Користь і шкода вершкового масла для організму, калорійність і склад

Вершкове масло – продукція тваринного походження, яку отримують шляхом переробки вершків з молока великої рогатої худоби. У натурального фабриката відзначається безліч корисних властивостей.
Яким має бути натуральне масло
Користь організму приносить тільки їжа натурального походження. Після переробки виходить емульгуючий концентрат тваринних жирів. Для приготування можуть використовувати якісне молоко, сметану, вершки. Поживна цінність на 100 г – 800 ккал. Людський організм засвоює якісний продукт на 95%.
Вид його залежить від вихідної сировини:
- Солодковершкове – його отримують зі свіжих вершків, підданих знезараженню.
- Кисломолочне – проводиться з стерильних вершків, які заквашуються з використанням молочнокислих бактерій. Підсумкова продукція завдяки цьому набуває характерного присмаку.
У фабрикатів молочнокислого бродіння може міститися молочна кислота.
Склад і калорійність
Класифікація харчової продукції виробляється в залежності від жирності:
- Традиційна різновид містить 82,5 г жиру в 100 г
- Селянське масло в тій же кількості містить 72,5 г жиру.
- Любительське – 80 г жиру.
- Бутербродне – 61 г жиру.
- Чайна різновид – 50 г.
Чим більше вміст жирів, тим масло корисніше. Найменше їх у продукті під назвою спред – це суміш жирів рослинного і тваринного походження зі штучними добавками.
У складі присутні такі компоненти:
- Білки.
- Вуглеводи.
- Вода.
- Органічні кислоти.
- Вітаміни груп A, D, B2, E і PP.
- Мікроелементи.
- Холестерин – і високої щільності, і низької.
Корисні властивості
Суперечки про те, чи корисно чи шкідливо масло, нерідко виникають через вміст у ньому холестерину. Для організму людини недолік цього компонента небажаний, як і надлишок. Для отримання користі слід щодня вживати продукцію в розумній кількості.
Натуральний молочний продукт забезпечує таку користь:
- Допомагає нормалізувати обмін речовин.
- Антиоксиданти беруть участь у процесі відновлення клітин.
- Забезпечує синтез різних гормонів.
- Зміцнює судини, робить їх еластичнішими.
- Знижує шкоду роботи холестерину низької щільності.
- Гнітюче впливає на ракові клітини.
Для жінок
Для здоров’я жінок користь вершкового фабриката велика. Його регулярне споживання позитивно впливає на менструальний цикл, зменшує тяжкість депресивного стану. Корисно їсти його для поліпшення стану нігтів і волосся, надає шкірі гладкість.
Для чоловіків
Добова норма масла для чоловіків становить 30-35 г. У холодний період року ця кількість слід подвоїти, особливо якщо доводиться відчувати важке фізичне навантаження.
Мікроелементи, що містяться в продукті, впливають на організм наступним чином:
- Запобігають остеопорозу.
- Підсилюють вироблення тестостерону.
- Підтримують роботу печінки.
Чоловікам, які активно займаються спортом, корисно вживати масло з вершків на сніданок. Регулярне споживання допомагає зняти напругу після тренувань, сприяє полегшенню стану при болю в м’язах.
Літнім людям
У літньому віці рекомендується уважніше ставитися до споживання молочної їжі з вмістом жирів. Масло краще вживати по 15-20 г на добу – така кількість не принесе шкоди. За рахунок вмісту в ньому кальцію зміцнюються кістки, поліпшується засвоєння жиророзчинних вітамінів, що надходять разом з їжею.
Козяче вершкове масло
У цього продукту цінність більше, ніж у масла, виготовленого з коров’ячого молока.
Корисні властивості:
- Підтримує загальне самопочуття.
- Позитивно впливає на зір.
- Має знеболюючу та протизапальну дію.
- Допомагає ранам заживати швидше.
- Покращує стан опорно-рухового апарату.
- Відновлює організм після хвороб та операцій.
Корисна продукція з козячого молока жінкам при годуванні груддю.
Топлене вершкове масло
Такий продукт виходить в результаті теплової обробки масла з вершків. Він корисний за рахунок наявності в складі ненасичених жирних кислот, необхідних для підтримки здоров’я внутрішніх органів і тканин організму.
Використовуючи в харчуванні топлений варіант, можна позитивно вплинути на зір, імунітет і травлення, поліпшити роботу мозку і щитовидної залози, вироблення гормонів. Топлене масло, приготоване в домашніх умовах, можна вживати тим, у кого відзначена непереносимість лактози. Воно також широко застосовується в косметичній сфері з метою омолодження шкіри на обличчі.
При вагітності і грудному вигодовуванні
При вживанні продукції, приготовленої з натуральної сировини, організм добре засвоює всі жиророзчинні вітаміни. При вагітності споживання продукту впливає на міцність кісток у матері і плоду, бере участь у формуванні мозку, позитивно діє на зір і імунітет. Поліпшується психоемоційний баланс.
При грудному вигодовуванні мати з вжитим маслом отримує безліч корисних речовин, що сприятливо відбивається на стані її здоров’я. Дитині все компоненти передаються разом з грудним молоком.
З якого віку можна давати дітям
В організм маленької дитини можна додати такі продукти вже в півроку, а то й раніше за умови непереносимості лактози. Спочатку кількість не повинна бути більше 1 г. Поступово додаючи його, до року можна збільшити порцію до 6 г, до 3 років – до 15 г. Маргарин дітям їсти не можна.
Вершкове масло при різних захворюваннях
При різних хворобах масло може корисно впливати на організм.
При проблемах органів травлення
За рахунок обволакувальних здібностей продукт змащує шлунок зсередини. Забезпечується захист від агресивного впливу шлункового соку. Швидше загоюються запалені ділянки завдяки відновленню клітин.
При виразках шлунка може бути рекомендовано як обов’язковий для щоденного споживання інгредієнт. Допомагає поліпшити мікрофлору шлунково-кишкового тракту, прискорює рубцювання невеликих виразок.
При панкреатиті
Якщо вражена підшлункова залоза, жирну їжу вживати не варто. Під час нападу масло заборонено, через 3 тижні після того, як стан почав покращуватися, в раціон можна додати шматочок вагою 3-5 г. Цю порцію слід ділити на декілька прийомів.
При підвищеному цукрі в крові
Діабет – невиліковна хвороба, яка потребує регулярного контролю. Споживання хворими жирної молочної їжі необхідно скоротити або відмовитися від нього. Організм швидко засвоює продукт, кров отримує «швидкі» вуглеводи, в ній відбувається стрибок цукру, чого не можна допускати при такій хворобі.
