Тартразин Е102: що це таке, з чого роблять, небезпечний чи ні, вплив на організм

Сьогодні практично всі полиці магазинів заставлені продуктами, в які додані харчові добавки. Дуже складно знайти такий товар, де б вони були відсутні. Ці речовини призначені для поліпшення консистенції, зовнішнього вигляду, смаку і продовження термінів придатності продуктів. Більшість добавок штучного походження, рідкісні з них відносяться до натуральних.
І звичайно дуже актуальним зараз є питання: як вони впливають на здоров’я людини? Багато людей впевнені, що всі харчові добавки без винятку шкідливі. Але це далеко не так.
Є ті, які не роблять особливого впливу на здоров’я, а є такі, що можуть принести навіть користь.
І вживання тих чи інших продуктів повністю залежить від вибору людини – одні живуть заради задоволення і віддають перевагу насолоді смаком, а інші ведуть здоровий спосіб життя і стежать за своїм харчуванням, знайшовши золоту середину при покупці продуктів.
У даній статті буде більш докладно висвітлена така харчова добавка, як Е102 (тартразин). Вона є далеко не безпечною, але має саме широке поширення. Це обумовлено дуже низькою ціною даного продукту, що надзвичайно вигідно виробникам.
Спосіб отримання тартразину
Е102 (тартразин) відноситься до штучно синтезованих речовин, тобто аналогів в природі у нього не існує.
Його отримують з кам’яновугільного дьогтю, що представляє собою ніщо інше, як відходи різних виробництв. Це і забезпечує таку низьку вартість тартразину. Він утворюється при спеціальній перегонці сировини.
Отриману речовину упаковують у герметичну емальовану тару.
В Україні основним виробником вважається ТОВ «Інтрелайн». Також є іноземні постачальники з Індії та Китаю.
Форми і властивості тартразину
- Тартразин може бути в порошкоподібному стані або у вигляді розчину.
- Має колір від золотистого до жовтого (в який і забарвлює продукти).
- Не має ні смаку, ні запаху.
Е102, представлений порошком, ще називають алюмінієвим лаком.
У харчовій промисловості можуть використовувати тартразин у декількох варіантах – у вигляді солей кальцію, натрію, калію або ж сам алюмінієвий лак.
Порошкоподібна форма даної речовини добре розчиняється в воді або жирі і легко розпадається на більш прості складові під дією високих температур і ультрафіолетових променів.
Завдяки добрій розчинності тартразину, можна управляти інтенсивністю кольору окрашиваемого продукту.
Використання і застосування тартразину (добавки Е102)
Дана речовина застосовується як барвник жовтого кольору. Найбільше застосування він знайшов у виготовленні харчових продуктів. Але також тартразин додають у шампуні, гелі для душу, рідкі мила, засоби для миття посуду, а також деякі ліки. Їм фарбують в жовтий відтінок вовняні і шовкові тканини.
Харчовою добавкою тартразин фарбують у жовтий колір багато солодкі продукти (желе, джем, десерти, мармелад, тістечка і торти, цукерки та шоколадки з начинками, йогурти), напої (газована вода, лікери, спортивні напої, енергетики), консервовані овочі та фрукти (огірки, горох, кукурудза, квасоля, груші, персики), страви швидкого приготування, жувальні гумки, соуси. Дуже популярно додавання тартразину в гірчицю при її виготовленні. Алюмінієвий лак (тартразин у вигляді порошку) застосовують для фарбування оболонки драже.
- Крім того, що Е102 забарвлює в жовтий колір, при змішуванні з певними речовинами він може давати інші відтінки:
- при змішуванні з барвником червоного кольору вийде барвник чорного або ж коричневого відтінку;
- при додаванні до тартразину барвника синього кольору буде отримано зелений відтінок.
Дана властивість добавки Е102 теж широко застосовується в харчовій промисловості, тому що дозволяє економити значні суми грошей на виробництві барвників для продуктів харчування.
Вплив Е102 на організм людини. Користь і шкода
Тартразин дозволений до застосування в Україні та багатьох державах Європи.
Хоча до 90-х років двадцятого століття він був заборонений до використання в харчовій промисловості через негативний вплив на здоров’я людини.
Велика перевага цього барвника полягає в дешевизні його виробництва. Ця економічна складова і перемогла заборону, незважаючи на наслідки.
У зв’язку з великою небезпекою розвитку негативних ефектів від вживання Е102 в їжу встановлено гранично допустиму концентрацію тартразину в готовому продукті. Вона становить 150 мг на 1 кг. Для дорослої людини також була визначена максимально допустима доза цієї речовини на добу – 7,5 мг на 1 кг маси тіла.
Шкода харчової добавки Е102 і побічні явища від передозування
Нижче будуть розглянуті можливі побічні ефекти від вживання великої кількості продуктів, багатих харчовою добавкою Е102.
