Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

  • Завдяки цілющим і ранозагоювальним властивостям кокосова вода – це лікувальний і тонізуючий еліксир.
  • Завдяки високому вмісту калію і антиоксидантів кокосова вода – це напій для спортсменів.
  • Кокосова вода здатна відновити мінерали і рідини, які ми втрачаємо під час фізичних навантажень.
  • Кокосова вода – це найприродніший спосіб поповнити запас електролітів в нашому організмі і запобігти зневодненню.
  • Кокосова вода – це кращий спосіб втамувати спрагу для дітей і дорослих.
  • Завдяки цілому набору корисних речовин і властивостей, сік кокоса корисний майбутнім мамам і малюкам.

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

Для молодості

  • Кокосова вода містить цитокіни і лауринову кислоту – два важливих елементи, які використовуються в процесі росту клітин і їх регулювання.
  • У маслі кокоса міститься 39-54% лауринової кислоти.
  • Наявність цитокінів в кокосовій воді, речовин, що борються зі старінням, дозволяє шкірі виглядати молодше.
  • Вона володіє омолоджувальними і антиканцерогенними властивостями, які допомагають звести до мінімуму старіння шкіри.
  • Кокосовий сік балансує рівень рН і тримає сполучну тканину зволоженою і сильною.

Кокосова вода регулює кровообіг і запобігає утворенню зубного нальоту.

Кокосовий сік для догляду за шкірою

Цей дивовижний продукт, вживаний як тонік, робить шкіру сяючою, красивою і здоровою.

Вживання кокосової води в якості напою покращує шкіру зсередини.

Зволоження шкіри. Підходить для всіх типів шкіри.

Кокосова вода лікує втомлену і суху шкіру, надає шкірі сяйво. Зволоження натуральним соком кокоса додасть шкірі обличчя сяйво і гладкість.

Збагачення киснем. Кокосова вода є ефективним засобом у відновленні циркуляції крові в організмі, в свою чергу, дозволяє шкірі легше дихати, отримувати достатньо здорового кисню, що сприяє здоровому і бездоганному кольору обличчя.

Захищає від інфекцій. Володіє антивірусними, антимікробними та антигрибковими властивостями, які захищають шкіру.

Кокосовий сік можна наносити безпосередньо на шкіру або змішувати його у воді для купання. Обидва способи здатні в значній мірі впоратися з інфекцією.

Відмінний засіб при жирній шкірі. Легко видаляє жир, робить тон шкіри більш рівним і матовим, забезпечує природний блиск шкіри.

Проти акне і темних плям. Регулярне використання кокосового соку дозволяє впоратися з акне, плямами, темними колами під очима, сприяє розгладженню зморшок.

Відбілює шкіру. Завдяки цим властивостям кокосової води, шкіра набуває більш рівний колір.

Антиоксидантні властивості. Антиоксиданти відмінні захисники нашої шкіри від вільних радикалів, які утворюються в організмі в результаті стресу.

Стрес, в свою чергу, знижує приплив крові до шкіри і сприяє процесу старіння. Кокосова вода виводить вільні радикали з організму, підвищуючи життєздатність шкіри.

Для красивого і сильного волосся

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

Проти випадіння волосся. Завдяки поліпшенню циркуляції крові в шкірі голови, зміцнюються волосяні цибулини.

Проти сухих і пошкоджених волосся. Масаж шкіри голови і маска для волосся з кокосової води перед купанням зроблять ваше волосся м’якими, гладкими і слухняними.

Проти ламких волосся. Лауринова кислота, що міститься в соку кокоса, живить і зміцнює коріння волосся, роблячи волосся більш міцними і сильними.

Зволожує волосся зсередини. Кокосова вода має здатність проникати всередину волоса, кондиціонуючи його зсередини. Кокосовий сік можна використовувати для миття волосся.

Сприяє зростанню волосся. Завдяки всім корисним властивостям сприяє зміцненню і росту волосся.

Надає волоссю блиск. Будучи джерелом вітамінів, корисних речовин і важливих для волосся мінералів – калію і заліза, підтримує їх силу і сяйво.

Кокосовий сік для зниження ваги

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

Скинути зайву вагу. Кокосова вода виявилася дуже ефективним засобом у боротьбі із зайвою вагою. Сік зеленого кокоса розглядається як один з найздоровіших способів схуднути. Оскільки це натуральний напій, він не містить хімічних добавок.

Збільшує швидкість метаболізму. Регулярне споживання кокосової води збільшує швидкість метаболізму, що допомагає спалювати цукор набагато швидше. В результаті, інсулін в організмі людини спалюється швидше. Таким чином, людина отримує більше енергії і втрачає жир швидше.

Підвищує енергію. При необхідності поповнення поживних речовин кокосова вода – ідеальний енергетичний напій. Вона містить менше цукру і натрію, але має високий вміст калію і хлориду кальцію, які сприяють зволоженню і омолодженню тіла.

Зміст електролітного балансу кокосової води збігається з плазмою крові людини. Кокосова вода після тренування допомагає поповнити організм калієм і магнієм.

Кокосова вода корисна майбутнім мамам і малюкам

Кокос питної: чим корисний кокосовий сік (вода)

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

У тропічних країнах одними з найпопулярніших напоїв вважаються кокосова вода і кокосовий сік. Там їх можна пити прямо з горіха або купити бляшанку з будь-яким з цих напоїв в магазині. Для виробництва кокосової води і соку спеціально насаджують плантації харчової кокосової пальми. Лідируючі позиції щодо постачання цих напоїв на світовий ринок належать Таїланду, Малайзії та Бразилії.