При подагрі
При подагрі потрібно постійно дотримуватися дієти. Через порушення обміну речовин в тканинах і суглобах хворого починається відкладення солей. Необхідно підбирати спеціальний харчовий режим, замінювати тваринні жири рослинними і дотримуватися такої системи живлення до стабілізації стану.
Як використовується вершкове масло
Масло з вершків містить хороший жировий запас, тому його застосовують в різних сферах.
У харчуванні
Щоб отримати максимум корисних властивостей при вживанні продукту, рекомендується його додавати в гарячу кашу або мазати на бутерброд і вживати з чаєм. Для шлунка буде більше користі, якщо масло потрапить в нього у вигляді шляхах під час емульсії.
Молочний жир в кулінарії використовується для приготування соусів, його додають в суміші для морозива, випічку, кондитерський крем.
При схудненні
Споживання фабриката допускається в невеликих кількостях, якщо людина активно займається спортом. При необхідності скинути вагу замість вершкової різновиди треба споживати рослинну. Після отримання потрібного результату знадобиться харчуватися правильно, споживаючи масло в невеликих обсягах.
У народній медицині
Масло, приготоване з вершків, може полегшувати стан при сильному кашлі. Маленький шматочок при розсмоктуванні допомагає вгамувати першіння в горлі. Також можна для прогрівання випити теплого молока, в якому розмішана невелика порція продукту.
Підтале на водяній бані масло закопують в ніс для боротьби з гайморитом і нежиттю. Нерідко при застуді його використовують для змазування грудини, наносячи потрібно і спереду, і ззаду.
У косметології
Масляні маски застосовують для нежирної шкіри обличчя.
Варіанти пропонуються такі:
- Для поліпшення стану сухої, обвітреної шкіри допомагає склад з ложки розм’якшеного масла, розтертої з жовтком курячого яйця. На обличчі тримати 20 хвилин, потім змити.
- Прибрати шелушащіся ділянки на підборідді і щоках можна, наносячи на них масло тонким шаром. Потримати 20 хвилин і змити теплою водою.
- Для видалення зморшок навколо очей підійде кашка зі свіжого огірка, змішана з розм’якшеним продуктом.
Як зробити домашнє вершкове масло
Для приготування продукції в домашніх умовах знадобляться жирні нестерилізовані вершки.
Готувати слід так:
- Вихідний продукт повинен бути кімнатної температури.
- Знадобиться ємність, яка за обсягом повинна в 3 рази перевищувати кількість сировини.
- Її накривають плівкою і прорізають кілька отворів для віночка.
- Починати збивати з невеликій швидкості, яку поступово збільшують до максимальної.
- Утворюється піна, спочатку вона легка, але через деякий час стає жовтуватою і більш щільною. Це і є масло. Приблизно через 10 хвилин процедура буде закінчена.
- Збивання продовжити ще пару хвилин – олія повинна відокремитися від маси. Коли це станеться, роботу міксера треба зупинити.
Вміст ємності виливають в друшляк і залишають для стікання. Приблизно через чверть години треба все перемішати.
Чи можна смажити на вершковому маслі
Для смаження цей фабрикат використовувати небажано. Після такої термообробки в ньому починають вироблятися шкідливі для здоров’я речовини. Якщо ж захотілося домогтися рум’яної скоринки при смаженні ростбіфу, стейка або шніцеля, слід використовувати тільки якісний продукт і уважно стежити за дотриманням температурного режиму.
Як вибирати і зберігати
При виборі і зберіганні варто дотримуватися наступних рекомендацій:
- Купувати слід тільки масло в упаковці з фольги.
- При пожовтінні верхнього шару треба зрізати його ножем.
- На зберігання краще скласти упаковку в темне, холодне місце. Бажана температура – 15 °C – 12 °C.
Для збереження корисних властивостей тримати фабрикат треба у непрозорій ємності.
Шкода вершкового масла і протипоказання
Через великий вміст холестерину дієтологи часто проти вживання такого продукту. Він може стати причиною скупчення шкідливих речовин в судинах. Але якщо споживати його потроху, неприємностей вдається уникнути.
Вершкове масло
Вершкове масло отримують в основному шляхом збивання вершків, а в промислових масштабах його виробляють шляхом сепарування. Найкраще вершкове масло – це те, яке виготовлено з натурального коров’ячого молока. У вершковому маслі міститься до 82,5% жиру, а в топленому – аж до 99%. Вершкове масло, якщо воно натуральне, по праву належить до кращого з видів харчових жирів. Для того щоб отримати 1 кг натурального вершкового масла, необхідно майже 25 літрів молока, так що натуральне дійсно коштує недешево.
Це один з найбільш поширених продуктів, які люди по всьому світу використовують в кулінарії. Рецепт виготовлення вершкового масла відомий людству вже дуже давно, так як для цього необхідно тільки молоко, якого завжди було в надлишку. До цього дня в Індії його використовують не тільки в кулінарних цілях, але і для створення різних ліків, додаючи в нього лікарські трави.
Історія виробництва
Відповідно до історії, вершкове масло з’явилося ще в 2000 році до нашої ери, по крайней мере, саме про це свідчать стародавні записи, які були знайдені в Індії.
Однак вперше технологія виробництва була розроблена євреями, згадки про нього знаходяться навіть в Старому Завіті.
У давнину наявність вершкового масла в будинку говорило про те, що сім’я живе в достатку, так як це досить дорогий продукт через технології виробництва.
Згідно з даними істориків, вже в 5 столітті широко використовували вершкове масло в Ірландії, а записи від 8 століття свідчать про те, що моряки Норвегії брали його з собою в плавання. В Україні широку популярність воно набуло ближче до дев’ятого століття, і приблизно в той же час з’явилося в Італії.
На території України почали вперше виготовляти новий вид – пряжене вершкове масло, яке отримало свою назву завдяки процесу виробництва. Для його виробництва брали вершки, які перед цим топили в печі, потім їх збивали, а потім ретельно промивали холодною водою.
Але такий чистий продукт зберігався дуже мало, а для продовження терміну зберігання його знову перетоплювали, а потім знову промивали холодною водою і знову перетоплювали. В кінцевому підсумку воно ділилося на два шари: верхній складався виключно з натурального молочного жиру, який охолоджували, поки він не почав кристалізуватися.
В результаті виходило топлене масло, яке постачали в інші країни.
