Лонган: корисні властивості, протипоказання, фото фрукта

Чому б не спробувати цей екзотичний фрукт? Побачивши його на полиці супермаркету, обов’язково купите. Тільки не переплутайте з лічі, це різні фрукти, хоч і дуже схожі. У кожного свої цінні властивості. Який вплив робить лонган на здоров’я? Яка його харчова цінність? Як вживати цей екзотичний фрукт? Давайте розберемося.
Про лонгане
Лонган (Dimocarpus longan) – плід, що відноситься до сімейства сапіндових.
Лонган і лічі – дуже схожі фрукти, але вони відносяться до різних видів. Лонган містить велику дозу вітаміну С та інших активних речовин.
Це тропічна рослина, що виростає до 7-8 м. Дерево любить сонце, тепло, не переносить мороз (не дарма ж воно тропічне).
Якщо хочете виростити його, віддайте перевагу вирощуванню в горщику в квартирі або в теплиці.
Домінує в лонгані вітамін С, який зміцнює імунітет, захищає клітини від вільних радикалів, очищає сечові шляхи, покращує травлення. Це фрукт, плоди якого схожі на наш виноград.
Оболонка найчастіше буває від жовтого до жовто-оранжевого кольору, має розмір близько 4 см. Аромат виразний, смак соковитий, злегка кислий.
Під шкірою – ніжне і смачне ядро, серце плоду – тверда кісточка, яка не споживається в їжу.
Цінність лонгана для здоров’я
Лонган – це частина традиційної китайської медицини, тому що завдяки вмісту активних інгредієнтів має багато позитивних ефектів на здоров’я. Він може захищати організм від вільних радикалів, тобто має антиоксидантні властивості, і в цілому позитивно впливає на імунітет, очищає тіло. Оскільки плід бере участь в зниженні рівня холестерину, він також благотворно впливає на серцево-судинну систему.
Фрукт допомагає поліпшити травлення, підтримати апетит, усунути нудоту та інші проблеми зі шлунком.
Цей тропічний фрукт використовується для запобігання різних інфекційних захворювань (зокрема, застуди, грипу). Деякі дослідження говорять навіть про його позитивний вплив на запобігання та підтримку лікування раку.
Неоціненно вплив лонгана на нервову систему – він заспокоює психологічні проблеми, допомагає усунути розлади сну, поліпшити пам’ять. Крім того, фрукт має антисептичні і діуретичні (сечогінні) властивості. Зовнішньо він може використовуватися при проблемах зі шкірою, нігтями, волоссям.
Корисний плід також позитивно впливає на м’язи, суглоби.
Перелік найбільш виразних ефектів:
- Підтримка імунної системи, захист клітин від вільних радикалів.
- Профілактика раку, грипу, застуди.
- Очищення організму від шкідливих речовин.
- Антисептична, антибіотична дія.
- Легке підвищення тиску.
- Зниження рівня холестерину.
- Профілактика серцево-судинних захворювань.
- Заспокоєння нервової системи, поліпшення якості сну.
- Забезпечення енергії, життєвої сили.
- Підтримка травлення, апетиту.
- Усунення проблем зі шлунком, нудоти.
- Очищення травного тракту, нормалізація стільця.
- Підтримка загоєння шкірних захворювань, травм.
- Поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів.
- Сечогінна дія, регулювання води в організмі.
- Очищення сечовивідних шляхів, нирок.
Вплив на втрату ваги
Лонган має низьку калорійність, тому його можна додавати в раціон при схудненні (наприклад, в якості компонента смузі, соків, пюре, йогуртів, сирних десертів, коктейлів). Також можна вживати лонган як закуску (100-150 г м’якоті щодня). Будьте обережні, в ньому міститься велика кількість вітаміну С.
З огляду на сечогінні ефекти при споживанні корисного плода не забувайте пити достатньо води.
Зміцнення кісток
Дослідження показали, що у жінок в постменопаузі, які страждають низьким рівнем мінералів, зокрема міді, значно підвищується ризик розвитку остеопорозу. Дорослі люди повинні споживати близько 900 мкг міді щодня. 3,5 шт. свіжих плодів лонгана забезпечують понад 19% цієї дози. Сушені плоди – ще краще джерело.
Залізо
Вегетаріанці і вегани частіше відчувають дефіцит заліза, ніж люди, які споживають м’ясо.
Це пов’язано з тим, що залізо, яке постачається в організм з рослинною їжею, засвоюється не так легко, як надходить з продуктів тваринного походження.
Вагітним жінкам, спортсменам, дівчаткам-підліткам також може знадобитися більше заліза, ніж іншим групам. Збільшити споживання заліза допоможуть сушені плоди.
Профілактика проблем з очима
Рибофлавін – це важливий вітамін, що входить до складу В-комплексу. Чоловікам необхідно 1,3 мг цього вітаміну щодня, жінкам – 1 мг. Згідно з дослідженням, проведеним «Archiv oftalmologie», достатнє вживання рибофлавіну знижує ризик офтальмологічних хвороб, особливо катаракти.
Склад
Харчова цінність лонгана (100 г):
- кДж – 235,2.
- ккал – 56.
- Білок – 1,6 г
- Вуглеводи – 13 г
- Клітковина – 2 г
- Жир – 0,08 г
- Вода – 82 г
Мінерали (мг / 100 г):
- Калій – 266.
- Фосфор – 21.
- Магній – 10.
- Марганець – 0,052.
- Кальцій – 1.
- Цинк – 0,05.
- Залізо – 0,13.
Вітаміни (мг / 100 г):
- B1 – 0,031.
- B2 – 0,14.
- B3 – 0,3.
- C – 84.
Протипоказання
Лонган може завдати шкоди організму тільки в разі індивідуальної непереносимості. Немає загальних протипоказань до застосування цього плоду.
