Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Ерозійний гастрит не проходить сам собою. Щоб позбутися від нього, потрібно лікуватися і дотримуватися дієти. Інакше захворювання загостриться. Є список дозволених і заборонених продуктів та зразкове меню для пацієнтів. Але перед вибором дієти порадьтеся з гастроентерологом. Він підбере найбільш ефективну схему лікування і скаже, як харчуватися, щоб швидше одужати.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіЯк правильно скласти меню при ерозивному гастриті.

Загальні рекомендації

Вживайте продукти, які не дратують і не перевантажують шлунок, легко засвоюються, але при цьому «змушують» травну систему працювати. Це, наприклад, нежирні бульйони, каші, супи-пюре. Складайте раціон так, щоб в ньому були присутні вітаміни, мікроелементи, мінерали. Під час лікування організм повинен отримувати корисні речовини з дієтичної їжі.

При ерозивному гастриті можна їсти тільки теплу їжу кімнатної температури. Ніяких гарячих або холодних страв. Якщо обід недавно розігрітий, почекайте, поки він трохи охолоне.

Харчуйтеся дрібно – мінімум 5 разів на день. Але не переїдайте. Беріть маленькі порції – десь 200 – 300 грам. Не перекушуйте «на бігу». Їжте повільно, в спокійній обстановці, ні на що не відволікайтеся. Ретельно все пережовуйте. Слідуйте правилу «Коли я їм, я глухий і німий».

Не робіть великих перерв між прийомами їжі. У вас не повинно бути почуття голоду. Через нього почне виділятися шлунковий сік, і «виразки» (ерозії) будуть запалюватися. Їжте кожні 3 години в один і той же час. Не вечеряйте занадто пізно – на ніч їсти не варто.

Перед сном випийте склянку кефіру.

Забудьте про смажені страви. Ніяких «хрустких кірочок». Готуйте на пару, тушкуйте, варіть. Продукти подрібнюйте, щоб краще переварювалися. Пийте багато води – хоча б 1500 мілілітрів на добу. Вона теж повинна бути теплою.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Конкретне меню залежить від форми захворювання і супутніх факторів. Ерозивний гастрит змінюється періодами загострення і ремісії. У нього є кілька підвидів. Він може протікати на тлі підвищеної або зниженої кислотності. Для кожної стадії – свій раціон. Тому обов’язково порадьтеся з лікарем.

Треба сидіти на суворій дієті від одного до трьох місяців. Потім меню «розширюється». Але навіть після повного одужання не міняйте раціон. Адже через неправильне харчування може знову з’явитися гастрит.

Заборони

Не можна їсти:

  1. Смажені страви.
  2. Калорійну або жирну їжу. Це стосується також напоїв і супів.
  3. Копчені, квашені або мариновані продукти.
  4. Консерви.
  5. Приправи, спеції або соуси. Можна додавати в страви трохи солі – до 12 міліграм. Та й то з обережністю.
  6. Яйця круто або смажені.
  7. Деякі види круп і каш: перлову, ячну, пшеничну, бобову, ячмінну.
  8. Борошняні та здобні вироби, випічку, свіжий хліб.
  9. Майже всі свіжі фрукти.
  10. Майже всі солодощі.
  11. «Кислі» продукти.
  12. Свіжі огірки, перець, часник, цибулю, капусту, редис, гриби, боби.
  13. Фастфуд.
  14. Алкоголь, газовану воду, каву, міцний чай.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Це не рекомендації, а правила. Від них не можна відступати. Через одного шматочка стейка або щіпки спецій може сильно захворіти шлунок. У гіршому випадку – гастрит загостриться. Їжте тільки дозволені продукти. І через місяць ви зможете розширити свій раціон і перейти на менш сувору дієту.

Рекомендовані продукти

Список продуктів, які можна їсти:

  • Нежирні супи.
  • Пісне м’ясо без сухожиль.
  • Пісна риба.
  • Деякі каші: манна, вівсяна, рисова, гречана. Готуйте їх на основі води і молока. Крупу подрібнюйте. Цукор або сіль не додавайте. Можна підсолодити медом.
  • Омлети на пару, яйця всмятку. Краще брати перепелині яйця.
  • Нежирні кефір, молоко, сир. Свіжі і натуральні.
  • Овочі: морква, картопля, цвітна капуста, буряк, кабачок, гарбуз. Їх треба відварити, згасити, приготувати на пару, зробити з них суп або пюре. Не вживати сирими.
  • Підсушений хліб.
  • Можна їсти фрукти без шкірки: банани, кавуни, хурму. Решта в свіжому вигляді не можна. Тільки після термічної обробки. Наприклад, підійдуть печені яблука. Теж без шкірки.
  • Деякі десерти: мед, желе, мармелад, пудинги, йогурти без добавок, сухе галетне печиво.
  • Киселі, морси з некислих фруктів або ягід, неміцний чай.
  • Можна додавати в їжу трохи рослинного масла.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Дієта при ерозивному гастриті шлунку залежить від того, яка у пацієнта кислотність. При підвищеній рекомендується:

  • овочеві супи;
  • пісне біле м’ясо;
  • печінка;
  • варені, тушковані овочі;
  • яйця всмятку;
  • протерті крупи: манка, рис або вівсянка;
  • овочеві пюре;
  • білі сухарі;
  • свіжовичавлені соки з некислих фруктів, їх треба розводити з водою;
  • обезжирене молоко.

При зниженій кислотності рекомендується майже те ж саме, що при підвищеній. Але є деякі відмінності:

  • нежирні супи;
  • пісне м’ясо;
  • варені або тушковані овочі;
  • рослинна олія;
  • знежирені кисломолочні продукти;
  • фрукти;
  • джем і мед в невеликій кількості;
  • підсушений темний хліб;
  • чай з ромашки або меліси.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Варіанти меню

Меню № 1

Відразу на тиждень.

Перша доба:

  • яйце всмятку, сухарик, неміцний чай;
  • протертий банан;
  • тефтелі з пароварки, овочеве пюре (підійде селера), сухарик, відвар з шипшини;
  • мус з некислих фруктів;
  • пісна риба, приготована в пароварці, картопляне пюре;
  • кефір.

