Тушкована капуста: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото, відгуки

Цариця городу завжди бере багато з землі, тому в її складі входить маса вітамінів і мінералів. Люди активно використовують капусту не тільки в їжу, але й для лікування безлічі захворювань.
Хімічний склад і калорійність
Овоч є дворічною рослиною і відноситься до сімейства хрестоцвітних, роду Брассіка.
У перший рік культура дає качани, які використовуються для приготування їжі. Що стосується другого, то вона випускає стрілу з жовтими квітами невеликих розмірів. Після цвітіння утворюються насіння, які можна проростити для подальшого розмноження.
Капустяні качани можуть бути овальними, плоскими або круглими. Вони складаються з соковитого листя, нижні з яких мають біле забарвлення з кремовим відтінком, а верхні пофарбовані в світло-зелені тони.
До складу культури входить висока концентрація мікроелементів і вітамінів, корисних для організму людини, а саме:
кальцій, який зміцнює зуби і кістки;
- калій, який необхідний організму людини для повноцінної діяльності серцевого м’яза;
- нікотинова кислота, або РР, відповідає за виділення енергії при переробці вуглеводів і жирів;
- вітамін К сприяє активізації процесів регенерації тканин, а також згортання крові;
- вітаміни групи В (В1, В2, В6) відповідають за здоров’я і красу волосся, нігтів і шкірних покривів, регулюють діяльність нервової системи.
Унікальність овоча полягає в великому вмісті аскорбінової кислоти, яка зберігає свою користь навіть при тривалому зберіганні продукту. Наприклад, після півроку зберігання в 100 г капусти міститься не менше 50 мг вітаміну С.
Цікавою особливістю є те, що при подрібненні капусти аскорбінова кислота перетворюється в пов’язану форму – аскорбиген. При взаємодії з кислим середовищем шлунка він розпадається на глюкобрассіцін і вітамін С.
Перший сегмент надає наступні позитивні властивості на організм людини:
- здатний зупиняти ріст папілом при папіломах;
- надає антіестрогенний ефект, що є профілактикою проти раку молочних залоз;
- пригнічує і зупиняє ріст гормонозалежних ракових клітин.
Крім усього перерахованого вище, до складу білокачанної капусти входить вітамін U, або S-метілметіонін, який надає наступний вплив на організм.
виступає в ролі антидепресанту, сприяє підвищенню настрою;
- активізує процеси регенерації, загоює виразки, порізи і рани;
- бере участь у синтезі вітаміну В4;
- ідентифікує хвороботворні і патогенні мікроорганізми, видаляючи їх з організму людини.
Лляна олія: корисні властивості, застосування і відгуки
Сьогодні вчені продовжують активно вивчати корисні властивості білокачанної, синьої і цвітної капусти для створення результативних лікарських препаратів від СНІДу і раку.
Овоч має зовсім невелику калорійність. У 100 г свіжого продукту міститься всього 28 ккал. Найбільше в ній міститься вуглеводів – 4,7 г, білків – 1,8 г, і жирів всього 0,1 г.
Користь і шкода капусти
Користь і шкода свіжої капусти для організму, звичайно, не однакові. Користі в ній значно більше, але і про можливу шкоду слід знати.
Які лікувальні та корисні властивості білокачанної капусти слід зазначити? Чому саме вона славиться на весь світ?
Для жінок і чоловіків
При регулярному вживанні овоча він сприятливо впливає на організм людини в цілому. Збалансований комплекс амінокислот і вітамінів забезпечує наступний результат:
Зміцнює захисні сили організму, підвищуючи імунну систему;
- Істотно знижує ймовірність захворіти на рак. У чоловіків – передміхурової залози, а у жінок – молочної;
- Нормалізує концентрацію холестерину в крові;
- Активізує кровообіг;
- Збагачує склад крові, значно підвищуючи гемоглобін;
- Виводить з організму зайву рідину;
- Приводить в норму рівень цукру в крові при цукровому діабеті 2-го типу, знижуючи потребу в солодощах;
- Знищує золотистий стафілокок і туберкульозну паличку;
- Оздоровлює мікрофлору органів травної системи, усуває процеси гниття в кишечнику;
- Покращує стан ясен і зубів;
- Допомагає людям позбутися від зайвих кілограмів.
Користь для вагітних і в період лактації
Вагітним жінкам, а також жінкам, які годують своїх крихіток грудьми, слід обов’язково включати в свій раціон білокачанну капусту. Єдиною проблемою в цьому випадку може стати метеоризм. З цієї причини в період виношування дитини жінці рекомендується вживати продукт в квашеному вигляді або після термічної обробки. Користь тушкованої капусти для організму теж незаперечна.
Рекомендується щодня пити натщесерце свіжий капустяний сік, поєднуючи його з невеликою кількістю меду.
Цей напій підготує організм жінки до майбутніх пологів, знизить дратівливість і плаксивість, підвищить стійкість до стресів.
Жінкам у період лактації рекомендується їсти добре відбиті листя до появи першого соку. Це дозволить відійти від зайвого молока і позбутися від розпираючих відчуттів у грудях.
Для здоров’я дитини
Компетентні фахівці рекомендують вводити в прикорм малюкам білокачанну капусту, починаючи з п’яти місяців при штучному вигодовуванні, з півроку – немовлятам.
Регулярне вживання продукту дозволить запобігти розвитку:
- дисбактеріозу;
- стоматиту;
- рахіту.
Після звикання молоко і суміш можна буде просто виключити. Капустяне пюре ефективно виводить з організму крихти отрути і токсини, тому це блюдо особливо корисно при лікуванні, а також при:
- атопічному дерматиті;
- харчовій алергії;
- діатезі.
