Бразильський горіх: користь і шкода, фото, відгуки

Бразильський горіх – зерно, що добувається з плодів південноамериканського дерева Бертолет, яке росте в незайманих лісах Амазонки. Подібно до мигдалю, бразильський горіх не є горіхом у прямому сенсі слова, а лише нагадує горіх за смаком і ароматом.
Бразильські горіхи приносять величезну користь для організму людини, заповнюючи недолік рідкісних вітамінів і мікроелементів. Наприклад, вміст селену в бразильських горіхах у 27 разів (в 100 грамах горіхів) перевищує добову норму споживання людини, тому не рекомендується вживати більше 2-4 горіхів на добу, щоб уникнути отруєння.
З іншого боку, більшість людей купують бразильські горіхи, незважаючи на високу ціну, саме для заповнення дефіциту селену в організмі, тим більше що в Україні спостерігається явний дефіцит селену у 80% населення.
Так, бразильський горіх коштує дорого – 1500-2500 грн. / кг.
Але і вміст селену в них завжди стабільно високий, особливо якщо врахувати, що добова потреба людини в селені становить приблизно 70-100 мікрограмів, а в горіхах його міститься 2000 мкг (на 100 грам горіхів), тобто в 20-27 разів вище добової потреби.
Селен, що міститься в бразильських горіхах, надає організму людини сили для боротьби з раком та іншими видами пухлин, ВІЛ (уповільнює перехід до СНІДу), а також сприяє омолодженню шкіри і загальному омолодженню організму завдяки антиоксидантним властивостям.
До того ж, селен покращує сприйнятливість організму до йоду та інших елементів.
Крім того, в організмі селен взаємодіє з вітамінами, ферментами і біологічними мембранами, бере участь в регуляції обміну речовин, в обміні жирів, білків і вуглеводів, а також в окисно-відновних процесах.
Бразильські горіхи тільки з дерева, в оболонці. Elo7
Увага! Зловживати бразильськими горіхами не можна – отруєння селеном призводить до нудоти, блювоти, поносу, депресії і ураження центральної нервової системи.
Не дивлячись на хвалебні відгуки на честь бразильських горіхів, незалежні дегустації вказують на явний програш бразильських горіхів за смаком і ароматом іншим популярним горіхам: макадамії, кешью, мигдалю та іншим. Тому багато хто купує їх тільки для лікувальних цілей, а також для профілактики ракових захворювань.
Упаковка бразильських горіхів рідко важить більше 100-120 грамів. Uniagro
Бразильські горіхи ростуть в жаркій частині Південної Америки, а саме в долині річки Амазонки, в Бразилії, Венесуэлі, Болівії, Гвіані та ін. Тому бразильські горіхи часто називають американськими або просто американськими горіхами.
Швидше за все, куплений вами пакет з бразильськими горіхами буде виготовлений в Болівії, де збирають понад 20000 тонн горіхів на рік (50% світового ринку).
У Бразилії зерна бертолетії називають «Castanhas-do-Pará» (каштан з Пара) або «Castanhas-do-Acre» (каштани з Акрі).
На відміну від макадамії, бразильські горіхи не ростуть в штучному середовищі – вирощувати Бертолет в неволі економічно не вигідно, тому що врожайність дерев в природному середовищі у багато разів вища, ніж у бразильських горіхів, вирощуваних штучно.
Справа в тому, що в незайманих лісах Амазонки живуть єдині природні запилювачі бертолетії – джмелі та орхідейні бджоли з довгими хоботками, а інші комахи просто не можуть проникнути всередину квітки бертолетії, сплетеного капюшоном.
Природно, немає перенесення пилку з чоловічих квіток на жіночі – немає і зав’язі плодів, в яких дозрівають зерна, що згодом стають бразильськими горіхами.
Квітки бертолетії запилюють лише кілька видів комах, тому в неволі бразильський горіх виростити важко. Marcelo Cavalcante / abelha.org.br
До речі, плоди бертолетії нагадують зовнішнім виглядом і формою кокос, у якого всередині замість молока акуратно розташовані зерна, чимось нагадуючи очищений від шкірки апельсин.
У природі Бертолет живе в середньому 500 років, але деякі дослідники стверджують, що бачили екземпляри, які прожили понад 1000 років. Бразильські горіхи виростають до 45 метрів у висоту і мають стовбур діаметром до 2 метрів. Єдиний вид бразильського горіха – Бертолет висока (лат. Bertholletia excelsa) – монотипний рід південноамериканських рослин сімейства Лецітісові.
Діаметр стовбура бертолетії високої становить в середньому 2 метри. cozinhandoosapo.blogspot.com
Бразильський горіх, дерево високе (Bertholletia excelsa), тому в повний зріст його можна сфотографувати лише здалеку. Nando cunha / Wikimedia Commons
Збір і видобуток бразильських горіхів (зерен з плодів бертолетії) в лісах Бразилії. A Embrapa
Дозрілі плоди бертолетії самі падають на землю, подібно жолудям, тому збирати їх досить просто, головне берегти голову від ударів, що летять з висоти дев’ятиповерхового будинку плодів.
Корисні властивості бразильських горіхів
На початку статті вже говорилося про головне покликання бразильських горіхів, як про генерального постачальника селену для організму людини, проте на цьому корисні властивості горіхів не закінчуються, адже крім селену в зернах містяться: клітковина, вітаміни, поліненасичені жири (читай, хороші жири), амінокислоти, флавоноїди, цінні мікроелементи та інші.
Увага: бразильські горіхи дуже калорійні – містять 682 ккал / 100 грам продукту.
У перерахунку на 100 грамів продукту бразильські горіхи містять половину добової норми вітаміну B1, чверть норми вітаміну E, добову норму фосфору і магнію, половину добової норми міді та ін.
Також високий вміст калію, магнію та інших мікроелементів.
З іншого боку, з’їдені 100 грамів бразильських горіхів можуть призвести до отруєння селеном, а це значить, що харчова цінність горіхів знижується до декількох зерен на день.
