Біле бургундське вино і інші знамениті вина Франції

СОРТИ ВИНОГРАДУ І СТИЛІ ВІН
Бургундія – невеликий регіон. По суті, це довга тонка смужка землі, що розстилається в долині Сон від Діжона до Ліона. Окремо розташована лише невелика група північних виноградників, що охоплює Осер і Шаблі. Долина Сон обширна і родюча. В інших регіонах очікується, що виноградники будуть помітною рисою економіки. Однак Бургундія – незвичайна виноградна долина, і в той час, як білий виноград «шардоне» відносно легко пристосовується і вирощується, червоний «піно нуар» значно вимогливіший. Якби з «піно-нуар» не виходило вина абсолютно неповторної принади, то місцевий виноград «гамай» з меншими труднощами, хоч і з меншою якістю, зайняв би лідируючі позиції.
У хороших виноградниках Кот д’Ор заборонено вирощувати «гамай», і він здобув популярність і славу лише на півдні, в Божоле і Маконі. З іншого боку, червоні вина виготовляють з «піно-нуар». Якщо трохи проїхати на південь з Діжона у напрямку до Нюї Сен-Жорж, Бону і Шаньи, ви побачите саме серце Бургундії – і корінь всіх його проблем.
Перше, на що звертаєш увагу, – це те, наскільки малий регіон і скільки знаменитих імен вписано в його вузькі межі. На сході від Бургундії розташовані величезні рівні ділянки, що тягнуться до гір Юра та Швейцарії, абсолютно позбавлені виноградників. На заході розташована злегка горбиста долина, що спускається з заходу на північний захід.
Іноді, наприклад, коли великі виноградники Chambertin знаходяться за межами села Gevrey-Chambertin, виноградники простягаються лише на кілометр, до місця, де пагорби, зарослі кущами, перетинають землю, і там закінчується виноградна лоза. Буває, що у знаменитих виноградниках Nuits-St-Georges з Clos Arlots або Clos de la Marechale тонка стрічка заростей винограду звужується до 200 метрів.
На заході розташована злегка горбиста долина, що спускається з заходу на північний захід. Іноді, наприклад, коли великі виноградники Chambertin знаходяться за межами села Gevrey-Chambertin, виноградники простягаються лише на кілометр, до місця, де пагорби, зарослі кущами, перетинають землю, і там закінчується виноградна лоза. Буває, що у знаменитих виноградниках Nuits-St-Georges з Clos Arlots або Clos de la Marechale тонка стрічка заростей винограду звужується до 200 метрів.
Далі на південь, між Боном і Поммаром, виноградники швидко досягають найбільшої ширини – 1200 метрів. У цих межах розташовані виноградники Grand Cru, або «Вищий Сорт», і Premier Cru, або «Перший Сорт», на яких ґрунтується репутація всієї Бургундії. Вони строго регламентуються тільки в центральній і верхній частині і складають дуже невеликий і короткий схил. Навіть найобережніший водій покриває відстань в 50 км від Діжона до Шаньи менш ніж за годину, але це весь Кот д’Ор, що включає в себе Кот де Нюї, як північну половину, і Кот де Бон – як південну.
Потім виноградники наближаються до автостради № 74, а потім опускаються на дно долини. Вина звідти за якістю стоять нижче, отримують імена за назвами сіл або просто як прийнято для регіональних бургундських вин гіршої якості. Деякі з цих вин, втім, можуть бути досить хорошими, а деякі – навіть дуже хорошими.
У багатьох важливих бургундських селах назви складаються з двох частин: Gevrey-Chambertin, Chambolle Musigny, Puligny-Montrachet. Перше слово – це початкове назва села, а друге слово – ім’я найвідомішого в селі виноградника, яке приєднується до назви села, щоб остання скористалася частиною слави відомого вина. Наразі за найбільш престижними виноградниками закріплено назву Grand Cru. І їм нема чого використовувати назви сіл на етикетках, проте заборонити селам використовувати ім’я виноградника вони також не можуть, хоча вийде, що ім’я відомого хорошого вина може з’явитися в тому чи іншому вигляді на етикетках досить пересічних вин.
