Користь і шкода ляща, рецепт приготування з фото

Лящ – риба сімейна. Прогулянки ляща завжди нагадують зграю диких гусей, провідну досвідченим ватажком.
Лящ відноситься до сімейства коропових. Тіло ляща високе, стисле з боків, з довгими анальними плавцями. На череві між анальним і брюш ними плавниками розташовується кіль, не покритий лускою. Зуби однорядні, по п’ять з кожного боку. Хвостовий плавець досить сильно вирізаний, нижня пащу зазвичай довша за верхню. Рот напівнижній.
Забарвлення ляща буває від свинцевого до чорнуватого кольору, зазвичай з зеленуватим блиском. Бока білуваті з перловим блиском. Більш зрілі особини зазвичай з золотистим блиском. Всі плавники сірі. Середня довжина 30-50 см, максимальна – 75 см. Досягає 8 кг ваги і більше.
Лящ дуже поширений завдяки штучному розведенню. Живе в глибоких і тихих низов’ях річок з повільною течією та прогрітою водою, в протоках, заводях, глибоких ямах, затоплених піщано-гравійних кар’єрах з м’яким дном.
Мешкає у всіх не форелевих долинних водосховищах. Віддає перевагу глибинним ділянкам, вигинам, місцям вище гребель, донним поглибленням і ямам, завжди подалі від берега. В зарослих водоймах зустрічається в зоні водної рослинності.
Великі нагульні лящі, особливо осіннього улову, містять до 9% жиру, м’ясо їх жирне, ніжне, м’яке.
Незважаючи на те, що в рибі багато дрібних кісток, великих лящів заслужено вважають першокласним рибним товаром.
У дрібних лящів м’ясо худе, сухувате, а велика кількість дрібних кісток особливо сильно знижує їх якість. Кращим лящем вважається азовський осіннього улову. Це зазвичай найбільша, вгодована риба.
Лящ чудове джерело калію, фосфору, жирні кислоти омега-3, до його складу також входять кальцій, магній, натрій, хлор, залізо, хром, фтор, молібден, нікель, вітамін В1, В2, С, Е, РР, А та інші.
Лящ є однією з найжирніших риб. Він по жирності поступається лише білузі.
Жир ляща найбільш корисний, оскільки він не піддається обробці, очищає судини, а вітамін D, що міститься в рибі, добре зміцнює кістки.
Риб’ячий жир є унікальним продуктом. Він містить поліненасичені жирні кислоти омега-3. За даними інституту харчування, саме ці кислоти знижують рівень холестерину в крові, розчиняючи холестеринові бляшки, що знижує ризик інсульту, ішемічної хвороби та гіпертонії.
У риб’ячого жиру практично немає протипоказань, за винятком індивідуальної непереносимості, яка зустрічається вкрай рідко.
Хто не хоче вживати риб’ячий жир ложками, може приготувати ляща під лимонно-апельсиновим соусом та оливковою олією. Цей рецепт допомагає зберегти весь жир у рибі.
Береться кріп, дрібно нарізають. Ним наповнюємо внутрішність ляща. Потім беремо один апельсин, видавлюємо з нього сік. Видавлюємо сік половини лимона. Змішуємо соки й виливаємо їх на ляща.
Даємо йому настоятися 2-3 години. Поливаємо 2-3 ст. л. оливкової олії зверху та всередину, а потім запікаємо у фользі або просто в духовці.
Рибу ще можна начинити гречаною кашею — це чудовий старовинний рецепт.
Вкрай рідко зустрічається індивідуальна непереносимість ляща та алергічні реакції на нього. У разі потреби вживати цю рибу не варто.
Досить шкідливим може бути копчений лящ, оскільки в процесі копчення в ньому з’являються канцерогенні речовини, що негативно впливають на внутрішні organs. Тому його радять вживати в обмеженій кількості.
Хочете подивитися, як лящ годується під водою?
Короп Карась
Язь
Плотва
Головень
Сазан
Тріска
Камбала
Минтай
Мойва
Лящ в’ялений
Лящ в’ялений – один з найпопулярніших свіжо-солоних делікатесів, що виготовляється з риби сімейства коропових.
Цей продукт подобається, мабуть, кожному чоловікові на землі, а якщо солоного жирного ляща, та ще й з пивом після лазні, хіба щось може бути краще? Готується в’ялена рибка просто, але кілька секретів її приготування все ж знати потрібно.
Зараз ми розповімо, як засолити ляща в домашніх умовах, щоб вдосталь насолодитися смаком цієї риби, скільки калорій містить у собі, яку користь і шкоду він з собою несе.
Секрети і поради по в’яленню лящів
- В’ялити ляща слід в місяці, в назві яких є буква «Р». Це березень, вересень, квітень та інші, тобто той період, коли погода не дуже спекотна і немає мух – основних шкідників рибки.
- В’ялити потрібно виключно свіжу, недавно спійману рибу. Якщо особини вже полежали загиблими кілька днів або попередньо були заморожені, то їх краще посмажити.
- При засолюванні продукту використовувати тільки неокислюючі тези і тарілки, наприклад, зі пластику або емалі.
- Смачний лящ в’ялений вийде тільки тоді, якщо дотримуватися всі умови в’ялення, а це температура не вище 25 градусів, уникати сонячних променів і забезпечити хорошу вентиляцію.
- При солінні рибку потрібно перевертати, щоб вона добре просолилася з усіх боків.
- Обов’язково після процесу соління рибку потрібно відмочувати, концентрація солі значно зменшиться, а сам лящ стане більш м’яким.
- Для засолювання рибного делікатесу не треба шкодувати солі, і брати її потрібно виключно велику. Якщо недосолите продукт, він зіпсується в процесі в’ялення.
- Коли лящ готовий до в’яленню, він буде у воді, в якій його вимочують, підніматися догори.
- Дрібних і великих особин краще солити окремо один від одного, щоб не було у одних недосолу, а у інших, навпаки, пересолу.
