Вівсяні висівки: користь і шкода, як приймати

Багато хто вважає, що вівсянку – блюдо з вівса – спопуляризували британці, однак і в Україні овес високо цінували за його надзвичайно корисні властивості. І якщо зерна (толокно, а потім і пластівці з них) були незмінно популярні, то вівсяні висівки (оболонки зерен) довгий час вважалися відходами, якими годували худобу.
Згодом були виявлені корисні властивості зернової лушпиння, після чого вівсяні висівки були піднесені на п’єдестал здорового харчування і стали багатьма сприйматися мало не життєво необхідними для кожної людини. Наприклад, П’єр Дюка, автор однойменної дієти, дуже активно рекомендував їх для щоденного вживання.
Давайте ж розбиратися, якою користю володіють вівсяні висівки, кому завдасть шкоди їх вживання, чи можна насправді схуднути за їх допомогою і як вживати цей продукт, щоб витягти з нього максимальну користь.
Що таке вівсяні висівки?
Лушпиння, а, точніше, оболонка зерна, що складається з грубої клітковини (харчових волокон) – це і є висівки. У висівках знаходиться приблизно 90 відсотків харчової цінності цільного зерна. Виходить, що борошно, отримане з зерен, містить всього 10% корисних речовин. Найкорисніші висівки – ті, що отримані з зерна вівса, в них найбільше нерозчинної клітковини.
Досить на добу з’їдати 25-30 г висівок. Перевищення цієї норми призведе до надмірної активізації травних процесів.
Багатьом простіше вживати висівки між їжею, запиваючи їх великою кількістю води. Висівки не зіпсують смак готових страв, молочних продуктів і випічки.
Купуючи вівсяні висівки, робіть вибір на користь сипучих (порошкових), так як пресовані нерідко йдуть з борошном в якості наповнювача для поліпшення склеювання.
Вивчаючи упаковку з висівками, зверніть увагу, щоб їх калорійність не перевищувала 250 ккал. Якщо написано більше, то у вас в руках упаковка з наповнювачами, а не чистими висівками.
Корисні властивості вівсяних висівок
З огляду на те, що харчування більшості сучасних людей рясніє рафінованими і надмірно очищеними продуктами, з часом виникають проблеми з кишковим трактом, розвивається так званий синдром «ледачого кишечника».
Він проявляється запорами з відчуттям важкості в животі, здуттям в кишечнику і проблемами з апетитом. Калові маси застоюються в кишковому тракті, що призводить до інтоксикації всього організму.
З’являються швидка стомлюваність, порушення сну та інші неприємності.
Вівсяні висівки відмінно підійдуть для стимуляції роботи кишечника, так як вони містять нерозчинну клітковину, яка, наповнюючи кишковий тракт, активізує моторику, «відшкребаючи» з його стінок накопичені шлаки і слиз, сприяє прискоренню обмінних процесів і оздоровленню мікрофлори кишечника. Крім цього, вівсяні висівки мають і масу інших корисних властивостей:
- за рахунок рекордної кількості вітамінів групи В, а також А, Д, С, Е, К, Н, РР, бета-каротину і органічних сполук в складі, вівсяні висівки покращують стан опорно-рухового апарату, зору, нервової системи, а також роблять здоровими волосся, шкіру, нігті;
- такі мінерали, як магній, нікель, фосфор, молібден, калій, ванадій, селен, марганець, натрій, кремній, цинк, бор, кальцій, кобальт, мідь і йод в складі цих висівок є будівельними елементами для внутрішніх органів і тканин людського організму, а також допомагають краще засвоювати корисні речовини;
- полісахарид бета-глюкан вівсяних висівок має імуностимулюючі властивості, є потужним антиоксидантом, плюс до цього він сприяє зв’язуванню жирних кислот, а значить, очищенню судин від холестерину;
- амінокислота лізин в складі цих оболонок захищає організм від остеопорозу і допомагає в протиборстві з вірусами (в тому числі з вірусом герпесу);
- за рахунок низького глікемічного індексу вівсяних висівок можна не турбуватися через різких стрибків цукру в крові: вони контролюють викид глюкози, сповільнюючи засвоєння в кишечнику цукру, що допомагає полегшити роботу підшлункової залози – тому вони так корисні при цукровому діабеті. До того ж спільне вживання висівок з іншою їжею допомагає знизити глікемічний індекс вживаних продуктів, а, отже, розширити раціон харчування діабетиків;
- з усіх існуючих висівок, висівки з зерен вівса найжорсткіші і грубі, завдяки чому відбувається активне очищення кишкового тракту. Жорстка клітковина добре поглинає воду і, набухаючи, виносить з кишкового тракту всі продукти розпаду, шлаки, неперетравлені залишки їжі, токсини, канцерогени, алергени та інше;
- активна стимуляція діяльності шлунково-кишкового тракту вівсяними висівками корисна ще й тим, що це покращує роботу печінки і підшлункової залози;
- вживання достатньої кількості клітковини в день допомагає захистити від ризику розвитку раку товстого кишечника.
Вівсяні висівки для схуднення
Тож не дивно, що багато дієтологів рекомендують худнучим включати в свій раціон вівсяні висівки, адже вони, розбухаючи в шлунку (під впливом рідини збільшуючись в обсязі в 20-25 раз), допомагають тривалий час зберігати відчуття насичення.
- Прискорюючи обмін речовин, оболонки зерен сприяють прискоренню і спалювання жирів.
- Процеси активного очищення кишечника від шлаків, як відомо, сприяють «втраті» кількох кілограмів, які складаються з застарілих покладів в кишковому тракті.
- Скачки глюкози в крові провокують апетит, уповільнення ж процесів всмоктування в кишечнику цукру допомагає контролювати ці скачки глюкози, а значить, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів.