Бразильські горіхи корисні для жінок, причому відразу в двох іпостасях. По-перше, бразильські горіхи покращують жіноче здоров’я, підвищують ймовірність зачаття і виношування плоду.
Відомо, що дефіцит селену в організмі вагітних жінок підвищує ризик захворіти на вірусні інфекції, а також призводить до проблем з щитовидною залозою (що сприяє появі післяпологової депресії).
По-друге, вітамін E, що міститься у бразильських горіхах, омолоджує шкіру, розгладжує зморшки і робить шкіру пружною.
Бразильські горіхи корисні для серцево-судинної системи людини: тонізують стінки судин, знижують холестерин. A revista da mulher
Бразильські горіхи, коли вони включені в дієту, сприяють лікуванню депресії, а також очищенню організму від важких металів, завдяки підвищеному виробленню селенопротеїну P, що виробляється ендотелієм головного мозку.
Бразильські горіхи корисні для чоловічого здоров’я. Бразильці давно помітили, що вживання каштанів з Пара підсилює потенцію, підвищує лібідо і якість сперми. Так, в тих краях навіть 60-річні джентльмени не страждають від імпотенції, всього лише перекусуючи декількома горіхами на день.
Масло бразильських горіхів повсюдно використовується в косметології країн Південної Америки: його додають у бальзами, шампуні, гелі для душу, креми для обличчя та маски для волосся. Помічено, що масло бразильського горіха тонізує шкіру і робить волосся м’якими та здоровими.
Бразильські горіхи сприяють зниженню рівня поганого холестерину в крові людини, а також роблять стінки судин більш еластичними. Щоденне вживання 15-20 грам бразильських горіхів сприяє схудненню і зниженню рівня холестерину. Попутно зменшується кров’яний тиск, що сприяє лікуванню гіпертонії.
Виборці давно помітили, що регулярне вживання каштанів з Пара покращує функціонування кишечника, покращує перистальтику і є профілактикою запорів і навіть раку товстої кишки.
Також аборигени помітили, що додавання бразильських горіхів сприяє схудненню: клітковина і білок сприяють відчуттю ситості, ненасичені жири живлять без ризику видужати, а селен покращує роботу щитовидної залози, запобігає гіпотиреозу і гормональному дисбалансу під час дієти. Фермент дейодиназа, який діє на перетворення тироксину (Т4) в трийодтиронін (Т3), тобто бере участь у синтезі активного гормону, залежить від селену. Т3 прискорює обмін речовин в цілому, сприяє схудненню.
Шкідливі властивості бразильських горіхів
Чим корисніше продукт, тим довший список шкідливих властивостей при неправильному вживанні і зловживанні продуктом. Бразильські горіхи не є винятком і справа навіть не в колосальному вмісті селену:
- Бразильські горіхи, мабуть, найалергенніші горіхи в світі. У алергіків на них буває сильна алергія, у багато разів сильніше, ніж на наші горіхи (фундук або арахіс).
- У шкірці бразильських горіхів міститься афлатоксин, який призводить до раку печінки або цирозу. Тому не ризикуйте вживати неочищені бразильські горіхи, а довіртеся іменитим виробникам.
- Надлишок радію може призвести до проблем з імунною системою, але тільки в разі щоденного зловживання бразильськими горіхами.
Основну шкоду для організму при надмірному вживанні бразильських горіхів приносить надлишок селену. Отруєння селеном виглядає як отруєння важкими металами.
Бразильський горіх: невже протипоказання сильніше корисних властивостей?
Порівняльного аналізу користі і шкоди бразильського горіха присвячено чимало наукових досліджень. А все тому, що продукт цей не такий простий.
З одного боку, у нього є яскраво виражені корисні властивості, які обумовлені високим вмістом селену. З іншого, є суворе протипоказання, яке забороняє їсти багато бразильських горіхів щодня. Все з тієї ж самої причини – через селен.
Що це таке?
Бразильський горіх, або Бертолет висока (Bertholletia excelsa) – одне з найбільших дерев вологих тропічних лісів Амазонки. Як виглядає і як росте, можна подивитися на фото.
У висоту стовбур такого гіганта може досягати 45 метрів, в діаметрі бути до 2 метрів.
Плоди бертолетії – це не горіхи, з ботанічної точки зору, а величезні коробочки, усередині яких знаходяться зерна, які ми і називаємо горіхами.
склад
У 100 грамах міститься:
- 647 ккал;
- 15 г білка;
- 65.8 г жирів (найбільше мононенасичених жирних кислот пальмітолеінової і олеїнової);
- 7.35 г рослинної клітковини;
- 2709% добової дози селену;
- 94,5% магнію;
- 87,5% міді;
- 70% фосфору;
- 59,5% марганцю;
- 42% тіаміну (вітаміну В1);
- по 28% вітаміну Е і цинку;
- по 17,5% кальцію і калію;
- 14% заліза.
Найважливіший компонент в складі бертолетії – селен. Саме він і визначає користь бразильського горіха.
Ось тільки при нестачі селену синтез цього з’єднання припиняється.
Саме тому продукти, що містять даний мікроелемент, і перш за все, бразильський горіх, значно збільшують загальну опірність негативному впливу вільних радикалів. Вони насичують організм селеном. І це дає можливість посилити біосинтез глутатіону.
Корисні властивості
Антизапальні і антіоксидантні активність
Найяскравішим корисним властивістю бразильського горіха є його здатність боротися із запальними реакціями. До складу бертолетії входить еллагінова кислота, що володіє яскравими протизапальними властивостями, в тому числі і здатністю пригнічувати запалення в ЦНС.
Ще більше значення має селен, який забезпечує синтез глутатіону, що регулює роботу Т-клітин імунної системи і вироблення лейкотрієнів, а також володіє антіоксидантними властивостями.
