Гречана каша: користь і шкода, рецепт приготування на молоці і воді

Гречка з молоком – смачна страва, проста в приготуванні і забезпечує організм усіма необхідними речовинами для повноцінного функціонування. При вирощуванні гречки немає необхідності в додаткових добривах для її зростання і високого врожаю.
У цільних зернах крупи стільки білка, скільки і в м’ясі, тому вони незамінні в дієтах. Цей продукт досі штучно не відтворили в лабораторних умовах.
Яку користь можна отримати, вживаючи гречку з молоком, і чому ця страва може завдати шкоди – про це далі в статті.
Калорійність гречки вареної з молоком
Традиційним смачним, ситним і найкориснішим сніданком є каші. Вживання вранці гречки з молоком заряджає бадьорістю і позитивом на цілий день.
Почуття насичення після такого сніданку залишається протягом довгого періоду, так як крупа – повільний вуглевод. Якщо використовувати ядрицю – цільні зерна, то каша виходить розсипчастою.
Застосування роздробленої крупи зробить страву більш в’язкою.
Важливо! Щоб максимально зберегти натуральний хімічний склад, рекомендовано запарювати крупу кип’яченою водою у співвідношенні 1:2 протягом 8 годин. В результаті крохмаль не перетворюється на легкозасвоюваний вуглевод і не сприяє появі зайвої ваги.
Харчова цінність приготовленої гречаної каші в 3 рази менша, ніж сирої. Мінімум жирів і присутність білків та вуглеводів в гречці сприяє використанню продукту в будь-яких дієтах.
У крупі містяться:
- вітаміни В1, В2, В6, В9, А, Е і РР;
- макроелементи: калій, фосфор, кальцій, магній, натрій;
- мікроелементи: кремній, цинк, мідь, бор, йод, кобальт, марганець, залізо, молібден, стронцій, титан, ванадій, сірка, хром;
- нерозчинна рослинна клітковина;
- амінокислоти: лізин, триптофан;
- пектин і лецитин;
- зола, крохмаль.
У молоці багато амінокислот, біфідобактерій, лактози, а також містяться:
- вітаміни А, В1, В2, В6, В9, В12, С, D, Е, Н, РР;
- нутрієнти: кальцій, калій, магній, натрій, олово, фосфор, мідь, алюміній, йод, кобальт, селен, хлор, фтор, холін, хром, цинк;
- моно- і дисахариди;
- органічні кислоти.
- Вживання молочної гречаної каші:
- сприяє зміцненню серця, нервової системи, збільшенню показника гемоглобіну;
- покращує кровопостачання печінки;
- запобігає застою жовчі, очищає від шлаків;
- благотворно впливає на нирки, органи травлення, сечовидільну систему, стимулюючи виведення з організму зайвої рідини та усунення набряклості.
- Регулярний прийом цієї страви допомагає успішно протистояти виникненню підвищеного кров’яного тиску і його ускладнень: місцевому зниженню кровопостачання, порушенню функції міокарда, хронічному захворюванню артерій еластичного і м’язово-еластичного типу.
- Цей продукт:
- позитивно впливає на психіку людини;
- зменшує біль при мігрені;
- сприяє нормалізації діяльності судин;
- полегшує стан людей при ревматизмі, подагрі, остеохондрозі;
- допомагає в лікуванні і профілактиці очних захворювань.
- Далі буде наведено рецепт смачної гречки.
- Для її приготування візьміть:
- гречану крупу ядриця – 100 г;
- воду – 100 мл;
- молоко – 1 стакан;
- вершкове масло – 20 г;
- сіль – щіпку;
- цукор – 2 ч. л.
Потім потрібно йти за такою інструкцією:
- Крупу насипати в глибоку ємність і залити водою.
- Довести до кипіння і варити протягом трьох хвилин.
- Влити склянку молока.
- Після того як вміст каструлі закипить, накрити кришкою і зменшити вогонь до мінімального рівня, залишити на плиті ще на десять хвилин.
- Посолити, підсолодити за три хвилини до готовності.
- Далі додати масло і перемішати кашу.
- Вимкнути вогонь, наполягати блюдо впродовж 10 хвилин.
- Готову страву розкласти по тарілках.
Залежно від компонентів, з якими ви бажаєте поєднати кашу, калорійність її буде відрізнятися. Дані про поживність можна використовувати при складанні індивідуальної дієти.
Харчова цінність гречки, звареної на молоці з додаванням різних інгредієнтів з розрахунку на 100 грамів продукту.
Тип страви | Калорії, ккал | Білки / жири / вуглеводи, г |
З цукром | 92,05 | 2,97 / 3,35 / 12,58 |
З молоком без цукру і масла | 74,57 | 3,14 / 3,54 / 7,6 |
З маслом | 110,97 | 3 / 7,81 / 7,23 |
З медом | 87,02 | 3,03 / 3,37 / 11,21 |
З цукром та олією | 125,69 | 2,58 / 7,41 / 11,97 |
Глікемічний індекс
Для підтримки гарного самопочуття необхідно вибирати продукти харчування з багатим вітамінно-мінеральним складом.
Важливо приділяти увагу їх поживності, вмістом білків, жирів і вуглеводів. Величина глікемічного індексу (ГІ) показує, як швидко розщеплюються і перетворюються вуглеводи в цукор.
Еталоном вимірювання є глюкоза. Рівень цукру в крові після її вживання дорівнює 100 одиницям.
Відповідно величиною глікемічного індексу виділяють наступні групи:
- Характерна риса продуктів з низьким вуглеводним показником (до 55 одиниць) – повільне засвоєння в шлунково-кишковому тракті, неквапливе постачання крові цукром, без перевантаження підшлункової залози. Що виділяється енергія використовується рівномірно, не перетворюючись на жир, тому її достатньо організму протягом декількох годин.
- Продуктам з високим вуглеводним показником (70 і вище одиниць) властиво швидко збільшувати цукор в крові, генерувати великий обсяг енергії. Результатом підвищеного рівня глюкози є посилене виділення інсуліну. Цей гормон регулює цукор в крові. Надлишки глюкози, що не перетворені в енергію, накопичуються у вигляді жиру, провокуючи надлишкову вагу. Надмірний обсяг гормону перешкоджає розщепленню ліпідів.