- Зростання корисної мікрофлори в кишечнику – це захист від застоїв калових мас, більш ефективне всмоктування корисних речовин і, як бонус, – запорука міцного імунітету.
Оптимально для схуднення вживати висівки з ранку натщесерце, замінивши ними сніданок. Можна також вживати висівки замість вечері.
Скільки клітковини вівсяних висівок потрібно в день для схуднення? 30 г (або 3 ст. л.) – цієї кількості достатньо, щоб почати позбуватися від зайвої ваги. Причому не думайте, що з перевищенням цієї дози ви зможете худнути швидше. Нічого подібного, великі дозування вівсяних висівок вам не принесуть нічого, крім шкоди.
Шкода вівсяних висівок і протипоказання
Користь будь-якого продукту з легкістю перекреслюється його надлишком в раціоні. Щоб не нашкодити собі, дотримуйтеся дозувань і рекомендацій щодо їх правильного вживання.
Груба, що не перетравлюється клітковина, яка приймається у великих кількостях, здатна нанести шкоду слизовій оболонці, якщо вона пошкоджена: є спайки, виразкові процеси, ерозії.
Тим більше відмовтеся від їх вживання, якщо у вас загострився гастрит, виразка шлунка або 12-ти палої кишки, коліт, гастродуоденіт, з’явилася діарея.
При подовженій сигмовидній кишці і підвищеній кислотності шлункового соку також не варто вживати оболонки зерен вівса.
Застосування висівок при залізодефіцитній анемії варто проводити з обережністю, так як цей продукт здатний не тільки перешкоджати засвоєнню заліза з продуктів і ліків, але і виводити його.
Тривале вживання великої кількості висівок може призвести до авітамінозу – дієтологи рекомендують робити перерви хоча б через кожні два-три місяці.
Безперервне вживання виробів з вівса (висівок, каші, пластівців) здатне призвести до руйнування кісткової тканини через фітінову кислоту в їх складі. Такий висновок в ході досліджень був зроблений австралійськими вченими.
Взаємодіючи з кальцієм в інших продуктах, фітінова кислота утворює нерозчинні солі (оксалати і фітати), які погіршують всмоктування кальцію. Деякі вважають, що теплова обробка і замочування продукту руйнують фітинову кислоту.
Однак, згідно з проведеними дослідженнями, навіть якщо ви замочіть овес і вироби з нього (пластівці, висівки) на 16 годин, це ніяк не позначиться на утриманні фітинової кислоти.
Якщо вам необхідно приймати будь-які лікарські препарати, порадьтеся з лікарем, чи варто їх поєднувати з висівками, так як вони здатні перешкоджати і їх засвоєнню. У будь-якому разі, не приймайте одночасно ліки і висівки, перерва між ними повинна бути мінімум 2 години.
Деякі люди відзначають, що вживання висівок у них викликає здуття в кишечнику і метеоризм (скупчення газів). Якщо у вас є схильність до цих явищ, ймовірно, висівки вам вживати у великих кількостях не варто, щоб не завдати собі шкоди.
Як правильно вживати вівсяні висівки?
З огляду на те, що лушпиння зерен – це груба клітковина, її застосування в обов’язковому порядку вимагає вживання великої кількості води. Характерною особливістю висівок є те, що вони активно «тягнуть» воду на себе. Якщо ви п’єте мало води, ви самі провокуєте у себе запори, подразнення слизової кишечника і порушення кислотності шлунка.
Отже, ви придбали порошкові висівки без наповнювачів з мінімальним терміном зберігання і середньої величини по діаметру. Іноді ви можете зустріти рекомендації ковтати їх у сухому вигляді, проте для більшості людей грубі вівсяні висівки проковтнути сухими не представляється можливим. У такому випадку краще всього запарювати їх в гарячій воді. Для запарювання 30 г (3 ст. л.) висівок досить буде 150 мл гарячої води. Запарювати потрібно на 30 хв., Якщо потім ще залишиться вода, перед вживанням висівок злийте її. Запивати цю клітковину можна простою водою або чаєм. Більш смачними виходять висівки, запарені не водою, а молоком, соком, йогуртом, ряжанкою, кефіром або кислим молоком. Також висівки можна змішувати з сиром.
Ще краще, якщо ви будете висівки є не окремо від їжі, а разом:
- Смузі з вівсяними висівками: приготуйте за допомогою блендера суміш з висівок (1 ст. л.), чорносливу (5-7 шт.) і кефіру (500 мл) – в результаті ви отримаєте дві порції смузі (попередньо замочіть чорнослив у воді на 30 хв., щоб він став м’яким). Добре готувати такий смузі ввечері: одну порцію випийте відразу, а другу залиште на ранок (в холодильнику).
- Салати: висівки залили окропом на 5-10 хв., потім додали до них скибочки фруктів або шматочки овочів. Хороша ще з запареними висівками квашена капуста.
- Каші: змішайте висівки з будь кашею і варіть їх на воді або молоці. У готову страву можна додати на вибір: мед, сухофрукти, ягоди, горіхи.
- Десерти та випічка: оболонки вівсяних зерен можна змішувати з тестом і випікати з них улюблені вироби, а можна вже сформовані булочки або хліб посипати висівками.
Спробуйте приготувати дієтичне тісто з висівками: змішайте 2 ст. висівок зерен вівса з такою ж кількістю води і сиру. Додайте до суміші куряче яйце (1 шт.). Добре вимішайте тісто і готуйте з нього пироги, коржі і пиріжки, а якщо підмішати в тісто ще й родзинки з меленими волоськими горіхами, ви отримаєте смачне і корисне печиво.