Споживання, використання і зберігання
Розріжте шкірку гострим ножем (не пораньте пальці!), зніміть її. Ви досягли м’якоті, але це ще не все, продовжуйте. Відключіть білу м’якоть ножем від кісточки, яку викиньте. М’якоть з’їжте.
Лонган, як і будь-який інший фрукт, можна додавати в фруктові салати, йогурти, каші, сир, коктейлі, напої, випічку, або просто їсти очищеним. Вибирайте спосіб споживання на свій смак.
Зібрані плоди кладуться в крижану воду, щоб уникнути перезрівання. Якщо ви купуєте фрукти, і не хочете використовувати їх відразу, помістіть їх в миску з холодною водою, поставте в холодильник. Якщо шкірка почне міняти колір, вживайте плоди якомога швидше.
Висновок
Лонган, молодший брат популярного лічі, містить 80% рекомендованої добової дози вітаміну С. Тому він є ідеальним природним засобом для підтримки імунної системи.
Корисний фрукт використовується в якості природного антидепресанту, зокрема, через вітаміни групи В, особливо ніацину. Він зменшує стрес, втому, благотворно впливає на серце людини, кров, шкіру.
У китайській медицині насіння (костей) використовуються для уповільнення появи сивини.
Лонган – де і як росте цей фрукт, який на смак, корисні властивості
Лонган – плід однойменного тропічного дерева сімейства сапіндових, яке широко культивується в країнах Південно-Східної Азії. Найближчий родич лічі, рамбутана, іспанського лайма і гуарани. Володіє не тільки відмінними смаковими, але і цілющими властивостями.
Зовні лонган дуже нагадує лічі, з тією різницею, що шкірка у нього не яскраво-червона з вираженими горбками, а вохристо-жовта (іноді помаранчева), злегка шорстка, покрита коричневими цятками. Крізь прозору, желеподібну м’якоть плода просвічує велика фіолетово-чорна кісточка. У Китаї лонган називають «луньянь» (longyan), що в перекладі означає «Око дракона».
Де і як росте
Батьківщиною вічнозеленого дерева Dimocarpus longan вважається гірський хребет на кордоні М’янми і південного Китаю.
Вперше лонган разом з лічі згадується в стародавній легенді про китайського імператора династії Хань, який правив у 200 р. до н.е.
Як зазначають джерела, монарх мріяв посадити ці фруктові дерева в північно-західній провінції Шеньсін, де в ту пору перебувала столиця держави.
Однак місцевий клімат виявився невідповідним для субтропічних рослин, які звикли до м’яких умов областей Фуцзянь і Гуандун.
В середині 1800-х років лонган був завезений до Австралії, а кількома десятиліттями пізніше – в Таїланд. Китайські дипломати піднесли в подарунок дружині тодішнього правителя королівства – Чулалонгкорна, всього п’ять саджанців, які дали початок грандіозним плантаціям по всій країні.
Сьогодні Таїланд є другим за величиною виробником і експортером лонгана, відомого також під місцевою назвою «Лам Яй». Однак тільки в цій країні, завдяки розмаїтості клімату, фрукт може визрівати круглий рік.
Крім Таїланду і Китаю вирощуванням «очі дракона» в промислових масштабах займаються острова Тайвань і Шрі-Ланка, Малайзія, Індонезія, Камбоджа, В’єтнам, Лаос, Індія, Філіппіни, Австралія, США і Маврикій.
Ботанічний опис
Dimocarpus longan є невеликим, зазвичай 9 – 12 м, деревом з розлогою кроною. Іноді, якщо грунт і кліматичні умови особливо сприятливі, може досягати 30 м.
Листя великі, ланцетні, довжиною 10 – 20 см, з темно-зеленим глянсовим покриттям, зібрані по 6 – 9 штук на одному черешку, як у ясена. Квіти дрібні, світло-жовті, згруповані за типом «волоті». Плоди, діаметром близько 2,5 см, утворюють такі важкі грона, що гілки никнуть під їх вагою. Урожай з одного дерева становить до 200 кг.
Збирають плоди вручну, зрізуючи їх разом з гілкою. При такому способі фрукт зберігається набагато довше.
У момент збору лонган повинен бути злегка недозрілим, інакше виникнуть складності при його транспортуванні. Перед тим як потрапити на наш стіл, плодам слід трохи вилежатися, щоб вони стали максимально смачними і м’якими.
Який він на смак і як його їсти
«Око дракона» не тільки зовні, але і за смаком нагадує лічі. Однак він солодший, цукровий, з вираженим мускусним ароматом. На думку деяких, смак лонгана – це щось середнє між виноградом і динею. Хоча, як і кожен екзотичний фрукт, він насилу піддається опису.
Вважається, що найкращі сорти на сьогоднішній день вирощуються в Таїланді і В’єтнамі.
Вживають лонган, переважно, в свіжому вигляді. Їстівна тільки м’якоть, але шкірку і насіння використовують в лікувальних цілях.
В Азії, звідки лонган родом, його подають в якості самостійного десерту, як топінг для морозива і частину складного кисло-солодкого гарніру до риби і м’яса. Сушений фрукт часто входить до складу гарячих китайських супів, соусів або закусок. Східна медицина стверджує, що він має виражений седативний ефект.
На експорт крім свіжого лонгана, постачається консервований – в цукровому сиропі або без нього.
У В’єтнамі, Індонезії та Китаї з цього тропічного фрукта виготовляють лікери та прохолодні напої.
Як вибрати стиглий лонган
- Зазвичай на тайських ринках можна побачити зібрані в пучки гілки з кетягами фруктів, їх-то і потрібно купувати в першу чергу. Що залишився без плодоніжки лонган дуже швидко псується.