В Україні промислове виробництво вершкового масла почалося тільки в 19 столітті, коли воно стало доступно більшості населення. Саме на той момент був пік фабрик, які займалися виробництвом: їх було більше сотні. З того самого моменту українське вершкове масло використовують не тільки співвітчизники, але й відправляють його на експорт, так як воно користується широким попитом. Зокрема, одним з кращих видів вважається Вологодське, яке має легкий присмак волоських горіхів і готується на основі молока, яке потрібно кип’ятити перед використанням.
Склад і властивості
Ще наші предки були твердо впевнені в тому, що вершкове масло надзвичайно корисно, і в цьому вони не помилялися. Зокрема, у вершковому маслі міститься висока концентрація вітаміну А, якого немає ні в одному з видів рослинних олій.
Приблизно 50 г в день здатні заповнити третину від необхідної норми в цьому вітаміні, який підтримує імунну систему та покращує зір. Крім того, вершкове масло завдяки жировій основі допомагає засвоюватися таким вітамінам, як вітамін Е, вітамін D і вітаміни групи B, яким необхідні натуральні жири для повного засвоєння.
Крім того, олеїнова кислота, яка міститься у вершковому маслі, допомагає організму в профілактиці ракових захворювань.
Крім вітамінів, в ньому міститься більше 150 жирних кислот, серед них 20 незамінних, тобто таких, які організм не може виробляти сам і повинен отримувати ззовні. До складу входять також натрій, цинк, марганець, мідь, залізо і кальцій.
Склад вершкового масла (на 100 г)
Вітаміни
Макроелементи
Мікроелементи
калорійність | 660 кКал |
білки | 0,82 г |
жири | Від 70 г |
вуглеводи | 1,33 г |
вода | 25,2 г |
Насичені жирні кислоти | 47,1 г |
Ненасичені жирні кислоти | 2,26 г |
холестерин | 171 мг |
Моно- і дисахариди | 1,31 г |
зола | 0,42 г |
Вітамін А | 0,41 мг |
вітамін РР | 0,1 мг |
Бета-каротин | 0,33 мг |
Вітамін A (РЕ) | 449 мкг |
вітамін В1 | 0,01 мг |
вітамін В2 | 0,124 мг |
вітамін В5 | 0,05 мг |
вітамін D | 1,31 мкг |
Вітамін Е | 1 мг |
кальцій | 23,8 мг |
магній | 0,41 мг |
натрій | 14,7 мг |
калій | 31 мг |
фосфор | 29 мг |
Залізо | 0,20 мг |
цинк | 0,10 мг |
мідь | 2,52 мкг |
Марганець | 0,002 мг |
Натуральне масло дуже калорійне, в 100 грамах продукту міститься від 660 до 730 кілокалорій, тому його необхідно вживати в обмеженій кількості людям, які стежать за своєю фігурою. Це не означає, що потрібно повністю виключити його зі свого раціону, але варто обов’язково враховувати його високу калорійність.
Як вибирати і зберігати
Постарайтеся не купувати вершкове масло, яке загортають в пергамент. Справа в тому, що в такому разі на масло потрапляють прямі сонячні промені, в результаті чого воно окислюється і втрачає свої корисні властивості. Краще віддавати перевагу такому, яке продається загорнутим у фольгу.
Якщо ви купили масло і виявилося, що на нього довгий час потрапляло сонячне світло, в результаті чого верхній шар став жовтого кольору і тьмяним, достатньо просто зрізати верхній шар і викинути його, решта цілком можна вживати.
Звичайно ж, найкраще зберігати вершкове масло в холодильнику, або, принаймні, в місці, де температура не перевищує 12 градусів. Віддавайте перевагу темним місцям, адже, як уже було сказано, сонячне світло згубно впливає на продукт.
Не рекомендується використовувати для зберігання чисте скло, краще віддати перевагу кераміці або фарфору. Справа в тому, що в склі масло швидко позбавляється своїх корисних властивостей.
Використання в кулінарії
Вершкове масло рекомендується використовувати для вже готових продуктів, але не рекомендується використовувати його для смаження.
З іншого боку, якщо смажити на ньому їжу, воно дає набагато менше канцерогенів, ніж будь-який рослинний жир.
Якщо необхідно використовувати саме вершкове для смаження, використовуйте пряжене: такий сорт має набагато більш високу точку димлення, а також довго зберігається, аж до року.
Ви можете приготувати топлене вершкове масло самостійно: масло необхідно обережно нагріти, найкраще на водяній бані, щоб воно стало рідким.
При такій температурі необхідно витримувати його близько 30 хвилин, за цей час випарується зайва вода, а наверх спливуть молочні білки. Ці молочні білки потрібно обережно зняти з поверхні, а решту суміш ретельно процідити – це і буде топлене масло.
Завдяки своєму нейтральному і ніжному смаку вершкове масло набуло популярності в тому числі і з використанням добавок, наприклад, до нього часто додавали соки з фруктів і ягід, какао і шоколад для отримання шоколадного сорту, і навіть мед.
Користь вершкового масла
При вживанні в розумних кількостях вершкове масло дуже добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Воно забезпечує шлунково-кишковому тракту всебічну підтримку: з одного боку, що міститься в ньому вітамін А допомагає загоювати дрібні рани, з іншого – що міститься в ньому жир діє як мастило для стравоходу, істотно покращуючи його стан.
- Вершкове масло надзвичайно корисно людям, які живуть в суворому кліматі, адже воно є джерелом не тільки вітамінів, а й великої кількості енергії, будучи повністю натуральним і легко засвоюється продуктом.
- Дуже важливо додавати його в раціон дітей, тому що містяться в ньому жири допомагають відновленню клітин, в тому числі і клітин головного мозку, що підвищує розумову активність дитини.
- Вершкове масло містить в собі велику кількість жиророзчинних вітамінів, а також холестерин, який життєво необхідний нашому організму. Крім цього, є ще ряд корисних властивостей:
- Велика кількість містяться калорій допомагає наситити організм енергією.
- Сприяє оновленню клітин організму, в тому числі нейронів головного мозку.
- Дозволяє нормалізувати виробництво статевих гормонів.
- До складу входить вітамін Е, надзвичайно корисний для здоров’я організму, для краси шкіри, нігтів і волосся. Він особливо корисний для жінок.
- Вміщені в ньому вітаміни підтримують нормальний стан зору, а також стимулюють нормальну роботу слизових оболонок.
- Вітамін А покращує стан кісток і зубів.
Крім того, всі ці вітаміни жиророзчинні, тобто для того, щоб організм їх засвоїв, необхідні натуральні жири, яких якраз досить у вершковому маслі.