- Найважче і небезпечний наслідок від вживання тартразину – це алергічна реакція. Вона може бути різного ступеня тяжкості – від незначного свербіння і почервоніння шкірного покриву до вираженої кропив’янки і поширеного набряку Квінке. Останній може супроводжуватися ураженням тканин обличчя і шиї, можуть бути причиною виникнення задухи. Часто негативний вплив добавки Е102 проявляється синдромом Меркельссона-Розенталя, при якому відбувається набряк обличчя (в більшій мірі, губ і ротової порожнини), гортані, які супроводжуються паралічем лицьового нерва.
Тартразин викликає порушення мінерального обміну:
- – розвивається дефіцит кальцію і магнію;
- – з організму вимивається цинк;
- – в клітинах відбувається накопичення свинцю.
Все це вкрай негативно позначається на стані нервової системи людини.
- Дуже згубно вплив тартразин на дитячий організм, особливо на центральну нервову систему. У дитини знижується концентрація уваги і розвивається синдром гіперактивності.
- Ось така не мирна, дозволена до використання харчова добавка.
- Будьте пильні при виборі продуктів!
E102 Тартразин
Тартразином або Е102 називають синтетичну харчову добавку, яка відноситься до групи барвників, це золотисто-жовтий барвник.
Загальна характеристика та призначення тартразину
Тартразин є дрібний порошок, гранули або розчин, пофарбований в жовтий колір.
Проводиться шляхом переробки кам’яновугільного дьогтю, який є відходом при видобутку кам’яного вугілля.
Речовина добре розчиняється в воді, при взаємодії з прямими сонячними променями розпадається, тому зберігати Е102 потрібно в щільно закритому посуді, стінки якого не пропускають світло.
Тартразин – один з найдешевших барвників, одержуваних синтетичним шляхом, цим обумовлено його повсюдне застосування, часто на шкоду здоров’ю людини.
Користь тартразину
Добавка Е102 має синтетичне походження, і наукових даних про користь тартразину на даний момент немає.
Шкода Е102
Тартразин має високий ступінь алергенності; при його неконтрольованому попаданні в організм людини виникає сильна кропив’янка.
Вживання Е102 дітьми призводить до погіршення мозкової діяльності, зниження уважності на тлі гіперактивності.
У рідкісних випадках відзначаються появи набряку Квінке і синдрому Меркельссона-Розенталя, який характеризується тріщинами на мові та паралічем лицьового нерва.
Читайте етикетки продуктів, особливо які мають яскраво-жовтий колір. Намагайтеся не купувати дітям або купувати в мінімальній кількості продукцію, що містить в своєму складі тартразин.
Норма споживання Е102
Тартразин – одна з небагатьох харчових добавок, що має чітко прописану дозу споживання. Вона становить 7,5 мг на 1 кг ваги людини або 100-120 мг на 1 кг готового продукту.
Застосування Е102 тартразину
Основне застосування добавка Е102 знайшла в харчовій промисловості, оскільки вона сама по собі забарвлює продукти в яскраво-жовтий колір, на її основі можна створити безліч колірних відтінків, адже тартразин добре поєднується з іншими харчовими барвниками.
Речовина застосовується для виробництва морозива, тортів і тістечок, желе і джемів, овочевих, фруктових і ягідних консервів, йогуртів, пюре і супів швидкого приготування.
Часто застосовується в різних газованих напоях, морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці і газованих напоях жовтих квітів усіх відтінків, цукерках, тортах.
Також, часто, барвник Е102 можна зустріти в консервованих овочах і фруктах.
У фармакології Е102 використовують як жовтий барвник для ряду лікарських препаратів.
Використання Е102 в Україні
На території України дозволено використовувати Е102 Тартразин в якості харчового барвника, але його кількість строго нормовано.
Тартразин (Е102)
Тартразин – представник роду синтетично видобуваних барвників. Харчова добавка має властивість забарвлювати продукти в жовтий колір або повертати їм природне первісне забарвлення.
У складі їжі вона ховається під кодом Е102.
Цей факт зовсім не свідчить про те, що добавка раптом стала безпечною для людини.
Отримання барвника Е102, його хімічні властивості
Як і багато інших штучних барвників, Е102 є відходом виробництва кам’яновугільного дьогтю. Основна сировина, з якого синтезується ця добавка – вуглеводні, що добуваються в процесі коксування вугілля або переробки нафти: бензол, ксилол, толуол, антрацен та інші.
Azobarvnyky, до яких відноситься і тартразин, є найбільшою за кількістю різновидів групою синтетичних барвників. Їх добувають в основному в результаті процедури, яка складається з двох основних фаз, які можуть включати в себе такі дії, як сульфування, нітрування, хлорування, конденсування, окислення та інші.