- Рибу в процесі приготування потрібно оберігати від мух та інших комах, які можуть відкласти свої личинки в продукті і зробити його в подальшому непридатним для їжі.
Риба має ряд корисних властивостей:
- Містить велику кількість жирних кислот, які сприятливо впливають на серце і судини. Поїдаючи цей смачний продукт, можна знизити ризик виникнення гіпертонії, ішемічної хвороби, інсульту і інфаркту, як мінімум на 20%.
- Завдяки величезному змісту в лящі кальцію, фтору і фосфору, він дуже корисний для наших зубів і кісток.
- Корисні мікроелементи, які містяться в рибі, впливають на травну систему людини, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, налагоджують метаболізм.
- Регулярне вживання м’яса ляща запобігає хворобам слизових і шкіри.
- Фахівцями доведено, що постійне споживання в їжу лящів служить профілактикою хвороб щитовидної залози. У людей, у яких ця риба постійно присутня в раціоні, проблеми зі щитовидкою практично не виникають.
Тим часом, в’ялений лящ – це додаткова сіль, яка потрапляє в організм, а тому, щоб не завдати собі шкоди, не потрібно споживати занадто багато цього продукту.
Ну і ще, неправильно просолена і зав’ялена риба – це розсадник різних бактерій, а тому, з’ївши такий делікатес, можна отримати розлад кишечника і навіть серйозне отруєння.
В’ялений лящ – це досить калорійний продукт. На 100 грамів зав’яленої в домашніх умовах риби припадає від 215 до 230 калорій.
Кількість калорій залежить від способу в’ялення продукту, від сезону, коли риба була здобута, і від сорту ляща.
Як засолити ляща в домашніх умовах сухим способом? Тут все дуже просто, запасіться крупною сіллю, парою трійкою рибин і шпагатом. Далі вся справа техніки.
Процес засолювання по кроках.
- Свіжу рибу залиште на 2 години просто полежати, але не під сонцем, краще за все в кімнаті, якщо там не жарко або в холодильнику.
- Ляща помийте, ретельно очистивши його від всієї річкової слизу. За бажанням можете почистити нутрощі, але варто зауважити, з ними риба виходить більш жирною та смачною.
- У глибокий тазик на дно всипте солі, щоб шар був приблизно 1 см.
- Кожну рибку беріть і промазуйте сіллю, ретельно додаючи її в рот і за зябра.
- Викладайте лящів на сіль в тазик, залишаючи між тушками невелику відстань, а якщо рибки дуже великі, то проткніть кожну тонким ножиком черевце в одному або двох місцях.
- Зверху насипте такий же шар солі, як і знизу.
- Таз прикрийте паперовим рушником або марлею, поставте в добре вентильоване і не сонячне місце на 12-14 годин.
- Через відведений час тушки рибні переверніть, накрийте кришкою і встановіть на цю кришку банку з водою. Залиште на три доби, кожні 10 годин не забувайте тушки перевертати, інакше вони можуть просто стухнути.
- Дістаньте лящів з тазика, обтрусивши сіль, проткніть хвости кожної тушки шпагатом, не притискаючи лящів один до одного, вони повинні бути на відстані один від одного приблизно на 10 см.
- Підвісьте шпагат з рибою в сухому, прохолодному і провітрюваному місці, прикрийте марлею. Процес в’ялення рибин середнього розміру займе 3-4 тижні. Як тільки черевця у тушок стануть бурштинового відтінку, рибки готові.
Якщо тушки різні за розміром і вагою, то просолювати їх потрібно в різних ємностях, якщо однакові, то можна складати всіх в одну. Якщо риба в’ялиться влітку, кожну рибку перед підвішуванням на шпагат треба трохи обробити розчином оцту з водою. Це позбавить продукт від настирливих мух.
Мокрий спосіб засолювання
Як засолити ляща в домашніх умовах мокрим способом? Це найпоширеніший спосіб, особливо у городян, яким розвішувати рибку на кілька тижнів ніде. При такій засолюванні рибки будуть готові вже на четверту добу.
Процес мокрою засолювання по кроках.
- Лящів промийте, видаліть зябра, але не потрошіть рибу.
- У відро воду всипте стільки солі, щоб, зануривши в нього сире куряче яйце, воно піднімалося на поверхню.
- Нанижіть в області очей рибу на шпагат приблизно по 4-5 штучок на одну в’язку.
- За допомогою шприца в невеликій кількості занесіть соляний розчин в черевце кожної тушки.
- Опустіть продукти в ємність з солоним розчином, відправте в холодне місце, наприклад, в льох (температура повинна бути близько 7-8 градусів тепла, не більше). Через три-чотири дні лящ буде готовий, залишиться підвісити його на шпагаті на кілька діб на балконі або в будь-якому іншому провітрюваному місці, щоб рибка зав’ялила, і можна їсти.
Вимочування риби
Збираючись в’ялити лящів, кожна людина повинна розуміти, що коли рибка просолена, її потрібно вимочити в воді, інакше буде занадто солоний лящ, і ви не зможете його їсти.
Як відбувається вимочування риби.
- Засоленого ляща треба очистити від солі, залишивши на ньому приблизно 5% від того, що було на початку.
- У відро потрібно набрати чистої води і опустити в неї рибу на 10-12 годин, і кожні 3 години воду в ємності міняти на нову.
Якщо лящів ви солили мокрим методом, вимочувати рибку вже не потрібно, достатньо промити її кілька разів (3-4 рази) під проточною водою.
Сушка лящів
Це найлегший етап. Минулі соління і промивку тушки вивішують на протязі на 1-2 години, а потім розкладають на повітрі або підвішують у провітрюваному приміщенні, накривши рибу марлею, поки вона не буде готова. Ступінь готовності кожен вибирає для себе сам. Якщо ви бажаєте отримати в’яленого ляща, то при температурі в 17-20 градусів тушки середнього розміру треба тримати на повітрі близько двох тижнів, більші до чотирьох тижнів.