Що собою являє кокосовий сік і кокосова вода

Кокосова вода визнана одним з найкорисніших напоїв світу. Цей напій не варто плутати з соком кокоса.

На відміну від нього, кокосова вода утворюється природним шляхом і представляє собою рідкий ендосперм – тканина, з якої до зародку рослини надходять поживні речовини. Цей продукт можна знайти тільки в молодих кокосах.

Якщо в живильну рідину починає потрапляти масло, що виділяється копрою, вона починає густіти і перетворюється в молоко, потім в м’якоть.

Сік кокоса недарма вважається легким напоєм. Його калорійність близька до нуля, всього 17 Ккал на 100 г соку. До того ж кокосовий сік практично не містить жирів і білків, а вуглеводів, яких в 100 г напою міститься 4 г, дозволяє випивати за день більше одного літра соку без шкоди для організму. Що і роблять жителі тропіків. Замість звичайної бутильованої води вони втамовують спрагу соком – солодким, ніжним напоєм з легким присмаком кокоса.

В Україні натуральний сік з кокоса можна спробувати з купленого в магазині коричневого кокоса. Недоліками цього способу будуть:

  • ймовірність вибору неякісного плоду;
  • відсутність рідини всередині.

«Як правильно вибрати кокос в магазині?»

Чим корисний кокосовий сік

Щоб дізнатися, чим корисний кокосовий сік, потрібно знати склад цього напою. У ньому присутні різноманітні вітаміни, мікро- і макроелементи. До того ж він містить всі незамінні аспарагінову, глутамінову амінокислоти, а також:

  • аланін;
  • тирозин;
  • цистин;
  • пролін;
  • гліцин;
  • серин;
  • орнітин.

У соку кокоса містяться тільки водорозчинні вітаміни групи B і C. За процентним вмістом лідирують вітаміни B12 (3 мг) і C (2,4 мг). Решту складає незначна кількість, близько 0,1 мг.

За змістом мінеральних речовин основна частка припадає на калій і натрій. Кокосовий питний сік дуже багатий на кальцій, фосфор і магній. Також в складі в невеликих кількостях присутні селен, залізо, мідь, марганець і цинк.

А по проведеним дослідженням, сік кокоса визнаний кращим напоєм для спорту і підвищення рівня енергії. До того ж, зміст в соку рослинних гормонів дозволяє застосовувати його в боротьбі зі старінням організму і зневодненням.

Корисні властивості

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгукиКокосова вода з магазинного кокоса

  • Для гіпертоніків: кокосовий напій визнаний ефективним і безпечним засобом у боротьбі з високим тиском. Високий вміст вітаміну C, а також магнію і калію допомагає швидше позбуватися від надлишків натрію в організмі. Добова норма при цьому захворюванні не повинна перевищувати пари чашок в день.
  • Для серця: регулярне вживання соку кокоса допомагає знизити рівень холестерину, що, в свою чергу, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і утворення артеріальних тромбів.
  • При похмільному синдромі: нейтралізує підвищену кислотність шлунка і підвищує гідратацію.
  • В дієтології: активні ензими (фосфатаза, діастаза і ін.) беруть участь у перетравленні їжі і прискоренні розпаду жирів. А високий вміст калію допомагає виводити з організму токсини і шлаки разом з надлишком рідини.
  • При мігрені: сік кокоса поповнює рівень магнію, що допомагає знизити больовий синдром.
  • Для діабетиків: нормалізує рівень цукру, підвищує чутливість клітин до інсуліну, бореться з онімінням ніг і атеросклеротичними бляшками на стінках судин. Допомагає знизити вагу і покращує кровообіг, а також, при постійному вживанні, знижує рівень глюкози в організмі.
  • Для травлення: допомагає нейтралізувати кислотні процеси в шлунку і кишечнику.
  • Для сечостатевої системи: має діуретичний ефект, розчиняє деякі види ниркових каменів. Як антибактеріальний засіб, застосовується як профілактичний засіб при інфекціях сечового міхура і сечовивідних шляхів.
  • Для краси: має омолоджуючий ефект, живить і зволожує шкіру, позбавляє від проявів целюліту, акне, пігментації. Застосовується при боротьбі зі зморшками і розтяжками.

Протипоказання до використання соку кокоса

Надмірне вживання кокосового напою може загрожувати серйозними проблемами для організму:

  1. Підвищення рівня калію може призвести до появи тахікардії, порушень серцевого ритму, пригнічення дихальних функцій.
  2. Ниркова недостатність, викликана гострим діуретичним синдрому.
  3. Підвищене газоутворення.

Не варто пити кокосову воду людям, які мають алергічні реакції на кокос. Індивідуальна непереносимість цього продукту зустрічається рідко, але має місце бути.

Ознаками кокосової алергії можуть бути підозрілі висипання на тілі, свербіж, набряк гортані і язика, а також проблеми в роботі травної системи: нудота, болі в животі, загальна слабкість.

Причиною алергічної реакції є непереносимість жирних кислот, які у великих кількостях знаходяться в складі кокосової води.

Не рекомендується вживання соку перед оперативним втручанням – бажано виключити з раціону кокосовий напій за пару тижнів. Це допоможе зменшити ризик підвищення тиску під час операції.

