Користь і шкода бобів, калорійність, склад, рецепти приготування

Какао-боби – це насіння, які знаходяться всередині плодів дерева какао. Ці дерева ростуть у тропічних лісах Південної і Центральної Америки, а також в Африці. Шоколадні насіння цінувалися людьми у всі часи. Відомо, що індіанці використовували їх як лікувальний засіб і як грошові одиниці аж до початку ХІХ століття.
Сьогодні какао-боби використовують у всьому світі. У кондитерській промисловості з них добувають какао-масло і какао-порошок, які є основними складовими шоколаду. Також ці горішки застосовуються в народній медицині для приготування лікувального зілля.
Завдяки наявності великої кількості корисних елементів, вони благотворно впливають на серцево-судинну систему і приносять неоціненну користь всьому організму. Про користь какао-бобів для організму, а також їх застосування в народній медицині ми поговоримо далі в статті.
Опис і хімічний склад
Ці мигдалеподібні насіння знаходяться в стручках шоколадного дерева. У кожному стручку, крім м’якоті, міститься 30-50 насіння світлого забарвлення, які розташовуються п’ятьма рядами. Ці ядерця на 45-50% складаються з жиру (какао-масла) жовтуватого кольору, який має приємний шоколадний запах.
Какао-боби містять у своєму складі близько 300 корисних речовин. Зразковий склад цього насіння виглядає наступним чином:
- жири, целюлоза, крохмаль;
- полісахариди, аргінін, серотонін;
- поліфенол, тирамін;
- дубильні речовини;
- органічні кислоти;
- мінеральні речовини: мідь, марганець, цинк, калій;
- теобромін.
Калорійність у цього продукту досить висока. У 100 г бобів міститься 565 ккал.
Сорти
За якісними ознаками какао-боби поділяють на дві основні групи:
Criollo – це сорт «благородних» какао-бобів. До нього відносяться м’які насіння червоного кольору з приємним яскраво-вираженим горіховим присмаком і ароматом.
Їх вирощують переважно в Індонезії і Америці.
Forastero – «споживчі» насіння, які відрізняються від попередніх темно-коричневим або жовтим кольором і різким запахом. Вони гірчать і містять у собі більше какао-масла. Для їх ферментації потрібно більше часу, проте саме ці сорти займають лідируючі позиції на ринку какао-продуктів завдяки високій врожайності та невибагливості.
Смак какао залежить не тільки від сорту, а й від кліматичних умов, а також ґрунту, на якому виростало рослина. Тому в харчовій промисловості дуже часто змішують різні сорти і різновиди бобів для отримання оптимального смаку і аромату.
Корисні властивості какао-бобів
- Користь цього продукту обумовлена наявністю теоброміну, який міститься в його складі і є аналогом кофеїну. Він м’якше впливає на нервову систему та допомагає поліпшити роботу серця, зміцнити судини і наситити кровоносну систему киснем.
- Какао-боби підвищують захисні сили організму, приводять його в тонус і покращують працездатність.
- Регулярне вживання цього продукту благотворно впливає на роботу ендокринної системи і щитовидної залози.
- Сирі какао-боби принесуть неоціненну користь людям з онкозахворюваннями. Вони здатні попередити розвиток ракових пухлин і уповільнити зростання вже наявних утворень.
- Дієтологи рекомендують цей продукт для зниження ваги. Вони розробляють спеціальні дієти на основі какао, яке допомагає придушити почуття голоду і перетворити корисні речовини, що надходять з їжею, в енергію.
- Ядерця какао є природним антидепресантом. Вони допомагають поліпшити емоційний стан, зняти стрес, подолати апатію і нормалізувати сон.
- Завдяки наявності поліфенолу, який надає бобам терпкий смак, вони є хорошою профілактикою розвитку атеросклерозу і тромбозу вен.
- У фармацевтиці вони містяться в складах ліків, які мають ранозагоювальні властивості.
- Завдяки наявності антиоксидантів шоколадні насіння допомагають уповільнити процеси старіння і зберегти молодість. Дуже часто вони застосовуються в косметичних засобах для покращення обмінних процесів організму, позбавлення від токсинів і вільних радикалів.
- Масло какао-бобів має антисептичні і регенеруючі властивості. Його використовують при наявності шкірних недуг, опіків і ран, які не загоюються. Воно відмінно зволожує і живить шкіру, надає їй пружність і розгладжує дрібні зморшки.
Застосування в народній медицині
- Для схуднення і поліпшення обміну речовин: подрібніть сухі насіння за допомогою кавомолки, відміряйте 1 ч. л. сировини та залийте 200 мл окропу. Вживайте остиглий напій натщесерце по 0,5 скл. Він допоможе знизити апетит і поліпшити обмінні процеси в організмі. Також можна пожувати 4-5 сирого насіння або подрібнити їх і змішати з невеликою кількістю меду.
- Для поліпшення мозкової діяльності і працездатності: подрібніть сухі або свіжі боби (6-7 шт.), заваріть їх окропом (1 скл.) і залиште засіб настоятися на 1 годину. За необхідності додайте в напій цукор. Його можна пити щодня, але не більше двох склянок на добу.
- При наявності тріщин на п’ятах, а також загальної сухості шкіри можна приготувати таку мазь: змішайте в рівних кількостях масло какао і рідкий мед. Підігрійте суміш на водяній бані і ретельно перемішайте до однорідності. Коли засіб охолоне, використовуйте його щодня як мазь для сухих або ороговілих ділянок шкіри, а для загоєння глибоких тріщин можна робити припарки з кореня кали. Найкраще проводити таке лікування ввечері або на ніч. Готове ліки обов’язково зберігайте в холодильнику.
- При бронхіті або кашлі допоможе такий засіб: підігрійте 1 скл. молока, але не доводьте до кипіння. Розтопіть 1 ч. л. какао-масла і додайте в тепле молоко. Добре все перемішайте і дайте випити хворому. Проводьте таке лікування не більше 7 днів. Якщо засіб не допомогло, змішайте в рівних пропорціях сік кактуса і алтея і приймайте суміш по одній ложці двічі на день.
- Для боротьби з тютюнопалінням та алкоголізмом: необхідно щодня жувати по 7-10 зерен два рази на день. Таке лікування полегшить відмову від куріння і алкоголю, надасть заспокійливу дію на нервову систему і принесе користь серцево-судинній системі.
Протипоказання
Вживання какао-бобів у помірних кількостях безсумнівно принесе користь для здоров’я, проте при безконтрольному прийомі цих продуктів у їжу можна завдати організму непоправної шкоди. Для більшості людей вживання шоколадних продуктів є безпечним.
З особливою обережністю слід застосовувати какао-боби при:
- Порушеннях згортання крові, так як даний продукт може уповільнювати цей процес.
- Діареї, щоб не погіршити стан пацієнта.
- Глаукомі та інших захворюваннях очей, так як вони можуть підвищувати внутрішньоочний тиск.
- Нервових розладах і підвищеній тривожності.
- Вживання шоколадних бобів при гіпертонії і тахікардії принесе більше шкоди, ніж користі. Вони здатні підвищувати тиск, погіршуючи стан людини.
Заготівля і зберігання
Це складний хімічний процес бродіння, в результаті якого у насіння з’являється характерний шоколадний смак і аромат. Потім їх висушують на сонці або в добре провітрюваних ящиках, після чого обсмажують. Обсмажені боби тверднуть і важать не більше 1 г.
Після сушіння насіння збирають в прості мішки або пластикові, герметичні контейнери. Сировина може зберігати свої корисні властивості від півроку до двох років, залежно від переробки і способу зберігання. Зберігають його тільки в сухих, прохолодних приміщеннях з вологістю повітря не більше 70%.
А ви знали про користь какао-бобів для людського організму? Поділіться своїм досвідом лікування і рецептами в коментарях.
Какао-боби: користь і шкода для здоров’я жінок і чоловіків
З какао-бобів можна приготувати і какао-порошок, і масло. Але самі какао-боби несуть в собі більше користі, ніж порошок, який отримують із них, тому вживання цих горішків в сирому вигляді серед наших сучасників заслужило велику популярність і стало одним з атрибутів здорового харчування.
Склад і калорійність
Какао-боби – унікальний за своїм складом продукт, який відрізняється значною кількістю (близько 320) різноманітних видів антиоксидантів, серед яких поліфенол займає одну з ключових позицій. Вітамін F важко зустріти в будь-якому іншому з відомих продуктів харчування.
До складу какао-бобів входять:
- кофеїн;
- теобромін;
- теофілін;
- фенілетиламін;
- меланін.
Незамінні жирні кислоти:
- лінолева;
- стеаринова;
- оленів;
- пальмітинова.
Дізнайтеся, ніж корисно какао-масло і какао.
У 100 грамах какао-бобів міститься:
- мідь – 2275 мг;
- калій – 747 мг;
- фосфор – 500 мг;
- сірка – 83 мг;
- хлор – 50 мг;
- магній – 80 мг;
- кальцій – 28 мг;
- натрій – 5 мг;
- цинк – 4,5 мг;
- залізо – 4,1 мг;
- марганець – 2,85 мг;
- молібден – 40 мкг;
- фтор – 30 мкг;
- кобальт – 27 мкг.
Енергетична цінність 100 г какао-бобів складає в середньому 560 кКал, з них:
- жири дають – 85%;
- білки – 9%;
- вуглеводи – 6%.
Вітаміни:
- А, B1, B2, РР, Е – в незначних кількостях.
Чим корисні какао-боби
Рідкісне поєднання великої кількості корисних речовин в какао-бобах сприяє:
- зміцненню можливостей організму боротися з вірусами, бактеріями, мікробами, захисту від канцерогенів, підвищенню імунних властивостей організму, наповненню організму енергією, підняттю настрою, завдяки наявності амінокислоти триптофану, що збільшує кількість гормону радості – серотоніну;
- поліпшенню характеристик судин, роботи серця і інших органів;
- зміцненню нервової системи, зняттю тривожного і дратівливого стану, а також більш міцному і продуктивному сну завдяки наявності вітамінів групи В;
- якісній концентрації уваги і запам’ятовування інформації, оптимальному кровообігу в мозку;
- тонізуючому ефекту на людський організм, завдяки наявності теобромінових, кофеїнових, теофілінових складових;
Порівняйте властивості какао з молоком і кавою з молоком.
- антидепресантному впливу на організм через наявність у складі фенілетіламіна;
- нормалізації холестерину в організмі, завдяки складовим, як жирні кислоти і білки;
- нейтралізації шкідливого впливу ультрафіолетових і інфрачервоних променів сонця, захисту шкірного покриву від сонячних ударів, опіків, перегрівання, чому допомагає меланін в складі какао-бобів;
- поліпшенню процесів кровотворення через наявність заліза;
- прискоренню загоювальних процесів в організмі, статевого дозрівання підлітків, виробленню ферментних компонентів і синтезу білків, що відбувається завдяки наявності в продукті цинку;
- профілактиці різних новоутворень;
- уповільненню старіння і окислювальних процесів в організмі, що є одним з основних аспектів продовження людського життя;
- нормалізації артеріального тиску;
Ознайомтеся з поживними характеристиками напою «Несквік».
- усуненню м’язових спазмів;
- нормалізації жовчогінної функції;
- поліпшенню обміну ліпідів в крові, що допомагає встановленню більш правильної пропорції холестерину (хорошого і поганого);
- ефективності утворення кісткової тканини, профілактики проблем з остеопорозом через наявність в продукті фосфорних і магнієвих складових;
- зниженню можливості появи тромбів, інфарктів, інсультів;
- відновним процесам після перенесених хвороб;
- жіночій красі, покращуючи якісні та естетичні характеристики шкірного покриву, волосся, нігтів;
- полегшенню симптомів при проблемних і хворобливих менструаціях у жінок.
Окремо про схуднення
Хоча какао не відрізняється низькою калорійністю, цей напій цілком може допомогти при бажанні схуднути, так як містить більшість вітамінів і мікроелементів, потрібних для нормального функціонування людського організму, особливо під час строгих дієтичних обмежень.
Єдина умова – не додавати в продукт цукор. Для відновлення сил достатньо однієї чашки цього смачного напою на день з можливим додаванням молока.
Боби – користь, шкода, калорійність і рецепт приготування
Боби – трав’яниста рослина, природне джерело білка. Унікальний склад продукту обумовлює його широке застосування в раціоні прихильників строгих дієт, а також жителів територій з несприятливою екологічною обстановкою.
Коротка характеристика
Розглянутий представник сімейства бобових відрізняється наявністю соковитих циліндричних (рідше плоских) двостулкових стручків, довжина яких варіюється від 4 до 30 см, ширина коливається в межах 1,5–3 сантиметрів.
Кількість зерен всередині плоду рослини не перевищує 6 шт. Колір насіння залежить від сорту культури; зустрічаються боби бурого, світло-жовтого, темно-фіолетового та чорного кольорів. Середня маса зерна – 1 г.
Продукт широко використовується в кулінарії як інгредієнт для приготування овочевих рагу, супів, печені з індички. Зерна, подрібнені в борошно, задіюються в хлібопеченні. Молоді боби – компонент салатів.
Дозрілі насіння культури перед використанням замочуються на 12-15 годин у воді для розм’якшення. Зелені зерна маніпуляціям не підлягають.
Правила вибору та зберігання
При придбанні продукту слід віддавати перевагу яскравим, блискучим бобам з гладкою поверхнею. Про низьку якість товару свідчить:
- наявність плям на насінні;
- тьмяний колір;
- присутність слідів механічних пошкоджень.
Зберігати зерна потрібно в прохолодному приміщенні, в ємності з щільно закривається кришкою.
Калорійність і склад
Максимальна калорійність 100 г сирого продукту становить 60 ккал, відварених насіння – 66 одиниць. Енергетична цінність тушкованих бобів знижується до 55-57 кілокалорій.
Культура багата фолієвою і пантотеновою кислотами, тіаміном, холіном, рибофлавіном, піридоксином, вітаміном K.
У переліку мінеральних складових насіння переважають кобальт, нікель, ванадій, марганець, кремній, мідь, калій, йод і кальцій.
Продукт вагою 0,1 кг містить:
- 11 г води;
- 58-64 г вуглеводів (моно-, дисахаридів);
- до 26 г білків;
- 8-9 г незамінних амінокислот (в т.ч. валина, ізолейцину, гістидину);
- 11-15 г замінних органічних сполук (серед основних – аргінін, аланін, гліцин);
- 124 мг фітостеролів;
- 92 мг пуринових підстав.
Необхідно відзначити: в плодах виявлено присутність щавлевої кислоти в кількості 7% від допустимої норми її щоденного споживання.
Користь і шкода
Включення продукту в раціон сприяє поповненню дефіциту білка в організмі у людей, що не вживають м’ясо.
У списку корисних властивостей бобів:
- підвищення стійкості до стресу, працездатності і мозкової активності, поліпшення пам’яті;
- стабілізація емоційного стану;
- зниження рівня цукру і холестерину в крові;
- прискорення виведення солей важких металів.
Збагачення меню приготованими зернами рослини мінімізує ризик розвитку патологій серця, судин, шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок.
Рекомендована норма споживання продукту – 50 г сухого насіння в день.
Введення в раціон страв з великою кількістю бобів завдасть шкоди особам, в анамнезі яких присутні артрити, подагра, панкреатити, ревматизм, сечокам’яна хвороба та запальні процеси органів системи травлення.
Кращий рецепт
Тушковані боби – всесезонне страва, що відноситься до категорії бюджетних. Класичний рецепт рекомендує використовувати обмежене число продуктів. У їх переліку:
- насіння трав’янистої рослини;
- морква;
- цибулини;
- томатна паста, соняшникова олія в кількості;
- спеції, сіль за смаком.
Попередньо замочені боби слід промити, помістити в каструлю, залити свіжою водою і поставити на вогонь. Замочування допомагає позбутися від шкідливих сполук, які сприяють підвищеному газоутворенню в кишечнику. Поки рідина закипає, необхідно:
- Нарізати цибулю півкільцями, натерти на тертці моркву.
- Обсмажити продукти до золотистого кольору в сковороді з розігрітим рослинним маслом.
- Ввести в отриману масу томатну пасту, додати спеції, сіль. Дати інгредієнтам потомитися на слабкому вогні 3-4 хвилини.
Підготовлені овочі слід викласти в ємність з бобами, ретельно перемішати, продовжити гасіння. Через 30-60 хвилин (тривалість періоду залежить від сорту основного компонента) блюдо буде готове.
Користь і шкода бобів, їх калорійність
Бобові продукти присутні в раціоні багатьох людей. Когось приваблює їх особливий смак. Хтось задовольняється насиченістю і при цьому невеликою калорійністю. А є й ті, для кого боби стають головною заміною білка, оскільки вони повністю відмовляють собі у вживанні м’яса. І ось саме остання категорія людей з особливим завзяттям робить упор на цей рослинний продукт, використовуючи його на обід, вечерю і навіть сніданок. Він стає чи не основним блюдом на столі, витискаючи інші. Але чи не несе шкоду таке повальне захоплення цими джерелами білка? Або користь бобів настільки непохитна, що ніяких негативних моментів, пов’язаних з вживанням цього продукту, бути не може? У цьому треба розібратися.
Зміст
Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, ккал
Боби, 100 г | 6 | 0,1 | 8,5 | 57 |
Корисні властивості бобів обумовлені їх найціннішим складом. У них міститься залізо і каротин, вітаміни С, B і PP, амінокислоти та багато інших мікроелементів, які допомагають підтримувати життєдіяльність людини на належному рівні. Також цей продукт має й інші важливі дії:
- Як вже було сказано, боби містять неймовірну кількість рослинного білка. А він, у свою чергу, регулює серцеву систему і відповідає за нормальний перебіг гормонального фону. Додатково бобове білок збільшує працездатність, поліпшує пам’ять і увагу. Без цього елемента складно собі уявити правильне формування клітин.
- За рахунок своїх ферментів, клітковини і пектину, регулярне вживання таких страв сприяє виведенню солей важких металів, які з роками накопичуються в організмі. При цьому нейтралізується дія дуже шкідливих речовин і консервантів.
- Через відсутність жиру і низьку калорійність (340 ккал на 100 г в сухому вигляді і 57 ккал у свіжому), боби стають ідеальним стравою для тих, хто стежить за своєю фігурою і має проблеми з вагою. Вони надовго викликають відчуття ситості. А волокна, що містяться в цьому продукті, знижують підвищений холестерин, шкоду від якого наноситься всьому організму.
- Боби дуже корисні для зміцнення судин і кісток, нормалізації рівня цукру, збільшення показника гемоглобіну.
- Боби містять таку дивовижну речовину, як лізин. Воно дійсно знімає депресію, заспокоює збуджену нервову систему та протистоїть стресу.
- Під час останніх досліджень було виявлено, що цей продукт здатний запобігати виникненню раку молочної залози.
Як видно, користь бобів просто величезна. Але, виявляється, і це ще не все.
Якщо боби зварити і протерти в кашку, то отримане блюдо має унікальну властивість виліковувати діарею і допомагає впоратися з наявними хворобами шлункового і кишкового трактів. А ще цей продукт може використовуватися й зовнішнім способом.
Зварені і перемелені блендером, вони знімають запалення на обличчі, блокують появу прищів і позбавляють від фурункулів, і що найцікавіше, надають омолоджуючу дію.
Незважаючи на всі переваги бобів, вони можуть приносити й шкоду. Знати про це слід тим, хто зловживає таким блюдом.
Негативні моменти, пов’язані з цим продуктом
До недоліків бобів можна віднести наступні:
- їх надлишок у раціоні може призвести до запору і навіть харчового отруєння, оскільки в цьому продукті все-таки містяться токсичні речовини;
- при неправильному приготуванні (при недостатній термічній обробці) вони можуть викликати нудоту і головний біль;
- провокують здуття живота і посилене газоутворення.
Щоб уникнути таких негативних моментів, боби перед приготуванням слід попередньо замочувати на дві години у воді, а потім піддавати ретельній тепловій обробці.
Крім описаного шкоди, обережними з цим продуктом необхідно бути людям, які страждають на подагру, проблемами зі шлунком і гострим нефритом.
А також якщо людина страждає від запальних процесів, що відбуваються в кишечнику, або якщо має такий діагноз, як недостатність кровообігу.
Обмежувати вживання бобів потрібно тим, хто хворіє на гепатит і у кого є проблеми з підшлунковою залозою.
Люди, які страждають від метеоризму, можуть не відмовляти собі в цьому корисному продукті, однак, щоб не нашкодити собі ще більше, ласувати ними рекомендується раз на тиждень, і порція повинна бути невеликою. А ось тим, хто часто стикається з колітом і запорами, від бобів краще зовсім відмовитися. Вони викликають у кишечнику процес бродіння, який при таких недугах лише погіршить стан людини.
І на закінчення
Незважаючи на низьку калорійність бобів і їх широке позитивне вплив, яке чиниться на організм у цілому, необхідно пам’ятати й про шкоду, яку вони можуть приносити. Тому вживання такого продукту має бути помірним і відповідно до загального станом здоров’я.
Боби – корисні властивості і шкода, калорійність. Чим корисні боби
Дана культура в нашій країні не настільки популярна, вона практично не використовується кулінарами. Хоча про цінність і корисні властивості чув багато хто з них.
Хімічні властивості
На 40% боби складаються з білка, проте багато в них також корисної і цінної клітковини, крохмалю, вуглеводів і рослинних жирів.
Цей продукт багатий мікроелементами, серед яких кальцій, калій, сірка, магній, фосфор, залізо, молібден і марганець.
Радує шанувальників культури також вітамінний склад: в продукті містяться вітаміни групи В, РР, С, а також провітамін А. Справжнє джерело цінних речовин поповнюється пектинами, волокнами і корисними органічними кислотами.
Калорійність бобів
Примітно, що незважаючи на поживну цінність продукту, калорійність бобів невисока. Вона становить всього 57 ккал на 100 грамів продукту. При цьому користь бобів для організму просто величезна.
Потрапляючи в травну систему, боби обволікають шлунок, що дозволяє зберігати відчуття ситості на довгий час.
Саме з цієї причини багато жінок, які мріють скинути зайву вагу, включають в свій раціон страви з бобів.
Користь бобів
Цінні амінокислоти, які в достатній кількості містять боби, легко засвоюються організмом. Крім того, в продукті багато харчових волокон, які нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Цей продукт лікарі рекомендують вживати людям з хворобами серцево-судинної системи, оскільки в бобах міститься багато калію.
Користь бобів також прихована в багатому вітамінному складі. Якщо регулярно вживати боби, можна зробити волосся густими і сильними, а нігті здоровими. Секрет у тому, що в бобах багато вітамінів групи В, які також дбають про стан шкіри, подовжують молодість і запобігають раннім зморшкам.
Дієтологи радять вживати близько 100 грамів бобів на день тим, хто хоче знизити рівень “поганого” холестерину в крові. Уже через два тижні рівень “шкідливого” холестерину помітно знижується. Для підтримки здоров’я, як зазначають фахівці, в рік потрібно вживати близько 15-20 кг продукту.
Шкода бобів
- Їх не радять включати в раціон людям похилого віку, а також тим, хто страждає від хвороб підшлункової залози.
- Не рекомендується вживати боби і тим, хто страждає від недуг шлунково-кишкового тракту.
- Протипоказані боби при подагрі та гострому нефриті через високий вміст пуринових речовин.
- Не рекомендується їх вживати при панкреатиті, гепатиті, запорах і коліті.
Смажені боби: користь і шкода
Для багатьох вони залишаються екзотикою. Одним не подобається їх смак, іншим – те, що їх довго готувати, а треті стверджують, що їх шлунок не витримує такої їжі і від них здуває. Не будемо обговорювати кулінарні гідності цього продукту, наша тема – боби та їх користь і шкода для здоров’я.
Протеїн і його лікувальні властивості
У бобах міститься велика кількість протеїнів: його вміст досягає 40%. Це відмінна альтернатива м’ясу. У плодах також містяться фолієва кислота, кальцій, мінерали, крохмаль, клітковина і вітаміни (А, В1, В2, РР, С) разом із солідним переліком амінокислот.
Оцінюючи користь і шкоду бобів для організму, розглянемо їх вплив на різні органи і системи:
- знижують “поганий” холестерин (вже за перший тиждень щоденного вживання в кількості 150 г – на 10-15%);
- забезпечують жовчогінний ефект;
- знешкоджують консерванти;
- виводять радіонукліди та важкі метали;
- знижують рівень цукру;
- нормалізують гормональний баланс;
- активізують роботу головного мозку;
- підвищують гемоглобін;
- допомагають при діареї (терпку дію мають терті варені боби);
- сприяють зменшенню ваги (калорійність 100 г такого продукту в вареному вигляді – 47-57 ккал);
- знімають стрес, заспокоюють;
- уповільнюють старіння;
- покращують стан нігтів, волосся, вирівнюють колір обличчя;
- лікують нариви, трофічні виразки, фурункули, запалення і інші захворювання шкіри (для таких цілей їх подрібнюють і прикладають до уражених ділянок шкіри).
Існують дані, що боби мають антиканцерогенні властивості: уповільнюють ріст пухлин, допомагають організму боротися з раком і зменшують ризик розвитку онкології підшлункової залози і молочних залоз. Проте ці дані не мають наукового підтвердження.
Важливо! Лікарі радять щодня вживати 100 -150 г бобів.
Негативні сторони продукту
Перш ніж на собі перевіряти користь і шкоду бобів, зважте на те, що вони протипоказані при подагрі, гломерулонефриті, запаленні кишечника, гепатиті, тромбофлебіті, недостатності кровообігу, схильності до закрепів і метеоризму. Навіть при відсутності таких захворювань плоди можуть викликати харчове отруєння, гази і коліки, якщо вживати їх в занадто великих кількостях.
Сирі і смажені – чи варто їх їсти?
Блюдо, яке дуже популярне в Америці, де вважається однією з кращих закусок до пива, – смажені боби. Користь і шкода цієї страви є досить спірною. Для його приготування використовують широкі (“кінські”) боби, питну соду, велику сіль, рослинне масло. У магазинних продуктах також часто містяться глутамат натрію, пальмова олія, модифікований кукурудзяний крохмаль, ароматичні добавки, екстракт паприки.
Дієтологи не рекомендують смажені боби з сіллю: користь сумнівна і можливий шкоду як для здоров’я, так і для фігури. Калорійність цього “делікатесу” дуже висока: 407 ккал на 100 г.
Стандартна порція становить 250 г, що дорівнює 1017 ккал.
А якщо врахувати, що при обсмажуванні утворюються канцерогени, навіть домашні нагрівальні закуски без синтетичних добавок не будуть корисні.
Без термообробки дозволяється вживати тільки молоді свіжі боби (зелені). Яка їх користь і шкода для здоров’я? Недозрілі зерна слід використовувати у день збору.
Зберігати їх можна максимум 2-3 дні в добре провітрюваному прохолодному місці, інакше вони втратять свої смакові якості.
Їх можна їсти сирими, додавати в перші страви, використовувати для салатів. Їх калорійність невисока – 60 ккал.
У зелених бобах присутні компоненти, які гальмують зростання злоякісних новоутворень, зміцнюють імунну систему, зупиняють пронос, лікують кашель, прибирають набряки. Вони надовго створюють відчуття ситості, що сприяє схудненню. Однак у незрілих насіння є і мінуси: їх категорично заборонено вживати літнім людям і тим, хто страждає від коліту, запорів і патологій підшлункової залози.
Як отримати максимальну користь?
Як використовувати боби, щоб отримати корисні властивості і мінімізувати шкоду? Ось рецепти, які рекомендує народна медицина:
- Загальнозміцнююча страва – 1 ст. бобів залишити на 8 годин у 0,5 л води. Час від часу зливати воду і заливати нову порцію рідини. Пересипати їх у каструлю, залити водою в пропорції 1:3. Варити не менше 2 годин. Заправити ложкою солі, сметаною, зеленню, лимонним соком;
- Від ревматизму – висушити стулки бобів, подрібнити, залити водою (на 1 л – 20 г порошку), відварити на повільному вогні. Пити по ½ ст. в день;
- При діабеті – взяти бобову лушпиння, скласти в каструлю, залити водою, варити чверть години. Пити по половині склянки до 6 разів на добу;
- Після інсульту – всю рослину, включаючи підземну частину, вимити, порізати, заварити окропом, залишити на годину. Пити в необмежених кількостях;
- Щоб зняти набряк – висушені стебла спалити, потовкти попіл, просіяти. Додати 0,5 ч.л. горілки. Приймати тричі на день, запиваючи великою кількістю води. Для усунення набряків можна просто пити воду, в якій відварювали боби;
- Від фурункулів – приготувати кашку з бобів, відварених у молоці (1 ст. л. на 400 мл). Накладати компреси з цим складом, змінювати їх на свіжі 3 рази на день.
Боби: користь і шкода для здоров’я людини
Боби багаті вітамінами, мінералами, клітковиною і білком. Вважається, що вони володіють вражаючими корисними властивостями, такими як поліпшення рухової функції і імунітету.
Ось 8 науково доведених корисних властивостей бобів, а також потенційна шкода від їх вживання.
Боби – користь і шкода для здоров’я людини (жінки і чоловіки)
Харчова цінність, склад і калорійність бобів
Незважаючи на свій відносно невеликий розмір, боби містять неймовірну кількість поживних речовин.
Зокрема, вони багаті рослинним білком, фолатом і деякими іншими вітамінами та мінералами. Вони також містять розчинну клітковину, яка може допомогти травленню і знизити рівень холестерину.
У 100 грамах варених бобів міститься (у % від рекомендованої добової норми споживання):
- Калорійність: 110 ккал (5%).
- Вуглеводи: 19,7 г (7%).
- Жири: 0,4 г (1%).
- Білок: 7,6 г (15%).
- Клітковина: 5,4 г (22%).
- Тіамін: 0,1 мг (6%).
- Рибофлавін: 0,1 мг (5%).
- Фолат: 104 мкг (26%).
- Залізо: 1,5 мг (8%).
- Магній: 43 мг (11%).
- Фосфор: 125 мг (12%).
- Калій: 268 мг (8%).
- Цинк: 1 мг (7%).
- Мідь: 0,3 мг (13%).
- Марганець: 0,4 мг (21%).
- Омега-3 жирні кислоти: 12 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 152 мг.
Крім того, боби також містять незначну кількість майже всіх інших вітамінів групи B, кальцію і селену.
Резюме:
Боби неймовірно поживні і є відмінним джерелом розчинної клітковини, білка, фолату, марганцю, міді та деяких інших мікроелементів.
Регулярне вживання бобів сприяє поліпшенню здоров’я мозку і кісток, зміцненню імунітету, запобігти вродженим дефектам, нормалізації рівнів холестерину та ін. Ось чим корисні боби для здоров’я людини.
1. Чи можуть допомогти полегшити симптоми хвороби Паркінсона
Боби багаті леводопою (L-ДОФА) – з’єднанням, яке ваш організм перетворює в нейромедіатор дофамін.
Хвороба Паркінсона викликає загибель клітин мозку, які продукують дофамін, що призводить до тремору, проблем з руховою функцією і утрудненням ходьби. Ці симптоми зазвичай лікують ліками, що містять леводопу.
- Отже, вживання в їжу бобів може допомогти при симптомах хвороби Паркінсона, хоча дослідження обмежені.
- Невелике дослідження, проведене за участю 11 осіб з хворобою Паркінсона, показало, що вживання 250 грам бобів через 12 годин без ліків мало порівнянний з прийомом препарату L-ДОФА позитивний вплив на рівень дофаміну в крові і рухову функцію.
- Інше дослідження, проведене за участю 6 дорослих з хворобою Паркінсона, показало, що вживання 100-200 грамів бобів разом з прийомом препарату від хвороби Паркінсона – Карбідопа – поліпшило симптоми також добре, як комбінація традиційно використовуваних препаратів.
Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження. Майте на увазі, що, хоча боби багаті L-дофою, їх не слід використовувати замість ліків.