Добре пров’ялені лящі на просвіт мають однорідну структуру, а при чищенні сухий жировий шар бурштинового кольору. Щоб риба мала найбільш насичений смак, після сушки вона повинна ще деякий час полежати в холодильнику, загорнута в будь-який папір.
Як зберігати в’ялених лящів
При кімнатній температурі або в приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, в підвалі, солоний лящ або в’ялений лящ зберігається не більше 2-ох місяців.
Місце зберігання в’ялених лящів має бути обов’язково прохолодним (7-10 градусів не вище) і з помірною вологістю (70-75%). Відмінним варіантом для зберігання продукту є холодильник або комора, але в цьому випадку лящів треба закутати в папір і укласти в дерев’яний закритий ящик.
Лящ
Лящ, подлещик, в більш дорослому віці чебак і кіляк, все це різні назви однієї і тієї ж риби. Відносяться вони до роду лящів сімейства коропових. Ця прісноводна риба, напевно, одна з найпопулярніших в Україні – хто ж не пробував в’яленого ляща з пивом! Його часто використовують в кулінарії, це відомо всім, навіть дітям. Але мало хто знає, що ця риба цінується також і в медицині, корисна в дієтичному харчуванні і навіть використовується в косметологічних цілях.
Зовнішній вигляд і середовище проживання
Всі пам’ятають, як виглядає лящ – ця риба дуже поширена в наших краях. Луска його сріблястого кольору з темними, практично чорними плавниками і спинкою.
У нього велике сплющене тіло, велика голова і непропорційно маленький рот. Маленькі подлещики значно вже і продовгастішої дорослих особин.
Колір його теж змінюється: від біло-сріблястого у дрібних рибок до золотистого і навіть бурого у старих лящів.
Існує два найпоширеніші види цієї риби: напівпрохідний і житловий. Напівпрохідний, або сріблястий, часто іменований густерою, не особливо цікавить рибалок, так як місця їх проживання не так поширені, як місця проживання бронзового, або житлового виду.
Ці представники свого роду бувають різних розмірів, але в більшості своїй це велика риба. Довжина її у деяких особин досягає 80 см, а максимальна вага перевищує 8 кг. Відомий випадок, коли в одному з фінських озер був спійманий лящ вагою майже 12 кг.
Ареал її проживання досить великий. Він поширений як в північних, так і в південних водах: в басейні Північного і Балтійського моря, а також часто зустрічається в теплих Чорному і Азовському морях.
Мешкає він і в Скандинавії в річках Єнісей, Об і Іртиш. Можна знайти його і в Аральському морі і в Закавказзі. Лящ любить озера і річки, ставки, різні стоячі водойми, водосховища.
Також привертають його і солоні води Аральського і Каспійського, а також південних Чорного і Азовського морів.
Риби завжди плавають зграйками. Воліють глибокі водойми з рослинними елементами. Харчуються вони як водоростями, так і личинками, трубочник, равликами і навіть черепашками. Дрібні личинки споживають планктон, а більш дорослі дитинчата воліють бентос. Лящі влаштовують зимівлю в глибинах водойм. Багато хто йде зимувати в морські простори.
Харчова цінність і вітамінно-мінеральний склад
Лящ – це дуже жирна риба, сама жирна з усіх відомих. Поступається він першість лише білузі. У його м’ясі містяться такі мінерали, як фосфор, магній, залізо, хром.
Переважають в складі і такі жирні кислоти, як омега-3 і омега-6. У його м’ясі присутній багатий вітамінний комплекс. Насичене воно також амінокислотами і легким поживним білком, добре засвоюючим організмом.
Калорійність свіжої риби становить 105 ккал.
Таблиця «Хімічний склад продукту»
Вітамін А | 29 мкг |
Ретинол | 0,029 мг |
Тіамін (вітамін В1) | 0,13 мг |
Рибофлавін (вітамін В2) | 0,99 мг |
Аскорбінова кислота (вітамін С) | 0,9 мг |
Токоферол (вітамін Е) | 0,9 мг |
Вітамін РР | 6,1 мг |
Ніацин | 2,99 мг |
Калій | 264 мг |
Кальцій | 24 мг |
Магній | 29 мг |
Натрій | 69 мг |
Сірка | 170 мг |
Фосфор | 219 мг |
Залізо | 0,29 мг |
Стероли | 54 мг |
Омега-3 жирні кислоти | 0,22 г |
Омега-6 жирні кислоти | 0,23 г |
Насичені жирні кислоти | 0,85 г |
Мононенасичені жирні кислоти | 1,99 г |
Поліненасичені жирні кислоти | 0,53 г |
Корисні властивості
Лящ дуже багатий фосфором, який сприяє будівництву кісткової тканини скелета, а також утворенню різноманітних ферментів. Він благотворно впливає на розумову діяльність, покращує пам’ять. Ця риба, незважаючи на велику кількість дрібних кісток, вважається цінним продуктом, широко використовується в харчовій промисловості. Найкраще в цих цілях використовувати ляща.
Також біле м’ясо риби багате легким білком, який добре засвоюється організмом, на відміну від тваринних білків. Це є цінною якістю в дієтології та здоровому способі життя.
Ненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6 славляться можливістю розщеплювати ліпіди, що запобігає розвитку тромбів і зменшує рівень холестерину.
Регулярне вживання цього продукту благотворно впливає на серцево-судинну систему, є профілактикою атеросклерозу та інсульту, а також знижує ризик розвитку гіпертонії та ішемічної хвороби серця.
М’ясо ляща має антибактеріальну дію і проявляє протизапальні властивості, добре очищає судини, зміцнює кістки і є профілактикою карієсу.
Через високий вміст йоду рекомендується вживати людям, які страждають захворюваннями щитовидної залози. Завдяки вітаміну Е, м’ясо покращує стан шкіри і волосся, сприяє омолодженню та виведенню шкідливих токсинів з організму.
