Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Авокадо дуже корисне для організму людини, тому багато лікарів і дієтологи радять його вживати в їжу. Однак треба враховувати, що цей фрукт містить велику кількість жиру (близько 30% від загальної маси), а значить, він дуже калорійний.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, складАвокадо неймовірно корисне (калорійність, користь і шкода, склад, харчова цінність – далі в статті)

Скільки калорій в одному авокадо (калорійність авокадо 1 шт або на 100 грам)

На щастя, ті жири, що містяться в авокадо, не відкладаються на стегнах і боках. Це поліненасичені жири, так звані «хороші». Якщо не зловживати ними, то можна не тільки не набрати вагу, але і покращити здоров’я, наприклад, знизити рівень холестерину.

Зарядити енергією, зміцнити клітинні мембрани, поліпшити травлення – все це може авокадо.

Однак, якщо говорити про цифри, калорійність одного авокадо складе близько 250-285 ккал. Фактично п’ята частина авокадо вже містить 50 калорій, приблизно стільки ж міститься в 100 г щей зі свіжої капусти з картоплею. Якщо брати в перерахунку на вагу продукту, то в 100 г свіжого плоду міститься приблизно 208 калорій.

Калорійність 1 свіжого авокадо без кісточки

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Пам’ятаємо, що 100 г = 208 калорій, і розраховуємо. Якщо немає ваг, то прикидаємо калорійність так: віднімаємо від середньої ваги авокадо (170 г) вагу кісточки, отримуємо 140 г – це вага м’якоті.

Множимо 1,4 на 208 (калорійність 100 г), отримуємо приблизно 290 калорій.

Хімічний склад авокадо і харчова цінність

Якщо мова заходить про харчову цінність авокадо, то відразу ж необхідно відзначити той факт, що фрукт авокадо відрізняється особливою поживністю, через високий вміст жирів.

На частку жирів доводиться 20 г або 180 калорій. Крім цього, 100 г свіжого авокадо містять 2 г білка, які прирівнюються до 8 калорій. І нарешті, вуглеводи – 5 г, які складають 20 калорій.

Корисність авокадо обумовлена змістом більше двадцяти різноманітних вітамінів і мінералів.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Що стосується мінералів, то авокадо виключно багате на калій (485 мг), значно вміст фосфору (52 мг), магнію (29 мг), кальцію (12 мг).

Зверніть увагу! Авокадо містить і фолієву кислоту, так необхідну хворим на цукровий діабет і вагітним.

Користь і можливу шкоду авокадо для організму

Завдяки своєму складу, авокадо наділене особливими властивостями.

  1. Поживна м’якоть цього плода містить велику кількість калію. Конкуренцію авокадо в цьому плані може скласти тільки банан. А калій, як відомо, необхідний для підтримки серцево-судинної системи, як і поліненасичені жири, втім, яких в авокадо теж міститься досить.
  2. Поліненасичені жири сприятливо впливають на роботу мозку. А якщо вітамін Е об’єднується з поліненасиченими жирами і калієм, то можна не турбуватися про водно-сольовому обміні.Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад
  3. Авокадо покращує роботу нервової системи, збільшує працездатність.
  4. Одне з корисних властивостей авокадо полягає в очищенні організму від холестерину. Найактивнішим учасником цього процесу є олеїнова кислота.
  5. Допомагає при формуванні і зміцненні кісткової тканини, збереженні цілісності зубів.
  6. Навіть в косметології не обійтися без цього плоду. З його допомогою жінки можуть позбутися запальних процесів на шкірі, наприклад, вугрової висипки.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Важливо знати! З особливою обережністю слід вживати авокадо в їжу тим, хто страждає ожирінням.

Дієтологи рекомендують вживати авокадо тільки в свіжому вигляді, оскільки термічна обробка додає гіркоти і руйнує цінні компоненти.

Використання авокадо при схудненні

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

  1. Хоча авокадо дуже калорійне, вся ця енергія не переходить потім в жирові складки, так що в будь-який дієтичний салат можна додавати авокадо, правда, в невеликих кількостях. Половину авокадо в день можна їсти сміливо.
  2. Завдяки олеїнової кислоти, яка міститься в цьому фрукті, відбувається розпад «поганого» холестерину в крові. В результаті не утворюються так звані бляшки.
  3. Що стосується поживних властивостей, то тут авокадо перевершує навіть м’ясо. Так що не переживайте, що не будете наїдатися. Вегетаріанці, наприклад, з успіхом замінюють м’ясо авокадо і отримують все необхідне для організму.

Деякі вважають, що авокадо допомагає позбутися конкретно від живота за рахунок калію. Але в банані і буряках також присутній цей компонент. Однак про ці плоди не ходять подібні легенди.

Цікавий факт! Як би там не було, але локальне позбавлення від зайвої ваги не представляється можливим.

Все залежить від вашої статури. Жири будуть наростати і зникати в порядку, який був визначений природою. Коли підуть зайві кілограми, жирові складки на животі теж зникнуть.

Рецепти страв з авокадо

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Салати з авокадо: калорійність і особливості

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Калорійність на 100 г складе 65 калорій. Або ось такий ще салат з курячою грудкою.

Візьміть філе курячої грудки – 200 г, стебло селери – 4 шт., 0,5 ч.л. каррі, 1 яблуко, натуральний йогурт – 3-4 ст.л. Грудку, селера і яблуко, порізані кубиками, необхідно перемішати, заправити йогуртом і посипати каррі. Салат готовий.