Щоб отримати добавку Е102, фенілгідразин-p-сульфонова кислота конденсується з щавелевоуксусним ефіром. Отриманий продукт змішують з діазотованою кислотою, наприклад, сульфаніловою. Утворене ефірне речовина піддають гідролізу за участю гідроксиду натрію.
Собівартість 1 кілограма отриманого в результаті барвника – менше 10 доларів, що істотно дешевше, ніж натуральні барвники, такі як куркума або бета-каротин. Саме з цієї причини він і користується такою популярністю у власників харчових корпорацій.
Ймовірно, в цьому також причина скасування заборони на його додавання в їжу.
Тартразин може бути у вигляді дрібногранульованого порошку, порошкоподібного алюмінієвого лаку або водного розчину жовтого, світло-коричневого або темно-охристого кольору. Він добре розчиняється в воді і гліцерині, гірше – в етанолі. Речовина є несумісним з сильними окислювачами.
Застосування барвника в промисловості
Тартразин використовують самостійно, якщо потрібно надати продуктам жовте забарвлення, або змішують з іншими барвниками для отримання зеленого, чорного чи фіолетового кольору.
Добавку повсюдно використовують у виробництві харчових продуктів:
- алкогольних і безалкогольних напоїв;
- кондитерських виробів (желе, драже, жувальних цукерок і льодяників, морозива, тортів, тістечок, джемів, марципану, печива);
- фруктових і овочевих консервів і заготовок;
- гірчиці, хрону та різних пакетованих соусів;
- фруктових йогуртів і сирних десертів;
- сухих супів, приправ, бульйонних кубиків, локшини і пюре швидкого приготування.
Крім виробництва продуктів харчування, тартразин знайшов своє застосування у виготовленні медичних препаратів: з його допомогою фарбують оболонки таблеток і капсул, найчастіше для того, щоб відрізняти препарати між собою за кольором.
Його додають і в засоби гігієни для додання їм жовтого кольору: в шампуні, мило, гелі для душу, рідкі миючі засоби, піни для ванн. У текстильній промисловості Е102 використовується для фарбування шовкових і вовняних тканин. Також застосовується в процесі виготовлення лаків і фарб, гуми і пластмаси.
Особливості зберігання та поводження з барвником
Через особливості хімічного складу речовини, під дією ультрафіолетових променів воно розпадається на прості елементи, тому його необхідно зберігати в щільно закритому посуді з непрозорими стінками, в прохолодному місці без доступу світла.
Речовина має властивості алергену та токсину, тому при роботі з ним необхідно дотримуватися деяких правил безпеки:
- надягати респіратор, так як при вдиханні добавка може викликати набряк Квінке і напад задухи;
- працювати з речовиною тільки в добре вентильованому приміщенні;
- не допускати попадання тартразину на шкіру або слизові тканини – це може спровокувати хімічний опік або алергічну реакцію;
- надягати спеціальний захисний одяг (костюм, рукавички).
Вплив добавки Е102 на організм людини
Дослідження і досліди, проведені з застосуванням тартразину на лабораторних тваринах, а також за участю людей, однозначно свідчать про небезпеку речовини для людського здоров’я.
Гостру небезпеку воно представляє для астматиків і людей з алергією, зокрема, на аспірин.
Для них вживання їжі з добавкою в складі може закінчитися набряком Квінке, задухою, втратою свідомості, шкірними висипаннями та свербінням, розладами процесу перетравлення їжі.
Наступна група ризику – діти дошкільного та шкільного віку.
Крім того, що надмірне поїдання солодощів, консервів, фастфуду та напівфабрикатів взагалі не приносить їм ніякої користі, тартразин у складі цієї продукції має властивість впливати на нервову систему дитини, викликаючи гіперактивність і зниження здатності до концентрації. Добавка Е102 може стати провокуючим фактором до появи синдрому дефіциту уваги.
Постійне вживання продуктів, що містять барвник тартразин, може стати причиною розвитку синдрому Мелькерссона-Розенталя. Це порушення характеризується такими симптомами як набряк обличчя, ротової порожнини і гортані, параліч лицьового нерва, набряк губ.
Є також відомості про появу злоякісних пухлин і запальних процесів в організмі в результаті споживання речовини, проте офіційних підтверджень цієї інформації поки немає.
Норми використання тартразину в їжі, безпечні альтернативи барвнику
Через відому небезпеку речовини, світове співтовариство встановило обмеження по його кількості, яке допустимо використовувати у виробництві продуктів харчування. Так, на 1 кілограм будь-якого харчового продукту має застосовуватися не більше 150 мг тартразину. Для дорослої людини без проблем зі здоров’ям дозволена добова норма речовини – не більше 7,5 мг.