Наступний компонент горіха, який відповідає за зниження рівня хронічного запалення, – це олеїнова кислота. Той самий жир, який переважає в оливковій олії і значно пояснює користь середземноморської дієти.
З причини високої протизапальної і антіоксидантної активності, бразильський горіх корисний для:
- профілактики серцево-судинних захворювань;
- захисту від раку;
- поліпшення зовнішнього вигляду шкіри (лікування прищів і акне), продовження молодості шкірних покривів;
- посилення імунітету.
Збереження здоров’я щитовидної залози
Більшість знає про те, що для підтримки нормального функціонування щитовидної залози необхідний йод. Тому споживання продуктів з йодом грає таку помітну роль в гормональному здоров’ї організму.
А ось про те, що селен важливий для щитовидки нітрохи не менше, ніж йод, знають вже далеко не всі. А тим часом без цього мікроелемента неможливе вироблення активних гормонів щитовидної залози. Недолік селену є однією з причин виникнення гіпотиреозу.
Вживання бертолетії надійно захищає від нестачі цього елемента. І в цьому полягає особлива користь бразильського горіха для жінок, оскільки захворювання щитовидки вражають представниць прекрасної половини людства частіше, ніж чоловіків.
Інші цілющі властивості
Перераховані вище корисні властивості бразильського горіха обумовлені в основному присутністю в його складі великої кількості селену і еллагінової кислоти. Але є й інші цілющі якості, пов’язані з вітамінами, мінералами, клітковиною.
Ці «інші цілющі якості» виражені не настільки сильно в силу того, що Бертолет – продукт, який не можна їсти часто і багато. А тому люди не вживають його у великих кількостях, достатніх для того, щоб клітковина або вітамін В1 зуміли виявити всі свої корисні властивості.
Проте науково доведено, що бразильський горіх володіє наступною біологічною активністю:
- покращує психічне самопочуття (пригнічує депресію і тривогу);
- оптимізує роботу травної системи (бореться з запорами, здуттям живота і метеоризмом), підтримує корисну кишкову мікрофлору;
- сприяє нормалізації тиску і ліпідного профілю крові;
- підсилює когнітивні здібності і пам’ять;
- покращує засвоєння мікроелементів їжі;
- підвищує енергетичний статус.
Який можливу шкоду?
Увага! Передозування селену
Бразильський горіх може завдати шкоди, якщо його їсти щодня. Навіть не в дуже великих кількостях.
Очевидно, що вводити так багато цього мікроелемента не можна. Тому радять з’їдати по 1 штучці горіха щодня або більше, але рідше.
Симптоми передозування селену можуть включати:
- нудоту;
- відчуття металевого смаку в роті;
- діарею;
- ламкість нігтів і волосся;
- кашель.
Інші протипоказання і побічні ефекти
- Суворим протипоказанням для вживання бразильського горіха є алергія. Особливо часто вона проявляється у тих людей, у кого є алергічні реакції на фісташки і кешью. Оскільки алергія на горіхи буває дуже сильною, аж до анафілактичного шоку, при перших же ознаках алергічної реакції від вживання продукту треба повністю відмовитися.
- Згідно з актуальними науковими даними, в горіхах цього виду більше радіоактивного радію, ніж у всіх інших продуктах харчування. Вважається, що він практично не засвоюється організмом людини. І при вживанні 1-2 горіхів на день (більше їсти не варто через високий рівень селену) не може завдати шкоди.
Однак онкологічним хворим, тим, хто страждає фобією різноманітних канцерогенів, вагітним жінкам і годуючим матерям, від вживання бертолетії все-таки краще відмовитися.
Вплив на схуднення
Можна було б сказати, що як у випадку з користю і шкодою волоського горіха для зниження ваги, у бертолетії є і позитивний вплив на схуднення, і негативний. Негативний вплив пов’язано з високою калорійністю продукту. Позитивне більш різноманітне.
Однак це не зовсім так. Бо бразильський горіх не можна їсти в таких кількостях, які дозволять з його допомогою наситити організм клітковиною, корисною для зниження ваги, або дозволити відбити апетит надовго.
Бертолет їдять по 1-2 штуки в день, а тому її користь для схуднення укладена в основному в позитивному впливі селену на цей процес.
А ось калорійність бразильського горіха значення не має, так як в одній штуці міститься близько 30 ккал, і це не може істотно змінити калорійність раціону харчування.
Як правильно вживати?
- Бертолет може принести організму значну користь у самому невеликій кількості. Так всього 1 горішка в день достатньо для того, щоб наситити організм селеном. А саме в цьому мікроелементі укладена левова частка корисних властивостей продукту.
- Оскільки в бразильському горісі дуже багато селену, не варто масивно включати його в свій раціон харчування, а тим більше пити молоко з бертолетії, яке іноді використовують як заміну іншим горіховим рідким продуктам, наприклад, мигдальному молоку.
- Ні в якому разі не можна їсти бертолет разом з цукром, медом, класти її в випічку тощо. Подібне страва матиме ще більш високу калорійність і менше корисних властивостей, так як цукор краде всю користь тих продуктів, з якими їх вживають одночасно.
- Заборонено їсти прогірклі горішки.
- Найкраще вживати сирими, бо при термічній обробці мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти в складі горіха окислюються і з корисних жирів перетворюються на шкідливі.
Якщо ви все-таки хочете обсмажити горіхи, то робити це треба в такий спосіб:
- в духовці при температурі не більше 180 градусів протягом 5 хвилин;
- на сковороді, постійно перемішуючи, – 3 хвилини.
Як вибрати і зберігати?
Бразильський горіх слід купувати очищеним, так як його шкаралупа включає в себе отруйні сполуки. Але ні в якому разі не колоти. Бо подрібнені горішки зазвичай вже прогірклі і часто заражені цвіллю.
Бертолет повинна бути досить великою і світлою, виглядати м’ясистою.
Зберігати її треба в скляній банці з щільною кришкою або в герметичному контейнері, бажано в холодильнику.
