Він прискорює обмін речовин, спалює жирові відкладення та дарує енергію.
Дослідження на щурах, проведене вченими Університету Джахангірнагар (Бангладеш), показало, що екстракт помело знижує рівень «поганого» холестерину на 41%.
Важливо! Приймаючим статини помело протипоказаний. На це звертають увагу китайські медики з Хуажонгського сільськогосподарського університету. Справа в тому, що він містить фуранокумаріни. Ці сполуки впливають на метаболізм статинів.
Помело фрукт: корисні властивості та протипоказання до застосування
Продукт містить цінні ферменти, регулює рівень цукру. Цедра багата флавоноїдами, кумаринами та лімоноїдами. Ці речовини мають унікальні властивості.
За даними деяких досліджень, вони блокують поділ злоякісних клітин, підтримують роботу нервової системи, захищають судини і серцевий м’яз.
Регулярне включення в раціон запобігає інсультам, серцевим нападам, атеросклерозу. Високий відсоток клітковини позбавляє від закрепів, підтримує роботу кишечника.
Дослідження показують, що екстракт цедри активізує метаболізм, підтримує нормальну роботу ендокринної системи.
Помело: користь і шкода для здоров’я жінок
Очищений фрукт середніх розмірів містить 230 калорій. Це зовсім небагато, якщо врахувати розміри. У ньому присутні клітковина та амінокислоти. Вони підтримують відчуття ситості. Регулярне вживання допоможе зберегти стрункість, позбавить від зайвих кілограмів.
В помело міститься рідкісний фермент. Він сприяє розщепленню жирів і більш повному засвоєнню поживних речовин. Фрукт використовують в дієтах як «жиросжигатель».
Високий вміст антиоксидантів захищає від негативної дії вільних радикалів, допомагає зберегти молодість на довгі роки. Він розгладжує дрібні зморшки, збільшує пружність шкіри, вирівнює рельєф.
Біофлавоноїди і вітамін P допомагають привести в норму гормони. Ефірні масла сповільнюють розмноження бактерій, мають протигрибкові властивості.
На ранніх термінах вагітності фрукт знімає прояв токсикозу, а на пізніх – уберігає від набряків.
Продукт покращує обмін речовин, виводить токсини і зайву рідину. Це позитивно позначається на кольорі обличчя. Помело зменшує ризик утворення тромбів, допомагає знизити рівень цукру в крові.
Для краси
Помело – ідеальне сировина для домашньої косметології. Омолоджуючу дію проявляється навіть при зовнішньому застосуванні. З м’якоті роблять маски. Вони зволожують, живлять епідерміс, знижують вироблення шкірного сала.
Ось рецепт, який мені особливо сподобався:
- Розім’яти виделкою часточку помело.
- Додати 5 г меду і 0,5 ложки гірчичного масла.
- Нанести на обличчя на 15 хвилин.
- Змити теплою водою.
Ефект видно після першого разу: зникає лущення, заспокоюються прищики, вирівнюється рельєф.
Якщо шкіра жирна, її можна протирати чистим соком. Суху – тільки розведеним навпіл з водою. При регулярних процедурах через місяць чекайте істотних поліпшень. Шкіра посвіжішає без пілінгів та інших «екзекуцій».
Для чоловіків
Не дарма в східних країнах помело – символ здоров’я і сили. Він принесе величезну користь чоловікам в будь-якому віці. Продукт зміцнює стінки судин, активізує кровообіг. Це прекрасна профілактика захворювань, викликаних малорухливим способом життя.
Фрукт подарує заряд бадьорості після інтенсивних тренувань або фізичних навантажень. Кальцій зміцнює зуби і кістки, а фосфор необхідний для роботи м’язової системи.
Коли потрібна обережність?
У деяких випадках помело може нашкодити. Його не рекомендують їсти при виразці, гастриті або підвищеній кислотності.
Як всі цитрусові, гігантський плід – сильний алерген. Годуючим мамам краще від нього утриматися, а іншим треба проявляти помірність.
При хронічних захворюваннях обговорюйте меню з лікарем, проявляйте обережність!
Як їдять помело?
Плоди – популярний інгредієнт багатьох тайських страв. Його їдять в сирому вигляді, роблять варення і цукати.
