Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Макадамія – один з найдорожчих у світі горіхів родом з далекої Австралії. Через складність вирощування дерева і збору плодів, він довгий час був національним надбанням австралійських аборигенів, які використовували його цілющі та живильні властивості для покращення власного здоров’я.

І тільки в останні 100 років горіх почав поступово ставати популярним по всьому світу, створивши великий попит на нього через його унікальні особливості. До України він потрапив відносно недавно і поки не є особливо затребуваним на вітчизняному ринку.

Отже, читаємо про горіхи макадамія: користь і шкода для організму.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Причина
стрімкої слави макадамії у високому вмісті горіхів великої кількості
корисних речовин, які добре впливають на організм людини.

Це швидко оцінили не
тільки звичайні громадяни, а й серйозні лікарі та вчені, які підтвердили корисність
горіха для людей після недовгих досліджень.

З тих пір з
кожним роком продуктивність експорту зростає, підвищившись з 26 тисяч тонн в
1999 році до 50 тисяч тонн в сучасний час. Все більше людей готові купувати
ці особливі горіхи, дізнаючись про їхню цілющу користь.

Горіх макадамія: де і як росте

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Батьківщиною макадамії вважається сонячна Австралія, країна-континент посеред океану. Тут ростуть шість різновидів цього дерева, але придатні до споживання людиною тільки дві – Macadamia integrifolia і Macadamia tetraphylla, а інші чотири є неїстівними або навіть отруйними. Історичний ареол – вологі ліси Квінсленда.

як виглядає

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Горіх є дуже примхливим деревом і росте тільки в жаркому тропічному кліматі, в тих країнах, де температура не опускається нижче +3 °C. Плодоносити воно починає лише на 8-10 років життя, а саме живе понад 100 років. Часто піддається нападам шкідників, здатних завдати великої шкоди кореням і гілкам, що змушує наглядачів постійно стежити за здоров’ям рослини. Абсолютно не приживається в холодних кліматичних умовах, тому намагатися виростити його на території України або Європи – абсолютно марна затія.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

У міру зростання популярності горіха постало питання про розширення
площ його вирощування. Американці вивезли насіння на Гаваї, де є
сприятливий клімат для росту макадамії.

Через багато років США стали найбільшим
експортером горіха, потіснивши традиційних австралійських лідерів.

Це пов’язано з
підвищеною плодоносністю при більш гарячих температурах та доброму ґрунті: одне
дерево в Австралії в середньому дає 45 кг, а в Америці – понад 120 кг. Також
вирощується в Африці, Індії, Індонезії та Шрі-Ланці.

Смак горіха макадамія

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. При кілька розсипчастій і маслянистій структурі горішки мають солодкуватий і трохи нудотний смак. Деякі порівнюють з фундуком, бразильським горіхом або навіть смаженими каштанами.

Смакові відчуття приємні дуже багатьом людям, незалежно від віку та статі. Також часто використовується в кулінарній практиці, вважаючись цінним інгредієнтом для ряду вишуканих страв, іноді продається з додаванням шоколаду, формуючи незвичайний ванільний смак.

Але і в простому очищеному вигляді можуть стати відмінною солодощами до столу, успішно замінивши печиво і цукерки.

Як відкрити горіх макадамія

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Макадамія відрізняється дуже міцною шкаралупою, яку дуже
складно пробити людською рукою. У промисловості для очищення горіхів
діють спеціальні апарати у вигляді двох потужних валів, які розколюють горішки
один за одним.

У домашніх умовах горіхи буде вельми непросто розколоти. Якщо в
шкаралупі є маленька дірка, то можна засунути туди товстий металевий
ключ і провернути його, руйнуючи структуру шкаралупи.

Якщо ж вона цілісна і без
дірок, то краще щільно закріпити горішок на місці (лещатами або чимось іншим), а
потім бити по ньому молотком до переможного.

Для полегшення процесу слід
покласти макадамію в морозильник, щоб вона замерзла і стала більш крихкою.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Ціна

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Через тривалий період дозрівання, скрутний догляд та високу складність збору плодів, макадамійські горіхи досить дорогі: 20-30 $ за 1 кг. Вартість безпосередньо залежить від країни – в тих державах, де вирощуються ці дерева, плоди коштують дешевше, а якщо транспортувати їх на великі відстані, то і цінові показники підвищуються.

Найдорожчий у світі горіх: відео

Калорійність

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Макадамія відрізняється вкрай високою калорійністю – 718 ккал на 100 грам чистих ядер.

Завдяки цьому має дуже серйозну поживну цінність, але не рекомендується їх зловживати, особливо для тих, хто сидить на дієті та хоче швидко схуднути. У тих же 100 грамах продукту міститься 8 г білків, 10 г вуглеводів та 76 г жирів. У день достатньо вживати 30 г горіхів. Це в середньому 9-12 штук.

Корисні властивості

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Є найбільш жирним горіхом з усіх існуючих видів. Згідно з науковими дослідженнями, в ядерцях міститься 84% мононенасичених жирних кислот, 3,5% поліненасичених і 12,5% насичених. Таке переважання корисних жирів сприяє зниженню рівня холестерину, профілактиці інсульту та серцево-судинних захворювань.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Вітаміни А, В6, В1, фосфор, магній, марганець, мідь, залізо, фолати, білки, цинк, калій, ніацин, тіамін, рибофлавін, селен та ін.

В цілому, макадамія містить в собі велику кількість
різних вітамінів і макроелементів, які позитивно впливають на багато сфер
людського організму.