Використання в кулінарії
Цю рибу люблять готувати в різних виглядах: смаженій, вареній, в’яленій, копченій. Її можна запікати в духовці та готувати на пару, що особливо добре при дієтичному харчуванні. М’ясо ляща, хоч і жирне, але ніжне і легке. За смаком воно не поступається таким знаменитостям, як судак і щука, а іноді навіть і перев surpasses them.
Великим делікатесом вважається маринований лящ. Його використовують для різних холодних закусок і навіть як один з компонентів салатів. Якщо перед вживанням замаринувати рибу в оцтовому розчині, це допоможе зняти запах твані і дозволить добре відокремити м’ясо від кісток.
Ідеальними спеціями для приготування смачної риби є лимонний сік, суміш трав і прянощів хмелі-сунелі та зелень кропу.
Лящ маринований
Для приготування цього смачного страви потрібно:
- м’ясо ляща – близько 2 кг;
- цибуля – 1 шт;
- спеції (коріандр, перець, лавровий лист);
- сіль;
- цукор;
- рослинна олія.
Взяти великого ляща, обробити його, очистити від нутрощів і луски. Добре промити і нарізати на невеликі шматочки. Викласти рибу в банку і засипати спеціями. Зверху покласти нарізану півкільцями цибулину. Все це залити кип’яченою водою, додати олію і лавровий лист. Залишити маринад на добу, після цього злити і викласти рибу на тарілку для подачі на стіл.
Застосування в медицині
Лящ рекомендований лікарями для профілактики різних захворювань, підвищення імунітету та зміцнення організму. У сучасній медицині рибу використовують як постачальника сировини для деяких лікарських препаратів. Тканини, а частіше органи ляща, містяться в таких сучасних засобах, як інсулін і панкреатин.
Застосування в косметології
Крім омега жирних кислот і корисних мінералів, м’ясо ляща багате вітаміном Е, який вважається джерелом молодості і краси.
Вміст цього вітаміну в продукті зволожує і омолоджує шкіру, запобігає появі зморшок, сприяє зростанню і зміцненню волосся і нігтів. М’ясо риби часто використовують для приготування масок для обличчя в домашніх умовах.
Чудовим інгредієнтом для відновлення водного балансу шкіри є ікра ляща.
Зволожуюча маска для обличчя
Для виготовлення маски знадобиться:
Риб’ячу ікру ретельно розім’яти ложкою, додати кілька крапель огіркового соку. Нанести суміш на обличчя і не змивати протягом 15 хвилин. Після завершення процедури умити обличчя, бажано зеленим чаєм або мінеральною водою.
Використання ляща в дієтичних цілях
М’ясо ляща вважається цінним дієтичним продуктом, оскільки містить легкозасвоювані жири, корисні для людського організму. Також існує спеціальна дієта, розроблена для споживання цього продукту. Можна навіть сказати, що це не зовсім дієта, а щось на зразок розвантажувального дня, який рекомендують влаштовувати раз на тиждень.
«Лещова» дієта
Сніданок:
- 250 г відвареного або приготованого на пару ляща;
- стакан томатного соку.
Обід:
- 500 грам запеченого в духовці ляща;
- салат з моркви і капусти, заправлений соком лимона.
Полудень:
Вечеря:
- 300 г відвареного ляща;
- салат з помідорів і огірків із зеленню.
Протягом дня рекомендується споживати багато рідини. Добре, якщо це буде зелений чай або мінеральна негазована вода.
Протипоказання і шкідливі властивості
Якщо є алергічна реакція на рибу і морепродукти, вживання ляща не рекомендується. Шкідливим вважається копчений продукт, особливо гарячого копчення, оскільки в процесі теплової обробки в ньому утворюються шкідливі канцерогени, що завдають шкоди внутрішнім органам.
Лящ – цінна промислова риба, джерело легкого білка, що добре засвоюється організмом. Його часто штучно розводять у водоймах для продажу і промислового виробництва. М’ясо є дуже корисним продуктом, широко використовується в медицині, косметології та кулінарії.
Смакові якості цього продукту цінуються навіть вище таких риб, як щука або осетер. З ляща готують безліч різноманітних страв. Його запікають, маринують, коптять, в’ялять, варять і смажать.
Особливо цінною є приготована на пару або варена риба, оскільки в процесі смаження вона втрачає свої цінні властивості, а в процесі копчення утворюється велика кількість канцерогенних речовин, що несприятливо впливають на організм. Гарний в’ялений лящ, особливо при вживанні з пивом.
Звичайно, про дієтичні властивості цієї риби в такому випадку доведеться забути. У косметології м’ясо та ікру ляща використовують як сировину для приготування масок для обличчя. Не рекомендується вживати його в їжу, якщо існує алергія на рибу або морепродукти.
Лящ: фото, приготування, користь і шкода
У ляща (лат. Abramis brama) безліч видових назв, але суті справи це не міняє, оскільки в роду Лящ тільки один вид. Називають його лящ звичайний, л. східний, л. дунайський тощо. Молодняк ляща називають подлещиков, а в деяких регіонах, наприклад, на півдні України, спеціальну назву отримали навіть дорослі (чебака) і середньовікові лящі (кілякі).
Лящ належить до широко поширеній сімейства коропових.
Лящ дуже поширений і тому відомий майже всім жителям України. Будучи прісноводною рибою, він водиться майже у всіх річках басейнів Атлантичного океану і його морів. Завдяки інтродукції ляща можна зловити тепер у багатьох річках Скандинавії: в Обі, Іртиші, Єнісеї тощо. Водиться також в Аральському морі, в озері Балхаш і пониззі Сирдар’ї.
А ось на Крайній Півночі і самому півдні України він майже не зустрічається. Протягом останніх десятиліть лящ став потрапляти в Північній Двіні, але там його популяції нечисленні; швидше за все, він потрапив туди з Волзької системи. Лящ живе як у водоймах зі стоячою водою – озерах, ставках, водосховищах, так і в річках.
Цілком стерпно він себе почуває навіть у солоних водах, тому зустрічається в дельтах річок, що впадають в різні моря.