Свіжа м’якоть володіє кисло-солодким смаком і ніжним ароматом. Попередньо її очищають від плівок. Я поступаю наступним чином:
- Спочатку мою.
- Потім гострим ножем відрізаю верхівку.
- Відокремлюю шкурки руками.
- Все, що оточує соковиту часточку, теж видаляю, використовуючи тонкий ніж.
- Забираю насіння.
Якщо ви купили одну штучку на пробу, з’їжте її просто так. Якщо хочеться новизни, пропоную рецепт фруктового салату «Дхарма». На його створення мене надихнув серіал «Зниклі».
Складові:
- 3-4 очищених скибочки помело,
- 1 маленький банан,
- стигла груша або яблуко,
- несолодкі кукурудзяні пластівці – 30 г,
- фейхоа з цукром або «холодну» варення з малини,
- десертна ложка рікотти (якщо немає, замініть сиром).
Приготування:
- Плоди звільніть від неїстівних частин.
- Поріжте кубиками або брусочками.
- Додайте пластівці, сир.
- Перемішайте.
- Полийте фейхоа або малиною.
У Південно-Східній Азії, звідки рослина родом, широко поширені закуски з додаванням соковитих часточок. Пропоную в’єтнамський варіант. Його я недавно пробувала в одному кафе (пропорції приблизні, відтворювала по пам’яті).
Склад:
- 200 г креветок,
- половинка помело,
- 150 г копченої курячої грудки,
- 2 столових ложки нарізаних листя м’яти,
- сік половинки лайма,
- столова ложка теріяки,
- зубчик часнику,
- чверть чайної ложечки меду,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Зваріть, очистіть креветки.
- Поріжте курку.
- Вимити, обсушити і подрібніть м’яту.
- Вийміть з помело м’якоть, поділіть руками на невеликі шматочки.
- Змішайте сік лайма, соус, товчений часник, сіль, мед.
- Перед подачею змішайте інгредієнти в мисці.
- Полийте заправкою.
Якщо є бажання, додайте горіхи – кешью або пекан. Не прогадаєте!
Як вибрати помело стиглий в магазині?
Помпельмус – фото в магазинній упаковці
У нас продукт продають упакованим в сітку. Це данина традиції. В азіатських країнах так захищали урожай від тварин. Всередині знаходиться термозбіжна плівка. Вона запобігає поширенню цвілі. Мінус в тому, що з нею не вийде визначити ступінь зрілості по запаху.
У якісного помело ніжний аромат, а також деякі інші характерні ознаки:
- Шкірочка рівна, без плям, тріщин або інших пошкоджень.
- Місце прикріплення до гілки пружне.
- Забарвлення жовтий або світло-зелений, рівномірний. Яскраво-зелені плями на поверхні говорять про незрілість.
Колір м’якоті звичайно зазначений на ціннику. Рожева – найсолодша, але в ній більше насіння. Червона – гірчить, а біла не така соковита. Мені сподобалися плоди з рожевою м’якоттю. Вони найніжніші на смак, а кісточки нескладно отримати.
Зверніть увагу на запах. Якщо плід не пахне, то він ще не дійшов до кондиції. У стиглого помело вага відповідає розмірам. Круглі плоди тягнуть на 1 кг, грушоподібні – на півтора.
Висновок
Помело – цінний низькокалорійний продукт, багатий мінералами, антиоксидантами, вітамінами. Це здорове доповнення до щоденного меню.
Якщо ви знаєте, як їдять помело фрукт, то можете не тільки отримати задоволення, але і поліпшити зовнішність, самопочуття. Бажаю всім благополуччя, яке символізує цей гігантський цитрус!
Фрукт помело, корисні властивості для жінок і чоловіків
Сьогодні в магазинах і супермаркетах, серед різноманіття цитрусових, часто можна бачити незвично великий, серед своїх побратимів, плід. Люди з незвички намагаються уникати покупки такого заморського фрукта, як помело.
Цитрус виглядає і пахне дуже апетитно. Так відбувається тому, що не всі знають, як вибирати цей цитрус, почистити і застосовувати в кулінарних цілях. Дієтологи навпаки вважають помело дуже корисним і радять збагачувати своє щоденне меню цим продуктом.