У цьому відео ви можете подивитися, як приготувати дієтичний хліб з висівками швидко і просто:
- Суп: розпарені висівки додавайте безпосередньо в тарілку з уже готовим супом. Якщо ж ви висівки насипле прямо в каструлю, ви не зможете потім в тарілці визначити, скільки ж їх з’їсте насправді.
Якщо ви вперше до вживання вівсяних висівок, починайте з малих доз: буквально з 1 ч. л. на добу.
Залежно від вашої ваги, води потрібно випивати мінімум два, а то і три літри в день.
Не забувайте, що є висівки без перерви небажано. Робіть час від часу перерви в їх вживанні, нехай ваша травна система відпочине від такої грубої клітковини. Наприклад, за такою схемою: три тижні їжте вівсяні висівки, потім на три тижні зробіть перерву, потім знову можете їх є.
Бережіть себе і будьте здорові!
Вівсяні висівки для схуднення – як приймати, користь
Вівсяні пластівці всім давно знайомі, як продукт, що налагоджує травну систему. Але, з недавнього часу стали широко відомі вівсяні висівки для схуднення. Як приймати їх правильно з надією скинути зайву вагу, можете дізнатися в нашій статті!
Користь вівсяних висівок
Овес – це натуральний продукт, який здатний налагодити травлення і роботу кишечника. Завдяки вівсяним отрубям ви стаєте більш енергійними і навіть можете схуднути. Вівсяна каша або просто вівсянка – це найбільш відоме блюдо, яке корисно їсти на сніданок. Навіть всі дітки знають, що таке вівсяна каша з ранку.
Склад
Вівсяні висівки є більш корисними, ніж пластівці. Так, як в їх складі абсолютно немає борошна і перед обробкою містять 90% корисних речовин. Висівки можна використовувати як в їжі, так і в косметології, і навіть у фармацевтиці. Вони містять великий відсоток мінералів, вітамінів і клітковини. Тепер розглянемо більш детально склад вівсяних висівок:
- Вітаміни – А, В, D, Е, РР, К, Н;
- Мікроелементи – фосфор, залізо, магній, кальцій, кремній, йод;
- Амінокислоти – лізин, протеїн, жири, лікопін, клітковина;
Схуднення на вівсяних висівках
Як вже було зазначено, висівки з вівса набагато корисніше вівсяних пластівців при схудненні. У порівнянні цих двох видів кількість загальних вітамінів і мікроелементів буде рівним. Різниця між ними полягає в тому, що в висівках є калій, фосфор, залізо, більше жирів.
Ще є важливий компонент – це бета-глюкан, який допомагає знизити рівень холестерину і з’єднує кислоти для активної роботи кишечника. У пластівцях, навпаки, практично це все вже відсутнє, але зате є цинк, який теж дуже важливий для імунної системи.
Мікроелементи селену в вівсі допомагають запобігти розвитку раку, налагоджують гормональну систему і виводять важкі метали з організму. Вітамін B налагоджує нервову систему, а калій добре впливає на серцеву діяльність.
Вівсяні висівки можна придбати в аптеці або в супермаркеті. Найзручніший варіант покупки для вас – замовлення через інтернет-магазин, не залишаючи дому. При виборі правильного виду висівок, фармацевт або продавець-консультант дасть вам максимально корисну інформацію і допоможе вибрати потрібний склад.
Перед тим, як почати приймати висівки, потрібно спочатку вивчити кілька обов’язкових правил:
- Обов’язково слідувати інструкції – норма прийому на день становить 3 ложки (30 г). Збільшувати кількість прийому не рекомендується, це може привести до здуття живота і діареї. Починати прийом препарату при схудненні варто з 1 ложки;
- Рекомендується пити чисту воду по 2-3 літри за день. Це, мабуть, головне правило, яке не можна порушувати не тільки при дієті, але і при здоровому способі життя. Недостатня норма води на добу може погіршити ваше здоров’я. Саме завдяки воді набряклі висівки будуть добре перетравлюватися і дадуть відмінний результат;
- Не рекомендується вживати висівки постійно. Періодично потрібно робити перерву. Це дуже важливо, тому що через свого обкутування стінок, відбувається перешкода для котрі вступили жирам і поживним речовинам;
- Приймати вівсяні висівки рекомендується на сніданок. Так вони краще засвояться і допоможуть позбутися від голоду на тривалий час.
Головне – не нехтувати правилами, і тоді результат буде на обличчя!
Користь вівсяних висівок при схудненні
Раніше висівки вважалися відходами, якими годували тільки тварин. Пізніше вчені вирішили дослідити повністю структуру вівсяних висівок і були приємно здивовані, вивчивши їх корисні властивості. З тих пір вони стали користуватися великою популярністю. Якщо говорити чисто про схуднення, то вівсяні висівки несуть особливу користь:
- при застосуванні препарату налагоджується робота кишечника і вирішується важлива проблема – запор;
- вівсяні висівки відмінно рятують організм від всіх токсинів і шлаків. Іншими словами, відбувається повне очищення організму, що дає відмінний поштовх при схудненні;
- клітковина сприяє прискоренню обміну речовин і добре допомагає скоротити ШКТ. Це позбавить ваш організм від надходження зайвих калорій у шкідливі місця. Завдяки клітковині ви можете довгий час не відчувати голод;
- калорії – це, мабуть, найголовніше, на що звертають увагу ті, хто хочуть схуднути. У вівсяних висівках міститься мінімальна кількість калорій, на відміну від пластівців і самого вівса. Для дієти це самий низькокалорійний продукт.
Дієти на основі вівсяних висівок
Певна дієта може по-різному впливати на ваш організм. Головний принцип дієти – правильне збалансоване харчування. Адже процес скидання ваги не тільки повинен бути результативним, але і корисним для здоров’я. У списки всіх правильних дієт, які існують, входять саме вівсяні висівки.