Бургундські вина Grand Cru, включаючи Chambertin, Romanee-Conti і Le Montrachet, – це одні з найвідоміших вин у світі. Однак виробляється їх незначна кількість, в той час як попит на них надзвичайно великий. Через це ціни захмарні, але, незважаючи на це, бажаючих хоч відбавляй.
Червоні вина Бургундії (вино Бургундія Жевре-Шамбертен і ін.)
Кольори бургундського вина – червоний і білий, причому червоні вина Бургундії – це завжди 100% піно нуар.
«Молодший» апелласьон – регіональний Bourgogne Rouge AOC. Вище нього – комунальні (вина називаються за назвою комуни). Топ – вина з окремих виноградників (крю), на які поділена кожна комуна.
Кращі вина Бургундії мають статус Premier і Grand Cru.
Жевре-Шамбертен (GEVREY-CHAMBERTIN) – Самий «мужній» піно нуар. Вино Жевре-Шамбертен – дуже танінне в молодості, складне і дике в зрілості.
Море Сен-Дені (MOREY-SAINT-DENIS) – Одне з небагатьох піно нуар до м’яса на грилі, до дичини.
Шамболь-Мюзіньї (CHAMBOLE-MUSIGNY) – Найм’якші, жіночні та квіткові піно нуар, однак за шовковистістю ховається потужна структура.
Вужо (VOUGEOUT) – Великий потенціал до витримки, аромати фіалок і трюфелів, порівняно потужні таніни.
Он-романі (VOSNE-ROMANE) – У цій комуні найвища на планеті концентрація великих терруарів. Крім міфічного Romanee-Conti, тут розташоване ціле сузір’я крю-легенд: La Romanee, La Tache, Richebourg, Echezeaux. Не намагайтесь поєднувати все це з їжею самостійно!
Нюї-сен-жорж (NUIT-SAINT-GEORGES) – Шорсткі, трохи брутальні піно нуар з нотами вишні і шоколаду.
Алос-Кортон (ALOXE-CORTON) – Легкі й бліді, але пронизливо тонкі піно.
Савіньї-ле бон (SAUVIGNY-LES-BEAUNE) – М’які таніни, ягідні аромати, проте часто з незвичайним потенціалом.
Поммар (POMMARD) – Шорсткий поммар ідеально підходить до дичини. Це теж «мужнє» вино, хоча й легше шамбертена.
Вольне (VOLNAY) – Вершина елегантності: жіночне, ніжне фруктове і фіалкове. Ідеально до легких м’ясних страв і грибів.
Вина долини Луари
Вважається, що перші лози в цьому регіоні посадив сам Святий Мартін ще в 380 році н. е. Продукція тутешніх червоних вин Франції відрізняється квітково-фруктовим ароматом з тонкими нотками таніну. Із величезної кількості сортів долини Лаури можна виділити рожеві Chinon і Bourgueil. У містечку під назвою Монлуї ростуть лози, з яких виробляють десертне вино. Тут на етикетках можна побачити напис «напівсолодке», оскільки такі сорти в цьому регіоні іменуються як «м’які». Аналогічна ситуація існує й із солодкими винами, які в долині Лаури називаються лікерними. Термін зберігання таких сортів – від 10 років. У рідкісних випадках пляшку можна відкрити вже через 4 роки. Найблагородніше біле вино Франції та долини – Saint-Nicolas de Bourgueil. З інших сортів категорії АОС на території Лаури не зайвим буде згадати про Daniel Allias, Foreau та Francis Mabille.
Як пити бургундські вина
Бургундський алкоголь прекрасний у своїй різноманітності. Стверджувати, що є якісь чіткі правила для вживання напоїв з винного регіону Франції, буде помилкою. Під різні сорти затребувані різні види страв. Це правило відноситься і до келихів. Їх форма впливає на те, на яку зону мови потрапить напій, і наскільки насиченим збережеться букет.
Універсальними вважаються бургундські та бордоські келихи. Перші мають кулясту форму з широкою горловиною. Вони призначені для червоного сорту. Другі келихи вужчі, іноді мають прямокутну форму і хороші для вживання білих напоїв.