При постійному вживанні помело фрукт порадує вас смаком і своїми лікувально-оздоровчими характеристиками.
Опис і види фрукта
Розберемося, що таке помело. Ця назва носить плід, який росте на вічнозеленому дереві. Інакше він називається «шедок» – ім’ям капітана з Англії, який завіз його в європейські держави. Дерево плодоносить один раз або двічі за 12 місяців.
Цитрус дозріває приблизно протягом півроку. Рослина, на якому важать великі плоди, виглядає дуже цікаво і дивує мандрівників з північних країн. Родина помело – Китай; про цей цитрусовий фрукт згадувалося ще в найдавніших літописах.
У світі за користь і вишуканий смак цитрус цінують у східних країнах, а також в Європі.
Чим дивує фрукт, так це своїм розміром, який набагато більший, ніж у інших цитрусових. Скільки важить помело? Маса деяких плодів може досягти 10 кілограм. Середній плід, який зазвичай доставляється на магазинні прилавки, досягає у вазі від одного до трьох кілограм. Якщо порівнювати з тим же грейпфрутом, то наш герой у виграші.
Цікавий факт! Деякі стверджують, що помело – гібрид. Насправді цитрус є окремим, ні з яким іншим фруктом не схрещеним, видом. Однак його схрещують з іншими цитрусами, щоб отримати гібрид свити.
Є різні сорти цього цитрусового фрукта, що розрізняються за відтінком м’якоті.
Види помело:
- Рожева. Плоди містять велику кількість насіння, за що не всі люблять цей сорт, незважаючи на його користь. Зате він найбільш соковитий і солодкий.
- Червона. М’якоть у цього фрукта кислувата і досить сильно гірчить. Вага плоду невелика, шкірка зеленого кольору.
- Біла. У більшості випадків плоди такого сорту мають найбільший розмір. М’якоть не надто соковита, але досить солодка.
Хімічний склад, калорійність харчова та енергетична цінність
Дієтологи, лікарі радять включати до меню помело. Вітаміни та мінерали в ньому містяться в досить великій концентрації, склад цитруса:
- Аскорбінова кислота. Сто грам з’їденої м’якоті помело задовольняє добову потребу людини в даному елементі.
- Вітаміни групи В.
- Мікроелементи.
- Бета-каротин.
Також продукт приносить користь тим, що в його складі є пектини, клітковина, харчові волокна, лімоноіди і ефірні масла. Основа помело – вода; її в 100 грамах цитруса міститься 89 грам.
На відміну від інших цитрусових, у складі помело присутній менший обсяг лимонної кислоти. З цієї причини дозволяється включати фрукт до меню людям, які страждають на гастрит і виразку шлунка.
Вживати помело при гастриті можна лише коли захворювання шлунка знаходиться в стадії ремісії.
Ще одна перевага, якою володіє цитрус помело – калорійність, яка у цього фрукта дуже низька. Хоча він має в своєму складі досить велику кількість вуглеводів, він вважається дієтичним.
Скільки ккал в помело з жовтою або зеленою шкіркою? У 100 грам м’якоті плоду міститься всього близько 30 Ккал. Калорійність шкірки приблизно 3-5 ккал.
Від виду, а також від того, наскільки фрукт зрілий, калорійність може не суттєво змінюватися в меншу або більшу сторону.
Помело БЖУ на 100 грам:
- білки 0,6 г;
- жири 0,2 г;
- вуглеводи 6,7 г;
З огляду на користь фрукта помело, відсутність шкоди і невисоку калорійність, можна сказати, що цей цитрус стане відмінною складовою раціону для схуднення. Фрукт запобігає відкладенню жиру, тому, якщо регулярно його вживати, можна позбутися від непотрібних кілограм і підтримувати вагу на оптимальному рівні.
Є помело рекомендується перед сніданком, обідом або вечерею в обсязі 2-3 часточки або як перекус між основними прийомами їжі.
Корисні властивості помело
Чим же корисний помело для організму? При наявності в ньому достатньої кількості вітамінів і мінеральних речовин, фрукт володіє багатьма корисними властивостями:
- Допомагає позбутися від запалення. На Сході помело застосовують у профілактичних цілях проти хвороб сечовидільної системи.