По мимо дієтологів, в інтернеті можна і самим знайти безліч різних дієт за участю вівсяних висівок. Але найбільш затребуваною стала дієта, розроблена французьким дієтологом П’єром Дюканом. Найголовніше правило П’єра Дюка – дотримуватися дієти не тільки на момент схуднення, а на все життя.
Такий вид продукту як висівки вівсяні, відмінно підходить і для розвантажувального дня. Потрібно всього-на-всього випивати 3 рази на день по одній склянці кефіру з 1 ст.л. сухих висівок. В кінці розвантаження потрібно вжити 2 ст.л. висівок, запарених водою. Це дасть відмінний результат інтенсивного очищення.
Висівки можна використовувати як доповнення до чогось або окремим блюдом. Вони випускаються в гранульованому і в порошковому вигляді. Для тих, що худнуть, найкраще вибирати другий варіант.
Метод приготування полягає в киплячій воді, яку потрібно додати в висівки і залишити набухати на кілька хвилин, потім злити залишкову рідину.
Воду також можна замінити молоком, йогуртом або кефіром. Ще висівки можна використовувати як харчову добавку для багатьох страв: супи, каші, напої, випічка, оладки, відбивні і так далі.
Але правильніше буде їх використовувати в сухому вигляді.
Перш ніж сісти на дієту, обов’язково виключіть алкоголь, жирну їжу, солодке і борошняне зі свого раціону!
Для тих, що худнуть рекомендується приймати по 1 ст.л. порошкових висівок перед прийомом їжі (сніданок, обід, вечеря) і запивати обов’язково водою.
Спеціальний раціон дотримання дієти
- Перший етап – складається з 10-12 днів. Потрібно приймати висівки в заварному вигляді. Приготування: 1 ст.л. висівок + 1/3 частини окропу. Дати час настояти, процідити і розділити на 3 прийоми за 1 день;
- Другий етап – продовжити на 14 днів. Приготування: 2 ст.л. + 1/2 частини окропу (половина чашки). Дати час настояти, процідити заварену кашку і розділити на 3 прийоми;
- Третій етап – складається з 2 місяців. Приймати висівки потрібно в сухому вигляді і під час кожного прийому (сніданок, обід, вечеря). Іноді можна вживати у вигляді напою, змішавши з кефіром або на ваш смак.
Переваги вівсяної дієти
- Повністю оздоровлює організм;
- Відбувається швидкий обмін речовин;
- Така дієта вважається правильною і ситною;
- Висівки сприяють омолодженню і позбавлення від зайвих набряків і рідини;
- Значно зменшується розмір шлунка, а значить – ризик захворювань зменшується;
- Ви худнете на очах!
Рецепти
1) Холодна вівсяна каша – відмінно підійде для легкого сніданку. Така каша додасть вам багато бадьорості і сил на цілий день!
Складові:
- вівсяні висівки – 2 ст.л;
- кефір або йогурт знежирений – 250 гр.
Приготування:
Потрібно змішати вівсяні висівки і кефір. Отриману консистенцію залишити настоюватися на ніч. Каша на сніданок готова!
2) Молочна каша з вівса – такий сніданок навіть діти з’їдять з великим задоволенням!
Складові:
- молоко – 0,5 л;
- вівсяні висівки – 3-4 ст.л;
- вершкове масло – 25 гр;
- ванільний цукор – за смаком.
Приготування:
Довести молоко до кипіння, потім додати висівки. Трохи проварити і в кінці додати масло. Присипати ванільний цукор за смаком і дати трохи часу настоятися.
3) Дієтичне тісто з висівками – таке тісто відмінно підійде для випікання запіканки, коржів і не тільки.
Складові:
- сир знежирений – 250 гр;
- висівки вівсяні – 5 ст.л;
- яйце – 2/3 шт;
- сода – на кінчику ножа;
- ванільний цукор – за смаком.
Приготування:
У глибоку миску помістити всі інгредієнти. Ретельно все перемішати. Тісто готове, далі можете з нього випікати все, що захочете!
4) Домашнє вівсяне печиво – дуже смачна ласунка на обід своїми руками і головне – дієтична!
Складові:
- яйце – 2 шт;
- висівки – 2 ст.л;
- борошно – 5 ст.л;
- рослинне масло – 2 ст.л;
- сода – на кінчику ножа;
- кип’ячена вода (або очищена) прохолодна – 2 ст.л;
- ванільний цукор та кориця – за смаком.
Приготування:
У глибоку ємність помістити 2 білки, що відокремлені від яєць. Додати висівки, рослинну олію, соду, ванільний цукор і корицю. Все добре перемішати і додати воду. Розмішуючи до однорідної маси, потроху всипати борошно. Заважати потрібно швидко, щоб уникнути грудочок. Тісто має вийти еластичним. Борошно повинна бути тільки вищих сортів.
Готове тісто треба розкачати тонким шаром і вирізати різні фігурки за бажанням. Жаровню застелити пергаментним папером і викласти на неї фігурки. Для отримання золотистої скоринки фігурки потрібно помазати залишком жовтка яєць. Помістити жаровню в розігріту заздалегідь духовку і виставити режим – 220 °C. Час приготування – 20-30 хв. Смачного!
5) Дієтичні биточки на пару – смачний і корисний вечерю!
Складові:
- фарш яловичини або курки – 250 гр;
- висівки – 50 гр;
- молоко – 60 мл;
- яйце – 1 шт;
- спеції за смаком.
Приготування:
У м’ясний фарш додати висівки, яйце, молоко і спеції. Все перемішати в однорідну консистенцію.
Сформувати биточки і приготувати на пару.
Вівсяні висівки для схуднення, відгуки
Вероніка Миронова, 29 років, м. Київ. Здравствуйте! Хочу поділитися своїм захопленням про популярні вівсяні висівки.