- Шкірочка плодів повинна бути пружною, без вм’ятин, тріщин, темних плям і інших пошкоджень.
- Ступінь стиглості лонгана визначають тільки на смак, тому краще попросити продавця спробувати один екземпляр. Легка кислинка свідчить про те, що фрукти не дозріли. Краще пошукати іншу гроно, або, якщо покупка вже була здійснена, дати плодам полежати в теплому, темному місці 2 – 3 дні.
- Занадто м’який на дотик лонган, швидше за все, перезрілий.
- У сезон: з червня по серпень «око дракона» продається за найнижчими цінами. Потім фрукти трохи дорожчають, але все одно цілком доступні середньостатистичному покупцеві.
Як зберігати
Як і інші тропічні фрукти, лонган швидко псується в домашніх умовах. При кімнатній температурі він здатний пролежати не більше 3 днів, а в холодильнику, в поліетиленовому пакеті, – до тижня.
Якщо ж хочеться значно продовжити термін зберігання продукту, його слід заморозити.
Перебуваючи в Таїланді або інших азіатських країнах, важко втриматися від спокуси привезти рідним і друзям місцеві тропічні фрукти. Лонган, на відміну від дуріана або в’єтнамських кокосів, якраз відноситься до тих плодів, які можна і навіть потрібно взяти з собою.
Що при цьому врахувати:
- Плоди повинні бути злегка незрілими, щоб витримати довгий переліт. Правильніше за все звернутися до продавця на ринку з проханням підібрати фрукти потрібної кондиції – він обов’язково допоможе.
- Упакувати лонган краще в спеціальний пластиковий контейнер або картонну коробку, а не везти просто в поліетиленовому пакеті. Бажано додатково звернути гроно в папір або фольгу. Зверху упаковку обмотують декількома шарами непрозорої плівки, яку добре фіксують скотчем.
- Якщо фрукти купуються практично перед відльотом, можна взяти їх вже відразу укладеними в кошики, подібна послуга пропонується туристам повсюдно.
Як чистити
Щільна шкірка фрукта неїстівна, проте її легко видалити. Для цього потрібно відірвати лонган від гілки і здавити його двома пальцями біля плодоніжки. При належній стиглості шкірка лопне і зніметься двома половинками.
Ще один варіант: зробити надріз на шкірці манікюрними ножицями або ножем, а потім зчистити, приблизно як шкаралупу у яєць.
Ті, хто пробує екзотичний східний плід вперше, часто запитують, чи можна їсти кісточку лонгана? Ймовірно, виникає страх випадково проковтнути її, оскільки фрукт невеликий. Закликаємо всіх до обережності! Кісточка «очі дракона» вважається такою ж непридатною в їжу, як і у лічі.
Калорійність
Лонган можна сміливо включати в своє меню тим, хто бореться із зайвою вагою або просто стежить за своєю фігурою, оскільки він на 82% складається з води. У 100 г фрукта всього 60 ккал. При цьому продукт насичує організм вуглеводами і дозволяє довгий час не відчувати почуття голоду.
А ось сушені плоди краще їсти в обмежених кількостях, оскільки їх калорійність набагато вище – 286 ккал/100 г.
Лонган: фрукт з корисними властивостями ноотропи
Лонган – це фрукт, який традиційно використовується через його нейропротекторних властивостей і здатності зміцнювати когнітивні процеси.
Він входить до складу деяких ноотропіків.
лонган
Корисні властивості
На сьогоднішній день дослідження, присвячені використанню цього фрукта, його насіння і екстрактів в медичних цілях, обмежені. Для визначення його ефективності потрібне проведення додаткових досліджень. Проте, перші результати виглядають багатообіцяюче.
Лонган також відомий під назвою «око дракона» або «дракона очей». Було виявлено, що в його насінні міститься велика кількість корисних поліфенольних сполук, таких як корілагін, а також галлова і еллагова кислота.
Сприяє зміцненню пам’яті
У традиційній китайській медицині висушені плоди лонгана здавна використовувалися як тонізуючий засіб, а також для лікування забудькуватості і безсоння. Для того, щоб оцінити його ефективність у клінічних умовах, у 2010 році було проведено дослідження впливу водного екстракту даного фрукта на пам’ять і здатність до навчання.
Протягом 14 днів цей екстракт вводили мишам. Оцінка пам’яті проводилася за допомогою завдань на пасивне уникнення.
Результати показали, що, в порівнянні з групою, яка отримувала інертну речовину, тривалість терапії до розвитку небажаного явища у групи, яка отримувала лонган, була значно вище (тривалість терапії до розвитку небажаного явища визначається як здатність до навчання).
Крім того, було виявлено, що таке лікування значно підвищує виживаність незрілих нервових клітин, однак не робить ніякого впливу на їх проліферацію.
Вчені впевнені, що такий позитивний ефект опосередковується нейротрофічним фактором мозку (BDNF) – сімейством білків, що грають важливу роль у виживанні і зростанні нейронів, а також виступають в якості нейромедіаторних модуляторів, істотно важливих для навченості і пам’яті.
Ноотропи поліпшують роботу мозку
Потенційно сприяє зменшенню втоми
Попередні випробування показали, що містяться в насінні лонгана полісахариди потенційно сприяють зменшенню втоми. Дослідники вводили мишам полісахариди насіння лонгана в дозуваннях 50, 100, 200 і 400 мг / кг.
Вплив даної речовини на ступінь втоми визначалося за допомогою плавання, а також вимірювання рівня азоту сечовини сироватки, змісту глікогену в печінці і молочної кислоти в крові.
Результати показали, що прийом полісахаридів насіння лонгана в дозуванні від 50 до 100 мг / кг сприяв збільшенню часу плавання, підвищував рівень печінкового глікогену, а також зменшував рівень азоту сечовини сироватки та рівень молочної кислоти в крові.