Лящ є цінною промисловою рибою. І це не випадково, оскільки він швидко росте і його вилов економічно вигідний.
Опис ляща
Тіло у ляща високе, листоподібної форми. Голова і рот в порівнянні з розмірами тіла невеликі. Рот закінчується висувною трубкою, що представляє собою видозмінені щелепи.
Спинний плавець невеликий і короткий, анальний плавець довгий. Між грудними і анальним плавцями є кіль, яким він під час плавання стосується дна, залишаючи на ньому характерні сліди.
У дорослих особин спина сіра або коричнева, боки золотисто-коричневі, черево жовтувате, а плавники сірі. Забарвлення молодих особин сріблясто.
Розмір лящів одного віку сильно варіюється в залежності від місця проживання, точніше, від кількості корму. Найбільший лящ, якого коли-небудь виловлювали, важив 6 кілограмів, довжина його тіла була 82 сантиметри. Живуть лящі до 20 років і більше.
Спосіб життя ляща
Лящ – стадная риба. Вважає за краще триматися в глибоких місцях з великою кількістю водоростей, які служать йому кормом. Лящ – досить розумна й обережна риба.
Раціон ляща дуже різноманітний. Крім водоростей, його меню становлять личинки комах, трубочники і інші дрібні безхребетні. Личинки ляща після вилуплення з ікри годуються зоопланктоном.
На зиму лящі залягають у глибокі ями. Нижньоволзькі популяції лящів часто зимують у Каспійському морі або тримаються в гирлі Волги.
У віці 3-4 років лящ досягає статевої зрілості. Нереститься на мілині з великою кількістю трави або в неглибоких заливчиках. В цей час лящ поводиться шумно, раз у раз граючи і плескаючись.
На півночі України і в середній смузі нерест відбувається на початку травня, на півдні – з середини квітня.
Лящ – дуже плідна риба. Одна самка за сезон може вимітати понад 300 тисяч ікринок. Причому в плані нересту лящ ще дуже теплолюбний: нерест не починається, поки вода не прогріється до 21 градуса за Цельсієм.
Приготування ляща
Лящ не випадково отримав популярність у кулінарії. Виявляється, він є однією з найбільш жирних риб у світі. Фору йому може дати це хіба що білуга, але ту ще спробуй знайди й злови, а ось лящ водиться у багатьох водоймах. Втім, ця обставина привносить свої нюанси в приготування ляща, а саме, використання якомога меншої кількості масла і жиру.
Також потрібно зробити застереження, що чим більший лящ, тим він більш ласий. Отже, людям, заклопотаним власною вагою, бажано вживати молодих лящів (подлещиков).
Лящ чудовий у в’яленому і копченому вигляді, але такий продукт харчування є зовсім не корисним. Втім, кілька скибочок в’яленого ляща іноді не зашкодять.
Смажити ляща можна, але в такому вигляді він містить велику кількість дрібних кісток, – так що на любителя. Юшка з ляща також хороша, але через злощасних кісток рибу доводиться видаляти з тарілки і їсти окремо. Іноді юшку з ляща є неможливо через сильний запах твані.
Позбутися від найголовніших недоліків – кістковості і істинного запаху – можна відомим багатьом господиням способом – маринуванням. Перед приготуванням ляща нарізають на невеликі шматки і тримають у слабкому розчині оцту або лимонному соці 2-3 години. Якщо все зроблено правильно, приготованого ляща можна додавати в салати і закуски і навіть безбоязно давати дітям.
В Україні було прийнято їсти ляща з кашами. Особливо добре він поєднується з гречаною кашею. У більш пізні часи, коли наші предки пізнали картоплю, кращого гарніру до цієї риби вже не знайти.
В якості спецій найкраще підійде кріп, хмелі-сунелі і лимон.
Склад ляща (на 100 г)
Харчова цінність | |
Калорійність, ккал | 105 |
Білки, г | 17,1 |
Жири, г, в т.ч .: | 4,4 |
Насичені жирні кислоти, г | 0,9 |
Мононенасичені жирні кислоти, г | 0,98 |
Поліненасичені жирні кислоти, г | 0,52 |
Холестерин, мг | 55 |
Вода, г | 77,4 |
Зола, г | 1,1 |
Макроелементи | |
Калій, мг | 265 |
Кальцій, мг | 25 |
Магній, мг | 30 |
Натрій, мг | 70 |
Фосфор, мг | 220 |
Хлор, мг | 165 |
Сірка, мг | 171 |
Мікроелементи | |
Залізо, мг | 0,3 |
Хром, мкг | 55 |
Фтор, мкг | 430 |
Молібден, мкг | 4 |
Нікель, мкг | 6 |
Вітаміни | |
Вітамін А (ретинол), мкг | 30 |
Вітамін В1 (тіамін), мкг | 120 |
Вітамін В2 (рибофлавін), мкг | 100 |
Вітамін С (аскорбінова кислота), мг | 1,0 |
Вітамін Е (токоферол), мг | 1,0 |
Вітамін РР (нікотинова кислота), мг | 3,0 |
Вітамін РР (ніаціновий еквівалент), мг | 6,2 |
Чесно зізнатися, лящ – риба, яку багато хто недооцінює: у вареному і смаженому вигляді кісток багато, та й смак із запахом не зрівняється з яким-небудь лососем. А даремно! Завдяки високому вмісту біологічно активних речовин лящ майже повністю засвоюється організмом.
У м’ясі ляща багато білка, що дуже важливо в харчуванні спортсменів і осіб, які потребують зміцнення свого здоров’я в зв’язку з перенесеними травмами, хірургічними втручаннями, а також у дитячому і літньому віці.
Багато в лящі омега-3 і омега-6 кислот, які є найголовнішими факторами в попередженні атеросклерозу і багатьох інших захворювань серцево-судинної системи. Ці кислоти знижують рівень шкідливого холестерину в крові і тим самим покращують загальне самопочуття, перешкоджають утворенню тромбів і нормалізують рівень цукру в крові. М’ясо ляща вважається сильним антиоксидантом.