Горіхи можна заморожувати. Це значно подовжує термін їх зберігання.
Користь і шкода бразильського горіха для організму: корисні властивості бертолетії пов’язані в основному з тим, що в ній вкрай багато селену.
Це ж якість пояснює і протипоказання для рясного включення горіха в раціон харчування – існує ризик передозування цього мікроелемента.
Тому не варто турбуватися про те, яка калорійність бразильського горіха, і як ця калорійність може вплинути на масу тіла і здоров’я в цілому.
Через надмірно високу концентрацію селену в горішку, в день можна з’їдати по 1-2 штуки, і не більше того. Такий режим включення бертолетії в раціон не може істотно вплинути на загальну калорійність меню.
Бразильський горіх: користь і шкода для жінок, особливості вживання, можливі протипоказання
Бразильським горіхом називається плід дерева бертолет, що росте в Венесуелі, Перу, Колумбії. Дозріла коробочка з твердою оболонкою, що нагадує кокос, всередині заповнена трикутними зернами. Тобто з ботанічної точки зору плоди – насіння, а горіхами називаються через смакові особливості.
Завдяки великій кількості корисних речовин у складі, бразильський горіх рекомендується включати жінкам в раціон для зміцнення організму, підтримки репродуктивного здоров’я, поліпшення зовнішнього вигляду. Головне, дотримуватися рекомендовану дозу, щоб не отримати шкоди замість користі.
Хімічний склад і калорійність
У складі горіха знаходяться в оптимальній концентрації необхідні людському організму біоактивні сполуки:
- поліненасичені жирні кислоти (в плодах відсутній шкідливий холестерин);
- клітковина, що забезпечує нормальне функціонування травної системи;
- мінеральні елементи (натрій, цинк, залізо, селен, кальцій, фосфор, магній, марганець);
- вітаміни C (аскорбінова кислота), E (токоферол), група B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).
Бразильський горіх – високоживильний продукт. Ті, хто сидить на дієті, жінкам потрібно враховувати, що його калорійність становить 650 ккал на 100 г. Тобто в одному горішку міститься приблизно 50 ккал. Тому плоди бертолетії гарні в якості перекусу, але вживати їх великими порціями вкрай не рекомендується.
Досить з’їсти пару горішків, щоб білки і клітковина притупили почуття голоду, але надмірне вживання через надлишок калорій і біоактивних речовин може нашкодити і фігурі, і здоров’ю.
Властивості бразильського горіха для організму жінок
Завдяки високому вмісту вітамінів і селену, бразильський горіх підтримує роботу жіночої репродуктивної та ендокринної системи, сприяє здоровому протіканню вагітності, попереджає розвиток внутрішньоутробних патологій у плоду.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Плід бертолетії – продукт з високими антиоксидантними властивостями. У ньому містяться речовини, що нейтралізують вільні радикали, які знижують ймовірність розвитку онкологічних захворювань.
Ще одна важлива для жінок властивість бразильського горіха – підтримання молодості і краси. Присутній у складі у високій концентрації токоферол робить волосся сильними і блискучими, шкіру м’якою і еластичною, нігтьові пластини міцними.
Вітамін E жиророзчинний, тому при вживанні в складі горіхів, насичених жирами, він легко засвоюється в травному тракті.
Головне властивість бразильського горіха для здоров’я судинної системи – здатність знижувати концентрацію шкідливого холестерину в крові.
Горіх містить виключно поліненасичені кислоти, які в людському організмі призводять в норму співвідношення між «поганим» і «хорошим» холестерином.
Завдяки цьому не тільки підтримується здоров’я кровоносної системи, а й прискорюється схуднення, що для жінок особливо актуально.
Користь
Бразильський горіх: користь і шкода для жінок:
- завдяки високій концентрації селену і вітамінів, він знижує ймовірність появи раку грудних залоз;
- нормалізує гормональний стан, затримує прихід клімаксу;
- допомагає позбутися безпліддя (як ефективне доповнення до медикаментозної терапії);
- завдяки жирним кислотам і токоферолу, підтримує чистоту, гладкість і здоровий стан шкірного покриву;
- насичує цинком і селеном волосяні фолікули, стимулює ріст волосся, зменшує їх випадання;
- забезпечує організм амінокислотами, що важливо для спортивних жінок, які підтримують фігуру і нарощують м’язову масу;
- відмінно втамовує голод, дає організму достатню кількість енергії;
- загальмовує процеси старіння;
- знижує ймовірність розвитку атеросклерозу (холестеринових бляшок) і патологій серцевого м’яза;
- попереджає появу катаракти і патологій суглобів в літньому віці;
- завдяки комплексному впливу селену і токоферолу, послаблює прояви гіпотиреозу – недостатньої функціональності щитовидної залози;
- підтримує імунну систему;
- забезпечує кісткові тканини магнієм і кальцієм, попереджає розвиток остеопорозу (зниження щільності кісток) в клімактеричний період.
Велику користь жіночому організму приносить бразильський горіх при вагітності. Присутній у складі селен запобігає появі мутацій в ембріональних тканинах.
Вітаміни групи B запобігають патологічні процеси в період виношування дитини, а мінеральні елементи і біоактивні сполуки підтримують імунітет вагітної жінки.
Головне, знати міру у вживанні, інакше надлишок речовин зашкодить розвивається в утробі плоду.
У лактаційний період бразильський горіх робить грудне молоко більш поживним. Але вживати його потрібно вкрай обережно, так як він може виявитися алергеном для немовляти.
Годувальниці не варто з’їдати більше 2 горішків в день. Бажано вживати сирі горіхи між основними прийомами їжі.
При появі у немовляти ознак алергічної реакції продукт необхідно виключити з раціону.
Шкода і протипоказання
Протипоказання до вживання бразильського горіха – схильність до харчової алергії. Ознаки алергічної реакції:
- діарея;
- блювотні позиви;
- болі в животі;
- порушення дихання;
- почервоніння шкіри, висип.