Володіє нейропротекторними властивостями
Були проведені дослідження, де оцінювалося нейропротекторну дію водного екстракту квіток лонгана на щурів з індукованою нейротоксичністю.
Антиоксидантна активність екстракту виявилася сильнішою, ніж активність глутатіону або тролокса (водорозчинна похідна вітаміну Е, що володіє потужними антиоксидантними властивостями). Крім того, було виявлено, що мозок щурів, які отримували екстракт лонгана, був більш стійкий до окислювального стресу.
Ще один обнадійливий результат дослідження показав, що пероральне введення водного екстракту (125-500 мг / кг / добу) щурам з хворобою Паркінсона послаблює викликану 1-метил-4-фенілпірідінієм нейротоксичність в нігростріарній дофамінергичній системі головного мозку.
Здатний пом’якшувати у щурів травми після ішемії головного мозку
Дослідження показало, що полісахариди лонгана здатні полегшувати травми за допомогою механізму, який, можливо, включає в себе зменшення окислювального стресу.
Крім іншого полісахариди сприяли зменшенню показників неврологічної функції, вмісту рідини в головному мозку і обсягу інфаркту, що є поширеними показниками для оцінки ступеня ішемічного ураження мозку.
Потенційно може використовуватися як імунотерапевтичне допоміжна речовина
Було виявлено, що пероральний прийом полісахарид-білкового комплексу подрібненого лонгана надає потужний імуномодулюючий вплив на мишей з штучно пригніченим імунітетом.
У порівнянні з контрольною моделлю, введення препарату в дозуванні 100 мг / кг допомогло значно збільшити вироблення антитіл.
Допомагає боротися з ожирінням і має гіполіпідемічний ефект
- Здатність протистояти ожирінню і гіполіпідемічний (зниження рівня ліпідів) ефект водного екстракту квітів лонгана був вивчений в ході 9-тижневого дослідження на щурах.
- Було сформовано кілька груп з наступним раціоном: раціон з нормальною калорійністю та чиста вода; раціон з підвищеною калорійністю та чиста вода; раціон з підвищеною калорійністю і 1,25-відсотковий водний екстракт квітів лонгана; раціон з підвищеною калорійністю і 2,5-процентний водний екстракт квітів лонгана.
- Результати показали, що раціон з підвищеною калорійністю в поєднанні з 2,5-процентним водним екстрактом квітів лонгана привів до зниження ваги, розміру епідідімальної жирової тканини, рівня тригліцеридів в сироватці крові, коефіцієнта атерогенності, а також рівня ліпідів в печінці.
102 способу скинути вагу за 3 місяці
Має здатність захоплювати вільні радикали
Метою дослідження була оцінка здатності екстракту насіння лонгана до захоплення вільних радикалів за допомогою трьох різних методик.
У порівнянні з екстрактами зі свіжого насіння і висушеної м’якоті, екстракт з висушених насіння лонгана володіє найбільшою активністю захоплення вільних радикалів.
Було виявлено, що активність екстракту насіння лонгана по захопленню DPPH і супероксидних радикалів аналогічна ефекту екстракту японського зеленого чаю.
Початкові спостереження дають підставу припустити, що екстракт насіння лонгана потенційно може стати джерелом натуральних харчових антиоксидантів.
Має протизапальний ефект
В рамках дослідження вчені відзначили, що прийом водного екстракту лонгана в дозуванні 100-400 мг / кг уповільнював набряклість лап, виникає у мишей в результаті лікування з використанням каррагинана.
Вважається, що протизапальний ефект водного екстракту може бути обумовлений придушенням оксиду азоту і фактора некрозу пухлини (TNF-α) і пов’язаний зі збільшенням активності антиоксидантних ферментів, таких як каталаза, супероксиддисмутаза і глутатионпероксидаза.
Антиоксиданти: що це і для чого вони потрібні?
Побічні ефекти
- В ході дослідження на тваринах не було виявлено значного токсичного впливу.
- Крім того, характер росту (вага тіла, споживання їжі та відносна вага органів), аналізи крові і клінічні біохімічні аналізи у всіх тварин, які отримували даний екстракт, були в межах норми.
- Вчені підкреслюють, що для визначення наявності побічних ефектів необхідні клінічні випробування на людях.
- Є повідомлення про те, що споживання плодів лонгана приводило до різних проблем з шлунково-кишковим трактом.
Рекомендоване дозування
Через нестачу клінічних випробувань на людях рекомендоване дозування відсутнє.
Лонган як є? Якщо ви придбали лонган, то в першу чергу помийте його. Існує кілька способів відкрити фрукт: ви можете надкусити його для того, щоб розколоти шкірку, а потім стисненням видавити плід; або відріжте шматок шкірки ножем або нігтем, а потім стягніть шкірку.
Висновок
- Лонган – це фрукт, який активно використовується в традиційній медицині через його нейропротекторні властивості і здатності зміцнювати когнітивні процеси.
- Дослідження даного фрукта обмежені, однак попередні результати дають підставу припустити, що лонган сприяє зміцненню пам’яті, допомагає в боротьбі з ожирінням і втомою, надає гіполіпідемічний і протизапальний ефект, а також володіє імунотерапевтичними і нейропротекторними властивостями.
- Вважається, що позитивний вплив лонгана обумовлено тим, що в його насінні міститься велика кількість корисних поліфенольних сполук.
Екзотичний фрукт лонган або який на смак «око дракона»
Сьогодні придбати в магазинах і на ринках можна не тільки традиційні фрукти, але і екзотичні плоди, імпортовані з теплих азійських країн. Багато з них туристи часто вперше пробують під час відпочинку в Таїланді, В’єтнамі, Індії, Китаї та інших тропічних країнах.