На сьогоднішній день існує кілька безпечних і більш дорогих фарбувальних речовин, які є альтернативою застосуванню небезпечної харчової добавки Е102: куркума, солод, буряковий порошок, кокосовий екстракт, паприка, шафран.
Вивчення властивостей тартразину і можливих наслідків від його вживання триває і сьогодні. Особливо важливо знайти йому альтернативу, аналогічну за властивостями і вартості, але більш безпечну, так як на сьогоднішній день єдиним гідністю речовини є його дешевизна.
Але і ця перевага не стільки відчутно для споживача, скільки важливо для виробників, які намагаються максимально економити на будь-якій сировині. Хоча, якщо постаратися, на прилавках магазинів можна знайти більш дорогі продукти з натуральними і нешкідливими барвниками типу шафрану або бета-каротину.
Європейські виробники в своїх кондитерських виробах все частіше відмовляються від додавання тартразину, вибираючи натуральні харчові добавки, які не завдають шкоди людському здоров’ю.
Шкода тартразину доведений! Так, чому Е102 все ще на етикетках?
характеристики Е102
Тартразин – це харчовий синтетичний барвник, який надає продуктам харчування жовтий колір. Дана речовина відноситься до відходів промислового виробництва і являє собою кам’яновугільний дьоготь.
Добавка Е102 своє широке застосування отримала завдяки низькій вартості, яка становить близько 10 € за 1 кг. Використовують її як в чистому вигляді, так і в сукупності з іншими барвниками, що буде залежати від того, який в результаті колір або відтінок повинен придбати товар на виході.
Вплив на організм
Харчовий барвник тартразин допускається до використання тільки в строго обмежених кількостях, які регламентуються законодавством.
А причиною тому стали наукові дослідження, результат яких наступний:
- ця речовина визнано алергеном, який здатний спровокувати кропив’янку, яка виявляється у вигляді висипу;
- доведена пряма зв’язок між розвитком злоякісних новоутворень і присутністю в раціоні добавки Е102;
- харчовий барвник тартразин підвищує гіперактивність і сприяє зниженню розумової активності у дітей;
- дана добавка має здатність посилювати канцерогенні властивості консерванту Е211 – бензоату натрію.
Очевидно, що тартразин здатний завдати величезної шкоди організму людини, особливо якщо мова йде про дитяче здоров’я. Але незважаючи на це даний барвник активно застосовується в харчовій промисловості.
Згідно законодавчій базі в залежності від типу продукту кількість добавки Е102 може становити від 100 до 105 мг на 1 кг готового виробу.
А добова норма даної речовини не повинна перевищувати 7,5 мг на 1 кг ваги.
На замітку! У країнах Євросоюзу до недавнього часу була введена заборона на використання тартразину при виготовленні продуктів харчування. Однак не так давно ця заборона скасували. І до сих пір немає чіткої відповіді, що стало тому причиною!
Але разом з тим виробників зобов’язали не тільки вказувати на упаковці наявність добавки Е102 в складі продуктів, але і прописувати його точну кількість. Споживач в даному випадку повинен сам вирішувати, включати в свій раціон такий продукт або віддати перевагу дорожчому, але вже натуральному товару.
Тартразин в продуктах харчування
Синтетичний барвник тартразин, або E102 можна побачити на етикетках таких продуктів:
- морозиво;
- желе;
- гірчиця;
- йогурт;
- супи;
- торти;
- цукерки;
- газовані напої;
- консервовані фрукти і овочі.
Ця добавка здатна забарвити як окремий продукт, так і будь-яку суміш в жовтий колір або в будь-який з його відтінків. На виході товар набуває привабливий колір.
Купуючи продукти для свого меню, важливо звертати увагу не на їх зовнішній вигляд, а на склад і екологічність. Уважно вивчайте етикетки і намагайтеся обходити стороною вироби, при виготовленні яких застосовувалися синтетичні барвники. Нехай на вашому столі буде менше строкатих фарб, але в той же час ви зможете зберегти своє здоров’я!
Всі матеріали на сайті представлені виключно для ознайомлення з інформаційною метою. Перед застосуванням будь-яких засобів консультація з лікарем обов’язкове!
Ольга Корольова
- Головний редактор
Барвник Е102: вплив на організм
Не секрет, що в наші дні при виробництві продуктів харчування використовуються не тільки стабілізатори, емульгатори і консерванти, але і всілякі барвники. Серед них – тартразин, який відомий під маркуванням Е102. Дана речовина насиченого жовтого кольору отримують з кам’яновугільного дьогтю, який вважається відходом гірничодобувної промисловості. Низька вартість синтезованого барвника Е102 є вельми вагомим аргументом для того, щоб багато виробників взяли на озброєння дана речовина, не цікавлячись тим, наскільки воно може бути небезпечним для здоров’я людини.
Чому тартразин такий популярний?
Головне достоїнство даної речовини полягає в його дешевизні, так як 1 кг барвника коштує близько 10 €.
