Відвар шипшини: користь і шкода, протипоказання, як приготувати і приймати

Відвар шипшини вважається одним з найпопулярніших і дієвих засобів альтернативної медицини. Його використовують для профілактики і лікування безлічі різноманітних захворювань.
Ефективність шипшини пояснюється присутністю в ньому великої кількості різноманітних вітамінів, мінералів та інших корисних елементів. Відвари і настойки з його плодів дуже легко готувати в домашніх умовах.
Але перш ніж приступити до запланованого лікування, потрібно розібратися в тому, як заварювати і як пити шипшину. Корисні властивості цієї рослини розкриються повною мірою тільки за умови правильного використання. До того ж у цих ліків є певні протипоказання, про які не варто забувати.
Склад
Різні відвари шипшини використовувалися ще в давнину. В альтернативній медицині часто застосовуються не тільки його плоди, а й інші частини рослини – квіти, листя і навіть корінці.
Від чого п’ють шипшина? Він успішно використовується для профілактики і лікування різних патологій.
Але найчастіше лікарі рекомендують відвар шипшини для зміцнення імунітету, запобігання застуди, а також при хронічному холециститі і панкреатиті.
На склад шипшини і кількість в ньому корисних речовин впливає не тільки різновид, але і місце зростання чагарнику. Але як би там не було, будь-який його вид містить в собі безліч вітамінів і мінералів. Ось кілька основних:
- сахароза, фруктоза, глюкоза, ксилоза;
- вітаміни Р, К, РР, С, Е, В2, В1;
- бета і альфа каротини;
- кальцій, залізо, калій, магній;
- пектини;
- флавоноїди;
- яблучна, пальмітинова, лінолева, стеаринова, лимонна органічні кислоти;
- дубильні елементи;
- алюміній, натрій, мідь, цинк, фосфор, нікель, селен, марганець.
З шипшини можна робити екстракти, чаї, настоянки, сиропи, масла, відвари. Іншими словами, вживати його можна в будь-якій зручній формі.
Корисні властивості
Пити шипшину рекомендується при різноманітних захворюваннях і станах. Сфера його застосування надзвичайно широка. А все тому, що у шипшини величезна кількість корисних властивостей.
- Рослинний засіб благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи. Таке діяння пов’язане зі зміцненням міокарда і стабілізацією тиску. Якщо приймати відвар з шипшини регулярно, зміцнюються судини і знижується ризик розвитку атеросклерозу.
- Завдяки великій кількості в складі плодів вітаміну С напої з них рекомендується застосовувати для зміцнення імунної системи і підвищення захисних властивостей організму. Не тільки народна медицина, а й традиційні лікарі часто радять пити відвари і настоянки шипшини в сезон простудних захворювань. Такі напої допомагають організму ефективніше боротися зі збудниками ГРВІ та швидше відновлюватися після хвороби.
- Завдяки наявності в складі антиоксидантів рослинний засіб сприяє виведенню з організму шкідливих токсинів і шлаків.
- Шипшина рекомендований в період авітамінозу.
- Напої з плодів чагарника володіють кровотворним ефектом, тому можуть бути показані при недокрів’ї та інших проблемах з кровотворенням.
- Благотворно впливають на діяльність нервової системи, зокрема полегшують стан при стресах, безсонні, втомі та інших станах.
- Завдяки органічним кислотам у складі напої з шипшини сприятливо позначаються на стані травного тракту.
- Рослинні настоянки і відвари надзвичайно корисні при панкреатиті, оскільки мають спазмолітичну, протизапальну і седативну дію.
- Завдяки жовчогінному ефекту зміцнюють печінку і покращують її роботу.
- Відвари і настої шипшини можуть бути рекомендовані тим, хто прагне позбутися зайвої ваги. А все тому, що засіб має низьку калорійність і сприяє поліпшенню обміну речовин.
Показання до застосування
Від чого п’ють шипшина? Насправді сфера його застосування дуже широка. З цієї рослини можна приготувати екстракт, порошок, сироп, настій і відвар.
Від чого п’ють шипшина? Показань до його використання багато, ось основні:
- недокрів’я;
- аномальні маткові кровотечі;
- атеросклероз;
- проблеми з травленням;
- знижена секреція шлунка;
- патології жіночої репродуктивної системи;
- проблеми кровотворення;
- малярія;
- авітаміноз;
- погано загоюються рани;
- повільне зрощення кісток;
- ослаблений імунітет;
- гострі і хронічні форми вад печінки і кишечника.
Шипшина при вагітності
Чекаючи на дитину, жінка намагається утриматися від використання різних медикаментів. Саме в таких випадках на допомогу нерідко приходить народна медицина.
Від чого п’ють шипшина при вагітності? Він допомагає жінкам при вірусних захворюваннях та їх профілактиці. До того ж рослинний засіб сприяє зміцненню імунітету, який під час виношування дитини значно слабшає.
Крім того, у напоїв з шипшини є і безліч інших корисних властивостей, які дуже важливі при вагітності. Наприклад, рослинні ліки прискорює метаболізм і сприяє кращому засвоєнню жирів. До того ж воно активізує вироблення ферментів, гормонів та інших важливих елементів.
Скільки пити шипшини в день? Щоденна норма не повинна перевищувати літр напою. Інакше навантаження на нирки буде занадто великим. Як пити відвар шипшини вагітним жінкам? Дозування, що рекомендується дорослим, в такому випадку не підходить. Жінкам, які виношують дитину, можна випивати не більше 50 мл відвару протягом дня. Притом, дозування бажано розділити на кілька прийомів.
Як відвар шипшини впливає на жіночий організм під час лактації? Цей напій дуже часто рекомендують лікарі при недостатньому виробленні грудного молока. При цьому напій слід пити за півгодини до запланованого годування.
