Чорниця: корисні властивості, склад і протипоказання

Її збирали про запас, сушили, пересипали цукром і готували з неї варення. Плоди і листя мають широкий спектр корисних властивостей. Природа зробила людям прекрасний подарунок для здоров’я і довголіття.
Рослина зустрічається в лісах Середньої Європи і Азії. В даний час поширена тенденція культивування рослини в спеціальних господарствах.
Корисні для організму властивості рослини
Так на 100 гр. харчові волокна становлять 2,2 гр. Вільні органічні кислоти складають 1,2% від загальної маси. Багата ягода і за хімічним складом. У ній міститься велика кількість калію, кальцію, фосфору і заліза.
У рослині містяться мідь, цинк, досить велика кількість вітамінів C і PP, вітаміни групи B, деяка кількість вітаміну P і пантотенової кислоти.
Листя унікальні тим, що містять у своєму складі неоміртіллін, здатний знижувати рівень цукру в крові. Найціннішим властивістю ягоди вважається її перевага над усіма відомими ягодами, овочами і фруктами за змістом марганцю. Роль марганцю для життєдіяльності організму дуже важлива.
Марганець здатний регулювати рівень глюкози в організмі, уповільнювати зростання холестеринових бляшок, стимулювати вироблення вітаміну С, впливати на ліпідний обмін в клітинах печінки, позитивно впливати на роботу мозку.
У складі відзначається значне наявність пектину і різних кислот, таких як, наприклад, молочна, хінна, яблучна і бурштинова. Відома ягода ще й тим, що в достатній кількості в ній присутні дубильні речовини та фітонциди. У 100 гр. міститься 40% добової норми фітостеролів, позитивно впливають на жіночий організм.
Корисні властивості листя і ягід визначаються її хімічним складом. Пектини, що містяться в рослині, сприяють звільненню кишечника від залишкових продуктів його життєдіяльності та нормалізації його функціонування.
У боротьбі з такими небезпечними мікроорганізмами, як дизентерійна паличка, збудники черевного тифу і дифтерії, стафілокок, особлива роль належить фітонцидам, які містяться в чорниці. Важлива роль належить і багатому вмісту вітаміну C, завдяки якому залізо, що міститься в ягодах чорниці, добре засвоюється організмом.
Користь від застосування ягоди в народній медицині
Екстракт ягід чорниці збільшує рівень дофаміну. Цей процес обумовлений наявністю природних антиоксидантів у них. Дофамін, у свою чергу, бере участь у синтезі гормону росту, процесах відновлення клітин і омолодження організму. Основні процеси в роботі мозку неможливі без участі дофаміну.
Чорниця рекомендована тим людям, чия праця вимагає максимальних інтелектуальних затрат. Бажано в цих випадках введення ягід у добове меню.
Фітонциди, що містяться в ягодах чорниці, сприяють посиленню пропускної здатності клітини. Це позитивно впливає на протизапальні процеси в організмі.
З давніх-давен народна медицина використовує корисні властивості рослини.
- Народні цілителі рекомендують суміш ягід чорниці та суниці для боротьби з сечокам’яною хворобою. Відвар з листя рослини допомагає лікувати інфекції нирок і сечовивідних шляхів.
- В допомозі для боротьби з цукровим діабетом продукт займає почесне місце. Всі частини рослини мають властивість, подібну до інсуліну, що допомагає знизити вміст глюкози в крові людини.
Важлива роль тут належить і марганцю, що відповідає за баланс рівня глюкози. А марганцю в складі ягід 17,5%, що дуже важливо.
У комплексі з рослиною топінамбур при систематичному застосуванні у хворих на діабет з’являється можливість поступової відмови від препаратів, що містять інсулін. Важливо, щоб ці процеси відбувалися під контролем лікаря.
- Для лікування екземи, стоматитів, гнійних ран і висипів різного етногенезу, геморою, а також ангіни корисно використовувати зовнішньо густі відвари свіжих ягід або сік.
У випадках ангіни і стоматиту цими відварами рекомендують проводити полоскання.
- При подагрі і ревматизмі, а також захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну речовин, ягоди рекомендовані в будь-якому вигляді.
- Велика кількість нікотинової кислоти (вітаміну PP) у складі ягід показано при хворобах, де спостерігається зниження міцності кровоносних судин.
У цих випадках підходять як свіжі ягоди, так і сушені. Також можна застосовувати консервовані плоди рослини. При порушеннях обмінних процесів застосування чорниці необхідно тривале.
Дуже важливим аспектом є очищення кишечника від бродильних гнильних процесів за допомогою введення в раціон ягід чорниці.
Використання цілющого плоду для здоров’я: під час вагітності, при підвищеному цукрі і тиску
- Медицина використовує корисні властивості ягід і зеленої маси як загальнозміцнюючий засіб, найчастіше у вигляді біодобавок.
За допомогою введення в раціон ягід чорниці нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.
- З давніх-давен відомий позитивний вплив чорниці на стан зору.
Чорниця знімає втому очей і підвищує їх природний захист від весняних подразників. Це обумовлено флавоноїдами в складі ягід, які грають важливу роль у синтезі родопсину і покращують стан клітинних мембран.
- Завдяки високому вмісту марганцю чорниця здатна регулювати ліпідний обмін, що є сприятливим фактором для людей з надмірною масою тіла.
Чорниця низькокалорійна, вона сприяє швидкому насиченню організму. Слід враховувати, що вона слугуватиме в цьому випадку допоміжним засобом, а не панацеєю в процесі схуднення.
- Діючи позитивно на стан кровоносних судин, чорниця є хорошим доповненням для лікування гіпертонії.
Вона здатна поліпшити кровообіг і нормалізувати тиск за рахунок великої частки вітаміну PP та органічних кислот.
- У період вагітності ягоди чорниці – гарна підмога і користь в будівництві нового організму, так як вони багаті вітамінами і мікроелементами.
А фітогормони, присутні в плодах, допомагають стабілізувати гормональний баланс, який під час вагітності стає нестійким.