Барвник Е102 надає продуктам харчування дуже привабливий жовтий колір, тому користується на багатьох підприємствах харчової промисловості величезною популярністю, сприяючи просуванню на ринку різних груп товарів.
Ще однією привабливою рисою Е102 з точки зору виробників є те, що він легко розчиняється у воді і добре поєднується з іншими харчовими барвниками, що дозволяє експериментувати, надаючи продуктам харчування найрізноманітніші відтінки.
Де застосовується барвник Е102?
Відсутність кольору і запаху, а також удавана безпека для здоров’я привели до того, що з 70-х років минулого століття тартразин стали широко використовувати при виробництві найрізноманітніших продуктів харчування.
В першу чергу, мова йде про всілякі газованих напоях і морозиві, а також консервованих фруктах і овочах, які завдяки Е102 набувають апетитний зовнішній вигляд і продаються набагато успішніше, ніж продукти без подібної добавки.
В наші дні тартразин можна зустріти в різних кремах і желе, йогуртах і варення, соках і цукерках. Вельми широко ця харчова добавка використовується при виробництві пакетованих супів, різних сухих сніданків і гірчиці, яка є безперечним лідером за кількістю всіляких харчових добавок.
Читати ще Шкода бензоату натрію
Нарівні з цим барвник Е102 застосовується і в хімічній промисловості, будучи наповнювачем для різних видів фарб, а також входить до складу багатьох лікарських препаратів.
В чому полягає небезпека Е102?
З найперших днів застосування тартразину в харчовій промисловості стали виявлятися випадки сильної алергічної реакції на дану речовину.
Приблизно 7% людей, які хоч раз у житті пробують продукти, до складу яких входить барвник Е102, скаржаться на кропив’янку – пухирі, які з’являються на різних ділянках тіла і сильно сверблять.
У 2% людей, які поласували соком або морозивом з тартразином, розвивається набряк Квінке, що може призвести до летального результату.
Однак алергія – це далеко не найстрашніше наслідок вживання продуктів з барвником Е102.
Набагато небезпечніше те, що, вступаючи в контакт з бензоатом натрію, дана речовина підсилює його канцерогенні властивості, що призводить до розвитку ракових пухлин.
Найчастіше жертвами тартразину стають діти, які не можуть встояти перед яскраво-жовтими льодяниками або йогуртами з цією небезпечною харчовою добавкою.
Також доведено, що Е102 дуже важко виводиться з організму і має властивість накопичуватися в тканинах.
Саме з цієї причини дозування тартразину в продуктах харчування строго обмежена, і його кількість в 1 кг готової їжі не може перевищувати 100 мг.
При цьому доведено, що якщо кількість тартразину в організмі людини перевищить 7,5 мг на 1 кг маси тіла, то це може призвести до летального результату.
Е102 – Тартразин
У статті описана харчова добавка (барвник) тартразин (Е102), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів.
Харчова добавка Е102 тартразин часто використовується як яскраво-жовтий барвник для імітації лимона в кондитерських виробах.
Тартразин – це синтетичний барвник жовто-лимонного кольору, який також відомий як харчова добавка Е102. Дана речовина виробляється з кам’яновугільного дьогтю.
Хімічна формула тартразину: C16H9N4Na3O9S2.
Харчова добавка Е102 є одним з найбільш недорогих і доступних синтетичних барвників, тому часто використовується в процесі виробництва продуктів харчування для додання їм жовтого забарвлення. Тартразин також можна змішувати з синім Е133 або зеленим Е142 барвниками для отримання різних колірних відтінків в суміші з жовтим.
Вплив сонячного світла призводить до розкладання барвника Е102 з втратою ним своїх властивостей.
Про шкоду добавки Е102 в даний час ведуться суперечки в науковому середовищі.
Тартразин, як і всі азо-барвники, є причиною багатьох алергічних реакцій: у першу чергу страждають астматики і люди, які не переносять аспірин.
Симптоми чутливості до харчового барвника Е102 можуть виражатися в розладах травлення і в шкірних висипаннях, що може проявитися як через кілька хвилин, так і через кілька годин.
В даний час стає актуальною тенденція уникати використання даної речовини з заміною його на такі несинтетичні речовини, як аннато, солод, бета-каротин. Існує також безліч інших альтернатив: хлорофіл (зелений), буряковий порошок (червоний або рожевий), кокосовий екстракт (коричневий), паприка (теж коричневий), шафран (помаранчевий).
Добавка E102 затверджена для використання в харчовій промисловості в Україні та інших європейських країнах.
Продукти, до складу яких входить тартразин, відрізняються яскравим жовтим або зеленим кольором. Також змішування даної речовини з іншими харчовими барвниками дозволяє отримати відтінки коричневого кольору.
