Щавель: користь і шкода для здоров’я, калорійність

Важко уявити місто без соковитого щавлю. Його ласкаво називають кіслушкою і кислицею, а також луговим яблуком, дикою буряком. Щедрий вітамінно-мінеральний склад рослини легко пояснює його унікальні цілющі властивості. «Весняний король» корисний і дорослим, і дітлахам. Застосовується для попередження і лікування недуг серця, шлунково-кишкового тракту, діабету, гіпертонії.
Склад. Зміст вітамінів, мікро і макроелементів в щавлі
Непримітний кислий багаторічник багатий природними «скарбами». Його склад дійсно унікальний. Що ж в нього входить?
У «луговому яблуці» міститься:
- до 2 мг – вітаміну E;
- 0,4-0,6 мг – вітаміну PP;
- 0,1 мг / 100 г – рибофлавіну;
- 0,19 мг / 100 г – тіаміну;
- 2,3-2,5 мг – бета-каротину;
- 415 мкг – вітаміну A
У корінцях кінського щавлю знаходиться багато корисного для організму заліза. Ніжні стеблинки і листочки багаті ефірними маслами, каротином, антиоксидантами, глікозидами, мінеральними солями.
Вміщають ряд органічних кислот, в т. ч:
- щавлеву,
- аскорбінову,
- пирогаллову,
- дубильну.
На 0,1 кг свіжої рослини припадає мінеральних речовин:
- 85 мг – фосфору,
- більше 2 мг – заліза,
- 80-85 мг – магнію,
- 47 мг – кальцію,
- 500 мг – калію,
- 12-15 мг – натрію.
Калорійність. Скільки калорій в 100 гр. продукту
Всі, хто трепетно ставиться до краси власного тіла, можуть без побоювань включати в раціон цілющу травичку. У 100 г свіжої маси міститься всього 19 ккал (0.3 г – жирів, 1,5 г – білків, 2.8 г – вуглеводів).
Користь і корисні властивості щавлю для здоров’я людини
Ще в давнину Авіценна вважав, що одним з основних призначень невибагливого багатолітника є усунення неприємних симптомів під час клімаксу. Для цього слід лише регулярно вживати рослину в їжу. Діоскорид і Гален відзначали лікувальні властивості рослини при нетравленні їжі, при дизентерії.
Вживання «весняного короля» показано для лікування широкого спектру недуг:
- порушень шлунково-кишкового тракту, в т. ч. усунення гнильних процесів в кишечнику;
- колітів та ентероколітів;
- тріщин заднього проходу і геморою;
- запальних процесів порожнини рота, зміцнення розпушених ясен;
- бронхітів, простудних захворювань;
- недокрів’я;
- «судинних» і «серцевих» хвороб;
- позбавлення від мігрені, спазматичної і кластерної головного болю.
Зелений лікар корисний для серця, здатний активізувати діяльність кишечника і печінки, має прекрасні кровоспинні характеристики. Медики рекомендують його приймати під час грудного вигодовування.
Дивовижні лікувальні властивості рослини виявляються в боротьбі з ревматизмом, туберкульозом, для посилення потенції, а також при безплідді.
Сік зі свіжих весняних листочків допоможе позбутися від хворобливих відчуттів в горлі при застуді, дезінфікує порожнину рота, надасть легкий і нешкідливий відбілюючий ефект для зубів. Поряд з фармацевтичними препаратами він ефективно очистить кров від токсинів.
Унікальна травичка відновлює роботу печінки, сприяє виробленню жовчі, корисна при лактації. У старовинних лікарських порадниках вказується, що насіння надають закріплюючий ефект і є прекрасним засобом від глистів, а листочки мають легку послаблюючу дію.
Цілюща сила щавлю проявляється також в усуненні алергічних реакцій. Його застосування навесні захистить від авітамінозу. Також рослинка здатна очистити обличчя від прищів і висипу, зняти роздратування різної етіології. Воно ефективно бореться з серйозними недугами – оперізувальним лишаєм, екземою.
Справжнім чарівним еліксиром є відвар з листочків рослини. Він використовується:
- при отруєннях;
- при ревматоїдному артриті, ниючих болях в попереку;
- при проносах з домішками слизу і крові;
- при кровотечах;
- при захворюваннях сечового міхура;
- при різних висипах на шкірі.
Листочки надають знеболюючий і в’яжучий ефект, а також володіють протизапальними, антитоксичними і ранозагоювальними властивостями.
«Весняний король» не тільки незамінний помічник у боротьбі з хворобами, а й надзвичайно смачний як у смузі, так і в соусах, і в салатах.
Користь щавлю для чоловіків
«Дика буряк» надзвичайно корисна для чоловіків після 45-річного рубежу. Щавель здатний поліпшити функціонування сечостатевої системи – посилити кровообіг передміхурової залози, зняти біль, захистити від інфекцій, усунути застійні явища. Для потенції корисно вживати сік з рослинки, підсолоджений медом.
Медики рекомендують вживати свіжий сік при безплідді. Також він допомагає зняти наслідки алкогольного сп’яніння, вивести отруту з кровотворної системи.
Для попередження лисини необхідно втирати в шкіру голови та коріння волосся «коктейль» із соку щавлю та соку алое, змішаних у співвідношенні 1:1.
Користь щавлю для жінок
Природний кислий лікар – прекрасний засіб для підтримки здоров’я у чарівної половини людства.
Особливе місце відводиться щавлю для позбавлення від неприємних симптомів під час клімаксу: запаморочення, різкого підвищення тиску, втрати координації, підвищеної пітливості. Також він попереджає маткові кровотечі. Випиваючи всього лише по 50 мл соку з додаванням води (1:1), жінка буде перебувати в прекрасній фізичній і психологічній формі.
Фолієва кислота, що міститься в рослині, допомагає підняти гемоглобін, відновити втрати крові.
Чи можна вживати зелений листовий овоч при грудному вигодовуванні? Медики однозначно радять включати його в раціон для зміцнення організму. Прекрасні лікувальні властивості супчика з щавлю, різні салати допоможуть легко впоратися з цим завданням. Враховуйте, що при лактації слід застосовувати лише молоденькі листочки.