Серед них присутні залізо, тіамін, рибофлавін,
вітамін А, фолати, білки і ніацин. З мінералів є достатня кількість
міді, фосфору, цинку, калію, магнію та кальцію.

Серед антиоксидантів:
амінокислоти, селен, флавони, поліфеноли. І безліч вуглеводів: фруктоза,
мальтоза, сахароза, глюкоза.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Все перераховане вище по-різному впливає на здоров’я
людини:

  • Використовується в окремих дієтичних програмах, де в поєднанні з іншою їжею допомагає схуднути.
  • Прибирає авітаміноз.
  • Прискорює одужання організму після хвороб і відновлення витривалості після важких навантажень. Також розганяє метаболізм і допомагає здоровому травленню.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Пальмітолеїнова кислота пригнічує процеси шкірного запалення і в загальному покращує стан шкіри, її колір та жирність.
  • Антиоксидантні сполуки дають омолоджуючий ефект, уповільнюючи старіння. Знижує ризик утворення пухлин, доброякісних і злоякісних.
  • Зміцнює кістки завдяки високому вмісту кальцію, може допомогти при кісткових захворюваннях.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Посилює контроль глікемічного індексу, стабілізує рівень цукру в крові, допомагаючи в лікуванні цукрового діабету другого типу.

Покращує кровообіг в голові, позбавляючи від мігрені. Добре впливають на серце, судини і мозок.

Скільки можна їсти в день

Через досить серйозного змісту калорій слід обмежувати вживання макадамії щодня не більше 50 грам. В іншому випадку це може призвести до появи зайвої ваги і, в цілому, погіршення роботи всього тіла через надлишок вітамінів і поживних елементів. Зважувати виключно без шкаралупи, тільки почищені ядра.

Деякі експерти радять мочити горішки в холодній воді протягом кількох годин, щоб активувати в них цілющі речовини перед тим, як вживати їх у їжу.

Також не варто колоти відразу велику кількість горіхів, якщо немає потреби з’їсти їх все прямо зараз. Горіхове масло при довгому взаємодії з повітрям може придбати гіркий смаковий відтінок.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Чи потрібно обсмажувати

Зазвичай горіхи їдять у свіжому вигляді, після очищення від шкаралупи. Але, якщо людина володіє кулінарними навичками і хоче приготувати смачний десерт, то можна їх обсмажити. Рівень вітамінів і мінералів всередині дещо знизиться, але смак вийде незабутнім.

Просто смажити макадамію без наміру готувати з неї страви не має практичного сенсу, але може статися як цікавий експеримент і досвід поїдання смажених горішків.

Горіх макадамія: користь і шкода для організму жінок

Горіхи макадамія допомагають при болісних менструаціях завдяки речовинам, що містяться в них. Послаблюють неприємні болі, позбавляють від спазмів. Особливо рекомендується вживання за часів клімаксу для зниження частоти припливів.

Надає розслаблюючу дію на збуджену нервову систему і периферійні органи, пов’язані з нею. Сприяє покращенню настрою, зниженню неврозу і депресивного стану, що характеризується сильною дратівливістю і частими стресами.

Коригує стан репродуктивної системи, але при певних дозах з’їдених горіхів, про що можна проконсультуватися у лікаря. Допомагає сімейним парам, які намагаються завести дитину.

Антиоксидантні властивості проводять профілактику ракових захворювань, в тому числі раку молочної залози та шийки матки. Не зупиняють їх повністю, але сильно уповільнюють, даючи можливість своєчасно почати повноцінне лікування.

Вагітних і годуючих

Очищає кровоносні канали та помітно зміцнює судини. Це прямо впливає на зниження шансу розвитку варикозного розширення вен, що часто відбувається у жінок в положенні.

Полегшує перебіг вагітності і відповідні їй хворобливі стани. Розганяє процес відновлення організму, як у фізичному, так і в психологічному плані. Позбавляє від регулярних головних болів.

Але дуже важливо дотримуватися денну норму макадамії в такій складний період життя, інакше можуть трапитися проблеми. І також важливо різноманітність в харчуванні, тому рекомендується їсти не одну різновид горіхів, а асорті. Обов’язкова консультація з лікарем.

Користь горіхів макадамія для дітей

Молодий організм знаходиться в стані постійного зростання і вимагає серйозного достатку різних корисних вітамінів, мінералів і речовин для забезпечення нормального процесу розвитку тіла. Для цього відмінно підходить макадамія.

Великі ядра горіха макадамія – рекордсмени за вмістом ненасичених жирних кислот, особливо корисного комплексу Омега-3. Крім того, вони насичені аскорбіновою, нікотиновою та фолієвою кислотою, вітамінами А, Е, В1, В5, В6, кальцієм, залізом, магнієм, фосфором, селеном і міддю.

Горіх макадамія корисний для розвитку нервової системи, зміцнення кісткової тканини, профілактики гіповітамінозу. Біоактивні речовини, які в ньому містяться, сприяють хорошому настрою, покращують нічний сон, стимулюють увагу і сприйняття.

У період холодів цей продукт посилює опірність організму інфекціям. Виснаженим або ослабленим після хвороб дітям його можна давати для відновлення фізичних сил, попередження анемії.

У ласунів він допомагає знизити тягу до шоколаду і цукерок.

Крім загального посилення працездатності дитини, потурає хорошому зміцненню кісток і профілактики рахіту. Збільшує обсяги витривалості і життєвої енергії, помітно додаючи активності.