Основні правила, яких варто дотримуватися для того, щоб не зіпсувати смак хорошого вина, свідчать, що білий сорт обов’язково подається до столу охолодженим до + 8 … + 10 °C. Цього можна досягти, поклавши заздалегідь пляшку в морозильник і діставши її за 15-20 хвилин до вживання.
Температура подачі червоного сорту більше схожа на кімнатну температуру – близько + 15 … + 18 °C, тому пляшку досить покласти в холодильник на 10 хвилин і після сміливо розливати по келихах.
Легке біле бургундське – це відмінне доповнення до риби і соусів з вершками, в той час як червоне відмінно підійде до м’яса. Вино до десерту має бути солодким.
Не варто вживати алкоголь з томатами, спаржею, кетчупом, майонезом і горіхами. Ця їжа повністю перебиває смак напою.
Правила фарбування в «бургунди»
Колір «Бургундія» – це варіант, який більше підходить шатенкам. Їм простіше домогтися необхідного результату, при цьому не доставляючи великого стресу волоссю.
Вибір фарб потрібного відтінку досить великий: «темний бургунди» і «глибокий бургунди» від «Гарньер», «бургунди класичний» і коричневий від «Ревлон», «шоколадна вишня» від «Лореаль» і інші. З приводу початкового і очікуваного кольорів варто консультуватися зі стилістом – вони можуть відрізнятися.
Світловолосим від природи дівчатам не варто поспішати використовувати стійку фарбу потрібного кольору – «бургунди» може стати занадто яскравим і неприродним. Їм можна експериментувати з відтіночними шампунями і тоніками, які швидко змиваються, а також більш натуральними відтінками хни, яка не дасть занадто неприродного кольору.
Яскравим брюнеткам необов’язково відразу перефарбовувати волосся по всій довжині. Можна відтінити окремі пасма або кінці волосся бургундським, що дуже освіжить зачіску, додасть їй обсягу і підкреслить градуйовану стрижку.
Особливості вибору шато
При виборі варто звернути увагу на оформлення етикетки. Найкращі марки французьких вин ніколи не мають яскравої, «кричущої вивіски».
Як вже згадувалося, вони повинні містити вказівку на апелласьон, шато (замок). Нерідко напис нанесений дрібним шрифтом.
Слова «recoltant» або «producteur» вказують на те, що напій розлитий самим виробником в шато. Іноді виробник не в змозі продати всю продукцію, і віддає її іншому продавцю. Останній розливає напій і відпускає вже під своєю торговою маркою. Таке червоне або біле chateau вважається менш якісним і коштує дешевше, в тому числі завдяки іншій назві. Хоча це те ж саме вино, яке не поступається за якістю іншим сортам, включаючи – кращим.
Форма пляшки також розповість про виробника chateau. Кожен з регіонів можна дізнатися саме по ній. Наприклад, пляшки з Бордо – довгі, з «плічками» і поглибленням внизу. Це пояснюється наявністю осаду. Він накопичується в нижній частині завдяки поглибленню. За допомогою «плічок» осад затримується і не потрапляє в келих.
Пробка дорогого французького вина виконана з коркового дуба. Обов’язково містить напис про рік і замку. У хороших сортів пробки зазвичай дуже довгі. Деякі марки французьких вин зберігаються не одне десятиліття. Кожні 15 років пробка змінюється.
Напій найкраще випити в певний для його марки період. Наприклад, для більшості продукції з бордоських виноградників Франції оптимальний вік – 15-20 років, бургундських виноградників – 5-10.
Купувати кращі французькі вина необхідно в спеціальних магазинах. Це пов’язано з умовами зберігання, які неможливо створити в звичайному супермаркеті.
Існують такі особливості:
- зберігаються в спеціальному підвалі;
- знаходяться горизонтально;
- підтримується певна температура;
- не можна витирати пил;
- категорично заборонено рухати тощо.