- Для краси шкіри обличчя, для волосся
Мати ніжну, свіжу і оксамитову шкіру – мрія кожної дівчини. Живильні суміші з кислої травички корисні для обличчя. Вони допоможуть оздоровити шкіру, освітлити її, звузити пори, зняти запальні процеси.
Для здоров’я волосся ополіскуйте їх відваром з коріння рослинки. Кудрі придбають живий блиск, стануть міцними і пружними.
Рада: Щоб надати обличчю сяючого вигляду, приготуйте маску з 5 середніх подрібнених листочків, збитого білка і 1 чайної ложечки меду. Час дії складу – 15 хвилин. Маска підходить для шкіри змішаного типу.
Користь щавлю при схудненні (при дієті)
Невибагливий кислий багаторічник – прекрасний дієтичний продукт, який покращує травний процес, прискорює обмін речовин, сприяє швидкій втраті ненависних кілограмів.
Схуднення з «дикою буряком» досить комфортне, оскільки виключає проблеми, пов’язані з відрижкою, печією, тяжкістю в кишечнику.
Користь і шкода щавлю при вагітності
Хоча щавель має дивовижні цілющі властивості, його слід дуже обережно використовувати майбутнім матусям під час виношування малюка, при грудному вигодовуванні.
Чому? Справа в тому, що значний вміст кислоти в рослині може блокувати повноцінне засвоєння організмом кальцію. Елемент є важливим «будівельним матеріалом» для майбутнього малюка, впливає на функціонування серцево-судинної системи жінки.
Під час вагітності «весняний король» може становити небезпеку для нирок, оскільки здатний порушити їх функціонування.
Як нейтралізувати небезпечну кислоту? Необхідно поєднувати страви з щавлю з кисломолочними продуктами. Тому «зелені» щі краще заправляти сметаною, сироваткою. Це перешкоджає накопиченню в тканинах організму оксалатів щавлевої кислоти.
У яких випадках ще майбутнім матусям доцільно і безпечно включати в раціон щавель? Він буде корисний:
- при ангінах;
- при запальних процесах у сечовому міхурі;
- при частому і рідкому стільці;
- при захворюваннях кишечника і печінки.
Якщо ви приймаєте лікарські препарати з кальцієм для зміцнення зубів і кісток, то дикий щавель буде відмінно з ними засвоюватися.
Не рекомендується жінкам в цікавому положенні вживати щавель при подагрі, сечокам’яній хворобі, порушеннях шлунково-кишкового тракту. Пам’ятайте, що рослина може бути небезпечною для роботи нирок, подразнювати слизову шлунка, бути причиною ерозій.
Користь і шкода при захворюваннях
При діабеті 2 типу
Корисно їсти кислу травичку при діабеті. Вона містить низький рівень вуглеводів, здатна м’яко знижувати кількість цукру в крові.
Також при діабеті часто спостерігаються хвороби ніг, супроводжувані постійним і сильним свербінням. З’їдаючи жменю дикого щавлю протягом 5 днів можна позбутися неприємного симптому.
При панкреатиті
Лікарі-гастроентерологи забороняють включати в раціон зелений листовий овоч при панкреатиті. Важливо враховувати, що ця заборона діє і в період ремісії. «Атакуючи» підшлункову залозу, кислоти здатні посилити захворювання, спровокувати гострий напад.
Ефективні рецепти народної медицини
А ви знаєте, що сирий щавель входить в безліч надзвичайно простих і дієвих рецептів народної скарбниці? Сміливо беріть їх на озброєння – вони безпечні, перевірені десятиліттями!
- При внутрішніх кровотечах, діареї, дизентерії
Дрібно наріжте листочки і приймайте по 1 столовій ложці щогодини.
- Для очищення судин від холестеринових бляшок
Зробіть салатик з нарізаних листочків, заправте його рослинним маслом. Він підходить також для нормалізації травної системи, посилення перистальтики кишечника, але лише за умови відсутності гастриту, виразки.
- Для очищення крові від шлаків, токсинів
Після кожного прийому їжі випивайте по чверті склянки свіжоприготованого щавлевого соку.
Цей рецепт можна застосовувати при продуктовому, алкогольному отруєнні – в один прийом слід випити не менше 150-200 мл. Попередньо розведіть сік прохолодною кип’яченою водою в співвідношенні 1:1.
- При стоматиті, гінгівіті, карієсі
При недугах ротової порожнини застосовуйте для полоскання лікувальний відвар, приготований з 1 столової ложки подрібнених коренів щавлю і 0,5 л крутого окропу. Відвар буде ефективним і при застудах.
У малюка паразити? Щодня давайте йому натщесерце кілька стеблин щавлю.
Шкода і протипоказання щавлю для людини
Листовий овоч не можна приймати в їжу людям, які страждають:
- гастритом на тлі підвищеної кислотності,
- виразкою 12-палої кишки і шлунка,
- подагрою,
- остеопорозом,
- запальними процесами в кишечнику, нирках.
Також не варто захоплюватися рослиною людям з порушеним обміном речовин, в тому числі при проблемах з сольовим балансом в організмі, при подагрі.
Листочки зі старих рослин вживати небажано. Слід використовувати травиці першого року, щоб максимально наситити організм вітамінами. Це особливо важливо для дітей, вагітних і ослаблених хворобами людей.
Медики не рекомендують вживати «траву» тривалий час. У рослині міститься у великій кількості щавлева кислота, яка може спровокувати порушення обміну речовин, утворення каменів (піску) в нирках.
При готуванні їжі слід враховувати, що при тепловій обробці – наприклад, при додаванні щавлю в киплячий бульйон – відбувається утворення неорганічної щавлевої кислоти.
Рада: Травку намагайтеся використовувати тільки до липня, лише верхні листочки. Молоді пагони в цей час містять мінімальну кількість щавлевої кислоти.
Під час приготування «зелених» страв не застосовуйте алюмінієві і чавунні ємності, оскільки щавлева кислота вступає в реакцію з металом, вивільняються токсичні речовини, що завдають шкоди організму. Особливо це небезпечно для майбутніх матусь при виношуванні плоду, при грудному вигодовуванні, для дітей до трирічного віку.
Відео
Як заготовити щавель на зиму легко і швидко
Відповіді на популярні питання
Як найкраще вживати продукт в їжу?