Калорійність 100 г – 67 калорій.

Паштет з авокадо на тості (калорійність)

Для приготування вам знадобиться авокадо, сіль, мелений перець, 1 помідор, трави та спеції. Все це перемелюється в блендері.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

100 г такого сніданку буде містити 50 калорій.

Паста з вершковим соусом з авокадо (калорійність)

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Поки вариться паста, всі інгредієнти, крім петрушки і солі з перцем, закладають в блендер і подрібнюють.

На 100 г цієї страви доводиться 160 калорій.

Яйця Бенедикт на авокадо (калорійність)

Авокадо в твердому вигляді може виступати альтернативою хліба в багатьох випадках. Наприклад, чому б не покласти яйця-пашот на одну смужку авокадо і не накрити іншою.

Яйце акуратно розбивають, щоб не пошкодити жовток. Розкладають над мискою харчову плівку і обережно переливають в середину жовток, роблять подобу мішечка і опускають в помірно киплячу воду.

Варять 4 хвилини. Коли яйце-пашот охолоне, його слід розмістити між шарами авокадо.

Калорійність такого блюда дорівнює 70 калорій на 100 г.

Смузі з авокадо: калорійність і особливості

Смузі є густий напій. Головними інгредієнтами таких страв є ягоди і фрукти, які попередньо подрібнили в блендері. Що стосується смузі з авокадо, то тут є різні варіанти. Наприклад, з додаванням огірка.

Поєднання огірка та авокадо дуже гармонійне і смачне.

Цей варіант ідеально підходить для тих, хто прагне зберегти свою фігуру, але хоче продовжувати отримувати вітаміни і мінерали.

Для приготування беруть пару великих огірків, 2 невеликих авокадо, мінеральну воду – 1 ст., пучок зелені, трохи соку лимона, морську сіль, перець. Все перемелюють в блендері.

Калорійність загального обсягу приготовленого смузі складе 140 калорій. Є ще варіант смузі авокадо і банан. Напій має справжніми цілющими властивостями і точно припаде до смаку.

Крім банана (1 шт.) і авокадо (2 шт.) знадобиться ще мед (1 ч.л.), молоко (150-200 мл), щіпка кориці. Всі подрібнюють в блендері.

У 100 г смузі міститься 128 калорій.

Дієтологи впевнені, що день, розпочатий з подібного сніданку, допоможе вам позбутися від проблем з серцем (інфаркту та інсульту точно не варто боятися).

Авокадо плюс чорниця

Такий коктейль необхідно вживати восени або ранньою весною. Саме в цей період людському організму як ніколи потрібні натуральні вітаміни для зміцнення імунітету.

Зрештою, цей варіант смузі допоможе вам поліпшити настрій, так як харчова цінність продукту досить вражаюча.

Крім головних компонентів – авокадо (1/2 шт.) і чорниці (150 г) – до складу смузі входить ківі (1 шт.) з бананом (1 шт.), лісові ягоди (150 г), шпинат (50 г), вода або кокосове молоко (250 мл).

Спочатку в блендер завантажуються шпинат з водою, потім вже йдуть фрукти. Калорійність: 62 калорії на 100 г продукту.

Авокадо дивовижний продукт, який широко застосовується в дієтології. Незважаючи на високу калорійність, його можна вживати всім без винятку, якщо немає індивідуальної нестерпності. Це корисно для здоров’я і зміцнення імунітету, особливо в періоди загального авітамінозу.

Корисні відео-ролики про користь авокадо і як його вживати

  • У цьому відео ви зможете дізнатися, що думають про калорійність і користь авокадо дієтологи:
  • Дуже популярне відео з понад півмільйона переглядів про те, навіщо їсти авокадо:
  • Як готувати і їсти авокадо для здоров’я і схуднення (рахуючи калорії) в цьому відео:

Авокадо: корисні властивості, калорійність і протипоказання

Українці звикли до того, що на прилавках постійно з’являються якісь нові, екзотичні плоди, які прибули з далеких країн.

Нас важко чимось здивувати, але фрукт авокадо, що володіє специфічним смаком і незвичайним видом, викликає сумніви: а чи варто його пробувати і в якому вигляді є цю «грушу»? Однак авокадо має доведені корисні властивості, і нам залишається тільки спробувати і полюбити незвичайний фрукт.

Ботанічний опис

Плід дозріває на вічнозеленому дереві з сімейства Лаврові і належить до родичів Лавра благородного.

Колискою фрукта є Карибські острови і Мексика, де ацтеки одними з перших спробували екзотичний плід. Родина авокадо – постачальник на світовому ринку.

Латинська Америка, США, Іспанія, Руанда і Кенія також є експортерами авокадо, виробляючи до 100 тис. тонн на рік.

Плід має бульбашкову шкірку зеленого кольору, шорстку на дотик. Після повного дозрівання вона темніє. Усередині фрукта міститься кісточка, оточена маслянистою м’якоттю, яка змінює забарвлення в міру дозрівання з зеленої на жовту. За незвичайний зовнішній вигляд авокадо отримав другу назву – алігаторова груша. І дійсно – це груша, покрита крокодиловою шкірою!