Другі:

  • вівсяна каша (можна підсолодити медом), чай ромашковий;
  • галетне печиво (підсушене, що не просмажене), кисіль;
  • суп з крупи, рибні котлети, компот;
  • ягідне суфле;
  • м’ясне рагу;
  • питний йогурт.

Треті:

  • сирники, компот;
  • груша;
  • борщ, відварене куряче філе, тушковані овочі, чай з трав;
  • печене яблуко;
  • печінка, гречана каша, чай;
  • чай з молоком.

Четверті:

  • паровий омлет, кисіль;
  • трохи кураги;
  • суп з рисом і картоплею, рибна запіканка без скоринки, сухарик, чай;
  • печиво, компот;
  • плов вегетаріанський, чай;
  • ряжанка.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

П’яті:

  1. сирна запіканка без скоринки (можна додати ягоди, джем або мед), чай;
  2. салат з ягід з йогуртом без добавок;
  3. суп, котлета на пару, гарнір з крупи, підсушений хліб, компот;
  4. сир, заправлений йогуртом;
  5. варена риба, тушковані овочі, сухарик;
  6. кефір.

Шості:

  • вареники, чай;
  • суфле з фруктів;
  • суп з рису, варена риба, овочеві котлети з буряка і моркви, сухарик, компот;
  • фрукти;
  • рибна запіканка з овочами, підсушений хліб, чай;
  • йогурт.

Сьомі:

  • пудинг з рису, компот;
  • печене яблуко;
  • борщ, парові курячі котлети, варену картоплю, чай;
  • печиво, кисіль;
  • варена риба, тушковані овочі, підсушений хліб, трав’яний чай;
  • чай з молоком.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Дієта № 2

На пустий шлунок випийте відвар з шипшини, ромашки або звіробою. Кожен день починайте з нового блюда. На сніданок можна їсти:

  • суфле з яєць;
  • кашу: вівсяну, манну, гречану або рисову;
  • сир;
  • запіканку;
  • паровий омлет.

Чергуйте їх протягом тижня. Через 3 – 4 години йде другий сніданок. Не потрібно наїдатися досхочу. Але і перекушувати «на ходу» не варто. Вибирайте їжу, яка багата вітамінами:

  • фрукти або фруктове пюре;
  • ягідний мус;
  • йогурт;
  • кисіль;
  • некислий розбавлений сік з м’якоттю.

Обід складається з двох страв. Але порції беріть маленькі. Почніть з супу з м’яса, риби, овочів або локшини. Інгредієнти подрібнюйте – в бульйоні не повинно бути великих шматків. На друге можна їсти:

  • тефтелі або котлети;
  • м’ясо або рибу;
  • овочеве пюре або тушковані овочі;
  • крупи.

Для полудня підійде той же, що і для другого сніданку. Ще можна взяти сухарик або печиво. Вечеряти сідайте за 2 години до сну. Виберіть суп або м’ясо з гарніром.

Щодо приготування: ніяких спецій або соусів. Лише мінімальна кількість солі. Запивайте їжу розведеним чаєм, трав’яним відваром, киселем або компотом. На ніч їсти не варто. Але шлунок все одно треба чимось заповнити. Випийте склянку кефіру, ряжанки чи киселю.

Різні види ерозивного гастриту

Для ерозивно-геморагічного гастриту характерні кровотечі. Щоб відновити кров, їжте страви з печінки і печені солодкі яблука. Це не означає, що кожен день треба з’їдати по кілька фруктів і шматків м’яса. Просто вони повинні бути в раціоні. Ще потрібен білок: частіше вживайте яйця всмятку або омлети.

У випадку з ерозивним рефлюкс-гастритом лікарі рекомендують поголодувати день – два, щоб шлунок «відпочив». У цей час дозволяється пити мінеральну воду без газу та розбавлений чай. Потім можна переходити до лікувального харчування. Але це варто обговорити з лікарем. Раптом він видасть вам індивідуальні рекомендації.

При ерозивному гастриті у стадії загострення дієта більш сувора. Її завдання – стабілізувати стан пацієнта. У перший день треба голодувати. Потім пробувати рідку кашу і яйця всмятку. І поступово розширювати раціон. Якщо буде нудити або сильно заболить шлунок, знову влаштуйте «голодний день».

Рецепти

Необов’язково кожен день їсти однакові супи. Меню при ерозивному гастриті можна урізноманітнити і зробити смачним навіть без соусів і спецій. Потрібно лише знати рецепти страв.

Зрази:

  1. Подрібніть в блендері 200 грам пісної яловичини.
  2. Змішайте її з сухариками.
  3. Зробіть з фаршу коржі.
  4. У центр кожної покладіть варений рис з вершковим маслом.
  5. Виліпіть з м’яса з рисом «котлетки».
  6. Відправте їх в мультиварку на 15 хвилин.

Рисовий суп:

  1. Поставте на вогонь нежирний бульйон і висипте в нього рис.
  2. Коли він частково розвариться, покришите корінь петрушки і моркву.
  3. Суп подрібніть в блендері.

Тефтелі:

  1. Подрібніть рибне філе.
  2. Розкриште сухарики і додайте до риби.
  3. Можна трохи посолити.
  4. Зліпіть тефтелі.
  5. Готуйте в пароварці.

Кольорова капуста:

  1. Варіть дрібно нарізану цвітну капусту близько 40 хвилин.
  2. Додайте до неї сирі яйця і розмішайте.
  3. Продовжуйте гріти до повної готовності.

Можна їсти салати з варених овочів, заправляти їх рослинною олією. Нарізані фрукти заправляти йогуртом. Змішувати каші з бананом або медом. А з м’яса або риби робити суфле.

Строго дотримуйтесь дієти при ерозивному гастриті шлунку. Правильне харчування – це важлива частина лікування. Ніяких винятків або поблажок. Від цього залежить ваше здоров’я.

Ерозивний гастрит

Ерозивний гастрит – це поодинокі або множинні дефекти слизової оболонки шлунка. На початковому етапі захворювання проявляється мікроскопічними ранками, що утворюються лише на поверхні слизової. У міжнародній класифікації він має код МКБ 10 (К00-К93).

Причини виникнення

Ерозивний гастрит може протікати в хронічній або гострій формі. Перший варіант викликаний порушенням роботи органів травлення, другий – вживанням неякісних продуктів або хімічних речовин.