Застосування в народній медицині
У народній медицині рекомендують застосовувати вершкове масло для дітей, у яких ріжуться зуби. Для зниження цих неприємних відчуттів достатньо намазати ясна дитини, щоб якийсь час він не відчував такого дискомфорту.
Якщо вас мучить сухий кашель або є кров при відкашлюванні, народна медицина рекомендує вживати його з цукром для полегшення стану. У тому числі поєднання вершкового масла і цукру діє як сечогінний засіб, дозволяючи виводити з організму зайву рідину і очищати його.
Якщо у вас на тілі з’явилася якась висип, наприклад, при лишаї або кропивниці, вершковим маслом потрібно змащувати шкіру для полегшення стану.
Якщо ви страждаєте від проносу, вживайте його суміш з вином. При дизентерії добре допоможе гранатовий сік і трохи вершкового масла.
Крім того, наші предки використовували вершкове масло в якості косметологічного засобу. Якщо розтопити трохи і нанести його на шкіру на ніч, вона стане більш ніжною і пружною, а також насититься корисними речовинами.
Для профілактики простудних захворювань використовується вершкове масло з лимоном: для цього необхідно взяти сік половини лимона і 150 г масла, змішати, додати сіль і зелень, і вживати по одній чайній ложці щодня. Такий же ефект має і часникове: для нього потрібно взяти 150 г масла і 10 грамів часнику, змішати і також вживати по чайній ложці.
Думка вчених
Більшість дієтологів сходяться на думці, що вершкове масло необхідно для регулярного вживання в невеликих кількостях, оскільки воно містить тваринні жири високої якості і допомагає організму краще засвоювати безліч корисних елементів.
Однак якщо мова заходить про користь і шкоду, думки різняться: наприклад, один відомий вчений Великобританії активно наполягає на тому, що вершкове масло необхідно взагалі виключити з раціону. Він наводить цілий перелік шкідливих властивостей і стверджує, що тільки через його регулярного вживання в країні щороку помирає близько 200 тис. людей.
Саме з цієї причини він наполягає на тому, що вершкове масло повинно бути повністю замінено маргарином або рослинними аналогами, а натуральне жирне молоко слід назавжди виключити з ужитку.
Однак більшість вчених вважають, що насправді воно дуже корисно, принаймні, якщо вживати його в міру. Більш того, навіть необхідно, оскільки воно насичує організм корисними речовинами і допомагає засвоювати різноманітні вітаміни.
Деякі дієтологи наполягають на обов’язковому вживанні невеликої кількості кожен день для кожної дорослої людини, оскільки жирне молоко найчастіше засвоюється погано, тоді як вершкове масло – дуже добре.
Особливо це стосується людей похилого віку, які можуть відчувати проблеми із засвоєнням молочних продуктів. На думку вчених, для дорослої здорової людини достатньо всього 10 грамів вершкового масла в день, але в цілому нешкідливим вважається кількість до 30 грамів.
Особливості вживання в різному віці
Вміщені в вершковому маслі речовини допомагають розвитку гормональної системи, тому його дуже важливо вводити в раціон дітей і підлітків, у яких розвивається гормональна база.
Приблизно до 40 років воно має бути обов’язково присутнім в раціоні людини щодня, а після 40 років необхідно вживати його в невеликих і строго індивідуальних дозах в залежності від вашого стану здоров’я.
Важливо пам’ятати, що після 40 років організму вже немає необхідності активно підтримувати гормональну і репродуктивну систему, а холестерин, який міститься у вершковому маслі, може привести до появи атеросклерозу.
Це означає, що після 40 років потрібно скорочувати споживання різних тваринних жирів, не тільки вершкового масла, а й інших видів. Однак це не привід відмовлятися від нього взагалі.
Протипоказання і шкода
Вершкове масло корисно тільки в тому випадку, якщо воно повністю натуральне і ви купуєте його у надійного виробника. Крім того, через високу калорійність його необхідно вживати потроху, оскільки воно здатне призвести до збільшення ваги.
Якщо не дотримуватися денну норму, яка становить всього 15 грамів, зловживання може призвести до розвитку бляшок у кровоносних судинах через високий вміст холестерину в крові.
При виборі натурального масла пам’ятайте, що жирність натурального продукту становить не менше 80%, якщо цифра вказана нижче, це свідчить про те, що для виробництва використовували ненатуральні продукти.
Користь і шкода вершкового масла
Існує багато молочних продуктів. Одним з них є вершкове масло, яке містить велику кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів. Сьогодні важко уявити сніданок без бутерброда з ароматним свіжим маслом.
Насправді, така популярність цього продукту цілком виправдана. При регулярному вживанні поліпшується загальний стан організму, зміцнюється імунітет.
З чого ж готують вершкове масло, яке краще вибрати, яку користь воно приносить здоров’ю? Про це ви можете дізнатися з цієї статті.
Такий продукт з’явився багато століть назад. Правда, його тоді отримували шляхом збивання вершків вручну; воно містило значно більше корисних речовин і відсоток жирності.
Сьогодні вершкове масло виробляють в великих масштабах на молокозаводах.
Сумлінні виробники використовують тільки молочні вершки, недобросовісні – додають пальмову олію, сухе молоко, консерванти і ароматизатори.
Різновид даної продукції просто вражає різноманіттям. Для зручності покупців масло розділене за відсотком жирності: 69, 72,5; 82%. Може бути з різними харчовими добавками у вигляді спецій або какао.
Вершкове масло має приємний молочний аромат, м’яку текстуру без грудочок, колір насичений (не білий).
Калорійність вершкового масла 72,5% (100 гр)
білки, г | жири, г | вуглеводи, г | ккал |
0,8 | 72,41 | 1,27 | 626 |
Такий продукт вважається висококалорійним, оскільки всього половина пачки масла, в середньому, містить 626 ккал.
Для прикладу взято молочний продукт із середнім відсотком жирності в 72,5%. Вершкове масло не рекомендовано вживати у великих кількостях при здоровому харчуванні, і по можливості звести до мінімуму в період дієт, які спрямовані на зниження ваги.
Це виправдано високим вмістом жирів до 72 грамів на 100 грамів продукту.
Хімічний склад
- Вітаміни: А, С, D, Е, В1, В6
- Мінерали: калій, кальцій, марганець, магній, залізо, цинк, фосфор
- Активні компоненти: жирні кислоти (мононенасичені, поліненасичені), білки
Корисні властивості вершкового масла
Вершкове масло корисно для організму завдяки вмісту вітаміну D.