Так, за правилами, льохи не можуть бути розташовані поруч із дорогами. Вібрації здатні змінити смак chateau. Іноді для того, щоб вино «захворіло», досить, наприклад, неакуратно перевезти його в багажнику. Для відновлення можна спробувати потримати в правильних умовах хоча б тиждень. Краща температура зберігання – близько + 12 °C, хоча для різних категорій вона може відрізнятися.
З chateau більш низької якості все значно простіше: і покупка, і зберігання. Наприклад, червоне або біле «Шато Дарго» коштує дуже недорого, але також має багато впізнаваних рис, властивих кращим винам Франції.
Підведення підсумків та заклик до дії
Вина регіону Бургундія радують відмінними смаковими характеристиками та універсальністю. Вони підходять для будь-яких заходів і приватних дегустаційних вечорів, за що здобули особливе визнання не тільки у багатомільйонної аудиторії звичайних споживачів по всьому світу, а й у досвідчених сомельє.
Також слід зазначити, що кожен виробник привносить у свої вироби свій особливий шарм, через що гастрономічні асоціації в залежності від продукту можуть відрізнятися.
Відвідайте найближчий Алкомаркет і виберіть відповідне бургундське вино, здатне стати гідним супроводом до вечірнього відпочинку.
Класифікація французького вина
У Франції були розроблені закони, що регулюють якість вина. Була введена система контролю над його походженням, покликана захищати права виноробів.
Відповідно до цієї класифікації, вина ділилися на 4 типи:
- Столове вино. До нього відноситься 11% всього виробленого у Франції вина. Це вино нижчої категорії, призначене для щоденного вживання. На етикетці пляшки такого вина вказується тільки його виробник і те, що воно було вироблено у Франції.
- “Місцеве” вино. 33% французьких вин. На етикетці такого вина зазначений регіон його походження. Виробники “місцевих” вин зобов’язані віддавати його на перевірку і дегустацію, також ці вина повинні бути виготовлені з певних сортів винограду.
- Марочне вино вищої якості. До цих вин пред’являється багато вимог. 2% французьких вин відносяться до цієї категорії.
- Вина, найменування яких контролюється місцем походження. До цих вин пред’являються найжорсткіші вимоги – вино повинно бути виготовлено в певному регіоні, виноград повинен бути зібраний з певної лози, а його урожай не повинен перевищувати зазначеного розміру. Етикетки таких вин також жорстко контролюються, інформація на них повинна бути вказана з урахуванням численних правил. 53% всіх французьких вин відносяться до цієї категорії.
Виноробні регіони Франції та виробники використовували цю класифікацію до 2006 року, потім її переглянули, і в 2012 році була введена нова система, в якій категорія марочних вин була скасована. Причиною перегляду класифікації стало багаторічне падіння популярності столових вин, які проводилися в основному на півдні Франції.
Вони не витримували конкуренції з винами з інших європейських країн і Нового світу, які знаходилися в тій же ціновій категорії. У новій класифікації столові вина отримали право позначати на етикетках сорт винограду і рік виробництва вина.
Ключове поняття класифікації французьких вин – апелласьон. Це система правил, яка визначає території виноробів і техніки виготовлення вина. Використання апелласьон допомагає покупцеві при виборі вина, оскільки містить інформацію про те, в якому регіоні і року був зібраний виноград, а це дає покупцеві можливість приблизно уявити смакові характеристики вина.
Різноманітність вин Франції
Сорти французьких вин:
Французьке червоне вино
В регіоні Бордо виробляють французьке червоне сухе, елітне. Колір рідини маркують як «Vin rouge». Напій, вироблений на території цього регіону, відносять до найдорожчих вин преміум-класу. Такий напій принесе більше користі організму, ніж його білий аналог. Ферментація червоного сухого вина триває, поки вся солодкість не перетвориться в алкоголь.
Саме тому його називають сухим – без солодощі (Vin sek). До таких відносять:
- «Chateau Gillet Bordeaux AOC» – напій з щільним тілом, темно-бордовим кольором і пряно-ягідним ароматом;
- «Premius Bordeaux AOC» – рубіново-червоне, з оксамитовим теплим післясмаком;
- «Malesan Bordeaux AOC» – з ванільно-фруктовим смаком, гранатовим кольором.