- Покращує роботу імунної системи, підвищує опірність організму проти вірусів і бактерій.
- Стимулює функціонування нирок.
- Зміцнює зубну емаль і покращує стан ясен. Помело відрізняється від інших цитрусових фруктів тим, що не викликає руйнування емалі зубів.
- Допомагає запобігти виникненню і позбутися від залізодефіцитної анемії. У складі продукту багато заліза, яке під впливом вітаміну С добре всмоктується організмом.
- Нормалізує підвищений тиск.
Чи корисно помело дітям? Цей фрукт є хорошою профілактикою проти рахіту у дітей.
Покращує роботу системи травлення, активно очищає кишечник. Завдяки цьому, з організму виводяться шлаки і шкідливі речовини.
Помело допомагає запобігти формуванню, розвитку і поширенню пухлин. Вживання фрукта рекомендовано тим людям, у яких у родині хтось страждав від онкологічних захворювань.
Смачний і корисний плід рекомендується вживати для профілактики атеросклерозу. Якщо регулярно вживати помело, то вже через невеликий проміжок часу можна домогтися того, що зменшиться рівень холестерину в організмі, а також покращиться стан стінок судин.
Помело має масу корисних властивостей і для літніх людей, як профілактика остеопорозу.
Помело сприяє поліпшенню пам’яті, функціонування серцево-судинної системи, підвищенню уваги і працездатності. Продукт містить антиоксиданти, які ведуть активну боротьбу зі старінням, поліпшуючи зовнішній вигляд і збільшуючи тривалість життя.
Вплив на організм
З огляду на те, що плід помело володіє величезною кількістю корисних властивостей, можна стверджувати, що він позитивно впливає на організм. Якщо до вживання цього фрукта відсутні протипоказання.
У всіх цитрусових, включаючи і помело, міститься величезна кількість вітаміну С, який необхідний для підвищення захисних сил організму. Тому слід вживати помело в сезон застуд. Ефірні масла теж допомагають поліпшити імунітет. Продукт надає сприятливу дію на кровоносну систему. Він покращує стан судинних стінок, роблячи їх більш еластичними, знижуючи ризик тромбоутворення.
Фрукт сприяє зниженню артеріального тиску, тому людям, які страждають від гіпертонії, бажано регулярно включати його до свого раціону.
Помело містить калій, який сприятливо впливає на серцево-судинну систему. Вітаміни групи В необхідні для роботи мозку і нервової системи.
Помело заряджає енергією на весь день, підвищує працездатність, допомагає боротися зі стресами, покращує настрій і підтримує організм у тонусі.
Цитрус володіє протизапальними властивостями. Лікарі радять вживати помело при кашлі. Фрукт налагоджує систему травлення, допомагає організму розщеплювати жири і краще засвоювати їжу. Клітковина, яка міститься в цитрусі, не перетравлюється організмом, проте вона необхідна для очищення кишечника.
Пектини надають обволікаючу дію, забезпечуючи надійний захист чутливих слизових органів шлунково-кишкового тракту від агресивного впливу аскорбінової кислоти. Помело покращує перистальтику кишечника, сприяє нормалізації процесів обміну.
Антиоксиданти, що входять до складу цього цитрусового фрукта, допомагають залишатися молодими і красивими.
Для жінок
Особливо багато користі помело приносить жінкам, оскільки цей фрукт нормалізує функціонування шлунково-кишкового тракту, а всі труднощі з травленням відображаються на зовнішньому вигляді шкіри. Користь помело полягає в тому, що якщо регулярно вживати його, поліпшується колір обличчя, підвищується тургор шкіри, зникають шкірні висипання.
Для вагітних і годуючих
Рекомендовано включення до меню помело майбутнім мамам. Фрукт добре сприймається організмом жінки і дитини, відбувається насичення організму фолієвою кислотою – елементом, який потрібен для нормального перебігу вагітності.
Але слід не забувати про те, що всі цитруси – алергени. Якщо майбутня мама буде вживати їх в необмеженому обсязі, то пізніше розвиток алергічної реакції може статися і у дитини. З тієї ж причини не варто зловживати помело і іншими цитрусовими фруктами під час грудного вигодовування. Рекомендується вживати фрукт в помірних кількостях.