Форма і розмір плоду можуть значно відрізнятися. Фрукт буває овальним або грушовидним, має глянсову або горбисту поверхню. Вага авокадо також відрізняється: від 100-150 г до 1 кг. Це залежить від сорту і кліматичної зони.

Довго не вщухали суперечки про те, чи є авокадо фруктом чи овочем. І дійсно, в цьому питанні виникають деякі протиріччя. З одного боку, це фрукт, оскільки плоди дозрівають на деревах. Плід містить кісточку в центрі м’якоті, що також говорить про його фруктове походження.

З іншого боку, м’якоть фрукта містить речовини, які більшою мірою характерні для овочів. За смаком він схожий на не дозрілий гарбуз або грушу. В ході дозрівання смак і консистенція м’якоті стає іншою. Стиглі плоди за смаком можна порівняти з вершковим маслом з післясмаком, схожим на горіхи або зелень. Такі смакові якості ніяк не можна назвати фруктовими.

Визначено приналежність авокадо до фруктів, але ні варення, ні десерти з нього не роблять. Він більше використовується для салатів, закусок, паштетів, фаршу. В основному фруктова «груша» входить до складу других страв.

У кулінарії основними супутниками авокадо є лайм і лимон. Вони зберігають смак і колір алігаторової груші, і не дають їй окислюватися, поки фрукт не піде в їжу.

Склад авокадо

Користь авокадо досить висока. Як приклад візьмемо дані по сортам з США. Сорти фрукта, завезені з інших країн, можуть мати незначні відмінності за показниками білків, жирів, вуглеводів.

На 100 г продукту припадає:

  • білки – 2 г
  • жири – 20 г
  • вуглеводи – 7,4 г

Калорійність авокадо

Плід авокадо сповнений протиріч. Калорійність авокадо висока і це не викликає сумнівів через високу жирність. Але «інша сторона медалі» – до складу входять в основному мононенасичені жирні кислоти. Вони добре засвоюються і володіють багатьма корисними властивостями.

Важко сказати, скільки калорій в одному авокадо, що пов’язано з його вагою, жирністю і сортом. На 100 грам фрукта припадає 208 Ккал, а без шкірки – 150. Масло авокадо дуже корисно, але має високу калорійність, яка становить 884 ккал.

Плід авокадо занесений в книгу рекордів Гіннеса як найпоживніший фрукт. Його калорійність вище молока і м’яса, тому в день не рекомендується вживати більше одного фрукта.

Легко прорахувати, що якщо плід важить 200 г, то за один прийом організм отримує 416 Ккал, а якщо його маса більше, то відповідно і зростає даний показник. Але не обов’язково масово поїдати плоди, досить спожити половинку фрукта і отримати всього 80 ккал, що не призведе до проблем з вагою або ожиріння.

Хімічний склад авокадо і харчова цінність

Величезний набір корисних компонентів забезпечує харчову цінність авокадо і корисні властивості. У цьому неймовірному фрукті міститься «вітамінний коктейль»: групи В, К, С, Е, А.

Важливо, що до складу входять практично всі вітаміни групи В. З таблиці Менделєєва в авокадо містяться макро – і мікроелементи: калій, магній, марганець, фосфор, цинк, залізо, кальцій, фтор.

Присутні й інші речовини:

  • Авокадо містить білок, який добре засвоюється і є будівельним матеріалом для клітин. Він може використовуватися в меню вегетаріанців.
  • Мононенасичені, вони ж – найкорисніші жири, збагачують фрукт. Він займає лідируючі позиції по таким важливим компонентам. Найбільше в складі олеїнової кислоти, яка контролює ліпідний обмін і знижує рівень «шкідливого» холестерину. При цьому ризик атеросклерозу знижується.
  • Вітаміни групи В відіграють важливу роль у підтримці тонусу організму. Вони нормалізують роботу центральної нервової системи, запобігають проблеми розвитку плода у вагітних, знижують ризик ішемічного інсульту і виконують безліч інших «корисних справ».
  • Антиоксиданти, до яких належать вітаміни А, С, Е, цинк і селен. Їх спільне вплив допомагає зупинити процеси окислення, відсуваючи старість «на дальній план». Цей склад – прекрасна профілактика онкології і судинних проблем.
  • Харчові волокна і стерини, які складають 30% добової норми, незважаючи на те, що загальна кількість вуглеводів досить низька. Волокна регулюють кількість цукру в крові, нормалізують кишкову мікрофлору, виконують функцію очищення від токсинів.

У кісточці і шкірці авокадо міститься речовина персин, яке є отруйним. Він впливає як алерген і викликає проблеми з шлунково-кишковим трактом. Подрібнена кісточка знаходить застосування в народних травниках, оскільки, крім шкідливого, містить і корисні компоненти.

Користь авокадо і його властивості

Груша алігатора завдяки своєму складу дуже корисна. Важко переоцінити користь авокадо для організму людини. В основу покладено десять найважливіших властивостей, які допомагають організму працювати стабільно:

  • Впливає на серцево-судинну систему. Це пов’язано зі значним вмістом калію, який запобігає розвитку інфаркту міокарда, атеросклерозу, ішемії, інсульту.
  • Має сечогінну дію, позбавляючи організм від надлишків рідини і знижуючи набряклість.
  • Знижує показник холестерину за рахунок наявності фолієвої кислоти і ненасичених жирних кислот. Доведено, що авокадо корисне для здоров’я печінки.
  • «Працює» як профілактичний засіб від раку. Ризик злоякісних пухлин зменшує наявність фолієвої кислоти в складі.
  • Нормалізує згортання крові. Це корисна властивість пов’язана з вмістом вітаміну К. Рани загоюються швидше, і поступово зупиняються кровотечі.
  • Діє як антиоксидант завдяки наявності глутатіону в складі, який називають «еліксиром молодості і здоров’я». Він знищує вільні радикали, виводячи шлаки, токсини, мікроби з організму.
  • Сприяє зниженню зайвої ваги, допомагаючи втратити зайві кілограми. Це можливо при вживанні продукту в незначних кількостях.
  • Гальмує процеси старіння завдяки наявності вітаміну Е, який відсуває хвороби, пов’язані зі старістю.
  • Стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту, оскільки містить харчові волокна і має масляну консистенцію, що дозволяє добре працювати кишечнику, позбавляючи від запорів і інших неприємних наслідків при порушенні функції травного тракту.
  • Нормалізує діяльність нервової системи. Депресії та неспокійні стани відступають, поліпшується сон.
  • Вивчено користь і шкоду авокадо для організму, і очевидно, що корисні якості значно переважають.

Користь авокадо для жінок

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Екзотичний плід захищає жінок від раку молочних залоз. Фрукт не зашкодить майбутнім мамам, оскільки допомагає нормальному протіканню вагітності та є корисним для здоров’я матері і майбутнього малюка.

Для жінок у період вагітності фрукт виконує три важливі функції:

  • запобігає розвитку вроджених вад у майбутнього малюка
  • формує здоровий імунітет плода, який ще до народження набирає необхідні для росту і розвитку корисні речовини
  • робить шкіру мами більш еластичною, що допомагає після пологів уникнути розтяжок.

Споживання авокадо під час грудного вигодовування краще обмежити. Він підвищує жирність і поживність молока, що може спричинити розвиток діареї у дитини.

Свіжий плід активно використовується жінками в якості масок. Фрукт знімає жирність і блиск на епідермісі, допомагає при сухості і лущенні, використовується як м’який пілінг. Для шкіри навколо очей корисним є масло авокадо. Завдяки жирним кислотам і вітамінам воно добре розгладжує «гусячі лапки».

Користь авокадо в дієтології: незважаючи на високий вміст жирів, при правильному підході він здатний знизити масу тіла. Досить одного фрукта в добу, щоб почався процес спалювання жирів і нормалізувався обмін речовин.

Триденна дієта на авокадо:

  • Сніданок: половинка плоду і 100 г нежирного сиру.
  • Обід: салат, в складі якого 1/2 огірка, 1/2 авокадо, яйце і зелень, заправлені лимонним соком.
  • Вечеря: 100 г пісної яловичини в відварному вигляді і авокадо з сиром.

Така дієта рекомендована протягом 3 днів, за які йде 2 кг зайвої ваги. Надалі потрібно дотримуватися дієтичного, низькокалорійного харчування, дотримуючись балансу необхідних компонентів.

Не варто вживати в їжу недозрілі плоди: вони мають тверду м’якоть і практично не мають запаху і смаку. Тільки стиглий плід має користь і смак (на любителя). Він є одним з компонентів салатів і соусів. Споживається в поєднанні з зеленню, овочами, кислими фруктами, червоною рибою.

Користь авокадо для чоловіків

Плід відноситься до природних афродизіаків і сприятливо впливає на репродуктивну функцію. Авокадо для чоловіків приносить користь у трьох випадках:

  • під час лікування імпотенції та безпліддя. Екстракт додатково вводять у лікарські засоби, спрямовані на вирішення цієї проблеми.
  • для збільшення м’язової маси. Користь фрукта полягає в складі рослинних білків, тому при спортивних тренуваннях відбувається активне нарощування м’язів.
  • як засіб профілактики серцевих патологій. Одним з важливих хімічних елементів у фрукті є калій. Завдяки йому нормалізується артеріальний тиск і знижується можливість інфарктів.

Шкода при вживанні

Авокадо відноситься до нейтральних фруктів, корисні властивості якого очевидні, а негативний вплив мінімальний. Шкода екзотичного авокадо проявляється у вигляді індивідуальної непереносимості продукту та частих діареї. Споживання в непомірних кількостях може призвести до непередбачуваних наслідків, оскільки фрукт багатий жирами.

Дітям дають спробувати корисний продукт у невеликих кількостях, оскільки фрукт є незвичним для нашого харчування, і авокадо потрібно пробувати з обережністю. Якщо після першої порції проблем не виникає і дитині подобається нововведення, то чверть плода в день (або використання в салатах) буде цілком достатньо. Алергія на авокадо не зустрічається.

Для того, щоб плід виявився дійсно корисним, важливий його правильний вибір. При помірно-зеленому відтінку фрукта можна бути впевненим, що через 3 дні він буде готовий до вживання.

Коли авокадо темно-зелений і м’який, він вже переспів. Якщо при цьому під держаком м’якоть світло-жовта, то продукт готовий до вживання.

Сильно перестиглий або недозрілий фрукт може завдати шкоди, викликавши розлад шлунково-кишкового тракту.

Авокадо не відноситься до масово улюблених продуктів через специфічний смак. Це фрукт «на любителя». Але корисні властивості авокадо не викликають сумнівів, а склад радує великою кількістю потрібних для організму компонентів. Тому, спробувавши авокадо, постарайтеся полюбити фрукт, вводячи в свій раціон хоча б у невеликих кількостях.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Зовсім недавно авокадо було екзотикою, недоступною більшості, але сьогодні все частіше цей плід з’являється в раціоні українців. І найбільш важливими питаннями при знайомстві з ним серед інших є користь і шкода авокадо для організму, протипоказання і переваги щоденного вживання.

Батьківщиною авокадо, або Персі американської, є Центральна і Південна Америка. Ацтеки, інки і майя в основному використовували його як їжу, але також і як аналог сучасних масок для обличчя та волосся.

У 1830-х роках авокадо було ввезено на Гаваї і до Флориди, а потім в Каліфорнію в 1850-х роках. Однак тільки в XX столітті в Сполучених Штатах були виведені сорти для масштабного комерційного вирощування.

Сьогодні основним постачальником цих корисних фруктів є Каліфорнія, а єдина європейська країна, яка вирощує авокадо, – це Іспанія.

Поширеними назвами плода також є «алігаторова груша» і «масляний фрукт».

Хімічний склад авокадо

Ось уже 20 років авокадо має статус самого живильного плода, про що свідчить запис у Книзі рекордів Гіннеса. Вітаміни, мінерали, корисні жири, клітковина … І це далеко не весь список корисних поживних речовин, що містяться в алігаторовій груші.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

  • Мононенасичені жири, або «корисні жири», мають властивість знижувати рівень шкідливого холестерину, а відповідно, зменшують ризик виникнення інсульту.
  • Поліненасичені жири також відносяться до корисних: вони покращують мозкову діяльність і прискорюють ріст клітин.
  • Клітковина зміцнює серцево-судинну систему, зменшує ризик ожиріння і діабету. Вона допомагає контролювати вагу, прискорює метаболізм і запобігає запорам, сприяючи виведенню токсичних речовин без шкоди для організму.
  • Пантотенова кислота прискорює метаболізм.
  • Фолати корисні для здорового розвитку клітин і тканин, що особливо важливо в дитинстві та вагітності.
  • Вітамін K позитивно впливає на кровоносну систему, підвищує згортання крові, зменшує ризик кровотеч і крововиливів, бере участь у рості і відновленні кісткових тканин, нейтралізуючи шкідливі речовини.
  • Мідь сприяє виробленню еритроцитів, бере участь в процесах росту і розвитку клітин і тканин.
  • Рибофлавін прискорює метаболізм, допомагає позбутися стресів і корисний для зору, покращуючи стан шкіри і волосся.
  • Калій корисний для головного мозку, знижує кров’яний тиск, нейтралізуючи шкідливі властивості натрію.
  • Вітамін Е – антиоксидант, який захищає тканини та клітини від шкідливої дії вільних радикалів.
  • Вітамін B6 допомагає імунній системі виробляти антитіла для боротьби з шкідливими агентами і захворюваннями.
  • Вітамін C прискорює ріст і регенерацію клітин, сприяє виробленню колагену.
  • Магній корисний для роботи всіх систем: від зміцнення імунітету і психічного здоров’я до підтримки серця і судин.
  • Тіамін відіграє важливу роль в метаболізмі, допомагаючи отримати максимальну користь від їжі.
  • Залізо бере участь в кровотворенні, імунних і окислювально-відновних процесах.
  • Лютеїн і зеаксантин – пігменти, що сприяють підтримці здорового зору з віком та зменшують ризик очних хвороб.

Калорійність авокадо

Величезна кількість корисних поживних речовин поєднується з невисокою калорійністю авокадо, яка залежить від сорту і місця зростання.

Середній показник калорійності – 160 ккал на 100 г.

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Користь і шкода авокадо для організму

Цінні властивості та величезна користь авокадо пояснюються його багатим хімічним складом. Однак серед безлічі корисних речовин є й ті, які здатні завдати шкоди.

Плід корисний для зміцнення серцево-судинної і нервової систем, правильної роботи травної системи, стабілізує рівень артеріального тиску, очищає кров від шкідливого холестерину і зменшує ризик онкологічних захворювань.

  • У складі фрукта є лютеїн, який зменшує запалення, що є реакцією на шкідливі речовини.
  • Фрукт також використовують для лікування різних захворювань: артриту, анемії, варикозу і стенокардії.
  • Авокадо — потужний антиоксидант, що нейтралізує шкоду від канцерогенів і зміцнює імунну систему.

Попередження! Авокадо не тільки шкідливе, але навіть отруйне для всіх домашніх тварин.

При діабеті

Авокадо корисне й для діабетиків: дослідження не підтвердили шкоду плоду при цьому захворюванні. Фрукт допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, знижувати артеріальний тиск та рівень шкідливого холестерину, зменшувати коливання цукру в крові.

Авокадо не тільки не шкодить здоров’ю діабетиків, він чудово підходить для щоденного раціону, адже в половині плоду міститься велика користь і лише 0,5 г цукру.