Різні страви з невибагливого багатолітника дивують і радують своєю різноманітністю – вишукані соуси і легкі салати, соковиті начинки для млинців і пирогів… Напевно, немає людини, яка б не любила ароматний суп з щавлю, приправлений зеленю! Його можна приготувати не тільки зі свіжого, але також із замороженого щавлю.
А що ще можна приготувати з ніжної листової зелені? Цікаво, що у Франції роблять із сирого щавлю вишуканий соус і подають з морською рибою, а в Англії – «зелене» пюре. У жарких країнах кисла травичка – основа освіжаючих напоїв.
Кінський щавель чудово поєднується з кропом і кінзою, фенхелем і цедрою, молодою кропивою і зеленою цибулькою, шніт-цибулею і цибулею-шалот, м’ятою, мелісою. У стравах використовується і сухий, і свіжий, і заморожений щавель.
Норми вживання щавлю в їжу (Добова норма)
Щоб цілюща рослина не стало причиною загострення будь-якої хвороби, слід дотримуватися певних норм. Медики рекомендують «лугове яблуко» не використовувати частіше двох разів на тиждень.
Всього лише десять листочків кислої травиці необхідно для того, щоб задовольнити добову потребу організму у вітамінах C і A.
Підіб’ємо підсумки про користь щавлю
Щавель є унікальним природним засобом для профілактики і лікування багатьох недуг, включаючи гіпертонію, діабет, хвороби серця. Його чарівний склад налічує безліч необхідних для організму компонентів – натрій, фосфор, залізо, магній, а також вітаміни A, B 9, C і K.
З кислого багатолітника можна приготувати різноманітні «зелені» страви – ароматні, смачні, корисні. Він допомагає протистояти передчасному старінню організму, є природним засобом для догляду за красою волосяного покриву, шкіри. Його не можна вживати людям з проблемами нирок в зв’язку з великим вмістом щавлевої кислоти.
Включайте в раціон корисні продукти, зміцнюйте своє здоров’я!
Новини, які допомагають!
Щавель – користь і шкода рослини, як вживати в їжу
Звичайний, або кислий щавель – трав’яниста рослина, представник сімейства гречаних. Відноситься до низькокалорійних продуктів, широко застосовується в кулінарії. Рекомендується до включення в раціон як ефективний засіб при авітамінозах, збої в роботі сечостатевої системи.
Загальні відомості
Відмінні риси рослини – високий (до 1 м) прямостояче стебло, волотисте суцвіття, довгочерешкові прикореневі листя яйцевидно-довгастої форми.
Перші сходи культури з’являються ранньою весною, після танення снігу.
Заготівля щавлю проводиться з кінця квітня (на територіях з холодним кліматом – з середини травня) по липень. Перша прибирання зелені здійснюється після досягнення листям довжини в 10-12 см, наступні – 1 раз в 2 тижні.
У їжу вживається не тільки культурні сорти, але й дикоростучий багаторічний трав.
Склад
У 100 г свіжої зелені міститься 0,7 г жирів, 3 г вуглеводів (в т. ч. глюкоза, фруктоза, сахароза, клітковина) і більше 90 одиниць води.
Щавель – природне джерело аскорбінової кислоти (в 0,1 кг продукту присутні близько 69% від добової норми вітаміну C), бета-каротину (50%) і філлохінону (38%). У переліку мінералів, що входять до складу рослини, переважають бор, магній, калій, залізо, марганець, йод, мідь.
Структурними елементами зелені також є фітостероли, пуринові підстави і щавлева кислота. Останній з перерахованих компонентів в переросли листях щавлю містить в підвищених (до 600 мг на 100 г продукту) кількостях.
Калорійність 0,1 кг рослини – 22 ккал. Після термічної обробки сировини його енергетична цінність знижується до 20 одиниць.
Як вибирати і зберігати?
При покупці зелені слід віддавати перевагу продукції, яка реалізується в пучках. Листя щавлю повинні бути:
- сухими;
- пружними;
- яскраво-зеленого кольору.
Сушка і заморозка – оптимальні варіанти заготовки щавлю на зиму. Перший спосіб має на увазі розкладання промитих листя на підноси під навіс. На відкритому повітрі регулярно перевертається сировину, висихає за 5-6 днів.
Для заморозки підготовлену зелень поміщають в поліетиленові пакети, після чого прибирають в морозильну камеру.
Термін зберігання заготовленого таким чином щавлю – 8-12 місяців.
Властивості
- Регулярне збагачення раціону стравами з листя культури сприяє поліпшенню роботи травної, серцево-судинної, імунної та сечовидільної систем.
- Продукт використовується для купірування набряків, нормалізації рівня холестерину і зниження цукру в крові.
- Виявлено користь щавлю для осіб, що знаходяться в періоді Андро і менопауз; вживання рослини також рекомендується чоловікам з сексуальними розладами, дівчатам, які страждають менструально асоційованими мігренями.
- Включення культури в меню особливо корисно при анемії, простудних захворюваннях, ревматизмі, низькій фертильності.
- Також продукт знайшов широке застосування в різних вегетаріанських схемах харчування.
Максимальна добова норма продукту – 100 г молодої зелені. Використовувати рослину для приготування страв слід не частіше 2 разів на тиждень.
Шкода щавлю для здоров’я
Вживання перерослих листя загрожує розвитком нирково-кам’яної хвороби, подагри. Поява патологій пов’язано з високим вмістом щавлевої кислоти в старих рослинах: органічна сполука, зв’язуючись з катіонами кальцію, утворює оксалати (солі); останні, концентруючись, трансформуються в ниркові камені.
Утриматися від включення щавлю в раціон слід при наявності в анамнезі ревматоїдного артриту, подагри, сечокам’яної хвороби, виразки шлунка, гастриту. Препарат протипоказаний вагітним, лактуючим жінкам.
Кращий рецепт
У переліку смачних і корисних страв зі щавлем, для приготування яких потрібно мінімум часу – соковиті салати. Інгредієнтами одного з них є:
- 300 г капусти;
- щавель, кріп і пір’я цибулі – за середнім пучку;
- 1,5 ст. л. рослинного масла;
- перець, сіль за смаком.
Зелень слід вимити, висушити і подрібнити. Отриману масу потрібно змішати з нашаткованою капустою, заправити рослинним маслом, додати спецій.
Користь і шкода щавлю для здоров’я організму
Наш онлайн калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів.
Сьогодні щавель культивують повсюдно, в кожному городі можна знайти соковиті зелені листочки. З рослини готують соковиті пироги з кислинкою, перші і другі страви, закрутки.
Щоб в процесі вживання не нашкодити здоров’ю, необхідно враховувати можливі протипоказання.
Хімічний склад
- Безумовно, вся цінність щавлю закладена в його переліку цінних елементів. Кисла травичка включає ефіри, флавоноїди, антиоксиданти, каротин. У сукупності перераховані ферменти впливають на серцевий м’яз, травний тракт і навіть нервову систему.
- Складно не згадати про вітаміни групи РР, тіаміні, ретинолі, рибофлавіні, бета-каротин, токоферол і інших корисних для людини елементах. Щавель багатий органічними кислотами, зокрема дубильною, пирогалловою, щавлевою, аскорбіновою.
- Мінеральні речовини у вигляді калію, кальцію, заліза, фосфору, натрію, магнію підтримують імунну систему, вони відповідають за красу волосся, нігтів і шкіри.
- При настільки значному переліку щавель відноситься до низькокалорійних рослин. На 100 г трави доводиться всього лише 18 ккал. З цієї причини його корисно їсти людям, які стежать за своєю фігурою.
Користь і шкода вареного буряка для організму
Користь щавлю
- Особливу цінність рослина несе жіночій половині населення, яка зіткнулася з менопаузою. Щавель рекомендується їсти жінкам при клімаксі, щоб уникнути різких перепадів настрою і стрибків гормонів.
- Знахарі радять налягати на зелені листочки людям з розладом діяльності травного тракту, дизентерією, колітом, ентероколітом.
- Щавель запобігає гниттю їжі в кишечнику, виводить старі відходи, усуває будь-які порушення шлунково-кишкового тракту. Рослина бореться з метеоризмом, запорами.
- Якщо є тріщини в задньому проході або геморой, лікарі прописують страви на основі щавлю. В такому випадку набагато ефективніше вживати рослину в якості самостійної закуски.
- Людям, у яких неприємно пахне з рота, рекомендується їсти щавель в поєднанні з скибочкою чорного хліба. Рослина в самостійному вигляді усуває запалення в ротовій порожнині, частково відбілює емаль (але і пошкоджує її при зловживанні).
- Зелене листя заповнюють брак заліза, борючись з анемією. Також продукт корисно їсти при недокрів’ї, під час застуди та грипу, серцево-судинних недугах, постійного головного болю і затяжній мігрені.
- Свіжий щавлевий сік очищає судини, нормалізує холестерин у крові і підтримує цукор на потрібному показнику. З цієї причини особливу цінність рослина несе діабетикам. Завдяки низькому вмісту вуглеводів щавель м’яко знижує глюкозу, якщо вона піднялася.
- Якщо у вас регулярно набрякають нижні кінцівки, їжте по 2 жмені щавлю щодня протягом тижня (не на порожній шлунок). В результаті ви позбудетеся від неприємного симптому, усунете можливі болі, виведете надлишки солей і води.
- Рослина справляється з хворобливими відчуттями у людей, які страждають на ревматизм. Сприяє швидкому одужанню при статевій дисфункції (потенції), першій стадії туберкульозу і поганій дітородності.
- Сік на основі листя щавлю також вкрай корисний. Їм змазують запалені ясна, а також вживають всередину для очищення органів травлення. М’який послаблювальний ефект виводить токсини і шлаки.
- Щавлевий сік нерідко застосовують для збільшення кількості молока при грудному вигодовуванні. Склад прибирає гіркоту, яка може утворитися через вживання матір’ю шкідливих продуктів. Також сік очищає печінку і бореться з каменями (піском) в нирках.
- Можна вживати насіння щавлю, які володіють відмінним глистогінним властивістю. Корисно їсти зерна для боротьби з черв’яками-паразитами у дітей і дорослих. Насіння швидко справляються з діареєю, не дозволяючи цінним елементам покинути організм в незмінному вигляді.
- Для зміцнення імунної системи в період поширення грипу, ГРВІ, застуди рекомендується їсти щавлеве листя разом із стеблами. Аналогічним чином слід боротися з авітамінозом в міжсезоння і після пологів.
- Щавель усуває харчову алергію в найкоротші терміни. Сік на основі рослини знайшов широке застосування в косметології. Їм змазують ушкоджені ділянки шкіри (екзема, лишай, великі садна, тріщини), втирають в голову для посилення росту волосся.
Користь і шкода цвітної капусти для здоров’я
Користь щавлю для жінок
- Під час менопаузи жіночий організм відчуває різкий викид та, навпаки, брак гормонів. При клімаксі вживання невеликої кількості щавельного соку, змішаного з водою в рівних кількостях, допомагає боротися з частими мігренями, маточними кровотечами, змінами показника артеріального тиску та «приливами». Також нормалізується психоемоційний фон жінки, усувається дратівливість і депресія.
- Якщо ви відчуваєте значний дискомфорт під час ПМС, що супроводжується нервозністю, болями в попереку та мігренями, щавель прибере ці симптоми. Входить до складу рослини фолієва кислота, яка допомагає впоратися з неприємними відчуттями від рясних виділень під час менструації, оскільки підвищує гемоглобін у крові.
- Для краси шкіри обличчя корисно готувати маски з кашки щавлю. Досить подрібнити рослину блендером, потім накласти її у вигляді компресу. Таким чином ви наситите епідерміс вологою, частково розгладите зморшки і приберете пігментні плями. Маска славиться своїми протизапальними та витягує властивостями.
- Найчастіше жіночі лікарі прописують вживання щавлю дівчатам, які перебувають на грудному вигодовуванні. Рослина підвищує лактацію і покращує якість молока, воно стає гірким і помірно густим. При цьому щавель зміцнює імунітет не лише матері, але й новонародженого малюка.
- Користь щавлевого листя доведена при схудненні. Якщо ви бажаєте скинути зайві кілограми, досить включити рослину із стеблами в щоденний раціон. Так ви позбавитеся від застарілих відходів, очистите стінки кишечника і шлунка від отрут, підвищите метаболічні процеси в організмі.