- Вживаючи продукти з низьким вуглеводним показником, можна забезпечити:
- нормальний перебіг вагітності;
- зміцнення діяльності серцевого м’яза;
- стабільну величину енергії протягом всього дня;
- збільшення інтелектуальних здібностей і фізичних можливостей;
- хороший зір і здорову шкіру.
На величину глікемічного показника впливають ряд факторів:
- температура страви;
- активність ферментів в шлунково-кишковому тракті;
- спосіб термічної обробки продукції;
- поєднання з іншими компонентами.
Вуглеводний індекс вареної гречки з молоком становить 33 одиниці. Переважно при тривалій тепловій обробці продукції збільшується її вуглеводний індекс. ГІ приготовленої гречки, навпаки, знижується. Справа в тому, що крупа здатна вбирати воду. При варінні зменшується і кількість корисних речовин.
ГІ сирої гречки – 50-60 одиниць: на його величину впливають ступінь обсмаження зерен, умови зростання і зберігання. Глікемічний індекс страви залежить від продуктів, які додають в гречану кашу. Щоб зберегти середній ГІ, лікарі не радять змішувати кашу з цукром. Гречка може добре поєднуватися з салатами зі свіжих овочів.
- Клітковина в крупі сприяє:
- зниженню швидкості засвоєння вуглеводів;
- забезпеченню організму енергією протягом відносно тривалого періоду;
- посиленню функції кишечника і відновленню його мікрофлори;
- розщепленню ліпідів;
- допомагає вивести з організму шлаки, токсичні речовини, надлишки поганого холестерину;
- регуляції обмінних процесів.
Найбільша кількість клітковини виявлено в цільних зернах і зеленій гречці.
Користь і шкода для здоров’я
Гречка є абсолютно гіпоалергенним продуктом.
Більш того, при різних отруєннях, наприклад, важкими металами або високою дозою радіаційного випромінювання, молочна каша допомагає швидкому виведенню токсичних речовин з організму.
Гречка з молоком шкідлива тільки для людей з індивідуальною непереносимістю лактози. Що стосується раціону харчування дитини, то він повинен характеризуватися різноманітністю, тому бажано чергувати крупи під час приготування каш.
Важливо! Регулярне вживання гречаної каші сприяє відновленню зруйнованих клітин печінки у людей, які знаходяться в реабілітаційних центрах та проходять лікування від алкоголізму і наркозалежності.
Чим корисна
Спортсмени включають в свій раціон гречку з молоком, тому що вона сприяє зміцненню м’язів і судин, підвищенню витривалості, стабілізації тиску. Літнім людям бажано включати це блюдо в своє меню для нормалізації рівня холестерину, запобігання закупорки судин.
Молочні біфідобактерії зв’язуються з вітамінами і мінералами гречки, що підвищує показник засвоєння їх поживних речовин, тому сумісність обох продуктів ідеальна. Саме такою стравою часто годують маленьких дітей.
Наявність поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 в крупі сприяє перетворенню білків і жирів, зниженню рівня холестерину, стабілізації артеріального тиску, зниженню ризику захворювань серця, перешкоджає виникненню тромбів, зменшують симптоми судинних спазмів.
У гречаній каші містяться флавоноїди, які:
- надають бактерицидну і протизапальну дію;
- зменшують проникність і крихкість найдрібніших кровоносних судин;
- уповільнюють процес згортання крові;
- як найсильніші антиоксиданти здатні захищати клітини від негативного впливу вільних радикалів.
Важливо! Гречка – один з головних продуктів, які застосовують при онкозахворюваннях. Її радять включати в меню для профілактики утворення ракових клітин.
Гречана каша постачає організм залізом. Воно допомагає боротися з м’язовою слабкістю, недокрів’ям, підвищеною стомлюваністю, атрофічним гастритом.
Фосфор, що міститься в крупі, запобігає хворобам кісткової тканини.
Вітаміни групи В стимулюють активність клітин мозку, покращують процес мислення, послаблюють симптоми стресу, забезпечують здоровий сон, позитивно впливають на пам’ять і здатність концентрувати увагу.
Чим шкідлива
- Вживати гречану кашу протипоказано в разі:
- її індивідуальної непереносимості;
- важкої сечокам’яної хвороби;
- виразки шлунка і загостреного гастриту.
Не можна застосовувати гречану дієту з метою схуднення дітям, підліткам, людям похилого віку, вагітним жінкам і годуючим матерям.
Недолік білків і жирів в раціоні справляє негативний вплив на стан здоров’я, ріст і розвиток.
Від гречки з молоком слід відмовитися в разі:
- Лактозної недостатності, при якій вживання молочних страв провокує дискомфорт в животі, який проявляється у вигляді здуття, діареї, поганого самопочуття, бурління в кишечнику, підвищеного газоутворення. Наслідки такого розладу шлунково-кишкового тракту можуть бути небезпечними: висип, почервоніння, свербіж, набряк слизової оболонки.
- Захворювання на гемохроматоз. Це такий стан, коли залізо, замість того, щоб засвоюватися в шлунково-кишковому тракті, накопичується у великій кількості в кістковій і м’язовій тканині.
- Гормональних порушень, адже біологічно активні речовини цієї страви суттєво впливають на обмінні процеси в організмі.
- Наявності ВІЛ-інфекції.
Чи можна їсти гречку з молоком
Гречану кашу з молоком рекомендовано вживати не менше 2-3 разів протягом тижня. Ця страва повільно засвоюється в шлунково-кишковому тракті, тому обмежень на його вживання немає.
До вечері
Корисно починати день з вживання складних вуглеводів – каш і молочних продуктів, оскільки вони характеризуються низьким глікемічним індексом. Білкові страви та клітковина здатні істотно сповільнити надходження в кров глюкози.
Поєднання ніжної гречаної каші і молока забезпечує легкість в шлунку, навіть при вживанні великих порцій. З цієї причини таке блюдо готують не тільки на сніданок, а й на вечерю. Ці продукти сприяють комфортному сну.