Він позитивно впливає на стан центральної нервової системи, бере участь у формуванні нервових клітин, взаємодіє з ультрафіолетом і викликає появу засмаги. Ще його називають вітаміном настрою.
Він допомагає поліпшити сон, позбавляє від розвитку депресії. Схожими властивостями володіє айва, яка дозволить не лише зміцнити нервову систему, а й попередити безліч інших захворювань.
Вітамін D необхідний для міцності кісток, він взаємодіє з калієм і кальцієм – все це міститься в даному продукті.
Поліненасичені жирні кислоти дуже корисні для жінок, оскільки позитивно впливають на стан шкірних покривів, волосся і нігтів. Часте вживання цього продукту дозволяє підтримувати пружність шкіри, виключає її сухість і блідість.
Жінкам особливо помітна користь при вживанні вершкового масла, адже через деякий час значно поліпшується загальний стан волосся, вони стають більш слухняними, еластичними і шовковистими. Ці жири стабілізують баланс необхідних речовин для правильних реакцій на клітинному рівні.
Не менш корисними для жіночої краси будуть також: бразильський горіх або фундук.
Арахідонова кислота корисна для роботи кори головного мозку, яка в першу чергу відповідає за процес метаболізму, утримує нервову напругу на безпечному для здоров’я рівні, забезпечує харчування кори корисними речовинами і впливає на її механізми.
У холодні і похмурі дні рекомендовано вживати не більше 50 грамів вершкового масла в день для підтримки емоційного здоров’я. Це пояснюється високою кількістю мінералів у складі вершкового масла, які здатні впливати і зміцнювати всі системи органів, включаючи центральну нервову систему.
Регулярне вживання олії середньої жирності допоможе поліпшити стан серцево-судинної системи. Калій, магній, натрій і залізо зміцнюють стінки всіх артерій і вен, насичують серцевий м’яз необхідним калієм, що допомагає уникнути розвитку патологій серця. Вищу концентрацію цих мінералів можна знайти в зелені, особливо в петрушці.
Домашнє масло корисне для мікрофлори організму. Воно сприяє її нормалізації і зміцненню, що допомагає покращити імунітет і зменшує кількість сезонних захворювань. Помічено, що при частому вживанні вершкового масла знижує ризик грибкових захворювань.
Цей молочний продукт дозволяє отримати високий заряд енергії завдяки «корисним жирним кислотам», поліпшує стан слизових оболонок всього організму, знижує роздратування.
Відомо, що регулярне вживання якісного вершкового масла допомагає вдвічі знизити ризик зараження туберкульозом, адже всі поліненасичені кислоти надзвичайно корисні для бронхіального дерева.
Як правильно вибрати вершкове масло
Вся користь вершкового масла є тільки в натуральному продукті, який не містить консервантів, рослинних жирів і барвників.
- У складі вершкового масла повинні бути тільки вершки з коров’ячого молока. Не допускається більше ніяких компонентів.
- Звертайте увагу на цінову політику, якісний продукт не можна купити за низькою ціною.
- Дивіться терміни зберігання і правильність зберігання цього продукту в магазині. Він повинен розташовуватися тільки в морозильних камерах при мінусовій температурі.
- Якісне вершкове масло при охолодженні погано мажеться, починає кришитися.
- Масло не повинно бути сніжно-білим, самим оптимальним вважається молочний колір, трохи жовтуватого допускається.
- Неприпустимо купувати вершкове масло з порушенням цілісності упаковки, так як існує ризик потрапляння мікроорганізмів безпосередньо в продукт і можливі негативні наслідки у вигляді розлади шлунка (як мінімум).
Будинки необхідно зберігати даний продукт в спеціальній герметичній посуді, не допускати його частого повного розм’якшення. Від цього знижуються не тільки смакові якості масла, але і зменшується кількість корисних речовин.
Рослинне вершкове масло
Основою рослинного масла є рослинні жири, які були схильні до гідрогенізації, що в свою чергу призводить до появи транс-жирів.
Такий продукт дуже часто використовують в кулінарії для приготування солодощів, особливо коли потрібно здешевити продукцію, що випускається. За смаком рослинне вершкове масло відрізняється більш маслянистим смаком, не має молочного присмаку, дуже нагадує всім відомий маргарин.
А взагалі, його прийнято називати спредом. Включати його в раціон дуже небезпечно для здоров’я, тому що транс-жири здатні викликати пухлинні захворювання не тільки травної системи, але і по всьому організму. За ціною – значно нижче натурального вершкового масла.
Можливе використання тільки для приготування випічки (як складова тесту), тільки в такому вигляді воно не здатне завдати шкоди організму.
Протипоказання і шкода
- Протипоказано до вживання при панкреатиті, особливо гострі стани.
- Надмірне вживання вершкового масла може завдати шкоди організму і викликати розвиток атеросклерозу через наявність холестерину в високій кількості.
- Шкідливо вживати літнім людям в неправильних пропорціях (не більше 50 грам в тиждень).
- Протипоказано для регулярного вживання людям, які мають надлишкову вагу.
- З обережністю включати в раціон при частій діареї або наявності алергічних реакцій.
Вершкове масло – користь, калорійність, склад і шкода
Індія на основі топленого масла готувала і готує до сих пір не тільки їжу, але й ліки, додаючи в розтоплене масло різні трави. В Україні промислово виробляти масло почали в першій половині XIX століття, кількість маслоробних фабрик в цей час досягало 700. Українці робили якісне масло з сметани, молока і цілісних вершків і успішно його експортували. Найбільш відомий сорт – вологодське масло, з приємним ароматом свіжевскіп’яченого молока і легким присмаком горіхів.
Хімічний склад вершкового масла
Наші предки не дарма були впевнені в користі вершкового масла: продукт, і справді, унікальний. Він містить в своєму складі велику кількість вітаміну А, який не міститься ні в одному рослинному маслі. 50 г вершкового масла заповнює 1/3 щоденної норми вітаміну А, необхідного організму для зору, роботи імунної системи.
Крім цього, користь вершкового масла полягає в вітамінах D, K, E, РР, а також всіх вітамінах групи В, відмінно засвоюваних організмом в жировій середовищі.
Ці вітаміни потрібні людині для зростання кісток, здоров’я зубів, волосся і шкіри, підтримки діяльності нервової системи і репродуктивних органів. Ще в маслі міститься близько 40% мононенасиченої олеїнової кислоти і ще 150 різних жирних кислот, в тому числі 20 незамінних.