Лящ дуже багатий фосфором, який необхідний для відновлення кісткової тканини в нашому організмі.
Багатий лящ і вітамінами, особливо групи В, а також вітаміном РР. Вітаміни групи В задіяні майже у всіх обмінних процесах організму, вітамін РР, крім цього, сприяє зміцненню стінок судин і капілярів, перешкоджаючи тим самим розвитку багатьох серцево-судинних захворювань, в тому числі таких, як варикозне розширення вен, тромбофлебіт тощо.
У ляща як такого немає протипоказань. Лише у вкрай невеликої кількості людей є індивідуальна непереносимість прісноводної риби, в т.ч. і цієї.
Небезпеку становлять три фактори:
1. Паразити. Лящ дуже часто піддається поразці паразитами, що можна легко виявити під час чищення риби. Наявність в нутрощах ляща широкого лентеца – досить рідкісне явище.
Їсти таку рибу не рекомендується ні в якому вигляді, навіть в приготованому, а після оброблення потрібно прокип’ятити ніж і ретельно обробити милом або навіть лугом обробну дошку або іншу поверхню, на якій здійснювалася обробка. Справа в тому, що яйця лентеца дуже дрібні і дуже живучі.
Якщо викидати рибу шкода, готувати її потрібно самим ретельним чином, зрозуміло, перед цим її необхідно як слід випатрати і помити.
Набагато частіше в нутрощах ляща можна виявити іншого паразита – ремнеца, який не є небезпечним для людини.
Дрібні кістки. Хто знає, скільки людей придушила на смерть від дрібних риб’ячих кісток?! Тому їсти ляща потрібно або дуже уважно, або перед цим його м’ясо гарненько промаринувати. Дуже обережно потрібно давати ляща дітям.
Лящ – риба всеїдна. Тому, якщо водойма, в якому він водиться, сильно забруднена, то шкідливі речовини в рибі також неодмінно будуть. Убезпечити себе від цієї проблеми можна тільки за допомогою впевненості в тому, що риба виловлена з екологічно чистого водоймища.
Лящ: склад риби, корисні властивості і шкода, приготування ляща
Лящ – представник сімейства коропових, що досягає в довжину 70 см, а вага риби може перевищувати 8 кг.
Житло ляща
Лящ прекрасно пристосовується, тому риба проживає в глибоких природних і штучних водоймах. Лящ живе на дні, зокрема, вважає за краще протоки, заплави, глибокі природні ями, кар’єри з м’яким дном.
Цікаво знати! Під час зими браконьєри через ополонку витягують з води цілі сімейства лящів, які вважають за краще зимувати купчасто, ховаючись в глибоких ямках.
Лящі можуть жити і в висихаючих водоймах, в які віддають перевагу зонам з водною рослинністю. Водяться в Європі, Азії та Америці.
Склад філе ляща
До складу ляща входять важливі компоненти, які беруть участь в процесах метаболізму. У 100 г філе ляща міститься близько 220 мг фосфору, 250 мг калію і 165 мг хлору. Також зі складу смачної риби наш організм отримає:
- Мікроелементи: магній, кальцій, нікель, натрій.
- Вітаміни: А, С, В, Е, Д.
- Амінокислоти, в тому числі Омега-3 і Омега-6.
Цікаво знати! За жирності лящ поступається тільки білузі. У філе риби з розплідника близько 9% жирів. У дрібній же рибі м’якоть суха і наповнена кістками, що значно знижує її цінність. Найбільш корисним вважається лящ, виловлений восени в Азовському морі.
Також в рибі міститься близько 20% білка, що дозволяє вживати ляща під час дієт і занять спортом.
Корисні властивості філе ляща
Під час термічної обробки філе ляща втрачає кислоти Омега-3 і 6, тому рибку варто готувати на пару, грилі або в якості поживного бульйону. Але все це не так важливо в порівнянні з корисним впливом, яке м’якоть ляща надає на організм:
- Зміцнює м’язовий корсет через високий вміст білка.
- Кислоти Омега-3 і 6 сприяють нормальній роботі шлунково-кишкового тракту, підтримують організм, котрий переніс важке захворювання або травму.
- Жир ляща теж дуже корисний: він очищає судини, особливо якщо вживати його в чистому вигляді.
- Вміст вітаміну Д і А дозволить позбутися від проблем з низьким зором, а також побороти дитячий рахіт. До того ж вітамін Д сприяє зміцненню волосся і нігтів, що припаде до душі кожній красуні.
Важливо! Представники інституту харчування заявляють, що жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, в надлишку містяться в лящі, розщеплюють холестеринові бляшки. Немає бляшок – немає ішемічної хвороби серця і ожиріння. Тому лящ вважається одним з найбільш корисних видів риби.
Шкода ляща
Лящ риба нешкідлива, але від неї варто відмовитися людям, які страждають на алергію на рибу і морепродукти. А якщо ви даєте ляща малюкові до 5 років, то рибу варто гасити не менше 1-1,5 години, щоб кістки розм’якшилися і не завдали шкоди дитині.
Лящ в кулінарії
Існує більше 50 способів приготування ляща, адже його запікають під сиром і оливковою олією, додають ароматну зелень і приправи. Також хороший лящ як інгредієнт для мисливської юшки: він додасть страві потрібну жирність.
Порада! Запікаючи ляща, не відокремлюйте від нього голову: покладіть в зябра 2 зубчики часнику, збризніть тушку лимонним соком, а всередину рибки покладіть натертий на тертці сир. Все, викладіть на деко і через 30-40 хв. страва готова. Подавайте запеченого ляща з келихом білого вина і часточками лимона, які приховають «рибний аромат».
Також з ляща ви можете приготувати:
- Рибні котлети або пельмені, перевернувши розрізану тушку ляща 2 рази в м’ясорубці. З отриманого фаршу можна готувати!