Цікаві факти про кокосову воду і сік

Про кокосовий сік розповідають безліч історій, наприклад:

  1. Чемпіон світу з тенісу зізнався, що виграти кубок Вімблдону йому допомогла кокосова вода. За його словами, вона наповнювала м’язи силою і енергією і підтримувала в формі під час матчу.
  2. В європейських країнах попит на кокосову воду збільшився в кілька разів. При вартості в 3 євро за літр, вона тримається на верхівці найпопулярніших безалкогольних напоїв.
  3. У великих курортних містах можна зустріти продавців свіжої кокосової води. Прямо на очах туриста, вони розрізають кокос своїми мачете і переливають живильну рідину в одноразовий стакан. Завдяки товстій шкірці, напій буде прохолодним навіть у саму жарку погоду і чудово втамує спрагу.

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгукиОброблення кокоса прямо на вулиці

До речі, ці послуги не дуже дорогі. Адже іноді, для місцевих жителів це єдина можливість заробити. А для туристів вперше спробувати цей кокосовий напій.

Кокосова вода – склад, користь і властивості

У виготовленні COCOYOYO немає ніяких хімічних секретів.

Пальми, на яких зріють горіхи для нашої кокосової води, ростуть у В’єтнамі, в дельті річки Меконг. Це одне з найбільш родючих місць на планеті. Грунти в цих місцях не схильні до техногенного впливу, мають природне зволоження і удобрюються природним шляхом тільки за рахунок натуральної органіки.

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

Пальмові зарості річки Меконг поцятковані безліччю каналів, по яких вручну зібрані кокоси підвозять на маленьких човнах до великих барж. Ці баржі везуть урожай на фабрику, розташовану тут же.

З моменту, як зрубали кокос, до його розкриття не проходить більше 2 діб. Це дуже важливо. За міжнародними стандартами, якщо з моменту збору до упаковки води проходить більше 4 діб, її не можна вважати 100% органічною.

На фабриці кокоси очищають від зовнішньої оболонки і розкривають. Потім, за стандартами якості, шляхом миттєвого нагрівання і охолоджування знищуються всі патогени. Це називається ультрапастеризацією.

Процес розрахований так, що практично не змінюються смакові якості, а всі корисні елементи зберігаються не менше ніж на 90% від вихідних. Далі кокосову воду розливають в упаковку Tetra Pak.

Процедура займає кілька секунд, тому що тривалий вплив повітря і світла шкідливо для продукту. Упаковки з водою укладають в коробки, палетизують та доставляють в Україну.

Cocoyoyo – це не концентрат і не кокосовий сік старих горіхів.

Різниця в тому, що сік старих горіхів, не кажучи вже про концентрат, втрачає свій природний смак і велику частину корисних властивостей ще по дорозі на фабрику.

Такі кокоси спочатку довго везуть на виробництво, потім застосовують звичайну пастеризацію і розливають у скляну тару або бляшані банки. Він не боїться ні повітря, ні світла, що говорить про ненатуральність продукту.

Cocoyoyo – кокосова вода, найбільш близька і за смаком, і за якостями до того, що тропічний житель пропонує вам у жаркий день, коли спритними помахами тесака зрубає верхівку з запітнілого зеленого кокоса і вставляє туди пару соломинок.

Кокосова вода (сік): користь і шкода, склад, властивості, відгуки

Наша фабрика – це сучасне виробництво на високому технологічному рівні, атестоване за всіма міжнародними гігієнічними і управлінськими сертифікатами:

FSSC 22.000 – міжнародна схема сертифікації системи управління безпечністю харчових продуктів. Наявність сертифіката FSSC є необхідною умовою для здійснення поставок харчової продукції міжнародним харчовим компаніям і великим ритейлерам.

ISO 22.000 – міжнародний стандарт на системи менеджменту в області безпеки харчової продукції призначений для проведення сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів організацій, що беруть участь у харчовому ланцюзі.

ISO 9001 – міжнародний стандарт, що описує вимоги до системи менеджменту якості організацій і підприємств. Відповідність вимогам ISO 9001 свідчить про рівень надійності постачальника і добротності його компанії. Сам сертифікат відповідності ISO 9001 є зовнішнім незалежним підтвердженням досягнення вимог стандарту.

Кокосова вода: корисні властивості і протипоказання. Як пити кокосову воду і що ще з нею робити

Кокосова вода все більше обростає популярністю в наших широтах! Цей продукт сьогодні не просто на слуху, його все частіше можна зустріти в домашньому меню знайомих, зазначений продукт у великій кількості кулінарних рецептів.

Рекомендації косметологів, народних цілителів, консультантів по здоровому харчуванню сьогодні рясніють фразами про користь застосування кокосової води.

Чим же так примітно це заморське диво, якщо вже завоювало схвалення прихильників здорового способу життя по всьому світу?

Інформацією, яку вдалося дізнатися про цю дивовижну продукті, ми поділимося з вами в цій статті.

Кокосова вода: корисні властивості та протипоказання

Перш ніж заговорити про користь кокосової води для людського організму, варто розібратися, чим є цей продукт. Багато хто помилково вважає, що кокосова вода і кокосове молоко – це одне і те ж. Насправді ж, кокосова вода є продуктом натуральним. Її видобувають з зрілих і молодих плодів кокоса.