У складі натурального вершкового масла також містяться білки, вуглеводи, калій, кальцій, залізо, марганець, магній, мідь, фосфор, натрій, цинк.
Калорійність вершкового масла
У вершковому маслі ударне кількість калорій: всього 1 г містить 7,29 Ккал, тому, якщо занадто налягати на цей продукт, це призведе до зайвої повноти.
Користь вершкового масла
Жирні продукти – відмінне джерело енергії, тому вершкове масло корисно жителям країн з суворим кліматом, так як допомагає зігрітися. Жири, що входять до складу клітин організму, зокрема, що знаходяться в тканинах головного мозку, активно сприяють оновленню клітин. Потрібно обов’язково включати вершкове масло в раціон дітей, так як його недолік в їжі веде до зниження розумової активності та успішності в школі.
Шкода масла
Варто сказати, що корисно вершкове масло лише натуральне, і вживати цей продукт необхідно в помірних кількостях. Розумна доза натурального масла, приготованого з коров’ячого молока, принесе задоволення і піде на користь здоров’ю. У вершковому маслі міститься велика кількість холестерину, і непомірне споживання продукту може викликати атеросклероз.
Сьогодні часто під виглядом вершкового масла нам продають ерзац, що містить різні добавки, ароматизатори, емульгатори, барвники. Користь даних продуктів сумнівна: спреди містять меншу кількість калорій, але в їх склад входять небезпечні жирні кислоти трансізомери, що викликають пошкодження стінок артерій.
Купуючи масло, не плутайте його зі спредом, уважно читайте написи на упаковці. У складі натурального масла не повинно бути нічого штучного, відновленого. Жирність класичного вершкового масла – не менше 80-85%, більш низький вміст жирів говорить про те, що продукт натуральний лише частково.
Чим шкідливе і корисне вершкове масло (відео)
Вершкове масло – склад, лікувальні властивості і шкода
Вершкове масло – молочний продукт, одержуваний шляхом збивання або сепарування вершків. Використовується в якості харчової добавки в багатьох стравах, має широке застосування в народній медицині і косметології.
У складі натурального вершкового масла міститься не тільки молочний жир, але також білки і набір водорозчинних вітамінів і мінералів. Помірне вживання натурального масла не призводить до ожиріння і не відбивається негативно на роботі серця, а навпаки, робить позитивний вплив на здоров’я.
Склад і калорійність вершкового масла
У складі натурального коров’ячого вершкового масла містяться замінні і незамінні амінокислоти, полі- і мононенасичені жирні кислоти, а також вітаміни і мінерали, які позитивно впливають як на роботу внутрішніх органів, так і на функціонування всього організму в цілому. Калорійність масла з 82,5% жирності становить 748 ккал, 72,5% – 661 ккал, топленого масла (99% жирності) – 892,1 ккал, козячого масла – 718 ккал, рослинного масла (спреда) – 362 ккал на 100 г
Масло, в якому містяться жири рослинного походження, не можна вважати вершковим в прямому сенсі цього слова.
Примітка: в чайній ложці традиційного вершкового масла (82,5%) міститься 37,5 ккал, в столовій ложці – 127,3 ккал. У процесі смаження енергетична цінність продукту не змінюється.
Харчова цінність масла на 100 грамів:
різновид | вуглеводи | білки | жири | вода |
Вершкове масло 82,5% | 0,8 г | 0,5 г | 82,5 | 16 г |
Вершкове масло 72,5% | 1,3 г | 0,8 г | 72,5 г | 25 г |
топлене | 0 г | 99 г | 0,2 г | 0,7 г |
Рослинне вершкове масло (СПРЕД) | 1 г | 1 г | 40 г | 56 г |
Масло з козячого молока | 0,9 г | 0,7 г | 86 г | 11,4 г |
Співвідношення БЖУ вершкового масла 82,5% – 1/164 / 1,6, 72,5% – 1 / 90,5 / 1,6, топленого – 1 / 494,6 / 0, рослинного – 1/40/1 на 100 грамів відповідно.
Хімічний склад натурального вершкового масла на 100 г у вигляді таблиці:
Найменування елемента | 82,5% | топлене | 72,5% |
Фтор, мкг | 2,8 | – | 2,8 |
Залізо, мг | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
Селен, мкг | 1 | – | 1 |
Цинк, мг | 0,1 | 0,1 | 0,15 |
Калій, мг | 15 | 5 | 30 |
Фосфор, мг | 19 | 20 | 30 |
Кальцій, мг | 12 | 6 | 24 |
Сірка, мг | 5 | 2 | 8 |
Натрій, мг | 7 | 4 | 15 |
Вітамін А, мг | 0,653 | 0,667 | 0,45 |
Холін, мг | 18,8 | – | 18,8 |
Вітамін D, мкг | 1,5 | 1,8 | 1,3 |
Вітамін В2, мг | 0,1 | – | 0,12 |
Вітамін Е, мг | 1 | 1,5 | 1 |
Вітамін РР, мкг | 7 | 10 | 0,2 |
Насичені жирні кислоти, г | 53,6 | 64,3 | 47,1 |
Оленів, г | 22,73 г | 22,3 | 18,1 |
Омега-6, г | 0,84 | 1,75 | 0,91 |
Омега-3, г | 0,07 | 0,55 | 0,07 |
Крім цього, в складі коров’ячого вершкового 82,5% масла міститься 190 мг холестерину, в 72,5% – 170 мг, в топленому – 220 мг на 100 г.
Хімічний склад рослинного вершкового і приготованого на основі козячого молока масла містить мінерали і вітаміни, а також моно- і поліненасичені жирні кислоти, такі як лінолева, ліноленова і олеїнова.
Користь для здоров’я жінок і чоловіків
Жіночого і чоловічого здоров’ю користь приносить тільки натуральне або домашнє вершкове масло, в складі якого не містяться трансжири, солі і консерванти.
Систематичне вживання олії в якості харчової добавки позитивно впливає на організм, а саме:
- Поліпшується стан шкіри обличчя, волосся, нігтів. Припиняється лущення шкіри, розшарування нігтів, волосся стає менш ламким.
- Зміцнюється кістковий скелет.
- Поліпшується гострота зору.
- Нормалізується робота шлунково-кишкового тракту, знижується ризик запорів і больові відчуття, викликані загостренням гастриту.
- Нормалізується робота слизових.
- Нормалізується вироблення гормонів, підвищується настрій, знижується ризик розвитку депресій.
- Підвищується працездатність і витривалість, що особливо корисно для людей, що займаються спортом.