Чим корисно для чоловіків
Яка користь і шкода помело для чоловічого здоров’я? Для чоловіків цей цитрус також корисний. Він природний афродизіак. Якщо регулярно його вживати, збільшиться сексуальна активність. Результати проведених вченими досліджень показують, що помело позитивно впливає на розвиток сперматозоїдів у чоловіків.
Вітамін C допомагає зміцнити судини, збільшити приплив крові до органів малого тазу, що робить позитивний вплив на сексуальну функцію. Помело вживається як засіб для поліпшення потенції.
Помело для дітей
Помело буде корисний і дітям. Однак необхідно дотримуватися помірності. Це цитрус відноситься до сильних алергенів. З цієї причини, якщо у дитини раніше спостерігалася алергічна реакція, наприклад, на мандарини, то вживання цього фрукта бажано обмежити. Не рекомендовано давати помело немовлятам до 12 місяців. Старшим дітям бажано обмежувати обсяг.
Помело в чому шкода для здоров’я
Вживаючи будь-який продукт, слід враховувати не тільки його позитивні якості, але й можливу шкоду. Шкода помело полягає в тому, що плід може надавати послаблюючу дію, тому не можна включати його в меню, якщо стілець нестійкий. Може виникнути сильне травне розлад.
Також не рекомендується вживати цей фрукт, якщо є такі протипоказання:
- схильність до харчової алергії;
- вживання ліків – елементи в м’якоті фрукта знижують ефективність препаратів;
- важкі патології нирок і печінки;
- високий рівень кислоти в шлунку;
- загострення виразки або коліту.
Якщо є ці стани, включати в меню цей фрукт вкрай небажано, інакше користь і шкода спрацюють проти організму, в результаті чого червоний, рожевий або білий помело тільки зашкодить здоров’ю.
Якщо протипоказання відсутні, дозволяється включати помело в раціон, але не зловживаючи фрукти.
Помело – продукт, смак якого цінують любителі цитрусів. Якщо регулярно вживати його, покращиться самопочуття. Крім того, цей цитрусовий – помічник у боротьбі із зайвою вагою.
Помело сушений: калорійність, користь і шкода
Помело сушений часто зустрічається на прилавках магазинів або супермаркетів у вигляді цукатів та сухофруктів. Такий продукт корисний для організму, він не калорійний, тому застосовується при дієтичному харчуванні.
Користь і шкода сушеного помело
Хімічний склад
Сухофрукти помело характеризуються високою концентрацією вуглеводів у складі. Відзначається наявність великої кількості вітаміну C (аскорбінової кислоти): близько 10 мг на 100 г фрукта.
У складі сушеного помело є багато вітамінів A, B і P (близько 30 мг кожного з вітамінів, на 100 г):
- Вітамін A сприяє збереженню зору.
- Вітаміни B і P позитивно впливають на стан кишечника і кісткової тканини.
Калорійність сушеного помело
Калорій в сушеному помело мало (близько 90 ккал), тому його дозволено вживати при правильному харчуванні або дієті. Незважаючи на низьку калорійність, сухофрукти помело дуже смачні. До того ж кожен шматочок цуката характеризується корисними властивостями для організму.
Співвідношення БЖУ:
- близько 0,5 г білків;
- 0,3 г жирів.
Вуглеводів найбільше, близько 65 г: високий рівень досягається за рахунок того, що шматочки свіжого помело доводиться обробляти гарячим цукровим сиропом і виварювати в такому стані кілька хвилин. Він насичується солодким сиропом. Якщо ви турбуєтеся про фігуру, краще не вживати такий продукт у великій кількості, але кілька шматочків на день не принесуть шкоди.
Корисні властивості
Опис вказує на те, що в’ялені часточки помело характеризуються великою користю для людського організму:
- Покращують стан кровоносної системи – це ідеальний варіант для тих, у кого в крові низький рівень лейкоцитів або тромбоцитів.
- Прискорюють процес кровообігу, у людини підвищується працездатність.
- Відзначаються корисні властивості для головного мозку, який після вживання в’яленої шкірки помело починає працювати набагато активніше.