Після пологів засоби на основі шипшини допомагають зупинити кровотечі, стабілізують діяльність нирок і покращують виведення надлишків рідини.
Шипшина для дітей
До півроку лікарі не радять давати малюкам рослинні засоби. Шипшина вважається сильним алергеном, тому його можна давати дитині старше 7-8 місяців. При цьому лікування потрібно починати з мінімальної дози. Якщо у малюка не виникне алергічної реакції, обсяг ліків можна буде збільшити. Це стосується відварів на основі шипшини.
Лікарські настоянки можуть використовуватися для профілактики і лікування дітей від року. Сироп є більш концентрованим, тому може бути показаний малюкам старше трьох років. З цього віку діти можуть приймати по 100 мл відвару шипшини протягом дня. Для школярів ця норма збільшується вдвічі. Пити рослинні ліки слід курсами по тижню з перервами.
Як збирати і сушити
Цвітіння чагарнику починається в кінці весни і триває практично все літо. Кожен сорт має свої особливості, але як би там не було, квітка живе максимум дві доби. При цьому, що щоночі бутони шипшини закриваються, аби зберегти пилок від ранкової роси.
Збирати плоди слід тільки переконавшись в їх стиглості. Відтінок шипшини повинен бути насиченим помаранчевим або червоним. Найчастіше плоди дозрівають в кінці серпня – початку вересня.
Затягувати з заготовками не варто, адже навіть через один мороз ягоди втратять значну частину своїх корисних речовин.
Плоди, пошкоджені комахами, використовувати не варто. Чашолистки залиште недоторканими. Відразу після збору, максимум на третій день, ягоди потрібно переробити. Мити їх небажано.
Сушити плоди шипшини можна декількома способами:
- за допомогою електричної сушарки;
- на печі;
- в духовці з відкритими дверцятами;
- в теплому сухому приміщенні.
Але який би метод сушіння ви не вибрали, ягоди слід розкласти в один шар. У духовці температура не повинна перевищувати 80 градусів. Плоди можна використовувати далі, коли вони стануть твердими і будуть розламуватися.
Шипшину можна також висушити на вулиці, якщо дозволяє погода. Тільки при цьому не забувайте прибирати ягоди на ніч, щоб вони не намокли.
Як правильно заварювати і пити шипшину
Приготувати ліки можна і з висушених, і зі свіжих плодів чагарнику. Але в будь-якому випадку в процесі слід враховувати деякі правила і особливості.
- Ягоди не потрібно варити – їх необхідно заливати окропом.
- Можна штучно подовжувати процес приготування шляхом запарювання, наприклад, в термосі або під кришкою.
- Кожен раз бажано заварювати нову порцію шипшини.
- Якщо ви хочете підсолодити напій, додайте в нього трохи цукру або меду, але зробіть це вже після заварювання.
- У чай з шипшини можна додати і інші рослинні інгредієнти.
- Пити напій можна і в гарячому, і в холодному вигляді. У нього можна навіть додавати воду. Не переживайте, на цілющі властивості це ніяк не відіб’ється.
- Намагайтеся готувати стільки чаю, скільки збираєтеся випити. А ось залишати засіб на потім не рекомендується.
- Якщо на поверхні напою з’явилася плівка, не прибирайте її – в ній містяться цінні для організму ефірні масла і смоли.
Чай зі свіжих плодів
Як правильно заварювати і пити шипшину? Дуже важливо приготувати чай так, щоб в ньому залишилося максимальну кількість корисних речовин. Адже тільки такий засіб буде по-справжньому ефективним.
Спочатку підготуйте плоди. Візьміть велику жменю ягід, при необхідності, вимийте їх, після чого пропустіть через м’ясорубку.
Помістіть вийшло пюре в сотейник, залийте двома склянками окропу і накрийте кришкою. Бажано укутати каструлю рушником або пледом, щоб протягом півгодини температура всередині залишалася високою.
Через 30 хвилин процідіть напій, щоб прибрати колючі частинки. До що вийшло чаю додайте ще 2 склянки окропу і накрийте кришкою. У такому стані він повинен нудитися ще півгодини.
Такий чай можна пити в будь-якому вигляді: гарячим і холодним, солодким і кислим, з іншими компонентами і без них.
Чай з сухих ягід
Заварюючи такий напій, дотримуйтеся пропорцій: на 2,5 склянки рідини беріть по 10 плодів.
Майте на увазі, що якісні ягоди мають насиченим бурим, але не чорним кольором, на них немає цвілі і всіляких плям. Перед приготуванням плоди слід впорядкувати і промити.
Як заварювати і пити сушену шипшину? В процесі вам буде потрібно невеликий сотейник або чайник для заварки. Обдайте підготовлений посуд окропом, після чого пересипте сюди шипшину.
Потім залийте в ємність окріп і накрийте її кришкою. Якщо ви використовуєте чайник, закрийте його носик, а зверху укутайте посуд рушником.
Пам’ятайте, що тривала витримка такому чаю йде тільки на користь. Так що краще за все готувати його з вечора. А вранці засіб можна пити, додавши трохи меду або цукру.
За бажанням, можете також доповнити ліки невеликою кількістю заварного чаю. Для цього підійде будь-який сорт: чорний, зелений і навіть каркаде. Крім того, в чай можна додати трохи сухофруктів для смаку, наприклад, родзинок або кураги. Шипшина чудово поєднується з такими компонентами.
Напій в термосі
У цьому пристосуванні заварювати плоди шипшини дуже зручно. Але для цього потрібно знати деякі особливості.
- Не потрібно наповнювати термос до самої кришки. Для напою потрібно повітря для отримання приємного, свіжого смаку.
- Для приготування найкраще використовувати подрібнені плоди шипшини.