- Поліпшується робота репродуктивних органів.
- Знижується ймовірність виникнення грибкових інфекцій. Крім цього, вершкове масло використовується як профілактичний засіб від кандидозу.
- Поліпшується робота головного мозку, особливо в холодну пору року, коли мозкова активність страждає через дефіцит вітаміну D.
- Знижується ризик виникнення ракових пухлин і прояви метастазів.
- Посилюється імунітет.
Корисно їсти вершкове масло вранці натщесерце, намазуючи на цільнозерновий хліб або добавляючи шматочок в каві. Це позбавить від ранкової нервозності, зніме подразнення слизових оболонок, зарядить тіло енергією і підвищить працездатність.
Кава зі шматочком домашнього або натурального вершкового масла (72,5% або 82,5%) можна випивати натщесерце вранці з метою схуднення, так як оптимальне поєднання амінокислот, корисних жирів, лінолевої жирної кислоти і вітаміну К в напої призводить до прискорення жирового обміну, зниження почуття голоду і як результат, до втрати зайвих кілограмів. Крім цього, напій можна випивати для профілактики хвороб серцево-судинної системи.
Смажити на вершковому маслі рекомендується тільки в тому випадку, якщо воно топлене. Інакше масло почне кристалізуватися і горіти при температурі від 120 градусів, що тягне за собою утворення канцерогенів – речовин, що підвищують ризик розвитку злоякісних новоутворень.
Вершкове масло, приготоване на основі рослинного жиру, воно ж спред, приносить користь здоров’ю (покращує роботу серцево-судинної системи, допомагає боротися з ожирінням, нормалізує травлення) тільки в тому випадку, якщо це натуральний і якісний продукт, виготовлений на основі замінника молочного жиру з мінімальним вмістом трансжирів. В іншому випадку, крім низької калорійності, в ньому немає нічого корисного.
Козяче вершкове масло
Козяче вершкове масло:
- покращує загальне самопочуття;
- має протизапальну та знеболювальну дію на організм;
- покращує зір;
- прискорює процес загоєння ран;
- покращує роботу опорно-рухового апарату;
- прискорює процес відновлення організму після перенесеного хірургічного втручання (на кишечнику або шлунку) або важкої хвороби.
Крім цього, козяче масло корисно їсти жінкам в період вигодовування грудьми для поліпшення якості молока. Воно використовується в профілактичних цілях проти таких захворювань, як атеросклероз і гіпертонія.
Корисні властивості топленого вершкового масла
Топлене масло – це харчовий продукт, отриманий в результаті термічної обробки вершкового масла. Корисні властивості топленого масла обумовлюються наявністю в складі ненасичених жирних кислот, які необхідні для підтримки здоров’я тканин і багатьох внутрішніх органів.
Топлене масло:
- нормалізує вироблення гормонів;
- знижує прояв алергії;
- покращує роботу щитовидної залози;
- запобігає розвитку остеопорозу;
- покращує зір;
- покращує травлення;
- підсилює імунітет;
- зміцнює кісткову тканину;
- покращує мозкову активність;
- зміцнює серце і стінки судин.
Домашнє топлене вершкове масло можна їсти людям з непереносимістю лактози. Продукт має широке застосування в косметичній сфері для омолодження шкіри обличчя.
Лікувальні властивості
У народній медицині домашнє вершкове масло застосовується в десятках рецептів.
Його використовують:
- для лікування кашлю;
- від болю в яснах;
- при наявності висипу, позбавляючи, опіків або кропив’янки;
- для лікування кишкового грипу;
- від простудних захворювань;
- для додачі еластичності шкірі, а також для запобігання сухості шкірних кроїв;
- для усунення хворобливих відчуттів в сечовому міхурі.
Також масло можна використовувати в холодну пору року, щоб зарядити тіло енергією.
Топлене масло використовують для лікування мігрені, болю в суглобах і попереку, а також геморою.
Шкода для організму
Рекомендована добова доза споживання натурального вершкового масла становить 10-20 г. При зловживанні продуктом організму людини може бути завдано шкоди у вигляді підвищення рівня холестерину в крові і ризику виникнення тромбозу.
При регулярному порушенні рекомендованої добової норми можуть розвинутися хвороби серця і печінки. Крім цього, масло – продукт висококалорійний, тому звичка додавати його в усі страви без дотримання норми призводить до ожиріння.
Рослинне вершкове масло, як правило, містить у складі шкідливі для здоров’я трансжири. Крім того, вживання неякісного продукту може привести до отруєння, розладу шлунка і підвищення температури.
Зловживання топленим маслом загрожує порушеннями в роботі щитовидної залози, печінки, жовчного міхура.
Протипоказано є топлене масло людям, що страждають:
- на цукровий діабет;
- подагрою;
- кардіологічними захворюваннями;
- ожирінням.
Рекомендована доза споживання топленого масла становить 4 або 5 чайних ложок на тиждень.
Підсумки
Натуральне вершкове масло – продукт, корисний для здоров’я як жінок, так і чоловіків. У його складі містяться жири, необхідні для підтримки повноцінної життєдіяльності організму.
Користь організму приносить масло, приготоване на основі коров’ячого та козячого молока. Топлене вершкове масло також має корисні і лікувальні властивості.
Масло нерідко використовують в косметичних цілях для догляду за шкірою обличчя.
До застосування вершкового масла практично немає протипоказань. Продукт стає шкідливим тільки в разі перевищення рекомендованої добової норми.
Вершкове масло: склад, харчова цінність, користь і шкода
Молочні продукти
6.9 тис.
4.6 тис.
5 хв.
Вершкове масло, що отримується в процесі збивання натуральних вершків, має високу поживну цінність і позитивно впливає на організм. Різні його види мають неоднакову жирність.
У складі натурального продукту зазвичай немає нічого, крім коров’ячих вершків. Іноді в нього додають сіль і спеції.
Якісний продукт може бути жовтуватого або темно-жовтого кольору, в залежності від жирності вершків.
У хімічному складі натурального вершкового продукту виділяють велику кількість мікроелементів:
Назва мікроелемента | Кількість в мг на 100 грамів продукту |
фосфор | 1 |
калій | 30 |
кальцій | 24 |
селен | 1 |
натрій | 15 |
магній | 0,5 |
цинк | 0,1 |
залізо | 0,2 |
марганець | 0,002 |
вітамін Е | 1 |
вітамін А | 0,4 |
вітамін РР | 0,2 |
бета-каротин | 0,3 |
вітамін D | 0,1 |
вітамін В1 | 0,01 |
вітамін В2 | 0,1 |
вітамін В5 | 0,05 |
Поживна цінність продукту досить висока. Співвідношення БЖУ:
білки | 0,9 г |
жири | 81 г |
вуглеводи | 0,1 г |
У продукті міститься велика кількість холестеріна – 215 мг, яке майже в три рази перевищує норму. У складі присутній 18 г води.