При панкреатиті
Корисно вживати гречану кашу з молоком при запаленні підшлункової залози і захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту. Ця страва сприяє ослабленню симптомів панкреатиту, загоєнню ран, обволіканню слизової оболонки органів травлення. Краще в цьому випадку готувати кашу розсипчастою, напіврідкою або в перетертій формі.
При цукровому діабеті
Гречка з молоком в діабетичному меню є базовим продуктом, оскільки амінокислоти і клітковина гальмують засвоєння вуглеводів в кишечнику. Внаслідок цього підвищення рівня глюкози в крові відбувається повільно.
Людям з симптомами цукрового діабету або синдрому інсулінорезистентності бажано пильнувати за вуглеводним показником продуктів, які вони додають в своє меню. Якщо величина індексу страви перевищує 70 одиниць, то його вживання може спровокувати стан гіперглікемії, при якому підвищується рівень цукру в крові в порівнянні з нормативним значенням 3,3-5,5 ммоль/л.
Такий клінічний симптом може провокувати прогресування цукрового діабету, виникнення ускладнень цієї хвороби. Повторювані напади гіперглікемії перевантажують клітини підшлункової залози, вражають кровоносні судини.
При вагітності і ГВ
- Цинк, яким багата гречка з молоком, грає важливу роль для здоров’я жінок:
- запобігає гормональному дисбалансу;
- зберігає статеву активність;
- налагоджує функціонування яєчників.
Особливо корисно вживати гречку вагітним жінкам, оскільки активні сполуки продуктів беруть участь в процесі розвитку ендометрія, в клітинах якого закріплюється плодове яйце, а в подальшому з нього формується тіло дитини.
Гречка з молоком дозволяє отримати багато корисних речовин, необхідних жіночому організму в період виношування дитини та грудного вигодовування.
При запорі
Гречку з молоком корисно вживати при проблемах з шлунково-кишковим трактом.
- Її дія на організм проявляється:
- ослабленням симптомів подразнення кишечника;
- підвищенням захисту слизової оболонки;
- легким проносним ефектом.
При схудненні
При бажанні скинути зайву вагу доцільно звертати увагу на глікемічний індекс продуктів. Включення в меню страв з високим ГІ гальмує зменшення жирових відкладень і провокує їх накопичення. Такі продукти одночасно є і висококалорійними. Насититися ними можливо, вживаючи великі порції, а в найближчий час знову з’являється відчуття голоду.
Для корекції ваги бажано обмежувати число страв з високим ГІ. При низьковуглеводному харчуванні організм швидше відчуває насичення. Тим, хто бажає схуднути, дієтологи радять включати в меню цілі зерна гречки. Вони дозволяють плавно знижувати вагу і виводити надлишки рідини з організму.
Гречка з молоком характеризується низькою калорійністю, невисоким ГІ, щедрим складом вітамінів і мінералів. Дієта з включенням цього цінного страви не тільки допомагає плавно скинути зайві кілограми, але також оздоровлює організм.
Гречка з молоком практично не має протипоказань і рекомендована до вживання людям всіх вікових категорій. Цим блюдом можна не тільки снідати, а й вечеряти. Головне – знайте міру і вибирайте якісні продукти.
Гречка з молоком – шкода і користь поживного страви
Гречка є універсальною крупою, яку можна подавати з маслом, цукром, м’ясом, овочами і різними підливками. Найбільше запитань у людей викликають користь і шкода гречки з молоком.
З одного боку, обидва інгредієнти містять в своєму складі багато мінералів і вітамінів, що має сприйматися організмом людини позитивно. З іншого, лікарі регулярно рекомендують своїм пацієнтам не допускати таких поєднань у їх раціоні.
В принципі, обидва варіанти мають право на існування, потрібно тільки розуміти, в чому їх сильні і слабкі сторони.
Користь гречки з молоком
Гречка в чистому вигляді містить безліч хімічних сполук, які необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності організму. Користь і шкода продукту навіть не залежать від підходу до його приготування.
Його варять, тушкують, випарюють, запікають в духовці і готують за допомогою сучасних кухонних гаджетів. Кінцеве блюдо в будь-якому випадку буде містити багато вітамінів і мінералів.
Правда, тільки в тому випадку, якщо не сильно його перетримувати, що роблять деякі господині.
Порада: Гречаний проділ, приготований з молоком, має м’якість і ніжність текстури. Але таке блюдо відрізняється мінімальним лікувальним впливом на організм. Дане поєднання краще використовувати при виготовленні гречаних пудингів і запіканок.
Молоко, в свою чергу, теж славиться великою кількістю мінералів. Якщо додавати його до вже готового блюда, а не підігрівати разом з ним, можна розраховувати на збагачення складу. До того ж, тепле молоко дозволяє повністю розкрити смак і аромат гречки. За рахунок присутності додаткових калорій тіло швидше насичується і позбавляється від почуття голоду.
Шкода гречки з молоком
Велика кількість мінералів не менш небезпечне для здоров’я, ніж їх дефіцит. Але лікарі, які не рекомендують використовувати два інгредієнти одночасно, керуються не тільки цим фактором. Є ще кілька важливих нюансів:
- У гречці багато заліза, в молоці багато кальцію. Залізо знижує здатність травної системи засвоювати кальцій у повному обсязі. Виходить, що речовина виходить з організму в тому ж вигляді, що і надійшло в нього.
- Для переробки гречки потрібні одні ферменти, для переробки молочних виробів – зовсім інші. Такий конфлікт інтересів негативним чином позначається на травленні.
- Регулярне змішування гречки і молока призводить до розладів травлення, метеоризму, діареї. Знижуються усмоктувальні здатності слизової кишечника.
- Ендокринологи теж не рекомендують поєднувати компоненти, це може негативно позначитися на обміні речовин і стані гормонального фону.
- Молоко, підігріте до високих температур, починає змінювати свою формулу. Лікарі взагалі не рекомендують відварювати каші на молоці, а віддавати перевагу питній воді.