- Усередині термоса напій повинен знаходитися як мінімум 7 годин. Так що набагато зручніше готувати його вечорами.
- Перед кожним використанням пристосування слід ретельно вимити і обдати всередині окропом – це головна умова приготування якісного напою в термосі.
Як правильно пити шипшину, заварену таким способом? Приймати таку настоянку рекомендується по 100 мл у день дорослим і вдвічі менше – дітям. Дозування можна розділяти на кілька прийомів. Пити шипшину найкраще перед їдою.
Як приготувати настій? Спочатку помістіть в ошпарений термос ягоди і вибрані на ваш смак трави, наприклад, мелісу або м’яту. Потім, за бажанням, можете додати цукор або мед.
У сезон респіраторних захворювань лікарі радять додавати в таку настоянку трохи імбиру – чайної ложки подрібненого кореня потрібно брати на півтора літра рідини. Потім наповніть термос окропом і ретельно закрийте.
Якими б не були ягоди, готову настойку обов’язково процідіть. Адже не всі частинки шипшини їстівні.
У такий настій ви можете додавати будь-які інгредієнти на свій розсуд, наприклад, мед, лимон або смородину.
Правила вживання
Як пити відвар шипшини? Приймати чай можна з цукром, медом, фруктами та іншими ягодами. Тривалість і дозування визначаються в залежності від мети.
- Для профілактики застуди та загального зміцнення імунітету покладається приймати по півсклянки чаю 3-4 рази протягом дня. Зазвичай рекомендується приймати відвар протягом двох тижнів. Частіше за все це досить для зміцнення організму і насичення корисними речовинами.
- Якщо ви прагнете схуднути, приймайте по 100 мл такого чаю за півгодини до кожної трапези. Якщо у вас немає ніяких протипоказань, ви можете сміливо приймати рослинний відвар щодня протягом місяця. Потім потрібно буде зробити перерву і повторити курс.
- Якщо ви використовуєте відвар як жовчогінний засіб, приймайте його натщесерце по склянці. При цьому бажано пити чай теплим. Прийом їжі повинен бути тільки через півгодини.
- Скільки днів пити відвар шипшини при панкреатиті та інших проблемах з травним трактом? Оптимальне дозування і тривалість курсу лікування, зазвичай, призначає лікар. Пацієнтам з хронічною формою захворювання найчастіше рекомендується приймати по півсклянки відвару після кожного прийому їжі протягом 5-7 днів.
- Для кращого засвоєння заліза і кальцію шипшину найкраще випивати перед сном. Рекомендується приймати відразу всю дозу – 200 мл відвару. В такому випадку шипшину можна пити щодня протягом двох тижнів.
Згідно з численними дослідженнями, кошти на основі цієї рослини здатні запобігати розвитку раку, покращувати діяльність травного тракту, допомагати засвоюватися залозу при анемії. Вони не протипоказані вагітним жінкам і не викликають печію.
Дорослим можна приймати не більше 200 мл чаю протягом дня, а дітям – вдвічі менше. Зазвичай курс лікування триває від 2 до 8 тижнів. Потім потрібно обов’язково зробити перерву.
Протипоказання
Крім лікувальної дії, в деяких випадках шипшина може нашкодити організму. Існує ряд протипоказань, які слід враховувати при лікуванні цією рослиною. Так, шипшина не рекомендується при таких станах:
- підвищена кислотність шлунка;
- хронічні запори;
- тромбоутворення і тромбофлебіт;
- язва дванадцятипалої кишки;
- період загострення патологій травного тракту;
- гіпертонія і гіпотонія.
Не можна регулярно перевищувати допустиму дозу рослинного ліки в будь-якій формі. І не забувайте про те, скільки можна пити відвар шипшини. Яким би не був діагноз, не можна пити засіб більше 8 тижнів без перерв. Адже занадто тривале застосування засобу здатне спричинити збої в роботі печінки і нирок.
Тільки при дотриманні цих умов можна запобігти розвитку побічних ефектів і отримати від ягід максимум користі.
Як правильно пити відвар і настій шипшини дорослим, скільки можна в день, чи можна на ніч і натще
Шипшина – одне з найвідоміших цілющих рослин, що містять найбільшу кількість вітаміну С. Його можна пити не тільки дорослим, але й дітям. Але, щоб отримати максимальний ефект від напою, необхідно правильно його приготувати і дозувати.
Як приготувати шипшину
Відвар з плодів рослини можна створити зі свіжих або засушених ягід. Нещодавно зірваний шипшина споживається в їжу, а ще з нього роблять сік. Плід необхідно підготувати для вживання, очистивши від пилу. В їжу вибирають щільні і блискучі ягоди.
Засушений шипшина використовується для приготування не тільки відварів, але й різних настоянок, чаїв та настоїв. Готувати напій з цього чудодійного рослини дуже легко, знаючи і дотримуючись рецептуру.
Відвар
Напій створюється за особливим співвідношенням використовуваних компонентів. Для приготування 1 склянки відвару знадобиться 20 г ягід. Якщо плоди свіжі, їх нарізають невеликими шматочками. Засушений шипшина береться цільним. Стакан води і підготовлені ягоди поміщаються в невелику каструлю.
Під час кип’ятіння суміш обов’язково накривається кришкою. Для приготування відвару знадобиться всього лише 10 хвилин кипіння. Після закінчення часу каструля знімається з вогню і остигає поза холодильником протягом 24 годин. Після цього отриманий напій проціджують через марлю. Зберігати в такому стані відвар можна до 2 днів.
Відео: як заварити шипшину
Настій
Для приготування цього напою необхідно знайти щільно закривається посуд. Найкращим варіантом стане звичайний термос. Плоди шипшини обов’язково подрібнюються будь-яким доступним способом. У такому вигляді плоди поміщаються в термос, виходячи із пропорції 40 г на 1 л рідини, і заливаються крутим окропом.