У Китаї лонган називають «оком дракона». Східні жителі чудово знають, яку користь для організму приносить цей смачний фрукт. А ось для нас він залишається загадкою.
У статті ми розглянемо, як і де росте лонган, як вибирати і зберігати фрукт, як його правильно очистити і з’їсти, корисні і шкідливі властивості.
Як виглядає лонган
Невеликий за розмірами лонган має круглу форму. Існує кілька сортів плода. Залежно від виду колір шкірки може бути від світлого бежевого до насиченого оранжевого. Шкірка шорстка, без горбків, з дрібними коричневими цятками.
Під шкіркою ховається напівпрозора ніжна м’якоть, всередині якої знаходиться тверда округла кісточка. Насіння містить токсичні елементи, тому його не можна вживати в їжу.
Кулястий плід росте в гронах, як всім відомий виноград. М’якоть лонгана також чимось візуально нагадує звичайний виноград, але має більш щільну структуру.
Як і де росте «око дракона»
Тропічний фрукт лонган виростає в теплих країнах південно-східної Азії. Його також вирощують на південних плантаціях США та на Кубі. За обсягами виробництва і експорту перше місце займає Таїланд і В’єтнам, де переважають особливі кліматичні умови, що дозволяють збирати урожай цілий рік.
Лонган зростає на великих деревах, що досягають 10-12 метрів у висоту. Довгі гілки формують об’ємну крону до 14 метрів.
Сезон лонгана в Таїланді
Пік сезону збору врожаю припадає на літні місяці. У плодоносний сезон пригоститися свіжим фруктом можна абсолютно безкоштовно. В інші пори року його продають на місцевих ринках за порівняно невисокою ціною.
Вибір смачних плодів і зберігання
Лонган продається в гронах. При виборі фрукта важливо звертати увагу на цілісність шкірки; на ній не повинно бути вм’ятин і тріщин. При цьому вона суха і шорстка. Стиглий плід досить пружний, але якщо трохи придавити, він може тріснути.
Недозрілий фрукт має кислуватий присмак. Можна залишити лонган в теплому місці на кілька днів, він дозріє і стане придатним до вживання.
Перезрілі зіпсовані плоди мають кислий смак. Такі фрукти краще виключити з раціону.
Як правильно чистити і їсти лонган
Їстівною частиною лонгана є м’якоть біло-рожевого кольору. Плід легко очищається від шкірки руками або за допомогою невеликого ножа. При вживанні важливо не проковтнути кісточку, яка має токсичний склад.
На що схожий смак лонгана
Через схожість з виноградом багато хто вважає, що ці тропічні плоди мають аналогічний смак, але це не так. Лонган чимось нагадує за смаком диню, але має більш насичений аромат і ніжний солодкий присмак.
Від задоволення можна непомітно з’їсти ціле гроно, але так робити не рекомендується. Екзотичні фрукти в великих кількостях протипоказані для вживання іноземцям, які не звикли до подібних продуктів.
Через переїдання може виникнути розлад шлунка.
Хімічний склад
Лонган – не тільки дуже смачний, але й неймовірно корисний фрукт, який має в своєму складі багато вітамінів і мікроелементів.
Що містить лонган:
- флавоноїди;
- клітковину;
- полісахариди;
- білки;
- жири;
- вуглеводи;
- комплекс мінералів: кальцій, фосфор, мідь, калій, марганець, магній.
Вітаміни
У складі екзотичного фрукта велика кількість вітаміну С та вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12).
Чим корисний лонган
Плоди лонгана успішно використовуються в народній і традиційній медицині для лікування і профілактики різних захворювань. Він має широкий спектр дії і несе велику користь для всього організму.
Корисні властивості та дія лонгана:
- знижує температуру при лихоманці;
- допомагає при безсонні;
- знімає втому;
- ефективний у боротьбі із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- усуває запаморочення;
- тонізує, бадьорить;
- допомагає при анемії;
- володіє хорошими глистогінними властивостями;
- усуває симптоматику цинги та авітамінозу;
- очищає печінку;
- лікує хвороби нирок;
- запобігає інсультам, інфарктам;
- покращує роботу головного мозку;
- знижує ризик розвитку онкологічних захворювань;
- підтримує здоров’я зубів і ротової порожнини;
- зміцнює імунну систему.
Лонган уповільнює процес старіння. Його успішно використовують у косметології для створення цілющих масок з ефектом омолодження. У східних країнах його також застосовують як ефективний афродизіак.
Шкода екзотичного фрукта
Корисний тропічний плід не має особливих протипоказань до вживання. Однак фахівці радять з обережністю вживати лонган людям, що страждають на алергію. Не виключається виникнення алергічної реакції, пов’язаної з індивідуальною непереносимістю компонентів, що входять до складу плода.
Через високий вміст вуглеводів фрукт не рекомендується вживати у великих кількостях людям з діабетом. Також небажано годувати лонганом дітей віком до 3 років.
Щоб вживання екзотичного плоду не призвело до діареї та інших проблем зі шлунково-кишковим трактом, фахівці рекомендують споживати плоди лонгана в помірних кількостях, не більше 8-10 штук за один раз.
Придбати лонган можна в нашій країні. Він добре транспортується. Екзотичні фрукти можна зберігати 7-10 днів у холодильнику і до 3-4 днів у теплому місці.
лонган Фрукт
Фрукт Лонган – Трохи історії
Лонган Фрукт – Як виростити в домашніх умовах
Лонган належить до сімейства сапіндових, і його родичами є рамбутан, лічі, лаакон, пітомба. Батьківщина лонгана – Китай, де багато століть поспіль вирощують ці соковиті та смачні плоди. У нинішні часи лонган проростає на всій території Азії, в тому числі і в Таїланді.