- Позитивно позначається на стані нервової системи. Якщо ви страждаєте на нервозність, безсоння або підвищену дратівливість, почніть вживати в’ялені часточки або шкірку цього фрукта.
- Впливають на стан кісткової тканини або дихальної системи.
- Забезпечує захист від нестачі вітаміну D, туберкульозу або пневмонії.
Користь сушеного помело також проявляється у впливі на імунну систему. Завдяки йому, підвищується імунітет, і людина починає рідше хворіти вірусними або сезонними захворюваннями.
Помело виводить шлаки з організму
Помело прискорює метаболізм, регулярне вживання дозволить вивести з організму всі шлаки і токсини.
Починає активно функціонувати підшлункова залоза, що сприяє зниженню ризику розвитку цукрового діабету (якщо у вас є генетична схильність).
Під час схуднення в’ялена шкірка сприяє розщепленню жирового прошарку в тілі, в результаті процес зниження ваги відбувається набагато швидше.
Правила вибору помело
Зовнішній вигляд продукту говорить про його якість.
Якісні сухофрукти помело повинні нагадувати півмісяць. Часточки повинні бути щільними, зеленого кольору.
Якщо аромат насичений, значить, термін придатності закінчився. У якісного продукту запах ледь вловлюється. Смак – солодкий, з невеликими нотами кислоти і легкою гіркотою.
Протипоказання
Не варто вживати продукт при захворюваннях шлунка або кишечника. Не можна їсти сушений помело при виразці або гастриті – через наявність аскорбінової кислоти запальні процеси посилюються.
З обережністю вживають в’ялені часточки при холециститі або гепатиті – симптоми хвороби посилюються. При наявності цукрового діабету або ожиріння, дозволяється їсти не більше 1 шматочка на день – тільки так він не несе шкоди для організму. В іншому випадку, підвищується рівень цукру в крові, що призводить до набору ваги.
Помело – корисні властивості, ніж корисно?
Висновок
Цукати характеризуються такою ж користю для організму, як і свіжий фрукт. Калорійність сушеного помело дозволяє вводити його в раціон при правильному харчуванні в помірних кількостях. Захоплюватися ними не варто, оскільки при приготуванні використовують цукровий сироп. Перед застосуванням потрібно звернути увагу на протипоказання.
Помело: користь і шкода для організму
Такий екзотичний фрукт, як помело є плодом вічнозеленого цитрусового дерева. Батьківщиною помело вважається Китай. Сьогодні в країнах Азії фрукт є справжнім символом процвітання і благополуччя. Раніше вважалося, що помело є різновидом грейпфрута. М’якоть має менше соку, ніж грейпфрут.
Також, м’якоть досить волокниста і солодка, без гіркуватого або терпкого присмаку. Шкірка помело товста і зелена. Розмір плодів б’є всі рекорди серед цитрусових. У діаметрі цитрус може досягати 30 см, а у вазі – 8-10 кг. Плід дуже корисний для здоров’я людини.
У чому ж полягає користь помело? І чи може плід завдати шкоди організму?
Хімічний склад помело
Вся користь даного фрукта обумовлюється його багатим складом. Варто відзначити, що існує три різновиди помело.
Плоди відрізняються не тільки хімічним складом, але і смаковими якостями, розміром і кольором. Так, існує червоний, білий і рожевий плоди. Червоний має невелику гірчинку і кислинку.
М’якоть має червоний колір. Форма такого фрукта переважно овальна.
Солодким і соковитим буде рожевий помело. Рожева м’якоть володіє багатьма насінням і використовується як антигельмінтний засіб. Найбільшим плодом є білий цитрусовий. Грушовидна форма може досягати до 2-3 кг у вазі. М’якоть біла, солодка. Харчова цінність плода цінується багатьма любителями цитрусових.
Варто почати з вітамінного складу помело. Цей фрукт можна вважати справжнім рекордсменом за вмістом аскорбінової кислоти серед усіх цитрусових. У 100 г м’якоті помело міститься 117 мг вітаміну C.
А це практично дві добові норми цього вітаміну. В помело представлені і вітаміни групи B – B2, B3, B1, B6, B9. Також, можна відзначити і вітаміни A, E, K, нехай і в меншій концентрації.