Резюме:
Боби багаті леводопою, яку ваш організм перетворює в дофамін. Оскільки хвороба Паркінсона характеризується низьким рівнем дофаміну, вживання бобів може допомогти полегшити симптоми. Проте необхідні додаткові дослідження по цій темі.
2. Може допомогти запобігти вродженим дефектам
Боби містять фолат (вітамін B9) – поживна речовина, яка сприяє здоровому розвитку плода.
Фолат має вирішальне значення для створення клітин і органів. Майбутня мати потребує додаткового прийому фолату з харчових продуктів і добавок (в формі фолієвої кислоти) для зниження ризику дефектів нервової трубки або проблем з розвитком головного і спинного мозку її дитини.
- Насправді, за оцінками, понад 260 000 дітей, що народилися в усьому світі в 2015 році, мали дефекти нервової трубки, багато з яких можна було б запобігти шляхом адекватного споживання фолату матір’ю.
- Одне дослідження, проведене на більш ніж 23 000 жінках, показало, що частота проблем з головним і спинним мозком була на 77% нижча у дітей матерів, що споживали найбільшу кількість дієтичного фолату, в порівнянні з дітьми жінок з найнижчим рівнем споживання.
- Одна 170-грамова порція варених бобів забезпечує організм 40% від РСНП фолату, що робить їх відмінним вибором для вагітних жінок.
Резюме:
Боби містять фолат – поживна речовина, яка сприяє правильному розвитку головного і спинного мозку у дітей. Адекватне споживання фолату під час вагітності може допомогти запобігти дефектам нервової трубки.
3. Містять поживні речовини, що підвищують імунітет
Регулярне вживання бобів може зміцнити вашу імунну систему.
Зокрема, вони багаті сполуками, які можуть посилювати антиоксидантну активність. Антиоксиданти мають вирішальне значення для імунного захисту вашого організму, оскільки вони борються з вільними радикалами, які можуть привести до пошкодження клітин і захворювань.
Одне дослідження в пробірці показало, що обробка клітин легкого людини екстрактами бобів збільшує їх антиоксидантну активність на 62,5%.
Крім того, боби містять сполуки, які, як було виявлено, збільшують активність потужного антиоксиданту глутатіону в клітинах людини і уповільнюють клітинне старіння.
Однак ці дослідження були проведені на ізольованих клітинах, оброблених екстрактами бобів. Неясно, чи справляють боби такий же імуностимулюючий ефект у людей, коли їх вживають в рамках звичайного раціону харчування.
Резюме:
Боби містять сполуки, які, як було виявлено в дослідженнях в пробірках, підсилюють антиоксидантну активність клітин людини. Оскільки антиоксиданти підсилюють імунну функцію, вживання в їжу бобів може підвищити імунітет, але необхідні додаткові дослідження.
4. Корисні для здоров’я кісток
- Боби багаті марганцем і міддю – двома живильними речовинами, які можуть запобігти втраті кісткової маси.
- Їх точна роль у здоров’ї кісток неясна, але дослідження на щурах показують, що дефіцит марганцю і міді може призвести до зниження утворення кісткової тканини і збільшення виведення кальцію.
- Дослідження на людях також показують, що марганець і мідь життєво важливі для міцності кісток.
- Однорічне дослідження за участю жінок в постменопаузі зі слабкими кістками показало, що прийом добавок з марганцем і міді, а також з вітаміном D, кальцієм та іншими поживними речовинами покращує кісткову масу.
- Додаткові дослідження показали, що марганець і мідь в поєднанні з кальцієм і цинком можуть запобігти втраті кісткової маси у здорових літніх жінок.
Резюме:
Дослідження, проведені на тваринах і людях, показують, що достатня кількість марганцю і міді – двох поживних речовин, які в достатку містяться в бобах – може сприяти зміцненню кісток.
5. Чи можуть поліпшити симптоми анемії
Вживання в їжу багатих залізом бобів може допомогти при симптомах анемії.
Залізо необхідне для виробництва гемоглобіну – білка, який дозволяє вашим еритроцитам переносити кисень в організмі. Дефіцит заліза може призвести до анемії, для якої характерні втома, слабкість, запаморочення і задишка.
- Одне дослідження за участю 200 молодих жінок показало, що у тих, хто недостатньо споживав заліза з їжею, ймовірність розвитку анемії була в шість разів вищою, ніж у жінок з адекватним споживанням.
- Регулярне вживання бобів та інших багатих на залізо рослинних продуктів може підвищити рівень заліза в крові і поліпшити симптоми анемії.
- Проте боби містять залізо, яке краще засвоюється разом з вітаміном C з таких продуктів, як цитрусові або болгарський перець.
- Крім того, боби не рекомендуються людям з генетичним захворюванням під назвою дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, так як вживання в їжу бобів може призвести до іншого типу проблеми з кров’ю, званої гемолітична анемія.
Резюме:
Регулярне вживання бобів може допомогти підвищити рівень заліза в крові і поліпшити симптоми анемії, викликаної недостатнім споживанням заліза.
6. Чи можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск
- Боби багаті поживними речовинами, які можуть поліпшити здоров’я серця.
- Зокрема, вони містять магній і калій, які можуть розслабляти кровоносні судини і запобігати високому кров’яному тиску.
- Кілька досліджень показали, що дієтичний підхід до лікування гіпертонії (DASH-дієта) – режим харчування, який рекомендує продукти з високим вмістом калію та магнію – допомагає знизити високий кров’яний тиск.
- Крім того, десятирічне дослідження, в якому вивчалися дані 28 349 жінок, показало, що у тих, хто споживав найбільшу кількість магнію з їжею, ймовірність розвитку високого кров’яного тиску була нижча, ніж у тих, у кого був найменший рівень споживання цього мінералу.
- Грунтуючись на цьому дослідженні, можна зробити висновок, що раціон харчування, що включає боби і інші продукти, багаті магнієм і калієм, може знизити кров’яний тиск і поліпшити здоров’я серця.
Резюме:
Боби містять магній і калій, які можуть допомогти розслабити кровоносні судини і знизити високий кров’яний тиск.
7. Чи можуть допомогти схуднути
- Боби можуть бути корисні для вашої талії.
- Одна порція (170 грам) бобів постачає ваш організм 13 г білка і 9 г клітковини, і всього 187 калорій.
- Раціон харчування, багатий білком і клітковиною, може поліпшити відчуття ситості, що може призвести до зменшення споживання калорій і зниження ваги.
- Одне невелике дослідження, проведене серед 19 дорослих, показало, що дієта, в якій 30% калорій надходить з білка, збільшує почуття ситості і знижує щоденне споживання калорій в середньому на 441 ккал в порівнянні з дієтою з такою ж кількістю калорій, в якій тільки 15% калорій надходить з білка.
- Інше чотирирічне дослідження, проведене за участю 522 осіб, показало, що ті, хто дотримувався дієти з високим вмістом клітковини з більш ніж 15 грамами клітковини на 1000 калорій, втратили більше ніж на 2,4 кг більше, ніж ті, хто дотримувався дієти з меншим вмістом клітковини.
- Таким чином, додавання багатих білком і клітковиною бобів у ваш раціон може допомогти вам досягти ваших цілей щодо зниження ваги.
Резюме:
Вживання в їжу продуктів, багатих білком і клітковиною, таких як боби, може допомогти вам схуднути і споживати менше калорій в цілому.
8. Чи можуть допомогти знизити рівень холестерину
Велика частина клітковини в бобах є розчинною і може допомогти знизити рівень холестерину.
Розчинна клітковина може сприяти здоровій перистальтиці кишечника, поглинаючи воду в кишечнику, утворюючи гелеподібну речовину і пом’якшуючи стілець.
Вона також може пов’язувати і видаляти холестерин з вашого організму. Насправді, кілька досліджень показали, що розчинна клітковина може допомогти знизити рівень холестерину в крові як у здорових дорослих, так і у людей з підвищеними рівнями.
- Тримісячне дослідження за участю 53 здорових дорослих людей показало, що у тих, хто їв два додаткових грами розчинної клітковини в день, спостерігалося зниження рівнів «поганого» холестерину ЛПНЩ на 12,8%, тоді як в групі, яка вживала менше клітковини, не було значних змін в їх рівнях ЛПНЩ.
- Крім того, огляд 10 досліджень, присвячених впливу багатих на клітковину бобових на рівень холестерину, показав, що дієти, що включають цей тип їжі, були пов’язані з помірним зниженням рівнів загального холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ.
- Якщо ви намагаєтеся поліпшити рівень холестерину, додавання бобів у їжу може бути корисним.
Резюме:
Боби багаті розчинною клітковиною, яка може зв’язувати і виводити холестерин з організму. Цей тип клітковини також знижує рівень холестерину в крові.
Потенційна шкода бобів для здоров’я людини
Вживання бобів було запропоновано в якості можливого способу полегшити депресію і лікувати хворобу Паркінсона. Причиною цього є те, що боби містять леводопу (L-дофу).
- Ваш організм має здатність перетворювати леводопу в дофамін, який є нейромедіатором, що допомагає регулювати ваш настрій.
- Проте кількість леводопи в бобах варіюється, що означає, що корисний ефект від їх вживання може бути різним.
- Деякі дослідники припускають, що велика кількість леводопи може викликати дефіцит вітаміну B6, що може призвести до депресії.
- Повідомляється, що вам слід уникати вживання бобів, якщо ви приймаєте інгібітори моноаміноксидази або ИМАО для лікування депресії.
- Як зазначалося раніше, слід уникати вживання бобів всім людям, які мають дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (G6PD), оскільки це може посилити захворювання.
Крім того, боби можуть викликати алергічну реакцію. Добре приготовлені боби можуть допомогти знизити ризик алергічної реакції.
Резюме:
Деякі вчені припускають, що надмірне споживання бобів може призвести до дефіциту вітаміну B6 через високий рівень леводопи. Людям з дефіцитом G6PD і алергією на бобові рекомендується уникати вживання бобів.
Боби можуть бути смачним доповненням до основних страв і закусок.
Щоб їх приготувати, почніть з видалення неїстівних зелених стручків. Потім занурте боби в окріп на 30 секунд, після чого перенесіть їх в миску з крижаною водою. Це пом’якшить жорсткий зовнішній шар, полегшуючи його відшарування.
Очищені боби можна готувати на пару і вживати цілком з додаванням оливкової олії і приправ, або робити з них пюре, після чого вживати, намазуючи на хліб або додаючи в інші страви.
Щоб запекти боби, варіть їх 30 хвилин, процідіть, додайте оливкову олію і приправи. Розподіліть боби на деку і запікайте ще 30 хвилин при температурі 190 °C.
Приготовлені боби можна додавати в салати, рисові страви, різотто, макарони, супи і піцу.
Резюме:
Перед вживанням бобів, видаліть неїстівні стручки і зовнішній шар. Приготовлені на пару або запечені боби можна додавати в різні страви і закуски.