Посуд щільно закривається і залишається остигати протягом 8 годин поза холодильником. Готувати настій за такою технологією найбільш ефективно, так як він збереже більше корисних речовин.
Чи корисно пити шипшину кожен день
Згідно з результатами недавно проведених досліджень, щоденний прийом будь-якого напою з шипшини призведе до істотного поліпшення загального стану здоров’я людини.
- Якщо споживати його добову норму кожен день, то можна отримати цілий ряд позитивних змін:
- Поліпшується робота імунної системи організму. Особливо корисний прийом в холодну пору року.
- Знижується рівень втоми. Відвар з шипшини чудово заспокоює в стресових ситуаціях.
- Нормалізується і поліпшується процес перетравлення їжі.
- Знижується ймовірність інсульту або інфаркту у літніх людей або схильних до цих захворювань пацієнтів.
- При постійному вживанні знижується ймовірність формування злоякісних ракових клітин.
- Прискорюється засвоєння заліза, що потрапляє в організм з їжею.
- Щоденний прийом сприяє нормалізації розвитку дитячого організму.
Ознайомтеся докладніше, для чого заварюють відвар шипшини.
Як часто можна вживати шипшину
Щоб уникнути прояву негативних наслідків від прийому плодів рослини, фахівці рекомендують пити відвар щодня протягом не більше 2 місяців. Потім слід зробити невелику перерву на 1-2 тижні.
Дорослим
Стандартна добова норма для дорослої людини дорівнює 200 мл. Її можна розділити на 2-3 прийоми. Для покращення імунітету до вірусних і респіраторних захворювань необхідно випивати 3 стандартні чашки в день.
Кількість вживаного напою залежить від захворювання, віку людини, наявності алергії.
Міцність відвару в цьому випадку повинна бути мінімальною. На 500 мл рідини береться 2 чайні ложки ягід. Прийом кошти на увазі лікування двомісячними курсами з перервами на 7-10 днів.
Під час застуди відвар рекомендується пити не більше 3 разів на день. Останній прийом обов’язково повинен бути перед сном.
Найкращим варіантом стане неміцний настій у вигляді чаю. Для цього на 400-500 мл рідини береться 2 чайних ложки ягід. Напій настоюється не більше 10 хвилин, після чого ягоди відціджують, а чай зберігається протягом дня.
Захворювання відтоку жовчі можна лікувати аналогічним відваром. При цьому прийом напою здійснюється до прийому їжі. Процедура лікування триває 2 тижні, після чого слідує перерва на 7-10 днів.
Заварювати і вживати чай можна до повного одужання або при наявності хронічних захворювань щодня.
Одним з варіантів профілактичного прийому відвару з шипшини вважається підвищення тонусу організму. Для цього досить випивати 1 чашку щодня після сніданку.
При необхідності доросла людина може спожити більше настою, ніж дитина.
Дітям
Перед початком вживання відвару дітьми, які не досягли віку 6 років, обов’язково проводиться консультація у педіатра. Якщо доктор дає схвалення, то готується слабкіший напій.
У нього додають 500 мл гарячої води і максимум 2 чайних ложки ягід. Настій шипшини вживається дітьми в залежності від захворювання та віку.
Радимо дізнатися, чи можна шипшину новонародженим.
Для зміцнення імунітету рекомендується застосовувати наступні порції:
- 6-12 місяців – максимум 2 чайних ложки;
- від 1 року до 3 років – двічі на добу по 1 столовій ложці;
- від 3 до 5 років – 2 рази на день по 2 столових ложки;
- старше 6 років – третину склянки двічі на добу.
Для визначення точної норми відвару, який можна приймати дитині щодня, необхідно пройти консультацію у лікаря або фахівця-імунолога.
Шипшина натщесерце
Настій шипшини в багатьох випадках п’ють тільки натщесерце при деяких захворюваннях і для зміцнення імунної системи організму. Щоб запобігти появі хвороби в холодну пору, необхідно приймати настій з ягід перед прийомом їжі.
Таке вживання дозволить активним і корисним компонентам шипшини швидше і якісніше засвоїтися.
Прийом відвару натще допускається при запорах. Для цього береться 2-3 столових ложки сушених або свіжих плодів і заливаються 500 мл окропу. Після охолодження настою до кімнатної температури, випивається перед першим прийомом їжі.
Настояні 2 чайні ложки ягід в 500 мл окропу беруть при холециститі. За 30 хвилин до їжі випивається стакан такого чаю. Курс лікування триває не більше 1 місяця з десятиденним перервою після кожних 30 днів.
Найбільш підходящим часом прийому відвару вважається ранній ранок, коли людина ще не встиг прийняти першу їжу.
В окремих випадках допускається використання чаю перед вживанням будь-якої їжі, навіть невеликого перекусу. Для отримання більш докладної інформації про те, скільки можна вживати рослини, слід проконсультуватися у лікаря.
Чи можна пити шипшину на ніч
Відвар або настій з ягід шипшини можна і потрібно пити на ніч, строго дотримуючись дозування. Після закінчення години після прийому останньої порції їжі необхідно випити добову норму, рівну 200 мл. Така процедура дозволяє прискорити засвоєння організмом заліза і кальцію.
Що лікує шипшина
Список захворювань, які здатний вилікувати корисний шипшина, вражає. Цілющі властивості має не тільки ягода, а й корінь, з якого добувається масло. Відвар або настій з плодів рослини допоможе людям, що страждають хворобами серця. Напій покращує самопочуття при анемії, порушеннях кровообігу, атеросклерозі, психічному і фізичному виснаженні.