Це та сама рідина, яка хлюпоче всередині горіха, якщо його потрясти. А ось кокосове молоко – це рідина, створювана штучним шляхом, але на основі натуральних інгредієнтів. Вода з кокоса – менш калорійний і нежирний продукт. У цій рідині все збалансовано і чітко підібрано самою природою.

Молоко теж зроблено зі збереженням користі, але все ж це дещо інший продукт.

Кокосову воду вживають в їжу і використовують з метою збереження здоров’я і краси повсюдно в районах, де ростуть кокоси. До нас же інформація про користь цього продукту прийшла порівняно недавно. Та й у вільному доступі кокосова вода теж з’явилася не дуже давно.

Кокосова вода: корисні властивості

За які особливості цінується кокосова вода? Вважається, що цей продукт має цілий перелік позитивних властивостей:

  • відновлює водний баланс в організмі;
  • сприяє м’якому і безпечному схудненню;
  • налагоджує роботу кишечника і шлунково-кишкового тракту;
  • перешкоджає процесам старіння тканин;
  • зміцнює серцевий м’яз і посудину;
  • м’яко знижує артеріальний тиск;
  • допомагає позбутися від токсинів і шлаків;
  • виводить зайву рідину з організму;
  • пом’якшує та усуває больовий синдром;
  • сприяє усуненню нудоти і запаморочення;
  • освіжає;
  • покращує настрій і додає бадьорості.

Всі ці позитивні якості розглянутий продукт придбав за рахунок високого вмісту корисних речовин в складі.

Кокосова вода містить:

  • корисний рослинний білок;
  • харчові волокна;
  • вітаміни В, А, С;
  • кальцій, калій, фтор, мідь, цинк, фосфор, селен;
  • ніацин і токоферол;
  • натрій.

По суті, ця рідина здатна відновити водно-електролітний баланс в організмі людини. Недарма цю водичку використовують для відновлення після отруєння, хвороби. Виручить кокосова вода і у випадку з похмільним синдромом.

Є інформація, що у воєнний час японські та британські медики використовували кокосову воду в якості фізрозчину. Але насправді напевно цей факт не зовсім повно розкрито в загальнодоступних джерелах. У якихось випадках подібне могло бути, але тільки для зовнішнього застосування.

Справа в тому, що рідина дійсно може вважатися стерильною, а її склад близький до людської фізіології (водно-електролітний баланс). Однак деякі речовини в складі цієї рідини можуть принести не тільки користь, але в ряді ситуацій завдати серйозної шкоди.

Так що повністю замінити фізрозчин у всіх напрямках його медичного використання за допомогою цього продукту навряд чи можливо.

Користь кокосової води для організму чоловіків і жінок

Варто окремо розглянути особливості впливу кокосової води на організм чоловіків і жінок.

Представниці прекрасної статі вже точно оцінять ефект від застосування цієї чудової рідини, подарованої нам самою природою. Адже, застосовуючи цю водицю в косметичних цілях, можна добитися ефекту омолодження, розгладження зморшок, зволоження шкіри.

Якщо вжити воду з кокоса всередину, можна зарядитися гарним настроєм, втамувати спрагу, захистити порожнину рота від шкідливих бактерій. Кокосова вода усуває неприємний запах у роті, знімає запальні процеси ясен.

Під час передменструального синдрому пити кокосову воду корисно, так як вона згладжує вплив гормонального стресу, має знеболюючу дію. А вже при схудненні цей продукт – справжній помічник.

Адже вода кокоса надає легке діуретичне дію, виводить шкідливі речовини з організму і зменшує відчуття голоду під час дієт.

Хороша кокосова вода і для організму чоловіків. Цей продукт захищає організм від впливу стресу. Допомагає розслабитися і освіжитися після закінчення важкого робочого дня. Сприятливо діє водичка на роботу серця і судин.

А для чоловіків ризики заробити захворювання серцево-судинної системи значно вище через рівень фізичного та емоційного навантаження в повсякденному житті. Кокосова вода допомагає засвоєнню вітамінів і мінералів. Для чоловіків цей факт важливий.

Адже від насичення організму вітамінами і корисними речовинами залежить міцність, витримка, працездатність і загальний фон здоров’я. Чоловіки-спортсмени можуть використовувати цю природну рідину в якості натурального стимулятора енергії.

Кокосова вода захищає від сечостатевих інфекцій, сприяє зміцненню репродуктивної системи і збереженню статевої функції. Продукт тонізує, додає бадьорості і сил. А це, напевно, є цінним для кожного чоловіка.

Чи можна кокосову воду давати дітям?

Існує думка, що кокосова вода вкрай корисна для дитячого організму.

Цей продукт:

  • налагоджує травлення;
  • позбавляє від кольок і метеоризму;
  • заспокоює нервову систему і формує здоровий сон;
  • виганяє паразитів;
  • допомагає організму засвоювати вітаміни;
  • ефективний проти пітниці (зовнішньо);
  • сприяє зростанню.

Однак без консультації з педіатром давати малюкові віком від 0 до 5 років кокосову воду строго заборонено! Діткам віком від 5 до 15 років цей продукт пропонують з обережністю, при відсутності протипоказань і з дотриманням кількісних норм, рекомендованих для кожної конкретної вікової категорії.

Протипоказання

Як і будь-який інший продукт рослинного походження, кокосова вода має ряд протипоказань.