За статистикою, чоловіки більше схильні до ерозивного гастриту, ніж жінки, у дітей прояв хвороби спостерігається рідко.

Ерозивний гастрит може мати не тільки зовнішні причини для виникнення, але й внутрішні.

  • Тривалий, безконтрольний прийом лікарських засобів;
  • Зловживання алкогольними напоями;
  • Тривалий стрес;
  • Недостатність гормону інсуліну;
  • Прийом наркотичних засобів;
  • Порушення в роботі щитовидної залози;
  • Хронічні захворювання всіх систем організму;
  • Переїдання;
  • Голодування;
  • Неякісні продукти харчування;
  • Вплив хелікобактерної бактерії та інших хвороботворних мікроорганізмів;
  • Рефлюкс (потрапляння шлункової кислоти в стравохід);
  • Проживання в несприятливій зоні;
  • Робота на шкідливому виробництві;
  • Збій гормональної системи;
  • Порушення кровообігу шлункових стінок;
  • Онкологія.

Види

Залежно від причини виникнення ерозивного гастриту він підрозділяється:

  • Первинний ерозивний гастрит. Спостерігається у більшості людей похилого віку, що проживають в місцях з несприятливою екологією;
  • Вторинний ерозивний гастрит. Розвивається згодом хронічних захворювань;

Є також кілька типів прояву хвороби:

  • Гострий виразковий ерозивний гастрит. Причиною для його виникнення часто служать механічні пошкодження стінок шлунка або хімічні опіки. Характеризується вмістом крові в блювотних масах і калі;
  • Хронічний ерозивний гастрит. Виникає при ускладненні хронічних хвороб. Відрізняється зміною загострень та ослабленням симптомів. Ерозії можуть доходити до 5 мм в діаметрі;
  • Ерозивний антральний гастрит. Найпоширеніший вид, що порушується шкідливими мікробами;
  • Ерозивний рефлюкс-гастрит. Важко протікає різновид захворювання. Характеризується утворенням значних за розміром виразок. У занедбаному вигляді можливе відшарування тканин слизової і їх вихід з блювотними масами;
  • Ерозивно-геморагічний гастрит. Ускладнення патології викликають рясні кровотечі. В особливо важких проявах може призвести до смерті.

Симптоми

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіОсновні клінічні ознаки ерозивного гастриту можуть проявитися через кілька годин після впливу зовнішніх факторів. Вони проявляються:

  • Тяжкість і дискомфорт в лівому підребер’ї;
  • Швидка втомлюваність;
  • Нудота;
  • Порушення роботи вестибулярного апарату;
  • Блювота;
  • Розрідження стільця.

Погіршується загальний стан пацієнта, спостерігається підвищене потовиділення, сухість у роті або рясне слинотеча. Мова покривається сіруватим нальотом, а шкіра і слизові оболонки стають жовтяничними.

Прояви гострого ерозивного гастриту відрізняються різким болем в шлунку. Посилення дискомфорту відбувається після прийому їжі або через нетривалий час. Больові відчуття пов’язані з ураженням глибинних шарів слизової і м’язової маси шлункових стінок.

Приступ часто супроводжує блювота з вмістом крові, а калові маси через це набувають майже чорний колір.

Симптоми ерозивного гастриту шлунка часто протікають непомітно. Пацієнти скаржаться на підвищене газоутворення і неприємний присмак у роті, некомфортні відчуття в стравоході, тяжкість після їжі і частішання стільця.

Діагностика

Постановка правильного діагнозу залежить від ретельного збору анамнезу. Багато про що говорить значна втрата маси тіла за короткий проміжок часу, безконтрольний прийом ліків та вживання алкоголю.

Де болить

Хронічна форма ерозивного гастриту може протікати безболісно. Гостра ж характеризується ріжучими болями в області шлунка і грудини.

Що болить

Больові спазматичні напади сковують черевну порожнину. В окремих випадках може віддавати в спину і під ліву лопатку.

Що потрібно обстежити

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіЩоб діагностувати ерозивний гастрит шлунка, в першу чергу проводяться лабораторні та інструментальні дослідження. Робиться забір крові на загальний аналіз для підтвердження (спростування) недокрів’я. Калові маси на утримання крові.

Біохімія крові виявляє ускладнення і супутні захворювання.

Для ідентифікації збудника, який спровокував ерозивний гастрит шлунка, проводиться бактеріологічний аналіз вмісту шлунка, що вийшов з блювотою і калу.

  • З інструментальних методів найчастіше застосовується езофагогастродуоденоскопія з забором біопсії. Під час процедури оцінюється ступінь руйнування слизової, глибина і широта ерозій та місце кровотечі. При рясній крововтраті маніпуляція повинна бути проведена негайно, при стійкому стані пацієнта протягом 12-20 годин.
  • Якщо проведення ЕГДС неможливо, застосовується метод рентгеноскопії. Процедура може проводитися як за допомогою звичайної гастрографії, так і з введенням барвника в орган. На рентгені можна розглянути набряк і збільшення товщини складок слизової оболонки шлунка. Подвійне контрастування шлункових стінок є більш інформативним. При такому дослідженні можна побачити лінійні або протяжні дефекти оболонки і візуалізувати рвані краї.
  • pH метрія. Дозволяє визначити вміст соляної кислоти в шлунковому соку.

Важливо! Дослідження шлункового соку неможливо після оперативного втручання і при стенозі.

До кого звернутися

При появі перших симптомів захворювання необхідно звернутися в районну поліклініку до лікаря гастроентеролога для визначення діагнозу і призначення адекватного лікування.

Лікування

Лікування ерозивного гастриту необхідно проводити комплексним методом. До першочергових заходів зараховують усунення анемії та ліквідацію порушення кровотоку шляхом переливання крові.

Зверніть увагу! Схема лікування виразкового гастриту складна, і правильне призначення може зробити тільки фахівець.

Препарати

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіСимптоми і лікування хвороби залежить від форми її прояву.

  • Антибіотики. Застосовуються при виявленні Хелікобактер пілорі. Призначається комбінація декількох лікарських засобів антибактеріальної спрямованості. Терапія триває 7-10 діб;
  • Препарати, що відновлюють моторику шлунково-кишкового тракту. Призначаються при виявленні рефлюксу. Останнім часом для цієї мети широко застосовуються препарати з вмістом домперидону (Мотилиум);
  • Антацидні препарати призначаються при захворюванні зі значними дефектами слизової і підвищеною кислотністю шлункового соку. Рекомендований прийом невсасиваючихся антацидів, в складі яких є солі алюмінію і магнію (Маалокс);
  • Засоби, що регенерують тканини і поліпшують їх насичення киснем (Іберогаст);
  • Ферменти необхідні при прийомі антацидів, які в значній мірі знижують травну функцію (Мезим);
  • Відновлюючі препарати утворюють на поверхні шлункових стінок захисну плівку, запобігають їх подальшому руйнуванню і захищають від дратівної дії (Вентер);
  • Інгібітори протонної помпи показані пацієнтам з підвищеною кислотністю, вони пригнічують виробництво соляної кислоти (Омепразол, Омез).

Народні засоби

В якості допоміжної терапії добре зарекомендувало себе і лікування народними засобами.

Важливо! Не можна замінювати лікарські препарати на відвари і настої трав без попередньої консультації з лікарем.

  • Масло плодів обліпихи має ранозагоювальні та протизапальні властивості. Для лікування можна використовувати аптечний продукт або приготоване самостійно. Для його приготування знадобиться рівна кількість соку обліпихи і якісного оливкового масла. Продукти ретельно з’єднати і дати настоятися 3-4 дні. Приймати отриману суміш слід на голодний шлунок, вранці, по 25 мл. Тривалість терапії 2 тижні.
  • Прополісова настоянка допоможе знизити больовий синдром. 15 крапель спиртової настоянки розвести в 150 мл холодної води і пити перед кожним прийомом їжі. Курс 3 тижні.
  • Молоко і ромашка. У склянку закипаючого молока покласти 5 ст. ложок суцвіть ромашки, закип’ятити і залишити на 1 годину. Пити по 1 склянці на голодний шлунок. Курс 5-7 днів.

Важливо! Перед початком лікування народними засобами слід переконатися у відсутності алергічних реакцій на складові рецептів.

Харчування при ерозивному гастриті

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіЛікування ерозивного гастриту неможливо без обмежень в харчуванні. У перші години загострення пацієнтові наказано повне голодування. Голодна терапія може тривати від 6 до 24 годин, в залежності від тяжкості стану. Через добу в меню вводяться страви, приготовані на парі або відварені. Харчування при ерозивному гастриті шлунка має бути дробовим (часто і невеликими порціями).

Правильно підібране лікування і дієта здатні в короткі терміни полегшити стан хворого.

Що заборонено

Ерозивний гастрит вимагає дотримання певного раціону, багато інгредієнтів знаходяться під суворою забороною.

  • Здоба, свіжоспечений хліб;
  • Насичені м’ясні і рибні відвари;
  • Гриби;
  • Гострі та квашені супи;
  • Сальні сорти м’яса і риби;
  • Консервовані, мариновані, гострі та солоні продукти;
  • Перловка, ячна та кукурудзяна крупи;
  • Кисломолочні продукти з високим відсотком жиру та кислотності;
  • Капуста, редис, томат;
  • Квасоля, горох;
  • Спиртовмісні рідини;
  • Концентрований кави та чай;
  • Шоколад.

Дієта при ерозивному гастриті шлунка повинна зменшувати виробництво соляної кислоти, тому обмежує вживання білкової і жирної їжі. М’ясо можна їсти 1 раз на добу в малій кількості.

Довідка! Після суворих обмежень в їжі на звичне меню слід переходити поступово. Після одужання лікар консультує хворого, що можна їсти і в яких кількостях.

Що можна

  • Підсушений пшеничний хліб;
  • Перетерті круп’яні супи на молоці або овочевому відварі;
  • Молоко;
  • Білковий омлет;
  • Бананове пюре;
  • Киселі з ягід з нейтральним смаком;
  • Манка, гречка і рис;
  • Перемелене в м’ясорубці м’ясо птиці або яловичини;
  • Пюре з картоплі, кабачка і кольорової капусти;
  • Макарони.

Харчування при ерозивному гастриті шлунка має бути збалансованим. Список дозволених продуктів дозволяє розробити досить різноманітне меню при ерозивному гастриті. Їсти обпалену або крижану їжу не рекомендується. Дієта при ерозивному гастриті шлунка виключає вживання “фаст-фуду”.

Приблизний раціон

  • Ранок. Добре розварений рис на молоці з вершковим маслом. Сухарик батона, кисіль;
  • Перекус. Бутерброд з підсушеного батона з сиром, неміцний чай;
  • День. Овочевий перетертий суп з цвітної капусти, пюре з картоплі з м’ясним суфле, компот, пшеничний сухар;
  • Перекус. Галети з молоком, банан;
  • Вечір. Запіканка з нежирного сиру, сухар з чаєм з шипшини.

Десерти слід замінити запеченими фруктами з невеликим вмістом цукру.

Зверніть увагу! Дієта, запропонована при ерозивному гастриті, є також непоганою профілактикою захворювання. Фахівці рекомендують їсти при ерозивному гастриті шлунка на ніч не пізніше ніж за 2 години до сну.

Ускладнення і наслідки

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіЯкщо ерозивний гастрит шлунка проігнорувати і вчасно не звернутися до лікаря, наслідки хвороби можуть стати небезпечними.

  • Рясна внутрішня кровотеча;
  • Стан шоку;
  • Зменшення червоних кров’яних тілець у крові;

При довготривалому впливі руйнівних факторів на слизову шлунка утворюються

  • Виразкова хвороба. Причиною стає вогнищевий ерозивний гастрит. Запалення захоплює не тільки слизову, але й м’язову тканину органу. Це відбувається через вплив сірчаної кислоти та великих шматків ковтнутої їжі. Виразка небезпечна можливістю прориву шлункової стінки та перетворенням на онкологію.
  • Онкологія. Постійні запальні процеси слизової при ерозивному гастриті здатні переродитися в злоякісну пухлину. При виявленні раку шлунка проводиться його часткове або повне видалення з подальшим призначенням хіміотерапії.

Профілактика

Профілактика ерозивного гастриту повинна здійснюватися в двох напрямках:

  • Громадські заходи включають санітарний нагляд за підприємствами громадського харчування. Контроль здійснюється за якістю продуктів, чистотою кухонного білизни та посуду. Всі кухонні працівники в обов’язковому порядку повинні проходити регулярний гігієнічний огляд та щорічну медкомісію.
  • Не останню роль у запобіганні ерозивного гастриту шлунка відіграє санітарно-просвітницька робота з людьми, де роз’яснюється важливість дотримання гігієни харчування.
  • Індивідуальні заходи профілактики включають організацію раціону харчування. Меню повинно бути повноцінним і включати всі необхідні речовини. Приготування їжі має відповідати правилам гігієни. Овочі слід добре промивати під проточною водою та не допускати вживання напівсирого м’яса й риби. Дотримання правил зберігання продуктів убереже їх від інфікування шкідливими бактеріями.

Всі хворі на ерозивний гастрит повинні проходити обстеження 2 рази на рік.

У кожного хворого на ерозивний гастрит шлунка повинен бути лікар, якому він довіряє. Саме з ним повинні обговорюватися питання, пов’язані з лікуванням, харчуванням і профілактикою захворювання.

Дієта при гастриті у стадії загострення: дозволені та заборонені продукти

Гастрит навіть після ефективного лікування довго не відступає. Більш того: захворювання має схильність повертатися. Рецидиви відбуваються з причин, не залежних від хворого. Харчові напівфабрикати з барвниками, стомлення, стрес, і навіть надлишкова порція клітковини, що міститься в свіжих овочах, – усі ці фактори можуть викликати хворобливі прояви. Якщо таке трапилося, пам’ятайте: при гастриті у стадії загострення дієта є більш дієвим методом, ніж нові рецепти.

Сенс нового життя – щадне харчування

Відтепер цілющою є та їжа, яка вберігає слизову шлунка від подразнюючих компонентів. На відміну від лікарського лікування – дуже нетривалого, дієтичну терапію доводиться дотримуватися роками. Пацієнт щодня повинен вирішувати важливу задачу: як уберегтися від рецидиву.

Найменше порушення режиму може знову спричинити коліки, тяжкість у шлунку, кровотечі і нудоту. Лікарі радять: при загостренні хронічного гастриту необхідно налагодити повноцінне дієтичне харчування.

При правильній організації зростають шанси того, що стан здоров’я увійде в норму без застосування ліків.

Однак при появі перших ознак погіршення самопочуття візит до лікаря – вкрай необхідний захід.

Своєчасне звернення до гастроентеролога допоможе уникнути появи більш важких симптомів. Ступінь вираженості патологічних проявів залежить від тяжкості захворювання і індивідуальних особливостей хворого.

В одному випадку ниючий біль триває протягом дня, в іншому – спазматичні відчуття з’являються під час їди. Інтенсивність страждань також може бути різною.

Своєчасна діагностика – гарантія одужання і відсутності ускладнень.

Симптоми рецидивуючого гострого гастриту:

  • Відчуття дискомфорту, що змінюються болем. Прояви локалізуються зліва в області шлунка;
  • Ознаки інтоксикації (отруєння);
  • Розлад апетиту;
  • Зниження ваги без видимих причин;
  • Блювотні позиви, що супроводжуються сухістю в ротовій порожнині;
  • Інтенсивне слиновиділення;
  • Печія, метеоризм;
  • Затримка стільця, діарея;
  • При ерозивному гастриті кал стає темним через вкраплення крові.

Першочергові заходи

Знизити гостроту симптомів і стабілізувати самопочуття при загостренні хронічного гастриту допоможе лікувальна дієта. Найбільш дієва міра в екстремальній ситуації – відмова від прийому твердої їжі.

Важливо! Краще меню при загостренні гастриту в перший день – рідкий кисіль, рідка вівсянка або манна каша на воді, напій із шипшини, мінеральна вода.

Рідка обволікаюча поживна маса розподілиться тонким шаром по запаленому епітелію шлунка. Обсяг води в першу добу повинен складати 2 і більше літрів.

На другий день рекомендується доповнити раціон вареними або парними дієтичними стравами без приправ.

Три правила дієти при загостренні гастриту

Правило перше. Їсти потрібно часто, але помалу. Оптимальна частота харчування – 6 разів на день. Маленькі порції дають можливість розвантажити шлунок, знизити інтенсивність продукування пепсину – соляної кислоти, надлишок якої роз’їдає стінки шлунка.

Правило друге. Їжа м’якої консистенції дозволяє знизити механічний вплив на слизову шлунка. Продукти готуються на пару, відварюються або запікаються в фользі: їжа повинна бути желеподібною без кірочок і кісточок. Шматочками можуть бути нарізані м’які м’ясні чи рибні страви.

Правило третє. Здорова їжа – прісна їжа. Щоб знизити секреторну функцію, зменшити хімічний вплив на стінки шлунка, потрібно залишити в раціоні теплі страви (37°C), відмовитися від спецій, солі та не перевантажувати шлунок перед сном.

Важливо! З пропонованих правил випливає висновок: щоб одужати, мало дотримуватися канонів – що можна їсти при загостренні гастриту. Чи не менш важливим є режим харчування – умова – як їсти.

Принципи лікувального харчування

Загострення захворювання може супроводжуватися як зниженою, так і підвищеною кислотністю. Щоб стимулювати продукування соляної кислоти, в щоденне меню включають мариновані огірки, курячі супи. До складу напоїв вводять легкий розчин лимонного соку. З раціону при цьому виключають свіжий хліб, здобу, незбиране молоко.

Якщо лікар діагностував підвищену кислотність, насамперед потрібно захистити слизову шлунка від подразнюючої дії концентрованого шлункового соку. Щоб нормалізувати секрецію, ввечері рекомендується випити 200 мл розведеного молока або відвару з насіння льону.

Не варто плутати лікувальне харчування з розвантажувальними меню для схуднення. Раціон дієти при загостренні гастриту і панкреатиту багатий калоріями.

Енергетична ємність страв добової норми для чоловіків становить 2600-2900 кКал, для жінок – 2000-2200 кКал.

Організм повинен у достатній кількості отримувати вітаміни і мікроелементи: будівництво (відновлення) нового епітеліального покриву вимагає повноцінного харчування. Відкритим залишається питання: що ж можна їсти при загостреному гастриті?

Перелік продуктів, рекомендованих гастроентерологом

  • Борошняні продукти – пшеничний, злегка підсохлий хліб, прісні булочки і коржики. Здоба заборонена. Як начинок можна використовувати яйця, сир, відварні крупи, м’ясний відварений фарш.
  • Рідкі страви – овочеві відвари, заправлені вермішеллю, рисом. У виняткових випадках дозволені розбавлені курячі, рибні бульйони.
  • М’ясні вироби – парові, відварні тефтелі, котлети без соусів. Рекомендуються дитячі м’ясні суміші, напівфабрикати.
  • Яйця – відварені некруто, дозволені запечені в духовці омлети.
  • Гарніри – манні та гречані каші, макарони на воді. Зрідка хворому можна вживати розбавлене молочне дитяче харчування.
  • Кисломолочні та сирні вироби – провісні, добового приготування.
  • Жири. Переважно заправляти страви рослинним маслом. Оптимальний варіант – оливкова. Споживання вершкового масла обмежується 50 г на день.
  • Десерти – яблучні муси, желе, киселі. Компоти, відвари без кислоти.
  • Напої – трав’яні відвари, настої шипшини, розбавлений чай, бажано зелений.

Продукти, від яких доводиться відмовлятися

З раціону харчування при загостренні гастриту в першу чергу необхідно виключити прянощі, штучні харчові добавки, гострі маринади, соуси і приправи. Перелік того, що не можна їсти:

  • свіжий м’який хліб, пироги, булочки;
  • жири тваринного походження – м’ясні підливи, бульйони;
  • страви з консервантами;
  • свіжі цільні фрукти, овочі;
  • соління;
  • яйця;
  • копченості, смажені, в’ялені м’ясні продукти, сало;
  • боби, квасоля, горох;
  • каші – пшеничні, перлові.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіПродукти, від вживання яких краще утриматися

Найбільшу помилку пацієнти роблять, коли в дієту при загостренні гастриту

в надлишку включають в раціон страви на молоці, наприклад:

  • кефірів свекольники і окрошки;
  • пюре на молоці;
  • молочні киселі;
  • чай з молоком;
  • пудинг з вершками;
  • вершкове масло і маргарин.

Гастроентерологи стверджують: необмежене споживання молока може викликати загострення гастриту навіть у здорової людини. Ще одна прихована небезпека бездумного захоплення молочної дієти – алергія. Негативна реакція проявляється у людей, організм яких не переносить молочний білок – лактозу.

Помилковим також є думка, що можна їсти овочі та фрукти в великих кількостях. Подібні продукти в сирому вигляді в період загострення категорично заборонені. Включати в раціон перетерту овочеву продукцію можна в стадії ремісії не частіше ніж один раз на три дні в мінімальних кількостях. При цьому не можна змішувати різнорідні плоди.

Наприклад, огірки і помідори можна їсти тільки окремо один від одного: ці овочі по-різному стимулюють внутрішню секрецію шлунка. У помідорах міститься велика кількість кислоти, в страви з ними рекомендується додавати цукор. Вживати в їжу пасти і соуси на основі томатів протягом перших днів після відновлення симптомів гастриту шлунка не варто.

Планування харчування

Незважаючи на суворі обмеження, асортимент того, що можна їсти при загостренні гастриту, досить широкий. Щоб харчуватися різноманітно і дотримати режим, лікарі рекомендують скласти меню на тиждень.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіПриблизний раціон страв, що входять в дієту при гастриті у стадії загострення

Сніданки і вечері:

  • парові рисові котлети,
  • нежирний сир, заправлений знежиреною сметаною,
  • пудинг з манки,
  • вівсяна каша,
  • сирна запіканка,
  • паровий омлет.

Обіди:

  • Супи – картопляні, рисові, вермішелевий, вівсяні, овочеві, рибні, курячі.
  • М’ясні страви – відварна яловичина, телятина, кролятина, курячі грудки, ніжки на пару. З продуктів готують більш складні страви – парові котлетки, зрази, фрикадельки, тефтелі курячі, яловичі або рибні.
  • Гарніри: гречані, рисові, пшеничні каші, макарони, картопля, кабачки. Їх можна подавати у вигляді овочевих рагу, пудингів.

Основні страви бажано доповнювати десертами. Дієтичний ефект посилить ягідний кисіль. Благотворно впливають на стан слизової шлунка слабкий зелений чай, відвар плодів шипшини, трав’яні настої, ягідні компоти.

Дієта при хронічному гастриті триває 30-60 днів. Режим необхідно дотримуватися все життя. Висновок – харчуємося раціонально: адже, за словами древнього мудреця, ми є те, що їмо.

Дієта при загостренні гастриту

Велику роль в лікуванні запального процесу на слизовій шлунка відіграє правильне харчування, тому дієта при загостренні гастриту варто поряд з медикаментозною терапією.

Дана форма гастриту супроводжується хворобливими симптомами, що значно погіршує якість життя хворого.

Щоб виправити ситуацію і позбутися від неприємних відчуттів, необхідно відкоригувати меню і виключити з нього всі продукти, які здатні дратувати і так запалений орган. Щоб легше було звикати до нового раціону, дієтологи рекомендують розписати на тиждень зразкове меню.

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастриті

Особливості дієти при гастриті в загостреній стадії

Провокуючими факторами загострення гастриту є гарячі або, навпаки, холодні страви, спеції, соління і приправи.

Щоб уникнути запалення на слизовій, необхідно відмовитися від такої їжі, яка здатна дратувати стінки шлунка і посилювати запальний процес на них.

При гастриті на стадії загострення потрібно строго дотримуватися лікувальної дієти і в перші дні важливо повністю відмовитися від їжі.

Лікарі-гастроентерологи рекомендують пити виключно рідини, це може бути мінеральна вода, теплий слабо заварений чай і шипшиновий відвар, якого потрібно вживати не менше 2-х літрів на день.