Цікавий факт. В Таїланд лонган потрапив в якості подарунка. Чотири саджанці лонгана привіз у подарунок великому і улюбленому королю Рамі п’ятому Чулалонгкорну один мандрівник з Китаю. Рама V Чулалонгкорн велів посадити два саджанці в Бангкоку, а ще два в Чіанг Май. Саме з цих дерев почалося поширення лонгана на території Таїланду в кінці 19 століття.
Фрукт лонган росте і дозріває величезними гронами на дереві. Його сезон в Таїланді зазвичай триває з травня по вересень: саме в цей час лонган найдешевший на ринку. Але, як і багато інших тайських фруктів, лонган продається протягом усього року, адже дерева лонгана плодоносять у різних регіонах країни.
Взимку лонган в Таїланді коштує від 50 до 70 гривень за кг. Влітку можна поласувати соковитими плодами і по 20-40 гривень за кг.
Як їсти і чистити лонган?
Фрукт лонган має форму твердих кульок з м’якоттю всередині, які ростуть гронами на гілці. Ось на гілці вони і продаються на ринку або в магазині.
Щоб вибрати стиглий і соковитий лонган без пошкоджень, зверніть увагу на його шкірку: вона повинна бути сухою і шорсткою. При натисканні легко тріскатися, вивільняючи прозорий водянистий плід.
Чистити лонган дуже легко. Відірвіть з гілки потрібну кількість кульок і затиснувши між великим і вказівним пальцем, злегка натисніть на кожну кульку. Вона лопне, шкірка лонгана легко злізе повністю. Отже, сама шкірка у лонгана суха і шорстка, а всередині – гладка тверда біло-прозора м’якоть.
Лонган – це водяниста м’якоть з твердою кісточкою всередині. Кісточки досить токсичні, розгризати їх не варто. Але і викидати їх не потрібно. Складаємо в ганчірочку або фольгу і продовжуємо читати. Розповім, як виростити лонган в домашніх умовах.
Зберігати лонган можна як у холодильнику, так і без. Плоди на гілці не гниють, шкірка просто твердне до неможливості. І якщо ви не можете легким натиском пальців очистити лонган, значить фрукт не свіжий, таке їсти не варто.
На що схожий за смаком лонган?
ХОРОША ГРОНО лонгана без гнилі І ДЕФЕКТІВ
Смак екзотичних фруктів взагалі складно описати, адже важко знайти якусь схожість, але все-таки воно є. Лонган за фактурою і консистенцією схожий на очищений від шкірки виноград, а ось за смаком особисто мені нагадує диню. Дуже насичену диню!
Смак солодкий, насичений, важкий. Багато лонгана за раз з’їсти можна, але не варто цим захоплюватися.
Лонган дуже багатий вітамінами, мікроелементами, корисними властивостями, і як все корисне, потрібно вживати лонган в міру, оскільки інакше замість користі виникне важкість і нудота.
Користь лонгана – Чим багатий лонган?
Лонган Фрукт – Як виростити в домашніх умовах
По-перше, ті, хто піклується про свою фігуру, рахує калорії і кількість вуглеводів, повинні знати, що солодкі кульки лонгана цілком можна додавати до своїх смузі, фруктових салатів та іншого. У 100 г лонгана міститься всього 50 ккал.
У лонганах дуже багато вітамінів групи B: B12, B6, B1, B2, B3. Думаю, багатьом відомо, що комплекс вітамінів групи B просто необхідний курцям, тим, хто втомлюється, і відчуває себе завжди пригніченим, розбитим і нещасним, оскільки саме нестача вітамінів цієї групи змушує нас думати, що все погано, впадати у відчай, відчувати занепад сил і інше.
У Лонгані також багато вітаміну С, а також кальцій, магній, фосфор, цинк, залізо і марганець. Як і слід було очікувати, вітаміни з фруктів і мінерали безпосередньо в організм потрапляють і засвоюються швидше, ніж у випадку з вітамінами з банки.
Фрукт Лонган – поїдаючи лонган, ви покращуєте настрій, боретеся із загальною слабкістю, допомагає при поганому зорі, серцебитті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Тим, хто приїжджає в Таїланд і має проблеми з засвоюванням їжі, варто поїсти лонгана вдосталь, так як він налагоджує роботу кишечника і нормалізує флору в шлунку.
Лонган рекомендується при проблемах з пам’яттю, стресових ситуаціях, при безсонні.
Якщо ви збираєтеся на відпочинок в Азію, в Таїланд, В’єтнам, Індію або ще кудись, дуже раджу почитати статтю про “Всі фрукти Таїланду – сезони їх дозрівання і ціни на них”, там все дуже детально розписано про всіх фруктах, коли і як їх їсти, де купити і в який час року.
Як виростити Лонган в домашніх умовах
Лонган – як виростити в домашніх умовах.
Виростити Лонган вдома і навіть отримати плоди цього дерева дуже легко, навіть якщо ви взагалі ніколи нічого не вирощували.
Для цього потрібно зібрати достатню кількість кісточок лонгана, підсушити їх, обтерти від зайвої м’якоті, загорнути у фольгу або ганчірочку для транспортування в Україну, якщо ви збираєте кісточки на Батьківщині лонган, в Китаї або іншій азіатській країні.
Чому для вирощування не підійдуть кісточки лонгана, куплені в Україні? Справа в тому, що в інші країни лонган завозять ще зеленим, тобто недозрілі, а схожість таких плодів практично нульова. Запам’ятайте, що чим солодші, соковитіші, спілі плоди лонгана, тим більше кісточок від таких плодів проклюнеться і зійде.
Підготуйте м’яку і рихлу землю, густо і часто втопіть в неї кісточки лонгана приблизно на фалангу пальця.
Рясно поливайте. Лонган любить тепло і вологу. Накрийте марлечкою або банкою зверху, щоб зробити парниковий ефект, тоді зернятка лонгана швидше і якісніше зійдуть. Не забувайте піднімати марлечку або банку, давати «подихати» землі, а також, щоб земля і кісточки не згнили і не запліснявіли.
Приблизно через 2-4 тижні повинні проклюнутися паростки. Це вже півсправи. Поливайте, ховайте від протягів і холоду. Краще, якщо ви поставите прорізані кісточки лонгана в землі на батарею, але не прямо на батарею, а підклавши під розсаду дощечку або щось подібне. Температура повітря повинна бути близько 30 градусів для хороших сходів.
Далі потрібно тільки поливати і чекати. Підрослі саджанці пересадити у великий горщик, і всього через 3-5 років у вас вдома буде плодоносити чудове дерево лонган ????
Я нещодавно була на тайському ярмарку, присвяченому, в тому числі, культурі вирощування тайських рослин, фруктових дерев, злаків, квітів. Було представлено безліч зразків, саджанців, насіння. Так от, хотілося б сказати про насіння. Найчастіше насіння – це звичайнісінькі кісточки, які ви можете і самі заготовити, відпочиваючи в Таїланді.
Просто не викидайте кісточки того, що хочете виростити, і все у вас вийде. У мене мама захоплюється подібним садівництвом і вже півдачі засіяла і благополучно виростила тайське спадщина)))
Місцеві тайські кавуни виросли в якісь космічно швидкі терміни. Вони вийшли точно такі ж, як і в Таїланді, невеликі (1,5-3 кг), дуже солодкі, з яскраво-червоною пружною м’якоттю. Також мамі вдалося виростити квіти, проклюнуло манго, рамбутани, лічі, та й багато всього іншого.
Майте на увазі, що з Таїланду заборонено вивозити землю. Тобто навіть якщо ви везете орхідею в грудочці землі, це велике порушення, і ви можете пройти серйозну штрафу. Краще, за все, не везти великі саджанці (а шкода), а задовольнятися зібраними або купленими насінням, кісточками, листочками рослин, які легко розмножуються подібним чином.
Також на тому ярмарку мені запам’ятався павільйон з венериною мухоловкою чорного кольору. Приголомшливе рослина! Загалом дерзайте, не бійтеся! Екзотику виростити не так складно, тим більше, якщо у вас є хоча б мінімальні знання про садівництво.
Як заощадити на готелі або апартаментах у відпустці?
Я шукаю на сайті Румгуру. Там зібрані абсолютно всі знижки на готелі та апартаменти у 30 систем бронювання, включаючи букінг. Часто знаходжу дуже вигідні варіанти, виходить заощадити від 30 до 80%.
Шукати готелі зі знижками!
Як заощадити на страховці?
Страховка за кордон потрібна. Будь прийом коштує дуже дорого, і єдиний спосіб не платити зі своєї кишені – заздалегідь вибрати страховий поліс.
Ми багато років оформляємо на сайті Cherehapa, які дають кращі ціни на страховки, і підбір разом з оформленням займає всього пару хвилин.
Знайти страховку дешево!
Лонган – корисні властивості і протипоказання. Склад, калорійність. Як є лонган? Рецепти. Як виростити в домашніх умовах
Лонган, відомий також як Лам Яй і лонганова злива, – це плід лонган-дерева (лат. Dimocarpus longan), який зовні схожий на лічі. Рослина входить до сімейства сапіндових (лат. Sapindaceae) і є родичем лічі та рамбутана. Його батьківщина – південна частина Китаю. Рослини культивуються в Південній Азії, Південній Африці, Кенії, Австралії, Ізраїлі, США (Флорида і Гаваї).
Дерево з круглою кроною, вічнозелене, висотою до 20 м. Листки чергові, довжиною до 30 см, парноперисті. Квітки дрібні, жовто-коричневі, зібрані в суцвіття-волоті завдовжки до 45 см. Плоди ореховидні, до 3,5 см в діаметрі.
Шкірка неїстівна, нагадує деревну кору, жовто-коричнева або сірувато-жовта, тонка і менш шорстка, ніж у лічі. Соковита м’якоть склоподібна, напівпрозора, має легкий аромат. На смак солодка, трохи нагадує манго.
Неїстівна кісточка кругла, чорного або темно-червоного кольору, блискуча, з білою плямою з нижньої сторони. У китайців плід асоціюється з «драконівським оком».
Фрукт Лонган в розрізі.
Для транспортування і зберігання продукту необхідна прохолодна температура. Ідеальна становить +10 °C. Плоди розташовуються на гілках гронами, які нагадують грона винограду і називаються банчами.
Назва «лонган» походить від назви провінції Лонг Ан у В’єтнамі, де плоди вирощуються досі.
Лонган: корисні властивості та протипоказання фрукта
- Традиційно плоди використовуються для поліпшення пам’яті і профілактики занепаду розумових здібностей, недоумства і інших схожих захворювань. Вони позитивно впливають на розумову діяльність. Всі ці дії підтвердили дослідження на мишах.
- Лонган містить два ефективних антиоксиданти: еллагову і жовчну кислоти. Ці екзотичні фрукти – відмінне джерело катехінів і олігомерних проантоціанидина (скор. ОПЦ), якими багатий також екстракт виноградних кісточок.
- Полісахариди і вітамін C, яких багато в лонганових сливах, підвищують імунітет і допомагають організму боротися із застудою і грипом. Вітамін С покращує стан шкіри і необхідний для засвоєння заліза.
- Заліза в лонганах в 20 разів більше, ніж у винограді, і в 15 разів більше, ніж в шпинаті. Тому їх рекомендується їсти для профілактики анемії.