Ще потрібно врахувати, що молочний продукт, для якого створено гречку, підвищує її калорійність. Через це спочатку дієтична їжа стає вже не такою нешкідливою для фігури. На думку дієтологів, крупу краще поєднувати з м’ясом, грибами або овочами. В цьому випадку не виникає жодних конфліктних ситуацій, і організм отримує всі необхідні елементи в потрібному обсязі.
Варіанти приготування гречки з молоком
Незважаючи на застереження лікарів, гречка з молоком не втрачає своєї популярності. На тлі такого інтересу до страви господині розробили кілька варіантів його приготування.
Готовий продукт виходить таким же смачним, як і зазвичай, але ризики негативних наслідків при цьому не такі високі.
Незалежно від підходу, перед початком маніпуляції крупу треба ретельно промити до чистої води і злегка обсмажити на сухій сковороді для більш активної вироблення аромату.
- Відварювання гречки в підсоленій воді. На 1 частину гречки беремо 2 частини води. Заливаємо рідиною попередньо промитий продукт, доводимо масу до кипіння на великому вогні під закритою кришкою. Потім додаємо в вміст каструлі сіль, добре все заважаємо і накриваємо кришкою, залишивши невелику щілину для виходу пара. Тримаємо заготовку на дуже слабкому вогні, поки з її поверхні не зникнуть сліди води. Тоді повністю закриваємо кришку і чекаємо ще 10 хвилин, поки рідина повністю не випарується. Молоко вводиться в уже готову кашу.
- Відварювання гречки в воді і молоці. На 1 частину гречки беремо 1,5 частини води і 0,5 частини молока. Воду змішуємо з молоком, заливаємо складом гречку і відварюємо продукт за наведеним вище класичним рецептом. В цьому випадку в готову страву молоко більше не додається, воно тільки зіпсує м’який і ніжний смак каші. Варто врахувати, що, якщо відварити продукт звичним способом, а молоко ввести в самому кінці і потримати масу на плиті, нічого доброго не вийде.
- Запарювання крупи в термосі. Беремо 1 частину крупи і 1,5 частини дуже гарячої води. Засипаємо підготовлену гречку в попередньо підігрітий термос, заливаємо окропом, додаємо сіль. Закриваємо кришку і активно встряхуємо ємність, щоб все добре перемішалося. Час витримки складає близько 1,5-2 годин. У готову кашу додаємо трохи тепле молоко.
- Упрівання крупи в духовці. На сковороді злегка обсмажуємо продукт, присаливаємо, заливаємо окропом так, щоб рідина тільки злегка покривала крупинки. Перемішуємо вміст (в подальшому це робити заборонено), накриваємо кришкою і витримуємо протягом 5-7 хвилин на середньому вогні. Потім заготовку все так же під кришкою відправляємо в духовку, прогріту до середньої температури і томимо не менше години. У готову гречку додаємо тепле молоко і подаємо. Варто врахувати, що сковороду краще брати високу, більше схожу на сотейник.
Навіть якщо користь і шкода таких страв не представляють інтересу в конкретному випадку, не варто включати їх в раціон дітей і дорослих людей на постійній основі.
Краще готувати молочну кашу не частіше 2-3 разів на місяць, а в решту часу вживати гречку в комплексі з більш підходящими інгредієнтами. При появі ознак розладу в роботі травної системи дієту варто переглянути.
Подальше вживання молочної каші буде тільки погіршувати стан.
Гречана каша
Гречана каша – один з найулюбленіших продуктів нашого дитинства. Більшість жителів наших країн включають її в своє меню регулярно, адже вона дуже смачна і корисна. Гречана каша, користь і шкода якої вже давно відомі в медицині, включається в безліч лікувальних дієт, які рекомендуються при захворюваннях шлунка, печінки і багатьох інших життєво важливих органів нашого організму, а також при артриті, геморої, цукровому діабеті. Нашу статтю ми присвятимо саме цій каші, яка по праву вважається фаворитом серед всіх інших.
Гречана каша. Користь і шкода
- Для здоров’я людини цей продукт є дуже цінним, адже в гречаній крупі міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів, наприклад, марганець, фосфор, цинк, залізо, кальцій, мідь і багато інших.
- Цинк допомагає добре засвоювати всі необхідні для нашого організму речовини.
- Залізо в комплексі з міддю беруть участь у процесі утворення гемоглобіну, а також допомагає при такому поширеному захворюванні, як анемія.
- Білки містять амінокислоти і легко засвоюються в організмі.
- Складні вуглеводи знижують рівень цукру в крові.
- Клітковина корисна для травлення, сприяє зменшенню рівня холестерину.
- Гречана каша, користь і шкода якої завжди цікавлять споживачів, містить в собі величезну кількість біологічно активних речовин, що сприяють росту клітин і тканин в організмі, наприклад, пігменти, токофероли, фосфоліпіди.
За кількістю вітамінів Е, РР, В1, В2, Р гречана крупа вигідно відрізняється від інших. Вітамін Р (рутин), наприклад, зміцнює судини, збільшує скорочення серцевих м’язів, допомагає накопичувати організму аскорбінову кислоту, а також надає благотворну дію на щитовидну залозу. Він також незамінний при ряді захворювань, наприклад, цукровому діабеті, токсикозі вагітних, вірусних захворюваннях, серцевій недостатності.
У складі гречки присутня малеїнова кислота, а також лимонна, щавлева (покращує травлення) і ліноленова (допомагає боротися із зайвою вагою).
І це ще не всі переваги, які має гречана каша.
Користь і шкода для дітей
Гречану кашу можна давати дитині після введення в раціон овочів, тобто, приблизно, вже в семимісячному віці, і саме її лікарі-педіатри рекомендують вводити в меню маляти першою. І це не просто так, адже містяться в ній вітаміни і корисні речовини так необхідні зростаючому організму.
Гречка є неалергенним продуктом (якщо її вживати нерегулярно). Вона прекрасно засвоюється, має високу поживну цінність і, що важливо, не містить глютену. Саме тому вона є ідеальним продуктом для знайомства малюка з кашею.
Дітям, що страждають на анемію, також буде корисна гречка, так як в ній міститься достатня кількість заліза, що сприяє збільшенню гемоглобіну.