Почну з того, що мене довгий час мучила проблема з кишечником, газоутворення і запори (вибачте)! Загалом, я начиталася багато відгуків в інтернеті про чудо-висівках і вирішила терміново їх спробувати. Брала повністю, як вказано в інструкції, починаючи з 1 ложки.
На рахунок головної їжі, то з цим проблем не було, я завжди дотримуюся правильного харчування, але як виявилося, його було недостатньо. Зараз приймаю висівки вже другий тиждень і можу з упевненістю сказати, що вони дійсно допомагають позбутися деяких проблем.
У мене більше немає такого здуття, як раніше, і стілець також налагодився. Щодо ваги, то пішло поки 2 кг, але я цього не намагаюся, так як фігура у мене непогана. Коротше, дівчатка, я вам всім раджу спробувати вівсяні висівки!
Анна Клименко, 25 років, м. Київ. П’ю висівки вже місяць, вони мені підходять! Скинула тільки 4 кг, але голод явно менше відчувається! Рекомендую!
Оксана Лужевська, 42 роки, м. Київ. Добрий день! Вівсяні висівки – це знахідка для мене! Купила я їх в аптеці, мені лікар порадив, так як страждаю зайвою вагою вже чимало часу. Відгук пишу тільки зараз, оскільки хотіла домогтися реального результату.
Уже приймаю висівки рік, моя вага спочатку був 127 кг, зараз – 63 кг! І це не казки, головне мати бажання! Звичайно ж, я ще займаюся фізичними навантаженнями, дотримуюся правильного харчування, часто перебуваю на свіжому повітрі.
Завдяки вівсяним висівкам я відчуваю себе значно здоровішою! Дякую!
Вівсяні висівки для схуднення – відео
Користь і шкода вівсяних висівок для організму: для схуднення
У тому, що вівсянка є смачним і корисним продуктом, ніхто не сумнівається. Про користь вівсянки для людського організму ми чуємо з самого дитинства і вже встигли переконатися в цьому на власному досвіді.
Але далеко не всі люди знають, що вживати в їжу можна не тільки вівсяні пластівці, а й висівки. Про останні і піде мова в нашій статті. Деякі дієтологи називають вівсяні висівки універсальними та ефективними чистильниками людського організму.
А всесвітньо відомий французький доктор П’єр Дюка, який розробив дієту на основі білкової їжі, у своїй книзі «Я не вмію худнути» рекомендує всім бажаючим скинути зайву вагу вводити в раціон вівсяні висівки, оскільки вони не містять швидких вуглеводів, але в їх склад входить величезна кількість корисних протеїнів.
Що ж таке вівсяні висівки? Яку користь людському організму вони приносять? Чи можна з їх допомогою позбутися від надмірної ваги? Які хімічні елементи містяться в складі даного продукту? Чи можна всім бажаючим вживати висівки з вівса? Сьогодні постараємося знайти відповіді на ці та багато інших питань, що стосуються вівсяних висівок.
Вівсяні висівки: що це таке?
Вівсяні висівки є побічним продуктом, який отримують в процесі переробки зерен вівса. Зерна змелюють в борошно, а тверді оболонки і лузгу, які називають висівками, використовують в кулінарних, медичних і косметологічних цілях. Хоча вівсяні висівки коштують недорого, їх ефективність не викликає ніяких сумнівів у багатьох лікарів, дієтологів, косметологів та інших фахівців.
Висівки вівса – це цілісна оболонка зерна, що складається з нерозчинної клітковини (харчових волокон) і містить близько 85 – 90% всієї харчової цінності вівса. Вівсяні висівки мають приємний, але нейтральний смак, тому їх можна сміливо додавати в молочні продукти, випічку, салати і багато інших готові страви. Вівсяні висівки можуть бути грубими і великими або тонкими і дрібними.
Хімічний склад вівсяних висівок
У 100 г вівсяних висівок міститься близько 245 – 255 калорій.
Харчова цінність вівсяних висівок (на 100 г продукту в сирому вигляді):
- вуглеводи – 50,8-60,2 г;
- білки – 17,3-17,8 г;
- жири – 6,8-7,2 г;
- вода – 6,52-6,6 г;
- зола – 2,87-2,89 г;
- клітковина (харчові волокна) – 15,2-15,6 г;
Висівки вівса можна по праву назвати справжнім джерелом корисних для людського організму клітковини, вітамінів і мінералів.
У своєму складі вівсяні висівки містять:
- тіамін (1,17 мг);
- рибофлавін (0,22 мг);
- холін (32,2 мг);
- пантотенову кислоту (1,45 мг);
- піридоксин (0,17 мг);
- фолати (52 мкг);
- альфа токоферол (1,01 мг);
- бета токоферол (0,08 мг);
- дельта токоферол (0,1 мг);
- філлохінон (3,2 мкг);
- нікотинову кислоту (0,94 мкг);
- бетаїн (19,6 мг);
- калій (566 мг);
- фосфор (734 мг);
- кальцій (58 мг);
- натрій (4 мг);
- магній (235 мг);
- залізо (5,41 мг);
- цинк (3,11 мг);
- марганець (5,63 мг);
- селен (45,2 мкг);
- мідь (403 мкг);
- моно- і дисахариди (1,45 г).
У хімічний склад вівсяних висівок входять багато незамінних амінокислот (аргінін, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін), замінні амінокислоти (аланін, аспарагінова кислота, гліцин, глутамінова кислота, пролін, серин, тирозин, цистеїн), насичені жирні кислоти (лауринова, миристинова, пальмітингова, стеаринова), мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеінова, омега-9) і поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, омега-3, омега-6).