З коренів можна створити порошок або настій, який допоможе впоратися з численними проблемами шлунково-кишкового тракту. Серед них запор, дизентерія, черви-паразити. Лікарі рекомендують вживати відвар для прискорення виведення каменів з нирок, при порушенні відтоку жовчі, гіпертонії та інших захворюваннях серця. Дуже ефективний напій при малярії.
Масло видобувається з насіння. Воно ефективно допомагає загоювати рани, в тому числі трофічні виразки. Допомагає позбутися від пролежнів і дерматозу. Ефективне при лікуванні наслідків термічних і радіаційних опіків.
Найбільша ефективність шипшини спостерігається при грипі та його профілактиці. Використовується рослина при бажанні схуднути, авітамінозі, холециститі.
Засіб зменшує рясні виділення під час менструації.
Позитивно діє на відновлення тканин хрящів і кісток. Ефективно виводить з організму зайві солі. Відомі випадки поліпшення зору при катаракті.
Припустимо приймати відвар з шипшини як сечогінний, антибактеріальний і протизапальний засіб. У складі з яблуками відвар може стати відмінним варіантом боротьби з подагрою.
Користь шипшини відома з давніх-давен. Цю ягоду обмінювали на цінні хутра, атлас і оксамит.
Протипоказання до вживання
- Незважаючи на позитивні властивості, щоденне пиття з шипшини може виявитися згубним для здоров’я людини:
- Через велику кількість містяться вітамінів, часто виникає гіпервітаміноз.
- Плоди шипшини рекомендується перед вживанням розрізати і очищати від насіння. Вони можуть викликати небажаний послаблюючий ефект або інтоксикацію.
- Рясний зміст аскорбінової кислоти може викликати підвищення рівня кислотності. Тому відвар або настій слід уважно приймати людям, що страждають печією.
- Дубильна кислота, що знаходиться в ягодах, має властивість пошкоджувати зубну емаль. Тому рекомендується після вживання напою прополоскати ротову порожнину водою.
- Заборонено вживати рослину в будь-якому вигляді дітям, вік яких не досяг 6 місяців.
Рекомендуємо дізнатися про користь вживання шипшини з медом.
Щоб настій із шипшини надав всі позитивні впливи на організм, необхідно дотримуватися норм його вживання. Ніколи не займайтеся самолікуванням, а зверніться до сімейного лікаря.
Намагайтеся купувати продукцію тільки у ліцензованих продавців або збирати ягоди в екологічно чистих місцях.
Як правильно приймати настій із шипшини
Головна → Лікувальні трави → Шипшина
Найчастіше беруть сушені або свіжі плоди шипшини, а на їх основі готують чаї, соки, відвари і настої. Ці засоби не тільки корисні, але й приємні на смак. Найбільш простим і ефективним для приготування вдома є настій шипшини, який зберігає всі цілющі властивості чагарнику.
Настій шипшини: користь
Настій на основі шипшини має безліч корисних якостей і корисний при багатьох захворюваннях. Кількість аскорбінової кислоти в ньому більше, ніж у лимоні чи смородині.
Ягоди шипшини мають не тільки корисні властивості, але й бактерицидну і протизапальну дію, тому настій на їх основі – відмінне допоміжне засіб при лікуванні захворювань травної та сечостатевої систем.
Шипшина покращує згортання крові, перешкоджає розвитку атеросклерозу за рахунок рутина і каротину, сприяє поліпшенню імунітету, що важливо в холодну пору року і для часто хворіючих людей.
В цілому настій шипшини вкрай корисний при таких захворюваннях:
- недокрів’я;
- атеросклероз;
- зниження імунітету і простудні захворювання;
- захворювання травної системи;
- виснаження;
- авітаміноз;
- захворювання сечостатевої системи.
Чи корисний настій шипшини під час вагітності?
Шипшина хороший тим, що вагітність і грудне вигодовування не є обмеженнями для його прийому. Настій рослини під час виношування дитини тільки зміцнить організм і захистить маму від можливих застуд.
Однак варто бути обережніше з дозуванням, перед прийомом настою слід проконсультуватися зі своїм лікарем. Зазвичай радять випивати не більше літра напою в день.
Як приготувати?
Настій найлегше приготувати вдома, тому з усіх лікувальних засобів на основі шипшини він найзручніший і найпоширеніший. Єдине, що варто обов’язково врахувати при заварюванні – вода повинна бути гарячою, але не киплячою, інакше корисні речовини не зберігаються. Ми розповімо про відомий рецепт, як заварити шипшину в термосі.
Для приготування літра настою потрібно взяти чотири столові ложки висушених плодів шипшини і залити гарячою водою з температурою близько 50 градусів за Цельсієм в термосі. Залишити настій на 12 годин, краще заварювати ввечері, до ранку напій вже буде готовий. Перед вживанням пропустити через ситечко або марлю.
Важливо! Плоди перед заварюванням краще подрібнити. Варто пам’ятати, що настій зберігає свої лікувальні властивості лише протягом двох днів з моменту приготування, запасати його про запас не слід.
Також можна робити чай з шипшини на основі висушених плодів, його дія буде більш м’яким, відповідним з метою профілактики простудних захворювань. Такий чай корисний дітям і навіть дорослим.
Потрібно заварити столову ложку подрібнених ягід рослини в склянці гарячої води, додати пару чайних ложок замороженої малини і цукор за смаком. Наполягати, поки напій не охолоне сам. Закушувати можна медом або варенням.
Як приймати?
З метою зміцнення організму і підвищення імунітету достатньо пити по склянці напою три рази в день, разом з прийомом їжі. Постійно це робити не варто, тільки курсами в холодну пору року, після або під час застуди, оскільки у шипшини є ряд протипоказань.