Крім того, знижуючи рівень цукру в крові, чорниця викликає почуття насичення. Це дозволяє не переїдати, що дуже важливо для майбутніх мам. Інфекції під час вагітності можна лікувати за допомогою соку і відвару чорниці.
Лікувальні властивості пагонів і листя
Настої з листя або пагонів чорниці надають неоціненну допомогу в боротьбі з такими серйозними захворюваннями, як білокрів’я, цукровий діабет, уретрит, сечокам’яна хвороба, лишай. Список захворювань досить великий. В даний час можна придбати лікарську сировину з листя і трави чорниці в спеціальних компаніях.
Про чорницю, головний продукт, що покращує зір, багато розповідається в даному відеоролику.
Шкідливі якості, протипоказання і шкода
Не рекомендується застосовувати при холециститі, панкреатиті. У деяких людей спостерігається алергія на чорницю, в цьому випадку слід відмовитися від прийому ягід чорниці.
Слід пам’ятати, що дикоросла рослина здатна накопичувати в собі радіоактивні речовини. Тому необхідно відмовитися від збору ягід у несприятливих зонах і покупки ягід на стихійних ринках.
Ягоди, з’їдені в дуже великій кількості за один прийом, можуть викликати діарею та прояв алергічних реакцій.
Корисні рецепти з чорниці: сушених плодів, меду і цукру
- При розладах шлунково-кишкового тракту застосовують настій сушених ягід чорниці.
Відвар готують так: 2 чайні ложки розчавлених плодів заливають окропом, кип’ятять 10 хвилин і остуджують. При запальних процесах такий відвар вживають по 3 столові ложки.
- При геморої корисно використовувати відвар для клізм.
Для зовнішнього застосування хороший густий відвар з чорниці. Його рецепт простий: 100 г сушених ягід на 0,5 літра води. Уварювати до обсягу в 0,3 літра.
- Варення з чорниці – продукт низькокалорійний.
Його можна вживати людям з надмірною масою тіла. На 1 кг свіжих ягід потрібно 500 г цукру. Чисті сухі ягоди потрібно засипати цукром і залишити на 2 години. Потім необхідно варити протягом 20 хвилин, знімаючи піну, що утворюється. Розлити варення в стерильні банки, простерилізувати протягом 5-10 хвилин і закупорити.
- Сік чорниці можна приготувати в соковарці або соковижималці.
Для приготування на зиму в сік додають 230 г цукру і 3 г лимонної кислоти на 1 літр соку. Його нагрівають і гарячим розливають в банки. Сік корисний для вживання при розладах шлунково-кишкового тракту і для полоскань при ангінах і стоматитах.
- Для приготування сиропу з чорниці на 1,5 кг ягід знадобиться 1,2 л води, 600 г цукру і 2 ст. л. лимонного соку.
- Продукт можна заготовити на зиму у вигляді протертого пюре, в яке замість цукру можна додати мед.
Такий продукт відмінно зберігається і зберігає корисні властивості чорниці. Він ефективний у боротьбі з простудними захворюваннями і як загальнозміцнюючий засіб.
- У дієтичному харчуванні добре зарекомендувала себе суміш чорниці з молоком і невеликою кількістю цукру.
Цей продукт низькокалорійний, корисний для обміну речовин і дуже смачний.
Додавати рослину в чай можна в різних варіантах. Цей напій зміцнює імунітет, позитивно впливає на зір і знімає втому.
заготівлі про запас
Її можна заморожувати, при цьому кількість вітаміну С зростає. Важливо застосовувати швидке заморожування або купувати вже готовий заморожений продукт.
З чорниці можна готувати всілякі джеми і варення, компоти і сиропи, які прекрасно зберігаються протягом зими.
Підбивши підсумок, можна сміливо сказати, що народна приказка: «Там, де їдять чорницю і суницю, лікарям робити нічого», відповідає істині. Найбагатша за вмістом вітамінів і мікроелементів ягода – щедрий подарунок самої природи людям. І цим багатством потрібно лише правильно розпоряджатися і грамотно його використовувати.
Ягода чорниця: корисні властивості та протипоказання, цікаві рецепти
Всім привіт! Сьогодні у нас на розгляді здорові ягідки.
І поговоримо ми про неймовірні властивості ягоди чорниці. Всі ми знаємо, що чорницю додають в йогурти, кекси, сир, з її екстракту роблять ліки для зору, на основі витяжки з чорниці виробляються багато ефективних косметичних засобів. Що ж таке чорниця, її корисні властивості і протипоказання, в чому секрет її користі і популярності?
Чорниця – її склад і властивості
Чорниця – це північна лісова ягода, її відрізняє трохи терпкий, кисло-солодкий смак. Завдяки унікальним властивостям цю ягідку з повною підставою можна вважати не просто ягодою, а справжнім цілющим плодом. Недарма, навіть така зірка, як Оззі Озборн, включає в меню свого райдера, крім усього іншого, чорницю!
І в звичайній, і в народній медицині її ягоди, листя, паростки і навіть коріння застосовуються дуже активно. Користь цієї диво-ягоди для людського здоров’я неоціненна, і багато в чому вона пояснюється багатим хімічним складом.
Складається чорниця з води, білків, харчових волокон, вуглеводів. Є в її складі дуже цінні мікро- і макроелементи – кальцій, фосфор, калій, залізо, магній, марганець, мідь, нікель, кобальт, каротин, кислоти яблучна, лимонна та пантотенова, дубильні речовини.
Зрозуміло, в цій ягоді – ще й безліч вітамінів – це вітаміни Р, С, РР, В6, В2, В1. При цьому чорниця таїть в собі досить мало калорій – в ста грамах досить солодких ягід їх всього 44.