Не менш значущим є і мінеральний склад продукту. Помело містить такі мікроелементи і мінерали:
- калій;
- мідь;
- фосфор;
- магній;
- цинк;
- кальцій;
- залізо.
Корисною є і шкірка помело. У шкірці міститься велика кількість ефірних масел. У зв’язку з цим саме шкірку дуже часто використовують у арома-терапії. Крім цього, шкіра фрукта насичена біофлавоноїдами.
Калорійність фрукта
Помело вважається відмінним продуктом харчування при дотриманні дієти. М’якоть фрукта дієтична, низькокалорійна. У 100 грамах помело міститься не більше 33 ккал. Калорійність ж цілого плоду залежить від його ваги. В середньому, м’якоть одного плоду має 160 ккал. Одного фрукта в день цілком достатньо для відшкодування вітамінного і мінерального балансу організму.
До складу продукту входять білки, жири і вуглеводи. Білків в м’якоті мало – 0,75 г. А ось вуглеводів 18 г, що становить 7% всієї добової норми споживання вуглеводів. Плоди помело багаті клітковиною, пектинами, харчовими волокнами. Ці компоненти вкрай важливі для нормального функціонування органів травної системи. Вживання кількох плодів на тиждень повністю відновить роботу кишечника.
Корисні властивості помело
Говорячи про корисні властивості продукту, в першу чергу варто відзначити користь вітаміну С. Помело насичений аскорбіновою кислотою, яка підвищує захисні функції організму.
Тому, при ослабленому імунітеті фрукт обов’язково рекомендований до вживання. А всього один плід в день нейтралізує дію вільних радикалів на клітини організму.
Помело сприяє виробленню антитіл, які захищають організм від бактерій. Фрукт рекомендують вживати в період простудних, вірусних захворювань.
Корисний помело і для кісткової системи. При зменшенні щільності кісткової тканини може почати розвиватися важке захворювання, як остеопороз. Високий рівень калію в помело підсилює процес засвоєння мінералів і вітамінів, необхідних для кісток. Дефіцит вітамінів призводить до кровоточивості ясен, руйнування зубів. Запобігти цим процесам допоможе фрукт помело.
В цілому, фрукт володіє такими корисними властивостями:
- Нормалізує артеріальний тиск;
- Ефірна олія з шкірки цитруса зміцнює імунітет;
- Має протиракову дію;
- Допомагає при кашлі, ангіні, астмі;
- Виявляє протинабрякову дію;
- Має протизапальну, пом’якшуючу дію;
- Позитивно впливає на роботу мозку.
Користь помело для крові
Регулярно вживати помело рекомендують тим, хто страждає від дефіциту заліза в крові. Це стан називається анемією.
На тлі анемії знижується рівень гемоглобіну в крові, організм більш схильний до різних захворювань. Вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза.
Тому помело вважається унікальним фруктом, який поєднує в собі ці компоненти. Їсти помело потрібно також для профілактики анемії.
Помело: корисні властивості для серця
Багатьом відомо, що калій є головним мікроелементом, необхідним для роботи серцево-судинної системи.
Калій знижує рівень шкідливого холестерину в крові, покращує роботу серцевого м’яза, зміцнює стінки судин, робить їх еластичними. Судини очищаються від холестеринових бляшок, що є профілактикою атеросклерозу.
Також, вживання м’якоті помело, відвару з шкірки цитрусового допоможе впоратися з гіпертонією.
Фрукт при цукровому діабеті
При цукровому діабеті пацієнту потрібно дотримуватися суворої дієти. Всі вживані продукти харчування повинні мати низький глікемічний індекс. Він відповідає за швидкість переходу вуглеводів в глюкозу.
Так, в разі цього ендокринного захворювання дозволяється їсти фрукти з індексом, не вище 60 одиниць. Помело ж володіє 30 одиницями, що цілком допускається діабетикам до вживання.
Краще їсти фрукт у натуральному вигляді, не додаючи до нього джеми, сиропи, йогурти, і звичайно ж цукор.
Помело для здоров’я травної системи
М’якоть одного помело містить в своєму складі 28% добової норми клітковини. Клітковина необхідна для нормальної роботи кишечника. Так, поліпшується перистальтика кишечника.