В інших випадках перед застосуванням настою слід проконсультуватися з лікарем, обговорити свій діагноз і дозування, яка підходить при конкретному захворюванні. Шипшина – досить сильнодіючий фітотерапевтичний засіб, приймати його слід акуратно, тоді він проявить лише найкращі властивості.
Є кілька додаткових правил з прийому шипшинових ліків:
- Після прийому настою слід прополоскати рот звичайною водою, оскільки аскорбінова кислота негативно впливає на зубну емаль.
- Не варто пити настій на голодний шлунок, оскільки він підвищує кислотність.
- Разом з курсом шипшинової настою слід включити в раціон селеру, петрушку, кріп. Вони допоможуть пом’якшити вплив лікувального засобу на шлунок і травний тракт в цілому.
Ці прості правила допоможуть домогтися кращого ефекту від прийому настою на шипшині.
Прийом настою шипшини для схуднення
Речовини, що містяться в шипшині, прискорюють метаболізм, що дозволяє використовувати настій в косметичних засобах. Щоб допомогти собі скинути вагу, підтримати обрану дієту і закріпити результат тренувань, досить пити по склянці напою три рази в день. Курс повинен бути коротким – 2-3 тижні вистачить для досягнення позитивного помітного результату.
Важливо! При появі алергічних реакцій від прийому настою слід відмовитися.
Настій шипшини: шкода
Шипшиновий настій не має протипоказань, пов’язаних з віком, його можуть пити діти і дорослі, вагітні жінки, ніякої негативної реакції з’являтися не повинно. Однак існує ряд станів, при яких настій шипшини принесе швидше шкоду, ніж виняткову користь.
Більшість протипоказань пов’язано з великим вмістом аскорбінової кислоти в рослині.
- Настій на основі даної рослини не слід приймати хворим на гастрит або виразку шлунка, а також іншим хворобам, що супроводжуються підвищеною кислотністю.
- Не варто приймати шипшину людям з підвищеною схильністю до тромбоутворення або тромбофлебітом, зниженим артеріальним тиском, захворюваннями серця.
- Настій протипоказаний людям із захворюваннями печінки. Не варто його приймати протягом довгого часу, оскільки він пригнічує функції цього органу.
- Шипшиновий напій не рекомендується алергікам. Велика кількість аскорбінової кислоти може спровокувати сильне роздратування, застосовувати слід з обережністю.
- Не варто пити настій людям з шкірними захворюваннями, особливо в гострій стадії. Шипшина в даній ситуації може погіршити перебіг захворювання.
Дізнайтеся! Як впливає шипшина на тиск, підвищує або знижує.
Більше загальних протипоказань до прийому настою немає. Слід пам’ятати, що як будь-який лікарський засіб рослинного походження, шипшина може викликати алергію за рахунок вмісту різних активних речовин.
Таким чином, настій – найзручніше для приготування в домашніх умовах засіб на основі плодів шипшини, в якому зберігаються всі корисні властивості рослини, що роблять його вкрай популярним ліками рослинного походження.
Шипшина: корисні властивості і протипоказання
Шипшина – це багаторічний чагарник з сімейства розоцвітих, що досягає двометрової висоти, з яскравими красивими квітками і колючими шипами на стеблах. Через ці колючі нарости його і назвали шипшиною.
З давніх-давен він допомагає людям вилікуватися від багатьох захворювань. Корисні властивості і протипоказання шипшини відомі медицині з давніх часів і застосовуються в даний час.
Опис рослини
Шипшина росте практично скрізь, на всіх материках, крім південних і північних широт з вічною мерзлотою. За шипи його ще називають дикою трояндою. І правда, квітки нагадують рожеві бутони з вигляду і аромату. Кущ цвіте з травня по червень поодинокими, рідко суцвіттями до чотирьох бутонів, білими або ніжно-рожевими квітами до 5 см в діаметрі, що володіють прекрасним ароматом.
Найбільш цінні в ньому – це ягоди яскравого червоного кольору. Дозрівають в серпні і можуть висіти на гілках до зими. Плоди невеликі в формі горішка, м’ясисті, мають всередині численні плодики і грубоволосістую поверхню. Плоди в діаметрі мають розмір 11-15 мм і бувають не тільки червоного, але й помаранчевого кольору.
Хімічний склад
Чим корисний шипшина для організму людини, добре видно з хімічного складу рослини. Для приготування цілющих засобів використовуються плоди, коріння і навіть квітки рослини. Природа щедро нагородила шипшину корисними речовинами, і людина широко використовує його дари для зцілення від хвороб. Що входить до складу шипшини:
- За вмістом вітаміну С ця рослина є рекордсменом, далеко залишаючи після себе навіть чорну смородину. Також в ньому багато токоферолів, вітаміну Е, рибофлавіну, фолієвої кислоти.
- Досить багато в ньому дубильних речовин і танінів.
- Є лимонна і яблучна кислота.
- Багато в ньому мінералів: кальцій, калій, фосфор, мідь, магній і багато інших.
- Досить в ньому пектинів і клітковини.
Багатий корисними елементами склад плодів і коріння шипшини здатний вилікувати будь-яку недугу. Але його лікувальні властивості суперечать протипоказанням, і це потрібно враховувати при застосуванні засобів на основі шипшини.
Шипшина: лікувальні властивості і протипоказання
Даний чагарник допомагає вилікувати захворювання практично всіх систем організму в будь-який період життя людини. Лікувальні властивості рослини представлені наступним чином:
- Підвищення імунітету, корисний шипшина при застудах і під час вагітності.
- Збільшення утворення колагену, що дозволяє добре працювати кровоносним судинам, кістковій системі, зв’язкам, шкірі, зубам і яснам.
- Покращує метаболізм, знімає втому, лікує виснаження.
- Нормалізує функціонування нервової системи і загального психічного здоров’я.