Після року дитині слід давати овочеві рагу і супи з додаванням капусти. З двох років – салати зі свіжих овочів з додаванням олії. Це нормалізує роботу органів шлунково-кишкового тракту, забезпечить необхідне навантаження жувальних м’язів, а також оздоровить зубну емаль, сприяючи профілактиці карієсу.
У літньому віці
Завдяки вмісту в білокачанній капусті тартонної кислоти, овоч надає омолоджуючий і антисклеротичний ефект. Зверніть увагу, що після термічної обробки тартонова кислота розкладається.
У літньому віці рекомендується щодня їсти салат з капусти з додаванням олії амаранту або виноградних кісточок. Якщо людина позбавлена можливості жувати самостійно, то слід пити сік у поєднанні з маслом. В результаті з’явиться бадьорість і легкість, судини очистяться, а холестерин і стілець нормалізуються.
Чудовою профілактикою старіння служить квашена капуста. Вона звільняє організм від вільних радикалів і сприяє засвоєнню тваринного білка.
Шкода і протипоказання
Серед протипоказань до застосування слід зазначити наступні:
- ентероколіт, панкреатит;
- посилена перистальтика кишечника;
- кровотечі в кишечнику або шлунку;
- загострення виразки кишечника і шлунка (можна робити капустяний сік, але вживати його не можна, попередньо не порадившись з лікарем).
Рекомендації по вживанню
Для профілактики вірусних і онкологічних захворювань, а також для заповнення організму аскорбіновою кислотою щодня рекомендується з’їдати не менше 200 г свіжої білокачанної капусти. Під час її приготування слід:
- нашаткувати;
- посипати невеликою кількістю кухонної солі;
- залишити не менше ніж на 20 хвилин;
- ретельно розтерти руками;
- за бажанням додати приправи (рослинна олія, мед, лимонний сік і т. д.).
Якщо регулярно їсти такий салат на сніданок, то організм звільниться від шлаків, проблема дисбактеріозу і запорів вирішиться сама собою. На вечерю овоч не рекомендується їсти, щоб перед сном не перевантажувати шлунок.
Смажений, тушкований і варений продукт можна їсти щодня в будь-якій кількості, але тільки при відсутності протипоказань. При цьому рекомендується дотримуватися таких правил:
- Термічна обробка повинна бути нетривалою (не більше 15 хвилин);
- Для приготування страв можна використовувати будь-яку рафіновану соняшникову олію. Його можна замінити вершковим, не рекомендується готувати на тваринному жирі або маргарині;
- Качан слід обов’язково викидати, гірка частина плода містить всі хімікати, які плід ввібрав з землі.
Квашену капусту можна їсти тричі на день для профілактики гастриту. Робити це рекомендується за півгодини до основної трапези. Оптимальна кількість – від 50 до 100 г.
Застосування для схуднення
З огляду на високий вміст фолієвої і нікотинової кислоти з низькою калорійністю, овоч активно використовується в низьковуглеводних дієтах як самостійно, так і в якості гарніру.
Капустяна дієта може проводитися один раз в тиждень. Протягом усього дня слід їсти салат зі свіжого листя, приправлених лимонним соком. Зверніть увагу, що салат необхідно готувати без солі.
У перебігу дня можна з’їсти ще 100 грам чорного хліба або два яйця. На ніч не зашкодить стакан томатного соку. Ця дієта дозволить позбутися до двох кілограм протягом дня.
В лікувальних цілях
Капустяне листя застосовуються в народній медицині при лікуванні:
- фурункулів;
- маститу;
- головного болю;
- хвороб суглобів.
Для цього необхідно свіжий качанний лист прикласти до хворого місця. Міняти його рекомендується щогодини. При головних болях і мігрені листя корисно прикладати до очей на деякий час.
Насіння використовують для позбавлення від паразитів, зокрема глистів. Для цього 5 г насіння необхідно заварити в термосі і дати можливість настоятися протягом трьох годин. Далі процідити і пити протягом всього дня. Тривалість терапевтичного курсу два тижні.
Капустяний сік являє собою ліки широкого спектру дії. Його рекомендується пити натщесерце за півгодини до сніданку. У чистому вигляді він ефективно розчиняє сольові відкладення в хребті і суглобах, оздоровлює емаль зубів.
Чим корисна тушкована капуста
Смак тушкованої капусти знаком кожному. Є безліч рецептів її приготування, але суть одна – тушкована капуста дуже корисна і смачна, вона може підійти до основних страв або вживатися самостійно.
Загасити смачний овоч в домашніх умовах дуже просто і дешево. Даний варіант підходить тим, хто з яких-небудь причин не може вживати свіжу капусту.
Чи корисна тушкована капуста, чи немає протипоказань до її вживання? Спробуємо розібратися в цьому питанні.
Склад і калорійність продукту
Тушкована капуста
Капуста – недорогий і доступний овоч, який можна придбати в будь-який час року. Овоч використовується в свіжому вигляді, його мочать, квасять, солять. Найбільше воліють тушкований продукт. Готувати капусту таким способом просто і швидко. Не обов’язково використовувати білокачанну сорт, це може бути брокколі, цвітна, брюссельська.
Блюдо легко зробити різноманітним і більш привабливим за смаком: сюди додають м’ясні продукти, ковбасу, овочі. Основні і незмінні інгредієнти для приготування тушкованого блюда наступні: дрібно порізана капуста, цибуля, помідори, будь-яка пісне масло, сіль і спеції. Залежно від використовуваних прянощів, виходить різний смак.