Французьке червоне вино напівсолодке зустрічається рідше. Такий вид напою віддають перевагу жителі вільного Альбіону. До них відносяться:
- «Les Colombieres Red Semi-Sweet» – має пурпурно-фіолетовий відтінок, фруктовий смак, пряно-квітковий аромат;
- «Merlot Louis Galud Semi-Sweet» – володіє присмаком чорносливу, виражений рубіновий відтінок;
- «Chevalier Lacassan Red Semi-Sweet» – відрізняється солодким сливовим смаком, насиченим бордовим кольором.
Є й солодкі червоні напої – «Расто» відрізняється дивовижним букетом квітів суниці, смородини червоної і ванілі. «Баньюльс» червоний – це багатий смак і складний букет какао, смородини, ожини.
Французьке рожеве вино
Рожевий колір напою додає короткочасний контакт соку з темною шкіркою ягід, яку відокремлюють набагато раніше.
В основній масі це легкі, освіжаючі напої:
- «Tavel» – вважається найкращим екземпляром серед рожевих вин. Його витримка складає від 1 року до 3 років і огорне пряно-квітковим букетом, легкою сонячною палітрою кольорів;
- «Bandol Rose» – легкий, освіжаючий пряно-ягідний присмак, тонкий букет здивує шанувальників рожевих вин;
- «Rose d’Anjou AOC» – вино французьке рожеве напівсолодке.
Біле французьке вино
Для виготовлення алкогольних напоїв використовують лозу таких сортів: «Шардоне», «Рислінг», «Мускат», «Совіньон Блан», «Семильон». Французьке біле сухе вино:
- «Сотерн»;
- «Шаблі»;
- «Рислінг».
Освіжаючі повнотілі напої з легкою кислинкою і складним ароматичним ансамблем.
Французьке біле вино напівсолодке:
- «La Croix du pin Muskat» – володіє ягідно-квітковим присмаком;
- «Les Domaines Montariol Degroote Pech Poc Blank Demi-Doux» – з повітряним, м’яким смаком і ароматичної серпанком яблуневого цвіту.
Біле солодке французьке вино:
- «Сотерн» солодкий – наповнений пристрастю ароматичний ансамбль з ягідно-цитрусовим присмаком;
- «Мюска де Бом де Веніз» – одягнений в одяг абрикосового кольору, дарує горіхово-фруктове післясмак, медово-персиковий аромат.
Які кольори змішати, щоб отримати бордовий
Відтінки бордового дуже різноманітні. Класичний бордовий виходить, якщо змішати яскраво-червоний і темно-синій. Щоб він став холодним, додають більше синього. Але потрібно бути обережним, щоб випадково не перейти в фіолетовий. Для теплого відтінку в отриману суміш додають трохи жовтого. Таке поєднання підходить для абсолютно будь-яких видів фарб.
Щоб при змішуванні отримати бордовий колір, важливо дотримуватися пропорцій. Зазвичай, береться 3 частини червоного і 1 частина синього кольорів. Відповідні відтінки останнього можуть носити такі назви, як темний індиго, берлінська лазур або ультрамарин. З жовтим теж треба бути обережним, адже зайва фарба може перетворити колір у коричневий або зробити його занадто брудним.
Дегустаційні характеристики
Швидкий перехід по статті
Спочатку – трохи інформації, щоб вам було простіше орієнтуватися. Поділяючи і каталогізуючи французькі вина, експерти ведуть загальну їх класифікацію за такими показниками:
- за кольором – крім червоних і білих, є ще рожеві і сірі;
- по витримці – молоді (до 6 місяців перед розливом) і витримані (понад рік);
- за часткою цукру – сухі, напівсухі, солодкі, лікери.
Дізнавшись (або згадавши) ці нюанси, можна перейти до розгляду основних органолептичних властивостей.
Смак
Якщо хочете сформувати у себе якусь «базу відчуттів», пробуйте саме ці вина: французьке червоне сухе або біле напівсолодке стане тим вином, від якого можна буде відштовхуватися. Чому? Тому що у них класичний смак – глибокий, багатогранний, з чітко помітними нюансами.