- Покращує засвоєння заліза.
- Знижує кров’яний тиск.
- Має протизапальну дію, допомагає при ревматизмі.
- Знижує холестерин в крові.
- Лікує захворювання шлунково-кишкового тракту, усуває пронос.
- Лікує хвороби сечовивідної системи, допомагає при МКБ.
- Вживання відвару шипшини в профілактичних цілях дає організму сили протистояти раку і багатьом хронічним захворюванням.
- Лікування засобами з шипшини незаперечно приносить користь організму, хоча у нього є протипоказання для використання:
- Величезна кількість аскорбінової кислоти робить шипшину небажаним лікувальним засобом для людей з гастритом і підвищеною кислотністю, виразкою шлунка.
- Елементи шипшини підвищують згортання крові, тому краще не ризикувати тим, у кого тромбофлебіт або серцево-судинні захворювання.
- Тривала терапія засобами на основі шипшини знижує роботу інсулярного апарату.
- Не можна вживати сироп з плодів в чистому вигляді. Він провокує здуття живота. Його потрібно додавати в відвар селери, кропу або петрушки.
Настій ягід, зроблений на основі спирту, здатний підвищувати тиск, а на воді – знижує. Тому при наявності проблем зі здоров’ям слід врахувати представлені застереження, а в особливо складних випадках радитися з лікарем.
Як зробити відвар з плодів шипшини?
Як правильно заварити шипшину, щоб зберегти вітаміни в напої. Ягоди шипшини, як правило, висушують, так він довше і краще зберігає свої корисні властивості.
Але для приготування відвару підійдуть і свіжі або заморожені плоди. Способів приготування відвару з шипшини існує багато, розглянемо деякі з них. Як приготувати відвар шипшини з сухих плодів в термосі. Сухі плоди мають всі корисні елементи в початковому вигляді, і тривала дія тепла на них розкриває їх повністю. Готується напій наступним чином:
- Взяти 15 плодів і помити їх.
- Ємність термоса обдати окропом і покласти в неї сировину.
- Налити в термос півлітра окропу, закрити і укутати в теплий плед.
- Дати постояти від 7 до 12 годин, зробити це краще з вечора.
- Настій процідити.
- Розділити готовий відвар на 5-6 частин і випивати в теплому або холодному вигляді протягом дня.
Якщо заварювати напій в термосі, його не слід підсолоджувати медом або цукром. Але в деяких випадках – внаслідок своїх смакових переваг – можна додати підсолоджувач за бажанням.
Властивості шипшини. Відео:
Свіжі плоди можна використовувати в період їх дозрівання. Тільки що достиглі плоди вимагають акуратності в приготуванні, але, якщо слідувати інструкціям, вийде цілющий відвар з багатьма компонентами. Свіжі ягоди ніжні і швидко втрачають корисні компоненти, тому заварювати їх слід, дотримуючись правил:
- Промити плоди під струменем теплої води.
- Прибрати зовнішні волоски на ягодах, оскільки вони, потрапляючи в горло, дратують слизову.
- Очищені плоди розчавити виделкою.
- Однорідну масу помістити в скляний посуд і влити води з температурою 60 градусів, оскільки більш висока почне руйнувати вітаміни.
- Дати настоятися не менше 40 хвилин і проціджувати.
- Поки настоюється, взяти ложечку ягід, влити до них 500 мл води та кип’ятити не менше 40 хвилин.
- Відвар охолодити і з’єднати з уже готовим настоєм. Можна пити в чистому вигляді або з медом.
Для лікування ГРЗ і підняття імунітету потрібно заварювати чай з шипшини. Захистити організм від бактерій і вірусів такий чай допоможе і дорослим, і дітям. Взяти 50 г плодів шипшини і залити їх гарячою кип’яченою водою в обсязі 500 мл. Прикрити посуд кришкою і дати постояти хвилин 15.
Дорослим потрібно випити по 400-500 мл чаю, а дітям дозволяється не більше 75 мл. У профілактичному плані чай потрібно пити 15-20 днів.
У перші дні застуди чай необхідно пити теплим, поклавши в нього трохи меду. Останній раз слід випити прямо перед сном. Чай із шипшини використовується для обробки очей при кон’юнктивіті і блефариті по 2 рази на день.
Вітамінний настій із шипшини з корицею – це простий напій, який є швидкодіючим засобом і підійде для підняття імунітету, лікування застуди та зігріє в холоди. Готується дуже легко. Для приготування потрібні 2 ложки плодів, 500 мл води, половина палички кориці, 3-4 зірочки бадьяна, лимон і імбир за смаком.
Приготування настою відбувається в наступній послідовності:
- Помістити в термос плоди.
- Бадьян і корицю залити окропом.
- Дати постояти одну годину.
- Потім напій процідити, покласти в нього часточку лимона і скибочку імбиру.
Настоянка готова, можна пити і насолоджуватися в зимову холодну пору. У холодному вигляді цей напій відмінно підходить для літньої спеки.
Як правильно заварювати шипшину?
Приймати цілющі засоби з шипшини слід з обережністю, точно знаючи, як подіє воно на організм. Рослина може діяти на один орган по-різному: якщо пити зілля на основі ягід, воно розслабляє кишечник, але відвар з його кореня зміцнює. Але шипшина широко застосовується в лікуванні і профілактиці різних захворювань. Користь рослини незаперечна в наступних ситуаціях:
- Відновлення функції печінки при видаленні жовчного міхура або при холециститі.
- Активація ферментативної роботи в шлунково-кишковому тракті, якщо знизилася вироблення жовчі або вона застоюється.
- Надає позитивну дію на силу і витривалість серця, нормалізує кров’яний тиск.