Дітям до 3-х років не можна давати ці горіхи. А за більш дорослими потрібно ретельно стежити, не дозволяючи їм захоплюватися поїданням висококалорійних горішків.

Корисні властивості макадамського масла

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Масло з горіхових ядер, отримане методом холодного віджиму, зберігає в собі всі корисні мікроелементи. Після фільтрації втрачає блідо-жовтий колір, стаючи безбарвним.

Його активно використовують в кулінарії, замінюючи їм оливкову олію. Застосовують в медицині і косметології для виготовлення деяких важливих лікарських засобів та жіночої косметики, в основному, догляд за шкірою і волоссям.

Про користь горіха макадамія: відео

Макадамія в косметології

Горіхи макадамія: користь і шкода для організму. Має широке поширення в косметологічній промисловості. З нього роблять різні види косметики, грунтуючись на властивостях макадамського горіхового масла.

Зазвичай такі засоби сприяють зволоженню і покращенню стану шкіри, захисту шкіри від яскравого сонця, забезпечують їй еластичність і пружність. Лікує «апельсинову кірку» і дрібні рубці, завдяки загоювальному впливу і посиленню регенерації тканин.

Застосування шкаралупи

У країнах, де вирощують макадамію, шкаралупи часто використовують як паливо для багаття. Іноді переробляють у спеціальне добриво для ґрунту і рослин.

В Україні особливо вмілі жителі навчилися робити з шкарлупок настоянку на самогоні або горілці. Завдяки поживним властивостям горіхів, вона зберігає солодкуватий присмак і багато цінних речовин.

Горіх макадамія: користь і шкода для організму, склад. Де росте

Горіх макадамія спочатку починав зростати в Австралії, аборигени якої вважали його плід подарунком богів, оскільки горіх володіє безліччю чудових якостей: його ядро, шкаралупа, що отримується з них масло, вважаються лікувальними, крім того, їм притаманні і інші корисні властивості.

Зараз горіх, званий ще австралійським, успішно культивується в інших країнах – США (більше в Південній Америці), Китаї, Коста-Ріці, Парагваї та ін., На Гавайських островах його вирощування, обробка та експорт стали прибутковою статтею бюджету.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

В Україні ця рослина можна зустріти тільки в теплицях і в оранжереях, оскільки макадамія настільки чутлива до холоду, що при плюсовій температурі в три-чотири градуси перестає рости і швидко гине. Макадамський горіх – один з найдорожчих, оскільки рослина примхливе до змін температури, вологості тощо. Його вирощування – справа клопітка і трудомістка.

За зовнішнім виглядом макадамія дуже схожа на фундук, але відрізняється більш ніжною і тендітною структурою. Горіх дуже калорійний, оскільки містить у великій кількості харчові волокна, жири. Однак, організм просто не в змозі сприйняти за один раз навіть сто грам, тому шанс погладшати з його допомогою не надасть.

Для зручності вживання подаємо розрахунок калорійності залежно від різної ваги і обсягу:

  1. 100 грам містять 718 кілокалорій;
  2. 2 грами (один середній горіх) – 14,4 кілокалорії;
  3. Масло: на 100 грам доводиться 844 кілокалорії;
  4. 17 грам (столова ложка) містить 143 кілокалорії;
  5. 5 грам (чайна ложка) – 42,2 кілокалорії.

За складом горіх макадамія включає в себе практично весь ряд корисних мікро- і макроелементів: селен, мідь, марганець, залізо, натрій, магній, кальцій, калій, фосфор. Австралійський горіх також багатий на вітаміни групи B, C, E.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Чим корисний горіх макадамія Рослина макадамія не дарма культивується в багатьох країнах, де відомі його корисні властивості, а на вирощування витрачаються сили і засоби.

На своїй батьківщині – Австралії горіх традиційно входить у щоденне меню, тому серед місцевих жителів майже не зустрічаються люди, організм яких страждає через підвищений вміст холестерину.

Допомагає горіх макадамія так само при мігрені, авітамінозі, варикозі, целюліті, артриті, ангіні. Його корисні властивості дозволяють знизити ймовірність ризику онкології, захворювань серця й судин.

Горіх допомагає поліпшити кровообіг, нормалізує функціонування статевих органів, відновлює потенцію й щомісячний цикл у жінок. Амінокислоти, які містить макадамія, здійснюють позитивний вплив на тестостерон.

Корисні властивості вітамінів, які містить горіх макадамія:

  1. позитивно впливають на нервову систему;
  2. приводять у норму м’язовий тонус після фізичного навантаження й занять спортом.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Австралійський горіх корисний для швидкого відновлення після напруженої розумової роботи. Якщо потрібно прийти в себе після важкої хвороби, згадайте про горіх, його корисні властивості підтримають організм. Плід макадамії, чиє масло активно використовується в косметології, містить пальмітинову кислоту, завдяки якій шкіра швидко регенерується після опіків.

Рослина макадамія увібрало в себе всю користь і теплоту тропічного сонця, силу цілющого повітря й вітру, які допомагали йому рости, тому організм з готовністю сприймає всі корисні властивості, які дарує його плід, шкаралупа, що виробляється масло.

До речі, масло, яке містить горіх макадамія, сприяє регенерації шкіри, зволоженню та збереженню еластичності.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Чи можна макадамійський горіх вагітним, що худнуть

Вагітним жінкам горіх макадамія здатен принести багато хорошого, його корисні властивості підтримають організм, який у цей період дуже вразливий і потребує підтримки. Малюкові необхідно рости та набиратися сил, а мамі необхідно дбати про нього й про себе з подвоєною силою.

Горіх макадамія, крім того, що він природний антиоксидант, може стати джерелом вітамінів, корисних мінералів і кислот, а масло, яке містить його ядро, дуже добре використовувати при масажі, оскільки воно розгладжує розтяжки, що виникають під час вагітності, а згодом допоможе доглядати за ніжною шкіркою малюка.

Плід макадамії надає протизапальний ефект, горіх усуває спазми, заспокоює нервову систему, відновлює психоемоційний баланс, адже його ядро містить магній.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Цинк, який містить рослина, сприятливо впливає на стан волосся, нігтів, шкіри, а приємним бонусом, який при регулярному вживанні подарує горіх макадамія, стане підвищення зниженої через вагітність сексуальності. Клітковина, яку містить горіх, запобігає запорам, нормалізує мікрофлору кишківника, стабілізує травлення. Плід макадамії допоможе краще засвоювати залізо, поповнить організм запасами вітамінів, що зміцнюють імунітет. Часто під час вагітності підвищується рівень холестерину і, як наслідок, кров’яний тиск, горіх допоможе усунути ці неприємні й, найчастіше, небезпечні явища. Денна норма – від тридцяти до п’ятдесяти грамів, які бажано розділити на три прийоми протягом дня.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Горіх макадамія, а також масло, яке містять його ядро та шкаралупа, дуже калорійні і рекомендовані бажаючим знизити вагу. Парадокс? Анітрохи! Справа в тому, що горіх здатний невеликою кількістю забезпечити організм необхідними білками та іншими поживними речовинами, якщо його замінити одним із прийомів їжі.

При щоденному регулярному вживанні всього двадцяти грамів горіх нормалізує природний метаболізм, внаслідок чого вага почне плавно знижуватися. Масло, яке містить рослина, стало основним компонентом середземноморської дієти, яка по праву вважається однією з найздоровіших.

На її основі створена популярна Хемптоновська дієта, яка використовує все те ж масло, основою якого є плід макадамії.

Використання в кулінарії

Рослина знайшло застосування при приготуванні найрізноманітніших страв, причому в хід йдуть не тільки ядро, але й шкаралупа. Горіх є компонентом смачних супів, десертів, другого блюда, салатів. Підсмажена макадамія й кава – рецепт смачного і корисного сніданку.

Великий горіх, якщо його підсмажити і занурити в шоколад, стане відмінним ласощами. А шкаралупа є основою для смачної настойки з ванільним смаком. А в Таїланді шкаралупа використовується як дрова, на яких часто коптять рибу та інші морепродукти.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Як вибрати при покупці

Одним з перших показників, яким характеризується якісний горіх, є приємний запах ванілі. Якщо ж плід не має запаху або йому супроводжує неприємний аромат, то купувати цей горіх не слід. Так само, однією з характеристик при виборі слугує шкаралупа.

Якщо шкаралупа гладка, не має вм’ятин, незрозумілих шорсткостей, то це показник того, що вирощування проводилося правильно, цей горіх можна купувати. Якщо купуєте чищені ядра, перевірте, чи немає цвілі.

Її наявність свідчить про те, що горіх зберігався неправильно, може бути упаковка не була повітронепроникною або плід містився не в холодильнику і тому прогорків. Цвіль може потрапити в ядро при неправильному зберіганні навіть якщо його захищає шкаралупа.

Як правильно зберігати

Шкаралупа охороняє горіх і продовжує термін зберігання від року до двох, залежно від температури та вологості. Хоч рослина макадамія воліє рости в тропіках, де жарко й волого, зберігатися австралійський горіх воліє в сухості, при температурі, що не перевищує десяти градусів і не опускається нижче нуля.

Якщо ж плід для зберігання береться очищеним, то його треба упакувати в герметичний пакет або контейнер і зберігати при температурі від нуля до п’яти градусів тепла. В таких умовах горіх залишиться придатним для вживання близько року.

Горіх макадамія: користь і шкода, відгуки та фото

Масло макадамії в косметології: користь і застосування

Австралійський горіх містить масло, яке отримують віджиманням холодного способу для збереження його корисних якостей. Його вирощування має однією з цілей саме отримання цього цінного продукту, що містить жирні кислоти, ефірні масла, мікроелементи, вітаміни, протеїни та інше.

Відмінні відновлювальні, омолоджуючі, антиоксидантні властивості, якими володіє горіх, стали причиною використання масла макадамії у виготовленні лосьйонів, кремів, шампунів, губної помади та інших косметичних препаратів, які активно використовуються для профілактики та лікувального впливу на нерівності шкіри, рубці, шрами, розтяжки після вагітності та після інтенсивного зниження ваги, опіки. Незважаючи на маслянисту структуру, препарат швидко всмоктується, практично не залишаючи ні слідів, ні жирних плям.

Протипоказання

Горіх воліє рости в тропічному кліматі, що має своєрідні негативні наслідки через велику кількість комах. Тому для захисту ніжного ядра в процесі еволюції утворилася настільки тверда оболонка, що її можна порівняти з бетоном, інакше благополучне вирощування дерева стало б практично неможливим. Але для збирачів і експортерів горіх створює значні незручності, оскільки процес очищення і зберігання є трудомістким та клопітким. Це обумовлює високу ціну. Це швидше за все незручність, а не протипоказання, про які поговоримо нижче. Австралійський горіх при надмірному вживанні може спровокувати алергію, а оскільки рости він вважає за краще за межами нашої країни, де його вирощування в природних умовах практично неможливе, при введенні нетрадиційного продукту в раціон треба дотримуватись правил обережності, а саме: починати з невеликої кількості. Якщо реакція організму буде сприятливою, то можна залишити горіх в раціоні. Особливо обережно потрібно бути майбутнім мамам, і перш ніж вживати горіх в їжу, слід проконсультуватися з лікарем.

Людям, схильним до алергії, потрібно починати обережно і з невеликої кількості — буквально одного горішка, далі поспостерігати за собою. Якщо з’являться неприємні симптоми, такі як задишка, висип, свербіж, висипання на шкірі або набряк в гортані, то це означає, що краще його не їсти. Стежачи за вагою, також слід уважно стежити за споживаною кількістю, щоб не набрати зайві кілограми, адже цей продукт висококалорійний.

Підсумуємо протипоказання:

  1. Схильність до алергії;
  2. Період грудного вигодовування;
  3. Не можна вживати дітям до трирічного віку, оскільки ще не сформувалися необхідні ферменти;
  4. Хвороби травного тракту;
  5. Схильність до набору зайвої ваги.

Горіх макадамія: користь і шкода

У світі існує величезна кількість різних горіхів, і в цьому «горіховому царстві» є свій Король — горіх макадамія. Цей горіх є найдорожчим і калорійним представником серед усіх існуючих горіхів на Землі.

Його дорожнеча має кілька причин, зокрема, через трудомісткість збору і переробки, оскільки шкаралупа у нього дуже тверда.

Щоб цей горіх потрапив до Європи, шлях його дуже довгий.

Горіх макадамія: опис культури

Макадамія — це дерево заввишки до 15 метрів, яке росте в Австралії, в основному в вологих лісах Квінсленда. Інші назви цього “короля” — «австралійський горіх» або «квінслендський горіх».

Плодоносити воно починає лише на 8 році свого життя.

Історична довідка

Це дерево-довгожитель, яке може давати врожай до 100 років поспіль. Плоди дерева — горішки — дозрівають за 6-7 місяців.

Про це дивовижне дерево світ дізнався завдяки одному досліднику на ім’я Джон Мак Адам (John McAdam). На честь нього і було названо цей горіх.

Після відкриття це дерево було завезено на Гавайські острови, які славляться чудовими грунтами вулканічного походження, де ці дерева добре прижилися.

На деякий час ця культура виявилася забутою.

Деякі називають горіх македонським, але такі назви помилкові через його історію та місце походження.

Де росте макадамія

Лише починаючи з 20-их років ХХ століття, інтерес до макадамії став знову проявлятися, і почали культивувати цю цінну рослину.

За часом ріст площ, відведених під вирощування цієї культури, активно поширювався.

З 80-х років ХХ століття обробіток цієї культури вівся в Австралії, Новій Зеландії, в Африці, а також у ряді країн з Південної Америки.

Найбільший центр виробництва цих горіхів на даний момент — США, Гавайські острови. Гавайські плантації мають величезні розміри, і до цього дня обробіток макадамії розвивається динамічно.

На даний момент виробництво цього продукту становить 50 тисяч тонн щорічно, а постачання відбувається цілий рік.

Основні постачальники макадамії на світовий ринок — це Австралія, США (Гавайські острови), враховуючи інші країни.

Зараз вирощують лише два види — це Macadamia tetraphylla і Macadamia integrifolia. Вони розрізняються товщиною шкаралупи, властивостями ядер і кліматичними умовами, які їм потрібні для хорошого зростання.

Урожайність цієї культури дуже залежить від сорту, грунту та клімату. Наприклад, в Австралії урожай з одного дерева становить 45 кг, а на Гавайських островах — 135 кг!

Після дозрівання верхня шкірка плоду розтріскується, і горіх падає на землю.

Горіх макадамія: користь і шкода

Корисні властивості макадамії.

Хімічний склад горіха макадамія

Зміст вітамінів в 100 грамах:

  • Вітамін А — 0,00 мг;
  • Вітамін В1 — 1,30 мг;
  • Вітамін В2 — 0,18 мг;
  • Вітамін РР — 2,49 мг;
  • Вітамін С — 1,25 мг;
  • Каротин (провітамін А) — 0,00 мг.

Зміст мінералів в 100 грамах продукту:

  • Натрій — 6,00 мг;
  • Калій — 370,00 мг;
  • Кальцій — 87,00 мг;
  • Магній — 135,00 мг;
  • Фосфор — 190,00 мг;
  • Залізо — 372 мг.
  • Макадамія містить в своєму складі вітаміни, мікро- і макроелементи, білки, жири, вуглеводи, харчові волокна.
  • Також присутні корисні мононенасичені жирні кислоти (до 80%), цукри, крохмаль, вода.
  • Процентний вміст жирних кислот таке:
  • Олеїнова кислота — 55-65%, пальмітолеінова кислота — 16-25%, пальмітинова кислота — 8-9%, стеаринова кислота — 3,5-4,5%, арахідонова кислота — 2,5-2,7%, лінолева кислота — 1,4-1,8%, миристинова кислота — 0,8-0,9%.

Зміст вітамінів і мінералів в 100 грамах цього продукту на порядок вище, ніж у інших горіхів, що робить макадамію особливо цінною.

Особливістю складу є досить високий вміст цукрів — до 9%.

Харчова цінність

У складі на 100 грам продукту міститься:

  • білки — 8 гр.,
  • жири — 76 гр.,
  • вуглеводи — 10 гр.

Калорійність

Калорійність макадамії є найбільшою серед усіх представників цього сімейства. Вона становить 718 ккал на 100 грам.

Найбільша цінність горіха полягає в його приємному смаку, що нагадує смак фундука, високій живильній цінності та користі для організму.

Добова норма для людини

Важливо знати, скільки горіхів можна з’їсти в день. Оскільки макдамія досить калорійна, рекомендується вживати не більше 50 грамів.

Корисні і лікувальні властивості макадамії для здоров’я організму

Можна без перебільшення сказати, що користь цього горіха для організму неймовірно велика!

Горіхи макадамія дуже цінуються своїми лікувальними властивостями, які допомагають при:

  • головних болях, навіть найсильніших мігрені;
  • знімають втому, надають сил і енергії, борються навіть з постійною хронічною втомою;
  • дуже потужний антиоксидант, омолоджує організм «зсередини» на клітинному рівні;
  • при регулярному вживанні шкіра стає м’якою, зволоженою, еластичною;
  • лікує опіки;
  • виводить холестерин з організму;
  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • найпотужніше підживлення тілу при важких фізичних навантаженнях, допомагає швидко відновити сили;
  • благотворно впливає на роботу головного мозку, покращує розумову діяльність, зміцнює пам’ять;
  • покращує циркуляцію крові по судинах, збагачує клітини тіла киснем;
  • дуже корисний при проблемах з кістками, так як містить величезну кількість кальцію. Є прекрасною профілактикою і лікуванням остеопорозу, артрозів, артритів;
  • регулярне вживання в кілька разів знижує ризик інфаркту, інсульту, виникнення проблем з серцем;
  • доведено його активну антиракову властивість;
  • має цікаву особливість – незважаючи на високу калорійність, сприяє втраті зайвої ваги;
  • незамінний засіб при авітамінозі, підвищує рівень гемоглобіну в крові;
  • налагоджує хорошу роботу шлунково-кишкового тракту;
  • лікує запалення внутрішніх органів;
  • допомагає гарному травленню і покращує спорожнення кишечника;
  • відмінний засіб для догляду за сухою шкірою, так як за своїми властивостями масло макадамії подібно норковому жиру;
  • стимулює мікроциркуляцію крові, лікує целюліт, варикоз, купероз;
  • ідеальний засіб для догляду за волоссям. Зміцнює, робить їх слухняними, гладкими, блискучими;
  • масло відмінно лікує опіки;
  • має велику користь для організму як для жінок, так і для чоловіків.

Горіх макадамія: користь і шкода для організму жінок і чоловіків

Користь і шкода горіха макадамія – це питання, якими переймаються бажаючі отримати максимум інформації про найдорожчі з усіх їстівних ядер світу.

Твердість оболонок, у яких можна побачити м’які плоди дерев родом з Австралії, порівнянна з бетоном, що ускладнює очистку вмісту.

Від ручного збору врожаю до випуску відповідної продукту проходить близько 90 днів.

Рослина відрізняється частою схильністю до нападок комах або інших видів псування – два факти, які визначають таку високу вартість.

Ядра багаті мононасиченими жирними кислотами, які є основою людської нервової системи, що говорить про безперечну користь для різних категорій людей.

Інформація про інші особливості продукту – горіх макадамія: користь і шкода для організму, склад і де росте – представлена нижче.

Родина макадамії: Австралія

Що це таке

Макадамія є їстівними плодами деревної рослини, яке досягає висоти 15 метрів і виростає в тропічному кліматі. Його батьківщиною є Австралія, окремо виведені сорти, які вирощуються на території:

  • США;
  • Нової Зеландії;
  • Африки;
  • Бразилії.

Кліматичні умови нашої країни, на жаль, не підходять для вирощування цієї культури, тому що екзотичні плоди на прилавках відрізняються високою вартістю.

Коли горіхи макадамія дозрівають, вони опадають на землю, звідки здійснюється ручне збирання. Зовнішня оболонка протягом тижня піддається псуванню, тому відбувається очищення і сушка.

Міцна шкаралупа захищає м’яке ядро, що вимагає подальшого висушування. Щоб відбувся поділ, на сушку йде не менше 10 діб.

Коли горіжок починає дзвеніти, за допомогою спеціального обладнання відбувається розрізання надміцної шкірки.

Далі очищені ядерця проходять контроль якості: пошкоджені, сколені не доходять до споживача, а використовуються в інших видах промисловості. Довга виробнича схема і схильність плодів до псування, що може відсіяти значну частину на фінальному етапі, пояснюють дорожнечу продукції.

Очищені від міцної шкаралупи, яку можна використовувати як інгредієнт настоянки, ядра мають зовнішнє і смакове схожість з лісовим горіхом або фундуком – слідкувати нудотний присмак.

Горіх макадамія: яка користь чи шкода для організму людини, де росте – взаємопов’язані питання, адже для жителів нашої країни продукт є маловідомим, і нашими предками не накопичено достатньої інформації про цілющі властивості продукту.

Корисні властивості для організму

Позитивні ефекти від вживання:

  • нормалізація роботи нервової, травної, серцево-судинної систем;
  • зниження кількості холестерину в крові;
  • зміцнення стінок судин;
  • еластичність капілярів;
  • поліпшена прохідність судин;
  • імуномодулюючий;
  • зниження ймовірності розвитку жовчнокам’яної хвороби;
  • зміцнення зубної емалі, кісткової і м’язової тканин;
  • поліпшена пам’ять і мозкова діяльність;
  • антиоксидантний;
  • зниження артеріального тиску;
  • протираковий;
  • нормалізація кількості одиниць глюкози в крові;
  • підвищений емоційний фон;
  • збільшення гемоглобіну в кровоносній системі;
  • поліпшення метаболічних процесів;
  • очищення кишечника;
  • зниження ваги;
  • підтримка зору;
  • запобігання запальних процесів.

Пекан горіх: користь і шкода

Показання:

  • анемія;
  • знижений імунітет;
  • клімакс;
  • дистрофія;
  • безсоння;
  • нервові перевантаження;
  • хронічна втома;
  • фізичні навантаження;
  • проблеми з роботою репродуктивної системи;
  • гіпертонія;
  • профілактика цукрового діабету, жовчнокам’яної хвороби, атеросклерозу, ракових пухлин, захворювань серцево-судинної системи;

Високий вміст не перетравлюваних харчових волокон робить плоди корисними в дієтичних системах харчування: багатий вітамінно-мінеральний склад призводить до втрати ваги без шкоди для здоров’я.

Масло макадамії використовується в боротьбі з целюлітом.

Горіх макадамія: користь для жінок

Окремо для жінок вчені виявили зниження ймовірності появи цукрового діабету при регулярному вживанні ядер.

Варто зазначити, що полівітамінні комплекси, представлені аптечними мережами, часто містять набір елементів, які присутні в складі горіхів, але в більших кількостях.

Існує думка, що ефект від прийому синтетичних вітамінів варто очікувати в тому випадку, якщо організм відчуває дефіцит конкретного речовини. Застосування горіхів може вирішити більше проблем:

  • впоратися з випаданням волосся;
  • усунути ламкість нігтів;
  • посилити зростання пасом;
  • поліпшити стан шкіри;
  • запобігти раннє старіння;
  • знизити ризик розвитку раку молочних залоз.

Зазначені типи дій актуальні для жінок будь-якого віку, а профілактика атеросклерозу, стимуляція роботи нервової системи, зміцнення кісток і м’язів, поліпшення пам’яті роблять продукт незамінним після 50 років.

Жінкам, які хочуть позбутися целюліту, дієтологи рекомендують щодня вживати по п’ять-сім будь-яких горіхів після фізичних навантажень, а застосування для догляду за шкірою обличчя та волосся масла макадамії сприяє запобіганню раннього старіння дерми і поліпшенню зовнішнього вигляду і відновленню структури локонів.

Волоський горіх: користь і шкода

Горіх макадамія: користь для чоловіків

Для сильної статі продукт володіє не меншою кількістю позитивних властивостей, ніж для слабкого.

Регулярне вживання сприяє піднесенню емоційного фону, поліпшенню роботи імунної та сечостатевої систем, зміцненню чоловічого здоров’я.

Наявність вітаміну Е і селену говорить про виражену антиоксидантну дію і, як наслідок, запобігання розвитку деяких видів раку. Цинк перешкоджає надмірній втраті волосся, а нікотинова кислота – ранній сивині.

Згідно зі статистикою, більшість чоловіків старше 50 років схильні до таких захворювань, як інфаркт міокарда та інсульт. Природна скарбниця вітамінів стане в нагоді і для профілактики зазначених хвороб, адже відомо про виражену дію горіхів на судини, здатності знижувати холестерин.

Горіхи макадамія: користь і шкода для вагітних

У період виношування плоду жінки найбільш трепетно ставляться до свого здоров’я, піддаючи сумніву кожен продукт свого раціону, адже це може позначитися на здоров’ї малюка. Горіхи служать профілактикою анемії, допомагають контролювати набір ваги, знижують кількість холестерину в кровоносній системі, але не виключена ймовірність індивідуальної нестерпності.

Вживання надмірно великих кількостей може закінчитися алергією на продукт у матері і малюка. Макадамія в Україні мало відома, тому майбутнім мамам слід вводити ядра в раціон тільки після консультації з дільничним гінекологом.

Горішки макадамія – це природне джерело вітаміну С

Макадамія: склад

Вітамінно-мінеральний набір відрізняється наявністю:

Вітамини та мінерали Зміст в 100 гр горіхів
Вітамін А 0,02 мг
Вітамін В1 1,3 мг
Вітамін В2 0,18 мг
Вітамін B3 2,5 мг
Вітамін B5 0,8 мг
Вітамін B6 0,3 мг
Вітамін РР 2,49 мг
Вітамін С 1,25 мг
Каротин (провітамін А) 0,013 мг
Натрій 6 мг
Калій 370 мг
Кальцій 87 мг
Магній 135 мг
Фосфор 190 мг
Залізо 372 мг
Марганець 4,1 мг
Цинк 1,3 мг
Селен 3,6 мкг

Наявність вітамінів групи В говорить про нормалізуючий вплив на нервову систему, магній сприяє зміцненню серцевого м’яза, цинк запобігає випаданню волосся, нікотинова кислота зберігає колір і запобігає ранній сивині. Високий вміст марганцю проявляється такими ефектами:

  • нормалізація обмінних процесів;
  • поліпшена робота головного мозку;
  • протизапальні властивості.

Фісташки: користь і шкода для організму людини

Хімічний склад горіха макадамія відрізняється наявністю:

  • крохмалю і декстринів;
  • цукрів (глюкози, сахарози, фруктози);
  • незамінних амінокислот;
  • замінних амінокислот;
  • стеролів (фітостеролів, кампестролу, бета-ситостеролу);
  • насичених жирних кислот;
  • мононенасичених жирних кислот (омега-9);
  • поліненасичених жирних кислот (омега-3, омега-6).

Мононенасичені жирні кислоти входять до складу нервової системи, запобігають раннє старіння; стероли, потрапляючи всередину людського організму, конкурують з шкідливим холестерином, що призводить до зниження його кількості в крові.

Енергетична цінність

Енергетична цінність ста грамів свіжих горіхів макадамія становить 718,0 кілокалорій, що говорить про необхідність обмеження кількості вживаних ядер з огляду на можливий набір ваги.

Купуючи покритий карамеллю, шоколадний горіх макадамія, варто знати, що користь і шкода аналогічні, але збільшується калорійність, тому є такі ласощі не варто в необмежених обсягах.

Харчова цінність

Харчова цінність ста грамів продукту складає, грами / відсоток від добової потреби:

  • білків, 7,9 / 8,4;
  • жирів, 75,8 / 110,0;
  • вуглеводів, 5,2 / 3,6;
  • харчових волокон, 8,6 / 43,0;
  • води, 1,0 / 0,0.

Високий вміст клітковини говорить про очищувальний вплив на кишечник, жирів – швидкому насиченні.

Норма на добу

Переймаючись питанням про користь і шкоду горіха для організму, скільки потрібно з’їсти в день – варто брати до уваги калорійність і відсоток жирової складової. Два зазначені фактори визначають підсумкову кількість не більше 30 грамів на день (або 15 штук), перевищення якого може призвести до побічних ефектів.

Вага ядер може відрізнятися, тому порції краще зважувати.

У плодах міститься досить багато жирів.

Горіх макадамія: протипоказання

Горіхи відносяться до високоалергенних продуктів, тому слід застосовувати з обережністю і при появі ознак непереносимості у вигляді свербежу, висипу, задишки, блювоти, набряку гортані, слід припинити вживання та звернутися до фахівця. При вживанні більшої кількості, ніж рекомендовано дієтологами, можливий набір ваги.

Протипоказання:

  • індивідуальна непереносимість;
  • годування грудьми (перші 4-6 місяців);
  • дитячий вік менше трьох років (в організмі відсутні ферменти для перетравлення, можливе попадання в дихальні шляхи);
  • вагітність (тільки за призначенням лікаря);
  • захворювання, пов’язані з травною системою;
  • ожиріння.

При наявності інших хвороб прийом слід обговорити з лікарем.

Шкаралупа горіха макадамія: користь

Шкаралупа горіха макадамія: користь – важливе питання для тих, хто ще не знає про цінне застосування іноді побічного продукту.

Шкірка, що покриває цінні ядра, порівнянна по міцності з бетоном, що спричиняє незручності в очищенні.

Придбати цільні горіхи в Україні досить складно, але якщо це вдалося, не варто викидати шкірку, яка може стати в нагоді для приготування настоянки. Напій отримає вершковий смак і ванільний аромат.

Рецепти настойки з кедрових горіхів: дуже просто і корисно

Як приготувати настоянку

Приготувати настоянку можна двома способами:

Настоянка без цукру

Знадобиться:

  • шкаралупа 5-6 горішків;
  • самогон / 1 літр.

Приготування:

  1. Шкаралупу подрібніть молотком.
  2. Помістіть в банку.
  3. Налийте необхідну кількість самогону.
  4. Настоюйте 10 діб у сухому, захищеному від прямих сонячних променів місці.

Після настоювання фільтруємо.

Настоянка з цукром

Знадобиться:

  • цукор / 1 столова ложка;
  • шкаралупа / 160 грам горіхів;
  • самогон / 3 літри.

Як приготувати настоянку на шкаралупі макадамії:

  1. Шкаралупу відокремте від ядер, подрібніть.
  2. Помістіть в духову шафу і обсмажте.
  3. Обсмажений порошок помістіть в банку.
  4. Додайте необхідну кількість цукру і самогону.
  5. Накрийте банку кришкою і поставте в сухе, захищене від прямих сонячних променів місце на десять-п’ятнадцять діб.
  6. Кожні три дні струшуйте.

Позитивний вплив на організм виражається протизапальним ефектом. При наявності захворювань, пов’язаних з роботою шлунково-кишкового тракту, напій вживати не варто.

Як вибрати і ціна макадамського горіха

Позитивний вплив на організм, труднощі вирощування і збору пояснюють високу ціну: за упаковку вагою 130 грам доведеться віддати 760 гривень. На Яндекс Маркеті можна придбати горіхи різного виду та різний гаманець.

Перед тим, як віддати вагому суму за пачку, буде не зайвим перевірити наявність дефектів, відколів, тріщин, потемніння, вологи. Присутність неприємного запаху, слідів цвілі, порушення цілісності упаковки неприйнятно. Не варто забувати про смертельно небезпечні гриби – афлатоксини, – які можуть бути в несвіжих горіхах.

Зберігання в герметичній посуді:

  • морозильна камера – 6 місяців;
  • холодильник – 2 місяці.

Висновок

Leave comment