Для вагітних

  1. Живильні речовини у фрукті принесуть величезну користь матері та позитивно вплинуть на розвиток плода, зменшуючи ризик виникнення відхилень в формуванні органів зору, нервової системи і жирових тканин.
  2. Зміцнення імунної системи є також корисним в цей важливий період: це захистить і маму, і дитину від можливих хвороб.
  3. Дослідження свідчать, що авокадо не шкодить ні вагітним жінкам, ні дітям.
  4. Розмір фрукта відповідає розміру дитини в утробі матері на 16 тижні.

Для чоловіків

Користь авокадо для чоловіків пов’язана з його позитивним впливом на репродуктивну систему. Фрукт підвищує лібідо, допомагає при проблемах з потенцією і безплідді, зменшує ризик виникнення простатиту.

Крім цього, авокадо є найсильнішим антидепресантом, а позбавлення від стресу також покращує якість статевого життя.

Користь і шкода авокадо для жінок

Авокадо – справжня знахідка для жіночої краси. Фрукт не тільки покращує стан шкіри і волосся, але й діє зсередини, сприяючи регенерації.

Регулярне вживання сповільнює процеси старіння і покращує тургор шкіри за рахунок вироблення колагену.

Властивість виводити токсини з організму покращує загальний стан здоров’я.

У складі авокадо є триптофан, який перетворюється на серотонін – гормон щастя. Якщо вам погано, скибочка авокадо допоможе покращити настрій.

Шкода авокадо для жіночого організму полягає в його блокуванні.

При схудненні

Фрукт ідеальний для схуднення, адже знижує концентрацію шкідливого холестерину в крові, пригнічує голод та зменшує жировий прошарок.

Авокадо – це клітковина і корисні жири. Висока концентрація поживних речовин сприяє насиченню і знижує апетит.

Однак надмірне вживання може призвести до негативних наслідків для фігури.

Для боротьби зі зайвою вагою можна додати фрукт до раціону як самостійний продукт або в складі страв.

  • Авокадо можна використовувати для приготування різних корисних десертів, які замінять звичні шкідливі страви.
  • Дієтолог Лідія Іонова про користь плоду:

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Користь масла авокадо

  1. Масло авокадо застосовують у кулінарії, косметології, для профілактики і лікування різних захворювань, адже воно має ті ж корисні властивості, що й сам плід.
  2. У кулінарії масло можна використовувати як в сирому вигляді для приготування закусок, салатів і паст, так і в якості інгредієнта для варених, смажених, тушкованих страв.
  3. «Точка диму» алігаторовій груші (температура, при якій масло горить і втрачає корисні властивості) становить 271 °C, тому в процесі приготування не загубляться смакові характеристики, а страви наситяться корисними речовинами, і термічна обробка не зробить їжу шкідливою для організму.

Також існує досвід вживання олії перорально, проте для отримання користі, а не шкоди його кількість не повинна перевищувати 1-1,5 ст. ложки в день.

Найбільш поширеним варіантом вилучення користі з масла авокадо є його застосування для поліпшення стану шкіри і волосся.

Для волосся

Масло зволожить, відновить, зміцнить волосся і запобігатиме їх випадання, а невидима плівка, яка утворюється на волоссі, захистить їх від різних шкідливих зовнішніх факторів. Масло наносять у чистому вигляді, додають у шампуні або кондиціонери або вводять у склад масок.

Маска для волосся живильна:

Для шкіри і нігтів

Найціннішим властивістю масла авокадо є регенеративна здатність. Його регулярне нанесення на обличчя підвищить еластичність шкіри, наситить її корисними поживними речовинами, поліпшить колір обличчя і сповільнить процес появи зморшок, в тому числі і мімічних. Нанесене в чистому вигляді на шкіру обличчя, масло захищає її від шкоди ультрафіолету і інших шкідливих зовнішніх факторів.

Авокадо – одне з найбільш ефективних натуральних засобів проти старіння шкіри! З усіма своїми корисними поживними речовинами, здоровими жирами і вітамінами авокадо може претендувати на звання дерева молодості.

Рецепти масок для обличчя:

Корисним буде масло для харчування і захисту від шкідливого зовнішнього впливу нігтьової пластини і кутикули. Для цього необхідно нанести його масажними рухами в чистому вигляді або змішати з іншими ефірними маслами.

Користь кісточок авокадо

Навіть люди, які регулярно вживають плід, в більшості випадків кісточку викидають і вважають шкідливою. А даремно, адже вона також має корисні властивості.

Шкоди організму здатна нанести лише коричнева шкірка, яка перебуває на кісточці, тому її потрібно ретельно очистити. Після цього кісточку необхідно підсушити в духовці і, порізавши скибочками, подрібнити в блендері.

Отриманий порошок використовують як приправу або готують корисний відвар для щоденного вживання.

Увага! Використовувати кісточку слід дозовано, адже в ній міститься танін, який може завдати шкоди організму, викликаючи запори.

Рецепти з авокадо з фото

Алігаторова груша може вживатися як самостійний продукт, проте її смакові характеристики і корисні властивості розкриваються найбільше в складі страв. І без того величезна користь авокадо збільшується у поєднанні з деякими іншими продуктами.

Авокадо – користь і шкода для організму, калорійність

Авокадо: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Авокадо – неймовірно корисний фрукт. У його м’якоті містяться практично всі вітаміни, необхідні організму людини. Багатий цей плід і мінералами, а мононенасичені жири легко засвоюються організмом і при цьому надовго дають відчуття ситості. Завдяки своєму складу, авокадо став популярним дієтичним продуктом. Він підходить і для схуднення, і для спортивного харчування.