Користь і шкода пекінської капусти
Користь щавлю для чоловіків
- Цінність щавлевого листя для сильної половини людства обумовлена хімічним складом. Кислоти, макро- і мікроелементи борються з порушеннями функцій сечостатевої системи: підсилюють циркуляцію крові в передміхуровій залозі, знімають запалення і больові відчуття, захищають від інфекцій і усувають застої.
- Щоб підсилити потенцію і репродуктивну функцію, необхідно змішувати розтерті щавлеве листя з медом або топленим тростинним цукром.
- Якщо у вас виявлено безпліддя, випивайте сік на основі щавлю. Цей склад також сприяє усуненню похмілля, швидкому зняттю сп’яніння і прискорює виведення етилового спирту.
- Чоловікам, які страждають алопецією (масовим випаданням волосся), рекомендується втирати в шкіру голови сік свіжої вичавки на основі алое вера та щавлевого листя (співвідношення 1 до 1).
Щавель для вагітних: користь і шкода
Незважаючи на всю корисність щавлю, рослину слід вживати в обмежених кількостях майбутнім матусям і жінкам на грудному вигодовуванні.
- Велике скупчення щавлевої кислоти блокує всмоктування кальцію. Відомо, що цей елемент відповідає за формування кісткової тканини і скелета майбутньої дитини, а також серцевий м’яз жінки.
- Щоб нейтралізувати дію щавлевої кислоти, поєднуйте свіже листя рослини з кисломолочними продуктами. Наприклад, приготуйте салат і заправте його сметаною. Змішайте кашку з щавлю з сироваткою або таном. Таким чином ви виключите скупчення кислоти в організмі.
- Корисно їсти щавель, якщо майбутня або новоспечена мама захворіла на ангіну. Рослина швидко знижує жар і зміцнює імунітет. Щавлеві листя усувають запори і понос, борються з недугами печінки і кишечника.
- Якщо ви проходите курс препаратів, що включають велику кількість кальцію, корисно їсти дикий щавель. Він добре засвоїться організмом і сприятиме всмоктуванню елемента з ліків.
- Жінкам в положенні, у яких виявлено сечокам’яну хворобу, подагру і розлади шлунково-кишкового тракту, не слід їсти щавель. Ви лише створите сильне навантаження на печінку, спровокуєте новоутворення на слизовій шлунка і піддасте небезпеці нирки.
Користь і шкода топінамбура
Шкода щавлю
- Гастроентерологи в один голос стверджують, що не можна їсти щавель при панкреатиті. Це правило поширюється не тільки на загострення недуги, а й на ремісію. Якщо ви будете нехтувати рекомендацією, кислоти атакують слизову підшлункової залози і спровокують ускладнення хвороби.
- Щавлева кислота, яка відповідає за кислинку в складі рослини, провокує скупчення солей цієї ж кислоти в організмі. Оксалати формують пісок і камені в нирках і жовчному міхурі. Якщо у вас є тверді новоутворення в названих внутрішніх органах, відмовтеся від вживання листя.
- Щавель сприяє прискореній виробленню кислоти в шлунку, тим самим провокуючи появу гастриту або виразки. Якщо ви вже зіткнулися з цими недугами, не слід їсти цю рослину.
Доведено, що листя щавлю не тільки смачні, але й корисні для людського організму.
Найчастіше вживати рослину рекомендують людям з розладами травлення та статевої дисфункції, а також дівчатам під час менструації, чоловікам після 45 років.
Користь і шкода вареної кукурудзи
Відео: як заготовити щавель на зиму
Користь і шкода щавлю для здоров’я організму
Щавель – зелень, яка одна з перших з’являється на нашому столі навесні. Ця рослина представлена 120 видами. Довгий час траву вважали сміттєвою і не вживали в їжу. Вона має різкий кислий смак. Щавель не лише зростає в лісах і на луках, а й культивується людиною.
Рослина широко поширене по всьому світу. У нашій країні про зелені, як про рослину, придатну в їжу, дізналися в XVII столітті.
Калорії в 100 г, (ккал): | 19 |
Білки в 100 г, (г): | 1.5 |
Жири в 100 г, (г): | 0.3 |
Вуглеводи в 100 г, (г): | 2.9 |
Глікемічний індекс: | 9 |
Склад і калорійність щавлю
У зелені дуже багато клітковини. Присутні флавоноїди і кислоти. Дуже мало білка і жирів.
Зелень відрізняє низька калорійність – всього 21 ккал.
Щавель багатий на вміст вітамінів, зокрема вітаміну А в траві – 133% від добової дози, необхідної людині. Магнію і заліза близько 30%. Є в ньому вітаміни групи В, мідь, магній, кальцій.
Корисні властивості щавлю
Щавель допомагає впоратися з симптомами авітамінозу, що особливо актуально, коли він дозріває – ранньою весною. У цей період людський організм «прокидається» від зимової сплячки, і йому необхідна підвищена кількість вітамінів.
Зелень ідеально підходить для дієтичного харчування завдяки низькій калорійності.
Регулярне вживання щавлю в їжу дозволить впоратися з серцево-судинними захворюваннями та підтримати м’язи в тонусі завдяки вмісту вітаміну В1. Корисно вживати рослину при гастриті, що супроводжується зниженою кислотністю.
Рослину рекомендується вживати при наявності анемії, оскільки процесу одужання сприяє залізо і вітамін С. Також рекомендується його вживати при необхідності налагодити роботу печінки і під час менопаузи. Володіє кровоспинними і протизапальними властивостями.
Користь щавлю для жінок
Щавель ідеально підходить для жінок, адже дозволяє впоратися з симптомами клімаксу, допомагає усунути головний біль і скачки тиску. Має заспокійливий ефект, що усуває підвищену дратівливість.
Рекомендується зелень вживати при сильних кровотечах і рясних менструаціях. Вона сприяє швидкому відновленню втрати крові завдяки наявності фолієвої кислоти.
Крім цього, щавель сприяє нормалізації роботи шлунка, виводить шкідливі речовини з організму та ідеально підходить для дієтичного харчування.
Щавель корисний навіть для використання в косметичних цілях, адже він сприяє відбілюванню зубної емалі і шкірного покриву. При зовнішньому застосуванні щавель значно зменшує пори на шкірі обличчя, прибирає веснянки і вугровий висип.