Користь вівсяних висівок для організму
Висівки вівса позитивно впливають на людський організм, так як вони:
- очищають організм від шлаків, канцерогенів і токсинів;
- нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ);
- знижують рівень «поганого» холестерину в крові;
- нормалізують рівень глюкози в крові і не викликають різких стрибків цукру, тому їх не тільки можна, а й потрібно вживати людям, які страждають на цукровий діабет другого типу;
- знижують глікемічний індекс інших продуктів, тому в магазинах вівсяні висівки дуже часто можна зустріти в відділі для діабетиків;
- допомагають при запорах;
- благотворно впливають на опорно-руховий апарат;
- прискорюють метаболізм;
- нормалізують роботу підшлункової залози і печінки;
- покращують мікрофлору кишечника;
- допомагають схуднути і позбутися від зайвих кілограмів;
- позитивно впливають на зір;
- покращують стан шкіри, нігтів і волосся;
- благотворно впливають на роботу центральної нервової системи.
Протипоказання і шкода вівсяних висівок
Хоча вівсяні висівки і є справжнім джерелом корисних для людського організму речовин, все ж далеко не всім людям можна вводити їх в свій раціон.
Від вживання даного продукту слід відмовитися людям, у яких діагностовано різні хвороби шлунка, запалення кишечника, пошкодження слизових оболонок і деякі інші проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Не варто приймати висівки з вівса людям, схильним до алергічних реакцій і тим, у яких спостерігається індивідуальна непереносимість.
З особливою обережністю до введення в раціон висівок вівса необхідно ставитися вагітним і годуючим груддю жінкам. Давати дитині вівсяні висівки можна тільки після консультації з педіатром.
З деякими медикаментами висівки краще не поєднувати, так як вони можуть негативно вплинути на дію лікарських препаратів. Слідкуйте за тим, щоб перерва між вживанням висівок і медикаментів був не менше 2 – 3 годин.
Якщо людина схильна до здуття живота або метеоризму, то вводити в раціон висівки з вівса йому можна тільки після консультації з фахівцем.
Як правильно приймати вівсяні висівки?
Щоб вівсяні висівки принесли організму відчутну користь і не нашкодили йому, фахівці радять вживати не більше 25 – 30 г продукту в добу.
Висівки вівса, потрапляючи в організм, працюють за принципом щітки, тому з часом можуть почати виводити з організму не тільки шкідливі, але і корисні речовини.
Ні в якому разі не зловживайте цим продуктом і ретельно стежте за тим, щоб не перевищити дозування.
Якщо ви ніколи раніше не вживали вівсяні висівки, то починати потрібно з 1 чайної ложки продукту в добу. Якщо ніяких побічних ефектів не виникне, то дозування можна поступово збільшувати до тих пір, поки ви не дійдете до максимальної добової порції.
Людям, які вирішили ввести в свій раціон вівсяні висівки, слід пам’ятати про те, що в добу їм необхідно випивати не менше 2,5-3 літрів чистої питної води. Якщо людина, що приймає висівки з вівса, не виконуватиме цю умову, то в найближчому майбутньому його чекають порушення мінерального балансу і обмінних процесів в організмі, запори і запалення!
Вівсяні висівки в сирому вигляді можна запивати чаєм або водою, заливати кефіром, ряжанкою або йогуртом, змішувати з різними крупами, сиром, додавати у випічку.
Запарені висівки з вівса можна додавати в різні супи, фруктові та овочеві салати, змішувати з квашеною капустою. Щоб запарити вівсяні висівки, слід 25 – 30 г продукту залити 150 мл окропу, залишити на кілька хвилин. Зайву рідину перед вживанням необхідно злити.
Як приймати вівсяні висівки для схуднення
Багато дієтологів радять людям, охочим схуднути, вживати вівсяні висівки.
І в цьому немає нічого дивного, адже вони сприяють зниженню апетиту і швидкому насиченню, очищають кишечник, знижують тягу до солодкого і висококалорійної їжі.
Все це відбувається завдяки клітковині, яка, потрапляючи в організм, розбухає в шлунку і заповнює його. Висівки вівса очищають кишечник від токсинів, шлаків і забруднень, покращують його мікрофлору, запобігають застої калових мас і здуття живота.
Вівсяні висівки можна додавати до інших продуктів або ж приймати за спеціально розробленою трифазною схемою. Перша фаза триває 10 – 14 днів. 1 чайну ложку продукту необхідно залити 1/3 склянки окропу, настоювати протягом кількох хвилин, злити зайву рідину. Запарені висівки слід розділити на 3 частини і приймати протягом дня.
Друга фаза триває 14 днів. 2 чайні ложки продукту необхідно залити ½ склянки окропу, наполягати кілька хвилин, а потім злити зайву рідину. Отриману кашку слід розділити на 3 частини і приймати протягом дня.
Третя фаза триває 2 місяці. Під час кожного прийому їжі необхідно вживати по 2 чайні ложки продукту в сухому вигляді. Можна змішувати вівсяні висівки з кефіром або нежирним йогуртом.
При цукровому діабеті
У своєму складі вівсяні висівки містять вуглеводи, які повільно розщеплюються, тому не викликають різких стрибків цукру в крові і не навантажують підшлункову залозу.
Людям, які страждають на цукровий діабет, можна вживати даний продукт і в чистому вигляді, запиваючи його великою кількістю чистої питної води, і у вигляді кашки. Щоб приготувати кашку з вівсяних висівок, слід 1 – 2 чайні ложки продукту залити окропом і дати настоятися протягом 25 – 30 хвилин.
Висівки вівса можна додавати і в кисломолочні напої, супи, салати, інші готові страви. Але не забувайте, що добова норма висівок для діабетиків не повинна перевищувати 20 – 25 г продукту в сухому вигляді.
Вівсяні висівки при запорах
Вівсяні висівки допоможуть позбутися від запорів. Щоб запобігти застою калових мас і нормалізувати стілець, необхідно щодня з’їдати 20 – 25 г продукту і запивати його великою кількістю чистої питної води.