- Традиційні білі (такі як Совіньон, Семильон, Мюськадель) радують збалансованими яблучними нотами. Для них характерна бадьорість, що насичує енергією. Післясмак м’яке, часто з легкими цитрусовими нюансами, тому п’ються дуже приємно.
- Класичні червоні (мерло, каберне-фран, мальбек, каберне-совіньон) показують, яким глибоким і фруктово-ягідним повинно бути істинно благородне вино. Букет витончено, м’яко, вишукано розкривається нотами вишні, чорносливу, смородини, малини. Післясмак є, і воно може як делікатно продовжувати основну композицію, так і приємно дивувати пікантністю спецій, шоколаду, ванілі або навіть вражати таніну фортецею.
Колір
Для всіх сортів та марок характерна насиченість. Тому навіть біле сухе французьке вино виблискує золотавими відтінками, ефектно виглядаючи в бокалі. Пляшку Bel Air від Sichel варто купити і відкоркувати уже заради однієї гри напою на світлі, не кажучи про запах і смак.
Більш того, в ряді сортів насиченість може ставати загадковою і навіть інтригуючою. Наприклад, у випадку з Ла Шаблі вона набуває вишуканого зеленуватого відливу. А у Шаблі вона густа і ніжно-кремова.
Своя історія у червоних лінійок. Класичними вважаються відтінки від бархатистого червоного до благородного бордового. Хоча варіанти теж можливі: наприклад, Мулен-а-Ван вражає вишневою темрявою, майже чорною. Так що візуальне задоволення від розглядання рідини в келиху практично гарантовано.
Аромат
Вдихати запахи настільки шляхетних напоїв – одне задоволення. Чому? Тому що ароматичний букет просто приголомшливий за різноманітністю і привабливості своїх акцентів.
- Знайомлячись з молодим білим французьким, ви відчуєте запах свіжого сіна, конюшини, апельсинової цедри, зелених яблук.
- Більш витримані розкриються соковитими нотами персика і груші, липи і м’яти, можливо, навіть порадують пікантними нотами мигдалю та інших горіхів, а також дуба (якщо довго наполягали в бочках), згладженими солодкістю ванілі.
- У повнотілих білих бал правлять квіткові запахи (ірису, фіалки, акації), вміло змішані з манго, абрикосом, курагою.
- Французьке червоне сухе вино вразить вираженими ароматами малини, сливи, вишні, ожини та чорниці, що відтіняють лакрицею, білим перцем, гвоздикою чи чимось подібним спеціями.
- Повнотілі (знамениті пино-нуар і схожі на них сорти) мало не приголомшують яскравим фруктовим шлейфом. У ньому полуниця, вишня, малина переплітаються з квітковою ніжністю троянд і фіалок, свіжістю лаврового листа, пікантністю кориці і фенхеля.
- Витримані червоні можуть похвалитися складними букетами, в яких з віком все серйозніше проявляються ноти трюфелів і шкіри, присмачені базою з ожини, смородини та інших «чорних» ягід.
Важливо! Аромат – саме та причина, по якій французьке вино потрібно пити вдумливо, роблячи вдих перед кожним ковтком і невелику паузу після. Намагайтеся відчути всі нюанси запаху, і ви зможете отримувати максимум задоволення.
Поєднання макіяжу і кольору волосся «бургунди»
Поєднання макіяжу і кольору волосся також важливе. Для бургундського відтінку підібрати правильний макіяж досить важко. Занадто яскраві кольори будуть виглядати вульгарно, а недостатня їх кількість зробить обличчя ще більш блідим. Тому дотримуватися краще основного правила – підкреслювати щось одне: очі або губи. Дівчатам з бургундським кольором волосся макіяж очей краще виконувати за допомогою тіней сірих відтінків і чорного. Губи підкреслюйте за допомогою помади натуральних кольорів (якщо це денний макіяж).
В цілому грим повинен відповідати кольоротипу. Дівчатам з холодним зимовим або літнім типом зовнішності варто відмовитися від будь-яких відтінків рудого або морквяно-червоного.