Використовувати і вживати в їжу натуральну воду кокоса можна, якщо у вас спостерігаються:

  • харчова алергія, особливо на горіхи;
  • високий рівень калію в організмі;
  • хронічні захворювання нирок;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій фазі;
  • хронічна гіпертензія;
  • токсикоз другої половини вагітності;
  • при підготовці до хірургічного втручання (за 7-12 днів до планової операції).

При наявності будь-яких хронічних захворювань, що вимагають дотримання спеціальної дієти, варто проконсультуватися з фахівцем на предмет допустимості застосування кокосової води.

У період вагітності, лактації кокосову воду вживати можна, але тільки після узгодження з лікарем.

Як пити кокосову воду

Щоб отримати користь і задоволення від вживання в їжу кокосової води, не варто перестаратися. Адже добре те, що в міру. Цей продукт можна і потрібно пити, але в обмеженій кількості.

Для дорослої людини норма вживання кокосової води – не більше 500 мл в день. Рекомендується розділити цю норму на два прийоми. Тобто пити не відразу всі 500 мілілітрів, а половину вранці, половину ввечері.

Дітям рекомендується пропонувати кокосову воду, починаючи з одного ковтка, поступово підвищуючи кількість, якщо організм відгукується на такий напій позитивно. У віці до 15 років в день можна випивати не більше 200 грам води кокоса.

Також слід пам’ятати, що в їжу можна вживати тільки свіжу кокосову воду, смакові якості і вид якої не викликають жодних сумнівів.

Свіжа кокосова вода має білувато-мутний, ледь прозорий колір. Рідина виділяє тонкий аромат кокоса. На смак вода злегка солодка, є легкий маслянистий присмак або, скоріше, післясмак. Після ковтка води в порожнині рота створюється відчуття обволакивання кокосовим маслом. Ефект дуже легкий, так як в натуральній воді мала частка жирної складової.

Кислота, неприємний запах або, навпаки, повна відсутність смакових відмінностей говорить про погану якість продукту або про те, що він ненатуральний.

Що ще робити з кокосовою водою

Кокосова вода – це, перш за все, рідина, яку смачно і корисно пити. Але не тільки за прямим призначенням використовують цей продукт. Кокосову воду широко використовують у кулінарії.

Цей продукт ідеально підходить для додавання в наступні кулінарні винаходи:

  • овочеві та фруктові супи;
  • супи-пюре, крем-суп;
  • пряні соуси та приправи;
  • кондитерська випічка, десерти;
  • смузі, освіжаючі безалкогольні коктейлі;
  • натуральні енергетичні напої.

Крім кулінарії, кокосову воду можна застосовувати в косметологічних цілях. Її можна використовувати як тонік для обличчя і тіла, як засіб для вмивання. Цю воду додають до складу доглядаючих масок і скрабів. Примочки на основі цієї води допоможуть зняти набряклість обличчя після недосипу та надати свіжість зовнішності.

Це хороший ополіскувач для порожнини рота, який можна застосувати після трапези. На основі кокосової води можна зробити лосьйон після гоління та пом’якшувальні компреси для особливо чутливих місць. Водичка корисна для здоров’я волосся.

Тому певну кількість можна взяти для приготування домашніх масок, шампунів, бальзамів.

У народній медицині цього продукту також відводиться не останнє місце. Воду застосовують для відновлення організму після важкої хвороби.

Цей продукт цінують за високі антибактеріальні та противірусні властивості. Вона хороша як природний енергетик, тонік. Ця водичка пом’якшує, знезаражує шкіру.

Якщо натуральною кокосовою водою промити рану, це справить позитивний ефект, сприяє швидкому загоєнню.

Також при створенні народних засобів для лікування та профілактики різних захворювань враховують основні корисні властивості цієї води.

Кокосова вода: корисні властивості

Як приємно зробити ковток екзотичного напою і уявити себе на тропічному узбережжі в яскравому бікіні, що підкреслює бездоганну фігуру! Плюс кокосової води, безумовно, у тому, що крім приємних емоцій і фантазій, вона дарує вітамінний і електролітичний заряд. Але не чекайте від пальмової води занадто багато: чутки про її чарівні якості не підтверджені.

  • Реклама щосили проголошує кокосову воду напоєм фотомоделей і незамінним продуктом для шанувальників фітнесу, проте не поспішайте замінювати її простою водою у своєму раціоні: сік пальмових горіхів зовсім не нешкідливий, оскільки містить калорії.

Що таке кокосова вода

Кокосова вода – це рідке рослинне речовина, яка утворюється усередині плодів кокосової пальми в міру дозрівання.

Усередині горіх складається з твердої маслянистої маси білого кольору, що покриває стінки, і солодкого прозорого соку. Спочатку рідина займає весь простір плоду, але поступово твердне, з’єднуючись із надходячим від копри (оболонки) маслом. Таким чином, чим спіліший горіх, тим більше в ньому м’якоті.

Кокосова вода – це ендосперм, особлива рідина молодих кокосових горіхів, що знаходиться у них всередині. Ендосперм плодів дуже корисний, оскільки багатий білками, вітамінами і мінеральними речовинами, а також іншими цінними складовими, включаючи живі ферменти – ензими.

Кокосова вода абсолютно рідка, і трохи каламутна за зовнішнім виглядом. Якщо плід не має тріщин, кокосовий сік абсолютно стерильний, теоретично його можна використовувати для промивання ран.