Продукт відрізняється високим вмістом вітамінів і мікроелементів. Тушкована капуста може похвалитися високою концентрацією вітаміну В2, також тут є вітаміни С, К, Е, А, РР та інші. Серед мінеральних компонентів виділяють кальцій, фосфор, калій, клітковину, лактозу, сірку.
Вітамінно-мінеральні комплекси благотворно впливають на стан шкірних покривів і слизових оболонок, прискорюють обмінні процеси, зміцнюють судинні стінки.
Вітамін РР запобігає спазмуванню судин, що благотворно позначається на здоров’ї при частих головних болях, нападах холециститу.
Тушкована капуста – низькокалорійний продукт.
В середньому в ста грамах страви знаходиться тільки сто кілокалорій. Додавання інших інгредієнтів змінює калорійність. Гриби і тушкований овоч відрізняються низькою калорійністю, а ось капуста з м’ясом наближається до п’ятисот кілокалорій у ста грамах.
Корисність тушкованої капусти для організму людини
Продукт надає позитивний вплив на організм. Це проявляється в таких змінах:
- організм насичується вітамінами і мікроелементами;
- нормалізується рівень холестерину;
- зміцнюються стінки судин;
- продукт є профілактикою онкологічних новоутворень;
- поліпшується перистальтика кишечника;
- профілактика запорів;
- відбувається нормалізація роботи нервової системи;
- захист сітківки від шкідливого впливу ультрафіолету;
- збільшується вироблення шлункового соку;
- активізується імунітет;
- профілактика склеротичних змін;
- зростає активність і працездатність людини.
Зайва вага
При надлишковій масі тіла дієтологи рекомендують їсти капусту, тушковану на невеликій кількості масла або води. Якщо немає протипоказань, можна замінити вечерю і обід тушкованим продуктом. Як результат, маса тіла стабілізується, можна скинути до п’яти кілограм за місяць. Сидіти на капустяній дієті необхідно не довше п’яти-семи днів, після чого потрібно зробити перерву на кілька днів.
Тушкована капуста рекомендована при деяких проблемах зі здоров’ям:
- цукровий діабет;
- часті запори;
- проблеми травлення;
- атеросклероз;
- захворювання серцево-судинної системи;
- нестача вітамінів;
- збої в роботі імунної системи.
Корисність капусти для літніх людей
вітаміни
Люди похилого віку потребують особливого харчування, і чим старша людина, тим вищі вимоги. Шлунково-кишковий тракт людей старшого віку працює не так злагоджено, як раніше. Багато продукти не засвоюються в повній мірі, і важка їжа викликає дискомфорт і розлад травних функцій.
Продукт відрізняється антисклеротичними властивостями, це досягається завдяки вітамінам С, А, Е і їх антиоксидантній здатності. Систематичне вживання тушкованої капусти знижує ризик розвитку атеросклеротичних змін судин.
До того ж продукт допомагає і особам, схильним до запорів, відзначають поліпшення стану.
Капуста, тушкована в невеликій кількості масла, є дієтичним продуктом і запобігає набору зайвої маси. Компоненти продукту позитивно впливають на імунну систему і сприяють активізації її роботи.
Організм наповнюється вітамінами, яких у тушкованій страві чимало. Здатність капусти запобігати небезпеці появи раку грудей має наукове обґрунтування.
Продукт багатий на індол-три-карбинол, який запобігає патології клітин і пригнічує ріст ракових клітин.
Грудне годування
Овоч у тушкованому вигляді унікальний тим, що дозволено і навіть рекомендовано різним віковим категоріям і при різних станах:
- під час очікування дитини;
- під час грудного годування;
- як прикорм малюкові;
- при запаленнях органів шлунково-кишкового тракту;
- при патології жовчного міхура;
- при цукровому діабеті;
- при панкреатиті;
- при надмірній масі тіла.
Чому і кому саме шкідливо пити каву
Протипоказання до вживання тушкованого овоча
Лікарі можуть впевнено назвати тушковану капусту корисною і шкідливою. І якщо з корисністю продукту все зрозуміло, розглянемо, чим же може нашкодити тушкований овоч.
виразка
Згідно зі спостереженнями лікарів, продукт протипоказаний при багатьох захворюваннях:
- виразкова хвороба – їсти продукт потрібно з особливою обережністю, під час загострення виразкової хвороби – вивести з раціону на цей період;
- ентероколіт;
- спазми кишечника;
- підвищена кислотність шлункового секрету;
- оперативні втручання на черевній порожнині в минулому;
- схильність до гіпертонії;
- захворювання нирок.
- Поєднувати продукт з молочними продуктами не можна, так як може статися розлад шлунка, запалитися слизова оболонка.
- Відео по темі:
Чи можна тушковану капусту на дієті
Будь-яка дієта передбачає зниження загальної калорійності раціону і обмеження швидких вуглеводів. Щоб урізноманітнити меню, рекомендується їсти більше овочів. Простим у приготуванні і низькокалорійним страва є тушкована капуста. Чи можна тушковану капусту на дієті залежить від того, як саме вона приготована, як її переносить організм.
Користь і шкода тушкованої капусти
Якщо людина хоче схуднути, він повинен вживати тільки просту і здорову їжу, причому в розумних кількостях. Капуста – хороший вибір для приготування щоденних страв.