Харчова добавка Е102 нерідко використовується як яскраво-жовтий барвник для імітації лимона в пекарських виробах.
Також його додають в перелічені нижче види продовольчої продукції: морозиво, цукерки, льодяники, цукрову вату, пудинги швидкого приготування і желатин, суміші для бісквіта, випічку, крем, марципан, печиво, напої (солодкі газовані, енергетичні та спортивні, ароматизовані алкогольні, фруктові лікери, сухі суміші для напоїв), ароматизовані кукурудзяні чіпси, жувальні гумки, попкорн і томатні чіпси, джем, желе, мармелад, гірчицю, хрін та інші соуси, зернові (кукурудзяні пластівці, мюслі), супи швидкого приготування, локшину, фруктове пюре, яскраво-зелені салати з водоростей.
Барвник тартразин широко використовується в медицині, щоб надати жовтий, зелений, помаранчевий відтінок сиропам, капсулам, таблеткам, лосьйонам або гелям, в більшості своїй, заради можливості легко розрізняти препарати.
Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-ти бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені
Е-102 – Тартразин: характеристика, використання, користь і шкода
Е102 – Тартразин: характеристика
Інші назви: Е102, Tartrazine- Вплив на організм: небезпечний
- Дозволено в країнах: Україна, ЄС
Добавка до харчових продуктів Е102 – це барвник, створений штучним шляхом. У навколишній природі його немає. У вугільній промисловості при видобутку кам’яного вугілля з’являються відходи у вигляді кам’яновугільного дьогтю.
З цих відходів і отримують харчову добавку Е-102. Цей барвник дуже дешевий, тому і знайшов найширше застосування. З усіх фарбувальних речовин, що володіють жовтим кольором, тартразин має найнижчу ціну за один кілограм, всього десять гривень. Добавка Е-102 – це речовина у вигляді порошку або гранул, буває також у вигляді жовтого розчину на водяній основі.
Іноді упаковка на деяких харчових продуктах, наприклад, алкогольної продукції та безалкогольних напоїв, може містити інформацію про вміст у них добавки Е-102. Це означає, що в продукті є одне з наступних речовин: лак алюмінієвий, одна з видів солі: калієва, натрієва, кальцева. Хімічна формула тартразину виглядає таким чином: C16H9N4Na3O9S2.
Тартразин має дозвіл на використання в якості барвника в багатьох країнах, але поряд з користю, може нанести і шкоду організму людини.
Використання тартразину Е – 102
В основному тартразин використовують в якості добавки в їжу. У деяких країнах Євросоюзу та Сполучених Штатах Америки Е-102 застосовують для фарбування препаратів медицини. Тартразин можна знайти в багатьох шампунях, ванних пінках і гелях.
Засіб, яким користуються господині при митті посуду, має жовтий колір. Він отриманий в результаті застосування харчової добавки в якості основного компонента.
Тартразин знайшов собі застосування і в виробництві текстилю, він прекрасно фарбує вовняні і шовкові тканини.
Продукти набувають жовтий колір в результаті взаємодії з барвником Е-102. Вироби кондитерського виробництва підфарбовують тартразином, так як він має низьку ціну і на собівартість продуктів абсолютно не впливає. У зв’язку з цим джеми, цукерки і торти набувають свій яскравий колір.
Навіть відомі улюблені ласощі тих, хто вважає за краще все гостре, звичайна гірчиця, теж стає жовтою через тартразин. А в поєднанні з іншими барвниками, добавка Е-102 може мати в своїй палітрі зелений, коричневий і чорний кольори. Споживачі давно могли помітити, що газовані напої Тархун і Тонік, наприклад, приємного зеленого відтінку.
Навіть деякі консервовані овочі та фрукти в своєму складі мають невелику кількість тартразину.
Шкода і користь барвника
Корисними якостями даний барвник не володіє.
Швидше за все, доведеться вести розмову про негативний вплив тартразину на людський організм. Починатися цей вплив може алергічними реакціями, які можна усунути курсом певного лікування.
Вплив харчової добавки може протікати і в більш важких формах. Це синдром Меркельссона-Розенталя і набряк Квінке. В обох випадках спостерігається набряклість м’яких тканин обличчя, губ, рота, мови.
А в другому випадку може навіть наступити задуха в результаті набряку гортані.
Особливу небезпеку тартразин завдає організму дітей: важка ступінь алергії, знижене увага, неможливість сконцентруватися. Дитина стає гіперактивною.
На думку багатьох медиків і експертів, добавка Е-102 може вплинути на освіту цистеїну і цистину.
Ці амінокислоти допомагають організму очищатися і грають роль природного захисту від токсинів, що отримуються в результаті вживання алкоголю і тютюну.
Науково доведено, що тартразин здатний викликати кропивницю і висипання на шкірі.