Завдяки такій корисній властивості виводяться шлаки, токсини з організму, усуваються запори. А харчові волокна також мають кріплячу властивість, що допомагає при діареї.
Клітковина також стимулює вироблення шлункового соку, що прискорює розщеплення складних жирів і білків.
Користь помело для жіночого організму
Помело є джерелом корисних вітамінів і мінералів для жіночого організму в будь-якому віці. Для кожної дівчини краса дуже важлива. Поліпшити стан шкіри допоможе вітамін A.
Компонент підсилює приплив крові до обличчя, що сприяє насиченню клітин. Так, обличчя зберігає свій природний блиск.
При регулярному споживанні помело активується вироблення колагену, що дозволяє зберегти молодість і красу.
Колаген потрібен організму для швидкого загоєння саден, ран, інших пошкоджень шкірних покривів. Важливо знати, що сік помело знижує активність сальних залоз шкіри обличчя.
А це позбавляє жінок від таких проблем, як себорея, вугрі, прищі. Вітамін С, В1, цинк позитивно впливають на стан волосся.
Вони ж активують їх зростання, тому кожна дівчина може володіти прекрасним волоссям.
В цілому, вітаміни-антиоксиданти перешкоджають передчасному старінню.
Справа в тому, що вітаміни С, А і Е нейтралізують негативний вплив вільних радикалів, які не просто прискорюють старіння, а й стають причиною онкологічних захворювань.
Регулярне вживання фрукта буде підтримувати шкіру у хорошому стані, пружною і еластичною. Також, вітамін С активно бореться з веснянками і пігментацією. Для цього потрібно протирати обличчя соком помело або відваром із шкірки фрукта.
Популярністю користується помело і серед дієтологів. Існує велика кількість дієт, заснованих на споживанні грейпфрута. Корисний склад помело більш концентрований і ефективний.
Тому сьогодні лікарі рекомендують вживати саме помело для позбавлення від зайвих кілограмів. Справа в тому, що з усіх цитрусових тільки помело містить фермент карнітин.
Цей фермент сприяє активному спалюванню жирової тканини.
Чи може помело завдати шкоди здоров’ю?
Помело має як корисні, так і шкідливі властивості. Не кожному дозволено включати фрукт у щоденний раціон харчування. Є ряд певних протипоказань. Так, в першу чергу, помело може шкодити організму при наявності алергії на цитрусові. В іншому випадку можуть виникнути такі алергічні реакції:
- Набряк Квінке;
- Алергічний риніт;
- Напади кашлю і задухи;
- Кропив’янка;
- Нудота, блювання;
- Анафілактичний шок.
Не можна вживати м’якоть і сік помело і при таких захворюваннях: виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, панкреатит, коліт, запалення печінки, гепатит, пієлонефрит, нефрит, сечокам’яна хвороба, ниркова недостатність, гастроентерит. Особливо це стосується періодів загострення цих проблем. В такому випадку буде тільки шкода, погіршення стану, загострення симптоматики.
Як правильно вибирати помело?
Тільки якісний, стиглий продукт принесе максимальну користь організму. Тому так важливо знати, як правильно вибирати фрукт. Отже, стигле хороше помело дуже складно втримати в одній руці. Стигла м’якоть завжди важка. Вибирати потрібно тільки важкі плоди помело. А ось легкий цитрус свідчить про його перезрілість, млявість.
Шкірка помело блискуча і досить пружна. При натисканні вона не повинна продавлюватися. Але допускається помірна м’якість шкірки.
Поверхня помело повинна бути однорідною, чистою, без вм’ятин, вкраплень, плям і ознак гнилі. На запах визначити свіжість фрукта досить складно.
На прилавках наших магазинів найчастіше зустрічаються плоди, упаковані в поліетилен. Завдяки цьому свіжість помело подовжується на 1,5-2 місяці.
Якщо колір помело нерівномірний, це свідчить про низьку якість плоду. Такий цитрус вирощується з використанням хімікатів або ж фрукт дозрівав вже після його зняття з дерева.
Вм’ятина при натисканні свідчитиме про зіпсованість плода. А темні бордові вкраплення на поверхні шкірки говорять про застосування хімікатів під час вирощування.