Вирішивши включити екзотичний плід в раціон, потрібно враховувати, що існують обмеження в добовому дозуванні продукту. Щоб горіх не приніс шкоду замість користі, не можна з’їдати в добу більше 3 зерен. Оптимальна для жіночого організму кількість селену міститься в 2 ядерцях.
При перевищенні рекомендованої дози висока ймовірність отруїтися селеном. Симптоми отруєння:
- рясна блювота;
- сплутаність свідомості;
- пожовтіння білків очних яблук;
- запах часнику в ротовій порожнині.
ВАЖЛИВО! Надлишок селену серйозно б’є по печінці. Тому необхідно негайно звернутися в медичний заклад для призначення терапії.
Як вибрати якісний бразильський горіх?
Візуально визначити якість неочищеного бразильського горіха неможливо. Але можна дізнатися ступінь свіжості продукту, для цього досить потрясти плодову коробочку. Якщо чутно, як усередині неї борсаються плоди, то це вірна ознака, що вони втратили свіжість і всохли.
Зрозуміти, наскільки свіжий очищений горіх, простіше. Якісний плід важкий, при натисканні соковитий і пружний. Має характерний горіховий аромат. Якщо горіхи легкі, втратили запах, то їх термін придатності закінчився.
Особливості застосування горіхів
Бразильський горіх знаходить застосування і в кулінарії, і в косметології, і навіть в часовому та художньому ремеслі. Вживають плоди як в свіжому, так і термічно обробленому вигляді. Виробники косметичних і гігієнічних засобів використовують горіховий екстракт в якості ефективного компонента для догляду за шкірою і волоссям.
Горіхове масло – відмінна мастило для годинникових механізмів, що допомагає годинах працювати довго і без збоїв. А художники використовують масло для роботи з олійними фарбами. Створені мальовничі полотна не втрачають насиченості і природності кольорів десятиліттями, навіть століттями.
У кулінарії
Ядерця плодів бертолетії смачні і в складі страв, і самі по собі. За смаком вони схожі на кедрові горішки або сирої кешью. У кулінарії подрібнені плоди, що володіють насиченим горіховим ароматом, додаються в здобну випічку, морозиво, салати, пікантні соуси, перші страви, шоколадні вироби, гарячі м’ясні страви і холодні закуски.
Горішки смажать з сіллю і спеціями, беруть з собою як перекус в подорож. Їх подрібнюють з сухофруктами і додають в сирні закуски. А горіхове масло використовують в якості салатної заправки, інгредієнта десертній випічки і других страв.
Як і самі по собі, так і в складі страв бразильські горіхи вживаються в обмеженій кількості, і це важливо не тільки для попередження алергічної реакції.
У складі ядерець бертолетії присутня незначна кількість радію – радіоактивного елемента, в мінімальній кількості безпечного, але при надмірному попаданні в організм здатного завдати шкоди здоров’ю.
Тому оптимальна добова порція для дорослої людини – 2 ядерця.
ФАКТ! У твердій оболонці бразильського плода знаходяться афлотоксини – отруйні сполуки, здатні спровокувати розвиток онкологічних захворювань печінки. Тому в європейські країни продукт завозиться з обмеженням: доступний експорт лише плодів, з яких знята оболонка.
У косметології
У косметології бразильський горіх – один з найбільш вживаних компонентів для косметичних та доглядових засобів. Ароматний масляний екстракт, насичений токоферолом і амінокислотами, додають в креми і маски, шампуні і бальзами, гелі для душу.
Чим корисний бразильський горіх для шкіри жінок :
- підтримує її пружність, еластичність і м’якість;
- прискорює загоєння травм;
- надає регенеративну дію;
- зволожує тканини епідермісу;
- загальмовує процеси шкірного старіння.
Не менш ефективний бразильський плід щодо користі для волосяного покриву. Волосяні фолікули отримують достатньо харчування, волоски насичуються вологою, знаходять м’якість, красу і здоров’я.
При різних захворюваннях
Бразильський горіх не вважається лікарським засобом. Але оскільки містить велику кількість корисних сполук, може використовуватися в якості доповнення до основної терапії при різних захворюваннях. Нижче наведені патології, при яких застосовується бразильський горіх, його корисні властивості і протипоказання для жінок.
Користь горіха помітна при алопеції – рясному випаданні волосся як у жінок, так і у чоловіків. Для жінок це болюча проблема, пов’язана найчастіше з гормональними збоями, неякісним харчуванням, несприятливою екологічною обстановкою, шкідливими звичками, стресовими факторами. Бразильський горіх допомагає боротися з облисінням завдяки високому вмісту:
- мінеральних елементів (цинку, заліза, селену), необхідних для харчування кореневих цибулин;
- амінокислот і жирних кислот, які роблять волосся пружними, що запобігають їх ламкість;
- аскорбінової кислоти і токоферолу, що живлять коріння волосся і підтримують здоров’я шкіри голови.
Бразильський горіх – продукт, корисний при ожирінні. Незважаючи на калорійність, він може включатися в дієтичний раціон, оскільки багатий білком, вітамінами, клітковиною. Ці речовини:
- чистять кишечник;
- пригнічують почуття голоду;
- нормалізують травну функцію;
- стимулюють метаболізм;
- виводять з травного тракту шлаки;
- повертають в норму рівень холестерину і цукру в крові.
Але горіх допомагає в позбавленні від зайвих кілограмів лише при помірному вживанні, дотриманні дієтичного раціону і регулярних фізичних навантаженнях.
Корисні бразильські плоди і для жінок, які страждають на діабет. Що міститься в зернах тіамін (B1) блокує реакцію гліколізу (з’єднання ліпідних і білкових молекул), що результатом стає зниження концентрації глюкози в крові. При регулярному включенні бразильського горіха в діабетичний раціон знижується ймовірність:
- розвитку очних патологій;
- ретинопатії (дистрофії очної сітківки через порушення в ній циркуляції крові);
- погіршення стану ниркових судин;
- недостатності нирок;
- пошкодження нервових тканин;
- діабетичної нейропатії (дегенеративного ураження периферичних нервів).
Бразильський плід містить велику кількість магнію, що забирає молекули цукрів з підшлункової залози, тому важливого для діабетиків. При магнієвому дефіциті діабет ускладнюється судинними, серцевими, очними патологіями.
Бразильський горіх допомагає придушити прояви гострої фази герпесу, що активізується через стресові впливи, гормональні порушення, ослаблення імунітету. При регулярному вживанні продукту нормалізується робота ендокринної системи, припиняється гормональний збій, в результаті вірусне захворювання повертається в стадію ремісії.
Виражена антиоксидантна дія горіха дозволяє використовувати його в якості профілактичного засобу від онкологічних захворювань. Селен не дає протікати окислювальним реакціям, в результаті клітини не мутують.
При регулярному включенні зерен бразильського дерева в раціон знижується ризик появи раку кишечника, легенів і молочних залоз.
Хворим, які мають гормонозалежні злоякісні новоутворення, рекомендується вживати плоди для підтримки функціональності ендокринної системи.
Особливості зберігання
Для зберігання продукт висипається в скляну ємність, закривається щільною кришкою. Місце зберігання повинно бути прохолодним і сухим. Невелика кількість горішків, яке планується незабаром з’їсти, можна покласти в пакеті в холодильник. Термін придатності становить 2 роки.
Бразильські плоди вбирають навколишні запахи. Тому не слід їх класти на полицю поруч зі сильно і специфічно пахнучими продуктами.
Бразильський горіх позитивно впливає на репродуктивну функцію, стан шкірного покриву, волосся, судинної і ендокринної системи, корисний для жінок будь-якого віку. Щоб продовжити молодість, захиститися від вікових захворювань, рекомендується регулярно включати його в раціон.
Бразильський горіх: користь і шкода для організму людини, що в складі
Бразильський горіх: користь і шкода, чим багатий, скільки можна в день, як правильно зберігати і вибирати – ці й багато інших питань виникають у тих, хто побачив на прилавку раніше невідомий плід.
Насправді, в ста грамах продукту міститься 27 денних доз селену, тому, щоб не викликати побічну дію, є коштує не більше однієї штуки в день.
Мікроелемент необхідний для нормального функціонування жіночої репродуктивної системи, здатності організму протистояти вірусним і простудним захворюванням, відомо про виражену протиракову дію. Про те, чим корисний бразильський горіх, кому краще утриматися, як зростає і виглядає, інформація представлена нижче.
Плід під назвою бразильський горіх, дерево Бертолет фото
Бразильський горіх: що це таке
Бразильськими горіхами називають плоди дерев Бертолет, батьківщиною яких є країна Бразилія. Зараз культуру вирощують в Болівії, яка виступає лідером з експорту.
Дерева ростуть дикими гаями, а окультурені сорти не відрізняються родючістю через необхідність активного запилення. Мінімальна тривалість життя рослини становить 500 років, середня висота – 50 метрів.
Як виглядає бразильський горіх:
- коробочка, розміром 15 сантиметрів в діаметрі;
- вага до двох кілограмів;
- товщина шкаралупи – 1 сантиметр.
Плоди від зовнішнього середовища закриває товста шкаралупа, що відрізняється міцністю. Щоб витягти укладені в власні оболонки ядра, потрібно витратити не менше 30 хвилин на розпилювання зовнішньої шкаралупи.
Плід під назвою бразильський горіх, дерево Бертолет фото
Усередині коробочка схожа на апельсин – там розташовуються їстівні ядра, які попередньо потрібно очистити від шкірки. Вони мають довгасту форму і розмір від 5 до 6 сантиметрів.
Бразильський горіх: який на смак
Побачивши на прилавку ринку або на полиці торгової мережі невідомі, досить недорогі горіхи, кожен бажаючий задається питанням про їх смакові характеристики, які відрізняються:
- земляним присмаком;
- прісною ноткою.
За смаком бразильські горіхи схожі на кедрові.
Бразильський горіх: склад
Бразильський горіх: склад, харчова цінність – характеристики, що визначають корисні властивості і шкоду продукту. Нижче наведені докладні дані.
Калорійність 659 ккал на 100 г продукту.
Бразильський горіх: склад мікроелементів, вітамінів
Таблиця вітамінно-мінерального складу:
Вітаміни / мінерали | Зміст на 100 г |
вітамін E | 5,7 мг |
вітамін C | 0,7 мг |
вітамін B1 | 0,6 мг |
вітамін B2 | 0,0 мг |
вітамін B3 | 0,3 мг |
вітамін B4 | 28,8 мг |
вітамін B5 | 0,2 мг |
вітамін B6 | 0,1 мг |
вітамін B9 | 22,0 мкг |
кальцій | 160,0 мг |
залізо | 2,4 мг |
магній | 376,0 мг |
фосфор | 725,0 мг |
калій | 659,0 мг |
натрій | 3,0 мг |
цинк | 4,1 мг |
мідь | 1,7 мг |
марганець | 1,2 мг |
селен | 1917,0 мкг |
Переймаючись питанням про те, скільки селену в бразильському горісі, варто знати, що в ста грамах міститься від 27 до 34 денних доз, тому достатньо з’їдати 1-2 ядра в добу. У плодах присутній магній в кількості 94% від добової потреби на кожні сто грам.
Мікроелемент забезпечує нормальну роботу нервової та серцево-судинної систем. Селен позитивно впливає на репродуктивну функцію і імунну систему.
Щодня в організмі утворюються ракові клітини, які придушуються імунітетом, що говорить про безперечну користь бразильського горіха.
Бразильський горіх: енергетична цінність
Калорійність продукту складає 703 кілокалорії на кожні сто грам, що говорить про необхідність вести підрахунок уживаної кількості.
У бразильському горісі дуже високий рівень вмісту жирів, до 69%.
Що міститься в бразильському горісі, крім вітамінів і мінералів
Харчова цінність ста грамів продукту складає, грами / відсоток від добової норми:
- білків 14,3 / 15,1;
- жирів 67,1 / 97,3;
- вуглеводів 4,2 / 2,9;
- харчових волокон 7,5 / 37,5;
- води 3,0 / 0,1.
У хімічному складі присутні:
- незамінні амінокислоти;
- замінні амінокислоти;
- крохмаль / декстрини;
- цукри;
- стероли (кампестерол / сігмастерол / бета-ситостерол);
- насичені жирні кислоти;
- мононенасичені жирні кислоти (омега-9);
- поліненасичені жирні кислоти (омега-3, омега-6).
Стероли, потрапляючи в організм, починають конкурувати з шкідливим холестерином людини, поступово знижуючи його кількість в кровоносній системі.
Поліненасичені жирні кислоти запобігають розвитку запалень, необхідні в профілактиці такого захворювання, як атеросклероз. Мононенасичені жирні кислоти входять до складу нервової системи, зберігають молодість, сповільнюючи процеси старіння.
Харчові волокна сприяють очищенню кишечника від шлаків і токсинів, що корисно при схудненні.
Бразильський горіх: користь
Ще одним цінним плодом даної категорії продуктів харчування виступає бразильський горіх, корисні властивості якого мають місце тільки при вживанні не більше двох ядер на добу. Наявність в складі вітамінів групи В говорить про позитивний вплив на нервову систему.
Вплив бразильського горіха на організм:
- нормалізація роботи нервової та серцево-судинної систем;
- підвищення імунітету;
- поліпшена пам’ять і робота головного мозку;
- підвищена працездатність;
- збереження молодості, запобігання раннього старіння;
- стабілізація кількості глюкози в кровоносній системі;
- здоровий вигляд епідермісу, волосся, нігтів;
- запобігання випадання волосся і ранньої сивини;
- поліпшена робота чоловічої / жіночої сечостатевої системи;
- нормалізація гормонального фону;
- поліпшена робота шлунково-кишкового тракту;
- очищення кишечника від шлаків і токсинів;
- попередження розвитку ракових пухлин;
- підвищення емоційного фону;
- швидке насичення;
- прискорення метаболічних процесів.
З представлених даних випливає висновок про те, яка користь бразильського горіха для організму людини.
Бразильський горіх допомагає при безплідді.
Користь бразильського горіха для жінок
Продукт містить вітаміни групи В, магній та інші мінерали, які в комплексі ефективно діють на весь організм в цілому. Поліпшений склад крові призводить до здорового вигляду волосся, нігтів, шкіри. Цинк запобігає випаданню, ніацин – передчасну сивину. Поліненасичені, мононенасичені жирні кислоти зберігають молодість.
Селен:
- покращує репродуктивну функцію;
- підсилює лібідо.
Масло бразильського горіха застосовують в наступних промислових галузях:
- художні фарби;
- виготовлення годинникових механізмів (для змащування);
- косметологія.
Високий вміст жирних кислот сприяє збереженню молодості, тому даний продукт можна зустріти в складі уходової косметики.
Видалення волосся волоським горіхом.
Бразильський горіх вагітним
Наявність фолієвої кислоти в ядрах сприяє зниженню ризику розвитку вроджених вад у плода і передчасних пологів, але застосовувати варто тільки з дозволу лікаря. Зловживання може закінчитися алергією у матері і малюка або отруєнням.
Чи можна бразильський горіх мамі, що годує
Присутні в складі ядер жирні кислоти, вітаміни, мінерали сприяють збагаченню складу грудного молока, але вводити в раціон варто через 4-6 місяців після пологів.
Справа в тому, що горіхи відносяться до високоалергенних продуктів і можуть викликати важку реакцію у незміцнілого організму малюка.
Педіатри рекомендують поступово додавати до основного меню невеликі кількості горіха тільки в тому випадку, якщо мати вживала продукт в період вагітності. В іншому випадку можна починати вживання тільки після відлучення крихти від грудей.
Бразильський горіх для чоловіків
Присутність в хімічному складі плодів дерева Бертолет стеролов говорить про те, що бразильський горіх від холестерину діє таким чином: стероли потрапляють в організм і починають конкурувати з шкідливим холестерином, що призводить до зниження його кількості в кровоносній системі. Відомо, що чоловіки старше 50 років схильні до інфарктів, інсультів та інших хвороб, пов’язаних з серцево-судинною системою, тому плоди дерева Бертолет служать профілактичним засобом зазначених захворювань.
Регулярне вживання сприяє:
- підвищенню імунітету;
- поліпшенню потенції;
- зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Бразильський горіх дітям: з якого віку можна
Думки педіатрів сходяться в тому, що горіхи не варто давати дітям молодше трьох років з двох причин:
- організм не має синтезованих ферментів для перетравлення;
- можливе попадання в дихальні шляхи.
Малюкам до п’яти років лікарі рекомендують давати горіхи в перетертому вигляді. Виражене імуностимулююче дію корисно для школярів у період авітамінозів.
Показання
У джерелах немає інформації про те, що бразильський горіх при подагрі входить до списку дозволених продуктів, тому вживати варто тільки після консультації з лікарем. Застосування рекомендовано при:
- безсонні;
- нервових перевантаженнях;
- анемії;
- хворобах серцево-судинної системи;
- порушеному функціонуванні щитовидної залози;
- втомі;
- фізичних навантаженнях;
- зниженому імунітеті;
- порушеній пам’яті;
- хворобах, пов’язаних з роботою печінки і шлунка;
- депресії.
При наявності будь-яких відхилень горіх не може виступати в якості терапевтичного засобу, а застосування слід попередньо обговорювати з лікарем.
Варто враховувати високу калорійність горіхів людям, які стежать за своєю фігурою.
Бразильський горіх: шкода
Бразильський горіх: користь і шкода – два близьких поняття, адже позитивний вплив можливий тільки при:
- регулярному вживанні;
- дотриманні рекомендованої кількості.
У європейські країни здійснюється ввезення очищених від шкаралупи ядер зважаючи на наявність в шкірці афлатоксинів, небезпечних для людини цвілевих грибів. Мікотоксини можуть бути присутніми і в зіпсованих бразильських горіхах, тому перед застосуванням слід звертати увагу на зовнішній вигляд і запах.
Є дані про наявність радію в ядрах – глибока коренева система дерева вбирає радіоактивний елемент, який потрапляє в плоди. Щоб отримати яку-небудь шкоду від даного хімічного сполуки, в день потрібно з’їсти не менше кілограма бразильських горіхів.
Бразильський горіх: корисні властивості та протипоказання – дві якості, які слід враховувати. Не слід вживати при наявності:
- хвороб, пов’язаних з роботою шлунково-кишкового тракту на стадії загострення;
- ожиріння;
- вагітності (тільки після консультації з лікарем);
- в період годування груддю (перші 4-6 місяців));
- індивідуальної непереносимості;
- спазмів судин головного мозку.
Ознаки отруєння включають:
- розшаровування нігтьових пластин;
- лущення епідермісу;
- випадання волосся;
- токсичний гепатоз.
Бразильський горіх: вибір, зберігання
Знаючи про те, що плід складається з оболонки, яка відділяє корисні горішки від впливу навколишнього середовища, а кожне ядро має власну шкірку, яку досить складно зняти, краще купувати очищені від шкаралупи горіхи.
ВАЖЛИВО. Якщо вдалося придбати не очищені від шкірки ядра, не варто забувати про те, що зберігати в такому вигляді плоди не слід – з плином часу руйнуються корисні речовини і синтезуються небезпечні для здоров’я. Зберігати можна тільки очищені від зовнішньої оболонки бразильські горіхи.
Критерії вибору в шкаралупі:
- без слідів гнилі і цвілі;
- при трясці є звук;
- вагові важкі;
- без тріщин і потемнінь на поверхні.
Параметри для ядер:
- не вологі;
- без неприємного запаху, слідів псування;
- тверді, хрусткі;
- поверхня гладка, не зморшкувата;
- забарвлення насичена;
- не розкрита упаковка.
Як зберігати бразильський горіх в домашніх умовах:
- ємність – герметичний контейнер з кришкою;
- в місці, захищеному від попадання прямих сонячних променів;
- при низьких температурах повітря;
- сухе місце.
Термін зберігання:
- смажений / подрібнений горіх – не більше трьох тижнів;
- свіжий, очищений від шкаралупи – морозильна камера – 2 роки, холодильник – 1 рік.
Не слід поміщати в тару для зберігання різні види даної категорії продуктів харчування.
Як є, що можна приготувати
Варіацій вживання ядер існує безліч – починаючи з сирих в чистому вигляді, закінчуючи добавкою в салати та десерти, смак яких набуває пікантної нотки.
Купуючи на ринку, не варто забувати про можливість попадання пилу і бруду, що може стати причиною харчового отруєння. Щоб запобігти неприємним наслідкам, краще плоди попередньо обсмажити на сковороді або в духовці.
Не слід забувати, що додавання солі знижує корисну дію на серцево-судинну систему.
Відомо про присутність в горіхах:
- фітінової кислоти;
- інгібіторів ферментів.
Перша, зв’язуючись з мінералами, виводить їх з організму, другі сповільнюють процеси травлення.
Щоб деактивувати зазначені речовини, достатньо з’єднати ядра з водою у співвідношенні 1:2, додати дві чайні ложки солі (бажано морської), залишити на три години, злити рідину, промити під проточною водою.
Зазначена міра сприяє поліпшенню засвоюваності мінералів, тому, ставлячи питання, чи потрібно замочувати бразильський горіх, варто знати, що для цього достатньо витримати у водно-сольовому розчині плоди 3 години, а потім, після промивання, висушити природним шляхом.
Якщо ядра будуть не повністю висушеними, великий ризик їх псування в найближчому майбутньому.
Бразильський горіх: як вживати
У попередньому розділі представлена інформація про наявність у продукті, крім корисних речовин, з’єднань, що негативно впливають на людський організм. Попереднє замочування вирішує цю проблему.
Варіанти вживання:
- в сирому вигляді;
- обсмажені;
- в якості додаткового компонента десерту або салату.
Бразильський горіх: скільки є в день корисно
Високий вміст селену говорить про необхідність включення в раціон бразильського горіха з метою профілактики хвороб онкологічного характеру, поліпшення роботи чоловічої / жіночої сечостатевої системи. Магній сприяє нормалізації роботи серцево-судинної та нервової систем.
Жири зберігають молодість, але позитивний вплив можливий тільки при строгому контролі щоденно з’їденого кількості ядер, адже в іншому випадку, крім набору зайвої ваги, можливе порушення функціонування внутрішніх органів через селен.
Денна норма:
- дорослі – 2 штуки / 20 грам;
- діти – 1 штука / 10 грам.
Розмір ядерець може відрізнятися, тому краще зважувати порції.
Коротке резюме
Бразильський горіх: користь і шкода – властивості, про які слід знати перед покупкою нового, раніше не вживаного продукту. Справа в тому, що ядра, виділені з плодів дерева Бертолет, містять від 27 до 34, в залежності від регіону зростання, денних доз селену. Відомо, що будь-яка корисна речовина стає отрутою при вживанні надмірно великих порцій.
Ситуація з селеном аналогічна: людині достатньо з’їдати 10-20 грамів щодня, щоб отримати всі необхідні корисні речовини. Є дані про наявність в бразильському горісі радію, але щоб отримати шкоду від даного хімічного елемента, в день потрібно вжити не менше 1 кілограма горіхів.