Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Часом найзнайоміші з дитинства рослини несуть у собі величезну користь, про яку ми навіть не підозрювали. До таких належить звичайний кульбаб. Ми звикли бачити його і в місті, і на полях, але мало хто замислювався, що він може стати незамінним помічником у справі зниження ваги, підвищення імунітету і просто приносити задоволення своїм незвичайним смаком. Ця стаття відкриє вам всі секрети, які таїть у собі цей маленький жовтий квітка.

Не варто думати, що корисні властивості кульбаби відомі тільки нашим бабусям. Сучасні вчені провели безліч досліджень. Їх результати доводять, що грамотне застосування чаю з цієї рослини здатне поліпшити самопочуття і навіть впоратися з деякими недугами.

  • Авітаміноз. Отримати необхідні для нормальної життєдіяльності вітаміни А, В1, В2, В4, С, Е та інші можна не вдаючись до аптечних пігулок. Просто регулярно заварюйте чай із засушених або свіжих суцвіть кульбаби. У цьому випадку ви отримаєте всі необхідні вітаміни і мікроелементи в натуральному вигляді.
  • Підвищення імунітету. При частих застудах і нездужаннях чай можна приймати і в якості лікування з перших днів, і для профілактики. Такий лікарський напій допоможе швидко прийти у форму і запобігти небажаним ускладненням.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

  • Шкірні захворювання. Заварений кульбаб відмінно виводить з організму шлаки і токсини. Не варто витрачатися на дорогі засоби, до складу яких входять невідомі речовини і відверта хімія. Прокип’ятіть корінь цього життєрадісного рослини 15 хвилин і приймайте 3 рази на день до їди. Необов’язково випивати цілу кружку. Навіть 1/3 склянки цього відвару при регулярному прийомі швидко очистить організм зсередини і поліпшить стан шкірних покривів.
  • Ниркова недостатність. Займатися самолікуванням при такому серйозному захворюванні не варто. І хоча благотворну дію відвару доведено науковими дослідженнями, перед курсом терапії проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
  • Простудні захворювання. При перших ознаках недуги заваріть собі чай з кульбаби. Приймайте його протягом дня невеликими порціями. Вже на наступний день ви відчуєте полегшення.
  • Анемія. Усі, хто стикався з цією недугою, знають, що критичним показником є рівень гемоглобіну в крові. Підняти його можна лікарськими методами, але у більшості з них є свої протипоказання і побічні дії. Чай з кульбаб добре справляється з цим завданням, при цьому будучи природним засобом з мінімальною кількістю протипоказань.
  • Для схуднення. Всім, хто стежить за своєю фігурою, але не довіряє чарівним таблеткам, радимо ввести в свій раціон цей чай. Володіючи сечогінною і очищувальною дією, він поліпшить травлення і допоможе впоратися із зайвою вагою природним і безпечним шляхом.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Представляючи собі чай з кульбаб, уявляєте яскравий жовтий квітка з солодкуватим запахом. Але не тільки суцвіття можуть бути використані при заварюванні чаю. Корисними властивостями володіють абсолютно всі частини цієї рослини.

  • Листя. Заварити ароматний і корисний чай можна з свіжого листя кульбаби. Зривайте тільки молоді пагони, в яких сконцентровано максимальну кількість корисних речовин. Не забудьте заготовити їх на зиму. Для цього розкладіть їх на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні і періодично перевертайте.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

  • Коріння. Саме коріння живлять усе рослину і дозволяють йому рости. Тож не дивно, що в них сконцентрована найбільша кількість мінералів, солей і мікроелементів. Заготовлювати коріння треба або навесні (ще до того, як з’являться перші листочки), або восени, коли пройде час цвітіння. Добре промийте, а потім просушіть корені. При зберіганні в затемненому місці корисні властивості зберігаються до 5 років.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

  • Суцвіття. Найпопулярнішим та приємним, з естетичної точки зору, вважається чай із суцвіть. Незалежно від того, чи перебуваєте ви на природі або в міській квартирі, маленьке жовте сонечко – кульбаба у вашій гуртку неодмінно підніме настрій і зарядить бадьорістю.

Збирати суцвіття треба дбайливо, щоб не тільки не пошкодити квітка, але і не струсити корисну пилок. Чи варто говорити, що вибирати треба молоді рослини. Також не сподівайтеся, що ви зможете знайти чисті рослини в межах міста. Краще влаштуйте пікнік далеко від заводів і доріг, а заодно і запасіться цими променистими суцвіттями на всю зиму.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Якщо ви хочете використовувати цю рослину для лікування різних недуг, то варто пам’ятати, що для отримання бажаного результату необхідно дотримуватися правила прийому. Адже лікарські препарати ви приймаєте строго за інструкцією.

  • Від прищів. Використовується корінь кульбаби. Достатньо однієї столової ложки сушених коренів на повну склянку води. Розділіть його на три прийоми на день. Головне – не забувати випити його приблизно за 15 хвилин до прийому їжі.
  • Для схуднення. У цьому випадку також використовуються коріння. Концентрація їх у два рази вища, ніж в попередньому рецепті, тобто 2 ст. л. на склянку води. Щоб відвар увібрав усі корисні властивості, його слід наполягати не менше 12 годин. Приймати досить по 2 великих ложки не частіше ніж 2 рази на день.
  • При проблемах з нирками. Відвар в даному випадку готується з стебел і суцвіть. Шість столових ложок сухих кульбаб залити літром води і кип’ятити хвилин 20. Приймати щодня, але тільки після консультації з лікарем.
  • Для підвищення імунітету. Квіти заварюються безпосередньо в чашці. Зробити чай солодким допоможе ложка меду, яка тільки посилить лікувальний ефект.
  • При проблемах з печінкою. Велика кількість корисних речовин у кульбабі сприяє підвищенню апетиту, що, в свою чергу, призводить до виділення жовчі і сприяє виведенню шкідливих речовин через сечові шляхи. Користь такої чистки для печінки важко переоцінити.
  • При болях у суглобах. Рецепт приготування виглядає так: візьміть 5-6 свіжих або засушених квіток і прокип’ятіть у склянці води. Трохи настоявшись, він буде готовий до застосування. Трьох разів на добу буде достатньо, щоб ви незабаром відчули себе набагато краще.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Вченими доведено ефективність застосування відвару з кульбаб від раку. Але призначати лікування при такому серйозному і небезпечному захворюванні повинен тільки лікар.