Шкоди від цього продукта мало, єдине, що для діток грудного віку доцільніше застосовувати гречану кашу промислового виробництва, так як крупа, придбана в магазині, може бути низької якості.
Дитині до 8 місяців краще давати безмолочну, інакше ще незвичний до таких продуктів дитячий організм може проявити себе по-різному.
Якщо дитина алергік, то кашу доцільніше купувати антиалергенну і без вмісту фруктів.
Вашій дитині точно припаде до смаку гречана каша.
Користь і шкода для схуднення
Як вже давно відомо, зернові кашу застосовують у дієтах для позбавлення від зайвої ваги. Одна з таких – гречана, завдяки якій за 10 днів можна скинути до 5 зайвих кілограмів. Нижче ми коротко розповімо про ефективність даного способу, а також про його протипоказання.
Гречана дієта
Для цього знадобиться два інгредієнти: гречка і вода. Важливе правило дієти – нічим каші не заправляти.
Для початку крупу слід перебрати і добре промити під проточною водою. Співвідношення каші до води має бути 1: 2. Потім засипати в термос і залити окропом. Настоюється каша всю ніч. Щодоби слід заварювати нову порцію.
Така дієта триває від 7 до 10 днів. Разом з нею слід вживати велику кількість води (від 2,5 до 3 літрів). У разі, якщо зовсім не можете харчуватися однією гречкою, дозволяється з’їдати одне зелене яблуко або випивати 1 стакан знежиреного кефіру на ніч. Але краще, якщо в раціоні все-таки буде присутня одна гречана каша.
Користь і шкода гречаної дієти. Протипоказання
Плюси такої дієти полягають у тому, що основний продукт можна вживати в необмежених кількостях, тому почуття голоду не буде постійно вас переслідувати. Також її дотримання призведе в порядок не тільки фігуру, але й шкіру, а стан організму вже через один тиждень покращиться, і ви відчуєте прилив сил і легкість.
При своїй значній популярності гречана дієта все-таки протипоказана деяким людям, зокрема тим, у кого захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразки, коліти, запори, пронос). Також забороняється дотримуватися її годуючим матерям і вагітним.
Гречана дієта має ряд недоліків. При постійному вживанні може з’явитися апатія, запаморочення, слабкість, будьте до цього готові. Слід пам’ятати, що людям, схильним до алергій, також шкідлива дієта, в яку входить тільки гречана каша.
Користь і шкода. Калорійність
На 100 г сухої крупи доводиться 308 кКал, але в процесі варіння вона розбухає і, відповідно, збільшується в об’ємі. З цих 100 г виходить майже 300 г готової каші, калорійність якої варіюється від 90 до 120 кКал на 100 г. Цей інтервал залежить від того, що ви додали в кашу, наприклад, цукор, вершкове масло, молоко тощо. Якщо каша після варіння сильно розсипчаста, то калорійність її складе 90 кКал на 100 г, якщо цілісна – 120 (так як у процесі приготування вбирається менше води). Останню найчастіше використовують при схудненні, не заправляючи цукром, сіллю, вершковим маслом.
Якщо варити гречану кашу на молоці (3,2% жирності), то калорійність складе 90 кКал, але це за умови, що нічим її не заправляєте. Якщо варити на коров’ячому домашньому молоці і присмачити цю суміш цукром і вершковим маслом, то калорійність складе 136 кКал.
Недоліків у гречаної каші мало, але вони все-таки є. Наприклад, при тривалому її вживанні можна спровокувати авітаміноз, найчастіше це відбувається в процесі гречаної дієти. Тому варто додавати в свій раціон інші продукти або приймати комплекс необхідних вітамінів. Також цей продукт може викликати запор через високий вміст білків.
У складі гречки присутня велика кількість крохмалю, у якого є здатність підвищувати рівень цукру в крові, тому, при постійному вживанні гречаної каші, постарайтеся скоротити кількість солодощів у раціоні.
Незважаючи на те, що гречана каша, користь і шкода якої вже відомі з давніх часів, має недоліки, слід пам’ятати, що це єдиний продукт, який не вдалося модифікувати, обробити хімікатами і пестицидами. Їжте гречку і будьте здорові.
Гречка з молоком: користь і шкода цього поширеного страви
Гречана каша, безсумнівно, – універсальний продукт, який улюблений багатьма. Її можна подавати з різними добавками – маслом, м’ясом, різними підливками і овочами. Але вранці її частіше присмачують молоком. На перший погляд, у цьому немає нічого поганого, адже молоко саме по собі корисно, і гречана крупа також.
І в тому, і в іншому продукті міститься велика кількість необхідних людському організму вітамінів і мінералів. Але чи корисна гречка з молоком? І якщо так, то чому лікарі настійно рекомендують не змішувати ці два продукти разом? Треба детально розібратися, чим корисна гречка з молоком і яка її шкода.
Чим корисна гречка з молоком
Якщо говорити про те, чим корисна гречка в чистому вигляді, то в ній є велика кількість різних хімічних сполук, які допомагають функціонувати людському організму в нормальному режимі. Унікальність гречаної крупи полягає в тому, що вона може бути приготована в найрізноманітніших варіантах, при цьому її корисні якості завжди залишаються в повному обсязі.
Можна її варити, тушкувати, запікати, використовувати для приготування в найсучасніших кухонних гаджетах, що сьогодні так модно. Що б з такою кашею не робити, кількість корисних мінералів і вітамінів в ній залишиться в надлишку. Але ось перетримувати її не варто (а цим грішать багато господинь), так як в цьому випадку кількість корисних речовин істотно скорочується.
Часто з молоком готують гречаний проділ. Таке блюдо любимо багатьма людьми тому, що його текстура виходить ніжною і легкозасвоюваною людським організмом. Але більше позитивних якостей тут немає, кількість корисних для людського організму речовин тут мінімальне. А ось застосовувати таку консистенцію для приготування різних пудингів і запіканок буде в самий раз.
Окремо слід сказати про молоко. Кількість необхідних організму людини мінералів тут теж значна. І можливо зберегти всі корисні властивості молока, але тільки потрібно робити це правильно. Не підігрівати молоко, заливаючи їм гречану кашу, як це найчастіше і робиться, а просто додати холодний продукт до гарячої каші.