Зрідка це практикується у тайців, малайзійців, індонезійців та інших народів Південно-Східної Азії.

Взагалі, жителі цих країн вважають кокосову воду чимось особливим, для них це звичайний спосіб угамування спраги. Особливо гостинні місцеві жителі навіть безкоштовно пригощають напоєм туристів.

Пити кокосову воду можна безпосередньо з горіха, пробивши в одному з його отворів дірку. Приємно також вальяжно потягувати сік через коктейльну трубочку.

Відомий в Україні бренд Cocoyoyo попереджає, що очікувати від води насиченого кокосового смаку, який властивий стружці, не варто. Сік зелених горіхів має освіжаючий, трохи солодкий смак. До нього складно звикнути з першого разу, як, наприклад, до соку селери або вітграсс. Охолоджений напій смачніший і краще тонізує, тому його рекомендують пити саме таким.

Індустрія

Після розтину плоду необхідно вживати рідину в короткі терміни. Вона швидко псується під дією сонячних променів і від контакту з повітрям. Через окислення багатьох складових сік знаходить кислий смак і може завдати шкоди здоров’ю. Тому можна помітити, що на курортах надрізаний для пиття кокос зверху закривається кришечкою з відрізаної частини.

Для експортної реалізації кокосову воду розфасовують у тару з непрозорих матеріалів: металеві банки, паперові коробки та пакети. На підприємствах, що займаються розливом продукції, встановлюються лінії без доступу кисню і сонячного світла. Це дозволяє перенести сік з горіхів в упаковку в первозданній формі.

Лідером західного ринку кокосової води є компанія Vita Coco, яка завойовує увагу споживача не тільки гарною якістю і великою продуктивністю, але і співпрацею з багатьма зірками. У їх числі Ріанна та Мадонна.

Бразильська компанія Amazonia просувається у співпраці з моделлю Адріаною Ліма, Zico – із зіркою баскетболу Кевіном Гарнеттом і паралімпійцем Джошуа Джорджем, а SoBe Lifewater – з актрисами Івонн Страховськи та Ешлі Грін.

Поширені в Україні бренди кокосового соку: CocoWell, Taste Nirvana, Cocoyoyo, King Island, Chaokoh, Foco і Ufeelgood.

Оборот виробництва даної продукції перевищував 2 млрд гривень. З огляду на зростаючу популярність кокосової води, експерти очікують значного зростання цього показника. Для рядових споживачів це плюс, тому що подібна тенденція робить товар більш доступним.

Кокосова вода і кокосове молоко: в чому відмінність

Думка про те, що вода і кокосова вода є одним і тим же продуктом, помилкова. Вода, як було сказано, це сік, природна рідина, що накопичується всередині кістянки. А молоко роблять штучно, хоч і має повністю натуральний склад. Кокосове молоко, корисні властивості якого також великі, роблять з подрібненої м’якоті, стертої з розколотих горіхів.

Зважаючи на величезну вміст жирів, кокосове молоко відрізняється більш високою калорійністю – до 200-250 ккал на 100 грам. А сік кокосових плодів, навпаки, практично не містить ні жирів, ні білків. Лише мала частина цукрів-вуглеводів піднімає його калорійність до 17-20 кКал на 100 мл.

В країнах, де вільно росте кокос, різниться і область застосування цих рідин. Воду п’ють для угамування спраги, відновлення організму після навантажень. А молоко, якщо і п’ють, то сильно розбавляючи водою. В основному ж, на ньому варять супи, роблять коктейлі-смузі, десерти, випічку, каші.

Природний енергетик у натуральній упаковці

Кокосова вода являє собою молодий рідкий ендосперм плодів кокосової пальми. Ендосперм – особлива речовина, що утворюється у квітучих рослин, в життєвому циклі яких присутня запліднення.

Це «продуктовий запас» насіння – коли зародок дозріє, рослина зможе розмножитися. Тому ендосперм багатий вуглеводами, білками і жирами в доступній для засвоєння формі.

Правда, далеко не завжди ці запаси дістаються зародку, якому природа доручила прорости і продовжити свій рід – часто високопоживні речовини стають дієтичним трофеєм тварин і людей.

Рідкий ендосперм кокоса поступово жирніє і густіє, якщо горіх не зірвати молодим. У разі, якщо і на цій стадії йому пощастило не стати об’єктом промислу, копра (м’якоть) кокоса обросте жорсткою коричневою койрой, горіх впаде в гарячий пісок, пролежить там близько шести місяців і дасть життя молоденькій пальмі.

Правда, такий оптимістичний сценарій і раніше очікував далеко не всі горіхи, які становлять урожай пальм у тропічних місцях, а тепер, коли кокосова вода стала трендовим дієтичним напоєм у всьому світі, і зовсім уготований одиницям. Пальми працюють не на продовження свого роду, а на задоволення любителів здорового харчування.

Кокосова вода відрізняється від кокосового молока, добре відомого шанувальникам гострих тайських супів, не тільки калорійністю (в 100 мл молока кокоса 230 ккал, в той час як в кокосовій воді – 17-20 ккал), а й видом, смаком, складом, а також походженням – кокосове молоко виробляють штучно, подрібнюючи дозрілу рідину ендосперму разом із копрою і регулюючи густоту за допомогою додавання води.

У той час як кокосова вода повністю стерильна, поки оболонка кокоса залишається цілою: багато свідомі виробники саме в такому вигляді і поставляють продукт (що, зрозуміло, позначається на його вартості, але зате гарантує найкращий санітарний стан), інші застосовують високотехнологічні методи екстракції рідини безпосередньо в герметичну упаковку при мінімальному контакті з киснем і світлом. Це важливо для збереження унікальних поживних якостей кокосової води – багато вітамінів і хімічні сполуки руйнуються, зіткнувшись із зовнішнім середовищем.

Максимально корисною вважається кокосова солодка вода молоденьких зелених кокосів – на пальмових плантаціях культивуються спеціальні питні сорти, що дають великі горіхи, добре наповнені приємною на смак рідиною.

Кокосова вода: користь і шкода

Кокосова вода: користь і шкода для організму

Хімічний склад і калорійність

Кокоси, призначені для вживання соку, збирають у віці близько півроку. Стерильна рідина містить масу антиоксидантів, органічних кислот, ферментів, фітогормонів, мінералів і вітамінів.

В маркетингових цілях кокосову воду нерідко називають кладезем вітамінів, посилаючись на наявність в ній B1-B9, C, E, PP і H. Різноманітність вразливе, однак зміст їх в напої настільки мало, що не здатне повністю перекрити норми споживання. Розраховувати на кокосову воду як засіб від авітамінозу не варто. Його основна користь не в цьому.

Набагато більшу цінність приносять мінеральні речовини. У соку молодих кокосів багато калію. Цей елемент відіграє важливу роль у підтримці водно-сольового балансу в організмі.

Після виснажливих тренувань або прогулянок під палючим сонцем організм втрачає багато рідини. Калій вимивається, а баланс солей порушується. Вживання кокосового соку дозволяє уникнути таких наслідків.

Крім того, він прискорює відновлення м’язів, зменшує біль в них після навантаження.

Харчова цінність кокосової води на 100 грам:

  • калорійність – 17-22 ккал;
  • вуглеводи – 2-5 г;
  • білки – менше 1 г;

Користь і шкода кокосової води (молочка)

Головною особливістю кокоса є натуральна вода, яка міститься в кожному екзотичному плоді. У неї багато переваг, одним з яких є склад. Тут присутні поживні речовини, мінерали і вітаміни. Вони наділяють райський горіх різними корисними якостями, які сприятливо впливають на організм людини.

Що таке кокосова вода

Кокосова вода утворюється всередині плоду, поки він дозріває на пальмі. На смак сік горішка солодкуватий, тому до нього потрібно трохи звикнути. Водичка має прозорий або злегка мутнуватий колір.

Вона заповнює повністю внутрішній простір молодого плода. У міру його дозрівання рідина перемішується з маслом, яке утворюється на оболонці кокоса, і починає тверднути.

За кількістю м’якоті всередині кокоса визначається стиглість продукту.

Користь кокосової води вже давно доведена вченими. У ній містяться білки, вітаміни, мінерали, а також живі ферменти, які називаються ензимами.

Перед тим як купити кокос, необхідно візуально вивчити цілісність його шкаралупи. Якщо на ній відсутні вм’ятини, тріщини, відколи й інші ушкодження, то сік всередині плоду стерильний.

Тому пити кокосову воду можна прямо з горіха, зробивши в ньому дірочку. Коли немає можливості ретельно промити плід, то краще за все потягувати сік через коктейльну трубочку.

Це гарантує чистоту освіжаючого пиття.

Відмінність кокосової води від кокосового молока

Багато людей помилково вважають, що сік і молоко райського горіха є одним і тим же продуктом. Але між ними є істотна різниця. Кокосова вода розжарюється всередині плоду з початку його дозрівання, а молоко виходить штучним шляхом з натуральних інгредієнтів. Основний компонент – це подрібнена м’якоть, яка зчищається з внутрішньої частини розколотих горіхів.

У молочній рідині концентрується набагато більше жирів, ніж в соку. Через це воно володіє більш високою калорійністю. Так, 100 грам молочної водички містить 200-250 ккал. У кокосовому соку, навпаки, практично відсутній жир. Вона володіє 17-20 ккал на 100 мл, так як в ній присутній невеликий відсоток цукру-вуглеводу.

Звідси випливає різна область застосування рідин. Сік зазвичай п’ють для того, щоб вгамувати спрагу, а також відновити організм після фізичних навантажень. На молочному напої краще готувати супи, варити каші, випікати, робити смузі або коктейлі. Якщо його просто пити, то краще попередньо розбавити водою.

Склад кокосової води

Самим смачним і корисним кокосом є плід у віці 6 місяців. Вода всередині райського горішка в цей період містить велику кількість корисних речовин. До них відносяться:

  • антиоксиданти;
  • органічні кислоти;
  • ферменти;
  • фітогормони;
  • мінерали;
  • вітаміни.

В питному варіанті продукту сконцентрована велика кількість такого хімічного елемента, як калій. Він допомагає організму людини нормалізувати водно-сольовий баланс, а також підтримує його на потрібному для міцного здоров’я рівні.

Особливо добре пити кокосову воду після виснажливих фізичних тренувань або тривалого перебування на сонці, коли організм починає активно втрачати рідину. В результаті цього калій вимивається, що призводить до порушення рівня солей.

Сік кокоса допоможе швидко відновитися.

Щоб зрозуміти, наскільки корисна кокосова вода, необхідно розглянути її харчову цінність. На 100 грам продукту доводиться:

  • вуглеводи – від 2 до 5 грам;
  • білки – менше 1 грама;
  • жири – менше 0,5 грама.