Користь ягоди для здоров’я
Численні наукові дослідження постійно підтверджують, що ягода чорниця має багато корисних властивостей і мало протипоказань. Вона володіє просто величезною кількістю унікальних властивостей. Ось лише п’ять факторів, що підтверджують її цінність:
- Природні елементи, наявні в цій ягоді, здатні ефективно зміцнювати стінки очних судин, робити зір гостріше. Чорниця добре підтримує загальний тонус організму.
Її компоненти підвищують міцність кісток, це підтвердили експерименти з лабораторними щурами, проведені американськими фахівцями Центру дитячого харчування.
- Вчені з’ясували, що додавання всього лише кількох грамів сухої чорниці в корм для щурів робить їх кістки міцними і збільшує масу тіла. Знову ж таки, вчені з’ясували, що поїдання ягід чорниці – відмінна профілактика ожиріння.
У них містяться специфічні сполуки, поліфеноли, які здатні ефективно знищувати жир в організмі. Ті ж поліфеноли працюють як потужні антиоксиданти.
- Клітковина і пектинові речовини з ягід допомагають кишечнику звільнятися від продуктів гнильного розпаду. Виводяться навіть збудники черевного тифу і дизентерійні палички!
- Чорниця просто «напхана» антиоксидантами, речовини ці зменшують кількість мертвих клітин у мозку, тим самим запобігаючи вікові зміни в пам’яті і інтелекті.
- Крім перерахованих вище корисних властивостей, доведено, що ця ягода «працює» в якості протибактеріального кошти, допомагає при анемії. Чорницю лікарі також рекомендують їсти при шкірних недугах, екземі, висипаннях, запорах, цукровому діабеті, проблемах з серцем.
Ягода ефективно лікує хвороби кісток і суглобів. Чорницю потрібно їсти і як профілактичний засіб, щоб не постраждати від тромбів і інфаркту міокарда.
Вже точно відомо, що кошти з листя чорниці мають корисні властивості і здатні надавати значний протидіабетичний вплив. Пояснюється це наявністю в листі особливих речовин – неоміртіллін і глікозиди Міртіллін, які здатні швидко приводити рівень глюкози в крові в норму.
Протипоказання
Власним списком протипоказань чорниця теж володіє, але цей список зовсім короткий:
- не потрібно лікуватися і захоплюватися чорницею тим, у кого є камені в нирках і сечовому міхурі;
- надмірне вживання цієї ягоди може викликати запори, виною тому служать дубильні речовини, яких у складі багато;
- людям, що мають проблеми з підшлунковою та жовчовивідними шляхами, також не слід їсти багато чорниці.
Ось і все, всім іншим можна їсти ці темно-сині, дуже смачні ягідки, насолоджуючись одночасно і їх смаком, і їх користю.
Кілька корисних рецептів
Щоб поліпшити зір, потрібно ложку сушених ягід залити на ніч чистою прохолодною водою, вона повинна повністю покрити плоди. Вранці чорницю потрібно з’їсти натщесерце разом з рідиною, приблизно за півгодини до сніданку.
В якості ефективного сечогінного зілля можна пити чорничний фреш або просто чай зі свіжими або сушеними ягодами. Ці кошти допоможуть при циститі, нетриманні сечі, піску і каменях в нирках. Щоб прибрати камені з нирок, слід не просто їсти ягоди щодня, але і пити чай з чорничного листя.
Лікувальні властивості ягоди
При болях у шлунку, проносах можна лікуватися настоєм ягід. Для його отримання потрібно залити дві ложки плодів склянкою окропу, потримати під кришкою три години, накривши зверху рушником. Пити зілля треба чотири рази на день в теплому вигляді, по половині склянки.
При опіках, дерматитах, висипаннях, проблемах зі шкірою допоможе компрес з перетертих в кашку свіжих ягід.
З проблемами обміну речовин, хворобами суглобів і кісток теж можна боротися за допомогою чорничного настою: потрібно взяти пару ложок сировини, залити склянкою закипілої води, потримати п’ять годин під кришкою і рушником. Пити цей чорничний настій потрібно по чверті склянки, шість разів на добу.
Вона здатна врятувати навіть при гемороїдальних кровотечах; при такій проблемі допоможе клізма з настою листя. Готують його так: ложку листя заливають склянкою води, варять на дуже слабкому вогні п’ятнадцять хвилин і фільтрують.
- Для полоскання горла і ротової порожнини (при стоматиті і болях в горлі) ложку листя просто заварюють свіжо закипілою водою і наполягають десять хвилин.
- З ягід чорниці можна зробити безліч найрізноманітніших вітамінних запасів на зиму, ось кілька простих рецептів:
- Чисті, добірні ягідки утрамбуйте в чисті і простерилізовані банки, засипте дощенту цукром-піском, злегка утрясіть і закатайте – взимку отримаєте смачну і дуже корисну чорницю з цукром, на смак сильно нагадує свіжі лісові ягоди.
- Чорничний сироп – відмінний вітамінний засіб від зимових застуд, його обожнюють і діти, і дорослі. Для його приготування потрібно залити водою три кілограми ягід, проварити десять хвилин, потім п’ять хвилин прокип’ятити вже з півтора кілограмами цукру.
Пінку слід обов’язково прибирати. Сироп потрібно розлити по гарячих банках, закатати і потримати під ковдрою або рушником. Цей же сироп можна просто розливати в пляшки і закривати щільно пробками.
- Сік з ягід не менш смачний – для його приготування плоди пропускають через м’ясорубку або просто тиснуть ретельно товкачем, а потім масу кладуть під прес. У вичавки можна додати трохи окропу і віджати їх повторно. Все змішати, додати цукор-пісок (80 г на 1 літр сировини), підігріти до 80 градусів і закатати в підготовлені заздалегідь банки.
Матінка-природа дарує нам безліч корисних рослин. У наших силах – навчитися користуватися цим даром, отримуючи красу, здоров’я, енергію і довголіття. Знаючи про величезну користь ягід чорниці, бачачи її корисні властивості і протипоказання, ви напевно знайдете можливість частіше вживати цю ягоду в їжу. Залишайтеся завжди здоровими, насолоджуючись смаком і користю чорниці!
А також пишіть коментарі – мені дуже важлива ваша думка на теми здорового способу життя! До зустрічі.
Чорниця – склад, корисні властивості і шкода для здоров’я
Чорниця – це солодка лісова ягода, яка володіє не тільки приємним смаком, але і корисними властивостями. Не тільки плід корисний для організму людини, листя чорниці теж мають лікувальні властивості, які використовуються навіть в сучасній медицині.
Мало хто знає, але саме ця ягода – перший помічник у схудненні. Крім того, ягода допомагає спортсменам відновити сили після виснажливого тренування.
А ще чорниця – ефективний косметичний засіб, яке благотворно діє на шкіру обличчя, прибирає темні кола під очима і продовжує молодість.
Калорійність чорниці, а також БЖУ змінюються в залежності від того, в якому вигляді знаходяться ягоди: свіжому, сушеному, замороженому. До складу плодів входить велика кількість мінералів, вітамінів, вільних органічних кислот, а також харчові волокна. При правильній технології заморозки і висушування ягід можна зберегти всю цінність і корисні властивості свіжої чорниці.
Харчова цінність продукту на 100 г:
продукт | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Харчові волокна, г | Вода, г | Калорійність, ккал |
чорниця свіжа | 1,2 | 0,7 | 7,6 | 3,2 | 87 | 43,7 |
чорниця сушена | 0,9 | 0,6 | 72,4 | 3,0 | 23,1 | 308,9 |
чорниця заморожена | 1,2 | 0,7 | 6,3 | 3,2 | 8,6 | 34,5 |
Чорниця сушена відрізняється підвищеною калорійністю через процес дегідратації, який робить продукт більш концентрованим. Щоб отримати 100 г сушених ягід, переробляється від 1 кг свіжих плодів, а значить, концентрація корисних речовин і елементів збільшується, як і кількість калорій.
Хімічний склад свіжих лісових ягід на 100 г:
- зола – 0,3 г;
- вітамін В1 – 0,03 мг;
- вітамін С – 11 мг;
- вітамін РР – 0,5 мг;
- вітамін Е – 1,3 мг;
- вітамін А – 0,04 мг;
- органічні кислоти – 1,31 г;
- ніацин – 0,39 мг;
- кальцій – 17 мг;
- магній – 7 мг;
- натрій – 5 мг;
- калій – 52 мг;
- фосфор – 14 мг;
- залізо – 0,8 мг.
У листі чорниці містяться такі корисні елементи, як:
- вітамін С;
- каротиноїди;
- тритерпенові кислоти;
- ефірне масло;
- флавооїди.
У замороженій чорниці не зберігається повний перелік всіх вітамінів, однак при правильному заморожуванні і грамотному розморожуванні можна зберегти більшу частину корисних елементів. Листя заморожувати немає ніякого сенсу, так як вони мають лікувальні властивості тільки в свіжому вигляді.
Зверніть увагу на низьку калорійність продукту, яка не може не радувати всіх, що худнуть, так як їсти чорницю можна у великих кількостях, якщо мова йде не про сушеній ягоді.
Корисні властивості ягід для здоров’я
Корисні властивості чорниці для здоров’я людини досить великі, адже продукт володіє не тільки лікувальними, але й косметичними якостями. Він підходить для дорослих і дітей, і якщо вживати продукт регулярно, чорниця не просто насичить організм вітамінами, мікро- і макроелементами, а й зробить благотворний вплив на деякі органи і процеси життєдіяльності.
- Антиоксидантні властивості. Антиоксиданти впливають на клітинному рівні, надаючи профілактичний ефект щодо недоброякісних пухлин, знищуючи осередки їх появи. Антиоксиданти чорниці часто прирівнюють до антоцианінів, які здатні попереджати онкологію. За змістом цього елемента чорниця перевершує яблука і темний виноград.
- Чорниця покращує зір і запобігає виникненню захворювань зорових органів. Це можливо завдяки бета-каротину, який стимулює тканини сітківки до оновлення і покращує очне кровообіг, а також знімає втому. Чорницю можна використовувати в лікувальних цілях для боротьби з курячою сліпотою або кон’юнктивітом. Однак потрібно враховувати, що ягоди – лише помічники при лікуванні очей, основну терапію проводить лікар.
- Лісові ягоди здатні поліпшити обмін речовин і очистити організм від солей, металів і шлаків, які впливають на процес старіння і руйнування організму. Обмін речовин прискорюється за рахунок пантотенової кислоти.
- Чорниця має широке застосування в лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Регулярне вживання може допомогти позбутися від коліту і симптомів шлункових хвороб. У випадку діареї на допомогу прийдуть сушені ягоди, а від запорів допоможуть свіжі плоди. Все це завдяки тому, що чорниця покращує мікрофлору кишечника, завдяки чому можна не побоюватися процесів гниття їжі під час її перетравлення. Ця ягода також має дезінфікуючі властивості.
- Чорниця підвищує витривалість під час занять спортом. Низька кількість калорій при високому вмісті корисних компонентів і клітковини сприяє схудненню.
- Вона знижує запальні процеси в організмі. Завдяки цьому ефекту чорницю рекомендовано вживати при захворюваннях печінки чи жовчного міхура. Крім того, ягоди використовуються як засіб від головного болю при застуді чи запаленні легенів.
- Чорниця знижує ризик розвитку цукрового діабету. Корисні і лікувальні властивості мають не тільки солодкі плоди, а й листя чорниці, за допомогою яких можна знизити рівень цукру в крові і нормалізувати роботу підшлункової залози.
- Чорниця – відмінний помічник при лікуванні застуд і інфекцій. Ягода – природний антисептик і антибіотик. Відвар з листя чи плодів чорниці допомагає під час лікування горла або мокрого кашлю.
- Вона допомагає в профілактиці і лікуванні хвороб сечостатевих шляхів. Ягоди можна використовувати в чистому вигляді або купувати препарати на їх основі.
- Чорниця зміцнює імунну систему.
- Регулярне вживання ягід зміцнює серце і знижує ризик тромбозу.
- Розріджує кров і запобігає інфаркту. Лісова ягода нормалізує роботу практично всіх життєво важливих органів.
- Має бактерицидні властивості. Якщо регулярно пити сік зі свіжих ягід чорниці, можна запобігти розмноженню шкідливих бактерій, що викликають черевний тиф і дизентерію.
- Завдяки високому вмісту кальцію чорниця позитивно впливає на формування і зміцнення дитячих кісток.
- Рекомендується вагітним жінкам, але лише за умови, що не страждають від зниженого рівня гемоглобіну в крові.
Це далеко не повний список можливих лікувальних впливів ягід на організм, а лише найпоширеніші властивості рослини. Головне – вживати стиглі ягоди в помірній кількості і без надмірностей. Чорниця – тільки помічник при лікуванні різних захворювань, але ні в якому разі не єдине ліки.
Це найкращий час для збору листя під час цвітіння чорниці. Листя акуратно зрізують ножицями і сушать в провітрюваному місці. Після цього їх складають у тканинні мішечки і використовують круглий рік в лікувальних цілях.
Косметичний вплив чорниці
Чорниця має позитивний вплив на шкіру обличчя жінок і дівчат, тому екстракт лісової ягоди широко застосовується у косметології, не тільки в домашній.
Чорниця як косметологічний засіб:
- насичує шкіру обличчя вітамінами;
- зміцнює судини;
- розгладжує зморшки;
- омолоджує шкіру;
- допомагає при почервонінні, викликаних подразненнями на зовнішнє середовище;
- вирівнює колір обличчя;
- компреси з відвару листя чорниці або маски з перемелених ягід допоможуть прибрати темні кола під очима;
- знижує набряклість.
Крім того, екстракт чорниці допомагає підліткам справитися з прищами на обличчі і сухістю шкіри. Більш дорослому поколінню лісова ягода допоможе прибрати ознаки втоми і вирівняти тон шкіри.
Ягода для схуднення
Чорниця відноситься до найбільш ефективних ягід для схуднення.
Вона надає наступні ефекти:
- очищає організм, зокрема кишечник;
- покращує обмін речовин;
- знижує відчуття голоду.
Чорниця добре справляється з усіма цими завданнями. Завдяки вмісту клітковини вона запобігає виникненню закрепів.
Крім цього, за рахунок корисного складу чорниця насичує організм необхідними мінералами і вітамінами, яких часто не вистачає під час дієти.
Чорничний сік, який тонізує м’язи після тренувань, заслуговує на особливу увагу. Без спорту і фізичних навантажень досягти стійких результатів у схудненні важко. Сік з ягід не тільки тонізує мускулатуру, але й прискорює обмін речовин і знижує відчуття голоду. Він корисний не тільки для жінок, але й для чоловіків із зайвою вагою.
Порада! Для ефективного схуднення вам не потрібно харчуватися виключно ягодами, достатньо дотримуватися щоденної норми калорій і включити в раціон коктейлі, нежирні йогурти і мюслі з додаванням чорниці.
Шкода чорниці та протипоказання
Шкода від чорниці та протипоказання до застосування можуть виникнути через індивідуальну непереносимість продукту або алергічну реакцію. Існує ряд особливостей, через які варто утриматися від вживання ягід. Найпоширеніші з них:
- Зловживання ягодами або переїдання. Денна норма споживання чорниці становить не більше ніж 0,5 кг. Якщо ви з’їли більше, це може призвести до розладу шлунка.
- При вживанні чорниці, особливо під час дієти, рекомендується утриматися від таких ягід, як малина, полуниця, морошка і суниця.
- При цукровому діабеті вживати чорницю лише з дозволу лікаря.
- Люди, що страждають від панкреатиту або сечокам’яної хвороби, не повинні вживати цю ягоду, оскільки до складу чорниці входить щавлева кислота.
- Недоцільно вживати ягоду людям із захворюваннями підшлункової залози.
Отже, існує не так багато протипоказань, а наслідки від переїдання незначні. Однак пам’ятайте, що якщо ви купуєте продукти з вмістом чорниці, це не гарантує їх корисність. Особливо це стосується магазинних чорничних соків, де користь та реальний зміст ягід у складі продукту досить сумнівні.
Дієтологи рекомендують додавати чорницю в страви самостійно.
Висновки
Чорниця – смачний і корисний продукт, що має лікувальні властивості, і відмінно застосовується в косметології.
Лісова ягода практично нешкідлива, якщо не переїдати і враховувати індивідуальні особливості організму.
Крім того, чорниця може стати допоміжним продуктом для схуднення та добре підходить спортсменам. Вона підвищує життєвий тонус, витривалість і допомагає справлятися з важкими навантаженнями.
Чорниця – корисні властивості і протипоказання
На Україні чорницю називали «молодильною ягодою», здавна застосовували її корисні властивості для лікування порушень травлення, усунення гнильних процесів в кишечнику, профілактики і відновлення зору, лікування захворювань судин, суглобів, ротової порожнини, запалення горла, для розрідження крові, профілактики інфаркту та інсульту, розчинення каменів, при цукровому діабеті.
Заготівля ягід і листя
Чорниця поширена в Скандинавії, європейській частині України. Невибаглива, росте в ялинниках, соснових борах, лісотундрі, сфагнових болотах. Кущ низький, кореневище на поверхні.
Ягода куляста, чорно-синя. М’якоть соковита, фіолетово-червона. Трохи в’яже, кислуватий, але приємна на смак.
Урожай збирають в кінці липня – початку серпня, краще вранці або ввечері.
Сушена чорниця зберігає корисні властивості. Її висушують під навісом або на горищі з хорошою вентиляцією.
Спосіб сушіння в духовці:
- Підтримувати перші 3-4 години температуру +40.
- Досушити до готовності при температурі +55 .. + 60С.
Висушені плоди зберігають в дерев’яних ящиках, які зсередини викладені папером.
Заморожена чорниця :
- Свіжі плоди вимити і висушити.
- Укласти на піддон, вистелений папером.
- Помістити в морозильну камеру.
- Після заморожування розфасувати в поліетиленові пакети.
Зберігати в морозильнику.
Листя чорниці офіційно не вважаються лікарською сировиною, але їх застосовують в лікувальних цілях. Заготовляють в період цвітіння, травні-червні, акуратно зрізують ножицями з не квітучих гілок. Сушать в темному провітрюваному приміщенні. Відокремлюють черешки, зберігають в полотняних мішечках.
Корисні властивості і склад чорниці
Калорійність склянки свіжих плодів – 88 кКал. Дана властивість особливо корисно в програмах по зниженню ваги.
У складі чорниці вітаміни С, Е, В3 (нікотинова кислота), В2 (рибофлавін, покращує гостроту зору), В1 (тіамін).
Макроелементи представлені кальцієм, фосфором, магнієм, калієм, натрієм. Високо вміст заліза.
Пектинові речовини (водорозчинна клітковина) прискорюють евакуацію шкідливих речовин з кишечника.
Окислювальні речовини корисні, оскільки знижують згортання крові. Вживання чорниці запобігає утворенню тромбів, сприяє їх розчиненню.
Янтарна кислота підтримує еластичність стінок кровоносних судин.
Антоціани, які входять до складу чорниці, надають фіолетовий колір і мають властивості попереджати утворення холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин, пригнічувати активність вільних радикалів і уповільнювати процеси старіння, надавати омолоджуючу дію на організм.
Дубильні речовини чорниці корисні протизапальними властивостями. У поєднанні з глікозидами знижують цукор в крові.
Застосування чорниці для очей і поліпшення зору
Високі зорові навантаження і нераціональне харчування викликають короткозорість. Включення в раціон свіжих ягід покращує мікроциркуляцію крові в очах. Її зниження – одна з причин погіршення зору.
Деякі дослідники переконані, що порушення гостроти зору і функції печінки взаємопов’язані. Чорничні ягоди одночасно оздоровлюють очі і печінку.
Рецепт від короткозорості:
- Кожен день з’їдати по 100 г свіжих або заморожених ягід.
Корисно закопувати чорничний сік в очі:
- Непарна кількість свіжих плодів розчавити між двома чистими скляними або керамічними пластинами.
- Отриманий сік розбавити двома частинами дистильованої або талої води.
- Процідити через стерильну ватку.
Закапувати вранці до сніданку по кілька крапель в кожне око, тривалість індивідуальна.
У ряді випадків поліпшення гостроти зору настає в перший тиждень.
Застосування для полоскань
Кровоточивість ясен. У разі рихлості ясен, що не ускладненому стоматитом, приготувати настій:
- Заварити 1 ст.л. плодів склянкою окропу.
- Настояти в скляній або емальованому посуді, процідити.
Застосовувати для полоскання рота.
Ангіна, ларингіт. Приготувати густий чорничний відвар:
- Заварити 500 мл окропу 100г сухих ягід.
- Томити на повільному вогні, поки не залишиться 300 мл, процідити.
Приготованим відваром полоскати горло.
Користь чорниці для шлунково-кишкового тракту
Виразкова хвороба.
Рецепт 1:
- Заварити 500 мл окропу 3-4 ч.л. сушених плодів, настояти 2 години, процідити.
Приймати по 1/4 склянки 5 разів на день.
Корисні властивості айви.
Рецепт 2:
- Заварити 500 мл окропу 2 ст.л. сухого листя, настояти, процідити.
Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день до їди.
Геморой:
- Заварити 1 л окропу 60 г чорничного листя, настояти, процідити.
Зробити настоєм теплу клізму об’ємом 30-60 мл. Потім поставити компрес зі свіжих розім’ятих плодів.
Гострики. Скандинавські гельмінтологи рекомендують використовувати корисні властивості чорниці для позбавлення від гостриків:
- Вживати плоди в свіжому вигляді або приготувати кисіль, компот, сік.
Запор:
- Прийом невеликої кількості свіжих ягід сприяє спорожненню кишечника.
Діарея. Висушена чорниця, навпаки, допомагає впоратися з рідким стільцем. Дубильні речовини в’яжуть і усувають гнильні процеси.
Рецепт 1:
- З’їдати натщесерце кілька висушених плодів через невеликі проміжки часу.
Рецепт 2. Приготувати відвар:
- Заварити 500 мл окропу 1 ст.л. сухих ягід, настояти, процідити.
Приймати по 50 мл 3-4 рази на день до їди.
Розчинення каменів
Жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороби:
- Заварити двома склянками окропу 2 ст.л. висушених або свіжих ягід.
- Томити в емальованому посуді на повільному вогні 10-15 хвилин, процідити.
Приймати по 1/4 склянки 5-6 разів на день до їди.
Камені в нирках:
- Корисно тривалий час приймати суміш чорничного і суничного соків.
Камені в підшлунковій залозі не завжди виявляють. Для позбавлення від відкладень приймати відвар:
- Заварити 500 мл окропу 1 ст.л. висушеного листя, настояти годину, процідити.
Розділити на рівні частини. Приймати протягом дня за годину до кожного прийому їжі.
Застосування в гінекології
Білі. Спринцювати відваром листя або ягід:
- Заварити 3 склянками окропу 2 ст.л. подрібненої сировини, томити на повільному вогні 15 хвилин, процідити.
Рясна кровотеча (менорагія).
- Заварити склянкою окропу 1 ст.л. листя.
- Томити на водяній бані в емальованому посуді 15 хвилин.
- Настояти годину, процідити.
Приймати по третині склянки за годину до їди тричі на день.
Захворювання суглобів
Корисні властивості чорниці застосовують для лікування суглобів.
Ревматизм:
- Заварити склянкою окропу 1 ст.л. чорничного листя і 1 ч.л. мати-й-мачухи.
- Настояти протягом 30 хвилин, процідити.