Калорійність продукту багато в чому залежить від його сорту. У 100 г селянського масла міститься 665 кілокалорій. Бутербродний сорт містить 567 ккал, а чайний – 545 ккал.
Справжнє вершкове масло виробляється тільки з натуральних вершків і має жирність не менше 82%. Якщо виробник вказує меншу кількість жирності, то в такому випадку в складі продукту присутні додаткові харчові добавки. Це вже спред, ерзац або маргарин. Перед покупкою масла обов’язково слід перевірити його склад.
Масло застосовується в кулінарії, медицині та косметології. У медицині продукт використовують як поживний, розігріваючий та пом’якшувальний компонент. Його використовують у лікуванні стравоходу, проносу, бронхіту, вірусів та виснаження організму.
Найбільше поширене застосування масла в кулінарії. Продукт використовують для приготування різних страв. На його основі роблять креми, десерти та соуси.
Щоб не завдати шкоди здоров’ю, масло слід їсти в обмежених кількостях, в іншому випадку воно може викликати розлад кишечника. Продукт дозволено вживати дорослим в кількості 15-20 г на добу, дітям – 10 г на добу. Рекомендується намазувати його на хліб і їсти разом із сиром, ковбасою, рибою, овочами або ікрою.
Крім неповторного смаку і аромату, продукт має масу корисних властивостей, які проявляються в наступному впливі на організм:
- загоєння ран і пошкоджень;
- відновлення слизових оболонок стравоходу;
- профілактика хвороб травної системи;
- лікування жовчнокам’яної хвороби;
- нормалізація вироблення статевих гормонів;
- поліпшення роботи центральної нервової системи;
- стабілізація рівня холестерину в крові;
- стимуляція зростання нових клітин в організмі;
- поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів.
Для жінок вершкове масло необхідно, так як воно допомагає підготувати організм до вагітності, наситити його необхідними жирами перед початком циклу, стабілізувати стан під час клімаксу. Регулярне вживання 1 чайної ложки на добу допоможе жінці зберегти молодість і красу шкіри, позбутися від сухості і мікротріщин.
Чоловікам продукт особливо необхідний при підвищених фізичних навантаженнях. Після 40 років важливо з’їдати на сніданок 1 бутерброд з маслом, щоб продовжити молодість, підсилити потенцію, знизити рівень холестерину, що призведе до мінімізації ризику розвитку інсульту та інфаркту.
При надмірному вживанні масла можна завдати серйозної шкоди організму. При переїданні воно може викликати:
- пронос;
- коліки;
- підвищене газоутворення;
- тяжкість у шлунку;
- нудоту.
Продукт має протипоказання, серед яких:
- ожиріння;
- цукровий діабет;
- захворювання печінки.
Масло з великою жирністю посилює навантаження на печінку в кілька разів, що може спровокувати погіршення стану здоров’я при хронічних гепатитах та інших хворобах.
Не рекомендується їсти вершкове масло разом з яйцем, так як жири уповільнюють травлення.
Зростаючому організму необхідні жири для правильного росту і розвитку. Регулярне вживання вершкового масла допомагає наситити його жирними кислотами, які є незамінним джерелом життєвої енергії.
Є масло необхідно маловагим малюкам, так як воно стимулює роботу травної системи і покращує апетит. Продукт допомагає впоратися із запорами. Жирні кислоти допомагають у формуванні здорових нервових клітин, забезпечують зростаючий мозок необхідними поживними речовинами.
Додавати продукт слід в кашу в невеликій кількості. Вживати його рекомендується в ранкові години, щоб ввечері не перевантажувати травну систему. Дітям можна гасити овочі з додаванням вершкового масла або використовувати його при смаженні.
Користь для вагітних принесуть 25 г масла на добу. Продукт сприяє правильному формуванню опорно-рухового апарату дитини, а вітаміни і мінерали в його складі допомагають майбутній мамі зберегти красу волосся, нігтів і шкіри протягом усього терміну гестації. Холестерин, що входить до його складу, бере участь у формуванні клітин.
Під час лактації вживати продукт дозволено тільки в тому випадку, якщо у малюка немає алергії на коров’ячий білок. Якщо вона відсутня, то включати в меню масло можна, так як воно збагатить молоко необхідними жирними кислотами. Під час лактації його рекомендується додавати в супи, каші, молоко.
Натуральне вершкове масло складається з білків, жирів, вуглеводів і води. Топлений продукт являє собою чистий жир, який можна додавати при смаженні. Він добре поєднується з такими прянощами, як імбир, куркума, зіра та чорний перець. Індійським «побратимом» топленого масла є ДХІ.
ДХІ використовують для правильного і здорового харчування. Від українського продукту його відрізняє технологія приготування і хімічний склад. Смакові якості ДХІ і топленого масла також несхожі. Смак у нього горіховий, слідкуючи-карамельний. У складі виявляється не тільки жир, але й вітаміни А, В3, D і E, кальцій, натрій, фосфор, магній, калій, залізо та деякі інші мінеральні речовини.
Кількість калорій в двох масляних продуктах практично однаково і становить 850-900 ккал на 100 грамів. В добу допустимо з’їдати не більше столової ложки. В іншому випадку можна сильно нашкодити організму.
У домашніх умовах можна приготувати ліки на основі ДХІ і топленого масла. Великою популярністю користуються живильні маски для обличчя. Готувати їх досить просто: 1 чайну ложку масла змішати з 1 яйцем і нанести на 15 хвилин на обличчя, потім змити теплою водою.
Для поліпшення травлення топлене масло слід приймати після прийому їжі. Воно допоможе кращому засвоєнню вітамінів і мінералів з інших продуктів. Рекомендується додавати його до овочів і круп.
Історія однієї з наших читачок Інги Єрьоміної:
Особливо пригнічує мене моя вага: у свої 41 важила я як 3 сумоїста разом узяті, а саме 92 кг. Як прибрати зайву вагу повністю? Як впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж ніщо так не спотворює або молодить людину, як його фігура.
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менше 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом дієтологом. Можна звичайно намагатися бігати на біговій доріжці, до нестями.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …