Какао: користь і шкода для здоров’я, як зробити, рецепт з фото, відгуки

До складу какао з молоком входить великий перелік вітамінів, мінеральних елементів, біоактивних сполук, які позитивно впливають на роботу органів і систем.
Склад
Напій какао з молоком постачає в людський організм такі біоактивні речовини:
- Теобромін – пуриновий алкалоїд, який позитивно впливає на емоційний стан, стимулює почуття щастя і приємного збудження, але на відміну від наркотичних речовин не викликає звикання.
- Теофілін – блокатор пуринових рецепторів, який надає розслабляючу дію на гладку мускулатуру, що підтримує в нормі роботу дихальної системи.
- Фенілетиламін – протеїногенна амінокислота, в людському організмі виконує функцію антидепресанту.
- Кофеїн – пуриновий алкалоїд, стимулятор фізичної та розумової працездатності.
- Пуринові сполуки, необхідні для амінокислотного синтезу.
- Поліфенольні сполуки, які надають антиоксидантну дію.
Калорійність молочного какао чимала, в 100 мл знаходиться 95 ккал. А при додаванні підсолоджувача кількість калорій стає ще більше, досягає 110 ккал.
Джерелами мінералів цього продукту є шоколадний порошок і молоко:
- Калій. Підтримує роботу серцевого м’яза і кровоносних судин. Необхідний для попередження атеросклерозу та інших патологій, пов’язаних з погіршенням стану судинної системи. Мінерал зміцнює структуру судинних стінок, підвищує їх еластичність і міцність. Завдяки багатому вмісту калію напій корисний при аритмії, нормалізує періодичність та інтенсивність скорочень серця.
- Кальцій. Головний елемент, що входить до складу кісткової тканини. Тому какао на молоці рекомендується дітям як продукт, який попереджає рахіт.
- Фосфор. Необхідний для побудови кісткової тканини. Робить скелет міцним, стійким.
- Магній. Позитивно впливає на функціональний стан м’язових тканин. Попереджає судомні стани.
- Натрій. Важливий для підтримки оптимального міжклітинного тиску, що дозволяє поживним елементам проникати всередину клітин.
- Залізо. Необхідно для попередження анемії, оскільки, вступаючи в реакцію з молекулами кисню, бере участь у синтезі гемоглобіну. Також залізо має антиоксидантну дію, очищає кров, сприяє відновленню її клітинного складу.
- Марганець. Учасник процесів засвоєння вітамінів в організмі.
- Цинк. Ще один мінерал, важливий для дитячого організму, який входить до складу кісткової тканини, попереджає її деформацію.
- Селен. Мінеральна речовина з сильною антиоксидантною дією. Попереджає розповсюдження злоякісних клітин. Корисний для чоловічого організму мінерал, стимулятор синтезу тестостерону.
Корисні властивості какао обумовлені входженням до його складу значної кількості вітамінів:
- Тіамін (B1). Вітамін з антиоксидантною дією. Зміцнює клітинні стінки, не дозволяє проникнути крізь них продуктам окислення, завдяки чому знижується ймовірність перетворення клітин у злоякісні.
- Рибофлавін (B2). Бере участь у гормональному синтезі. Включений у процеси гемоглобінового формування, побудови червоних кров’яних тілець, тому необхідний при розвитку анемії.
- Нікотинова кислота (B3). Учасник реакцій окислення-відновлення, сприяє перетворенню вступників поживних речовин в енергію, необхідну для фізичних дій. Видаляє з печінки надлишки виробленого холестерину.
- Пантотенова кислота (B5). Учасник метаболічних процесів. Сприяє виробленню енергії, що витрачається на рухи і дихальні процеси.
- Піридоксин (B6). Необхідний для розщеплення амінокислот і подальшого формування білкових структур, що забезпечують зростання тканин.
- Фолієва кислота (B9). Позитивно впливає на функціональний стан нервової системи.
- Філохінон (K). Забезпечує нормальне згортання крові, завдяки чому шкірні ранки і тріщини швидше затягуються.
Щоб вийшов напій, який дійсно благотворно впливає на здоров’я, що містить перераховані вітаміни і антиоксиданти, потрібно купувати натуральний порошковий какао, що не включає підсолоджувачі, консерванти. Якісний продукт має розсипчасту структуру, приємно пахне, вміст жиру в ньому не перевищує 15%.
Чим корисно какао з молоком
Зазвичай молоко в какао додають для покращення смаку. Однак вийшло ласощі приносить велику користь для людського організму. Його рекомендується вживати на сніданок людям, які піклуються про своє здоров’я.
Корисний вплив шоколадно-молочного напою на людський організм:
- стимуляція роботи дихальної системи;
- активізація гемоглобінового синтезу;
- попередження появи каріозних порожнин (таку позитивну властивість має теобромін);
- запобігання утворенню злоякісних клітин;
- нормалізація кров’яного тиску;
- поліпшення стану фіброзної або цирозної печінки;
- стимуляція синтезу меланіну, необхідного для нейтралізації негативного впливу ультрафіолету на шкірний покрив;
- зміцнення організму при простудних захворюваннях;
- відхаркувальна дія при вологому кашлі.
Сприятливий вплив какао-порошку на печінку, уражену фіброзом або цирозом, пов’язане з тим, що продукт гасить коливання кров’яного тиску всередині печінкових тканин.
Ці коливання є вкрай небезпечними, можуть стати причиною розриву судинної стінки, оскільки кров при зазначених патологіях рухається по печінковим судинах з утрудненням. Лікувальні властивості напою обумовлені входженням до складу флавоноїдів.
Какао з додаванням молока може принести користь і шкоду для здоров’я, і щоб не зіткнутися з неприємними наслідками, необхідно вживати його в помірному обсязі. Добова норма – дві кружки. Для приготування однієї порції беруть 2 чайні ложки шоколадного порошку.
Для жінок
Чим корисно какао з молоком для жіночого організму:
- покращує інтелектуальну працездатність;
- допомагає справлятися зі стресовими факторами;
- приводить в норму гормональний фон і циклічність менструацій;
- послаблює прояви передменструального синдрому;
- покращує емоційний стан;
- підтримує свіжість, молодість і привабливий вигляд шкірного покриву;
- захищає шкіру від несприятливого, що старіє впливу ультрафіолетового випромінювання, попереджає появу меланоми;
- позитивно впливає на стан волосся, надає їм пишність, здоровий і сяючий вигляд (причому продукт можна не тільки пити, але й використовувати в масках для волосся).
Вміщені в какао фенольні сполуки зміцнюють зв’язки колагенових волокон, завдяки чому шкіра омолоджується, стає еластичнішою, зникають дрібні складки.
Позитивний вплив какао на волосся обумовлено вмістом нікотинової кислоти. Цей вітамін покращує циркуляцію крові по капілярах шкіри голови, в результаті живильні елементи активніше надходять у волосяні фолікули, пробуджують їх до зростання.
Маска на основі какао з молоком для жінок – хороший спосіб позбутися від облисіння, зробити волосся об’ємнішим. Змішують 2 столові ложки шоколадного порошку, 100 мл теплого молока та чайну ложку коньяку для ефекту розгладження.
Теплу масу накладають на шкіру голови і прикореневу частину волосся, обертають поліетиленом, потім рушником. Утримують півгодини, змивають. Бажано застосовувати засіб 2 або 3 рази на тиждень.
Для вагітних і годуючих
Чи корисно какао при вагітності – скоріше, ні. Бажано прибрати його з меню в період виношування дитини або скоротити вживання до кружки раз на 3 дні.
Молоко – джерело кальцію, необхідного для правильного розвитку скелета плода. Але в какао є речовини, які пригнічують засвоєння мінералу.
У лактаційний період від шоколадно-молочного напою жінці також слід відмовитися. Інакше немовля стане неспокійним, примхливим, або у нього розвинеться алергічна реакція.
Для дітей
Какао не включають у меню дитини до 3 років. Концентрація кофеїну в порції безпечна для дорослих, але надає збудливу дію на дитячу нервову систему. Підвищується ймовірність розвитку у дитини порушень сну, безсоння.
У дитячий раціон какао з молоком вводять поступово. Спочатку дають 2 рази на тиждень по половині кружки в дообідній час. До 6-річного віку тижневу дозу збільшують до 4 кружок. Кружку в день дозволяється давати дитині, яка досягла 10-річного віку.
Для чоловіків
Чи корисно пити какао чоловікові – безсумнівно, так. Чим корисний продукт при частому вживанні:
- зміцнює капілярні стінки, прискорює загоєння ран;
- попереджає інсульти, інфаркти, а також імпотенцію, пов’язану з погіршенням стану судин, поганим кровообігом в репродуктивних органах;
- завдяки вмісту цинку, підвищує лібідо і якість сперми, попереджає дефіцит тестостерону і безпліддя, пов’язане з нежиттєздатністю сперматозоїдів.
Для чоловіків, що займаються спортом, рекомендується пити какао з молоком по кілька ковтків через кожні 15 хвилин протягом години після тренування.
Шкода какао і молока
Какао можна пити при:
- ревматизмі, подагрі, інших патологіях суглобів через присутність у складі пуринів, що провокують накопичення солей у суглобових тканинах;
- порушенні роботи нирок (стан можуть погіршити спеціальні сполуки, в надмірній кількості вони сприяють накопиченню сечової кислоти і утворенню піску в ниркових протоках);
- ожирінні (особливо перед сном через високу калорійність);
- вагітності;
- вигодовуванні грудьми;
- дитячому віці до 3 років.
Людям з гіпертонією, частою діареєю, непереносимістю лактози слід пити ласощі без молока.
Какао з молоком може принести як користь, так і шкоду при неправильному вживанні. Дорослому, що страждає гіпертонією, не слід пити більше однієї чашки. А при бронхіальній астмі можна пити какао до 3 кухлів на день.
Бажано включати какао в ранкове меню. Ні дорослим, ні дітям напій не принесе користі ввечері, так як організм перенасичується, що особливо недобре при щільному вечері.
Какао з молоком – оптимальний варіант напою для сніданку. Це енергетик, джерело корисних речовин і продукт з лікувальними властивостями. Головне, вживання повинно бути помірним, щоб користь для організму не перетворилася на шкоду.
Какао: шкода і користь для здоров’я, особливості впливу на організм
Розчинне або натуральне какао терте, чиї користь і шкода для здоров’я розглянуті в статті, є улюбленим напоєм багатьох дітей і дорослих. Розчинне напій містить барвники та хімічні речовини, які роблять його смак, колір і аромат схожими з тим, що приготоване з натурального порошку. Користь какао-бобів в такому напої мінімальна, адже їх в ньому міститься не більше 20%. Однак терте какао має корисні властивості, адже містить в складі вітаміни і мінерали, присутні в бобах.
Склад
У 100 г какао-порошку міститься наступна кількість мінералів:
- калій (1524 мг) нормалізує роботу м’язів, тому корисний для здоров’я людей з аритмією (порушеннями ритму серця), адже здатний знизити частоту і вираженість нападів;
- фосфор (734 мг) входить до складу кісткової тканини і забезпечує її щільність, знижуючи крихкість кісток;
- магній (499 мг), нарівні з калієм, нормалізує роботу м’язів і корисний тим, хто страждає судомами, адже може зробити їх більш рідкісними;
- кальцій (128 мг) необхідний дітям в період активного росту (добова норма 800 мг), а також вагітним жінкам (1000 мг), адже є основним елементом, необхідним для формування і росту кісткової тканини;
- натрій (21 мг) забезпечує нормальний тиск у міжклітинній рідині, завдяки чому по ній передаються всі необхідні поживні речовини до клітин;
- залізо (13,86 мг) вступає в реакцію з киснем в організмі і утворює гемоглобін, при його недоліку може розвиватися анемія (захворювання, що характеризується низьким вмістом гемоглобіну і супроводжується стомлюваністю, блідістю, онімінням кінцівок);
- цинк (6,81 мг) корисний для дітей (добова норма 15 мг), адже входить до складу кісткової тканини і перешкоджає деформації кісток;
- марганець (3,84 мг) бере участь в обмінних процесах вітамінів А, В і С і їх засвоєнні;
- селен (3,79 мкг) корисний для здоров’я чоловіків, адже стимулює вироблення тестостерону.
Корисні властивості какао пояснюються також наявністю в ньому вітамінів:
- РР (2,19 мг) очищає печінку від «поганого» холестерину, виводячи його надлишки. Бере участь в окисно-відновних процесах, перетворюючи жири, вуглеводи і білки в енергію, необхідну для дихання і руху;
- В5 (0,25 мг) бере участь в окислювальних процесах і розщепленні поживних речовин, перетворюючи їх в енергію, яка далі витрачається на дихання і рухову активність;
- В2 (0,24 мг) необхідний для синтезування статевих гормонів, а також еритроцитів. Корисний для здоров’я людей, що страждають анемією (зниженим гемоглобіном), адже бере участь у формуванні гемоглобіну;
- В6 (0,12 мг) бере участь в переробці амінокислот. З них згодом будуються молекули білка, забезпечується поділ клітин і ріст тканин;
- В1 (0,08 мг) має антиоксидантні властивості, зміцнює мембрани клітин, перешкоджаючи проникненню через них продуктів перекисного окислення. Саме ці продукти окислення утворюють у порожнині клітини нерозчинні освіти, які можуть привести до виникнення раку;
- В9 (32 мкг) бере участь у формуванні нервової системи плода, тому показана вагітним жінкам. Добова норма 500 мкг;
- К (2,5 мкг) нормалізує згортання крові, сприяє швидкому загоєнню травм. З цієї причини він навіть входить до складу загоюючих кремів для шкіри і призначається перед операціями та пологами, щоб уникнути кровотечі.
Калорійність какао порошку досить висока і становить 289 ккал. При цьому в напої без додавання молока і цукру 68,8 ккал на 100 г. Калорійність какао з молоком становить 94 ккал на 100 г. При додаванні цукру вона зростає ще на 10-15 ккал.
Тому пити його дітям і дорослим краще з ранку. Біологічні ритми організму обумовлюють вранці активнішу вироблення ферментів. В результаті, білки, жири і вуглеводи з напою будуть розщеплені швидше.
А енерговитрати протягом дня дозволять витрачати їх, не допускаючи утворення жирових відкладень.
Тоді як, якщо пити напій на ніч, то енергія не буде витрачатися і розщеплення буде проходити менш активно, що призведе до утворення жирових відкладень.
Користь для шкіри
Вживання напою надає на шкіру сприятливу дію. У ньому містяться рослинні феноли проціанідіни, які омолоджують шкіру і розгладжують дрібні зморшки. Це пов’язано з тим, що вони пов’язують молекули колагену, який і підтримує пружність шкіри.
Крім того, в напої міститься меланін, який захищає шкіру від негативного впливу сонячних променів. Це не тільки дозволяє знизити швидкість старіння шкіри, але і запобігти розвитку онкологічних захворювань, таких як меланома.
Вітамін К у складі сприяє швидкому загоєнню ран і травм на шкірі, забезпечуючи відновлення тканин. Антиоксиданти в складі напою також надають на шкіру сприятливу дію, виводячи токсини, сповільнюючи її старіння і підтримуючи здоровий зовнішній вигляд.
Користь для волосся
Варто пити какао дітям і дорослим і для того, щоб поліпшити стан волосся. Нікотинова кислота (2,19 мг) у складі напою надає на волосся позитивний вплив як при внутрішньому застосуванні, так і зовнішньо. Вона активізує сплячі волосяні фолікули, стимулюючи відростання нового волосся.
Для досягнення помітного ефекту потрібно не тільки пити какао, а й робити з нього маски для волосся. При зовнішньому застосуванні нікотинова кислота стимулює кровообіг в шкірі голови, завдяки чому поживні речовини до коренів надходять в більшій кількості. Це стимулює швидке зростання волосся.
Найбільш популярна маска з молока і какао використовується при необхідності швидко відростити волосся, а також для позбавлення від залисин. Змішайте дві столові ложки порошку з 100 мл гарячого молока. Влийте в суміш чайну ложку коньяку для того, щоб волосся розглядалися.
Трохи остудіть суміш і нанесіть на корені волосся і шкіру голови. Укутайте їх плівкою і рушником. Витримайте таку маску 30-40 хвилин, після чого змийте. Застосовуйте 2-3 рази на тиждень для зменшення випадання.
Важливо! Така маска не підійде блондинкам, оскільки какао може фарбувати волосся, надаючи їм жовтий або коричневий відтінок.
Користь для печінки
Дослідження іспанських учених підтвердили сприятливий вплив какао на печінку при цирозі і фіброзі. У контрольні групи входили люди з цирозом і фіброзом печінки. Перша контрольна група вживала білий шоколад, друга – темний з вмістом какао. В результаті було помічено поліпшення в стані печінки у досліджуваних, які входили до другої групи.
Вживання какао веде до зниження стрибків портального тиску (тиску в печінці). Для хворих з цирозом і фіброзом печінки ці скачки небезпечні, оскільки можуть викликати розрив судини.
Адже при цирозі і фіброзі тиск в цих судинах і так досить високий, тому що кров не може вільно проходити через печінку.
Передбачається, що такий вплив на печінку пов’язано зі спазмолітичним розслаблюючим дією вітамінів і речовин флавонолів (25 мг в 1 чашці), що входять до складу какао.
Шкода
Незважаючи на те, що користь какао безсумнівна, протипоказання до його вживання також є. Не варто вживати його тим, хто піклується про свою вагу, особливо на ніч.
При вживанні з цукром і молоком калорійність напою становить близько 85 ккал в 100 г або близько 200 ккал в чашці (для порівняння – в солодкому кава з молоком 100-110 ккал на одну чашку).
Висока калорійність напою негативно позначиться на фігурі і призведе до утворення жирових відкладень.
Ще одне протипоказання – захворювання нирок.
У напої містяться пурини (1900 мг) – природні речовини, що містяться в організмі дітей і дорослих і беруть участь у механізмах зберігання спадкової інформації.
Однак при надлишку речовина вступає в реакцію з солями і веде до накопичення сечової кислоти в організмі. Що, в свою чергу, шкодить здоров’ю, оскільки веде до утворення піску в мисках нирок.
Також високим вмістом пуринів пояснюється шкода какао для суглобів. Протипоказання до його застосування – ревматизм, артрит, остеопороз, подагра. Надлишок пуринів веде до відкладення солей в суглобах і може погіршити стан і ускладнити перебіг хвороби.
Також не варто пити напій дітям до трьох років. Кофеїн в складі (5 мг в одній порції) збудливо діє на нервову систему і може непередбачувано впливати на ще не сформовану нервову систему дитини. З цієї ж причини як дітям, так і дорослим не варто пити його на ніч, оскільки це може викликати порушення сну і безсоння.
Шкода какао для вагітних також присутній. Кофеїн надає на нервову систему стимулюючу дію. Крім того, напій може спровокувати шкірну алергію, оскільки
входить в групу продуктів підвищеної алергенності нарівні з шоколадом і кавою, оскільки в ньому містяться облігатні алергени, які характеризуються підвищеною сенсибілізуючою активністю, тобто часто викликають захисну реакцію у імунної системи.
Деякі симптоми появи:
- ослаблення імунітету, часті застуди;
- слабкість, швидка стомлюваність;
- знервований стан, депресії;
- головні болі і мігрені;
- зміни одне одного діареї і запори;
- хочеться солодкого і кислого;
- неприємний запах з рота;
- часте відчуття голоду;
- проблеми зі схудненням;
- зниження апетиту;
- нічний скрегіт зубами, слинотеча;
- боль у животі, суглобах, м’язах;
- не проходить кашель;
- підвищена пітливість;
- прищі на шкірі;
Якщо у вас будь-який із симптомів або сумніваєтеся в причинах нездужань, потрібно якомога швидше провести чистку організму. Як це зробити, читайте тут.
Самий недооцінений напій? Користь і шкода какао
Активно згадувати про існування какао ми починаємо тоді, коли з боку Північного полюса доносяться перші відгомони різдвяних дзвіночків.
Хоча містять какао продукти займають одне з перших місць за популярністю круглий рік: шоколад, випічка, цукерки та кондитерські вироби.
Чи є користь в шоколадній «добавці»? Чим шкідливе какао? Розбираємося, наскільки недооцінений тонізуючий напій.
КОРИСТЬ
У какао міститься безліч різноманітних мікроелементів (кальцій, магній, залізо, калій, мідь, цинк, марганець) і вітамінів (В1-В3, А, Е, С), які безпосередньо впливають на його позитивні властивості:
- магній допомагає впоратися зі стресом і зняти нервову напругу;
- анандамід стимулює вироблення ендорфіну, тим самим піднімаючи настрій і даючи приплив бадьорості;
- фенілоетілоамін допомагає організму легше переносити важкі фізичні навантаження і швидко відновлювати сили (з цієї причини американські фахівці рекомендують пити холодне какао через пару годин після тренування);
- біофлавоноїди перешкоджають виникненню і зростанню ракових новоутворень;
- залізо підсилює кровотворну функцію;
- кальцій зміцнює кісткову тканину і зуби.
Корисний антиоксидант флаванол (він повністю зберігається в какао-порошку і, відповідно, напої з нього) підсилює чутливість до інсуліну при діабеті, живить головний мозок і стимулює діяльність серцево-судинної системи. За кількістю антиоксидантів какао обходить навіть зелений чай і каву.
Також какао містить в собі дуже рідкісне хімічна сполука епікатехін, який знижує артеріальний тиск, покращує мозковий кровообіг і короткострокову пам’ять.
Від какао швидше загоюються рани і омолоджується шкіра. Цьому сприяє така речовина, як проціанідіни, що відповідає за еластичність і здоров’я шкіри. Присутність в какао меланіну – натурального пігменту – захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання.
Важливо розуміти: користь організм отримає тільки від порошку з натуральних какао-бобів, а не від розчинної аналога з барвниками і ароматизаторами.
Шкода какао
У какао-бобах міститься 300 речовин з різним дією на організм людини. Зрозуміло, таке різноманіття компонентів викликає «співжиття» в одному продукті і корисних, і шкідливих властивостей.
У благотворний вплив какао на серце і судини є зворотна сторона – при підвищеній збудливості нервової і серцево-судинної системи пити какао потрібно обережно.
З тієї ж причини не варто пити какао на ніч – це може призвести до безсоння, порушень сну. У складі какао є трохи кофеїну (приблизно 0,2%), але і їх варто брати до уваги, особливо заварюючи чашечку напою дітям.
Надмірне вживання какао також може призвести до запорів. Виною всьому – дубильні речовини в складі.
У самих какао-бобах немає речовин, які викликають алергію. Однак всі продукти харчування з вмістом какао вважаються алергенними. Причина найчастіше криється в хімікатах, які використовуються при вирощуванні какао і його промисловій обробці.
Походження має значення
Є думка, що шкідливі властивості какао обумовлені не складом самої рослини, а хімічними домішками через погані санітарні умови при його вирощуванні і зберіганні. Органічне какао, вирощене без застосування пестицидів, на порядок краще і корисніше.
Самою неякісною різновидом какао вважається продукт з Китаю. Какао в цій країні не вирощують, але спритні китайці скуповують його по світу. При цьому не гребують некондиційних гнилих какао-бобів, які згодом використовуються для глибокої переробки і виготовлення какао-масла і какао-порошку. Також какао відноситься до самої інтенсивно оброблюваної пестицидами культурі в світі.
Як вибрати какао?
При виборі какао звертайте увагу на країну походження – виробник повинен перебувати в країні, де росте шоколадне дерево. Також при покупці вчитуйтеся до складу і кольору: корисне какао повинно містити не менше 15% жирів і мати світло-коричневий або рівний коричневий колір без будь-яких домішок.
У пачці не повинно бути грудок, слідів злежування. Якщо берете порошок пальцями, він не повинен обсипатися і не повинно бути крупинок. Ознака хорошого какао – дрібний помел.
Звертайте увагу на термін придатності. Якісний порошок не може зберігатися більше року в металевій тарі і більше 6 місяців в пластиковій або паперовій упаковці.
Класичні рецепти какао:
- розтопити в молоці і збити в піну плитку темного шоколаду;
- сухий какао-порошок розчинити в молоці, довести до кипіння, додати цукор і ваніль за смаком;
- просто розвести у воді або молоці сухий какао-порошок, додати цукор за смаком.
Щоб надати напою «характер», рекомендуємо додати в чашку трохи гострого перчику або інших «зимових» спецій. І, звичайно, не забудьте про маршмеллоу.
Не забувайте, що для приготування какао підходить тільки свіже молоко. В іншому випадку, молоко згорнеться, і напій буде зіпсований.
Забавно, але факт
Як стверджують європейські вчені, какао буде смачніше і ароматніше, якщо подавати його не в білих або червоних, а забарвлених у теплі кольори гуртках.
Експеримент провели серед 57 волонтерів, яким належало пити гарячий шоколад з чотирьох різних чашок. Усі вони були з пластику, однакового розміру, але пофарбовані в різні кольори: білий, бежевий, червоний і помаранчевий з білим покриттям усередині.
Дегустатори зізналися, що напій був смачнішим у бежевих і помаранчевих гуртках. Вважайте це ще одним доказом на користь теорії про вплив посуду на сприйняття їжі нашими органами чуття.
Какао-порошок: користь і шкода для здоров’я, рекомендації щодо вживання напою
Какао-порошок отримують з дрібно перемеленого макухи бобів шоколадного дерева після отримання з них масла. Він є основою для приготування ароматного шоколадного напою.
У індіанців майя вважався священним напоєм. Його пили під час важливих ритуалів, наприклад, при укладенні шлюбу. Наукова назва бобів – Theobroma, що означає в перекладі з грецького «їжа богів».
Чи є користь при вживанні какао? Обговоримо в нашій статті!
У магазинах можна зустріти какао двох видів:
- порошок, який потрібно варити;
- суху суміш для швидкого приготування.
Для здоров’я корисніше натуральний порошок. Він не містить цукру і консервантів.
- При виборі оцінюйте вміст жиру (на упаковці): його в продукті повинно бути не менше 15%, термін придатності.
- Решта критеріїв якості можна буде оцінити вже у купленого продукту. До них відносяться:
- Запах шоколаду. Він повинен бути сильним і чистим, без сторонніх включень.
- Комків бути не повинно. Їх наявність говорить про неправильне зберігання.
- Помел. Він повинен бути дуже дрібним. Для оцінки якості можна розтерти порошок між пальцями. Гарне какао повинно прилипати до шкіри, а не розсипатися в пил.
- Колір може бути тільки коричневим.
Перед варінням трохи продукту бажано спробувати на смак. Згіркле або інше неприємне післясмак говорить про непридатність у їжу.
Довідка! Після приготування напою суспензія в рідини не повинна осісти раніше двох хвилин.
- У хімічному складі продукту – більше 300 органічних речовин.
- Найбільш значущі серед них:
- теобромін, що викликає відчуття щастя і ейфорії, але без звикання. Цікаво! Теобромін додають у зубні пасти нового покоління, оскільки він перешкоджає руйнуванню емалі та розвитку карієсу.
- Теофілін, розслабляючий гладку мускулатуру, нормалізує дихальну функцію.
- Фенілетиламін, що відноситься до антидепресантів.
- Кофеїн, що стимулює розумову і фізичну активність. Він належить до психостимуляторів, але в порошку міститься в кількості, що не перевищує 2%.
- Пуринові основи, які беруть участь у синтезі замінних амінокислот.
- Поліфеноли, що виконують роль антиоксидантів.
Калорійність становить близько 300 ккал / 100 г продукту.
Корисні властивості напою на воді і на молоці
Продукт має загальнозміцнюючу дію на організм. Він бадьорить, піднімає настрій, стимулює розумову діяльність, не виснажуючи нервову систему.
- Ароматний гарячий напій корисно пити в холодну пору року, так як він має зігріваючу дію.
- Продукт здатний:
- стимулювати роботу легенів;
- активізувати синтез гемоглобіну завдяки вмісту фолієвої кислоти;
- запобігати карієс;
- нейтралізувати шкідливий вплив ультрафіолету за рахунок натурального пігменту меланіну, що входить до складу;
- перешкоджати розвитку раку;
- нормалізувати артеріальний тиск;
- Він має властивості антиоксиданту, перевершуючи зелений чай і червоне вино.
- Какао, зварене на воді, нагадує за смаком гіркий шоколад. Його рекомендується пити людям:
- схильним до діареї;
- гіпотонікам;
- з алергією на лактозу.
Французький дієтолог Мадлен Жесту рекомендує пити напій, приготований на знежиреному молоці з додаванням меду. Він підтримує сили навіть під час жорстких дієт завдяки збалансованому поєднанню мікроелементів і вітамінів, що містяться в інгредієнтах напою.
Какао на звичайному молоці з додаванням цукру або без нього корисно людям, які займаються розумовою працею. Воно втамовує голод, не обтяжуючи шлунок, стимулюючи роботу мозку.
Продукт – джерело ендорфінів, гормонів щастя. Діє м’яко, не викликає звикання і стрибків настрою.
Чим корисно для дорослих чоловіків і жінок
У дорослих людей при помірному постійному вживанні зміцнює капіляри завдяки флавоноидам, що входять до його складу. Сприяє загоєнню ран, омолодженню шкіри обличчя і тіла.
Чоловікам корисно для підтримки в тонусі репродуктивної функції. Цинк і магній, що містяться в напої, спонукають організм до активної виробленню чоловічого гормону – тестостерону, підвищують якість насінної рідини.
Жінкам какао особливо корисно при гормональних збоях. Воно stabilizes емоційний стан, пом’якшуючи передменструальний синдром.
Жінкам в очікуванні дитини лікарі не рекомендують вживання какао в будь-якому вигляді, так як воно ускладнює засвоєння організмом мікроелемента кальцію. Але при сильному токсикозі в першому триместрі пити напій у невеликих кількостях допускається – два рази на день по 50-100 мл. Він знімає нудоту, викликає прилив сил, запобігаючи виснаження.
У період лактації від продукту необхідно рішуче відмовитися, щоб уникнути безсонних ночей і порушення кальцієвого обміну у малюка.
Не шкідливо для дітей
Дітям пити какао можна з трьох років. Краще привчати дитину до натурального продукту з мінімальною кількістю цукру. Вводити в раціон напій потрібно обережно, невеликими порціями, так як він може викликати алергію.
Особливо корисний смачний напій дітям після хвороби, в період іспитів для підвищення загального тонусу і настрою.
до змісту ↑
- З початком вікових змін в організмі людини починається перебудова, яка супроводжується емоційним спадом, зневірою і депресією.
- Какао може підтримати людей похилого віку:
- активізуючи кровопостачання мозку;
- покращуючи пам’ять;
- перешкоджаючи розвитку атеросклерозу;
- підвищуючи міцність стінок судин і капілярів;
- м’яко виводячи з депресивного стану.
Після 50 років всім любителям кави рекомендується перейти на какао для збереження здоров’я нервової системи і творчої активності.
до змісту ↑
особливі категорії
Хворим на цукровий діабет рекомендується пити напій, приготований на натуральному молоці без цукру. Він має низький глікемічний індекс і калорійність, благотворно впливає на роботу підшлункової залози.
Відзначають користь продукту і для страждаючих на бронхіальну астму. Він знімає спазм бронхів, полегшуючи самопочуття хворого.
Пити какао рекомендується також спортсменам. Воно сприяє регенерації і відновленню м’язових волокон, підтримуючи загальний тонус.
до змісту ↑
Какао належить до продуктів, здатним спровокувати алергічні реакції. Основне протипоказання – індивідуальна непереносимість.
Продукт також не можна вживати:
- дітям до 3 років;
- жінкам в період годування дитини грудьми;
- хворим на подагру і артрит через високий вміст у какао пуринових підстав, що сприяють відкладенню солей.
ДОВІДКА! Незважаючи на тонізуючий ефект, какао допомагає нормалізувати артеріальний тиск усім, хто страждає від його перепадів. Гіпотонікам бажано пити його на основі води, а гіпертонікам – на молоці.
Основні постачальники какао-бобів для виробництва порошку – країни Африки, де шоколадні дерева обробляють пестицидами та інсектицидами. Всі отруйні речовини видаляються при обробці бобів на стадії виробництва олії.
А ось неправильне зберігання сировини перед переробкою може нашкодити. Тому купувати продукт краще в великих супермаркетах від виробників, гідних вашої довіри.
до змісту ↑
Так як какао має властивості енергетика, його краще пити з ранку для отримання заряду бадьорості на весь день. Напій на воді поєднується з сиром або вареними яйцями, а на молоці – з сиром і медом. Літнім і ослабленим людям можна пити какао на молоці вдень або раннім вечором.
Спортсменам какао на молоці без цукру корисно пити невеликими порціями, по 20-30 мл з інтервалом 15 хв., Починаючи через годину після тренування. Можна заздалегідь приготувати напій і налити його в термос.
Безпечна добова доза напою – дві чашки по 200-250 мл. На приготування однієї порції беруть 2 ч. л. продукту.
УВАГА! Гіпертонікам бажано обмежитися однією чашкою ароматного напою зранку. Хворим на бронхіальну астму – навпаки, можна випити 3 чашки за добу.
до змісту ↑
Використовується для приготування шоколадних соусів, випічки, глазурі та ін.
до змісту ↑
Соус для млинців
Складові:
- масло вершкове – 50 г;
- какао-порошок – 10 г;
- цукор – 30 г;
- молоко – ¼ ст.
Масло, молоко і цукор розігріти, помішуючи, довести до однорідного стану. Потім додати продукт, закип’ятити, зняти з вогню. В кінці можна додати ванілін, корицю або цедру лимона за смаком.
до змісту ↑
шоколадний коктейль
Складові:
- молоко – 300 мл;
- ванільне морозиво – 200 г;
- какао-порошок – 10 г;
- ром або коньяк – 50 мл.
Холодне молоко збити міксером з порошком до зникнення грудочок. Потім додати морозиво і спиртний напій. Збивати до отримання стійкої піни. Розлити по високих склянках. Зверху можна прикрасити шоколадною крихтою.
до змісту ↑
Чи можна пити для схуднення
Бажаючим схуднути потрібно готувати на знежиреному молоці без цукру. Вживати на сніданок з 10 г меду.
Напій містить магній, цинк і кальцій для підтримки організму в тонусі. Какао знижує апетит, піднімає настрій, не дозволяючи худне зірватися з дієти.
до змісту ↑
Використання в лікувальних цілях
Як ліки, препарат застосовують для лікування хвороб, пов’язаних з виснаженням організму, як антипаразитарні засіб.
до змісту ↑
при анемії
Складові:
- один жовток;
- ½ ст. молока;
- 5 г какао;
- трохи кориці.
Збити міксером, вживати протягом одного місяця за годину до сніданку.
до змісту ↑
від глистів
Складові:
- 100 г гарбузового насіння;
- 100 г меду;
- 10 г какао.
Насіння розмолоти на кавомолці, змішати з медом і какао. Зберігати в холодильнику, вживаючи щодня замість сніданку по 1 ст. л. цієї пасти протягом двох тижнів.
до змісту ↑
У косметології
Продукт прекрасно підходить для догляду за обличчям і тілом в домашніх умовах. Особливо ефективні процедури по експрес-догляду для швидкого результату перед відповідальним виходом.
до змісту ↑
Експрес-маска з ефектом ліфтингу
Складові:
- рожева косметична глина – 10 г;
- какао – 5 г;
- масло авокадо – 5 мл.
З глини зробити пасту, додавши трохи води. Змішати з порошком і маслом.
Тривалість сеансу – 30 хв.
до змісту ↑
тонізуюча ванна
Складові:
- 2 л молока;
- 40 г какао;
- 100 г морської солі.
Підігріти молоко до 60 градусів, змішати з порошком і сіллю. Після розчинення додати в ванну з водою (з температурою 40 градусів). Приймати 20 хв.
Ще більше про користь, шкоду порошкового какао для здоров’я, про правильне вживання напою при підвищеному тиску дізнаєтеся з наступного відео-ролика:
Какао – універсальний тонізуючий продукт. Воно поєднує властивості енергетичного напою, ліки і косметичного засобу. Продукт не викликає звикання, підтримуючи тонус організму на високому рівні.
Користь і шкода какао швидкого приготування «Взрослейка»
Какао. Чи любите ви його? Пам’ятаю з дитинства какао порошок Золотий ярлик. Варили ми з нього шоколадний напій і робили гоголь-моголь, це «домашній рідкий шоколад». Було в дитинстві мало солодощів і солодких радощів. Чому я написала статтю про користь і шкоду цього чудового і улюбленого з дитинства напою?
Вчора отримала від читачки блогу питання такого змісту:
«Добрий день, чи можна дізнатися ваше ставлення до вітамінізованим цукеркам і киселям, таким як КАКАО «ВЗРОСЛЕЙКА», Цукерки «Чорниця – комплекс»?
Анна задала цілих три питання в одному. Вона хоче знати моє ставлення до какао «взрослейка», киселів і вітамінізованим цукеркам. Вона, мабуть, стурбована харчуванням дітей. І правильно робить. Може бути, вам буде цікава стаття Як зберегти здоров’я дитини.