- Залишилися голови ляща? Зваріть з них юшку, з додаванням чорного перцю, солі і свіжої зелені.
- Лящ по-мисливські – це лящ, запечений відразу після вилову з водойми в фользі на решітці.
Порада! Попередня підготовка риби до приготування полягає у видаленні луски і зябер. Щоб легко зняти луску, попередньо натріть рибу сіллю.
Як вибрати і зберігати ляща?
Вибираючи ляща, зверніть увагу на його зовнішній вигляд:
- Зябра і тушка без слизу.
- «Вологі» очі і луска. Суха луска свідчить про те, що риба зберігалася поза водойми протягом 3-4 днів.
- Лящ пахне водою, але тухлий різкий аромат свідчить про старість і низьку якість риби.
- Найсмачніший лящ вагою від 1 до 2 кг, дрібні особини кістляві, а великі – занадто жирні.
Свіжого ляща можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів, очищеним від зябер і луски. У морозильній камері очищену рибу зберігають від 1 до 4 місяців.
Енергетична цінність продукту (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів):
Білки: 17.1 г. (~ 68,4 кКал)
Жири: 4.4 г. (~ 39,6 кКал)
Вуглеводи: 0 г. (~ 0 кКал)
Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 65% | 37% | 0%
Лящ в’ялений: калорійність на 100 грам, користь і шкода для організму, ніж корисна риба в інших видах?
Деякі помилково вважають, що лящ, як продукт харчування, гарний тільки в в’яленій вигляді. Звичайно, в такому вигляді ця риба дійсно смачна і своєрідна, але в кулінарії лящ хороший в іншому вигляді. Він по-своєму смачний в паровому приготуванні, як запечена страва, з нього виходить наваристий рибний бульйон.
Особливо смачний він перед нерестом, коли накопичує в організмі корисні речовини, інтенсивно харчуючись рослинною їжею і черепашками, які знаходить в мулі. Але все підряд він не поїдає, а фільтрує мул, володіючи здатністю виводити через зябра найгірший сміття. Господині люблять і вміють готувати страви з цієї риби не дарма, вони смачні і корисні.
Продукти для приготування їжі потрібно купувати в свіжому вигляді.
Як вибирати ляща на ринку або в магазині:
- найкраще, якщо рибу-мешканку водойм ви придбаєте ще живу, це може бути покупка зі спеціальних акваріумів в магазинах або з піддонів на ринках;
- луска свіжої рибини цього виду повинна бути вологою; суха луска – значить, екземпляр був пійманий більше 3 днів тому і навряд чи буде ідеально свіжим;
- те ж саме можна сказати про очі: очі навіть свіжого ляща вологі і не тьмяні;
- тушка не містить великої кількості слизу;
- цей вид воліє жити і шукати їжу близько дна, але він не повинен пахнути тванню, як стверджують деякі продавці. Вони кажуть неправду – свіжа рибка завжди пахне річковою водою.
Подумайте, що ви хочете приготувати. Якщо вам необхідний жирний наваристий бульйон, можете взяти велике особина або її шматки.
Для парового приготування, смаження або запікання найкраще брати тушки вагою 1-2 кг, не більше. Дрібного теж краще не купувати, його м’ясо сухувато.
Ця їжа по кулінарним мірками має досить високою калорійністю. Тому тим, кому доводиться звертати на цей показник увагу, потрібно використовувати щадний спосіб приготування.
У свіжому
- Містить 105 ккал на 100 г своєї ваги.
- Харчова цінність на 100 г:
- білки – 17.1 г;
- жири – 4.1 г;
- вуглеводи – 0.
- Калорійність в’яленого ляща – 221 ккал на 100 г.
- Харчова цінність на 100 г:
- білки – 42 г;
- жири – 5.9 г;
- вуглеводи – 0.
Глікемічний індекс – 0.
У сушеному
- Містить 221,21 ккал.
- Харчова цінність:
- білки – 42 г;
- жири – 5.93 г;
- вуглеводи – 0.
- Містить 196 ккал.
- Харчова цінність:
- білки – 38.56 г;
- жири – 5.36 г;
- вуглеводи – 0.
до змісту ↑
- Калорійність ляща гарячого копчення – 172 ккал.
- ПЦ:
- білки – 32,8 г;
- жири – 4,5 г;
- вуглеводи – 0.
- Калорійність риби холодного кочення – 160 ккал.
- ПЦ:
- білки – 29,7 г;
- жири – 4,6 г;
- вуглеводи – 0.
до змісту ↑
- Калорійність – 107 ккал.
- ПЦ:
- білки – 17,52 г;
- жири – 4,72 г;
- вуглеводи – 0,62 г;
до змісту ↑
- Калорійність – 85,6 ккал.
- ПЦ:
- білки – 11,6 г;
- жири – 2,88 г;
- вуглеводи – 0.
Самим низькокалорійним виходить блюдо, приготоване на пару. Глікемічний індекс в будь-якому вигляді близький до нуля.
до змісту ↑
Як і більшість сортів, крутобока, якщо не порушені терміни та способи його зберігання, впливає на організм благотворно.
до змісту ↑
Корисні властивості для дорослих
Для дорослих чоловіків і жінок:
- цей продукт багатий амінокислотами, правда, в смаженому вигляді, вони знищуються при приготуванні;
- є природним антиоксидантом, виводить з організму шкідливі сполуки;
- багатий фосфором, який зміцнює кістки і стимулює роботу мозку;
- містить велику кількість білка, який, на відміну від білка тваринного, дуже швидко засвоюється;
- його регулярне вживання в їжу попереджає розвиток карієсу зубів і запалення щитовидної залози;
- ікра багата білком, але засвоюється легко в будь-якому вигляді.
до змісту ↑
- Вітаміни та мінеральні речовини, які містяться в цій особини, корисні і вагітним, і годуючим.
- Не рекомендується тільки їсти таку їжу в смаженому вигляді: там досить багато канцерогенів, але мало корисних речовин.