Тоді молоко стане просто теплим під впливом гарячої каші, і страва буде не тільки корисним, але і з великим ефектом оттенить аромат такої трапези.
Ще необхідно відзначити, що додаткові калорії дозволяють організму людини істотно швидше насичуватися, людина довгий час не голодує, що особливо корисно при дієтах, коли хочеться їсти і настрій завжди погане.
У чому полягає шкода такого блюда
Багато людей вважають, що велика кількість мінералів в їжі – це гарантія міцного здоров’я.
Насправді це далеко не так, якщо людина споживає велику кількість мінералів, то це не менш шкідливо для організму, ніж їх недолік.
Щоб цього не допустити, багато лікарів рекомендують утриматися від споживання в одночасному режимі двох корисних окремих продуктів. І для цього є вагомі підстави:
- гречана каша містить велику кількість заліза, а молоко – не меншу кількість кальцію. Обидва цих інгредієнта потрібні організму, але якщо вони потрапляють в нього одночасно, травна система не здатна в повному обсязі засвоїти велику кількість кальцію, який надходить разом з молоком. Якщо корисна речовина не встигає засвоїтися, воно швидко виходить з організму, так і не принісши користі;
- ситуація з гречаною кашею наступна – для її переробки потрібні певні ферменти, тоді для переробки молока – зовсім інші. Виникає серйозне протиріччя між цими двома процесами, внаслідок чого функції травлення починають істотно порушуватися;
- якщо людина змішала ці два продукти один або два рази, то нічого страшного не буде. Але якщо це робити регулярно, то травна система починає піддаватися серйозним розладам, починаються проблеми зі стільцем, мучить метеоризм. Кишкова слизова просто не здатна повністю поглинати все, що в неї надходить; наслідки від цього самі негативні;
- змішувати такі інгредієнти настійно не рекомендують ендокринологи, оскільки науковими дослідженнями доведено, що речовинний обмін починає зазнавати негативні зміни, що призводить до зміни гормонального фону;
- якщо молоко сильно підігрівати, то кількість корисних речовин в ньому істотно скорочується, формула продукту змінюється. Найкраще взагалі відмовитися від звички варити кашу на молоці, набагато корисніше, якщо для процесу варіння використовується звичайна вода.
Не варто скидати з рахунків ту обставину, що якщо молочний продукт змішується з гречкою, то таке блюдо стає сильно калорійним.
Помилково вважати таку їжу дієтичною, для тих, хто бажає позбавитися від зайвих кілограмів, таке блюдо точно не є підходящим. Якщо хочеться змішати з чимось крупу, то краще вибирати для цих цілей овочі, м’ясо або рибу.
Тоді ніякого конфлікту не виникне, все, що є корисним в цих інгредієнтах, організм отримає у повному обсязі.
Як слід готувати такі страви
Що б там не казали, така їжа була, є і буде користуватися великою популярністю у людей різного віку. Можливо приготувати їжу таким чином, щоб негативних наслідків для людського організму не було або вони були зведені до мінімуму.
Який би спосіб приготування не був вибраний, крупа перед цим повинна бути як слід промита, після чого її треба злегка обсмажити, для цього необхідно використовувати виключно чисту сковорідку.
Тоді вироблення аромату зросте, і корисних речовин в продукті залишиться більше.
- крупу варять у воді, куди попередньо додається невелика кількість солі. Продукт залити водою, маса кипить, все це потрібно робити на сильному вогні, кришка повинна бути закрита. Коли вода закипить, насипається трохи солі, все ретельно перемішується, а потім залишити трохи щілину в посуді, щоб вільно виходила пара. Потім робиться максимально слабкий вогонь, і все готується, поки рідина повністю не випарується. Потім кришка закривається щільно і нехай постоїть ще хвилин 10. А вже потім в кашу додається молоко;
- гречку можна варити не повністю на молоці, а наполовину змішати із водою. Молоко змішати з водою, потім цим заливається гречка, і можна використовувати класичний рецепт варіння. Тільки важливо після цього додатково не додавати молоко, це не тільки зіпсує смак, але й нейтралізує більшість корисних властивостей;
- можна використовувати запарювання в термосі. Гречана крупа змішується з водою з розрахунку 1 до півтора, попередньо підігрівається термос, туди наливається окріп і трохи солі. Кришка закривається, термос сильно трясеться, треба, щоб все максимально активно перемішалося. Тепер нехай все постоїть години півтори-два. А потім, коли каша готова, туди можна додати теплого молока;
- продукт попередньо обсмажується на сковорідці, додається трохи солі, потім налити туди окропу в такій кількості, щоб крупинки тільки злегка були перекриті. Тепер все треба ретельно перемішати, накрити кришкою, нехай постоїть на середньому вогні хвилин 7. Тепер закриту сковорідку поставити в духовку, вона повинна бути попередньо нагріта в середньому режимі, потім нехай все протоміться близько години. Коли все готово, крупу заливають підігрітим молоком, і можна її їсти. Для таких цілей доцільно використовувати сковорідку з високими краями.
Якщо мова йде про літніх людей і маленьких дітей, їм від споживання такої їжі слід утриматися, принаймні харчуватися постійно таким чином точно не можна.
Але цілком можливо їсти продукт пару раз на місяць, але якщо травна система розладжується, то і від такої кількості продукту треба відмовитися, поки все не прийде в норму.
Якщо цього вчасно не зробити, то стан здоров’я буде тільки погіршуватися.
Чим корисна гречана каша? Склад, калорійність
Гречана каша знайома всім з дитинства. Багато варять її на воді, деякі господині готують на молоці, іншим подобається гречка з м’ясом або тушонкою.
Користь цього блюда безсумнівна: в гречці міститься безліч вітамінів, заліза, різних кислот і мінеральних елементів.
Така каша поліпшує травлення, зовнішній вигляд волосся, шкіри, сприяє схудненню, виведенню з організму токсинів. Крім цього, вона дуже смачна, поживна і ситна.