Користь щавлю для чоловіків
Медики рекомендують чоловікам вживати щавель на регулярній основі з наступних причин:
- він сприяє усуненню проблем із сечостатевою системою;
- усуває застійні процеси;
- знімає головний біль;
- посилює циркуляцію крові в органах малого таза;
- захищає організм від інфекцій;
- усуває симптоми похмілля;
- прискорює процес виведення токсинів.
Для поліпшення репродуктивної функції і підвищення потенції рекомендується подрібнений щавель змішувати з топленим молоком і медом. Якщо є проблеми з зачаттям дитини, то рекомендується вживати сік щавлю.
Допоможе сік навіть при алопеції. Для нанесення маски на голову сік щавлю і алое змішують в пропорції 1:1 і втирають в шкіру голови.
Вживання щавлю при вагітності і грудному вигодовуванні
Під час вагітності та лактації щавель рекомендований для регулярного вживання. У ньому безліч корисних вітамінів, необхідних для організму дитини і мами.
Зелень рекомендована для вживання при наявності діареї, кишкових розладів і захворюваннях печінки. Якщо мама застудилася, то щавель обов’язково повинен бути присутнім в її тарілці, адже він сприяє усуненню вірусних і простудних захворювань.
Однак завжди слід пам’ятати про дозу, адже щавель може викликати загострення сечокам’яної хвороби.
Під час лактації щавель сприяє збільшенню кількості молока.
Чи можна щавель дітям
Головна цінність щавлю для дитячого організму – загальнозміцнююча дія. Вводити його в дитячий раціон можна з 1 року життя. У свіжому вигляді – з 1,5 років.
Починати введення продукту необхідно з термічно обробленого, після 1,5 років свіжу зелень вводять по 1-2 листочки, контролюючи реакцію дитячого організму. У дитячому харчуванні необхідно використовувати тільки молоді листочки рослини.
Однак батьки завжди повинні пам’ятати про міру, адже навіть таке корисне рослина як щавель може викликати алергію.
Чи корисний щавель для схуднення
Щавель корисний для процесу схуднення не тільки через малу калорійність. Зелень допомагає вивести токсини, поліпшити метаболізм, що позитивно позначається на схудненні.
Рослина виводить зайву воду і сіль з організму, позбавляє від набряків.
Щавель: шкода і протипоказання
Протипоказаний щавель для вживання при наявності наступних проблем:
- камені або пісок в жовчному міхурі;
- гастрит або виразка в стадії загострення;
- панкреатит;
- подагра.
Навіть при відсутності вищевказаних проблем, ні в якому разі не можна їсти щавель у великих кількостях. В іншому випадку зелень може спровокувати порушення водно-сольового балансу в організмі та стати причиною розвитку артриту або ревматизму.
Рекомендована доза – 100-150 г, не частіше 2 разів на тиждень.
У процесі приготування страв з цією зеленню можна використовувати алюмінієві і чавунні каструлі. Кислоти рослини вступають в хімічну реакцію з металами та виділяють шкідливі речовини.
Як вибрати і зберігати
Для дитячого і дієтичного харчування підійдуть тільки молоді листя рослини. Стебла повинні бути пружними, а листя без явних пошкоджень, не зів’ялі.
Перед вживанням листя ретельно миють під проточною водою.
Зберігати рослину необхідно в холодильнику, можна в ємності для води у вигляді букета.
На зиму рослину можна засушити або заморозити. Для зберігання в морозильній камері листя миють, висушують, подрібнюють, поміщають в поліетиленовий пакет та відправляють в морозилку. Саме в замороженому вигляді рослина зберігає практично весь свій вітамінний запас. Термізована зелень практично повністю втрачає свою користь для організму.
Щавель: користь і шкода здоров’я
Щавель відомий вже давно. У Франції він, разом з морквою, є національним овочем. Багато хто з нас познайомився з цією рослиною, коли спробували зелений борщ. Кислуватий смак цього першого блюда надає саме щавель, латинська назва якого перекладається як “спис”. Це не дарма, адже його листя і стебло, на кінці якого розташовується суцвіття, що нагадує кісточки, насправді чимось схоже на спис. Всім людям хочеться вживати не тільки смачні, але й корисні продукти, давайте ж докладніше дізнаємося про користь і шкоду щавлю для здоров’я людини.
Цікаво знати: щавель відноситься до сімейства гречаних, отже, він “родич” гречки, з якої отримують всім відому гречану крупу.
Що входить до складу щавлю?
Молоді листочки цієї рослини, що зовні нагадують подовжені стріли, мають корисний склад. Особливо багато в щавлі бета-каротину (в стограмовому пучку цього вітаміну міститься половина від добової норми). А що особливо важливо для тих, хто зміцнює свій імунітет, щавель багатий аскорбіновою кислотою (в 100 г продукту 68,7% від норми для людини на день).
Трохи менше в даній траві таких вітамінів:
Корисні властивості щавлю обумовлені наявністю магнію (21,3% від норми). Цей макроелемент можна по праву назвати мінералом життя, адже він позитивно впливає на вироблення енергії в організмі та допомагає добре засвоювати калій, фосфор і вітаміни групи В, С і Е.
Також в складі присутній:
- Калій (20%);
- Фосфор (11,3%);
- Залізо (11,1%);
- Кальцій (4,7%);
- Натрій (1,2%).
Як і вся інша зелень, щавель малокалорійний. У 100 г рослини міститься всього 19 ккал. Глікемічний індекс дуже низький і становить лише 2 одиниці. Тому даний продукт повністю безпечний для діабетиків.
Користь щавлю для здоров’я жінок і чоловіків
Дізнавшись склад рослини, стає зрозуміло, чим корисний щавель для організму людини. За вмістом вітаміну С він перевершує шпинат і навіть лимон. За які процеси в організмі відповідає аскорбінова кислота?
- Вона потрібна для створення білків: колагену і еластину. Допомагає підтримувати пружність і еластичність шкіри та загоювати рани. Тому щавель для здоров’я і молодості жінок просто необхідний.
- Покращує еластичність судин, не дозволяє їм бути крихкими.
- Цей вітамін відомий своєю здатністю зміцнювати імунну систему, внаслідок чого симптоми застуди та грипу проходять швидко.
- Аскорбінова кислота є натуральним антигістамінним засобом, що допомагає боротися з алергією.
- Допомагає зменшити рівень поганого холестерину в крові, перетворюючи його в солі жовчних кислот. Завдяки цьому він швидко виводиться природним шляхом.
Особливе значення щавель має для жінок, оскільки він допомагає впоратися з негативними симптомами менопаузи, гормональні збої і перебудовою організму. Він не тільки сприяє зменшенню головних болів, але й заспокоює нервову систему.
Користь щавлю помітна і для чоловіків, особливо для тих, кому більше 45-ти років. По-перше, ця трава допомагає нормалізувати роботу сечостатевої системи. По-друге, вона підсилює кровообіг в передміхуровій залозі, завдяки чому знижується ймовірність розвитку простатиту.
Крім того, значну роль в чоловічому здоров’ї відіграє саме сік, приготований на основі щавлю. Він використовується для лікування безпліддя і усунення наслідків похмілля. А якщо його змішати в рівних пропорціях з соком алое, це допоможе впоратися з раннім облисінням.
Лікувальні властивості щавлю впливають практично на всі функції організму. Ця трава може:
- Зменшити зубний біль і зняти запалення ясен;
- Усунути гнилі процеси в кишечнику та вивести токсини;
- Підняти гемоглобін;
- Нормалізувати роботу травної системи;
- Підтримати роботу серцево-судинної системи;
- Підвищити кислотність шлунка.
Шкода щавлю і протипоказання до його вживання
Великої шкоди організму щавель може принести через вміст в ньому щавлевої кислоти. У 100 г продукту її міститься 600 мг, що дорівнює 150% від добової норми для людини. Тому надлишок даної рослини може призвести до негативних наслідків:
- Кальцій погано засвоюється організмом, через що виникає дефіцит цього елемента.
- Щавлева кислота, поєднуючись у людському організмі з кальцієм, створює оксалати (солі), які випадають в осад і відкладаються в суглобах, викликаючи артрози, а також в нирках, утворюючи камені (при цьому бажано вживати сік лимона або оцет з яблук, який сприяє виведенню оксалатів).
Тому щавель протипоказаний людям з сечокам’яною хворобою та з проблемами суглобів.
Важливо знати: жовто-коричневий відтінок листя та стебел свідчить про те, що в рослині накопичено багато кислоти. Чим зеленіша і молодіша трава, тим менше в ній кислоти. Щоб нейтралізувати дію цієї речовини, наприклад, у зеленому борщі, слід додати сметану.
Хоча в основному щавель при вагітності не протипоказаний, його з побоюванням вживають в таких випадках:
- ГАстрит і підвищена кислотність шлунку;
- Хронічні ниркові хвороби;
- Виразки.
Навіть якщо таких проблем зі здоров’ям немає, перед вживанням даної рослини краще проконсультуватися з фахівцем.
13 найкорисніших продуктів Продукти для здорової і сяючої шкіри 7 продуктів, які допоможуть вам заснути Як в 50 років виглядати на 20 Чому не виходить схуднути: 6 реальних причин Як збільшити губи народними способами
З’їв, і голова не болить: їжа від головного болю Їжа для вічної молодості 10 фактів про користь полуниці, які ви могли не знати 9 міфів про правильне харчування і дієти
Вам сподобалася стаття? Підписуйтеся на канал і ставте лайк.
Завжди залишайтеся гарними і улюбленими
Хімічний склад, калорійність і харчова цінність щавлю. З чим поєднувати продукт?
Важливою умовою здоров’я і молодості організму є правильний кислотно-лужний баланс. Щавель є лужним продуктом, який дозволяє уникнути розвитку багатьох патологічних станів організму і зберегти здоров’я до глибокої старості, а також продовжити молодість.
У статті можна дізнатися, яка калорійність щавлю на 100 грамів, а також які вітаміни і мікроелементи, макроелементи і кислоти знаходяться в ньому.
Показати зміст
Хімічний склад свіжої трави
Щавель має кислий смак, так як в його складі міститься велика кількість калієвої солі щавлевої кислоти. У ньому також містяться лимонна і яблучна кислоти, флавоноїди, цукри, дубильні речовини, вітаміни, а також мікроелементи і макроелементи.
Які містяться вітаміни?
Які вітаміни містять листя рослини? У щавлі міститься багато вітаміну С, який сприяє зміцненню імунітету, а також бере участь майже у всіх біохімічних процесах організму.
Вітамін K в його складі відповідає за процес коагуляції крові і бере участь у процесах росту кісткової тканини. Вітаміни групи B нормалізують роботу серцево-судинної і нервової систем, зміцнюють імунну систему, беруть участь у зростанні клітин, сприяють нормальному функціонуванню нервової системи і покращують функціонування кишечника.
Вітамінний склад:
- А (бета-каротин) – 2.5 мкг;
- С (аскорбінова кислота) – 47 мг;
- Е (токоферол) – 1,9 мг;
- К (філлохінон) – 0,6 мг;
- В1 (тіамін) – 0,06 мг;
- В2 (рибофлавін) – 0,16 мг;
- В6 (піридоксин) – 0,2 мг;
- В7 (біотин) – 0,6 мкг;
- В9 (фолієва кислота) – 13,0 мкг;
- К (філлохінон) – 45,0 мкг;
- PP (нікотинова кислота) – 0,3-0,5 мг.
Нікотинова кислота (вітамін PP) відноситься до тих речовин, які не синтезуються в організмі, тому вони повинні надходити в організм ззовні. Ця речовина бере участь у розщепленні жирів і вуглеводів, а також бере участь в білковому обміні і допомагає зниженню рівня шкідливого холестерину, покращує кровообіг, зміцнює серце, а також покращує пам’ять.
Макроелементи
Макроелементи необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Їх дефіцит може призвести до різних захворювань. У щавлі такі макроелементи:
- кальцій – 54 мг;
- калій – 362 мг;
- натрій – 4 мг;
- магній – 41 мг;
- фосфор – 71 мг;
- сірка – 20 мкг;
- хлор – 70 мг.
- Калій та магній необхідні для здоров’я серця.
- Кальцій і фосфор зміцнюють кістки, нігті і волосся.
- Натрій регулює нервово-м’язову діяльність.
- Сірка запобігає окисленню тканин на клітинному рівні, забезпечує передачу генетичної інформації, а також очищає кров і лімфу від шлаків і токсинів.