Вивчивши негативний вплив харчової добавки Е-102 на організм людини, вчені встановили, що в готовому продукті має бути норма тартразину, безпечна для людей.
За цією вимогою, на один кілограм продукту можна додати тільки 150 міліграмів харчового барвника. Також встановлено, що доросла людина за добу може вжити не більше 7,5 міліграмів на один кілограм своєї ваги.
Митний союз встановив регламент, за яким на упаковці продуктів, що містять харчову добавку Е-102, повинна бути спеціальна напис.
У ній необхідно вказати інформацію про те, який негативний вплив може чинити добавка на увагу і активність дитини.
Про користь тартразину навряд чи можна говорити, доведеться багато і детально: наука не підтверджує своїми дослідженнями його позитивний вплив на людський організм. Він є штучно створеним речовиною і абсолютно не властивий організмам живої природи.
Особливості зберігання Е 102 тартразин
Харчова добавка, про яку зараз йдеться, має індивідуальну непереносимість сонячного світла. Тартразин починає розпадатися, буквально на очах, під впливом променів за невеликий проміжок перебування на сонці. Щоб зберегти властивості барвника якомога довше, його поміщають в емальовану або скляну ємність, в яку не буде проникати світло.
Дуже довго тартразин перебував під забороною в деяких західних країнах, але двадцяте століття відкрило йому широкий доступ в харчову промисловість.
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter
Е102 – Тартразин | Добавкам.нет
Тартразин (харчова добавка Е102) – харчовий барвник синтетичного походження. У природі в чистому вигляді не зустрічається. Барвник Е102 видобувається з відходів виробництва – кам’яновугільного дьогтю.
По своїй фізичній формі тартразин – розчинний у воді порошок жовтого кольору з золотим відтінком. Під впливом сонячного світла добавка Е102 може розпадатися на більш прості сполуки.
Хімічна формула тартразину: C16H9N4Na3O9S2.
Своє широке поширення тартразин отримав завдяки своїй низькій вартості. Добавка Е102 – один з найдешевших синтетичних барвників. Барвник Е102 використовується в харчовій промисловості для надання виробам жовтого забарвлення. Часто змішується з іншими барвниками для надання продуктам певного кольору і відтінку.
Вплив на організм
Шкода
Про шкоду добавки Е102 до сих пір ведуться численні суперечки. Так, наприклад, тартразин в недавньому минулому був заборонений для використання в багатьох європейських державах, але під тиском Європейського союзу заборона на використання барвника Е102 і ряду інших харчових добавок був знятий директивою ЄС 94/36 / EC.
У 1986 році в Америці були проведені дослідження тартразину, які показали, що в невеликої групи людей (1 на 10 тис.) внаслідок вживання добавки Е102 можуть спостерігатися алергічні реакції у вигляді висипу на шкірі.
Недавні дослідження, проведені університетом Саутгемптона на замовлення державного агентства з харчових стандартів Великобританії (FSA), показали, що вживання продуктів з вмістом тартразину призводить до підвищення гіперактивності і зниження концентрації уваги у дітей.
В інтернеті можна зустріти неперевірену інформацію, що добавка Е102 може призводити до різноманітних негативних наслідків від головного болю до ракових пухлин. На наш погляд, ці дані значно перебільшені.
У більшості країн використання харчової добавки Е102 в харчових продуктах суворо нормується, і зазвичай становить 100-150 мг барвника на кілограм готового виробу.
Користь
З причини свого синтетичного походження добавка Е102 не властива живим організмам. Наукових даних про користь тартразину в даний момент немає.
Використання
Найбільш часто добавка Е102 (тартразин) зустрічається в кондитерських виробах і напоях жовтих кольорів всіх відтінків: цукерки, торти, газовані напої. Також часто барвник Е102 можна зустріти в консервованих овочах і фруктах, гірчиці, супах, йогуртах.
Законодавство
Добавка Е102 дозволена для використання в харчовій промисловості в Україні та інших європейських країнах.
Склад барвника Е102 Тартразин. Шкода і властивості барвника Е102
Хімічні властивості барвника Е102 Тартразин надають згубний вплив на організм людини в цілому, тому ця хімічна речовина відноситься до потенційно небезпечних і отруйних. Харчові барвники використовують для надання продуктам харчування певного кольору або відновлення початкового кольору після проходження термічної обробки.
Склад барвника Е102 Тартразин
Барвники бувають природного походження, як куркума або бета-каротин, проте більшість барвників хімічно синтезовані. До таких харчових добавок відноситься барвник Е102. Основою складу барвника Е102 Тартразин є кам’яновугільний дьоготь, який з промислової класифікації відноситься до відходів виробництва.
Хімічні властивості барвника Е102 Тартразин, а також низька вартість виробництва даного компонента, зробили свою справу. У наш час барвник Е102 є найбільш популярним і широко використовуваним. Тартразин забарвлює харчові продукти в жовтий кольори, часто Е102 змішують з іншими барвниками для того, щоб отримати різноманітні відтінки.