Висівки з вівса можна не тільки вживати в сухому вигляді, а й запарювати. Щоб зробити це, слід 1 столову ложку продукту залити ½ склянки окропу і настояти протягом 25 – 30 хвилин. Не забудьте злити рідину!
Готову кашку з вівсяних висівок потрібно вживати 3 рази на день по 1 ложці безпосередньо перед прийомом їжі. Тривалість прийому – 14 днів, після чого необхідно зробити 10-денну перерву, а потім повторити курс.
Маска для волосся
Вівсяні висівки використовують не тільки в лікувальних і кулінарних, але і в косметологічних цілях. Чому корисно використовувати висівки з вівса в масках для волосся? Справа в тому, що вони в своєму складі містять речовини, які відмінно очищають шкіру голови, зволожують і пом’якшують її, живлять волосяні цибулини, роблять волосся слухняним, шовковистим і блискучим, вирівнюють їх структуру.
Рецепт:
Щоб приготувати живильну маску для волосся з вівсяних висівок, яка підходить для всіх типів волосся, вам необхідно змішати: сік алое, мед, обліпихи або оливкова олія і перемелені в муку вівсяні висівки. Всі інгредієнти для приготування маски слід брати в рівних кількостях.
Свіжоприготовлену маску необхідно нанести на шкіру голови і волосся, потім укутати голову поліетиленовим пакетом. Через 25 – 35 хвилин маску потрібно змити теплою водою, після чого голову слід вимити шампунем.
Висівки вівсяні: користь і шкода, як приймати для схуднення
Коли мова заходить про вівсянку, кожен традиційно згадує британців або шотландців. Але на Україні овес любили і шанували не менш, знаючи про його унікальні властивості.
Селяни годували цим цінним зерном найдорожчих і необхідних – домашню худобу. На вівсі Україна трималася і мужала.
Буржуазія ласувала борошном білого і очищеного, що неабияк підривало фізичні і розумові можливості пануючого в ті часи класу.
І сьогодні в Парижі та інших європейських містах надзвичайно популярна здобна випічка. Але десь в 80-х роках весь цивілізований світ визнав – для здоров’я нації рафіновані продукти не дуже корисні.
Всі разом згадали про здорові традиції простого селянського життя і почали гучно співати оди продуктам відхідного виробництва – висівки. Француз Дюка і зовсім поставив вівсяні висівки чи не на перше місце своєї системи харчування.
Про те, чим корисні вівсяні висівки, як і з чим їх вживати, що не зловжити цим надзвичайно корисним продуктом, детально – нижче.
Про користь вівсяних висівок
У відділі товарів для діабетиків, на окремих полицях в аптеках завжди можна знайти непримітну упаковку «висівки вівсяні», користь і шкода яких скрупульозно вивчені і підтверджені дослідженнями.
Висівки – це оболонка зерна, що містить близько 90% відсотків всієї його поживної цінності. Борошно, яка виготовляється з очищених зерен, має потенціал корисності в 10% від всієї зернової потужності.
І між тим упаковки з борошном вищого сорту завжди йдуть нарозхват, а сіра і непоказна маса висівок часто довгі місяці припадає пилом на полицях в очікуванні покупця, який знає толк в корисній їжі.
На щастя, ці самі 90% корисності ніколи не йшли на смітник – ними і зараз годують тварин, які на відміну від людини часто можуть похвалитися хорошою м’язовою масою, шовковистою гривою, шкірою без розширених пір, відмінним травленням.
У висівках міститься велика кількість клітковини, жирних амінокислот, вітамінів (особливо групи В), антиоксидант лікопін, мінеральні речовини (від кальцію до йоду). Таким багатющим складом може похвалитися не так вже й багато продуктів. Компоненти вівсяних висівок впливають на стан організму людини комплексно.
Що набуває людина, яка намірилася вживати вівсяні висівки для здоров’я і схуднення:
- очищення організму від токсинів і шлаків (завдяки харчовим волокнам),
- очищення кишечника від «завислого сміття»,
- відмінне травлення,
- виведення «поганого» холестерину,
- уповільнення всмоктування калорій,
- зміцнення серцево-судинної системи (завдяки магнію),
- поліпшення імунітету.
Вівсяні висівки, проходячи по шлунково-кишковому тракту, організовують комплексну роботу по вимиванню всього зайвого і непотрібного, живлять тіло корисними елементами і залишають його, несучи з собою нечистоти і захворювання.
Вівсяні висівки, відгуки на які містять найчастіше слова подяки Всевишньому за цей чудовий продукт, успішно використовуються в дієтології. Яким же чином ці «відходи промислового виробництва» допомагають худнути? І знову повертаємося до їх складу і згадуємо характеристики висівок:
- клітковина розбухає в шлунку, заповнюючи його і викликаючи почуття ситості,
- клітковина стимулює перистальтику, не даючи жирам осідати і всмоктуватися,
- завдяки гарній роботі шлунково-кишкового тракту прискорюється метаболізм,
- очищений від токсинів і шлаків організм активніше витрачає енергію,
- висівки вівсяні, калорійність яких не перевищує 120-150 ккал на 100 г, продукт сам по собі неймовірно дієтичний. При цьому кожні 10 г продукту збільшуються в шлунку під впливом рідини в 25 разів!
Наслідком вживання вівсяних висівок є відчуття ситості, відсутність постійного бажання чогось перекусити, відмінний «висновок» переробленої сировини з організму, що незмінно позначається на цифрах на вагах.
Висівки вівсяні – як вживати?