Мікроелементи
Мікроелементи є цінним джерелом необхідних речовин. У щавлі містяться такі мікроелементи:
- йод – 3 мкг;
- мідь – 0,2 мг;
- марганець – 0,35 мкг;
- залізо – 2,4 мг;
- цинк – 0,5 мг;
- фтор – 70 мкг.
- Йод необхідний для правильної роботи щитовидної залози, ендокринної, а також центральної нервової системи.
- Мідь бере участь в роботі головного мозку і обміні речовин.
- Марганець цінний тим, що є провідником інших корисних речовин, таких як мідь, вітаміни групи B, вітаміни E і C, які є потужними антиоксидантами.
- Залізо входить до складу гемоглобіну, який необхідний для забезпечення всіх органів киснем. Дефіцит заліза провокує розвиток анемії, при якій всі органи страждають від нестачі кисню.
- Цинк стимулює вироблення статевих гормонів, нормалізує роботу гіпофіза, надниркових залоз, сім’яників і яєчників.
- Фтор запобігає карієсу і регулює кровообіг.
Білки
Незамінні кислоти не синтезуються організмом людини самостійно, тому їх надходження ззовні з їжею повинно обов’язково здійснюватися.
Їх брак може провокувати збої в роботі організму. Вони сприяють зміцненню м’язів і зв’язок, збільшують м’язову масу, допомагають відновленню пошкоджених тканин, а також беруть участь у всіх процесах організму.
У щавлі містяться такі незамінні амінокислоти:
- валін – 0,133 г;
- гистидин – 0,054 г;
- лейцин – 0,167 г;
- ізолейцин – 0,102 г;
- лізин – 0,115 г;
- треонин – 0,094 г;
- метіонін – 0,035 г;
- фенілаланін – 0,114 г
- Валін відновлює м’язи і є хорошим джерелом енергії.
- Гістидин допомагає поліпшити роботу суглобів, робить склад крові більш якісним і благотворно впливає на м’язовий ріст.
- Ізолейцин бере участь у виробленні гемоглобіну, стежить за рівнем цукру в крові і підвищує витривалість організму.
- Лейцин допомагає зміцнювати імунітет і відповідає за рівень лейкоцитів у крові.
- Лізин сприяє зміцненню кісткової тканини і відповідає за вироблення колагену.
- Метионін сприяє нормальній роботі печінки і травного тракту, а також бере участь в процесі розщеплення жирів.
Замінні амінокислоти
Замінні амінокислоти можуть синтезуватися організмом, тому їх наявність в їжі не є особливо важливим. У щавлі містяться такі замінні амінокислоти:
- аргінін – 0,108 г;
- аланін – 0,132 г;
- гліцин – 0,114 г;
- аспаргінова кислота – 0,181 г;
- глутамінова кислота – 0,216 г;
- серин – 0,077 г;
- пролін – 0,116 г;
- тирозин – 0,083 г
- Аланін служить джерелом енергії і допомагає росту мускулатури.
- Гліцин сприяє роботі м’язів і стабілізує артеріальний тиск, рівень глюкози в крові, а також бере участь у процесі розщеплення жирів.
- Серін допомагає підвищувати імунітет і сприяє вивільненню енергії, необхідної для швидкого метаболізму жирних кислот.
- Аспаргінова кислота знижує рівень аміаку при великих навантаженнях і прискорює обмін речовин.
- Глутамінова кислота допомагає роботі мозку.
Калорійність, харчова цінність і БЖУ
Скільки ж калорій у щавлі? Щавель є низькокалорійним дієтичним продуктом, в якому міститься всього 22 ккал на сто грамів. Енергетична цінність (БЖУ):
- білки – 1,5 г;
- жири – 0,3 г;
- вуглеводи – 2,9 г.
Харчова цінність на 100 г продукту:
- харчові волокна – 1,2 г;
- вода – 92 г;
- моно- і дисахариди – 2,8 г;
- крохмаль – 0,1 г;
- ненасичені жирні кислоти – 0,1 г;
- насичені жирні кислоти – 0,1 г;
- органічні кислоти – 0,7 г;
- зола – 1,4 г
У малих кількостях щавлева кислота не несе ніякої шкоди, так як виводиться разом з сечею. Шкоди організму можна нанести тільки в тому випадку, якщо вживати його великими дозами. Тому не варто часто варити супи з щавлю, краще вживати його тільки в свіжому вигляді.
Заморожений
При правильній заморожуванні в листі щавлю зберігаються всі корисні речовини, так само як і в свіжому рослині. Тому склад заморожених листів у цьому випадку нічим не відрізняється від свіжих.
Сушений
Якщо при сушінні щавель уникати потрапляння прямих сонячних променів, то в сушеному продукті будуть міститися практично всі корисні речовини. У такому вигляді він зберігає колір, смак і корисні властивості.
Різні види і сорти
Існує багато сортів щавлю, які практично не відрізняються між собою за хімічним складом. Однак існує рослина, яке багато хто плутає з щавлем – це шпинат. За зовнішнім виглядом він дуже нагадує щавель і має з ним одні й ті ж терміни дозрівання. Тому його часто приймають за щавель.
Шпинат у багатьох рецептах може цілком замінити щавель, але він має трохи інший смак і склад.
- Щавель має світло-зелене листя з гострим закінченням, а у шпинату вони темно-зелені і округлі.
- Щавель має кислий смак, так як в його складі є щавлева кислота, а шпинат не кислий і в його смаку присутня мала частка гіркоти.
Обидва рослини є низькокалорійними і містять багато корисних речовин. Якщо порівнювати їх за хімічним складом, то варто відзначити, що перша відмінність у змісті щавлевої кислоти, якої в шпинаті зовсім мало в порівнянні зі щавлем. У шпинаті багато білка – близько 2,3%. Більша його зміст тільки в бобових, тому він цінується прихильниками різних дієт.
З якими продуктами поєднувати?
Вживання сумісних між собою продуктів дозволить уникнути таких проблем, вона сприяє повному засвоєнню поживних речовин того чи іншого продукту. Щавель поєднується з будь-якими продуктами за винятком молока.
В які страви краще всього додавати?
Щавель можна додавати в безліч страв, це дозволить збагатити їх склад корисними речовинами, а також поліпшити смак. Наприклад, його можна додавати в пироги, салати, соуси, омлети, а також борщі та окрошку. Існують навіть рецепти приготування щавлевого лимонаду та варення.