На другі і наступні дні хворому необхідно поступово розширювати свій раціон і включати в нього продукти, приготовлені на пару або відварені і без додавання спецій і солі. Харчування при загостренні гастриту має такі особливості:

  • їжа повинна бути протерта, так як грубі шматочки важко перетравлюються, що не під силу ослабленому шлунку;
  • кількість трапез на добу має бути не менше 5, при цьому порції слід робити маленькими і уникати переїдання;
  • їжу необхідно вживати оптимальної температури, вона не повинна бути занадто гарячою і холодною;
  • технологія приготування виключає обсмажування продуктів, допускається лише приготування на пару або відварювання;
  • протипоказано вживання жирної і трудноперевариваемой їжі, наприклад, насіння, горіхів і шоколаду;
  • тривалість суворої дієти може досягати 14 днів, але в деяких випадках буває досить і 7 днів;
  • в медицині дієту при загостреному гастриті позначають «Стіл № 5а».

Ерозивний гастрит: дієта в стадії загострення і при хронічному гастритіСтакан очищеної води з ранку допоможе очистити орган від скопилася за ніч слизу.

Крім цього, для лікування як гострого, так і хронічного гастриту важливо дотримуватися наступних рекомендацій, які допоможуть швидше відновитися запаленій слизовій шлунка:

  • Вживати з ранку на голодний шлунок склянку очищеної води. Цей метод допоможе очистити орган від скопилася за ніч слизу.
  • Уникати стресових ситуацій. При нервовому перенапруженні відбувається роздратування шлункової слизової через сигнали з кори головного мозку.
  • Дотримуватися режиму харчування. Вживання їжі має бути дробовим і бажано в один і той же час, це дозволить уникнути зайвої вироблення шлункового соку.
  • Включити в раціон достатню кількість клітковини. З її допомогою відбувається стимуляція роботи шлунка і його очищення.

При гострому гастриті або загостренні хронічного захворювання потрібно постаратися максимально захистити шлункову слизову від механічної, термічної, хімічної травматизації. Слід дотримуватися наступних правил харчування:

  • У перші два-три дні загострення приймати їжу в рідкому та напіврідкому вигляді, поступово, у міру поліпшення загального стану, пацієнт переводиться на дієту No1, яка включає в себе варену їжу, але вже не в протертому вигляді.

Сучасні гастроентерологи дотримуються думки, що тривале вживання лише напіврідких продуктів не прискорює процеси загоєння ерозій. У раціон поступово необхідно включати клітковину, черствий хліб, варені овочі.

Ці продукти стимулюють процеси репарації слизової, перешкоджають розвитку запорів, відновлюють апетит і роблять позитивний вплив на загальне самопочуття пацієнта.

  • Приймати їжу необхідно часто (5-6 разів на день), але невеликими порціями.
  • Раціон повинен бути повноцінним і збалансованим за основними нутрієнтами. Рекомендується вживання білків -110-120 г, жирів – 110-120 г, вуглеводів 400-450 г.
  • Допускається кулінарна обробка – гасіння, варіння та запікання в духовій шафі у власному соку. Не можна смажити їжу, маринувати, готувати з додаванням свинячого жиру або вершкового масла.
  • Їжа повинна бути теплою, не припустимо вживання палючої або крижаної їжі. Термічна травматизація слизової виключена.
  • Вживати їжу важливо не поспішаючи, сидячи, ретельно її пережовуючи. Бажано виключити розмови за їжею, сміх, оскільки надмірне заковтування повітря в шлунково-кишковому тракті може призводити до підвищеного газоутворення, перешкоджає перетравленню і ускладнює засвоєння нутрієнтів.
  • У сучасній гастроентерології намітився певний відхід від обов’язкового дотримання непорушних дієтичних рекомендацій серед пацієнтів з ерозивними ураженнями шлунково-кишкового тракту.
  • Повністю нехтувати лікувальним харчуванням не можна, але навряд чи має сенс ускладнювати життя хворого занадто суворими дієтичними приписами, які висувалися раніше.

Наприклад, доводити всю прийняту їжу до слизоподібного стану. Таке харчування рекомендовано лише в перші дні загострення або при ускладненнях ерозій.

Не слід наїдатися на ніч, перевантажувати шлунок великими обсягами їжі, вживати продукти, які дратують шлункову слизову та стимулюють вироблення соляної кислоти.

Потрібно розуміти, якій їжі можна сказати «так», а якій – тверде «ні». Дотримання цих нехитрих правил в сукупності з медикаментозним лікуванням дозволить шлунку швидше відновитися, а пацієнтові відчути себе здоровим.

Тверде «так» слід сказати наступним продуктам харчування:

  • Слизових або молочним (при гарній переносимості молока) супів з гречки, манки, вівсянки, висівок.
  • Яйцям всмятку.
  • М’ясного суфле.
  • Відварного м’яса і риби.
  • Помірної кількості молока.
  • Білому хлібу.
  • Сухому печінкою.
  • Відварним овочам.
  • Макаронним виробам.
  • Вареним або тушкованим овочам.
  • Киселям.
  • Желе.
  • Неміцному чаю.
  1. Така їжа має буферні властивості, не викликає надмірного утворення НС1, не дратує внутрішню стінку шлунково-кишкового тракту і сприяє прискоренню загоєння ерозій.
  2. Пацієнт в 100% випадків, перейшовши на більш ніжну за складом та у кулінарній обробці їжу, сам відчує поліпшення загального самопочуття і легкість в тілі.
  3. Тверде «ні», незалежно від того, загострення у пацієнта або ремісія гастриту, слід сказати таким продуктам:
  • М’ясним та рибним наваром.
  • Смаженої їжі.
  • Наперченим, солоним, гострим продуктам.
  • Копченостям і консервам.
  • Приправам і спеціям (гірчиця, цибуля, часник, перець).
  • Солінням і маринадам.
  • Фаст-фуду.
  • Газованій воді.
  • Кислим сокам.
  • Міцній каві і чаю.
  • Алкоголю.

Вживаючи що-небудь з забороненого списку при ерозивному гастриті, є ризик подразнення слизової, збільшення дефектів внутрішньої шлункової оболонки, підвищення кислотності і надмірного вироблення НС1, що призводить до погіршення самопочуття і сприяє переходу ерозій в виразки.