В першу чергу потрібно твердо запам’ятати – навіть цільнозернові вівсяні пластівці не володіють усіма можливостями вівсяних висівок, у перших – занадто багато крохмалю. Всі наведені нижче рекомендації стосуються виключно вівсяним отрубям. Пам’ятайте основні правила вживання висівок (до речі, це стосується не тільки вівсяних, але і пшеничних і житніх висівок):
- пийте багато води – не менше двох, а то й трьох літрів на добу,
- 3 столові ложки висівок (або 30 г) – це максимальна добова доза продукту,
- починайте з маленьких доз – однієї чайної ложки.
Ці три правила – фундаментальні при будь-якому способі вживання вівсяних висівок. При відсутності достатньої кількості води для розбухання – неминучі запори і погіршення самопочуття.
Збільшення дози може викликати авітаміноз (велика кількість твердої клітковини завадить засвоєнню корисних речовин з їжі) і діарею.
Інтенсивне початок без попередньої підготовки може спровокувати неприємні реакції з боку шлунково-кишкового тракту.
Висівки, звичайно, перед вживанням запарюють гарячою водою. Продукт можна їсти і без запарювання, під час кожного сніданку, обіду і вечері (пам’ятаєте – починаємо з чайної ложки тричі на день), запиваючи суху масу великою кількістю будь-якої рідини – водою, соком, молоком або кефіром.
На вівсяних висівках можна влаштувати розвантажувальний день (максимум – три розвантажувальних дні), протягом якого з’їдаються 3 столових ложки висівок і 1,5 літра нежирного кефіру.
Висівки можна додавати в будь-яку страву – каші, випічку, десерти і навіть салати, не перевищуючи добову дозу – 30 г (або 3 столових ложки). Ті, що худнуть, винайшли рецепт дієтичного тесту, на основі якого можна готувати різні ласощі для тих, кому «не можна».
Тісто дієтичне: вівсяні висівки з’єднуються з водою і сиром (кожного інгредієнта – по 2 столові ложки), одним яйцем.
Після вимішування з такого специфічного тесту готуються різні дієтичні коржі, пироги і пиріжки.
Якщо додати в тісто замочений попередньо родзинки і пару волоських мелених горішків – можна спекти справжнє королівське печиво, яке порадує позбавлену всіх задоволень живота панночку.
Різноманіття рецептів з використанням вівсяних висівок можна зустріти на форумах, присвячених дієті Дюка – це й хліб по Дюкану, і галети, млинці та піца, м’ясні рулети та тефтелі (як би антідієтичні не звучали назви – за цією системою худнуть мільйони).
Млинці: 2 столові ложки вівсяних висівок змішуються з 1 столовою ложкою пшеничних. У суміш додається яйце, теплий кефір, сіль і цукрозамінник, можна трохи спецій. Випікаються ці дієтичні млинці на сухій сковорідці.
Каша ванільна: 3 столові ложки висівок заливаються 150 мл молока. У суміш додається цукрозамінник і чайна ложка ванільного екстракту. Каша доводиться до кипіння, знімається з вогню і залишається хвилин на 10 для набухання.
Орієнтуватись тільки на рецепти з куховарської книги мсьє Дюка не варто – вівсяні висівки можна додавати в будь-яку їжу і напій – своє очищаюче дію вони реалізують завжди. Ось тільки схуднути, заїдаючи висівками шматок жирного окосту, навряд чи вдасться.
Про шкоду вівсяних висівок
Говорити про явну шкоду вівсяних висівок можна – доречно говорити про протипоказання. Велика кількість грубої нерозчинної клітковини у висівках може нашкодити слизовій, на якій є пошкодження – виразки, спайки та інші порушення цілісності. Харчування з включенням висівок не рекомендується в період загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту – колітів та гастритів.
Тривале вживання великої кількості висівок може призвести до авітамінозу – дієтологи рекомендують робити перерви через кожні два-три місяці.
Висівки вівсяні для схуднення – відгуки, думки
Фахівці в світі дієтології і непрофесійні, але досвідчені громадяни, сходяться в своїй думці про вівсяних висівках – продукт вкрай корисний, якщо вживати його «з головою», тобто в міру і з урахуванням протипоказань. Дієтологи, втім, досить насторожено ставляться до екструдованим висівкам, які виготовляються шляхом інтенсивної промислової переробки – потрібно взяти цю думку на замітку в процесі вибору продукту.
Міла:
«Не знаю, навіщо люди витрачають гроші на якісь дорогі жиросжигальні таблетки. Я худну на вівсяних висівках і відмінно чищу свій організм майже безкоштовно. Висівки зазвичай додаю в ранкову кашу і вечірній кефір. До речі, в них багато магнію, який особливо корисний жінкам. Іноді переобтяжую з порцією – мучусь від газоутворення. А в цілому – висівкам ставлю відмінно ».
Ганна:
«Для мене вівсяні висівки – відкриття. Придбала упаковку, коли замучилася вже з всякими дієтами і вага встав.
Яке було моє здивування, коли на третій день вживання висівок помітила схил в 300 грам – трохи, але схил по сто грам я тепер бачу на вагах щоранку! І це при тому, що кинула це невдячне заняття – сидіти на дієтах. Їм по три ложки, п’ю дуже багато води, чула про проблеми, які виникають через нестачу рідини ».
Ксенія:
«Про висівки можу багато хорошого сказати, але є одне зауваження – категорично не можна їх їсти при гастритах. Я проігнорувала це зауваження – і злягла від болю. Лікувалася вже не висівками, а ніжним вівсяним киселем для відновлення слизової. І все-таки висівки – це сила, моя мама здорово на них схудла і навіть помолодшала ».
Висівки – продукт, безсумнівно, унікальний. Але сприймати його треба, як лікарський засіб – дозувати і слідувати вказівкам інструкції. І тільки тоді «відходи» принесуть значні прибутки у вигляді здоров’я і стрункості.