Якщо ви подумали, що чай з кульбаб показаний тільки при певних проблемах зі здоров’ям, то спробуйте хоча б на деякий час замінити звичну заварку на цей квітка.

  • По-перше, він внесе різноманітність і подарує нові смакові відчуття.
  • По-друге, корисні властивості неодмінно зроблять благотворний вплив на весь організм.
  • По-третє, це просто економно. Заготовити кульбаб можна влітку безкоштовно і насолоджуватися його ароматом і користю весь рік.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Щоб здивувати гостей або домашніх смачним чаєм з кульбаб, візьміть півлітра окропу і заваріть в ньому 10-12 квіточок. Якщо ваші гості звикли пити солодкий чай, запропонуйте їм мед або цукор на вибір.

Як і у будь-якої медалі, наша золотиста квітка має і свою зворотну сторону. Незважаючи на природне походження та безліч корисних властивостей, чай з кульбаб може завдати шкоди.

Наприклад, якщо у вас алергія на пилок, вам, напевно, не підійде жоден з рецептів цього чаю. Виявити небезпеку можна ще при зборі рослини. У рідкісних випадках при контакті з шкірою пилок або інші частини рослини можуть спровокувати алергію. Це буде вірною ознакою того, що цей чай вам протипоказаний.

Деякі проблеми з шлунково-кишковим трактом, наприклад, гастрит, виразка або діарея, також накладають обмеження на вживання чаю з кульбаб. Оскільки відвар є сечогінним, у людей, які страждають на сечокам’яну хворобу, він може стати причиною закупорки сечовивідного каналу.

Окремою категорією є жінки у період вагітності та лактації. У цей час краще обмежити прийом цього напою, оскільки неможливо точно спрогнозувати, як це позначиться на стані малюка.

Ще одним обмеженням може стати прийом лікарських препаратів. Як уже було згадано, чай має очищаючий ефект і виводить з організму потенційно небезпечні речовини. Оскільки більшість препаратів сприймаються організмом, як чужорідні речовини, чай з кульбаб може сприяти їх виведенню природним шляхом.

Випити одуванчіковий чай у холодний зимовий вечір, сировину для якого ви самі збирали, звичайно, приємно. Але якщо ви позбавлені такої можливості через зайнятість або віддаленість від екологічно чистих районів, можна купити готовий чай у аптеці.

Найбільш відомим виробником є The Art of Tea. Ця чайна компанія спеціалізується на випуску натуральних сортів чаю. Сировина постачається безпосередньо з плантацій, розташованих в різних частинах світу.

Виробник Alvita Dandelion Root Tea подумав не тільки про якість свого чаю, але й про зручну фасовку. Пакетики легко зберігати і заварювати як удома, так і на роботі. При цьому ви можете бути впевнені, що заварюєте виключно кульбаб без будь-яких домішок.

Велика кількість інформації в інтернеті та інших джерелах може викликати суперечності. Але якщо ви вирішили спробувати цей корисний і смачний чай, запам’ятайте кілька основних моментів.

  • Кульбаба – лікарська рослина. Він має досить широкий спектр застосування. Але для кожного окремого випадку необхідно дотримуватися рекомендованої дози та способу використання.
  • Перед прийомом ще раз ознайомтеся зі списком протипоказань та переконайтеся, що у вас немає перерахованих захворювань.
  • Основні властивості кульбаби, що обумовлюють його сприятливий вплив на організм, – це протизапальний, бактерицидний та сечогінний ефекти.
  • Важливо не тільки правильно приготувати чай за обраним рецептом, але й вміти заготовлювати та зберігати чай. Збирайте молоді рослини та не допускайте їх запарювання. Після сушіння зберігайте в темному місці.

Чай з кульбаб може використовуватися як тонізуючий напій або замінити лікарські препарати за певних недугів. У будь-якому випадку за відсутності протипоказань радимо спробувати цей чарівний напій. Це доступний та ефективний спосіб внести різноманітність в будь-яке чаювання та поліпшити здоров’я.

У наступному відео вас чекає інформація про корисні властивості чаю з кульбаб.

Яка користь від вживання чаю з кульбаб?

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Напій відрізняється особливим приготуванням. Його заварюють окропом або гарячою водою температури 80 – 100 градусів, що дозволяє зберегти корисні властивості. Використовують його для протирання обличчя від вугрової висипки та освітлення веснянок, але частіше п’ють для лікування і профілактики захворювань.

Про лікувальні властивості кульбаб!

Хімічний склад кульбаби як рослини

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Особливості хімічного складу рослини:

  1. Містить клітковину, що покращує роботу кишечника та виводить токсини з організму.
  2. Містить майже 50% від добової норми вітаміну A, який покращує відтік жовчі, налаштовує роботу органів зору та сприяє швидкому відновленню шкіри при травмах.
  3. Чай з кульбаб, про користь і шкоду якого говорять залежно від кількості заварки, залишається джерелом калію. У 100 г сировини міститься 6 денних порцій вітаміну. У нормі речовина підтримує роботу серця, нирок та нервової системи.
  4. Напій також має високий рівень рослинних жирів, вітамінів групи B, заліза, кальцію та марганцю.

Останні необхідні для розвитку імунних процесів, нормального обміну речовин, підтримки молодості організму. Чай з квіток кульбаби, як і інших його частин, підсилює свої властивості при додаванні меду або лимонного соку.

Корисні добавки можуть викликати алергічну реакцію, як і сама рослина. Вживати напій найкраще з пару ковтків на день. Якщо немає почервоніння шкіри, свербежу або сльозоточивості, можна приступити до курсу лікування фіточаєм. Він важливий для підтримки здоров’я.