Вона володіє такими корисними властивостями:
- запобігає різким підйомам і спадам показників цукру в крові, що рятує від раптово виникаючого почуття голоду. Завдяки цій властивості тушкована капуста для схуднення може вживатися навіть людьми, що страждають на цукровий діабет 1 або 2 типу;
- містить клітковину і натуральні харчові волокна. Регулярне вживання клітковини є ефективною профілактикою запорів;
- містить природні антиоксиданти, що пригнічують ріст і розвиток злоякісних клітин в організмі;
- дієтична тушкована капуста знижує рівень холестерину в крові, сповільнюючи розвиток атеросклерозу. Це особливо важливо для людей похилого віку, які страждають на ожиріння;
- розширює кровоносні судини і знижує ризик розвитку серцево-судинних патологій;
- завдяки багатому вітамінному складу покращує зорову функцію, стан волосся, нігтів і шкіри;
- сприяє виділенню великої кількості шлункового соку, що допомагає шлунку швидко перетравлювати їжу.
Всі ці доводи говорять про те, що варто задуматися про включення тушкованої капусти в свій раціон при схудненні.
Також потрібно знати, що капуста може завдати шкоди:
- овоч відноситься до газоутворювальних продуктів. При його надмірному вживанні може виникнути здуття живота, підвищене газоутворення, відрижка;
- капусту потрібно їсти в невеликих кількостях при гастриті, виразці шлунка або дванадцятипалій кишці. Її сік може викликати роздратування внутрішніх слизових оболонок;
- регулярне вживання тушкованої капусти може позначитися на роботі щитовидної залози. Це потрібно знати людям, що страждають на гіпотиреоз – недостатнім виробленням гормонів щитовидної залози;
- перетравлення овоча важко проходить у людей з підвищеною кислотністю шлункового соку. Після їжі може відзначатися тяжкість в животі.
Варто зазначити, що тушкувати можна не тільки звичну білокачанну капусту. Для цього також підходять такі сорти – брюссельська, китайська, кольорова, брокколі.
Калорійність і хімічний склад
Тушкована капуста має наступну харчову цінність:
- містить велику кількість вітаміну А, Е, С, вітамінів групи В;
- включає в себе калій, кальцій, магній, алюміній, залізо, йод;
- калорійність тушкованої капусти в чистому вигляді становить 90-110 ккал на 100 г готового продукту. Ця цифра зростає в залежності від кількості доданих продуктів: інших овочів, м’яса, грибів, рослинного масла.
Якщо людина буде з’їдати в день хоча б 200 г тушкованої капусти, він отримає половину добової норми аскорбінової кислоти.
рецепти
Ось кілька дієтичних рецептів тушкованої капусти. Середній час приготування – 1 година.
Тушкована капуста з грибами
Нарізати будь-яким зручним способом промиті печериці. Викласти на розігріту сковороду без масла, тушкувати у власному соку до повного випаровування рідини.
Нашаткувати качан капусти, викласти в товстостінну посуд, найкраще для цих цілей підійде казан. Додати 1 ст. л. рослинної олії. Гасити на повільному вогні, поки овоч не дасть сік.
Додати гриби, все перемішати, посолити і додати спеції за смаком. Залити невеликою кількістю рідини, тушкувати до повної готовності.
Тушкована капуста з куркою
Філе курячої грудки нарізати невеликими шматочками. Обсмажити на сухій сковороді, посолити. Нашаткувати капусту, розім’яти її руками. Натерти на тертці моркву. З’єднати м’ясо і овочі, додати 1 ст. л. соняшникової або оливкової олії. Все перемішати, посолити. Додати 250-300 мл гарячої води, тушкувати на повільному вогні до готовності.
Тушкована капуста з томатною пастою
Очистіть та наріжте цибулю і моркву. Пасеруйте овочі 10-15 хвилин у великій кількості оливкової олії. Нашаткуйте капусту якомога тонше, трохи розімніть руками, щоб виділився сік. З’єднайте овочі в одному посуді, поставте на вогонь. Додайте сіль і спеції.
Залийте невеликою кількістю води, тушкуйте до готовності. За 5-10 хвилин до закінчення процесу готування додайте 1-2 ст. л. томатної пасти. Щоб прибрати кислинку, можна додати в блюдо дрібку цукру. Перед подачею до цієї страви можна додати 1 зварене круто куряче яйце.
Ці рецепти можна використовувати для приготування обіду або вечері. При приготуванні капусти потрібно знати міру у використанні солі. Пересолені страви затримують воду в організмі, що призводить до виникнення набряків і підвищеного навантаження на нирки.
Відгуки
Відгуки про дієту на тушкованій капусті кажуть, що за тиждень можна втратити від 2 до 5 кг. Щоб досягти прогресу, потрібно знати, що їсти не можна. З меню потрібно виключити солодощі, випічку, алкоголь, жирні та смажені страви.
Також, перш ніж сідати на дієту, потрібно перевірити своє здоров’я. Не рекомендується різко змінювати систему харчування людям з хронічними захворюваннями травної системи. Таким хворим краще дотримуватися лікувального харчування.
Висновок
Тушкована капуста – справжня знахідка для тих, хто любить овочі і вважає за краще легку їжу.
Існують навіть дієти, в основу раціону яких лягає це блюдо, в поєднанні зі свіжими овочами, нежирним м’ясом і кисломолочною продукцією.
Наприклад, капусту необхідно їсти на обід і на вечерю, а на сніданок пропонується вживати салати зі свіжих овочів. В якості другого сніданку і полудня підійде знежирений кефір.
Після закінчення схуднення на тушкованій капусті рекомендується залишити її в своєму раціоні. Вона може послужити основою для розвантажувального овочевого дня.
Білокачанна капуста: калорійність, користь і шкода, лікувальні властивості
Капуста займає гідне місце в повсякденному і дієтичному раціоні. Вона багата макро- і мікроелементами, мінералами, необхідними для здоров’я організму. Низька калорійність капусти та сполучуваність з м’ясом та іншими овочами дозволяє додавати її в більшість страв.