Характеристика і склад
Корисна гречка недарма є фаворитом серед каш, які зазвичай готують господині. Її можна їсти на сніданок, обід або вечерю, варити різними способами. До її складу входять такі цінні елементи, як вітаміни Е, В, РР, білки, амінокислоти, залізо, рутин.
Кожен компонент надає оздоровчий вплив на організм:
- поліненасичені жири знижують рівень холестерину, прискорюють метаболізм;
- корисні кислоти покращують травлення, дозволяють вітамінам краще засвоюватися;
- фосфор активізує мозкову діяльність;
- мідь, йод, цинк і кальцій постачають необхідні організму речовини;
- залізо усуває ризик появи анемії, підвищує гемоглобін;
- рутину забезпечує здоровий вигляд шкіри, волосся, зміцнює судини;
- клітковина прискорює виведення токсинів, очищає організм від шлаків.
Скільки калорій у гречаній каші, відомо всім, хто худне: всього лише близько 150, хоча сира гречка містить не менше 300. Це пов’язане з тим, що під час варіння енергетична цінність зменшується приблизно в 3 рази. Калорійність гречки, звареної на воді, становить 90 калорій на 100 грам, на молоці – приблизно 130-160 калорій. Різниця залежить від жирності молока, додавання цукру, масла.
Харчова цінність гречки висока – 57 одиниць, в ній багато білка, складних вуглеводів і цінних насичених жирів. Вона досить ситна, повільно перетравлюється, тому рекомендована для дієтичного харчування і схуднення.
Корисні властивості
Багато хто знає, чим корисна вівсяна каша, рисова або пшенична, забуваючи іноді про гречку. Однак гречана каша, особливо зварена на воді, не менш корисна. Її радять вживати під час вагітності, тренувань, рекомендують включати в раціон дітей і літніх людей. Корисні властивості гречки відомі з давніх часів.
Вона надає наступну дію на організм:
- Добре засвоюється, не містить глютену, не викликає алергії, насичує організм корисними речовинами і компонентами. Саме тому її призначають маленьким дітям для першого прикорму, рекомендують дитсадкам, школярам.
- Високий вміст клітковини запобігає запорам, нормалізує роботу кишечника. Залізо, що міститься в складі гречки, запобігає ризику виникнення анемії. Ці властивості корисні для вагітних жінок, які мають низький гемоглобін або проблеми з кишечником.
- Макроелементи і кислоти покращують зір, знижують шкідливий холестерин. Саме через ці якості гречану кашу рекомендують включати в меню людям похилого віку, особливо сердечникам.
- Корисна гречка і для спортсменів. Завдяки високому вмісту білка вона сприяє нарощуванню м’язів, відновлює енергію після виснажливих тренувань.
- У здорових людей гречана каша покращує зовнішній вигляд і структуру волосся, нігтів, шкіри, зміцнює судини, запобігає виникненню ракових клітин.
- Регулярне вживання гречки знижує стрес, нормалізує роботу шлунка, печінки, зміцнює кістки, знижує високий тиск.
Також гречка сприяє схудненню, виводить шлаки, прискорює метаболізм. Її рекомендують їсти при ожирінні, діабеті, хворобах шлунка і анемії. Вивчено і користь сирої гречки, яка сприяє омолодженню, покращенню кольору обличчя, допомагає при панкреатиті, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів.
Вживання гречки при різних захворюваннях
Дієтологи і лікарі рекомендують вживати гречану кашу при гіпертонії, токсикозі у вагітних, ревматизмі, шкірних захворюваннях та ожирінні. Особливо корисна вона при діабеті і панкреатиті. Її цілющий склад виводить шкідливі речовини, оздоровлює організм, знімає запалення в кишечнику, знижує рівень цукру і холестерину.
Ось кілька важливих порад для правильного харчування:
- При ожирінні рекомендується варити гречку на воді, а краще запарювати стакан промитої крупи трьома склянками окропу на ніч в каструлі. Сіль додавати не треба. Вранці таку низькокалорійну кашку вже можна їсти з овочами або зеленню.
- При діабеті гречану кашу треба їсти без цукру і вершкового масла, можна її трохи підсолювати. Таке блюдо знизить рівень цукру, особливо якщо запивати його нежирним кефіром.
- При панкреатиті варену або запарену з вечора гречку розбавляють кефіром, їдять потроху без солі і спецій. Таке харчування налагодить травлення, зніме запалення стінок шлунка, кишечника, підшлункової залози.
Найкращий рецепт при таких хворобах – кефірна гречка. Для її приготування треба стакан промитої крупи ввечері залити 500 грамами кефіру, залишити так до ранку.
Через 12 годин готову страву слід розділити на 2 частини, одну з’їсти вранці, іншу ввечері.
Бажано пройти тижневий курс такого очищення, після чого потрібно їсти звичайну гречку на воді ще 10 днів вранці замість сніданку.
Крім оздоровлення, підуть кілька зайвих кілограмів, налагодиться робота кишечника, пройдуть запори і печія. Такий курс дієтологи радять проводити 2 рази на рік.
Десятиденна дієта для схуднення
Користь гречаної каші на воді для фігури відома багатьом. Ефект буде особливо помітний, якщо вживати її без солі, цукру та олії, їсти більше овочів, риби, м’яса, пити кефір і зелений чай. Цей спосіб допомагає очистити організм, зменшити набряки, вивести шлаки і стати стрункішою без зайвих зусиль.
Тим же, хто хоче швидко схуднути на кілька кілограмів, сподобається швидка гречана дієта, розрахована рівно на 10 днів. При її дотриманні, заняттях спортом і правильному догляді за тілом можна скинути від 4 до 9 кілограмів залежно від початкової ваги, накопиченого жиру і комплекції.
Гречана дієта передбачає дотримання наступних правил:
- Крупу не треба варити, її слід просто заливати ввечері гарячим окропом або кефіром у співвідношенні: стакан гречки, 3 склянки води або кислого молока.
- Крім несоленої гречки в день можна випивати тільки літр кефіру 1% жирності, з’їдати 2 зелені яблука.
- Дієту можна витримувати тільки 10 днів, довше не рекомендується через виникнення слабкості, дратівливості.