Корисні властивості чаю з кульбаб

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Проте будь-яке вживання вітамінів, зокрема й застосування фіточаїв, відразу після хіміотерапії може завдати шкоди. Про можливе застосування вітамінних настоїв краще дізнатися у лікаря.

Кульбаба, яку городники вважають багаторічним бур’яном, розкриває свої корисні властивості саме в чаї. Напій незамінний у разі поширених захворювань та патологій:

  1. При хворобах шлунка, таких як виразка або гастрит. Але напій вживають лише на стадії ремісії.
  2. При патологіях печінки та жовчного міхура. Чай з цієї корисної рослини стимулює вироблення та відтік жовчі.
  3. Продукт корисний при захворюваннях суглобів. Екстракти кульбаби включені до складу мазей від їх запалення.
  4. Завдяки високому вмісту калію рослина позитивно впливає на нервову систему. Напій з нього – засіб від безсоння та дратівливості.

Він допоможе при нервовому виснаженні та неуважності. Калій покращує зв’язок між нейронами, тому нервові процеси протікають швидше.

Також напій ефективний у боротьбі з простудними захворюваннями, бронхітом та запаленнями верхніх дихальних шляхів.

Проте фітотерапія має накопичувальний ефект, це стосується й чаю з кульбаб, його користь і шкода можуть виявитися помітними лише при регулярному вживанні невеликих порцій та обізнаності про протипоказання. У деяких випадках від лікування рослиною краще відмовитися.

Чай з частин кульбаби: можливі ризики

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

  1. Кульбаба, через вміст вітаміну K, здатен призвести до відкритого кровотечі. Особливо це важливо знати жінкам, що чекають на дитину, та новоспеченим матерям.
  2. При загостренні запальних процесів у шлунку чай також виключають з раціону.
  3. Якщо ви страждаєте на каменеутворення, рекомендується уникати вживання кульбаби.
  4. Також від нього варто відмовитися при прийомі протикислотних препаратів, що блокують вироблення кислоти шлунком.
  5. Не слід пити такий чай паралельно з використанням аспірину чи певних груп антибіотиків, оскільки це підвищує ризик кровотеч або знижує засвоюваність медикаментів.
  6. Не варто вживати кульбабу або чай на його основі при діабеті, коли хворий приймає цукрознижувальні засоби, оскільки це може призвести до розвитку глікемії.

Годуючі матері також уникають відвару рослин через можливість його компонентів потрапити до їжі малюка. У дитини може розвинутися алергія. Але більшість людей не належать до груп з протипоказаннями, тож можуть відчути на собі користь цього еліксиру здоров’я.

Рецепти оздоровчого чаю

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Влітку краще готувати відвар на основі свіжих частин «бур’яну», взимку – з засушених. Чай з кульбаб, рецепт якого гранично простий, вимагає столової ложки свіжих або чайної – засушених листків, жовтих квітів або кореня, і склянки гарячої води. Чашку накривають блюдцем і залишають на 5-10 хвилин. Вживають напій в перервах між прийомами їжі, не натщесерце.

Квіти рослини обривають жовтими, не миють. Молоді пелюстки або листя промивають під проточною водою, дрібно шаткують. Просушують їх в лляному мішечку на горищі або сушать в духовці – при температурі близько 50 градусів. При такому показнику не гине аскорбінова кислота.

Майже чудодійною вважають і підземну частину «бур’яну». Перед тим як приготувати чай з коренів кульбаби, знаходять дворічну рослину. Більше корисних речовин у ньому сконцентровано на початку-середині осені.

Корінь миють, очищають від комах, дрібно ріжуть і сушать. Якщо обсмажити, частина вітамінів загине, але вийде сировина для приготування «кави».

Але чай – краще, що може дати кульбаба. Особливого шарму надає йому дотримання традиції чаювання. Подають напій у прозорому келиху, можна для краси додати 3-4 жовті квітки. Напій здоров’я готовий до вживання.

Чай з кульбаб: рецепт, користь і шкода напою

Одуванчиковий чай (іноді його ще називають Кульбабовою кавою) – це, як правило, відвар з кореня кульбаби (загальна видова назва рослини Taráxacum), але деякі люди роблять його і з листя.

Виявляється, можна використовувати будь-яку частину рослини, так що, можливо, це не просто дратівливий бур’ян у вашому городі чи на квітковій клумбі.

Коріння можна посмажити і перетворити в той самий напій, про який йдеться, а й листя кульбаби на 100% їстівні – їх можна використовувати в салатах, бутербродах, або висушити і заварити, вийде також свого роду одуванчиковий чай. А що стосується квітів, то вони можуть стати гідною прикрасою центральної частини вашого столу.

Кульбаба використовується в медицині та кулінарії з дев’ятнадцятого століття, принаймні, саме тоді вперше прозвучало згадка про чай з цієї рослини. Офіційно Taráxacum вважається їстівною рослиною з 1970-х років.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

На даний момент проводяться дослідження з використання кульбаби у лікуванні раку, але у нього є і безліч інших позитивних сторін для здоров’я, про які і поговоримо.

Користь кульбаби для здоров’я

Коли говорять про кульбабовий чай, переважно мають на увазі напій, приготований з кореня цієї рослини. Саме йому приписують більшість позитивних ефектів, хоча і листя, і квіти кульбаби теж мають свої корисні властивості.

Наприклад, з молодих квіток роблять сік, що володіє сильним тонізуючим дієм. З пелюсток виходить легке слабкоалкогольне вино, про яке писав Рей Бредбері.

Листя додають у салат, поряд з молодими корінцями, що дуже корисно при авітамінозі (деякі вважають за краще робити з них «вітамінне» пюре або додавати в суп, а з коренів готують котлети).

Крім того, з бутонів варять кульбабове варення, відоме також як мед з кульбаб, що відрізняється особливою ароматом і золотистим відтінком. Одуванчиковий мед чудово підходить для підтримки імунітету в пору холодів і нежиті. Загалом, рецептів з різних частин кульбаби дійсно багато, але давайте повернемося до чаю.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецептиНатисніть Play для перегляду

Більшість думок щодо чаю з кульбаб сходяться на тому, що цей напій прекрасно підходить для детоксикації – стимулюючи сечовипускання, він допомагає організму очиститися від токсинів у печінці, нирках, сечовому міхурі. Крім того, одуванчиковий чай використовується в якості природного проносного.

Що стосується вмісту корисних речовин – напій упакований солідним набором важливих для людини вітамінів і мінералів, включаючи кальцій, магній, залізо, цинк, калій і, звичайно, вітаміни групи В і С.

Чудо-напій може позбавити від здуття живота і навіть допомогти при болю в суглобах, як натуральний протизапальний засіб.

Завдяки своїм очищаючим властивостям, він також застосовується в чищенні шкіри і навіть використовується для очищення крові. Ця рослина – натуральний прибиральник для організму людини, але, на жаль, не всім це відомо. Крім цього, чай з кульбаб часто п’ють для стимуляції апетиту.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Шкода від чаю з кульбаб

Що стосується негативних наслідків прийому одуванчикового чаю або, якщо вже на те пішло, взагалі частин цієї рослини в їжу, то їх не так багато.

В основному, фахівці говорять про алергічні реакції – якщо у людини є алергія на хризантеми, амброзію, ромашку або інші рослини цієї групи, то одуванчиковий чай і інші страви або напої з цієї квітки йому краще не вживати – можливий анафілактичний шок. До речі, при алергії на йод кульбаба теж небажана.

Важливо!
Також варто утриматися від кульбаби людям, що страждають гастритами, виразкою шлунка та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У цих випадках можливі печія, підвищена кислотність, розлад шлунка і діарея.

Слабо досліджена область взаємодії кульбаби з іншими лікарськими препаратами, зокрема, з антибіотиками.

Більшість дослідників схиляється до того, що при прийомі антибіотиків, особливо сильнодіючих, слід консультуватися з лікарем про вживання чаю з кульбаб.

Це ж стосується людей зі зниженим вмістом цукру в крові – дослідження дають досить суперечливі результати, тому слід дотримуватися обережності і радитися з лікарем.

Крім того, лист кульбаби містить кумарини, хімічні речовини, які підвищують ризик кровотечі, особливо при прийомі з іншими медичними препаратами, що мають схожий ефект.

Слід зазначити, що від надмірного зловживання навіть найкорисніший продукт і найкращі ліки перетворюються на отруту для людського організму.

Занадто багато кульбаби може викликати неприємні наслідки для шлунка, печію або нирки.

Тому важливо не перестаратися, адже є люди, які, почувши про користь чаю з кульбаб, починають пити виключно його, і в великих кількостях. Не варто захоплюватися, все добре в міру.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Найвідоміший виробник одуванчикового чаю

Кращим варіантом, напевно, буде зробити свій власний чай з кульбаб, якщо є можливість, так як ніколи немає впевненості у сировині, яке ви можете купити в найближчих магазинах.

Проте, якщо ви дуже зайнята людина і у вас елементарно не вистачає часу або терпіння, то ось кілька надійних джерел, де можна обзавестися кульбабовим чаєм.

The Art of Tea – компанія, яка базується в Лос-Анджелесі і пропонує своїм клієнтам кращі бленди натуральних видів чаю і трав’яних зборів. У компанії налагоджені зв’язки з чайними плантаціями і індивідуальними фермерами Азії, Індії, Африки та Близького Сходу.

Засновник компанії, Стів Шварц, – помітна фігура в чайній індустрії, відомий як один з кращих фахівців зі складання блендів.

В асортименті компанії є дві різні суміші, що містять корінь кульбаби (на основі зеленого чаю і трав’яного збору), так що потенційний покупець може вибрати те, що йому більше до смаку.

Alvita Dandelion Root Tea – чай з кульбаби лікарської (Taraxacum officinale) в пакетиках від компанії, яка майже сто років спеціалізується на трав’яних чаях і лікарських зборах.

Якщо ви хочете придбати 100% натуральний одуванчиковий чай у чистому вигляді без усіляких домішок та ароматизаторів, то це ваш вибір. Плюсом буде зручна і звична фасування по пакетиках, яка дозволить брати чай з собою, наприклад, на роботу або в поїздки.

Для довідки, у цього продукту більше 400 позитивних відгуків на Amazon, а клієнти цього торгового майданчика славляться своєю прискіпливістю.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Як зробити свій власний чай з коренів кульбаби – рецепт приготування

Приготувати цей напій досить просто, але потрібно мати правильну рослину.

Насамперед, вам необхідно знайти або виростити самостійно кілька справжніх кульбаб (можна відвідати, наприклад, сторінку Вікіпедії, щоб отримати більше інформації про правильну рослину – Taraxacum), ідеально підходять рослини трьох-чотирирічного віку, так як їх коріння вже повністю виросли і сформувалися. Коріння під час збору повинні виглядати на зразок моркви, виключаючи, звичайно, колір.

Тепер, коли правильний корінь кульбаби зібраний (не варто забувати, що листя можна зберегти для кулінарних цілей), саме час висушити їх, підсмажити до придбання бурого відтінку і перетворити в чай. Для приготування напою необхідно опустити коріння на кілька хвилин в киплячу воду, а потім процідити в чашку. Можна додати за смаком цукор або мед, і чай готовий.

Ось так в домашніх умовах можна приготувати смачний, а головне, дійсно корисний для здоров’я напій.

Як приготувати чай з кульбаб, корисні властивості квітів, листя і коріння, відгуки

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Дратівливий бур’ян на городі або корисна рослина? Про кульбабу можна говорити як про сміттєву траву, але це не виключає того, що є такий цілющий продукт, як чай з кульбаб. Якщо хочете дізнатися, як правильно заварювати такий напій, в чому його користь і кому він може бути шкідливим, читайте цю статтю. А ще ви дізнаєтеся, як і коли заготовляти сировину, і в яких випадках такий чай стане домашнім лікарем.