Chateau Malescot St.Exupery
Французьке вино, червоне сухе з апелласьона Медок регіону Марго, який славиться виробництвом елітних вин.
Вік винограду, використовуваного для виробництва даного вина, повинен бути не менше тридцяти п’яти років. Лози виростають з глинистого грунту з гравійним шаром і відкладеннями вапняку. Виноградники сусідять з Шато Марго.
Бочки з французького дуба
Сухе вино витримується в бочках з французького дуба, які щороку замінюються на нові.
Площа всіх виноградників складає в районі двадцяти п’яти гектарів і на даний момент вони належать швейцарській родині Цугер.
Вино має криваво-гранатовий колір з відтінком малини. В ароматі можна вловити нотки лісових ягід з приємним тютюновим відлунням. Елітне вино володіє складним смаком фруктів, з нотками зрілості останніх.
Французьке червоне сухе вино відмінно поєднується з гарнірами з рису і спагетті. Також підходить для вживання з нежирним червоним м’ясом в парі з овочами.
Основні поняття
Крім шато, є ще, як мінімум, два поняття, значення яких необхідно знати для того, щоб хоч якось розбиратися у французьких chateau. Одним з них є апелласьон (appellation). Це один з регіонів Франції, в яких здійснюється виноробство. Кожен з них має унікальний набір рис, параметрів, які впливають на якості вина:
- географічне положення;
- використання певних сортів винограду з різною врожайністю;
- технологія виробництва напою;
- час витримки та ін.
Система апелласьон була введена законом. Це був нестандартний і рішучий вчинок влади. Необхідність подібних заходів обумовлена критичним становищем галузі.
Наприкінці XIX століття практично весь урожай винограду був знищений жуком філоксерою. На заміну звичним сортам завезли каліфорнійський, стійкий до цього комахи. В результаті було отримано хороший урожай винограду в різних господарствах і, як наслідок, – перевиробництво. Продукція знецінилася, і виноградники стали розорятися.
Для порятунку положення були вжиті заходи, що встановлюють весь процес виробництва в кращих господарствах. З’явився жорсткий контроль якості. Особливості продукції регулювалися в залежності від її найменування, приналежності до певного регіону.
Зараз виробники, якщо хочуть рахуватися кращими і продемонструвати споживачеві якість, змушені відповідати таким нормам, прийнятим для кожного регіону окремо. Тільки в цьому випадку вони можуть нанести на етикетку напис «Appellation Contrôlée», тобто «Контроль за походженням». Для покупця подібна інформація означає, що вино в пляшці відповідає стандарту апелласьона. Це підтвердження високої якості, в тому числі визначених:
- кольорів;
- запаху;
- відтінків смаку.
На сьогодні у Франції існує близько 466 апелласьон. Причому нерідко один з них входить до складу іншого. До найбільш упізнаваних відносяться:
- Бордо;
- Шаблі;
- Шампань та ін.
Іншим основним поняттям є терруар або terroir. На якість і особливості вина впливають природні умови:
- клімат: частота дощів, температура і її перепади, сила вітру тощо;
- параметри грунту;
- ухил ділянки і т. д.
В одному виноробному регіоні подібні характеристики можуть відрізнятися навіть на сусідніх ділянках. В результаті смак вина, отриманого з одного сорту винограду, різний. Сукупність усіх цих грунтово-кліматичних параметрів і називається терруар. Його відмінність від апелласьона полягає в тому, що він враховує тільки природні особливості, тоді як appellation – ще й процес виробництва.
Зовсім виноробний регіон
Бургундія, історична область Франції, світ багатьом зобов’язаний. Дійсно, тут винайшли фотографію, кінематограф, читають головки компакт-дисків, тут же народився Ґурман. Цінують Бургундію за діжонську гірчицю, пряники, лікер «Крем де Кассис» і, зрозуміло, першокласні вина.
Хоча за всіма показниками цей географічний регіон, здавалося б, абсолютно не підходить для виноробства. Проте, за словами Дені Дю Бордье, професора енології, саме на кордоні холодного і теплого клімату з’являються великі вина. І Бургундію в цьому відношенні можна вважати наочним прикладом.