- Обов’язково треба робити зарядку, багато ходити пішки, гуляти вечорами.
Чим більше вихідна вага, тим швидше йдуть зайві кілограми. Якщо маса тіла до дієти була більше 90 кг, можна втратити до 10 кг за тиждень. При вазі 60 кг вийде скинути лише 1-2 кг.
Шкода і можливі протипоказання
Багато хто знає, чим корисна гречка, які її корисні властивості. Однак іноді ця крупа може завдати організму шкоди. Це відбувається в наступних випадках:
- При переїданні, коли виникає апатія, сильний головний біль, роздратування.
- При рідкісній непереносимості деяких компонентів.
- При алергічній реакції, що буває лише у деяких людей.
- При недотриманні умов зберігання, коли крупа намокає, покривається пліснявою.
Рецепти, як приготувати гречану кашу
Рецептів, як варити гречку правильно, існує багато. Це поживна страва може бути густою, рідкою, розсипчастою, смаженою або тушкованою. Зазвичай гречка вариться на воді, але для дітей і літніх її слід готувати з додаванням молока. Приготування смачної каші можливе на плиті, в мікрохвильовій печі або мультиварці.
Щоб приготувати смачну кашу на плиті, спочатку треба знати, як зварити її правильно. Найкращий рецепт відомий багатьом господиням, адже запам’ятати його дуже легко.
Для приготування гречки на воді знадобиться:
- Стакан без верху крупи.
- 2 склянки води.
- Ложечка вершкового масла.
- Сіль на кінчику ложки.
Мию крупу, заливаю її водою в неглибокій каструлі. Чекаю закипання, солю, зменшую вогонь. Варю 15 хвилин, намагаючись багато не заважати. Перед подачею додаю масло.
Щоб кашка вийшла розсипчастою, слід виконати важливі правила:
- Сковорода або каструля повинні бути з товстим дном.
- Після закипання води вогонь на 5 хвилин роблять середнім, потім зменшують до мінімуму.
- Готову гречку залишаю на 15 хвилин постояти під щільною кришкою.
- На склянку крупи беру рівно 2 склянки води, більше або менше не можна.
- Гречку в каструлі відразу заливаю окропом, а не холодною водою.
Для приготування гречки на молоці знадобиться:
- Половина склянки крупи.
- Склянка води.
- Склянка молока.
- Трохи солі.
- Половина ложечки цукру.
- Вершкове масло для заправки.
Кип’ятимо в каструлі перемішані воді та молоці, солимо, додаємо цукор. Після закипання висипаємо крупу, бажано добре промиту, варимо близько 30 хвилин. Вимикаємо вогонь, закриваємо кришку і даємо каші постояти ще 10 хвилин, після чого додаємо масло.
Щоб приготувати з грибами і цибулею, необхідно:
- Стакан крупи.
- 300 грам будь-яких грибів.
- Велика цибулина.
- Часточка часнику.
- Рослинна олія.
- Сіль і спеції за смаком.
Лук треба порізати крупно, можна півкільцями, часник слід подрібнити. Обсмажуємо цибулю з часником на сковорідці з додаванням олії близько 5 хвилин, додаємо порізані гриби, солимо їх на смак. Через 5-7 хвилин в сковороду висипаємо крупу, наливаємо 2 склянки води, перчимо, підсолюємо, чекаємо закипання. Тушкуємо під кришкою хвилин 20 до повної готовності, викладаємо на тарілку.
Приготування в духовці
Гречку в духовці зварити легко, рецепт досить простий:
- Потрібно приготувати склянку промитої крупи, 1,5 склянки води, сіль з маслом за смаком. Заздалегідь гречку треба перебрати, видалити дрібне сміття і лушпиння. Можна злегка обсмажити її на сковорідці для надання більш ніжного смаку.
- Висипаємо промиту крупу в глиняний або керамічний горщик, солимо, заливаємо водою. Якщо блюдо готується з грибами, цибулею, куркою або м’ясом, продукти слід попередньо обсмажити та додати до крупи. Щоб каша була рідшою, можна підлити більше води.
- Закриваємо щільно кришку, ставимо горщик в розігріту до 180 градусів духовку, готуємо близько 40 хвилин.
- Дістаємо розпарену кашу, додаємо масло, зменшуємо температуру і залишаємо ще на 10 хвилин варитися в горщику. Це дозволить гречці стати повітряною, пухнастою.
Подавати її можна як гарнір або з молоком. При додаванні грибів, м’яса або овочів виходить самостійне блюдо, дуже смачне і поживне.
Гречана каша в мультиварці за різними рецептами
В мультиварці гречану кашу можна готувати на воді або молоці, додаючи інгредієнти за власним бажанням. Рецепти нескладні, впорається навіть новачок.
Молочна гречана каша готується просто:
- Беремо стаканчик перебраної та промитої крупи, висипаємо на дно чаші. Додаємо трохи солі, виливаємо туди стакан води.
- У 2 стаканчиках молока розчиняємо ложечку цукрового піску, переливаємо його в чашу. Додаємо ложку вершкового масла.
- Натискаємо кнопку «Молочна каша», готуємо 30 хвилин.
- Чекаємо в режимі «Підігрів» 5 хвилин, попередньо злив воду з клапана та випустивши пар.
За таким же принципом варяться манна каша в мультиварці, вівсянка або пшоно. Залежно від моделі назва режиму може відрізнятися, як і час приготування.
Рецепт гречки на воді з м’ясом теж нескладний:
- Беремо 2 стаканчики крупи, 4 стаканчики води, 300 грам свіжого м’яса, моркву і цибулю, сіль.
- М’ясо дрібно нарізаємо, моркву натираємо крупно, цибулю подрібнюємо ножем.
- Обсмажуємо м’ясо при відкритій кришці 15 хвилин, включивши будь-який відповідний режим, додаємо цибулю з морквою, смажимо ще 10 хвилин.
- Висипаємо гречку, солимо, наливаємо стаканами воду. Можна посилити аромат, додавши перець, лавровий лист.
- Перемішуємо все, включаємо режим «Гречка», чекаємо, поки не звариться.