Калорійність продукту коливається від 17 до 22 ккал. У кокосовій воді міститься невеликий відсоток жирних кислот, велика частина яких дісталася лауриновій кислоті. Тому плід не можна віднести до шкідливої чи калорійної їжі. Вживання його в невеликих кількостях відбивається на здоров’я людини тільки позитивно.

Лікувальні властивості кокосової води

Кокосова вода має незвичний аромат, а також багатий і різноманітний склад. Давно відомі всі позитивні якості і властивості, які рідина надає на організм людини. Головне – вживати її постійно і в невеликих кількостях. До основних корисностей кокосової води можна віднести:

  1. Нормалізація артеріального тиску. Це відбувається завдяки вмісту таких речовин, як аскорбінова кислота, магній, калій. Від гіпертонії не залишиться і сліду, якщо пити 2 склянки соку райського горіха на добу.
  2. Зниження рівня холестерину. Кокосовий напій сприяє відновленню роботи серцево-судинної системи.
  3. Зменшення ризику утворення тромбів. Кокосова вода нормалізує процес кровообігу, що запобігає розвитку інсульту, атеросклерозу або інфаркту.
  4. Відновлення організму після інтоксикації. У складі цілющої води присутні антиоксиданти, які значно збільшують кількість електролітів. Вони ж допомагають людині боротися з похмільним синдромом. Як лікування можна приготувати спеціальний цілющий коктейль з кокосової води з додаванням м’яти, лимона, часточок манго і льоду. Він відрізняється натуральним складом, без ароматизаторів.
  5. Терапевтичні заходи від головного болю, яка стала результатом зневоднення організму. Кокосова вода ефективно справляється з нормалізацією рівня вологи.
  6. Засвоєння вітамінів і мінеральних речовин. Популярна кокосова вода має унікальні властивості. Вона нормалізує РН-рівень. Завдяки цьому йде зайва кислотність, що запобігає розвитку таких захворювань як остеопороз, артрит, діабет. Людям з гастритом і печією також рекомендується пити кокосову воду для стабілізації кислотного середовища. Вона допоможе позбутися від таких неприємних моментів, як:
    • хронічні запори;
    • діарея;
    • підвищене газоутворення.

Сік кокоса допомагає збалансувати рівень цукру в крові і нормалізувати кількість інсуліну, тому його можна вживати як тим, хто схильний до діабету, так і тим, у кого вже є це захворювання. Природно, при наявності хвороби перед першим застосуванням кокосової води варто проконсультуватися з лікарем і не замінювати цим напоєм прописані ліки.

Кокосова вода зміцнює імунітет, а при застудах діє як жарознижуюче і антибактеріальний засіб. Цей напій допомагає організму відновитися після важких захворювань і хірургічних операцій, сприяє регенерації тканин і зрощенню кісток.

Особливо слід відзначити користь, яку кокосова вода приносить тим, хто займається спортом і фітнесом або дотримується суворої дієти.

Для спортсменів – як професіоналів, так і любителів – сік кокоса є природним і потужним енергетиком. Цей напій, на відміну від своїх синтетичних побратимів, не містить хімії, але допомагає відновлювати сили після інтенсивних тренувань і заповнювати запас речовин і мікроелементів, що виводяться з організму разом з потом.

Кокосова вода завдяки великому вмісту кальцію зміцнює кістки, а її склад підвищує витривалість і дозволяє досягати приголомшливих результатів у спорті. Її рекомендують вживати не тільки після, але і під час тренувань.

На кокосову воду варто звернути увагу й тим людям, які займаються зниженням ваги.

Тих, хто вважає за краще жорсткі монодієти, вона постачає усіма необхідними для нормального функціонування організму вітамінами, мікроелементами і амінокислотами.

Це, в свою чергу, дозволяє протягом тижня «харчуватися» тільки цією рідиною без шкоди для здоров’я. Добре доповнює цей напій і звичайні дієти, оскільки він допомагає зробити харчування більш збалансованим.

Кокосову воду найкраще пити свіжою і прохолодною – через трубочку з тільки що здобутої горіха або зі спеціальної упаковки, це найбільш поширений спосіб вживання цієї рідини. Однак її можна додавати і в різні страви. Так, наприклад, у деяких країнах на її основі готують каррі і супи, нею приправляють кави, смузі та інші напої.

Правда, її лікувальні та профілактичні властивості під час нагрівання зменшуються, тому, якщо ви хочете використовувати кокосову воду на благо свого організму, вживайте її в чистому вигляді і не піддавайте термічній обробці.

Оптимальним дозуванням споживання кокосової води вважається 500-600 мілілітрів на день. Це допоможе вам наситити організм корисними речовинами, відновити водний баланс, підтримати сили і захиститися від багатьох захворювань. Дозу можна збільшити, якщо ви активно займаєтеся спортом або вибрали кокосову монодієту.

Цей підрозділ буде дуже коротким. Справа в тому, що ніяких протипоказань у кокосової води не виявлено.

Природно, як і будь-який інший продукт, вона може бути причиною алергії через індивідуальну непереносимість елементів, що входять до складу цього напою.

В іншому шкода соку кокоса полягає тільки в його твердій оболонці – горіхи іноді падають на голову нерозторопним туристам і аборигенам.

***

Leave comment