- Підвищує вироблення еритроцитів і рівень гемоглобіну, розчиняє атеросклеротичні бляшки на поверхні судин.
- Знімає біль і зменшує відкладення солей при подагрі.
- Нормалізує синтез інсуліну при цукровому діабеті.
- Усуває вітамінну і мінеральну недостатність.
- Знижує можливість застуд, усуває запалення в організмі, має протибактеріальну властивість.
- Підвищує тонус організму, розумову і фізичну працездатність.
- Виводить холестерин, прискорює процеси обміну.
- Очищає організм від шлаків, допомагає скинути зайву вагу.
- Нормалізує роботу сечостатевої системи.
- Відвар шипшини корисний і універсальний, але у нього є деякі протипоказання і побічні дії:
- Не можна вживати при виразці шлунка і гастриті з підвищеною кислотністю внаслідок великої кількості вітаміну С.
- Наявність тромбофлебіту і схильності до тромбоутворення.
- Запальні хвороби міокарда. При цьому слід приймати відвар з особливою обережністю.
- Патологія печінки при великих дозах вітаміну С може спровокувати неінфекційну жовтяницю.
- Алергія на речовини, що містяться в відварі шипшини.
- Не можна лікуватися шипшиною при нестабільному тиску.
- З ушкодженнями зубної емалі не слід пити відвар, оскільки він ще більше її руйнуватиме, завдаючи різкий біль.
Перш ніж почати прийом коштів на основі шипшини, необхідно ретельно обстежитися і отримати дозвіл лікаря. Інакше можна завдати собі великої шкоди і викликати небажані наслідки.
Відвар шипшини, користь і шкода для здоров’я людини доведені часом, слід приймати в розумних обсягах. Не потрібно збільшувати концентрацію плодів у відварі або настої, це може спровокувати недуги і посилити вже наявні захворювання. Щоб наситити вітаміном С організм, достатньо використовувати всього 10 плодів шипшини, пам’ятайте про це.
Реакції несприятливого впливу на організм засобами з шипшини бувають не часто. Зазвичай вони трапляються через неконтрольоване вживання засобів на основі шипшини:
- Розлад кишечника – діарея або запор.
- Безсоння.
- Мляве стан організму.
- Печія.
- Алергічні прояви.
- Щоб уникнути наведеної реакції, пити зілля потрібно згідно точної дозування і строго дотримуватися кількість прийомів, призначених лікарем.
Шипшина для вагітних
Протягом всього періоду виношування дитини, необхідно підтримувати організм матері корисними речовинами. Це допоможе нормальному розвитку плоду і зниженню ризику розвитку патологій у майбутньої матері. Відвар, настій, масло та інші засоби на основі плодів шипшини допоможуть в цьому.
Вагітній жінці потрібно 90 мг вітаміну С щодня. Але поставитися до прийому шипшини потрібно відповідально, оскільки в раціоні майбутньої мами є і інші продукти, що містять цей вітамін. А підвищене його вживання може призвести до побічних ефектів.
Чи можна пити шипшину при вагітності і для чого це потрібно:
- Для зміцнення організму. Під час вагітності знижується імунітет і змінюється гормональний фон. На ранніх термінах шипшина підтримує імунну систему і нормалізує гормональний фон. Шипшина приймається в якості профілактики грипу, ГРВІ, ГРЗ. Якщо матуся захворіла, то відвар стимулює утворення антитіл, що сприяє усуненню спека і швидкому одужанню.
- Тонізує організм. Слабкість і сонливість вагітних знімається за допомогою відвару шипшини. Він усуває втому і надає життєві сили.
- Терапія пародонтозу та гінгівіту. Ці неприємні хвороби часто переслідують майбутніх мам. Підвищується кровоточивість ясен і часто запалюється слизова. Аскорбінова кислота сприяє прискоренню регенерації тканин.
- Неполадки в системі травлення. Шипшина корисна при патологіях ШКТ, печінки, жовчного міхура та його проток, селезінки. Кошти з ягід цього чагарнику нормалізують травлення, роботу кишечника, які часто виходять з ладу у вагітних.
- Мають м’яку сечогінну дію. Якщо є запалення нирок і сечового міхура, напої з шипшини добре допомагають. Також слід пити відвар шипшини для усунення набряків, з акуратністю при діагностованому гестозі. При каменях у нирках пити тільки з дозволу лікаря, оскільки при наявності рухомих конкрементів збільшується ймовірність їх виходу. При діючому запальному процесі цей етап буде проходити з сильним больовим синдромом.
При вагітності часто виникають проблеми зі шкірою і волоссям – сухість, ламкість. Чай з шипшиною можна приймати в косметологічних цілях. Протипоказання для застосування шипшини вагітними ті ж, що і для людей у звичайному стані.
Годуючим мамам кошти на основі шипшини не протипоказані, навпаки, вітаються. Адже їм не можна приймати багато лікарських препаратів, а трав’яні засоби можуть стати порятунком від багатьох захворювань.
Правильне застосування засобів з шипшини годують мамами приносить користь: знижує ризик простудних захворювань, виводить надлишки рідини, підвищує згортання крові, припиняючи кровотечі.
Крім цього, шипшина стимулює процес лактації.
Важливо його правильно вживати, щоб не нашкодити малюкові. Шипшина вважається алергеном, який може проявитися алергією у дитини.
Тому відвар або компот з шипшини потрібно вводити в раціон мами обережно. Починати потрібно з чайної ложки і поступово збільшувати до максимальної межі в 1 літр.
Якщо у малюка почалися свербіж, висип або він неспокійно став поводитися, то від напою слід відмовитися. Повернутися до цього можна через 2 місяці. Самому грудничку в перші місяці життя давати шипшину категорично заборонено. Він має сечогінну властивість, і у крихти може статися вимивання корисних речовин.