- Вживання плодів допомагає підтримувати здоров’я судин і серця. Вміщені в них речовини покращують кровообіг, знижують ризик серцевого нападу і раптової зупинки серця.
- У народній китайській медицині лонганові сливи використовуються при виразках. Вони мають зігріваючу дію.
- У В’єтнамі здавна кісточки «оком» прикладають до укусів отруйних змій. Вважається, що вони витягують отруту. Хоча метод визнаний медиками неефективним, в’єтнамці не відмовилися від нього до цих пір.
- Деревина використовується як будівельний матеріал і у виготовленні меблів.
- В кісточках міститься речовина сапонін, яке входить до складу шампунів.
Можлива індивідуальна непереносимість.
В цілому ж, згідно з дослідженнями, при вживанні зрілих плодів і зовнішньому застосуванні екстракту з кісточок негативні ефекти не виникають.
Однак незрілі фрукти вчені не радять вживати, оскільки вони провокують астму. Вагітним, годуючим мамам і пацієнтам, які приймають медикаменти, слід порадитися перед вживанням лонганів з лікарем.
Склад, калорійність і вміст корисних речовин
З мінеральних речовин в лонганових сливах найбільше кальцію і калію. Багато також вітаміну С. Калорійність продукту – 60 ккал на 100 г. Кількість баластних речовин становить 1,1 м.
макроелементи:
- вода – 82,75 г;
- вуглеводи – 15,14 г;
- жири – 0,1 г;
- білки – 1,31 м.
вітаміни:
- C – 84 мг;
- B1 – 31 мкг;
- B2 – 0,14 мг;
- B3 – 0,3 мг.
Мінеральні речовини:
- калій – 0,27 г;
- кальцій – 1 мг;
- фосфор – 21 мг;
- залізо – 0,13 мг;
- магній – 10 мг;
- цинк – 50 мкг;
- мідь – 0,17 мг;
- марганець – 52 мкг;
Як є лонган?
Щоб відкрити тверду шкірку, її злегка здавлюють великим і вказівним пальцями. Потім її прибирають, м’якоть посипають цукром і їдять. Деякі змішують цукор з корицею.
З лонганових слив готують желе, мармелад і лікер. Їх використовують для приготування супів, солодко-кислих страв, закусок і десертів. Плоди часто сушать на сонці. Під час висушування м’якоть відділяється від шкірки і прилягає до кісточки. При вживанні в їжу тендітну шкірку видаляють, а м’якоть обсмоктують з кісточки. З сушених лонганів роблять лимонад і готують чай, який зміцнює імунітет.
Поряд зі свіжими в Європі продають консервовані плоди, які кладуть в банки очищеними. За ступенем солодощі фрукти в легкому сиропі майже такі ж, як і свіжі.
У холодильнику свіжі лонгани не псуються близько тижня. Знавці рекомендують зберігати їх в закритому поліетиленовому пакеті.
Рецепти приготування
Рис з лонганами (6 порцій)
Продукти:
- клейкий рис – 2 склянки;
- вода – 6 склянки;
- лонган – 20 штук (сушені або копчені);
- саке – 1/4 склянки;
- вода – 1 і 1/4 склянки;
- цукор – 1 ст. л.
Приготування:
- Рис залити шістьма склянками води і залишити на 8 годин (при необхідності зверніть увагу на рекомендації з приготування на упаковці). У цей час з плодів зняти шкірку і відокремити м’якоть від кісточок. Кісточки та шкірку викинути. М’якоть відкласти.
- Зварити рис, використовуючи для цього звичайну каструлю або (краще) рисоварку. Додати воду і саке, покласти лонган і варити приблизно 25 хв. на невеликому вогні. Час приготування може варіюватися. Рис час від часу перемішувати і перевіряти, чи готовий він.
- Незадовго до готовності всипати цукор, перемішати. Якщо хочеться, щоб страва була більш солодкою, можна додати ще дві ложки. Слід враховувати, що плоди солодкі самі по собі.
- Подавати рисове блюдо на стіл теплим або охолодженим. Щоб воно виглядало красиво і апетитно, миску застеляють харчовою плівкою, викладають на неї рис і притискають. Потім миску перевертають на тарілку і знімають плівку.
У Тайвані ця солодка страва вживається як десерт або в перервах між прийомами їжі. Готувати його легко, і воно зберігається кілька днів.
Алкогольний коктейль (2 порції)
Продукти:
- консервовані лонгани (альтернатива – лічі) – 8 штук;
- лікер «Блю Кюрасао» – 40 мл;
- горілка – 60 мл;
- свіжовичавлений апельсиновий сік – 30 мл;
- лід.
Приготування:
Всі продукти разом з кубиками льоду добре змішати в електроміксері і вилити в стакани для коктейлів. Прикрасити фруктами, наприклад, часточками апельсина.
Як виростити лонган в домашніх умовах
Як зростає лонган на дереві
Кісточки очищають від м’якоті, миють і кладуть на кілька днів в теплу воду.
Коли на шкірці з’являються тріщини, їх садять у субстрат для екзотичних рослин на глибину до двох сантиметрів. Вони не повинні бути повністю покриті грунтом, достатньо тонкого шару зверху.
Горщики повинні стояти в теплому місці. Субстрат необхідно регулярно зволожувати, однак зайву вологу лонган не переносить.
Завдяки попередньому пророщуванню в воді паростки з’являються вже приблизно через 2-3 тижні. До цього дорогу собі пробиває товстий білястий корінь. Маленькі деревця ростуть відносно швидко, тому їх потрібно повертати кілька разів на день, щоб стебла були прямими.
Лонган добре росте на сонці і в півтіні. Хороші умови для нього – це висока вологість повітря і температура від +25 °C. Недовго рослина витримує температуру близько +15 °C. Якщо вона опуститься нижче, то деревце загине.