Калорійність капусти білокачанної
Капуста – обов’язковий інгредієнт полікомпонентних дієтичних меню. Енергетична цінність овоча – 27 ккал на 100 г. Продукт споживають не тільки в сирому вигляді. Залежно від способу приготування кількість калорій змінюється.
Харчова цінність овоча (в 100 г):
Спосіб приготування | Калорійність (ккал) | Білків, г | Жирів, г | Вуглеводів, г |
Варена | 21 | 1,6 | – | 4,1 |
На пару | 26,9 | 1,7 | 0,7 | 6,8 |
Квашена (не плутати з маринованою) | 19,1 | 1,8 | – | 4,3 |
Тушкована | 50,8 | 1,9 | 3,0 | 6,5 |
Смажена | 49,9 | 1,9 | 3,5 | 6,6 |
Склад і корисні властивості капусти білокачанної
Білокачанна капуста містить велику кількість важливих низькомолекулярних органічних речовин:
- цукри: целюлоза, лактаза;
- мінеральні солі: фосфор, залізо, калій, натрій, кальцій;
- вітаміни: аксерофтол, аскорбінова кислота, тіамін.
Овоч містить фітонциди – речовини, які пригнічують ріст патогенних бактерій і грибів. До складу також входять ензими – молекули білка, що сприяють прискоренню хімічних реакцій.
Вуглеводи і білок у білокачанній капусті під час схуднення
Завдяки низькому вмісту жирів і великій кількості білка овоч включають до медичних «столів», розвантажувальні дні, пісне харчування.
Повільні вуглеводи, що містяться в рослині, – необхідне джерело енергії. Складні органічні речовини карбонової групи довго розщеплюються. Глюкоза повільно і рівномірно надходить до клітин організму. Відчуття голоду придушується на тривалий період.
Капустяне листя – необхідний продукт під час схуднення, але низький вміст білка не дозволяє застосовувати продукт як єдиний інгредієнт протягом довгого часу. Дефіцит альфа-амінокислот сприяє розвитку дистрофії тканин органів.
Що міститься в капусті білокачанній: кальцій і клітковина
Овоч багатий макроелементами, що забезпечують повноцінне функціонування організму. Найбільше міститься калію (300 мг в ста грамах качана) і кальцію (48 мг).
Останній – регулятор електролітного балансу організму. Вітамін покращує скорочувальну здатність м’язів, роботу серця, нервової системи. Виводить надмірну рідину з клітин, запобігаючи появі набряклості і застоїв сечі, і прискорює схуднення.
Клітковина – складний компонент, що складається з грубих волокон, які не розщеплюються ферментами травлення, не всмоктуються в організм і не дають енергію. Волокна обмежують вироблення глюкози, знижуючи тягу до перекусу. Прискорюють травний процес і метаболізм, перешкоджають утворенню жирових «депо».
Капуста білокачанна для схуднення: застосування
Страви з городньої культури в дієтах вражають своєю різноманітністю. Сирий овоч смачніший, в ньому збережені всі мінерали, вітаміни та інші корисні компоненти.
З нього готують салати з додаванням знежиреного йогурту, солодких яблук, моркви, сухофруктів. Вибір додаткових інгредієнтів залежить від смакових уподобань, сорту овоча, особливостей режиму харчування.
Популярна тушкована капуста з коренеплодами, картоплею, якщо раціон дозволяє – з невеликою кількістю м’яса. Спосіб готування передбачає тривале томління продуктів без додавання масла.
Приготовані на пару листя менш смачні, але при такій термічній обробці зберігаються вітаміни і мінерали.
Лікувальні властивості капусти
Лікарську цінність представляють капустяне листя, їх використовують як сировину для медичного застосування.
Цілющі властивості продукту:
- антибактеріальні;
- протинабрякові;
- анальгезуючі;
- протиерозійні;
- антисклеротичні;
- регенеруючі;
- загальнозміцнюючі.
Капуста містить багато вітамінів, які відновлюють водний баланс, зміцнюють імунну систему.
Поліпшення роботи травної системи
У капусті містяться грубі харчові волокна (клітковина), необхідні для нормальної роботи органів травлення. Вуглеводні сполуки поглинають баластні речовини (неперетравлювані, що не дають енергію) і токсини товстого кишечника.
Клітковина стимулює активність шлунка, підшлункової залози, покращує процес перетравлення. Позбавляє від тяжкості і хворобливих відчуттів у животі, запобігає розвитку порушень стільця.
Метіонін підвищує захисні властивості слизової початкового відділу тонкої кишки і шлунку. Такий ефект попереджає розвиток ерозій і виразкових захворювань слизової органів травлення.
Заповнює дефіцит вітаміну С
На відміну від інших овочів, капуста довго зберігається в свіжому вигляді. Будова і структура качана сприяє збереженню вологи, мінералів, мікро- і макроелементів практично в повному обсязі навіть через півроку після збору врожаю.
У зимовий період, особливо в кінці, організм людини страждає від нестачі низькомолекулярних хімічних сполук. Порушується робота різних органів і систем. Підвищенню імунітету сприяє аскорбінова кислота.
У городній культурі міститься близько 45 мг вітаміну С при середній добовій нормі 75-90 мг (залежить від статі і віку). Багате капустою меню відновлює дефіцит аскорбінової кислоти.
Здорові очі
Для підтримки гостроти зору необхідні аскорбінова кислота, токоферол, ретинол. Вітамін А міститься в родопсині – зоровому пігменті. При недоліку ретинолу порушується змочування рогової оболонки очного яблука, погіршується харчування зорового органу. Недолік необхідних елементів веде до дистрофії зорового органу.
Користь овоча для очей також обумовлена його сечогінними властивостями. Надлишок рідини в клітинних мембранах сприяє підвищенню осмотичного і внутрішньоочного тиску.