Які фрукти можна їсти при ерозивному гастриті

  • Як правило, ця патологія протікає з підвищеною кислотністю, і пацієнти інтуїтивно уникають всіх кислих фруктів, кажучи про те, що їх їсти їм не хочеться.
  • І це абсолютно вірно: будь-які кислі фрукти, а також соки з них (як свіжовичавлені, так і консервовані) негативно впливають на внутрішню шлункову оболонку.
  • Не можна їсти:
  • Апельсини, лимони, кислі яблука, свіжі ягоди, мандарини, гранати, виноград, ранні кавуни та дині з ринку (як правило, вони містять велику кількість нітратів).
  • Допускається до вживання в стадію ремісії: банани, солодкі сорти яблук (без шкірки), бажано печені, груші в помірній кількості.
  • Яблука містять велику кількість пектину і особливо корисні для пацієнтів з ерозіями при термічній обробці – запіканні.
  • Банани також є нейтральним десертом і добре переносяться пацієнтами, якщо вживати їх в помірній кількості: 1-2 банани на тиждень.

Зі свіжих ягід і крохмалю в стадію загасання хвороби можна варити киселі.

Крохмаль є прекрасним обволікаючим засобом, що нівелює вплив кислот, що знаходяться в складі ягід.

До того ж термічна їх обробка також призводить до зниження дратівливої дії на шлунок.

Харчування при гастриті з рефлюксом

Буває, що патологія поєднується з рефлюксом – зворотним закиданням вмісту шлунку в стравохід через слабкість кардіального сфінктера.

В цьому випадку список дозволених і заборонених продуктів залишається тим же, але є деякі доповнення для пацієнтів, які страждають езофагеальним рефлюксом в сукупності з шлунковими ерозіями:

  • Ні в якому разі не переїдати! Будь-яке перерозтягнення стінок шлунка їжею призводить до посилення зворотного закиду їжі і погіршення самопочуття. Як не можна краще підходить правило: вставати з-за столу після їжі слід голодним. Слід пам’ятати, що справжнє почуття насичення приходить через 30-40 хвилин після прийому їжі.
  • Не приймати горизонтальне положення після їжі. Треба 2 години провести в положенні сидячи. Також не слід нахилятися.
  • Не носити занадто тугий пояс, одяг, що стискає в області живота.
  • Не їсти на ніч. Останній прийом їжі повинен здійснюватися за 2,5-3 години до сну.
  • Порції не повинні бути великими. У харчуванні слід дотримуватися правила «краще менше, але частіше».
  • Не запивати відразу ж з’їдене кухлем чаю або водою. Слід робити паузи між їжею і вживанням напоїв мінімум в 40-60 хвилин. «Перше, друге і компот» призведе до неминучого переїдання. Можна з’їсти першу, через 40 хвилин випити компот, а через 2 години буде вживати друге. Зрозуміло, з продуктів дозволеного списку.

Дотримання нехитрих правил харчування призведе до поліпшення самопочуття пацієнта.

Дієта в стадії ремісії

Вищеописаний заборонений список працює і в разі ремісії патології. Будь-яке його порушення і вживання шкідливих для шлунка продуктів може спровокувати загострення і утворення нових ерозивних дефектів.

У ремісії дозволяється парові котлети, фрикадельки, варена ковбаса, омлети, яйця всмятку, житній хліб, вершкове та рослинне масло, сир, кисле молоко, йогурт, сухарі, черствий хліб, варені овочі.

Слід пам’ятати:

Переклад захворювання в стан загасання, ремісії – не означає повного здоров’я. І будь-яка похибка в дієті може спровокувати повернення хвороби, і навіть посилити попереднє клінічне стан при загостренні.

Дієта і меню на тиждень при ерозивному гастриті – як харчуватися і що можна їсти

Приблизне меню з продуктів, які допускаються до вживання при даній патології.

Понеділок

  • Сніданок – 1 яйце некруто, скибочка білого хліба, 150 г нежирного сиру, неміцний чай без цукру.
  • Другий сніданок – 100 г несолодкого йогурту.
  • Обід – суп з вареними овочами, кисіль.
  • Полуденок – сухе печиво, 200 г кислого молока.
  • Вечеря – відварені тефтелі 120 г, макарони, неміцний чай.

Вівторок

  • Сніданок – слизова вівсяна каша з шматочком вершкового масла на воді, неміцний чай.
  • Другий сніданок – галетне печиво, стакан молока.
  • Обід – суп-пюре з овочів, відварна курка 80 г.
  • Полуденок – 1 банан середніх розмірів.
  • Вечеря – гречка, відварна ковбаса сорту «докторська» – 100 г, кисіль.

середа

  • Сніданок – нежирний сир зі сметаною – 150 г, какао або неміцний чай
  • Другий сніданок – йогурт
  • Обід – нежирний суп з фрикадельками, скибочка батона з вершковим маслом 10 г, відвар шипшини – 100 г
  • Полудень – запечене яблуко середніх розмірів
  • Вечеря – відварна яловичина 120 г, відварені овочі

четвер

  • Сніданок – вівсяна каша, неміцний чай
  • Другий сніданок – сметанне желе – 150 г
  • Обід – картопляне пюре, нежирна шинка 100 г, відвар шипшини
  • Полудень – пудинг – 150 г
  • Вечеря – відварна риба 150 г, розсипна гречана каша, неміцний чай

п’ятниця

  • Сніданок – омлет – 200 г, неміцний чай
  • Другий сніданок – стакан молока, галетне печиво
  • Обід – суп з вареними овочами, кисіль
  • Полудень – черства булка, неміцний чай
  • Вечеря – сирні сирники, відвар шипшини

субота

  • Сніданок – нежирний сир зі сметаною – 150 г, какао або неміцний чай
  • Другий сніданок – йогурт
  • Обід – картопляне пюре, нежирна шинка 100 г, відвар шипшини
  • Полудень – сухе печиво, 200 г кислого молока
  • Вечеря – відварені тефтелі 120 г, макарони, неміцний чай

неділя

  • Сніданок – слизова вівсяна каша на воді, неміцний чай
  • Другий сніданок – сухарі, стакан молока
  • Обід – нежирний суп без приправ з фрикадельками, скибочка батона з вершковим маслом 10 г, відвар шипшини – 100 г
  • Полудень – запечене яблуко середніх розмірів
  • Вечеря – відварна риба 150 г, розсипна гречана каша, неміцний чай

Приймати їжу рекомендується в один і той же час, між прийомами дозволяється пити негазовану воду за бажанням.

Leave comment