У цьому пості будемо вести розмову тільки про какао, а про киселях і цукерках – в наступних повідомленнях.
Як визначити корисний продукт чи ні
- Коли ви зустрічаєте новий продукт, наприклад, какао «взрослейка» і хочете дізнатися чи буде від цього какао користь, то треба знайти відповіді на наступні питання:
- 1) чи є продукт натуральним;
- 2) органічний чи це продукт;
- 3) чи піддавався він промисловій переробці, і який;
- 4) для кого цей продукт (для дитини, дорослого, літньої людини);
- 5) який стан здоров’я у цієї людини;
- 6) що входить до складу продукту.
Користь і шкода какао «Взрослейка»
Відповідаю послідовно на поставлені вище питання.
1. Какао «взрослейка» не є натуральним продуктом
Це продукт промислової переробки.
2. Це не органічний продукт.
Какао, оброблені на плантаціях, саме інтенсивно обробляється пестицидами рослина сучасного сільського господарства в світі.
3. Какао «взрослейка» – продукт складної промислової переробки
Какао боби піддаються інтенсивної переробці: обсмажування бобів, переробці в какао-масу при високому тиску і температурі, відділенню масла какао і висушування какао порошку також при високих температурах.
4. Какао «взрослейка» збагачений залізом і вітаміном С відноситься до лінії «Вавy», тобто призначений він для дітей.
В описі на сайті написано: «Рекомендується дітям з 3-х років як загальнозміцнюючий і профілактичного продукту при дефіциті заліза і вітаміну С.»
На фотографії на сайті представлена коробка з какао «взрослейка» без додавання заліза. То який продукт продається на сайті?
Це не важливо для продавця, головне – продати. Зображення – коробка з одним продуктом, а опис – з іншим продуктом.
Який ви купуєте?
5. Мені нічого не відомо про здоров’я дитини, для якого хочуть купити какао «взрослейка».
Якщо у дитини дефіцит заліза в організмі і це встановив лікар, то він і скаже, що треба робити, чим годувати дитину.
Багато продуктів харчування містять залізо, але за даними досвідченого фахівця з нутрицевтики Адель Девіс, найкраще залізо засвоюється, а гемоглобін підвищується при вживанні печінки. На другому місці йдуть нирки, на третьому – абрикоси, а на четвертому – яйця.
Коли моя дочка була зовсім маленька і бліденька, у неї виявили низький гемоглобін. Лікар порадила давати печінку.
Як такій крихті дати печінку? Я варила печінку, терла її на тертці, продавлювала через сито і додавала в кефір, який вона любила. Незабаром гемоглобін прийшов в норму.
Сьогодні багато фахівців говорять про те, що не треба захоплюватися неорганічними мікроелементами, оскільки в організмі вони повинні бути присутніми в певних пропорціях. Дуже легко можна отримати порушення мінерального обміну, додаючи тільки один неорганічний мікроелемент.
Особливістю сайтів є те, що там найчастіше не зазначено склад пропонованого продукту
Склад знайшла в іншому місці, читайте склад для какао «взрослейка», збагаченого залізом і вітаміном С:
- цукор,
- вершки рослинного походження (що це? Соєвий продукт?)
- какао,
- ароматизатор харчовий (який не зазначений),
- сіль,
- аскорбінова кислота,
- пирофосфат заліза.
Існують певні правила опису продукту. На першому місці вказується те, чого найбільше за кількістю в даному продукті, а далі в напрямку убування вказуються інші складові.
У какао «взрослейка», збагаченого залізом і вітаміном С, найбільше цукру і вершків рослинного походження. Потім йде какао, а потім ароматизатор харчовий.
У дітей, у яких не досконала система перетравлення їжі, їм необхідні натуральні продукти, щоб бути здоровими. Про це я писала в пості про здорове харчування для дітей.
Виробники зацікавлені в реалізації своєї продукції. Що вони влаштували в цьому році? Ввели нові правила харчування в школах і дитячих садах. Багато дітей захворіли і потрапили до лікарень. Про це я писала в пості про організацію харчування дітей.
Якщо ваша дитина здорова, то годуйте її різноманітними натуральними продуктами харчування. Не купуйте продукти «моментального приготування», а саме так написано на коробці з какао «взрослейка».
А якщо у вашої дитини знижений гемоглобін, то введіть в його раціон харчування продукти, що містять залізо. Дуже добре діти їдять паштет з печінки. Тільки робити його треба з вершковим маслом, а не з маргарином. Це буде корисніше для здоров’я вашої дитини, ніж паста Нутелла.
Якщо у вас залишилися питання – пишіть, я з задоволенням відповім. Якщо ви хочете знати, яке какао давати дитині, то можу дати дві відповіді:
1) краще не давати какао дитині. Дитячі смаки і звички харчування формуються в родині. Прищеплюючи звички здорового харчування своїм дітям, вони будуть лише здоровіші від цього.
2) якщо ваша дитина вже звикла пити какао, то купуйте порошок какао, додайте цукор або стевію, натуральне молоко – це буде корисніше, ніж пити какао з ароматизатором. Різкі заборони тільки посилять бажання вашої дитини отримати цей продукт. Відучувайте від нього поступово.
Бажаю здоров’я вам і вашим дітям!
Якщо ви хочете своєчасно отримувати нові унікальні статті про здорове харчування, то підпишіться на новини блогу.