Корисні властивості буряка:
- Просочити м’яку тканину, прикладати до суглобів на півгодини щодня протягом тижня.
- Артрит.
- Рецепт 1:
- На хворі суглоби накладати компрес зі свіжих ягід.
Рецепт 2. Приймати всередину настій:
- Заварити склянкою окропу 1 ст.л. плодів в скляній або емальованому посуді, настояти годину, процідити.
Випити протягом дня.
Чорниця при діабеті
Чорничні листя і ягоди корисні для поліпшення обміну речовин, знижують рівень глюкози в крові.
При неважких формах цукрового діабету приготувати настій:
- Заварити склянкою окропу 1 ч.л. подрібненого листя чорниці, настояти півгодини, процідити.
Приймати по третині склянки тричі на день перед їжею.
Кисіль і чай з чорниці
Киселі з сирих і сушених плодів корисні для покращення стану шлунково-кишкового тракту, усувають запалення, перешкоджають бродінню і гниттю.
Рецепт киселю зі свіжих чорничних ягід:
- Розім’яти 100 г вимитих плодів, отримати сік.
- Кашку без соку довести до кипіння в 1 л води, процідити.
- Додати 100 г цукру, довести до кипіння.
- Постійно помішувати, додати 40 г крохмалю, розведеного у воді.
- Довести до кипіння, додати раніше отриманий чорничний сік.
Рецепт киселю з сушених чорничних ягід:
- Вимити 20 г плодів.
- Залити 1 л води.
- Варити, щоб стали м’якими.
- Відкинути на сито і, не протираючи, облити їх 2-3 рази відваром, потім викинути.
- Додати 80 г цукру і 40 г крохмалю, розведеного у воді або в приготованому відварі.
- Помішуючи, довести до кипіння.
Подавати охолодженим.
Чай з сушених плодів:
- Заварити 1,5 ст.л. плодів склянкою води кімнатної температури.
- Довести до кипіння, варити на повільному вогні 10-15 хвилин.
- Настояти 1 годину.
Для смаку додати 1/2 ч.л. меду.
Шкода і протипоказання
- Вживання більше склянки свіжих ягід на день викликає запор.
- Чорниця протипоказана при запаленні підшлункової залози або жовчовивідних шляхів, їх дискінезії.
- Корисні властивості чорниці шкідливі при гастриті з підвищеною кислотністю, зниженому згортанні крові, при атонічних запорах, млявій перистальтиці кишечника.
- Дотримуватися обережності при алергії.
Чорниця: корисні властивості та протипоказання для жінок і чоловіків
Ягода чорниця добре відома більшості жителів нашої країни, але багато хто розцінює її лише як сезонне ласощі, не здогадуючись про те, яка незвичайна сила укладена в самій рослині і його плодах. Корисні властивості і протипоказання чорниці давно вивчені народною медициною, досить широко застосовуються в профілактиці і лікуванні різних захворювань. Ознайомитися з ними пропонує наступна стаття.
Хімічний склад і опис продукту
Біохімічний склад чорниці надзвичайно різноманітний, він включає безліч компонентів, важливих для здоров’я людини. Серед них:
- Антиоксиданти, що забезпечують захист тканин організму від негативного впливу токсичних речовин.
- Вітамінно-мінеральний комплекс (вітаміни В, С, РР, залізо, фосфор, калій, магній, цинк, марганець), необхідний для повноцінного функціонування всіх органів і систем.
- Бета-каротин, який бере участь у багатьох процесах організму людини, що відбуваються на клітинному рівні, підтримуючи здоров’я шкіри, волосся і нігтів, що відповідає за якість зору. Саме завдяки високому вмісту цього елемента чорниця вважається дуже корисною для очей.
- Дубильні речовини, які надають протизапальну і бактерицидну дію.
- Пектин, що сприяє нормалізації обмінних процесів.
Корисні властивості чорниці проявляються в позитивному впливі на імунітет людини, стимуляції діяльності головного мозку, здатності прискорювати метаболізм і виводити з організму шкідливі речовини, покращувати склад крові, позбавляти від наслідків стресів.
Чим корисна чорниця
Для чоловіків
- Чорниця для чоловіків рекомендована до вживання при наявності проблем у статевій сфері. Особливі речовини – флавоноїди, що містяться в ягоді, позитивно впливають на потенцію, допомагають у лікуванні різних інфекцій сечовивідних шляхів.
- Високий рівень антиоксидантних сполук наділяє чорницю здатністю нейтралізувати накопичені в організмі вільні радикали, які ушкоджують ланцюги ДНК, що частково є причиною розвитку онкологічних захворювань.
- Сушена чорниця швидко і ефективно допомагає відновлювати сили і повертає бадьорість після важких фізичних навантажень. Це властивість ягоди може бути особливо актуальною для чоловіків, що регулярно займаються спортом і ведуть активний спосіб життя.
Для жінок
- Регулярне вживання чорниці сприяє зменшенню неприємних відчуттів під час менструального циклу. Клітковина, що міститься в ягодах, допомагає нормалізувати травні процеси, завдяки чому знижується ймовірність виникнення здуття, важкості і болю в області кишечника під час «критичних днів».
- Чорниця для жінок у постклімактеричному періоді корисна тим, що здатна знижувати артеріальний тиск. А ще антиоксиданти, що містяться в ягоді, перешкоджають засвоєнню організмом «поганого» холестерину. Таким чином, чорниця допомагає запобігти розвитку багатьох захворювань серцево-судинної системи, які особливо небезпечні в похилому віці.
- Плоди чорниці, завдяки високому вмісту цілого комплексу вітамінів і антиоксидантних сполук, є джерелом жіночої молодості та краси. Ягоди уповільнюють в’янення шкіри, сприяють відновленню тканин, поліпшують кровообіг. Вони позбавляють від лупи, повертають силу і блиск пошкодженому, ослабленому волоссю.
Користь ягоди в лікуванні захворювань
Цукровий діабет
Чорниця при цукровому діабеті не заборонена, а в деяких випадках навіть показана до застосування в якості джерела важливих вітамінів і мінералів.
Діабетикам рекомендується вживати в їжу не тільки плоди, а й листя чорниці, оскільки окремі компоненти, що містяться в наземній частині рослини, сприяють підтримці балансу глюкози в крові, не допускаючи різких стрибків її рівня.
Лікувальні властивості листя чорниці максимально розкриваються в приготованих з них цілющих настоях. Рецепт одного з них виглядає так:
- 1 ст. ложку подрібненого листя заливають 1 склянкою окропу.
- Рідини дають постояти 5 хвилин.
- Проварюють на водяній бані 40 хвилин.
- Знявши відвар з вогню, дають йому злегка охолонути, проціджують.
- Приймають відвар тричі на день по чверті склянки.
Таке лікування чорницею діабету слід попередньо узгодити з лікарем.
Важливо враховувати, що солодкий сироп чорниці або варення з ягоди точно не принесуть користі, і навіть можуть завдати шкоди організму людини, що страждає на цукровий діабет, тому їх з раціону слід виключати повністю.
З боку органів зору
Активно застосовується чорниця для поліпшення зору, профілактики та лікування різних очних захворювань. Бета-каротин, що входить до складу плодів, відповідає за нормальний кровообіг в очах і регенерацію тканин сітківки.
Завдяки високому вмісту цього елемента, ягоду і препарати на її основі використовують при лікуванні курячої сліпоти, кон’юнктивіту, зниження гостроти зору і інших очних патологій.
Один з таких препаратів – «Чорниця форте з лютеином» рекомендується до застосування для зміцнення тканин і судин очей, захисту сітківки від ультрафіолетового випромінювання, підвищення концентрації зору і зняття втоми.
Простудні захворювання
Природні антисептичні і антибіотичні властивості листя і плодів чорниці відмінно допомагають у лікуванні ГРЗ, грипу та інших аналогічних хвороб.
Регулярне вживання відварів з ягід сприяє уповільненню і навіть припиненню запальних процесів в організмі, що прискорює одужання хворого.
Чорниця при застуді застосовується в якості допоміжного лікарського засобу проти болю в голові і горлі, мокрого кашлю.
Вживання при вагітності і грудному вигодовуванні
Чорниця при вагітності є прекрасним джерелом корисних речовин для майбутніх мам і їхніх малюків. Вміщені в ягоді активні компоненти (клітковина, залізо, кальцій, вітамін В) допомагають вагітним жінкам швидше і легше справлятися з проблемами травлення, анемією, перепадами артеріального тиску.
Зміцнюють організм і наповнюють його енергією перед майбутніми пологами.
Не менш корисна чорниця при грудному вигодовуванні. Вона допомагає організму швидше відновлюватися після пологів, надає сили, позбавляє від поганого настрою і депресії. Є прекрасним лікарським засобом проти простудних захворювань.
У невеликій кількості дозволена чорниця для дітей грудного віку в якості прикорму. Починати знайомити малюка з цією ягодою можна вже в 8-10 місяців, додаючи її в сир і фруктові салати.
Нерідко вагітні та жінки стикаються з проблемами і захворюваннями порожнини рота, впоратися з якими може допомогти відвар чорниці. Готується він так:
- 2 ч. ложки сухих плодів заливають 1 склянкою теплої води.
- Рідина доводять до кипіння на невеликому вогні.
- Остудивши отриманий відвар, полощуть їм ротову порожнину 3-4 рази на день.
Регулярні полоскання допомагають зняти запалення ясен, вилікувати стоматит і деякі хвороби дихальних шляхів.
Протипоказання до вживання ягоди
Застосування чорниці в якості лікарського засобу або просто джерела вітамінів і мікроелементів обмежується деякими протипоказаннями. В тому числі:
- індивідуальна непереносимість окремих компонентів, що входять до складу плодів;
- виникнення алергії у дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні.
Не забороняється категорично, але рекомендується з обережністю вживати ягоду при наявності захворювань печінки і підшлункової залози.
У таких випадках краще попередньо проконсультуватися з лікарем, щоб виключити можливу шкоду чорниці для здоров’я.
Ягода може становити небезпеку для людей, які приймають препарати, що розріджують кров, неконтрольоване її вживання здатне провокувати виникнення кровотеч.
Чорниця для краси і стрункості
Користь чорниці для організму людини полягає не тільки в здатності лікувати і запобігати деякі захворювання. Ця ягода знайшла широке застосування в дієтології та косметології.
Низька калорійність чорниці (всього близько 44 кКал на 100 г продукту) дозволяє без усіляких побоювань включати її в раціон всім людям, які уважно стежать за своєю вагою.
Ягода відмінно справляється з завданнями щодо поліпшення обміну речовин, очищенню організму і вгамуванню почуття голоду, а вітаміни і мінерали, що містяться в ній, підтримують організм при обмеженому раціоні, пов’язаному з дотриманням дієти.
Сік чорниці допомагає відновлювати і тонізувати м’язи після занять спортом, без яких схуднення рідко буває успішним.
- Косметичне вплив чорниці на шкіру виражається в тонізуючому, омолоджуючому і заспокійливому ефекті, що проявляється вже після перших процедур з використанням засобів, у складі яких входить ця ягода.
- Чорниця допомагає вирівняти колір обличчя, позбавитися від лущення і почервоніння, знімає набряклість, позбавляє від прищів.
- Серед народних косметичних засобів великою популярністю у жінок користується маска з чорниці, яка готується так:
- Чверть склянки свіжих ягід (підійде й заморожена чорниця) розтирають з 1 ст. ложкою меду і 1 ст. ложкою рослинного масла (краще взяти оливкове).
- Отриману кашку наносять на обличчя товстим шаром на 5-10 хвилин.
- Змивають теплою м’якою водою.
Така маска насичує шкіру обличчя вітамінами, зменшує небажану пігментацію і темні кола під очима.