Хімічний склад квіток, листя і коріння кульбаби

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

У кулінарії і медицині кульбаба використовується вже близько 150 років, хоча офіційно визнали рослину їстівним в 70-х роках минулого століття. Якийсь час вважалося, що тільки коріння кульбаби мають цінність, з них і робили чай (яким, втім, і до цього дня багато хто називає каву). Їстівні і листя рослини: у багатьох кухнях світу їх додають у салати, висушують і заварюють. А з бутонів рослини навіть готують варення, яке називають кульбабовим медом.

Хімічний склад кульбаби:

  • коріння – інулін, холін, три-терпенові сполуки, аскорбінова кислота, вітаміни B1, B2, A, аспарагін, протеїн, трохи жирного масла;
  • листя і квітки – багато аскорбінової кислоти, вітаміни E, B1, B2, смоли, спирти, каучук, білки, солі, каротиноїди, солі заліза, кальцію тощо.

Корисні властивості кульбаби розкриваються саме в чаї. Напій показаний у безлічі випадків, але назвати нешкідливим напоєм чай з коренів кульбаби все ж не можна.

Користь і шкода чаю з кульбаб

Часто можна почути, що одуванчіковий чай є продуктом для детоксу. Він стимулює сечовипускання, допомагаючи організму позбавитися від токсинів. Його ж можна вважати і натуральним проносним засобом.

5 корисних властивостей чаю з кульбаб:

  1. Підтримує здоров’я печінки: мікроелементи, присутні в напої, стимулюють вироблення жовчі.
  2. Допомагає боротися з целюлітом – навіть таку властивість чаю відомо сучасним медикам. А тут все просто, працює напій як сильний сечогінний продукт, який зменшує затримку води в організмі.
  3. Дає потужну енергетичну підтримку. Чай дійсно можна вважати природним енергетиком, він бадьорить і стимулює розумову активність.
  4. Активізує вироблення травних рідин, що благотворно впливає на перетравлення їжі. Так легше уникнути метеоризму, запору, діареї.
  5. Очищає кров, допомагає в нормалізації роботи системи кровообігу.
  • Можна вважати одуванчіковий чай і загальнозміцнюючим засобом, користь якого доведена, а приготування напою обійдеться вам дешевше багатьох аптечних біостимуляторів.

Але протипоказання до його застосування є. Наприклад, не варто вживати чай вагітним і годуючим: є ризик розвитку кровотеч.

Кому ще не варто пити чай з кульбаб:

  • людям із запальними шлунковими патологіями в стадії загострення;
  • хворим з діагностованим каменеутворенням в нирках;
  • тим, хто приймає протикислотні фармпрепарати, які блокують вироблення шлунком кислоти;
  • людям, які приймають аспірин або окремі групи антибіотиків (ризик кровотечі виростає);
  • приймають цукрознижуючі засоби при діабеті.

Шкода може бути серйозним, тому всі протипоказання повинні бути враховані.

Як самостійно приготувати чай

Готувати корисний напій можна самостійно, так і труднощі зі знаходженням сировини не виникнуть. Але ті квіти, що ростуть в межах міста, біля доріг, безумовно, не підходять.

Збір і заготівля

Кульбаба прекрасно поглинає шкідливі речовини, гази, пил, тому збирайте його за містом, в лісі, на дачі.

Поради зі збору і заготівлі:

  • в одному і тому ж місці збирайте рослину лише 1 раз на 3 роки;
  • коріння можна збирати в кінці квітня, ще до цвітіння або в вересні-жовтні (засушувати можна відразу);
  • листя кульбаби збирати слід навесні, оптимальними для збору будуть молоді листки тих рослин, що ще не встигли зацвісти (якщо не встигнете зібрати листочки вчасно, вони будуть гірчити);
  • квітки кульбаби слід збирати в період активного цвітіння, тобто в травні, робити це потрібно в сонячну погоду вдень або ближче до вечора;

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Сушити кульбабу слід в прохолодному і темному приміщенні

  • перед засушуванням рослину переглядають на предмет комах, сміття тощо;
  • коріння рослини потрібно гарненько очистити – а далі або відправити в морозильник (заморожений продукт буде більш корисним), або на сушку;
  • листя заготовляють в тіні і в прохолодному приміщенні, важливо, щоб вони не злежувалися;
  • квітки рослини не можна мити – сушити їх потрібно, акуратно розклавши на тканині.

Корисні властивості рослина може зберігати від 2 до 5 років. Найдовше зберігаються висушені коріння.

Рецепти чаю з кульбаб

Найкрасивішим вийде напій з квіток. Для його приготування потрібно взяти 6 штук квіток, 300 мл окропу, трохи меду за смаком. Вимиті квітки заливаються гарячою водою, потім протягом 5 хвилин вони будуть наполягати. Готове вміст проціджують, в чашку кладете улюблений мед. Пару раз на тиждень такий «сонячний» напій буде радувати вас незвичайним смаком.

Рецепт чаю з листя і коренів кульбаби:

  • берете по одній частині листя і коренів рослини (столової ложки буде достатньо), заливаєте 3 склянками окропу;
  • приймаєте чай всього по 1-2 столовій ложці перед їдою – це стимулює апетит і покращує травлення.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

На 1 склянку окропу потрібно покласти 1 ложку сухого кореня кульбаби

Але найпопулярніший рецепт – напій з коріння. Потрібна всього 1 чайна ложка корінців рослини, вона і заливається чашкою окропу. Через півгодини цілющий напій готовий.

Вважається, якщо пити чай перед їжею або перед сном, він буде сприяти схудненню. Звичайно, в такому випадку не можна підсолоджувати напій, але якщо п’єте ви цей чай як загальнозміцнюючий засіб, то цукор або мед цілком припустимі.

Часто вживати напій не варто: 2-3 разів на тиждень буде достатньо. Слідкуйте за можливими змінами самопочуття, якщо стало гірше, припиніть прийом.

Відгуки

Чай з кульбаб, користь і шкода – часта тема для обговорення рослини на форумах. І відгуки там можна знайти найрізноманітніші. Довіряйте здоровому глузду і не ігноруйте протипоказання, а якщо вирішили самі стати автором відгуку, намагайтеся зберігати об’єктивність.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Антон: Дружина запропонувала одуванчикового чаю, я сприйняв це як жарт. Але на перевірку чай виявився незвичайним на смак, тонізуючим і навіть позбавив мене від печії (на що я точно не розраховував).

Олена: Я щороку роблю 3-4 баночки варення з кульбаб, для краси і задоволення, не більше. А ось чай з корінцями стала робити недавно, виявилося, що він дуже корисний для печінки, для вироблення жовчі. П’ю щотижня по суботах в рамках домашнього міні-Детокс.

Якщо протипоказань немає, спробуйте і ви цей напій – головне, не забувайте, що сировина не повинно бути з екологічно небезпечних місць. Можливо, дотримуючись рецептуру і помірність вживання, ви відкриєте для себе новий смак і новий продукт!

Розкажіть друзям:

Чай з кореня (листя) кульбаби: користь і шкода, як приготувати, ніж корисний для схуднення

Більшість городників кульбаба відомий як докучливий бур’ян, який можна зустріти буквально на кожному кроці. Але ця невибаглива і доступна рослина несе в собі величезну цінність для людини. Інформація про те, яка користь і шкода чаю з кореня кульбаби, квіток або зелені, допоможе зрозуміти, як застосовувати при різних захворюваннях.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Чим корисний чай з кульбаб

Кульбаба має широкий спектр лікувальної дії. Перерахувати всі його терапевтичні можливості практично неможливо. Ось лише основні властивості:

  • жовчогінний;
  • сечогінний;
  • проносне;
  • цукрознижуючий;
  • стимулюючий діяльність підшлункової залози;
  • потогінний;
  • жарознижувальний;
  • протизапальний;
  • заспокійливий;
  • антигістамінний;
  • противірусний;
  • відхаркувальний;
  • протитуберкульозний;
  • очищає;
  • антигельмінтний;
  • тонізуючий.

Фармакологічні властивості рослини диктуються його хімічним складом.

У коренях присутня висока концентрація гіркоти, тому чай з кульбаби застосовують для нормалізації процесів травлення, підвищення апетиту, секреторної і моторної функції шлунково-кишкового тракту.

Речовини, що містяться в чаї, подразнюють рецептори слизової оболонки рота і мови, збуджують роботу харчового центру, посилюють секрецію травних залоз.

Чай з кульбаб добре очищає організм від шлаків, виводить отрути, токсини. Напій дуже корисний і для системи кровотворення. Його вживання призводить до зниження концентрації шкідливого холестерину, а при анемії відновлює здоровий баланс кров’яних тілець.

Коріння кульбаби входять до складу сечогінних, жовчогінних і проносних трав’яних зборів. Їх застосовують як самостійно, так і в комплексному лікуванні при холециститах, гастритах, ускладнених регулярними запорами, порушеннями функцій жовчного міхура. Як свідчать численні відгуки про чай з коренів кульбаби, лікувальний потенціал цієї рослини воістину безмежний.

Увага! Останні дослідження вчених підтвердили корисні властивості кульбаби в профілактиці і лікуванні раку.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Чи корисний одуванчіковий чай при схудненні

Для людей із зайвою вагою користь чаю з листя кульбаби проявляється, перш за все, в його сечогінних властивостях. Він допомагає виводити зайву рідину з організму, яка, накопичуючись в клітинах, заважає нормальному протіканню обмінних процесів.

Напій також позитивно впливає на стан і роботу печінки, очищає від токсинів, що накопичилися. В результаті орган функціонує більш ефективно, в повній мірі розщеплює жири, не дає відкладатися зайвому холестерину.

Позитивно впливаючи на травні процеси, одуванчіковий чай покращує травлення і засвоєння їжі.

Чи можна пити кульбабу при вагітності

Кульбаба не забороняє пити при вагітності, але його кількість не повинна перевищувати терапевтичних доз, рекомендованих лікарем. Напій допоможе вирішити багато проблем, які, як правило, турбують жінок у цей складний для них період. Чай з кульбаби може:

  • усунути запор;
  • зміцнити імунітет;
  • захистити від вірусних, простудних захворювань;
  • запобігти загрозі викидня;
  • поповнити організм цінними поживними речовинами.

Столову ложку суміші сушеного листя і кореня кілька хвилин кип’ятити на слабкому вогні. Настояти і приймати тричі на день натщесерце. Такий настій допоможе знизити ризик переривання вагітності. А ось що годують матусям підійде інший рецепт.

Щоб молока стало більше, потрібно запарити 1 ч. л. порошку з кореня кульбаби в чашці з окропом, настояти годину під кришкою, краще, якщо це зробити в термосі. Приймати по ложці перед кожним прийомом їжі.

З чого роблять одуванчіковий чай

Кульбаба цілюще повністю. Вилікувати від найважчих захворювань допоможуть не тільки корені, але і квіти, листя рослини. Для приготування напою використовується сухе сировину. Свіжа зелень підходить більше для створення вітамінних салатів, коктейлів, соку.

У чаї з кульбаб можуть бути присутніми і додаткові інгредієнти. Їх включають в рецепт з різною метою:

  1. Поліпшити смак напою. Кульбаба має багато гіркоти, специфічних ноток. Щоб трохи підправити смакову гаму, вводять додаткові компоненти, трави.
  2. Надати напою багате вітамінне або лікувальне зміст, зробити більш активним у впливі на організм і його проблемні зони.

Крім того, щоб напій був солодким і смачним, в ньому обов’язково присутні всякого роду підсолоджувачі. Згідно відгуками, в чай з кульбаб можна додавати не тільки звичний всім цукор, а й мед, цукрозамінники (сукралоза, стевіозид), тростинний цукор, патоку і інші.

З чим поєднується кульбаба при заварюванні чаю

У чай з кульбаби для надання необхідної кислотності добре додавати лимон, журавлину, ківі, деякі інші кислі фрукти або ягоди. Якщо в такий напій додати ще й мед, то вийде справжня ліки від застуд, для підняття імунітету, зміцнення сил і профілактики гіповітамінозу.

Увага! У чай з кульбаби можна додавати м’яту, мелісу, ромашку, акацію. Це додасть напою ніжніший і вишуканий смак.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Заготівля сировини

Заготовлювати кульбабу потрібно правильно, щоб максимально зберегти його корисні властивості. Для різних частин рослини діють різні правила збору і сушіння.

Корінь

Найбільше лікарських речовин сконцентровано в коренях кульбаби. Їх заготовлюють або ранньою весною, коли рослина тільки починає набирати силу, але ще не зацвіло, або восени, у період в’янення.

Витягти корінь з землі краще за допомогою лопати. Потім обтряхнуть і помити в проточній холодній воді. Обсушити і кілька днів подвяливають на відкритому повітрі в тіні, поки не перестане виступати на зрізах молочний сік.

Досушувати протягом тижня слід в приміщенні з низьким відсотком вологості, добре провітрюваному. Можна все це виконати в сушарці, а щоб сировина не втратило своїх корисних властивостей, температурний режим виставляти 40-50 градусів.

Квітки

Жовті головки кульбаб необхідно заготовлювати на початку їх цвітіння. Погода повинна бути сухою протягом хоча б кількох днів. Збір проводити в другій половині дня, щоб на квітках до цього часу зникли сліди роси.

Зібрану сировину розкласти в один шар на вологопоглинаючі поверхні, наприклад, на мішковині або папері. Потрібно уникати прямих сонячних променів, під впливом яких рослина втратить більшість своїх корисних властивостей. Квіткові голівки слід якомога частіше перевертати, щоб уникнути їх загнивання.

Листя

Збір проводять в період цвітіння. Сушать, як і будь-яку іншу траву, в тіні, під навісом або в приміщенні з хорошою циркуляцією повітря. Періодично слід перевертати листя, щоб вони обвітрювалися з усіх боків рівномірно.

Увага! Зручно сушити рослину цілком, тобто разом з кореневими відростками, листям, стеблами і квітами. Досить підвісити на мотузку для білизни в тіні вгору корінням.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Як приготувати чай з кульбаб

Технологія приготування чаю з кульбаб мало чим відрізняється від способу приготування аналогічних гарячих напоїв з трав або традиційної чайної заварки. Необхідні два основних компоненти: рослинна сировина і окріп.

Як заварити чай з квітів кульбаби

З жовтих головок кульбаби можна приготувати концентрат, який буде служити основою для приготування чаю. Його лише необхідно розбавити чашкою теплої кип’яченої води, і напій готовий. Робити його наступним чином.

У 3-літрову банку перекласти шарами квіткові головки і цукровий пісок, якого знадобиться приблизно 1,5 кг. Потім утрамбувати, додати трохи води.

Чай з кульбаб: користь і шкода, рецепти приготування

Напої з трав подобаються багатьом людям, які дотримуються здорового способу життя. Цілющими властивостями володіють часом непримітні, але знайомі з дитинства рослини. Вони допомагають впоратися з багатьма недугами, збагатити організм корисними речовинами і насолодитися незвичайним смаком та ароматом напоїв.

Непримітним, але корисним рослиною можна назвати кульбабу. Життєрадісний сонячний квітка володіє величезною життєвою силою, тому може рости скрізь, навіть у найнесприятливіших умовах. Сонячний квітка має не тільки естетичну привабливість, а й масу цілющих достоїнств. Про користь і шкоду чаю з кульбаби піде сьогодні мова.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Корисні властивості кульбаби

Користь чаю з кульбаб для здоров’я доведена багатьма дослідженнями, оскільки він активно бореться з тілесними недугами і благотворно впливає на душевний стан. Це обумовлено багатим складом кульбаби, в якому присутні вітаміни, мінерали, біологічно активні речовини, а також біофлавоноїди і органічні кислоти.

Будь-яка згадка про корисні властивості чаю з кульбаби має на увазі користь напою з коріння цієї рослини. Чай з кульбаб рекомендується вживати як лікарський засіб при лікуванні:

  • простудних захворювань та вірусних інфекцій;
  • шкірних хвороб;
  • захворювань серцево-судинної системи;
  • ниркової недостатності;
  • будь-яких видів анемії.

Одуванчиковий чай допомагає відновити нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту, позбутися від запорів, метеоризму. Регулярне вживання напою дозволяє позбутися від набряків.

Завдяки широкому спектру корисних властивостей, чай з кульбаби може бути призначений при лікуванні:

  • ожиріння;
  • подагри і ревматизму;
  • запалення м’язів, кісток і суглобів.

Чай, приготований з кульбаби за особливим рецептом, вважається дієвим засобом від раку. Дослідження показали, що напій з кореня рослини в кілька десятків разів ефективніше хіміотерапії, оскільки активно вбиває ракові клітини.

При онкології для уповільнення зростання пухлини заварювати корінь кульбаби слід наступним способом: 3 столові ложки подрібненого кореня слід заварити 2 склянками крутого окропу, після чого прокип’ятити на помірному вогні протягом чверті години. Відвар з кореня кульбаби слід процідити і приймати двічі на день по склянці за півгодини до прийому їжі.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

У літню пору в якості сировини необхідно використовувати свіжі корінці і скористатися рецептом, як заварювати корінь кульбаби для прийому всередину.

Глибокий посуд з 2 ст. л. подрібненої сировини і склянкою окропу протушкувати на водяній бані протягом 40-50 хвилин, після чого процідити і злегка охолодити. Напій приймати тричі на день по півсклянки.

Протипоказання

Науково доведено, що чай з кульбаби здатний принести масу користі організму. Однак він також може надати і негативний вплив. Напій протипоказаний людям, схильним до алергічних проявів, а також страждають на алергію на ромашку, айстри, амброзію та іншим рослинам цієї групи.

Чай з кульбаби протипоказаний особам, у яких є гастрит в стадії загострення, виразка шлунка та деякі інші порушення шлунково-кишкового тракту. Вживання напою може спровокувати шлункові розлади, підвищити кислотність, викликати печію та діарею.

  • Не рекомендується захоплюватися одуванчиковим чаєм людям, що страждають жовчнокам’яною хворобою, оскільки він може викликати закупорку жовчних проток.
  • Міститься в складі рослини речовина кумарин здатна викликати кровотечу, тому напій не слід вживати одночасно з препаратами, які мають схожу дію.
  • Слід обмежити прийом одуванчикового чаю жінкам в період вагітності та під час годування груддю.
  • Крім того, слід пам’ятати, що тільки помірне вживання напою дозволить отримати максимальну користь, але безконтрольне захоплення може призвести до погіршення самопочуття.

Як заготовити і зберігати кульбабу

Щоб утримати і зберегти «спіймани і закупорене в пляшку літо», необхідно правильно зібрати і зберегти рослину. Це дозволить готувати чай з кульбаб навіть у холодний сезон, попереджаючи розвиток простудних і вірусних захворювань.

Для приготування корисного і смачного напою придатні всі частини рослини: квітки, стебла, листя, коріння. Листочки і квіти слід збирати на початку весни, поки яскраві квіти не перетворилися в повітряні шапочки.

Тоді ж можна викопувати і заготовляти коріння.

Однак, щоб мати під рукою по-справжньому корисну сировину, коріння слід викопувати пізньої осені, коли в них концентрується максимальна кількість біологічно активних компонентів.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

Збирати і заготовляти рослинну сировину слід на екологічно безпечних територіях, віддалених від автомагістралей і залізниць, далеко від фабрик і великих заводів. Ідеальним місцем є поля і ділянки далеко від міста. У процесі збору слід звертати увагу на вік рослини. Ідеальною сировиною вважаються кульбаби-дворічки. Вони відрізняються великим м’ясистим коренем.

Зібране багатство необхідно ретельно промити під проточною водою, а також очистити від жучків і інших комах. Сушити його можна кількома способами:

  • на відкритому повітрі в місцях, прихованих від прямих сонячних променів;
  • в добре провітрюваних приміщеннях;
  • в духовці при температурі не вище 55-60 °C.

Коріння слід сушити окремо від інших частин. Після закінчення процесу їх необхідно злегка прожарити, щоб вони придбали бурий відтінок. Це дозволить у подальшому готувати смачний і корисний напій. Зберігати висушену сировину необхідно в скляних банках з щільно закриваючими кришками.

Як приготувати чай з кульбаби

Існує маса рецептів приготування чаю з культбаби, який має легкий медовий смак.

Традиційний чай з кульбаб готується наступним чином.

У скляну ємність помістити 2 чайні ложки подрібненого кореня і залити 300 мл крутого окропу. Суміш ретельно перемішати і залишити на 5-8 хвилин. Готовий настій процідити і пити відповідно до рекомендацій лікаря.

Чай з кульбаб: користь і шкода, як приготувати, рецепти

З обсмажених на сухій сковороді висушених корінців рослини можна приготувати дивовижну каву з кульбаб, користь і шкода якої доведена офіційною медициною.

У багатьох джерелах описаний спосіб, як заварити корінь кульбаби в термосі. 10 г подрібнених корінців засипати в термос, залити 250 мл окропу і щільно закупорити.

Наполягати цілющий напій рекомендується 2-3 години, після чого процідити і приймати по 2 столові ложки 3-4 рази на день.

У боротьбі з деякими хворобами рекомендується застосувати спосіб, як заварити чай з квіток і листя кульбаби: 10 г суміші помістити в глибокий посуд, куди залити 400 мл холодної фільтрованої води. Прикривши кришкою, суміш настоювати протягом 10 годин. Такий настій ефективно бореться з порушеннями обміну речовин, хворобами печінки, нирок, головними болями.

Не менш ефективним вважається чай з кульбаб для схуднення. Для його приготування слід узяти 2 столових ложки подрібнених корінців, залити їх склянкою окропу і поставити на водяну баню, протомитися протягом 20 хвилин. Знявши з водяної бані, отриманий склад залишити настоюватися протягом 12 годин.

Корисні властивості чаю з коренів і листя кульбаби

Ніжні і ласкаві жовті кульбаби, звані в народі квітами сонця, не тільки прикрашають собою будь-яку поляну, а й мають чимало лікарських корисних властивостей. Ці унікальні жовті квіти вміють лікувати. З пелюсток кульбаб варять прекрасне смарагдове варення і наполягають оригінальне за смаком вино.

Популярний і чай, який можна приготувати з бутонів, листя і навіть корінців сонячного рослини. У нашій статті ми розповімо про користь квітки, рецепти приготування чаю з різних частин кульбаби, читачі дізнаються і про те, як зварити каву з цієї рослини, а також про можливу шкоду від вживання напою.

Корисні властивості кульбаби

Багато з нас звикли вважати кульбабу звичайним бур’яном і тому навіть не замислюються про те, що ця квітка здатна принести користь людському організму.

Зазвичай з коренів сонячного рослини готують різні відвари і настойки для зміцнення імунітету, корисні і інші частини жовтої квітки.

Рослина давно вже знайшло своє застосування не тільки в народній медицині, його активно використовують для приготування різних страв в кулінарії. У складі квітки містяться різні корисні речовини, а також необхідні для організму вітаміни, мікроелементи:

  • каротин;
  • Вітаміни А, В1, В2, С;
  • Аскорбінова кислота;
  • Марганець;
  • Дубильні речовини;
  • кальцій;
  • Залізо;
  • Жирні масла;
  • Органічні смоли.

Корінь квітки багатий на церотінову кислоту. До складу корисних речовин кульбаби входить пальмітинова і олеїнова кислота, а ще накопичується цинк, мідь і селен.

Чай, приготований з кульбаби, а також відвари і настоянки, сприяють позбавленню від зайвої ваги, сприятливо впливають на систему травлення, сечостатеву систему, зміцнюють нерви, підвищують імунітет.

Leave comment