Авокадо корисний як для жінок, так і для чоловіків. Його рекомендують включати в раціон людям із проблемами високого тиску або захворюваннями серця. Для травної системи авокадо – незамінний помічник, який знижує кислотність і допомагає справитися з запорами.

Розберемося детальніше, що це за фрукт – авокадо.

Калорійність авокадо, хімічний склад і харчова цінність

Авокадо має багатий хімічний склад і високу харчову цінність. За змістом різноманітних нутрієнтів дієтологи вважають цей фрукт найбільш збалансованим. Щодо калорійності і складу БЖУ, то докладніше ця інформація наведена нижче:

Харчова цінність У 100 г авокадо міститься
білки 2 г
жири 14,7 г
вуглеводи 8,5 г

При цьому енергетична цінність сирого продукту без кісточки і шкірки на 100 г становить 160 ккал. Калорійність 1 авокадо важко розрахувати, адже кожен плід має різну вагу, але з середніх підрахунків виходить, що в одному авокадо приблизно 200 г, тобто приблизно 320 ккал.

Калорійність продукту може відрізнятися, і є сорти, в яких до 212 ккал на 100 г. Таке енергетичне відмінність безпосередньо залежить від сорту і місця, де вирощували фрукт. Багато людей насторожує високий показник у графі жирів. Однак жири в авокадо безпечні для організму, вони рослинні і швидко засвоюються, залишаючи відчуття ситості.

Також відомо, що в 100 г авокадо міститься 73,23 г води, а ще плоди багаті клітковиною, яка благотворно впливає на роботу кишечника. У авокадо міститься 6,7 г цього компонента, що робить плід особливо корисним для травного тракту.

Багатий цей фрукт і вітамінами.

вітаміни У 100 г авокадо міститься
Вітамін А 7 мкг
Бета-каротин 62 мкг
Альфа-каротин 24 мкг
Вітамін Е 2,1 мг
вітамін K 21 мкг
Вітамін С 10 мг
вітамін B1 0,1 мг
вітамін B2 0,1 мг
вітамін B3 1,7 мг
вітамін B4 14,2 мг
вітамін B5 1,4 мг
вітамін B6 0,3 мг
вітамін B9 81 мкг

Отже, в авокадо міститься багато бета-каротину – жиророзчинного вітаміну, потужного антиоксиданту, який синтезує вітамін А. Високий вміст вітамінів K і B9. Перший неймовірно корисний для людини і відповідає за згортання крові, а B9 (або фолієва кислота) надає сприятливу дію на емоційний фон людини, згладжуючи нервові розлади і усуваючи депресії.

Щодня людині потрібно більше 100 мг основних мінералів, і в авокадо багато з необхідних речовин є.

мінерали У 100 г авокадо міститься
кальцій 12 мг
Залізо 0,6 мг
магній 29 мг
фосфор 52 мг
калій 485 мг
натрій 7 мг
цинк 0,6 мг
мідь 0,2 мг
Марганець 0,1 мг
селен 0,4 мкг
фтор 7 мкг

Калій регулює водний баланс і нормалізує ритм серця. Оскільки цього мінералу в авокадо багато, фрукт рекомендовано споживати людям із проблемами серця.

У авокадо небагато протипоказань, але зате маса корисних властивостей, про які ми детально розповімо в наступному розділі.

Користь для організму людини

Користь авокадо для організму людини обумовлюється гармонійним поєднанням вітамінів, мінералів і корисних жирних кислот, що містяться в ньому.

Розберемося в цьому питанні докладніше:

  1. Позитивний вплив цього продукту на серце завдяки великій кількості калію, магнію і деяких інших важливих для серцево-судинної системи нутрієнтів. Лікарі рекомендують їсти авокадо в якості профілактики інсульту та атеросклерозу.
  2. У людей з низьким гемоглобіном цей фрукт також повинен стати постійним у раціоні. Кількість заліза повністю відповідає добовій нормі, яка необхідна людині.
  3. Позбавляє від проблем травної системи і закрепів.
  4. Олеїнова кислота, яка входить до складу фрукта, допомагає розщеплювати холестерин і перешкоджає його утворенню.
  5. Вітамін В6 нормалізує роботу печінки.
  6. Для очей авокадо не менше корисний, оскільки допомагає зберегти гостроту зору. Лікарі рекомендують вживати фрукт для профілактики катаракти.
  7. Вітамін Е сприятливо впливає на шкіру і волосся: його використовують в масках для обличчя та волосся.
  8. Для людей з цукровим діабетом авокадо входить до числа обов’язкових продуктів. У 30 г фрукта міститься всього 3 г вуглеводів і не більше 1 г глюкози, тому людям з діабетом не доводиться хвилюватися про різкий стрибок цукру. Також в авокадо багато клітковини і жирів, вони добре засвоюються, але повільно перетравлюються, що також регулює рівень цукру в крові.

Важливо! Всі корисні властивості, якими володіє авокадо, зберігаються тільки в сирому продукті. Після термічної обробки плодів практично нічого корисного в них не залишиться. Можна вживати авокадо в сушеному вигляді: в такому продукті частина корисних речовин зберігається.

Масло авокадо також корисно, але більше в косметичних цілях: його використовують для приготування масок, кремів, шампунів і інших засобів догляду. Також його додають в масажне масло і використовують в ароматерапії. Цей продукт запобігає появі зморшок і пігментних плям. Масло авокадо добре зволожує і живить шкіру обличчя і тіла. Волоссю і нігтям цей продукт надає силу.

А ось кісточка авокадо і шкірка шкідливі для здоров’я людини. У них містяться такі речовини, як персин і танін, які призводять до розладу травлення, а в деяких випадках можуть спровокувати алергічну реакцію. Тому вживати в їжу ядра цього фрукта не варто, тим більше, на смак вони гіркі.

Для жінок авокадо несе користь не тільки як компонент косметики. Деякі лікарі вважають, що цей продукт слід вживати для профілактики раку грудей.

Чоловікам також не слід відмовлятися від авокадо, адже воно позитивно впливає на потенцію: підсилює лібідо, виступаючи в ролі природного афродізіака. Також цей чудовий продукт є профілактичним засобом від раку простати.

Скільки авокадо є в день, щоб отримувати в достатній кількості корисні речовини? Рекомендована лікарями доза становить 100 г на добу. Що стосується того, як саме використовувати цей фрукт, то тут все залежить від особистих переваг. Можна їсти його в якості перекусу, а можна і у вигляді гарніру до м’яса або риби.

Для людей, що практикують дієтичне харчування і здоровий спосіб життя, авокадо – незамінний продукт.

Авокадо в спортивному харчуванні і при дієті

Будь-який режим харчування вимагає грамотного підходу, тому важливо зробити меню поживним і корисним. Це особливо важливо для спортсменів. У гонитві за красивим тілом чоловіки і жінки проводять багато часу в залах, при цьому витрачають багато енергії.

Тільки збалансований раціон здатний вирішити проблему відновлення сил. Так ось, авокадо обов’язково повинно бути присутнім у спортивному меню. Особливо його рекомендують їсти після тренувань, так як плід дає відчуття насичення.

При цьому його поліненасичені жири повністю засвоюються.

У дієтичному харчуванні авокадо вже давно займає почесне місце. Його практично неможливо замінити іншим фруктом, так як рівних йому за складом немає.

Однак лікарі категорично не рекомендують жінкам практикувати монодієти. Для схуднення не варто харчуватися тільки авокадо. По-перше, у нього висока калорійність, по-друге, дієта повинна бути правильною, щоб організм не відчував стрес. Для стійкого результату дієтологи радять прибрати з раціону всі борошняні вироби, замінивши їх авокадо.

Не на кожній дієті можна вживати авокадо. Наприклад, на дієті Дюка і Протасова цей продукт заборонений через велику кількість жирів. Припустимо вживання авокадо на кремлівській дієті, проте тут потрібно не виходити за рамки добової дози.

Оптимальний варіант для авокадо – це дієта кето, яка враховує такі переваги плода, як велика кількість клітковини і поліненасичених жирів.

Якщо не вдалося відразу з’їсти весь фрукт, зберігайте його в холодильнику. При кімнатній температурі м’якоть авокадо стане темною і неапетитною.

Смак у авокадо нейтральний, тому його можна використовувати в найрізноманітніших стравах. Цей фрукт добре поєднується з овочами, рибою та м’ясом, а також цитрусовими. Як використовувати авокадо при дієті? Його можна нарізати слайсами або зробити пюре, головне – не допускати термічної обробки, інакше продукт втратить всі корисні речовини.

Шкода для здоров’я

Незважаючи на всі корисні властивості, у цього фрукта є і недоліки:

  1. Авокадо – досить калорійний продукт. Якщо захопитися його вживанням, схуднути не вдасться, навпаки, почнеться різкий набір зайвих кілограмів. Тому важливо контролювати кількість з’їденого.
  2. Це небезпечний фрукт для людей, у яких є алергія на латекс. Як не дивно, але в цьому продукті в мінімальній кількості присутній латекс, що для алергіків може стати проблемою. Тому необхідно звертати увагу на реакцію організму після вживання плодів: якщо з’явиться закладеність носа, кашель, свербіж, негайно звертайтеся до лікаря.
  3. Ще один наслідок вживання авокадо – це діарея. Продукт може як лікувати запори, так і провокувати діарею, якщо з’їсти занадто багато фрукта. Контролюйте кількість.
  4. Не забувайте, що кісточки і шкірка авокадо шкідливі. У ядрі міститься токсична речовина, яка може привести до проблем зі шлунком і навіть порушення згортання крові. До речі, танін присутній у багатьох незрілих плодах, тому вони і мають такий різкий і гіркуватий смак.

Масло авокадо при індивідуальній непереносимості також може завдати шкоди здоров’ю.

Перераховані вище протипоказання застосовні і до чоловіків, і до жінок. Однак, якщо грамотно ввести продукт в раціон, проблем не виникне, а стан здоров’я тільки покращиться.

Підсумки

Авокадо – унікальний фрукт, який заслуговує на увагу. У ньому багато вітамінів, мінералів, він має високу харчову цінність. Продукт благотворно впливає на шкіру, волосся і нігті, допомагає налагодити роботу серцево-судинної і травної системи.

Для тих, хто сидить на дієті або займається спортом, цей фрукт – просто знахідка, адже насичує організм всіма корисними речовинами і дає відчуття ситості завдяки наявності в складі складних вуглеводів.

Leave comment