- Вибираючи рибу для вагітних і годуючих жінок, не слід брати старі великі особини, адже ними напевно накопичені токсичні речовини.
- Окрема розмова – про в’яленому.
- Доведено, що в’ялена риба стимулює утворення молока у годуючої жінки, а у плоду, що розвивається під час вагітності, перешкоджає розвитку рахіту.
- Тільки не можна їсти її частіше 2 разів на тиждень, адже цей продукт містить багато солі.
до змісту ↑
Потрібно згадати про фосфор, який зміцнює кістки, адже в літньому віці вони стають крихкими.
У літньому віці краще вживати тушку парову або запечену – вона легше засвоюється. Приготована таким чином, вона попереджає розвиток атеросклерозу.
до змісту ↑
Вживання для особливих категорій
до змісту ↑
При алергії
Алергікам вводити в раціон цю їжу потрібно обережно, так як лящ – сильний алерген. Особливо часто викликає алергію продукція гарячого копчення через добавок, які іноді додаються туди за рецептурою для поліпшення смаку.
до змісту ↑
Для дітей
У дітей алергічна реакція часто виникає через кількість, наприклад, з’їденого в’ялого продукту. Зменшіть порцію, і все може пройти.
до змісту ↑
Для спортсменів
Така їжа багата білком, який швидко і легко засвоюється, що робить її цінною при нарощуванні м’язової маси.
Правда, більшість спортивних дієт звертають увагу на морську продукцію, що абсолютно марно.
до змісту ↑
Для діабетиків
Практично нульовий глікемічний індекс робить цього мешканця річок безпечним дієтичним їдою для хворих на діабет.
Слідкуйте тільки за соусами – в них часто міститься цукор.
до змісту ↑
Для людей із захворюваннями органів травлення
Крутобока, приготована на пару, – смачна і корисна їжа при гастриті, виразці шлунка, панкреатиті. М’який склад м’яса легко перетравлюється шлунком, проходить через кишечник, не вимагає додаткових травних ферментів.
Тільки від смаженої, в’яленої і солоної при цих захворюваннях слід відмовитися.
до змісту ↑
- З обережністю до такої їжі потрібно ставитися людям, схильним до алергії.
- З підвищеною увагою до стану організму потрібно ставитися тим, хто страждає захворюваннями нирок, особливо якщо раптом захотілося в’ялого або солоного.
- Є ще небезпеки, які можуть підстерігати при вживанні в їжу:
- ця річкова мешканка часто заражається паразитами, багато з яких небезпечні для людини;
- вона відносно кістлява, зареєстровані навіть смертельні випадки ураження кістками травної системи. При їжі слід бути уважними і обережними.
до змісту ↑
Продукцію вживають у великій кількості видів. Популярна риба в в’яленому і солоному вигляді. Її також смажать, парять, запікають – варіантів безліч. Подають з використанням різноманітних соусів, з гарніром з овочів і рису.
Ікру часто використовують в якості компонента бутербродів. Така їжа легко засвоюється, її можна без побоювання подавати і на вечерю, і на сніданок.
Правда, надмірно часте вживання ляща, як все-таки жирної риби, і особливо його ікри, може призвести до алергічних реакцій або захворювань печінки або нирок.
до змісту ↑ до змісту ↑
Складові:
- лящ середній – 1 шт;
- томати свіжі – 2 шт;
- лимон – 1 шт;
- зелень, спеції.
Ляща необхідно випатрати і почистити, натерти спеціями. Дрібно поріжте зелень, шматочками – помідори і лимон. Нафаршіруйте цією сумішшю тушку, щільно загорніть у фольгу.
Запікати в духовці 40-50 хв. при температурі 200 градусів.
до змісту ↑
Юшка рибальська
Складові:
- лящ середній – 1 шт;
- картопля – 3 шт;
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- масло вершкове, спеції, селера.
Рибу очистити і випатрати. Відокремити кістки, голову і хвіст, зварити з них бульйон зі спеціями, процідити. Порізати на шматочки овочі, запустити в киплячий бульйон. За 5-10 хв. до кінця варіння покласти в бульйон шматки рибного філе. Перед подачею посипати зеленню.
до змісту ↑
Смажений
Складові:
- лящ – за кількістю гостей;
- спеції для риби;
- мука.
Основний інгредієнт почистити, випатрати, висушити. В окремому посуді змішати спеції і борошно, обваляти в цій суміші рибу.
Смажити на розігрітій сковороді з маслом по 5-6 хв. з кожного боку до утворення скоринки.
до змісту ↑
Так званий клей, який готують з кісток, попереджає крововиливи. Останнім часом компоненти з кісток річкових мешканців активно використовують для виробництва інсуліну і панкреатину.
до змісту ↑
Використання риби і її ікри в косметології
Є навіть народні засоби для цих цілей:
- маска з ікри. Столову ложку продукту змішують з такою ж кількістю сметани і накладають на обличчя хвилин на 10-15. Шкіра стає гладкою і ніжною;
- зволожуюча маска. Ікру розм’якшують, змішують з огірковим свіжовичавленим соком і наносять на такий же час на шкіру обличчя. Засіб відмінно очищає пори.
до змісту ↑
- Існує навіть спеціальна дієта з використанням м’яса цього річкового жителя, щоб скинути зайву вагу.
- Покроково це виглядає так:
- снідаєте невеликою кількістю відвареного ляща, запиваючи його томатним соком;
- обідаєте запеченим лящем з гарніром з моркви;
- в полудень можна з’їсти яблуко;
- на вечерю подавайте не більш 250 г відвареної риби з річним салатом.
- Під час всієї дієти потрібно пити велику кількість рідини, краще – зеленого чаю.
- Багато кулінари по праву вважають крутобокого однією з кращих річкових риб, за смаком він поступається тільки білузі.
- Приваблива вона ще й тим, що водиться буквально в кожному великому українському водоймі, так що спіймати його можна і самим, не варто для цього ходити в магазин або на базар.