Для поліпшення зору листя прикладають до очей кілька разів на день на 5-7 хвилин. Процедура сприяє зняттю втоми, нормалізує кровообіг в сітківці.
Антизапальні властивості: застосування при болях в горлі
ГРВІ, грип та інші респіраторні хвороби супроводжуються болями в горлі. Вони виникають внаслідок розвитку запального процесу, викликаного патогенними організмами. При запальному процесі часто виникає набряк, стає боляче ковтати і розмовляти.
Городня культура ефективна при болях, набряках горла, першенні і кашлі. Листя прикладають до запаленої області на 20 хвилин, закріплюють, обмотавши шию бинтом. Також позбавитися від неприємних відчуттів допомагає чистий сік (без додавання чого-небудь). Його п’ють дрібними ковтками протягом дня.
Поліпшення роботи мозку: при головному болю і тиску
Культура містить тіамін (вітамін В1) – гетероциклічна сполука, що підтримує нормальну роботу нервової системи і гемостазу (системи кровотворення). Речовина активізує роботу таламуса, що покращує когнітивні функції: мислення і пам’ять.
Завдяки вмісту калію овоч має сечогінний ефект. Виведення зайвої рідини з внутрішньоклітинного простору сприяє нормалізації кров’яного тиску. Гіпертонікам рекомендується щодня пити свіжовичавлений, розведений водою в пропорції 1:1 сік з листя.
Допомагають листя при болях в голові. Їх прикладають до хворого місця (скронь, потилиці) і залишають на 10 хвилин. Рецепт також використовується при підвищеній температурі.
Здорові кістки: застосування при артрозі
Існує багато рецептів при болях в суглобах з використанням рослини. Найбільш дієво прикладання багатошарової пов’язки.
Як зробити капустяний компрес:
- Беруть качан і подрібнюють ножем.
- Масу віджимають руками і фільтрують через марлю.
- Вовняну тканину змочують в рідині і прикладають до ураженого суглоба.
Процедуру повторюють щодня перед сном. Сік зберігають у холодному місці не більш ніж 72 години.
Нормалізація артеріального тиску
Овоч містить вітамін Р, який зменшує ламкість капілярів. Незважаючи на те що зміст флавоноїдів в рослині низьке (всього 0,9 мг), регулярне його вживання сприяє збільшенню еластичності мікросудин і нормалізації кровообігу.
Страви готують зі свіжої рослини. Квашена капуста містить шкідливі солі, які негативно впливають на судинні стінки.
Здорова шкіра: при опіках, ранах і ударах
Овоч має регенеруючі властивості. Його використовують для виготовлення кремів і мазей від термічних, травматичних ушкоджень епідермісу.
У народній медицині чимало рецептів при травмах шкіри:
- При опіках подрібнене листя проварюють 5 хвилин в молоці, виймають і охолоджують. Додають сирий яєчний білок (можна замінити висівками), перемішують. Суміш рясно накладають на уражену шкіру, зверху прикладають шматок марлі і роблять пов’язку.
- При ударах і травмах від вилка відокремлюють лист і розминають його. Потім прикладають до синців і закріплюють за допомогою бинта.
Маски для обличчя з капустяного листа: застосування в косметичних цілях
Овоч має омолоджувальні властивості. Маска на основі капусти допомагає вирівняти тон шкіри.
Популярні рецепти:
- Від пігментних плям. У подрібнене листя додають кукурудзяне масло і ромашковий настій (20 грам суміші на 200 г окропу). Суміш накладають на обличчя на 5 хвилин, потім змивають водою без мила.
- Відбілююча. 200 г кашки з овоча змішують зі збитим білком. Наносять на шкіру обличчя на 20 хвилин. Процедуру повторюють щодня.
Шкода і протипоказання до вживання капусти
Шкоди від зовнішнього застосування капусти не буває. Вона освіжає шкіру, відновлює баланс вологи, заспокоює. Страви з овоча в невеликій кількості також не завдають шкоди організму людини.
Обмежити споживання рослини слід при схильності до ентероколіту, спазмів кишечника.
Тушкована капуста – користь і шкода
Тушкована капуста – смачне, просте і недороге блюдо, яке дуже часто можна побачити на наших столах. Його люблять за універсальність і доступність, оскільки його можна подавати і як гарнір, і як закуску, використовувати в якості основи для салатів і начинки для пирогів, додавати в фарш і т.п. Готувати його нескладно, інгредієнти можна купити в будь-якому магазині, а найчастіше – вони частина «стратегічного запасу», завжди присутнього в холодильнику. У повсякденному житті ми так звикли до цієї страви, що навіть не замислюємося про користь і шкоду тушкованої капусти. А між тим, даний продукт деяким людям може бути протипоказаний, а інших, навпаки, здатний вилікувати.
Чи корисна тушкована капуста?
Найчастіше для гасіння використовується білокачанна капуста, хоча для цього можна використовувати і будь-який інший вид цього овоча: кольорову, брюссельську, пекінську, брокколі. Гасити можна не тільки свіжі овочі, а й заморожені, квашені, консервовані.
Корисні властивості тушкованої капусти визначаються складом її інгредієнтів. Наприклад, корисніше за все буде блюдо, що включає в себе тільки овочі, гриби і бобові, з невеликою кількістю масла і солі.
З додаванням горіхів, м’ясом або салом продукт стане більш ситним, але більш калорійним.
Користь тушкованої капусти полягає в тому, що в ній у великій кількості зберігаються цінні вітаміни і мікроелементи, які були присутні у свіжих овочах. Тут представлені вітаміни А, групи В, С, К, РР, калій, магній, велика кількість кальцію, пектин, лактоза, білок. Блюдо відмінно втамовує голод, не викликаючи тяжкості в шлунку.