Цікаво, що склад барвника Е102 Тартразин настільки шкідливий для здоров’я, що деякий час існувала заборона на використання цієї хімічної речовини в країнах євро зони. Однак, нещодавно ЄС скасували заборону на використання барвника в харчовому виробництві. Що рухало законодавцями зрозуміло – відсотки від високих прибутків виробників продуктів.
Шкода барвника Е102 Тартразин
Однак, повністю ігнорувати шкоду барвника Е102 Тартразин і закрити очі на його використання парламентарії не змогли. Тому всі виробники зобов’язані вказувати на упаковці хімічний склад продуктів харчування.
А споживач нехай сам вирішує, купувати йому продукт, де значиться в складі барвник Е102 Тартразин, або вибрати більш дорогий, але натуральний товар.
Важливим є те, що шкода барвника Е102 Тартразин для здоров’я людини є науково доведеним фактом.
В Європі, а також в США медики і науковці проводили ряд тестів, експериментів і досліджень, результати яких показали, що харчова добавка Е102 є сильнодіючим алергеном, що викликає кропивницю (висипання на шкірі). Також доведена пряма зв’язок між дією барвника Е102 на дитячий організм і зниженням концентрації уваги дитини. Найчастіше з’являються нові аргументи на користь скасування тартразину.
Наприклад, останні дослідження вчених спрямовані на виявлення зв’язку між шкідливим харчовим барвником і розвитком ракових пухлин. В даний час застосування барвника Е102 у виробництві продуктів харчування строго регламентовано законодавчою базою.
Однак, не всі виробники ставляться до сумлінних і дійсно дотримуються встановлену норму вмісту шкідливої речовини. Тому уважно читайте склад продукту перед його покупкою і тим більше перед вживанням в їжу.
Тартразин
Випадковий факт:
Всесвітня організація охорони здоров’я розрахувала, що необхідна кількість рідини для людини – 30 мл на один кілограм ваги в добу.
- Дозволяють застосування – 4
- Згадок про добавку – 6
- Україна – дозволена
- Білорусь – дозволена
- Євросоюз – дозволена
- США – немає даних
- Канада – дозволена
Тартразин або Е-102 – жовтий синтетичний барвник. За своєю природою є кам’яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів.
Своє широке поширення тартразин отримав завдяки своїй низькій вартості (близько 10 $ / кг). Добавка Е-102 – один з найдешевших синтетичних барвників. Барвник Е-102 використовується в харчовій промисловості для надання виробам жовтого забарвлення. Часто змішується з іншими барвниками для надання продуктам певного кольору і відтінку.
Вплив на здоров’я добавки Е-102
Тартразин, широко використовуваний в харчовій і фармакологічній промисловості барвник, викликає істотну деструкцію цистеїну і цистину. Вперше кропив’янка, пов’язана з тартразином, була описана в 1957 році.
Передбачувана частота уртикарних реакцій на тартразин становить 5-10% загального числа хворих кропив’янкою.
Описано синдром Меркельссона-Розенталя (поєднання рецидивуючого набряку Квінке, тріщин мови і можливого ураження лицьового нерва), який активується тартразином і/або бензоатом натрію і зникає при дотриманні елімінаційної дієти.
Про шкоду добавки Е-102 до сих пір ведуться численні суперечки.
У Америці були проведені дослідження тартразину, які показали, що у невеликій групі людей (1 на 10 тис.) внаслідок вживання добавки Е-102 можуть спостерігатися алергічні реакції у вигляді висипу на шкірі.
Недавні дослідження, що проводилися університетом Саутгемптона на замовлення державного агентства з харчових стандартів Великобританії (FSA), показали, що вживання продуктів з вмістом тартразину призводить до підвищення гіперактивності і зниження концентрації уваги у дітей.
Часто зустрічається неперевірена інформація, що добавка Е-102 може призводити до різноманітних негативних наслідків, від головного болю до ракових пухлин. Ці дані значно перебільшені і не підтверджені офіційними даними.
У більшості країн використання харчової добавки Е-102 в харчових продуктах суворо нормовано і зазвичай становить 100-150 мг барвника на кілограм готового виробу.
Тартразин підсилює канцерогенні якості бензоату натрію (бензоат натрію Е-211).
Застосування в харчовій промисловості жовтого барвника «татразин»
Е-102 застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці та газованих напоях жовтих квітів всіх відтінків, цукерках, тортах. Також барвник Е-102 часто можна зустріти в консервованих овочах і фруктах.
Добова доза Е-102:
до 7,5 мг / кг ваги тіла.
Харчова добавка найчастіше зустрічається в категоріях: торти, кондитерські вироби.