Його можна їсти навіть людям, які не можуть у великих кількостях їсти свіжі овочі через підвищену кислотність, гастритів або хронічної виразкової хвороби. Але крім користі і шкоди у тушкованої капусти теж є.
Вона може викликати здуття живота, метеоризм, запори, проблеми з кишечником, якщо є її у великих кількостях і щодня.
Дієта на тушкованій капусті
Ця страва майже завжди низькокалорійна – приблизно 100 ккал. Тому дієтологи рекомендують вживати тушковану капусту для схуднення, але в розумних межах. Дієтичне страва повинно готуватися без тваринних жирів з одних овочів, допустимо також додавання пісного м’яса, грибів, картоплі, бобових, але не дуже багато.
Суть дієти полягає в заміні обіду і вечері тушкованою капустою. На сніданок дозволено нежирний сир/одне варене яйце і несолодкий чай або каву.
Не варто обмежувати свій раціон однією тушкованою капустою більш ніж на п’ять-сім днів.
Скільки калорій міститься в тушкованій капусті
Овочі і гриби
Тушкована капуста – блюдо, що володіє великою кількістю вітамінів і мінеральних речовин. Калорійність капустяного блюда залежить від рецепта приготування (з м’ясом, картоплею, томатною пастою) і виду продукту (кольоровий або білоголовий капусти).
Завдяки своїм складом блюдо має численні корисні для організму властивості. Крім того, продукт є низькокалорійним і допомагає скинути зайві кілограми.
Тушкована капуста має ряд протипоказань до вживання, з якими варто ознайомитися до її вживання.
Калорійність тушкованої капусти на 100 грам – 102,2 ккал. До складу такого продукту також входять:
- білки – 2,7 г;
- жири – 5,9 г;
- вуглеводи – 10,2 г.
Кількість калорій, а також білків, жирів і вуглеводів, що містяться в тушкованій капусті, різниться в залежності від додаткових інгредієнтів, які використовуються при приготуванні страви.
Таблиця калорійності тушкованої капусти з добавками в розрахунку на 100 грам:
додаткові інгредієнти | Калорійність (в Ккал) | Зміст БЖУ (в грамах) |
З морквою і цибулею на олії | 48,6 | 1,7 / 2,4 / 5,2 |
З томатною пастою | 37,5 | 1,3 / 1,7 / 4,4 |
На воді | 16,7 | 1 / 0,1 / 3,1 |
З картоплею | 60,2 | 3,3 / 2 / 7,3 |
З грибами | 132,1 | 8,1 / 7,8 / 7,9 |
З овочами | 35,2 | 1,4 / 1,3 / 4,5 |
З куркою | 81,9 | 9,8 / 2,9 / 4,5 |
Кількість калорій залежить від виду капусти, використаної в приготуванні (значення дані для 100 г продукту):
вид капусти | Калорійність (ккалл) | Зміст БЖУ (грами) |
білокачанна | 62,6 | 1,6 / 4,2 / 4,8 |
кольорова | 45,3 | 1,7 / 2,7 / 4,4 |
Калорійність квашеного капустяного продукту, який був протушкований, становить 16,6 Ккал, а харчова цінність 1,3 / 0,1 / 3,8 г.
Овоч багатий вітамінами і мінеральними речовинами. Якщо його протушкувати, то кількість поживних компонентів зменшується, проте він все ж представляє цінність для організму.
Зміст вітамінів і їх користь для організму:
- ретинол – благотворно впливає на шкіру;
- ніацин – нормалізує процес травлення;
- тіамін – покращує настрій;
- нікотинова кислота – підтримує роботу печінки;
- рибофлавін – бере участь в оновленні та зростанні тканин;
- біотин – тримає цукор в допустимих значеннях;
- холін – нормалізує роботу нервової системи;
- альфа-токоферол – уповільнює старіння клітин;
- пантотенова кислота – активізує вироблення гормонів надниркових залоз;
- аскорбінова кислота – підвищує імунний захист;
- піридоксин – сприяє засвоєнню жирів і білків.
Хімічний склад тушкованого капустяного блюда дуже різноманітний, і включає багато корисних речовин. Серед них є такі макроелементи і мікроелементи:
макроелементи | мікроелементи |
хлор | цинк |
калій | алюміній |
фосфор | хром |
кальцій | бор |
сірка | фтор |
кремній | ванадій |
натрій | титан |
магній | залізо |
Хоча перераховані компоненти, що входять до складу тушкованої капусти, містяться в незначній кількості, при систематичному вживанні вони часто краще заповнюють брак корисних речовин, ніж аптечні комплекси.
Вживання овоча благотворно впливає на наступні системи організму людини:
- серцево-судинну – зменшує крихкість судинних стінок;
- шлунково-кишкову – позбавляє від дисбактеріозу, є профілактикою запорів;
- сечовидільну – знижує ризик появи каменів у жовчному міхурі;
- нервову – усуває депресії і тривоги.
При відсутності протипоказань до прийому тушкованої капусти її можна їсти кожен день. Щоб наповнити організм перерахованими корисними речовинами, вистачить 200 г страви. Не варто замінювати основні прийоми їжі тільки цим продуктом харчування, оскільки меню має бути різноманітним.
Найбільш корисною вважається тушкована капуста, приготовлена з квашеної.
Оскільки вживання тушкованої капусти покращує обмін речовин, її прийнято вживати для схуднення. Прийом капустяного блюда нормалізує вагу.
Тушкована капуста є низькокалорійним продуктом і має низький глікемічний індекс, що сприяє довгому почуттю насичення.
Завдяки великому вмісту нерозчинних частинок клітковини капуста м’яко очищає кишечник. Це дозволяє схуднути в короткі терміни.
Чи безпечно сидіти на дієті з прийняттям цього продукту не більше 3 днів. Така дієта вважається незбалансованою, тому тривалий прийом спричинить за собою неприємні наслідки у вигляді проблем з шлунково-кишковим трактом.
Тушкована капуста може принести незручності чоловікам: при надмірному її вживанні виникають проблеми з сечостатевою системою і уповільнення вироблення насінної рідини.
Наслідки переїдання тушкованої капусти:
- пронос;
- гіпотиреоз (недолік гормонів щитовидної залози).
Заборонено вживати тушковане блюдо при індивідуальній непереносимості. Розпізнати алергію на цю їжу можна по виниклих ознаках метеоризму і алергії.
Протипоказання до вживання тушкованої капусти складають такі захворювання і стани:
- діарея;
- виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
- запалення слизової оболонки стінок шлунка (гастрит);
- підвищена кислотність шлунка;
- проблеми з підшлунковою залозою (панкреатит);
- інфекційне запалення слизової оболонки тонкого і товстого кишечника;
- неінфекційний запальний процес тонкої і товстої кишок (ентероколіт);
- патології жовчного міхура (холецистит).
Період відновлення після операції в області грудної клітини і очеревини також відноситься до протипоказань.
Тушковане блюдо можна вживати при захворюваннях нирок, при яких варто дотримуватися дієти без солі.
Тушкована капуста: користь і шкода для здоров’я. Що говорить наука про тушковану капусту, яку користь приносить організму овоч?
Тушкована капуста – бюджетний варіант простого, смачного, ситного, а найголовніше – корисного страви. Існує величезна безліч рецептів з грибами, іншими овочами, м’ясом. Розглянемо, в чому ж користь цієї страви, кому корисно його вживати, а кому ні.
- Калорійність і склад
- Користь для здоров’я
- При вагітності
- При схудненні
- При цукровому діабеті 2 типу
- При панкреатиті і холециститі
- При гастриті з підвищеною кислотністю
- При виразці шлунка
- При запорах
- При подагрі
- Поради з приготування
- Протипоказання і шкода
Капуста – знаменитий овоч
Капуста – один з найдавніших овочів у світі, який досі залишається основним продуктом харчування. Ще в Давньому Римі вона називалася «цілющою їжею» через високий склад поживних речовин. Капусту було вперше вирощено в Європі в 1100 році до н. е.
У світі існують сотні різновидів капусти, проте колір листя – найбільш поширений спосіб поділу цього овоча на типи: зелена і червона. Деякі різновиди зеленої капусти світлого кольору називають «білою капустою».
Люди здавна вживають в їжу як сиру, так і приготовлену капусту. Є різні способи приготування цього овоча – на пару, варена, тушкована, обсмажена, фарширована тощо. Для гасіння зазвичай використовують традиційну зелену (білокачанну) капусту.
Поради з приготування
Перед тим як почати приготування, рекомендуємо ознайомитися з основними його нюансами:
- капусту беруть як свіжу, так і квашену;
- м’ясо для приготування беруть будь-яке, можна фарш, а також копченості або ковбасу;
- шаткують овоч як соломкою, так і кубиками, виглядати готову страву буде по-різному;
- не варто гасити занадто кислу квашену капусту – страва вийде несмачним;
- гасити капусту зимових сортів слід не менше 30-40 хвилин;
- не тушкуйте капусту занадто довго, вона стане занадто м’якою і буде не такою корисною;
- приготувати цю страву можна і на плиті, і в духовці (при температурі 165 ° С-170 ° С), і в мультиварці (на режимі «Гасіння»), і в пароварці;
- гасити капусту можна в казані, сковороді або в каструлі з товстими стінками.
Щоб блюдо вийшло смачним:
- спочатку приготування можна рівномірно обсмажити капусту хвилини три, а потім гасити при закритій кришці;
- солити блюдо потрібно за 10-12 хвилин до кінця приготування;
- за 7-10 хвилин до готовності додайте чайну ложку цукру, особливо при приготуванні страви з квашеної капусти;
- додайте в кінці приготування обсмажену до золотистого кольору борошно, це додасть капусті надзвичайно оригінальний смак;
- готувати краще на нерафінованій соняшниковій олії.
Живильні речовини тушкованої капусти
Тушкована капуста вважається здоровою їжею і славиться своїми поживними речовинами. Цей хрестоцвітний овоч навіть в приготованому вигляді має високий вміст вітамінів A, B, C, K, заліза, йоду, магнію, калію, кальцію, сірки, фосфору, фолієвої кислоти.
Він також є рідкісним джерелом фитонутриентів, які діють як потужні антиоксиданти. Загальна антиоксидантна активність капусти в значній мірі обумовлена змістом фенолу і поліфенолу. Капуста також унікальна тим, що багата на вміст глюкозинолатів.
Ці поживні речовини перетворюються організмом в ізотіоціонати, які мають детоксикаційні і протиракові властивості.
Підсумки
Квашена капуста – низькокалорійний корисний продукт з багатим вітамінним складом. Регулярне вживання капусти в помірних кількостях позитивно впливає на здоров’я людини.
Завдяки продукту можна схуднути і поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, позбутися від хворобливих відчуттів у м’язах після важкої тренування в спортзалі або вдома. Систематичне вживання продукту зміцнить нервову систему і імунітет.
Протипоказання до застосування практично відсутні, якщо не перевищувати добову норму і не додавати занадто багато солі.